IJSRECEPTEN
VANILLE IJS
Voor tien porties van 1/2-kopje
1 kopje volle melk
3/4 kopje kristalsuiker
2 kopjes slagroom
1 /2 theelepels vanille-extract, naar smaak
Gebruik een middelgrote kom en een handmixer of een garde om de kristalsuiker om de
melk te mengen tot de suiker is opgelost, ongeveer 1 – 2 minuten op lage snelheid. Roer de
slagroom en vanille naar smaak. Zet het apparaat aan, giet het mengsel in de vrieskom en
mix tot het ingedikt is, ongeveer 50 – 60 minuten.
VARIATIES:
Muntstukjes: Laat de vanille weg en vervang het met 1 tot 1-1/2 theelepels puur
pepermunt-extract (naar smaak). Snij uw favoriete bitterzoete of halfzoete
chocoladereep van ongeveer 115 gram in kleine ongelijke stukjes. Voeg de gesneden
chocolade toe tijdens de laatste 5 minuten van het mixen.
Boter pecannoten: Smelt een stukje (115g) ongezouten boter in een 25 cm
koekenpan. Voeg 1 kopje grof gesneden pecannoten en 1 theelepel zeezout toe.
Kook op middenlaag vuur, roer regelmatig tot de pecannoten goudbruin kleuren. Haal
de pan van het vuur en zeef het geheel (de boter zal een pecan smaak hebben en
kan voor iets anders worden gebruikt). Laat de pecannoten volledig afkoelen. Voeg
de geroosterde en geboterde pecannoten toe tijdens de laatste 5 minuten van het
mixen.
Koekjes & Room: Voeg 3/4 kopje grof gesneden koekjes of uw favoriete snoep
(stukjes chocolade, Oreo’s., Mint Oreo’s., etc.) toe tijdens de laatste 5 minuten van
het mixen.
CHOCOLADE IJS
Voor tien porties van 1/2-kopje
1 kopje volle melk
1/2 kopje kristalsuiker
240g bitterzoete of halfzoete chocolade (uw favoriet), gebroken in stukjes van 2.5 cm
3/2 kopjes slagroom
1 theelepel pure vanille-extract
Verwarm de volle melk tot het aan de randen begint te borrelen (dit kan worden gedaan op
het fornuis of in een magnetron). Klop de suiker en de chocolade in een blender of
keukenmachine die is uitgerust met een metalen mes tot de chocolade erg fijn is. Voeg de
warme melk toe en verwerk het tot het goed gemengd en glad is. Doe het in een middelgrote
kom en laat het chocolade mengsel volledig afkoelen. Voeg de slagroom en vanille toe en
roer naar smaak.
Zet het apparaat aan, giet het mengsel in de vrieskom en laat het mixen tot het ingedikt is,
ongeveer 50 – 60 minuten.
VARIATIES:
Chocolade amandel: Voeg 1/2 theelepel pure amandelextract samen met de vanille.
Voeg 1/2 - 3/4 kopje fijngehakte geroosterde amandelen of fijngehakte chocolade-
gecoate amandelen toe tijdens de laatste 10 minuten van het bevriezen.
Chocolade koekje: Voeg 1/2 - 1 kopje gehakte koekjes toe tijdens de laatste 5 minuten
van het bevriezen.
Chocolade gesneden brownies: Voeg 1/2 - 1 kopje gesneden één dag oude brownies toe
tijdens de laatste 5 minuten van het bevriezen.
Chocolade marshmallow swirl: Voeg bij het uitnemen van het ijs naar een kom om te