Belangrijke opmerkingen en informatie
32
Temperatuur
In de stoomoven wordt er met de func-
tie 'stomen' onder druk een tempe-
ratuur van maximaal 120°C bereikt. Bij
deze temperatuur kunt u voedsel berei-
den dat ongevoelig is voor druk. Bereid
voedsel datwel gevoelig is voor druk
met de functie 'stomen'100°C.
Zeer gevoelige voedingsmiddelen, zoals
bessen, moet u met een temperatuur
onder 100°C bereiden, omdat de voe-
dingsmiddelen anders uiteenspatten. U
wordt hierop in de betreffende hoofd-
stukken gewezen.
Bereidingstijd
De bereidingstijden bij stomen komen in
grote lijnen overeen met de bereidings-
tijden in een kookpan. Als de berei-
dingstijd door bepaalde factoren wordt
beïnvloed, wordt u in de volgende
hoofdstukken hierop gewezen.
Met de functie 'stomen onder druk'
kunt u de normale bereidingstijd bijna
halveren.
De bereidingstijd is niet afhankelijk van
de hoeveelheid voedsel. De bereidings-
tijd voor bijvoorbeeld 1kg aardappelen
is gelijk aan die voor 500g.
De, in de tabel genoemde tijden, zijn
richtwaarden. Wij raden u aan om eerst
de kortste bereidingstijd te kiezen. U
kunt de bereidingstijd, indien nodig,
nog verlengen.
Koken met vloeistoffen
Vul ovenpannen hooguit voor ²/₃ als u
gerechten met veel vocht bereidt. U
voorkomt zo morsen als u het uit de
oven haalt.
Bij de functie 'stomen onder
druk'120°C ontstaan er in de af-
koelfase luchtwervelingen in de oven-
ruimte. Deze wervelingen kunnen voe-
dingsmiddelen uit de ovenpannen bla-
zen en daardoor de ovenruimte veront-
reinigen. Dit gebeurt vooral bij voe-
dingsmiddelen die met vocht worden
bereid (soepen, eenpansgerechten, ro-
de kool etc.) en bij voedingsmiddelen
met een brijachtige consistentie, zoals
appelmoes.
Als u deze voedingsmiddelen bereidt,
dek de ovenpan dan af met de metalen
plateau of een deksel (zie het hoofdstuk
“bij te bestellen accessoires”). Schuif de
ovenpan met de afdekking altijd tussen
de spijlen van de geleiderails, zodat de
kantelbeveiliging gewaarborgd is.
Eigen recepten
Voedingsmiddelen en gerechten die u in
een pan bereidt, kunt u ook in de
stoomoven bereiden. De bereidings-
tijden zijn ongeveer even lang. Houd er
wel rekening mee dat gerechten bij sto-
men niet bruin worden.