AGA eR7 de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

eR7 gebruiksaanwijzing
LPRT 517806
08/19 EINS 517811
GB
FR
NL
DE
SE
NO
IT
IE
DK
PT
PL
RU
ES
FI
GR
LEES DEZE INSTRUCTIES VOORDAT U
DIT APPARAAT GEBRUIKT.
1
Mijn AGA-gegevens
AGA eR7
Serienummer
AGA-servicenummer
Installatiedatum
Neem voor verder advies of informatie contact op met uw plaatselijke AGA-
specialist.
Met een beleid van continue productverbetering behoudt AGA Rangemaster
zich het recht voor om specicaties te wijzigen en op elk gewenst moment
aanpassingen aan het beschreven en geïllustreerde apparaat door te voeren.
© AGA Rangemaster Limited 2019
AGA is een handelsnaam van AGA Rangemaster Ltd. De namen, woorden en
logos van AGA zijn gedeponeerde handelsmerken van AGA Rangemaster
Ltd, Meadow Lane, Long Eaton, Nottingham NG10 2GD
www.agaliving.com | www.agacookshop.co.uk
2
Inhoud
Waarschuwingen 3
Inleiding 4
Een korte beschrijving - AGA eR7 5
Een korte beschrijving - AGA eR7 hotcupboard 7
Uitrusting meegeleverd met uw AGA eR7 9
AGA-keukengerei en -accessoires 13
Uw AGA leren kennen 13
Uw AGA eR7 gebruiken 14
Bediening van de kookplaten en
ovens van de AGA eR7 16
Koken op uw AGA eR7 20
Ovenventilatie 22
Algemeen advies 23
Handset - een handbediening 24
Schermen 24
Werking van de knoppen 24
Handsetadvies 25
Communicatie/handshake 26
Het scherm datum/tijd instellen 28
Auto/eurtenissenprogrammascherm 30
Informatiescherm (start) 32
Batterijen 34
Gebruik van de zones van de AGA eR7 35
De kookplaten 35
De kookplaat 36
De sudderplaat 36
De topplaat 37
De ovens 37
Sluimerstand 38
De braadoven 39
De bakoven 41
De sudderoven 42
De sudderoven 43
AGA (Hotcupboard) 44
Onderhoud en reinigen 45
Belangrijk 46
Ovenroosters plaatsen 47
Ovenroosters verwijderen 47
Onderhoud en garantie 48
Serienummer 48
Gezondheid en veiligheid 48
Frituren 49
AGA-basisrecepten 50
3
Waarschuwingen
n
WAARSCHUWING: het apparaat en de toegankelijke
onderdelen worden heet tijdens gebruik.
Wees voorzichtig en vermijd aanraking met
verwarmingselementen. Kinderen jonger dan 8
moeten uit de buurt van het apparaat worden
gehouden, tenzij
ze continu onder toezicht staan.
n
Het apparaat kan worden gebruikt door kinderen
vanaf 8 jaar en ouder alsook door personen met
verminderde fysieke, zintuiglijke of mentale
capaciteiten of gebrek aan ervaring en kennis als
ze onder toezicht staan of instructies krijgen over
het veilig gebruik van het apparaat en de mogelijke
risico's inzien. Kinderen dienen niet met het
apparaat te spelen. Schoonmaken en onderhoud
door de gebruiker dienen niet zonder toezicht door
kinderen te worden gedaan.
n
WAARSCHUWING: koken op een fornuis met vet of
olie zonder uw aanwezigheid kan gevaarlijk zijn en
resulteren in brand. Probeer NOOIT brand te blussen
met water, schakel in plaats daarvan het apparaat
uit en bedek de vlam met bijvoorbeeld een deksel of
blusdeken.
n
WAARSCHUWING: brandgevaar: PLAATS GEEN
voorwerpen op de kookoppervlakken.
4
Inleiding
Uw nieuwe AGA eR7 biedt u alles wat u zo geweldig
vindt aan de klassieke AGA-fornuis met warmteopslag,
maar met de mogelijkheid om elke kookzone
in en uit te schakelen en het extra gemak van
touchscreenbediening om te kiezen uit een reeks
kooktemperaturen.
Uw AGA-fornuis, gemaakt in het hart van Shropshire,
is net als de generaties fornuizen ervoor uit gietijzer
vervaardigd. Dankzij de traditionele vaardigheden
voor ijzerbewerking gecombineerd met de industriële
kracht van de elementen kunnen de ovens en
kookplaten snel warm worden, zodat u ze allemaal kunt
aanzetten of slechts één.
De uitmuntende kookprestaties van het AGA-
fornuis zijn beroemd sinds het begin in de jaren ’20
en is vermaard om de indirecte stralingswarmte
die het gietijzer afgeeft in plaats van alleen maar
luchttemperatuur. Als u dat nog niet had uitgevonden,
dan zult u spoedig ontdekken dat voedsel dat op deze
wijze bereid wordt zijn natuurlijke smaak en sappigheid
behoudt en dus gewoon beter smaakt.
Pak dus even een kop thee, lees wat en wees er klaar
voor een aantal van de lekkerste gerechten te proeven
die waarschijnlijk ooit zult bereiden.
Sudderplaat
Kookplaat
Topplaat Bedieningsdeur
Braadoven Bakoven
Sudderoven
Een korte beschrijving - AGA eR7
5
Kookplaten
De twee kookplaten hebben een verschillende warmte;
de kookplaat is het warmst en de sudderplaat is minder
warm. De temperatuur van beide kookplaten wordt
individueel geregeld.
Kookplaat
De kookplaat wordt gebruikt om toast te maken, een
ketel aan de kook te brengen, te roerbakken en te koken
met grote warmte.
Sudderplaat
De sudderplaat is voor langzamer koken, zoals sauzen en
sudderpannen en kan ook rechtstreeks worden gebruikt
voor geroosterde sandwiches, platte scones, vetvrije
gebakken eieren en quesadillas. (Door Bake-o-Glide
te gebruiken, wordt het oppervlak van de kookplaat
beschermd bij rechtstreeks gebruik)
Braadoven
De warmste oven voor koken op hoge temperaturen:
pasteitjes, brood, vlees, groente en gevogelte braden,
grillen bovenin de oven en frituren op de bodem. De oven
heeft 5 vooringestelde kookinstellingen, R9, R8, R7, R6
en B4, wat de exibiliteit biedt om de oventemperatuur
te variëren van zeer heet tot gematigd. De ovens worden
geventileerd in de ruimte, dus er zullen kookluchtjes te
ruiken zijn.
Bakoven
Een oven met gematigde temperatuur voor het bakken
van taarten en koekjes, vis, lasagne of shepherds
pie, plus het braden van vlees en gevogelte op een
gematigde temperatuur. De oven heeft 4 vooringestelde
kookinstellingen, B4, B3, B2 en B1, wat de exibiliteit
biedt om de oventemperatuur te variëren van gematigd
tot koel. Het bakken van zoet en hartig samen is geen
probleem omdat de smaken zich niet vermengen.
Sudderoven
Lang, slow cooking in de sudderoven ontwikkelt
smaken en maakt het taaiste vlees mals. Vanwege zijn
grote capaciteit kunnen er meerdere pannen in; soep,
stoofschotel, gestoomde rijst, gestoomde wortels en
gepocheerde peren tegelijkertijd bereiden, zonder gevaar
op aanbranden. De oven heeft een vaste temperatuur.
6
7
Warmhoudplaat
Hotcupboard AAN/UIT
Slow cooking oven
Verwarmoven
Een korte beschrijving - AGA eR7 hotcupboard
Kookplaat
Sudderplaat
Topplaat
Bedieningsdeur
Braadoven
Bakoven
Sudderoven
8
Kookplaten
De twee kookplaten hebben een verschillende warmte;
de kookplaat is het warmst en de sudderplaat is minder
warm. De temperatuur van beide kookplaten wordt
individueel geregeld.
Kookplaat
De kookplaat wordt gebruikt om toast te maken, een
ketel aan de kook te brengen, te roerbakken en te koken
met grote warmte.
Sudderplaat
De sudderplaat is voor langzamer koken, zoals sauzen en
sudderpannen en kan ook rechtstreeks worden gebruikt
voor geroosterde sandwiches, platte scones, vetvrije
gebakken eieren en quesadillas. (Door Bake-o-Glide
te gebruiken, wordt het oppervlak van de kookplaat
beschermd bij rechtstreeks gebruik)
Warmhoudplaat (Hotcupboard)
De warmhoudplaat is de ideale plaats om gekookt
voedsel te laten staan.
Slow cooking oven (Hotcupboard)
Ideaal voor een reeks lange, slow cooking toepassingen
zoals lamsbout, langzaam gegaard varkensvlees, buikspek
en feesttaart.
OPMERKING:Begin met vlees- en groentegerechten op
de kookplaat of in de braadoven.
Verwarmoven (Hotcupboard)
Gebruikt voor het opwarmen van borden en
opdienschalen. Kan ook gebruikt worden om
braadstukken te laten rusten vóór het snijden.
Braadoven
De warmste oven voor koken op hoge temperaturen:
pasteitjes, brood, vlees, groente en gevogelte braden,
grillen bovenin de oven en frituren op de bodem.
De oven heeft 5 vooringestelde kookinstellingen,
R9, R8, R7, R6 en B4, wat de exibiliteit biedt om de
oventemperatuur te variëren van zeer heet tot gematigd.
De ovens worden geventileerd in de ruimte, dus er zullen
kookluchtjes te ruiken zijn.
Bakoven
Een oven met gematigde temperatuur voor het bakken
van taarten en koekjes, vis, lasagne of shepherds
pie, plus het braden van vlees en gevogelte op een
gematigde temperatuur. De oven heeft 4 vooringestelde
kookinstellingen, B4, B3, B2 en B1, wat de exibiliteit
biedt om de oventemperatuur te variëren van gematigd
tot koel. Het bakken van zoet en hartig samen is geen
probleem omdat de smaken zich niet vermengen.
Sudderoven
Lang, slow cooking in de sudderoven ontwikkelt
smaken en maakt het taaiste vlees mals. Vanwege zijn
grote capaciteit kunnen er meerdere pannen in; soep,
stoofschotel, gestoomde rijst, gestoomde wortels en
gepocheerde peren tegelijkertijd bereiden, zonder gevaar
op aanbranden. De oven heeft een vaste temperatuur.
Groot braadblik met grillrooster
Deze kan op de richels van de oven worden geschoven
zonder dat deze op een ovenrooster hoeft te staan. Het
braadblik kan met het grillrooster worden gebruikt, op
de hoogste positie, voor grillen bovenin de braadoven.
Het kan worden gebruikt voor het braden van vlees
of gevogelte met of zonder grillrooster. In dit blik
kunnen grote hoeveelheden gebakken aardappelen
worden bereid. Het braadblik kan ook worden gebruikt
voor het maken van grote plaatkoeken of taarten. Het
grillrooster op zich is handig als afkoelrek voor een
taart. Kan in elke oven worden gebruikt maar gebruik
met kookplaat wordt niet aanbevolen.
Middelgroot braadblik en grillrooster
Dit blik kan over de breedte op de richels van de oven
worden geschoven of kan op een ovenrooster staan.
Het middelgrote braadblik kan met het grillrooster
worden gebruikt, op de hoogste positie, voor grillen
bovenin de braadoven. Het kan worden gebruikt voor
het braden van kleinere stukken vlees of gevogelte
met of zonder grillrooster. In dit blik kunnen gebakken
aardappelen worden bereid. Het braadblik kan ook
worden gebruikt voor het maken van plaatkoeken of
taarten. Het grillrooster op zich is handig als afkoelrek
voor een taart. Dit kan in elke oven worden gebruikt
maar gebruik met kookplaat wordt niet aanbevolen.
Uitrusting meegeleverd met uw
AGA eR7
9
Bedieningspaneel
Dit bevindt zich achter de deur linksboven. Het
bedieningspaneel heeft een capacitief touchscreen
met led-indicatoren en karakterweergave om aan te
geven welke zone is geactiveerd en welke instelling is
geselecteerd. Een hoorbare piep bevestigt selecties.
Handset
Uw AGA eR7-fornuis wordt geleverd met een
handset die kan worden gebruikt om de ovens te
programmeren. De handset geeft de datum, tijd en
programmagebeurtenissen aan. De kookplaten werken
alleen op Handmatig.
10
1 bodemrooster
Dit rooster wordt gebruikt
op de bodem van ovens,
voornamelijk in braad- en
sudderovens om etenswaren
waarvan de bereiding langer
dan 30 minuten duurt te
beschermen tegen de intense
hitte van het basiselement.
3 ovenroosters
Deze kunnen in elke oven
worden geplaatst om een
oppervlak te bieden voor
schalen en blikken die niet
direct op de richels passen. Ze
kunnen in alle ovens worden
gebruikt. Ovenroosters
plaatsen pagina 47 voor
de correcte plaatsing van de
ovenroosters.
Braadoven
Geperforeerde plaat
Bovenin de braadoven is
een geperforeerde plaat
aangebracht voor optimale
kookprestaties. Zorg voor
de beste resultaten dat
deze altijd op zijn plaats zit
wanneer de oven in gebruik
is, ook bij grillen. De monteur
zal de plaat op zijn plaats
aanbrengen. De plaat kan
worden verwijderd voor
schoonmaakwerkzaamheden.
11
Draadborstel
Deze is voor het
schoonmaken van
ruwe gietijzeren
kookplaatoppervlakken
om ze vrij te houden van
kruimels en aangebrande
resten die anders het
kookrendement van
pannen en de ketel zou
beïnvloeden. Te gebruiken
op de kookplaten en de
ovens. Pas op dat u niet
de emaillen oppervlakken
aanraakt omdat de
draadborstel de afwerking
zal bekrassen.
Broodrooster
Dit is voor het roosteren van brood op de kookplaat.
AGA-toast staat bekend om zijn uitmuntendheid,
knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen. Neem
dikke plakken brood en doe ze in de AGA-broodrooster -
verwarm de broodrooster van tevoren als het brood erg
vochtig of erg vers is om plakken te voorkomen - doe het
geïsoleerde deksel van de kookplaat omhoog en plaats
de broodrooster direct op de plaat met de handgreep in
een hoek van de handgreep van het deksel.
Doe het deksel dicht en wacht totdat het brood aan een
kant is geroosterd (dit duurt 1-2 minuten afhankelijk van
het soort brood), open het deksel en draai het rooster om
het proces te herhalen en de andere kant te roosteren.
De rooster kan ook gebruikt worden om pitabrood op
te warmen, teacakes te roosteren en taarten te laten
afkoelen.
12
AGA-keukengerei en -accessoires
Voor de beste resultaten met uw fornuis bevelen wij
AGA-sauspannen met de dikke tri-core bodem en
stapeldeksels aan zodat een zo groot mogelijke ruimte
van de oven wordt gebruikt en een AGA-ketel voor het
koken van water. AGA-toebehoren kunt u bij uw AGA-
specialist of online bekijken op www.agacookshop.co.uk
Uw AGA leren kennen
Als u nog geen demonstratie gezien hebt, vraagt u uw
AGA-specialist om informatie. Een demonstratie zal u
laten zien hoe u het beste uit uw nieuwe AGA haalt en
geeft u aanwijzingen en tips. Ook ziet u een keuze aan
AGA-keukengerei en toebehoren die gebruikt worden.
13
Uw AGA eR7 gebruiken
Aan de slag
Als u uw AGA-fornuis de eerste paar keer gebruikt, zijn
er twee dingen die u kunt merken; om beide hoeft u zich
geen zorgen te maken.
Het AGA-fornuis zal korte tijd een geur afgeven;
dit is gewoon te wijten aan het verbranden van de
beschermende olie die wij op de kookplaten en in de
ovens aanbrengen. Wanneer dit gebeurt, is het vanwege
de nieuwheid van het fornuis de eerste paar uur raadzaam
om het keukenraam te openen.
Er kan condens vormen op de bovenste plaat en het
voorpaneel terwijl het AGA-fornuis opwarmt; dit wordt
veroorzaakt door het opdrogen van de isolatielaag en het
bindmiddel op basis van zetmeel op de elementisolatie.
De condens moet zo snel mogelijk worden weggeveegd
om vlekken op het email te voorkomen.
Uw AGA eR7 heeft het uiterlijk van een klassiek
geëmailleerd, gietijzeren AGA-fornuis met warmteopslag.
De exibiliteit ervan is echter haast eindeloos,
omdat in plaats van één enkele warmtebron elke
kookzone zijn eigen elektrisch verwarmde gietijzeren
element(en) heeft. De scheiding van de kookzones biedt
controlemogelijkheden. U kunt alleen de zones selecteren
die u wilt of moet gebruiken.
Het bedieningspaneel bevindt zich achter de deur
linksboven en heeft een capacitief touchscreen met led-
indicatoren en karakterweergave om aan te geven welke
zone is geactiveerd en welke instelling is geselecteerd.
Een hoorbare piep bevestigt selecties.
14
15
Kookplaat AAN/UITVentilator AAN/
UIT
Sudderplaat UIT Kookplaatvoeding AAN
STROOM AAN/
UIT
Selectieknoppen voor
oventemperatuur
Sudderoven
AAN/UIT
Selectie van
Handmatig en
Sluimeren
Braadoven AAN/
UIT en selectie
Bakoven AAN/UIT en
selectie
Zoneselectie-
indicator
Selectie van Automatisch en
Automatisch sluimeren
Bediening van de kookplaten en
ovens van de AGA eR7
Kookplaat
Om de gietijzeren kookplaten in te schakelen, drukt u
op de aan/uit-knop om de stroomtoevoer van het
apparaat in te schakelen. De knoppen ‘Power ON/OFF’
(Aan/Uit) en ‘Manual Select (Handmatige selectie) lichten
op.
Druk op de kookplaat-aan/uit-knop , welke oplicht
om aan te geven dat de kookplaat- en sudderplaatknop
kunnen worden geactiveerd. Als niet binnen 3 seconden
de kookplaat of sudderplaat wordt geselecteerd, wordt
de kookplaat-aan/uit-knop gedeactiveerd.
Met de kookplaat-aan/uit-knop actief kan de kookplaat
en/of sudderplaat worden ingeschakeld door op
het midden van het symbool te drukken . De
buitenste ring van het symbool knippert tot de gewenste
temperatuur is bereikt, waarna de led gaat branden.
Opties om de kookplaten uit te schakelen
Deselecteer de kookplaat of sudderplaat door op
het verlichte symbool te drukken. De led gaat uit om
aan te geven dat de kookplaat niet langer actief is.
3 seconden nadat de kookplaat en de sudderplaat
zijn gedeselecteerd, wordt de kookplaat-aan/uit-led
automatisch gedeactiveerd.
De kookplaat en de sudderplaat kunnen tegelijk worden
uitgeschakeld door op de kookplaat-aan/uit-knop te
drukken .
Druk op de aan/uit-knop (ovens en kookplaten) om
alle zones uit te schakelen.
16
Ovens
Het apparaat heeft 4 ovenstanden:
HANDMATIG
SLUIMEREN
AUTOMATISCH
AUTOMATISCH SLUIMEREN
Er kan alleen een selectie worden gemaakt als de aan/uit-
knop is ingeschakeld.
Handmatige stand (alleen ovens)
In deze stand kunnen alle drie de ovens
worden geactiveerd en kan de geselecteerde
bereidingstemperatuur worden geselecteerd.
Druk op de aan/uit-knop om de stroomtoevoer van
het apparaat in te schakelen.
De ‘M’-knop licht op om aan te geven dat het
apparaat in de handmatige stand staat.
Elke oven kan worden geselecteerd door op de
desbetreende knop te drukken.
De geselecteerde oven knippert tot de gewenste
temperatuur is bereikt. Voor de braad- en bakovens wordt
de oveninstelling ook weergegeven in het desbetreende
venster (braadoven – ‘R8’ en bakoven –’B4’).
Druk om de oveninstelling te wijzigen op de gewenste
knop. Onder het desbetreende venster wordt een
rode selectiebalk weergegeven om aan te geven dat de
instelling kan worden gewijzigd.
Gebruik de pijlen OMHOOG en OMLAAG om
de instelling te wijzigen. De rode selectiebalk blijft 30
seconden actief.
Om één oven uit te schakelen, drukt u op de
desbetreende knop.
Voor de braad- en bakovens moet de knop twee keer
worden ingedrukt; één keer om te selecteren en één keer
om uit te schakelen.
Druk op de aan/uitknop (ovens en kookplaten) om
alle zones uit te schakelen.
Sluimerstand (alleen ovens)
In deze stand zijn alle drie de ovens actief (de braad-
en bakoven zijn vooringesteld op ongeveer 120 °C, de
sudderoven is vooringesteld op ongeveer 100 °C).
Druk op de aan/uit-knop om de stroomtoevoer van
het apparaat in te schakelen.
Houd de ‘M’-knop 3 seconden ingedrukt. De knop
knippert om aan te geven dat de sluimerstand is
geselecteerd.
De 3 ovensymbolen lichten op en knipperen
tot de gewenste temperatuur is bereikt. Het instelvenster
voor de braad- en bakovens toont de letter ‘S om de
sluimerstand aan te geven.
Om de sluimerstand te annuleren, houdt u de ‘M’-knop
3 seconden ingedrukt of drukt u op de aan/uit-knop
om alle zones uit te schakelen (ovens en kookplaten).
17
Een oveninstelling negeren in de sluimerstand
Geen enkele oven kan ‘UIT zijn. De braad- of bakoven
kan echter worden omgeschakeld van ‘Sluimeren’
naar een kookstand. Dit wordt gedaan door één keer
op het desbetreende symbool te drukken. Onder de
desbetreende oven verschijnt een selectiebalk en de
standaardinstelling wordt weergegeven. (Braadoven – ‘R8’
en bakoven –’B4’) De gewenste instelling kan vervolgens
worden geselecteerd met behulp van de pijltjestoetsen,
zoals eerder is beschreven.
Door nogmaals op een individuele ovenknop te drukken,
keert de oven terug naar ‘Sluimeren.
Als zowel de braad- als de bakoven worden genegeerd,
keert het apparaat terug naar de handmatige stand en de
gaat de ‘M’-knop branden om aan te geven dat het
apparaat niet langer in de sluimerstand staat.
Automatisch
Deze stand brengt de geselecteerde ovens op volle
warmte vanaf uit.
De ovens kunnen worden geselecteerd om één of twee
keer per dag te werken.
Elke handeling wordt een gebeurtenis genoemd. De
begin- en eindtijd worden door u gekozen, tenzij u de
vooringestelde tijd gebruikt.
Druk op de aan/uit-knop om de stroomtoevoer van
het apparaat in te schakelen.
Druk op de A’-knop , welke oplicht om aan te geven
dat het fornuis in de automatische stand staat.
Selecteer ovens voor automatische bediening door op de
desbetreende knoppen te drukken.
Selecteer de gewenste bereidingsinstelling met de
pijlsymbolen. Druk op de gewenste knop. Onder het
desbetreende venster wordt een rode selectiebalk
weergegeven om aan te geven dat de instelling kan
worden gewijzigd.
Gebruik de pijlen OMHOOG en OMLAAG om
de instelling te wijzigen. De rode selectiebalk blijft 30
seconden actief.
De braad- en bakovens geven de selectie aan door
de instelling en de letter A weer te geven in het
venster. Na 30 seconden wordt alleen de letter A
weergegeven tot de tijd van de gebeurtenis is bereikt.
Gedurende een gebeurtenisperiode wordt de gewenste
instelling weergegeven in het venster en knippert
het desbetreende ovensymbool tot de gewenste
temperatuur is bereikt.
Wanneer de sudderoven is geselecteerd, knippert
het symbool om de selectie aan te geven en blijft het
knipperen tot een gebeurtenisperiode is begonnen en de
temperatuur is bereikt.
18
Om de automatische stand te annuleren, drukt u op de
‘M’-knop om om terug te keren naar de handmatige
stand of drukt u op de aan/uit-knop om alle zones uit
te schakelen (ovens en kookplaten).
Automatisch/Sluimeren (alleen ovens)
Deze stand brengt de geselecteerde ovens op volle
warmte vanuit Sluimeren.
De ovens kunnen worden geselecteerd om één of twee
keer per dag te werken.
Elke handeling wordt een gebeurtenis genoemd. De
begin- en eindtijd worden door u gekozen, tenzij u de
vooringestelde tijd gebruikt.
Druk op de aan/uit-knop om de stroomtoevoer van
het apparaat in te schakelen.
Druk op ‘A en houd de A’-knop vervolgens 3
seconden ingedrukt.
Selecteer ovens voor automatisch sluimeren door op de
desbetreende knoppen te drukken.
De 3 ovensymbolen lichten op en knipperen
tot de gewenste temperatuur is bereikt (sluimeren).
De ‘A’-knop knippert voortdurend in de automatische
sluimerstand.
Selecteer de gewenste bereidingsinstelling met de
pijlsymbolen. Druk op de gewenste knop. Onder het
desbetreende venster wordt een rode selectiebalk
weergegeven om aan te geven dat de instelling kan
worden gewijzigd.
Gebruik de pijlen OMHOOG en OMLAAG om
de instelling te wijzigen. De rode selectiebalk blijft 30
seconden actief.
De braad- en bakovens geven de selectie aan door
de instelling en de letters AS weer te geven in het
venster. Na 30 seconden worden alleen de letters AS’
weergegeven tot de tijd van de gebeurtenis is bereikt.
Gedurende een gebeurtenisperiode wordt de gewenste
instelling weergegeven in het venster en knippert
het desbetreende ovensymbool tot de gewenste
temperatuur is bereikt.
OPMERKING:
In de automatische sluimerstand wordt de sudderoven
niet beïnvloed gebeurtenisperioden en kan deze op elk
moment worden in- of uitgeschakeld.
OPMERKING:
Vergeet niet om extra tijd voor het opwarmen in te
bouwen.
Vergeet niet dat als u het automatische
sluimerprogramma heeft ingesteld en de
automatische sluimerstand heeft geselecteerd
er een of meerdere ovens moeten worden
geselecteerd.
De kookplaten kunnen alleen handmatig worden
bediend.
Alle geselecteerde ovens blijven tussen de
gebeurtenissen door op ‘Sluimeren staan.
De laatste ovenselectie voor de automatische
sluimerstand wordt onthouden en wordt opnieuw
gebruikt wanneer de automatische sluimerstand
weer wordt geselecteerd.
BEDIEN HET APPARAAT NIET MET DEUREN OPEN.
Automatisch en Automatisch sluimeren
Wanneer tussen de vier standen wordt gewisseld, worden
de kookplaten uitgeschakeld als deze in gebruik zijn.
Dit is een ingebouwde veiligheid. Deze kunnen na het
wisselen van stand weer worden ingeschakeld indien
nodig.
19
Vooringestelde
oveninstellingen
van de eR7
Omschrijving
Overeenkomstige
bereidingstemperatuur
°C
Overeenkomstige
ventilatoroventemperatuur
°C
Typisch voedseltype
Sudderen/sluimeren Zeer laag 110 - 120 90 - 100 Zeer langzaam drogen van
schuimgebak
Langzaam bereiden van
stoofschotels, ovenschotels,
vlees, groenten en
pocheren van fruit.
Het voedsel moet op
temperatuur worden
gebracht voordat het in
de sudderoven wordt
geplaatst, met uitzondering
van schuimgebak.
B1 Afkoelen 140 120 Langzaam gestoofd vlees,
zoals gezouten rundvlees.
Zeer rijk vruchtengebak,
pavlova.
B2 Langzaam 150 130 Langzaam braden,
bijvoorbeeld buikspek,
spareribs, achterham,
lamsvlees. Licht
vruchtengebak, afwerking
van citroenmeringue,
rijstpudding, zandgebak,
kersentaart, custards zoals
an
20
Koken op uw AGA eR7
De AGA eR7 is ontworpen om u exibiliteit te bieden bij het bereiden van verschillende gerechten met behulp van
de vier standen van de bakoven en de vijf standen van de braadoven, evenals de lange, langzame bereiding in de
sudderoven.
Bij verwijzing naar recepten uit kookboeken zijn de vooringestelde eR7-kookinstellingen gelijk aan de gasstand.
De onderstaande handleiding geeft een indicatie van de instellingen voor specieke voedingsmiddelen, maar de mate
van bereiding is vaak afhankelijk van persoonlijke smaak en u zult snel de instellingen vinden die bij u passen. Geniet
van het koken!
Om de automatische sluimerstand te annuleren, drukt u op de ‘M’-knop om terug te keren naar de handmatige
stand of drukt u op de aan/uit-knop om alle zones uit te schakelen (ovens en kookplaten).
Vooringestelde
oveninstellingen
van de eR7
Omschrijving
Overeenkomstige
bereidingstemperatuur
°C
Overeenkomstige
ventilatoroventemperatuur
°C
Typisch voedseltype
B3 Gematigd laag 160 140 Curry, ovenschotels,
stoofschotels, achterham,
langzaam gegaard vlees,
niervetpudding, chili.
Kersentaart, madeiracake,
licht vruchtengebak en
cheesecake.
B4 Gematigd 180 160 Plaatgebak, gevulde cake,
kleine cakes, apjacks,
koekjes, broodpudding,
rollade
R6 Heet 200 180 Gebak, pizza,
knoookbrood, gratin,
gebakken vis, gebakken
kip, toad in the hole,
braadvlees, bruinen van
aardappeltopping op
taarten, moussaka, lasagne,
gebakken groenten
zoals aardappelgratin,
geroosterde noten,
afwerking van pastaschotels
en soué.
Cupcakes, cakerollen,
muns, kruimelgebak.
R7 Heet 220 200 Brood, soezen, braadvlees,
soué, viskoeken,
kaantjes, taarten en
taartjes van bladerdeeg,
geroosterde groenten en
aardappelen, gebakken
aardappelen, bruinen
van aardappeltopping op
taarten.
Voorbakken van gebak,
fruittaarten, scones, quiche.
R8 Zeer heet 230 210 Geroosterde mediterrane
groenten, aardappelen.
Snel braadvlees en
gevogelte.
Pizza en grillen
R9 Zeer heet 240 220 Snel grillen
21
22
Ovenventilatie
De ovens van de AGA eR7 worden geventileerd door
middel van de kap bovenop de AGA tussen de twee
kookplaten, tenzij de ovens van de AGA eR7 zijn
voorzien van een aangedreven AGA-ventilatie. Het
ventilatiesysteem is ontworpen om het vocht uit de
ovens te ventileren.
Als de AGA eR7 niet is voorzien van een aangedreven
AGA-ventilatieset, is het aan te bevelen om een
afzuigkap te installeren boven de AGA eR7. De
afzuigkap dient op minimaal de door de fabrikant
aanbevolen hoogte te worden geplaatst, gemeten
vanaf de bovenzijde van het AGA-fornuis.
Als uw fornuis is voorzien van een aangedreven
ventilatie, moet deze als volgt worden gebruikt:
Omdat elke oven naar buiten toe wordt ontlucht,
worden kookgeuren en stoom door de ventilator
naar buiten gevoerd in plaats van in de keuken.
Schakel de ventilator in door op het kleine AGA-
logo op het bedieningspaneel te drukken wanneer
er voedsel in de ovens is geplaatst. De ventilatie
van de oven betekent ook dat u zoete en hartige
gerechten samen kunt bereiden zonder het gevaar
dat de smaken zich vermengen - een delicate
citroensponstaart kan in dezelfde oven worden bereid
als knoookchampignons!
VERGEET NIET DE VENTILATOR UIT TE ZETTTEN
WANNEER U KLAAR BENT MET KOKEN.
De ovens van de AGA eR7 zijn vervaardigd uit gietijzer,
na verloop van tijd zijn ze goed ingebrand.
De ovens zijn gecoat met een ALTRASHELL
beschermde coating. De ovens kunnen echter roesten
als voedsel met een hoog vochtgehalte niet wordt
afgedekt (vooral in de sudderoven/slow cooking oven)
of als resten niet worden opgeruimd.
Het is ook niet raadzaam om een geheel of gedeeltelijk
gevulde pan of keukengerei met voedsel met een hoog
vochtgehalte in de ovens te laten staan als deze niet
worden gebruikt.
Om de ovens in te branden, wordt een lichte
plantaardige spuitolie aanbevolen. Eventuele
hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd met
de meegeleverde draadborstel.
Zie Onderhoud en reinigen pagina 45voor het
reinigen van ovens.
Algemeen advies
Voedsel DIENT NIET in een oven te worden geplaatst
totdat deze de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Dat
wil zeggen, het groene lampje van de geselecteerde oven
brandt voortdurend en knippert niet.
Ovendeuren mogen tijdens het bereiden en opwarmen
niet lange tijd blijven openstaan.
Opwarmtijden
Wanneer een zone aan het opwarmen is, wordt dit
aangegeven door een knipperend rood lampje op het
bedieningspaneel. Wanneer een zone op temperatuur is
gekomen, geeft een continu rood lampje aan dat de zone
is opgewarmd. AGA raadt aan om de gietstukken een
uur te laten staan om ze volledig te verzadigen voor een
optimaal bereidingsresultaat.
Kookplaat
Het duurt ongeveer 11 minuten om de kookplaat op
temperatuur te brengen vanaf koud.
Sudderplaat
Het duurt ongeveer 8 minuten om de sudderplaat op
temperatuur te brengen vanaf koud.
Braadoven
Het duurt ongeveer 35 minuten om R8 te bereiken vanaf
koud en ongeveer 15 minuten vanaf ‘Sluimeren’.
Bakoven
Het duurt ongeveer 22 minuten om B4 te bereiken vanaf
koud en ongeveer 15 minuten om op temperatuur te
komen van ‘Sluimeren.
Sudderoven
Het duurt ongeveer 45 minuten om de sudderoven op
temperatuur te brengen.
LET OP: Voor optimale kookprestaties bevelen we aan
om de gietstukken na het bereiken van de temperatuur
nog 30 minuten te geven, zodat ze volledig verzadigd
met warmte worden, met name belangrijk als u een grote
maaltijd bereidt of bakt.
LET OP: De tijden zijn gebaseerd op individuele
bediening van elke zone. Als een grote combinatie van
zones tegelijk wordt ingeschakeld, kan dit de individuele
opwarmtijden vertragen. Als alle zones tegelijk worden
ingeschakeld, duurt het ongeveer een uur voor het hele
apparaat om op temperatuur te komen.
Deze tijden zijn gebaseerd op een fornuis met een
eenfasige voeding van 32 A op 230 V. Bij andere
voedingsconguraties kunnen deze tijden verschillen.
23
De handset geeft de datum, tijd en gebeurtenissen aan.
Voor de programmering worden acht knoppen gebruikt.
De informatie wordt weergegeven op een lcd-scherm
met achtergrondverlichting.
Schermen
De handset heeft 3 hoofdschermen.
Het scherm keert na ongeveer 3 minuten terug naar de
slaapstand’. Druk simpelweg op de gewenste knop om
een scherm te openen.
1. Informatiestartscherm (hoofdmenu)
2. Datum/tijd-scherm
3. Gebeurtenissenprogrammeringsscherm
Handset - een handbediening
Werking van de knoppen
1. Communicatie of ‘handshake Wordt
gebruikt om de handset te synchroniseren met de
AGA eR7.
2. Klok Opent en sluit het datum- en
tijdinstelscherm.
3. Links/Terug Hiermee gaat u terug en
markeert u de vorige instelling.
4. Plus Verhoogt de gemarkeerde instelling.
5. Min Verlaagt de gemarkeerde instelling.
6. Rechts/Vooruit Hiermee gaat u vooruit
en markeert u de volgende instelling.
7. Kopiëren Kopieert het tijdprogramma
van de huidige dag naar de volgende dag
in het 7-daagse
gebeurtenissenkalenderscherm.
8. 7-daagse gebeurtenis Opent en sluit het
7-daagse gebeurtenissenkalenderscherm.
24
Handsetadvies
Bedieningsafstand
De handset werkt alleen in dezelfde ruimte als het
fornuis op maximaal 4 meter afstand van het apparaat.
Buiten het aanbevolen werkbereik kan de handset
‘Standby’ weergeven. Als dit gebeurt, breng de handset
dan weer binnen de aanbevolen afstand, dan zou deze
zichzelf moeten corrigeren, zie hieronder.
Signaal van handset naar AGA eR7 controleren
Het symbool (stand-by) wordt weergegeven in de
volgende situaties;
1. Stand-bystand
2. Communicatiestoring
3. Stroomstoring
4. Handset buiten bereik van het AGA eR7-fornuis
Bij de overdracht van informatie van of naar de handset
moet de handset altijd voor het fornuis worden
bediend, dit biedt het sterkste signaal.
Als de handset ‘Standby’ aangeeft, druk dan
wanneer het fornuis is ingeschakeld 1 seconde stevig
op de knop , waardoor de communicatieverbinding
tussen het fornuis en de handset wordt geactiveerd.
Communicatie/handshake
Voor meer informatie over de eerste communicatie/
handshake, zie Communicatie/handshake pagina
26.
Voorbeeldmodus
Als de handset buiten bereik van het fornuis is of als
het apparaat is uitgeschakeld, is de voorbeeldmodus
beschikbaar. De geprogrammeerde gebeurtenissen
kunnen niet worden gewijzigd. Het symbool
wordt op het scherm weergegeven en wanneer
het programmascherm wordt geopend, wordt
kort de melding ‘Preview only’ (Alleen voorbeeld)
weergegeven.
In de voorbeeldmodus kunt u de dagen bekijken met
de knoppen en . De knoppen en worden
inactief en u kunt geen wijzigingen aanbrengen.
Handsetstoring
In het onwaarschijnlijke geval dat de handset een
storing heeft, werkt het fornuis nog wel met het laatst
gekozen programma. Het fornuis kan ook vanuit een
van de automatische standen naar de handmatige
stand worden geschakeld met de standenknop op het
bedieningspaneel. Als de handset beschadigd of zoek
is, kunt u bij AGA een vervangende handset verkrijgen
en deze opnieuw programmeren voor uw fornuis.
PLAATS DE HANDSET NIET OP HETE
OPPERVLAKKEN.
25
Stap 1
De handshake kan 30 seconden na inschakelen van de
stroomtoevoer van het fornuis worden geactiveerd. De
stand-byknop op het bedieningspaneel moet AAN’ zijn.
Het moet dan binnen 2 minuten worden voltooid, anders
moet u het proces herhalen.
Stap 2
Houd de knop op de handset 10 seconden ingedrukt
om het communicatie-/synchronisatiescherm te openen.
De volgende melden wordt vervolgens weergegeven.
Stap 3
Druk tegelijkertijd op de knoppen en , het
serienummer wordt gevonden door de handset.
De volgende melding wordt vervolgens kort
weergegeven.
Communicatie/handshake
Dit proces is vereist bij de initiële installatie van de
AGA eR7. Als de handset om welke reden dan ook
wordt vervangen, moet de nieuwe handset worden
gesynchroniseerd.
Ook moet u de datum en tijd instellen.
U krijgt ook de mogelijkheid om uw eigen
voorkeuren voor automatische programma in te
stellen.
Druk op en om te synchroniseren
Serienummer
gevonden
26
Stap 4
Gebruik de knoppen en om de taal van de
handset te kiezen en druk vervolgens op om de
taalkeuze te bevestigen.
Nadat de tijd en datum zijn ingesteld, wordt het scherm
Auto/gebeurtenisprogramma weergegeven.
Stap 5
Stel de juiste tijd en datum in, zie “Koken op uw AGA
eR7” pagina 20.
Stap 6
U heeft op dit punt de mogelijkheid om uw eigen
automatische programma in te stellen, zie “Koken op
uw AGA eR7” pagina 20. Als u dit later wilt doen,
druk dan op , waardoor het bij de vooringestelde
tijden blijft: 1 gebeurtenis 7.00 - 19.00 (7 dagen).
Opmerkingen
Rechtsboven in het scherm wordt een symbool
weergegeven als de handset buiten bereik van het
fornuis is en het communicatie-/handshakeproces
niet is voltooid. Wanneer de communicatie in orde
is, wordt het symbool weergegeven.
De knop kan worden gebruikt om
communicatie tussen het fornuis en de handset af
te dwingen. Deze functie is actief nadat de eerste
communicatie tot stand is gebracht en de handset
binnen bereik is.
27
Het scherm datum/tijd instellen
Houd de klokknop ingedrukt tot het scherm wordt
weergegeven.
In dit scherm kunnen de tijd, dag, maand en jaar
worden aangepast/ingesteld.
Druk op de knoppen en om de tijd, dag,
maand en jaar te wijzigen.
Druk op de knoppen en om te wisselen
tussen tijd, dag, maand en jaar.
28
Druk op de knop om de instellingen op te slaan en het
scherm DATUM/TIJD te verlaten.
‘Message sent OK’ (Bericht verzonden) wordt
weergegeven in het scherm wanneer de handset binnen
bereik van het fornuis is.
Changes stored on handset only’ (Wijzigingen alleen
opgeslagen op handset) wordt weergegeven in het
scherm wanneer de handset buiten bereik van het fornuis
is.
Opmerkingen
Ook als er geen wijzigingen worden aangebracht in
de instellingen voor tijd, dag, maand en jaar, moet
op de klokknop worden gedrukt om terug te
gaan naar het startscherm.
De dag kan niet worden gewijzigd, omdat de
handset deze informatie automatisch weet wanneer
de datum en het jaar is ingesteld.
Het startscherm wordt automatisch weergegeven
na vervanging van de batterijen.
29
AUTO Monday
On
07:001
2 16:00
10:00
19:00
O
Het stand-bypictogram wordt weergegeven
als de handset in de voorbeeldmodus staat
‘Twice’ (Tweemaal) wordt weergegeven als er twee
gebeurtenissen zijn ingesteld.
Once (Eenmaal) wordt weergegeven als er één
gebeurtenis is ingesteld.
‘No (Geen) wordt weergegeven als er geen
gebeurtenissen zijn ingesteld.
1
2
3
4
5
6
Auto/
eurtenissenprogrammascherm
Dit scherm wordt geopend door op de 7-daagse
gebeurtenisknop te drukken.
In dit scherm kunnen het aantal gebeurtenissen en
de begin- en eindtijd van de gebeurtenissen worden
ingesteld. Elke dag kan een verschillend aantal
gebeurtenissen en verschillende begin- en eindtijden,
of alle zeven dagen kunnen gelijk zijn.
Er zijn al vooringestelde tijden geprogrammeerd,
volg deze instructies om uw gewenste instellingen te
wijzigen. De vooringestelde tijden zijn 1 gebeurtenis
van 7.00 tot 19.00 (7 dagen).
30
Wat u kunt doen
1. De huidige dag wordt weergegeven in het scherm.
Deze kan worden gewijzigd naar de dag die u wilt
bewerken met de knoppen en .
2. Dit geeft het aantal gebeurtenissen op de dag aan.
Dit kan worden gewijzigd naar geen, eenmaal of
tweemaal met de knoppen en .
3. Dit geeft de begintijd van de eerste gebeurtenis
aan. Deze kan worden gewijzigd met de knoppen
en .
4. Dit geeft de eindtijd van de eerste gebeurtenis aan.
Deze kan worden gewijzigd met de knoppen en
.
5. Dit geeft de begintijd van de tweede gebeurtenis
aan. Deze kan worden gewijzigd met de knoppen
en .
6. Dit geeft de eindtijd van de tweede gebeurtenis
aan. Deze kan worden gewijzigd met de knoppen
en .
Hoe u het doet
Druk op de knoppen en om door de instellingen
op het scherm te bladeren. Wanneer een instelling is
geselecteerd, wordt deze gemarkeerd met een donker
kader. Door op de knoppen en te drukken, wordt
de informatie in het gemarkeerde kader gewijzigd.
Druk op om de programma-instellingen naar de
volgende dag te kopiëren.
Als u wijzigingen heeft aangebracht en het scherm
wilt verlaten, drukt u op de knop . De melding ‘Save
Changes - Yes or No?’ (Wijzigingen opslaan - Ja of nee?)
wordt weergegeven op het scherm.
Selecteer Ja of Nee met de knoppen en . Druk
nogmaals op de knop om uw keuze te bevestigen.
ONTHOUD: Na instellen van de automatische
gebeurtenis moet een oven worden geselecteerd op
het bedieningspaneel als u het zojuist ingestelde
programma wilt activeren.
Opmerkingen
Ook als er geen wijzigingen worden aangebracht,
moet op de knop worden gedrukt om terug te
gaan naar het startscherm.
31
Informatiescherm (start)
Dit is het hoofdscherm, waar informatie zoals
de tijd, datum, batterijduur en verbinding wordt
weergegeven. Als u een van de automatische standen
heeft geprogrammeerd en deze momenteel actief is,
wordt de volgende gebeurtenis ook aangegeven. De
onderstaande informatie legt dit verder uit.
Druk op een willekeurige knop op de handset om dit
scherm te openen vanuit de slaapstand.
Symbool dat de batterijduur aangeeft.
Symbolen die de huidige tijd en dag aangeven.
Verandering van gebeurtenissymbolen
Automatische gebeurtenis aan
(voor automatische gebeurtenis)
Automatische gebeurtenis uit
(tijdens automatische gebeurtenis)
Automatische sluimergebeurtenis aan
(voor automatische sluimergebeurtenis)
Automatische sluimergebeurtenis uit
(tijdens automatische sluimergebeurtenis)
Het communicatie-/handshakesymbool geeft aan dat de
communicatie tussen het fornuis en de handset in orde is.
Er worden een waarschuwingsdriehoek en foutcode
weergegeven in geval van een fout.
Als de automatische of automatische sluimerstand actief
is, wordt de volgende gebeurteniswijziging voor de dag
weergegeven met de relevante symbolen om de begin- en
eindtijd aan te geven.
OPMERKING: Als het stand-bypictogram wordt
weergegeven, wordt de gebeurtenisindicator niet
weergegeven.
Als er geen communicatie is tussen de AGA eR7 en de
handset omdat: de AGA eR7 niet is ingeschakeld , op stand-
by staat of als de handset buiten bereik van het fornuis is. Het
symbool wordt weergegeven.
32
Stroomonderbrekingen korter dan 10 minuten
Wanneer de stroom wordt hersteld, functioneert
de AGA eR7 weer normaal zoals voor de
stroomonderbreking was ingesteld.
Stroomonderbrekingen langer dan 10 minuten
De meeste functies zijn uitgeschakeld.
Handmatige stand - alle zones UIT.
Sluimerstand - kookplaten UIT, sluimeren AAN
Automatische stand - kookplaten UIT, ovens
hervatten het ingestelde programma.
Automatisch sluimeren - kookplaten UIT, ovens
hervatten het ingestelde programma.
De melding ‘Power Cut’ (Stroomonderbreking) kan
worden weergegeven op het scherm van de handset.
Bevestig dit door op een willekeurige knop op de
handset te drukken. Het fornuis is dan mogelijk niet op
de temperatuur die u verwacht.
Automatisch tijd aanpassen
Bij een stroomonderbreking past de handset
automatisch de tijd van het fornuis aan naar de juiste
tijd wanneer de stroomtoevoer wordt hersteld. Hierbij
moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:
1. De handset bevindt zich binnen bereik van het
fornuis
2. De handset heeft goede batterijen
3. De handset heeft zelf de juiste tijd
LET OP: De tijd van de handset moet worden
aangepast wanneer de zomer- of wintertijd ingaat. Zie
“Koken op uw AGA eR7” pagina 20.
33
afb. 3
afb. 1
afb. 2
34
Batterijen
De handset is voorzien van vier ‘AAA’-batterijen die apart
verpakt zijn. Uw monteur plaatst deze wanneer uw AGA
eR7-fornuis wordt geïnstalleerd. Volg deze instructies in com-
binatie met de schema’s wanneer u de batterijen vervangt.
Verwijder het
batterijklepje aan de achterzijde van de handset (afb. 1).
Til de batterijen er voorzichtig uit, beginnend met de
onderste. Beweeg alleen het positieve (+) uiteinde
(afb. 2). Herhaal deze procedure om de andere
batterijen te verwijderen.
Altijd batterij met lange batterijduur gebruiken
ter vervanging - oplaadbare batterijen worden niet
aanbevolen.
Plaats de nieuwe batterijen, beginnend met de
onderste en werk naar boven (afb. 3).
De batterijduur is afhankelijk van gebruik. Vervang de
batterijen wanneer het batterijsymbool op de handset
tot één balkje is afgenomen.
Onderhoud en reinigen
De handset moet worden schoongeveegd met
een zachte, schone doek. GEEN schurende
reinigingsmiddelen gebruiken of de handset in water
onderdompelen.
Gebruik van de zones van de
AGA eR7
De kookplaten
De kookplaten worden handmatig bediend. Zorg dat de
stand-byknop is ingeschakeld en druk vervolgens op het
bedieningspaneel van de gewenste kookplaat, waarna
een rood lampje gaat knipperen. Wanneer de kookplaat
de vooraf ingestelde warmte heeft bereikt, gaat het
lampje rood branden.
De kookplaat bevindt zich aan de linkerkant en de
sudderplaat aan de rechterkant van de AGA eR7. De
kookplaat is de warmste terwijl de sudderplaat de koelste
van de twee is. Bij beide zitten er elektrische onderdelen
in het gietijzer die in respectievelijk ca. 11 en 8 minuten
opwarmen. De kookplaten kunnen volledig onafhankelijk
van de ovens worden gebruikt.
Dit betekent dat de AGA eR7 verschilt van het traditionele
AGA-fornuis met warmteopslag in de zin dat deze voor
de gehele bereidingstijd van geschikte gerechten kan
worden gebruikt, omdat het ontwerp de kookplaten
op een constante warmte houdt. Het traditionele AGA-
fornuis daarentegen kookt met afnemende warmte. Wij
bevelen daarom aan om met de kookplaten te beginnen
en vervolgens op de ovens over te gaan. Dit is mogelijk
met de AGA eR7, maar is niet noodzakelijk. Het bereiden
van een pastagerecht met saus bijvoorbeeld kan op de
AGA eR7 geheel op de kookplaten worden gedaan.
De gehele zone van de kookplaat kan voor koken worden
gebruikt en er kunnen altijd meerdere pannen op één
plaat worden gezet. De kookplaten bevinden zich een
klein beetje boven de topplaat om te voorkomen dat er
per ongeluk met de pannen krassen worden aangebracht.
NIET slepen met het gerei van de ene plaat naar de
andere, omdat het email hieronder te lijden heeft!
De roestvrijstalen geïsoleerde deksels worden over
de kookplaten gelegd wanneer deze niet in gebruik
zijn. Wanneer de kookplaten aan staan, dan zijn de
geïsoleerde deksels warm. We adviseren sterk om
geen voorwerpen zoals ketels, pannen of bakblikken
direct op de geïsoleerde deksels te plaatsen, omdat de
kleinste krasjes meteen zichtbaar zijn. Koop een paar
pannenlappen om het oppervlak van de deksels te
beschermen als ze als wegzetplekken worden gebruikt!
Houd de kookplaten vrij van aangebrand eten of
kruimels met de bij uw AGA geleverde draadborstel.
Schoonmaakinformatie vindt u in “Koken op uw AGA
eR7” pagina 20.
35
De kookplaat
De warmste kookplaat, de kookplaat, wordt gebruikt
voor koken, bakken, grillen, roerbakken, maken van toast,
alles waar veel warmte voor nodig is. Groene groentes
behouden hun kleur wanneer ze hier snel gekookt
worden of gebruik boven de sauspan een stomer om
meer dan één groente tegelijk te koken.
Wanneer u roerbakt of iets bereidt dat kan spetteren,
bevelen we het gebruik van een AGA-spatscherm aan
dat het geïsoleerde deksel tegen spetters beschermt. Zo
is schoonmaken een koud kunstje! Was het spatscherm
in zeepwater of doe hem in de vaatwasser tussen twee
dinerborden.
Houd er rekening mee dat de kookplaat te warm is om er
rechtstreeks voedsel op te bereiden.
De sudderplaat
De sudderplaat is de koelste van de twee kookplaten
en wordt dus gebruikt voor recepten waar minder
warmte voor nodig is zoals sauzen, roereieren, melk
opwarmen, langzaam frituren, soepen laten sudderen en
wortelgroenten. Daarnaast kan er rechtstreeks op de plaat
worden gekookt als een soort grillplaat - van onschatbare
waarde voor geroosterde sandwiches, quesadillas,
platte scones, het schroeien van coquilles en zelfs voor
vetvrije gebakken eieren! Langzaam bereide toast kan
op de sudderplaat worden bereid. Hiervoor is de AGA-
broodrooster niet nodig. Bake-o-Glide kan worden
gebruikt om het kookplaatoppervlak te beschermen
wanneer er rechtstreeks voedsel op wordt bereidt.
De kookplaat en de sudderplaat zijn even groot. Beide
zijn vlak afgewerkt voor optimaal contact met AGA-
pannen, grillpan, koekenpan en ketel.
Schoonmaakinformatie vindt u in “Koken op uw AGA
eR7” pagina 20.
36
De topplaat
De topplaat is het emaillen oppervlak rondom de
kookplaten. Deze wordt warm wanneer de AGA Total
Control-kookplaten in gebruik zijn. Hoewel het geen
kookoppervlak is, kunt u de warmte voor een aantal
handige activiteiten gebruiken, die vaak tijd en afwassen
besparen! Voorbeelden zijn het opwarmen van honing of
siroop in een pot of het smelten van boter of chocolade
in een kuipje (zo vermijdt u het overlopen van een
sauspan), maar zet het kuipje wel op een kurkmat of
een opgevouwen keukendoek zodat het email niet
beschadigd kan raken. Hoewel het een duurzaam en
langzaam slijtend oppervlak betreft, is email van glas en
ziet u er wel krassen op!
De warme topplaat kan ook gebruikt worden voor een
kop koe of thee weg te zetten of blikken, schilmesjes of
keukenmachines en onderdelen met vreemde vormen te
laten drogen.
De ovens
De braadoven voor bereidingen op hoge temperaturen.
Biedt een reeks bereidingsinstellingen: B4, R6, R7, R8 en
R9.
De bakoven voor bereidingen op gematigde
temperaturen. Biedt een reeks bereidingsinstellingen: B1,
B2, B3 en B4.
De sudderoven voor lange, langzame bereidingen.
Vastgezet op suddertemperatuur.
GEBRUIK DIT APPARAAT NIET MET DE DEUREN OPEN,
OMDAT DIT EEN LOCK-OUT KAN VEROORZAKEN.
Elke oven heeft dezelfde capaciteit (er past een
kalkoen van 13 kg in) en u kunt de technieken van het
klassieke AGA-warmteopslagfornuis gebruiken, zoals
het stapelen van pannen in de sudderoven. Zo kunnen
wortelgroenten, rijst en pudding gestoomd worden, een
stoofschotel worden geplaatst, fruit worden gepocheerd,
allemaal in één oven zodat de kookplaten vrij blijven.
U kunt één, twee of alle drie de ovens aanhebben op hun
vooringestelde warmte. Daarnaast kunnen de braad- en
bakoven in de ‘sluimerstand’ staan (de sudderoven staat
altijd op dezelfde warmtestand).
De ovens zijn gemaakt van gietijzer, d.w.z. er wordt
met stralingswarmte gekookt en dit is het geheim van
de uitmuntende kookprestaties waar het AGA-fornuis
bekend om staat. Een indirecte stralingswarmte droogt
het voedsel niet uit; het natuurlijke vocht en de smaak
blijven zo behouden.
37
Sluimerstand
In de sluimerstand werken alle drie de ovens als een
sudderoven.
De sudderoven staat altijd in de sluimerstand, terwijl de
braad- en bakoven in de sluimerstand kunnen worden
gezet voor bereidingen bij lage temperaturen of om
een zachte warmte te produceren in de keuken, of
ter voorbereiding op het opvoeren naar hun normale
vooringestelde warmte.
Bereidingen in de sluimerstand in de braad- en bakoven
leveren de beste resultaten op bij het maken van groot,
rijk vruchtengebak en schuimgebak, omdat deze
proteren van de zachte opwarming van de boven- en
onderkant van de ovens voor een grondige bereiding.
Ander voedsel dat baad heeft bij bereiding in de
sluimerstand in deze ovens zijn gestoomd voedsel,
kerstpuddingen en langzaam gegaarde grote stukken
vlees - start het bereidingsproces voordat u de oven in de
sluimerstand zet.
38
De braadoven
De braadoven wordt indirect verwarmd door twee
elementen, een in de bodem van de oven en de andere
bovenin. Deze elementen verhitten de lucht en het
gietijzer aan de binnenzijde voor braadresultaten gelijk
aan het klassieke AGA-warmteopslagfornuis, met de
exibiliteit om de bereidingstemperatuur aan te passen.
De braadoven kan bovenin ook worden gebruikt voor
grillen’ en op de ovenbodem voor ondiep bakken, zie
“Koken op uw AGA eR7” pagina 20.
Wanneer u langere perioden (langer dan 30 minuten)
voedsel bereidt op de bodem van de braadoven,
plaats dan het bodemrooster op de bodem van de
oven voordat u het voedsel in de oven plaatst. Dit tilt
het voedsel weg van het onderelement voor de beste
bereidingsresultaten.
Als u voedsel bereidt op de bodem van de
braadoven...
Wacht 1 uur voordat u voedsel rechtstreeks
op de ovenbodem bereidt, voor maximale
temperatuurstabilisatie van het onderelement.
U kunt voedsel rechtstreeks op de bodem van
de braadoven bereiden gedurende korte tijd,
bijvoorbeeld een pizza, quiche of voedsel dat 30
minuten of minder vereist.
OPMERKING: Bovenin de braadoven is een
geperforeerde plaat aangebracht voor optimale
kookprestaties. Deze moet altijd op zijn plaats zijn
wanneer het fornuis wordt gebruikt, ook bij grillen. (Zie
het diagram voor het plaatsen van de geperforeerde plaat
in de braadoven.)
39
In de braadoven zitten warmtezones, d.w.z. dat hij naar
boven toe iets warmer is dan in het midden en het
ovenrooster op de ovenbodem is iets minder warm dan
het midden.
De vloer van de oven kan worden gebruikt als extra
bereidingsoppervlak - het wordt vaak een verborgen
kookplaat genoemd - voor voedsel dat langer dan 30
minuten vraagt, zoals geroosterde aardappelen. Op de
ovenbodem moet u het bodemrooster gebruiken als
bescherming, zodat ze niet te bruin worden.
Het mooie van de braadoven is dat vetspetters bij
volledige warmte wegbranden. U hoeft alleen af en toe
de koolresten weg te borstelen.
De braadoven werkt uitstekend voor brood en pasteitjes.
Quiches in keramische of pasteitjes in Pyrex-borden
hoeven niet blind te worden gebakken, omdat ze op
de ovenbodem geplaatst worden en de pastei daar van
onderaf wordt gebakken en de vulling bruint door de
warmte rondom. Zoals u weet, geleiden metalen blikken
de warmte sneller dan keramiek, dus plaats ze altijd op
het bodemrooster dat op de ovenbodem is geplaatst om
overmatige bruining van de onderkant te voorkomen.
De speciaal ontworpen braadblikken en het bakgerei
schuiven direct op de richels. Bijna elke beschikbare
vierkante centimeter van de ruimte kan dus worden
gebruikt.
Braadoven in sluimerstand
Wanneer de braadoven in de sluimerstand is gezet,
kan deze worden gebruikt voor de bereiding van rijk
vruchtengebak of langzaam gebraad, ovenschotels
en currys. Met uitzondering van schuimgebak en rijk
vruchtengebak, moet voedsel dat langzaam moet worden
bereid op warmte worden gebracht voordat het in een
oven in de sluimerstand wordt geplaatst. Het lampje
knippert bij het opwarmen tot de sluimerstand en blijft
vervolgens branden wanneer de oven op temperatuur is.
40
De bakoven
De bakoven wordt indirect verwarmd door twee
elementen, een in de bodem van de oven en de andere
bovenin. Deze elementen verhitten de lucht en het
gietijzer aan de binnenzijde voor braadresultaten gelijk
aan het klassieke AGA-warmteopslagfornuis, met de
exibiliteit om de bereidingstemperatuur aan te passen.
Deze oven is op een gematigde temperatuur ingesteld,
ideaal voor taarten, koekjes en alles waarvoor een
matige warmte nodig is zoals vispastei, lasagne, soués,
kruimeltaart en rollades. Vlees en gevogelte kunnen
hierin worden bereid, net als de meeste dingen die in de
braadoven bereid kunnen worden, alleen met langere
tijden. Zie “Koken op uw AGA eR7” pagina 20.
.
Laat de oven een uur opwarmen voor de beste
bakresultaten bij het bereiden van taarten en cakes. Bak
taarten en cakes samen op één rooster. Als twee roosters
gebruikt worden, moet u het voedsel verwisselen om
een egale kleuring te krijgen, zoals u bij elke oven met
warmtezones zou doen.
Net als het geval is bij de braadoven, schuiven de speciaal
ontworpen braadblikken en het bakgerei direct op de
richels. Bijna elke beschikbare vierkante centimeter van
de ruimte kan dus worden gebruikt.
Bakoven in de sluimerstand
Wanneer de bakoven in de sluimerstand is gezet,
kan deze worden gebruikt voor de bereiding van rijk
vruchtengebak of langzaam gebraad, ovenschotels en
currys.
Met uitzondering van schuimgebak en rijk
vruchtengebak, moet voedsel dat langzaam moet worden
bereid op warmte worden gebracht voordat het in een
oven in de sluimerstand wordt geplaatst. Het lampje
knippert bij het opwarmen tot de sluimerstand en blijft
vervolgens branden wanneer de oven op temperatuur is.
41
De sudderoven
De sudderoven wordt indirect verwarmd door één
element in de bodem van de oven.
Met dit element wordt de lucht en het gietijzer aan de
binnenzijde verhit voor bakresultaten gelijk aan het
klassieke AGA-warmteopslagfornuis, met de exibiliteit
om deze uit te schakelen wanneer u de oven niet
gebruikt. De sudderoven staat altijd in een sudder- of
sluimerstand, ideaal voor lange, langzame bereidingen.
Het bodemrooster wordt hier gebruikt om voedsel op
de bodem van de oven te beschermen, zoals groenten
om te stomen, sauzen warmhouden of stoofschotels
die een langere garingstijd nodig hebben. Zorg er altijd
voor dat dit rooster is geplaatst, voordat u voedsel in de
oven schuift.
De sudderoven kan beschreven worden als een
voortzetoven omdat hij verder gaat met voedsel
dat ergens anders in het fornuis verwarmd is, m.u.v.
schuimpjes die in plaats van gebakken’ uitgedroogd
raken.
42
De sudderoven
Gebruikersondersteuning
Laat de oven volledig opwarmen. Hoe langer
de oven aan staat, hoe beter, want dit helpt de
hoeveelheid vocht die tijdens het sudderen ontstaat
te verminderen.
Voor het beste resultaat raden wij het gebruik
aan van AGA-kookgerei met dikke bodems en
stapeldeksels.
NIET borden direct op de ovenbodem plaatsen.
Plaats ze altijd op een rooster of het bodemrooster.
Stukken vlees en gevogelte moeten eerst 30-45
minuten in de braadoven worden verwarmd en dan
naar de sudderoven worden verplaatst.
Deze methode is niet geschikt voor gevuld vlees en
gevogelte.
Let erop dat de binnentemperatuur van
varkensvlees en gevogelte ten minste 75 °C is.
Breng soepen, stoofschotels en vloeistoffen altijd
eerst aan de kook voordat u ze in de sudderoven
plaatst.
Ontdooi voedsel volledig voordat u met koken
begint.
Wortelgroenten zijn sneller gaar als u ze in kleine
stukjes snijdt.
Voeg kruiden en verdikkers op het einde van de
kooktijd toe.
Veel gedroogde peulvruchten en bonen,
bijvoorbeeld gedroogde rode kdineybonen, moeten
na het weken minimaal 10 minuten gekookt worden
voordat ze bij een gerecht worden gevoegd.
LET OP: NIETS in de sudderoven bewaren en GEEN groot
kookgerei gebruiken zoals het koudblad tot de oven
op gebruikstemperatuur is. Als u dit niet doet, kan de
veiligheidsfunctie in de UIT-stand worden vergrendeld.
Het is ook aan te raden om bij gebruik van groot
kookgerei in de sudderoven het naar achteren in de oven
te schuiven.
43
44
AGA (Hotcupboard)
Slow cooking oven met verwarmoven
Deze ovens worden verwarmd door één element aan de
achterzijde van de oven. Dit wordt bediend via een AAN/
UIT-drukknop aan de linkerzijde van de topplaat van de
hotcupboard en kan naar wens aan en uit worden gezet.
Deze ovens zijn van binnen niet van gietijzer.
Slow cooking oven
De eigenschappen van deze oven lijken op die van
de sudderoven en moeten op een vergelijkbare wijze
worden gebruikt. Hij levert een zachtere convectiewarmte
waardoor hij beter geschikt is voor langere kooktijden,
met name voor het koken 's nachts, bijvoorbeeld een rijke
fruitcake en feesttaarten. Het bakken van schuimpjes kan
beter ook in deze oven worden gedaan.
OPMERKING: Deze ovens ventileren in de ruimte;
mechanische ventilatie naar buiten is niet beschikbaar.
Zaken die u moet onthouden bij slow cooking:
Verwarm ovens 30 minuten voor, voordat u met de
bereiding begint.
Breng ovenschotels, soepen e.d. op de kookplaat
aan de kook en begin met vlees in de braadoven
voordat u het overplaatst naar de slow cooking
oven.
Zorg voor voldoende vloeistof in stoofschotels,
vooral wanneer er langere tijd gekookt wordt.
Gebruik deksels over stoofschotels of folie om
voedsel af te dekken; zo blijft tijdens het koken het
vocht bewaard.
Kijk of alle gerechten in de oven passen voordat u
het voedsel klaarmaakt.
Zorg ervoor dat vlees en gevogelte gloeiend heet
zijn voordat u het opeet en een interne temperatuur
van 75 °C heeft bereikt.
Ontdooi voedsel volledig voordat u met koken
begint.
In de slow cooking oven kunt u ook knapperige, witte
schuimpjes maken.
De kooktijden in de slow cooking oven hangen af van
de temperatuur, hoeveelheid en het soort gerecht dat
u bereidt. Als richtsnoer voor stoofschotels wordt een
minimumkooktijd van 2 uur aanbevolen.
Houd het voedsel in de gaten totdat u bekend bent met
de oven.
De slow cooking oven kan worden omschreven als een
voortzetoven.
AAN/UIT-KNOP
Onderhoud en reinigen
DENK ERAAN: WEES VOORZICHTIG MET HET WARME
APPARAAT.
NIET een stoomreiniger gebruiken om dit fornuis
schoon te maken.
GEEN schuursponsjes, bijtende
schoonmaakmiddelen, ovenreinigers of metalen
schrapers gebruiken om het emaillen oppervlak
schoon te maken.
Het bedieningspaneel mag met een vochtige doek
en warm zeepwater worden gereinigd.
GEEN powersprays of ovenreinigers gebruiken op
het bedieningspaneel.
Topplaat en voorste plaat
De eenvoudigste manier om de topplaat en voorste plaat
van de AGA te reinigen is vlekken meteen weg te vegen.
Het is handig een vochtige doek bij de hand te hebben
om dit te doen. Aangebakken voedsel is lastiger schoon te
maken maar kan meestal worden verwijderd met de AGA-
emailreiniger of milde crèmes met een vochtige doek of,
indien nodig, een nylon schuursponsje. Veeg gemorste
melk, fruitsap of iets dat zuur bevat onmiddellijk weg.
Neem ook alle condensatiestrepen op de voorplaat rond
de ovendeuren af. Doet u dit niet, dan kan het email
permanent ontkleuren.
Alles dat normaal gesproken nodig is om de emaillen
oppervlakken van de oven helder en schoon te houden
is een dagelijkse wrijfbeurt met een vochtige, ingezeepte
doek onmiddellijk gevolgd door een schone, droge
doek om strepen te voorkomen. AGA E-doeken zijn hier
uitstekend voor.
Vergeet niet dat de topplaat en de gepolijste deksels
bekrast worden als u er pannen of ander gerei overheen
trekt.
Geïsoleerde deksels en bekleding van de ovendeur
De beste manier op de bekleding schoon te houden is ze
na het koken af te vegen zodat spetters niet aanbakken
(wees voorzichtig met een heet fornuis). Maak de
bekleding schoon wanneer deze koel is en het fornuis uit
is.
Bekleding van de geïsoleerde deksels (binnenzijde) - het
gebruik van een AGA-spatscherm wordt aanbevolen om
de bekleding vrij van vetspetters te houden (verkrijgbaar
bij uw AGA-specialist of online bij www.agacookshop.
co.uk). Als de bekleding vlekken heeft, kunnen deze het
beste worden verwijderd wanneer de kookplaten koud
zijn. De bekleding mag met warm zeepwater en/of een
crème worden schoongemaakt. Bij ernstige vlekken kan
een met zeepwater doordrenkt blokje worden gebruikt.
Dit moet in een draaiende beweging worden gebruikt.
De eerste keren dat u een met zeep doordrenkt blokje
gebruikt, zult u zien dat er kringen achterblijven, maar
deze worden minder en het oppervlak van de bekleding
wordt na ieder gebruik glanzender. NIET te veel water
gebruiken en ervoor zorgen dat de bekleding droog is
voordat u de deksels sluit.
Bekleding van de ovendeur - de bekleding mag met warm
zeepwater en/of een crème worden schoongemaakt. Om
de bekleding grondig te reinigen plaatst u een handdoek
op het werkoppervlak en tilt u voorzicht de ovendeuren
eruit (deuren zijn zwaar). Leg ze met het email naar
beneden op de handdoeken. Verwijder hardnekkige
vlekken met een met zeep doordrenkt blokje. NIET
onderdompelen in water, omdat ze isolatiemateriaal
bevatten dat door te veel vocht wordt aangetast. U moet
de ovendeuren uiteraard niet in een vaatwasser stoppen!
45
Maar ze zorgvuldig droog voordat u ze weer aan hun
scharnieren hangt.
De bovenzijden van de geïsoleerde afdekkingen (deksels)
- ze zijn van roestvrij staal en kunnen met een vochtige
doek worden afgeveegd en opgepoetst - AGA E-doeken
zijn hier uitstekend voor geschikt want ze zijn pluisvrij en
milieuvriendelijk. AGA Stainless Steel en Chrome Cleaner
worden aanbevolen om de geïsoleerde deksels schoon
en glimmend te houden. U kunt ze bij uw AGA-specialist
kopen.
DOMPEL DE DEUREN NIET ONDER IN WATER, OMDAT
ZE ISOLATIEMATERIAAL BEVATTEN DAT DOOR TE VEEL
VOCHT WORDT AANGETAST.
PLAATS DE OVENDEUREN NIET IN EEN VAATWASSER.
Ovens
De gietijzeren ovens helpen zichzelf schoon te houden.
Ze hoeven slechts af en toe met de meegeleverde
staalborstel te worden uitgeborsteld.
De ovens zijn gemaakt van gietijzer en zijn zeer
duurzaam, maar ze gaan roesten als er regelmatig
oppervlaktevocht op blijft zitten. Vergeet daarom niet om
na het reinigen de ovens aan te zetten om ze te drogen.
Dit wordt gedaan door ze te laten opwarmen tot het
groene lampje op het bedieningspaneel brandt.
Het periodiek opwarmen van de ovens helpt kookresten
weg te branden en vergemakkelijkt zo het reinigen van
de ovens.
Kookplaten
De kookplaten zijn eenvoudig te onderhouden en
regelmatig onderhoud zorgt voor een lange levensduur.
Als de kookplaten vuil worden, gebruik dan een spons,
doek, schuursponsje of draadborstel om ingebrande
resten te verwijderen. Spoel schoonmaakmiddelen
grondig af.
De kookplaten zijn gemaakt van gietijzer en zijn zeer
duurzaam, maar ze gaan roesten als er regelmatig
oppervlaktevocht op blijft zitten.
Vergeet niet om de kookplaten enkele minuten aan te
zetten om ze na het reinigen te laten drogen. Breng zo nu
en dan een dun laagje plantaardige olie aan wanneer de
kookplaten koud zijn.
Braadblikken
De emaillen braadblikken die bij de AGA Total Control
worden geleverd, moeten in warm zeepwater worden
gereinigd, indien nodig na ze eerst te laten weken. Een
nylon schuursponsje mag ook worden gebruikt. Ze
mogen ook in de vaatwasser worden gereinigd, maar als
u dat vaak doet, gaat de emaillen afwerking er dof uitzien.
GEEN bijtende reinigingsmiddelen of ovenreinigers
gebruiken.
Belangrijk
Wij bevelen door de Vitreous Enamel Association
goedgekeurde reinigingsmiddelen aan voor het
schoonmaken van emaillen oppervlakken van dit
product.
Deze zijn ongeschikt voor gebruik op: chromen en
roestvrijstalen onderdelen, inclusief de geïsoleerde
deksels, handgrepen en hun houders.
46
Ovenroosters plaatsen
Volg wanneer u de ovenroosters voor het eerst gebruikt de Afb.
4 - 7.
afb. 4 afb. 5
Ovenroosters verwijderen
afb. 6 afb. 7
47
Onderhoud en garantie
Uw AGA hoeft niet regelmatig te worden
onderhouden.
Ventilatoren moeten mogelijk periodiek worden
vervangen.
In het geval uw apparaat onderhoud behoeft, bel
dan met AGA service of neem contact op met uw
erkende distributeur/handelaar.
Uw toestel MOET alleen onderhouden en
geïnstalleerd worden door een gekwalificeerde
monteur, AGA-monteur of een erkende distributeur.
GEEN wijzigingen of modificaties aanbrengen aan
het apparaat.
De garantie van het apparaat dekt geen commercieel
gebruik (zie het afzonderlijke garantieboekje voor meer
informatie).
Foutcodes codes
In het onwaarschijnlijke geval dat er een fout optreedt bij
uw AGA eR7-fornuis, kunnen er foutcodes op uw handset
worden weergegeven:
n
3.11
Verstrek deze informatie aan AGA Service. Dit helpt de
servicemonteur bij de diagnose van uw fout.
Serienummer
Noteer het serienummer van uw AGA eR7 wanneer deze
wordt geïnstalleerd. Het serienummer vindt u achter de
magnetische plintafdekking.
Gezondheid en veiligheid
Bescherming van de consument
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de
vereiste veiligheidsnormen te voldoen wanneer ze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
n
Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door
personen (inclusief kinderen) met verminderde
fysieke, zintuiglijke of mentale capaciteiten, of
gebrek aan ervaring en kennis, tenzij zij toezicht
of aanwijzingen hebben ontvangen betreende
het gebruik van een apparaat door een persoon
die verantwoordelijk is voor hun veiligheid.
n
Op kinderen moet toezicht worden gehouden om
er zeker van te zijn dat ze niet met het apparaat
spelen.
n
BELANGRIJK: LEES DE MEEGEZONDEN GARANTIE
n
Iedere wijziging die niet door AGA is
goedgekeurd, kan de goedkeuring van het
apparaat en de garantie ongeldig maken en kan
ook van invloed zijn op uw wettelijke rechten.
APPARAAT
n
HOUD KLEINE KINDEREN UIT DE BUURT VAN HET
APPARAAT, DAAR OPPERVLAKKEN HEET KUNNEN
WORDEN.
48
Frituren
BELANGRIJK:
Gebruik een diepe pan.
Vul de pan nooit meer dan een derde met olie of vet.
Gebruik nooit een deksel op de pan.
Belangrijk: olie is een brandgevaar; laat pannen met
olie niet onbeheerd achter.
Dek de pan in geval van brand af met een deksel en
zet het apparaat UIT.
Smoor de vlammen op het fornuis bij voorkeur met een
blusdeken; probeer de pan niet naar buiten te brengen.
Brandwonden en letsel worden vrijwel altijd veroorzaakt
door de brandende pan te pakken en deze naar buiten te
dragen.
GEEN kleding aan de linkerzijde van de AGA-
handgreep hangen. De elektrische knoppen zitten
achter de bovenste deur links. Als de luchtventilatie
wordt geblokkeerd, kan dat te hoge temperaturen
van de knoppen veroorzaken en is eenvoudige
toegang tot de knoppen niet mogelijk.
n
Laat ovendeuren NIET langere tijd open staan
terwijl de oven(s) aan staan, dit abeïnvloedt de
temperatuur van de oven en kunnen de knoppen
heet worden.
n
Als u het apparaat de eerste keer aanzet, kan er
een wat rook en geur vrijkomen. Dit is normaal
en ongevaarlijk (van ovenisolatie en stijfsel
op de elementisolatie) en houdt na een korte
gebruiksperiode op.
49
AGA-basisrecepten
Dit zijn enkele basisrecepten en -methoden om uw eerste
AGA-kookactiviteiten te complementeren. De echte basis
om te beginnen en te wennen aan het gebruik van uw
AGA eR7-fornuis. Ontspan, geniet en probeer dan enkele
van onze ideeën in het hoofdstuk Recepten van deze
handleiding.
AGA-toast
AGA-toast staat bekend om zijn uitmuntendheid,
knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen. Neem
dikke plakken brood en doe ze in de AGA-broodrooster –
verwarm de broodrooster van tevoren als het brood erg
vochtig of erg vers is om plakken te voorkomen – doe het
geïsoleerde deksel van de kookplaat omhoog en plaats
de broodrooster direct op de plaat met de handgreep
in een hoek van de handgreep van het deksel. Doe het
deksel dicht en wacht totdat het brood aan een kant is
geroosterd (dit duurt 1-2 minuten afhankelijk van het
soort brood), open het deksel en draai het rooster om het
proces te herhalen en de andere kant te roosteren.
Warm serveren met boter en marmelade. Een goed begin
van de dag!
Groenten stomen
Het stomen van wortelgroenten kan op de kookplaten
worden gedaan met een stomer op een AGA-pan.
Als u over de sudderoven (of een andere oven in de
sluimerstand) beschikt, kunnen de wortelgroenten in de
oven worden gestoomd. Stomen in de oven betekent
de bereiding van wortelgroenten op de kookplaten kan
worden gestart met een kleine hoeveelheid water. Laat
het water 3-5 minuten koken, giet vervolgens het water
af en plaats het deksel terug op de pan. Plaats de pan ca.
20-30 minuten op het bodemrooster in de sudderoven
totdat de groenten gaar zijn. Er kunnen 6-8 pannen in de
sudderoven worden geplaatst, zodat de kookplaten vrij
zijn voor nog eens 6!
Groene groenten hebben baat bij snel koken op de
kookplaat om hun levendige kleur te behouden, of u kunt
ze stomen boven kokend water.
50
Een ketel water koken
Als de kookplaat is ingeschakeld, is het tijd voor thee!
De AGA-ketels zijn speciaal ontworpen voor maximale
prestaties op uw gietijzeren kookplaten. De ketel kookt
snel op de hete kookplaat. Als u de kookplaat net heeft
aangezet, duurt het natuurlijk langer voordat het water
kookt! Gebruik altijd vers water, net voldoende in de ketel
voor uw behoeften. Het is een goede gewoonte om de
ketel altijd leeg te laten om de opbouw van kalkaanslag
te minimaliseren.
Plaats de ketel op de kookplaat en draai deze enigszins
voor een optimaal contact. Controleer ook of de
kookplaten vrij zijn van ingebrande resten en kruimels.
Borstel gewoon over het gietijzer met de staalborstel
die bij uw nieuwe AGA eR7 is geleverd. Door de tuit
naar de bekleding van het deksel te richten, blijft het
schoon, omdat de stoom spatten kan losmaken. Veeg de
bekleding af nadat de ketel is verwijderd.
51
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54

AGA eR7 de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor