Documenttranscriptie
Gebruiks- en montagehandleiding
Stoomoven
Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing voor u het toestel plaatst, instal‐
leert en in gebruik neemt. Dat is veiliger voor uzelf en u voorkomt schade
aan het toestel.
nl-BE
M.-Nr. 09 578 450
Inhoud
Opmerkingen omtrent uw veiligheid .................................................................... 5
Een bijdrage aan de bescherming van het milieu ............................................. 14
Overzicht............................................................................................................... 16
Aanzicht stoomoven .............................................................................................. 16
Bijgeleverde accessoires ....................................................................................... 17
Bedieningselementen .......................................................................................... 18
Sensortoetsen........................................................................................................ 19
Display ................................................................................................................... 19
Functiebeschrijving.............................................................................................. 20
Waterreservoir........................................................................................................ 20
Opvangschaal ........................................................................................................ 20
Temperatuur ........................................................................................................... 20
Bereidingstijd ......................................................................................................... 21
Geluiden................................................................................................................. 21
Opwarmfase........................................................................................................... 21
Bereidingsfase ....................................................................................................... 21
Ingebruikneming van het toestel ........................................................................ 22
Stoomoven voor de eerste keer reinigen ............................................................... 22
Waterhardheid instellen ......................................................................................... 23
Kookpunt aanpassen ............................................................................................. 23
Bediening .............................................................................................................. 24
Bedieningsprincipe ................................................................................................ 24
Bereiding onderbreken........................................................................................... 26
Voorverwarmen ...................................................................................................... 27
Belangrijke opmerkingen en informatie ............................................................ 28
Het bijzondere van koken met stoom .................................................................... 28
Kookgerei ............................................................................................................... 28
Stoomovenpannen............................................................................................ 28
Eigen serviesgoed............................................................................................. 28
Opvangschaal ........................................................................................................ 28
Niveau .................................................................................................................... 29
Diepvriesproducten................................................................................................ 29
Temperatuur ........................................................................................................... 29
Bereidingstijd ......................................................................................................... 29
Bereiden met vloeistoffen ...................................................................................... 29
Eigen recepten ....................................................................................................... 29
2
Inhoud
Stomen .................................................................................................................. 30
Groente .................................................................................................................. 30
Vlees ...................................................................................................................... 33
Worstwaren ............................................................................................................ 35
Vis .......................................................................................................................... 35
Schaaldieren .......................................................................................................... 38
Zoetwatermosselen................................................................................................ 39
Rijst ........................................................................................................................ 40
Pasta / deegwaren ................................................................................................. 41
Knoedels ................................................................................................................ 42
Graan ..................................................................................................................... 43
Peulvruchten, gedroogd......................................................................................... 44
Kippeneieren .......................................................................................................... 46
Fruit ........................................................................................................................ 47
Menugaren ............................................................................................................. 48
Speciale toepassingen ........................................................................................ 50
Verwarmen ............................................................................................................. 50
Ontdooien .............................................................................................................. 51
Inmaken ................................................................................................................. 54
Sap bereiden.......................................................................................................... 57
Yoghurt bereiden.................................................................................................... 58
Gistdeeg laten rijzen .............................................................................................. 59
Gelatine smelten .................................................................................................... 60
Chocolade smelten ................................................................................................ 60
Voedingsmiddelen pellen ....................................................................................... 61
Appels conserveren .............................................................................................. 61
Blancheren ............................................................................................................. 62
Uien fruiten/stoven................................................................................................. 62
Spek uitsmelten ..................................................................................................... 63
Steriliseren ............................................................................................................ 63
Vochtige handdoekjes verwarmen......................................................................... 64
Honing vloeibaar maken ........................................................................................ 64
Eierstich (ei voor soep)........................................................................................... 64
Instellingen ........................................................................................................... 65
Gegevens voor testinstellingen .......................................................................... 67
Reiniging en onderhoud ...................................................................................... 68
Reiniging en onderhoud......................................................................................... 68
Stoomovenfront ..................................................................................................... 69
Ovenruimte............................................................................................................. 70
Accessoires ........................................................................................................... 70
3
Inhoud
Geleiderails ............................................................................................................ 71
Waterreservoir........................................................................................................ 71
Ontkalken ............................................................................................................... 73
Nuttige tips .......................................................................................................... 75
Bij te bestellen accessoires ................................................................................ 78
Stoomovenpannen................................................................................................. 78
Reinigings- en onderhoudsmiddelen ..................................................................... 80
Diversen ................................................................................................................. 80
Technische gegevens .......................................................................................... 81
Miele-Service, typeplaatje, garantie................................................................... 82
4
Opmerkingen omtrent uw veiligheid
Dit toestel voldoet aan de geldende veiligheidsvoorschriften. On‐
juist gebruik echter kan persoonlijk letsel of beschadiging van het
toestel tot gevolg hebben. Lees daarom de gebruiks- en montage‐
handleiding aandachtig door, voordat u het toestel in gebruik
neemt. In de handleiding vindt u belangrijke instructies met be‐
trekking tot inbouw, veiligheid, gebruik en onderhoud. Miele kan
niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die is ontstaan
doordat de veiligheidsinstructies en waarschuwingen niet in acht
zijn genomen. Bewaar de gebruiks- en montagehandleiding en
geef deze door aan een eventuele volgende eigenaar.
5
Opmerkingen omtrent uw veiligheid
Juist gebruik
Dit toestel is uitsluitend bestemd voor particulier huishoudelijk ge‐
bruik (of daarmee vergelijkbaar).
Het toestel mag niet buiten worden gebruikt.
Gebruik het toestel alleen voor de toepassingen die in deze ge‐
bruiksaanwijzing worden beschreven.
Gebruik voor andere doeleinden is niet toegestaan en kan gevaarlijk
zijn.
Personen die op grond van hun fysieke of psychische gesteld‐
heid, hun onervarenheid of gebrek aan kennis van de stoomoven
niet in staat zijn de stoomoven veilig te bedienen, mogen het alleen
onder toezicht bedienen
of wanneer ze worden geïnstrueerd door iemand die de stoomoven
kent. Ze moeten het mogelijke gevaar van een verkeerde bediening
kunnen herkennen en begrijpen.
6
Opmerkingen omtrent uw veiligheid
Kinderen in het huishouden
Houd kinderen onder acht jaar op een afstand, tenzij u voortdu‐
rend toezicht houdt.
Kinderen vanaf acht jaar mogen de stoomoven alleen zonder toe‐
zicht gebruiken als ze weten hoe ze het toestel veilig moeten bedie‐
nen. De kinderen moeten zich bewust zijn van de gevaren van een
foutieve bediening.
Kinderen mogen het toestel niet zonder toezicht reinigen of on‐
derhouden.
Houd kinderen in de gaten wanneer zij zich in de buurt van het
toestel bevinden. Laat kinderen nooit met het toestel spelen.
Verstikkingsgevaar! Spelende kinderen kunnen zich wikkelen in
verpakkingsmateriaal (bijv. folies) of het over hun hoofd trekken en
daardoor verstikken. Houd verpakkingsmateriaal zoals plastic buiten
het bereik van kinderen.
Verbrandingsgevaar door hete stoom! De huid van kinderen is ge‐
voeliger voor hoge temperaturen dan de huid van volwassenen.
Voorkom dat kinderen de deur van het toestel openen als het wordt
gebruikt. Houd kinderen op een afstand, totdat het toestel voldoen‐
de is afgekoeld en er geen verbrandingsgevaar meer bestaat.
Verwondingsgevaar! De deur mag met maximaal 8 kg worden be‐
last. Kinderen kunnen zich aan de geopende deur verwonden. Voor‐
kom dat kinderen op de geopende deur gaan staan of zitten of eraan
gaan hangen.
7
Opmerkingen omtrent uw veiligheid
Technische veiligheid
Door ondeskundig uitgevoerde installaties, onderhoudswerken of
herstellingen kunnen er niet te onderschatten risico's ontstaan voor
de gebruiker. Installatie-, onderhouds- of herstellingswerken mogen
alleen door vakmensen worden uitgevoerd die door Miele erkend
zijn.
Controleer voordat de stoomoven wordt geplaatst, of hij zichtbaar
beschadigd is. Een beschadigde oven mag niet worden geplaatst en
niet in gebruik worden genomen.
De stoomoven kan alleen betrouwbaar en veilig functioneren, als
hij op het openbare elektriciteitsnet is aangesloten.
De elektrische veiligheid van de stoomoven is uitsluitend gegaran‐
deerd, als deze wordt aangesloten op een aardingssysteem dat vol‐
gens de geldende voorschriften is geïnstalleerd. Aan deze funda‐
mentele veiligheidsvoorwaarde moet worden voldaan. Laat de elek‐
trische installatie bij twijfel door een vakman inspecteren.
De aansluitgegevens (frequentie en spanning) op het typeplaatje
moeten met de waarden van het elektriciteitsnet overeenkomen, om
beschadiging van de stoomoven te voorkomen.
Vergelijk deze gegevens voor de aansluiting. Raadpleeg bij twijfel
een elektricien.
Stopcontactenblokken of verlengkabels bieden niet voldoende
veiligheidsgaranties (gevaar voor brand). Dit in verband met gevaar
voor oververhitting.
Deze stoomoven mag niet op niet-vaste plaatsen (bijv. op een
schip) worden gebruikt.
Wanneer u aansluitingen onder spanning aanraakt of de elek‐
trische en mechanische constructie wijzigt, kan dat voor u gevaar
opleveren. Het kan ook tot storingen in de werking van de stoom‐
oven leiden.
Open nooit de behuizing van de stoomoven.
8
Opmerkingen omtrent uw veiligheid
Het recht op garantie vervalt wanneer de stoomoven door een
klantendienst wordt hersteld die niet door Miele is erkend.
Enkel met originele Miele-wisselstukken bent u zeker dat deze ten
volle voldoen aan de eisen qua veiligheid. Defecte onderdelen mo‐
gen alleen door originele Miele-wisselstukken worden vervangen.
Als de stekker wordt verwijderd of als de aansluitkabel geen stek‐
ker heeft, mag het toestel uitsluitend door een vakman op het net
worden aangesloten.
Als de aansluitkabel beschadigd is, moet deze door een speciale
kabel van het type H 05 VV-F (PVC-isolatie) worden vervangen. Een
dergelijke kabel is verkrijgbaar bij Miele.
Bij installatie-, onderhouds- en reparatiewerkzaamheden moet de
stoomoven volledig van het elektriciteitsnet losgekoppeld zijn. Ga
daarvoor als volgt te werk:
– schakel de zekeringen in uw zekeringkast uit of
– draai de zekeringen in uw zekeringkast er helemaal uit of
– als de stekker (indien aanwezig) uit de contactdoos is getrokken.
Trek daarbij aan de stekker en niet aan de aansluitkabel.
Als het toestel achter een meubeldeur is ingebouwd, mag de deur
niet worden gesloten als u het toestel gebruikt. Achter een gesloten
deur worden warmte en vocht opgehoopt. Hierdoor kunnen het toe‐
stel, de kast en de vloer beschadigd raken. Sluit de deur pas als het
toestel volledig is afgekoeld.
9
Opmerkingen omtrent uw veiligheid
Efficiënt gebruik
Verbrandingsgevaar! Het toestel wordt bij gebruik heet. U kunt
zich branden aan verwarmingselementen, de ovenruimte, het voe‐
dingsmiddel, de accessoires en de hete stoom. Draag altijd oven‐
wanten als u hete gerechten in het toestel zet of eruit haalt of als u in
het toestel bezig bent. Voorkom dat gerechten overstromen als u de‐
ze in de ovenruimte zet of eruit haalt.
In gesloten conservenblikken ontstaat bij het inmaken en op‐
warmen een overdruk, waardoor deze kunnen ontploffen. Gebruik
de stoomoven niet voor het inmaken en verwarmen van conserven‐
blikken.
Kunststof serviesgoed dat niet hitte- en stoombestendig is, smelt
bij hoge temperaturen en kan het toestel beschadigen.
Gebruik alleen hitte- (tot 100°C) en stoombestendig kunststof ser‐
viesgoed. Houdt u zich aan de aanwijzingen van de betreffende fa‐
brikant.
Gerechten die in de ovenruimte worden bewaard, kunnen uitdro‐
gen. Het vrijkomende vocht kan in het toestel corrosie veroorzaken.
Bewaar daarom geen klare gerechten in de oven en gebruik voor de
bereiding geen voorwerpen die kunnen roesten.
U kunt zich aan de open ovendeur verwonden of erover struike‐
len.
Laat de deur daarom niet onnodig open staan.
Als u een elektrisch toestel (bijvoorbeeld een mixer) in de buurt
van het toestel gebruikt, mag de aansluitkabel niet tussen de deur
van het toestel beklemd raken. De isolatie van de kabel kan bescha‐
digd raken.
De stoomoven is zo ingesteld dat er na gebruik altijd restwater in
het waterreservoir achterblijft. Als er geen restwater achterblijft, is er
sprake van een storing. Neem dan contact op met Miele.
10
Opmerkingen omtrent uw veiligheid
Dompel het waterreservoir niet in water en reinig het niet in de af‐
wasautomaat. U loopt anders kans op een elektrische schok als u
het reservoir terugplaatst!
Giet het waterreservoir na elk gebruik leeg. Dit in verband met de
hygiëne en om condensvorming in het toestel te voorkomen.
Verbrandingsgevaar! Na een bereiding bevindt zich heet water in
het stoomaggregaat. Dit water wordt naar het waterreservoir terug‐
gepompt. Voorkom dat het waterreservoir kantelt als u het uit het
toestel haalt en neerzet.
Plaats op het vrijstaande toestel geen voorwerpen. U vermijdt zo
krassen.
11
Opmerkingen omtrent uw veiligheid
Reiniging en onderhoud
De stoom van een stoomreiniger kan terechtkomen op onderdelen
die onder spanning staan en een kortsluiting veroorzaken.
Gebruik voor het reinigen van de stoomoven nooit een stoomreini‐
ger.
Door krassen kunnen de glasplaten van de deur beschadigd ra‐
ken.
Gebruik voor de reiniging van de glasplaten dan ook geen schuur‐
middelen, geen harde sponzen of borstels en geen metalen schra‐
pers.
De geleiderails kunnen voor reinigingsdoeleinden worden verwij‐
derd (zie "Reiniging en onderhoud").
Plaats de geleiderails na afloop correct terug en gebruik het toestel
nooit zonder ingebouwde geleiderails.
Verwijder voedingsmiddelen of vloeistoffen die keukenzout bevat‐
ten meteen als deze in aanraking komen met de roestvrijstalen
wanden van de binnenruimte. U voorkomt zo dat er corrosie ont‐
staat.
Toebehoren
Gebruik uitsluitend Miele-accessoires om te voorkomen dat ga‐
rantieaanspraken vervallen. Worden er andere onderdelen gemon‐
teerd of ingebouwd, dan vervalt het recht op waarborg en/of pro‐
ductaansprakelijkheid.
12
Opmerkingen omtrent uw veiligheid
Aanwijzing voor de plaatsing
Houd een veiligheidsafstand aan van minimaal 150 mm tussen de
gesloten deur van het toestel en de voorkant van het werkblad/tafel‐
blad.
13
Een bijdrage aan de bescherming van het milieu
Recycleerbare verpakking
Het oude toestel
De verpakking behoedt het toestel voor
transportschade. Er werd milieuvriende‐
lijk en recycleerbaar verpakkingsmateri‐
aal gekozen.
Oude elektrische en elektronische toe‐
stellen bevatten meestal nog waarde‐
volle materialen. Ze bevatten echter ook
schadelijke stoffen die nodig zijn ge‐
weest om de toestellen goed en veilig
te laten functioneren. Wanneer u uw ou‐
de toestel bij het gewone afval doet of
er op een andere manier niet goed mee
omgaat, kunnen deze stoffen schadelijk
zijn voor de gezondheid en het milieu.
Door hergebruik van verpakkingsmate‐
riaal wordt er op grondstoffen bespaard
en wordt er minder afval geproduceerd.
Uw vakhandelaar neemt de verpakking
in het algemeen terug.
Bij de aankoop van uw nieuw toestel
heeft u een bijdrage betaald. Die wordt
volledig gebruikt voor de toekomstige
recyclage van dat toestel. Dat bevat
trouwens nog waardevol materiaal.
Door te recycleren wordt er dan ook
minder verspild en vervuild.
Als u vragen heeft omtrent het afdanken
van uw oud toestel, neem dan contact
op met
– de handelaar bij wie u het kocht
of
– de firma Recupel,
telefoon 02 706 86 10,
website: www.recupel.be
of
– uw gemeentebestuur als u uw toestel
naar een containerpark brengt.
14
Een bijdrage aan de bescherming van het milieu
Zorg er ook voor dat het toestel intus‐
sen kindveilig wordt bewaard voor u het
laat wegbrengen.
15
Overzicht
Aanzicht stoomoven
a Bedieningselementen
i Stoomtoevoer
b Wasemafvoer
j Opvanggoot ovenruimte
c Deurdichting
k Bodemverwarming
d Stoomkanaal
l Temperatuurvoeler
e Ruimte waterreservoir
m Stoomafvoer
f Waterreservoir (stoomaggregaat) met n Opvanggoot deur
inzet
o Deuropener
g Contactpunt waterreservoir
h Geleiderails met 4 niveaus
16
Overzicht
Bijgeleverde accessoires
U kunt de bijgeleverde accessoires (en
andere accessoires) desgewenst ook
nabestellen (zie "Bij te bestellen acces‐
soires").
DGG 15
1 glazen opvangschaal om het vocht op
te vangen dat tijdens een bereiding ont‐
staat, kan ook worden gebruikt als
ovenpan.
325 x 265 x 40 mm (BxDxH)
DGGL 1
2 ovenpannen met gaten,
inhoud 1,5 l / nuttige inhoud 0,9 l
325 x 175 x 40 mm (BxDxH)
Siliconenvet
1 tube voor het invetten van de dichting
in het waterreservoir
Bestelkaart voor gratis Miele-kook‐
boek
17
Bedieningselementen
a Aan/Uit-toets
In- en uitschakelen en oproepen van het ontkalkingsprogramma
b Sensortoetsen
Instellen van de temperatuur en bereidingstijd en "bladeren" in de programme‐
ring
De programmering oproepen: +
c Sensortoets OK
Bevestiging van de invoer
d Display
e Optische interface
(alleen voor de dienst Herstellingen aan huis van Miele)
18
Bedieningselementen
Sensortoetsen
De sensortoetsen reageren op aanraking met uw vinger. Telkens als u een toets
aanraakt, hoort u een akoestisch signaal. U kunt dit signaal uitzetten (zie "Instel‐
lingen – Volume – Toetssignaal").
Display
Weergave
Betekenis
knippert.
Water bijvullen of waterreservoir ontbreekt
Cijfers + °C
Temperatuur
Cijfers + h
Bereidingstijd
+ cijfer(s)
De stoomoven moet worden ontkalkt.
19
Functiebeschrijving
Waterreservoir
Temperatuur
De maximale vulhoeveelheid is 1,2 liter,
de minimale hoeveelheid 0,75 liter. Op
het reservoir vindt u markeringen. De
bovenste markering mag niet worden
overschreden!
De stoomoven heeft een temperatuur‐
bereik van 40 °C tot 100 °C. Als u het
toestel inschakelt, verschijnt in het dis‐
play 100 °C. U kunt de temperatuur in
stappen van 5°C veranderen.
Het waterverbruik is afhankelijk van het
voedingsmiddel en de bereidingstijd.
Als u de ovendeur tijdens het gebruik
opent, neemt het waterverbruik toe.
Temperatuuradvies
Als in het waterreservoir niet voldoende
water is gevuld of het waterreservoir
niet is ingeschoven, knippert in het dis‐
play het symbool .
Temperatuur
Toepassing
100°C
– Bereiden van alle
soorten voedings‐
middelen,
– Verwarmen
– Menugaren
Opvangschaal
– Inmaken
Bij bereidingen met stoom: schuif de
opvangschaal altijd op het onderste ni‐
veau in het toestel als u ovenpannen
met gaten gebruikt. Vochtdruppels wor‐
den hierin opgevangen en u kunt het
vocht zo gemakkelijk verwijderen.
85° C
– Voor het behoed‐
zaam bereiden van
vis
U kunt de opvangschaal ook als oven‐
pan gebruiken.
60° C
– Ontdooien
40° C
– Gistdeeg laten rij‐
zen
– Sap bereiden
– Yoghurt maken
20
Functiebeschrijving
Bereidingstijd
U kunt een tijd instellen tussen 1 minuut
(:) en 9 uur en 59 minuten (:). Als
de bereidingstijd langer is dan 59 minu‐
ten, moet u deze in uren en minuten in‐
voeren. Bijvoorbeeld: 80 minuten =
1:20.
Geluiden
Als het toestel in gebruik is, hoort u een
ventilatorgeluid. Bij de stoomproductie
ontstaan geluiden die u van een water‐
koker kent.
Opwarmfase
Tijdens de opwarmfase wordt de oven‐
ruimte tot de ingestelde temperatuur
opgewarmd. Het oplopen van de tem‐
peratuur kunt u op het display volgen.
De duur van de opwarmfase is afhanke‐
lijk van de hoeveelheid voedingsmiddel
en de temperatuur ervan. In het alge‐
meen duurt de opwarmfase ca. 7 minu‐
ten. Als u gekoelde of ingevroren voe‐
dingsmiddelen bereidt, neemt de tijd
toe.
U kunt de opwarmfase verkorten door
het waterreservoir met heet water te
vullen.
Bereidingsfase
Als de ingestelde temperatuur bereikt
is, begint de bereidingsfase. Tijdens de
bereidingsfase kunt u in het display de
resttijd aflezen.
21
Ingebruikneming van het toestel
Kleef het typeplaatje dat bij de docu‐
mentatie bijgevoegd is, op de daar‐
voor bestemde plaats in het hoofd‐
stuk "Miele-Service, typeplaatje, ga‐
rantie".
Waterreservoir
Verwijder eventueel aanwezige be‐
schermfolies en stickers.
Spoel het waterreservoir en de inzet
grondig met heet water om. Doe dat
handmatig en gebruik geen afwas‐
middel.
Het toestel wordt in de fabriek getest.
Tijdens transport kan daarom restwa‐
ter uit de leidingen in de ovenruimte
lopen.
Stoomoven voor de eerste
keer reinigen
Deur openen
Haal het waterreservoir uit het toestel
en verwijder de inzet (zie het hoofd‐
stuk "Reiniging en onderhoud / Wa‐
terreservoir").
Beschadiging van het waterreservoir
Reinig het waterreservoir en de inzet
nooit in de afwasautomaat! Dompel
het waterreservoir niet in water.
Accessoires / ovenruimte
Haal alle accessoires uit de oven‐
ruimte.
Reinig de onderdelen met de hand of
in de afwasautomaat.
Het toestel is tijdens de productie met
een onderhoudsmiddel behandeld.
Open de deur door links op de deur‐
opener te drukken.
De deur springt dan een stukje open.
22
Reinig de ovenruimte met een
schoon sponsdoekje, afwasmiddel en
warm water om het onderhoudsmid‐
del te verwijderen.
Ingebruikneming van het toestel
Waterhardheid instellen
Kookpunt aanpassen
Het toestel is af fabriek op waterhard‐
heid Hard ingesteld. Om ervoor te zor‐
gen dat het toestel correct functioneert
en op het juiste moment wordt ontkalkt,
moet u het toestel op de waterhardheid
van uw regio instellen. Hoe hoger het
kalkgehalte, des te harder is het water
en des te vaker moet het toestel wor‐
den ontkalkt.
Voordat u voor het eerst voedingsmid‐
delen bereidt, moet u het toestel aan
het kookpunt van het water aanpassen.
Het kookpunt is afhankelijk van de
hoogteligging van de woonplaats.
Tijdens het justeren van het kookpunt
worden ook de watervoerende delen
doorgespoeld.
Controleer welke waterhardheid is in‐
gesteld en voer zo nodig de juiste
waterhardheid in (zie "Instellingen").
U moet het kookpunt beslist juste‐
ren. Alleen dan kan het toestel cor‐
rect functioneren.
Zet het toestel gedurende 15 minuten
aan op de ovenfunctie (100 °C). Ga
daarbij te werk zoals beschreven in
het hoofdstuk "Bediening".
Kookpunt justeren (na verhuizing)
Na een verhuizing moet u het kookpunt
ook op de nieuwe locatie justeren als
het hoogteverschil minimaal 300 meter
bedraagt. Voer daartoe het ontkalkings‐
programma uit (zie "Reiniging en onder‐
houd – Onderhoud – Ontkalken").
23
Bediening
Bedieningsprincipe
Gebruik uitsluitend koud leiding‐
water, geen gedestilleerd water, mi‐
neraalwater of andere vloeistoffen!
Schuif het reservoir tot de aanslag in
het toestel.
Als u het waterreservoir niet goed
plaatst, zal de verwarming van de
stoomoven niet reageren en verschijnt
na enige tijd de foutmelding (zie
ook het hoofdstuk "Nuttige tips").
Plaats de opvangschaal eventueel in
het onderste niveau.
Plaats het voedingsmiddel in de
oven.
Schakel het toestel met de toets
in.
In het display verschijnen en °.
Als u met 100° C wilt koken, beves‐
tigt u deze waarde met "OK".
Als u voedingsmiddelen bij een lage‐
re temperatuur wilt bereiden, verlaagt
u de temperatuur via de sensortoets
en bevestigt u met OK.
24
In het display verschijnen en .
Stel met de toets ( en hoger)
of ( en lager) de gewenste be‐
reidingstijd in.
Bevestig met OK.
De bereiding start. Het stoomaggre‐
gaat, de verlichting en de ventilator
worden ingeschakeld.
Wordt de instelling niet binnen 15 mi‐
nuten afgesloten, dan wordt het toe‐
stel uitgeschakeld.
Bediening
Na afloop van de bereidingstijd
Na gebruik
– verschijnt in het display ,
Haal de opvangschaal uit het toestel
en giet deze leeg.
– blijft de ventilator ingeschakeld,
– klinkt er een akoestisch signaal.
Pas op dat u zich niet verbrandt!
Haal het waterreservoir uit het toestel
en giet het leeg. Duw het waterreser‐
voir bij het uitnemen iets omhoog.
Er kan stoom vrijkomen als u de deur
opent.
Doe een stap terug en wacht totdat
de stoom is vervluchtigd.
Reinig het hele toestel na elk gebruik,
zoals beschreven in het hoofdstuk
"Reiniging en onderhoud". Wrijf alle
onderdelen daarna weer droog.
Pas op dat u zich niet verbrandt!
Sluit de ovendeur pas wanneer de
ovenruimte droog is.
U kunt zich branden aan de oven‐
ruimte, het voedingsmiddel en de
accessoires.
Draag altijd ovenwanten als u voe‐
dingsmiddelen uit de oven haalt.
Open de toesteldeur en verwijder het
voedingsmiddel.
Schakel het toestel met de toets
uit.
U kunt de nalooptijd van de afzuiging
verkorten, door het waterreservoir di‐
rect na het uitschakelen te verwij‐
deren.
De stoomoven is zo ingesteld dat er
na gebruik altijd restwater in het wa‐
terreservoir achterblijft. Als er geen
restwater achterblijft, is er sprake
van een storing. Neem bij ontbre‐
kend restwater contact op met Mie‐
le.
Water bijvullen
Als tijdens een bereiding het water op‐
raakt, klinkt er een akoestisch signaal
en knippert het symbool .
Haal het waterreservoir uit het toestel
en vul het met water.
Schuif het reservoir tot de aanslag in
het toestel.
Sluit de deur.
De bereiding wordt voortgezet.
25
Bediening
Instellingen tijdens de bereiding wij‐
zigen
U kunt de temperatuur en de berei‐
dingstijd tijdens een bereiding op elk
moment wijzigen.
Temperatuur wijzigen
Raak "OK" 1x kort aan.
In het display verschijnt de tempera‐
tuurinstelling en knippert °.
Stel de temperatuur in zoals hierbo‐
ven beschreven.
Bereidingstijd wijzigen
raakt u twee maal OK aan.
In het display verschijnt de instelling
van de bereidingstijd en knippert .
Stel de tijd in zoals hierboven be‐
schreven.
Bereiding onderbreken
De bereiding wordt onderbroken als u
de deur opent. De verwarming wordt
uitgeschakeld en de resttijd wordt op‐
geslagen.
Pas op dat u zich niet verbrandt!
Er kan stoom vrijkomen als u de deur
opent.
Doe een stap terug en wacht totdat
de stoom is vervluchtigd.
Pas op dat u zich niet verbrandt!
U kunt zich branden aan de oven‐
ruimte, het voedingsmiddel, de ac‐
cessoires en de hete stoom.
Draag altijd ovenwanten als u voe‐
dingsmiddelen in de oven zet of eruit
haalt, of als u in de oven bezig bent.
De bereiding wordt voortgezet als u de
deur sluit.
Na het sluiten van de deur wordt het
drukverschil vereffend. Hierbij kan een
fluitend geluid ontstaan.
Het toestel wordt nu eerst weer op tem‐
peratuur gebracht. In het display ziet u
de oplopende temperatuur in de oven‐
ruimte.
Als de ingestelde temperatuur is be‐
reikt, wisselt de displayweergave en
loopt de resttijd af.
De bereiding wordt voortijdig beëin‐
digd als u de deur in de laatste minuut
opent (55 seconden resttijd).
26
Bediening
Voorverwarmen
Voorverwarmen gebruiken
Het toestel heeft een voorverwarmfunc‐
tie. Bij het voorverwarmen wordt de
ovenruimte tot ca. 40°C opgewarmd.
Als de oven voorverwarmd is, wordt de
opwarmfase korter en daarmee neemt
ook de gehele bereidingstijd af.
Schakel het toestel in.
Deze functie is standaard niet actief. Als
u deze functie wilt gebruiken, moet u de
standaardinstelling wijzigen (zie "Instel‐
lingen / Voorverwarmen").
Ook als de voorverwarmfunctie actief
is, kunt u bij elke bereiding beslissen of
u de functie wilt gebruiken of niet.
Tijdens het voorverwarmen moet het
gevulde waterreservoir zich in de
stoomoven bevinden.
De voorverwarmfunctie wordt afge‐
broken als u de deur opent. U kunt de
functie opnieuw starten als u de
stoomoven uit- en weer inschakelt.
In het display verschijnt en ° knip‐
pert. Bevestig nu niet.
Na enkele seconden begint het voor‐
verwarmen. In het display wordt de op‐
lopende temperatuur weergegeven.
Na het voorverwarmen verschijnt in het
display en knippert °.
Plaats het voedingsmiddel in de
oven.
Stel de temperatuur en de berei‐
dingstijd in, zoals hierboven beschre‐
ven.
Voorverwarmen niet gebruiken
Plaats het voedingsmiddel in de
oven.
Schakel het toestel in.
In het display verschijnen en °.
Bevestig deze waarde met OK of stel
de gewenste temperatuur in, zoals
hierboven beschreven.
Stel de tijd in zoals hierboven be‐
schreven.
27
Belangrijke opmerkingen en informatie
In dit hoofdstuk vindt u algemene aan‐
wijzingen. Als u bij voedingsmiddelen
en/of toepassingen bijzonderheden in
acht moet nemen, wordt u hierop ge‐
wezen.
Het bijzondere van koken met
stoom
Bij stomen gaan nauwelijks vitaminen
en mineralen verloren, omdat het voe‐
dingsmiddel niet in het water ligt.
Bij stomen blijft de eigen smaak van het
voedingsmiddel beter behouden dan bij
gewoon koken. Voeg daarom geen zout
toe of doe dat pas na de bereiding.
Daarnaast behouden de producten hun
frisse, natuurlijke kleur.
Kookgerei
Stoomovenpannen
Het toestel wordt met roestvrijstalen
kookgerei geleverd. Daarnaast kunt u
nog andere ovenpannen bestellen, al
dan niet met gaten en met een verschil‐
lende grootte (zie "Bij te bestellen ac‐
cessoires"). Zo kunt u voor elk gerecht
de meest geschikte ovenpan gebruiken.
Gebruik bij voorkeur ovenpannen met
gaten. De stoom bereikt dan van alle
kanten het voedingsmiddel, waardoor
het gelijkmatig gaar wordt.
Eigen serviesgoed
U kunt ook eigen serviesgoed ge‐
bruiken. Neem daarbij het volgende in
acht:
– Het serviesgoed moet hitte- (tot 100
°C) en stoombestendig zijn. Als u
kunststof serviesgoed wilt gebruiken,
informeer dan bij de fabrikant of het
materiaal geschikt is voor gebruik in
een stoomoven.
– Kookgerei met dikke wanden (bij‐
voorbeeld van porselein, keramiek of
aardewerk) is minder geschikt voor
stomen. Dikke wanden geleiden de
warmte slecht, waardoor de aange‐
geven bereidingstijden aanzienlijk
kunnen toenemen.
– Zet het kookgerei in een voldoende
grote ovenpan met gaten, maar niet
op de bodem.
– Houd voldoende afstand tussen de
rand van het kookgerei en de boven‐
wand van de ovenruimte. Zo is ge‐
waarborgd dat de stoom goed bij het
voedingsmiddel kan.
Opvangschaal
Bij bereidingen met stoom: schuif de
opvangschaal altijd op het onderste ni‐
veau in het toestel als u ovenpannen
met gaten gebruikt.
Vochtdruppels worden hierin opgevan‐
gen en u kunt het vocht zo gemakkelijk
verwijderen.
U kunt de opvangschaal ook als oven‐
pan gebruiken.
28
Belangrijke opmerkingen en informatie
Niveau
Bereidingstijd
U kunt elk niveau kiezen en tegelijk op
meerdere niveaus koken. Een en ander
is niet van invloed op de bereidingstijd.
De bereidingstijden bij stomen komen
in grote lijnen overeen met de berei‐
dingstijden in een kookpan. Als de be‐
reidingstijd door bepaalde factoren
wordt beïnvloed, wordt u in de betref‐
fende rubrieken hierop gewezen.
Schuif de ovenpannen en het rooster
altijd tussen de spijlen van de geleide‐
rails, zodat de kantelbeveiliging ge‐
waarborgd is.
Diepvriesproducten
Bij diepvriesproducten is de opwarmtijd
langer dan bij verse voedingsmiddelen.
Hoe groter de hoeveelheid, des te lan‐
ger de opwarmfase.
Temperatuur
Bij het stomen wordt een temperatuur
van maximaal 100 °C bereikt. Op deze
temperatuur kunt u bijna alle voedings‐
middelen bereiden. Bepaalde kwetsba‐
re voedingsmiddelen (zoals bessen)
moet u op een lagere temperatuur be‐
reiden, omdat de voedingsmiddelen an‐
ders uiteenspatten. In de betreffende
rubrieken wordt u hierop gewezen.
Bij combinatie met de warmhoudlade
Bij gebruik van de warmhoudlade kan
de ovenruimte van de stoomoven een
temperatuur van 40 °C bereiken. Als u
in deze situatie een temperatuur van
40 °C instelt, zal de stoomoven geen
stoom produceren, omdat de ovenruim‐
te te warm is.
De bereidingstijd is niet afhankelijk van
de hoeveelheid voedingsmiddel. De be‐
reidingstijd voor bijvoorbeeld 1 kg aard‐
appelen is gelijk aan die voor 500 g.
De in de tabellen genoemde tijden zijn
slechts algemene richtlijnen. Wij raden
u aan om eerst de kortste bereidingstijd
te kiezen. U kunt de bereidingstijd na
afloop nog verlengen.
Bereiden met vloeistoffen
Vul ovenpannen hooguit voor ²/₃ als u
gerechten met veel vocht bereidt. U
voorkomt zo dat het gerecht over‐
stroomt als u het uit de oven haalt.
Eigen recepten
Voedingsmiddelen en gerechten die u
in een pan bereidt, kunt u ook in de
stoomoven bereiden. De bereidings‐
tijden zijn ongeveer even lang. Houdt u
er wel rekening mee dat gerechten in
de stoomoven niet bruin worden.
29
Stomen
Groente
Verse producten
Bereid verse groente voor zoals u dat
normaal ook doet, bijvoorbeeld afspoe‐
len, reinigen en fijn snijden.
Diepvriesproducten
Diepvriesgroente hoeft u voor de berei‐
ding niet te ontdooien, behalve groente
die als blok is ingevroren.
Diepvries- en verse groente met een
gelijke bereidingstijd kunnen tegelijker‐
tijd worden bereid.
Maak grote, aan elkaar gevroren stuk‐
ken kleiner. De bereidingstijd vindt u op
de verpakking.
Stoomovenpannen
Voedingsmiddelen met een kleine dia‐
meter (zoals erwten en asperges) vor‐
men nauwelijks holle ruimten, zodat de
stoom nauwelijks kan binnendringen.
Voor een gelijkmatig bereidingsresultaat
moet u voor dergelijke producten platte
ovenpannen gebruiken. Vul de oven‐
pannen niet hoger dan 3-5cm. Verdeel
grote hoeveelheden over meerdere
platte ovenpannen.
Verschillende groentesoorten met de‐
zelfde bereidingstijd kunt u in één oven‐
pan bereiden.
Gebruik voor groente die in vocht wordt
bereid (zoals rode kool) ovenpannen
zonder gaten.
30
Niveau
Als u in ovenpannen met gaten groente
bereidt die kleur afgeeft (zoals rode bie‐
ten), plaats dan geen andere voedings‐
middelen eronder. U voorkomt zo dat
de andere voedingsmiddelen verkleu‐
ren.
Bereidingstijd
De bereidingstijd is net als bij gewoon
koken afhankelijk van de grootte van
het voedingsmiddel en de gewenste
gaarheid. Voorbeeld:
vastkokende aardappelen, in vier stuk‐
ken = ca. 18 minuten
vastkokende aardappelen, gehalveerd =
ca. 22 minuten
spruitjes, groot, beetgaar = ca. 12 mi‐
nuten
spruitjes, klein, zacht = ca. 12 minuten
Instellingen
Temperatuur: 100 °C
Bereidingstijd: zie tabel
Stomen
De in de tabellen genoemde tijden zijn slechts algemene richtlijnen voor verse
groente. Wij raden u aan om eerst de kortste bereidingstijd te kiezen. U kunt de
bereidingstijd na afloop nog verlengen.
Groente
[min]
Artisjokken
32–38
Bloemkool, heel
27–28
Bloemkoolroosjes
Sperziebonen
8
10–12
Broccoliroosjes
3–4
Bospeentjes, heel
7–8
Bospeentjes, gehalveerd
6–7
Bospeentjes, fijngesneden
Witloof, gehalveerd
4
4–5
Chinese kool, gesneden
3
Erwten
3
Venkel, gehalveerd
Venkel, in reepjes
10–12
4–5
Boerenkool, gesneden
23–26
Aardappelen, vastkokend, geschild
heel
gehalveerd
gevierendeeld
27–29
21–22
16–18
Aardappelen, redelijk vastkokend, geschild
heel
gehalveerd
gevierendeeld
25–27
19–21
17–18
Aardappelen, kruimig, geschild
heel
gehalveerd
gevierendeeld
26–28
19–20
15–16
Koolraap, in stiften gesneden
6–7
Pompoen, in blokjes
2–4
31
Stomen
Groente
Maïs (kolf)
Snijbiet, gesneden
Paprika, blokjes of in reepjes
Aardappelen in schil, vastkokend
[min]
30–35
2–3
2
30–32
Paddestoelen
2
Prei, gesneden
4–5
Prei, gehalveerd
6
Romanesco, heel
22–25
Romanesco, roosjes
5–7
Spruitjes
10–12
Rode bieten, heel
53–57
Rode kool, gesneden
23–26
Schorseneren, heel, duimdik
9–10
Knolselderie, in stiften gesneden
6–7
Asperge, groen
Asperge, wit, duimdik
Winterwortels, fijngesneden
Spinazie
Spitskool, gesneden
7
9–10
6
1–2
10–11
Bleekselderij, gesneden
4–5
Knolrapen, gesneden
6–7
Witte kool, gesneden
12
Savooiekool, gesneden
10–11
Courgette, schijven
2–3
Suikererwten
5–7
Bereidingstijd
32
Stomen
Vlees
Instellingen
Verse producten
Temperatuur: 100 °C
Bereidingstijd: zie tabel
Bereid het vlees voor zoals u dat nor‐
maal ook doet.
Diepvriesproducten
Ontdooi diepvriesvlees voordat u het
bereidt (zie "Ontdooien").
Voorbereiding
Vlees dat bruin moet worden en dat u
vervolgens wilt smoren, zoals goulash,
moet u eerst op de kookplaat aanbra‐
den.
Bereidingstijd
De bereidingstijd is afhankelijk van de
dikte en de hoedanigheid van het vlees,
niet van het gewicht. Hoe dikker het
vlees des te langer de bereidingstijd.
Een stuk vlees van 500 g dat 10 cm dik
is, heeft een langere bereidingstijd dan
een stuk van 500 g dat 5 cm dik is.
Tips
– Als u de aromastoffen wilt behou‐
den, bereid het vlees dan in een
ovenpan met gaten. Schuif een oven‐
pan zonder gaten onder het vlees in
de oven om het vrijkomende vocht
op te vangen. U kunt het vocht dan
later gebruiken om er bijvoorbeeld
een sausje van te maken of om het in
te vriezen.
– Voor een krachtige bouillon kunt u
bijvoorbeeld een soepkip, een bout,
borstvlees, dikke rib of een runderbot
gebruiken. Doe het vlees met soep‐
groente en koud water in een oven‐
pan. Hoe langer de bereidingstijd,
des te krachtiger de bouillon.
33
Stomen
De in de tabel genoemde tijden zijn slechts algemene richtlijnen. Wij raden u aan
om eerst de kortste bereidingstijd te kiezen. U kunt de bereidingstijd na afloop nog
verlengen.
Vlees
[min]
Bout (stuk), bedekt met water
110–120
Eisbein
135–140
Kippenborstfilet
8–10
Schenkel
105–115
Dikke rib, bedekt met water
110–120
Kalfsvlees in reepjes
3–4
Casselerrib, schijven
6–8
Lamsragout
12–16
Poularde
60–70
Kalkoenrollade
12–15
Kalkoenschnitzel
4–6
Ribstuk, bedekt met water
130–140
Rundergoulash
105–115
Soepkip, bedekt met water
Rundvlees, gekookt
Bereidingstijd
34
80–90
110–120
Stomen
Worstwaren
Vis
Instellingen
Verse producten
Temperatuur: 90 °C
Bereidingstijd: zie tabel
Bereid verse vis voor zoals u dat nor‐
maal ook doet, bijvoorbeeld schubben
en ingewanden verwijderen en reinigen.
Worstwaren
[min]
Gekookte worst
6–8
Vleesworst
6–8
Witte worst
6–8
Bereidingstijd
Diepvriesproducten
Vis hoeft voor de bereiding niet hele‐
maal te worden ontdooid. Het is vol‐
doende als de buitenkant zacht genoeg
is om de kruiden op te nemen.
Voorbereiding
Besprenkel de vis voor de bereiding
met bijvoorbeeld citroen- of limoensap.
Hierdoor wordt het vlees steviger.
U hoeft de vis niet te zouten, omdat het
vlees bij stomen alle mineralen behoudt
die voor een intensieve smaak zorgen.
Stoomovenpannen
Vet ovenpannen met gaten in.
Niveau
Als u in ovenpannen met gaten vis be‐
reidt en tegelijk in andere ovenpannen
andere voedingsmiddelen wilt bereiden,
kunt u smaakbeïnvloeding vermijden
(door omlaag druppelend vocht) door
de vis meteen boven de opvangschaal
in de oven te plaatsen.
35
Stomen
Temperatuur
85 - 90 °C
Voor het behoedzaam bereiden van
kwetsbare vissoorten, zoals zeetong.
100 °C
Voor het bereiden van vissoorten met
stevig vlees, zoals kabeljauw en zalm.
Voor het bereiden van vis in saus of
bouillon.
Bereidingstijd
De bereidingstijd is afhankelijk van de
dikte en de hoedanigheid van de vis,
niet van het gewicht. Hoe dikker de vis
des te langer de bereidingstijd. Een
stuk vis van 500 g dat 3 cm dik is, heeft
een langere bereidingstijd dan een stuk
van 500 g dat 2 cm dik is.
Hoe langer u vis kookt des te steviger
wordt het vlees. Houd de aangegeven
bereidingstijden aan. Als u de vis niet
gaar genoeg vindt, kunt u de bereiding
verlengen, maar hooguit met enkele mi‐
nuten.
Verleng de aangegeven bereidingstijden
met enkele minuten als u vis in saus of
bouillon bereidt.
Tips
– Met specerijen en kruiden, zoals dille,
kunt u de smaak van de vis intensive‐
ren.
– Bereid grote vissen in "zwemstand".
Voor de ondersteuning kunt u een
klein kopje of iets dergelijks omge‐
keerd in de ovenpan zetten. Zet de
vis met de geopende buik hierop.
36
– Met het visafval (graten, vinnen en
viskoppen), soepgroente en koud wa‐
ter kunt u in een ovenpan visfond
maken. Stel een temperatuur in van
100 °C en houd een bereidingstijd
aan van 60 tot 90 minuten. Hoe lan‐
ger de bereidingstijd des te krach‐
tiger de fond.
– Voor blauw koken wordt de vis in
water met azijn bereid (de vis wordt
daarbij blauw). Voor de hoeveelheden
water en azijn volgt u het recept. U
mag voor deze bereidingswijze de
huid van de vis niet beschadigen.
Geschikte vissoorten zijn karper, fo‐
rel, zeelt, paling en zalm.
Instellingen
Temperatuur: zie tabel
Bereidingstijd: zie tabel
Stomen
De in de tabellen genoemde tijden zijn slechts algemene richtlijnen voor verse vis.
Wij raden u aan om eerst de kortste bereidingstijd te kiezen. U kunt de bereidings‐
tijd na afloop nog verlengen.
Vis
[°C]
[min]
Paling
100
5–7
Baarsfilet
100
8–10
Doradefilet
85
3
Forel, 250 g
90
10–13
Heilbotfilet
85
4–6
Kabeljauwfilet
100
6
Karper, 1,5 kg
100
18–25
Zalmfilet
100
6–8
Zalmsteak
100
8–10
Zalmforel
90
14–17
Pangasiusfilet
85
3
Roodbaarsfilet
100
6–8
Schelvisfilet
100
4–6
Scholfilet
85
4–5
Zeeduivelfilet
85
8–10
Zeetongfilet
85
3
Tarbotfilet
85
5–8
Tonijnfilet
85
5–10
Snoekbaarsfilet
85
4
Temperatuur / bereidingstijd
37
Stomen
Schaaldieren
Voorbereiding
Laat ingevroren schaaldieren voor de bereiding ontdooien.
Maak de schaaldieren schoon, verwijder de darm en reinig ze.
Stoomovenpannen
Vet ovenpannen met gaten in.
Bereidingstijd
Hoe langer u schaaldieren kookt, des te steviger worden ze. Houdt u zich aan de
aangegeven bereidingstijden.
Verleng de aangegeven bereidingstijden met enkele minuten als u schaaldieren in
saus of bouillon bereidt.
Instellingen
Temperatuur: zie tabel
Bereidingstijd: zie tabel
[°C]
[min]
Crevettes
90
3
Garnalen
90
3
Reuzengarnalen
90
4
Krabben
90
3
Langoesten
95
10–15
Shrimps
90
3
Temperatuur / bereidingstijd
38
Stomen
Zoetwatermosselen
Verse producten
Vergiftigingsgevaar!
Bereid alleen gesloten mosselen.Mosselen die na de bereiding niet open zijn,
mogen niet worden gegeten.
Zet verse mosselen voor de bereiding enkele uren in water, zodat ze eventueel
aanwezig zand kunnen uitspoelen. Borstel de mosselen daarna goed schoon.
Diepvriesproducten
Ingevroren mosselen moeten voor de bereiding worden ontdooid.
Bereidingstijd
Hoe langer u mosselen kookt, des te harder wordt het vlees. Houdt u zich aan de
aangegeven bereidingstijden.
Instellingen
Temperatuur: zie tabel
Bereidingstijd: zie tabel
[°C]
[min]
Eendenmosselen
100
2
Kokkels
100
2
Mosselen
90
12
Jakobsschelpen
90
5
Zwaardscheden
100
2–4
Venusschelpen
90
4
Temperatuur / bereidingstijd
39
Stomen
Rijst
Rijst welt tijdens de bereiding en moet daarom in vocht worden bereid. Afhankelijk
van de rijstsoort is de vochtopname verschillend en daarmee ook de verhouding
rijst/vocht.
De rijst neemt het vocht compleet op en er gaan geen voedingsstoffen verloren.
Instellingen
Temperatuur: 100 °C
Bereidingstijd: zie tabel
Verhouding
rijst : vocht
[min]
Basmatirijst
1 : 1,5
15
Parboiled rijst
1 : 1,5
23–25
Melkrijst
1 : 2,5
30
Risotto
1 : 2,5
18–19
Volkorenrijst
1 : 1,5
26–29
Wilde rijst
1 : 1,5
26–29
Rondkorrelrijst
Bereidingstijd
40
Stomen
Pasta / deegwaren
Droge pasta/deegwaren
Droge pasta en droge deegwaren wellen tijdens de bereiding. Deze producten
moeten dan ook in vocht worden bereid. Het vocht moet de pasta goed bedek‐
ken. Als u heet vocht gebruikt, wordt het bereidingsresultaat beter.
Verleng de door de producent aangegeven bereidingstijd met ca. ¹/₃.
Verse producten
Verse pasta en verse deegwaren (bijvoorbeeld uit de koeling) hoeven niet te wel‐
len. Gebruik hiervoor een ovenpan met gaten.
Haal aan elkaar klevende pasta/deegwaren los en verdeel het voedingsmiddel ge‐
lijkmatig over de ovenpan.
Instellingen
Temperatuur: 100 °C
Bereidingstijd: zie tabel
Verse producten
[min]
Gnocchi
2
Knöpfli
1
Ravioli
2
Spätzle
1
Tortellini
2
Droge pasta/deegwaren,
bedekt met water
Lintmacaroni
14
Vermicelli
8
Bereidingstijd
41
Stomen
Knoedels
Kant-en-klare knoedels in een kookbuiltje moeten goed met water worden bedekt,
omdat zij anders niet voldoende vocht opnemen en uit elkaar vallen, ook als u ze
voorheen in water heeft gezet.
Bereid verse knoedels in een ingevette ovenpan met gaten.
Instellingen
Temperatuur: 100 °C
Bereidingstijd: zie tabel
[min]
Gestoomde deegballetjes
30
Gistknoedels
20
Aardappelknoedels in kookbuiltje
20
Deegknoedels in kookbuiltje
Bereidingstijd
42
18–20
Stomen
Graan
Granen wellen tijdens de bereiding en moeten daarom in vocht worden bereid. Af‐
hankelijk van de graansoort is de vochtopname verschillend en daarmee ook de
verhouding graan/vocht.
Granen kunnen met hele korrel of gebroken worden bereid.
Instellingen
aTemperatuur: 100 °C
Bereidingstijd: zie tabel
Verhouding
graan : vocht
[min]
Amarant
1 : 1,5
15–17
Bulgur
1 : 1,5
9
Spelt, heel
1:1
18–20
Spelt, gebroken
1:1
7
Haver, heel
1:1
18
Haver, gebroken
1:1
7
1 : 1,5
10
Polenta
1:3
10
Quinoa
1 : 1,5
15
Rogge, heel
1:1
35
Rogge, gebrokenRogge, ge‐
broken
1:1
10
Tarwe, heel
1:1
30
Tarwe, gebroken
1:1
8
Gierst
Bereidingstijd
43
Stomen
Peulvruchten, gedroogd
Laat gedroogde peulvruchten voor het stomen minstens 10 uur in koud water we‐
ken. Door het weken kunnen peulvruchten beter worden verteerd en neemt de be‐
reidingstijd af. De geweekte peulvruchten moeten tijdens de bereiding met vocht
zijn bedekt.
Linzen moeten niet worden geweekt.
Als de peulvruchten niet zijn geweekt, moet u (afhankelijk van de soort) een be‐
paalde verhouding peulvruchten/vocht aanhouden.
Instellingen
Temperatuur: 100 °C
Bereidingstijd: zie tabel
Geweekt
[min]
Bonen
Kidneybonen
55–65
Rode bonen (azukibonen)
20–25
Zwarte bonen
55–60
Bonte bonen
55–65
Witte bonen
34–36
Erwten
Gele erwten
Groene erwten
Bereidingstijd
44
40–50
27
Stomen
Niet geweekt
Verhouding
peulvruchten : vocht
[min]
Kidneybonen
1:3
130–140
Rode bonen (azukibonen)
1:3
95–105
Zwarte bonen
1:3
100–120
Bonte bonen
1:3
115–135
Witte bonen
1:3
80–90
Bruine linzen
1:2
13–14
Rode linzen
1:2
7
Gele erwten
1:3
110–130
Groene erwten
1:3
60–70
Bonen
Linzen
Erwten
Bereidingstijd
45
Stomen
Kippeneieren
Gebruik een ovenpan met gaten als u eieren wilt koken.
U hoeft de eieren voor de bereiding niet in te prikken. Omdat de eieren tijdens de
opwarmfase langzaam worden verhit, barsten ze niet tijdens het stomen.
Vet ovenpannen zonder gaten in als u daarin eiergerechten wilt bereiden.
Instellingen
Temperatuur: 100 °C
Bereidingstijd: zie tabel
[min]
Grootte S
Zacht
Gemiddeld
Hard
3
5
9
Grootte M
Zacht
Gemiddeld
Hard
4
6
10
Grootte L
Zacht
Gemiddeld
Hard
5
6–7
12
Grootte XL
Zacht
Gemiddeld
Hard
6
8
13
Bereidingstijd
46
Stomen
Fruit
Om te voorkomen dat sap verloren gaat, kunt u fruit het best in een ovenpan zon‐
der gaten bereiden. Als u fruit in een ovenpan met gaten bereidt, schuif dan een
ovenpan zonder gaten eronder in de oven. Ook dan blijft het sap behouden.
Tip: U kunt het opgevangen sap voor andere doeleinden gebruiken.
Instellingen
Temperatuur: 100 °C
Bereidingstijd: zie tabel
[min]
Appels, in stukjes
1–3
Peren, in stukjes
1–3
Kersen
2–4
Mirabellen
1–2
Nectarines/perziken, in stukjes
1–2
Pruimen
1–3
Kweeappels/-peren, blokjes
6–8
Rabarber, in stukjes
1–2
Kruisbessen
2–3
Bereidingstijd
47
Stomen
Menugaren
Met deze bereidingsfunctie kunt u een
menu samenstellen dat uit verschil‐
lende voedingsmiddelen met verschil‐
lende bereidingstijden bestaat, bijvoor‐
beeld roodbaarsfilet met rijst en broc‐
coli. De voedingsmiddelen worden ach‐
tereenvolgens op verschillende mo‐
menten in de oven gezet en zijn dan te‐
gelijk klaar.
Niveau
Schuif druppelende voedingsmiddelen
(zoals vis) en kleur afgevende voedings‐
middelen (zoals rode bieten) meteen
boven de opvangschaal / universele
bakplaat (afhankelijk van het model) in
de oven. U voorkomt zo smaakbeïn‐
vloeding en verkleuringen.
Temperatuur
De temperatuur bij het bereiden van
menu's moet 100°C zijn, omdat de
meeste voedingsmiddelen alleen bij die
temperatuur gaar worden. Kies nooit de
laagste temperatuur als voor voedings‐
middelen verschillende temperaturen
worden aanbevolen, bijvoorbeeld voor
doradefilet 85°C en voor aardappelen
100°C.
Als voor een voedingsmiddel bijvoor‐
beeld 85°C wordt aanbevolen, test dan
eerst wat het resultaat zal zijn als u op
100°C gaat koken. Bij kwetsbare vis‐
soorten met een losse structuur, zoals
zeetong en schol, wordt het vlees op
100°C erg stevig.
Bereidingstijd
Als u de temperatuur verhoogt, moet u
de bereidingstijd met ca. ¹/₃ verkorten.
48
Voorbeeld:
Rijst
20 minuten
Roodbaarsfilet
6 minuten
Broccoli
4 minuten
20 minuten min 6 minuten = 14 minuten
(1e bereidingstijd: rijst)
6 minuten min 4 minuten = 2 minuten
(2e bereidingstijd: roodbaarsfilet)
Rest = 4 minuten (3e bereidingstijd:
broccoli)
Berei‐
dingstij‐
den
20 min. rijst
6 min. roodbaar‐
sfilet
4 min.
broccoli
Instel‐
ling
14 min
2 min
4 min
Stomen
Werkwijze
Zet eerst de rijst in de oven.
Stel de eerste tijd in, dus 14 minuten.
Zet na die 14 minuten de roodbaarsfi‐
let in de stoomoven.
Stel de tweede bereidingstijd in, dus
2 minuten.
Zet na die 2 minuten de broccoli in de
stoomoven.
Stel de derde bereidingstijd in, dus 4
minuten.
49
Speciale toepassingen
Verwarmen
Werkwijze
Voedingsmiddelen kunnen in de stoom‐
oven behoedzaam worden verwarmd.
Ze drogen niet uit en worden niet gaar‐
der. Het product wordt gelijkmatig ver‐
hit en hoeft niet te worden doorgeroerd.
Dek de voedingsmiddelen af met een
diep bord, een hitte- (tot 100°C) en
stoombestendige folie of met een
deksel.
U kunt bordmaaltijden (vlees, groente,
aardappelen) net zo verwarmen als af‐
zonderlijke voedingsmiddelen.
Kookgerei
Kleine hoeveelheden kunt u op een
bord, grote hoeveelheden in een oven‐
pan verwarmen.
Zet de borden of schalen in een vol‐
doende grote ovenpan met gaten.
Instellingen
Temperatuur: 100 °C
Tijd: zie tabel
[min]
Bijgerechten (pasta, rijst,
etc.)
8–10
Eenpansgerecht
8–10
Visfilet
6–8
De in de tabel aangegeven tijd heeft be‐
trekking op een gemiddelde portie per
bord / ovenpan. Verleng de tijd bij
grotere hoeveelheden.
Vlees
8–10
Gevogelte
8–10
Groente
8–10
Tips
Soep
8–10
– Verwarm grote stukken (zoals braad‐
vlees) niet als geheel, maar in porties
als bordmaaltijd.
Bordmaaltijden
8–10
Tijd
Het aantal borden of ovenpannen is niet
van invloed op de bereidingstijd.
– Halveer compacte voedingsmiddelen,
zoals gevulde paprika's of een rolla‐
de.
– Gepaneerde voedingsmiddelen, zoals
schnitzels, blijven niet krokant.
– Verwarm sauzen apart. Uitzondering:
voedingsmiddelen die in een saus
worden bereid (zoals goulash).
50
Tijd
Speciale toepassingen
Ontdooien
Tips
De ontdooitijden zijn aanzienlijk korter
dan bij ontdooien op kamertempera‐
tuur.
– Vis hoeft voor de bereiding niet hele‐
maal te worden ontdooid. Het is vol‐
doende als de buitenkant zacht ge‐
noeg is om de kruiden op te nemen.
Afhankelijk van de dikte is 2–5 minu‐
ten voldoende.
Temperatuur
De optimale ontdooitemperatuur is 60
°C.
Uitzonderingen: Gehakt en wild: 50 °C.
Voor en na het ontdooien / de berei‐
ding
– Maak producten die aan elkaar kle‐
ven (zoals bessen en stukken vlees)
na de helft van de ontdooitijd los en
verdeel ze zo goed mogelijk.
Verwijder bij ontdooien de verpakking.
Uitzonderingen:Ontdooi brood en ge‐
bak in de verpakking, omdat deze pro‐
ducten anders vocht opnemen en zacht
worden.
– Vries eenmaal ontdooide voedings‐
middelen niet weer in.
Laat het ontdooide voedingsmiddel na
afloop nog enige tijd bij kamertempera‐
tuur staan. Deze doorwarmtijd is nodig
zodat de warmte zich gelijkmatig kan
verdelen (van buiten naar binnen).
Instellingen
– Ontdooi ingevroren kant-en-klaarge‐
rechten volgens de aanwijzingen op
de verpakking.
Temperatuur: zie tabel
Ontdooitijd: zie tabel
Stoomovenpannen
Gevaar voor salmonella!
Giet het vocht van vlees en gevogel‐
te weg. Gebruik het vocht nooit!
Gebruik bij het ontdooien van levens‐
middelen waarbij vocht vrijkomt, zoals
gevogelte, een stoomovenpan met
gaatjes en schuif de opvangschaal of
universele bakplaat (afhankelijk van het
model) eronder. Zo liggen de te ont‐
dooien levensmiddelen niet in het dooi‐
vocht.
Voedingsmiddelen die niet druppelen
kunt u in een ovenpan zonder gaten
ontdooien.
51
Speciale toepassingen
Ingevroren producten
Hoeveelheid/
aantal
[°C]
[min]
[min]
Kaas in plakken
125 g
60
15
10
Kwark
250 g
60
20–25
10–15
Room
250 g
60
20–25
10–15
Zachte kaas
100 g
60
15
10–15
Appelmoes
250 g
60
20–25
10–15
Stukjes appel
250 g
60
20–25
10–15
Abrikozen
500 g
60
25–28
15–20
Aardbeien
300 g
60
8–10
10–12
Frambozen/rode bessen
300 g
60
8
10–12
Kersen
150 g
60
15
10–15
Perziken
500 g
60
25–28
15–20
Pruimen
250 g
60
20–25
10–15
Kruisbessen
250 g
60
20–22
10–15
300 g
60
20–25
10–15
Visfilets
400 g
60
15
10–15
Forellen
500 g
60
15–18
10–15
Kreeft
300 g
60
25–30
10–15
Krabben
300 g
60
4–6
5
480 g
60
20–25
10–15
elk 125–150 g
60
8–10
15–20
Gehakt
250 g
50
15–20
10–15
Gehakt
500 g
50
20–30
10–15
Zuivelproducten
Fruit
Groente
Als blok ingevroren
Vis
Kant-en-klaargerechten
Vlees, groente, bijgerechten /
eenpansgerecht / soepen
Vlees
Braadvlees in schijven
52
Speciale toepassingen
Ingevroren producten
Hoeveelheid/
aantal
[°C]
[min]
[min]
Goulash
500 g
60
30–40
10–15
Goulash
1000 g
60
50–60
10–15
Lever
250 g
60
20–25
10–15
Hazenrug
500 g
50
30–40
10–15
Reerug
1000 g
50
40–50
10–15
Schnitzel/kotelet/braadworst
800 g
60
25–35
15–20
Haantje / kip
1000 g
60
40
15–20
Kippenbout
150 g
60
20–25
10–15
Kipschnitzel
500 g
60
25–30
10–15
Kalkoenbout
500 g
60
40–45
10–15
–
60
10–12
10–15
400 g
60
15
10–15
–
60
30
2
Duits brood, gesneden
250 g
60
40
15
Volkorenbrood, gesneden
250 g
60
65
15
Witbrood, gesneden
150 g
60
30
20
Gevogelte
Gebak
Blader-/gistdeeg
Roerdeeg
Brood/broodjes
Broodjes
Temperatuur / ontdooitijd / doorwarmtijd
53
Speciale toepassingen
Inmaken
Hoeveelheid/Systeeminhoud
Gebruik alleen verse voedingsmiddelen,
zonder lelijke en rotte plekken.
Vul het glas losjes tot maximaal 3 cm
onder de rand. De celwanden raken be‐
schadigd als u het voedingsmiddel erin
drukt. Tik met het glas voorzichtig op
een doek, zodat de inhoud beter wordt
verdeeld.
Glazen
Gebruik alleen onbeschadigde, schone
inmaakglazen en toebehoren. U kunt
glazen met een twist-off-deksel ge‐
bruiken en glazen deksels met een rub‐
beren ring.
Gebruik alleen glazen die even groot
zijn, zodat alles gelijkmatig wordt inge‐
maakt.
Reinig de rand van de glazen na het
vullen met een schone doek en heet
water en sluit de glazen.
Fruit
Selecteer het fruit zorgvuldig. Was het
kort maar grondig en laat het goed uit‐
druppelen. Reinig bessen extra voor‐
zichtig. Bessen zijn zeer kwetsbaar en
raken snel beschadigd.
Verwijder eventuele schillen, stelen, pit‐
ten, etc. Snijd groot fruit in kleinere
stukken. Snijd appels bijvoorbeeld in
partjes.
Prik grote steenvruchten met steen
(pruimen, abrikozen) verschillende ke‐
ren met een vork of een houten stokje,
omdat ze anders kunnen barsten.
Groente
Groente rafspoelen, reinigen en fijn
snijden.
Blancheer groenten voor het inmaken,
zodat de kleur behouden blijft (zie ru‐
briek "Blancheren").
54
Gebruik voor fruit een suikeroplossing.
Voor groenten kunt u een zout- of azijn‐
oplossing gebruiken.
Vlees en worst
Braad of kook het vlees voor het inma‐
ken, zodat het net gaar wordt. Neem
voor het opvullen de braadfond, die u
met water kunt strekken, of de bouillon
waarin het vlees is gekookt. Let op dat
de rand van het glas vetvrij is.
Vul de potten met worst slechts tot de
helft, omdat de worst tijdens het inma‐
ken omhoog komt.
Tips
– Maak gebruik van de restwarmte van
de oven en haal de glazen pas 30 mi‐
nuten na het uitschakelen uit de
ovenruimte.
– Laat de glazen ca. 24 uur langzaam
afkoelen, afgedekt met een doek.
Speciale toepassingen
Werkwijze
Schuif de opvangschaal op het onderste niveau in het toestel en een ovenpan
met gaten erboven.
Zet de (even grote) glazen in de ovenpan met gaten. Ze mogen elkaar niet raken.
Instellingen
Temperatuur: zie tabel
Tijd: zie tabel
In te maken product
[°C]
* [min]
Rode bessen
80
50
Kruisbessen
80
55
Rode bosbessen
80
55
Kersen
85
55
Mirabellen
85
55
Pruimen
85
55
Perziken
85
55
Reine-claudes
85
55
Appels
90
50
Appelmoes
90
65
Kwee-appels/-peren
90
65
100
120
Bessen
Steenvruchten
Pitvruchten
Groente
Bonen
55
Speciale toepassingen
In te maken product
[°C]
* [min]
Dikke bonen
100
120
Komkommers
90
55
Rode bieten
100
60
Voorgekookt
90
90
Gebraden
90
90
Vlees
Temperatuur / Inmaaktijd
* De aangegeven inmaaktijden hebben betrekking op potten van 1,0 l. Voor weckpotten van
0,5 l moet de inmaaktijd met 15 minuten worden verkort, voor potten van 0,25 l met 20 mi‐
nuten.
56
Speciale toepassingen
Sap bereiden
Werkwijze
U kunt in uw oven van zacht en hard
fruit sap maken.
Doe het voorbereide fruit in een
ovenpan met gaten.
Met rijp fruit kunt u het best sap maken.
Hoe rijper het fruit des te meer sap en
des te aromatischer het sap.
Schuif een ovenpan zonder gaten of
de opvangschaal eronder om het vrij‐
komende vocht op te vangen.
Voorbereiding
Instellingen
Selecteer en reinig het fruit waarvan u
sap wilt maken en verwijder bescha‐
digde plekken.
Temperatuur: 100 °C
Tijd: 40-70 minuten
Verwijder de steeltjes van wijndruiven
en zure kersen, omdat deze bittere stof‐
fen bevatten. De steeltjes van bessen
hoeven niet te worden verwijderd.
Snijd grote vruchten (zoals appels) in
ca. 2 cm dikke blokjes. Hoe harder het
fruit of de groente, des te kleiner moet u
deze producten snijden.
Tips
– Meng voor een nog fijnere smaak
zoet met minder zoet fruit.
– Bij de meeste fruitsoorten neemt de
saphoeveelheid toe en verbetert het
aroma als u suiker toevoegt. Meng de
suiker door het fruit en laat deze en‐
kele uren intrekken. Gebruik op 1kg
zoet fruit 50–100 g suiker, op 1kg
zuur fruit 100–150g.
– Wilt u het sap bewaren, doe het dan
heet in schone flessen en sluit deze
meteen.
57
Speciale toepassingen
Yoghurt bereiden
Voor de yoghurtbereiding gebruikt u
melk en als startcultuur yoghurt of yog‐
hurtferment, bijvoorbeeld uit een re‐
formwinkel.
Gebruik verse yoghurt met levende cul‐
turen zonder toevoegingen. Gepasteuri‐
seerde yoghurt is niet geschikt.
De yoghurt moet vers zijn. Bewaar de
yoghurt niet te lang.
Voor de yoghurtbereiding kunt u onge‐
koelde houdbare melk of verse melk
gebruiken. Houdbare melk kunt u met‐
een gebruiken. Verse melk moet u eerst
tot 90 °C verhitten (niet koken!) en ver‐
volgens weer tot 35 °C laten afkoelen.
Als u verse melk gebruikt, wordt de
yoghurt iets steviger dan met houdbare
melk.
De yoghurt en de melk moeten hetzelf‐
de vetgehalte hebben.
Beweeg of schud de glazen niet tijdens
het stollen.
Na de bereiding moet de yoghurt met‐
een in de koelkast worden afgekoeld.
De stevigheid, het vetgehalte en de ge‐
bruikte yoghurtculturen beïnvloeden de
consistentie van de zelfgemaakte yog‐
hurt. Niet alle yoghurts zijn geschikt als
"startyoghurt".
Mogelijke oorzaken van een slecht
eindresultaat
De yoghurt is niet stevig genoeg:
De startyoghurt is niet goed bewaard,
de koelketen is onderbroken, de ver‐
pakking was beschadigd, de melk is
niet voldoende verhit.
58
Er is vocht afgezet:
De glazen zijn bewogen, de yoghurt is
niet snel genoeg afgekoeld.
De yoghurt is korrelig:
De melk is te heet gemaakt, de kwaliteit
van de melk was niet optimaal, de melk
en de startyoghurt zijn niet goed ge‐
mengd.
Tip: Bij gebruik van yoghurtferment
kunt u de yoghurt met een mengsel van
melk en room bereiden. Meng 3/4 liter
melk met 1/4 liter room.
Speciale toepassingen
Werkwijze
Roer 100 g yoghurt door 1 liter melk
of maak het mengsel met yoghurtfer‐
ment volgens de aanwijzingen op de
verpakking.
Vul het melkmengsel in portieglazen
en sluit de glazen af.
Zet de gesloten glazen in een oven‐
pan met gaten. Ze mogen elkaar niet
raken.
Zet de glazen meteen na afloop in de
koelkast. Beweeg de glazen niet on‐
nodig.
Gistdeeg laten rijzen
Werkwijze
Bereid het deeg volgens het recept.
Dek de schaal met deeg af en plaats
hem in een stoomovenpan met gaat‐
jes.
Instellingen
Temperatuur: 40 °C
Tijd: volgens recept
Instellingen
Temperatuur: 40 °C
Tijd: 5:00 uur
59
Speciale toepassingen
Gelatine smelten
Chocolade smelten
Werkwijze
U kunt alle soorten chocolade in het
toestel smelten.
Laat gelatinebladen 5 minuten in
een schaal met water weken. De ge‐
latinebladen moeten goed met water
bedekt zijn. Knijp de gelatinebladen
uit en giet het water weg. Leg de uit‐
geknepen gelatinebladen weer in de
schaal.
Doe gemalen gelatine in een schaal
en voeg zoveel water toe als op de
verpakking staat aangegeven.
Dek het serviesgoed af en zet het in
een ovenpan met gaten.
Instellingen
Temperatuur: 90 °C
Tijd: 1 minuut
Werkwijze
Breek de chocolade in stukken.Vet‐
glazuur bereidt u bij voorkeur in de
ongeopende verpakking in een oven‐
pan met gaten.
Doe grote hoeveelheden in een oven‐
pan zonder gaten en kleine hoeveel‐
heden in een kopje of schaal.
Dek de ovenpan of het serviesgoed
af met hitte- (tot 100°C) en stoombe‐
stendige folie of met een deksel.
Roer grote hoeveelheden tussendoor
een keer om.
Instellingen
Temperatuur: 65 °C
Tijd: 20 minuten
60
Speciale toepassingen
Voedingsmiddelen pellen
Appels conserveren
Werkwijze
U kunt onbehandelde appels langer
houdbaar maken. Bij opslag in een dro‐
ge, koele, goed geventileerde ruimte
zijn appels dan 5 tot 6 maanden houd‐
baar. Dit kan alleen met appels, niet
met andere pitvruchten.
Snijd voedingsmiddelen zoals toma‐
ten, nectarines, etc. bij de steelvoet
in (kruisvormig). U kunt het velletje
dan gemakkelijker verwijderen.
Doe het voedingsmiddel in een oven‐
pan met gaten.
Laat amandelen meteen na het koken
met koud water schrikken. U kunt ze
anders niet pellen.
Instellingen
Temperatuur: 50 °C
Bewaartijd: 5 minuten
Instellingen
Temperatuur: 100 °C
Tijd: zie tabel
Voedingsmiddel
[min]
Abrikozen
1
Amandelen
1
Nectarines
1
Paprika
4
Perziken
1
Tomaten
1
Tijd
61
Speciale toepassingen
Blancheren
Uien fruiten/stoven
Als u groente en fruit wilt invriezen,
moet u de producten eerst blancheren.
De kwaliteit van de voedingsmiddelen
blijft dan tijdens de opslag in de vriezer
beter.
Bij stoven wordt een voedingsmiddel in
het eigen sap bereid, eventueel met
toevoeging van wat vet (fruiten).
Bij groentesoorten die voor verdere ver‐
werking geblancheerd worden, blijft de
kleur beter behouden.
Snijd de uien fijn en doe de uien met
wat boter in een ovenpan zonder ga‐
ten.
Werkwijze
Dek de ovenpan of het serviesgoed
af met hitte- (tot 100°C) en stoombe‐
stendige folie of met een deksel.
Doe de voorbereide groente (het fruit)
in een ovenpan met gaten.
Dompel de groente (het fruit) na het
blancheren in ijswater om het product
snel af te koelen en laat het daarna
goed uitdruppelen.
Instellingen
Temperatuur: 100 °C
Blancheer: 1 minuut
62
Werkwijze
Instellingen
Temperatuur: 100 °C
Tijd: 4 minuten
Speciale toepassingen
Spek uitsmelten
Steriliseren
Het spek wordt niet bruin.
In het toestel kunt u ook serviesgoed en
zuigflessen steriliseren. Na afloop van
het programma zijn deze voorwerpen
kiemvrij zoals bij het bekende uitkoken.
Controleer wel eerst of alle onderdelen
(ook de speen) bestand zijn tegen tem‐
peraturen tot 100 °C en tegen stoom.
Werkwijze
Doe het spek (in blokjes, reepjes of
plakjes) in een ovenpan zonder ga‐
ten.
Dek de ovenpan af met een hitte- (tot
100°C) en stoombestendige folie of
met een deksel.
Instellingen
Temperatuur: 100 °C
Tijd: 4 minuten
Haal zuigflessen helemaal uit elkaar. Zet
de zuigflessen pas weer in elkaar als
deze helemaal droog zijn. Alleen zo
voorkomt u dat er opnieuw kiemvor‐
ming optreedt.
Werkwijze
Leg alle onderdelen zo in een oven‐
pan met gaten dat deze elkaar niet
raken (liggend of met de opening
naar beneden). De hete stoom kan nu
onbelemmerd alle delen bereiken.
Gebruik voor de ovenpan het onder‐
ste niveau.
Instellingen
Temperatuur: 100 °C
Tijd: 15 minuten
63
Speciale toepassingen
Vochtige handdoekjes verwar‐
men
Eierstich (ei voor soep)
Werkwijze
Roer 6 eieren door 375 ml melk (niet
tot schuim kloppen).
Maak de handdoekjes vochtig en rol
ze stevig op.
Werkwijze
Doe de handdoekjes in een ovenpan
met gaten.
Kruid het ei-/melkmengsel en doe het
in een met boter besmeerde ovenpan
zonder gaten.
Instellingen
Instellingen
Temperatuur: 70 °C
Tijd: 2 minuten
Temperatuur: 100 °C
Tijd: 4 minuten
Honing vloeibaar maken
Werkwijze
Draai het deksel iets open en zet de
pot in een ovenpan met gaten.
Roer de honing tussendoor een keer
om.
Instellingen
Stomen Temperatuur: 60 °C
Duur: 90 minuten (ongeacht de grootte
van de pot of de hoeveelheid in de pot)
64
Instellingen
Vanuit de fabriek heeft uw toestel be‐
paalde standaardinstellingen. U kunt de
in de tabel aangegeven instellingen wij‐
zigen.
Instellingen wijzigen en opslaan
De stoomoven is uitgeschakeld.
Raak aan en houd uw vinger erop.
Terwijl uw vinger op houdt, raakt u
een maal kort aan.
In het display verschijnt P1.
Tip de sensortoets of zo vaak
aan totdat in het display het ge‐
wenste programma verschijnt.
Bevestig met OK.
Tip of zo vaak aan totdat in het
display de gewenste status ver‐
schijnt.
Bevestig met OK.
De gekozen status wordt opgeslagen.
Als u de gewenste instellingen heeft
uitgevoerd, moet u de stoomoven uit‐
schakelen.
65
Instellingen
De fabrieksinstelling wordt vet weergegeven.
Programma
P1
P2
P3
P4
Status Mogelijke instellingen
S0
Demo-functie
Akoestisch signaal
Waterhardheid
S1
Fabrieksinstellingen herstellen
S0
uit, de stoomoven wordt verwarmd
S1
Aan, de stoomoven wordt niet ver‐
warmd.
S1
heel zacht
S2
zacht
S3
gemiddeld
S4
hard
S1
Zacht (<1,5 mmol/l, <8,4 °dH)
S2
Gemiddeld (1,5 - 2,5 mmol/l, 8,4–14
°dH)
S3
P5
P6
P7
66
Eenheid temperatuur
Voorverwarmen
Toetsgeluid
S4
–
S1
°C
S2
°F
S0
Voorverwarmen niet ingeschakeld
S1
Voorverwarmen ingeschakeld
S0
uit
S1
aan
Hard (>2,5 mmol/l, >14 °dH)
Gegevens voor testinstellingen
Testgerechten stomen
Voer de tests uit, zoals beschreven in de daarvoor geldende (concept-) normen
(DIN EN 50304 / DIN EN 60350).
Testgerecht
Stoomoven‐
pannen
Hoeveelheid
[g]
1)
2)°[°C]
[min]
max.
willekeurig
100
3
300
willekeurig
100
3
2, 3, 4 3)
100
4)
Stoomtoevoer
Broccoli (8.1) 1 x DGGL 1
Stoomverdeling
Broccoli (8.2) 1 x DGGL 1
Vermogen bij maximale belading
Erwten (8.3)
3 x DGGL 1
Verdeel 2500
g diepvries‐
erwten gelijk‐
matig over de
ovenpannen.
Niveau(s) van onderen / Temperatuur / Bereidingstijd
1)
Gebruik voor de opvangschaal altijd het onderste niveau.
2)
Plaats het testgerecht in de koude oven (voordat de opwarmfase begint).
3)
Plaats stoomovenpan op niveau 2 en 4 achterin, op niveau 3 voorin.
4)
De test is beëindigd als de temperatuur op de koudste plek 85 °C is.
67
Reiniging en onderhoud
Reiniging en onderhoud
Letselrisico!
De stoom van een stoomreiniger kan
terechtkomen op onderdelen die on‐
der spanning staan en een kortslui‐
ting veroorzaken.
Gebruik voor het reinigen van de
stoomoven nooit een stoomreiniger.
Alle oppervlakken kunnen verkleuren
of veranderen wanneer u onge‐
schikte reinigingsmiddelen gebruikt.
Alle oppervlakken zijn krasgevoelig.
Bij glazen oppervlakken kunnen
krassen glasbreuk tot gevolg heb‐
ben.
Verwijder resten van reinigingsmid‐
delen onmiddellijk.
Gebruik geen aliphatische koolwa‐
terstofhoudende reinigings- of spoel‐
middelen. Daardor kunnen afdich‐
tingen zwellen.
68
Laat de stoomoven voor iedere reini‐
ging afkoelen.
Maak heel de stoomoven en alle toe‐
behoren na elk gebruik schoon en
wrijf alles droog of laat alles drogen.
Sluit de ovendeur pas wanneer de
ovenruimte droog is.
Als u het toestel gedurende een
langere periode niet gebruikt (bijvoor‐
beeld tijdens vakanties), reinig het dan
nog eens grondig om geurvorming,
etc. te voorkomen. Laat de ovendeur
daarna openstaan.
Reiniging en onderhoud
Stoomovenfront
Ongeschikte reinigingsmiddelen
Om beschadigingen aan de oppervlak‐
ken te voorkomen, mogen de volgende
middelen niet worden gebruikt:
– soda-, ammoniak-, zuur- en chloride‐
houdende reinigingsmiddelen,
Reinig de oppervlakken met een
schone doek, lauwwarm water en rei‐
nigingsmiddel. U kunt ook een
schoon, vochtig microvezeldoekje
zonder reinigingsmiddel gebruiken.
Wrijf het front na elke reiniging droog
met een zachte doek.
– kalkoplossende reinigingsmiddelen,
– schurende reinigingsmiddelen, zoals
schuurpoeder, vloeibaar schuurmid‐
del en reinigingssteen,
– oplosmiddelhoudende reinigingsmid‐
delen,
– reinigingsmiddelen voor roestvrij
staal,
– reinigingsmiddelen voor vaatwassers.
– glasreinigers,
– reinigingsmiddelen voor keramische
kookplaten,
– schurende harde borstels en spons‐
jes (zoals pannensponsjes en ge‐
bruikte sponsjes die nog resten
schuurmiddel bevatten),
– vlekkensponsjes,
– scherpe metaalschrapers,
– staalwol,
– speciale spiraalsponsjes,
– puntreiniging met mechanische reini‐
gingsmiddelen,
– ovensprays.
69
Reiniging en onderhoud
Ovenruimte
Wees voorzichtig als u de achter‐
wand van de ovenruimte reinigt. Er
mag niets in de dichtingen van de
stoomtoe- en -afvoer vast komen te
zitten. U zou de dichtingen zo onbe‐
doeld achter de achterwand kunnen
drukken.
Verwijder
– condens met een spons of spons‐
doekje.
– lichte vetresten met een schoon
sponsdoekje, afwasmiddel en warm
water.
Het verwarmingselement bodem
kan na langdurig gebruik door drup‐
pels vloeistof verkleuren.
Verwijder blauwachtige verkleuringen
op het verwarmingselement bodem
met het Miele-reinigingsmiddel voor
keramische platen en roestvrij staal
(zie "Bij te bestellen accessoires").
Wis de oppervlakken na elke reini‐
ging met schoon water af, totdat alle
resten reinigingsmiddel verwijderd
zijn.
Wrijf de ovenruimte en de binnenkant
van de deur vervolgens met een doek
droog.
Vervang de deurdichting als deze
brokkelig of broos is geworden. U
kunt de deurdichting bij Miele bestel‐
len (zie einde van deze gebruiksaan‐
wijzing).
70
Accessoires
Alle accessoires zijn geschikt voor rei‐
niging in de vaatwasser.
Opvangschaal, rooster, stoomoven‐
pan
Reinig de opvangschaal, het rooster
en de ovenpannen na elk gebruik.
Droog de onderdelen vervolgens
weer af.
Verwijder blauwachtige verkleuringen
op de ovenpannen met het Miele-rei‐
nigingsmiddel voor keramische
platen en roestvrij staal (zie "Bij te be‐
stellen accessoires") of met azijn.
Reinig de stoomovenpan en de bo‐
demzeef na iedere reiniging met
schoon water om alle resten van rei‐
nigingsmiddelen te verwijderen.
Reiniging en onderhoud
Geleiderails
Haal de geleiderails eerst aan de zij‐
kant los en dan aan de achterkant.
Reinig de geleiderails in de afwasau‐
tomaat of met een schoon spons‐
doekje, afwasmiddel en warm water.
Waterreservoir
Dompel het waterreservoir niet in
water en reinig het waterreservoir
nooit in de afwasautomaat!
Giet het waterreservoir na elk ge‐
bruik leeg. Dit in verband met de hy‐
giëne en om condensvorming in het
toestel te voorkomen.
Gebruik geen ruwe sponzen of harde
borstels.
Haal het waterreservoir na elk gebruik
uit de oven, giet het leeg en droog
het af.
Plaats de geleiderails na de reiniging
correct terug (zie afbeelding).
Druk de geleiderails stevig vast.
Druk op de beide vergrendelingspun‐
ten om de inzet te ontgrendelen en
verwijder de inzet.
Als u de geleiderails niet correct te‐
rugplaatst, werkt de kantel- en uit‐
trekbeveiliging niet goed. Ook kan bij
het inschuiven van ovenpannen de
temperatuurvoeler beschadigd ra‐
ken.
Plaats de inzet pas weer in het reser‐
voir als beide delen helemaal droog
zijn. Het terugplaatsen gaat het best
als u de inzet schuin in het reservoir
steekt en vervolgens laat zakken
.
71
Reiniging en onderhoud
Dichting waterreservoir
Als u het waterreservoir na verloop
van tijd alleen nog met moeite kunt
plaatsen of uitnemen of als de fout‐
melding verschijnt, moet de dich‐
ting worden ingevet. Gebruik daar‐
voor een kleine hoeveelheid van het
bijgeleverde siliconenvet.
Verwijder de afdichting voor het invet‐
ten niet.
Ondeskundig omgaan met silicoon‐
vet!
Verwijder siliconenvet dat op de huid
terechtkomt door afwissen of af‐
spoelen.
Als het vet in de ogen komt, moeten
de ogen met veel water worden ge‐
spoeld.
Waarschuw een arts, als het vet
wordt doorgeslikt.
Vervang de dichting als deze brokke‐
lig of broos is geworden of als zich
onder in de ruimte voor het waterre‐
servoir meer water bevindt dan an‐
ders.
U kunt de dichting bij Miele bestellen
(zie einde van deze gebruiksaanwijzing).
72
Gebruik voor het insmeren alleen het
bijgeleverde siliconenvet en beslist
geen margarine, olie of andere huis‐
houdvetten. De dichting kan anders
uitzetten.
Reiniging en onderhoud
Ontkalken
Wij adviseren het gebruik van Mieleontkalkingstabletten (zie "Bij te bestel‐
len accessoires"). Deze zijn speciaal
voor Miele-apparatuur ontwikkeld,
voor een optimaal ontkalkingsproces.
U kunt ook een universeel ontkal‐
kingsmiddel met citroenzuur ge‐
bruiken.
Ontkalkingsoplossing is zuurhou‐
dend.
Als ontkalkingsoplossing op de deur‐
greep of de metalen panelen komt,
kunnen vlekken ontstaan.
Veeg ontkalkingsoplossing dadelijk
af.
De stoomoven moet na een bepaalde
gebruiksduur worden ontkalkt. Als het
tijdstip voor het ontkalken bereikt is,
wordt het aantal resterende bereidings‐
processen op het display weergegeven.
Na het laatste verblijvende stoompro‐
ces wordt de stoomoven geblokkeerd.
k
Na het laatste verblijvende stoompro‐
ces wordt de stoomoven geblokkeerd.
Wij raden u aan de stoomoven te ont‐
kalken voordat hij geblokkeerd wordt.
Tijdens het programma moet u het wa‐
terreservoir legen, omspoelen en met
vers water vullen.
Druk zo lang op de toets totdat u
een signaal hoort en in het display
en het knipperende symbool
verschijnen.
Doe 1 liter koud water in het waterre‐
servoir en voeg de juiste hoeveelheid
ontkalkingsmiddel toe.
Schuif het reservoir tot de aanslag in
het toestel.
Bevestig met OK.
De dubbele punt knippert en het sym‐
bool brandt continu. Het ont‐
kalkingsprogramma start.
Het programma kan alleen in de
eerste minuten worden afgebroken.
Zet het toestel niet voor het einde van
het ontkalkingsprogramma uit, omdat
u het programma anders volledig
moet herhalen.
Als de laatste 10 minuten zijn aange‐
broken, klinkt er een akoestisch signaal
en knippert het symbool p.
Haal het waterreservoir uit de oven
en giet het leeg. Haal vervolgens de
inzet uit het reservoir.
73
Reiniging en onderhoud
Giet het waterreservoir leeg.
Na het ontkalken:
Spoel het reservoir en de inzet gron‐
dig uit.
Schakel de stoomoven uit.
Vul het waterreservoir met 1 liter wa‐
ter en schuif het vervolgens weer in
de stoomoven.
Schuif het reservoir tot de aanslag in
het toestel.
Het knipperende symbool dooft en
het symbool begint te knipperen.
Bevestig met OK.
De dubbele punt knippert en het sym‐
bool brandt continu. Het ont‐
kalkingsprogramma wordt voortgezet.
Na afloop van het ontkalkingsprogram‐
ma klinkt er een akoestisch signaal.
74
Verwijder het waterreservoir, giet het
leeg en maak het droog.
Maak de ovenruimte droog.
Sluit de ovendeur pas wanneer de
ovenruimte droog is.
Nuttige tips
De meeste problemen die in de dagelijkse praktijk kunnen voorkomen, kunt u zelf
verhelpen. Het volgende overzicht helpt u daarbij.
Neem contact op met Miele (zie omslag) als u de oorzaak van een probleem niet
kunt vinden of als u het probleem niet kunt verhelpen.
Letselrisico! Ondeskundig uitgevoerde installatie-, onderhouds- en repara‐
tiewerkzaamheden leveren grote risico's op voor de gebruiker. Miele kan hier‐
voor niet aansprakelijk worden gesteld.
Laat installatie-, onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uitsluitend door vak‐
mensen uitvoeren die door Miele zijn geautoriseerd.
Open nooit de ommanteling van de stoomoven.
Probleem
Oorzaak en oplossing
De stoomoven kan niet
worden ingeschakeld.
De zekering heeft gereageerd.
Activeer de zekering (minimale sterkte: zie type‐
plaatje).
Er is mogelijk sprake van een technische storing.
Maak het toestel ca. 1 minuut spanningsvrij. Doe
dat als volgt:
– schakel de hoofdschakelaar van de huisinstalla‐
tie uit c.q. draai de desbetreffende zekering(en)
eruit of
– schakel de aardlekschakelaar uit.
Schakel daarna alles weer in. Kunt u het toestel
dan nog niet in gebruik nemen, neem dan contact
op met een elektricien of met Miele-Service.
De stoomoven wordt
niet verwarmd.
De demo-functie is geactiveerd.
De stoomoven kan worden bediend, maar de verwar‐
ming van de ovenruimte werkt niet.
Schakel de demo-functie uit (zie "Instellingen –
Handelaar").
Na het uitschakelen van De ventilator heeft een nalooptijd.
de oven hoort u nog
De oven heeft een ventilator die de wasem uit de
een ventilatorgeluid.
ovenruimte afvoert. Als u het toestel uitschakelt,
draait de ventilator nog enige tijd door. De ventilator
wordt na enige tijd automatisch uitgeschakeld.
75
Nuttige tips
Probleem
Oorzaak en oplossing
U kunt het waterreser‐ De dichting van het waterreservoir is stroef.
voir slechts met moeite Vet de dichting met een kleine hoeveelheid silico‐
tot de aanslag inschui‐
nenvet in, zoals beschreven in "Reiniging en on‐
ven dan wel uit het toe‐
derhoud > waterreservoir".
stel halen.
Het toestel gaat na een Het kookpunt van het water is veranderd, omdat het
verhuizing niet meer
hoogteverschil tussen de oude en de nieuwe locatie
over van de opwarmmeer dan 300 meter bedraagt.
naar de bereidingsfase. Om het kookpunt te justeren, moet u het ont‐
kalkingsprogramma uitvoeren (zie "Reiniging en
onderhoud – Ontkalken").
Bij het koken komt on‐
gebruikelijk veel stoom
vrij of op andere
plaatsen dan normaal.
De deur is niet goed gesloten.
Sluit de deur.
De deurdichting zit niet goed.
Druk de dichting zo aan dat deze overal goed zit.
De deurdichting is beschadigd.
Vervang de deurdichting als deze brokkelig of
broos is geworden. U kunt de deurdichting bij Mie‐
le bestellen.
... na verloop van tijd de De deur beweegt moeizaam.
deur geluiden maakt als Smeer de deurscharnieren, bijvoorbeeld met het
u deze opent en sluit?
bijgeleverde siliconenvet.
In het display verschijnt Het waterreservoir is niet tot aan de aanslag in de
stoomoven geschoven.
het symbool en er
klinkt eventueel een
Verwijder het waterreservoir en schuif het vervol‐
akoestisch signaal.
gens tot de aanslag in het toestel.
Er zit onvoldoende water in het reservoir. Het waterni‐
veau moet zich tussen de beide markeringen bevin‐
den.
Vul het reservoir.
76
Nuttige tips
Probleem
Oorzaak en oplossing
De opwarmfase duurt
ongebruikelijk lang.
Het waterreservoir is ernstig verkalkt, omdat de wa‐
terhardheid niet correct is ingesteld.
Stel de juiste waterhardheid voor uw regio in (zie
"Instellingen").
Ontkalk het toestel (zie "Reiniging en onderhoud >
Ontkalken").
Is de juiste waterhardheid ingesteld of doet het
probleem zich opnieuw voor, neem dan contact
op met de afdeling Klantcontacten.
In het display verschij‐
nen het symbool en
een getal tussen en
.
en knipperen.
De stoomoven moet worden ontkalkt.
Ontkalk het toestel (zie "Reiniging en onderhoud >
Ontkalken").
Een technisch defect.
Schakel de stoomoven uit en neem contact op
met Miele.
Het waterreservoir is niet tot aan de aanslag in de
stoomoven geschoven.
Verwijder het waterreservoir en schuif het vervol‐
gens tot de aanslag in het toestel.
Schakel de stoomoven uit en weer in.
De dichting van het waterreservoir is stroef.
Vet de dichting met een kleine hoeveelheid silico‐
nenvet in, zoals beschreven in "Reiniging en on‐
derhoud > waterreservoir".
77
Bij te bestellen accessoires
Speciaal voor uw toestellen levert Miele
een uitgebreid assortiment aan toebe‐
horen, alsmede reinigings- en onder‐
houdsmiddelen.
U kunt deze producten heel eenvoudig
via de Miele-webshop bestellen:
De producten zijn ook verkrijgbaar bij
Miele-Service (zie einde van deze ge‐
bruiksaanwijzing) en bij uw Miele-han‐
delaar.
Stoomovenpannen
U kunt kiezen uit tal van ovenpannen
met en zonder gaatjes en in diverse for‐
maten:
DGGL 1
Ovenpan met gaten,
inhoud 1,5 l / nuttige inhoud 0,9 l
325 x 175 x 40 mm (BxDxH)
DGG 2
Ovenpan zonder gaten,
inhoud 2,5 l / nuttige inhoud 2,0 l
325 x 175 x 65 mm (BxDxH)
DGG 3
Ovenpan zonder gaten,
inhoud 4,0 l / nuttige inhoud 3,1 l
325 x 265 x 65 mm (BxDxH)
78
Bij te bestellen accessoires
DGGL 4
Ovenpan met gaten,
inhoud 2,0 l / nuttige inhoud 1,7 l
325 x 265 x 40 mm (BxDxH)
Deksel voor ovenpannen
Ovenpan met gaten,
inhoud 4,0 l / nuttige inhoud 3,1 l
325 x 265 x 65 mm (BxDxH)
DGD 1/3
DGGL 5
Deksel voor ovenpannen 325 x 175 mm
DGD 1/2
Ovenpan met gaten,
inhoud 2,5 l / nuttige inhoud 2,0 l
325x175x65 mm (BxDxH)
DGGL 6
Deksel voor ovenpannen 325 x 265 mm
Ovenpan met gaten,
inhoud 4,0 l / nuttige inhoud 2,8 l
325 x 175 x 100 mm (BxDxH)
DGG 7
Ovenpan zonder gaten,
inhoud 4,0 l / nuttige inhoud 2,8 l
325 x 175 x 100 mm (BxDxH)
DGGL 8
79
Bij te bestellen accessoires
Reinigings- en onderhouds‐
middelen
Diversen
DGG 15
Ontkalkingstabletten (6 stuks)
Voor het ontkalken van de stoomoven
Reinigingsmiddel voor keramische
platen en roestvrij staal 250 ml
Voor het verwijderen van verkleuringen
op ovenpannen
Microvezeldoekje
Voor het verwijderen van vingerafdruk‐
ken en lichte verontreinigingen
Siliconenvet
Voor het invetten van de dichting in het
waterreservoir
80
De opvangschaal wordt bij het stomen
gebruikt om het vocht op te vangen dat
tijdens een bereiding ontstaat.
325 x 265 x 40 mm (BxDxH)
Technische gegevens
Aansluitsnoer
Stroomvoorziening: 230 V, 50 Hz
Aansluitwaarde: 2,2 kW
Gewicht: 19,3 kg
VDE-gekeurd: ja
a Aansluitkabel – aansluitpunt toestel
Afmetingen (b x h x d)
– Toestel, zie afbeelding
– Ovenruimte 240 x 335 x 275 mm
81
Miele-Service, typeplaatje, garantie
Afdeling Klantcontacten
Voor storingen die u niet zelf kunt verhelpen, waarschuwt u
– uw Miele-handelaar of
– de afdeling Consumentenbelangen van Miele.
De gegevens van Miele vindt u op de achterkant van deze gebruiks- en monta‐
gehandleiding.
Voor een goede en vlotte afhandeling moet de afdeling Miele-Service weten welk
type toestel u heeft en welk fabricagenummer het heeft.
Typeplaatje
Plak hier het bijgevoegde typeplaatje. Controleer of de gegevens op het typepla‐
tje overeenkomen met de gegevens op de achterzijde van deze gebruiksaanwij‐
zing.
Garantietermijn en garantievoorwaarden
De garantietermijn voor dit toestel bedraagt 2 jaar.
Voor meer informatie zie de bijgevoegde garantievoorwaarden. Voor informatie
over het Miele Service Verzekering Certificaat kunt u zich wenden tot uw Mielevakhandelaar of de bijgaande folder raadplegen.
82
nv Miele België
Z.5 Mollem 480
1730 Mollem (Asse)
Herstellingen aan huis en andere inlichtingen: 02/451.16.16
E-mail:
[email protected]
Internet: www.miele.be
Duitsland
Miele & Cie. KG
Carl-Miele-Straße 29
33332 Gütersloh
83
DG 6010
nl-BE
M.-Nr. 09 578 450 / 02