AEG BP7314001M Recipe book

Type
Recipe book

Deze handleiding is ook geschikt voor

NL
RECEPTENBOEK GEBRUIKSAANWIJZING
VOOR PERFECTE RESULTATEN
Bedankt dat u voor dit AEG product heeft gekozen. Dit
apparaat is ontworpen om vele jaren uitstekend te
presteren, met innovatieve technologieën die het leven
gemakkelijker helpen maken – functies die gewone
apparaten wellicht niet hebben. Neem een paar minuten
de tijd om het door te lezen zodat u er optimaal van kunt
profiteren.
ACCESSOIRES EN VERBRUIKSARTIKELEN
In de AEG webshop vindt u alles wat u nodig heeft om al
uw apparaten van AEG mooi te houden en perfect te
laten functioneren. Ook vindt u hier een groot aantal
accessoires die zijn ontworpen en gebouwd volgens de
hoge kwaliteitsnormen die u verwacht, van speciaal
kookgerei tot bestekmandjes en van flessenhouders tot
waszakken…
Bezoek onze webshop op
www.aeg.com/shop
2
INHOUD
4 Nuttige aanwijzingen en tips
In deze gebruiksaanwijzing worden de
volgende symbolen gebruikt:
Belangrijke informatie over uw persoonlijke
veiligheid en informatie over het voorkomen
van schade aan het apparaat.
Algemene informatie en tips
Milieu-informatie
Wijzigingen voorbehouden
Inhoud
3
NUTTIGE AANWIJZINGEN EN TIPS
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Binnenkant van de deur
Bij bepaalde modellen vindt u het volgende aan de binnenkant van de ovendeur:
de nummers van de ovenniveaus (geselecteerde modellen)
informatie over de ovenfuncties, aanbevolen niveaus en temperaturen voor karakteristie-
ke gerechten (geselecteerde modellen).
De temperaturen en baktijden in de tabellen zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze zijn af-
hankelijk van de recepten en de kwaliteit en de hoeveelheid van de gebruikte ingrediënten.
Bakken
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/braadverhouding hebben dan het apparaat dat u
tot nu toe gebruikt heeft. Pas uw normale instellingen (temperatuur, gaartijden) en de
ovenniveaus aan de tabelwaarden aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd uit-
schakelen, om te profiteren van de restwarmte.
Wanneer u diepgevroren levensmiddelen gebruikt, kunnen de platen in de oven tijdens
het bakken vervormen. Wanneer de platen afkoelen, verdwijnt de vervorming.
Aanwijzigen bij de baktabellen
Wij raden aan om de eerste keer de lagere temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept, kijkt u dan bij een
soortgelijk product.
Bij het bakken van gebak op meerdere niveaus kan de baktijd ca. 10-15 minuten langer
zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin van het bakproces
niet overal even bruin. Verander in dit geval de temperatuurinstelling niet. De verschillen
verminderen tijdens het bakproces.
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de cake is te
licht van kleur
Verkeerde ovenniveau Plaats de cake lager
De cake zakt in (wordt klef,
klonterig, streperig).
Te hoge oventemperatuur
Stel de oventemperatuur iets
lager in
De cake zakt in (wordt klef,
klonterig, streperig).
Te korte baktijd
Baktijd verlengen. Baktijden
kunnen niet worden verkort
door hogere baktemperaturen
4 Nuttige aanwijzingen en tips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De cake zakt in (wordt klef,
klonterig, streperig).
Te veel vocht in het deeg.
Minder vocht gebruiken. Let op
de kneedtijden, vooral bij het
gebruik van keukenmachines
De cake is te droog. Te lage oventemperatuur Oventemperatuur verhogen
De cake is te droog. Te lange baktijd. De baktijd verkorten.
Gebak wordt ongelijkmatig
bruin
Te hoge oventemperatuur en te
korte baktijd.
De oventemperatuur lager in-
stellen en de baktijd verlengen.
Gebak wordt ongelijkmatig
bruin
Het deeg is niet gelijkmatig
verdeeld
Verdeel het deeg gelijkmatig
over de bakplaat
Gebak wordt niet gaar binnen
de aangegeven baktijd
Te lage temperatuur.
Oveninstelling iets hoger in-
stellen
Bakken op één ovenniveau:
Bakken in vormen
Type van bakken Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur °C Tijd uren:min.
Tulband of brio-
che
Multi hetelucht 1 150-160 0:50-1:10
Zandgebak/fruit-
gebak
Multi hetelucht 1 140-160 1:10-1:30
Cake, zacht Multi hetelucht 2 140 0:35-0:50
Cake, zacht Conventionele
functie (boven +
onderwarmte)
2 160 0:35-0:50
Taartbodem van
zandtaartdeeg
Multi hetelucht 2
170-180
1)
0:10-0:25
Taartbodem -
roerdeeg
Multi hetelucht 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 vor-
men Ø20cm, dia-
gonaal geplaatst)
Multi hetelucht 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 vor-
men Ø20cm, dia-
gonaal geplaatst)
Conventionele
functie (boven +
onderwarmte)
1 180 1:10-1:30
Kwarktaart Conventionele
functie (boven +
onderwarmte)
1 170-190 1:00-1:30
1) Oven voorverwarmen
Cakes/pasteitjes/gebak op bakblik
Type van bakken Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur °C Tijd uren:min.
Vlechtbrood/
broodkrans
Boven + onder-
warmte
3 170-190 0:30-0:40
Nuttige aanwijzingen en tips 5
Type van bakken Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur °C Tijd uren:min.
Kerststol Boven + onder-
warmte
2
160-180
1)
0:50-1:10
Brood (rogge-
brood):
1. Eerste deel
van het bak-
proces.
2. Tweede deel
van het bak-
proces.
Boven + onder-
warmte
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Roomsoezen/
tompoezen
Boven + onder-
warmte
3
190-210
1)
0:20-0:35
Koninginnen-
brood (opgerolde
cake met jam)
Boven + onder-
warmte
3
180-200
1)
0:10-0:20
Kruimeltaart
(droog)
Multi hetelucht 3 150-160 0:20-0:40
Amandelcake/sui-
kertaart
Boven + onder-
warmte
3
190-210
1)
0:20-0:30
Vruchtentaart (op
gistdeeg/roer-
deeg)
2)
Multi hetelucht 3 150 0:35-0:50
Vruchtentaart (op
gistdeeg/roer-
deeg)
2)
Boven + onder-
warmte
3 170 0:35-0:50
Vruchtencake met
kruimeldeeg
Multi hetelucht 3 160-170 0:40-1:20
Plaatkoek met
kwetsbare garne-
ring (bijvoorbeeld
kwark, room,
puddingvulling)
Boven + onder-
warmte
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik diepe pan
Koekjes
Type van bakken Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur °C Tijd uren:min.
Zandkoekjes Multi hetelucht 3 150-160 0:10-0:20
Shortbread/ Dee-
greepjes
Multi hetelucht 3 140 0:20-0:30
Shortbread/ Dee-
greepjes
Boven + onder-
warmte
3
160
1)
0:20-0:30
Roerdeegkoekjes Multi hetelucht 3 150-160 0:15-0:20
6 Nuttige aanwijzingen en tips
Type van bakken Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur °C Tijd uren:min.
Eiwitgebak,
schuimgebak
Multi hetelucht 3 80-100 2:00-2:30
Bitterkoekjes Multi hetelucht 3 100-120 0:30-0:50
Klein gerezen ge-
bak
Multi hetelucht 3 150-160 0:20-0:40
Bladerdeeg Multi hetelucht 3
170-180
1)
0:20-0:30
Broodjes Multi hetelucht 3
160
1)
0:10-0:25
Broodjes
Boven + onder-
warmte
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
per plaat)
Multi hetelucht 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
per plaat)
Boven + onder-
warmte
3
170
1)
0:20-0:30
1) Oven voorverwarmen
Ovenschotels en gegratineerde gerechten
Schotel Ovenfunctie Rekstand Temperatuur °C Tijd uren:min.
Pastaschotel
Conventionele
functie (boven +
onderwarmte)
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Conventionele
functie (boven +
onderwarmte)
1 180-200 0:25-0:40
Groentegratin
1)
Circulatiegrill of
Multi hetelucht
1 160-170 0:15-0:30
Stokbroden be-
dekt met gesmol-
ten kaas
Circulatiegrill of
Multi hetelucht
1 160-170 0:15-0:30
Zoete ovenscho-
tels
Conventionele
functie (boven +
onderwarmte)
1 180-200 0:40-0:60
Visschotels
Conventionele
functie (boven +
onderwarmte)
1 180-200 0:30-1:00
Gevulde groente
Circulatiegrill of
Multi hetelucht
1 160-170 0:30-1:00
1) Oven voorverwarmen
Nuttige aanwijzingen en tips 7
Bakken op meerdere niveaus
Cakes/pasteitjes/gebak op bakblik
Type van bakken
Multi hetelucht Multi hetelucht
Temperatuur in
°C
Tijdsinstelling
Uren:min.
Inzetniveaus vanaf de bodem
2 niveaus 3 niveaus
Roomsoezen/
tompoezen
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Kruimeltaart 1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Oven voorverwarmen
Koekjes/small cakes/gebak/broodjes
Type van bakken
Multi hetelucht Multi hetelucht
Temperatuur in
°C
Tijdsinstelling
Uren:min.
Inzetniveaus vanaf de bodem
2 niveaus 3 niveaus
Zandkoekjes 1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Shortbread/ Dee-
greepjes
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Roerdeegkoekjes 1/4 - 160-170 0:25-0:40
Eiwitgebak,
schuimgebak
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Bitterkoekjes 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Klein gerezen ge-
bak
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Bladerdeeg 1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Broodjes 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
per plaat)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Oven voorverwarmen
Lage temp.
Gebruik deze functie voor het bereiden van zachte, magere stukken vlees en vis. Zonder
deksel bereiden.
1. Het braadstuk in de pan heel heet aanbraden.
2. Plaats het vlees in een braadschaal of direct op het rooster. Zet de gril/braadplaat onder
het rooster om vet op te vangen.
Gerecht Gewicht (g) Temperatuur °C Roosterstand Tijd uren:min.
Rosbief 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Runderbiefstuk 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
8 Nuttige aanwijzingen en tips
Gerecht Gewicht (g) Temperatuur °C Roosterstand Tijd uren:min.
Geroosterd kalfs-
vlees
1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Steaks 200-300 120 3 0:20 - 0:40
Pizza hetelucht
Type van bakken Rekstand Temperatuur °C Tijd in min.
Pizza (dunne korst)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (met veel garne-
ring)
2 180 - 200 20 - 30
Taarten 1 180 - 200 40 - 55
Spinazietaart 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Zwisterse flan 1 170 - 190 45 - 55
Appeltaart, bedekt 1 150 - 170 50 - 60
Groentetaart 1 160 - 180 50 - 60
Ongedesemd brood
2
230 - 250
1)
10 - 20
Bladerdeegtaart
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pizza-
achtig gerecht uit de
Elzas)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroggen (Russische
variant op calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik diepe pan
Braden
Algemene aanwijzingen:
Gebruik hittebestendig servies om te braden (lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de diepe braadpan braden of op een rooster met bo-
ven een braadpan. (Indien aanwezig)
Braad mager vlees in een braadpan met deksel. Op die manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees, die een korst moeten krijgen, kunt u in de braadschaal zonder deksel
braden.
Wij raden u aan vlees en vis vanaf 1kg in de oven te bereiden.
Om het inbranden van vrijkomende vleessappen of vet te voorkomen, adviseren wij een
beetje vloeistof in het braadservies te doen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3 van de gaartijd) keren.
Besprenkel grote braadstukken en gevogelte diverse keren tijdens het braden met het ei-
gen vleessap. Hiermee bereikt u een beter braadresultaat.
Nuttige aanwijzingen en tips
9
Schakel de oven ca.10 minuten voor het einde van de braadtijd uit, om te profiteren van
de restwarmte.
Braden met circulatiegrill
Rundsvlees
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand
Temperatuur
°C
Tijd in min.
Stoofvlees 1-1,5 kg
Conventione-
le functie
(boven + on-
derwarmte)
1 230 120-150
Rosbief of osse-
haas: rood
per cm. dikte
Circulatiegril-
len
1
190-200
1)
5-6
Rosbief of osse-
haas: medium
per cm. dikte
Circulatiegril-
len
1
180-190
1)
6-8
Rosbief of osse-
haas: gaar
per cm. dikte
Circulatiegril-
len
1
170-180
1)
8-10
1) Oven voorverwarmen
Varkensvlees
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand
Temperatuur
°C
Tijd in min.
Schouderstuk,
nekstuk, hamlap
1-1,5 kg
Circulatiegril-
len
1 160-180 90-120
Kotelet, ribbetje 1-1,5 kg
Circulatiegril-
len
1 170-180 60-90
Gehaktbrood 750 g-1 kg
Circulatiegril-
len
1 160-170 50-60
Varkensribstuk
(voorgekookt)
750 g-1 kg
Circulatiegril-
len
1 150-170 90-120
Kalfsvlees
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Geroosterd
kalfsvlees
1 kg Circulatiegril-
len
1 160-180 90-120
Kalfsbout 1,5-2 kg Circulatiegril-
len
1 160-180 120-150
Lamsvlees
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Lamsbout, Ge-
roosterd lams-
vlees
1-1,5 kg Circulatiegril-
len
1 150-170 100-120
10 Nuttige aanwijzingen en tips
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Lamsrug 1-1,5 kg Circulatiegril-
len
1 160-180 40-60
Wild
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Hazenrug, ha-
zenbout
tot 1 kg Conventionele
functie (boven
+ onder-
warmte)
1
230
1)
30-40
Reerug, her-
tenrug
1,5-2 kg Conventionele
functie (boven
+ onder-
warmte)
1 210-220 35-40
Reebout, her-
tenbout
1,5-2 kg Conventionele
functie (boven
+ onder-
warmte)
1 180-200 60-90
1) Oven voorverwarmen
Gevogelte
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Stukken gevo-
gelte
200-250g elk Circulatiegril-
len
1 200-220 30-50
Halve kip 400-500g elk Circulatiegril-
len
1 190-210 35-50
Kip, haantje 1-1,5 kg Circulatiegril-
len
1 190-210 50-70
Eend 1,5-2 kg Circulatiegril-
len
1 180-200 80-100
Gans 3,5-5 kg Circulatiegril-
len
1 160-180 120-180
Kalkoen 2,5-3,5 kg Circulatiegril-
len
1 160-180 120-150
Kalkoen 4-6 kg Circulatiegril-
len
1 140-160 150-240
Nuttige aanwijzingen en tips 11
Vis (gestoomd)
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Hele vis 1-1,5 kg Conventionele
functie (boven
+ onder-
warmte)
1 210-220 40-60
Grill
Grill alltijd met de maximale temperatuurinstelling.
LET OP!
Tijdens het grillen moet de ovendeur altijd gesloten zijn.
Lege oven met grilfuncties altijd 5 minuten voorverwarmen.
Rooster op inschuifhoogte plaatsen, zoals aangeraden in grilleertabel.
Altijd de pan plaatsen om vet op te vangen op de eerste inschuifhoogte.
Alleen platte stukken vlees of vis grillen.
Grill
Gerecht Temperatuur Ovenniveau
Grilltijd (min.)
1e kant 2e kant
Rosbief 210-230 2 30-40 30-40
Runderfilet 230 3 20-30 20-30
Varkensrug 210-230 2 30-40 30-40
Kalfsrug 210-230 2 30-40 30-40
Lamsrug 210-230 3 25-35 20-25
Hele vissen
(500-1000g)
210-230 3/4 15-30 15-30
Grill intens
Gerecht Ovenniveau
Grilltijd (min.)
1e kant 2e kant
Burgers 4 8-10 6-8
Varkenshaas 4 10-12 6-10
Worstjes 4 10-12 6-8
Runderfilet, kalfsbief-
stukken
4 7-10 6-8
Geroosterd brood
1)
5 1-3 1-3
12 Nuttige aanwijzingen en tips
Gerecht Ovenniveau
Grilltijd (min.)
1e kant 2e kant
Brood met iets erop 4 6-8 -
1) Oven voorverwarmen
Grillen met braadspit - plaats diepe braadpan op niveau 1
Soort product Temperatuur °C Tijd (min.)
Kip 220-240 70-90
Braadstuk 190-210 120-180
Eend 220-240 90-150
Varkensschenkel 190-210 150-210
Ontdooien
Haal het voedsel uit de verpakking. Doe het voedsel op een bord.
Gebruik voor het afdekken geen borden of schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd worden
verlengd.
Gebruik het eerste inzetniveau. Het inzetniveau onderaan.
Schotel
Ontdooitijd in
min
Nadooitijd in min Opmerking
Kip, 1000 g 100-140 20-30
Kip op een omgedraaid scho-
teltje in een groot bord leg-
gen, halverwege de tijd om-
draaien
Vlees, 1000 g 100-140 20-30
Halverwege de bereidingstijd
omdraaien.
Vlees, 500 g 90-120 20-30
Halverwege de bereidingstijd
omdraaien.
Forel, 150g 25-35 10-15 -
Aardbeien, 300g 30-40 10-20 -
Boter, 250g 30-40 10-15 -
Room, 2 x 200 g 80-100 10-15
Room kan ook met nog licht
bevroren deeltjes goed wor-
den geklopt
Taart, 1400 g 60 60 -
Kant-en-klaarmaaltijd
Bevroren gerechten
Kant-en-klaarmaaltijd Ovenniveau Temperatuur °C Tijd in min.
Pizza, bevroren 2 200 - 220 15-25
American pizza, bevro-
ren
2 190 - 210 20-25
Nuttige aanwijzingen en tips 13
Kant-en-klaarmaaltijd Ovenniveau Temperatuur °C Tijd in min.
Pizza, gekoeld 2 210-230 13-25
Pizza snacks, bevroren 2 180-200 15-30
Patat, dun 3 200-220 20-30
Patat, dik 3 200-220 25-35
Aardappel partjes 3 220-230 20-35
Rösties 3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
vers
2 170-190 35-45
Pastaschotel, bevroren 2 160-180 40-60
Oven gegratineerde
kaas
3 170-190 20-30
Kippenvleugels 2 190-210 20-30
Diepvries- en kant-en-klaargerechten
Gerecht Ovenfuncties Roosterstand Temperatuur °C Tijdsinstelling
Pizza, bevroren
Boven + onder-
warmte
3
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
Patates frites
1)
(300-600 g)
Boven + onder-
warmte of Circu-
latie grillen
3 200-220
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
Baguettes
Boven + onder-
warmte
3
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
Vruchtentaarten
Boven + onder-
warmte
3
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
1) Patat frites tijdens bakken 2 tot 3 keer omkeren
Drogen - Multi hetelucht
Dek de ovenroosters met bakpapier af.
Voor de beste resultaten: schakel het apparaat na de eerste helft van de vereiste tijd uit.
Open de deur en laat het apparaat afkoelen. Hierna kunt u het droogproces afronden.
Groenten
Voedsel om te
drogen
Temperatuur in
°C
Ovenniveau
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Bonen 60-70 3 1/4 6-8
Paprika's 60-70 3 1/4 5-6
Groente in het
zuur
60-70 3 1/4 5-6
14 Nuttige aanwijzingen en tips
Voedsel om te
drogen
Temperatuur in
°C
Ovenniveau
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Paddenstoelen 50-60 3 1/4 6-8
Kruiden 40-50 3 1/4 2-3
Fruit
Voedsel om te
drogen
Temperatuur in
°C
Ovenniveau
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Pruimen 60-70 3 1/4 8-10
Abrikozen 60-70 3 1/4 8-10
Schijfjes appel 60-70 3 1/4 6-8
Peren 60-70 3 1/4 6-9
Inmaken
Let op:
Gebruik alleen weckflessen van dezelfde afmetingen.
Gebruik geen wekglazen met een draai- of bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste rooster van de bodem van deze functie.
Zet niet meer dan zes wekflessen van één liter op de bakplaat.
Vul de flessen tot hetzelfde niveau en sluit ze af met een klem.
De flessen mogen elkaar niet raken.
Vul ca. 1/2 liter water op de bakplaat, zodat er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste wekglazen begint te borrelen (na. ca. 35-60 minuten bij 1
liter glazen) de oven uitschakelen of de temperatuur verlagen tot 100°C (zie tabel).
Bessen
In te maken eetwaar Temperatuur in °C
Bereidingstijd tot sud-
deren in min.
Doorkoken bij 100 °C
in min.
Aardbeien, bosbessen,
frambozen, rijpe kruis-
bessen
160-170 35-45 -
Steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C
Bereidingstijd tot sud-
deren in min.
Doorkoken bij 100 °C
in min.
Peren, kweeperen,
pruimen
160-170 35-45 10-15
Groenten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C
Bereidingstijd tot sud-
deren in min.
Doorkoken bij 100 °C
in min.
Wortels
1)
160-170 50-60 5-10
Nuttige aanwijzingen en tips 15
In te maken eetwaar Temperatuur in °C
Bereidingstijd tot sud-
deren in min.
Doorkoken bij 100 °C
in min.
Komkommers 160-170 50-60 -
Gemengde augurken 160-170 50-60 5-10
Koolrabi, erwten, as-
perges
160-170 50-60 15-20
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
Tabel kerntemperatuursensor
Rundsvlees
Gerecht Voedselkerntemperatuur
Rosbief of ossenhaas: rood 45 – 50 °C
Rosbief of ossenhaas: medium 60 – 65 °C
Rosbief of ossenhaas: doorbakken 70 – 75 °C
Pork
Gerecht Voedselkerntemperatuur
Fricandeau, hamlap 80 – 82 °C
Tussenribstuk, kasselerrib 75 – 80 °C
Gehaktbrood 75 – 80 °C
Kalfsvlees
Gerecht Voedselkerntemperatuur
Kalfsbraadstuk 75 – 80 °C
Kalfsbout 85 – 90 °C
Schapenvlees / lamsvlees
Gerecht Voedselkerntemperatuur
Schapenbout 80 – 85 °C
Schapenrug 80 – 85 °C
Lamsbout, lamsbraadstuk 70 – 75 °C
Game
Gerecht Voedselkerntemperatuur
Hazerug 70 – 75 °C
Hazenpoot, hazenbout 70 – 75 °C
Gehele haas 70 – 75 °C
Reerug, hertenrug 70 – 75 °C
Ree- /hertenrug 70 – 75 °C
16 Nuttige aanwijzingen en tips
Vis
Gerecht Voedselkerntemperatuur
Zalm 65 – 70 °C
Forellen 65 – 70 °C
RECEPTEN
Het display toont ovenniveaus en vooraf ingestelde kooktijden voor elk automatisch recept.
Automatische programma's
Programmanummer Programmanaam
1 GEBRADEN RUNDVLEES
2 GEBRADEN VARKENSVLEES
3 GEBRADEN KALFSVLEES
4 GEBRADEN LAMSVLEES
5 GEBRADEN WILD
6 HELE KIP
7 HELE VIS < 1KG
8 PIZZA
9 QUICHE
10 CITROENCAKE
11 KWARKTAART
12 BROODJES
13 BOERENBROOD
14 RIJZEN VAN DEEG
15 AARDAPPELGRATIN
16 LASAGNE
17 CANNELONI
18 KANT-EN-KLARE TAART
19 KANT-EN-KLARE PIZZA
20 KANT-EN-KLARE AARDAPPELGERECHTEN
1 - GEBRADEN RUNDVLEES
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen
1000 en 3000 g.
Nuttige aanwijzingen en tips
17
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van 10-20 mm. Afdek-
ken met een deksel.
Gebruik dit programma niet voor biefstuk en lendebiefstuk.
2 - GEBRADEN VARKENSVLEES
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen
1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van 20-40mm.
3 - GEBRADEN KALFSVLEES
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen
1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van 10-20 mm. Afdek-
ken met een deksel.
4 - GEBRADEN LAMSVLEES
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen
1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van 10-30 mm. Afdek-
ken met een deksel.
5 - GEBRADEN WILD
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen
1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van 10-20 mm. Afdek-
ken met een deksel.
6 - HELE KIP
18 Nuttige aanwijzingen en tips
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen 900
en 2100 g.
Bereidingswijze:
Doe de kip in een ovenschaal en kruid het vlees naar smaak. Keer de gans na ca. 30 mi-
nuten om. Er wordt een herinnering weergegeven.
7 - HELE VIS < 1KG
Instellingen:
Automatische programma's met kerntemperatuursensor. Kerntemperatuur 70 °C.
Bereidingswijze:
Kruid de vis naar smaak, steek de vleesthermometer in het vlees en doe de vis in een
ovenschaal.
8 - PIZZA
Ingrediënten voor het deeg:
14 g gist
200 ml lauw water
300 g bloem
3 g zout
1 eetlepel olie
Ingrediënten voor de garnering:
1/2 klein blik tomaten, in stukjes gesneden
200 g Emmentaler, geraspt
100 g salami
100 g gekookte ham
150 g champignons (in plakjes)
150 g Fetakaas
oregano
Bereidingswijze:
Gist in een kom verkruimelen en in lauwwarm water oplossen. Het met het zout en de
olie gemengde meel toevoegen. De ingrediënten zolang kneden, tot het een soepel deeg
is, dat loskomt van de kom. Het deeg vervolgens laten rijzen op een warme plaats, tot het
twee maal zoveel geworden is. Rol het deeg uit en plaats het op een ingevette bakplaat,
prik de bodem in met een vork. De ingrediënten voor de bovenkant achtereenvolgens op
het deeg rangschikken.
Ingevette bakplaat gebruiken.
9 - QUICHE LORRAINE
Ingrediënten voor het deeg:
200 g bloem
Nuttige aanwijzingen en tips
19
2 eieren
100 g boter
1/2 theelepel zout
een beetje peper
1 snufje nootmuskaat
Ingrediënten voor de garnering:
150 g geraspte kaas
200 g gekookte ham of magere bacon
2 eieren
250 g zure room
zout, peper en nootmuskaat
Bereidingswijze:
Meng meel, boter, eieren en kruiden in een mengkom en meng tot een soepel deeg. Laat
het deeg een paar uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit en leg het in een ingevette
zwarte bakvorm. Prik de bodem in met een vork. Verspreid de bacon over het deeg. Meng
de eieren, de zure room en de kruiden samen voor de vulling. Voeg dan de kaas toe.
Ingevette zwarte bakvorm met een diameter van 28 cm
10 - CITROENTAART
Ingrediënten voor het beslag:
250 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 gr.)
1 snufje zout
4 eieren
150 g bloem
150 g zetmeel
1 afgestreken theelepel bakpoeder
geraspte schil van 2 citroenen
Ingrediënten voor het glazuur:
125 ml citroensap
100 g poedersuiker
Overig:
Zwarte langwerpige bakvorm, 30 cm lang
Margarine voor het invetten
Paneermeel voor het bestrooien van de bakvorm
Bereidingswijze:
Boter, suiker, citroenschil, vanillesuiker en zout in een mengkom doen en roeren tot een
schuimige massa ontstaat. Vervolgens de eieren een voor een toevoegen en nogmaals
roeren tot het een schuimige massa is geworden. Voeg het meel en de maizena ver-
20 Nuttige aanwijzingen en tips
mengd met de bakpoeder toe aan het crèmeachtige mengsel en vouw het erin. Plaats het
deeg in een ingevette en met paneermeel bedekte bakvorm, strijk het glad en plaats het
in de oven. Na het bakken het citroensap en de poedersuiker mengen. De gebakken taart
op een stuk aluminiumfolie storten. Het aluminiumfolie rond de taart omhoog vouwen,
zodat het glazuur niet weg kan vloeien. Met een houten prikker gaatjes in de taart ma-
ken en het glazuur met een penseel aanbrengen. Daarna de taart even laten staan.
11 - KWARKTAART
Ingrediënten voor de bodem:
150 g bloem
70 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 gr.)
•1 ei
70 g zachte boter
Ingrediënten voor de kwarkcreme:
•3 eiwitten
50 g rozijnen
2 theelepels rum
750 g magere kwark
3 eierdooiers
200 g suiker
sap van één citroen
200 g crème fraîche
1 pakje custardpoeder, vanillesmaak
Overig:
Ingevette zwarte springvorm met een diameter van 26 cm
Bereidingswijze:
Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng het geheel met
een handmixer. Plaats het mengsel 2 uur in de koelkast. Bedek de ingevette bodem van
een springvorm met 2/3 van het mengsel en prik er verschillende keren in met een vork.
Vorm een rand van ongeveer 3 cm hoogte met de rest van het deeg. Klop de eiwitten
met de handmixer tot deze stijf zijn. Was de rozijnen, laat ze goed uitlekken, besprenkel
met ruim en laat dit intrekken. Doe de magere kwark, de eigelen, suiker, citroensap, crè-
me fraîche en de custardpoeder in een mengkom en mix het goed door elkaar. Roer als
laatste voorzichtig de geklopte eiwitten en de rozijnen door het kwarkmengsel.
12 - BROODJES
Ingrediënten:
500 g meel Type 405
20 g verse gist of 1 pakje droge gist
300 ml water
10 g zout
Nuttige aanwijzingen en tips
21
Bereidingswijze:
Meel en zout in een grote kom doen. De gist oplossen in het water en toevoegen aan het
meel. Alle ingrediënten tot een soepel deeg kneden. Laat het deeg rijzen tot het verdub-
belt in volume. Snij het deeg in stukken, vorm er broodjes van en leg deze op de ingevet-
te bakplaat of de patisserie-bakplaat (extra accessoire). Broodjes nogmaals ongeveer 25
minuten laten rijzen. Voor het bakken de broodjes kruislings insnijden. Naar keuze be-
strooien met maanzaad, komijn of sesamzaad.
13 - BOERENBROOD
Ingrediënten:
500 g tarwebloem
250 g roggemeel
15 g zout
1 klein pakje droge gist
250 ml water
250 ml melk
15 g zout
Overig:
Bakplaat ingevet of belegd met bakpapier
Bereidingswijze:
Doe de tarwebloem, roggebloem en droge gist in een grote kom. Meng het water met de
melk en het zout bij de bloem. Alle ingrediënten tot een soepel deeg kneden. Laat het
deeg rijzen tot het verdubbelt in volume. Maak een lang brood en plaats het op de bak-
plaat die is ingevet of bedekt met bakpapier. Laat het brood nogmaals rijzen tot ze de
helft groter zijn. Voor het bakken bestrooien met een beetje bloem.
14 - RIJZEN VAN DEEG
U kunt deze automatische functie met elk gewenst recept voor gistdeeg gebruiken. Het
biedt een goede atmosfeer om deeg te laten rijzen.
Plaats het deeg in een kom die groot genoeg is voor het gerezen deeg en bedek de kom
met een natte keukenhanddoek of plastic folie. Plaats een open rek op niveau een en zet
de kom erop. Sluit de deur en stel de functie voor het rijzen van deeg in. Stel de benodigde
tijd in.
15 - AARDAPPELGRATIN
Ingrediënten:
1,000 g aardappelen
1 theelepe zout, peper en nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 g geraspte kaas
3 eieren
100 ml melk
250 ml room
22 Nuttige aanwijzingen en tips
4 eetlepels boter
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakken, droog ze af en doe er zout op. Wrijf een
ovenbestendige bakschaal in met een teentje knoflook en vet de schaal daarna in met
boter. Verspreid de helft van de gezouten aardappelplakjes in de schaal en strooi er wat
geraspte kaas over. Leg de overige aardappelschijfjes er bovenop en strooi de rest van de
kaas eroverheen. Pers het tweede teentje knoflook en vermeng dit met de eieren, melk,
room en de tijm. Giet het mengsel over de aardappels en verspreid de rest van de boter
in kleine stukjes over de gratin.
16 - LASAGNE
Ingrediënten van de vleessaus:
100 gr. doorregen buikspek
•1 ui
1 wortel
100 g selderij
2 eetlepels olijfolie
400 g gemengd gehakt
100 ml vleesbouillon
1 klein blik tomaten, in stukjes gesneden (circa 400 g)
oregano, tijm, zout en peper
Ingrediënten van de Béchamelsaus:
75 g boter
50 g bloem
500 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
3 eetlepels boter
250 g groene lasagnebladen
50 g parmezaanse kaas, geraspt
50 g Emmentaler, geraspt
Bereidingswijze:
Het spek met een scherp mes van zwoerd en kraakbeen ontdoen en in blokjes snijden. De
ui en de wortel schillen, de selderij schoonmaken, alle groente in kleine blokjes snijden.
De olie in een stoofpan verhitten, de spekblokjes en de groente daarin roerbakken, los
bakken en blussen met wat vleesbouillon. De vleesragout op smaak brengen met toma-
tenpuree, de kruiden, zout en peper en afgedekt op een laag pitje ongeveer 30 minuten
in laten koken. Ondertussen de bechamelsaus klaarmaken: Laat de boter smelten in een
pan, voeg de bloem toe en wacht tot de boter bruin is terwijl u voortdurend blijft roeren.
Beetje bij beetje onder voortdurend roeren de melk erbij gieten. De saus op smaak bren-
gen met zout, peper en nootmuskaat en zonder deksel ongeveer 10 minuten laten inko-
ken. Een grote rechthoekige ovenschaal invetten met 1 eetlepel boter. Afwisselend een
Nuttige aanwijzingen en tips
23
laag pastabladen, vleesragout, bechamelsaus en geraspte kaas in de schaal leggen. De
bovenste laag moet een met kaas bestrooide laag bechamelsaus zijn. De rest van de boter
in kleine stukjes op het gerecht leggen.
17 - CANNELLONI
Ingrediënten voor de vulling:
50 g uien, in blokjes gesneden
30 g boter
350 g bladspinazie, in stukjes gesneden
100 g crème fraîche
200 g verse zalm, in blokjes
200 g nijlbaars, in blokjes
150 g garnalen
150 g mosselvlees
zout, peper
50 g parmezaanse kaas, geraspt
150 g Emmentaler, geraspt
Ingrediënten van de Béchamelsaus:
75 g boter
50 g bloem
500 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
1 pakje cannelloni
50 g parmezaanse kaas, geraspt
150 g Emmentaler, geraspt
Bereidingswijze:
Doe de uien en de boter in een pan en bak tot de uien glazig zijn. Voeg de bladspinazie
toe en laat het zachtjes koken. Voeg de crème fraîche toe, mix en laat afkoelen. Onder-
tussen de bechamelsaus klaarmaken: Laat de boter smelten in een pan, voeg de bloem
toe en blijf roeren. Beetje bij beetje onder voortdurend roeren de melk erbij gieten. De
saus op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat en zonder deksel ongeveer 10
minuten laten inkoken. Voeg zalm, baars, garnalen en mosselvlees toe aan de spinazie en
roer door elkaar. Een grote rechthoekige ovenschaal invetten met een eetlepel boter. Vul
de cannelloni met het spinaziemengsel en plaats in een ovenschaal. Leg tussen elke rij
cannelloni een laagje bechamelsaus. De bovenste laag moet een met kaas bestrooide laag
bechamelsaus zijn. De rest van de boter in kleine stukjes op het gerecht leggen.
18 - KANT-EN-KLARE TAART
De instructies voor de tijd en temperatuur staan op de verpakking. Volg deze instructies van
de fabrikant.
24 Nuttige aanwijzingen en tips
19 - KANT-EN-KLARE PIZZA
De instructies voor de tijd en temperatuur staan op de verpakking. Volg deze instructies van
de fabrikant.
20 - KANT-EN-KLARE AARDAPPELGERECHTEN
De instructies voor de tijd en temperatuur staan op de verpakking. Volg deze instructies van
de fabrikant.
Informatie over acrylamides
Belangrijk! Volgens recente wetenschappelijke informatie kan het intensief bruinen van
levensmiddelen (met name in producten die zetmeel bevatten), een gezondheidsrisico
vormen tengevolge van acrylamides. Om die reden adviseren wij levensmiddelen zoveel
mogelijk bij lage temperaturen gaar te laten worden en de gerechten niet te veel te
bruinen.
25
26
27
www.aeg.com/shop 892945467-C-502010
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG BP7314001M Recipe book

Type
Recipe book
Deze handleiding is ook geschikt voor