05/2017
- 5 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
NL
Voedseldroger
Handleiding
■
Voordat u dit apparaat gebruikt, moet u de handleiding lezen, zelfs als u vertrouwd bent met het gebruik van
soortgelijke apparaten. Gebruik het apparaat alleen op de wijze die in deze handleiding is beschreven. Bewaar
deze handleiding op een veilige plaats waar ze gemakkelijk kan worden gevonden voor toekomstig gebruik.
■
Wij raden aan om de originele kartonnen doos, het verpakkingsmateriaal, de aankoopbon en verklaring van
de verkoper of garantiekaart te bewaren, voor ten minste de duur van de wettelijke aansprakelijkheid voor
onbevredigende prestaties of kwaliteit. Wilt u het apparaat transporteren, dan raden wij u aan het apparaat te
verpakken in de originele doos van de fabrikant.
BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT
A1 Deksel
A2 Laden
A3 Aan/Uit
DE HOOGTE TUSSEN DE LADEN AANPASSEN
■
De voedseldroger biedt twee opties om de hoogte van de laden in te stellen. Om de onderste (standaard)
hoogte 1,5 cm in te stellen, plaatst u de lades op elkaar zoals afgebeeld op B1. Draai de lades zodat de lipjes aan
de onderzijde van de lades zich naast de groeven bevinden, aan de bovenzijde van elke lade.
■
Om een speling 2,8 cm in te stellen, draai en plaats de lades zodat de lipjes precies in de groeven passen, zoals
afgebeeld op B2.
LADE DRAAIEN
■
Deze voedseldroger is ingenieus ontworpen, op basis van warme lucht convectie voor de extractie van vocht uit
voedsel. Tijdens het droogproces moeten de laden worden gedraaid om een gelijkmatige dehydratatie van het
voedsel te verzekeren. De lades aan der onderzijde worden aan de meeste warmte blootgesteld - hier verloopt
het dehydratatieproces sneller.
■
Om deze reden moet u de onderste laden uitnemen en op een hoger niveau plaatsen, en de lades op een hoger
niveau dichter bij het onderste deel van de voedseldroger plaatsen.
ONTHOUD:
1) Met hoogwaardig voedsel krijgt u de beste resultaten. Droog altijd vers, hoogwaardig voedsel. Een slecht stuk
kan de kwaliteit van de volledige inhoud van de voedseldroger beïnvloeden.
2) Het is belangrijk dat het voedsel schoon is – was het voedsel grondig, verwijder zachte of bedorven stukken.
Zorg dat u schone handen hebt; dit geldt ook voor keukengerei en de individuele lades die u gebruikt om het
voedsel te bereiden.
3) De dehydratatietijd varieert en is afhankelijk van de hoeveelheid voedsel, dikte van de afzonderlijke stukken,
hun grootte, luchtvochtigheid en vocht in het voedsel.
4) Laat het voedsel eerst afkoelen voordat u de mate van dehydratie controleert.
5) Indien nodig mogen de lades volledig worden gevuld en mogen de afzonderlijke stukken elkaar bijna raken,
maar niet overlappen.
6) Gedroogd voedsel mag ongeveer 6–10 % vocht bevatten, zonder gevaar voor bederf. Veel gedehydrateerde
voedingsmiddelen hebben een leerachtige consistentie vergelijkbaar met die van drop.
7) Draai de laden wanneer u merkt dat het drogen oneen verloopt of wanneer de voedseldroger volledig met
voedsel is gevuld.
8) Om stenen, pitten en stengels uit pruimen, druiven en kersen te verwijderen, droog ze tot 50% en verwijder dan
de steeltjes, pitten, enz. Op deze manier voorkomt u dat het sap in het voedsel verloren gaat.
TABEL MET AANBEVOLEN DROOGTIJDEN VOOR FRUIT
■
De vermelde tijden zijn slechts bij benadering en afhankelijk van de kamertemperatuur, luchtvochtigheid,
vocht in het voedsel en de dikte van het voedsel. De natuurlijke sappigheid van voedsel varieert. De fructose in
bepaalde soorten fruit vereist langere droogtijden.
Fruit Voorbereiding Droogtest Droogtijd
Appels Verwijder de schil, pitten en snijd ze in plakjes of ringen.
Laat ze 2 minuten weken voordat u ze in de voedseldroger
plaatst. Droog ze en plaats ze op een drooglade.
Ze zijn zacht 4-15 uur
Abrikozen Droog ze en snijd ze in twee of vier. Voor het drogen, bereid
ze voor zodat ze hun kleur behouden en de schil niet
wordt beschadigd.
Ze zijn zacht 8-36 uur
Bananen Verwijder de schil ze in plakjes van 0,3 cm dik. Ze zijn zacht 5-24 uur
Bessen Aardbeien moeten in plakjes van 0,9 cm dik worden
gesneden. Andere bessen moeten in hun geheel worden
gelaten.
Bessen met een wasachtig oppervlak moeten in kokend
water worden gewassen.
Geen
zichtbaar
vocht
5-24 uur
Kersen Verwijder de stelen niet, tenzij u ze onmiddellijk wilt
verwerken. Halveren is optioneel, als u ze wilt halveren
moet u dit doen wanneer ze 50% gedroogd zijn.
Leerachtig
maar slap
6-36 uur
Veenbessen Grondig wassen, in plakjes snijden of heel laten. Geen
zichtbaar
vocht
4-20 uur
Druiven (blauwe) Wassen, stengels verwijderen en heel laten. Zacht,
leerachtig
6-36 uur
Nectarines Schillen is niet nodig, kunnen in plakjes of ringen van
0,9 cm dik worden gesneden.
Ze zijn zacht 6-24 uur
Sinaasappel
-
schillen
In lange repen snijden en laten uitdrogen.
Na het drogen, vermalen.
Ze zijn zacht 6-15 uur
Perziken Tijdens het drogen kunt u de schil verwijderen.
Verwijder de pit wanneer ze 50% zijn gedroogd. Voor het
drogen in twee of vier snijden.
Ze zijn zacht,
leerachtig
5-24 uur
Peren Schil ze, verwijder pitten en houtachtige vezels.
Snijd ze in plakjes, ringen of sij ze in helften, kwarten
of achtsten.
Ze zijn zacht
en leerachtig
5-24 uur
Kaki Gebruik alleen rijp fruit. Wassen, kop verwijderen in plakjes
of ringen van 0,9 cm dik snijden.
Ze zijn zacht 5-20 uur
Ananas (vers) Verwijder de kern en schil, in plakjes, ringen of stukken
snijden.
Ze zijn zacht 6-36 uur
Ananas (blik) Drogen en op tikken. Op de lades leggen. Ze zijn
leerachtig
6-36 uur
Pruimen Wassen, in hun geheel laten of in twee snijden, de steel
verwijderen of de steen indien gedroogd als helften.
Ze zijn zacht 5-24 uur
Gedroogde
pruimen
Net zoals normale pruimen, maar ca. 2 minuten in kokend
water laten weken voordat u ze begint te drogen.
Ze zijn
leerachtig
8-36 uur
Rabarber Gebruik alleen dunne stengels. Wassen en in stukken van
1,5 cm snijden.
Geen
zichtbaar
vocht
4-16 uur
TABEL MET AANBEVOLEN DROOGTIJDEN VOOR GROENTEN
Groenten Voorbereiding Droogtest Droogtijd
Artisjokken In plakjes van ca. 0,3 cm dik snijden.
5-8 minuten laten koken, 3/4 kopje water met 1 eetlepel
citroensap.
Het is broos 4-12 uur
Asperges Spoelen en in stukken van 1,5 cm snijden.
De uiteinden zorgen voor een betere kwaliteit. Het
achterste gedeelte verbrijzelen voor het drogen zal een
uitstekend aroma geven aan diverse gerechten.
Het is broos 4-10 uur
Bonen (groen
of geel)
In stukjes van 1,5 cm snijden of de Franse methode
gebruiken. Stomen totdat ze glazig zijn. Na het
gedeeltelijk drogen, de bonen mengen, zodat deze in
het midden naar rand worden veplaats en vice versa.
Ze zijn broos 4-14 uur
Rode biet Snij de wortels af, en alles binnen 1,5 cm van het
bovenste en onderste gedeelte, wassen, voorkoken,
laten afkoelen en de schil verwijderen. In blokjes of
plakjes snijden.
Ze zijn broos,
donkerrood
4-12 uur
Spruitjes Verwijder de stelen en snijd ze doormidden. Ze zijn broos 5-15 uur
Broccoli Trimmen, snijden, grondig wassen, 3 - 5 minuten
stomen.
Het is broos 5-15 uur
Kool Snijd de kop af en in reepjes van 0,3 cm snijden.
Snijd het midden In plakjes van ca. 0,6 cm dik. Gebruik
de onderste lade van de voedseldroger.
Het is leerachtig 4-12 uur
Wortel Gebruik jonge wortels. Stomen totdat de wortel zacht is,
in plakjes, blokjes of jne reepjes snijden.
Het is leerachtig 4-12 uur
Bloemkool Doe 3 eetlepels zout in 2,2 liter warm water en laat de
bloemkool gedurende 2 minuten weken. Stoom tot de
bloemkool zacht is.
Het is leerachtig 5-15 uur
Selder Scheid de steel van het blad. Was beide delen
voorzichtig.
Snijd de steel in plakjes van ca. 0,6 cm dik. Droog eerst
de bladeren.
Het is broos 4-12 uur
Maïs Voor het stomen eerst de schil en eventuele gebreken
verwijderen.
Kook eerst de volledige maiskolf. Snijd de maïskorrels
uit de kolf en plaats deze op een lade. Meerdere keren
tijdens het droogproces mengen.
Het is broos 4-15 uur
Komkommer Schillen, in plakjes van 0,3 cm snijden en dehydrateren. Het is leerachtig 4-14 uur
Aubergine Trimmen, wassen en in plakjes van 0,6 tot 1,2 cm dik
snijden en op de laden leggen.
Het is broos 4-14 uur
Ui en prei De schil verwijderen, in plakjes van 1,2 cm snijden,
tijdens het drogen verschillende keren mengen.
Het is leerachtig 4-10 uur
Okra Gebruik jonge, babypeulen. Wassen, trimmen en in
ringen van 0,6 cm dik snijden
Het is leerachtig 3-10 uur
Bieslook Afsnijden en verdelen over het oppervlak van de lade. Het is broos 4-10 uur
Peterselie In kleine stukjes scheuren, drogen en nadien inkorten,
indien nodig.
2-10 uur
Pastinaak Zelfde procedure als voor wortelen.
Erwten Gebruik kleine en zoete erwten. Verwijder de inhoud
van de peulen en voorkoken (3-5 minuten).
Het is broos 4-10 uur
Capsicum (groen
en piment)
In plakjes of ringen van ca. 0,6 cm dik snijden, de zaden
verwijderen, wassen en drogen.
Knapperig tot
leerachtig
4-10 uur
Aardappelen Schillen is optioneel. In plakjes van 0,4 tot 0,6 cm dik
snijden, of in blokjes of Franse stijl. Op dezelfde wijze
als bieten stomen.
Ze zijn broos 5-12 uur
Pompoen In kleine stukjes snijden. Bakken of stomen tot de
pompoen zacht is. In pakjes van 2,5 tot 7,5 cm snijden,
schillen en pulp verwijderen.
In plakjes van 1,2 cm dik snijden en in een mixer
plaatsen. Drogen met perkamentpapier.
Het is leerachtig 5-15 uur
Tomaten Spoelen en stengel verwijderen. In kokend water laten
weken tot de schil zacht wordt. In twee of vier snijden.
Ze zijn
leerachtig
6-24 uur
Koolraap Zelfde procedure als voor wortelen, alleen jner snijden.
Courgette Zie aubergine