AEG KMK721000M de handleiding

Categorie
Voedsel verwerkers
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

NL Receptenboek
Magnetron
1. AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
1.1 Automatische
programma's
De automatische programma's geven
optimale instellingen voor elke soort
vlees- of andere gerechten:
Receptenautomaat (menu: Kook- en
bakassistent) — Deze functie gebruikt
voorafbepaalde waarden voor een
gerecht. Bereid het gerecht volgens
het recept van dit boek.
1.2 Categorieën
In het menu Kook- en bakassistent zijn
de gerechten over verschillende
categorieën verdeeld:
Ontdooien
Koken/smelten
Gevogelte/vlees/vis
Quiche/stoofpotje/gratin
Nagerecht
2. ONTDOOIEN
2.1 Vis ontdooien
Plaats de vis op een omgekeerd bord, en
plaats het bord in een bakje zodat het
gesmolten water binnenkant van de
magnetron niet kan bevuilen.
Controleer de voeding regelmatig
tijdens het ontdooien en draai hem
meermaals om. Als de vis tot een blok
bevroren is, scheid de stukjes vis dan
voorzichtig tijdens het ontdooien.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: 1
Laat na het ontdooien het voedsel op
kamertemperatuur rusten, ongeveer
even lang als de ontdooiduur.
2.2 Gevogelte ontdooien
Plaats de voeding op een omgekeerd
bord, en plaats het bord in een bakje
zodat het gesmolten water binnenkant
van het apparaat niet kan bevuilen.
Controleer de voeding regelmatig
tijdens het ontdooien en draai hem
meermaals om. Bedek blootgestelde
vethoudende onderdelen, zoals poten
en vleugels met aluminiumfolie.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: 1
Laat na het ontdooien het voedsel op
kamertemperatuur rusten, ongeveer
even lang als de ontdooiduur.
2.3 Vlees ontdooien
Plaats het vlees op een omgekeerd bord,
en plaats het bord in een bakje zodat het
gesmolten water binnenkant van het
apparaat niet kan bevuilen.
Controleer de voeding regelmatig
tijdens het ontdooien en draai hem
meermaals om. Als het vlees tot een blok
bevroren is, scheid de stukjes dan
voorzichtig tijdens het ontdooien.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: 1
Laat na het ontdooien het voedsel op
kamertemperatuur rusten, ongeveer
even lang als de ontdooiduur.
2.4 Brood ontdooien
Plaats het brood op een keukendoek op
een bord.
Draai het brood tijdens het ontdooien
regelmatig om.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: 1
Laat na het ontdooien het voedsel op
kamertemperatuur rusten, ongeveer
even lang als de ontdooiduur.
www.aeg.com
2
3. KOKEN/SMELTEN
3.1 Verse groenten
Doe de versneden groenten in een
magnetronbestendige schotel en voeg
ong. 50 ml water toe. Dek af (deksel of
magnetronfolie).
Draai de groenten tijdens het ontdooien
regelmatig om.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: 1
Tip: Als de groenten zeer knapperig zijn,
stel een lager gewicht in. Als de
groenten te zacht zijn, stel een hoger
gewicht in.
3.2 Ingevroren groenten
Doe de bevroren groenten in een
magnetronbestendige schotel en voeg
ong. 50 ml water toe. Dek af (deksel of
magnetronfolie).
Draai de groenten tijdens het ontdooien
regelmatig om.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: 1
Tip: Als de groenten zeer knapperig zijn,
stel een lager gewicht in. Als de
groenten te zacht zijn, stel een hoger
gewicht in.
3.3 Uien smoren
Snij de uien in slierten en doe ze in een
magnetronbestendige schotel met 1
eetlepel boter of olie. Dek af (deksel of
magnetronfolie).
Draai de groenten tijdens het ontdooien
regelmatig om.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: 1
3.4 Aardappelen in de schil
Doe de aardappelen in een
magnetronbestendige schotel en voeg
ong. 100 ml water toe. Dek af (deksel of
magnetronfolie).
Draai de aardappelen tijdens de
bereiding regelmatig om.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: 1
3.5 Rijst
Doe rijst (parboiled) in een
magnetronbestendige schotel en voeg
water toe in een verhouding van 1:2
(=100 g rijst en 200 ml water). Kruid naar
smaak. Voeg enkele klontjes boter,
gestoomde uien of kruiden toe. Dek af
(deksel of magnetronfolie).
Draai de rijst tijdens de bereiding
regelmatig om.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: 1
3.6 Chocolade smelten
Snijd de chocolade in stukjes en doe in
een schotel. Dek af (deksel of
magnetronfolie).
Roer de chocolade meermaals om
tijdens het smelten.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: 1
3.7 Boter smelten
Snijd de boter in stukjes en doe in een
schotel. Dek af (deksel of
magnetronfolie).
Roer de boter meermaals om tijdens het
smelten.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: 1
NEDERLANDS
3
4. GEVOGELTE/VLEES/VIS
4.1 Kippenvleugels
Ingrediënten:
1 kg kippenvleugels
Marinade:
2 eetlepel olie
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel mosterd
1 teentje knoflook, gekneusd
rozemarijn
thijm
versgemalen zwarte peper
maïszetmeel
Methode:
Meng de olie, sojasaus, mosterd, look en
kruiden. Bedek de kippenvleugels met
de marinade en laat 2 - 3 uur intrekken.
Strooi dan wat maïszetmeel over het
geheel.
Bereidingstijd in het apparaat: 25
minuten
Roosterhoogte: 2
Plaats een magnetronbestendige schotel
op de bodem om het vet op te vangen.
Draai om na 10 minuten.
4.2 Kip, 2 helften
Ingrediënten:
1 kg gehele kip, gehalveerd
zout
peper
kruiden volgens eigen voorkeur
olie om de kip te bedruipen
Bereidingstijd in het apparaat: 30
minuten
Roosterhoogte: 2
Plaats een magnetronbestendige schotel
op de bodem om het vet op te vangen.
Draai om na 15 minuten.
4.3 Witlof met kruiden
Ingrediënten voor 4 porties:
stukjes brood zacht maken met een
beetje warm water
1 ui, fijngesnipperd en aanstoven in
een beetje boter
1 teentje knoflook, gekneusd
250 g rundergehakt
250 g varkensgehakt
100 g gebraden kalfsvlees
1 ei
1 theelepel zout
peper
paprika
1 eetlepel gehakte peterselie
1 theelepel fijngehakte rozemarijn
1 theelepel thijmblaadjes
4 plakjes spek, om af te dekken
Methode:
Meng alle ingrediënten goed, vorm ze
tot een gehaktbrood en plaats in een
magnetronbestendige schotel. Afdekken
met de plakjes spek.
Bereidingstijd in het apparaat: 40
minuten
Roosterhoogte: 2
4.4 Visfilet in roomsaus
Ingrediënten voor 4 personen:
400 g visfilet (rivierforel of
regenboogforel)
20 g bakolie
250 g uien, in ringen gesneden
6 eetlepels crème fraîche (zure room)
paprikapoeder, zoet
citroen
zout
Methode:
Stoof de uien in een pan met de olie tot
ze glazig zijn. Doe deze dan in een
ingeboterde bakschotel.
Reinig de visfilets, besprenkel met
citroensap, zout en leg ze boven op de
uiringen. Voeg de paprika naar smaak
toe aan de crème fraîche en giet dit
mengsel over de visfilets. Voeg een
beetje zout toe.
Bereidingstijd in het apparaat: 12
minuten
Roosterhoogte: 1
Het gerecht na de helft van de
bereidingstijd een keer omdraaien.
4.5 Tongstoofpotje
Ingrediënten:
4 tongfilets
sap van een halve citroen
zout, versgemalen zwarte peper
www.aeg.com
4
100 g bladspinazie, ingevrozen,
ontdooid
1 teentje knoflook
2 eetlepels witte wijn
50 ml room
1 eierdooier
Methode:
Besprenkel de visfilets met het
citroensap en kruid met zout en peper.
Knijp de spinazie droog en kruid deze
met look. Bedek de tongfilets met de
spinazie en rol ze op. Plaats ze in een
beboterde bakschotel en zorg ervoor dat
de dunste stukjes filets onderaan liggen.
Besprenkel de rolletjes met witte wijn.
Klop de room en de eidooier op en voeg
een snuifje zout toe. Lepel dit mengsel
over de tongrolletjes.
Bereidingstijd in het apparaat: 17
minuten
Roosterhoogte: 2
5. QUICHE/STOOFPOTJE/GRATIN
5.1 Aardappelgratin
Ingrediënten:
1.000 g aardappelen
1 theelepel zout, peper en
nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 g geraspte kaas
200 ml melk
200 ml room
4 eetlepels boter
Methode:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne
plakken, droog ze af en breng ze op
smaak met zout en peper.
Wrijf een ovenbestendige bakschaal in
met een teentje knoflook en vet de
schaal daarna in met boter.
Verspreid de helft van de gezouten
aardappelplakjes in de schaal en strooi
er wat geraspte kaas over. Leg de
overige aardappelschijfjes er bovenop
en strooi de rest van de kaas eroverheen.
Pers het tweede teentje knoflook en
vermeng dit met de melk en de room.
Giet het mengsel over de aardappels en
verspreid de rest van de boter in kleine
stukjes over de gratin.
Bereidingstijd in het apparaat: 45
minuten
Roosterhoogte: 1
5.2 Witlofgratin
Ingrediënten:
8 middelgrote stronken witlof
8 plakken gekookte ham
30 g boter
1.5 eetlepel bloem
150 ml groentebouillon (van de witlof)
5 eetlepels melk
100 g geraspte kaas
Methode:
Snij het witlof doormidden en verwijder
de bittere kern. Was de witlof en kook
het 15 minuten in water.
Neem de witlofhelften uit het water,
spoel ze af met koud water en doe de
twee helften weer tegen elkaar. Rol elk
stronkje in een plakje ham en leg ze op
een ingevette bakplaat.
Laat de boter smelten en voeg de bloem
toe. Even fruiten en vervolgens de
groentebouillon en melk toevoegen en
aan de kook brengen.
Roer 50 g kaas door de saus en schenk
het over het witlof. Strooi de rest van de
kaas over het gerecht.
Bereidingstijd in het apparaat: 19
minuten
Roosterhoogte: 1
5.3 Gevulde canneloni
Als voorgerecht voor 4 personen
Als hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten:
1 ui, fijngesneden
1 theelepel margarine
1 teentje knoflook
1 pakje diepvriesspinazie (300 g)
100 g geraspte kaas
1 blikje tomaten, in stukjes gesneden
(400 g)
10 cannellonibuisjes (ongekookt)
bouillonblokjes
NEDERLANDS
5
zout
witte peper
oregano
paprika
nootmuskaat
Methode:
Stoof de uien in de margarine in een
pan. Voeg de spinazie toe en roer
regelmatig om tot de spinazie
gereduceerd is. Laat 5 minuten stoven,
voeg 50 g geraspte kaas, witte peper,
bouillonblokjes, look en nootmuskaat
toe. Breng aan de kook en laat 3 - 4
minuten koken. Vul de cannelloni met
het mengsel.
Voor de tomatenbasis, giet de inhoud
van het blik in een lange bakschaal, plet
de tomaten met een vork, kruid met
zout, witte peper, oregano en paprika.
Plaats de gevulde cannelloni op de
tomatenbasis en bestrooi met de rest
van de kaas.
Bereidingstijd in het apparaat: 30
minuten
Roosterhoogte: 1
5.4 Gevulde champignons
Ingrediënten voor 3 personen:
6 grote champignons
1 eetlepel boter
zout
peper
citroensap
1 kleine vleestomaat, in stukjes
gesneden, circa 150 g
1/2 bosje peterselie, fijngehakt
meerdere blaadjes basilicum,
fijngehakt
1 witte boterham, in stukjes verdeeld
75 g gorgonzola, in blokjes
3 eetlepels room
Methode:
Maak de champignons schoon. Draai de
steeltjes er af en snijd in kleine blokjes.
Kruid met zout en peper en besprenkel
met het citroensap.
Meng de gekruide champignonssteeltjes
met de tomaat, peterselie en basilicum,
brood, gorgonzola en room en kruid dan
af met zout en peper. Vul de hoedjes van
de champignons en plaats ze in een
beboterde ovenschaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 15
minuten
Roosterhoogte: 1
5.5 Gevulde tomaten
Ingrediënten voor 2 personen:
4 grote tomaten, elk circa 300 g
1 kleine courgette, circa 80 g
60 g champignons
1 sjalot
2 eetlepels olie
100 g gekookte rijst
50 ml groentenbouillon
75 g mozzarella
1 eetlepel gehakte peterselie
zout
versgemalen zwarte peper
Methode:
Snijd de bovenkant van elke tomaat af.
Schep m.b.v. een theelepel het
vruchtvlees weg en laat een rand van
circa 1 cm. Hak het vruchtvlees fijn.
Reinig de courgette en snijd ze in
blokjes. Snijd de champignons in plakjes.
Schil de sjalotten en hak ze fijn.
Verhit de olie in een pan. Bak de
sjalotten aan. Voeg de courgette en
champignons toe en laat kort
meebakken. Voeg de rijst, gehakte
tomaat en bouillon toe en laat 5 minuten
sudderen. Snijd de mozarella in kleine
blokjes. Voeg de mozarella en peterselie
toe aan de rijst en kruid met zout en
peper. Vul de tomaten met de rijst en
plaats de bovenkanten terug op de
tomaten. Plaats de tomaten in een
beboterde ovenschaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 15
minuten
Roosterhoogte: 1
Het gerecht na de helft van de
bereidingstijd een keer omdraaien.
5.6 Groentenspaetzle
Ingrediënten voor 2 personen:
250 g verse spaetzle
2 middelgrote stokken selder, circa
100 g
1 grote wortel, circa 150 g
1 eetlepel boter
50 ml bouillon
www.aeg.com
6
100 g gewone roomkaas of roomkaas
met kruiden (bijvoorbeeld Cantadou)
zout
versgemalen zwarte peper
1 / 2 bosje bieslook
30 g geraspte kaas, bijvoorbeeld
Sbrinz of Parmezaan
100 ml room
Methode:
Doe de spaetzle in een beboterde
bakschotel.
Reinig de selder en wortel en snijd ze in
blokjes. Stoof even aan in boter in de
braadpan. Voeg de bouillon toe, dek af
en laat de groenten 5 minuten koken.
Haal de pan van de kookplaat. Roer er
de roomkaas door. Kruid de groenten
met zout en peper.
Giet het groentenmengsel over de
spaetzle. Knip met een schaar de
bieslook over het gerecht. Bestrooi met
geraspte kaas en besprenkel met room.
Bereidingstijd in het apparaat: 12
minuten
Roosterhoogte: 2
5.7 Aardappel-courgettegratin
Ingrediënten voor 2 personen:
250 g aardappelen
200 g courgettes
zout
versgemalen witte peper
130 g gemengde geraspte kaas
(bijvoorbeeld pizza mix)
1 klein blikje anchovis, 60 g
1 teentje knoflook, gekneusd
1 sjalot, fijngesneden
150 ml volle room
verse kruiden (bijv. basilicum,
marjolein, oregano, thijm) of een
kruidenmix
een beetje olijfolie
Methode:
Schil de aardappelen en snijd ze in
dunne plakjes.
Was de courgettes en droog ze met een
keukendoek. Snijd deze nu in dunne
plakjes. Vet een ovenschaal in met een
scheutje olijfolie.
Meng de aardappel- en courgetteplakjes
samen en kruid ze met zout en peper.
Meng er 100 g kaas, de look en de
sjalotten door en leg de anchovisfilets in
de ovenschaal.
Meng de room met de rest van de kaas.
Voeg de fijngehakte kruiden of
kruidenmix toe. Voorzichtig mengen en
over het gerecht verdelen.
Bereidingstijd in het apparaat: 30
minuten
Roosterhoogte: 1
5.8 Kaasgratin
Ingrediënten voor 3 personen:
8 witte boterhammen
100 ml witte wijn
1 ui, in dunne ringen
100 g geraspte kaas (Gruyere of
alpenkaas)
400 ml melk
3 eieren
zout
versgemalen zwarte peper
nootmuskaat, versgemalen
100 g spekblokjes, gerookt
40 g stukjes boter
1 bosje bieslook
Methode:
Snijd het brood diagonaal in beide
richtingen om 32 driehoekjes te
bekomen. Doe afwisselend laagjes
brood en uiringen in een platte
ovenschaal. Besprenkel met witte wijn.
Meng de kaas met de melk en de eieren.
Kruid volgens eigen smaak en giet over
het brood. Verdeel de spekblokjes
gelijkmatig over het gerecht en doe dan
de boterblokjes over het geheel.
Strooi de bieslook er op alvorens het
gerecht te serveren.
Bereidingstijd in het apparaat: 30
minuten
Roosterhoogte: 2
5.9 Lasagne met ham
Ingrediënten voor 2 - 3 personen:
2 eetlepels olijfolie
1 kleine ui, fijngesneden
300 g gepelde tomaten in blokjes (in
blik)
300 g champignons, in schijfjes
NEDERLANDS
7
1 theelepel gedroogde kruiden, bijv.
oregano of thijm
zout
versgemalen zwarte peper
200 g gekookte ham, in slierten
gesneden
300 g verse of voorgekookte
lasagnebladen
250 ml crème fraîche
50 g geraspte Parmezaanse kaas
boter voor het gerecht
Methode:
Verwarm de olijfolie in een pan. Bak de
champignons en ui. Voeg de
tomatenblokjes en de kruiden toe en
stoof ongeveer 5 minuten. Kruid af met
peper en zout.
Boter een bakschotel in. Bedek de
bodem met een laag lasagnebladen.
Creëer afwisselende lagen met
tomatensaus, ham, crème fraîche,
parmezaan en lasagnebladen. Eindig
met de Parmezaanse kaas.
Bereidingstijd in het apparaat: 22
minuten
Roosterhoogte: 1
5.10 Preistoofpotje
Ingrediënten voor 2 - 3 personen:
500 g prei
250 g kwark (halfvet)
50 ml crème fraîche
1 ei
50 g geraspte kaas, bijv. Parmezaanse
kaas
1 teentje knoflook
zout
versgemalen zwarte peper
2 – 3 plakjes ham
1 volle eetlepel broodkruimels
blokjes boter
Methode:
Snijd de prei in stukken van 1 cm en kook
ze 5 minuten in gezouten water. Giet het
water weg en laat goed uitdruipen. Snijd
de ham in reepjes.
Roer de kwark, crème fraîche, eieren en
2/3 van de kaas samen. Knijp de look in
het mengsel en roer om. Voeg tenslotte
de prei en ham toe. Kruiden met peper
en zout. Doe deze dan onmiddellijk in
een beboterde bakschotel.
Meng de rest van de kaas en de
broodkruimels en strooi over het
gerecht. Doe er dan flink wat blokjes
boter overheen.
Bereidingstijd in het apparaat: 20
minuten
Roosterhoogte: 1
6.
NAGERECHT
6.1 Abrikozenroom
Ingrediënten voor 2 personen:
250 g abrikozen
100 ml witte wijn
2 - 3 eetlepels suiker
150 g mascarpone of kwark
(roomkaas)
250 ml room
2 eetlepels abrikozenlikeur of
kersenbrandy
Methode:
Meng de abrikozen met de witte wijn en
de suiker in een kom en selecteer het
programma Abrikozenroom. Laat het
afkoelen.
Klop de abrikozencompote door het te
mixen of maak er puree van met een
blender. Meng de mascarpone of kwark
lepel voor lepel met de puree.
Klop de room stijf en meng het
voorzichtig met de abrikozenroom. Voeg
de abrikozenlikeur toe zodat de
abrikozenroom lekker gaat ruiken.
Zet de room op een koele plek.
Bereidingstijd in het apparaat: 6
minuten
Roosterhoogte: 1
Na het bakken:
Verwarm de abrikozenjam en verspreid
het over de taart met een borsteltje,
vervolgens af laten koelen. Meng de
poedersuiker, kaneel en het warme water
met elkaar en smeer het op de taart.
Strooi de amandelsnippers onmiddellijk
op het glazuur van de taart.
www.aeg.com
8
6.2 Perziken in Amaretto
Ingrediënten voor 2 personen:
4 halve perziken uit blik
50 g amaretti
1 volle eetlepel suiker (1)
1 eetlepel cacaopoeder
1 eetlepel Vin Santo (Italiaanse
dessertwijn) of Grand Marnier
blokjes boter
100 ml crème fraîche
1 eetlepel suiker (2)
Methode:
Drenk de perziken en doe ze in een
ingevette bakvorm. Breek de amaretti-
koekjes en meng ze met de suiker (1) en
het cacaopoeder. Voeg Vin Santo toe
voor een dikke pasta. Maak er 4 balletjes
van en doe ze in de halve perziken.
Serveer de warme perziken met crème
fraîche gezoet met suiker (2).
Bereidingstijd in het apparaat: 4
minuten
Roosterhoogte: 1
*
NEDERLANDS
9
www.aeg.com10
NEDERLANDS 11
www.aeg.com/shop
867335844-B-172017
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

AEG KMK721000M de handleiding

Categorie
Voedsel verwerkers
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor