OD 2940

SEVERIN OD 2940 Handleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de SEVERIN OD 2940 Handleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
DE Gebrauchsanweisung
GB Instructions for use
FR Mode d’emploi
NL Gebruiksaanwijzing
ES Instrucciones de uso
IT Manuale d’uso
DK Brugsanvisning
SE Bruksanvisning
FI Käyttöohje
PL Instrukcja obsugi
GR O 
RU   
Obst-Dörr-Automat 4
Fruit dryer 9
Dessiccateur de fruits 14
Fruitdroger 20
Secadora de frutas 25
Essiccatore per frutta 31
Tørreapparat til frugt 37
Frukttork 42
Hyötykasvikuivuri 47
Suszarka do owoców 52
  58
   64
www.severin.com
welcome home
20
Fruitdroger
Beste klant
Voordat men dit apparaat gebruikt, moet
men de volgende instructies goed doorlezen
en bewaar dit manuaal voor latere referentie.
Dit apparaat moet alleen gebruikt
worden door personen bekent met de
gebruiksaanwijzing.
Aansluiting
Dit apparaat mag alleen worden aangesloten
op een volgens de wet geïnstalleerd geaard
stopcontact.
Zorg ervoor dat de op het typeplaatje
aangegeven spanning overeenkomt met de
netspanning. Dit product komt overeen met
de richtlijnen aangegeven op het CE-label.
Opbouw
1. Deksel
2. Snoer met stekker
3. Huizing
4. Typeplaatje (aan onderzijde van het
apparaat)
5. Aan/Uit knop
6. Droogrekken
Belangrijke veiligheidsaanwijzingen
Om risico te voorkomen mogen
reparaties aan dit elektrische
apparaat of het power snoer slechts
uitgevoerd worden door onze
klantenservice. Wanneer reparaties
nodig zijn, stuur het dan aan de
klantenservice van de fabrikant (zie
aanhangsel).
Haal altijd de stekker uit het
stopcontact en laat het apparaat
geheel afkoelen voordat men het
schoonmaakt.
Om elektrische schokken te
voorkomen maak dit apparaat nooit
schoon met water en dompel het
nooit onder.
Voor uitvoerige informatie over het
schoonmaken van het apparaat,
raadpleeg de sectie Onderhoud en
schoonmaken.
Dit apparaat is niet geschikt voor
gebruik met een externe tijdklok
of een apart afstandsbedienings
systeem.
Dit apparaat mag gebruikt worden
door kinderen (tenminste 8 jaar oud)
en door personen met verminderde
fysische, zintuigelijke of mentale
bekwaanheden, of gebrek van
ervaring en kennis, wanneer deze
onder begeleiding zijn of instructies
ontvangen hebben over het gebruik
van dit apparaat en volledig de
gevaren en veiligheidsvoorschriften
begrijpen.
Kinderen mogen niet met het apparaat
NL
21
spelen.
Kinderen mogen in geen geval
dit apparaat schoonmaken of
onderhoudswerkzaamheden
uitvoeren behalve wanneer onder
toezicht van een volwassene en ze
tenminste 8 jaar oud zijn.
Kinderen jonger dan 8 jaar moeten
altijd goed weggehouden worden van
het apparaat en het snoer.
Waarschuwing: houdt kinderen weg van
inpakmateriaal, daar deze een bron van
gevaar zijn b.v. door verstikking.
Voordat het apparaat wordt gebruikt
moet zowel de hoofdeenheid inclusief het
powersnoer als gelijk welk hulpstuk, dat
wordt aangebracht, eerst zorgvuldig op
eventuele defecten worden gecontroleerd.
Ingeval het apparaat, bijvoorbeeld,
op een hard oppervlak is gevallen, of
wanneer men met overdadige kracht
aan het power snoer getrokken heeft,
mag men het niet meer gebruiken:
zelfs onzichtbare beschadiging kan
ongewenste effecten hebben op de
gebruiksveiligheid van het apparaat.
Plaats het apparaat op een vlak,
hittebestendig oppervlak.
Waarschuwing: Vergeet niet dat de
oppervlaktes van de huizing heet worden
tijdens gebruik.
Tijdens gebruik, moet het apparaat op
een stabiel, vlak, hittebestendig oppervlak
geplaatst worden. Plaats het apparaat
niet op of bij hete oppervlaktes (b.v.
kookplaten) of open vuur.
Pas op: Gebruik dit apparaat niet
buitenshuis.
Verwijder altijd de stekker uit het
stopcontact
- na gebruik,
- wanneer het apparaat niet werkt,
- wanneer men het apparaat
schoonmaakt.
Trek de stekker niet aan het snoer uit het
stopcontact, trek aan de stekker zelf.
Dit apparaat mag alleen gebruikt worden
met de door de fabrikant bijgeleverde
hulpstukken.
Wordt dit apparaat op een verkeerde
manier gebruikt of worden de
veiligheidsregels niet gevolgd, dan kan
de fabrikant niet aansprakelijk worden
gesteld voor eventuele schades.
Dit apparaat is bestemd voor
huishoudelijk of gelijkwaardig gebruik,
zoals
- in winkels, kantoren of andere
bedrijfsruimtes,
- in agrarische instellingen,
- door klanten in hotels, motels enz. en
gelijkwaardige etablissementen,
- in bed-and breakfast gasthuizen.
Opstarten
Wanneer het apparaat voor de eerste keer
aangezet wordt zal het een geur afgeven. Dit
is normaal en zal maar voor een zeer korte
tijd aanwezig zijn. Het zal zeer helpzaam
zijn om het apparaat leeg op te warmen voor
ongeveer 30 minuten. Zorg voor voldoende
ventilatie. Maak het apparaat hierna goed
schoon (zie Onderhoud en schoonmaken).
Droogrekken
Afhangend van de hoeveelheid te drogen
voedsel kan men een maximum van vijf
rekken tegelijk gebruiken.
De afstand tussen de droogrekken kan op
22
twee manieren versteld worden. Door middel
van de ingekerfde ruimtes in de buitenste
ring: voor een grotere ruimte tussen de
rekken moet men de tabs verticaal gelijk
zetten, wanneer de tabs horizontaal gelijk
staan wordt de afstand tussen de rekken
kleiner.
Algemene informatie
Het te drogen voedsel moet rijp, vers,
gezond en schoon zijn.
Gedroogd voedsel behoudt zijn smaak en
voedingswaarde en verliest ook niet zijn
mineraalinhoud. Wanneer gedroogd, kan
men het voedsel gemakkelijk voor vele jaren
opbergen.
Wanneer men fruit droogt moet men altijd
het gehele midden, steeltjes en zaadjes
(met uitzondering bij kersen) verwijderen.
Het gebruik van citroensap voor het drogen
voorkomt dat het fruit verkleurt (bruin wordt).
Gebruik
Het fruit of de groenten wat gedroogd
moet worden moet men in dunne stukje
van gewone maat en dikte snijden.
Spreid de te drogen items gelijkmatig
over ieder droogrek. Voor een goede
luchtstroom zorg dat de items elkaar niet
raken.
Wanneer men meerdere droogrekken
gebruikt zal de temperatuur lager worden
van de bodem naar de top van het
apparaat wat betekent dat de droogtijd
van de bovenste rekken langer zal
worden.
Plaats de deksel op het apparaat, stop
de stekker in het stopcontact en zet het
apparaat aan (let op de tijd wanneer men
de unit aanzet).
Wanneer de items op de lagere rekken
voldoende gedroogd zijn moet men
deze verwijderen. Wanneer men deze
opnieuw wil vullen met verse goederen
moet men deze rekken in de bovenste
positie plaatsen. De positie van de
droogrekken mag altijd verandert
worden. Waarschuwing: De rekken en
oppervlakken van de huizing worden heet
tijdens gebruik.
Opbergen van gedroogd voedsel
Voordat het gedroogde voedsel opgeborgen
mag worden moet men zorgen dat deze
geheel droog zijn en dat deze compleet
afgekoeld zijn na het droogproces. Dit is
zeer belangrijk voor het opbergen.
Het is ook zeer belangrijk dat de
gedroogde goederen beschermt worden
tegen vochtigheid tijdens het opbergen.
Opbergcontainers, glazen of plastic zakken
moeten luchtdicht afgesloten worden. De
aanbevolen methode is het gebruik van
een elektrische zaksluiter om de zakken
met gedroogd voedsel luchtdicht te sluiten.
Plaats het gedroogde voedsel niet in het licht
maar houdt deze in een donkere locatie.
Wanneer men de gedroogde voedselitems
wil gebruiken
Gedroogd fruit en groenten moeten in lauw
water geplaatst (geheel onder water) en de
hele nacht geweekt worden. Aan soepen
en sauzen mag men gedroogde groenten
en kruiden toevoegen zonder deze eerst te
weken.
Gedroogd fruit, groenten en kruiden kunnen
gebruikt worden in verschillende manieren
tijdens het prepareren van voedsel. Voor
details kan men informatie vinden in
verschillende kookboeken.
Onderhoud en schoonmaken
Verwijder altijd de stekker uit het
23
stopcontact en laat het apparaat voldoende
afkoelen voordat men het schoonmaakt.
Om elektrische schokken te voorkomen
maak dit apparaat nooit schoon met water
en dompel het nooit onder.
Gebruik geen schuurmiddel of bijtende
schoonmaakmiddelen.
Het apparaat mag schoongeveegd
worden met een vochtige doek.
De droogrekken en de deksel mogen
schoongemaakt worden met een vochtige
doek en een zachte zeep wanneer nodig.
Afval weggooien
Instrumenten gemerkt met dit
symbool moeten apart weggegooit
worden van het huishouidelijke
afval, daar deze waardevolle
materialen bevatten welke men kan
recyclen. Juist wegdoen zal het milieu en
de menselijke gezondheid beschermen. De
plaatselijke autoriteit of handelaar kan daar
informatie over geven.
Garantieverklaring
Voor dit apparaat geldt een garantie van
twee jaar na de aankoopdatum voor
materiaal- en fabrieksfouten. Uitgesloten
van garantie is schade die ontstaan
is door het niet in acht nemen van de
gebruiksaanwijzing, normale slijtage en zeer
breekbare onderdelen als glaskannen etc.
Deze garantieverklaring heeft geen invloed
op uw wettelijke rechten, en ook niet op
uw legale rechten welke men heeft als een
consument onder de toepasselijke nationale
wetgeving welke de aankoop van goederen
beheerst. De garantie vervalt bij reparatie
door niet door ons bevoegde instellingen.
De droogtijden aangegeven in de lijst zijn geschatte tijden en zijn afhankelijk van maat,
materiaal, vastheid en hoeveelheid.
Voedseltype wat
gedroogd moet
worden.
Voorbereiding
Hoeveelheid
per rek
Droogtijd
in uren
Vastheid
wanneer
droog
Maat van
overgebleven
materiaal na
drogen
Ananas Pel, snij in 8 mm schijfjes 500 g 12-13 zeer exibel 25-30%
Appels
Stukjes van 15 mm of
snij in schijfjes van 8 mm
600 g
7
6-7
zeer exibel 10-15%
Abrikozen half, plaats gesneden kant boven 500 g 11-13 exibel 20%
Bananen Pel, half of kwart 600 g 9-13 exibel 20-25%
Basilius, Pikant,
Dill, Tarragon,
Peterselie,
Rozemarijn,
Sage, Bieslook
Droog geheel of gesneden.
Eerst wassen, plaats op een
absorberende ondergrond en laat
drogen
- 1.5-2.5 bros -
24
Peren
heel fruit, (kook tot zacht voor het
drogen).
half, plaats gesneden kant boven
snij in 8 mm schijfjes
800 g
600 g
500 g
25
16
7
exibel
exibel
exibel
20-25%
Bonen
Kook hele bonen tot zacht voor
het drogen
400 g 6-7 bros 15%
Doperwten Pellen en kort aankoken 400 g 10 hard 25%
Aardbeien Half of laat heel
250 g
500 g
10-16 exibel 20%
Komkommer Niet pellen; snij in 1 cm schijfjes 400 g 8 hard 15%
Wortels pel, snij in 8 mm schijfjes 400 g 7 Hard 15%
Kersen Laat heel 500 g 11-13 leerachtig 25-30%
Prei
Snij half in de lengte, snij in 6-8 cm
stukken, blancheren
500 g 8 bros 20%
Pepers/ paprika Snij in reepjes, 8 mm 400 g 9 exibel 20%
Champignons
Goed schoonmaken; laat kleine
champignons heel, snij grotere
in reepjes
- 3-4 rubberachtig -
Selderij
Verwijder buitenste laag, snij in
8 mm schijfjes, blancheren
400 g 7 hard 15%
Soepgroenten
Snij wortels, selderie, prei,
koolraap, kool in dunne schijfjes,
blancheren
300 g 6-7 rubberachtig 10-15%
Tomaten
half, placer gesneden kant boven,
of snij in 6 mm schijfjes
400 g
300 g
10
8-9
exibel
hard
15%
10%
Druiven half, plaats gesneden kant boven 500 g 13 zeer exibel 20%
Zucchini Niet pellen, snij in 8 mm schijfjes 400 g 8 exibel 15%
Pruimen half, plaats gesneden kant boven 500 g 11-13 exibel 20%
1/72