Documenttranscriptie
NL
Combimagnetron
Receptenboek
2
1. AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
1.1 Automatische programma's
De automatische programma's geven
optimale instellingen voor elke soort
vlees- of andere gerechten:
•
•
Vleesprogramma's met de functie:
Automatisch wegen (menu: Kook- en
bakassistent) — Deze functie
berekent automatisch de braadtijd.
Hiervoor moet u het gewicht van het
gerecht invoeren.
Receptenautomaat (menu: Kook- en
bakassistent) — Deze functie gebruikt
voorafbepaalde waarden voor een
gerecht. Bereid het gerecht volgens
het recept van dit boek.
Gerechten met de functie: Automa‐
tisch wegen
Geroosterd varkensvlees
Geroosterd kalfsvlees
Gebraden vlees
Gerechten met de functie: Automa‐
tisch wegen
Geroosterd wild
Geroosterd lamsvlees
Hele kip
Hele kalkoen
Hele eend
Hele gans
1.2 Categorieën
In het menu Kook- en bakassistent zijn
de gerechten over verschillende
categorieën verdeeld:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
Ontdooien
Koken/smelten
Varkensvlees/Kalfsvlees
Rundvlees/Wild/Lamsvlees
Gevogelte
Vis
Cake
Pizza/Taart/Brood
Stoofschotels
Nagerecht
2. ONTDOOIEN
2.1 Vis ontdooien
2.2 Gevogelte ontdooien
Plaats de vis op een omgekeerd bord, en
plaats het bord in een bakje zodat het
gesmolten water binnenkant van de
magnetron niet kan bevuilen.
Plaats de voeding op een omgekeerd
bord, en plaats het bord in een bakje
zodat het gesmolten water binnenkant
van het apparaat niet kan bevuilen.
Controleer de voeding regelmatig tijdens
het ontdooien en draai hem meermaals
om. Als de vis tot een blok bevroren is,
scheid de stukjes vis dan voorzichtig
tijdens het ontdooien.
Controleer de voeding regelmatig tijdens
het ontdooien en draai hem meermaals
om. Bedek blootgestelde vethoudende
onderdelen, zoals poten en vleugels met
aluminiumfolie.
•
•
•
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: bottom glass
Laat na het ontdooien het voedsel op
kamertemperatuur rusten, ongeveer
even lang als de ontdooiduur.
•
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: bottom glass
Laat na het ontdooien het voedsel op
kamertemperatuur rusten, ongeveer
even lang als de ontdooiduur.
NEDERLANDS
2.3 Vlees ontdooien
2.4 Brood ontdooien
Plaats het vlees op een omgekeerd bord,
en plaats het bord in een bakje zodat het
gesmolten water binnenkant van het
apparaat niet kan bevuilen.
Plaats het brood op een keukendoek op
een bord.
Controleer de voeding regelmatig tijdens
het ontdooien en draai hem meermaals
om. Als het vlees tot een blok bevroren
is, scheid de stukjes dan voorzichtig
tijdens het ontdooien.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: bottom glass
3
Draai het brood tijdens het ontdooien
regelmatig om.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: bottom glass
Laat na het ontdooien het voedsel op
kamertemperatuur rusten, ongeveer
even lang als de ontdooiduur.
Laat na het ontdooien het voedsel op
kamertemperatuur rusten, ongeveer
even lang als de ontdooiduur.
3. KOKEN/SMELTEN
3.1 Verse groenten
3.3 Uien smoren
Doe de versneden groenten in een
magnetronbestendige schotel en voeg
ong. 50 ml water toe. Dek af (deksel of
magnetronfolie).
Snij de uien in slierten en doe ze in een
magnetronbestendige schotel met 1
eetlepel boter of olie. Dek af (deksel of
magnetronfolie).
Draai de groenten tijdens het ontdooien
regelmatig om.
Draai de groenten tijdens het ontdooien
regelmatig om.
•
•
•
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: bottom glass
Tip: Als de groenten zeer knapperig zijn,
stel een lager gewicht in. Als de groenten
te zacht zijn, stel een hoger gewicht in.
3.2 Ingevroren groenten
Doe de bevroren groenten in een
magnetronbestendige schotel en voeg
ong. 50 ml water toe. Dek af (deksel of
magnetronfolie).
Draai de groenten tijdens het ontdooien
regelmatig om.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: bottom glass
Tip: Als de groenten zeer knapperig zijn,
stel een lager gewicht in. Als de groenten
te zacht zijn, stel een hoger gewicht in.
•
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: bottom glass
3.4 Aardappelen in de schil
Doe de aardappelen in een
magnetronbestendige schotel en voeg
ong. 100 ml water toe. Dek af (deksel of
magnetronfolie).
Draai de aardappelen tijdens de
bereiding regelmatig om.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: bottom glass
3.5 Rijst
Doe rijst (parboiled) in een
magnetronbestendige schotel en voeg
water toe in een verhouding van 1:2
(=100 g rijst en 200 ml water). Kruid naar
smaak. Voeg enkele klontjes boter,
gestoomde uien of kruiden toe. Dek af
(deksel of magnetronfolie).
4
Draai de rijst tijdens de bereiding
regelmatig om.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: bottom glass
3.6 Chocolade smelten
Snijd de chocolade in stukjes en doe in
een schotel. Dek af (deksel of
magnetronfolie).
Roer de chocolade meermaals om
tijdens het smelten.
•
•
Roosterhoogte: bottom glass
3.7 Boter smelten
Snijd de boter in stukjes en doe in een
schotel. Dek af (deksel of
magnetronfolie).
Roer de boter meermaals om tijdens het
smelten.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: bottom glass
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
4. VARKENSVLEES/KALFSVLEES
4.1 Geroosterd varkensvlees
•
Instellingen:
•
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1000 en 3.000 g.
•
Methode:
•
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg
het vlees in een ovenschaal. Voeg water
of een andere vloeistof toe; de bodem
moet bedekt zijn met een laagje van
20-40 mm. Draai het vlees na ongeveer
30 minuten.
•
Roosterhoogte: 1
4.2 Geroosterd kalfsvlees
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1000 en 3.000 g.
Methode:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg
het vlees in een ovenschaal. Voeg water
of een andere vloeistof toe; de bodem
moet bedekt zijn met een laagje van 10 20 mm. Afdekken met een deksel.
•
Roosterhoogte: 1
4.3 Ossobuco
Ingrediënten:
•
4 eetlepels boter als braadvet
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
4 plakken kalfsschenkel, ongeveer 3 4 cm dik (afgesneden langs het bot)
4 middelgrote wortels, in stukjes
gesneden
4 stengels selderij, in stukjes
gesneden
1 kg rijpe tomaten, zonder vel,
gehalveerd, zonder pitten en in
stukjes gesneden
1 bosje peterselie, gewassen en grof
gesneden
4 eetlepels boter
2 eetlepels bloem voor de paneerlaag
6 eetlepels olijfolie
250 ml witte wijn
250 ml vleesbouillon
3 middelgrote uien, geschild en fijn
gesneden
3 teentjes knoflook, geschild en fijn
gesneden
1/2 theelepel tijm en 1/2 theelepel
oregano
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
zout, versgemalen zwarte peper
Methode:
Smelt 4 eetlepels boter in een
braadslede en fruit de groente erin aan.
Neem de groenten uit de braadslede.
Spoel het vlees af, dep het droog, kruid
het vlees en paneer het met de bloem.
Laat het teveel aan bloem eraf vallen.
Verhit de olijfolie en braad het vlees
goudbruin aan op middelhoog vuur.
NEDERLANDS
Neem het vlees uit de pan en schenk het
teveel aan olijfolie uit de braadslede.
Blus de vleesjus in de braadslede af met
250 ml wijn, doe het in een sauspan en
laat het zachtjes pruttelen. Voeg 250 ml
vleesbouillon, peterselie, tijm, oregano
en tomaatblokjes toe. Kruiden met peper
en zout. Aan de kook brengen.
Doe de groenten in de braadslede, leg
het vlees er bovenop en giet de saus er
overheen. Dek de braadslede af met een
deksel en doe het in de oven.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 120
minuten
Roosterhoogte: 2
4.4 Kalfsschenkel
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
1 kalfsschenkel 1,5 - 2 kg
4 plakken gekookte ham
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel basilicum
1 klein blikje gesneden champignons
(280 g)
soepgroenten (wortel, prei, selderij,
peterselie)
water
Methode:
Maak 8 inkepingen in de lengte rondom
de kalfsschenkel. Snij vier plakjes
gekookte ham door de helft en plaats ze
in de inkepingen. Vermeng de olie, het
zout, het paprikapoeder en de basilicum
met elkaar en verspreid het over de
kalfsschenkel. Doe de kalfsschenkel in
een braadslede en verspreid de
champignons erover. Voeg soepgroente
en water toe aan de kalfsschenkel. De
bodem moet bedekt zijn met een laagje
van 10 - 15 mm. Draai het vlees na
ongeveer 30 minuten om.
• Bereidingstijd in het apparaat: 160
minuten
• Roosterhoogte: 1
4.5 Witlof met kruiden
Ingrediënten voor 4 porties:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
5
stukjes brood zacht maken met een
beetje warm water
1 ui, fijngesnipperd en aanstoven in
een beetje boter
1 teentje knoflook, gekneusd
250 g rundergehakt
250 g varkensgehakt
100 g gebraden kalfsvlees
1 ei
1 theelepel zout
peper
paprika
1 eetlepel gehakte peterselie
1 theelepel fijngehakte rozemarijn
1 theelepel thijmblaadjes
4 plakjes spek, om af te dekken
Methode:
Meng alle ingrediënten goed, vorm ze tot
een gehaktbrood en plaats in een
magnetronbestendige schotel. Afdekken
met de plakjes spek.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 40
minuten
Roosterhoogte: 2
4.6 Zweeds braadgerecht
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
200 g gedroogde pruimen
150 ml witte wijn
1,5 kg varkensrug of kalfsrug (zonder
bot)
1 middelgrote ui
appel
zout, peper en paprikapoeder
Methode:
Laat de pruimen twee uur weken in witte
wijn. Het vlees even afspoelen met water
en droog deppen. Snij inkeping in de
onderkant van het vlees en doe een
pruim in elke inkeping, druk ze zover
mogelijk in het vlees. Kruid het vlees en
doe het in de braadslede met de kant
zonder pruimen omhoog. Schil de uien
en de appel, snij ze in achten en leg de
stukjes rond het vlees. Vul de wijn waar
de pruimen in hebben geweekt aan met
water tot 250ml en schenk het over het
vlees. Lekker met bijvoorbeeld
aardappelkroketjes, aardappelgratin en
broccoli.
6
•
Bereidingstijd in het apparaat: 60
minuten
•
Roosterhoogte: 2
5. RUNDVLEES/WILD/LAMSVLEES
5.1 Gebraden vlees
•
Instellingen:
•
Automatische kernthermometer.
Kerntemperatuur voor:
5.4 Konijn in mosterdsaus
•
•
•
Rood - 48 °C
Medium - 65 °C
Gaar - 70 °C
Methode:
Kruid het vlees naar smaak, steek de
kernthermometer in het vlees en doe het
vlees in een ovenschaal.
•
Roosterhoogte: 1
5.2 Geroosterd wild
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1000 en 3.000 g.
Methode:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg
het vlees in een ovenschaal. Voeg water
of een andere vloeistof toe; de bodem
moet bedekt zijn met een laagje van 10 20 mm. Afdekken met een deksel.
•
Roosterhoogte: 1
5.3 konijn
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
2 hazenruggen
6 jeneverbessen (gemalen)
zout en peper
30 g gesmolten boter
125 ml zure room
soepgroenten (wortel, prei, selderij,
peterselie)
Methode:
Wrijf de hazenruggen in met de gemalen
jeneverbessen, zout en peper en strijk in
met gesmolten boter.
Plaats de hazenruggen in een
braadslede, schenk er zure room (sour
cream) over en voeg de soepgroente
toe.
Bereidingstijd in het apparaat: 35
minuten
Roosterhoogte: 2
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
2 konijnen van elk 800 g
zout en peper
2 eetlepels olijfolie
2 grof gesneden uien
50 g spekblokjes
2 eetlepel bloem
375 ml kippenbouillon
125 ml witte wijn
1 theelepel vers tijm
125 ml room
2 eetlepels Dijon-mosterd
Methode:
Snij het konijn in 8 gelijke stukken,
kruiden met zout en peper en rondom
bruin laten worden in een braadslede op
de ring.
Haal de stukken konijn eruit en laat de ui
met het spek bruin worden. Bestrooien
met bloem en roeren. Giet de
kippenbouillon, witte wijn en tijm erbij en
breng het aan de kook.
Voeg de room en Dijon-mosterd toe, doe
het vlees terug, dek het af en plaats het
in de oven.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 90
minuten
Roosterhoogte: 2
5.5 Wildzwijn
Marinade maken:
•
•
•
•
•
•
•
1,5 l rode wijn
150 g knolselderij
150 g worteltjes
2 uien
5 laurierblaadjes
5 kruidnagels
2 bosjes soepgroente (wortel, prei,
selderij, peterselie)
NEDERLANDS
•
Breng alles aan de kook en laat het
afkoelen.
1,5 kg wildzwijn (schouder)
Schenk de marinade over het vlees
tot het wordt bedekt en laat het 3
dagen marineren.
Ingrediënten voor de stoofpot:
•
•
•
•
zout
peper
soepgroente van de marinade
1 klein blikje cantharellen
Methode:
Neem het vlees uit de marinade en dep
het droog. Kruiden met zout en peper en
aan alle kanten bruin laten worden in een
braadslede op de ring. Voeg vervolgens
cantharellen en de soepgroente van de
marinade toe.
Schenk de marinade in de braadslede.
De bodem moet bedekt zijn met 10 - 15
mm. Dek de braadslede af met een
deksel en doe het in het apparaat.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 140
minuten
Roosterhoogte: 1
5.6 Geroosterd lamsvlees
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1000 en 3.000 g.
Methode:
•
Roosterhoogte: 1
5.7 Lamsbout
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
2,7 kg lamsbout
30 ml olijfolie
zout
peper
3 teentjes knoflook
1 bosje vers rozemarijn (of 1 theelepel
gedroogde rozemarijn)
water
Methode:
Spoel de lamsbout af en dep het droog,
wrijf de olijfolie erin en maak inkepingen
in het vlees. Kruiden met peper en zout.
Schil de teentjes knoflook en snij ze in
stukjes, stop ze samen met de
rozemarijn in de inkepingen in het vlees.
Leg de lamsbout in de braadslede en
voeg water toe. De bodem moet bedekt
zijn met een laagje van 10 - 15 mm.
Draai het vlees na ongeveer 30 minuten
om.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 165
minuten
Roosterhoogte: 1
•
•
•
•
•
•
•
•
•
4 kippenpoten van elk 250 g
250 g crème fraîche
125 ml room
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel peper
250 g stukjes champignon uit blik
20 g maïsstijfsel
6. GEVOGELTE
6.1 Hele kip
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 900 en 2.100 g.
Methode:
Doe de kip in een ovenschaal en voeg
naar smaak kruiden toe. Keer het
gevogelte na ca. 30 minuten om. Op het
display verschijnt een herinnering.
•
Roosterhoogte: 1
6.2 Kippenpoten
Ingrediënten:
7
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg
het vlees in een ovenschaal. Voeg water
of een andere vloeistof toe; de bodem
moet bedekt zijn met een laagje van 10 30 mm. Afdekken met een deksel.
Methode:
Maak de kippenpoten schoon en leg ze
in de braadslede. Vermeng de rest van
de ingrediënten en giet het over de
kippenpoten.
8
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Roosterhoogte: 2
6.3 Coq au Vin
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
1 kip
zout
peper
1 eetlepel bloem
50 g geklaarde boter
500 ml witte wijn
500 ml kippenbouillon
4 eetlepels sojasaus
1/2 bosje peterselie
1 takje tijm
150 g spekblokjes
250 g kastanjechampignons, schoon
en in vieren gesneden
12 sjalotjes, geschild
2 teentjes knoflook, geschild en
uitgeperst
Methode:
De kip schoonmaken, kruiden met peper
en zout en met bloem bestrooien.
Verhit de geklaarde boter in een
braadslede op de ring, laat de kip aan
alle zijden bruin worden. Giet de witte
wijn, kippenbouillon en sojasaus erbij en
breng het aan de kook.
Voeg peterselie, tijm, spekblokjes,
champignons, sjalotjes en knoflook toe.
Weer aan de kook brengen, afdekken
met deksel en in de oven plaatsen.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Roosterhoogte: 1
6.4 Kippenvleugels
Ingrediënten:
•
1 kg kippenvleugels
Marinade:
•
•
•
•
•
•
•
2 eetlepel olie
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel mosterd
1 teentje knoflook, gekneusd
rozemarijn
thijm
versgemalen zwarte peper
•
maïszetmeel
Methode:
Meng de olie, sojasaus, mosterd, look en
kruiden. Bedek de kippenvleugels met de
marinade en laat 2 - 3 uur intrekken.
Strooi dan wat maïszetmeel over het
geheel.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 25
minuten
Roosterhoogte: 2
Plaats een magnetronbestendige schotel
op de bodem om het vet op te vangen.
Draai om na 10 minuten.
6.5 Kip, 2 helften
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
1 kg gehele kip, gehalveerd
zout
peper
kruiden volgens eigen voorkeur
olie om de kip te bedruipen
•
Bereidingstijd in het apparaat: 30
minuten
Roosterhoogte: 2
•
Plaats een magnetronbestendige schotel
op de bodem om het vet op te vangen.
Draai om na 15 minuten.
6.6 Gevulde kip
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
1 kip, 1,2 kg (met eetbare organen)
1 eetlepel olie
1 theelepel zout
1/4 theelepel paprikapoeder
50 g. paneermeel
3 - 4 eetlepels melk
1 ui, gesneden
1 bosje peterselie, gesneden
20 g boter
1 ei
zout en peper
Methode:
Kip schoonmaken en droog deppen.
Meng de olie, het zout en de
paprikapoeder en wrijf het in de kip.
Vulling: Meng de broodkruimels met de
melk. Fruit de stukjes ui, peterselie en
boter aan in een pan. Snij hart, lever en
NEDERLANDS
maag fijn en voeg een ei toe. Meng het
geheel en breng het op smaak met zout
en peper.
•
Doe de kip in een braadslede met de
borst omlaag, doe het in het apparaat.
Draai om na 30 minuten. Er klinkt een
signaal.
Instellingen:
•
Bereidingstijd in het apparaat: 90
minuten
Roosterhoogte: 1
9
Roosterhoogte: 1
6.8 Hele eend
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1500 en 3.300 g.
Methode:
6.7 Canard à l'orange
Doe de eend in een ovenschaal en voeg
naar smaak kruiden toe. Keer het
gevogelte na ca. 30 minuten om. Op het
display verschijnt een herinnering.
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
6.9 Hele gans
•
•
•
•
1 eend (1,6 – 2 kg)
zout
peper
3 sinaasappels, geschild, ontpit en in
stukjes gesneden
1/2 theelepel zout
2 sinaasappels om uit te persen
150 ml sherry
Methode:
De eend schoonmaken, breng op smaak
met peper en zout en inwrijven met
sinaasappelschil.
Roosterhoogte: 1
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 2300 en 4.700 g.
Methode:
Doe de gans in een ovenschaal en voeg
naar smaak kruiden toe. Keer het
gevogelte na ca. 30 minuten om. Op het
display verschijnt een herinnering.
•
Roosterhoogte: 1
Vul de eend met gezouten stukjes
sinaasappel en maak de eend dicht.
6.10 Hele kalkoen
Doe de eend in een braadslede, met de
borst naar beneden.
Instellingen:
Pers de sinaasappels uit, vermeng het
sap met de sherry en giet het mengsel
over de eend.
Plaats de eend in het apparaat. Draai om
na 30 minuten. Er klinkt een signaal.
•
Bereidingstijd in het apparaat: 90
minuten
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1700 en 4.700 g.
Methode:
Plaats de kalkoen in een ovenschaal en
voeg naar smaak kruiden toe. Keer het
gevogelte na ca. 30 minuten om. Op het
display verschijnt een herinnering.
•
Roosterhoogte: 1
•
zout
7. VIS
7.1 Visfilet in roomsaus
Ingrediënten voor 4 personen:
•
•
•
•
•
•
400 g visfilet (rivierforel of
regenboogforel)
20 g bakolie
250 g uien, in ringen gesneden
6 eetlepels crème fraîche (zure room)
paprikapoeder, zoet
citroen
Methode:
Stoof de uien in een pan met de olie tot
ze glazig zijn. Doe deze dan in een
ingeboterde bakschotel.
Reinig de visfilets, besprenkel met
citroensap, zout en leg ze boven op de
uiringen. Voeg de paprika naar smaak
toe aan de crème fraîche en giet dit
10
mengsel over de visfilets. Voeg een
beetje zout toe.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 12
minuten
Roosterhoogte: 1
Het gerecht na de helft van de
bereidingstijd een keer omdraaien.
7.2 Gestoomde vis
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
400 g aardappelen
2 bosjes lenteuien
2 teentjes knoflook
1 klein blikje tomaten, in stukjes
gesneden (400 g)
4 zalmfilets
citroensap
zout en peper
75 ml groentebouillon
50 ml witte wijn
1 takje vers rozemarijn
150 ml wijn
1/2 bosje vers tijm
Methode:
Was en schil de aardappelen en snij ze
in vieren. Kook ze 25 minuten in water
met zout. Uit laten lekken en in plakjes
snijden.
Was de lenteuitjes en snij ze in kleine
stukjes. Schil de teentjes knoflook en snij
ze in stukjes. Vermeng de uien en
knoflook met de tomatenblokjes.
Besprenkel de zalmfilets met de
citroensap en laat het intrekken. Droog
deppen en op smaak brengen met peper
en zout.
Meng de groente met de aardappelen en
doe ze in een ingevette ovenschaal, de
zalm kruiden en erop leggen.
Giet de groentebouillon en witte wijn
erover, verdeel de rozemarijn en tijm
erover.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 35
minuten
Roosterhoogte: 2
7.3 Tongstoofpotje
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
•
4 tongfilets
sap van een halve citroen
zout, versgemalen zwarte peper
100 g bladspinazie, ingevrozen,
ontdooid
1 teentje knoflook
2 eetlepels witte wijn
50 ml room
1 eierdooier
Methode:
Besprenkel de visfilets met het
citroensap en kruid met zout en peper.
Knijp de spinazie droog en kruid deze
met look. Bedek de tongfilets met de
spinazie en rol ze op. Plaats ze in een
beboterde bakschotel en zorg ervoor dat
de dunste stukjes filets onderaan liggen.
Besprenkel de rolletjes met witte wijn.
Klop de room en de eidooier op en voeg
een snuifje zout toe. Lepel dit mengsel
over de tongrolletjes.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 17
minuten
Roosterhoogte: 2
7.4 Visfilet
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
600 - 700 g snoekbaars, zalm of
zeeforelfilet
150 g geraspte kaas
250 ml room
50 g. paneermeel
1 theelepel dragon
peterselie, gehakt
zout, peper
citroen
boter
Methode:
Besprenkel de vis met citroensap en laat
het even intrekken, dep de vis dan droog
met keukenpapier. Bestrooi de visfilets
vervolgens aan beide zijden met zout en
peper. Leg de visfilets in de beboterde
ovenschaal.
Meng de geraspte kaas, de room,
broodkruimels, gehakte peterselie en
dragon samen. Verspreid het mengsel
direct over de visfilets en leg kleine
stukjes boter op het mengsel.
NEDERLANDS
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 35
minuten
Roosterhoogte: 2
11
7.5 Visfilet, bevroren
De instructies voor tijd en temperatuur
staan op de verpakking. Houd u aan de
aanwijzingen van de fabrikant.
8. CAKE
8.1 Suikertaart
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
2 vellen origineel Zwitsers
kruimeldeeg of bladerdeeg (vierkant
uitgerold)
50 g gemalen hazelnoten
1,2 kg appels
3 eieren
300 ml room
70 g suiker
Methode:
Plaats het deeg op een goed ingevette
bakplaat, prik de bodem in met een vork.
Verdeel de hazelnoten gelijkmatig over
het deeg. Schil de appels, verwijder het
klokhuis en snij ze in 12 stukjes.
Verspreid de stukjes gelijkmatig over het
deeg. Meng de eieren, room, suiker en
vanillesuiker en doe het over de appel.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Roosterhoogte: 3
8.2 Citroencake
Ingrediënten voor het beslag:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
250 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
4 eieren
150 g meel
150 g zetmeel
1 afgestreken theelepel bakpoeder
geraspte schil van 2 citroenen
Ingrediënten voor het glazuur:
•
•
125 ml citroensap
100 g poedersuiker
Overige:
•
•
•
Rechthoekig bakblik, 30 cm lang
Margarine om in te vetten
Broodkruimels voor op de bodem van
het bakblik
Methode:
Boter, suiker, citroenschil, vanillesuiker
en zout in een mengkom doen en roeren
tot een schuimige massa ontstaat.
Vervolgens de eieren een voor een
toevoegen en nogmaals roeren tot het
een schuimige massa is geworden.
Voeg het meel en zetmeel, vermengd
met de bakpoeder, toe aan de
schuimmassa en meng het geheel.
Het deeg in de ingevette en met
paneermeel bestrooide bakvorm gieten,
gladstrijken en in het apparaat plaatsen
Na het bakken het citroensap en de
poedersuiker mengen. De gebakken
taart op een stuk aluminiumfolie storten.
Het aluminiumfolie rond de taart omhoog
vouwen, zodat het glazuur niet weg kan
vloeien. Met een houten prikker gaatjes
in de taart maken en het glazuur met een
penseel aanbrengen. Daarna de taart
even laten staan zodat het glazuur kan
worden opgenomen.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 75
minuten
Roosterhoogte: 2
8.3 Wortelcake
Ingrediënten voor het beslag:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
150 ml zonnebloemolie
100 g bruine suiker
2 eieren
75 g siroop
175 g meel
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemalen gember
1 theelepel bakpoeder
200 g fijn geraspte wortel
75 g rozijnen
25 g geraspte kokos
Ingrediënten voor de garnering:
•
50 g boter
12
•
•
•
150 g kwark
40 g suiker
gemalen hazelnoten
Overige:
•
Ingevette ronde springvorm met een
diameter van 22 cm
Methode:
Meng de zonnebloemolie, bruine suiker,
eieren en siroop. Voeg de overige
ingrediënten bij het beslag.
Doe het beslag in de springvorm.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Roosterhoogte: 2
Na het bakken:
Meng de boter, kwark en suiker (indien
nodig melk toevoegen om het te
verdunnen).
vanaf de rand, besprenkel met meel en
laat op een warme plek rijzen tot het
besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker op de rand
van het meel. Kneed alle ingrediënten tot
een soepel gistdeeg. Laat het deeg op
een warme plaats rijzen tot het is
verdubbeld in grootte.
Mix voor de vulling alle ingrediënten
samen. Verdeel het deeg in drie gelijke
delen en rol het uit in lange rechthoeken.
Verspreid een derde van de vulling op
elke rechthoek en rol de stukken deeg
op.
Maak een vlecht van de drie stukken
deeg. Bedek het oppervlak van de vlecht
met een mengsel van eigeel en melk en
besprenkel met amandelschaafsel.
•
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Roosterhoogte: 2
Bestrijk de taart met het koude mengsel
en strooi er gemalen hazelnoten over.
•
8.4 Vlechtbrood
8.5 Tulband
Ingrediënten voor het deeg:
Ingrediënten voor de bodem:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
650 g meel
20 g. gist
200 ml melk
40 g suiker
5 g zout
5 eierdooiers
200 g zachte boter
Ingrediënten voor de vulling:
•
•
•
•
•
•
•
250 g gehakte walnoten
20 g. paneermeel
1 theelepel gemalen gember
50 ml melk
60 g honing
30 g gesmolten boter
20 ml rum
Ingrediënten voor de glazuur:
•
•
•
1 eierdooier
een beetje melk
50 g amandelschaafsel
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak
een kuiltje in het midden. Snijd de gist in
stukjes, plaats het in het gat met de melk
en een beetje suiker en de meel en roer
•
•
•
•
•
•
500 g meel
1 klein pakje droge gist (8 g droge gist
of 42 g vers gist)
80 g poedersuiker
150 g boter
3 eieren
2 afgestreken theelepels zout
150 ml melk
70 g rozijnen (1 uur van tevoren laten
weken in 20 ml kersenlikeur)
Ingrediënten voor de glazuur:
•
50 g hele blanke amandelen
Methode:
Doe de bloem, droge gist, poedersuiker,
boter, eieren, zout en melk in een
mengkom en kneed een glad gistdeeg.
Dek de deeg in de kom af en laat het 1
uur rijzen.
Kneed de geweekte rozijnen met de
hand door het deeg.
Doe de amandelen in de holtes van een
ingevette en bebloemde tulband.
NEDERLANDS
Maak een worst van het deeg en doe het
in de tulband. Dek het af en laat het 45
minuten rijzen.
•
•
•
•
Overige:
•
Bereidingstijd in het apparaat: 60
minuten
Roosterhoogte: 2
8.6 Brownies
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
250 g pure chocolade
250 g boter
375 g suiker
2 pakje vanillesuiker (ongeveer 16 g)
1 snufje zout
5 eetlepels water
5 eieren
375 g walnoten
250 g meel
1 theelepel bakpoeder
Methode:
Breek de chocolade in stukken en laat
het au-bain-marie smelten.
Klop de boter, suiker, vanillesuiker, zout
en water, voeg de eieren en de
gesmolten chocolade toe.
Hak de walnoten grof, meng ze met de
bloem en het bakpoeder en meng het
met het chocolademengsel.
Leg bakpapier in een diepe bakplaat, giet
het mengsel erin en strijk het glad.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 50
minuten
Roosterhoogte: 3
Na het bakken:
Laat het afkoelen, verwijder het
bakpapier en snijd het in stukken.
8.7 Muffins
•
13
10 g bakpoeder
1 pot zure kersen (375 g)
225 g chocoladesnippers
Cakevormpjes, ongeveer 7 cm in
doorsnee
Methode:
Meng de boter, suiker, vanillesuiker, zout
en de schil van een wasvrije citroen.
Voeg de eieren toe en klop alles.
Meng de zetmeel, bloem en bakpoeder
en roer het door het mengsel met de
melk.
Laat de zure kersen uitlekken en roer het
door het mengsel met de
chocoladesnippers.
Doe het mengsel in de papieren
vormpjes, plaats de vormpjes op een
bakplaat en plaats in het apparaat.
Gebruik een muffinvorm indien mogelijk.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 40
minuten
Roosterhoogte: 3
8.8 Koekjes
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
4 eieren
2 eetlepels warm water
50 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
100 g suiker
100 g meel
100 g zetmeel
2 afgestreken theelepels bakpoeder
Overige:
•
Ronde springvorm van 28 cm, zwart,
de bodem bedekt met bakpapier
Ingrediënten:
Methode:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
Scheid de eieren. Schuim het eigeel op
met het warme water, 50 g suiker,
vanillesuiker en zout. Klop het eiwit met
100 g suiker tot deze stijf zijn.
150 g boter
150 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
schil van een wasvrije citroen
2 eieren
50 ml melk
25 g zetmeel
225 g meel
Meng de bloem, het zetmeel en de
bakpoeder.
Meng voorzichtig het eiwit met het
eigeel. Spatel dan voorzichtig het
14
meelmengsel erin. Het deeg in de
bakvorm gieten, gladstrijken en in het
apparaat plaatsen.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 45
minuten
Roosterhoogte: 2
8.9 Savarin
Ingrediënten voor het deeg:
•
•
•
•
•
•
•
•
350 g meel
1 klein pakje droge gist (8 g droge gist
of 42 g vers gist)
75 g suiker
100 g boter
5 eierdooiers
1/2 theelepel zout
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
125 ml melk
Na het bakken:
•
•
•
375 ml water
200 g suiker
100 ml pruimenlikeur of 100 ml
sinaasappellikeur
Methode:
Doe de bloem, droge gist, suiker, boter,
eigeel, zout, vanillesuiker en melk in een
mengkom en kneed een glad gistdeeg.
Dek de deeg in de kom af en laat het 1
uur rijzen. Doe de deeg in een ingevette
ronde cakevorm en laat het afgedekt 45
minuten rijzen.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 35
minuten
Roosterhoogte: 1
Na het bakken:
Breng water met suiker aan de kook en
laat het afkoelen.
Voeg pruimen- of sinaasappellikeur toe
aan het suikerwater en roer.
Als de taart is afgekoeld, met een houten
prikker gaatjes maken en het mengsel in
de taart laten trekken.
8.10 Kruimeltaart
Ingrediënten voor het deeg:
•
•
•
375 g meel
20 g. gist
150 ml lauwe melk
•
•
•
•
60 g suiker
1 snufje zout
2 eierdooiers
75 g zachte boter
Ingrediënten voor de kruimels:
•
•
•
•
•
•
200 g suiker
200 g boter
1 theelepel kaneel
350 g meel
50 g gehakte noten
30 g gesmolten boter
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak
een kuiltje in het midden. Snijd de gist in
stukjes, plaats het in het gat met de melk
en een beetje meel en roer vanaf de
rand, besprenkel met meel en laat op
een warme plek rijzen tot het
besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont.
Voeg de suiker, eigelen, boter en zout
toe aan de rand van het meel. Kneed alle
ingrediënten tot een soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats
rijzen tot het is verdubbeld in grootte. Rol
het deeg uit en plaats het op een
ingevette bakplaat waar u het laat rusten
om opnieuw te rijzen.
Boter, suiker en kaneel in een mengkom
doen en mixen.
Voeg de bloem en de noten toe en
kneed het tot een kruimelig mengsel.
Verspreid de boter op het gerezen deeg
en verspreid het kruimelmengsel er
gelijkmatig overheen.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 35
minuten
Roosterhoogte: 3
8.11 Zweedse cake
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
•
5 eieren
340 g suiker
100 g gesmolten boter
360 g meel
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 g)
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
200 ml koud water
NEDERLANDS
Overige:
•
Ronde springvorm van 28 cm, zwart,
de bodem bedekt met bakpapier
Methode:
Suiker, eieren, vanillesuiker en zout in
een mengkom doen en 5 minuten mixen
tot het schuimig is. Voeg de gesmolten
boter toe aan het deeg en roer het
erdoor.
Voeg de bloem en het bakpoeder toe
aan het schuimige deeg en roer het
erdoor.
Voeg tenslotte het koude water toe en
mix alles goed door elkaar. Het deeg in
de bakvorm gieten, gladstrijken en in het
apparaat plaatsen.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Roosterhoogte: 2
8.12 Grootmoeders appeltaart
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
250 g boter
250 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
100 g marsepein
5 eieren
500 g meel
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 g)
1 zakje speculaaskruiden (ongeveer
20 g)
50 g cacaopoeder
150 ml rode wijn
1,2 kg appels
Methode:
Boter, suiker, vanillesuiker en zout in een
mengkom doen en mixen. Voeg 100 g
marsepein in kleine stukjes gesneden
toe en klop tot een glad mengsel
ontstaat. Voeg één voor één de eieren
toe en klop tot een luchtig mengsel
ontstaat. Voeg de bloem, bakpoeder,
speculaaskruiden en cacaopoeder toe
aan het mengsel. Voeg de rode wijn toe.
Doe het deeg in een diepe bakplaat met
bakpapier en strijk de bovenkant glad.
Schil 1,2 kg appels en snij ze in stukken
van 0,5 cm dik. Pruimenpuree: Leg de
appelstukjes op het deeg en vul de gaten
15
op met pruimenpuree. Zet het in de
oven.
•
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 40
minuten
Roosterhoogte: 3
Laat de taart na het bakken afkoelen
en verwijder het bakpapier.
Glazuur:
•
•
•
250 ml appelsap
1 zakje helder taartglazuur
Laat de taart na het bakken afkoelen
en verwijder het bakpapier.
Vermeng het glazuur met de appelsap
en zakje taartglazuur en strijk het over de
taart.
8.13 Amandelcake
Ingrediënten voor het beslag:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
5 eieren
200 g suiker
100 g marsepein
200 ml olijfolie
450 g meel
1 eetlepel kaneel
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 g)
50 g gehakte pistachenootjes
125 g gemalen amandelen
300 ml melk
Ingrediënten voor de garnering:
•
•
•
•
•
200 g abrikozenjam
5 eetlepels poedersuiker
1 theelepel kaneel
2 eetlepels warm water
amandelsnippers
Overige:
•
28 cm springvorm
Methode:
Mix de eieren, suiker en marsepein
gedurende 5 minuten, voeg dan
langzaam de olijfolie toe aan het
eimengsel.
Zeef de bloem, kaneel en bakpoeder en
vermeng dan de gesneden
pistachenootjes en gemalen amandelen
met de bloem. Spatel de melk voorzichtig
door het eimengsel.
Doe het in de springvorm waarvan de
bodem bedekt is met broodkruimels.
16
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 70
minuten
Roosterhoogte: 2
Na het bakken:
Verwarm de abrikozenjam en verspreid
het over de taart met een borsteltje. Laat
het afkoelen. Meng de poedersuiker,
kaneel en het warme water met elkaar
en smeer het op de taart. Strooi de
amandelsnippers onmiddellijk op het
glazuur van de taart.
8.14 Appelstrudel, bevroren
Vorm een rand van ongeveer 3 cm
hoogte met de rest van het deeg.
Klop de eiwitten met de handmixer tot
deze stijf zijn. Was de rozijnen, laat ze
goed uitlekken, besprenkel met rum en
laat dit intrekken.
Doe de magere kwark, de eigelen,
suiker, citroensap, crème fraiche en de
custardpoeder in een mengkom en mix
het goed door elkaar.
Spatel als laatste voorzichtig de geklopte
eiwitten en de rozijnen door het
kwarkmengsel.
De instructies voor tijd en temperatuur
staan op de verpakking. Houd u aan de
aanwijzingen van de fabrikant.
•
8.15 Kwarktaart
8.16 Vruchtencake
Ingrediënten voor de bodem:
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
150 g meel
70 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 ei
70 g zachte boter
Ingrediënten voor de kwarkroom:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
3 eiwitten
50 g rozijnen
2 theelepels rum
750 g magere kwark
3 eierdooiers
200 g suiker
sap van één citroen
200 g crème fraîche
1 pakje puddingpoeder (40 g of het
equivalent voor pudding van 500 ml
melk)
Overige:
•
Ingevette zwarte springvorm met een
diameter van 26 cm
Methode:
Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest
van de ingrediënten toe en meng het
geheel met een handmixer. Plaats het
mengsel 2 uur in de koelkast.
Bedek de ingevette bodem van een
springvorm met 2/3 van het mengsel en
prik er verschillende keren in met een
vork.
•
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 85
minuten
Roosterhoogte: 2
200 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
3 eieren
300 g meel
1/2 pakje bakpoeder (ongeveer 8 g)
125 g krenten
125 g rozijnen
60 g amandelstukjes
60 g gesuikerde citroenschil of
sinaasappelschil
60 g in stukjes gesneden gesuikerde
kersen
70 g geblancheerde hele amandelen
Overige:
•
•
•
Zwarte springvorm met een diameter
van 24 cm.
Margarine om in te vetten
Broodkruimels voor op de bodem van
het bakblik
Methode:
Boter, suiker, vanillesuiker en zout in een
mengkom doen en mixen. Vervolgens de
eieren een voor een toevoegen en
nogmaals mixen. Het meel met het
bakpoeder toevoegen aan de
schuimmassa en het geheel mengen.
Vermeng het fruit ook met het mengsel.
NEDERLANDS
17
Plaats het mengsel in een ingevet
bakblik en breng het mengsel aan de
randen iets hoger aan dan in het midden.
Versier de rand en het midden van de
cake met de hele geblancheerde
amandelen. Plaats de cake in het
apparaat.
•
•
•
Zeef de bloem in een mengkom, doe het
zout en de kleine stukjes boter erbij.
Voeg vervolgens het ei, de suiker en het
koude water toe en kneed een deegbal.
•
Bereidingstijd in het apparaat: 100
minuten
Roosterhoogte: 2
8.17 Vruchtentaart
100 g suiker
90 g zachte boter
Overige:
•
Quichevorm met een diameter van 28
cm, ingevet
Methode:
Ingrediënten voor de vulling:
Laat het deeg 2 uur rusten in de
koelkast. Rol het koele deeg uit en doe
het in de ingevette quichevorm en prik
het in met een vork. Maak het fruit
schoon, verwijder de pitten en leg het in
kleine stukjes op het deeg. Doe de
amandelen, eieren, suiker en zachte
boter in een kom en meng het samen.
Verdeel het over het fruit en strijk het
glad.
•
•
Ingrediënten van het deeg:
•
•
•
•
•
•
•
•
200 g meel
1 snufje zout
125 g boter
1 ei
50 g suiker
50 ml koud water
Seizoensfruit (400 g appels, perziken,
zure kersen, etc.)
90 g gemalen amandelen
2 eieren
•
Bereidingstijd in het apparaat: 50
minuten
Roosterhoogte: 2
9. PIZZA/TAART/BROOD
9.1 Pizza
Ingrediënten voor het deeg:
•
•
•
•
•
14 g. gist
200 ml water
300 g meel
3 g zout
1 eetlepel olie
Ingrediënten voor de garnering:
•
•
•
•
•
•
•
1/2 klein blikje tomaten, in stukjes
gesneden (200 g)
200 g geraspte kaas
100 g salami
100 g gekookte ham
150 g champignons (in plakjes)
150 g Fetakaas
oregano
Overige:
•
Bakplaat, ingevet
Methode:
Gist in een kom verkruimelen en in water
oplossen. Het met het zout en de olie
gemengde meel toevoegen.
De ingrediënten zolang kneden, tot het
een soepel deeg is, dat loskomt van de
kom. Het deeg vervolgens laten rijzen op
een warme plaats, tot het twee maal
zoveel geworden is.
Rol het deeg uit en plaats het op een
ingevette bakplaat, prik de bodem in met
een vork.
De ingredi?ten voor de garnering
achtereenvolgens op het deeg
rangschikken.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 25
minuten
Inzetniveaus: 2
9.2 American pizza, bevroren
De instructies voor tijd en temperatuur
staan op de verpakking. Houd u aan de
aanwijzingen van de fabrikant.
18
9.3 Pizza, gekoeld
De instructies voor tijd en temperatuur
staan op de verpakking. Houd u aan de
aanwijzingen van de fabrikant.
9.4 Pizza, bevroren
De instructies voor tijd en temperatuur
staan op de verpakking. Houd u aan de
aanwijzingen van de fabrikant.
9.5 Pizza snacks, bevroren
De instructies voor tijd en temperatuur
staan op de verpakking. Houd u aan de
aanwijzingen van de fabrikant.
9.6 Uientaart
Ingrediënten voor het deeg:
•
•
•
•
•
•
300 g meel
20 g. gist
125 ml melk
1 ei
50 g boter
3 g zout
Ingrediënten voor de garnering:
•
•
•
•
•
•
•
750 g uien
250 g bacon
3 eieren
250 g crème fraîche
125 ml melk
1 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen peper
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak
een kuiltje in het midden.
Snijd de gist in stukjes, plaats het in het
gat met de melk en een beetje meel van
de rand. Bestrooi met meel en laat op
een warme plek rijzen tot het
besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont.
Leg het ei en de boter op de rand van
het meel. Kneed alle ingrediënten tot een
soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats
rijzen tot het is verdubbeld in grootte.
Schil de uien in de tussentijd, verdeel in
vieren en snij in dunne plakjes.
Snijd de bacon in blokjes en bak ze
glazig met de uien. Laat het afkoelen.
Rol het deeg uit en plaats het op een
ingevette bakplaat, prik de bodem in met
een vork en druk de randen omhoog.
Laat het opnieuw rijzen.
Roer de eieren, crémé fraiche, melk, zout
en peper samen. Verspreid de
afgekoelde uien en spekjes over het
deeg. Doe het mengsel erover en strijk
het glad.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 45
minuten
Inzetniveaus: 3
9.7 Quiche Lorraine
Ingrediënten van het deeg:
•
•
•
•
•
•
200 g meel
2 eieren
100 g boter
1/2 theelepel zout
een beetje peper
1 snufje nootmuskaat
Ingrediënten voor de garnering:
•
•
•
•
•
150 g geraspte kaas
200 g gekookte ham of magere bacon
2 eieren
250 g zure room
zout, peper en nootmuskaat
Overige:
•
Ingevet zwart bakblik met een
diameter van 28 cm
Methode:
Meng meel, boter, eieren en kruiden in
een mengkom en meng tot een soepel
deeg. Laat het deeg een paar uur rusten
in de koelkast.
Rol het deeg uit en leg het in een ingevet
zwart bakblik. Prik de bodem in met een
vork.
Verspreid de bacon over het deeg.
Meng de eieren, de zure room en de
kruiden samen voor de vulling. Voeg dan
de kaas toe.
Giet de vulling over de bacon.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 40
minuten
Inzetniveaus: 2
NEDERLANDS
19
9.8 Kaasflan
9.10 Pierogi (30 kleine stukjes)
Ingrediënten:
Ingrediënten voor het deeg:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
1,5 vellen origineel Zwitsers
kruimeldeeg of bladerdeeg (vierkant
uitgerold)
500 g geraspte kaas
200 ml room
100 ml melk
4 eieren
zout, peper en nootmuskaat
Methode:
Leg het deeg op een goed ingevette
bakplaat. Vervolgens met een vork
gaatjes in het deeg prikken
Verspreid de kaas gelijkmatig over het
deeg. Meng de room, melk en eieren en
breng op smaak met zout, peper en
nootmuskaat. Weer goed vermengen en
over de kaas schenken.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 45
minuten
Inzetniveaus: 3
9.9 Kaaskoekjes
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
400 g Fetakaas
2 eieren
3 eetlepels gehakte peterselie
zwarte peper
80 ml olijfolie
375 g bladerdeeg
Methode:
Meng de feta, eieren, peterselie en
peper. Dek de bladerdeeg af met een
vochtige doek om uitdrogen te
voorkomen. Leg 4 blaadjes op elkaar en
bestrijk ze met een beetje olie.
Snij ze in 4 reepjes van ongeveer 7 cm
lang.
Doe 2 volle eetlepels fetamengsel op
één hoek van elk reepje en vouw het
diagonaal in een driehoek.
Leg ze op de kop op een bakplaat en
bestrijk ze met olie.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 25
minuten
Inzetniveaus: 2
250 g speltbloem
250 g boter
250 g magere kwark
zout
Ingrediënten voor de vulling:
•
•
•
•
•
•
1 kleine witte kool (400 g)
50 g bacon
2 eetlepels geklaarde boter
zout, peper en nootmuskaat
3 eetlepels sour cream
2 eieren
Overige:
•
Bakplaat met bakpapier
Methode:
Kneed de speltbloem, boter, kwark en
een beetje zout tot deeg en plaats het in
de koelkast.
Snijd de kool in fijne reepjes. Snijd de
bacon in stukjes en bak het in de
geklaarde boter. Voeg de kool toe en
roerbak het. Op smaak brengen met
zout, peper en nootmuskaat en de sour
cream toevoegen.
Laten sudderen tot alle vloeistof is
verdampt.
Snij hardgekookte eieren in stukjes,
mengen met de kool en af laten koelen.
Rol het deeg uit en snijd het in ronde
cirkels met een diameter van 8 cm.
Doe een beetje vulling in het midden en
vouw het dicht. Maak de randen vast
door er met een vork op te drukken.
Plaats het op een bakplaat voorzien van
bakpapier en bestrijk het met eigeel.
• Bereidingstijd in het apparaat: 20
minuten
• Inzetniveaus: 3
9.11 Witbrood
Ingrediënten:
•
•
•
•
1.000 g meel
40 g verse gist of 20 g gedroogde gist
650 ml melk
15 g. zout
Overige:
20
•
Bakplaat ingevet of belegd met
bakpapier
Methode:
Meel en zout in een grote kom doen. De
gist oplossen in lauwwarme melk en
toevoegen aan het meel. Alle
ingrediënten tot een soepel deeg
kneden. Afhankelijk van de kwaliteit van
het meel kan een beetje meer melk
nodig zijn om een werkbaar deeg te
krijgen.
Laat het deeg rijzen tot het verdubbelt is
in grootte.
Snijd het deeg in twee stukken, maak
lange broden plaats deze op de bakplaat
die is ingevet of bedekt met bakpapier.
Laat de broden nogmaals rijzen tot ze de
helft groter zijn.
Strooi voor het bakken wat bloem over
de broden en maak met een scherp mes
3 - 4 keer een diagonale snede van
minstens 1 cm diep.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Inzetniveaus: 2
9.12 Volkorenbrood
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
500 g tarwebloem
250 g roggemeel
15 g. zout
1 klein pakje droge gist
250 ml water
250 ml melk
Overige:
•
Bakplaat ingevet of belegd met
bakpapier
Methode:
Doe de tarwebloem, roggebloem en
droge gist in een grote kom.
Meng het water met de melk en het zout
bij de bloem. Alle ingrediënten tot een
soepel deeg kneden. Laat het deeg
rijzen tot het verdubbelt is in grootte.
Maak een lang brood en plaats het op de
bakplaat die is ingevet of bedekt met
bakpapier.
Laat het brood nogmaals rijzen tot het de
helft groter is. Voor het bakken
bestrooien met een beetje bloem.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Inzetniveaus: 2
9.13 Boterkoek
Ingrediënten voor het deeg:
•
•
•
•
•
•
•
750 g meel
30 g gist
400 ml melk
10 g suiker
15 g zout
1 ei
100 g zachte boter
Ingrediënten voor de glazuur:
•
•
1 eierdooier
een beetje melk
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak
een kuiltje in het midden. Snijd de gist in
stukjes, plaats het in het gat met de melk
en een beetje meel en roer vanaf de
rand, besprenkel met meel en laat op
een warme plek rijzen tot het
besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker, zout, ei en
boter op de rand van het meel. Kneed
alle ingrediënten tot een soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats
rijzen tot het is verdubbeld in grootte.
Maak drie gelijke stukken deeg en maak
er reepjes van. Vlecht de repen met
elkaar.
Dek het af en laat het een half uur staan.
Bedek het oppervlak van de vlechtkoek
met een mengsel van eigeel en melk en
doe het in de oven.
•
•
Bereidingstijd in de oven: 50 minuten
Roosterhoogte: 2
9.14 Brood/broodjes
De instructies voor tijd en temperatuur
staan op de verpakking. Houd u aan de
aanwijzingen van de fabrikant.
NEDERLANDS
21
9.15 Brood/broodjes, bevroren
De instructies voor tijd en temperatuur
staan op de verpakking. Houd u aan de
aanwijzingen van de fabrikant.
10. STOOFSCHOTELS
10.1 Gevulde champignons
Ingrediënten voor 3 personen:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
6 grote champignons
1 eetlepel boter
zout
peper
citroensap
1 kleine vleestomaat, in stukjes
gesneden, circa 150 g
1/2 bosje peterselie, fijngehakt
meerdere blaadjes basilicum,
fijngehakt
1 witte boterham, in stukjes verdeeld
75 g gorgonzola, in blokjes
3 eetlepels room
Methode:
Maak de champignons schoon. Draai de
steeltjes er af en snijd in kleine blokjes.
Kruid met zout en peper en besprenkel
met het citroensap.
Meng de gekruide champignonssteeltjes
met de tomaat, peterselie en basilicum,
brood, gorgonzola en room en kruid dan
af met zout en peper. Vul de hoedjes van
de champignons en plaats ze in een
beboterde ovenschaal.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 15
minuten
Roosterhoogte: 1
10.2 Gevulde tomaten
Ingrediënten voor 2 personen:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
4 grote tomaten, elk circa 300 g
1 kleine courgette, circa 80 g
60 g champignons
1 sjalot
2 eetlepels olie
100 g gekookte rijst
50 ml groentenbouillon
75 g mozzarella
1 eetlepel gehakte peterselie
zout
versgemalen zwarte peper
Methode:
Snijd de bovenkant van elke tomaat af.
Schep m.b.v. een theelepel het
vruchtvlees weg en laat een rand van
circa 1 cm. Hak het vruchtvlees fijn.
Reinig de courgette en snijd ze in
blokjes. Snijd de champignons in plakjes.
Schil de sjalotten en hak ze fijn.
Verhit de olie in een pan. Bak de
sjalotten aan. Voeg de courgette en
champignons toe en laat kort
meebakken. Voeg de rijst, gehakte
tomaat en bouillon toe en laat 5 minuten
sudderen. Snijd de mozarella in kleine
blokjes. Voeg de mozarella en peterselie
toe aan de rijst en kruid met zout en
peper. Vul de tomaten met de rijst en
plaats de bovenkanten terug op de
tomaten. Plaats de tomaten in een
beboterde ovenschaal.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 15
minuten
Roosterhoogte: bottom glass
Het gerecht na de helft van de
bereidingstijd een keer omdraaien.
10.3 Aardappel-courgettegratin
Ingrediënten voor 2 personen:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
250 g aardappelen
200 g courgettes
zout
versgemalen witte peper
130 g gemengde geraspte kaas
(bijvoorbeeld pizza mix)
1 klein blikje anchovis, 60 g
1 teentje knoflook, gekneusd
1 sjalot, fijngesneden
150 ml volle room
verse kruiden (bijv. basilicum,
marjolein, oregano, thijm) of een
kruidenmix
een beetje olijfolie
Methode:
22
Schil de aardappelen en snijd ze in
dunne plakjes.
Was de courgettes en droog ze met een
keukendoek. Snijd deze nu in dunne
plakjes. Vet een ovenschaal in met een
scheutje olijfolie.
Meng de aardappel- en courgetteplakjes
samen en kruid ze met zout en peper.
Meng er 100 g kaas, de look en de
sjalotten door en leg de anchovisfilets in
de ovenschaal.
Meng de room met de rest van de kaas.
Voeg de fijngehakte kruiden of
kruidenmix toe. Voorzichtig mengen en
over het gerecht verdelen.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 30
minuten
Roosterhoogte: 1
10.4 Kaasgratin
Ingrediënten voor 3 personen:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
8 witte boterhammen
100 ml witte wijn
1 ui, in dunne ringen
100 g geraspte kaas (Gruyere of
alpenkaas)
400 ml melk
3 eieren
zout
versgemalen zwarte peper
nootmuskaat, versgemalen
100 g spekblokjes, gerookt
40 g stukjes boter
1 bosje bieslook
Methode:
Snijd het brood diagonaal in beide
richtingen om 32 driehoekjes te
bekomen. Doe afwisselend laagjes brood
en uiringen in een platte ovenschaal.
Besprenkel met witte wijn.
Meng de kaas met de melk en de eieren.
Kruid volgens eigen smaak en giet over
het brood. Verdeel de spekblokjes
gelijkmatig over het gerecht en doe dan
de boterblokjes over het geheel.
Strooi de bieslook er op alvorens het
gerecht te serveren.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 30
minuten
Roosterhoogte: 1
10.5 Preistoofpotje
Ingrediënten voor 2 - 3 personen:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
500 g prei
250 g kwark (halfvet)
50 ml crème fraîche
1 ei
50 g geraspte kaas, bijv.
Parmezaanse kaas
1 teentje knoflook
zout
versgemalen zwarte peper
2 – 3 plakjes ham
1 volle eetlepel broodkruimels
blokjes boter
Methode:
Snijd de prei in stukken van 1 cm en
kook ze 5 minuten in gezouten water.
Giet het water weg en laat goed
uitdruipen. Snijd de ham in reepjes.
Roer de kwark, crème fraîche, eieren en
2/3 van de kaas samen. Knijp de look in
het mengsel en roer om. Voeg tenslotte
de prei en ham toe. Kruiden met peper
en zout. Doe deze dan onmiddellijk in
een beboterde bakschotel.
Meng de rest van de kaas en de
broodkruimels en strooi over het gerecht.
Doe er dan flink wat blokjes boter
overheen.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 40
minuten
Roosterhoogte: 1
10.6 Gevulde canneloni
Als voorgerecht voor 4 personen
Als hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
1 ui, fijngesneden
1 theelepel margarine
1 teentje knoflook
1 pakje diepvriesspinazie (300 g)
100 g geraspte kaas
1 blikje tomaten, in stukjes gesneden
(400 g)
10 cannellonibuisjes (ongekookt)
bouillonblokjes
zout
witte peper
oregano
NEDERLANDS
•
•
paprika
nootmuskaat
Methode:
Stoof de uien in de margarine in een
pan. Voeg de spinazie toe en roer
regelmatig om tot de spinazie
gereduceerd is. Laat 5 minuten stoven,
voeg 50 g geraspte kaas, witte peper,
bouillonblokjes, look en nootmuskaat toe.
Breng aan de kook en laat 3 - 4 minuten
koken. Vul de cannelloni met het
mengsel.
Voor de tomatenbasis, giet de inhoud
van het blik in een lange bakschaal, plet
de tomaten met een vork, kruid met zout,
witte peper, oregano en paprika.
Plaats de gevulde cannelloni op de
tomatenbasis en bestrooi met de rest
van de kaas.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 30
minuten
Roosterhoogte: 1
10.7 Aardappelgratin
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
1.000 g aardappelen
1 theelepel zout, peper en
nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 g geraspte kaas
200 ml melk
200 ml room
4 eetlepels boter
Methode:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne
plakken, droog ze af en breng ze op
smaak met zout en peper.
Wrijf een ovenbestendige bakschaal in
met een teentje knoflook en vet de
schaal daarna in met boter.
Verspreid de helft van de gezouten
aardappelplakjes in de schaal en strooi
er wat geraspte kaas over. Leg de
overige aardappelschijfjes er bovenop en
strooi de rest van de kaas eroverheen.
Pers het tweede teentje knoflook en
vermeng dit met de melk en de room.
Giet het mengsel over de aardappels en
verspreid de rest van de boter in kleine
stukjes over de gratin.
•
•
23
Bereidingstijd in het apparaat: 45
minuten
Roosterhoogte: 1
10.8 Groentenspaetzle
Ingrediënten voor 2 personen:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
250 g verse spaetzle
2 middelgrote stokken selder, circa
100 g
1 grote wortel, circa 150 g
1 eetlepel boter
50 ml bouillon
100 g gewone roomkaas of roomkaas
met kruiden (bijvoorbeeld Cantadou)
zout
versgemalen zwarte peper
1 / 2 bosje bieslook
30 g geraspte kaas, bijvoorbeeld
Sbrinz of Parmezaan
100 ml room
Methode:
Doe de spaetzle in een beboterde
bakschotel.
Reinig de selder en wortel en snijd ze in
blokjes. Stoof even aan in boter in de
braadpan. Voeg de bouillon toe, dek af
en laat de groenten 5 minuten koken.
Haal de pan van de kookplaat. Roer er
de roomkaas door. Kruid de groenten
met zout en peper.
Giet het groentenmengsel over de
spaetzle. Knip met een schaar de
bieslook over het gerecht. Bestrooi met
geraspte kaas en besprenkel met room.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 12
minuten
Roosterhoogte: 2
10.9 Pastagratin
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
1 liter water
zout
250 g tagliatelle
250 g gekookte ham
20 g boter
1 bosje peterselie
1 ui
100 g boter
1 ei
250 ml melk
24
•
•
zout, peper en nootmuskaat
50 g geraspte Parmezaanse kaas
Methode:
Breng water met een beetje zout aan de
kook. Doe de tagliatelle in het kokende
gezouten water en laat het ongeveer 12
minuten koken. Vervolgens afgieten.
Snij de ham in blokjes.
Verhit boter in een pan.
Snij de peterselie en schil en snij de ui.
Glazig bakken in de koekenpan.
Vet een ovenschaal in met een beetje
boter. Mix de tagliatelle, ham en
peterselie en uien en doe het in de
ovenschotel.
Meng de eieren met de melk en breng
het op smaak met zout, peper en
nootmuskaat en schenk het over het
pastamengsel. Verdeel de parmezaanse
kaas over het gerecht.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 45
minuten
Roosterhoogte: 2
10.10 Stoofschotel
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
600 g bieflapjes
zout en peper
bloem
10 g boter
1 ui
330 ml donker bier
2 theelepels bruine suiker
2 theelepels tomatenpuree
500 ml runderbouillon
Methode:
Snij de bieflapjes in blokjes, kruiden met
peper en zout en met bloem bestrooien.
Verhit boter in een pan en bak het vlees
aan. Doe het vervolgens in een
stoofschotel.
Schil en snij een ui, glazig bakken in een
beetje boter en over het vlees doen.
Meng het donkere bier, de bruine suiker,
de tomatenpuree en de vleesbouillon,
doe het in een pan en breng het aan de
kook. Schenk het over het vlees (vlees
moet bedekt zijn).
Dek het af en doe het in het apparaat.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 120
minuten
Roosterhoogte: 2
10.11 Lasagne
Ingrediënten van de vleessaus:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
100 g. doorregen buikspek
1 ui
1 wortel
100 g. selderij
2 eetlepels olijfolie
400 g gemengd gehakt (rundvlees en
varkensvlees)
100 ml vleesbouillon
1 klein blik tomaten, in stukjes
gesneden (circa 400 g)
oregano, tijm, zout en peper
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
•
•
•
•
75 g boter
50 g meel
600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
•
•
•
•
3 eetlepels boter
250 g. groene lasagnebladen
50 g parmezaanse kaas, geraspt
50 g milde kaas, geraspt
Methode:
Het spek met een scherp mes van
zwoerd en kraakbeen ontdoen en in
blokjes snijden. De ui en de wortel
schillen, de selderij schoonmaken, alle
groente in kleine blokjes snijden.
De olie in een stoofpan verhitten, de
spekblokjes en de groente daarin
roerbakken.
Het gehakt beetje bij beetje toevoegen,
los bakken en blussen met wat bouillon.
De vleessaus op smaak brengen met
tomatenpuree, de kruiden, zout en peper
en afgedekt op een laag pitje ongeveer
30 minuten in laten koken.
Ondertussen de bechamelsaus
klaarmaken: Laat de boter smelten in
een pan, voeg de bloem toe en blijf
roeren. Beetje bij beetje onder
voortdurend roeren de melk erbij gieten.
De saus op smaak brengen met zout,
NEDERLANDS
25
peper en nootmuskaat en zonder deksel
ongeveer 10 minuten laten inkoken.
smaak brengen met zout, peper en
kaneel en van het vuur halen.
Een grote rechthoekige ovenschaal
invetten met 1 eetlepel boter.
Afwisselend een laag pastabladen,
vleessaus, béchamelsaus en geraspte
kaas in de schaal leggen. De bovenste
laag moet een met kaas bestrooide laag
bechamelsaus zijn. De rest van de boter
in kleine stukjes op het gerecht leggen.
Schil de aardappelen en snij ze in
plakjes van 1 cm dik, was de aubergines
en snij ze ook in plakken van 1 cm dik.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Roosterhoogte: 2
10.12 Pastaschotel, bevroren
De instructies voor tijd en temperatuur
staan op de verpakking. Houd u aan de
aanwijzingen van de fabrikant.
10.13 Moussaka (voor 10
personen)
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
1 ui, gesneden
olijfolie
1,5 kg gehakt
1 blikje tomaten, in stukjes gesneden
(400 g)
50 g geraspte kaas
4 theelepels broodkruimels
zout en peper
kaneel
1 kg aardappelen
1,5 kg aubergines
bakboter
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
•
•
•
•
75 g boter
50 g meel
600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
•
•
•
150 g geraspte kaas
4 eetlepels broodkruimels
50 g boter
Methode:
Fruit de ui aan in een beetje olijfolie en
voeg het gehakt toe.
Voeg de tomatenblokjes, geraspte
emmentaler en broodkruimels toe, roer
goed en breng het aan de kook. Op
Dep de plakken droog met keukenpapier.
Aanbakken met veel boter.
Ondertussen de bechamelsaus
klaarmaken: Laat de boter smelten in
een pan, voeg de bloem toe en blijf
roeren. Beetje bij beetje onder
voortdurend roeren de melk erbij gieten.
De saus op smaak brengen met zout,
peper en nootmuskaat en zonder deksel
ongeveer 10 minuten laten inkoken.
Leg de aardappelschijfjes op de bodem
van een ingevette ovenschotel en strooi
er een beetje geraspte kaas over. Leg
hier vervolgens een laagje aubergines
op. Doe hierop weer het gehaktmengsel.
Doe hierop de béchamelsaus.
Leg hier weer een laagje aardappel op,
gevolgd door aubergine en het
gehaktmengsel. De laatste laag moet
béchamelsaus zijn. Verdeel over de
bovenkant de rest van de kaas en de
broodkruimels. Smelt de boter en giet het
over de moussaka.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 60
minuten
Roosterhoogte: 2
10.14 Frankische knödel schaal
Ingrediënten:
•
•
•
•
•
•
Ongeveer 1000 g kalkoenreepjes
1 klein blikje kleine champignons
500 g uien, in blokjes gesneden
1 kg knoedeldeeg
400 g geraspte kaas
250 ml room
Methode:
Kruid de kalkoenreepjes met zout, peper,
paprikapoeder etc. Fruit de stukjes ui.
Laat de champignons goed uitlekken.
Vermeng ze met het vlees, de ui en de
champignons en doe alles in een
ovenschaal. Vermeng de knoedeldeeg
met de kaas en doe het op het
kalkoenmengsel. Schenk vervolgens de
room erover.
26
•
•
10.17 Aardappel partjes
Bereidingstijd in het apparaat: 75
minuten
Roosterhoogte: 2
De instructies voor tijd en temperatuur
staan op de verpakking. Houd u aan de
aanwijzingen van de fabrikant.
10.15 Patat
De instructies voor tijd en temperatuur
staan op de verpakking. Houd u aan de
aanwijzingen van de fabrikant.
10.16 Rösties
De instructies voor tijd en temperatuur
staan op de verpakking. Houd u aan de
aanwijzingen van de fabrikant.
11. NAGERECHT
11.1 Abrikozenroom
taart. Strooi de amandelsnippers
onmiddellijk op het glazuur van de taart.
Ingrediënten voor 2 personen:
•
•
•
•
•
•
11.2 Perziken in Amaretto
250 g abrikozen
100 ml witte wijn
2 - 3 eetlepels suiker
150 g mascarpone of kwark
(roomkaas)
250 ml room
2 eetlepels abrikozenlikeur of
kersenbrandy
Ingrediënten voor 2 personen:
•
•
•
•
•
Methode:
Meng de abrikozen met de witte wijn en
de suiker in een kom en selecteer het
programma Abrikozenroom. Laat het
afkoelen.
Klop de abrikozencompote door het te
mixen of maak er puree van met een
blender. Meng de mascarpone of kwark
lepel voor lepel met de puree.
Klop de room stijf en meng het
voorzichtig met de abrikozenroom. Voeg
de abrikozenlikeur toe zodat de
abrikozenroom lekker gaat ruiken.
Zet de room op een koele plek.
•
•
Bereidingstijd in het apparaat: 6
minuten
Roosterhoogte: bottom glass
•
•
•
Methode:
Drenk de perziken en doe ze in een
ingevette bakvorm. Breek de amarettikoekjes en meng ze met de suiker (1) en
het cacaopoeder. Voeg Vin Santo toe
voor een dikke pasta. Maak er 4 balletjes
van en doe ze in de halve perziken.
Serveer de warme perziken met crème
fraîche gezoet met suiker (2).
•
•
Na het bakken:
Verwarm de abrikozenjam en verspreid
het over de taart met een borsteltje,
vervolgens af laten koelen. Meng de
poedersuiker, kaneel en het warme
water met elkaar en smeer het op de
*
4 halve perziken uit blik
50 g amaretti
1 volle eetlepel suiker (1)
1 eetlepel cacaopoeder
1 eetlepel Vin Santo (Italiaanse
dessertwijn) of Grand Marnier
blokjes boter
100 ml crème fraîche
1 eetlepel suiker (2)
Bereidingstijd in het apparaat: 4
minuten
Roosterhoogte: bottom glass