AGA DC3 and DC5 Dual Control Power Flue Gebruikershandleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Gebruikershandleiding
12/16 EINS 517536
AGA DUAL CONTROL
DC3G & DC5G
(POWER ROOKKANAAL)
Voor gebruik in NL
LEES DEZE INSTRUCTIES VOORDAT U DIT APPARAAT GEBRUIKT EN BEWAAR OP EEN VEILIGE PLEK OM ZE LATER TE
KUNNEN RAADPLEGEN.
Gebruikshandleiding &
Instructies voor Installatie
LET OP: DIT TOESTEL IS ZWAAR, DE JUISTE APPARATUUR EN VOLDOENDE MANKRACHT MOETEN WORDEN
GEBRUIKT BIJ HET VERPLAATSEN OM SCHADE AAN HET APPARAAT OF DE VLOER TE VOORKOMEN.
Onthoud dat u bij het vervangen van onderdelen van dit apparaat uitsluitend reserveonderdelen gebruikt waarvan u
zeker weet dat ze aan de veiligheid- en prestatiespecicatie voldoen die wij eisen.
Gebruik GEEN herstelde of kopieonderdelen die niet duidelijk door AGA zijn geautoriseerd.
1. Gezondheid en Veiligheid 1
2. Inleiding 3
3. Overzicht 4
4. De AGA Dual Control bedienen 6
Warmtelampje oven 7
Branderbedieningen 8
5. AGA Accessoires 10
6. Bakplaten 12
AGA DC3 (De Ovens) 13
De Braadoven 13
De Bakoven 14
De Sudderoven 14
AGA DC5 (Hotcupboard) 15
De Platen 16
7. AGA Ovens - Kooktabel 17
8. Uw fornuis reiniging en
verzorgen 18
9. Installatie-instructies 20
10. Installatie Introductie 21
Gezondheid en veiligheid 21
Installatie- 21
Leveringseisen 21
11. Locatie 22
Specicaties 23
12. Stroomvoorziening 26
Doorvoer Netvoedingskabel 27
Rookkanaalsysteem 29
13. Installatie Hotcupboard 33
14. Ingebruikname 37
15. Schakelschema AGA DC3G 41
16. Schakelschema AGA DC5G 42
17. Technische gegevens 43
18. Checklist 44
19. Onderhoud 45
Inhoud
1
Bescherming van de consument
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de
vereiste veiligheidsnormen te voldoen wanneer ze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
KINDEREN MOETEN UIT DE BUURT VAN HET
APPARAAT WORDEN GEHOUDEN WANT SOMMIGE
OPPERVLAKKEN KUNNEN BIJ AANRAKING WARM
ZIJN.
Het apparaat kan worden gebruikt door kinderen vanaf 8 jaar.
Personen met verminderde fysieke, zintuiglijke of mentale
capaciteiten of gebrek aan ervaring en kennis kunnen het
apparaat gebruiken als ze onder toezicht staan of instructies
krijgen over het veilig gebruik van het apparaat en de
mogelijke risicos inzien. Kinderen jonger dan 8 moeten
uit de buurt van het apparaat worden gehouden tenzij
ze continu onder toezicht staan. Reiniging en onderhoud
door de gebruiker mogen niet zonder toezicht door kinderen
worden uitgevoerd.
Bewaar geen brandbare materialen in de lade. Dit
geldt ook voor papier, plastic en stoffen, zoals
kookboeken, plastic en handdoeken, evenals
brandbare vloeistoffen. Bewaar geen explosieve
stoffen, zoals aerosolbussen, op of nabij het
apparaat.
GEEN aerosolen sproeien in de nabijheid van het
fornuis terwijl deze aanstaat.
Geen aanpassingen uitvoeren aan dit apparaat.
Plaats NOOIT iets van aluminium tussen de
onderkant van de steelpan en het keramische
oppervlak (bv. kookmatjes, aluminiumfolie etc.).
BELANGRIJK: olie is een brandgevaar, laat pannen
met olie NIET onbeheerd achter.
Dek de pan in geval van brand met een deksel af en zet
de elektriciteit uit.
Smoor de vlammen op het fornuis; probeer de pan niet
naar buiten te brengen.
Brandwonden en letsel worden vrijwel altijd veroorzaakt
door de brandende pan te pakken en hem naar buiten
te dragen.
Hang geen handdoeken aan het
handvat. Anders raakt de luchtopening
geblokkeerd. Als de luchtopening
geblokkeerd wordt, kan dat een te hoge
temperatuur van het bedieningspaneel
veroorzaken en is een gemakkelijke
toegang niet mogelijk.
1. Gezondheid en Veiligheid
Wanneer de oven(s) aanstaan laat GEEN ovendeur langdurig
open, dit kan invloed hebben op de temperatuur van de oven
en de bedieningsknoppen kunnen te heet worden.
Het apparaat kan materialen bevatten die hieronder
staan aangegeven. Het is de verantwoordelijkheid van
de gebruikers/monteurs dat de nodige persoonlijke
veiligheidskleding wordt gedragen tijdens het gebruik van de
relevante onderdelen met een van de genoemde materialen,
die als nadelig voor gezondheid en veiligheid beschouwd
kunnen worden, zie hieronder voor meer informatie
Lijmen en afdichtmiddelen
Wees voorzichtig - gebruik een masker en
wegwerphandschoenen als deze nog vloeibaar zijn.
Glasdraad, minerale wol, isolatieblokken, keramische
vezel
Kunnen bij inademing schadelijk zijn. Kunnen irritatie
veroorzaken in de huid, ogen, neus en keel. Vermijd contact
met huid en ogen. Gebruik wegwerphandschoenen,
gezichtmaskers en oogbescherming. Was na gebruik uw
handen en andere blootgestelde delen. Wanneer u het
product weggooit, beperk stof dan met sproeiwater en zorg
ervoor dat onderdelen goed zijn ingepakt.
2
Frituren
Gebruik een diepe pan, groot genoeg om het
verwarmingsgebied helemaal te bedekken.
Vul de pan NOOIT meer dan een derde met olie of
vet.
Laat olie of vet NOOIT onbeheerd achter tijdens het
opwarmen of het bakken.
Gebruik nooit een deksel op de pan.
Dek de pan in geval van brand met een deksel af
en zet het apparaat UIT.
Smoor de vlammen op het fornuis bij voorkeur
met een blusdeken; probeer de pan niet naar
buiten te brengen.
Brandwonden en letsel worden vrijwel altijd
veroorzaakt door de brandende pan te pakken en
deze naar buiten te dragen.
LET OP: het kookproces moet worden bewaakt. Een
kort kookproces moet continu worden bewaakt.
WAARSCHUWING: koken op een fornuis met vet of
olie zonder uw aanwezigheid kan gevaarlijk zijn en
resulteren in brand. Probeer NOOIT brand te blussen
met water. Schakel in plaats daarvan het apparaat
uit en bedek de vlam met bijvoorbeeld een deksel of
blusdeken.
WAARSCHUWING: brandgevaar: bewaar GEEN
dingen op de kookoppervlakken.
WAARSCHUWING: toegankelijke onderdelen kunnen
heet worden tijdens gebruik. Houd kleine kinderen
uit de buurt.
Indien u Gas Ruikt
NIET de elektrische schakelaars aan of uit zetten.
NIET roken.
GEEN open vuur gebruiken.
Wel het gas uitzetten bij de meter of cilinder.
Wel deuren en ramen open zetten om het gas te laten
ontsnappen.
Wel mensen uit de buurt van het betrokken gebied
houden.
Bel het gasbedrijf.
3
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de vereiste
veiligheidsnormen te voldoen wanneer deze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
Uw nieuwe AGA Dual Control geeft u alles dat u jn vindt
aan het AGA-fornuis met warmteopslag, maar met het
aanvullende gemak dat de kookplaten aan of uit kunnen
worden gezet.
We verwijzen u naar het schema in het Overzichtshoofdstuk
zodat u zich met het product bekend kunt maken en naar de
relevante onderdelen voor [bovenste oven, onderste oven,
grill, gaskookplaat] [ovens, platen, bediening] etc.
Gemaakt in het hart van Shropshire, is uw AGA-fornuis net
als de generaties fornuizen ervoor op de Coalbrookdale
Gieterij uit gietijzer vervaardigd. Dankzij de traditionele
vaardigheden voor ijzerbewerking gecombineerd met de
industriële kracht van de kookplaatonderdelen kunnen
de kookplaten snel warm worden. U kunt ze dus allebei
aanzetten of slechts één, afhankelijk van het moment van de
dag of de omvang van uw familie.
De uitmuntende kookprestaties van het AGA-fornuis zijn
beroemd sinds het begin in de jaren ‘20 en is vermaard om
de indirecte stralingswarmte die het gietijzer afgeeft in plaats
van alleen maar luchttemperatuur. En, als u dat nog niet had
uitgevonden, dan zult u spoedig ontdekken dat voedsel
dat op deze wijze bereid wordt zijn natuurlijke smaak en
sappigheid behoudt en dus gewoon beter smaakt.
BELANGRIJK: lees de begeleidende garantie.
Iedere wijziging die niet door AGA is goedgekeurd, kan
goedkeuring van het apparaat en de garantie ongeldig
maken en kan van invloed zijn op uw statutaire rechten.
In het belang van veiligheid en eciënt gebruik wordt u
verzocht het volgende te lezen voordat u uw nieuwe AGA-
apparaat gebruikt.
Het gebruik van kookapparaten met gas resulteert in de
productie van warmte en vocht in de kamer waarin ze staan
opgesteld. Zorg voor een goede ventilatie in de keuken, houd
natuurlijke ventilatiegaten open of installeer een mechanisch
ventilatieapparaat (mechanische afzuigkap).
Aanhoudend intensief gebruik van het apparaat vraagt
mogelijk om extra ventilatie, bijvoorbeeld het openen
van een raam of nog eectievere ventilatie, bijvoorbeeld
een hoger niveau van mechanische ventilatie, indien die
aanwezig is.
De installatie moet voldoen aan de lokale en nationale
bedradingsvoorschriften en door een gekwaliceerde
monteur worden uitgevoerd.
2. Inleiding
Als u het apparaat de eerste keer aanzet, kan er een beetje
rook en een geur vrijkomen. Dit is normaal en ongevaarlijk
(van ovenisolatie en stijfsel op de elementisolatie) en houdt
na een korte gebruiksperiode op.
4
Simmering Plate
Roasting Oven
Boiling Plate
Top Plate
Control Panel
Simmering OvenBaking Oven
3. Overzicht
De AGA DC3G heeft de traditionele gietijzeren ovens met
onafhankelijk bedienbare kookplaten.
Kookplaten
De twee kookplaten hebben een verschillende warmte; de
kookplaat is het warmst en de sudderplaat is minder warm.
Elke plaat wordt individueel bediend.
Kookplaat
De kookplaat wordt gebruikt om toast te maken, een ketel
aan de kook te brengen, te roerbakken en te koken met
grotere warmte.
Sudderplaat
De sudderplaat is voor langzamer koken, zoals sauzen,
sudderpannen en kan ook direct gebruikt worden voor
geroosterde sandwiches, platte scones, vetvrije gebakken
eieren en quesadillas.
Braadoven
De warmste oven voor koken op hoge temperaturen:
pasteitjes, brood, vlees, groente en gevogelte braden, grillen
bovenin de oven en frituren op de bodem.
Bakoven
Een oven met gemiddelde temperatuur voor het bakken
van taarten en koekjes, vis, lasagne of shepherds pie, plus
het braden van vlees en gevogelte op een gematigde
temperatuur. Het bakken van zoet en hartig samen is geen
probleem omdat de smaken zich niet vermengen.
Sudderoven
Lang, slow cooking in de sudderoven ontwikkelt smaken en
maakt het taaiste vlees mals. Vanwege zijn grote capaciteit
kunnen er meerdere pannen in; soep, stoofpan, gestoomd
rijst, gestoomde wortels en gepocheerde peren koken
tegelijkertijd, zonder gevaar op verbranding.
AGA DC3G
Afb.3.1
WAARSCHUWING: TOEGANKELIJK ONDERDELEN KUNNEN HEET WORDEN TIJDENS HET GEBRUIK. OM
BRANDWONDEN TE VERMIJDEN MOETEN KINDEREN UIT DE BUURT WORDEN GEHOUDEN.
Bedieningspaneel Braadoven
Sudderoven
Bakoven
SudderplaatKookplaat
Bovenste plaat/rooster
5
Simmering Plate
Roasting Oven
Control Panel
Boiling Plate
Hotcupboard
ON/OFF
Warming Plate
Slow Cooking
Oven
Simmering
Oven
Baking Oven
Warming
Oven
De AGA DC5G heeft de traditionele gietijzeren ovens met
onafhankelijk bedienbare kookplaten.
Kookplaten
De twee kookplaten hebben een verschillende warmte; de
kookplaat is het warmst en de sudderplaat is minder warm.
Elke plaat wordt individueel bediend.
Kookplaat
De kookplaat wordt gebruikt om toast te maken, een ketel
aan de kook te brengen, te roerbakken en te koken met
grotere warmte.
Sudderplaat
De sudderplaat is voor langzamer koken, zoals sauzen,
sudderpannen en kan ook direct gebruikt worden voor
geroosterde sandwiches, platte scones, vetvrije gebakken
eieren en quesadillas.
Warmhoudplaat (Hotcupboard)
De warmhoudplaat is de ideale plaats om gekookt voedsel te
laten staan.
Slow cooking oven (Hotcupboard)
Ideaal voor een reeks lange, slow cooking toepassingen zoals
lamsbout, langzaam gegaard varkensvlees, buikspek en
feesttaart.
Verwarmoven (Hotcupboard)
Gebruikt voor het opwarmen van borden en opdienschalen.
Kan ook gebruikt worden om braadstukken te laten rusten
vóór het snijden.
Braadoven
De warmste oven voor koken op hoge temperaturen:
pasteitjes, brood, vlees, groente en gevogelte braden, grillen
bovenin de oven en frituren op de bodem.
Bakoven
Een oven met gemiddelde temperatuur voor het bakken
van taarten en koekjes, vis, lasagne of shepherds pie, plus
het braden van vlees en gevogelte op een gematigde
temperatuur. Het bakken van zoet en hartig samen is geen
probleem omdat de smaken zich niet vermengen.
Sudderoven
Lang, slow cooking in de sudderoven ontwikkelt smaken en
maakt het taaiste vlees mals. Vanwege zijn grote capaciteit
kunnen er meerdere pannen in; soep, stoofpan, gestoomd
rijst, gestoomde wortels en gepocheerde peren koken
tegelijkertijd, zonder gevaar op verbranding.
AGA DC5G
Afb.3.2
WAARSCHUWING: TOEGANKELIJK ONDERDELEN KUNNEN HEET WORDEN TIJDENS HET GEBRUIK. OM
BRANDWONDEN TE VERMIJDEN MOETEN KINDEREN UIT DE BUURT WORDEN GEHOUDEN.
Warmhoudplaat Kookplaat Sudderplaat
Bedieningspaneel
Braadoven
Bakoven
Sudderoven
Verwarmoven
Hotcupboard
AAN UIT
Slow cooking oven
6
4. De AGA Dual Control bedienen
Oven Heat
Indicator
Hotplates
Control Knob
Oven Gas
Control Knob
Viewing
Window
Oven
Thermostat
Control Knob
Op de volgende ‘s worden de verschillende zones van het
AGA Dual Control fornuis beschreven.
Het traditionele AGA-fornuis met warmteopslag staat bekend
om de aangename warmte die het uitstoot. Met de AGA Dual
Control krijgt u alleen warmte wanneer de ovens aan staan of,
in mindere mate, als de kookplaten aan staan.
Thermostaatbediening - Oven
Uw AGA Dual Control bevat drie ovens, waarvan elk van
tevoren op een verschillende warmte is ingesteld. Ze hebben
de volgende namen:-
Braadoven voor koken op hoge temperatuur
Bakoven voor koken op gematigde temperatuur
Sudderoven voor koken op lage temperatuur
Slow Cooking oven (alleen DC5G) voor lang langzaam
koken
Opwarm Oven (alleen DCG5) voor het verwarmen van
borden en schalen
BEDIEN HET APPARAAT NIET MET GEOPENDE
DEUREN.
Elke oven beschikt over dezelfde capaciteit (er past een
kalkoen van 13 kg (28 lb) in). De technieken van het AGA
Dual Control-fornuis kunnen worden gebruikt, zoals het
stapelen van sauspannen in de sudderoven. Zo kunnen
wortelgewassen, rijst en puddingen gestoomd worden, een
stoofschotel worden geplaatst, fruit worden gepocheerd,
allemaal in één oven zodat de kookplaten vrij blijven en er zo
min mogelijk stoom en kooklucht in de keuken komt.
De ovens zijn gemaakt van gietijzer, d.w.z. er wordt met
stralingswarmte gekookt en dit is het geheim van de
uitmuntende kookprestaties waarom het AGA-fornuis bekend
staat. Een indirecte stralingswarmte droogt het voedsel niet
uit; het natuurlijke vocht en de smaak blijven zo behouden.
Afb.4.1
DESN 516865
Bedieningsknop
Kookplaten
Gasbedieningsknop
oven
Warmtelampje oven
Kijkvenster
Thermostaat-
bedieningsknop oven
7
Warmtelampje oven
Het warmtelampje van de oven is een indicatie van de in de
AGA opgeslagen warmte en houdt geen direct verband met
de temperatuur in de braadoven.
Een AGA is ontworpen om continu op een optimale warmte-
instelling te werken.
Het optimale resultaat wordt meestal behaald wanneer het
lampje groen is. Wacht voor de beste kookresultaten totdat
de AGA voldoende opgeslagen warmte heeft. Dit ziet u als
de vensters helemaal groen gevuld zijn (Afb.4.2). Dit kan
even duren. Ongeveer 2-3 uur gaat voorbij tussen gebruik en
volledig herstel.
NB! Vanwege de temperatuurcycli zal de groene streep
bewegen en soms alleen een gegradeerd deel weergeven.
Dit is normaal (Afb.4.3). Tijdens deze gegradeerde fase van
de cyclus kunt u met koken beginnen, maar het gewenste
resultaat kan langer op zich laten wachten.
De lagere temperatuur wordt met de kleur oranje
aangegeven en de cycli werken net zo als op vol vermogen
(Afb.4.4).
Afb.4.2
Afb.4.3
Afb.4.4
Helemaal groen
betekent ‘Klaar voor
Gebruik’
Normale beweging
tijdens de cyclus
Oranje geeft een lage
temperatuurinstelling
aan. In deze instelling
wordt ook beweging
waargenomen.
8
Branderbedieningen
Aansteekprocedure
1. De gasstroom van de hoofdbrander wordt geregeld met
de bedieningsknop van de oventhermostaat (Afb.4.1).
Zorg er eerst voor dat beide knoppen volledig rechtsom
zijn gedraaid. Zet de gasbedieningsknop van de oven
op de OFF-positie (UIT) en zet de bedieningsknop van
de oventhermostaat op de minimale stand (dunne
einde van de witte streep).
2. Draai de gasbedieningsknop van de oven een beetje
linksom richting de ontstekingspositie ( ) tot de
stop wordt bereikt, druk in en houd 5 seconden inged
(Afb.4.6 page 8).
3. Blijf de knop indrukken en draai hem ondertussen
verder linksom naar de positie ( ) (Afb.4.7 page
8) (hiermee wordt de vonkontsteking geactiveerd).
Houd de knop 10 seconden lang ingedrukt nadat
de vlamsupervisiebrander is ontstoken. (Als hij niet
aangaat, moeten stap 2 en 3 worden herhaald, dit is te
zien via het kijkvenster.)
4. Laat bij ontbranding de knop los en draai hem verder
naar links, naar het ( ) -symbol (Afb.4.8 page
8). 8). Het gas van de hoofdbrander brandt in
overeenstemming met de thermostaatinstelling.
5. Draai de bedieningsknop voor de oventhermostaat
linksom naar de witte streep (positie Laag Vuur). Laat
deze ten minste 2 uur op laag vuur-positie staan
(Afb.4.10).
OPMERKING! De laag vuur-positie wordt bereikt
door de bedieningsknop voor de oventhermostaat
langzaam naar de witte streep te draaien tot door
het kijkvenster een kleine vlam te zien is naast de
hoofdbrander.
NB: De laag vuur-positie wordt bereikt door de
bedieningsknop voor de oventhermostaat langzaam naar
de witte streep te draaien tot door het kijkvenster een kleine
vlam te zien is naast de hoofdbrander.
NB: Het duurt tot wel 24 uur voordat alle ovens
bedrijfstemperatuur hebben bereikt; het warmtelampje van
de oven kan hiervoor al groen zijn (raadpleeg Warmtelampje
oven met betrekking tot weergave van warmte). Als de
oventemperaturen eenmaal de bedrijfstemperatuur hebben
bereikt, kan het nodig zijn om jne afstellingen uit te voeren
met de ovenbedieningsknop om de gewenste temperaturen
te bereiken. Het wordt afgeraden om nog verdere wijzigingen
uit te voeren aan de bedieningsknop als de gewenste
temperatuur eenmaal is bereikt.
Als het fornuis koud wordt aangestoken, kan zich damp op
het email vormen, wat moet worden afgeveegd om vlekken
te voorkomen.
ALS DE VLAM OM WAT VOOR REDEN DAN OOK IS
GEDOOFD, MOET U (MINIMAAL) DRIE MINUTEN WACHTEN
Afb.4.5
Afb.4.6
Afb.4.7
Afb.4.8
Afb.4.9
Laag vuur
Uit positie
Ontstekingspositie
Vlamsupervisiebrander
positie
Hoofdbrander
aan-positie
Normaal Bedrijf
Afb.4.10
9
EN DE AANSTEEKPROCEDURE HERHALEN.
Om de brander te doven
1. Draai de ON/OFF gasbedieningsknop van de oven
rechtsom tot deze de stop ( ) positie bereikt.
2. Druk voorzichtig in en blijf rechtsom draaien van de (
) positie naar de OFF-positie (Afb.4.5)
Als de brander voldoende is afgekoeld, kan de
aansteekprocedure worden herhaald.
Stroomuitval
Tijdens stroomuitval zal het apparaat niet werken totdat
de stroomvoorziening is hersteld en het apparaat gaat
automatisch verder met de geselecteerde functies. Als
op een moment een geselecteerde functie bij normale
bedrijfsomstandigheden niet werkt, schakelt u de functie uit
met bedieningsknop en neem contact op met AGA Service of
uw plaatselijke AGA specialist.
Algemeen advies
Als u de AGA de eerste keer aanzet, kan er een beetje rook en
een geur vrijkomen. Dit is vanwege de beschermolie die van
de kookplaten afbrandt. Veeg de binnenzijde van de deksels
af terwijl de AGA warm wordt om te voorkomen dat een laag
van deze olie zich aan de binnenzijde afzet.
De volgende punten zijn bedoeld u te helpen bij het wennen
aan de AGA-kookstijl tijdens de overgang van een vorig
fornuis zonder warmteopslag. Het AGA-boek biedt een erg
handige inleiding tot het fornuis.
Voor de meeste eciënte bediening van het fornuis,
verdienen de volgende punten bijzondere aandacht:
1. Sluit de geïsoleerde deksels wanneer de kookplaten niet
worden gebruikt.
2. Maakt de kookplaten regelmatig met de draadborstel
schoon.
3. Gebruik gerei met platte bodems voor een perfect
contact met de kookplaat.
4. Let erop dat als u bij het sluiten van de ovendeuren ze
over de pal tilt.
5. Kook zo veel mogelijk in de ovens zodat warmte
bewaard blijft en kookgeuren en condensatie worden
beperkt.
6. Ovendeuren mogen tijdens het bereiden en opwarmen
niet lange tijd blijven openstaan.
7. De braadoven kan ook voor grillen en ondiep frituren
op de ovenbodem worden gebruikt.
Gebruik voor een optimale kookprestatie het gerei en
gietijzeren kookgerei van AGA. Ze hebben een platte
basis wat het beste contact met de kookplaten en de
ovenbodem oplevert.
De pannen van AGA kunnen in de sudderoven worden
opgestapeld. Dit is met name handig voor het stomen
van groenten en het warm houden van sauzen.
Bewaar de eenvoudige bakplaat buiten de AGA. Gebruik
hem koud in de braadoven om warmte van bovenaf
tegen te houden en creëer zo onderin een meer
gematigde temperatuur. Het kan ook als een bakplaat
worden gebruikt.
Een gids voor AGA koken is beschikbaar op “Uw fornuis
reiniging en verzorgen” on page 18. Vraag uw
AGA-specialist voor een uitnodiging voor een AGA
demonstratie.
10
5. AGA Accessoires
Voor de beste resultaten met uw fornuis bevelen wij AGA-
sauspannen met de dikke tri-core bodem en stapeldeksels
aan zodat een zo groot mogelijke ruimte van de oven wordt
gebruikt en een AGA-ketel voor het koken van water. AGA-
toebehoren kunt u bij uw AGA-specialist of online bekijken
op www.agacookshop.co.uk
Bekend raken met uw AGA
Als u nog geen demonstratie gezien hebt, vraagt u uw
AGA-specialist om informatie. Een demonstratie zal u laten
zien hoe u het beste uit uw nieuwe AGA haalt en geeft
u aanwijzingen en tips. Ook ziet u een keuze aan AGA-
keukengerei en toebehoren die gebruikt worden.
Groot braadblik met grillrek (Afb.5.1)
Dit rek kan op de richels van de oven worden geschoven
zonder dat het op een ovenrooster hoeft te staan. Het
braadblik kan met het grillrek worden gebruikt, op de
hoogste positie, voor grillen bovenin de braadoven. Het kan
worden gebruikt voor het braden van vlees of gevogelte met
of zonder grillrek. In dit blik kunnen grote hoeveelheden
braadaardappelen worden bereid. Het braadblik kan ook
worden gebruikt voor het maken van grote plaatkoeken of
taarten. Het grillrek op zich is handig als afkoelrek voor een
taart. Kan in elke oven worden gebruikt maar gebruik met
kookplaat wordt niet aanbevolen.
Halfgroot braadblik met grillrek (Afb.5.2)
Dit blik kan over de breedte op de richels van de oven
worden geschoven of kan op een ovenrooster staan. Het
middelgrote braadblik kan met het grillrek worden gebruikt,
op de hoogste positie, voor grillen bovenin de braadoven.
Het kan worden gebruikt voor het braden van kleinere
stukken vlees of gevogelte met of zonder grillrek. In dit blik
kunnen braadaardappelen worden bereid. Het braadblik kan
ook worden gebruikt voor het maken van plaatkoeken of
taarten. Het grillrek op zich is handig als afkoelrek voor een
taart. Kan in elke oven worden gebruikt maar gebruik met
kookplaat wordt niet aanbevolen.
3 ovenroosters (Afb.5.3)
Deze kunnen in elke oven worden geplaatst om een
oppervlak te bieden voor schalen en blikken die niet direct
op de richels passen. Ze kunnen in alle ovens worden
gebruikt. Zie pagina 20 voor de correcte plaatsing van de
ovenroosters.
1 Koude Simpele Bakplaat (Afb.5.4)
Deze kan op twee manieren worden gebruikt: als groot
bakblad voor scones, koekjes, pasteitjes en schuimpjes en
als hittescherm om de bovenwarmte af te snijden om te
voorkomen dat voedsel te bruin wordt voordat het helemaal
doorbakken is.
GEBRUIK DE OVENS NIET ALS OPSLAGPLAATS ALS
ZE NIET IN GEBRUIK ZIJN.
Afb.5.1
Afb.5.3
Afb.5.2
Afb.5.4
11
Rooster (Afb.5.5)
Dit is voor het roosteren van brood op de kookplaat. AGA-
toast staat bekend om zijn uitmuntendheid, knapperig aan
de buitenkant en zacht van binnen. Neem dikke plakken
brood en doe ze in de AGA-broodrooster - verwarm de
broodrooster van tevoren als het brood erg vochtig of erg
vers is om plakken te voorkomen - doe het geïsoleerde deksel
van de kookplaat omhoog en plaats de broodrooster direct
op de plaat met de handgreep in een hoek van de handgreep
van het deksel.
Doe het deksel dicht en wacht totdat het brood aan een kant
is geroosterd (dit duurt 1 - 2 minuten afhankelijk van het
soort brood), open het deksel en draai het rooster om het
proces te herhalen en de andere kant te roosteren. De rooster
kan ook gebruikt worden om pitabrood op te warmen,
teacakes te roosteren en taarten te laten afkoelen.
Staalborstel (Afb.5.6)
Deze is voor het schoonmaken van ruwe gietijzeren
oppervlakken om ze vrij te houden van kruimels en
aangebrande resten die anders het kookrendement van
pannen en de ketel zou beïnvloeden. Te gebruiken op de
kookplaten en de ovens. Pas op dat u niet de emaillen
oppervlakken aanraakt omdat de draadborstel de afwerking
zal bekrassen.
Bekend raken met uw AGA
Als u nog geen demonstratie gezien hebt, vraagt u uw
AGA-specialist om informatie. Een demonstratie zal u laten
zien hoe u het beste uit uw nieuwe AGA haalt en geeft
u aanwijzingen en tips. Ook ziet u een keuze aan AGA-
keukengerei en toebehoren die gebruikt worden.
Afb.5.5
Afb.5.6
12
6. Bakplaten
Plaatsen van de bakplaten en roosters
Verwijderen van bakplaten en roosters
DESN 512403
DESN 512405
DESN 512404
DESN 512406
Afb.6.1
Afb.6.3
Afb.6.2
Afb.6.4
13
De braadoven kan bovenin ook voor grillen en op de
bodemoven voor ondiep frituren worden gebruikt.
In de braadoven zitten warmtezones, d.w.z. dat hij naar boven
toe iets warmer is dan in het midden en de ovenroosterset op
de ovenbodem is iets minder warm dan het midden.
Het mooie van de braadoven is dat vetspetters bij volledige
warmte wegbranden. U hoeft alleen af en toe de koolresten
weg te borstelen.
De braadoven werkt uitstekend voor brood en pasteitjes.
Quiches in keramische of pasteitjes in Pyrex-borden hoeven
niet blind te worden gebakken, omdat ze op het rooster
op de ovenbodem geplaatst worden en de pastei daar van
onderaf wordt gebakken en de vulling bruint door de warmte
rondom. Zoals u weet geleiden metalen vlablikjes sneller dan
keramiek, deze hebben daarom waarschijnlijk een kortere
bereidingstijd.
De Braadoven
AGA DC3
(De Ovens)
De speciaal ontworpen braadblikken en het bakgerei worden
direct op de richels geschoven. Bijna elke beschikbare
vierkante centimeter van de ruimte kan dus worden benut.
Voedsel kan met behulp van het platte koudblad of het grote
braadblik beschermd worden. Zo kunt u voedsel waarvoor
verschillende temperaturen nodig zijn tegelijkertijd bereiden.
Als voedsel te snel bruint en u wilt het niet naar een andere
oven overbrengen, schuif dan gewoon het koudblad over het
voedsel om de bovenwarmte te reduceren.
Simmering Plate
Roasting Oven
Boiling Plate
Top Plate
Control Panel
Simmering OvenBaking Oven
Bedieningspaneel Braadoven
Sudderoven
Bakoven
SudderplaatKookplaat
Bovenste plaat/rooster
14
De Bakoven
De Sudderoven
Deze oven is op een gematigde temperatuur ingesteld, ideaal
voor taarten, koekjes en alles waarvoor een matige warmte
nodig is zoals vispastei, lasagne, soués, kruimeltaart en
rollades. Vlees en gevogelte kunnen hier worden bereid, in
feite kunnen de meeste dingen die in de braadoven bereid
kunnen worden ook in de bakoven worden bereid, alleen met
langere tijden.
Bak taarten samen op één rek, als twee rekken gebruikt
worden, moet u het voedsel verwisselen om een egale
kleuring te krijgen, zoals u bij elke oven zou doen met
warmtezones.
Net als het geval is bij de braadoven, schuiven de speciaal
ontworpen braadblikken en het bakgerei direct op de richels.
Bijna elke beschikbare vierkante centimeter van de ruimte
kan dus worden gebruikt. Voedsel kan met behulp van het
platte koudblad of het grote braadblik beschermd worden.
Zo kunt u voedsel waarvoor verschillende temperaturen
nodig zijn tegelijkertijd bereiden.
Als voedsel te snel bruint en u wilt het niet naar een andere
oven overbrengen, schuif dan gewoon het koudblad over het
voedsel om de bovenwarmte te reduceren.
OPMERKING: Verwijder altijd het koudblad en de
De sudderoven kan beschreven worden als een voortzetoven
omdat hij verder gaat met voedsel dat ergens anders in het
fornuis verwarmd is, m.u.v. schuimpjes die in plaats van
gebakken” uitgedroogd raken.
braadblikken als u klaar bent met koken. Indien deze in de
oven achterblijven kan dat de oventemperatuur beïnvloeden.
Wanneer u de braadoven een lange tijd gebruikt, bv. voor
een volledige maaltijd, kan de temperatuur van de bakoven
stijgen. Daarom moet u het kookproces aanpassen. De
volgende suggesties kunnen daarbij handig van pas komen.
1. Wanneer u het voedsel in de bakoven plaatst, zorg er
dan voor dat het koudblad tijdens de hele kooktijd
direct boven het gerecht zit.
2. Bovendien kan het nodig zijn de positie van het blad te
verlagen.
3. Bij het bakken van voedsel, zoals zeer rijke fruit cakes
waarbij lange baktijden nodig zijn, plaats de taart op
de vierde roosterpositie van de oven met het koudblad
direct er boven voor ongeveer 3/4 uur. Verplaats het
koudblad naar het midden van de sudderoven. Breng
de taart nu over naar dit blad en bak hem totdat hij
helemaal gaar is.
4. Als alternatief kunt u de bakoven ongeveer 4 uur laten
afkoelen voordat u hem gebruikt.
Voor het beste resultaat bevelen wij het gebruik van
AGA-keukengerei met dikke bodems en stapeldeksels
aan.
Stukken vlees en gevogelte moeten eerst 30 - 45
minuten in de braadoven worden verwarmd en dan
naar de sudderoven worden verplaatst. Deze methode
is niet geschikt voor gevuld vlees en gevogelte.
Let erop dat de binnentemperatuur van varkensvlees en
gevogelte ten minste 75 °C is.
Breng soepen, stoofschotels en vloeistoffen altijd eerst
aan de kook voordat u deze in de oven plaatst.
Ontdooi voedsel volledig voordat u met koken begint.
Wortelgewassen zijn sneller gaar als u ze in kleine
stukjes snijdt.
Voeg kruiden en verdikkingsmiddelen aan het einde
van de kooktijd toe.
Gedroogde rode kidneybonen moeten na het weken
minimaal 10 minuten gekookt worden voordat ze bij
een gerecht worden gevoegd.
15
Slow cooking oven en verwarmoven
Dit zijn ovens die worden verwamd door een enkel element
aan de achterzijde van de oven. Het wordt bediend door
een ON-OFF knop aan de linkerkant van de hotcupboard-
bovenplaat en kan worden in- en uitgeschakeld wanneer dat
nodig is. Deze ovens zijn van binnen niet van gietijzer.
Slow Cooking Oven
De eigenschappen van deze oven lijken op die van de
sudderoven en moeten op een vergelijkbare wijze worden
gebruikt. Hij levert een zachtere convectiewarmte waardoor
hij beter geschikt is voor langere kooktijden, met name
voor het koken ‘s nachts, bijvoorbeeld een rijke fruitcake en
feesttaarten. Het bakken van schuimpjes kan beter ook in
deze oven worden gedaan.
OPMERKING: Deze ovens ontluchten in de kamer;
mechanische ventilatie naar buiten is niet beschikbaar.
Zaken die u moet onthouden bij slow cooking:
Verwarm ovens 30 minuten voor voordat u met koken
begint.
Breng stoofschotels, soepen e.d. op de kookplaat aan
de kook en begin met vlees in de braadoven voordat u
overgaat tot plaatsing in de slow cooking oven.
Zorg voor voldoende vloeistof in stoofschotels, vooral
wanneer er langere tijd gekookt wordt.
Gebruik deksels over stoofschotels of folie om voedsel
af te dekken; zo blijft tijdens het koken het vocht
bewaard.
Kijk of alle gerechten in de oven passen voordat u het
voedsel klaarmaakt.
Zorg ervoor dat vlees en gevogelte gloeiend heet zijn
voordat u het opeet en een interne temperatuur van
75°C heeft bereikt.
Ontdooi voedsel volledig voordat u met koken begint.
In de slow cooking oven kunt u ook knapperige, witte
schuimpjes maken.
De kooktijden in de slow cooking oven hangen af van de
temperatuur, hoeveelheid en het soort gerecht dat u bereidt.
Als richtsnoer voor stoofschotels wordt een minimumkooktijd
van 2 uur aanbevolen.
Houd het voedsel in de gaten totdat u bekend bent met de
oven.
De sudderoven kan beschreven worden als een voortzetoven
omdat hij verder gaat met voedsel dat ergens anders in het
fornuis verwarmd is, m.u.v. schuimpjes die in plaats van
gebakken” uitgedroogd raken.
AGA DC5 (Hotcupboard)
Simmering Plate
Roasting Oven
Control Panel
Boiling Plate
Hotcupboard
ON/OFF
Warming Plate
Slow Cooking
Oven
Simmering
Oven
Baking Oven
Warming
Oven
Warmhoudplaat Kookplaat Sudderplaat
Bedieningspaneel
Braadoven
Bakoven
Sudderoven
Verwarmoven
Hotcupboard
AAN UIT
Slow cooking oven
16
Bovenste plaat/rooster
De topplaat is het emaillen oppervlak dat rond de kookplaten
zit. Het wordt warm wanneer de AGA Dual Control
kookplaten in gebruik zijn. Hoewel het geen kookoppervlak
is, kunt u de warmte voor een aantal handige activiteiten
gebruiken, die vaak tijd en afwassen besparen! Voorbeelden
zijn het opwarmen van honing of siroop in een pot of het
smelten van boter of chocolade in een kuipje (zo vermijdt
u het overlopen van een sauspan) maar zet het kuipje wel
op een kurkmat of een opgevouwen keukendoek zodat het
email niet beschadigd kan raken. Hoewel het een duurzaam
en langzaam slijtend oppervlak betreft, is email van glas en
ziet u er wel krassen op!
De warme topplaat kan ook gebruikt worden voor een
kop koe of thee weg te zetten of blikken, schilmesjes of
keukenmachines en onderdelen met vreemde vormen te
laten drogen.
Kookplaten
De kookplaten werken afzonderlijk van de ovens en
onafhankelijk van elkaar.
De kookplaat bevindt zich links en de sudderplaat rechts
van de AGA Dual Control. De kookplaat is de warmste terwijl
de sudderplaat de koelste van de twee is. Bij beide zitten er
elektrische onderdelen in het gietijzer die in respectievelijk
ca. 11 en 8 minuten opwarmen. De kookplaten kunnen
volledig onafhankelijk van de ovens worden gebruikt.
Dit betekent dat de AGA Dual Control verschilt van het
traditionele AGA-fornuis met warmteopslag in die zin dat hij
voor de hele kooktijd van geschikte gerechten gebruikt kan
worden, omdat het design de kookplaten op een constante
warmte houdt, terwijl het traditionele AGA-fornuis op een
dalende warmte blijft koken. Daarom bevelen wij aan om
met de kookplaten te beginnen en vervolgens op de ovens
over te gaan. Dit is mogelijk met de AGA Dual Control, maar
is niet noodzakelijk. Het bereiden van een pastagerecht met
saus bijvoorbeeld kan in de AGA Dual Control helemaal op de
kookplaten worden gedaan.
De gehele zone van de kookplaat kan voor koken worden
gebruikt en er kunnen altijd meerdere pannen op één plaat
worden gezet. De kookplaten bevinden zich een klein beetje
boven de topplaat om te voorkomen dat er per ongeluk met
de pannen krassen worden aangebracht. Sleep het gerei niet
van één plaat naar de ander omdat het email hieronder te
lijden heeft!
De roestvrijstalen geïsoleerde deksels worden over de
kookplaten gelegd wanneer deze niet in gebruik zijn.
Wanneer de kookplaten aan’ staan, dan zijn de geïsoleerde
deksels warm. We bevelen ten sterkste aan dat u geen
voorwerpen direct op de geïsoleerde deksels zet zoals
ketels, sauspannen of bakblikken omdat de kleinste krasjes
meteen zichtbaar zijn. Koop een paar pannenlappen om
het oppervlak van de deksels te beschermen als ze als
wegzetplekken worden gebruikt!
Houd de kookplaten vrij van aangebrand eten of
kruimels met de bij uw AGA geleverde draadborstel.
Schoonmaakinformatie vindt u op “Uw fornuis reiniging en
verzorgen Raadpleeg 18.
Knoppen van de gasplaat
Zet de bedieningsknop in de gewenste positie
om
de kookplaat te gebruiken en doe hetzelfde voor de
sudderplaat.
Zet de knop in de
positie om beide platen aan te zetten.
Kookplaat
De warmste kookplaat, de kookplaat, wordt gebruikt voor
koken, griddling, roerbakken, maken van toast, inderdaad
alles waar veel warmte voor nodig is. Groene groentes
behouden hun kleur wanneer ze hier snel gekookt worden
of gebruik boven de sauspan een stomer om meer dan één
groente tegelijk te koken.
Wanneer u roerbakt of iets bereidt dat kan spetteren,
bevelen we het gebruik van een AGA-spatscherm aan
dat het geïsoleerde deksel tegen spetters beschermt. Zo
is schoonmaken een koud kunstje! Was het spatscherm
in zeepwater of doe hem in de vaatwasser tussen twee
dinerborden.
Houd er rekening mee dat de kookplaat te warm is om er
direct voedsel op te bereiden.
Sudderplaat
De sudderplaat is de koelste van de twee kookplaten en
wordt dus gebruikt voor recepten waar minder warmte voor
nodig is zoals sauzen, roereieren, melk opwarmen, langzaam
frituren, soepen laten sudderen en wortelgewassen.
Daarnaast kan hij gebruikt worden om direct op gekookt
te worden in de vorm van een grillplaat - van onschatbare
waarde voor geroosterde sandwiches, quesadillas, soepen,
platte scones, het schroeien van coquilles en zelfs voor
vetvrije gebakken eieren! Langzaam bereide toast kan op de
sudderplaat worden bereid. Hiervoor is de AGA-broodrooster
niet nodig.
De sudderplaat heeft dezelfde grootte als de kookplaat en is
plat vervaardigd om het beste algehele contact met de AGA-
sauspannen, grillpannen, frituurpan en ketel te bieden.
Reinigingsdetails zijn te vinden in “Uw fornuis reiniging en
verzorgen Raadpleeg 18.
De Platen
17
7. AGA Ovens - Kooktabel
Voedsel Oventemperatuur
Braadoven
HOOG
Grillen
Bovenste - grillen
2de loper - scones, kleine pasteitjes, grillen
3de loper - kadetjes, Yorkshire pudding
4de loper - braadvlees, gevogelte
Ovenrooster op bodem van oven - broden, pasteitjes, gegrilde
groenten
Ovenrooster op bodem van oven - quiches, pasteitjes
Scones
Pasteitjes
Brood
Yorkshire puddings
Braden
Ondiep frituren
Bakoven
MIDDELMATIG
Gebak
Bijna bovenin - cake, sommige koekjes, kleine cakejes
In het midden - vis, soufflés, shepherd’s pie en gehaktschotels,
lasagne
Ovenrooster op bodem van oven
Gevulde cake, zandgebak, plaatkoek en cheesecake
Koekjes
Fish
Shepherds pie, Cottage pie
Lasagne
Soués
Shortbread
Sudderoven
LAAG GEMIDDELD
Stoofschotels Stoofschotels, bouillon, pudding en vergelijkbare gerechten moet
u ergens anders in de AGA op temperatuur brengen en dan naar
de sudderoven verplaatsen (de enige uitzondering is meringues).
Vruchtentaarten kunnen lange tijd op het ovenrooster op de bodem van
de oven garen.
Bouillon
Melkpuddingen
Schuimpjes
Rijke fruitcake
18
8. Uw fornuis reiniging en verzorgen
ONTHOUD: Wees voorzichtig met het warme
apparaat.
Bij de meeste schoonmaakklusjes is het het beste als
het apparaat uit staat.
Gebruik GEEN stoomreiniger om dit fornuis schoon
te maken.
GEBRUIK GEEN schuurblokken, bijtende
schoonmaakmiddelen, ovenreinigers of metalen
schrapers om het emaillen oppervlak schoon te
maken.
BELANGRIJK: AGA beveelt door de Vitreous Enamel
Association goedgekeurde reinigingsmiddelen aan
voor het schoonmaken van emaillen oppervlakken
van dit product.
Gebruik tijdens het reinigen zo min mogelijk water.
Dompel de deuren NIET onder in water omdat ze
isolatiemateriaal bevatten dat door te veel vocht zal
worden aangetast en beschadigd.
U moet de ovendeuren of wegzetplaten NIET in een
vaatwasser stoppen.
Geëmailleerd gietijzer
De eenvoudigste manier om de topplaat en voorste
plaat van de AGA te reinigen, is vlekken meteen weg
te vegen.
Aangebakken voedsel is lastiger schoon te maken,
maar kan meestal worden verwijderd met een
emailreiniger of milde crèmes met een doek of,
indien noodzakelijk, een nylon schuurblokje.
Veeg geknoeide melk, fruitsap, of iets dat zuur
bevat, op het email onmiddellijk weg.
Neem alle condensatiestrepen op de voorplaat rond
de ovendeuren af. Doet u dit niet, dan kan het email
permanent ontkleuren.
Alles dat normaal gesproken nodig is om de
emaillen oppervlakken van uw fornuis helder en
schoon te houden, is een dagelijkse wrijfbeurt
met een vochtige, ingezeepte doek onmiddellijk
gevolgd door een schone, droge doek om strepen te
voorkomen.
Vergeet niet dat de topplaat en de gepolijste deksels
bekrast worden als u er pannen of ander gerei
overheen trekt.
Om de emaillen oppervlakken van de oven helder en schoon
te houden is een dagelijkse wrijfbeurt met een vochtige,
ingezeepte doek onmiddellijk gevolgd door een schone,
droge doek om strepen te voorkomen al wat nodig is. AGA
E-doeken zijn hier uitstekend voor.
Gietijzeren ovens en kookplaten
Ovens - zijn gemaakt van gietijzer en houden zichzelf schoon.
Ze zijn ontzettend duurzaam, maar zullen gaan roesten als er
vocht in blijft zitten. Vergeet daarom niet om na het reinigen
de ovens aan te zetten om ze te drogen.
Het periodiek opwarmen van de ovens zal helpen bij het
wegbranden van kookresten om zo reiniging van de ovens te
vergemakkelijken.
Om de ovens in te branden, wordt een lichte plantaardige
spuitolie aanbevolen (maïsolie is het beste). Eventuele
hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd met de
meegeleverde draadborstel.
Kookplaten - zijn gemaakt van gietijzer en gemakkelijk te
verzorgen. Regelmatig onderhoud garandeert een lange
levensduur. Ze zullen gaan roesten als er vocht op blijft zitten.
Mochten de kookplaten vies worden, gebruik dan een spons,
doek, schuursponsje of draadborstel om ingebrande resten te
verwijderen.
Spoel schoonmaakmiddelen goed af.
Vergeet niet om de kookplaat een paar minuten aan te zetten
om hem na het reinigen te laten drogen. Breng zo nu en dan
een dun laagje plantaardige olie (maïsolie is het beste) aan op
de koude kookplaat.
Deksels en ovendeur/dekselbekleding
De bovenzijden van de geïsoleerde afdekkingen (deksels)
- zijn van roestvrij staal en kunnen met een vochtige doek
worden afgeveegd en opgepoetst - AGA E-doeken zijn
hier uitstekend voor geschikt want ze zijn pluisvrij en
milieuvriendelijk. AGA Stainless Steel en Chrome Cleaner
worden aanbevolen om de geïsoleerde deksel schoon en
glimmend te houden. kunt ze bij uw lokale AGA-specialist
kopen.
Bekleding van de geïsoleerde deksels (binnenzijde) - het
gebruik van een AGA-spatscherm wordt aanbevolen om de
bekleding vrij van vetspetters te houden (verkrijgbaar bij uw
AGA-specialist of online bij www.agacookshop.co.uk).
Als de bekleding vlekken heeft, kunnen deze het beste
worden verwijderd als de kookplaat koud is. De bekleding
mag met warm zeepwater en/of een crème worden
schoongemaakt. Bij ernstige vlekken kan een met zeep
doordrenkt blokje worden gebruikt; dit moet in een
draaiende beweging worden gedaan.
WAARSCHUWING: TOEGANKELIJK ONDERDELEN KUNNEN HEET WORDEN TIJDENS HET GEBRUIK. OM
BRANDWONDEN TE VERMIJDEN MOETEN KINDEREN UIT DE BUURT WORDEN GEHOUDEN.
19
De eerste keren dat u een met zeep doordrenkt blokje
gebruikt, zult u zien dat er kringen achterblijven, maar deze
worden minder en het oppervlak van de bekleding wordt na
ieder gebruik glimmender. Gebruik niet te veel water en zorg
ervoor dat de bekleding droog is voordat u de deksel dicht
doet.
Bekleding van de ovendeur - de bekleding mag met warm
zeepwater, een crème of een met zeep doordrenkt blokje
worden schoongemaakt. Om de bekleding grondig te
reinigen, plaatst u een handdoek op het werkoppervlak en
tilt u voorzichtig de ovendeuren eruit (deuren zijn zwaar). Leg
ze met het email naar beneden op de handdoeken. Verwijder
hardnekkige vlekken met een met zeep doordrenkt blokje.
Maak ze droog voordat u ze weer aan de scharnieren hangt.
WAARSCHUWING: TOEGANKELIJK ONDERDELEN KUNNEN HEET WORDEN TIJDENS HET GEBRUIK. OM
BRANDWONDEN TE VERMIJDEN MOETEN KINDEREN UIT DE BUURT WORDEN GEHOUDEN.
20
9. Installatie-instructies
LEES DEZE INSTRUCTIES VOORDAT U DIT APPARAAT GEBRUIKT EN BEWAAR OP EEN VEILIGE PLEK OM ZE LATER TE
KUNNEN RAADPLEGEN.
LET OP: DIT TOESTEL IS ZWAAR, DE JUISTE APPARATUUR EN VOLDOENDE MANKRACHT MOETEN WORDEN
GEBRUIKT BIJ HET VERPLAATSEN OM SCHADE AAN HET APPARAAT OF DE VLOER TE VOORKOMEN.
Onthoud dat u bij het vervangen van onderdelen van dit apparaat uitsluitend reserveonderdelen gebruikt waarvan u
zeker weet dat ze aan de veiligheid- en prestatiespecicatie voldoen die wij eisen.
Gebruik GEEN herstelde of kopieonderdelen die niet duidelijk door AGA zijn geautoriseerd.
21
Gezondheid en veiligheid
Bescherming van de consument
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de
vereiste veiligheidsnormen te voldoen wanneer ze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
BELANGRIJK: lees de begeleidende garantie.
Iedere wijziging die niet door AGA is goedgekeurd, kan
goedkeuring van het apparaat en de garantie ongeldig
maken en kan van invloed zijn op uw statutaire rechten.
In het belang van veiligheid en eciënt gebruik wordt u
verzocht het volgende te lezen voordat u uw nieuwe AGA-
apparaat gebruikt.
Installatie-
DIT APPARAAT MAG UITSLUITEND GEÏNSTALLEERD
WORDEN DOOR PERSONEN DIE GECERTIFICEERD ZIJN
VOLGENS LOKALE VOORSCHRIFTEN.
Deze AGA-fornuizen zijn uitsluitend geschikt voor Aardgas en
Propaan, en kunnen niet met ander gas worden gebruikt.
BELANGRIJK: Raadpleeg het typeplaatje dat zich
bevindt achter de plintafdekking.
Installatie moet voldoen aan de Lokale en Nationale
Bedradingsvoorschriften en door een gekwaliceerde
monteur worden uitgevoerd.
In uw eigen belang en uit veiligheidsoverwegingen
teneinde de wetgeving na te leven, moet alle gasapparatuur
door een vakbekwaam persoon worden geïnstalleerd
in overeenstemming met de van toepassing zijnde
voorschriften. Het niet goed installeren van de apparatuur
kan tot rechtsvervolging leiden.
Controleer als u klaar bent de gasinstallatie op dichtheid.
Locatie
De gekozen locatie voor het apparaat moet voldoende
ruimte voor een goede rookafvoer, zie ‘Rookkanaalsysteem,
en voldoende luchttoevoer hebben. De locatie moet
ook voldoende ruimte bieden voor onderhoud aan en
luchtcirculatie rondom het fornuis.
10. Installatie Introductie
Leveringseisen
De AGA DC3 arriveert op 1 pallet
De AGA DC5 (Hotcupboard optie) arriveert op 2 pallets.
Er moet toegang zijn tot de keuken om een afmeting van
1005 mm x 740 mm te hanteren. Een houten model (op
wieltjes) met afmetingen van 1005 mm x 740 mm zou
gebruikt kunnen worden om te controleren of het gehele
AGA Dual Control-apparaat door alle delen en deuren van de
locatie past op weg naar de installatie-positie in de keuken.
Er moet ook rekening mee worden gehouden dat de hoogte
van het apparaat 960 mm van de pallet af en 1100 mm op de
pallet is, hoge obstakels/restricties moeten dus niet over het
hoofd worden gezien.
Als dit (wieltjes)model op de locatie en door deuren
gehanteerd kan worden en in positie kan worden
gebracht, dan kan de AGA worden geïnstalleerd zoals
bedoeld zonder extra werk.
22
Afstanden aan de zijkant
Een ruimte van 3 mm is nodig tussen elke zijde van de
bovenste plaat van het fornuis en de werkbladen ernaast, die
eventueel geplaatst worden. Zo kan de bovenste plaat veilig
worden weggehaald, mocht dat op een later tijdstip nodig
zijn.
Daar waar fornuizen tegen zijmuren worden geplaatst, is een
afstand van 116 mm nodig aan de rechter -en linkerzijde voor
toegang tot de ovendeuren.
Als de AGA in een stenen uitsparing geplaatst moet worden,
moet de afstand met ten minste 10 mm worden vergroot
voor het geval muren niet helemaal recht zijn.
Daarnaast moet er een minimaal 1000 mm vrij zijn aan de
voorzijde van het fornuis zodat er onderhoud op kan worden
uitgevoerd.
Het is van essentieel belang dat de basis of haard waarop
zowel het fornuis als de module komen te staan waterpas zijn
en het totale gewicht van beide units kunnen dragen.
De afdekking van de voorplint kan worden verwijderd en er
mogen geen vloertegels voor liggen. Indien nodig moet het
fornuis met de dikte van de tegels worden verhoogd zodat de
plint verwijderd kan worden.
Tegels
Wanneer het fornuis in een te betegelen uitsparing of muur
komt te staan, mogen de tegels in geen enkel geval de
topplaat van het fornuis overlappen. Er moet toegang tot
de topplaat zijn, zodat deze verwijderd kan worden voor
onderhoud op een later tijdstip.
Tussen de achterzijde van de topplaat en de muur achter het
apparaat moet ten minste 10 mm zitten.
11. Locatie
Raadpleeg Afb.11.1 en Afb.11.2.
Het verdient aanbeveling om zacht vloermateriaal, waarop de
AGA wordt geïnstalleerd, te verwijderen.
De vrijstaande elektrische AGA-module wordt af-fabriek in
een volledig gemonteerde en geteste toestand geleverd.
Tussen de zijmuur boven het fornuis en het fornuis zelf moet
horizontaal meer dan 60 mm afstand zijn.
Oppervlaktes boven het fornuis moeten minimaal 650 mm
afstand houden.
De ventilatieopeningen achter in de topplaat (of mantel)
mogen niet zijn afgedekt.
OPMERKING: het wordt aanbevolen de voedingskabel
van warme oppervlakken zoals warmwaterleidingen en
schoorsteenkanalen van ovens weg te leiden.
Denk in het belang van veiligheid goed na over de
bescherming van de elektrische kabel naar het fornuis.
Als een netsnoer is beschadigd, moet het door de
fabrikant, diens onderhoudsvertegenwoordiger
of vergelijkbaar gekwaliceerd personeel worden
vervangen om gevaren te voorkomen.
Het apparaat is ontworpen voor de spanning die op
de typeplaat staat. Deze bevindt zich in de middelste
ventilatieopening, dicht bij de basis van de voorplaat.
Hoewel dit niet verplicht is, wordt aanbevolen een individuele
aardlekschakelaar in het voedingscircuit van het fornuis te
monteren om ongewenste uitschakeling te voorkomen.
Er moet minimaal 1000 mm vrij zijn aan de voorzijde van het
fornuis, zodat er onderhoud aan kan worden uitgevoerd.
INSTALLEER HET FORNUIS NIET ACHTER EEN
DECORATIEVE DEUR OM OVERVERHITTING TE
VOORKOMEN.
Het complete fornuis wordt op de vloer geplaatst en de
ruimte waarin het apparaat komt te staan moet de volgende
afmetingen hebben:-
Een afstand van ten minste 60 mm is nodig boven de
verhoogde geïsoleerde handgreep.
Afstanden aan de zijkant
Een ruimte van 3 mm is nodig tussen elke zijde van de
bovenste plaat van het fornuis en de werkbladen ernaast, die
eventueel geplaatst worden. Zo kan de bovenste plaat veilig
worden weggehaald, mocht dat op een later tijdstip nodig
zijn.
Daar waar fornuizen tegen zijmuren worden geplaatst, is een
afstand van 116 mm nodig aan de rechter -en linkerzijde voor
toegang tot de ovendeuren.
Als de AGA in een stenen uitsparing geplaatst moet worden,
moet de afstand met ten minste 10 mm worden vergroot
voor het geval muren niet helemaal recht zijn.
Daarnaast moet er een minimaal 1000 mm vrij zijn aan de
voorzijde van het fornuis zodat er onderhoud op kan worden
uitgevoerd.
Het is van essentieel belang dat de basis of haard waarop
zowel het fornuis als de module komen te staan waterpas zijn
en het totale gewicht van beide units kunnen dragen.
De afdekking van de voorplint kan worden verwijderd en er
mogen geen vloertegels voor liggen. Indien nodig moet het
fornuis met de dikte van de tegels worden verhoogd zodat de
plint verwijderd kan worden.
Tegels
Wanneer het fornuis in een te betegelen uitsparing of muur
komt te staan, mogen de tegels in geen enkel geval de
topplaat van het fornuis overlappen. Er moet toegang tot
de topplaat zijn, zodat deze verwijderd kan worden voor
onderhoud op een later tijdstip.
Tussen de achterzijde van de topplaat en de muur achter het
apparaat moet ten minste 10 mm zitten.
Aangezien het apparaat altijd aan staat, moet u deze
BELANGRIJKE aanwijzingen goed lezen:
Brandbare muren
Huizen gemaakt van brandbare materialen (zoals volledig-
hout of lichte scheidingswanden en gipsplaatwanden)
vereisen speciale hitte-bescherming-isolatie.
Onbrandbare wanden achter een fornuis moeten zijn
gemaakt met ten minste 25 mm dikke isolatieplaten
(Monolux of gelijkwaardig), tot aan het kookplaat niveau.
OPMERKING: Zorg ervoor dat elektrische
bekabeling of plastic aansluiting niet in of op de
buitenzijde van de wand, achter of direct boven
het fornuis passeren.
Dit type materiaal kan voortijdig verouderen
bij een continue blootstelling aan een hogere
omgevingstemperatuur.
23
Specificaties
DESN 516847
Afb.11.1
AGA DC3G (POWER ROOKKANAAL)
A B C D E F G H J K L M N P Q R
mm 987 951 913 680 1388 760 1145 698 116 10 565 689 43 118 55 634
OPMERKING: Bij het opmeten voor de fornuisinstallatie moet bij de werkelijke afstand tot het apparaat zelf bij
bovengenoemde getallen in totaal 10 mm worden opgeteld. Dit biedt een veilige marge voor de natuurlijke afmetingvariaties
die bij grote gietstukken worden aangetroen, met name de breedte in een uitsparing van het apparaat kan van vitaal belang
zijn.
GEWICHT VAN HET APPARAAT (zonder verpakking)
Model: AGA Dual Control (DC3G) - 452kg
GASAANSLUITING - ALLEEN AGA DC3G
Rp1/4 (1/4” BSP MALE)
Minimumafstand tot muur
Bovenaanzicht
Minimumafstand tot muur
Vooraanzicht
Rechteraanzicht
Linkeraanzicht
gas
aansluiting
alleen
linkerzijde
Linker
rookkanaal
ventilatie-
optie
Rechter
rookkanaal
ventilatie-
optie
Uitsparingen
voor
rookleiding
Achterkant oven
ventilatie-optie
Uitsparingen
voor
rookleiding
24
DESN 516848
OPMERKING: Bij het opmeten voor de fornuisinstallatie moet bij de werkelijke afstand tot het apparaat zelf bij
bovengenoemde getallen in totaal 10 mm worden opgeteld. Dit biedt een veilige marge voor de natuurlijke afmetingvariaties
die bij grote gietstukken worden aangetroen, met name de breedte in een uitsparing van het apparaat kan van vitaal belang
zijn.
GEWICHT VAN HET APPARAAT (zonder verpakking)
Model: AGA Dual Control (DC3) - 452kg
Hotcupboard: 110kg
Afb.11.2
AGA DC5G (POWER ROOKKANAAL)
A B C D E F G H J K L M N P Q R
mm 1478 951 913 680 1388 760 1145 698 116 10 565 689 43 118 55 634
Vooraanzicht
Rechteraanzicht
Elektriciteitsvoorziening
hotcupboard
Ovendeur in open stand
Linkeraanzicht
Bovenaanzicht
Minimumafstand tot muur
Rechter
rookkanaal
ventilatie-
optie
Linker
rookkanaal
ventilatie-
optie
Uitsparingen voor
rookleiding
Uitsparingen voor
rookleiding
Gas aansluiting
alleen linkerzijde
25
Topplaat Aanpassing - AGA DC3
DESN 516751
Fig. 11.3
OPMERKING: Over het algemeen moet aanpassing van de topplaat worden vermeden. Er kan minimaal gebruik van de
topplaatspanners worden gemaakt om de uitlijning van de topplaat te verbeteren.
26
AGA DC3G (POWER ROOKKANAAL)
WAARSCHUWING: dit apparaat moet geaard zijn.
Dit apparaat is ontworpen voor de spanning die op
het typeplaatje staat vermeld. Dit vindt u achter de
plintafdekking.
Als een netsnoer is beschadigd, moet het door de
fabrikant, diens onderhoudsvertegenwoordiger
of vergelijkbaar gekwaliceerd personeel worden
vervangen om gevaren te voorkomen.
A 1PH 32 A 230V of 3PH 400V minimum 16A per fase ~
50 Hz versmolten voeding is nodig naast het apparaat.
Externe bedrading naar het apparaat moet met behulp
van het meegeleverde netsnoer worden geïnstalleerd, in
overeenstemming met de huidige eisen voor bedrading en
eventuele plaatselijke verordeningen die van toepassing zijn.
Als de kabel wordt ingekort, moeten nieuwe ringen op de
blootgelegde geleiders worden geplaatst.
De aansluitmethode op het lichtnet moet volledige
elektrische isolatie van het apparaat faciliteren, door middel
van een veelpolige schakelaar, met een contactscheiding van
ten minste 3 mm op alle polen.
De isolator moet niet onmiddellijk boven het fornuis zitten,
maar moet op maximaal 2 meter van het apparaat staan.
De isolator mag van het aansluitingspunt verwijderd zijn.
Het aansluitpunt op het lichtnet moet toegankelijk zijn
binnen de gebieden in afbeelding Afb.12.2 et Afb.12.3 voor
kabeldoorvoeropties.
Voor 2 of 3-fase-installaties moet een optionele adapterkit
worden aangeschaft (Onderdeelnummer AE4M231226).
12. Stroomvoorziening
AGA DC5G (POWER ROOKKANAAL)
WAARSCHUWING: dit apparaat moet geaard zijn.
Voor bevestiging van de hotcupboard is een
onafhankelijke eenfasevoeding nodig.
Dit apparaat is ontworpen voor de spanning die
op de typeplaat staat. deze bevindt zich op een
uitschuifbak in de basisplaat van de hotcupboard
boven de plint.
Als een netsnoer is beschadigd,
moet het door de fabrikant, diens
onderhoudsvertegenwoordiger of vergelijkbaar
gekwaliceerd personeel worden vervangen om
gevaren te voorkomen.
Een 230v ~ 50 Hz, 3 A versmolten voeding is nodig naast het
apparaat. Externe bedrading naar het apparaat moet met
behulp van een 3 silicium kern - SIHF isolatiekabel worden
geïnstalleerd, in overeenstemming met de huidige eisen voor
bedrading en eventuele plaatselijke verordeningen die van
toepassing zijn.
De aansluitmethode op het lichtnet moet volledige
elektrische isolatie van het apparaat faciliteren, bij voorkeur
door middel van een versmolten tweepolige schakelaar, met
een contactscheiding van ten minste 3 mm op beide polen.
De isolator mag niet onmiddellijk boven het apparaat zitten,
maar moet op maximaal 2 meter van het apparaat worden
geplaatst Afb.12.3 et Afb.12.4.
27
HET AANSLUITINGSPUNT VAN HET LICHTMET MOET BINNEN DE AANGEGEVEN GEBIEDEN LIGGEN
Afb.12.1
DESN 516643
DESN 516105
Afb.12.2
LICHTNETKABEL GEVOERD VANUIT
LINKER -OF RECHTERUITGANG
BEDIENINGSPANEEL VIA LEIDING,
AFHANKELIJK VAN DE POSITIE VAN
STOPCONTACT
Doorvoer Netvoedingskabel
AGA DC3G
1.5 meter straal
1.2 meter straal
28
HET AANSLUITINGSPUNT VAN HET LICHTMET MOET BINNEN DE AANGEGEVEN GEBIEDEN LIGGEN
Afb.12.3
DESN 516644
DESN 516447
Afb.12.4
HOTCUPBOARD
STROOMVOORZIENING
AGA DC5G
LICHTNETKABEL GEVOERD VANUIT
LINKER -OF RECHTERUITGANG
BEDIENINGSPANEEL VIA LEIDING,
AFHANKELIJK VAN DE POSITIE VAN
STOPCONTACT
2 meter straal
Hotcupboard Cable
Cable
1.2 meter straal
1.5 meter straal
29
Rookkanaalsysteem
Raadpleeg. Afb.12.5, Afb.12.6, Afb.12.7 en Afb.12.8
Het rookkanaal systeem moet in overeenstemming met de
geldende voorschriften worden geïnstalleerd.
Lossing van verbrandingsproducten gaat d.m.v. een door een
ventilator aangedreven rookkanaal met een diameter van
50 mm, die kan oplopen tot een lengte van 4 meter met een
maximum van 4 x 90 ° bochten. Lossing van het apparaat kan
vanaf de achterzijde links of rechts, vanaf het midden van de
achterzijde of vanuit de onderkant (Afb.12.8 en Afb.12.9).
De rookkanaalpijp moet 25mm door de buitenmuur-
bevestigingsplaat steken (Afb.12.5).
Terminale Positie
De minimaal aanvaardbare tussenruimtes van de terminal tot
obstructies en ventilatieopeningen zijn zoals weergegeven in
Afb.12.6 en Afb.12.7.
Wanneer de terminal wordt geplaatst 600 mm onder een
plastic goot, een aluminium schild van 1000 mm lang moet
worden aangebracht aan de onderzijde direct onder de goot
of dakrand.
Wanneer de terminal wordt geplaatst 450 mm onder een
dakrand of geverfde goot, een aluminium schild van 750 mm
lang moet worden aangebracht aan de onderzijde direct
onder de goot of dakrand.
Terminal Bescherming
Een terminal bescherming wordt geleverd met het fornuis
en moet worden gemonteerd indien het rookkanaal eindigt
op minder dan 2 meter boven de grond, of beschadigd kan
raken.
Het moet het worden geplaatst met 50mm speling van elk
onderdeel van de terminal en zich op het midden van de
terminal bevinden.
Luchttoevoer keuken of interne ruimte
Het apparaat kan alleen worden geïnstalleerd in een ruimte
die aan de ventilatievoorschriften voldoet en in ieder geval
moet de ruimte een permanente ontluchting hebben met
een minimaal vrije lucht oppervlakte van 36 cm².
Installatie van de leidingen moeten worden uitgevoerd
in overeenstemming met de huidige Gasvoorschriften.
Leidingwerk van de meter naar het fornuis moet de juiste
afmeting hebben, maat fornuis aansluiting Rp1/4 (1/4”
BSP MALE). Controleer als u klaar bent de gasinstallatie op
dichtheid en ontlucht in overeenstemming met de van kracht
zijnde voorschriften.
Externe Muur
Afb.12.5
DESN 511196
30
Rondom het Huis
Afb.12.6
Afb.12.7
DESN 511052
DESN 511053
Minimum locatie afmetingen voor rookkanaal terminal
Positie mm (Minimale
Tussenruimte)
A Direct onder een te openen venster, ventilatiekanaal, of een andere ventilatieopening. 300
B Onder een goot, drain/bodem pijp 75
C Onder dakranden 200
D Onder een balkon of car-port dak 200
E Van een verticale drain- of bodempijp 150
F Van interne of externe hoeken 200
G Boven aangrenzende grond of balkonniveau 300
H Vanaf oppervlak gericht naar de terminal 600
I Gericht naar de terminals 1200
J Vanaf opening (deur / raam) in de carport naar de woning 1200
K Verticaal vanaf een terminal 1500
L Horizontaal vanaf een terminal 300
31
Afb.12.8
DESN 516850
32
Afb.12.9
DESN 516849 A
Naar beneden tot 300 mm onder het apparaat is toegestaan mits slechts één bocht wordt gebruikt.
Neerwaartse loop met 2 bochten is niet toegestaan.
Maximale verticale stijging = 1.5 m
Verticale stijging moet ten minste 30 cm vanaf het product maar niet meer dan 80 cm zijn.
33
13. Installatie Hotcupboard
OPMERKING De AGA TC/DC hotcupboard moet met de
topplaat in een staande positie arriveren. Zo kan het gehele
apparaat op zijn plint worden geschoven wanneer hij naast
de AGA TC/DC staat, zonder dat de topplaten tegen elkaar
aan komen.
Vervolgens moet de topplaat van de hotcupboard naar zijn
correcte hoogte worden gebracht nadat het apparaat op zijn
uiteindelijke positie staat.
1. Maak de hotcupboard van de plint los door de twee
schroeven en de beugel van de plint te halen (Fig. 13.1),
schuif de hotcupboard naar voren en van de achterste
bevestigingsklem weg (Fig. 13.2).
2. Plaats de plint naast de AGA TC/DC en laat geen ruimte
tussen beide plinten (Fig. 13.3).
3. Controleer met een waterpas of het plintniveau correct
is en controleer ook of het hoogteverschil tussen de
plint van de hotcupboard en de plint van AGA TC/DC
correct is (11 mm).
4. Gebruik indien nodig in elke hoek de vulstukken om de
plint te nivelleren.
Fig. 13.1
DESN 516448
DESN 516449
Fig. 13.2
DESN 516276
Fig. 13.3
Plintbasis module
11mm
hoogteverschil
34
5. Bevestig de plint van de hotcupboard met behulp van
de meegeleverde M6-schroeven en sluitringen aan de
plint van de AGA TC/DC (Fig. 13.4).
6. Bevestig de blokkeerschroef en de steunschroef aan
de plint. Zorg er in deze fase voor dat de steunschroef
er niet aan de achterzijde van de plint uitkomt. Zorg
ervoor dat de blokkeerschroef in de plint van de AGA
TC/DC zit maar niet helemaal is vastgedraaid. Er moet
een opening van ongeveer 3mm zijn tussen de plinten
afgezien van de voorzijde waar de opvulplaat van de
hotcupboard de plint van de AGA TC/DC moet raken.
7. Leg een meetlat langs de voorzijde van de plint van de
AGA TC/DC en verzeker uzelf ervan dat de voorzijde van
beide plinten recht tegen de meetlat aanliggen (Fig.
13.5).
8. Wanneer u tevreden bent met de rechte positie van
beide plinten, maakt u de steunschroeven vast totdat ze
net contact maken met de plint van de AGA TC/DC. Nu
kunnen de blokkeerschroeven worden aangedraaid.
9. Nu kunnen de voorste beugels op hun plaats worden
gehaakt over de twee potmagneten. Dit zal beide
plinten aan elkaar vergrendelen (Fig. 13.6).
DESN 516550
Fig. 13.4
DESN 516551
Fig. 13.5
GEBRUIK BIJ BEIDE PLINTEN MEETLATTEN OM ERVOOR TE
ZORGEN DAT DE PLINTEN RECHT ZIJN UITGELIJND
Haak de voorste bevestigingsbeugel op zijn plaats om
beide plinten aan elkaar vast te maken.
DESN 516553
Fig. 13.6
Blokkeerschroef
Steunschroef
35
10. Schuif de hotcupboard op de plint totdat de achterste
beugel helemaal in de achterzijde van de gleuf van de
basisgleuf zit (Fig. 13.7). Zorg ervoor dat het apparaat
recht is uitgelijnd ten opzichte van de plint. Ga dan
verder met de voorste beugel totdat deze in de gleuf
aan de onderzijde van de basisplaat past.
11. Als u tevreden bent met de positie van de voorste
beugel, vergrendelt u deze door beide M6-
schroeven helemaal aan te draaien. Let erop dat de
elektriciteitskabel niet in contact met de ventilatiebuis
van de oven van de AGA TC/DC.
12. De topplaat van de hotcupboard wordt 5 mm hoger
dan de topplaat van de AGA TC/DC geplaatst. Dit
om te voorkomen dat het email tijdens de installatie
beschadigd raakt. Laat de topplaat m.b.v. spanners
zakken (Fig. 13.8 en Fig. 13.9).
13. Laat de afstelmoeren van de topplaat voorzichtig
zakken met behulp van het afstelwerktuig totdat de
topplaat op de gewenste hoogte zit en zorg ervoor dat
hij waterpas is en net zo hoog is als de AGA TC/DC (Fig.
13.9).
14. Voor onderhoudsdoeleinden moet de topplaat worden
verwijderd door de regelaars ongeveer 5 mm op
te tillen. De topplaat kan nu eenvoudig verwijderd
worden zonder schade aan de emaillen oppervlakken te
veroorzaken.
15. Wanneer u de topplaat weghaalt, moet de
schakelkabelset van de hoofdkabelset zijn afgesloten,
ter hoogte van het verbindingspunt linksvoor van het
apparaat, onder het formex dekblad.
Fig. 13.7
DESN 516552
Fig. 13.8
Fig. 13.9
DESN 516554
DESN 516555
5mm hoogteverschil
36
16. Monteer de klem van de handgreep over de
bevestigingsbouten op de topplaat. Maak hem op zijn
plaats vast door de xeerschroef aan te draaien die het
dichtst bij het apparaat zit (Fig. 13.10).
17. Vervolgens dienen de handgreep, eindkappen en
handgreep te worden geassembleerd. Schuif de
handgreep door de handgreepklemmen.
18. Doe op 5 ovens de draadbout in de daarvoor bestemde
openingen aan één uiteinde van de handgreep en doe
de handgreep vervolgens door de klem (zorg ervoor dat
de draadbout van de rechterkant van de handgreep van
de hotcupboard naar buiten steekt) en schroef beide
handgrepen aan elkaar Fig. 13.11.
19. Wanneer de handgreep recht gepositioneerd is,
maakt u de handgreep in zijn positie vast door
de xeerschroeven aan de onderzijde van elke
handgreepbeugel aan te draaien. Fig. 13.11.
20. Bevestig ten slotte de plintstrip aan de magneten
aan de voorzijde van de plint. Let erop dat bij 5 ovens
de rechterkant van de module plintstrip tegen de
linkerzijde van de AGA TC/DC plintstrip zit en er geen
ruimte tussen zit. Zorg ervoor dat de plint voorzijde
centraal gelegen is en geen overhang heeft bij de
apparaten Fig. 13.12.
21. Neem de AGA TC/DC ingebruik, zoals vermeld in de
betreende installatie-instructies en voer functionele
testen uit op elk van de kenmerken van de AGA TC/DC.
DESN 516879
DESN 517533
DESN 516883
Fig. 13.10
Fig. 13.11
Fig. 13.12
37
14. Ingebruikname
G
B
F
A
E
C
D
DESN 516864
Afb.14.1
NG Brander
A. Gasovenventielkap
B. Bedieningsknop Gasovenventiel
C. Thermostaat-bedieningsknop
oven
D. Gaskraan
E. Inlaat Druk Testnippel
F. Brander Druk Testnippel
G. Kijkvenster
F
B
G
A
E
C
D
DESN 517432
A. Gasovenventielkap
B. Bedieningsknop Gasovenventiel
C. Thermostaat-bedieningsknop
oven
D. Gaskraan
E. Inlaat Druk Testnippel
F. Brander Druk Testnippel
G. Kijkvenster
LPG Brander
Afb.14.2
Uit
OP
Uit
OP
38
Adjustment Screw
DESN 517433
Adviseer de gebruiker, dat voor een doorlopende, eciënte
en veilige bediening van dit apparaat het belangrijk is dat
onderhoud regelmatig plaat vindt, zoals aanbevolen door uw
AGA-specialist.
Inlaat druktest (Afb.14.1 or Afb.14.2)
1. Schakel de Gasovenafsluiter uit (B) en schakel de
elektrische voeding van fornuis uit.
2. Verwijder de strip door de bedieningsknop van de
kookplaat eraf te trekken en vier bevestigingsschroeven
te verwijderen.
3. Verwijder de testnippelschroef voor de gasinlaatdruk
(E) en plaats een rubberen slang over de nippel.
4. Zet de gaskraan (D) open en monteer de fascia en zorg
ervoor dat de rubberen testslang door de kookplaat
bedieningsknop gat wordt geleid binnen de fascia.
5. Sluit de slang aan op de manometer.
6. Zet de elektriciteitsvoorziening aan.
7. Volg paragrafen 1-4 Aansteekprocedure” Raadpleeg
39, en controleer de inlaatdruk.
8. Voor het Aardgasapparaat moet de druk 20mbar
bedragen.
9. Voor het LPG-apparaat moet de druk 37mbar voor
Propaan en 28-30mbar voor Butaan bedragen.
Branderdruk testen
(Afb.14.1 or Afb.14.2)
1. Schakel de Gasovenafsluiter uit (B) en schakel de
elektrische voeding van fornuis uit.
2. Verwijder de strip door de bedieningsknop van de
kookplaat eraf te trekken en vier bevestigingsschroeven
te verwijderen.
3. Verwijder de testnippelschroef voor de Branderdruk (F)
en plaats een rubberen slang over de nippel.
4. Zet de gaskraan (D) open en monteer de fascia en zorg
ervoor dat de rubberen testslang door de kookplaat
bedieningsknop gat wordt geleid binnen de fascia.
5. Sluit de slang aan op de manometer.
6. Zet de elektriciteitsvoorziening aan.
7. Volg paragrafen 1-4 Aansteekprocedure” Raadpleeg
39, en controleer de inlaatdruk.
OPMERKING: De Branderdruk Aanpassingsschroef Afb.14.3
bevindt zich achter de Gasovenafsluitkap (A).
8. Voor het Aardgasapparaat moet de druk 10mbar
bedragen.
9. Voor het LPG-apparaat moet de druk 32mbar voor
Propaan en 25mbar voor Butaan bedragen.
Afb.14.3
Aanpassingsschroef
39
Uit positie
Ontstekingspositie
Vlamsupervisiebrander positie
Hoofdbrander
aan-positie
Normaal Bedrijf
Laag vuur
Afb.14.4
Afb.14.5
Afb.14.6
Afb.14.7
Afb.14.8
LET OP: Zorg ervoor dat voor het aansteken de
Gasafsluitknop in de OFF-stand staat (Afb.14.4).
Zorg er ook voor dat gastoevoer naar het fornuis
is ingeschakeld, en de gaskraan (D) in de ON-stand
staat (Afb.14.1 ou Afb.14.2). En de stroomtoevoer
naar de AGA is ingeschakeld.
Aansteekprocedure
1. De gasstroom van de hoofdbrander wordt geregeld met
de bedieningsknop van de oventhermostaat (C). Zorg
er eerst voor dat beide knoppen volledig rechtsom zijn
gedraaid. Zet de gasbedieningsknop van de oven (B)
in de OFF-positie (UIT) en zet de bedieningsknop van
de oventhermostaat (B) op de minimale stand (dunne
einde van de witte streep) (Afb.14.4).
2. Draai de gasbedieningsknop van de oven (B) een
beetje linksom richting de ONTSTEKINGSPOSITIE
( ) tot de stop wordt bereikt, druk in en houd
5 seconden ingedrukt (gas stroomt alleen naar de
vlamsupervisiebrander (Afb.14.5).
3. Blijf de gasbedieningsknop indrukken en draai
hem ondertussen verder linksom naar de positie (
) (Afb.14.6) (hiermee wordt de vonkontsteking
geactiveerd). Houd de knop 10 seconden lang
ingedrukt nadat de vlamsupervisiebrander is ontstoken.
(Als hij niet aangaat, moeten stap 2 en 3 worden
herhaald, dit is te zien via het kijkvenster.)
4. Laat bij ontbranding de knop los en draai hem
verder naar links, naar de ON-positie (AAN) (grote
vlamsymbool) ) (Afb.14.7). Hoofdbrander
gas stroomt volgens de thermostaat instelling
Gasbedieningsknop (B).
5. Draai de Oventhermostaatknop (C) tegen de
klok in net in de groene streep voor normale
werking(Afb.14.9).
OPMERKING: Après un démarrage à froid, le ventilateur
tourne à haute vitesse pendant environ 20 minutes. Il ralentit
ensuite pour arriver à son régime normal.
OPMERKING: De positie ‘LAAG VUUR wordt bereikt door de
bedieningsknop voor de oventhermostaat (C) langzaam
naar de witte streep te draaien tot door het kijkvenster (G)
een KLEINE VLAM te zien is.
OPMERKING: Het duurt tot wel 24 uur voordat alle ovens
bedrijfstemperatuur hebben bereikt; het warmtelampje
van de oven kan hiervoor al groen zijn ((raadpleeg
Warmtelampje met betrekking tot weergave van warmte).
Als de oventemperaturen eenmaal de bedrijfstemperatuur
hebben bereikt, kan het nodig zijn om jne afstellingen uit
te voeren met de ovenbedieningsknop om de gewenste
temperaturen te bereiken. Het wordt afgeraden om nog
verdere wijzigingen uit te voeren aan de bedieningsknop als
de gewenste temperatuur eenmaal is bereikt.
Afb.14.9
40
Als het fornuis koud wordt aangestoken, kan zich damp op
het email vormen, wat moet worden afgeveegd om vlekken
te voorkomen.
ALS DE VLAM OM WAT VOOR REDEN DAN OOK IS
GEDOOFD, MOET U (MINIMAAL) DRIE MINUTEN WACHTEN
EN DE AANSTEEKPROCEDURE HERHALEN.
Om de brander te doven
1. Draai de ON/OFF gasbedieningsknop van de oven
rechtsom tot deze de stop ( ) positie bereikt.
2. Druk voorzichtig in en blijf rechtsom draaien van de (
) positie naar de OFF-positie (UIT) (Afb.14.4)
Als de brander voldoende is afgekoeld, kan de
aansteekprocedure worden herhaald.
Stroomuitval
Tijdens stroomuitval zal het apparaat niet werken totdat
de stroomvoorziening is hersteld en het apparaat gaat
automatisch verder met de geselecteerde functies. Als
op een moment een geselecteerde functie bij normale
bedrijfsomstandigheden niet werkt, schakelt u de functie uit
met bedieningsknop en neem contact op met AGA Service of
uw plaatselijke AGA specialist.
41
15. Schakelschema AGA DC3G
Blue
Black
Overheat Thermostat
AGA DC3 GAS DUAL Cooker
EARTH / GROUND
L3 L2 L1 N3 N2 N1
Brown
Red
White
White
Black
Red
Grey
Brown
Black
Grey
phial
tubes
P1
200W
200W
2100W
Fuse 1A
OFF Simmerspot Both Hotspot
1
2
4
3
Grey
200W
200W
2100W
3
4
2
1
Oven
Control
Valve
Grey
Brown
Red
High
Low
Blue
21
11
12
22
Violet
Green
phial
tubes
Blue
P2
1
L
SS Element
White
Red
Violet
Black
Grey wire with markers
MTB
21
11
12
22
1
1
2
2
4
4
Brown
Orange
Cold start
Thermostat
Flue Fan
Thermostat
Grey
Solenoid
Cut Off
Thermostat
Solenoid
Brown
Red
Grey
Blue
Blue
Yellow
Fan Motor
3
4
1
31
32
31
32
Overheat Thermostat
Simmer Spot
Thermostat
Hot Spot
Thermostat
Plate Selector
Blue
1
2
L N E EU
L1 L2 G N America
A N E Australia
Grijze kabel met markeringen
Thermostaat-
bedieningsknop oven
Oventhermostaat
Hot Spot thermostaat
Sudderplek-thermostaat
Wit
Rood
Rood
Rood
Rood
Grijs
Grijs
Grijs
Grijs
Spoel
Magneetventiel
afsluitthermostaat
Grijs
Blauw
Blauw
Blauw
Thermostaat van het
rookkanaalventilator
Bedieningsknop
oven
Blauw
Bruin
Bruin
Plaatselector
Bruin
Bruin
hoog
ventilatormotor
laag
Oranje
Geel
Blauw
Blauw
Grijze
Fiool
slangen
Blauw
Zwart
Zwart
Zwart
Bruin Zwart
Wit
Paars
Paars
Zwart
Groene
Fiool
slangen
koude-start
thermostaat
UIT
Aarde / Aarde
*MTB: Master Terminal Block
Sudderplek Beide
*
AGA DC3 Gas Dual Cooker
42
16. Schakelschema AGA DC5G
b
bb
bb
k
bk
b
br
br
br
or
Elements
Control
Thermostat
Overheat
Thermostat
On/Off Switch
g
Neon
Indicator
100°C
NL E
Code Kleur
b
Bruin
br
Brown
bk
Zwart
or
Oranje
r
Rood
V
Paars
w
Wit
y
Geel
g
Groen
gr
Grijs
Oververhitting
Thermostaat
Controlethermostaat
Aan/Uit
Schakelaar
43
17. Technische gegevens
BELANGRIJK! Raadpleeg het typeplaatje dat zich bevindt achter de plintafdekking.
Gasgroep
Aardgas
2H / 2E / 2E+
2L
2E(43.46-45.3
MJ/m3(0 C))
LPG
3+
LPG
3B/P
Gastype
G20 G25 G25.3 G30 Butaan G31 Propaan G30 G31
Maximale
warmtetoevoer
2.2 kW 1.9 kW 1.9 kW 2.2 kW 2.1 kW 2.2 kW 1.9 kW
Thermostaat-
bypass
70 70 70 65 65 65 65
Injector
hoofdbrander
112 112 112 68 68 68 68
Gassupervisie
4212 4212 4212 4207 4207 4207 4207
Inlaatdruk
20 mbar 25 mbar 25 mbar 29 mbar 37 mbar 30 mbar 30 mbar
Branderdruk
10 mbar 10 mbar 10 mbar 25 mbar 32 mbar 25 mbar 26 mbar
44
18. Checklist
Overhandig deze instructies aan de gebruiker om te bewaren en vertel over de veilige bediening van het apparaat.
Serienummer Aanvinkvakje
Controleer de instellingen voor de deksels van de kookplaat.
Controleer de dichtingsstroken van de oven, pas indien nodig de positie van de deur aan.
Dichtingsstroken van de bak- en sudderovens MOETEN een opening tussen de deurscharnieren hebben. De
roostoven is voorzien van een ononderbroken dichtingsstrook.
Zorg ervoor dat alle plastic folielagen van de binnenkant van de ovendeuren zijn verwijderd.
Verkrijg toegang to het bedieningspaneel en controleer de netspanning. VERWIJDER GEEN elektrische
panelen om toegang te krijgen tot het netsnoer. Metingen van de aansluitingspunten kunnen worden
uitgevoerd door kleine gaten in de afdekking.
Noteer de
spanning
1PH 3PH 3PH 3PH
L1
L2 L3
Zorg ervoor dat de routering van de ventilatieleiding voldoet aan de instructies voor installatie.
Noteer de routering.
Zet alle kookzones aan. Raadpleeg de aansteekprocedure voor de ovenbrander.
Controleer de temperaturen van de kookplaat na (ca.) 1 uur.
1. Hete plaat (330 - 380°C)
2. Sudderplaat (200 - 250°C)
Controleer of de vlam van de ovenbrander stabiel is
Doorloop de gebruiksaanwijzing van het apparaat met de klant, geef beste praktijken over ovenonderhoud,
energieverbruik, reiniging van email (vlekken van overgekookt groentewater op email enz.)
Handtekening van onderhoudstechnicus ..................................................................... Datum ...............................
45
In het geval uw apparaat onderhoud behoeft, bel dan
met AGA service of neem contact op met uw erkende
distributeur.
Uw fornuis mag alleen door een gekwalificeerde
monteur van een erkende distributeur worden
onderhouden.
Breng GEEN wijzigingen aan het fornuis aan.
Reserveonderdelen
Voor blijvende optimale en veilige prestaties adviseren
wij dat uitsluitend originele AGA-reserveonderdelen
worden gebruikt. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste grote
onderdelendistributeurs, waaronder wij zelf.
19. Onderhoud
Volgens AGA Rangemasters beleid van continue
productverbetering behoudt het bedrijf zich het recht
voor om specicaties te wijzigen en op elk gewenst
moment aanpassingen aan de beschreven en
geïllustreerde apparaten door te voeren.
www.agaliving.com
www.agacookshop.co.uk
AGA Rangemaster
Station Road
Ketley Telford
Shropshire TF1 5AQ
England
Neem voor overig advies of informatie contact op
met uw plaatselijke AGA-specialist.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

AGA DC3 and DC5 Dual Control Power Flue Gebruikershandleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Gebruikershandleiding