AGA TC3 & TC5 Total Control External Vent Gebruikershandleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Gebruikershandleiding
LEES DEZE INSTRUCTIES AANDACHTIG DOOR
VOORDAT U HET FORNUIS IN GEBRUIK NEEMT 07/17 EOPI 516760
Het handboek TC3 & TC5
07-17 EOPI 516760.indd 1 20/07/2017 14:27:48
Mijn AGA details
AGA Total Control
Serienummer
Installationdatum
Voor verdere vragen en informatie kunt u contact opnemen met
Uw AGA specialist
Met het beleid van continue productverbetering behoudt AGA
Rangemaster zich het recht om specificaties te wijzigen en/of aan
te brengen.
© AGA Rangemaster Limited 2011
AGA is een handelsnaam van AGA Rangemaster ltd. AGA
woorden en logo’s zijn geregisteerde handelsmerken van de AGA
Rangemaster Group, Juno Drive, Leamington Spa,
Warwickshire, CV31 3RG
www.agaliving.nl
Patentnummer 1008608
07-17 EOPI 516760.indd 2 20/07/2017 14:27:48
Waarschuwingen
Inleiding
Een beknopte beschrijving - AGA TC3
Een beknopte beschrijving - AGA TC5
(hotcupboard)
Accessories bij uw AGA Total Control
Uw AGA Total Control gebruiken
Bedieningsmogelikjheden van de
AGA Total Control
Gemotoriseerde ovenventilator
Algemeen advies
Afstandsbediening
Advies voor de afstandsbediening
Communicate/verbinding
Het instellingenscherm datum/tijd
Programmeerscherm Automatisch/
Activiteiten
Informatiescherm (startscherm)
Stroomonderbrekingen
Automatische tijdsinstelling
Batterjen vervangen
De kookzones van de AGA Total Control
gebruiken
De kookplaten
De snelkookplaat
De sudderplaat
Het bovenpaneel
De ovens
De braadoven
De bakoven
De sudderoven
AGA TC5 hotcupboard
Onderhoud en reiniging
Ovenrekken plaatsen
Ovenrekken verwijderen
Onderhoud en garantie
Foutcodes
Serienummer
Gezondheid en veiligheid
AGA Basisrecepten
03
04
05
06
08
12
14
16
17
18
19
20
22
24
26
27
27
27
28
28
29
29
30
30
32
34
35
37
38
40
40
41
41
41
41
43
Inhoudsopgave
07-17 EOPI 516760.indd 3 20/07/2017 14:27:48
Waarschuwingen
WAARSCHUWING: Het apparaat en de toegankelijke delen worden warm tijdens gebruik. Wees
voorzichtig dat u de verwarmingselementen niet aanraakt. Kinderen jonger dan 8 jaar moeten uit de buurt worden
gehouden tenzij ze onder voortdurend toezicht staan.
Het apparaat kan gebruikt worden door kinderen van 8 jaar en ouder en personen met beperkte
lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke capaciteiten of gebrek aan ervaring en kennis als zij toezicht of
aanwijzingen hebben ontvangen voor een veilig gebruik van het apparaat en zich bewust zijn van de
gevaren. Kinderen moeten niet met het apparaat spelen. Reinigings- en onderhoudswerkzaamheden
mogen niet zonder toezicht door kinderen worden gedaan.
WAARSCHUWING: Koken op een fornuis met vet of olie zonder toezicht kan gevaarlijk zijn en in
brand resulteren. Probeer NOOIT een brand met water te blussen. Zet eerste het apparaat uit en dek vervolgens
de vlam af, bv. met een deksel of een blusdeken.
WAARSCHUWING: Brandgevaar: geen voorwerpen op de kookoppervlakken plaatsen.
WAARSCHUWING: Toegankelijke delen kunnen tijdens gebruik warm worden. Jonge kinderen
moeten uit de buurt blijven.
LET OP: Het regelsysteem van uw AGA zal wegens reglementaire vereisten een softwarematige
reset uitvoeren om 2 uur lokale tijd. Het resetproces zal de externe ventilator uitschakelen. Als u de venti-
lator handmatig op AAN heeft gezet, controleer dan de werking voordat u gaat koken.
3
07-17 EOPI 516760.indd 4 20/07/2017 14:27:48
Inleiding
Uw nieuwe AGA Total Control biedt u alle comfort van het
klassieke AGA-fornuis met warmteopslag, maar met het extra
gemak van touchscreen-technologie en de mogelijkheid om
elke kookzone aan en uit te zetten, wanneer u maar wilt.
Uw AGA-fornuis is net zoals de vorige generaties fornuizen van
gietijzer gemaakt in de gieterij van Coalbrookdale, in het hartje
van Shropshire, Engeland. Door de combinatie van traditioneel
bewerkt ijzer en industriële verstevigingselementen warmen de
oven en kookplaten snel op. U kunt er één of allemaal tegelijk
gebruiken, afhankelijk van het moment van de dag en de
omvang van uw huishouden.
De uitstekende kookprestaties van het AGA-fornuis zijn al vanaf
het allereerste begin in de jaren ‘20 beroemd en het
fornuis is vermaard doordat het gietijzer de warmte indirect
afgeeft in de vorm van straling, en niet alleen in de vorm van
warme lucht. Ook u zult al snel ook zelf ontdekken dat op deze
manier bereidde gerechten hun natuurlijke smaak en sappen
vasthouden en gewoon lekkerder is.
Neem er gerust een kopje thee bij, lees deze handleiding goed
door en ontdek voorbeelden van de lekkerste gerechten die u
ooit zult bereiden.
4
07-17 EOPI 516760.indd 5 20/07/2017 14:27:48
Sudderplaat
Snelkookplaat
Bovenpaneel
Deur bedieningspaneel
Braadoven
Bakoven
Sudderoven
Kookplaten
De twee kookplaten bieden verschillende warmteniveaus,
waarbij de kookplaat het heetst wordt en de sudderplaat
minder heet. De temperatuur van elke kookplaat kan
afzonderlijk worden geregeld.
Snelkookplaat
De snelkookplaat wordt gebruikt om toast te maken, water te
koken, te roerbakken en te koken op hoge temperatuur.
Sudderplaat
De sudderplaat dient om langzamer te koken om bijvoorbeeld
sauzen en stoofschotels te laten sudderen. De sudderplaat kan
ook direct worden gebruikt voor het maken van geroosterde
sandwiches, scones, vetvrij gebakken eieren en quesadilla’s.
Braadoven
De heetste oven voor braden op hoge temperatuur: cake en
brood, vlees, groente en gevogelte, ook voor grillen bovenin en
bakken onderin de oven. De oven wordt mechanisch
geventileerd via de buitenmuur, zodat de meeste kookgeurtjes
naar buiten worden afgevoerd.
Bakoven
Een bakoven voor het maken van taart en koekjes, vis,
lasagne of shepards pie, maar ook voor het braden van vlees
en gevogelte op gematigde temperatuur. U kunt ook zonder
problemen zoete en hartige gerechten tegelijk koken, de
smaken niet worden vermengd.
Sudderoven
Door lang en langzaam bakken in de sudderoven komen de
smaken volledig tot hun recht en wordt zelfs het taaiste vlees
heerlijk mals. Dankzij de grote inhoud is er plaats voor
verschillende pannen: soep, braadschotels, gestoomde rijst,
gestoomde worteltjes en stoofperen kunnen allemaal gelijktijdig
worden bereid, zonder dat er iets aanbrandt.
Een beknopte
beschrijving - AGA TC3
5
07-17 EOPI 516760.indd 6 20/07/2017 14:27:52
Kookplaten
De twee kookplaten bieden verschillende warmteniveaus,
waarbij de kookplaat het heetst wordt en de sudderplaat
minder heet. De temperatuur van elke kookplaat kan
afzonderlijk worden geregeld.
Snelkookplaat
De snelkookplaat wordt gebruikt om toast te maken, water te
koken, te roerbakken en te koken op hoge temperatuur.
Sudderplaat
De sudderplaat dient om langzamer te koken om bijvoorbeeld
sauzen en stoofschotels te laten sudderen. De sudderplaat kan
ook direct worden gebruikt voor het maken van geroosterde
sandwiches, scones, vetvrij gebakken eieren en quesadilla’s.
Verwarmingsplaat (Hotcupboard)
De verwarmingsplaat is de ideale plaats om gekookt voedsel
weg te zetten.
Slow Cooking Oven (Hotcupboard)
Ideaal voor een breed assortiment lange toepassingen voor
slow cooking, zoals lamsbout, varkensschouder, varkensbuik
en verjaardagstaart.
NB: vlees- en groenteschotels moeten op de kookplaat of in de
roostoven worden begonnen.
Verwarmingsoven (Hotcupboard)
Gebruikt voor het opwarmen van borden en serveerschalen.
Kan ook gebruikt worden om restjes bij elkaar te halen voor
uitschrapen.
Braadoven
De heetste oven voor braden op hoge temperatuur: cake en
brood, vlees, groente en gevogelte, ook voor grillen bovenin en
bakken onderin de oven. De oven wordt mechanisch
geventileerd via de buitenmuur, zodat de meeste kookgeurtjes
naar buiten worden afgevoerd.
Bakoven
Een bakoven voor het maken van taart en koekjes, vis,
lasagne of shepards pie, maar ook voor het braden van vlees
en gevogelte op gematigde temperatuur. U kunt ook zonder
problemen zoete en hartige gerechten tegelijk koken, de
smaken niet worden vermengd.
Sudderoven
Door lang en langzaam bakken in de sudderoven komen de
smaken volledig tot hun recht en wordt zelfs het taaiste vlees
heerlijk mals. Dankzij de grote inhoud is er plaats voor
verschillende pannen: soep, braadschotels, gestoomde rijst,
gestoomde worteltjes en stoofperen kunnen allemaal gelijktijdig
worden bereid, zonder dat er iets aanbrandt.
Verwarmingsplaat
Hotcupboard AAN/UIT
Slow cooking oven
Verwarmingsoven
6
Een beknopte beschrijving -
AGA TC5 (Hotcupboard)
Sudderplaat
Snelkookplaat
Bovenpaneel
Deur bedieningspaneel
Braadoven
Bakoven
Sudderoven
07-17 EOPI 516760.indd 7 20/07/2017 14:27:52
Bedieningspaneel
Het bedieningspaneel bevindt zich achter de linker bovendeur
en bevat aanraakgevoelige knoppen met een groen of oranje
lampje (LED-indicator) om aan te geven welke kookzone is
geactiveerd. Activering van een optie wordt bevestigd met een
pieptoon.
Afstandsbediening
Bij uw AGA Total Control-fornuis hoort ook een
afstandsbediening, die kan worden gebruikt om de ovens te
programmeren. De afstandsbediening geeft de tijd, de datum
en geprogrammeerde activiteiten weer. De kookplaten worden
alleen handmatig bediend.
7
07-17 EOPI 516760.indd 8 20/07/2017 14:27:55
Grote braadslee met grilrooster
Deze braadslee kan in de ovenrichels worden geschoven en
hoeft niet op een ovenrek te worden geplaatst. De braadslee
kan worden gebruikt met het grilrooster in de hoogste positie
om bovenin de braadoven te grillen. Hij kan gebruikt worden
voor het braden van vlees of gevogelte, met of zonder het
grilrooster. In deze braadslee kunnen grote hoeveelheden gep-
ofte aardappelen worden gemaakt. De braadslee kan ook wor-
den gebruikt om grote taarten of cakes te bakken. Het
grilrooster zelf is ook handig als afkoelrek voor cake. Het is ges-
chikt voor alle ovens, gebruik op de kookplaat wordt
afgeraden.
Middelgrote braadslee met grilrek
Deze braadslee kan in de breedte in de ovenrichels worden ge-
schoven of op een ovenrek worden geplaatst. De
middelgrote braadslee kan gebruikt worden met het grilrooster
in de hoogste positie om bovenin de braadoven te grillen. Deze
braadslee kan ook worden gebruikt om kleinere stukken vlees
of gevogelte te braden met of zonder het grilrooster. In deze
braadslee kunnen gepofte aardappelen worden gemaakt en de
braadslee kan ook worden gebruikt om cake te maken. Het
grilrek zelf is ook handig als afkoelrek voor cake. Het is geschikt
voor alle ovens, gebruik op de kookplaat wordt
afgeraden.
Accessoires bij uw AGA Total
Control
8
07-17 EOPI 516760.indd 9 20/07/2017 14:27:56
1 Bodemrooster
Dit rooster wordt gebruikt op
de bodem van de ovens, in
het bijzonder in de braad- en
sudderovens, om gerechten
die langer dan 30 minuten in
de oven moeten te
beschermen tegen de intense
hitte van het bodemelement.
3 Ovenrekken
Deze kunnen in de
verschillende ovens worden
geplaatst, om schotels en
braadsledes op te zetten die
niet direct in de ovenrichels
passen. Ze zijn geschikt voor
alle ovens. Zie pagina 40 voor
meer informatie over de juiste
plaatsing van de ovenrekken.
1 Koudrek
Dit rek wordt koudrek
genoemd omdat aanbevolen
wordt dit rek niet in de oven
te bewaren wanneer het niet
wordt gebruikt. Het kan
worden gebruikt als grote
bakplaat voor scones,
koekjes, gebakjes en schuim-
gebakjes of als warmteschot
om de bovenste warmte te
blokkeren als het gerecht te
donker wordt
voordat het gaar is.
Geperforeerde
ovenafsluitplaat
De geperforeerde afsluitplaat
wordt boven in de braadoven
geplaatst voor nog betere
bakresultaten. Voor de beste
resultaten moet deze
afsluitplaat altijd zijn
gemonteerd wanneer de oven
wordt gebruikt, zelfs bij het
grillen. Deze afsluitplaat wordt
gemonteerd door de
installateur en kan worden
gedemonteerd om hem
schoon te maken.
9
07-17 EOPI 516760.indd 10 20/07/2017 14:28:01
Staalborstel
Hiermee kunt u de
onbewerkte gietijzeren
oppervlakken reinigen. Door
kruimels en aangebakken
resten te verwijderen blijven
de kookprestaties behouden.
Gebruik deze staalborstel op
de kookplaten en in de ovens.
De staalborstel is niet ges-
chikt voor emaillen
oppervlakken .
Broodrooster
Met dit broodrooster kan brood worden geroosterd op de
snelkookplaat. AGA-toast staat bekend om zijn uitstekende
kwaliteit en is knapperig van buiten en zacht van binnen.
Gebruik dikke sneden brood en plaats ze in de AGA brood-
rooster. Als het brood erg vochtig of vers is moet u de brood-
rooster voorverwarmen om vastplakken te voorkomen. Til het
deksel van de snelkookplaat op en plaats de broodrooster
rechtstreeks op de plaat met het handvat in een hoek op het
handvat van het deksel.
Sluit het deksel en wacht tot het brood aan één kant
geroosterd is. Dit duurt ongeveer 1-2 minuten, afhankelijk
van het soort brood. Open vervolgens het deksel en draai de
broodrooster om. Rooster het brood ook aan de andere kant.
De broodrooster kan ook worden gebruikt om pitabroodjes op te
warmen, theebroodjes te roosteren en als afkoelrek voor cake .
10
07-17 EOPI 516760.indd 11 20/07/2017 14:28:02
AGA-kookartikelen en accessoires
Voor de beste resultaten met uw fornuis raden we aan AGA-
steelpannen met een dikke, driedubbele bodem en
stapeldeksels te gebruiken om de ovenruimte maximaal te
benutten en een AGA-waterketel om water te koken. U kunt
de AGA–accessoires vinden bij uw AGA-specialist of online op
www.agacookshop.co.uk
Meer over uw AGA
Als u nog geen demonstratie hebt gezien, vraag uw AGA-
specialist dan om meer informatie. Tijdens de demonstratie met
ideeën en tips leert u hoe u het beste uit uw nieuwe AGA en de
AGA–accessoires en -kookartikelen kunt halen.
11
07-17 EOPI 516760.indd 12 20/07/2017 14:28:05
12
Uw AGA Total Control
gebruiken
Aan de slag
Wanneer u het AGA-fornuis de eerste keer aanzet kunt u twee
dingen opmerken waarover u zich geen zorgen hoeft te maken.
Het AGA-fornuis geeft gedurende korte tijd een geur af. Dit
komt doordat het beschermende olielaagje op de kookplaten
verbrandt. Daarom raden we aan tijdens de eerste
gebruiksuren het keukenraam te openen
Tijdens het opwarmen van het AGA-fornuis is het ook
mogelijk dat er zich condensatie vormt op het boven- en
voorpaneel. Dit komt door het drogen van het
isolatiemateriaal en het zetmeelbindmiddel op de isolatie van
het element. Veeg dit zo snel mogelijk weg om vlekken op
het emaille te vermijden.
Uw AGA Total Control ziet er aan de buitenkant uit als een
klassiek, emaille, gietijzeren AGA-fornuis met warmteopslag. Dit
fornuis biedt echter bijna eindeloze flexibiliteit. In plaats van één
enkele warmtebron bevat elke kookzone namelijk eigen
elektrisch verwarmde gietijzeren element(en). Dankzij de
scheiding van de kookzones kunt u het fornuis selectief
bedienen en alleen de gewenste zones gebruiken.
Het bedieningspaneel bevindt zich achter de linker bovendeur.
Het bevat aanraakgevoelige knoppen met een groen of oranje
lampje (LED-indicator) om aan te geven welke zone is
geactiveerd. Activering van opties wordt bevestigd met een
pieptoon. Er zijn acht knoppen:
Stand-by/AAN
Stand
Handmatig Sluimer AUTO AUTO/Sluimer
Koken (Snelkookplaat)
AAN/UIT
Sudderen (Sudderplaat)
AAN/UIT
Ventilator (Ovenventilator)
AAN/UIT
Braden (Braadoven)
AAN/UIT of geactiveerd voor AUTOMATISCH of
AUTOMATISCH/Sluimer
Bakken (Bakoven)
AAN/UIT of geactiveerd voor AUTOMATISCH of
AUTOMATISCH/Sluimer
Sudderen (Sudderoven)
AAN/UIT of geactiveerd voor AUTOMATISCH of
AUTOMATISCH/Sluimer
07-17 EOPI 516760.indd 13 20/07/2017 14:28:05
13
07-17 EOPI 516760.indd 14 20/07/2017 14:28:06
Bedieningsmogelijkheden van de AGA
Total Control
Het fornuis heeft 4 bedieningsstanden:
Stand-selectie
Handmatig Sluimer AUTO AUTO/Sluimer
Activeren is alleen mogelijk wanneer de stand-byknop aan staat.
Stand-by
Deze knop moet aan staan (groen) om onderdelen van uw AGA
Total Control te bedienen of voor geprogrammeerde
activiteiten.
Handmatig (selecteer wat u nodig heeft)
Elke verwarmingszone (een oven of een kookplaat) kan naar
wens worden aan- of uitgezet. Druk op de overeenkomstige
knop, een groen controlelampje geeft aan wanneer een bepaalde
zone is geactiveerd.
Het groene controlelampje van de geactiveerde zone(s) knippert
langzaam om aan te geven dat de zone(s) aan het opwarmen is
(zijn). Wanneer de geactiveerde zone(s) de gewenste
temperatuur heeft (hebben) bereikt en klaar is (zijn) voor gebruik,
stopt het groene lampje met knipperen. Het is normaal dat het
groene lampje langzaam knippert tijdens het koken. Dit geeft aan
dat de verwarmingszone stroom vraagt. In de stand
‘Handmatig’ blijft elke geactiveerde zone aan tot deze wordt
uitgeschakeld.
Sluimer (alleen ovens)
In deze stand zijn alle drie de ovens actief (de braadoven en de
bakovens zijn standaard ingesteld op ongeveer 120°C, de
sudderoven is standaard ingesteld op ongeveer 100°C).
Bij activering begint het oranje controlelampje van de ovens
traag te knipperen. Dit geeft aan dat de ovens aan het
opwarmen zijn. Wanneer de “Sluimer”-temperatuur is bereikt,
stopt het oranje lampje met knipperen.
Afzonderlijke ovens kunnen niet ‘UIT’ staan. Toch kan iedere
oven van ‘Sluimer’ op volle kracht worden gezet door één keer
op de knop ervan te drukken. Bij één druk op de knop gaat de
geactiveerde oven over op ‘volle kracht’. Er begint een groen
lampje te knipperen en wanneer de gewenste temperatuur
wordt bereikt, stopt dit lampje met knipperen.
Door nog een keer op een ovenknop te drukken, keert die oven
terug naar de ‘Sluimer’-stand’.
AUTO (alleen ovens) - zet de geactiveerde ovens op
volle kracht vanuit de UIT-stand.
De ovens kunnen worden geactiveerd om één of twee keer per
dag te werken.
Elke bewerking wordt ‘activiteit’ genoemd en u kiest zelf de
begin- en eindtijd, tenzij u de vooraf ingestelde tijd gebruikt.
De afstandsbediening wordt ingesteld door de installateur en
geeft de juiste tijd van de dag weer. Tenzij u uw eigen
automatische programma hebt ingesteld, geeft de
afstandsbediening de vooraf ingestelde tijd aan (1 activiteit
7u - 19u).
Zie pagina 24 voor het instellen van de voorkeuren van uw
eigen automatische programma.
Activeer de ‘AUTO’-stand.
Activeer de oven(s) voor automatische werking door op de ov-
ereenkomstige knop(pen) te drukken.
De geactiveerde oven(s) wordt (worden) aangegeven door een
oranje lampje (tenzij u ‘AUTO’ hebt geactiveerd tijdens een
‘activiteit’-periode). Tijdens een ‘activiteit’-periode is het lampje
groen.
Het ovenlampje knippert groen terwijl de oven opwarmt.
Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, stopt het groene
lampje met knipperen.
LET OP:
Vergeet de opwarmtijd niet mee te rekenen.
Vergeet niet dat er (een) oven(s) geactiveerd moet(en) zijn
als u het AUTO-programma hebt ingesteld .
De kookplaten kunnen alleen handmatig worden bediend.
U wordt herinnerd aan de laatste ‘AUTO’ ovenselectie
wanneer u de volgende keer ‘AUTO’ selecteert.
GEBRUIK DE OVENS NIET MET DE FORNUISDEUREN
OPEN
14
07-17 EOPI 516760.indd 15 20/07/2017 14:28:06
AUTO/Sluimer (alleen ovens) - zet de geactiveerde
ovens op volle kracht vanuit de Sluimer-stand.
U kunt de ovens programmeren zodat ze één of twee keer per
dag te werken.
Elke bewerking wordt ‘activiteit’ genoemd en u kiest zelf de
begin- en eindtijd, tenzij u de vooraf ingestelde tijd gebruikt.
Zie pagina 24 om de voorkeuren van uw eigen Automatische
programma in te stellen.
Selecteer ‘AUTO/Sluimer’.
Selecteer de oven(s) voor automatische werking door op de ov-
ereenkomstige knop(pen) te drukken.
De geactiveerde oven(s) wordt (worden) aangegeven door een
oranje lampje (tenzij u ‘AUTO/Sluimer’ hebt geactiveerd
tijdens een ‘activiteit’-periode).
Tijdens een ‘activiteit’-periode is het lampje groen.
De geactiveerde oven(s) wordt (worden) aangegeven door een
oranje lampje, het ovenlampje knippert oranje tot de ‘Sluimer’-
temperatuur is bereikt.
Het ovenlampje knippert groen terwijl de oven wordt
opgewarmd vanuit ‘Sluimer’-stand tot volle kracht tijdens de
AUTO/Sluimer-activiteitperiode. Eenmaal op volle kracht stopt
het groene lampje met knipperen.
LET OP:-
Vergeet de opwarmtijd niet mee te rekenen.
Vergeet niet dat er (een) oven(s) geactiveerd moet(en) zijn
als u het AUTO/Sluimer-programma hebt ingesteld en de
AUTO/Sluimer-stand hebt geactiveerd .
De kookplaten kunnen alleen handmatig worden bediend.
Tussen ‘gebeurtenissen’ blijven alle geselecteerde ovens in
‘Sluimer’-stand.
U wordt herinnerd aan de laatste ‘AUTO/Sluimer’-
ovenselectie wanneer u de volgende keer ‘AUTO’
selecteert.
GEBRUIK DE OVENS NIET MET DE FORNUISDEUREN
OPEN.
AUTO en AUTO/Sluimer
Door over te schakelen van de ene bedieningsstand naar de
andere, worden de gebruikte kookplaten uitgeschakeld. Dit is
een ingebouwde beveiliging. Indien nodig kunnen ze na het
veranderen van de stand opnieuw worden aangezet.
15
07-17 EOPI 516760.indd 16 20/07/2017 14:28:06
16
Gemotoriseerde
ovenventilator
De ovenventilator wordt gebruikt wanneer u met de
braad-, sudder- en bakovens werkt. Hierdoor worden de kook-
geuren en vettige dampen via de ventilatiepijp van het
fornuis naar buiten afgevoerd waardoor er minder geurtjes in
de keuken komen. Tijdens het kookproces komt altijd vocht
vrij. Hoewel de ventilator helpt om de kookgeuren en vettige
dampen af te voeren, zal er altijd enige condensatie en stoom
zichtbaar zijn tijdens het koken. Aanbevolen wordt
braadschotels en gerechten met een hoog vochtgehalte af te
dekken.
Voor de beste resultaten moet de kooktemperatuur van de oven
stabiel zijn (het groene lampje licht ononderbroken groen op)
voordat u de ovenventilator activeert. Wanneer u dat niet doet,
heeft de oven meer tijd nodig om op te warmen.
Druk nadat u het gerecht in de oven hebt geplaatst op de
ovenventilatorknop op het bedieningspaneel. Het groene
lampje boven de knop licht op.
De ovenventilatie uitzetten: druk op de ventilatorknop om de
ovenventilatie uit te zetten.
Het groen lampje boven de ventilator gaat uit. De ventilator zal
echter nog 5 minuten blijven draaien voordat hij stopt.
NB: dezelfde 5 minuten gelden als de ventilator “ON” is
wanneer het hele apparaat in stand-by staat via de knop “ON/
Stand-by”.
LET OP: AGA Total Control ovens zijn van gietijzer gemaakt en
kunnen vanzelfsprekend roesten, met name als de ventilator
tijdens het koken niet wordt gebruikt, Zorg ervoor dat de
ventilator ook aan staat wanneer er voedsel in de AGA staat om
warm te houden.
Voor de reiniging van ovens verwijzen wij naar pagina 38.
07-17 EOPI 516760.indd 17 20/07/2017 14:28:06
Algemeen advies
Plaats NOOIT gerechten in een oven voordat deze de normale
werkingstemperatuur heeft bereikt, dus alleen wanneer het
groene lampje van de geactiveerde oven permanent brandt en
niet knippert.
Laat de ovendeuren niet lang open staan tijdens het koken en
opwarmen.
Bewaar het kouderek niet in het fornuis. Gebruik het koud in
de braadoven om de warmte van de bovenkant van de oven te
blokkeren, waardoor er onderin een meer gematigde
oventemperatuur ontstaat. U kunt dit rek ook gebruiken als
bakplaat.
Wanneer een oven of kookplaat de gewenste temperatuur
heeft bereikt en er dan gerechten of koude pannen/sledes in
worden geplaatst, kan het zonelampje knipperen omdat de
oven en/of kookplaat extra warmte nodig heeft.
Opwarmtijden
Wanneer een kookzone aan het opwarmen is, wordt dit aange-
geven door een knipperend groen of oranje lampje op het bedi-
eningspaneel. Wanneer een zone de gewenste
temperatuur heeft bereikt, geeft een permanent brandend groen
of oranje lampje aan dat de zone is opgewarmd. AGA adviseert
de gietijzeren onderdelen gedurende een uur volledig te laten
opwarmen voor optimale kookresultaten.
Snelkookplaat
Een koude snelkookplaat heeft ongeveer 11 minuten nodig om
de gewenste temperatuur te bereiken.
Sudderplaat
Een koude sudderplaat heeft ongeveer 8 minuten nodig om de
gewenste temperatuur te bereiken.
Braadoven
Een koude braadoven heeft ongeveer 35 minuten nodig om de
gewenste temperatuur te bereiken en een braadoven in
‘Sluimer’-stand heeft ongeveer 15 minuten nodig om de
gewenste temperatuur te bereiken.
Bakoven
Een koude bakoven heeft ongeveer 22 minuten nodig om de
gewenste temperatuur te bereiken en een bakoven in ‘Sluimer’-
stand heeft ongeveer 15 minuten nodig om de gewenste
temperatuur te bereiken.
Sudderoven
Een koude sudderoven heeft ongeveer 45 minuten nodig om de
gewenste temperatuur te bereiken.
LET OP: voor optimale kookresultaten adviseren we nog 30
minuten te wachten nadat de gewenste temperatuur is bereikt
zodat de gietijzeren elementen volledig worden opgewarmd. Dit
is in het bijzonder belangrijk als u grote maaltijden of gerechten
bereidt.
LET OP: de aangegeven tijden gelden voor afzonderlijk
bediende zones. Indien verschillende zones gelijktijdig worden
aangezet, kan het langer duren voordat de afzonderlijke zones
zijn opgewarmd. Als alle zones gelijktijdig worden aangezet,
duurt het ongeveer een uur voordat het hele fornuis de
gewenste temperatuur bereikt.
De aangegeven tijden gelden voor een fornuis met een
eenfasige stroomtoevoer van 32 amp. bij 230 V. Voor andere
stroomtoevoerconfiguraties kunnen deze tijden variëren.
17
07-17 EOPI 516760.indd 18 20/07/2017 14:28:06
Knopbedieningen
1. Communicatie/verbinding
In het begin gebruikt om de afstandsbediening te
synchroniseren met de AGA Total Control.
2. Klok
Opent en sluit het instellingenscherm voor de datum en
de tijd.
3. Links/terug
Keert terug en markeert de vorige instelling.
4. Plus
Verhoogt de gemarkeerde instelling.
5. Min
Verlaagt de gemarkeerde instelling.
6. Rechts/vooruit
Gaat vooruit en markeert de volgende instelling.
7. Kopiëren
Kopieert het tijdprogramma van de huidige dag naar de
volgende dag in het scherm van de 7-daagse kalender.
8. Dagelijkse activiteiten
Opent en sluit het kalenderscherm voor dagelijkse
activiteiten.
Schermen
De afstandsbediening heeft 3 hoofdschermen.
1. Het hoofdinformatiescherm (startmenu)
2. Het datum/tijd-scherm
3. Het programmeerscherm
Na ongeveer 3 minuten gaat de display over op ‘slaap’-stand.
Druk op de gewenste knop om een scherm te openen.
Afstandsbediening
De afstandsbediening geeft de tijd, de datum en activiteiten
weer. Programmeren is mogelijk met de acht drukknoppen. De
informatie wordt weergegeven op een LCD-scherm met
achtergrondverlichting.
18
07-17 EOPI 516760.indd 19 20/07/2017 14:28:08
19
Advies voor de
afstandsbediening
Gebruiksafstand
De afstandsbediening werkt alleen in dezelfde ruimte als het
fornuis, op een maximale afstand van 4 meter van het fornuis.
Buiten de aanbevolen werkingsafstand kan de
afstandsbediening ‘Stand-by’ aangeven. In dat geval moet u de
afstand tot het fornuis verkleinen om de afstandsbediening
opnieuw te kunnen gebruiken, zie hieronder.
Signaalcontrole tussen afstandsbediening en AGA Total
Control
Het symbool (Stand-by) wordt in de volgende situaties
weergegeven:
1. In Stand-bystand
2. Bij communicatiestoringen
3. Bij stroomonderbreking
4. Als de afstandsbediening zich buiten het bereik van de AGA
Total Control bevindt
Houd de afstandsbediening altijd voor het fornuis wanneer u
informatie van of naar de bediening overdraagt, het signaal is
dan het sterkst.
Als de afstandsbediening Stand-by weergeeft wanneer het
fornuis aan staat, druk dan 1 seconde stevig op de knop .
Hierdoor wordt de communicatieverbinding tussen het fornuis
en de afstandsbediening geactiveerd.
Communicatie/verbinding
Voor meer informatie over de eerste communicatie/verbinding
zie pagina 20.
Voorbeeldweergave
Als de afstandsbediening zich buiten het bereik van het fornuis
bevindt of het fornuis uit staat, is de stand “Alleen
voorbeeldweergave” beschikbaar. De geprogrammeerde
activiteiten kunnen niet worden gewijzigd. Het symbool wordt
weergegeven op het scherm en het bericht ‘Preview only’ (Al-
leen voorbeeldweergave) wordt kort weergegeven wanneer
het programmeerscherm voor activiteiten voor het eerst wordt
geopend.
In de Voorbeeldweergave kunt u de dagen nagaan aan de hand
van de knoppen en . De knoppen en zijn inactief en
u kunt geen wijzigingen aanbrengen.
Storing afstandsbediening
In het onwaarschijnlijke geval van storing van de
afstandsbediening, kan het fornuis nog steeds werken met het
laatst geselecteerde programma. Het fornuis kan ook vanuit
één van de automatische standen op de Handmatige stand
worden gezet aan de hand van de stand-knop op het
bedieningspaneel. In geval van schade aan of verlies van de
afstandsbediening, kunt u deze door AGA laten vervangen en
opnieuw programmeren voor gebruik met uw fornuis.
PLAATS DE AFSTANDSBEDIENING NIET OP WARME
OPPERVLAKKEN.
07-17 EOPI 516760.indd 20 20/07/2017 14:28:08
20
Communicatie/verbinding
Dit proces is nodig bij de eerste installatie van het AGA Total
Control-fornuis. Als de afstandsbediening om welke reden dan
ook moet worden vervangen, moet de nieuwe
afstandsbediening worden gesynchroniseerd.
U moet ook de tijd en de datum instellen.
U kunt de voorkeuren van uw eigen Automatische
programma instellen
Stap 1
Verbinding kan 30 seconden nadat het fornuis stroom
ontvangt worden geactiveerd. De Stand-byknop op het
aanraakpaneel moet ‘AAN’ staan. Het proces moet
vervolgens worden voltooid binnen 2 minuten. Doet u dit
niet, dan moet u het proces herhalen.
Stap 2
Houd de knop op de afstandsbediening 10 seconden
ingedrukt om het scherm communicatie/synchronisatie te
openen.
Het volgende schermbericht wordt weergegeven.
Druk op en
om te synchroniseren
07-17 EOPI 516760.indd 21 20/07/2017 14:28:12
Stap 3
Druk gelijktijdig op de knoppen en . De
afstandsbediening ‘vindt’ nu het serienummer.
Het volgende schermbericht wordt kort weergegeven.
Stap 4
Gebruik de knoppen en om de gewenste taal voor uw
afstandsbediening te selecteren en druk op om uw keuze te
bevestigen.
Wanneer de tijd en de datum zijn ingesteld, verschijnt het
programmeerscherm Auto/Activiteiten.
Stap 5
Stel de juiste tijd en de juiste datum in, zie pagina 22.
Stap 6
U kunt hier uw eigen AUTO-programma instellen, zie daarvoor
pagina 24. Als u dit later wilt doen, druk dan op om de vooraf
ingestelde tijden te behouden: 1 activiteit 7u - 19u (dagelijks).
21
Serienummer
gevonden
Opmerkingen
Het symbool verschijnt in de rechter bovenhoek van het
scherm als de afstandsbediening zich buiten het bereik van het
fornuis bevindt of als het proces communicatie/verbinding niet is
voltooid. Wanneer de communicatie OK is, wordt het symbool
weergegeven.
De knop kan worden gebruikt om communicatie tussen
het fornuis en de afstandsbediening te forceren. Deze
functie is actief wanneer de eerste verbinding met succes is
gemaakt
07-17 EOPI 516760.indd 22 20/07/2017 14:28:12
22
Het instellingenscherm datum/
tijd
Houd de Klok-knop ingedrukt tot het scherm verschijnt.
In dit scherm kunt u de tijd, de datum, de maand en het jaar
wijzigen/instellen.
Druk op de knoppen en om de gemarkeerde instellingen
voor de tijd, de datum, de maand en het jaar te wijzigen.
Druk op de knoppen en om heen en weer te gaan tussen
de tijd, de datum, de maand en het jaar.
07-17 EOPI 516760.indd 23 20/07/2017 14:28:17
23
Druk op ieder gewenst moment ogenblik op de knop om de
instellingen te bewaren en het scherm DATUM/TIJD te verlaten.
‘Message sent OK’ (Bericht verzonden OK) verschijnt op het
scherm wanneer de afstandsbediening zich binnen het bereik
van het fornuis bevindt.
‘Changes stored on handset only’ (Wijzigingen alleen
opgeslagen op de afstandsbediening) verschijnt op het sch-
erm wanneer de afstandsbediening zich buiten het bereik van
het fornuis bevindt.
Opmerkingen
Zelfs als de instellingen voor de tijd, de datum, de maand en
het jaar niet worden gewijzigd, moet u toch op de klok-knop
drukken om terug te keren naar het startscherm.
De dag kan niet worden gewijzigd omdat deze informatie
automatisch is ingesteld op de afstandsbediening wanneer
de datum en het jaar zijn ingesteld.
Het startscherm verschijnt automatisch wanneer de
batterijen worden vervangen.
07-17 EOPI 516760.indd 24 20/07/2017 14:28:17
24
In de Voorbeeldweergave-stand verschijnt het
Stand-bypictogram.
Tweemaal’ wordt weergegeven als er twee activiteiten zijn
ingesteld.
Eenmaal’ wordt weergegeven als er één activiteit is
ingesteld.
Nee’ wordt weergegeven als er geen activiteiten zijn
ingesteld.
1
2
3
4
5
6
Programmeerscherm
Automatisch/Activiteiten
Dit scherm wordt geopend door op de knop dagelijkse activ-
iteit
te drukken.
In dit scherm kunnen het aantal activiteiten en de begin- en
eindtijd van activiteiten worden ingesteld. Voor elke dag
kan er een verschillend aantal activiteiten en begin- en
eindtijden ingesteld zijn, of alle zeven dagen kunnen hetzelfde
zijn.
Er zijn al tijden voorgeprogrammeerd. Volg deze aanwijzingen
om uw gewenste instellingen uit te voeren. Vooraf ingestelde
tijden zijn 1 activiteit 7u - 19u (dagelijks).
07-17 EOPI 516760.indd 25 20/07/2017 14:28:21
Wat u kunt doen
1
De huidige dag wordt weergegeven op de display. U
kunt dit veranderen in de dag die u wilt bewerken door
op de knoppen en te drukken.
2
Dit is het aantal activiteiten voor die dag. U kunt dit
veranderen in geen, één keer of twee keer door op de
knoppen en te drukken.
3
Dit is de begintijd van de eerste activiteit. U kunt dit
veranderen door op de knoppen en te drukken.
4
Dit is de eindtijd van de eerste activiteit. U kunt dit
veranderen door op de knoppen en te drukken.
5 Dit is de begintijd van de tweede activiteit. U kunt dit
veranderen door op de knoppen en te drukken.
6 Dit is de eindtijd van de tweede activiteit. U kunt dit
veranderen door op de knoppen en te drukken.
Hoe kunt u dit doen
Druk op de knoppen en om door de instellingen op het
scherm te bladeren. Wanneer u een instelling selecteert, wordt
deze gemarkeerd met een donker vak. Door op de knoppen
en te drukken, kunt u de informatie in het donkere vak
veranderen.
Druk op om de programma-instellingen te kopiëren naar de
volgende dag.
Als u wijzigingen hebt aangebracht en u dit scherm wenst te
verlaten, druk dan op de knop . Het bericht ‘Save Changes-
Yes or No?’ (Wijzigingen bewaren - Ja of Nee?) Verschijnt
op het scherm.
Door op de knoppen en te drukken, markeert u Ja of Nee.
Druk nogmaals op de knop om uw keuze te bevestigen.
DENK ERAAN: na het instellen van de AUTO–activiteit moet u
een oven activeren op het aanraakpaneel als u het
programma dat u net hebt ingevoerd wilt activeren.
Opmerkingen
Zelfs als u geen wijzigingen hebt aangebracht, moet u toch
op de klok-knop drukken om terug te keren naar het
Startscherm.
25
07-17 EOPI 516760.indd 26 20/07/2017 14:28:22
Als er geen communicatie is tussen de AGA Total en de
afstandsbediening omdat het fornuis geen stroom ontvangt, in
stand-bystand staat of de afstandsbediening zich buiten het
bereik van het fornuis bevindt, wordt het symbool
weergegeven.
26
Informatiescherm
(startscherm)
Dit is het hoofdscherm waar informatie zoals de tijd, de datum,
de batterijstatus en de connectiviteit wordt weergegeven. Als u
een van de ‘AUTO’-standen hebt geprogrammeerd en deze
momenteel worden uitgevoerd, wordt ook de volgende
verandering van activiteit weergegeven. Hieronder vindt u
hierover meer gedetailleerde informatie.
Druk op een knop van de afstandsbediening om dit scherm
vanuit de ‘Slaap’-stand te openen.
Symbool voor de batterijstatus.
Symbolen die de huidige tijd en de huidige dag aangeven.
Symbolen voor veranderingen van
activiteiten
AUTO–activiteit aan
(vóór AUTO-activiteit)
AUTO–activiteit UIT
(tijdens AUTO-activiteit)
AUTO/Sluimer-activiteit AAN
(vóór AUTO/Sluimer-activiteit)
AUTO/Sluimer-activiteit UIT
(tijdens AUTO/Sluimer-activiteit)
Het symbool Communicatie/verbinding geeft aan dat de
communicatie tussen het fornuis en de afstandsbediening OK
is.
Waarschuwingsdriehoek en foutcode worden weergegeven in
het geval van een storing.
Als de AUTO of de AUTO/Sluimer-stand actief is, wordt de
volgende verandering van activiteit weergegeven voor die dag,
met de overeenkomstige symbolen die de begin- en eindtijd
aangeven.
OPMERKING: als het stand-bypictogram wordt weergegeven,
wordt de activiteitenindicator niet weergegeven.
07-17 EOPI 516760.indd 27 20/07/2017 14:28:26
Stroomonderbrekingen van minder dan 10 minuten
Wanneer de stroom wordt hersteld, keert de AGA Total Control
terug naar normale werking zoals ingesteld vóór de
stroomonderbreking.
Stroomonderbrekingen van meer dan 10 minuten
De meeste functies worden uitgeschakeld.
• Ventilator UIT.
‘Handmatige’ stand - alle zones UIT.
‘Sluimer’-stand - kookplaten UIT, Sluimer AAN
‘AUTO’-stand - kookplaten UIT, ovens gaan door met het
ingestelde programma.
‘AUTO/Sluimer’ - kookplaten UIT, ovens gaan door met het
ingestelde programma.
Het is mogelijk dat het bericht ‘Power Cut’ (Stroomstoring)
verschijnt op het scherm van de afstandsbediening. Bevestig
door op een knop van de afstandsbediening te drukken. Het is
mogelijk dat het fornuis niet de verwachte temperatuur heeft.
Automatische tijdsinstelling
In het geval van stroomonderbrekingen actualiseert de
afstandsbediening de bedieningen van het fornuis automatisch
met de juiste tijd wanneer de stroomtoevoer wordt hersteld.
Hiervoor moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
1. De afstandsbediening bevindt zich binnen het bereik van
het
fornuis.
2. De batterijstatus van de afstandsbediening is goed.
3. De tijdsinstelling van de afstandsbediening zelf is correct.
LET OP: de tijd van de afstandsbediening moet in de lente
en de herfst worden aangepast naar zomertijd/wintertijd.
Zie pagina 22.
Batterijen
De afstandsbediening werkt op vier ‘AAA’-batterijen, die
afzonderlijk verpakt zijn. Uw installateur plaatst deze in de
afstandsbediening wanneer uw AGA Total Control-fornuis wordt
geïnstalleerd. Bij vervanging van de batterijen moet u deze
aanwijzingen en de schema’s volgen.
Haal de afstandsbediening van de achterplaat en verwijder
vervolgens het afdekplaatje van de batterijen aan de achterkant
van de afstandsbediening (Afb. 1). Verwijder voorzichtig de
batterijen. Duw daarvoor eerst op het positieve (+) uiteinde
van de onderste batterij en trek deze eruit (Afb. 2). Herhaal
deze procedure om de overige batterijen te verwijderen.
Gebruik altijd batterijen met een lange levensduur, het gebruik
van oplaadbare batterijen wordt afgeraden.
Begin het plaatsen van de batterijen bij de onderste batterij en
eindig bij de bovenste (Afb. 3).
De levensduur van de batterijen hangt af van het gebruik.
Vervang de batterijen wanneer er slechts één streepje zichtbaar
is van het batterijsymbool op de afstandsbediening.
Onderhoud en reiniging
Veeg de afstandsbediening schoon met een zachte, schone
doek. Gebruik geen schuurmiddelen en dompel de
afstandsbediening niet onder in water.
27
afb. 1 afb. 2 afb. 3
07-17 EOPI 516760.indd 28 20/07/2017 14:28:28
De kookzones van de AGA
Total Control gebruiken
De verschillende kookzones van het AGA Total Control-fornuis
worden afzonderlijk beschreven op de volgende pagina’s. Voor
elk gebied of elke zone worden receptsuggesties gegeven. U
kunt het fornuis op verschillende manieren gebruiken,
bijvoorbeeld voor een snelle maaltijd door de week of een
ovengerecht wanneer de ovens aan staan tijdens koudere
perioden of in het weekend, wanneer u meer kookt.
Het klassieke AGA-fornuis met warmteopslag staat bekend om
de milde warmte die deze afgeeft. Met de AGA Total Control
krijgt u alleen warmte wanneer het fornuis aan staat en minder
warmte wanneer slechts bepaalde delen ervan aan staan.
De kookplaten
De kookplaten worden handmatig bediend. Zorg ervoor dat de
stand-byknop aan staat en druk dan op het
aanraakbedieningspaneel van de gewenste kookplaat. Het
controlelampje begint groen te knipperen en wanneer de
kookplaat de ingestelde temperatuur bereikt brandt het lampje
ononderbroken groen.
De snelkookplaat bevindt zich links en de sudderplaat rechts op
het AGA Total Control-fornuis. De snelkookplaat is de warmste
en de sudderplaat de minst warme van de twee. Ze bevatten
allebei ingebouwde elektrische elementen in het gietijzer, die
respectievelijk in ongeveer 11 en 8 minuten opwarmen. De
kookplaten kunnen volledig onafhankelijk van de ovens worden
gebruikt.
Dit betekent dat het AGA Total Control-fornuis verschilt van het
klassieke AGA-fornuis met warmteopslag omdat het gedurende
de volledige kooktijd van gerechten kan worden gebruikt
doordat het ontwerp de kookplaten op een constante
temperatuur houdt, terwijl het klassieke AGA-fornuis blijft
koken wanneer de temperatuur daalt. Daarom raden we hiervoor
aan om te beginnen op de kookplaat (kookplaten) om daarna
door te gaan met de ovens. Dit is ook mogelijk met het AGA
Total Control-fornuis, maar is niet noodzakelijk. Als ubijvoorbeeld
een macaronischotel met saus maakt op het AGA Total Con-
trol-fornuis, kunt u alles met de kookplaten doen.
De gehele kookplaatzone kan worden gebruikt om te koken en
er passen verscheidene pannen gelijktijdig op één enkele plaat.
De kookplaten liggen iets boven het bovenpaneel om krassen
te voorkomen als de pannen opzij worden getrokken. Sleep
kookartikelen nooit van één plaat naar een andere, het emaille
kan daardoor beschadigen!
Leg de roestvrijstalen isolatiedeksels op de kookplaten wanneer
u deze niet gebruikt. Wanneer de kookplaten ‘aan’ staan, zijn de
isolatiedeksels warm. We raden aan geen ketels, sauspannen of
braadsledes rechtstreeks op de isolatiedeksels te plaatsen om
krassen te voorkomen. Gebruik onderleggers om het oppervlak
te beschermen als u de deksels hier toch voor gebruikt!
Verwijder altijd verbrande etensresten of kruimels van de
kookplaten met de staalborstel die bij uw AGA is meegeleverd.
Zie pagina 38 voor gedetailleerde informatie over reinigen.
28
07-17 EOPI 516760.indd 29 20/07/2017 14:28:28
De snelkookplaat
De warmste plaat, de snelkookplaat, wordt gebruikt om te
koken, te grillen, te roerbakken, toast te maken, kortom alles
waarvoor een hoge temperatuur nodig is. Groene groenten
behouden hun kleur als ze hier snel worden gekookt en met
een stoomkoker op de steelpan kunt u meer dan één soort
groente tegelijkertijd koken.
Bij het roerbakken of koken van gerechten die kunnen spatten
adviseren we een AGA-spatbescherming te gebruiken.
Hiermee beschermt u het isolatiedeksel tegen spatten,
waardoor deze later gemakkelijker schoongemaakt kan
worden! Was de spatbescherming af in lauw sop of plaats de
spatbescherming tussen twee borden in de vaatwasser.
Houd er rekening mee dat de kookplaat te heet is om er
rechtstreeks eten op te bereiden.
Ga voor receptenideeën die in deze zone gebruikt kunnen
worden naar het afzonderlijke receptenboek.
12 | Drop scones
22 | Stevige groentesoep voor de herfst
24 | Snel gegrilde kip en pestopasta
30 | Roergebakken rundvlees met sesamzaad
32 | Snel en gemakkelijk: risotto met paddenstoelen
34 | In de pan gebakken zeebaars met pittige
mangosalsa
36 | Frittata zonder gedoe
38 | Chilli Con Carne
40 | Ouderwets zondags gebraden vlees
42 | Groene groenten
44 | Thaise groene curry
52 | Gezellige avond thuis met hertenvlees en
bramensaus
54 | Marcia’s casserole van langzam gegaard
varkensvlees en muskaatpompoen
64 | Frisse frambozen- en chocoladekwarktaart
66 | Gebak van de plaat met blauwmaanzaad en marmelade
68 |
Gestoomde bananenpudding overgoten met toffeesaus
82 | Snelle bessenjam
De sudderplaat
De sudderplaat is de minst warme van de twee kookplaten en
wordt gebruikt voor recepten waarvoor lagere temperaturen
nodig zijn, bijvoorbeeld om sauzen te maken, roerei te bereiden,
melk op te warmen, stoven, soepen en het laten sudderen van
groente. Bovendien kan de sudderplaat rechtstreeks als
bakplaat worden gebruikt voor het roosteren van sandwiches,
quesadilla’s en scones, het aanbakken van karbonades en zelfs
het bakken van eieren zonder vet! Langzaam gebakken toast
kunt u op de sudderplaat maken zonder dat u hiervoor de
AGA-broodrooster hoeft te gebruiken.
De sudderplaat is even groot als de snelkookplaat en is vlak
afgewerkt voor optimaal contact met de AGA-steelpannen,
grilpan, braadpan en waterketel.
Zie pagina 38 voor gedetailleerde informatie over reinigen.
Ga voor receptenideeën die in deze zone gebruikt kunnen
worden naar het afzonderlijke receptenboek.
06 | AGA-pap
08 | Roerei met gerookte zalm
10 | Volledig Engels ontbijt
12 | Drop scones
16 | Zomersalade met Halloumi- en gegrilde paprika
18 | Quesadillas
22 | Stevige groentesoep voor de herfst
24 | Snel gegrilde kip en pestopasta
44 | Thaise groene curry
51 | Poppy’s platte brood met spinazie en feta
70 | Kaas- en hamtosti’s
74 | Dubbele gemberkoekjes
78 | Havermoutrepen met pompoenzaad en cranberry’s
80 | Snelle en gemakkelijke viskoekjes
82 | Snelle bessenjam
94 | Vaders favoriete rundvlees- en bierpastei
96 | Verwarmende vispastei voor de winter
29
07-17 EOPI 516760.indd 30 20/07/2017 14:28:28
Het bovenpaneel
Het bovenpaneel is het emaillen oppervlak rond de kookplaten.
Het wordt warm wanneer de AGA Total Control-kookplaten
worden gebruikt. Hoewel het geen kookoppervlak is, kunt u de
warmte ervan gebruiken voor dingen die u tijd en afwas
besparen! Zo kunt u bijvoorbeeld honing of stroop opwarmen in
de schaal of boter of chocolade smelten in een bak,
waardoor u hiervoor geen steelpan hoeft te gebruiken. Plaats
de bak echter wel op een kurken onderlegger of een opgevou-
wen keukenhanddoek om krassen in het emaille te
vermijden. Hoewel het een duurzaam en stevig oppervlak is,
blijft glasemaille van glas en zijn krassen erin zichtbaar!
Het bovenpaneel kan warm ook worden gebruikt om er een
kopje thee of koffie op te plaatsen of onhandig gevormde blik-
ken, schilmesjes of onderdelen van keukenmixers of keuken-
machines te laten drogen.
De ovens
Uw AGA Total Control heeft drie ovens met elk een andere
vooraf ingestelde temperatuur, net zoals het klassieke AGA-
fornuis met warmteopslag. Het betreft de volgende ovens:
De braadoven
voor koken op hoge temperatuur
De bakoven
voor koken op gematigde temperatuur
De sudderoven
voor lang en langzaam koken
GEBRUIK DIT FORNUIS NIET MET DE DEUREN OPEN, ZE
KUNNEN HIERDOOR BLOKKEREN.
Elke oven heeft dezelfde inhoud (met plaats voor een kalkoen
van 13 kg) en de eigenschappen van het klassieke AGA-fornuis
met warmteopslag kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld het
opstapelen van steelpannen in de sudderoven. Hierdoor kunt u
groenten, rijst en pudding stomen of stoven en fruit pocheren in
één en dezelfde oven en houdt u de kookplaten vrij waardoor u
stoom en kookgeurtjes in de keuken vermindert.
U kunt één, twee of alle drie de ovens aanzetten op hun vooraf
ingestelde temperatuur of u kunt de braadoven en de bakoven
ook in ‘Sluimer’-stand zetten (de sudderoven heeft altijd dez-
elfde temperatuur).
De ovens zijn gemaakt van gietijzer, waardoor stralingswarmte
wordt toegepast om te koken. Dit is het geheim van de
uitstekende kookresultaten waar het AGA-fornuis bekend om
is geworden. Indirecte stralingswarmte droogt het eten niet uit,
waardoor het natuurlijke vocht en de natuurlijke smaken
worden behouden.
30
07-17 EOPI 516760.indd 31 20/07/2017 14:28:28
Aangezien elke oven naar buiten toe wordt geventileerd,
worden kookgeuren en stoom naar buiten afgevoerd en komen
deze niet in de keuken terecht. Zet de ventilator aan wanneer u
gerechten in de ovens plaatst. Als u de ventilator aanzet
voordat de oven is opgewarmd, heeft de oven meer tijd nodig
om op te warmen. Door de ovens te ventileren, kunt u ook
zoete en hartige gerechten samen bereiden zonder dat u
het risico loopt dat de smaken worden vermengd. Zo kunt
u een heerlijke citroencake bereiden in dezelfde oven als
champignons met knoflook!
Sluimer-stand
In de Sluimer-stand werken alle drie de ovens als een
sudderoven.
De sudderoven staat altijd in Sluimer-stand, terwijl de braadoven
en de bakoven op Sluimer-stand kunnen worden gezet om ofwel
te koken op lage temperaturen ofwel zachte warmte in de keuken
te verspreiden. Deze functie dient ook om deze ovens voor te
verwarmen wanneer ze later op volle kracht moeten werken.
Koken met de braadoven of bakoven in Sluimer-stand geeft de
beste resultaten voor grote, rijke vruchtencakes en
schuimgebak, omdat de zachte warmte van de bovenste en
onderste elementen zorgen voor goede garing. Andere
gerechten waarvoor de Sluimer-stand in deze ovens kan wor
-
den gebruikt zijn gestoomde pudding en kerstpudding en grote
stukken vlees. Begin het kookproces voordat u de oven op
Sluimer-stand zet.
Onderstaande recepten kunnen op sluimerstand gekookt
worden, zie het afzonderlijke receptenboek.
62 | Peren met kardemom
68 | Gestoomde bananenpudding overgoten met
toffeesaus
88 | Feestelijke vruchtencake
31
07-17 EOPI 516760.indd 32 20/07/2017 14:28:28
De Braadoven
De braadoven wordt indirect verwarmd door twee elementen,
één onderin en één bovenin de oven. Deze elementen
verwarmen de lucht en het gietijzer aan de binnenkant voor
kookresultaten zoals die van het klassieke AGA-fornuis met
warmteopslag, maar met de mogelijkheid de oven in
Sluimer-stand of Uit te zetten wanneer u deze niet nodig hebt.
De braadoven kan worden gebruikt om te ‘grillen’ bovenin en
‘kort te braden’ onderin de oven.
Wanneer u lang (meer dan 30 minuten) onderin de oven
kookt, plaats dan het bodemrooster voordat u het gerecht
in de oven plaatst. Hierdoor staat het gerecht op enige
afstand van het onderste element en krijgt u een beter
resultaat.
Meer over koken onderin de braadoven……
Wacht 1 uur voordat u rechtstreeks op de bodem van de
oven kookt, om ervoor te zorgen dat de temperatuur van
het onderste element stabiel is.
U kunt gerechten met een korte bereidingstijd (maximaal 30
minuten) rechtstreeks op de bodem van de braadoven
plaatsen, bijv. pizza, quiche, enz.
OPMERKING: de geperforeerde afsluitplaat van de braadoven
moet bovenaan in de braadoven worden geplaatst voor een
beter resultaat. Deze afsluitplaat moet altijd geplaatst zijn
wanneer het fornuis aan staat, ook tijdens het grillen (zie de
afbeelding om de geperforeerde afsluitplaat in de braadoven te
plaatsen).
32
07-17 EOPI 516760.indd 33 20/07/2017 14:28:36
De warmte in de braadoven is verdeeld, wat betekent dat de
bovenkant enigszins warmer is dan het midden en het ovenrek
op de ovenbodem minder warm is dan het midden.
De bodem van de oven kan worden gebruikt als kookopper-
vlak en wordt dan ook wel een verborgen kookplaat genoemd.
De bodem is geschikt voor gerechten met een bereidingstijd
van meer dan 30 minuten, zoals gepofte aardappelen. Op de
bodem van de oven moet u het bodemrooster gebruiken om de
gerechten te beschermen tegen aanbranden.
Het mooie aan de braadoven is dat alle vetspatten worden
verbrand wanneer de oven op volle kracht werkt. Het enige wat
u hoeft doen is af en toe uitborstelen om verkoolde resten te
verwijderen.
De braadoven is uitstekend voor brood en deegwaren. Quiches
in keramische bakvormen of taarten in Pyrex-schotels hoeven
niet afgedekt te worden omdat de gerechten op de bodem van
de oven van onderaf garen en de vulling hard wordt en bruint
door de warmte rondom. Zoals u weet, geleiden metalen blik-
ken sneller warmte dan keramiek. Plaats deze dus altijd op het
bodemrooster onderin de oven om te voorkomen dat ze
onderaan te donker worden.
De speciaal ontworpen braadsledes en bakschalen schuiven
rechtstreeks op de richels, waardoor bijna iedere beschikbare
vierkante centimeter ruimte wordt benut. Gerechten kunnen
worden beschermd aan de hand van het kouderek of afgesch-
ermd door de grote braadslee. Hierdoor kunt u
gelijktijdig gerechten bereiden waarvoor verschillende
temperaturen nodig zijn. Als het eten te snel bruint en u het niet
naar een andere oven wenst te verplaatsen, schuif dan gewoon
het koude platte rek over het eten om de bovenste warmte te
verminderen.
Braadoven in Sluimer-stand
Wanneer de braadoven in Sluimer-stand staat, kan deze
worden gebruikt om rijke vruchtencakes te maken of langzaam
braadvlees, stoofschotels en curryschotels te bereiden. Met
uitzondering van schuimgebak en rijke vruchtencakes,
moeten gerechten die langzaam worden bereid op temperatuur
worden gebracht voordat ze in een oven op Sluimer-stand
worden geplaatst. Het lampje knippert oranje tijdens het
opwarmen tot de Sluimer-temperatuur en brandt
ononderbroken oranje wanneer deze temperatuur is bereikt.
Ga voor receptenideeën die in deze zone gebruikt kunnen
worden naar het afzonderlijke receptenboek.
10 | Volledig Engels ontbijt
14 | Muffins
16 | Zomersalade met Halloumi- en gegrilde paprika
20 | Hartige taart met broccoli en geitenkaas
26 | Tosti voor’s avonds laat
28 | Hartig gerecht met groenten en worst
36 | Frittata zonder gedoe
40 | Ouderwets zondags gebraden vlees
42 | Gebakken aardappelen
42 | Gebakken pastinaak
43 | Yorkshire-puddings
46 | Gevulde makreel met geroosterde mediterraanse
groenten
48 | Braadkuiken
50 | Marrokaans Harissa lam en couscous
60 | Kersen- en amandeltaart
72 | Zelfgemaakte hamburgers met grote
aardappelpartjes
86 | AGA-brood
90 | Scones - klassiek theegebak
92 | De ultieme braadkip
94 | Vaders favoriete rundvlees- en bierpastei
96 | Verwarmende vispastei voor de winter
33
07-17 EOPI 516760.indd 34 20/07/2017 14:28:36
De bakoven
De bakoven wordt indirect verwarmd door twee elementen, één
onderin en één bovenin de oven. Deze elementen verwarmen
de lucht en het gietijzer aan de binnenkant voor kookresultaten
zoals die van het klassieke AGA-fornuis met warmteopslag,
maar met de flexibiliteit dat u de oven in Sluimer-stand of Uit
kunt zetten wanneer u deze niet nodig hebt.
Deze oven is ingesteld voor gematigde warmte en is dus ideaal
voor cakes, koekjes maar ook andere gerechten die op ge-
matigde temperaturen worden bereid, zoals vispastei, lasagne,
soufflé, kruimeltaart en rollades. Vlees en gevogelte zijn ook
geschikt voor deze oven en eigenlijk alles wat in de braadoven
kan worden bereid, kan ook in de bakoven worden klaarge-
maakt. Het verschil is dat de bereiding in deze oven langer
duurt.
Voor de beste resultaten wanneer u cakes bakt, kunt u de oven
het beste een uur laten opwarmen. Bak verschillende cakes
samen op hetzelfde rek en als u twee rekken gebruikt, verander
dan de plaats voor gelijkmatige kleuring, net zoals bij andere
ovens met verschillende warmtezones.
Net zoals bij de braadoven, schuiven de speciaal ontworpen
braadsledes en bakschalen rechtstreeks op de richels,
waardoor bijna iedere beschikbare vierkante centimeter ruimte
wordt benut. Het eten kan worden beschermd met het
kouderek of worden afgeschermd met de grote braadslee.
Hierdoor kunt u gelijktijdig gerechten bereiden waarvoor
verschillende temperaturen nodig zijn. Als het eten te snel
bruint en u het niet naar een andere oven wenst te verplaatsen,
schuif dan gewoon het kouderek over het gerecht om de
bovenste warmte te verminderen.
Bakoven in Sluimer-stand
Wanneer de bakoven in Sluimer-stand staat, kan deze worden
gebruikt om rijke vruchtencakes te maken of langzaam
braadvlees, stoofschotels en curryschotels te bereiden.
Met uitzondering van schuimgebak en rijke vruchtencakes,
moet eten dat langzaam wordt bereid op temperatuur worden
gebracht alvorens het in een oven op Sluimer-stand te
plaatsen. Het lampje knippert oranje tijdens het opwarmen tot
de Sluimer-temperatuur en brandt ononderbroken oranje
wanneer deze temperatuur is bereikt.
Ga voor receptenideeën die in deze zone gebruikt kunnen
worden naar het afzonderlijke receptenboek.
14 | Muffins
52 | Gezellige avond thuis met hertenvlees en
bramensaus
53 | Dauphinoise aardappelen
56 | Dawn’s pruimenmeringuerollade
58 | Rabarber- en gemberkruimelgebak
64 | Frisse frambozen- en chocoladekwarktaart
66 | Gebak van de plaat met blauwmaanzaad en
marmelade
73 | Aardappelpartjes
74 | Dubbele gemberkoekjes
76 | Vrolijke choc-a-lot cupcakes
78 | Havermoutrepen met pompoenzaad en cranberry’s
84 | De Victoria Sandwich
88 | Feestelijke vruchtencake
34
07-17 EOPI 516760.indd 35 20/07/2017 14:28:44
De sudderoven
De sudderoven wordt indirect verwarmd door één element
onderin de oven.
Dit element verwarmt de lucht en het gietijzer aan de
binnenkant voor kookresultaten zoals die van het klassieke
AGA –fornuis met warmteopslag, maar met de flexibiliteit dat u
de oven Uit kunt zetten wanneer u deze niet nodig hebt. De
sudderoven staat altijd op Sudder- of Sluimer-stand, wat ideaal
is voor langzaam garen.
Het bodemrooster wordt hier gebruikt om gerechten te
beschermen die op de bodem van de oven worden geplaatst,
bijvoorbeeld om groente te stomen, sauzen warm te houden of
braadschotels lang te laten garen. Zorg ervoor dat dit rooster
altijd geplaatst is voordat u gerechten in de oven plaatst.
De sudderoven kan worden beschouwd als een afwerkoven,
die gerechten verder kookt nadat het elders op of in het fornuis
op temperatuur is gebracht. Een uitzondering hierop is schuim-
gebak, dat eerder uitdroogt in plaats van te worden ‘gebakken’.
De volgende recepten moeten worden verwarmd op de kook-
plaatsen of in de braadoven voordat u ze in de
sudderoven plaatst.
Ga voor receptenideeën die in deze zone gebruikt kunnen
worden naar het afzonderlijke receptenboek.
06 | AGA-pap
32 | Snel en gemakkelijk: risotto met paddenstoelen
38 | Chilli Con Carne
42 | Gestoomde wortelen
50 | Marrokaans Harissa lam en couscous
54 | Marcia’s casserole van langzaam gegaard
varkensvlees en muskaatpompoen
62 | Peren met kardemom
68 | Gestoomde bananenpudding overgoten met
toffeesaus
94 | Vaders favoriete rundvlees- en bierpastei
35
07-17 EOPI 516760.indd 36 20/07/2017 14:28:52
36
De sudderoven
Gebruiksaanwijzingen
Laat de oven volledig opwarmen. Hoe langer de oven aan
staat, hoe beter. Op die manier wordt de hoeveelheid
vocht die tijdens het sudderen ontstaat namelijk
verminderd. Gebruik altijd de ventilator tijdens
het koken.
Voor de allerbeste resultaten, raden we aan AGA-
kookartikelen met dikke bodems en stapeldeksels te
gebruiken.
Plaats geen schotels rechtstreeks op de bodem van de oven
maar altijd op een rek of het bodemrooster.
Stukken vlees en gevogelte moeten normaal gesproken 30
tot 45 minuten op temperatuur worden gebracht in de
braadoven en dan in de sudderoven worden geplaatst.
Deze methode is niet geschikt voor gevuld vlees en
gevogelte.
Zorg ervoor dat de binnentemperatuur van varkensvlees en
gevogelte minstens 75ºC bedraagt.
Breng soep, braadschotels en vloeistoffen altijd aan de
kook voordat u ze in de oven plaatst.
Laat ingevroren gerechten altijd volledig ontdooien voordat
u het bereidt.
Wortelgroenten worden beter gaar als ze in kleine stukjes
zijn gesneden.
We raden aan pas aan het einde van de bereidingstijd bij te
kruiden en aan te dikken.
Veel gedroogde peulvruchten en bonen, bijvoorbeeld
gedroogde rode bonen, moeten eerst geweekt wor-
den, vervolgens minstens 10 minuten gekookt en
mogen pas dan aan andere schotels worden
toegevoegd.
LET OP: Sla NIETS op in de sudderovenen gebruik GEEN
groot kookgerei zoals het koude schaptotdat de oven zijn
bedrijfstemperatuur heeft bereikt. Doet u ditniet, dan kan de
veiligheidsfunctie in de OFF-positie overgaan.Wij bevelen aan
dat als u groot kookgerei in desudderoven gebruikt, het achter
in de oven plaatst.
07-17 EOPI 516760.indd 37 20/07/2017 14:28:52
AGA TC5 (Optie hotcupboard)
Slow cooking oven plus verwarmoven
Deze ovens worden door één element aan de achterzijde van
de oven verwarmd. Hij wordt met een enkele druk op de ON/
OFF-knop aan de linkerzijde van de topplaat hotcupboard
bediend en kan wanneer nodig AAN en UIT worden gezet. Deze
ovens zijn niet ijzer werpen op het interieur.
Slow cooking oven
Deze oven heeft eigenschappen die met de sudderoven zijn
te vergelijken en moeten op vergelijkbare wijze worden
gebruikt. Het levert een zachtere convectiewarmte op, zodat
hij meer geschikt is voor langere baktijden, met name voor ‘s
nachts bakken, bijvoorbeeld vruchtencakes en
verjaardagstaarten. Het bakken van schuimpjes kan ook beter
met deze oven worden gedaan.
NB: Deze ovens ventileren naar binnen toe, mechanische
ventilatie naar buiten toe is niet beschikbaar.
Dingen die u moet onthouden bij slow cooking:
Verwarm de oven 30 minuten voor, voordat u met komen
begint.
Breng ovenschalen, soepen, etc., op het fornuis aan de
kook en vlees dat u in de roostoven bent begonnen voordat
u het in de slow cooking oven plaatst.
Zorg ervoor dat ovenschalen voldoende vloeistof bevatten,
met name wanneer u langere tijd kookt.
Gebruik deksels op ovenschotels of folie om het voedsel
tijdens het koken af te dekken om vocht te behouden.
Kijk of alle schotels in de oven passen voordat u het
voedsel klaar maakt.
Zorg ervoor dat vlees en gevogelte gloeiend heet
voordat je het eet en bereiken 75°C interne temperatuur.
Ontdooi ingevroren voedsel helemaal voordat u het kookt.
U kunt ook knapperige, witte schuimpjes maken in de slow
cooking oven.
De kooktijden in de slow cooking oven hangt af van de
temperatuur, de hoeveelheid en het soort schotel dat u bereidt.
Als richtsnoer voor ovenschotels wordt minimaal een kooktijd
van 3 uur aanbevolen.
Houd het voedsel in de gaten totdat u met de oven bekend bent.
De pruttelende oven kan worden beschreven als een voortzet-
ting oven, blijft het voedsel dat is opgevoed om ergens anders
te verwarmen op het fornuis, met uitzondering van meringues
die zijn uitgedroogd eerder dan ‘gekookt’ koken.
37
AAN/UIT
KNOP
07-17 EOPI 516760.indd 38 20/07/2017 14:28:55
Onderhoud en reiniging
DENK ERAAN: WEES VOORZICHTIG MET HET HETE
FORNUIS.
GEBRUIK GEEN STOOMREINIGER OM DIT FORNUIS
TE REINIGEN.
GEBRUIK GEEN SCHUURMIDDELEN, BIJTENDE
REINIGINGSMIDDELEN, SCHOONMAAKMIDDELEN
VOOR OVENS OF METALEN KRABBERS OM DE
EMAILLEN OPPERVLAKKEN TE REINIGEN.
HET AANRAAKBEDIENINGSPANEEL KAN WORDEN
GEREINIGD MET EEN VOCHTIGE DOEK EN LAUW
ZEEPSOP.
GEBRUIK GEEN KRACHTIGE SCHOONMAAK-
SPRAY’S OF SCHOONMAAKMIDDELEN VOOR
OVENS OM HET BEDIENINGSPANEEL TE REINIGEN.
Bovenpaneel en voorpaneel
De gemakkelijkste manier om het AGA-bovenpaneel en
voorpaneel te reinigen is ze meteen schoonvegen wanneer
u gemorst hebt. Daarom kan het handig zijn om een vochtige
doek bij de hand te houden. Aangebakken eten is moelijker te
reinigen maar kan meestal worden verwijderd met AGA-
reinigingsmiddel voor glasemaille of een zachte
reinigingscrème en een vochtige doek of, indien nodig, een
nylon schuursponsje. Als u melk, vruchtensap of andere zure
dingen op het fornuis morst, moet u het onmiddellijk
schoonvegen. Veeg ook condensatiestrepen op het voorpaneel
rond de ovendeuren weg om te voorkomen dat het glasemaille
permanent verkleurt.
Om de glasemaillen oppervlakken van het fornuis glanzend en
schoon te houden, is het meestal voldoende om ze dagelijks
schoon te vegen met een vochtige doek en meteen daarna met
een schone, droge doek om strepen te voorkomen. De AGA
E- doeken zijn hier zeer geschikt voor.
Denk eraan dat u het bovenpaneel en de chroomdeksels kunt
krassen als u er pannen of kookartikelen overheen sleept
Isolatiedeksels en ovendeurbekleding
De beste manier om de binnenkant schoon te houden is direct na
gebruik schoonvegen zodat spatten niet aanbakken (wees voor-
zichtig met een heet fornuis). Reinig de binnenkant wanneer deze
afgekoeld is en het fornuis uit staat.
Binnenkant van de isolatiedeksels - we raden aan een
AGA-spatbescherming te gebruiken om de binnenkant vrij van
vetspatten te houden (verkrijgbaar via uw AGA-specialist of
online via www.agacookshop.co.uk). Als de binnenkant vlekken
bevat, reinigt u deze het best wanneer de kookplaten afgekoeld
zijn. De binnenkant kan worden gereinigd met warm zeepsop
en/of een reinigingscrème. Voor hardnekkige vlekken kunt u
een sponsje met zeepsop gebruiken. Wrijf in dat geval met cir-
kelvormige bewegingen. De eerste keren dat u een sponsje met
zeepsop gebruikt, ziet u de cirkelvormige sporen. Deze worden
echter minder en het oppervlak van de binnenkant wordt gaat
steeds meer glanzen. Gebruik niet te veel water en zorg ervoor
dat de binnenkant droog is voordat u de deksels sluit.
Ovendeurbekleding - de binnenkant kan worden gereinigd met
warm zeepsop en/of een reinigingscrème. Om de bekleding
grondig te reinigen, plaatst u een handdoek op het
werkoppervlak, tilt u de ovendeuren er voorzichtig uit (de deuren
zijn zwaar) en plaatst u ze met de emaillen zijde naar beneden
op de handdoek. Reinig met een sponsje met zeepsop om
hardnekkige vlekken te verwijderen. Dompel de deuren niet
onder in water aangezien ze isolatiemateriaal bevatten dat door
overmatig vocht kan worden beschadigd. Het spreekt voor zich
dat de ovendeuren niet geschikt zijn voor de afwasmachine!
Droog de deuren zorgvuldig af voordat u ze opnieuw in de
scharnieren plaatst.
De bovenzijde van de geïsoleerde deksels - deze zijn van
roestvrij staal en kunnen schoon gehouden worden met een
vochtige doek en worden opgepoetst - de AGA E-doeken zijn
hiervoor uitstekend geschikt omdat ze pluisvrij en
milieuvriendelijk zijn. AGA Stainless Steel en Chroomreiniger
worden aanbevolen om De geïsoleerde covers schoon en
glimmend te houden, die u bij uw plaatselijke AGA specialist kunt
aanschaffen. Zorg er bij de reiniging van ovendeuren voor dat de
oven uitstaat en is afgekoeld. De oven kan met een in
schuurmiddel of zeep gedrenkt sponsje worden schoongemaakt
38
07-17 EOPI 516760.indd 39 20/07/2017 14:28:55
39
Zorg ervoor dat de kookplaten uit staan en afgekoeld zijn om de
isolatiedeksels te reinigen. U kunt ze reinigen met een
reinigingscrème of een sponsje met zeep.
DOMPEL DE DEUREN NIET ONDER IN WATER OMDAT ZE
ISOLATIEMATERIAAL BEVATTEN DAT DOOR OVERMATIG
VOCHT KAN WORDEN BESCHADIGD.
PLAATS DE OVENDEUREN NIET IN DE AFWASMACHINE.
Ovens
De ovens worden gemaakt van gietijzer en zijn zeer duurzaam.
Bij normaal gebruik hoeven ze alleen zo nu en dan met de mee-
geleverde staalborstel worden geborsteld.
De ovens zullen echter wel roesten als het oppervlak vochtig
blijft of de openingsventilator niet wordt gebruikt tijdens het
koken. De lichte roestvlekken kunnen met de staalborstel
worden schoongemaakt en de oppervlakten van de oven
eventueel met een lichte plantaardige olie.
Door de ovens regelmatig te laten opwarmen, worden
etensresten verbrand waardoor het reinigen wordt
vergemakkelijkt.
Kookplaten
De kookplaten zijn eenvoudig te onderhouden en regelmatig
onderhoud waarborgt een lange levensduur. Als de kookplaten vuil
worden, gebruikt u een spons, doek, schuursponsje of
staalborstel om aangebakken resten te verwijderen. Spoel
reinigings- of schoonmaakmiddelen grondig af. De kookplaten
bestaan uit gietijzer en zijn erg duurzaam, maar ze kunnen roesten
als er vaak vocht op het oppervlak achterblijft. Denk eraan om de
platen enkele minuten aan te zetten om ze te drogen na het
reinigen. Breng nu en dan een dun laagje olie aan wanneer de
kookplaten afgekoeld zijn.
Braadsledes
De emaillen braadsledes die bij de AGA Total Control zijn mee-
geleverd, moeten worden gereinigd in warm zeepsop en
indien nodig worden geweekt. U kunt ook een nylon
schuursponsje gebruiken. Ze zijn ook geschikt voor de
afwasmachine, maar na verloop van tijd kan de emaillen
afwerking er dof gaan uitzien.
Gebruik GEEN schuurmiddelen of reinigingsmiddelen voor
ovens.
07-17 EOPI 516760.indd 40 20/07/2017 14:28:55
Ovenrekken plaatsen
Volg Afb. 4 - 7 wanneer u de ovenrekken voor het eerst gebruikt.
afb. 4 afb. 5
Ovenrekken verwijderen
afb. 6 afb. 7
40
07-17 EOPI 516760.indd 41 20/07/2017 14:28:55
Onderhoud en garantie
Als uw fornuis onderhoud nodig heeft, neem dan contact
op met AGA service of uw AGA-specialist.
Onderhoud aan uw fornuis mag alleen worden uitgevoerd
door een bevoegde technicus van een erkende
AGA-specialist.
Wijzig of verander niets aan het fornuis.
Er mogen alleen door de fabrikant goedgekeurde
reserveonderdelen worden gebruikt.
Voor de veiligheid en betrouwbaarheid van dit fornuis, is het
belangrijk dat het regelmatig wordt onderhouden volgens de
aanbevelingen van uw AGA-specialist. Zet het fornuis UIT
voordat er onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd,
zodat het voldoende is afgekoeld.
ONDERHOUD IS NIET MOGELIJK WANNEER HET FORNUIS
WARM IS.
De onderhoudsfrequenties voor een geldige garantie van
het fornuis zijn als volgt:
Tussenonderhoud om de twee en een half jaar (30 maanden)
om slijtageonderdelen, met inbegrip van de ventilator, te
controleren en indien nodig te vervangen en om een
veiligheidscontrole uit te voeren.
Volledig onderhoud na het vijfde jaar (60 maanden).
De garantie van het fornuis dekt geen commercieel gebruik (zie
afzonderlijke garantiebrochure voor meer gedetailleerde
informatie).
Foutcodes
In het onwaarschijnlijke geval dat uw AGA Total Control-fornuis
een fout vertoont, kunnen er foutcodes worden weergegeven op
uw
afstandsbediening, bijvoorbeeld:
3.11
Gelieve deze informatie door te geven aan de AGA-service
zodat de onderhoudstechnicus de fout kan analyseren.
Serienummer
Noteer het serienummer van uw AGA Total Control bij
installatie. Het serienummer is te vinden achter de magnetische
plintafdekking.
Gezondheid en veiligheid
Consumentenbescherming
Als verantwoordelijke fabrikant doen we er alles aan om ervoor
te zorgen dat onze producten zodanig ontworpen en gemaakt
worden dat ze bij correct gebruik en installatie aan de geldende
veiligheidsvereisten voldoen.
Dit fornuis is niet geschikt voor gebruik door personen (met
inbegrip van kinderen) met verminderde lichamelijke,
zintuiglijke of geestelijke vermogens of een gebrek aan
ervaring en kennis, tenzij onder toezicht van of
geïnstrueerd door iemand die verantwoordelijk is voor hun
veiligheid.
Houd toezicht op kinderen om te garanderen dat ze niet
met het fornuis spelen.
BELANGRIJKE OPMERKING:
LEES DE BIJGELEVERDE GARANTIE
Wijzigingen die niet zijn goedgekeurd door AGA kunnen de
goedkeuring van het fornuis en de garantie ongeldig maken
en zijn mogelijk in strijd met de wettelijke voorschriften.
FORNUIS
HOUD KLEINE KINDEREN UIT DE BUURT VAN HET
FORNUIS AANGEZIEN DE OPPERVLAKKEN HEET
KUNNEN WORDEN.
41
07-17 EOPI 516760.indd 42 20/07/2017 14:28:55
Frituren
BELANGRIJK
Gebruik een diepe pan.
Vul de pan nooit voor meer dan een derde met olie of vet.
Gebruik nooit een deksel op de pan.
Belangrijk: olie betekent brandgevaar. Laat pannen met olie
nooit zonder toezicht achter.
In geval van brand doet u een deksel op de pan en zet u het
fornuis UIT.
Doof de vlammen bij voorkeur met een branddeken op de
kookplaat en verplaats de pan niet naar buiten.
Als u de pan oppakt om deze naar buiten te dragen, zijn
brandwonden en verwondingen zo goed als onvermijdelijk.
Hang geen kleren aan de linkerkant van de AGA-
handrail. De elektrische bedieningen bevinden zich
achter de linker bovendeur en het blokkeren van de
luchtventilatie kan te hoge bedieningstemperaturen
veroorzaken en verhindert eenvoudige toegang tot de
bediening.
Laat wanneer de oven(s) aan staat (staan) de ovendeuren
NIET lang openstaan omdat dit de temperatuur van de
oven beïnvloedt en de bedieningen heet kunnen worden.
Wanneer het fornuis voor het eerst wordt aangezet, kan er
wat rook en een geur vrijkomen. Dit is normaal en kan
geen kwaad (dit is het isolatiemateriaal en het
zetmeelbindmiddel op de elementisolatie) en het verdwijnt
na enige tijd.
42
07-17 EOPI 516760.indd 43 20/07/2017 14:28:56
AGA Basisrecepten
Hier vindt u een aantal basisrecepten en -methoden om uw eer-
ste AGA kookervaring optimaal te beleven. Het zijn
uitgangspunten die u op weg helpen en vertrouwd maken met
uw AGA Total Control-fornuis. Ontspant u zich, geniet en probeer
dan een aantal van onze ideeën uit in het hoofdstuk Recepten
van deze handleiding.
AGA Toast
AGA toast staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit en is
knapperig van buiten en zacht van binnen. Gebruik dikke
sneden brood en plaats ze in de AGA broodrooster. Als het
brood erg vochtig of vers is, verwarm de broodrooster dan voor
om vastkleven te voorkomen. Til het isolatiedeksel van
de snelkookplaat op en plaats de broodrooster rechtstreeks op
de plaat met het handvat in een hoek op het handvat van het
deksel.
Sluit het deksel en wacht tot het brood aan één kant
geroosterd is. Dit duurt ongeveer 1-2 minuten, afhankelijk van
het soort brood. Open vervolgens het deksel en draai de brood-
rooster om. Rooster het brood ook aan de andere kant.
Dien gloeiend heet op met boter en jam. Perfect om de dag te
mee te beginnen!
Groente stomen
Wortelgroenen kunt u op de kookplaten stomen met een stoom-
koker op een AGA-steelpan. U kunt de wortelgroenten ook oven-
stomen in de sudderoven (of andere oven in
Sluimer-stand). Ovenstomen betekent dat de wortelgroenten
eerst met een weinig water in een steelpan gedurende 3 tot 5 mi-
nuten worden gekookt. Vervolgens giet u het water af en plaatst
u het deksel op de steelpan. Plaats de steelpan dan 20 tot 30
minuten op het bodemrooster in de sudderoven tot de
groenten gaar zijn. In de sudderoven passen 6 tot 8
steelpannen, waardoor er op de kookplaten plaats is voor nog
eens 6!
Door groene groenten snel te koken op de snelkookplaat,
behouden ze hun diepe kleur. U kunt ze ook stomen boven
kokend water.
43
07-17 EOPI 516760.indd 44 20/07/2017 14:28:56
Snelle witte saus
Dit is een deksaus die kan worden gebruikt voor pasta, apart of
op smaak gebracht om over groente. Beperk voor een gietsaus
de hoeveelheid boter en bloem tot 40g met dezelfde
hoeveelheid melk.
Goed voor 600 ml
55 g boter
55 g gewone bloem
600 ml melk
Zout en witte peper
Doe alle ingrediënten in een steelpan.
Koken op de AGA kookplaat: plaats de pan op de sudderplaat
en gebruik een siliconen klopper. Blijf roeren tot de saus kookt
en is ingedikt. Gedurende 2 minuten laten doorkoken terwijl u
blijft roeren, controleer de smaak en gebruik de saus
bijvoorbeeld over tuinbonen, gestoomde rode bietjes,
aardperen.
Varianten
Kaassaus
Voeg 1 theelepel mosterd en 55 g pittige kaas toe.
Peterseliesaus
Voeg 3 theelepels gehakte peterselie toe, dien onmiddellijk op
met gekookte ham of vis.
Bechamelsaus
Laat voordat u de saus maakt een gepelde en in vier stukken
gesneden ui en een laurierblaadje trekken in de melk. Verwijder
de ui en het laurierblaadje en ga te werk zoals hierboven.
Een waterketel water koken
Wanneer de snelkookplaat aanstaat, is het tijd voor thee!
De AGA waterketels zijn speciaal ontworpen voor de beste
resultaten op uw gietijzeren kookplaten. De waterketel kookt
snel op de hete snelkookplaat. Als u de snelkookplaat net hebt
aangezet duurt het uiteraard langer voor het water kookt!
Gebruik altijd vers water in de waterketel, niet meer dan wat u
nodig heeft. Een goede gewoonte is de waterketel altijd leeg te
gieten om de ophoping van kalkaanslag te voorkomen.
Plaats de waterketel op de snelkookplaat en draai hem licht
zodat hij goed contact maakt. Controleer ook dat of kookplaten
vrij zijn van aangebakken resten of kruimels. Borstel deze weg
met de staalborstel die bij uw nieuwe AGA Total Control-fornuis
is meegeleverd. Door de tuit naar de dekselbinnenkant te rich-
ten helpt u deze schoon te houden omdat de stoom
spatten losweekt. Veeg de bekleding snel schoon nadat u de
waterketel hebt weggenomen.
44
07-17 EOPI 516760.indd 45 20/07/2017 14:28:56
07-17 EOPI 516760.indd 46 20/07/2017 14:28:56
07-17 EOPI 516760.indd 47 20/07/2017 14:28:56
07-17 EOPI 516760.indd 48 20/07/2017 14:28:59
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

AGA TC3 & TC5 Total Control External Vent Gebruikershandleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Gebruikershandleiding