AGA R7 de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

01/19 EINS 517706
AGA R7
Inclusief Hotcupboard
(Optie voor externe en kamerventilatie)
Voor gebruik in het NL
LEES DEZE INSTRUCTIES VOOR GEBRUIK VAN DIT APPARAAT EN BEWAAR DEZE OP EEN VEILIGE PLAATS VOOR
TOEKOMSTIGE NASLAG.
LET OP: DIT APPARAAT IS ZWAAR. ER DIENT PASSENDE APPARATUUR EN MANKRACHT TE WORDEN GEBRUIKT OM
HET APPARAAT TE VERPLAATSEN, OM SCHADE AAN HET APPARAAT OF DE VLOER TE VOORKOMEN.
DENK ERAANbij het vervangen van een onderdeel van dit apparaat alleen reserveonderdelen te gebruiken waarvan u zeker
bent dat deze voldoen aan de veiligheids- en prestatiespecicaties die wij vereisen.
NIET gereviseerde of gekopieerde onderdelen die niet uitdrukkelijk zijn toegestaan door AGA.
LPRT 517796
Gebruiksaanwijzing &
installatie-instructies
Inhoud
1. Gezondheid en Veiligheid 1
2. Inleiding 3
3. Overzicht 4
4. De AGA R7 bedienen 6
5. AGA-accessoires 7
6. Ovenroosters 9
Roosters voor verwarmoven en
opbergcompartiment 10
AGA R7 100 (de ovens) 11
De braadoven 11
De bakoven 12
De sudderoven 12
AGA R7 150 (Hotcupboard) 13
De platen 14
Algemeen advies 15
7. AGA-ovens - bereidingstabel 16
8. Reiniging en verzorging 17
9. Installatie-instructies 18
Installatie-eisen 19
Leveringseisen 19
Afmetingen apparaat - AGA R7 100 20
Afmetingen apparaat - AGA R7 150 21
Afstanden 22
Voeding - AGA R7 100 24
Voeding - Hotcupboard (AGA R7 150) 24
Kabelroutering lichtnet - AGA R7 100 25
Kabelroutering lichtnet - AGA R7 150 26
Modellen met externe ventilatie - aansluiting
op ventilatiebuis 27
Modellen met kamerventilatie 28
Ovenventilatiesystemen 29
10. Installatie hotcupboard 30
11. Bedradingsdiagram - AGA R7 37
AGA R7 (HOTCUPBOARD) 38
12. Onderhoud 39
1
Nederlands
1. Gezondheid en Veiligheid
Bescherming van de consument
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de
vereiste veiligheidsnormen te voldoen wanneer ze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
OPMERKING: De installatiehandleiding en
gebruiksaanwijzing voor dit apparaat zijn online beschikbaar
op www.agaliving.com.
Kinderen jonger dan 8 moeten uit de buurt van het
apparaat worden gehouden tenzij ze continu onder
toezicht staan. Reinigen en onderhoud mag NIET
door kinderen worden uitgevoerd.
KINDEREN MOETEN UIT DE BUURT VAN HET
APPARAAT WORDEN GEHOUDEN WANT SOMMIGE
OPPERVLAKKEN KUNNEN BIJ AANRAKING WARM
ZIJN.
WAARSCHUWING: TOEGANKELIJKE ONDERDELEN
KUNNEN HEET WORDEN TIJDENS GEBRUIK. HOUD
KINDEREN UIT DE BUURT OM BRANDWONDEN TE
VOORKOMEN.
WAARSCHUWING: het apparaat kan heet worden
tijdens gebruik. Wees voorzichtig en vermijd
aanraking met verwarmingselementen binnenin de
ovens.
WAARSCHUWING: gemorst materiaal moet vóór het
openen van de deksels van de kookplaat worden
verwijderd.
WAARSCHUWING: dit apparaat is niet bedoeld
om te worden bediend door middel van een niet
door AGA goedgekeurde externe timer of een
afzonderlijk afstandsbedieningssysteem.
VOORZICHTIG: het kookproces moet onder toezicht
staan. Een kort kookproces moet continu onder
toezicht staan.
WAARSCHUWING: bewaar om brand te voorkomen
GEEN dingen op de kookoppervlakken.
WAARSCHUWING: koken op een fornuis met vet of
olie zonder uw aanwezigheid kan gevaarlijk zijn
en resulteren in brand. Probeer NOOIT brand te
blussen met water, schakel in plaats daarvan het
apparaat uit en bedek de vlam met bijvoorbeeld
een deksel of blusdeken.
BELANGRIJK: olie is brandgevaarlijk, laat pannen
die olie of vet bevatten NOOIT onbeheerd staan
tijdens het opwarmen of koken.
Vul de pan nooit meer dan een derde met olie of vet.
Installatie en onderhoud dienen te worden
uitgevoerd door een gekwaliceerd installateur of
onderhoudsbedrijf.
WAARSCHUWING! Dit apparaat moet worden
geïnstalleerd met een geschikt instrument waarmee
de spannings- en de nulgeleider permanent kunnen
worden onderbroken. Tijdens de installatie of bij
afsluiten voor elektrische werkzaamheden moet het
apparaat permanent worden afgekoppeld van de
spannings- en nulgeleider.
Als een netsnoer is beschadigd, moet het door de
fabrikant, diens onderhoudsvertegenwoordiger
of vergelijkbaar gekwaliceerd personeel worden
vervangen om gevaren te voorkomen.
Dit apparaat werkt met een enkele fase. Voor aanpassing
aan 2- of 3-fase-installaties moet een optionele
adapterkit worden aangeschaft (onderdeelnummer
AE4M280352).
Gebruik GEEN stoomreiniger om uw fornuis schoon
te maken.
Om oververhitting te voorkomen, mag u het fornuis
NIET achter een decoratieve deur installeren.
Gebruik GEEN schuurblokken, bijtende
schoonmaakmiddelen, ovenreinigers of metalen
schrapers om het emaillen oppervlak schoon te
maken.
BELANGRIJK: AGA beveelt door de Vitreous Enamel
Association goedgekeurde reinigingsmiddelen aan
voor het schoonmaken van emaillen oppervlakken
van dit product.
Zet de ovendeuren of wegzetplaten NIET in een
vaatwasser.
Op kinderen moet toezicht worden gehouden om
er zeker van te zijn dat ze niet met het apparaat
spelen.
Basis van het fornuis of haard
Het is van essentieel belang dat de basis of haard waarop het
fornuis komt te staan waterpas zijn en het totale gewicht van
beide units kunnen dragen.
De afdekking van de voorplint kan worden verwijderd en er
mogen geen vloertegels voor liggen. Indien nodig moet het
fornuis met de dikte van de tegels worden verhoogd zodat
de plint verwijderd kan worden.
2
Nederlands
Het apparaat kan worden gebruikt door kinderen vanaf 8 jaar
en ouder alsook door personen met verminderde fysieke,
zintuiglijke of mentale capaciteiten of gebrek aan ervaring en
kennis als ze onder toezicht staan of instructies krijgen over
het veilig gebruik van het apparaat en de mogelijke risico's
inzien.
Het apparaat kan materialen bevatten die hieronder
staan aangegeven. Het is de verantwoordelijkheid van
de gebruikers/monteurs dat de nodige persoonlijke
veiligheidskleding wordt gedragen tijdens het gebruik
van de relevante onderdelen met een van de genoemde
materialen, die als nadelig voor gezondheid en veiligheid
beschouwd kunnen worden, zie hieronder voor meer
informatie.
Lijmen en afdichtmiddelen
Wees voorzichtig - gebruik een masker en
wegwerphandschoenen als deze nog vloeibaar zijn.
Glasdraad, minerale wol, isolatieblokken, keramische
vezel
Kunnen bij inademing schadelijk zijn. Kunnen irritatie
veroorzaken in de huid, ogen, neus en keel. Vermijd contact
met huid en ogen. Gebruik wegwerphandschoenen,
gezichtmaskers en oogbescherming. Was na gebruik uw
handen en andere blootgestelde delen. Wanneer u het
product weggooit, beperk stof dan met sproeiwater en zorg
ervoor dat onderdelen goed zijn ingepakt.
Algemeen
Dek de pan in geval van brand met een deksel af en
schakel de elektriciteit UIT.
Smoor de vlammen op het fornuis; probeer de pan niet
naar buiten te brengen.
Brandwonden en letsel worden vrijwel altijd
veroorzaakt door de brandende pan te pakken en hem
naar buiten te dragen.
Frituren
Gebruik een diepe pan, groot genoeg om het
verwarmingsgebied helemaal te bedekken.
3
Nederlands
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de vereiste
veiligheidsnormen te voldoen wanneer deze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
Uw nieuwe AGA Dual Control geeft u alles dat u jn vindt
aan het AGA-fornuis met warmteopslag, maar met het
aanvullende gemak dat de kookplaten aan of uit kunnen
worden gezet.
We verwijzen u naar het schema in het Overzichtshoofdstuk
zodat u zich met het product bekend kunt maken en naar de
relevante onderdelen voor [bovenste oven, onderste oven,
grill, gaskookplaat] [ovens, platen, bediening] etc.
Gemaakt in het hart van Shropshire, is uw AGA-fornuis net
als de generaties fornuizen ervoor op de Coalbrookdale
Gieterij uit gietijzer vervaardigd. Dankzij de traditionele
vaardigheden voor ijzerbewerking gecombineerd met de
industriële kracht van de kookplaatonderdelen kunnen
de kookplaten snel warm worden. U kunt ze dus allebei
aanzetten of slechts één, afhankelijk van het moment van de
dag of de omvang van uw familie.
De uitmuntende kookprestaties van het AGA-fornuis zijn
beroemd sinds het begin in de jaren ‘20 en is vermaard om
de indirecte stralingswarmte die het gietijzer afgeeft in plaats
van alleen maar luchttemperatuur. En, als u dat nog niet had
uitgevonden, dan zult u spoedig ontdekken dat voedsel
dat op deze wijze bereid wordt zijn natuurlijke smaak en
sappigheid behoudt en dus gewoon beter smaakt.
BELANGRIJK: lees de begeleidende garantie.
Iedere wijziging die niet door AGA is goedgekeurd, kan
goedkeuring van het apparaat en de garantie ongeldig
maken en kan van invloed zijn op uw statutaire rechten.
In het belang van veiligheid en eciënt gebruik wordt u
verzocht het volgende te lezen voordat u uw nieuwe AGA-
apparaat gebruikt.
Het gebruik van kookapparaten met gas resulteert in de
productie van warmte en vocht in de kamer waarin ze staan
opgesteld. Zorg voor een goede ventilatie in de keuken, houd
natuurlijke ventilatiegaten open of installeer een mechanisch
ventilatieapparaat (mechanische afzuigkap).
Aanhoudend intensief gebruik van het apparaat vraagt
mogelijk om extra ventilatie, bijvoorbeeld het openen
van een raam of nog eectievere ventilatie, bijvoorbeeld
een hoger niveau van mechanische ventilatie, indien die
aanwezig is.
De installatie moet voldoen aan de lokale en nationale
bedradingsvoorschriften en door een gekwaliceerde
monteur worden uitgevoerd.
2. Inleiding
Als u het apparaat de eerste keer aanzet, kan er een beetje
rook en een geur vrijkomen. Dit is normaal en ongevaarlijk
(van ovenisolatie en stijfsel op de elementisolatie) en houdt
na een korte gebruiksperiode op.
4
Nederlands
3. Overzicht
De AGA R7 heeft de traditionele gietijzeren ovens met
onafhankelijk bedienbare kookplaten.
Kookplaten
De twee kookplaten hebben een verschillende warmte; de
kookplaat is het warmst en de sudderplaat is minder warm.
Elke plaat wordt individueel bediend.
Kookplaat
De kookplaat wordt gebruikt om toast te maken, een ketel
aan de kook te brengen, te roerbakken en te koken met
grotere warmte.
Sudderplaat
De sudderplaat is voor langzamer koken, zoals sauzen,
sudderpannen en kan ook direct gebruikt worden voor
geroosterde sandwiches, platte scones, vetvrije gebakken
eieren en quesadillas.
Braadoven
De warmste oven voor koken op hoge temperaturen:
pasteitjes, brood, vlees, groente en gevogelte braden, grillen
bovenin de oven en frituren op de bodem van de oven.
Bakoven
Een oven met gemiddelde temperatuur voor het bakken
van taarten en koekjes, vis, lasagne of shepherds pie, plus
het braden van vlees en gevogelte op een gematigde
temperatuur. Het bakken van zoete en hartige gerechten
samen is geen probleem omdat de smaken zich niet
vermengen.
Sudderoven
Lang, slow cooking in de sudderoven ontwikkelt smaken en
maakt het taaiste vlees mals. Vanwege zijn grote capaciteit
kunnen er meerdere pannen in; soep, stoofschotel,
gestoomde rijst, gestoomde wortels en gepocheerd fruit
tegelijkertijd bereiden, zonder gevaar op aanbranden.
Als de oven koud is, zal het meerdere uren duren voordat een
normale werkingstemperatuur wordt bereikt.
AGA R7 100
DESN 517598
Afb.3.1
WAARSCHUWING: TOEGANKELIJKE ONDERDELEN KUNNEN HEET WORDEN TIJDENS GEBRUIK. HOUD
KINDEREN UIT DE BUURT OM BRANDWONDEN TE VOORKOMEN.
Sudderplaat
Topplaat
Kookplaat
Bedieningsdeur
Braadoven
Bakoven
Sudderoven
5
Nederlands
De AGA R7 150 heeft de traditionele gietijzeren ovens met
onafhankelijk bedienbare kookplaten.
Kookplaten
De twee kookplaten hebben een verschillende warmte; de
kookplaat is het warmst en de sudderplaat is minder warm.
Elke plaat wordt individueel bediend.
Kookplaat
De kookplaat wordt gebruikt om toast te maken, een ketel
aan de kook te brengen, te roerbakken en te koken met grote
warmte.
Sudderplaat
De sudderplaat is voor langzamer koken, zoals sauzen,
sudderpannen en kan ook direct gebruikt worden voor
geroosterde sandwiches, platte scones, vetvrije gebakken
eieren en quesadillas.
Warmhoudplaat (Hotcupboard)
De warmhoudplaat is de ideale plaats om gekookt voedsel te
laten staan.
Slow cooking oven (Hotcupboard)
Ideaal voor een reeks lange, slow cooking toepassingen zoals
lamsbout, langzaam gegaard varkensvlees, buikspek en
feesttaart.
OPMERKING:Begin met vlees- en groentegerechten op de
kookplaat of in de braadoven.
Verwarmoven (Hotcupboard)
Gebruikt voor het opwarmen van borden en opdienschalen.
Kan ook gebruikt worden om braadstukken te laten rusten
vóór het snijden.
Braadoven
De warmste oven voor koken op hoge temperaturen:
pasteitjes, brood, vlees, groente en gevogelte braden, grillen
bovenin de oven en frituren op de bodem van de oven.
Bakoven
Een oven met gemiddelde temperatuur voor het bakken
van taarten en koekjes, vis, lasagne of shepherds pie, plus
het braden van vlees en gevogelte op een gematigde
temperatuur. Het bakken van zoete en hartige gerechten
samen is geen probleem omdat de smaken zich niet
vermengen.
Sudderoven
Lang, slow cooking in de sudderoven ontwikkelt smaken en
maakt het taaiste vlees mals. Vanwege zijn grote capaciteit
kunnen er meerdere pannen in; soep, stoofschotel,
gestoomde rijst, gestoomde wortels en gepocheerd fruit
tegelijkertijd bereiden, zonder gevaar op aanbranden.
AGA R7 150
DESN 517599
Afb.3.2
WAARSCHUWING: TOEGANKELIJKE ONDERDELEN KUNNEN HEET WORDEN TIJDENS GEBRUIK. HOUD
KINDEREN UIT DE BUURT OM BRANDWONDEN TE VOORKOMEN.
Sudderplaat
Topplaat
Kookplaat
Warmhoudplaat
Bedieningsdeur
Hotcupboard AAN/UIT
Braadoven
Slow cooking oven
Bakoven
Verwarmoven
Sudderoven
6
Nederlands
4. De AGA R7 bedienen
Ovenstand-/
temperatuurindicator
Ventilatorschakelaar
(alleen externe
ventilatie)
Keuzeknop oven
Keuzeknop
kookplaten
Ovenbedieningsknop
Uw AGA R7 heeft drie ovens die als één werken en
drie afzonderlijke bereidingszones creëren.
De braadoven voor koken op hoge temperaturen
De bakoven voor koken op middelmatige temperaturen
De sudderoven voor lang, slow cooking
BEDIEN HET APPARAAT NIET MET GEOPENDE
DEUREN.
Elke oven beschikt over dezelfde capaciteit (er past een
kalkoen van 13 kg (28 lb) in). De technieken van het
AGA-fornuis met warmteopslag kunnen worden gebruikt,
zoals het stapelen van sauspannen in de sudderoven. Zo
kunnen wortelgewassen, rijst en puddingen gestoomd
worden, een stoofschotel worden geplaatst, fruit worden
gepocheerd, allemaal in één oven zodat de kookplaten
vrij blijven en er zo min mogelijk stoom en kooklucht in de
keuken komt.
De ovens zijn gemaakt van gietijzer, d.w.z. er wordt met
stralingswarmte gekookt en dit is het geheim van de
uitmuntende kookprestaties waarom het AGA-fornuis
bekend staat. Een indirecte stralingswarmte droogt het
voedsel niet uit; het natuurlijke vocht en de smaak blijven
zo behouden.
De ovenbedieningsknop heeft vier standen om uit te
kiezen:
Normaal – voor dagelijks gebruikt, houdt de
ovens op een temperatuur geschikt voor braden,
bakken en sudderen in de respectievelijke ovens.
Laag – voor bereidingen op lagere temperatuur
(10 ºC lager dan normaal). Wacht 2,5 uur voor
gebruik om de lager dan normale
bereidingstemperatuur te bereiken. Wacht ongeveer 2 uur
voor gebruik om de normale bereidingstemperatuur weer
te bereiken vanuit deze stand.
Hoog – voor bereidingen op hogere temperatuur
(10 ºC hoger dan normaal). Wacht 2 uur voor
gebruik om de hoger dan normale
bereidingstemperatuur te bereiken. Wacht ongeveer 2,5
uur voor gebruik om de normale bereidingstemperatuur
weer te bereiken vanuit deze stand.
Sluimeren – houdt alle ovens op een lagere
temperatuur om het energieverbruik te
verminderen. Wacht ongeveer 3,5 uur voor
gebruik om de normale bereidingstemperatuur weer te
bereiken vanuit deze stand.
Indicatie overtemperatuur
Voor elke stand knippert het desbetreende
pictogram tijdens het opwarmen. Wanneer
de gewenste temperatuur is bereikt, blijft het
desbetreende pictogram rood branden. Het
pictogram blijft branden en knippert niet tijdens
het afkoelen tussen standen.
Op de volgende pagina's worden de verschillende zones van het AGA R7-fornuis beschreven.
Het traditionele AGA-fornuis met warmteopslag staat bekend om de aangename warmte die het uitstoot. Met de AGA R7
krijgt u alleen warmte wanneer het fornuis aan staat of, in mindere mate, wanneer slechts onderdelen ervan aanstaan.
7
Nederlands
5. AGA-accessoires
Voor de beste resultaten met uw fornuis bevelen wij AGA-
sauspannen met de dikke tri-core bodem en stapeldeksels
aan zodat een zo groot mogelijke ruimte van de oven wordt
gebruikt en een AGA-ketel voor het koken van water. AGA-
toebehoren kunt u bij uw AGA-specialist of online bekijken
op www.agacookshop.co.uk
Bekend raken met uw AGA
Als u nog geen demonstratie gezien hebt, vraagt u uw
AGA-specialist om informatie. Een demonstratie zal u laten
zien hoe u het beste uit uw nieuwe AGA haalt en geeft
u aanwijzingen en tips. Ook ziet u een keuze aan AGA-
keukengerei en toebehoren die gebruikt worden.
Groot braadblik met grillrek (Afb.5.1)
Dit rek kan op de richels van de oven worden geschoven
zonder dat het op een ovenrooster hoeft te staan. Het
braadblik kan met het grillrek worden gebruikt, op de
hoogste positie, voor grillen bovenin de braadoven. Het kan
worden gebruikt voor het braden van vlees of gevogelte met
of zonder grillrek. In dit blik kunnen grote hoeveelheden
gebakken aardappelen worden bereid. Het braadblik kan ook
worden gebruikt voor het maken van grote plaatkoeken of
taarten. Het grillrek op zich is handig als afkoelrek voor een
taart. Kan in elke oven worden gebruikt maar gebruik met
kookplaat wordt niet aanbevolen.
Middelgroot braadblik en grillrek (Afb.5.2)
Dit blik kan over de breedte op de richels van de oven
worden geschoven of kan op een ovenrooster staan. Het
middelgrote braadblik kan met het grillrek worden gebruikt,
op de hoogste positie, voor grillen bovenin de braadoven.
Het kan worden gebruikt voor het braden van kleinere
stukken vlees of gevogelte met of zonder grillrek. In dit blik
kunnen gebakken aardappelen worden bereid. Het braadblik
kan ook worden gebruikt voor het maken van plaatkoeken of
taarten. Het grillrek op zich is handig als afkoelrek voor een
taart. Kan in elke oven worden gebruikt maar gebruik met
kookplaat wordt niet aanbevolen.
3 ovenroosters (Afb.5.3)
Deze kunnen in elke oven worden geplaatst om een
oppervlak te bieden voor schalen en blikken die niet direct
op de richels passen. Ze kunnen in alle ovens worden
gebruikt. Zie Ovenroosters pagina 9 voor de correcte
plaatsing van de ovenroosters.
1 plat koudblad (Afb.5.4)
Deze kan op twee manieren worden gebruikt: als groot
bakblad voor scones, koekjes, pasteitjes en meringues en
als hittescherm om de bovenwarmte af te snijden om te
voorkomen dat voedsel te bruin wordt voordat het helemaal
doorbakken is.
GEBRUIK DE OVENS NIET ALS OPSLAGPLAATS ALS
ZE NIET IN GEBRUIK ZIJN.
Afb.5.1
Afb.5.3
Afb.5.2
Afb.5.4
8
Nederlands
Bakovenplaat (Afb.5.5)
Een bakovenplaat wordt aan de bovenzijde van de oven
geplaatst voor een optimale kookprestatie. Zorg voor de
beste resultaten dat hij altijd op zijn plaats zit wanneer
de oven in gebruik is. De monteur zal hem op zijn plek
zetten. Hij kan voor schoonmaakwerkzaamheden worden
verwijderd.
Broodrooster (Afb.5.6)
Dit is voor het roosteren van brood op de kookplaat. AGA-
toast staat bekend om zijn uitmuntendheid, knapperig aan
de buitenkant en zacht van binnen. Neem dikke plakken
brood en doe ze in de AGA-broodrooster - verwarm de
broodrooster van tevoren als het brood erg vochtig of erg
vers is om plakken te voorkomen - doe het geïsoleerde
deksel van de kookplaat omhoog en plaats de broodrooster
direct op de plaat met de handgreep in een hoek van de
handgreep van het deksel.
Doe het deksel dicht en wacht totdat het brood aan een kant
is geroosterd (dit duurt 1-2 minuten afhankelijk van het soort
brood), open het deksel en draai het rooster om het proces te
herhalen en de andere kant te roosteren. De rooster kan ook
gebruikt worden om pitabrood op te warmen, teacakes te
roosteren en taarten te laten afkoelen.
Draadborstel (Afb.5.7)
Deze is voor het schoonmaken van ruwe gietijzeren
oppervlakken om ze vrij te houden van kruimels en
aangebrande resten die anders het kookrendement van
pannen en de ketel zou beïnvloeden. Te gebruiken op de
kookplaten en de ovens. Pas op dat u niet de emaillen
oppervlakken aanraakt omdat de draadborstel de afwerking
zal bekrassen.
Bekend raken met uw AGA
Als u nog geen demonstratie gezien hebt, vraagt u uw
AGA-specialist om informatie. Een demonstratie zal u laten
zien hoe u het beste uit uw nieuwe AGA haalt en geeft
u aanwijzingen en tips. Ook ziet u een keuze aan AGA-
keukengerei en toebehoren die gebruikt worden.
Afb.5.5
Afb.5.6
Afb.5.7
9
Nederlands
6. Ovenroosters
De roosters in gietijzeren ovens, braadovens, bakovens en sudderovens plaatsen
De roosters uit gietijzeren ovens, braadovens, bakovens en sudderovens
verwijderen
DESN 512403
DESN 512405
DESN 512404
DESN 512406
Fig. 6.1
Fig. 6.3
Fig. 6.2
Fig. 6.4
10
Nederlands
Roosters voor verwarmoven en opbergcompartiment
Plaatsen en verwijderen van de roosters Deze roosters kunnen uit de oven geschoven worden Opmerking:
rooster schuift uit tot de stoppositie.
DESN 511867 DESN 511866
Fig. 6.5 Fig. 6.6
STOPHAAKJE OP
ROOSTER MOET
OMHOOG WIJZEN
ROOSTERSTOP EN
KANTELBEVEILIGING
11
Nederlands
De braadoven
De braadoven kan bovenin ook voor grillen’ en op de
bodemoven voor ondiep frituren worden gebruikt.
In de braadoven zitten warmtezones, d.w.z. dat hij naar boven
toe iets warmer is dan in het midden en de ovenroosterset op
de ovenbodem is iets minder warm dan het midden.
Het mooie van de braadoven is dat vetspetters bij volledige
warmte wegbranden. U hoeft alleen af en toe de koolresten
weg te borstelen.
De braadoven werkt uitstekend voor brood en pasteitjes.
Quiches in keramische of pasteitjes in Pyrex-borden hoeven
niet blind te worden gebakken, omdat ze op de ovenbodem
geplaatst worden en de pastei daar van onderaf wordt
gebakken en de vulling bruint door de warmte rondom. Zoals
u weet geleiden metalen vlablikjes sneller dan keramiek, deze
hebben daarom waarschijnlijk een kortere bereidingstijd.
AGA R7 100 (de ovens)
De speciaal ontworpen braadblikken en het bakgerei worden
direct op de richels geschoven. Bijna elke beschikbare
vierkante centimeter van de ruimte kan dus worden benut.
Voedsel kan met behulp van het platte koudblad of het grote
braadblik beschermd worden. Zo kunt u voedsel waarvoor
verschillende temperaturen nodig zijn tegelijkertijd bereiden.
Als voedsel te snel bruint en u wilt het niet naar een andere
oven overbrengen, schuif dan gewoon het koudblad over het
voedsel om de bovenwarmte te reduceren.
DESN 517598
Sudderplaat
Topplaat
Kookplaat
Bedieningsdeur
Braadoven
Bakoven
Sudderoven
Afb.6.1
12
Nederlands
De bakoven
Deze oven is op een gematigde temperatuur ingesteld,
ideaal voor taarten, koekjes en alles waarvoor een
matige warmte nodig is zoals vispastei, lasagne, soués,
kruimeltaart en rollades. Vlees en gevogelte kunnen hier
worden bereid, in feite kunnen de meeste dingen die in
de braadoven bereid kunnen worden ook in de bakoven
worden bereid, alleen met langere tijden.
Bak taarten samen op één rek, als twee rekken gebruikt
worden, moet u het voedsel verwisselen om een egale
kleuring te krijgen, zoals u bij elke oven zou doen met
warmtezones.
Net als het geval is bij de braadoven, schuiven de speciaal
ontworpen braadblikken en het bakgerei direct op de richels.
Bijna elke beschikbare vierkante centimeter van de ruimte
kan dus worden gebruikt. Voedsel kan met behulp van het
platte koudblad of het grote braadblik beschermd worden.
Zo kunt u voedsel waarvoor verschillende temperaturen
nodig zijn tegelijkertijd bereiden.
Als voedsel te snel bruint en u wilt het niet naar een andere
oven overbrengen, schuif dan gewoon het koudblad over
het voedsel om de bovenwarmte te reduceren.
OPMERKING: verwijder altijd het koudblad en de
braadblikken als u klaar bent met koken. Indien deze
in de oven achterblijven, kan dat de oventemperatuur
beïnvloeden.
Wanneer u de braadoven een lange tijd gebruikt,
bijvoorbeeld voor een volledige maaltijd, kan de
temperatuur van de bakoven stijgen. Daarom moet u het
kookproces aanpassen. De volgende suggesties kunnen
daarbij handig zijn.
1. Wanneer u het voedsel in de bakoven plaatst, zorg er
dan voor dat het koudblad tijdens de hele kooktijd
direct boven het gerecht zit.
2. Bovendien kan het nodig zijn de positie van het blad te
verlagen.
3. Wanneer u voedsel bereidt zoals zeer rijke fruitcake,
waarvoor lange baktijden nodig zijn, plaatst u het
voedsel op de vierde roosterpositie van de oven met
het koudblad direct er boven voor ongeveer 3/4 uur.
Verplaats het platte blad naar het midden van de
sudderoven. Breng het voedsel nu over naar dit blad en
bak het totdat het helemaal gaar is.
4. Als alternatief kunt u de bakoven ongeveer 4 uur laten
afkoelen voordat u hem gebruikt.
OPMERKING:Een losse geperforeerde plaat wordt aan de
bovenzijde van de bakoven geplaatst voor een optimale
kookprestatie. Hij moet steeds op zijn plaats blijven wanneer
het fornuis aan staat.
De sudderoven
De sudderoven kan beschreven worden als een voortzetoven
omdat hij verder gaat met voedsel dat ergens anders in het
fornuis verwarmd is, m.u.v. schuimpjes die in plaats van
"gebakken" uitgedroogd raken.
Voor het beste resultaat bevelen wij het gebruik van
AGA-keukengerei met dikke bodems en stapeldeksels
aan.
Stukken vlees en gevogelte moeten eerst 30 - 45
minuten in de braadoven worden verwarmd en dan
naar de sudderoven worden verplaatst. Deze methode
is niet geschikt voor gevuld vlees en gevogelte.
Let erop dat de binnentemperatuur van varkensvlees
en gevogelte ten minste 75 °C is.
Breng soepen, stoofschotels en vloeistoffen altijd eerst
aan de kook voordat u ze in de oven stopt.
Ontdooi voedsel volledig voordat u met koken begint.
Wortelgewassen zijn sneller gaar als u ze in kleine
stukjes snijdt
Voeg kruiden en verdikkers op het einde van de
kooktijd toe.
Veel gedroogde peulvruchten en bonen, bijvoorbeeld
gedroogde rode kdineybonen, moeten na het weken
minimaal 10 minuten gekookt worden voordat ze bij
een gerecht worden gevoegd.
Aangestuurde ovenontluchting
Als uw fornuis hiermee is uitgerust, moet het als volgt
worden gebruikt:
Omdat elke oven naar buiten toe wordt ontlucht, worden
kookgeuren en stoom door de ventilator naar buiten
gevoerd in plaats van in de keuken. Doe de ventilator
aan wanneer er voedsel in de ovens is geplaatst. De
ventilatie van de oven betekent ook dat u zoete en hartige
gerechten samen kunt bereiden zonder dat u gevaar
loopt dat de smaken zich zullen vermengen - een jne
citroensponstaart kan in dezelfde oven worden bereid als
knoookchampignons!
Nadat u het te bereiden voedsel in de oven plaatst, drukt u
de ovenschakelaar naar het ventilatorsymbool
. De
ventilator wordt dan geactiveerd en de kookgeuren worden
naar buiten afgevoerd.
VERGEET NIET DE VENTILATOR UIT TE ZETTTEN WANNEER
U KLAAR BENT MET KOKEN.
13
Nederlands
Slow cooking oven en verwarmoven (Afb.6.2)
Deze ovens worden verwarmd door één element aan de
achterzijde van de oven. Dit wordt bediend via een AAN/
UIT-drukknop aan de linkerzijde van de topplaat van de
hotcupboard en kan naar wens aan en uit worden gezet.
Deze ovens zijn van binnen niet van gietijzer.
Slow cooking oven
Deze oven heeft vergelijkbare eigenschappen als de
sudderoven en dient op een vergelijkbare wijze te worden
gebruikt. Hij levert een zachtere convectiewarmte waardoor
hij beter geschikt is voor langere kooktijden, met name
voor het koken 's nachts, bijvoorbeeld een rijke fruitcake en
feesttaarten. Het bakken van schuimpjes kan beter ook in
deze oven worden gedaan.
OPMERKING: Deze ovens ontluchten in de kamer;
mechanische ventilatie naar buiten is niet beschikbaar.
Zaken die u moet onthouden bij slow cooking:
Verwarm ovens 30 minuten voor voordat u met koken
begint.
Breng stoofschotels, soepen e.d. op de kookplaat aan
de kook en begin met vlees in de braadoven
voordat u overgaat tot plaatsing in de slow cooking
oven.
Zorg voor voldoende vloeistof in stoofschotels, vooral
wanneer er langere tijd gekookt wordt.
AGA R7 150 (Hotcupboard)
DESN 517599
Sudderplaat
Topplaat
Kookplaat
Warmhoudplaat
Bedieningsdeur
Hotcupboard AAN/UIT
Braadoven
Slow cooking oven
Bakoven
Verwarmoven
Sudderoven
Afb.6.3
AAN/UIT-
KNOP
Afb.6.2
Gebruik deksels over stoofschotels of folie om voedsel
af te dekken; zo blijft tijdens het koken het vocht
bewaard.
Kijk of alle gerechten in de oven passen voordat u het
voedsel klaarmaakt.
Zorg ervoor dat vlees en gevogelte gloeiend heet zijn
voordat u het opeet en een interne temperatuur van 75
°C heeft bereikt.
Ontdooi voedsel volledig voordat u met koken begint.
In de slow cooking oven kunt u ook knapperige, witte
schuimpjes maken.
De kooktijden in de slow cooking oven hangen af van
de temperatuur, hoeveelheid en het soort gerecht dat
u bereidt. Als richtsnoer voor stoofschotels wordt een
minimumkooktijd van 2 uur aanbevolen.
Houd het voedsel in de gaten totdat u bekend bent met de
oven.
14
Nederlands
De slow cooking oven kan worden beschreven als een
voortzetoven omdat deze verder gaat met voedsel dat
ergens anders in het fornuis verwarmd is, met uitzondering
van schuimpjes die in plaats van 'gebakken' uitgedroogd
raken.
De platen
Topplaat
De topplaat is het emaillen oppervlak dat rond de
kookplaten zit. Het wordt warm wanneer de kookplaten
van de R7 in gebruik zijn. Hoewel het geen kookoppervlak
is, kunt u de warmte voor een aantal handige activiteiten
gebruiken, die vaak tijd en afwassen besparen! Voorbeelden
zijn het opwarmen van honing of siroop in een pot of het
smelten van boter of chocolade in een kuipje (zo vermijdt
u het overlopen van een sauspan) maar zet het kuipje wel
op een kurkmat of een opgevouwen keukendoek zodat het
email niet beschadigd kan raken. Hoewel het een duurzaam
en langzaam slijtend oppervlak betreft, is email van glas en
ziet u er wel krassen op!
De warme topplaat kan ook gebruikt worden voor een
kop koe of thee weg te zetten of blikken, schilmesjes of
keukenmachines en onderdelen met vreemde vormen te
laten drogen.
Kookplaten
De kookplaten werken afzonderlijk van de ovens en
onafhankelijk van elkaar
De kookplaat bevindt zich links en de sudderplaat rechts van
de R7. De kookplaat is de warmste terwijl de sudderplaat
de koelste van de twee is. Bij beide zitten er elektrische
onderdelen in het gietijzer die in respectievelijk ca. 11 en
8 minuten opwarmen. De kookplaten kunnen volledig
onafhankelijk van de ovens worden gebruikt.
Dit betekent dat de R7 van het traditionele AGA-fornuis met
warmteopslag verschilt in die zin dat hij voor de hele kooktijd
van geschikte gerechten gebruikt kan worden, omdat het
design de kookplaten op een constante warmte houdt,
terwijl het traditionele AGA-fornuis op een dalende warmte
blijft koken. Daarom bevelen wij aan om met de kookplaten
te beginnen en vervolgens op de ovens over te gaan. Dit is
mogelijk met de R7, maar is niet noodzakelijk. Het bereiden
van een pastagerecht met saus bijvoorbeeld kan op de R7
helemaal op de kookplaten worden gedaan.
De gehele zone van de kookplaat kan voor koken worden
gebruikt en er kunnen altijd meerdere pannen op één plaat
worden gezet. De kookplaten bevinden zich een klein beetje
boven de topplaat om te voorkomen dat er per ongeluk met
de pannen krassen worden aangebracht. NIET slepen met
het gerei van de ene plaat naar de andere, omdat het email
hieronder te lijden heeft!
De roestvrijstalen geïsoleerde deksels worden over de
kookplaten gelegd wanneer deze niet in gebruik zijn.
Wanneer de kookplaten ‘aan staan, dan zijn de geïsoleerde
deksels warm. We bevelen ten sterkste aan dat u geen
voorwerpen direct op de geïsoleerde deksels zet zoals
ketels, sauspannen of bakblikken omdat de kleinste krasjes
meteen zichtbaar zijn. Koop een paar pannenlappen om
het oppervlak van de deksels te beschermen als ze als
wegzetplekken worden gebruikt!
Houd de kookplaten vrij van aangebrand eten of
kruimels met de bij uw AGA geleverde draadborstel.
Schoonmaakinformatie vindt u op de pagina “Reiniging en
verzorging pagina 17.
Kookplaatbediening
Zet de bedieningsknop in de positie
om de kookplaat
te gebruiken en vergelijkbaar in de de positie voor de
sudderplaat.
Zet de knop in de positie
om beide platen aan te
zetten.
Kookplaat
De warmste kookplaat, de kookplaat, wordt gebruikt voor
koken, grillen, roerbakken, maken van toast, inderdaad alles
waar veel warmte voor nodig is. Groene groentes behouden
hun kleur wanneer ze hier snel gekookt worden of gebruik
boven de sauspan een stomer om meer dan één groente
tegelijk te koken.
Wanneer u roerbakt of iets bereidt dat kan spetteren,
bevelen we het gebruik van een AGA-spatscherm aan
dat het geïsoleerde deksel tegen spetters beschermt. Zo
is schoonmaken een koud kunstje! Was het spatscherm
in zeepwater of doe hem in de vaatwasser tussen twee
dinerborden.
Houd er rekening mee dat de kookplaat te warm is om er
rechtstreeks voedsel op te bereiden.
Sudderplaat
De sudderplaat is de koelste van de twee kookplaten en
wordt dus gebruikt voor recepten waar minder warmte voor
nodig is zoals sauzen, roereieren, melk opwarmen, langzaam
frituren, soepen laten sudderen en wortelgewassen.
Daarnaast kan hij gebruikt worden om direct op gekookt
te worden in de vorm van een grillplaat - van onschatbare
waarde voor geroosterde sandwiches, quesadillas, soepen,
platte scones, het schroeien van coquilles en zelfs voor
vetvrije gebakken eieren. Langzaam bereide toast kan op de
sudderplaat worden bereid. Hiervoor is de AGA-broodrooster
niet nodig.
De sudderplaat heeft dezelfde grootte als de kookplaat en is
plat vervaardigd om het beste algehele contact met de AGA-
sauspannen, grillpannen, frituurpan en ketel te bieden.
Schoonmaakinformatie vindt u op de pagina “Reiniging en
verzorging pagina 17.
15
Nederlands
Algemeen advies
Als u de AGA de eerste keer aanzet, kan er een beetje rook en
een geur vrijkomen. Dit is vanwege de beschermolie die van
de kookplaten afbrandt. Veeg de binnenzijde van de deksels
af terwijl de AGA warm wordt om te voorkomen dat een laag
van deze olie zich aan de binnenzijde afzet.
De volgende punten zijn bedoeld u te helpen bij het wennen
aan de AGA-kookstijl tijdens de overgang van een vorig
fornuis zonder warmteopslag. Het AGA-boek biedt een erg
handige inleiding tot het fornuis.
Voor de meeste eciënte bediening van het fornuis,
verdienen de volgende punten bijzondere aandacht:
1. Sluit de geïsoleerde deksels wanneer de kookplaten
niet worden gebruikt.
2. Maakt de kookplaten regelmatig met de draadborstel
schoon.
3. Gebruik gerei met platte bodems voor een perfect
contact met de kookplaat.
4. Let erop dat als u bij het sluiten van de ovendeuren ze
over de pal tilt.
5. Kook zo veel mogelijk in de ovens zodat warmte
bewaard blijft en kookgeuren en condensatie worden
beperkt.
6. Ovendeuren mogen tijdens het bereiden en opwarmen
niet lange tijd blijven openstaan.
De braadoven kan ook voor "grillen" en "ondiep frituren" op
de ovenbodem worden gebruikt.
Gebruik voor een optimale kookprestatie het gerei
en gietijzeren keukengerei van AGA. Ze hebben een
platte basis wat het beste contact met de kookplaten
oplevert.
De pannen van AGA kunnen in de sudderoven worden
opgestapeld. Dit is met name handig voor het stomen
van groenten en het warm houden van sauzen.
Bewaar het koudblad buiten de AGA. Gebruik het koud
in de braadoven om warmte van bovenaf tegen te
houden en zo onderin een gematigdere temperatuur te
creëren. Dit blad kan ook als bakplaat worden gebruikt.
Een richtsnoer over koken met AGA vindt u op de
pagina AGA-ovens - bereidingstabel” pagina 16.
Vraag uw AGA-specialist om een uitnodiging voor een
demonstratie van AGA.
16
Nederlands
7. AGA-ovens - bereidingstabel
Omdat AGA-ovens koken met stralingswarmte van de gietstukken en niet alleen met hete lucht, zijn exacte
temperatuuraanduidingen niet mogelijk. Zie het AGA-kookboek voor een recept. De onderstaande tabel bevat een kort
richtsnoer voor het gebruik van uw oven. Denk eraan dat ovenroosterposities van boven naar beneden worden geteld.
VOEDSEL OVENTEMPERATUUR
Braadoven
HOOG
Grillen
Boven - grillen
2e richel - scones, klein gebak, grillen
3e richel - harde broodjes, Yorkshire-pudding
4e richel - braadvlees, gevogelte
Ovenrooster op bodem van oven - broden, pasteitjes, gegrilde groenten, ondiep
frituren
Rechtstreeks op de ovenbodem - quiches, taarten, pizza.
Bakken korter dan 45 minuten - plaats taarten en koekjes op een rooster op de ovenbodem
en plaats de koudeplaat op de richel direct erboven om de warmte te verminderen.
Scones
Pasteitjes
Brood
Yorkshire-pudding
Braadvlees
Ondiep frituren
Braad-/sudder/bakoven
MIDDELMATIG
Taarten
Bijna bovenin - cake, sommige koekjes, kleine cakejes
In het midden - vis, soufflés, taarten met hartige vulling, lasagne
4e richel - plaatkoeken, zandgebak, sommige koekjes
Ovenrooster op bodem van oven - gevulde cake, cheesecake
Koekjes
Vis
Shepherd's pie, gehaktschotel
Lasagne
Soués
Zandgebak
Sudderoven
LAAG/GEMIDDELD
Stoofschotels
Stoofschotels, bouillon, zoup, pudding en vergelijkbare gerechten - op temperatuur
brengen op AGA-kookplaat of in braadoven en dan naar de sudderoven verplaatsen
Meringues - uitdrogen op ovenrooster op ovenbodem
Rijke vruchtencake - bereid dit op een ovenrooster op de ovenbodem in 4-15 uur,
afhankelijk van de grootte
Bouillon en soep
Pudding, rijst en risotto
Meringues
Vruchtentaart
Uw Aga heeft een hoge instelling voor een hogere temperatuur en
sneller grillen van bijvoorbeeld toast, ontbijt
bereiden van grotere hoeveelheden voedsel, met name bakken
TIPS
Als voedsel te snel bruint, schuif dan het koudblad boven het voedsel om de bovenwarmte te verminderen. Voor perfecte
bakresultaten de platen draaien tegen het einde van de bereidingstijd.
WAARSCHUWING: Toegankelijke onderdelen kunnen heet worden tijdens gebruik. Houd kinderen uit de buurt om
brandwonden te voorkomen.
17
8. Reiniging en verzorging
VERGEET NIET: wees voorzichtig met het warme
apparaat.
Bij de meeste schoonmaakklusjes is het het beste als
het apparaat uit staat.
Gebruik GEEN stoomreiniger om dit fornuis schoon
te maken.
Gebruik GEEN schuurblokken, bijtende
schoonmaakmiddelen, ovenreinigers of metalen
schrapers om het emaillen oppervlak schoon te
maken.
BELANGRIJK: AGA beveelt door de Vitreous Enamel
Association goedgekeurde reinigingsmiddelen aan
voor het schoonmaken van emaillen oppervlakken
van dit product.
Gebruik tijdens het reinigen zo min mogelijk water.
Dompel de deuren NIET onder in water omdat ze
isolatiemateriaal bevatten dat door te veel vocht zal
worden aangetast.
Zet de ovendeuren of wegzetplaten NIET in een
vaatwasser.
Alles dat normaal gesproken nodig is om de emaillen
oppervlakken van uw fornuis helder en schoon te houden
is een dagelijkse wrijfbeurt met een vochtige, ingezeepte
doek onmiddellijk gevolgd door een schone, droge doek om
strepen te voorkomen.
Ovens en kookplaten - zijn gemaakt van gietijzer en houden
zichzelf schoon. Ze zijn ontzettend duurzaam, maar zullen
gaan roesten als er vocht in blijft zitten. Vergeet daarom niet
om na het reinigen de ovens aan te zetten om ze te drogen.
Het periodiek opwarmen van de ovens zal helpen bij het
wegbranden van kookresten om zo reiniging van de ovens te
vergemakkelijken.
Om de ovens in te branden, wordt een lichte plantaardige
spuitolie aanbevolen (maïsolie is het beste). Eventuele
hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd met de
meegeleverde draadborstel.
Geëmailleerd gietijzer De eenvoudigste manier om de
topplaat en voorste plaat van de AGA te reinigen is vlekken
meteen weg te vegen. Door de VEA goedgekeurde AGA-
emailreinigers zijn te koop op www.agacookshop.co.uk.
Aangebakken voedsel is lastiger schoon te maken maar
kan meestal worden verwijderd met een merkartikel
emailreiniger of milde crèmes met een doek of, indien
noodzakelijk, een nylon schuurblokje. Deze producten zijn te
koop op www.agacookshop.co.uk.
Veeg gemorste melk, fruitsap of iets dat zuur bevat op het
email onmiddellijk weg.
Neem alle condensatiestrepen op de voorplaat rond de
ovendeuren af. Doet u dit niet, dan kan het email permanent
ontkleuren.
Vergeet niet dat de topplaat en de gepolijste deksels bekrast
worden als u er pannen of ander gerei overheen trekt.
De bovenzijden van de geïsoleerde afdekkingen (deksels)
Deze zijn van roestvrij staal en kunnen met een vochtige
doek worden afgeveegd en opgepoetst - AGA E-doeken
zijn hier uitstekend voor geschikt want ze zijn pluisvrij en
milieuvriendelijk. AGA Stainless Steel en Chrome Cleaner
worden aanbevolen om de geïsoleerde deksel schoon
en glimmend te houden. U kunt deze bij uw lokale AGA-
specialist kopen.
Bekleding van de geïsoleerde deksels (binnenzijde) Het
gebruik van een AGA-spatscherm wordt aanbevolen om de
bekleding vrij van vetspetters te houden (verkrijgbaar bij uw
AGA-specialist of online bij www.agacookshop.co.uk).
Als de bekleding vlekken heeft, kunnen deze het beste
worden verwijderd als de kookplaat koud is. De bekleding
mag met warm zeepwater en/of een crème worden
schoongemaakt. Bij ernstige vlekken kan een met zeep
doordrenkt blokje worden gebruikt; dit moet in een
draaiende beweging worden gedaan.
De eerste keren dat u een met zeep doordrenkt blokje
gebruikt, zult u zien dat er kringen achterblijven, maar deze
worden minder en het oppervlak van de bekleding wordt na
ieder gebruik glimmender. Gebruik niet te veel water en zorg
ervoor dat de bekleding droog is voordat u de deksel dicht
doet.
Bekleding van de ovendeur De bekleding mag met warm
water met zeep, een crème of een met zeep doordrenkt
blokje worden schoongemaakt. Om de bekleding grondig te
reinigen, plaatst u een handdoek op het werkoppervlak en
tilt u voorzichtig de ovendeuren eruit (deuren zijn zwaar). Leg
ze met het email naar beneden op de handdoeken. Verwijder
hardnekkige vlekken met een met zeep doordrenkt blokje.
Maak ze droog voordat u ze weer aan de scharnieren hangt.
Emaillen braadblikken Met het apparaat meegeleverde
braadblikken moeten in warm water met zeep worden
gereinigd, indien nodig na ze eerst te laten weken. Een nylon
schuurblokje mag ook worden gebruikt. Ze mogen ook in de
vaatwasser worden gereinigd, maar als u dat vaak doet, gaat
de emaillen afwerking er dof uitzien.
Inductiekookplaat De eenvoudigste manier om de
keramische topplaat van de AGA-inductiekookplaat te
reinigen is vlekken meteen weg te vegen. Het is handig een
vochtige doek bij de hand te hebben om dit te doen. Het
keramische oppervlak moet dan gereinigd worden met een
reinigingsmiddel van een bekend merk, zoals Hob Brite.
GEBRUIK GEEN HOB BRITE OP DE EMAILLEN
OPPERVLAKKEN
18
Nederlands
LET OP: DIT APPARAAT IS ZWAAR. ER DIENT PASSENDE APPARATUUR EN MANKRACHT TE WORDEN GEBRUIKT OM
HET APPARAAT TE VERPLAATSEN, OM SCHADE AAN HET APPARAAT OF DE VLOER TE VOORKOMEN.
DENK ERAANbij het vervangen van een onderdeel van dit apparaat alleen reserveonderdelen te gebruiken waarvan u zeker
bent dat deze voldoen aan de veiligheids- en prestatiespecicaties die wij vereisen.
GEBRUIK GEEN gereviseerde of gekopieerde onderdelen die niet uitdrukkelijk zijn toegestaan door AGA.
LEES DEZE INSTRUCTIES VOOR GEBRUIK VAN DIT APPARAAT EN BEWAAR DEZE OP EEN VEILIGE PLAATS VOOR
TOEKOMSTIGE NASLAG.
9. Installatie-instructies
GEENbenzine of andere brandbare dampen en vloeistoen bewaren of
gebruiken in de buurt van dit of andere apparaten.
Installatie en onderhoud dient te worden uitgevoerd door een gekwaliceerd
installateur of onderhoudsbedrijf.
WAARSCHUWING! Dit apparaat moet worden geïnstalleerd met een geschikt
instrument waarmee de spannings- en de nulgeleider permanent kunnen
worden onderbroken. Tijdens de installatie of bij afsluiten voor elektrische
werkzaamheden moet het apparaat permanent worden afgekoppeld van de
spannings- en nulgeleider.
WAARSCHUWING!
Lees de waarschuwingen aan het begin van dit deel. Als de informatie in
deze instructies niet wordt opgevolgd, kan er schade aan eigendommen
of persoonlijk letsel ontstaan.
19
Nederlands
Installatie-eisen
Bescherming van de consument
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de
vereiste veiligheidsnormen te voldoen wanneer ze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
WAARSCHUWING - GEVAAR VOOR ELEKTRISCHE
SCHOKKEN
Het is de verantwoordelijkheid van de klant om een
gekwaliceerde elektrische installateur te raadplegen, om
ervoor te zorgen dat de elektrische installatie afdoende is en
aan de regelgeving voldoet.
Let goed op bij het maken van gaten in wanden of vloeren. Er
kunnen zich elektriciteitsdraden bevinden achter de wand of
vloer, welke een elektrische schok kunnen veroorzaken als u
deze aanraakt.
Identiceer elektrische leidingen die zouden kunnen worden
beïnvloed door de installatie van dit product en sluit het
stroomcircuit af.
WAARSCHUWING: DIT APPARAAT MOET GEAARD
ZIJN.
GEBRUIK GEEN verlengsnoer bij dit apparaat.
Het apparaat is bedoeld voor het op het identicatieplaatje
aangegeven voltage.
Hoewel dit niet verplicht is, wordt aanbevolen een
individuele aardlekschakelaar (RCD) in het voedingscircuit
van het fornuis te monteren.
Verstrek deze handleiding aan de gebruiker voor bewaring en
instructie in veilig gebruik van het apparaat.
Leveringseisen
De AGA R7 100 wordt geleverd op 1 pallet.
De AGA R7 150 (Hotcupboard) wordt geleverd op 2
pallets.
Een bedekkingsgebied van 1005 mm x 740 mm moet
toegankelijk zijn naar de keuken toe. Een houten model
(op wieltjes) met afmetingen van 1005 mm x 740 mm zou
gebruikt kunnen worden om te controleren of het gehele
AGA-apparaat door alle delen en deuren van de locatie past
op weg naar de installatiepositie in de keuken. Er moet ook
rekening mee worden gehouden dat de hoogte van het
apparaat 960 mm van de pallet af en 1100 mm op de pallet
is, hoge obstakels/restricties moeten dus niet over het hoofd
worden gezien.
Als dit (wieltjes)model op de locatie en door deuren
gemanoeuvreerd kan worden en in positie kan worden
gebracht, dan kan de AGA zonder extra werk als bedoeld
worden geïnstalleerd.
20
Nederlands
Afmetingen apparaat - AGA R7 100
Afb.9,1
DESN 516358 B
Afmetingen fornuis
Bij het opmeten voor de fornuisinstallatie moet bij de werkelijke afstand tot het "lichaam" van het
apparaat bij bovengenoemde getallen 10 mm worden opgeteld. Dit biedt een veilige marge voor de
natuurlijke afwijkingen die bij grote gietstukken worden aangetroen. Met name de breedte in een
uitsparing van het apparaat zou van vitaal belang kunnen zijn.
GEWICHT VAN HET APPARAAT (zonder verpakking)
Model: AGA R7 100 - 444 kg
A B C D E F G H J K L M O P Q R
mm 987 951 913 680 1388 760 1145 698 116 10 559 813 30 634 422 849
POSITIE VENTILATIEBUIS
OVEN ACHTER
POSITIE VENTILATIEBUIS
OVEN ACHTER
VENTILATIEOPTIE
OVEN LINKS
VENTILATIEOPTIE
OVEN RECHTS
LINKER AANZICHT
RECHTER AANZICHT
VOORAANZICHT
BOVENAANZICHT
MINIMUMAFSTAND TOT MUURMINIMUMAFSTAND TOT MUUR
21
Nederlands
Afmetingen apparaat - AGA R7 150
Afb.9,2
DESN 516659 A
Afmetingen fornuis
Bij het opmeten voor de fornuisinstallatie moet bij de werkelijke afstand tot het "lichaam" van het
apparaat bij bovengenoemde getallen 10 mm worden opgeteld. Dit biedt een veilige marge voor de
natuurlijke afwijkingen die bij grote gietstukken worden aangetroen. Met name de breedte in een
uitsparing van het apparaat zou van vitaal belang kunnen zijn.
GEWICHT VAN HET APPARAAT (zonder verpakking)
Model: AGA R7 100 - 444 kg
Hotcupboard - 110 kg
A B C D E F G H J K L M O P Q R
mm 1478 951 913 680 1388 760 1145 698 116 10 559 849 30 634 422 813
POSITIE VENTILATIEBUIS
OVEN ACHTER
POSITIE VENTILATIEBUIS
OVEN ACHTER
VENTILATIEOPTIE
OVEN LINKS
VENTILATIEOPTIE
OVEN RECHTS
LINKER AANZICHT
RECHTER AANZICHT
VOORAANZICHT
BOVENAANZICHT
OVENDEUR IN OPEN
STAND
HOTCUPBOARD
ELECTRICITEITVOORZIENING
MINIMUMAFSTAND TOT MUUR
22
Nederlands
Afstanden
Het complete fornuis wordt op de vloer geplaatst en de ruimte waarin het apparaat komt te staan
moet de volgende afmetingen hebben:
Een afstand van ten minste 60 mm is nodig boven de verhoogde geïsoleerde handgreep.
Afstanden aan de zijkant: Een ruimte van 3 mm is nodig tussen elke zijde van de bovenste plaat
van het fornuis en de werkbladen ernaast, die eventueel geplaatst worden. Zo kan de bovenste plaat
veilig worden weggehaald, mocht dat op een later tijdstip nodig zijn.
Daar waar fornuizen tegen zijmuren worden geplaatst, is een afstand van 116 mm nodig aan de
rechter -en linkerzijde voor toegang tot de ovendeuren.
Als de AGA in een stenen uitsparing geplaatst moet worden, dan moet de afstand met ten
minste 10 mm worden vergroot voor het geval muren niet helemaal recht zijn.
Daarnaast moet er een minimaal 1000 mm vrij zijn aan de voorzijde van het fornuis zodat er
onderhoud op kan worden uitgevoerd.
Basis van het fornuis of haard
Het is van essentieel belang dat de basis of haard waarop het fornuis komt te staan waterpas is en het
totale gewicht van het apparaat kan dragen. De basis van de ingebouwde AGA-plint moet waterpas
zijn en boven de hoogte van de afgewerkte vloer liggen zodat onderhoud mogelijk is.
De afdekking van de voorplint kan worden verwijderd en er mogen geen vloertegels voor liggen.
Indien nodig moet het fornuis met de dikte van de tegels worden verhoogd zodat de plint verwijderd
kan worden. Vulstukken worden meegeleverd om schommelingen te voorkomen.
Tegels
Wanneer het fornuis in een te betegelen uitsparing of muur komt te staan, mogen de tegels in
geen enkele omstandigheid de bovenste plaat van het fornuis overlappen. Er moet toegang tot de
bovenste plaat zijn, zodat deze verwijderd kan worden voor onderhoud op een later tijdstip.
Tussen de achterzijde van de topplaat en de muur achter het apparaat moet ten minste 10 mm zitten.
OMDAT DIT APPARAAT DOORLOPEND IN GEBRUIK KAN ZIJN, DIENT U GOED NOTA TE
NEMEN VAN DEZE BELANGRIJKE AANWIJZINGEN.
Brandbare muren
Huizen die zijn gebouwd van brandbare materialen (zoals helemaal van hout of lichte wanddelen
en gipsplaten) vereisen speciale wandwarmtebeveiligingsfuncties.
Onbrandbare wanden achter een fornuis moeten zijn gemaakt met ten minste 25 mm dikke
isolatieplaten (Monolux of gelijkwaardig),
Bovendien moeten de leidingen van de ovenventilatie worden geïsoleerd met de bijgeleverde
kous van hoogtemperatuurlmglas, met een tussenruimte van 25 mm.
SPECIALE OPMERKING: Zorg dat elektrische kabels of kunststof aansluitingen niet uit de muur
achter of direct boven het fornuis uitsteken.
Dit type materiaal kan voortijdig verouderen bij een continue blootstelling aan een hogere
omgevingstemperatuur.
23
Nederlands
Aanpassing topplaat - AGA R7 (Zie Afb.9,3)
Over het algemeen moet aanpassing van de topplaat worden vermeden. Er kan minimaal gebruik van
de topplaatspanners worden gemaakt om de uitlijning van de topplaat te verbeteren.
Afb.9,3
DESN 516751
24
Nederlands
Voeding - AGA R7 100
WAARSCHUWING: DIT APPARAAT MOET GEAARD ZIJN.
DIT APPARAAT IS ONTWORPEN VOOR DE SPANNING DIE OP HET TYPEPLAATJE STAAT
VERMELD. DIT VINDT U ACHTER DE PLINTAFDEKKING.
Een gezekerde voeding met 1 fase van 32 A 230 V of met 3 fasen van 400 V, minimaal 16 A per fase
~ 50 Hz is vereist naast het apparaat. Externe bedrading naar het apparaat moet met behulp van
het meegeleverde netsnoer worden geïnstalleerd, in overeenstemming met de huidige eisen voor
bedrading en eventuele plaatselijke verordeningen die van toepassing zijn. Als de kabel verkort
wordt, moeten nieuwe ringen op de blootgelegde geleiders worden aangebracht.
De aansluitmethode op het lichtnet moet volledige elektrische isolatie van het apparaat faciliteren,
door middel van een veelpolige schakelaar, met een contactscheiding van ten minste 3mm op alle
polen.
De isolator mag niet onmiddellijk boven het fornuis zitten, maar moet op maximaal 2 meter van het
apparaat staan.
De isolator mag van het aansluitingspunt verwijderd zijn.
Het aansluitpunt op het stroomnet moet toegankelijk blijven binnen de secties afgebeeld in Afb.9,4
voor mogelijk kabelroutes.
Voor 2- of 3-fase-installaties moet een optionele adapterkit worden aangeschaft (onderdeelnummer
AE4M280352).
Voeding - Hotcupboard (AGA R7 150)
VOOR BEVESTIGING VAN DE HOTCUPBOARD IS EEN ONAFHANKELIJKE EENFASEVOEDING
NODIG.
WAARSCHUWING: DIT APPARAAT MOET GEAARD ZIJN.
DIT APPARAAT IS ONTWORPEN VOOR DE SPANNING DIE OP DE TYPEPLAAT STAAT. DEZE
BEVINDT ZICH OP EEN UITSCHUIFBAK IN DE BASISPLAAT VAN DE HOTCUPBOARD BOVEN
DE PLINT.
Een gezekerde voeding van 230 V ~ 50 Hz, 3 A is vereist naast het apparaat (met uitzondering van
het AGA Hotcupboard-model met inductiekookplaat, zie het AGA inductiekookplaatmodel voor
instructies betreende de voedingsvereisten). Externe bedrading naar het apparaat moet met behulp
van een 3 silicium kern - SIHF isolatiekabel worden geïnstalleerd, in overeenstemming met de huidige
eisen voor bedrading en eventuele plaatselijke verordeningen die van toepassing zijn.
De aansluitmethode op het lichtnet moet volledige elektrische isolatie van het apparaat faciliteren, bij
voorkeur door middel van een versmolten tweepolige schakelaar, met een contactscheiding van ten
minste 3 mm op beide polen.
De isolator mag niet onmiddellijk boven het apparaat zitten, maar moet op maximaal 2 meter van het
apparaat staan.
25
Nederlands
Kabelroutering lichtnet - AGA R7 100
Afb.9,4
DESN 517714
LICHTNETKABEL GEVOERD VANUIT LINKER
-OF RECHTERUITGANG BEDIENINGSPANEEL
VIA LEIDING, AFHANKELIJK VAN DE POSITIE
VAN STOPCONTACT
DESN 516105
HET AANSLUITINGSPUNT VAN HET LICHTMET MOET BINNEN DE AANGEGEVEN GEBIEDEN LIGGEN
1,2m radius
1,5m radius
Afb.9,5
26
Nederlands
Kabelroutering lichtnet - AGA R7 150
Afb.9,6
DESN 517715
LICHTNETKABEL GEVOERD VANUIT LINKER -OF
RECHTERUITGANG BEDIENINGSPANEEL VIA LEIDING,
AFHANKELIJK VAN DE POSITIE VAN STOPCONTACT
DESN 516447
HET AANSLUITINGSPUNT VAN HET LICHTMET MOET BINNEN DE AANGEGEVEN
GEBIEDEN LIGGEN
HOTCUPBOARD
STROOMVOORZIENING
2 m radius Hotcupboardkabel
1,2m radius AGA
TC3-kabel
1,5m radius
Afb.9,7
27
Nederlands
Modellen met externe ventilatie - aansluiting op ventilatiebuis
Afb.9,8
DESN 517716
Het apparaat wordt getoond met de ovenventilatie aan de rechterzijde.
Toegang tot de ventilatiebuis via rechthoekige uitsnijding
Het kan ook vanaf de achterzijde geventileerd worden door een opening in het achterpaneel.
Dicht de aansluiting van de leiding met aluminium band af.
Bij installatie van een AGA R7 met een ontluchting aan de linkerzijde moet er altijd voor gezorgd
worden dat de ventilatiebuis helemaal geïsoleerd is (met het meegeleverde isolatiemateriaal).
Wanneer de ventilatiebuis achter de hotcupboard loopt, dient u ervoor te zorgen dat het netsnoer uit
de buurt is van het warme oppervlak van de ventilatiebuis.
Op AGA R7-installaties heeft ventilatie aan de achterzijde of recht de voorkeur.
OPMERKING: De ventilatieopening onder de kap moet open worden gelaten. DEK DEZE NIET AF.
LET OP: DE VENTILATIEOPENING ONDER DE KAP MOET OPEN EN NIET AFGEDEKT
WORDEN GELATEN.
EXTERN MODEL KAN WORDEN GEVENTILEERD VANAF DE
LINKER-, RECHTER- OF ACHTERZIJDE VAN HET APPARAAT
28
Nederlands
Modellen met kamerventilatie
Afb.9,9
DESN 517717
DE VENTILATIEOPENING ONDER DE KAP
MOET OPEN WORDEN GELATEN.
OPMERKING: OP HET MODEL MET KAMERVENTILATIE MOET
DE KOPEREN EINDKAP BIJ DE INSTALLATIE OP ZIJN PLAATS
WORDEN GESCHOVEN.
Modellen met kamerventilatie
Het wordt aanbevolen dit model samen met een afzuigkap te gebruiken. De uitgang van de AGA-
ovenontluchting zit bovenaan de AGA tussen de beide kookplaten en is ontworpen om het vocht
uit de ovens te voeren. De afzuigkap dient op minimaal de door de fabrikant aanbevolen hoogte te
worden geplaatst, gemeten vanaf de bovenzijde van het AGA-fornuis.
Dit is 650 mm voor AGA Rext 720, 650 mm voor AGA 1000 SE
29
Nederlands
Ovenventilatiesystemen
Zie Afb.9,10
De ventilatiebuis van de oven kan maximaal 6 meter bedragen door een buitenmuur. Grote
zorgvuldigheid dient te worden betracht in huizen die helemaal van hout zijn.
Als de ventilatiebuis van de oven door brandbaar materiaal loopt, moet er een luchtopening van ten
minste 25 mm rond de buis bestaan, die bij voorkeur meet isolatiemateriaal is bedekt.
De maximale voeding aan de motor, zoals berekend, moet voor ideale
gebruiksomstandigheden tot 24V (DC) worden beperkt.
De berekening van de spanning voor het concrete buizenwerk is als volgt:-
1. Laat de buizen zo simpel mogelijk lopen - vermijd bochten.
2. Verticale stijgers" zijn niet toegestaan.
3. Buizen moeten horizontaal lopen - licht dalende helling richting de ventilator.
Minimaal 12 volt voor de eerste meter van de buizen inclusief 1 bocht
Voeg voor elke extra meter 1 volt toe.
Voeg voor elke extra bocht 2 volt toe.
Maximaal 24 volt toegestaan.
Minimuminstelling is 15 volt.
OPMERKING: IN DE OVENONTLUCHTING MOET VOOR EEN GEMAKKELIJK STANGENSTELSEL
VAN HET BUIZENWERK WORDEN GEZORGD OM SCHOONMAKEN TE VEREENVOUDIGEN.
Afb.9,10 DESN 516111
VENTILATIEBUIS
VANUIT OVEN
VOEDINGSKABEL
AARDING
VENTILATIEBUIS
KABELINGANG
GATEN VOOR MUURBEVESTIGING
EISEN VOOR MUURBEVESTIGING EN
ONDERHOUDSOPENING
30
Nederlands
10. Installatie hotcupboard
OPMERKING:De AGA R7 hotcupboard wordt als het goed is geleverd met de topplaat in een staande
positie. (behalve voor versies met een inductiekookplaat, welke worden geleverd met de plaat
volledig omlaag). Zo kan het gehele apparaat op zijn plint worden geschoven wanneer hij naast de
AGA R7 staat, zonder dat de topplaten tegen elkaar aan komen. Vervolgens moet de topplaat van
de hotcupboard naar zijn correcte hoogte worden gebracht nadat het apparaat op zijn uiteindelijke
positie staat.
Bij versies met een inductiekookplaat moeten de afstellers van de topplaat omhoog worden
gedraaid voordat de hotcupboard op zijn plint kan worden gemonteerd, om voldoende ruimte
tussen de twee topplaten te creëren.
1. Maak de hotcupboard los van de plint door de twee schroeven en de beugel van de plint te
halen (Afb.10,1) en de hotcupboard naar voren en van de achterste bevestigingsklem weg te
schuiven (Afb.10,2).
Afb.10,1
DESN 516448
DESN 516449
Afb.10,2
31
Nederlands
2. Plaats de moduleplint naast de AGA R7 en laat geen ruimte tussen beide plinten (Afb.10,3).
Controleer met een waterpas of het plintniveau correct is en controleer ook of het hoogteverschil
tussen de plint van de hotcupboard en de plint van de R7 correct is (11 mm). Gebruik indien nodig in
elke hoek de vulstukken om de plint te nivelleren.
DESN 516564
HOTCUPBOARD
PLINTBASIS
11 mm
HOOGTEVERSCHIL
3. Bevestig de plint van de hotcupboard aan de plint van de AGA R7 met behulp van de
meegeleverde M6-schroeven en sluitringen (Afb.10,4).
Bevestig de blokkeerschroef en de steunschroef aan de plint. Zorg er in deze fase voor dat de
steunschroef er niet aan de achterzijde van de plint uitkomt. Zorg dat de blokkeerschroef in de plint
van de AGA R7 100 zit maar niet helemaal is vastgedraaid. Er moet een opening van ongeveer 3 mm
zijn tussen de plinten afgezien van de voorzijde waar de opvulplaat van de hotcupboard de plint van
de AGA R7 100 moet raken.
DESN 516550
+1
- 0
Afb.10,3
Afb.10,4
BLOKKEERSCHROEF
STEUNSCHROEF
32
Nederlands
4. Leg een meetlat langs de voorzijde van de plint van de AGA R7 100 en controleer dat de
voorzijdes van beide plinten recht tegen de meetlat aanliggen. (Afb.10,5)
Wanneer u tevreden bent met de rechte positie van beide plinten, maakt u de steunschroeven vast
totdat ze net contact maken met de plint van de AGA R7 100. Nu kunnen de blokkeerschroeven
worden aangedraaid.
DESN 516551
GEBRUIK BIJ BEIDE PLINTEN MEETLATTEN OM ERVOOR TE ZORGEN DAT DE PLINTEN
RECHT ZIJN UITGELIJND
DESN 516567
5. Nu kunnen de voorste beugels op hun plaats worden gehaakt over de twee potmagneten. Dit
zal beide plinten aan elkaar vergrendelen. (Afb.10,6)
HAAK DE VOORSTE BEVESTIGINGSBEUGEL OP ZIJN PLAATS OM BEIDE PLINTEN AAN ELKAAR VAST TE MAKEN
Afb.10,5
Afb.10,6
33
Nederlands
DESN 516552
8. Laat de afstelmoeren van de topplaat voorzichtig zakken met behulp van het afstelwerktuig
totdat de topplaat op de gewenste hoogte zit en zorg dat deze waterpas is en even hoog als de
AGA R7 100. (Afb.10,9).
DESN 516554
6. Schuif de hotcupboard op de plint totdat de achterste beugel helemaal in de achterzijde van
de basisgleuf zit (Afb.10,7). Zorg ervoor dat het apparaat recht is uitgelijnd ten opzichte van
de plint. Ga dan verder met de voorste beugel totdat deze in de gleuf aan de onderzijde van de
basisplaat past. Als u tevreden bent met de positie van de voorste beugel, vergrendelt u deze
door beide M6-schroeven helemaal aan te draaien. Let erop dat de elektriciteitskabel niet in
contact met de ventilatiebuis van de oven van de AGA R7 komt.
7. De topplaat van de hotcupboard wordt 5 mm hoger dan de topplaat van de AGA R7 100
geplaatst. Dit om te voorkomen dat het email tijdens de installatie beschadigd raakt. Laat de
topplaat zakken met de afstellers (Afb.10,8 en Afb.10,9).
Afb.10,7
Afb.10,8
5 mm
hoogteverschil
34
Nederlands
Voor onderhoudsdoeleinden moet de topplaat worden verwijderd door de regelaars ongeveer 5
mm op te tillen. De topplaat kan nu eenvoudig verwijderd worden zonder schade aan de emaillen
oppervlakken te veroorzaken.
Wanneer u de topplaat weghaalt, moet de schakelkabelset van de hoofdkabelset zijn afgesloten, ter
hoogte van het verbindingspunt linksvoor van het apparaat, onder het formex dekblad.
9. Monteer de klem van de handgreep over de bevestigingsbouten op de topplaat. Maak ze
op hun plaats vast door de xeerschroef aan te draaien die het dichtst bij het apparaat zit.
(Afb.10,10).
DESN 516555
10. Vervolgens dienen de handgreep, eindkappen en handgreep te worden geassembleerd. Schuif
de handgreep door de handgreepklemmen.
DESN 516883
Afb.10,9
Afb.10,10
35
Nederlands
DESN 516880
11. Doe op 5 ovens de draadbout in de daarvoor bestemde openingen aan één uiteinde van de
handgreep en doe de handgreep vervolgens door de klem (zorg ervoor dat de draadbout van
de rechterkant van de handgreep van de hotcupboard naar buiten steekt) en schroef beide
handgrepen aan elkaar. (Afb.10,12).
DESN 516879
12. Wanneer de handgreep recht gepositioneerd is, maakt u de handgreep in zijn positie vast door
de xeerschroeven aan de onderzijde van elke handgreepbeugel aan te draaien.
AGA R7 150 MONTAGE HANDGREEP
AGA R7 100 MONTAGE HANDGREEP
Afb.10,11
Afb.10,12
36
Nederlands
13. Wanneer de handgrepen op hun plaats vast zitten, plaatst u de eindkappen voor de
handgrepen. De eindkappen moeten voorzichtig op hun plek worden gedrukt totdat ze gelijk
zitten met de buitenkant van elke klem (een klein likje smeermiddel zoals afwasmiddel op de
O-ringen van de eindkap kunnen de plaatsing gemakkelijker maken.
14. Bevestig ten slotte de plintstrip aan de magneten aan de voorzijde van de plint. Let erop dat bij
5 ovens de rechterkant van de module plintstrip tegen de linkerzijde van de plintstrip van de
AGA R7 100 zit en er geen ruimte tussen zit. Zorg ervoor dat de plintstrippen centraal geplaatst
zijn en niet over een van de apparaten uitsteken. (Afb.10,12)
Stel de AGA R7 100 / 150 in bedrijf zoals vermeld in de relevante instructies voor installatie en voer voor
alle eigenschappen van de AGA R7 100 / 150 een functietest uit.
37
Nederlands
11. Bedradingsdiagram - AGA R7
White
Brown
Blue
1
P2
Black
Brown
Blue
L3 L2 L1 N3 N2 N1
Grey
SS
HS
Oven
Element
Connector
Grey
Grey
EARTH / GROUND
Bro
wn
Red
Whi
te
Gre
y
White
Brown
OVER HEAT
L
ELEMENT
Grey
Grey
Grey
White
Violet
Violet
Red
White
Red
Black
Blue
OVEN PCB
CONTROL
Brown
Grey
Grey
Bro
wn
Black
32
22
12
32
22
12
Grey
Grey
Grey
Grey
Black
White
Blue
Brown
Blue
Blue
Black
Black
Grey
OVER HEAT
OVER HEAT
11 12
11 12
11 12
Green
Grey
31
21
11
SIMMERPLATE
THERMOSTAT
HOTPLATE
THERMOSTAT
31
21
11
P1
200W
200W
2100W
VENT FAN
MTB
OFF Simmerplate Both Hotplate
Hotspot
N
1
2
4
3
Grey
1750W
ELEMENT
200W
200W
2100W
L
3
4
2
1
OVEN PCB FACIA
230V 50Hz 6.55kW
400V 3PN: L1 = 2.5kW, L2 = 2.3kW, L3 = 1.75kW
Brown
Blue
Grey
PLATE SELECTOR
Grey
PCD-BEDIENING
OVEN
PCD-VOORPLAAT OVEN
Groen
Wit
Wit
Wit
Wit
Wit
Ventilator
AARDING
THERMOSTAAT
KOOKPLAAT
OVERVERHIT
ELEMENTELEMENT
OVENELEMENT
Connector
OVERVERHIT
OVERVERHIT
THERMOSTAAT
SUDDERPLAAT
Blauw
Blauw
Blauw
Uit Sudderplaat KookplaatBeide
Blauw
Blauw
Grijs
Grijs
Zwart
Zwart
Zwart
Zwart
Zwart
Zwart
Rood
Rood
Grijs
Grijs
Grijs
Groen
Groen
Violet
Violet
Grijs
Grijs
Grijs
Grijs
Grijs
Grijs
Grijs
Grijs
Grijs
Grijs
Grijs
Grijs
Blauw
Blauw
Bruin
Bruin
Bruin
Bruin
Bruin
Bruin
Plaatselector
38
Nederlands
Blue
Blue
Brown
Orange
Blue
Brown
Black
Black
Blue
Blue
Brown
Green
100°C
N L E
.I
O
CAUTION
LABEL ALL WIRES PRIOR TO DISCONNECTION, WHEN SERVICING CONTROLS
WIRING ERRORS CAN CAUSE IMPROPER AND DANGEROUS OPERATION
VERIFY PROPER OPERATION AFTER SERVICING
Afb.11,1
AGA R7 (HOTCUPBOARD)
LET OP: LABEL ALLE DRADEN VOORDAT U ZE AFSLUIT. TIJDENS ONDERHOUD
VAN KNOPPEN EEN ONJUISTE, GEVAARLIJKE WERKING KUNNEN
VEROORZAKEN. CONTROLEER DE JUISTE WERKING NA ONDERHOUD.
GROEN
BRUIN
BLAUW
ZWART
ZWART
BLAUW
BLAUW
BLAUW
BLAUW
BRUIN
BRUIN
ORANJE
39
Nederlands
Uw AGA hoeft niet regelmatig te worden onderhouden.
In het geval uw apparaat onderhoud behoeft, bel dan
met AGA service of neem contact op met uw erkende
distributeur/handelaar.
Uw toestel MAG alleen onderhouden en geïnstalleerd
worden door een gekwalificeerde monteur, AGA-
monteur of een erkende distributeur.
BRENG GEEN wijzigingen of modificaties aan het
toestel aan.
Reserveonderdelen
Voor blijvende optimale en veilige prestaties adviseren
wij dat uitsluitend originele AGA-reserveonderdelen
worden gebruikt. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste grote
onderdelendistributeurs, waaronder wijzelf.
12. Onderhoud
Volgens AGA Rangemasters beleid van continue
productverbetering behoudt het bedrijf zich het
recht voor om specicaties te wijzigen en op elk
gewenst moment aanpassingen aan de beschreven en
geïllustreerde apparaten door te voeren.
www.agaliving.com
www.agacookshop.co.uk
AGA Rangemaster
Station Road
Ketley Telford
Shropshire TF1 5AQ
England
Neem voor overig advies of informatie contact op
met uw plaatselijke AGA-specialist.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42

AGA R7 de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor