AGA DC3 & DC5 de handleiding

Type
de handleiding
AGA DUAL CONTROL
DC3G en DC5G
(CONVENTIONEEL ROOKKANAAL)
Voor gebruik in NL
LEES DEZE INSTRUCTIES VOORDAT U DIT APPARAAT GEBRUIKT EN BEWAAR OP EEN VEILIGE PLEK OM ZE LATER TE
KUNNEN RAADPLEGEN.
Gebruikshandleiding &
Instructies voor Installatie
LET OP: DIT TOESTEL IS ZWAAR, DE JUISTE APPARATUUR EN VOLDOENDE MANKRACHT MOETEN WORDEN
GEBRUIKT BIJ HET VERPLAATSEN OM SCHADE AAN HET APPARAAT OF DE VLOER TE VOORKOMEN.
Onthoud dat u bij het vervangen van onderdelen van dit apparaat uitsluitend reserveonderdelen gebruikt waarvan u
zeker weet dat ze aan de veiligheid- en prestatiespecicatie voldoen die wij eisen.
Gebruik GEEN herstelde of kopieonderdelen die niet duidelijk door AGA zijn geautoriseerd.
09-18 EINS 517537
LPRT 517197
1. Gezondheid en Veiligheid 1
2. Inleiding 3
3. Overzicht 4
4. De AGA Dual Control bedienen 6
Het warmtelampje 7
Branderbedieningen 8
5. AGA Accessoires 10
6. Ovenroosters 12
Roosters voor verwarmoven en
opbergcompartiment 13
AGA DC3 (De Ovens) 14
De Braadoven 14
De Bakoven 15
De Sudderoven 15
AGA DC5 (Hotcupboard) 16
De Platen 17
7. AGA Ovens - Kooktabel 18
8. Reiniging & verzorging 19
9. Installatie-instructies 20
10. Installatie Introductie 21
Gezondheid en veiligheid 21
Installatie- 21
Leveringseisen 21
11. Locatie 22
Specications 23
12. Stroomvoorziening 26
Doorvoer netvoedingskabel 27
Rookkanaalsysteem 29
13. Installatie hotcupboard 30
14. Ingebruikname 34
15. Schakelschema AGA DC3G 38
16. Schakelschema AGA DC5G 39
17. Technische Gegevens 40
18. Onderhoud 41
Inhoud
1
Nederlands
Bescherming van de consument
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de
vereiste veiligheidsnormen te voldoen wanneer ze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
KINDEREN MOETEN UIT DE BUURT VAN HET
APPARAAT WORDEN GEHOUDEN WANT SOMMIGE
OPPERVLAKKEN KUNNEN BIJ AANRAKING WARM
ZIJN.
Het apparaat kan worden gebruikt door kinderen vanaf
8 jaar. Personen met verminderde fysieke, zintuiglijke of
mentale capaciteiten of gebrek aan ervaring en kennis
kunnen het apparaat gebruiken als ze onder toezicht staan of
instructies krijgen over het veilig gebruik van het apparaat en
de mogelijke risicos inzien. Kinderen jonger dan 8 moeten
uit de buurt van het apparaat worden gehouden tenzij
ze continu onder toezicht staan. Reiniging en onderhoud
door de gebruiker mogen niet zonder toezicht door kinderen
worden uitgevoerd.
Bewaar geen brandbare materialen in de lade.
Dit geldt ook voor papier, plastic en stoen, zoals
kookboeken, plastic en handdoeken, evenals
brandbare vloeistoen. Bewaar geen explosieve
stoen, zoals aerosolbussen, op of nabij het
apparaat.
GEEN aerosolen sproeien in de nabijheid van het
fornuis terwijl deze aanstaat.
Geen aanpassingen uitvoeren aan dit apparaat.
Plaats NOOIT iets van aluminium tussen de
onderkant van de steelpan en het keramische
oppervlak (bv. kookmatjes, aluminiumfolie etc.).
BELANGRIJK: olie is een brandgevaar, laat pannen
met olie NIET onbeheerd achter.
Dek de pan in geval van brand met een deksel af en zet
de elektriciteit uit.
Smoor de vlammen op het fornuis; probeer de pan niet
naar buiten te brengen.
Brandwonden en letsel worden vrijwel altijd
veroorzaakt door de brandende pan te pakken en hem
naar buiten te dragen.
Hang geen handdoeken aan het
handvat. Anders raakt de luchtopening
geblokkeerd. Als de luchtopening
geblokkeerd wordt, kan dat een te hoge
temperatuur van het bedieningspaneel
veroorzaken en is een gemakkelijke
toegang niet mogelijk.
1. Gezondheid en Veiligheid
Wanneer de oven(s) aanstaan laat GEEN ovendeur langdurig
open, dit kan invloed hebben op de temperatuur van de
oven en de bedieningsknoppen kunnen te heet worden.
Het apparaat kan materialen bevatten die hieronder
staan aangegeven. Het is de verantwoordelijkheid van
de gebruikers/monteurs dat de nodige persoonlijke
veiligheidskleding wordt gedragen tijdens het gebruik
van de relevante onderdelen met een van de genoemde
materialen, die als nadelig voor gezondheid en veiligheid
beschouwd kunnen worden, zie hieronder voor meer
informatie
Lijmen en afdichtmiddelen
Wees voorzichtig - gebruik een masker en
wegwerphandschoenen als deze nog vloeibaar zijn.
Glasdraad, minerale wol, isolatieblokken, keramische
vezel
Kunnen bij inademing schadelijk zijn. Kunnen irritatie
veroorzaken in de huid, ogen, neus en keel. Vermijd contact
met huid en ogen. Gebruik wegwerphandschoenen,
gezichtmaskers en oogbescherming. Was na gebruik uw
handen en andere blootgestelde delen. Wanneer u het
product weggooit, beperk stof dan met sproeiwater en zorg
ervoor dat onderdelen goed zijn ingepakt.
2
Nederlands
Frituren
Gebruik een diepe pan, groot genoeg om het
verwarmingsgebied helemaal te bedekken.
Vul de pan NOOIT meer dan een derde met olie of
vet.
Laat olie of vet NOOIT onbeheerd achter tijdens het
opwarmen of het bakken.
Gebruik nooit een deksel op de pan.
Dek de pan in geval van brand met een deksel af
en zet het apparaat UIT.
Smoor de vlammen op het fornuis bij voorkeur
met een blusdeken; probeer de pan niet naar
buiten te brengen.
Brandwonden en letsel worden vrijwel altijd
veroorzaakt door de brandende pan te pakken
en deze naar buiten te dragen.
LET OP: het kookproces moet worden bewaakt. Een
kort kookproces moet continu worden bewaakt.
WAARSCHUWING: koken op een fornuis met vet of
olie zonder uw aanwezigheid kan gevaarlijk zijn
en resulteren in brand. Probeer NOOIT brand te
blussen met water. Schakel in plaats daarvan het
apparaat uit en bedek de vlam met bijvoorbeeld
een deksel of blusdeken.
WAARSCHUWING: brandgevaar: bewaar GEEN
dingen op de kookoppervlakken.
WAARSCHUWING: toegankelijke onderdelen
kunnen heet worden tijdens gebruik. Houd kleine
kinderen uit de buurt.
Indien u Gas Ruikt
NIET de elektrische schakelaars aan of uit zetten.
NIET roken.
GEEN open vuur gebruiken.
Wel het gas uitzetten bij de meter of cilinder.
Wel deuren en ramen open zetten om het gas te laten
ontsnappen.
Wel mensen uit de buurt van het betrokken gebied
houden.
Bel het gasbedrijf.
3
Nederlands
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de vereiste
veiligheidsnormen te voldoen wanneer deze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
Uw nieuwe AGA Dual Control geeft u alles dat u jn vindt
aan het AGA-fornuis met warmteopslag, maar met het
aanvullende gemak dat de kookplaten aan of uit kunnen
worden gezet.
We verwijzen u naar het schema in het Overzichtshoofdstuk
zodat u zich met het product bekend kunt maken en naar de
relevante onderdelen voor [bovenste oven, onderste oven,
grill, gaskookplaat] [ovens, platen, bediening] etc.
Gemaakt in het hart van Shropshire, is uw AGA-fornuis net
als de generaties fornuizen ervoor op de Coalbrookdale
Gieterij uit gietijzer vervaardigd. Dankzij de traditionele
vaardigheden voor ijzerbewerking gecombineerd met de
industriële kracht van de kookplaatonderdelen kunnen
de kookplaten snel warm worden. U kunt ze dus allebei
aanzetten of slechts één, afhankelijk van het moment van de
dag of de omvang van uw familie.
De uitmuntende kookprestaties van het AGA-fornuis zijn
beroemd sinds het begin in de jaren ‘20 en is vermaard om
de indirecte stralingswarmte die het gietijzer afgeeft in plaats
van alleen maar luchttemperatuur. En, als u dat nog niet had
uitgevonden, dan zult u spoedig ontdekken dat voedsel
dat op deze wijze bereid wordt zijn natuurlijke smaak en
sappigheid behoudt en dus gewoon beter smaakt.
BELANGRIJK: lees de begeleidende garantie.
Iedere wijziging die niet door AGA is goedgekeurd, kan
goedkeuring van het apparaat en de garantie ongeldig
maken en kan van invloed zijn op uw statutaire rechten.
In het belang van veiligheid en eciënt gebruik wordt u
verzocht het volgende te lezen voordat u uw nieuwe AGA-
apparaat gebruikt.
Het gebruik van kookapparaten met gas resulteert in de
productie van warmte en vocht in de kamer waarin ze staan
opgesteld. Zorg voor een goede ventilatie in de keuken, houd
natuurlijke ventilatiegaten open of installeer een mechanisch
ventilatieapparaat (mechanische afzuigkap).
Aanhoudend intensief gebruik van het apparaat vraagt
mogelijk om extra ventilatie, bijvoorbeeld het openen
van een raam of nog eectievere ventilatie, bijvoorbeeld
een hoger niveau van mechanische ventilatie, indien die
aanwezig is.
De installatie moet voldoen aan de lokale en nationale
bedradingsvoorschriften en door een gekwaliceerde
monteur worden uitgevoerd.
2. Inleiding
Als u het apparaat de eerste keer aanzet, kan er een beetje
rook en een geur vrijkomen. Dit is normaal en ongevaarlijk
(van ovenisolatie en stijfsel op de elementisolatie) en houdt
na een korte gebruiksperiode op.
4
Nederlands
DESN 517598
Sudderplaat
Bovenste plaat/
rooster
Kookplaat
Bedieningspaneel
Braadoven
Bakoven
Sudderoven
3. Overzicht
De AGA DC3G heeft de traditionele gietijzeren ovens met
onafhankelijk bedienbare kookplaten.
Kookplaten
De twee kookplaten hebben een verschillende warmte; de
kookplaat is het warmst en de sudderplaat is minder warm.
Elke plaat wordt individueel bediend.
Kookplaat
De kookplaat wordt gebruikt om toast te maken, een ketel
aan de kook te brengen, te roerbakken en te koken met
grotere warmte.
Sudderplaat
De sudderplaat is voor langzamer koken, zoals sauzen,
sudderpannen en kan ook direct gebruikt worden voor
geroosterde sandwiches, platte scones, vetvrije gebakken
eieren en quesadillas.
Braadoven
De warmste oven voor koken op hoge temperaturen:
pasteitjes, brood, vlees, groente en gevogelte braden, grillen
bovenin de oven en frituren op de bodem.
Bakoven
Een oven met gemiddelde temperatuur voor het bakken
van taarten en koekjes, vis, lasagne of shepherds pie, plus
het braden van vlees en gevogelte op een gematigde
temperatuur. Het bakken van zoet en hartig samen is geen
probleem omdat de smaken zich niet vermengen.
Sudderoven
Lang, slow cooking in de sudderoven ontwikkelt smaken en
maakt het taaiste vlees mals. Vanwege zijn grote capaciteit
kunnen er meerdere pannen in; soep, stoofpan, gestoomd
rijst, gestoomde wortels en gepocheerde peren koken
tegelijkertijd, zonder gevaar op verbranding.
AGA DC3G
Afb.3.1
WAARSCHUWING: TOEGANKELIJK ONDERDELEN KUNNEN HEET WORDEN TIJDENS HET GEBRUIK. OM
BRANDWONDEN TE VERMIJDEN MOETEN KINDEREN UIT DE BUURT WORDEN GEHOUDEN.
5
Nederlands
DESN 517599
Sudderplaat
Bovenste plaat/
rooster
Kookplaat
Warmhoudplaat
Bedieningspaneel
Hotcupboard AAN UIT
Braadoven
Four à cuisson lente
Bakoven
Verwarmoven
Sudderoven
De AGA DC5G heeft de traditionele gietijzeren ovens met
onafhankelijk bedienbare kookplaten.
Kookplaten
De twee kookplaten hebben een verschillende warmte; de
kookplaat is het warmst en de sudderplaat is minder warm.
Elke plaat wordt individueel bediend.
Kookplaat
De kookplaat wordt gebruikt om toast te maken, een ketel
aan de kook te brengen, te roerbakken en te koken met
grotere warmte.
Sudderplaat
De sudderplaat is voor langzamer koken, zoals sauzen,
sudderpannen en kan ook direct gebruikt worden voor
geroosterde sandwiches, platte scones, vetvrije gebakken
eieren en quesadillas.
Warmhoudplaat (Hotcupboard)
De warmhoudplaat is de ideale plaats om gekookt voedsel te
laten staan.
Slow cooking oven (Hotcupboard)
Ideaal voor een reeks lange, slow cooking toepassingen zoals
lamsbout, langzaam gegaard varkensvlees, buikspek en
feesttaart.
Verwarmoven (Hotcupboard)
Gebruikt voor het opwarmen van borden en opdienschalen.
Kan ook gebruikt worden om braadstukken te laten rusten
vóór het snijden.
Braadoven
De warmste oven voor koken op hoge temperaturen:
pasteitjes, brood, vlees, groente en gevogelte braden, grillen
bovenin de oven en frituren op de bodem.
Bakoven
Een oven met gemiddelde temperatuur voor het bakken
van taarten en koekjes, vis, lasagne of shepherds pie, plus
het braden van vlees en gevogelte op een gematigde
temperatuur. Het bakken van zoet en hartig samen is geen
probleem omdat de smaken zich niet vermengen.
Sudderoven
Lang, slow cooking in de sudderoven ontwikkelt smaken en
maakt het taaiste vlees mals. Vanwege zijn grote capaciteit
kunnen er meerdere pannen in; soep, stoofpan, gestoomd
rijst, gestoomde wortels en gepocheerde peren koken
tegelijkertijd, zonder gevaar op verbranding.
AGA DC5G
Afb.3.2
WAARSCHUWING: TOEGANKELIJK ONDERDELEN KUNNEN HEET WORDEN TIJDENS HET GEBRUIK. OM
BRANDWONDEN TE VERMIJDEN MOETEN KINDEREN UIT DE BUURT WORDEN GEHOUDEN.
6
Nederlands
4. De AGA Dual Control bedienen
Oven Heat
Indicator
Hotplates
Control Knob
Oven Gas
Control Knob
Viewing
Window
Flue Safety
Thermostat
Oven
Thermostat
Control Knob
Op de volgende paginas worden de verschillende zones van
het AGA Dual Control fornuis beschreven.
Het traditionele AGA-fornuis met warmteopslag staat bekend
om de aangename warmte die het uitstoot. Met de AGA Dual
Control krijgt u alleen warmte wanneer de ovens aan staan of,
in mindere mate, als de kookplaten aan staan.
Thermostaatbediening - Oven
Uw AGA Dual Control bevat drie ovens, waarvan elk van
tevoren op een verschillende warmte is ingesteld. Ze hebben
de volgende namen:-
Braadoven voor koken op hoge temperatuur
Bakoven voor koken op gematigde temperatuur
Sudderoven voor koken op lage temperatuur
Slow Cooking oven (alleen DC5G) voor lang langzaam
koken
Opwarm Oven (alleen DCG5) voor het verwarmen van
borden en schalen
BEDIEN HET APPARAAT NIET MET GEOPENDE
DEUREN.
Elke oven beschikt over dezelfde capaciteit (er past een
kalkoen van 13 kg (28 lb) in). De technieken van het AGA
Dual Control-fornuis kunnen worden gebruikt, zoals het
stapelen van sauspannen in de sudderoven. Zo kunnen
wortelgewassen, rijst en puddingen gestoomd worden, een
stoofschotel worden geplaatst, fruit worden gepocheerd,
allemaal in één oven zodat de kookplaten vrij blijven en er zo
min mogelijk stoom en kooklucht in de keuken komt.
De ovens zijn gemaakt van gietijzer, d.w.z. er wordt met
stralingswarmte gekookt en dit is het geheim van de
uitmuntende kookprestaties waarom het AGA-fornuis bekend
staat. Een indirecte stralingswarmte droogt het voedsel niet
uit; het natuurlijke vocht en de smaak blijven zo behouden.
De veiligheidsthermostaat van het
rookkanaal opnieuw instellen
Om DE veiligheidsthermostaat van het rookkanaal opnieuw
in te stellen, druk op de Rookkanaal Veiligheidsthermostaat
knop. Als dit moet worden herhaald, neem dan contact op
met AGA Service of uw AGA-specialist (Afb.4.1).
Afb.4.1
Bedieningsknop
Kookplaten
Warmtelampje
oven
Kijkvenster
Veiligheidsthermostaat
van het rookkanaal
Gasbedieningsknop
oven
Thermostaat-
bedieningsknop oven
7
Nederlands
Het warmtelampje is een indicatie van de in de AGA
opgeslagen warmte en houdt geen direct verband met de
temperatuur in de braadoven.
Een AGA is ontworpen om continu op een optimale warmte
te werken door tussen twee vaste temperaturen te schakelen.
Uw kooktoestel is klaar voor gebruik wanneer de groene
kleur zichtbaar is. Wacht voor de beste kookresultaten totdat
de AGA voldoende opgeslagen warmte heeft. Dit ziet u als
het venster helemaal groen gevuld is (Afb.4.2). Dit kan even
duren. Ongeveer 2-3 uur gaat voorbij tussen gebruik en
volledig herstel.
OPMERKING! Vanwege de temperatuurcycli zal de
groene streep bewegen en soms alleen een gegradeerd
deel weergeven. Dit is normaal (Afb.4.3). Tijdens deze
gegradeerde fase van de cyclus kunt u met koken
beginnen, maar het gewenste resultaat kan langer op
zich laten wachten.
De lagere temperatuur wordt met kleinere groene
segmenten in gradaties aangegeven en de cycli werken net
zo als op vol vermogen.
Het warmtelampje
Afb.4.2
Afb.4.3
Helemaal groen
betekent “klaar
voor gebruik”
Normale
beweging
tijdens de cyclus
8
Nederlands
Branderbedieningen
Aansteekprocedure
1. De gasstroom van de hoofdbrander wordt geregeld met
de bedieningsknop van de oventhermostaat (Afb.4.1).
Zorg er eerst voor dat beide knoppen volledig rechtsom
zijn gedraaid. Zet de gasbedieningsknop van de oven
op de OFF-positie (UIT) en zet de bedieningsknop van
de oventhermostaat op de minimale stand (dunne
einde van de witte streep).
2. Draai de gasbedieningsknop van de oven een beetje
linksom richting de ontstekingspositie ( ) tot de
stop wordt bereikt, druk in en houd 5 seconden ingedr
(Afb.4.5).
3. Blijf de knop indrukken en draai hem ondertussen
verder linksom naar de positie ( ) position (Afb.4.6)
(hiermee wordt de vonkontsteking geactiveerd).
Houd de knop 10 seconden lang ingedrukt nadat
de vlamsupervisiebrander is ontstoken. (Als hij niet
aangaat, moeten stap 2 en 3 worden herhaald, dit is te
zien via het kijkvenster.)
4. Laat bij ontbranding de knop los en draai hem verder
naar links, naar het ( ) symbool (Afb.4.7). Het gas van
de hoofdbrander brandt in overeenstemming met de
thermostaatinstelling.
5. Draai de bedieningsknop voor de oventhermostaat
linksom naar de witte streep (positie Laag Vuur). Laat
deze ten minste 2 uur op laag vuur-positie staan
(Afb.4.8).
OPMERKING: De laag vuur-positie wordt bereikt door de
bedieningsknop voor de oventhermostaat langzaam naar
de witte streep te draaien tot door het kijkvenster een kleine
vlam te zien is naast de hoofdbrander.
6. Na ten minste 2 uur draai de bedieningsknop tegen de
klok in net in de groene streep voor normale werking
(Afb.4.9).
OPMERKING: Het duurt tot wel 24 uur voordat alle ovens
bedrijfstemperatuur hebben bereikt; het warmtelampje van
de oven kan hiervoor al groen zijn (raadpleeg Ovenwarmte-
indicator met betrekking tot weergave van warmte). Als de
oventemperaturen eenmaal de bedrijfstemperatuur hebben
bereikt, kan het nodig zijn om jne afstellingen uit te voeren
met de ovenbedieningsknop om de gewenste temperaturen
te bereiken. Het wordt afgeraden om nog verdere wijzigingen
uit te voeren aan de bedieningsknop als de gewenste
temperatuur eenmaal is bereikt.
Als het fornuis koud wordt aangestoken, kan zich damp op
het email vormen, wat moet worden afgeveegd om vlekken
te voorkomen.
ALS DE VLAM OM WAT VOOR REDEN DAN OOK IS
GEDOOFD, MOET U (MINIMAAL) DRIE MINUTEN WACHTEN
EN DE AANSTEEKPROCEDURE HERHALEN.
Afb.4.4
Afb.4.5
Afb.4.6
Afb.4.7
Afb.4.8 Afb.4.9
Laag vuur
Uit positie
Ontstekingspositie
Vlamsupervisiebrander
positie
Hoofdbrander
aan-positie
Normaal Bedrijf
9
Nederlands
Om de brander te doven
1. Draai de ON/OFF gasbedieningsknop van de oven
rechtsom tot deze de stop ( ) positie bereikt.
2. Druk voorzichtig in en blijf rechtsom draaien van de (
) positie naar de OFF-positie (UIT) (Afb.4.4)
Als de brander voldoende is afgekoeld, kan de
aansteekprocedure worden herhaald.
Stroomuitval
In het geval van stroomuitval zullen de ovens van uw
apparaat blijven werken. De kookplaten werken niet, maar
zullen wel weer werken als de stroom weer is ingeschakeld.
Algemeen advies
Als u de AGA de eerste keer aanzet, kan er een beetje rook en
een geur vrijkomen. Dit is vanwege de beschermolie die van
de kookplaten afbrandt. Veeg de binnenzijde van de deksels
af terwijl de AGA warm wordt om te voorkomen dat een laag
van deze olie zich aan de binnenzijde afzet.
De volgende punten zijn bedoeld u te helpen bij het wennen
aan de AGA-kookstijl tijdens de overgang van een vorig
fornuis zonder warmteopslag. Het AGA-boek biedt een erg
handige inleiding tot het fornuis.
Voor de meeste eciënte bediening van het fornuis,
verdienen de volgende punten bijzondere aandacht:
1. Sluit de geïsoleerde deksels wanneer de kookplaten niet
worden gebruikt.
2. Maakt de kookplaten regelmatig met de draadborstel
schoon.
3. Gebruik gerei met platte bodems voor een perfect
contact met de kookplaat.
4. Let erop dat als u bij het sluiten van de ovendeuren ze
over de pal tilt.
5. Kook zo veel mogelijk in de ovens zodat warmte
bewaard blijft en kookgeuren en condensatie worden
beperkt.
6. Ovendeuren mogen tijdens het bereiden en opwarmen
niet lange tijd blijven openstaan.
7. De braadoven kan ook voor grillen” en ondiep frituren
op de ovenbodem worden gebruikt.
Gebruik voor een optimale kookprestatie het gerei en
gietijzeren kookgerei van AGA. Ze hebben een platte
basis wat het beste contact met de kookplaten en de
ovenbodem oplevert.
De pannen van AGA kunnen in de sudderoven worden
opgestapeld. Dit is met name handig voor het stomen
van groenten en het warm houden van sauzen.
Bewaar de eenvoudige bakplaat buiten de AGA. Gebruik
hem koud in de braadoven om warmte van bovenaf
tegen te houden en creëer zo onderin een meer
gematigde temperatuur. Het kan ook als een bakplaat
worden gebruikt.
Een gids voor AGA koken is beschikbaar op AGA Ovens
- Kooktabel” page 18. Vraag uw AGA-specialist voor
een uitnodiging voor eenAGA demonstratie.
10
Nederlands
5. AGA Accessoires
Voor de beste resultaten met uw fornuis bevelen wij AGA-
sauspannen met de dikke tri-core bodem en stapeldeksels
aan zodat een zo groot mogelijke ruimte van de oven wordt
gebruikt en een AGA-ketel voor het koken van water. AGA-
toebehoren kunt u bij uw AGA-specialist of online bekijken
op www.agacookshop.co.uk
Bekend raken met uw AGA
Als u nog geen demonstratie gezien hebt, vraagt u uw
AGA-specialist om informatie. Een demonstratie zal u laten
zien hoe u het beste uit uw nieuwe AGA haalt en geeft
u aanwijzingen en tips. Ook ziet u een keuze aan AGA-
keukengerei en toebehoren die gebruikt worden.
Groot braadblik met grillrek (Afb.5.1)
Dit rek kan op de richels van de oven worden geschoven
zonder dat het op een ovenrooster hoeft te staan. Het
braadblik kan met het grillrek worden gebruikt, op de
hoogste positie, voor grillen bovenin de braadoven. Het kan
worden gebruikt voor het braden van vlees of gevogelte met
of zonder grillrek. In dit blik kunnen grote hoeveelheden
braadaardappelen worden bereid. Het braadblik kan ook
worden gebruikt voor het maken van grote plaatkoeken of
taarten. Het grillrek op zich is handig als afkoelrek voor een
taart. Kan in elke oven worden gebruikt maar gebruik met
kookplaat wordt niet aanbevolen.
Halfgroot braadblik met grillrek (Afb.5.2)
Dit blik kan over de breedte op de richels van de oven
worden geschoven of kan op een ovenrooster staan. Het
middelgrote braadblik kan met het grillrek worden gebruikt,
op de hoogste positie, voor grillen bovenin de braadoven.
Het kan worden gebruikt voor het braden van kleinere
stukken vlees of gevogelte met of zonder grillrek. In dit blik
kunnen braadaardappelen worden bereid. Het braadblik kan
ook worden gebruikt voor het maken van plaatkoeken of
taarten. Het grillrek op zich is handig als afkoelrek voor een
taart. Kan in elke oven worden gebruikt maar gebruik met
kookplaat wordt niet aanbevolen.
3 ovenroosters (Afb.5.3)
Deze kunnen in elke oven worden geplaatst om een
oppervlak te bieden voor schalen en blikken die niet direct
op de richels passen. Ze kunnen in alle ovens worden
gebruikt. Zie pagina 20 voor de correcte plaatsing van de
ovenroosters.
1 Koude Simpele Bakplaat (Afb.5.4)
Deze kan op twee manieren worden gebruikt: als groot
bakblad voor scones, koekjes, pasteitjes en schuimpjes en
als hittescherm om de bovenwarmte af te snijden om te
voorkomen dat voedsel te bruin wordt voordat het helemaal
doorbakken is.
GEBRUIK DE OVENS NIET ALS OPSLAGPLAATS ALS
ZE NIET IN GEBRUIK ZIJN.
Afb.5.1
Afb.5.3
Afb.5.2
Afb.5.4
11
Nederlands
Rooster (Afb.5.5)
Dit is voor het roosteren van brood op de kookplaat. AGA-
toast staat bekend om zijn uitmuntendheid, knapperig aan
de buitenkant en zacht van binnen. Neem dikke plakken
brood en doe ze in de AGA-broodrooster - verwarm de
broodrooster van tevoren als het brood erg vochtig of erg
vers is om plakken te voorkomen - doe het geïsoleerde deksel
van de kookplaat omhoog en plaats de broodrooster direct
op de plaat met de handgreep in een hoek van de handgreep
van het deksel.
Doe het deksel dicht en wacht totdat het brood aan een kant
is geroosterd (dit duurt 1 - 2 minuten afhankelijk van het
soort brood), open het deksel en draai het rooster om het
proces te herhalen en de andere kant te roosteren. De rooster
kan ook gebruikt worden om pitabrood op te warmen,
teacakes te roosteren en taarten te laten afkoelen.
Staalborstel (Afb.5.6)
Deze is voor het schoonmaken van ruwe gietijzeren
oppervlakken om ze vrij te houden van kruimels en
aangebrande resten die anders het kookrendement van
pannen en de ketel zou beïnvloeden. Te gebruiken op de
kookplaten en de ovens. Pas op dat u niet de emaillen
oppervlakken aanraakt omdat de draadborstel de afwerking
zal bekrassen.
Bekend raken met uw AGA
Als u nog geen demonstratie gezien hebt, vraagt u uw
AGA-specialist om informatie. Een demonstratie zal u laten
zien hoe u het beste uit uw nieuwe AGA haalt en geeft
u aanwijzingen en tips. Ook ziet u een keuze aan AGA-
keukengerei en toebehoren die gebruikt worden.
Afb.5.5
Afb.5.6
12
Nederlands
6. Ovenroosters
De roosters in gietijzeren ovens, braadovens, bakovens en sudderovens plaatsen
De roosters uit gietijzeren ovens, braadovens, bakovens en sudderovens
verwijderen
DESN 512403
DESN 512405
DESN 512404
DESN 512406
Fig. 6.1
Fig. 6.3
Fig. 6.2
Fig. 6.4
13
Nederlands
Roosters voor verwarmoven en opbergcompartiment
Plaatsen en verwijderen van de roosters Deze roosters kunnen uit de oven geschoven worden Opmerking:
rooster schuift uit tot de stoppositie.
DESN 511867 DESN 511866
Fig. 6.5 Fig. 6.6
STOPHAAKJE OP
ROOSTER MOET
OMHOOG WIJZEN
ROOSTERSTOP EN
KANTELBEVEILIGING
14
Nederlands
De braadoven kan bovenin ook voor grillen en op de
bodemoven voor ondiep frituren worden gebruikt.
In de braadoven zitten warmtezones, d.w.z. dat hij naar boven
toe iets warmer is dan in het midden en de ovenroosterset op
de ovenbodem is iets minder warm dan het midden.
Het mooie van de braadoven is dat vetspetters bij volledige
warmte wegbranden. U hoeft alleen af en toe de koolresten
weg te borstelen.
De braadoven werkt uitstekend voor brood en pasteitjes.
Quiches in keramische of pasteitjes in Pyrex-borden hoeven
niet blind te worden gebakken, omdat ze op het rooster
op de ovenbodem geplaatst worden en de pastei daar van
onderaf wordt gebakken en de vulling bruint door de warmte
rondom. Zoals u weet geleiden metalen vlablikjes sneller dan
keramiek, deze hebben daarom waarschijnlijk een kortere
bereidingstijd.
De Braadoven
AGA DC3 (De Ovens)
De speciaal ontworpen braadblikken en het bakgerei worden
direct op de richels geschoven. Bijna elke beschikbare
vierkante centimeter van de ruimte kan dus worden benut.
Voedsel kan met behulp van het platte koudblad of het grote
braadblik beschermd worden. Zo kunt u voedsel waarvoor
verschillende temperaturen nodig zijn tegelijkertijd bereiden.
Als voedsel te snel bruint en u wilt het niet naar een andere
oven overbrengen, schuif dan gewoon het koudblad over het
voedsel om de bovenwarmte te reduceren.
DESN 517598
Sudderplaat
Bovenste plaat/
rooster
Kookplaat
Bedieningspaneel
Braadoven
Bakoven
Sudderoven
Afb.6.1
15
Nederlands
De Bakoven
De Sudderoven
Deze oven is op een gematigde temperatuur ingesteld, ideaal
voor taarten, koekjes en alles waarvoor een matige warmte
nodig is zoals vispastei, lasagne, soués, kruimeltaart en
rollades. Vlees en gevogelte kunnen hier worden bereid, in
feite kunnen de meeste dingen die in de braadoven bereid
kunnen worden ook in de bakoven worden bereid, alleen met
langere tijden.
Bak taarten samen op één rek, als twee rekken gebruikt
worden, moet u het voedsel verwisselen om een egale
kleuring te krijgen, zoals u bij elke oven zou doen met
warmtezones.
Net als het geval is bij de braadoven, schuiven de speciaal
ontworpen braadblikken en het bakgerei direct op de richels.
Bijna elke beschikbare vierkante centimeter van de ruimte
kan dus worden gebruikt. Voedsel kan met behulp van het
platte koudblad of het grote braadblik beschermd worden.
Zo kunt u voedsel waarvoor verschillende temperaturen
nodig zijn tegelijkertijd bereiden.
Als voedsel te snel bruint en u wilt het niet naar een andere
oven overbrengen, schuif dan gewoon het koudblad over het
voedsel om de bovenwarmte te reduceren.
OPMERKING: Verwijder altijd het koudblad en de
De sudderoven kan beschreven worden als een voortzetoven
omdat hij verder gaat met voedsel dat ergens anders in het
fornuis verwarmd is, m.u.v. schuimpjes die in plaats van
gebakken” uitgedroogd raken.
braadblikken als u klaar bent met koken. Indien deze in de
oven achterblijven kan dat de oventemperatuur beïnvloeden.
Wanneer u de braadoven een lange tijd gebruikt, bv. voor
een volledige maaltijd, kan de temperatuur van de bakoven
stijgen. Daarom moet u het kookproces aanpassen. De
volgende suggesties kunnen daarbij handig van pas komen.
1. Wanneer u het voedsel in de bakoven plaatst, zorg er
dan voor dat het koudblad tijdens de hele kooktijd
direct boven het gerecht zit.
2. Bovendien kan het nodig zijn de positie van het blad te
verlagen.
3. Bij het bakken van voedsel, zoals zeer rijke fruit cakes
waarbij lange baktijden nodig zijn, plaats de taart op
de vierde roosterpositie van de oven met het koudblad
direct er boven voor ongeveer 3/4 uur. Verplaats het
koudblad naar het midden van de sudderoven. Breng
de taart nu over naar dit blad en bak hem totdat hij
helemaal gaar is.
4. Als alternatief kunt u de bakoven ongeveer 4 uur laten
afkoelen voordat u hem gebruikt.
Voor het beste resultaat bevelen wij het gebruik van
AGA-keukengerei met dikke bodems en stapeldeksels
aan.
Stukken vlees en gevogelte moeten eerst 30 - 45
minuten in de braadoven worden verwarmd en dan
naar de sudderoven worden verplaatst. Deze methode
is niet geschikt voor gevuld vlees en gevogelte.
Let erop dat de binnentemperatuur van varkensvlees en
gevogelte ten minste 75 °C is.
Breng soepen, stoofschotels en vloeistoffen altijd eerst
aan de kook voordat u deze in de oven plaatst.
Ontdooi voedsel volledig voordat u met koken begint.
Wortelgewassen zijn sneller gaar als u ze in kleine
stukjes snijdt.
Voeg kruiden en verdikkingsmiddelen aan het einde
van de kooktijd toe.
Gedroogde rode kidneybonen moeten na het weken
minimaal 10 minuten gekookt worden voordat ze bij
een gerecht worden gevoegd.
16
Nederlands
Slow cooking oven en verwarmoven
Dit zijn ovens die worden verwamd door een enkel element
aan de achterzijde van de oven. Het wordt bediend door
een ON-OFF knop aan de linkerkant van de hotcupboard-
bovenplaat en kan worden in- en uitgeschakeld wanneer dat
nodig is. Deze ovens zijn van binnen niet van gietijzer.
Slow Cooking Oven
De eigenschappen van deze oven lijken op die van de
sudderoven en moeten op een vergelijkbare wijze worden
gebruikt. Hij levert een zachtere convectiewarmte waardoor
hij beter geschikt is voor langere kooktijden, met name
voor het koken ‘s nachts, bijvoorbeeld een rijke fruitcake en
feesttaarten. Het bakken van schuimpjes kan beter ook in
deze oven worden gedaan.
OPMERKING: Deze ovens ontluchten in de kamer;
mechanische ventilatie naar buiten is niet beschikbaar.
Zaken die u moet onthouden bij slow cooking:
Verwarm ovens 30 minuten voor voordat u met koken
begint.
Breng stoofschotels, soepen e.d. op de kookplaat aan
de kook en begin met vlees in de braadoven voordat u
overgaat tot plaatsing in de slow cooking oven.
Zorg voor voldoende vloeistof in stoofschotels, vooral
wanneer er langere tijd gekookt wordt.
Gebruik deksels over stoofschotels of folie om voedsel
af te dekken; zo blijft tijdens het koken het vocht
bewaard.
Kijk of alle gerechten in de oven passen voordat u het
voedsel klaarmaakt.
Zorg ervoor dat vlees en gevogelte gloeiend heet zijn
voordat u het opeet en een interne temperatuur van
75°C heeft bereikt.
Ontdooi voedsel volledig voordat u met koken begint.
In de slow cooking oven kunt u ook knapperige, witte
schuimpjes maken.
De kooktijden in de slow cooking oven hangen af van de
temperatuur, hoeveelheid en het soort gerecht dat u bereidt.
Als richtsnoer voor stoofschotels wordt een minimumkooktijd
van 2 uur aanbevolen.
Houd het voedsel in de gaten totdat u bekend bent met de
oven.
De sudderoven kan beschreven worden als een voortzetoven
omdat hij verder gaat met voedsel dat ergens anders in het
fornuis verwarmd is, m.u.v. schuimpjes die in plaats van
gebakken” uitgedroogd raken.
AGA DC5 (Hotcupboard)
DESN 517599
Sudderplaat
Bovenste plaat/
rooster
Kookplaat
Warmhoudplaat
Bedieningspaneel
Hotcupboard AAN UIT
Braadoven
Four à cuisson lente
Bakoven
Verwarmoven
Sudderoven
Afb.6.2
17
Nederlands
Bovenste plaat/rooster
De topplaat is het emaillen oppervlak dat rond de kookplaten
zit. Het wordt warm wanneer de AGA Dual Control
kookplaten in gebruik zijn. Hoewel het geen kookoppervlak
is, kunt u de warmte voor een aantal handige activiteiten
gebruiken, die vaak tijd en afwassen besparen! Voorbeelden
zijn het opwarmen van honing of siroop in een pot of het
smelten van boter of chocolade in een kuipje (zo vermijdt
u het overlopen van een sauspan) maar zet het kuipje wel
op een kurkmat of een opgevouwen keukendoek zodat het
email niet beschadigd kan raken. Hoewel het een duurzaam
en langzaam slijtend oppervlak betreft, is email van glas en
ziet u er wel krassen op!
De warme topplaat kan ook gebruikt worden voor een
kop koe of thee weg te zetten of blikken, schilmesjes of
keukenmachines en onderdelen met vreemde vormen te
laten drogen.
Kookplaten
De kookplaten werken afzonderlijk van de ovens en
onafhankelijk van elkaar.
De kookplaat bevindt zich links en de sudderplaat rechts
van de AGA Dual Control. De kookplaat is de warmste terwijl
de sudderplaat de koelste van de twee is. Bij beide zitten er
elektrische onderdelen in het gietijzer die in respectievelijk
ca. 11 en 8 minuten opwarmen. De kookplaten kunnen
volledig onafhankelijk van de ovens worden gebruikt.
Dit betekent dat de AGA Dual Control verschilt van het
traditionele AGA-fornuis met warmteopslag in die zin dat hij
voor de hele kooktijd van geschikte gerechten gebruikt kan
worden, omdat het design de kookplaten op een constante
warmte houdt, terwijl het traditionele AGA-fornuis op een
dalende warmte blijft koken. Daarom bevelen wij aan om
met de kookplaten te beginnen en vervolgens op de ovens
over te gaan. Dit is mogelijk met de AGA Dual Control, maar
is niet noodzakelijk. Het bereiden van een pastagerecht met
saus bijvoorbeeld kan in de AGA Dual Control helemaal op de
kookplaten worden gedaan.
De gehele zone van de kookplaat kan voor koken worden
gebruikt en er kunnen altijd meerdere pannen op één plaat
worden gezet. De kookplaten bevinden zich een klein beetje
boven de topplaat om te voorkomen dat er per ongeluk met
de pannen krassen worden aangebracht. Sleep het gerei niet
van één plaat naar de ander omdat het email hieronder te
lijden heeft!
De roestvrijstalen geïsoleerde deksels worden over de
kookplaten gelegd wanneer deze niet in gebruik zijn.
Wanneer de kookplaten aan’ staan, dan zijn de geïsoleerde
deksels warm. We bevelen ten sterkste aan dat u geen
voorwerpen direct op de geïsoleerde deksels zet zoals
ketels, sauspannen of bakblikken omdat de kleinste krasjes
meteen zichtbaar zijn. Koop een paar pannenlappen om
het oppervlak van de deksels te beschermen als ze als
wegzetplekken worden gebruikt!
Houd de kookplaten vrij van aangebrand eten of
kruimels met de bij uw AGA geleverde draadborstel.
Schoonmaakinformatie vindt u op “Reiniging & verzorging
Raadpleeg 19.
Knoppen van de gasplaat
Zet de bedieningsknop in de gewenste positie om
de kookplaat te gebruiken en doe hetzelfde voor de
sudderplaat.
Zet de knop in de positie om beide platen aan te zetten.
Kookplaat
De warmste kookplaat, de kookplaat, wordt gebruikt voor
koken, griddling, roerbakken, maken van toast, inderdaad
alles waar veel warmte voor nodig is. Groene groentes
behouden hun kleur wanneer ze hier snel gekookt worden
of gebruik boven de sauspan een stomer om meer dan één
groente tegelijk te koken.
Wanneer u roerbakt of iets bereidt dat kan spetteren,
bevelen we het gebruik van een AGA-spatscherm aan
dat het geïsoleerde deksel tegen spetters beschermt. Zo
is schoonmaken een koud kunstje! Was het spatscherm
in zeepwater of doe hem in de vaatwasser tussen twee
dinerborden.
Houd er rekening mee dat de kookplaat te warm is om er
direct voedsel op te bereiden.
Sudderplaat
De sudderplaat is de koelste van de twee kookplaten en
wordt dus gebruikt voor recepten waar minder warmte voor
nodig is zoals sauzen, roereieren, melk opwarmen, langzaam
frituren, soepen laten sudderen en wortelgewassen.
Daarnaast kan hij gebruikt worden om direct op gekookt
te worden in de vorm van een grillplaat - van onschatbare
waarde voor geroosterde sandwiches, quesadillas, soepen,
platte scones, het schroeien van coquilles en zelfs voor
vetvrije gebakken eieren! Langzaam bereide toast kan op de
sudderplaat worden bereid. Hiervoor is de AGA-broodrooster
niet nodig.
De sudderplaat heeft dezelfde grootte als de kookplaat en is
plat vervaardigd om het beste algehele contact met de AGA-
sauspannen, grillpannen, frituurpan en ketel te bieden.
Reinigingsdetails zijn te vinden in “Reiniging & verzorging”
Raadpleeg 19.
De Platen
18
Nederlands
7. AGA Ovens - Kooktabel
Voedsel Oventemperatuur
Braadoven
HOOG
Grillen
Bovenste - grillen
2de loper - scones, kleine pasteitjes, grillen
3de loper - kadetjes, Yorkshire pudding
4de loper - braadvlees, gevogelte
Ovenrooster op bodem van oven - broden, pasteitjes, gegrilde
groenten
Ovenrooster op bodem van oven - quiches, pasteitjes
Scones
Pasteitjes
Brood
Yorkshire puddings
Braden
Ondiep frituren
Bakoven
MIDDELMATIG
Gebak Bijna bovenin - cake, sommige koekjes, kleine cakejes
In het midden - vis, soufflés, shepherd’s pie en gehaktschotels,
lasagne
Ovenrooster op bodem van oven
Gevulde cake, zandgebak, plaatkoek en cheesecake
Koekjes
Fish
Shepherds pie, Cottage pie
Lasagne
Soués
Shortbread
Sudderoven
LAAG GEMIDDELD
Stoofschotels Stoofschotels, bouillon, pudding en vergelijkbare gerechten moet
u ergens anders in de AGA op temperatuur brengen en dan naar
de sudderoven verplaatsen (de enige uitzondering is meringues).
Vruchtentaarten kunnen lange tijd op het ovenrooster op de bodem van
de oven garen.
Bouillon
Melkpuddingen
Schuimpjes
Rijke fruitcake
WAARSCHUWING: Toegankelijke onderdelen kunnen heet worden tijdens gebruik. Houd kinderen uit de buurt om
brandwonden te voorkomen.
19
8. Reiniging & verzorging
VERGEET NIET: wees voorzichtig met het warme
apparaat.
Bij de meeste schoonmaakklusjes is het het beste als
het apparaat uit staat.
Gebruik GEEN stoomreiniger om dit fornuis schoon
te maken.
Gebruik GEEN schuurblokken, bijtende
schoonmaakmiddelen, ovenreinigers of metalen
schrapers om het emaillen oppervlak schoon te
maken.
BELANGRIJK: AGA beveelt door de Vitreous Enamel
Association goedgekeurde reinigingsmiddelen aan
voor het schoonmaken van emaillen oppervlakken
van dit product.
Gebruik tijdens het reinigen zo min mogelijk water.
Dompel de deuren NIET onder in water omdat ze
isolatiemateriaal bevatten dat door te veel vocht zal
worden aangetast.
Zet de ovendeuren of wegzetplaten NIET in een
vaatwasser.
Alles dat normaal gesproken nodig is om de emaillen
oppervlakken van uw fornuis helder en schoon te houden
is een dagelijkse wrijfbeurt met een vochtige, ingezeepte
doek onmiddellijk gevolgd door een schone, droge doek om
strepen te voorkomen.
Ovens - zijn gemaakt van gietijzer en houden zichzelf schoon.
Ze zijn ontzettend duurzaam, maar zullen gaan roesten als er
vocht in blijft zitten. Vergeet daarom niet om na het reinigen
de ovens aan te zetten om ze te drogen.
Het periodiek opwarmen van de ovens zal helpen bij het
wegbranden van kookresten om zo reiniging van de ovens te
vergemakkelijken.
Om de ovens in te branden, wordt een lichte plantaardige
spuitolie aanbevolen (maïsolie is het beste). Eventuele
hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd met de
meegeleverde draadborstel.
Geëmailleerd gietijzer De eenvoudigste manier om de
topplaat en voorste plaat van de AGA te reinigen is vlekken
meteen weg te vegen. Door de VEA goedgekeurde AGA-
emailreinigers zijn te koop op www.agacookshop.co.uk.
Aangebakken voedsel is lastiger schoon te maken maar
kan meestal worden verwijderd met een merkartikel
emailreiniger of milde crèmes met een doek of, indien
noodzakelijk, een nylon schuurblokje. Deze producten zijn te
koop op www.agacookshop.co.uk.
Veeg gemorste melk, fruitsap of iets dat zuur bevat op het
email onmiddellijk weg.
Neem alle condensatiestrepen op de voorplaat rond de
ovendeuren af. Doet u dit niet, dan kan het email permanent
ontkleuren.
Vergeet niet dat de topplaat en de gepolijste deksels bekrast
worden als u er pannen of ander gerei overheen trekt.
De bovenzijden van de geïsoleerde afdekkingen (deksels)
Deze zijn van roestvrij staal en kunnen met een vochtige
doek worden afgeveegd en opgepoetst - AGA E-doeken
zijn hier uitstekend voor geschikt want ze zijn pluisvrij en
milieuvriendelijk. AGA Stainless Steel en Chrome Cleaner
worden aanbevolen om de geïsoleerde deksel schoon
en glimmend te houden. U kunt deze bij uw lokale AGA-
specialist kopen.
Bekleding van de geïsoleerde deksels (binnenzijde) Het
gebruik van een AGA-spatscherm wordt aanbevolen om de
bekleding vrij van vetspetters te houden (verkrijgbaar bij uw
AGA-specialist of online bij www.agacookshop.co.uk).
Als de bekleding vlekken heeft, kunnen deze het beste
worden verwijderd als de kookplaat koud is. De bekleding
mag met warm zeepwater en/of een crème worden
schoongemaakt. Bij ernstige vlekken kan een met zeep
doordrenkt blokje worden gebruikt; dit moet in een
draaiende beweging worden gedaan.
De eerste keren dat u een met zeep doordrenkt blokje
gebruikt, zult u zien dat er kringen achterblijven, maar deze
worden minder en het oppervlak van de bekleding wordt na
ieder gebruik glimmender. Gebruik niet te veel water en zorg
ervoor dat de bekleding droog is voordat u de deksel dicht
doet.
Bekleding van de ovendeur De bekleding mag met warm
water met zeep, een crème of een met zeep doordrenkt
blokje worden schoongemaakt. Om de bekleding grondig te
reinigen, plaatst u een handdoek op het werkoppervlak en
tilt u voorzichtig de ovendeuren eruit (deuren zijn zwaar). Leg
ze met het email naar beneden op de handdoeken. Verwijder
hardnekkige vlekken met een met zeep doordrenkt blokje.
Maak ze droog voordat u ze weer aan de scharnieren hangt.
Emaillen braadblikken Met het apparaat meegeleverde
braadblikken moeten in warm water met zeep worden
gereinigd, indien nodig na ze eerst te laten weken. Een nylon
schuurblokje mag ook worden gebruikt. Ze mogen ook in de
vaatwasser worden gereinigd, maar als u dat vaak doet, gaat
de emaillen afwerking er dof uitzien.
Inductiekookplaat De eenvoudigste manier om de
keramische topplaat van de AGA-inductiekookplaat te
reinigen is vlekken meteen weg te vegen. Het is handig een
vochtige doek bij de hand te hebben om dit te doen. Het
keramische oppervlak moet dan gereinigd worden met een
reinigingsmiddel van een bekend merk, zoals Hob Brite.
GEBRUIK GEEN HOB BRITE OP DE EMAILLEN
OPPERVLAKKEN
20
Nederlands
9. Installatie-instructies
LEES DEZE INSTRUCTIES VOORDAT U DIT APPARAAT GEBRUIKT EN BEWAAR OP EEN VEILIGE PLEK OM ZE LATER TE
KUNNEN RAADPLEGEN.
LET OP: DIT TOESTEL IS ZWAAR, DE JUISTE APPARATUUR EN VOLDOENDE MANKRACHT MOETEN WORDEN
GEBRUIKT BIJ HET VERPLAATSEN OM SCHADE AAN HET APPARAAT OF DE VLOER TE VOORKOMEN.
Onthoud dat u bij het vervangen van onderdelen van dit apparaat uitsluitend reserveonderdelen gebruikt waarvan u
zeker weet dat ze aan de veiligheid- en prestatiespecicatie voldoen die wij eisen.
Gebruik GEEN herstelde of kopieonderdelen die niet duidelijk door AGA zijn geautoriseerd.
Bewaar of GEBRUIK GEEN benzine of andere brandbare dampen en vloeistoen
in de buurt van dit of andere apparaten.
WAT TE DOEN ALS U GAS RUIKT
DO NOT try to light any appliance.
Raak GEEN elektrische schakelaars aan.
GEBRUIK GEEN telefoon in uw gebouw.
Bel onmiddellijk uw gasleverancier via een telefoon van een buur.
Volg de instructies van de gasleverancier op.
Als u uw gasleverancier niet kunt bereiken, bel dan de brandweer.
Installatie en onderhoud dient te worden uitgevoerd door een gekwaliceerd
installateur, een onderhoudsbedrijf of de gasleverancier.
WAARSCHUWING! Dit apparaat moet worden geïnstalleerd met een geschikt
instrument waarmee de spannings- en de nulgeleider permanent kunnen
worden onderbroken. Tijdens de installatie of bij afsluiten voor elektrische
werkzaamheden moet het apparaat permanent worden afgekoppeld van de
spannings- en nulgeleider.
WAARSCHUWING!
Lees de waarschuwingen aan het begin van dit deel. Als de informatie in
deze instructies niet wordt opgevolgd, kan er schade aan eigendommen
of persoonlijk letsel ontstaan.
21
Nederlands
Gezondheid en veiligheid
Bescherming van de consument
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de
vereiste veiligheidsnormen te voldoen wanneer ze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
BELANGRIJK: lees de begeleidende garantie.
Iedere wijziging die niet door AGA is goedgekeurd, kan
goedkeuring van het apparaat en de garantie ongeldig
maken en kan van invloed zijn op uw statutaire rechten.
In het belang van veiligheid en eciënt gebruik wordt u
verzocht het volgende te lezen voordat u uw nieuwe AGA-
apparaat gebruikt.
Installatie-
DIT APPARAAT MAG UITSLUITEND GEÏNSTALLEERD
WORDEN DOOR PERSONEN DIE GECERTIFICEERD ZIJN
VOLGENS LOKALE VOORSCHRIFTEN.
Deze AGA-fornuizen zijn uitsluitend geschikt voor Aardgas en
Propaan, en kunnen niet met ander gas worden gebruikt.
BELANGRIJK: Raadpleeg het typeplaatje dat zich
bevindt achter de plintafdekking.
Installatie moet voldoen aan de Lokale en Nationale
Bedradingsvoorschriften en door een gekwaliceerde
monteur worden uitgevoerd.
In uw eigen belang en uit veiligheidsoverwegingen
teneinde de wetgeving na te leven, moet alle gasapparatuur
door een vakbekwaam persoon worden geïnstalleerd
in overeenstemming met de van toepassing zijnde
voorschriften. Het niet goed installeren van de apparatuur
kan tot rechtsvervolging leiden.
Controleer als u klaar bent de gasinstallatie op dichtheid.
Locatie
De gekozen locatie voor het apparaat moet voldoende
ruimte voor een goede rookafvoer, zie ‘Rookkanaalsysteem,
en voldoende luchttoevoer hebben. De locatie moet
ook voldoende ruimte bieden voor onderhoud aan en
luchtcirculatie rondom het fornuis.
10. Installatie Introductie
Leveringseisen
De AGA DC3 arriveert op 1 pallet
De AGA DC5 (Hotcupboard optie) arriveert op 2 pallets.
Er moet toegang zijn tot de keuken om een afmeting van
1005 mm x 740 mm te hanteren. Een houten model (op
wieltjes) met afmetingen van 1005 mm x 740 mm zou
gebruikt kunnen worden om te controleren of het gehele
AGA Dual Control-apparaat door alle delen en deuren van de
locatie past op weg naar de installatie-positie in de keuken.
Er moet ook rekening mee worden gehouden dat de hoogte
van het apparaat 960 mm van de pallet af en 1100 mm op de
pallet is, hoge obstakels/restricties moeten dus niet over het
hoofd worden gezien.
Als dit (wieltjes)model op de locatie en door deuren
gehanteerd kan worden en in positie kan worden
gebracht, dan kan de AGA worden geïnstalleerd zoals
bedoeld zonder extra werk.
22
Nederlands
Afstanden aan de zijkant
Een ruimte van 3 mm is nodig tussen elke zijde van de
bovenste plaat van het fornuis en de werkbladen ernaast, die
eventueel geplaatst worden. Zo kan de bovenste plaat veilig
worden weggehaald, mocht dat op een later tijdstip nodig
zijn.
Daar waar fornuizen tegen zijmuren worden geplaatst, is een
afstand van 116 mm nodig aan de rechter -en linkerzijde voor
toegang tot de ovendeuren.
Als de AGA in een stenen uitsparing geplaatst moet worden,
moet de afstand met ten minste 10 mm worden vergroot
voor het geval muren niet helemaal recht zijn.
Daarnaast moet er een minimaal 1000 mm vrij zijn aan de
voorzijde van het fornuis zodat er onderhoud op kan worden
uitgevoerd.
Het is van essentieel belang dat de basis of haard waarop
zowel het fornuis als de module komen te staan waterpas zijn
en het totale gewicht van beide units kunnen dragen.
De afdekking van de voorplint kan worden verwijderd en er
mogen geen vloertegels voor liggen. Indien nodig moet het
fornuis met de dikte van de tegels worden verhoogd zodat de
plint verwijderd kan worden.
Tegels
Wanneer het fornuis in een te betegelen uitsparing of muur
komt te staan, mogen de tegels in geen enkel geval de
topplaat van het fornuis overlappen. Er moet toegang tot
de topplaat zijn, zodat deze verwijderd kan worden voor
onderhoud op een later tijdstip.
Tussen de achterzijde van de topplaat en de muur achter het
apparaat moet ten minste 10 mm zitten.
11. Locatie
Raadpleeg Fig. 11.1
Het verdient aanbeveling om zacht vloermateriaal, waarop de
AGA wordt geïnstalleerd, te verwijderen.
De vrijstaande elektrische AGA-module wordt af-fabriek in
een volledig gemonteerde en geteste toestand geleverd.
De ventilatieopeningen achter in de topplaat (of mantel)
mogen niet zijn afgedekt.
OPMERKING: het wordt aanbevolen de voedingskabel
van warme oppervlakken zoals warmwaterleidingen en
schoorsteenkanalen van ovens weg te leiden.
Denk in het belang van veiligheid goed na over de
bescherming van de elektrische kabel naar het fornuis.
Als een netsnoer is beschadigd, moet het door de
fabrikant, diens onderhoudsvertegenwoordiger
of vergelijkbaar gekwaliceerd personeel worden
vervangen om gevaren te voorkomen..
Dit apparaat is ontworpen voor de spanning die op
het typeplaatje staat vermeld. Dit vindt u achter de
plintafdekking.
Hoewel dit niet verplicht is, wordt aanbevolen een individuele
aardlekschakelaar in het voedingscircuit van het fornuis te
monteren om ongewenste uitschakeling te voorkomen.
Er moet minimaal 1000 mm vrij zijn aan de voorzijde van het
fornuis, zodat er onderhoud aan kan worden uitgevoerd.
INSTALLEER HET FORNUIS NIET ACHTER EEN
DECORATIEVE DEUR OM OVERVERHITTING TE
VOORKOMEN.
Vrije ruimte
Het complete fornuis wordt op de vloer geplaatst en de
ruimte waarin het apparaat komt te staan moet de volgende
afmetingen hebben:-
Een afstand van ten minste 60 mm is nodig boven de
verhoogde geïsoleerde handgreep.
Aangezien het apparaat altijd aan staat, moet u deze
BELANGRIJKE aanwijzingen goed lezen:
Brandbare muren
Huizen gemaakt van brandbare materialen (zoals volledig-
hout of lichte scheidingswanden en gipsplaatwanden)
vereisen speciale hitte-bescherming-isolatie.
Onbrandbare wanden achter een fornuis moeten zijn
gemaakt met ten minste 25 mm dikke isolatieplaten
(Monolux of gelijkwaardig), tot aan het kookplaat niveau.
OPMERKING: Zorg ervoor dat elektrische
bekabeling of plastic aansluiting niet in of op de
buitenzijde van de wand, achter of direct boven
het fornuis passeren.
Dit type materiaal kan voortijdig verouderen
bij een continue blootstelling aan een hogere
omgevingstemperatuur.
23
Nederlands
DESN 517057
Fig. 11.1
AGA DC3G (Conventioneel Rookkanaal)
A B C D E F G H J K L M N P
mm 987 951 913 680 1388 1095 1145 698 116 10 75 466 55 570
OPMERKING: Bij het opmeten voor de fornuisinstallatie moet bij de werkelijke afstand tot het apparaat zelf bij
bovengenoemde getallen in totaal 10 mm worden opgeteld. Dit biedt een veilige marge voor de natuurlijke afmetingvariaties
die bij grote gietstukken worden aangetroen, met name de breedte in een uitsparing van het apparaat kan van vitaal belang
zijn.
GEWICHT VAN HET APPARAAT (zonder verpakking)
Model: AGA Dual Control (DC3G) - 452 kg
GASAANSLUITING - ALLEEN AGA DC3G
Rp1/4 (1/4” BSP MANNELIJK)
Specifications
Minimumafstand tot muur
Bovenaanzicht
VooraanzichtRechteraanzicht Linkeraanzicht
Rookleiding
gas
aansluiting
alleen
linkerzijde
Minimumafstand tot muur
24
Nederlands
OPMERKING: Bij het opmeten voor de fornuisinstallatie moet bij de werkelijke afstand tot het apparaat zelf bij
bovengenoemde getallen in totaal 10 mm worden opgeteld. Dit biedt een veilige marge voor de natuurlijke afmetingvariaties
die bij grote gietstukken worden aangetroen, met name de breedte in een uitsparing van het apparaat kan van vitaal belang
zijn.itical.
GEWICHT VAN HET APPARAAT (zonder verpakking)
Model: AGA Dual Control (DC3) - 452kg
Hotcupboard - 110kg
AGA DC5G (Conventioneel Rookkanaal)
A B C D E F G H J K L M N P
mm 1478 951 913 680 1388 1095 1145 698 116 10 75 466 55 570
DESN 517058
Afb.11.2
Vooraanzicht
Rechteraanzicht
Elektriciteitsvoorziening
hotcupboard
Linkeraanzicht
Gas
aansluiting
alleen
linkerzijde
Rookleiding
Bovenaanzicht
Minimumafstand tot muur
25
Nederlands
Topplaat Aanpassing - AGA DC3
DESN 516751
Afb.11.3
OPMERKING: Over het algemeen moet aanpassing van de topplaat worden vermeden. Er kan minimaal gebruik van de
topplaatspanners worden gemaakt om de uitlijning van de topplaat te verbeteren.
26
AGA DC3G (Conventioneel Rookkanaal)
WAARSCHUWING: Dit apparaat moet geaard zijn.
Dit apparaat is ontworpen voor de spanning die op
het typeplaatje staat vermeld. Dit vindt u achter de
plintafdekking.
Als een netsnoer is beschadigd, moet het door de
fabrikant, diens onderhoudsvertegenwoordiger
of vergelijkbaar gekwaliceerd personeel worden
vervangen om gevaren te voorkomen.
A 1PH 32 A 230V of 3PH 400V minimum 16A per fase ~
50 Hz versmolten voeding is nodig naast het apparaat.
Externe bedrading naar het apparaat moet met behulp
van het meegeleverde netsnoer worden geïnstalleerd, in
overeenstemming met de huidige eisen voor bedrading en
eventuele plaatselijke verordeningen die van toepassing zijn.
Als de kabel wordt ingekort, moeten nieuwe ringen op de
blootgelegde geleiders worden geplaatst.
De aansluitmethode op het lichtnet moet volledige
elektrische isolatie van het apparaat faciliteren, door middel
van een veelpolige schakelaar, met een contactscheiding van
ten minste 3 mm op alle polen.
De isolator moet niet onmiddellijk boven het fornuis zitten,
maar moet op maximaal 2 meter van het apparaat staan.
De isolator mag van het aansluitingspunt verwijderd zijn.
Het aansluitpunt op het lichtnet moet toegankelijk zijn
binnen de gebieden in afbeelding Afb.12.1 en Afb.12.2 voor
kabeldoorvoeropties.
Voor 2 of 3-fase-installaties moet een optionele adapterkit
worden aangeschaft (Onderdeelnummer AE4M231226).
12. Stroomvoorziening
AGA DC5G (Conventioneel Rookkanaal)
WAARSCHUWING: Dit apparaat moet geaard zijn.
Voor bevestiging van de hotcupboard is een
onafhankelijke eenfasevoeding nodig.
Dit apparaat is ontworpen voor de spanning
die op de typeplaat staat. deze bevindt zich
op een uitschuifbak in de basisplaat van de
hotcupboard boven de plint.
Als een netsnoer is beschadigd,
moet het door de fabrikant, diens
onderhoudsvertegenwoordiger of vergelijkbaar
gekwaliceerd personeel worden vervangen om
gevaren te voorkomen.
A 1PH 32 A 230V of 3PH 400V minimum 16A per fase ~
50 Hz versmolten voeding is nodig naast het apparaat.
Externe bedrading naar het apparaat moet met behulp
van het meegeleverde netsnoer worden geïnstalleerd, in
overeenstemming met de huidige eisen voor bedrading en
eventuele plaatselijke verordeningen die van toepassing zijn.
De aansluitmethode op het lichtnet moet volledige
elektrische isolatie van het apparaat faciliteren, door middel
van een veelpolige schakelaar, met een contactscheiding van
ten minste 3 mm op alle polen.
De isolator moet niet onmiddellijk boven het fornuis zitten,
maar moet op maximaal 2 meter van het apparaat staan
Afb.12.3 en Afb.12.4.
27
Nederlands
HET AANSLUITINGSPUNT VAN HET LICHTMET MOET BINNEN DE AANGEGEVEN GEBIEDEN LIGGEN
Afb.12.1
DESN 516643
DESN 517059
Afb.12.2
LICHTNETKABEL GEVOERD VANUIT
LINKER -OF RECHTERUITGANG
BEDIENINGSPANEEL VIA LEIDING,
AFHANKELIJK VAN DE POSITIE VAN
STOPCONTACT
Doorvoer netvoedingskabel
1.2 metre radius
1.5 metre radius
AGA DC3G
meter straal
meter straal
28
Nederlands
HET AANSLUITINGSPUNT VAN HET LICHTMET MOET BINNEN DE AANGEGEVEN GEBIEDEN LIGGEN
Afb.12.3
DESN 516644
DESN 517060
Afb.12.4
LICHTNETKABEL GEVOERD VANUIT
LINKER -OF RECHTERUITGANG
BEDIENINGSPANEEL VIA LEIDING,
AFHANKELIJK VAN DE POSITIE VAN
STOPCONTACT
HOTCUPBOARD
STROOMVOORZIENING
2 meter straal
1.5 meter straal
Hotcupboard Cable
AGA DC3 Cable
AGA DC5G
1.2 meter straal
29
Nederlands
Rookkanaalsysteem
De volgende opmerkingen zijn als algemene richtlijn
bedoeld:-
De initiële lengte van het rookkanaal vanaf het
aansluitingsstuk van het apparaat moet ten minste 600 mm
verticaal zijn.
De minimale lengte van het rookkanaal mag in ieder geval
niet korter dan 3 m zijn.
De dwarsdoorsnede van het rookkanaal voor het fornuis
mag niet kleiner zijn dan die voor de rookuitgang vanuit het
fornuis.
Als de rookleiding moet worden gebruikt moet deze een
interne diameter van ten minste 100 mm hebben.
Rookleidingen en hulpstukken moeten gemaakt zijn van een
van de volgende materialen:-
A. Cement
B. Aluminium of roestvrij staal
C. Gietijzer of koolstofstaal, bekleed met zuurbestendig
email
Als een schoorsteen wordt gebruikt, dan bij voorkeur een die
gemaakt is van of bekleed is met niet-ontvlambaar poreus
zuurbestendig materiaal. (Schoorstenen bekleed met een
aardewerken pijpen met zoutglazuur zijn acceptabel als de
pijpen voldoen aan de van kracht zijnde voorschriften.) Een
rookleiding die is gemaakt van een van de hierboven bij (A)
tot (C) genoemde materialen moet de initiële verbinding met
beklede schoorstenen zijn.
Als er een schoorsteen wordt gebruikt die niet gemaakt
is van of bekleed is met een niet-poreus zuurbestendig
materiaal, dan moet het worden bekleed met een exibele
roestvrijstalen binnenpijp. De interne diameter van deze
binnenpijp mag niet kleiner zijn dan 100 mm. Een rookleiding
die is gemaakt van een van de hierboven bij (A) tot (C)
genoemde materialen moet de verbinding vormen tussen de
trekonderbreker en de binnenpijp.
Bij het installeren van een nieuw apparaat moet u er zeker
van zijn dat de bestaande binnenpijp veilig zal werken
gedurende de levensduur van het apparaat. Dit is normaal
gesproken 10-15 jaar. Bij het AGA Dual Control - Gasfornuis
moet er echter rekening mee worden gehouden dat de
levensduur van dit apparaat langer kan zijn.
Installatie Leidingen
Installatie van de leidingen moeten worden uitgevoerd in
overeenstemming met de huidige Gasvoorschriften. De
leidingen van de meter naar het fornuis moeten de correcte
maat, fornuis aansluitgrootte van 15 mm Dia, hebben. Na
aoop moet de gasinstallatie worden getest op dichtheid en
ontlucht in overeenstemming met de geldende voorschriften.
Luchttoevoer
Luchttoevoer keuken of interne ruimte
Als het apparaat in een keuken of interne ruimte wordt
geplaatst, dan is in deze keuken of interne ruimte geen
permanente ventilatie vereist. Er moet echter wel rekening
worden gehouden met andere apparatuur die geïnstalleerd
wordt.
30
Nederlands
13. Installatie hotcupboard
OPMERKING:de AGA TC/DC5 hotcupboard moet met de
topplaat in een staande positie arriveren (behalve voor
uitvoeringen met inductie, waarbij de bovenkant
volledig op correcte hoogte wordt gebracht). Zo kan het
gehele apparaat op zijn plint worden geschoven wanneer
hij naast de AGA TC/DC3 staat, zonder dat de topplaten
tegen elkaar aan komen. Vervolgens moet de topplaat van
de hotcupboard naar zijn correcte hoogte worden gebracht
nadat het apparaat op zijn uiteindelijke positie staat.
Voor uitvoeringen met inductie, moeten de
topplaatsspanners naar boven op correcte hoogte
worden gebracht voordat de hotcupboard op de plint
kan worden geplaatst, om zo voor voldoende speling te
zorgen tussen de beide topplaten.
Vervolgens moet de topplaat van de hotcupboard naar zijn
correcte hoogte worden gebracht nadat het apparaat op zijn
uiteindelijke positie staat.
1. Maak de hotcupboard van de plint los door de twee
schroeven en de beugel van de plint te halen (Afb.13,1),
schuif de hotcupboard naar voren en weg van de
achterste bevestigingsklem (Afb.13,2).
2. Plaats de plint naast de AGA TC/DC en laat geen ruimte
tussen beide plinten (Afb.13,3).
3. Controleer met een waterpas of het plintniveau correct
is en controleer ook of het hoogteverschil tussen de
plint van de hotcupboard en de plint van AGA TC/DC3
correct is (11 mm).
4. Gebruik indien nodig in elke hoek de vulstukken om de
plint te nivelleren.
Afb.13,1
DESN 516448
DESN 516449
Afb.13,2
DESN 516276
Afb.13,3
Hotcupboard
plintbasis
11 mm
hoogteverschil
31
Nederlands
5. Bevestig de plint van de hotcupboard met behulp van
de meegeleverde M6-schroeven en sluitringen aan de
plint van de AGA TC/DC (Afb.13,4).
6. Bevestig de blokkeerschroef en de steunschroef aan
de plint. Zorg er in deze fase voor dat de steunschroef
er niet aan de achterzijde van de plint uitkomt. Zorg
ervoor dat de blokkeerschroef in de plint van de AGA
TC/DC zit maar niet helemaal is vastgedraaid. Er moet
een opening van ongeveer 3 mm zijn tussen de plinten
afgezien van de voorzijde waar de opvulplaat van de
hotcupboard de plint van de AGA TC/DC moet raken.
7. Leg een meetlat langs de voorzijde van de plint van de
AGA TC/DC en verzeker uzelf ervan dat de voorzijde
van beide plinten recht tegen de meetlat aanliggen
(Afb.13,5).
8. Wanneer u tevreden bent met de rechte positie van
beide plinten, maakt u de steunschroeven vast totdat ze
net contact maken met de plint van de AGA TC/DC. Nu
kunnen de blokkeerschroeven worden aangedraaid.
9. Nu kunnen de voorste beugels op hun plaats worden
gehaakt over de twee potmagneten. Dit zal beide
plinten aan elkaar vergrendelen (Afb.13,6).
DESN 516550
BLOKKEERSCHROEF
STEUNSCHROEF
Afb.13,4
DESN 516551
Afb.13,5
GEBRUIK BIJ BEIDE PLINTEN MEETLATTEN OM ERVOOR TE
ZORGEN DAT DE PLINTEN RECHT ZIJN UITGELIJND
Afb.13,6
HAAK DE VOORSTE BEVESTIGINGSBEUGEL OP ZIJN
PLAATS OM BEIDE PLINTEN AAN ELKAAR VAST TE MAKEN
DESN 516553
32
Nederlands
10. Schuif de hotcupboard op de plint totdat de achterste
beugel helemaal in de achterzijde van de basisgleuf
zit, (Afb.13,7). Zorg ervoor dat het apparaat recht is
uitgelijnd ten opzichte van de plint. Ga dan verder
met de voorste beugel totdat deze in de gleuf aan de
onderzijde van de basisplaat past.
11. Als u tevreden bent met de positie van de voorste
beugel, vergrendelt u deze door beide M6-
schroeven helemaal aan te draaien. Let erop dat de
elektriciteitskabel niet in contact met de ventilatiebuis
van de oven van de AGA TC/DC komt.
12. De topplaat van de hotcupboard wordt 5 mm hoger
dan de topplaat van de AGA TC/DC geplaatst. Dit
om te voorkomen dat het email tijdens de installatie
beschadigd raakt. Laat de topplaat m.b.v. spanners
zakken (Afb.13,8 en Afb.13,9).
13. Laat de afstelmoeren van de topplaat voorzichtig
zakken met behulp van het afstelwerktuig totdat de
topplaat op de gewenste hoogte zit en zorg ervoor
dat hij waterpas is en net zo hoog is als de AGA TC/DC
(Afb.13,9).
14. Voor onderhoudsdoeleinden moet de topplaat worden
verwijderd door de regelaars ongeveer 5 mm op
te tillen. De topplaat kan nu eenvoudig verwijderd
worden zonder schade aan de emaillen oppervlakken te
veroorzaken.
15. Wanneer u de topplaat weghaalt, moet de
schakelkabelset van de hoofdkabelset zijn afgesloten,
ter hoogte van het verbindingspunt linksvoor van het
apparaat, onder het formex dekblad.
Afb.13,7
DESN 516552
Afb.13,8
Afb.13,9
DESN 516554
DESN 516555
5 mm hoogteverschil
33
Nederlands
16. Monteer de klem van de handgreep over de
bevestigingsbouten op de topplaat. Maak hem op zijn
plaats vast door de xeerschroef aan te draaien die het
dichtst bij het apparaat zit (Afb.13,10).
17. Schuif de complete handgreep over de
bevestigingsbouten links en in het midden. Plaats na
de bevestiging op het AGA-apparaat de eindstoppen
van de handgreep (en zorg ervoor dat de ruimte aan de
uiteinden ervan gelijk is).
18. De eindstoppen moeten voorzichtig op hun plaat
worden geduwd totdat ze een egaal aspect vertonen
met de buitenzijde van elke beugel. (Aan de
O-ringen van de eindkap mag, indien nodig, een likje
smeermiddel zoals afwasmiddel worden aangebracht
om de montage te vergemakkelijken) (Afb.13,11).
19. Nu kan de handgreep op zijn plaats worden vastgezet
met behulp van de xeerschroeven aan de onderzijde
van de handgreepbeugels Afb.13,11.
20. Bevestig ten slotte de plintstrip aan de magneten aan
de voorzijde van de plint. Let erop dat bij 5 of 7 ovens
de rechterkant van de module plintstrip tegen de
linkerzijde van de AGA TC/DC plintstrip zit en er geen
ruimte tussen zit. Zorg ervoor dat de plintstrippen
centraal geplaatst zijn en niet over een van de
apparaten uitsteken Afb.13,12.
21. Stel de AGA TC/DC in bedrijf zoals vermeld in de
relevante instructies voor installatie en voer voor alle
eigenschappen van de AGA TC/DC een functietest uit.
DESN 516879
DESN 517533
DESN 516883
Afb.13,10
Afb.13,11
Afb.13,12
34
Nederlands
14. Ingebruikname
DESN 517063
Afb.14.1
NG Brander
A. Gasovenventielkap
B. Bedieningsknop Gasovenventiel
C. Thermostaat-bedieningsknop
oven
D. Gaskraan
E. Inlaat Druk Testnippel
F. Brander Druk Testnippel
G. Kijkvenster
H. Veiligheidsthermostaat van het
rookkanaal
F
B
G
A
H
E
C
D
OFF
ON
DESN 517431
A. Gasovenventielkap
B. Bedieningsknop Gasovenventiel
C. Thermostaat-bedieningsknop
oven
D. Gaskraan
E. Inlaat Druk Testnippel
F. Brander Druk Testnippel
G. Kijkvenster
H. Veiligheidsthermostaat van het
rookkanaal
LPG Burner
Afb.14.2
Uit
OP
Uit
OP
35
Nederlands
Adviseer de gebruiker, dat voor een doorlopende, eciënte
en veilige bediening van dit apparaat het belangrijk is dat
onderhoud regelmatig plaat vindt, zoals aanbevolen door
uw AGA-specialist.
Inlaat druktest (Afb.14.1 of Afb.14.2)
1. Schakel de Gasovenafsluiter (B) uit en schakel de
elektrische voeding van fornuis uit.
2. Verwijder de strip door de bedieningsknop van de
kookplaat eraf te trekken en vier bevestigingsschroeven
te verwijderen.
3. Verwijder de testnippelschroef voor de
gasinlaatdruk (E) en plaats een rubberen slang over de
nippel.
4. Zet de Gaskraan (D) open.
5. Sluit de slang aan op de manometer.
6. Volg paragrafen 1-4 van de Aansteekprocedure”
page 36, en controleer de inlaatdru.
7. Voor het Aardgasapparaat moet de druk 20mbar
bedragen.
8. Voor het LPG-apparaat moet de druk 37mbar voor
Propaan en 28-30mbar voor Butaan bedragen.
Branderdruk testen
(Afb.14.1 of Afb.14.2)
1. TSchakel de Gasovenafsluiter (B) uit en schakel de
elektrische voeding van fornuis uit.
2. Verwijder de strip door de bedieningsknop van de
kookplaat eraf te trekken en vier bevestigingsschroeven
te verwijderen.
3. Verwijder de testnippelschroef voor de
gasinlaatdruk (E) en plaats een rubberen slang over de
nippel.
4. Zet de Gaskraan (D) open.
5. Plaats de manometer slag aan de testnippel van de
Branderdruk (F).
6. Volg paragrafen 1-4 van de Aansteekprocedure”
page 36, en controleer de inlaatdru.
OPMERKING: De Branderdruk Aanpassingsschroef Afb.14.3
bevindt zich achter de Gasovenafsluitkap (A).
7. Voor het Aardgasapparaat moet de druk 10mbar
bedragen.
8. Voor het LPG-apparaat moet de druk 32mbar voor
Propaan en 25mbar voor Butaan bedragen.
Adjustment Screw
Afb.14.3
Afstelschroef
36
Nederlands
Afb.14.4
Afb.14.5
Afb.14.6
Afb.14.7
Afb.14.8
LET OP: Zorg ervoor dat voor het aansteken de
Gasafsluitknop (B) in de OFF-stand staat (Afb.14.4).
Zorg er ook voor dat gastoevoer naar het fornuis
is ingeschakeld, en de gaskraan (D) in de ON-stand
staat (Afb.14.1 of Afb.14.2) En de stroomtoevoer
naar de AGA is ingeschakeld.
Aansteekprocedure
1. De gasstroom van de hoofdbrander wordt geregeld
met de bedieningsknop van de oventhermostaat (C).
Zorg er eerst voor dat beide knoppen volledig rechtsom
zijn gedraaid. Zet de gasbedieningsknop (B) van de
oven op de OFF-positie (UIT) en zet de bedieningsknop
van de oventhermostaat op de minimale stand (dunne
einde van de witte streep).
2. Draai de gasbedieningsknop van de oven (B)
een beetje linksom richting de ontstekingspositie (
) tot de stop wordt bereikt, druk in en houd 5
seconden ingedrukt (gas stroomt alleen naar de
vlamsupervisiebrander (Afb.14.5).
3. Blijf de Gasbedieningsknop (B) indrukken en draai
hem ondertussen verder linksom naar de positie (
) (Afb.14.6) (hiermee wordt de vonkontsteking
geactiveerd). Houd de knop 10 seconden lang
ingedrukt nadat de vlamsupervisiebrander is ontstoken.
(Als hij niet aangaat, moeten stap 2 en 3 worden
herhaald, dit is te zien via het kijkvenster).
4. Laat bij ontbranding de knop los en draai hem
verder naar links, naar de ON-positie (AAN) (grote
vlamsymbool) ( ) (Afb.14.7). Hoofdbrander
gas stroomt volgens de thermostaat instelling
Gasbedieningsknop (B).
5. Draai de Oventhermostaatknop (C) rechtsom naar de
witte streep (positie Laag Vuur). Laat deze ten minste 2
uur op laag vuur-positie staan (Afb.14.8).
OPMERKING: De positie ‘LAAG VUUR wordt bereikt door de
bedieningsknop voor de oventhermostaat (C) langzaam
naar de witte streep te draaien tot door het kijkvenster (G)
een KLEINE VLAM te zien is.
6. Na ten minste 2 uur draai de bedieningsknop (C) tegen
de klok in net in de groene streep voor normale werking
(Afb.14.9).
NOTE: Het duurt tot wel 24 uur voordat alle ovens
bedrijfstemperatuur hebben bereikt; het warmtelampje
van de oven kan hiervoor al groen zijn (raadpleeg page
7 met betrekking tot weergave van warmte). Als de
oventemperaturen eenmaal de bedrijfstemperatuur hebben
bereikt, kan het nodig zijn om jne afstellingen uit te voeren
met de ovenbedieningsknop om de gewenste temperaturen
te bereiken. Het wordt afgeraden om nog verdere wijzigingen
uit te voeren aan de bedieningsknop als de gewenste
temperatuur eenmaal is bereikt.
Als het fornuis koud wordt aangestoken, kan zich damp op
het email vormen, wat moet worden afgeveegd om vlekken
te voorkomen.
Afb.14.9
O position
Ignition position
Flame supervision
burner position
Main burner on
position
Normal running
Low re
37
Nederlands
ALS DE VLAM OM WAT VOOR REDEN DAN OOK IS
GEDOOFD, MOET U (MINIMAAL) DRIE MINUTEN
WACHTEN EN DE AANSTEEKPROCEDURE HERHALEN.
Controleer voor de goedkeuring van
verbrandingsproducten Afb.14.10
Zorg dat alle deuren en ramen in de kamer gesloten zijn.
Een lekkage test moet worden uitgevoerd 10 minuten nadat
de de hoofdbrander naar het midden van de groene streep is
gedraaid. Volg hiervoor de onderstaande instructies.
Door het houden van een rooklucifer, zodat de luciferkop
zich ongeveer 3 mm aan de binnenkant van de onderrand
van de trekonderbreker bevindt. Lekkage wordt aangegeven
doordat de rook uit de trekonderbreker wordt verplaatst. Bij
twijfel na nog eens 10 minuten herhalen.
Als een lek wordt waargenomen, kan het
zijn dat de schoorsteen niet in orde is. De
verbrandingsbeveiligingapparaat is in werking getreden
en de fout moet worden gecorrigeerd alvorens het
geïnstalleerde fornuis achter te laten. Het apparaat
worden ingedrukt voordat de AGA opnieuw kan worden
aangestoken.
Als zich in een ruimte nabij waar het apparaat geïnstalleerd
is een ventilator bevindt, of in een andere ruimte in het
gebouw, dan moet de test worden herhaald met de
ventilator aan en de tussendeuren geopend.
OPMERKING: Als de fout niet opgelost kan worden, moet
de gastoevoer naar het fornuis worden uitgeschakeld en
losgekoppeld en moet u een expert raadplegen
Om de brander te doven
1. Draai de ON/OFF gasbedieningsknop van de oven
rechtsom tot deze de stop ( ) positie bereikt.
2. Druk voorzichtig in en blijf rechtsom draaien van de (
) positie naar de OFF-positie (UIT) (Afb.14.4)
Als de brander voldoende is afgekoeld, kan de
aansteekprocedure worden herhaald.
Stroomuitval
In het geval van stroomuitval zullen de ovens van uw
apparaat blijven werken. De kookplaten werken niet, maar
zullen wel weer werken als de stroom weer is ingeschakeld.
Afb.14.10
DESN 517111
38
Nederlands
15. Schakelschema AGA DC3G
L N E EU
L1 L2 G N America
A N E Australia NZ
AGA DC3 Gas Dual Cooker
CONVENTIONEEL ROOKKANAAL
Grijze kabel met markeringen
Wit
Wit
Rood
Rood
Bruin
Bruin
Bruin
Aarde / Aarde
Plaatselector
Paars
Paars
Grijs
Grijs
Sudderplek
Sudderplek
Hotspot
HotspotBeideUIT
Zwart
Zwart
Zwart
Zwart
Zwart
Blauw
Blauw
Blauw
Blauw
Oververhitting Lamellen
Grijze
Fiool
slangen
Groene
Fiool
slangen
39
Nederlands
16. Schakelschema AGA DC5G
b
bb
bb
k
bk
b
br
br
br
or
Elements
Control
Thermostat
Overheat
Thermostat
On/Off Switch
g
Neon
Indicator
100°C
NL E
Code Kleur
b
Bruin
br
Brown
bk
Zwart
or
Oranje
r
Rood
V
Paars
w
Wit
y
Geel
g
Groen
gr
Grijs
Oververhitting
Thermostaat
Controlethermostaat
Aan/Uit
Schakelaar
40
Nederlands
17. Technische Gegevens
BELANGRIJK! Raadpleeg het typeplaatje dat zich bevindt achter de plintafdekking.
Gasgroep
Aardgas
2H / 2E / 2E+
2L
2E (43.46-
45.3MJ/m³(0 C))
LPG
3+
LPG
3B/P
Gastype
G20 G25 G25.3 G30 Butaan
G31
Propaan
G30 G31
Maximale
warmtetoevoer
2.0 kW 1.7kW 1.7kW 2.2 kW 2.1 kW 2.2 kW 1.9 kW
Thermostaat-
bypass
70 70 70 65 65 65 65
Injector
hoofdbrander
104 104 104 68 68 68 68
Gassupervisie
4212 4212 4212 4207 4207 4207 4207
Inlaatdruk
20 mbar 25 mbar 25 mbar 29 mbar 37 mbar 30 mbar 30 mbar
Branderdruk
10 mbar 10 mbar 10 mbar 25 mbar 32 mbar 25 mbar 26 mbar
41
Nederlands
Voor een blijvend eciënte en veilige werking van het
apparaat, is het belangrijk dat een jaarlijkse onderhoudsbeurt
wordt uitgevoerd door een deskundige monteur. Wij raden
aan gebruik te maken van erkende AGA-monteurs, omdat zij
zijn getraind in de fabriek en altijd originele AGA-onderdelen
gebruiken. Bel wanneer uw apparaat onderhoud nodig heeft
met AGA Service uw erkende distributeur.
Reserveonderdelen
Voor blijvende optimale en veilige prestaties adviseren
wij dat uitsluitend originele AGA-reserveonderdelen
worden gebruikt. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste grote
onderdelendistributeurs, waaronder wijzelf.
BELANGRIJK!
LAAT wijzigingen of modificaties aan het toestel aan.
Onderhoud kan niet worden uitgevoerd op een
warm apparaat.
Het fornuis moet de avond voor het onderhoud UIT worden
gezet, zodat het apparaat de volgende ochtend voldoende is
afgekoeld.
18. Onderhoud
Volgens AGA Rangemasters beleid van continue
productverbetering behoudt het bedrijf zich het recht
voor om specicaties te wijzigen en op elk gewenst
moment aanpassingen aan de beschreven en
geïllustreerde apparaten door te voeren.
www.agaliving.com
www.agacookshop.co.uk
AGA Rangemaster
Station Road
Ketley Telford
Shropshire TF1 5AQ
England
Neem voor overig advies of informatie contact op
met uw plaatselijke AGA-specialist.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

AGA DC3 & DC5 de handleiding

Type
de handleiding