Documenttranscriptie
BREAD MAKER • BROTMASCHINE • MACHINE À PAIN
broodbakmachine
BM95
•
•
•
•
gebruiksaanwijzing
instruction manual
Gebrauchsanleitung
mode d’emploi
Nederlands
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
veiligheidsvoorschriften
productomschrijving
voor het eerste gebruik
de kunst van het bakken
de ingrediënten
het display
dubbel bakblik
foutmeldingen in display
programma’s
brood bakken
pagina 4
pagina 6
pagina 6
pagina 6
pagina 7
pagina 8
pagina 8
pagina 8
pagina 9
pagina 9
11.
12.
13.
14.
15.
16.
de tijdvertraging instellen
enkele tips
problemen & oplossingen
veelgestelde vragen
reiniging & onderhoud
recepten
programmatijden
algemene service- en garantievoorwaarden
pagina 10
pagina 10
pagina 11
pagina 12
pagina 13
pagina 14
pagina 16
pagina 54
page 17
page 19
page 19
page 19
page 20
page 21
page 21
page 21
page 22
page 22
11.
12.
13.
14.
15.
16.
how to use the timer
tips for baking bread
problems that may occur
frequently asked questions
cleaning & maintenance
recipes
program overview
general terms and conditions of service and warranty
page 23
page 23
page 24
page 24
page 26
page 26
page 28
page 55
Seite 29
Seite 31
Seite 31
Seite 31
Seite 32
Seite 32
Seite 33
Seite 33
Seite 33
Seite 34
11.
12.
13.
14.
15.
16.
Zeitverzögerung einstellen
einige Tipps
Problemen & Lösungen
Fragen die oft gestellt werden
Reinigung & pflege
Rezepten
Programm-Übersicht
Allgemeine Service- und Garantiebedingungen
Seite 35
Seite 35
Seite 36
Seite 36
Seite 38
Seite 38
Seite 40
Seite 56
page 41
page 44
page 44
page 44
page 45
page 46
page 46
page 46
page 46
page 47
11.
12.
13.
14.
15.
16.
page 48
page 48
page 49
page 49
page 51
page 52
page 53
English
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
safety instructions
appliance description
before first use
the art of baking
the ingredients
the display
double breadpan
errors in the display
programs
baking bread
Deutsch
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Sicherheitshinweise
Beschreibung des Geräts
vor der Inbetriebnahme
die Kunst des Backens
die Zutaten
das Display
Doppelte Backform
Störungsmeldung
Programme
Brot backen
Français
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
consignes de sécurité
définition de l’appareil
pour la première utilisation
l’art du boulanger
les ingrédients
le panneau de commande
moule à pain à deux
messages d’erreur
choix du mode de cuisson
cuisson de pain
utilisation de la minuterie
quelques petits de conseils
problèmes & solutions
questions qui sont souvent posées
nettoyage & entretien
recettes
specifications des programmes
conditions générales de garantie et de service
après-vente
page 57
•3
Nederlands
1
veiligheidsvoorschriften
• Lees eerst de gebruiksaanwijzing aandachtig en geheel
door voordat u het apparaat gaat gebruiken en bewaar deze
zorgvuldig voor latere raadpleging.
• Gebruik dit apparaat uitsluitend voor de in de gebruiksaanwijzing
beschreven doeleinden.
• De buitenkant kan heet worden!
• Sluit het apparaat alleen aan op wisselstroom, op een randgeaarde
wandcontactdoos, met een netspanning overeenkomstig met de
informatie aangegeven op het typeplaatje van het apparaat.
• Het netsnoer nooit scherp buigen of over hete delen laten lopen.
• Wikkel het snoer geheel af om oververhitting van het snoer te
voorkomen.
• Plaats het apparaat nooit in de buurt van apparaten die warmte
afgeven zoals ovens, gasfornuizen, kookplaten, etc. Het apparaat
op afstand houden van muren of andere objecten die vlam kunnen
vatten zoals gordijnen, handdoeken (katoen of papier etc.).
• Zorg er altijd voor dat het apparaat op een stevige, vlakke
ondergrond staat en gebruik het uitsluitend binnenshuis.
• Laat het apparaat niet onbeheerd achter indien het apparaat in
werking is.
• Indien u het apparaat wilt verplaatsen, dient u ervoor te zorgen dat
het apparaat uitgeschakeld is. U dient bij het verplaatsen van het
apparaat beide handen te gebruiken.
• Gebruik het apparaat niet wanneer de stekker, het snoer of het
apparaat beschadigd is, of wanneer het apparaat niet meer
naar behoren functioneert of wanneer het gevallen of op een
andere manier beschadigd is. Raadpleeg dan de winkelier of
onze technische dienst. In geen geval de stekker of het snoer zelf
vervangen.
• Reparaties aan elektrische apparaten dienen uitsluitend door
vakmensen uitgevoerd te worden. Verkeerd uitgevoerde reparaties
kunnen aanzienlijke gevaren voor de gebruiker tot gevolg hebben.
• Het apparaat nooit gebruiken met onderdelen die niet door de
fabrikant zijn aanbevolen of geleverd.
• Niet aan het snoer c.q. het apparaat trekken om de stekker uit
de wandcontactdoos te halen. Het apparaat nooit met natte of
vochtige handen aanraken.
• Het apparaat buiten bereik van kinderen houden. Kinderen beseffen
4 • Nederlands
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
de gevaren niet, die kunnen ontstaan bij het omgaan met elektrische
apparaten. Laat kinderen daarom nooit zonder toezicht met
elektrische apparaten werken.
Houd het apparaat en het snoer buiten bereik van kinderen jonger
dan 8 jaar.
Het apparaat kan worden gebruikt door kinderen van 8 jaar en
ouder en door personen met beperkte fysieke, zintuiglijke of
mentale vermogens of gebrek aan ervaring of kennis, wanneer zij
het apparaat onder toezicht gebruiken of zijn geïnstrueerd over
het veilige gebruik ervan en zij de daaruit voortkomende gevaren
begrijpen.
Kinderen mogen niet met het apparaat spelen.
Het apparaat mag niet door kinderen worden gereinigd of
onderhouden, tenzij dit onder toezicht gebeurt.
Indien het apparaat niet gebruikt of gereinigd wordt, zet het
apparaat geheel uit en verwijder de stekker uit het stopcontact.
Verlengsnoeren mogen alleen gebruikt worden indien de
netspanning (zie typeplaatje) en het vermogen hetzelfde of hoger
is dan van het apparaat. Gebruik altijd een goedgekeurd, geaard
verlengsnoer.
Als u besluit het apparaat, vanwege een defect, niet langer
te gebruiken, adviseren wij u, nadat u de stekker uit de
wandcontactdoos heeft verwijderd, het snoer af te knippen. Breng
het apparaat naar de betreffende afvalverwerkingsafdeling van uw
gemeente.
Indien het apparaat na het inschakelen niet functioneert, dan
kan de zekering of de aardlekschakelaar in de elektra verdeelkast
zijn aangesproken. De groep kan te zwaar zijn belast of een
aardlekstroom kan zijn opgetreden.
Ga bij storing nooit zelf repareren; het doorslaan van de beveiliging
in het apparaat kan duiden op een defect, dat niet wordt verholpen
door verwijdering of vervanging van deze beveiliging. Het is
noodzakelijk dat er uitsluitend originele onderdelen gebruikt
worden.
Dompel het apparaat, het snoer of de stekker nooit onder in water.
Dit apparaat is uitsluitend geschikt voor huishoudelijk gebruik.
Wanneer het apparaat oneigenlijk gebruikt wordt, kan er bij
eventuele defecten geen aanspraak op schadevergoeding worden
gemaakt en vervalt het recht op garantie.
Klein huishoudelijke apparaten horen niet in de vuilnisbak.
Breng ze naar de betreffende afvalverwerkingsafdeling van uw
gemeente.
Nederlands • 5
2
productomschrijving
1
1. Kneedhaak
2. Bakblik
3. Deksel met kijkvenster
4. Display
5. Behuizing
6. Programma’s
7. Menu knop
8. Grammen knop
9. Tijdvertraging - & +
10. Korstkleur knop
11. Start- / Stop knop
3
4
2
5
6
11
7
8
3
9
9
10
voor het eerste gebruik
Voordat u het apparaat voor de eerste maal in gebruik neemt, dient u als volgt te werk te gaan: pak de broodbakmachine
voorzichtig uit en verwijder al het verpakkingsmateriaal. De verpakking (plastic zakken en karton) buiten het bereik van kinderen
houden. Controleer na het uitpakken het apparaat zorgvuldig op uiterlijke schade, mogelijk ontstaan tijdens transport. In de
verpakking vindt u de broodbakmachine, het bakblik, de kneedhaak en de gebruiksaanwijzing. Plaats het apparaat op een stevige,
vlakke ondergrond. Maak de broodbakmachine, het bakblik en de kneedhaak schoon met een vochtige doek. De binnenkant van
het bakblik en de kneedhaak zijn bedekt met een anti-aanbaklaag, daarom dient u deze artikelen nooit schoon te maken met
schoonmaakmiddelen, een afwasborstel of een spons. Gebruik hiervoor altijd een vochtige doek. Dit is voldoende om het goed
schoon te houden.Op het moment dat u de machine voor de eerste keer aansluit, zal de machine een harde pieptoon geven en
er verschijnt “1” en “3:10” in het display. De machine is nu klaar voor gebruik. Uw broodbakmachine kan bij het eerste gebruik ietwat
roken, dit is volkomen normaal, kan geen kwaad en zal vanzelf verdwijnen.
4
de kunst van het bakken
De kwaliteit van het brood dat u in de broodbakmachine bakt, hangt van veel factoren af. Hoe vaker u met uw broodbakmachine
werkt, hoe sneller u deze factoren leert kennen wat uiteindelijk het bakresultaat ten goede komt. De broodbakmachine, relatief
eenvoudig in gebruik, vereist echter een correcte dosering van de ingrediënten. Wij adviseren u dan ook om voor het afwegen een
keukenweegschaal te gebruiken die bij voorkeur per gram weegt.
De machine laat u de keuze tussen verschillende programma’s. Kies het programma voor het type brood dat u wenst, of indien
anders aangegeven in het recept.
Plaats de gist als laatste in de vorm en bovenop de bloem, zodat deze niet in aanraking komt met het zout, suiker en water en/
of melk. Zorg ervoor dat uw ingrediënten vers zijn. U kunt de versheid van de gist vaststellen door 1 theelepel suiker in een halve
beker water op te lossen en aan dit mengsel 1 theelepel gist toe te voegen. Na een paar minuten moet het geheel gaan borrelen en
bruisen, pas dan weet u dat de gist vers is.
6 • Nederlands
Controleer het deeg tijdens het kneedproces.
Na plusminus 5 à 10 minuten moet het eruitzien als een gladde, elastische ronde bol. Voeg telkens 1 eetlepel water toe als het deeg
te klonterig is of voeg 1 eetlepel bloem toe als het deeg te vloeibaar is.
Zorg ervoor dat u de ingrediënten, inclusief water, toevoegt in de aangegeven volgorde en dat ze op kamertemperatuur zijn.
Haal daarom boter en gist tijdig uit de koelkast. Soms kan het brood te hard rijzen. Dit kan veroorzaakt worden door een te hoge
kamertemperatuur of een te hoge temperatuur van de ingrediënten.
Wanneer u een brood gebakken heeft, dient u de broodbakmachine 15-20 minuten te laten afkoelen alvorens opnieuw te bakken.
5
de ingrediënten
De belangrijkste factoren voor het bakken van een geslaagd brood zijn de kwaliteit, de versheid en het correct afwegen van uw
ingrediënten.
Bloem/ Meel
Bloem of meel is het basisbestanddeel van brood.
Het gewicht van de bloem of meel verschilt van soort tot soort. Daarom is het absoluut noodzakelijk de juiste hoeveelheid af te
meten met een weegschaal. Advies: let met het kopen van meel op de tekst van de verpakking. Er moet op staan dat het meel
geschikt is voor het maken van onder andere brood (geen patentbloem gebruiken).
Gluten
Gluten zitten van nature in bloem/ meel en bevorderen de rijzing van het brood.
Gist
Gist is een micro-organisme dat groeit op diverse plantaardige voedingsmiddelen. Gist heeft het vermogen om suikers om te
zetten in alcohol en koolzuurgas, waardoor het zich bijzonder snel vermeerdert. Ideaal dus om het deeg te laten rijzen en het
lichter en beter verteerbaar te maken. Wij adviseren in de Inventum broodbakmachine droge gist te gebruiken. Deze (korrel)
gist is gemakkelijker te verwerken, langer houdbaar dan verse gist en het geeft een constanter bakresultaat dan verse gist.
Zout
Zout zorgt niet alleen voor een bepaalde smaak aan het brood, maar regelt ook de activiteit van de gist, maakt het deeg stevig
en vast en voorkomt dat het brood te hard rijst.
Boter/olie
Boter of olie geeft een betere smaak aan het brood en maakt het brood zachter. De boter of olie moet op kamertemperatuur
zijn voor u deze bij de andere ingrediënten voegt.
Suiker
Suiker is de voedingsbron voor de gist en een belangrijk bestanddeel voor het rijzingsproces. U kunt gewone witte suiker, bruine
suiker, stroop of honing gebruiken. Het geeft een zekere zachtheid aan de smaak van het brood, verhoogt de voedingswaarde
en helpt het brood langer te bewaren. Let op: Gebruik geen grove suiker of suikerklontjes, voor bijvoorbeeld suikerbrood, omdat
dit de anti-aanbaklaag van de bakvorm beschadigd.
Water
Wanneer de bloem/ meel vermengd wordt met het water, vormen de gluten zich en wordt de lucht afgesloten, zodat het brood
kan rijzen. Bij een normale omgevingstemperatuur gebruikt u lauw water om het brood te maken: koud water activeert de gist
niet en warm water activeert de gist te sterk.
Melk
Melk doet de broodkorst bruinen, verbetert de smaak van het brood, verhoogt de voedingswaarde en geeft een mooie
romige kleur binnenin. Indien u verse melk gebruikt, dan dient u de hoeveelheid water uiteraard te verminderen om het
vochtigheidspeil in evenwicht te houden. Let op: Gebruik geen verse melk als u het bakproces programmeert met de
tijdvertragingsfunctie. De melk zou zuur kunnen worden.
Andere ingrediënten
In kookboeken kunt u recepten tegenkomen die kruiden, noten, krenten, fruit of groente e.d. vereisen. Gebruik steeds verse
ingrediënten. Indien u noten, zonnebloempitten, gedroogd fruit of dergelijke gebruikt, raden wij u aan deze vooraf in water te
laten weken, goed droog te deppen en dan pas aan het deeg toe te voegen. Let er wel op dat deze ingrediënten niet te groot en
te scherp zijn in verband met mogelijke beschadigingen aan de anti-aanbaklaag.
Nederlands • 7
6
het display
Menu-knop
Deze knop gebruikt u om het juiste bakprogramma te selecteren. Elke keer als u op deze knop drukt, hoort u een piep
en het programmanummer verandert. Het programma staat in het display vermeld. Deze broodbakmachine heeft 12
programmamogelijkheden (zie ook: Programma’s).
Start- en stopknop
Met deze knop start of stopt u het programma.
TIP: Indien u het verkeerde programma heeft gekozen, kunt u dit wijzigen door de stopknop een aantal seconden ingedrukt te
houden. U kunt daarna de machine opnieuw instellen met het juiste programma.
START: om een programma te starten, drukt u de knop in en u zult een korte piep horen. De dubbele punt tussen de tijd in het
display zal gaan knipperen en de machine gaat de tijd nu aftellen en werkt het gekozen programma af.
STOP: om een programma te beëindigen, drukt u de knop een aantal seconden in totdat u een piep hoort. De piep bevestigt
dat u het programma uitgezet heeft.
Kleurknop
Deze knop gebruikt u om aan te geven of u de korstkleur licht, middel of donker wilt hebben.
TIP: Indien u een recept voor de eerste maal probeert, adviseren wij u de korstkleur middel te kiezen.
Gram-knop
Deze knop gebruikt u om aan te geven welk gewicht brood u op dat moment wenst te maken. U kunt kiezen uit een brood van
700 of 900 gram.
TIP: De totale hoeveelheid van de ingrediënten vermeld in het recept is het gewicht van het brood dat u gaat maken.
Tijdvertragingsknoppen (TIJD – /TIJD +)
Met deze knoppen kunt u zelf bepalen wanneer uw brood klaar is. Door op de knop «+» te drukken, zal de tijd met 10 minuten
per keer toenemen. Indien u de knop «–» in drukt, zal de tijd met 10 minuten afnemen. Zie ook: Het gebruik van de tijdvertraging.
AAN/UIT
Hoe kunt u zien of de machine werkt of het
programma loopt?
7
Als de dubbele punt knippert, draait het programma.
Als de dubbele punt constant brand, is het programma gestopt.
foutmeldingen in display
Indien er, na het inschakelen van de broodbakmachine, op het display “H:HH” verschijnt, wil dit zeggen dat de temperatuur van het
apparaat nog te hoog is. Doe de deksel van het apparaat omhoog en laat het apparaat afkoelen voordat u een nieuw brood gaat
bakken. Wanneer er op het display EE0 of EE1 verschijnt, zet het apparaat uit en haal de stekker uit de wandcontactdoos. Neem in
dit geval contact op met onze klantenservice (zie laatste pagina voor het adres).
8 • Nederlands
8
programma’s
1: Basis
2: Frans
Dit is het meest gebruikte programma voor het maken van wit, tarwe of licht volkoren brood.
De baktijd is bij dit programma langer dan bij het normale programma waardoor het brood een iets hardere korst
krijgt.
3: Volkoren Dit programma wordt gebruikt voor het bereiden van broden waarbij zwaardere bloemsoorten gebruikt worden,
zoals volkoren-, tarwe- en meergranenbrood. Deze bloemsoorten hebben een langere kneed- en gisttijd nodig.
Het brood zal over het algemeen wat kleiner zijn dan een wit brood, omdat het meel zwaarder is.
4: Snel
Dit is een programma voor als u een keer binnen een korte tijd een wit brood wilt hebben. Door de kortere tijd dient
u er wel rekening mee te houden dat deze kleiner zal zijn dan bij het normale programma.
5: Zoet
Voor het bereiden van “zoete“ broden zoals rozijnen- en notenbrood.
6: Deeg
Met dit programma kunt u deeg maken voor broodjes, pizza of ieder ander recept waar u (brood)deeg voor nodig
heeft. Het deeg wordt niet in de machine gebakken, maar rijst wel. Een signaal geeft aan wanneer het deeg klaar is
en uit het bakblik gehaald kan worden.
7: Glutenvrij Met dit programma kunt u uw eigen glutenvrije brood maken. De machine kneedt het, laat het deeg rijsen en bakt
het af.
8: Cake
Met dit programma kunt u brood maken dat bereid wordt met bijvoorbeeld bakpoeder i.p.v. gist. Broden gebakken
met dit programma worden minder hoog en vaster van structuur. De timer kan op deze stand niet gebruikt worden,
omdat het bakpoeder direct werkt en uiteindelijk niet meer zal zorgen voor een goede rijzing. Indien u met dit
programma cake wilt maken, raden wij u aan de ingrediënten in het bakblik te doen. Daarna stelt u de machine in en
voordat u op start drukt, dient u even met een houten lepel de ingrediënten omscheppen. Dit bevordert namelijk
de kneding.
9: Sandwich Dit programma kunt u gebruiken om een heel luchtig wit brood te maken voor onder andere sandwiches.
10: Super snel Met dit programma maakt u in 90 minuten een lekker vers wit brood van 900 gram.
11: Kneden
Met dit programma kunt u de machine deeg laten kneden.
12: Bakken
Dit programma kunt u gebruiken voor kant-en-klaar deeg dat u bijvoorbeeld al eerder heeft gemaakt. U kunt het
deeg met dit programma alleen afbakken. Het programma is voorgeprogrammeerd op 60 minuten. Druk op de
tijd- of tijd+ knoppen om de tijd aan te passen. Volg bij kant-en-klaar brooddeeg de instructies van de fabrikant op.
Ook kunt u reeds gebakken brood weer wat opwarmen.
9
brood bakken
Stap 1:
Stap 2:
Haal het bakblik uit de machine door deze recht omhoog aan de handgrepen uit de machine te trekken.
Plaats de kneedhaak (bijgevoegd) op de as in het bakblik. De kneedhaak moet op een juiste en zorgvuldige manier
geplaatst worden zodat alle ingrediënten voldoende gemengd en gekneed worden. Reinig de as altijd goed, zodat
eventuele bakrestjes volledig verwijderd zijn.
Stap 3: Doe de ingrediënten op de volgende wijze en volgorde in het bakblik:
1. De helft van de benodigde bloem/meel
2. Water/melk
3. Boter/olie
4. Eventueel eieren
5. De rest van de benodigde bloem/meel
6. Suiker (doe suiker aan één kant)
7. Zout (doe zout aan de andere kant)
8. Gist (doe gist in een holletje in het midden) Let op: De gist mag niet in aanraking komen met het water. De mogelijkheid
bestaat dat het water de gist zal activeren alvorens de ingrediëntenvoldoende gemengd en gekneed zijn.
Let op: de maximum hoeveelheid bloem en gist is respectievelijk 500 gram en 7 gram.
Stap 4: Verwijder alle restjes van de ingrediënten aan de buitenkant van het bakblik. Plaats het bakblik weer in de machine en
druk deze goed naar beneden zodat het bakblik goed stevig vast staat.
Stap 5: Sluit het deksel.
Stap 6: Doe de stekker in het stopcontact. Op het display zal programma 1 en de tijd “3:10“ verschijnen.
Stap 7: Stel het juiste programma in door middel van de Menu-knop.
Stap 8: Door middel van de Korstknop kunt u de kleur van de korst instellen. U kunt kiezen uit licht (licht), middel (med) of donker
(dnkr). De gekozen korstkleur word bovenin het display aangegeven met een “∆“.
Stap 9: Met behulp van de Gram-knop kiest u de juiste grootte van het brood wat u wilt maken, 700 of 900 gram. De gekozen
grootte word bovenin het display aangegeven met een “∆“.
Stap 10: Stel eventueel de tijdvertraging in met behulp van de tijdvertragingsknoppen (+/–). Zie ook: “Het gebruik van de
tijdvertraging”.
Stap 11: Druk op de startknop. De dubbele punt zal nu gaan knipperen en geeft aan dat de machine werkt.
* Indien u één van deze programma’s kiest, kunt u geen gewicht kiezen: Snel, Deeg, Cake, Kneden en Bakken. Zie hiervoor ook
het hoofdstuk “Recepten”. Een overzicht van de exacte programma-tijden vindt u op de laatste pagina van de Nederlandse
Nederlands • 9
gebruiksaanwijzing.
De tijd die in het display staat, is aangegeven in uren en minuten.
Voorbeeld: Programma 1, Basis, korstkleur middel duurt 3 uur en 10 minuten.
Tijdens het kneedproces gaat een “piepsignaal”: na dit “piepsignaal” kunt u extra ingrediënten zoals droge krenten, noten
of andere producten toevoegen. U doet de deksel open, doet de extra ingrediënten erin, vervolgens sluit u de deksel en het
kneedproces zal vervolgen. Let op: Laat krenten, rozijnen en noten vooraf wellen en droog ze met een doek of keukenpapier af. Let
erop dat deze ingrediënten niet te groot of te scherp zijn, anders kan de anti-aanbaklaag van het bakblik beschadigen.
Stap 12: Wanneer het brood klaar is, hoort u enkele piepjes. Druk op de stoptoets en houd deze toets gedurende enkele
seconden ingedrukt. De machine zal nogmaals piepen om te bevestigen dat u het programma heeft gestopt. Verwijder
de stekker uit de wandcontactdoos en open het deksel van de machine. Verwijder de bakvorm met behulp van
ovenhandschoenen. Laat het brood in het bakblik ca. 10 tot 15 minuten afkoelen en houdt het bakblik omgekeerd boven
het aanrecht en schud lichtjes het brood uit het blik. Plaats het brood en het bakblik nooit op de buitenkant van de
machine of direct op een plastic tafelkleed. Let op: de aluminium bakvorm is niet bestand tegen slaan, kloppen op
het aanrecht en duwen cq. drukken op dezijkanten. Na het bakken is de hete bakvorm week en dient deze niet
mechanisch te worden belast.
Wanneer het brood niet onmiddelijk los komt, draai dan voorzichtig aan de as aan de onderzijde van het bakblik totdat
het brood los komt. Indien u het brood uit de machine haalt en de kneedhaak in het brood blijft steken, verwijder deze
voorzichtig uit het brood. Laat het brood eventueel nog verder afkoelen op een rooster zodat u daarna de kneedhaak
met uw handen kunt verwijderen. Let wel goed op dat de kneedhaak goed is afgekoeld. Het is aan te bevelen om het
brood pas na 15-20 minuten door te snijden. Extra: Als u bijvoorbeeld een keer niet op tijd thuis bent, verwarmt de
broodbakmachine nog 60 minuten na. Dit is niet bij de programmatijd inbegrepen.
10
de tijdvertraging instellen
Wanneer u de tijdvertraging wilt gebruiken, dient u dit in te stellen voordat u op de Start-knop drukt.
Belangrijk: gebruik de tijdvertraging niet wanneer u ingrediënten gebruikt die maar beperkt houdbaar zijn.
Volg de eerste 9 stappen beschreven in het hoofdstuk “Brood bakken“, vervolgens; nadat u het juiste programma, de juiste
korstkleur en de juiste grootte heeft ingesteld, drukt u op de pijltjes toetsen om de tijd op het display te verhogen of te verlagen.
Zie ook het hoofdstuk “Het display”.
+ = 10 minuten erbij
— = 10 minuten eraf
De tijd die u op het display ziet verschijnen, is de totaal vereiste baktijd. De tijdvertraging is programmeerbaar tot 13 uur.
Voorbeeld: Het is 9.00 uur ‘s morgens en u wilt om 17.00 uur ‘s middags vers gebakken brood.
Doe alle ingrediënten in het bakblik. Plaats het bakblik in de broodbakmachine. Sluit het deksel en druk op de menu-knop om het
juiste programma in te stellen. Druk op de korstknop om de korstkleur in te stellen en stel met de grammenknop het juiste gewicht
in. Druk op “+” tot er 8:00 in het display verschijnt. Er zullen immers 8 uren voorbij gegaan zijn vanaf het moment dat u op de
start-knop gedrukt heeft tot het moment dat het brood klaar moet zijn (17.00 uur ‘s middags). Druk op de start-knop. De dubbele
punt op het display zal gaan knipperen en de tijd zal nu gaan aflopen tot het tijdstip bereikt is waarop de broodbakmachine moet
beginnen met kneden. De broodbakmachine zal nu het hele ingestelde programma doorlopen zodat het brood klaar is op het
door u gewenste tijdstip.
11
•
•
•
•
•
•
•
•
enkele tips
Weeg de ingrediënten altijd zeer nauwkeurig af en let erop dat deze op kamertemperatuur zijn.
Voeg de ingrediënten toe in de juiste volgorde.
Zorg ervoor dat de ingrediënten vers zijn.
Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een holletje in het meel. Deze mag niet in aanraking komen met zout, suiker en water
(melk).
Tip: U kunt de versheid van de gist vaststellen door de volgende test te doen: Los in een half kopje lauw water 1 theelepel suiker
op en voeg aan dit mengsel 1 theelepel gist toe. Na een paar minuten moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet u
dat de gist vers is.
Tip: Ca. 5 tot 10 minuten na de start van de broodbakmachine kunt u testen of de deegbal goed is. Het deeg moet eruit zien als
een gladde, elastische, ronde bol. U opent het deksel en raakt even met uw vingers de bovenkant van de deegbal aan. Let er op
dat de kneedhaak doordraait. Indien het deeg iets blijft plakken aan uw vingers is dit goed. Blijft het deeg plakken aan het bakblik
dan is deze te nat. Blijft het deeg niet plakken aan uw vingers dan is de deegbal te droog.
Tip: Zout remt de werking van gist en suiker bevordert de werking. Indien u één van deze twee ingrediënten niet gebruiken mag
vanwege een dieet, dan moet u het andere ook weglaten. U krijgt dan brood zonder suiker en zout.
Wanneer u direct een nieuw brood wilt bakken, laat u de machine 10 tot 20 minuten afkoelen alvorens deze opnieuw te
gebruiken.
10 • Nederlands
• Verschillende soorten brood hebben een andere structuur en grootte omdat de gebruikte ingrediënten verschillen. Sommige
broden kunnen veel vaster en kleiner zijn dan andere. Dit is normaal.
• Het kan zijn dat u bij sommige recepten de verhoudingen aan moet passen. Daar bedoelen wij mee: de hoeveelheid gist of de
hoeveelheid meel of de hoeveelheid water. Nooit alles tegelijk aanpassen. Dit zal namelijk geen effect hebben. De aanpassing
kan nodig zijn in verband met:
- kwaliteit en soortelijk gewicht van het meel
- temperatuurverschillen van de omgeving
- versheid van de ingrediënten.
• Het brood dat u zelf bakt, bevat geen conserveringsmiddelen dus is derhalve ook maar beperkt houdbaar.
Indien u het brood luchtdicht verpakt, nadat u het goed heeft laten afkoelen, kunt u het brood een paar dagen goed houden.
Uiteraard kunt u het brood ook invriezen, zodat u het later kunt consumeren.
12
problemen & oplossingen
Er bestaan verschillende factoren die uw brood kunnen doen mislukken. Hieronder zullen wij een aantal voorbeelden van slechte
resultaten weergeven en eventueel de oplossingen.
Het brood is ingezakt
- Indien uw brood ingezakt lijkt langs alle kanten, dan wil dit zeggen dat het deeg te vochtig was. Probeer iets minder water toe te
voegen. Wanneer u geconserveerd fruit of groenten gebruikt, laat ze dan eerst goed uitlekken en wrijf ze goed droog voordat
u ze gebruikt. Ze zijn langere tijd doordrenkt waardoor ze overtollig vocht bezitten. U kunt ook proberen om een lichtere
bloemsoort te gebruiken.
- Het kan ook overrijs zijn. Het deeg is zoveel gerezen dat het deeg de rijzing niet aan kan. Probeer iets minder gist toe te voegen,
1 à 2 gram. In dit geval kan het ook aan de hoeveelheid vocht liggen. Het kan zijn dat het meel wat u gebruikt minder water nodig
heeft dan er standaard in de recepten staat. Voeg een volgende keer 10 tot 20 ml. minder water toe.
Het brood is in het midden onvoldoende gebakken
- Indien de binnenkant van het brood onvoldoende gebakken is, kan dit aan de gebruikte bloemsoort liggen. Dit gebeurt meestal
door het gebruik van zwaardere bloemsoorten, zoals roggebloem of volkorenbloem. Probeer één kneedproces meer te
gebruiken wanneer u deze bloemsoorten gebruikt.Wanneer de broodbakmachine het eerste kneedproces heeft beëindigd, zet
u het apparaat stop. Stel dan het apparaat opnieuw in en druk op start: het apparaat zal opnieuw beginnen met kneden, er is nu
een grotere hoeveelheid lucht in het deeg opgenomen.
- U kunt ook de bruiningsgraad van de korst op donker zetten, waardoor de afbaktemperatuur wat hoger wordt.
Het brood is overgelopen
- Indien uw brood hoger rijst dan normaal, heeft u teveel gist gebruikt. Controleer of u de juiste hoeveelheid en type gist heeft
gebruikt.
- Teveel suiker kan uw gist te veel activeren. Verminder de hoeveelheid suiker en pas ook op voor gedroogde vruchten of honing
die veel suiker bevatten. Probeer uw hoeveelheid water met 10 tot 20 ml te verminderen. Denk eraan dat een geringere
vochtigheid het gist verhindert te actief te zijn.
- Het gebruik van een zeer fijn gemalen bloem kan het brood soms ook te hard doen rijzen. Deze bloemsoorten hebben niet zo’n
actieve gist nodig om te rijzen dan zwaardere of grover gemalen bloemsoorten.
Het brood is te droog
- Gebruik iets minder bloem of voeg 1 eetlepel vloeistof toe. Wanneer de broodbakmachine zwaarder deeg mengt of wanneer
hij langere kneedtijden gebruikt, kan het zijn dat de machine lichtjes begint te trillen op het aanrecht. Zorg er dus voor dat het
apparaat op een stabiel oppervlak staat, niet te dicht in de buurt van een ander voorwerp en ook niet te kort op de rand van het
aanrecht.
Platte broden
- Indien u een door de molen gemalen bloem of volkoren bloem neemt, kan het brood wat platter zijn (geen mooi bolletje).
- Als uw brood helemaal niet rijst, dan is het nodig de gist te controleren. Heeft u niet vergeten de gist erbij te doen? Indien het
brood slechts lichtjes gerezen is, kan het zijn dat de gist te oud was.
- De activering van de gist wordt verhinderd door te koud of te warm water.
- Kijk ook de gebruikte dosis zout na. Verzeker u ervan dat u niet teveel zout heeft gebruikt.
Nederlands • 11
13
veelgestelde vragen
Vraag:
Waarom is er steeds verschil in de vorm en de hoogte van het brood?
Antwoord: De vorm en de hoogte van het brood zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur, de kwaliteit en de hoeveelheid van
de ingrediënten.
Vraag: Waarom rijst het brood niet?
Antwoord: Gist vergeten, te weinig gist of oude gist zorgen ervoor dat het brood niet rijst en “plat” blijft.
Vraag: Hoe werkt de tijdvertraging?
Antwoord: De tijdvertraging mag niet ingesteld worden onder de 1.28 uur of boven de 13 uur. De tijdvertraging vereist een
minimum van 1 uur en 28 minuten om alle noodzakelijke processen door te lopen. De ingrediënten kunnen bederven
wanneer zij langer dan 13 uur in de broodbakmachine blijven zonder gebakken te worden. Voor verdere uitleg, zie het
hoofdstuk “Het gebruik van de tijdvertraging“.
Vraag: Waarom mogen aan de basis-ingrediënten geen extra ingrediënten worden toegevoegd?
Antwoord: Om aan het deeg cq. het brood de juiste vorm te geven en te laten rijzen zoals het hoort, moeten de gedroogde
krenten en dergelijke later toegevoegd worden. Bovendien bestaat de kans dat deze ingrediënten stuk gekneed
worden tijdens het kneedproces. Zij kunnen aan elkaar gaan kleven en niet gelijkmatig verdeeld worden over het deeg.
U kunt deze ingrediënten pas na het eerste “piepsignaal” toevoegen. U kunt geen ingrediënten toevoegen wanneer u
één van de snelle programma’s gebruikt.
Vraag: Kan er verse melk gebruikt worden in plaats van water?
Antwoord: Dat kan, maar dan dient u ervoor te zorgen dat u dezelfde hoeveelheid vocht behoudt. Bijvoorbeeld: als in een recept
210ml water staat, kunt u dit vervangen door 210ml melk of door 105ml water en 105ml melk. Het is belangrijk dat u de
totaal aangegeven hoeveelheid vocht gebruikt.
Vraag: Het brood is bijna of helemaal niet meer uit het bakblik te krijgen, wat kan ik daaraan doen?
Antwoord: Dit kan twee oorzaken hebben. De anti-aanbaklaag van uw bakblik is versleten of het brood is nog niet afgekoeld.
Indien de anti-aanbaklaag versleten is, adviseren wij u een nieuw bakblik aan te schaffen. Om erachter te komen wat
de oorzaak exact is, adviseren wij u het volgende: zodra de broodbakmachine klaar is, haalt men het bakblik compleet
met brood uit de machine en laat het geheel 15 tot 20 minuten afkoelen op het aanrecht. Houd daarna het bakblik
ondersteboven en schud het brood lichtjes uit het bakblik. Laat het brood nog eens 15 minuten afkoelen op een
rooster alvorens het aan te snijden.
Vraag: Er is speling ontstaan op de kneedhaak. Hoe komt dit en wat kan ik hieraan doen?
Antwoord: De anti-aanbaklaag aan de binnenkant van de kneedhaak is dik, zacht en nog niet volledig uitgehard. Dit uitharden
gebeurt pas als de machine in gebruik genomen wordt. Door de druk die op de kneedhaak komt te staan tijdens het
kneden, zal de anti-aanbaklaag aan de binnenkant dunner en harder worden, waardoor er meer ruimte ontstaat. Dit zal
in de eerste weken gebeuren en is volkomen normaal. De kneedhaak slijt als het ware een beetje uit en zal niet verder
gaan dan dat.
Vraag: De kneedhaak blijft in het brood achter, wat kan hieraan doen?
Antwoord: Niets, het is namelijk goed dat de kneedhaak in het brood achter blijft. Als dit niet het geval zou zijn, bestaat de kans dat
er een groot gat onderin het brood komt. Nu kan het brood eerst afkoelen alvorens de kneedhaak verwijderd wordt.
Door het afkoelen wordt het brood steviger en zal er geen gat in het brood ontstaan. Tijdens het eerste gebruik kan het
zo zijn dat de kneedhaak in het bakblik achterblijft. Dit heeft alles te maken met de voorgaande vraag.
Vraag: Hoe kan ik de binnenkant van mijn broodbakmachine schoonmaken als het deeg overgelopen is?
Antwoord: De binnenkant van de broodbakmachine kan gereinigd worden met een ovenreiniger. Let op dat het
verwarmingselement goed beschermd wordt. Het verwarmingselement kan gereinigd worden door de machine één of
tweemaal, zonder inhoud, een bakprogramma te laten afwerken. Het verwarmingselement zal dan schoonbranden.
Vraag: Vanwege een dieet mag ik geen brood met suiker, kan ik suikervrij brood maken in de broodbakmachine?
Antwoord: Ja, dat kan. U kunt suiker weglaten uit het basisrecept. Let echter wel op. Als u geen suiker gebruikt, mag u ook geen
zout toevoegen. Dit om toch een goede rijzing te krijgen.
Vraag: Mijn brood zakt in op het moment dat de machine overgaat van rijzen naar bakken?
Antwoord: Dit kan twee oorzaken hebben. Er kan teveel gist zijn gebruikt of er is teveel water gebruikt. In de meeste gevallen wordt
het veroorzaakt door teveel water. De recepten die in de gebruiksaanwijzing staan, zijn basisrecepten. Het kan voor
komen dat er meel gebruikt wordt wat minder vocht nodig heeft dan aangegeven staat. Wij adviseren 10 tot 20 ml.
vocht te minderen. Het probleem zal nu opgelost zijn.
Vraag: Als ik rozijnenbrood maak, zitten alle rozijnen onderin. Wat kan ik hieraan doen?
Antwoord: De deegbal is waarschijnlijk te compact om de rozijnen goed door het deeg te kunnen kneden. Voeg bij het basisrecept
10 tot 20 ml. vocht toe, zodat de deegbal soepeler is en de rozijnen er makkelijker door heen gekneed kunnen worden.
Let wel op dat de rozijnen zelf niet te nat zijn.
Vraag: De korst is soms lichter, soms donkerder?
Antwoord: Dit kunt u zelf instellen door de toets “korst”. Voor een lichte korst zet u het apparaat op licht (licht), voor een donkere
korst zet u het apparaat op donker (dnkr).
Vraag: Wat is er gebeurd wanneer het brood even hoog gekomen is als het deksel?
Antwoord: U heeft teveel gist en/of suiker gebruikt, waardoor er meer gasbellen ontstaan zijn binnenin het brood en het teveel
gerezen is.
12 • Nederlands
Vraag: Waarom mag u geen brood maken op basis van fruit met de werkwijze “snel”?
Antwoord: De gisttijd wordt verminderd bij dit programma en wanneer u meer ingrediënten gebruikt, wordt de baktijd ook
beïnvloed zodat u geen mooi resultaat zult krijgen wanneer u dit programma met dergelijke recepten gebruikt.
Vraag: De broodbakmachine kneedt trager bij het maken van zwaardere broden?
Antwoord: Dit is een normaal verschijnsel wanneer u deze recepten gebruikt. Dit is geen probleem voor de machine, het is wel aan
te raden een eetlepel vloeistof toe te voegen.
Voordat u het toestel weg wilt brengen voor reparatie
Uw brood mislukt steeds.
Wij adviseren u één maal een brood te maken met een kant-en-klare broodmix van bijvoorbeeld Koopmans. Deze kant-en-klare
mixen hoeven alleen nog maar aangevuld te worden met water en boter. Is het resultaat goed, dat betekent dat uw machine in
orde is en zult u de versheid van uw normale ingrediënten moeten controleren. Is het resultaat slecht, dan kunt u overleggen met
onze klantenservice of technische dienst wat u het beste kunt doen. Het telefoonnummer vindt u op de achterkant van deze
gebruiksaanwijzing.
Let op: indien u een kant-en-klare mix gebruikt, dient u rekening te houden met de hoeveelheid mix. De meeste kant-en-klaar
mixen zijn voor brood van 800 gram.
Het toestel werkt niet
- Is het ingeschakeld?
- De temperatuur van de broodbakmachine is te hoog
Het brood is ingezakt/Het midden is vochtig
- Het brood werd te lang in het bakblik gelaten na het bakken.
- Er is teveel water of gist gebruikt.
Er komt rook uit de luchtgaten
- De ingrediënten zijn misschien op het verwarmingselement gemorst.
De bovenkant van het brood is gebarsten en ziet bruin
- Te veel bloem, gist of suiker.
Te klein brood
- Niet genoeg bloem, gist, suiker of water
- Gebruik van volkorenbloem of bloem die chemische gist bevat.
- Gebruik van een slecht gisttype.
- Gebruik van bloem of gist die niet vers meer is.
Brood onvoldoende gebakken
- Stoptoets werd ingedrukt na inschakeling.
- Het deksel werd geopend tijdens het bakproces.
Een deel van het brood is nog bestrooid met bloem
- Niet genoeg water.
Brood is slecht gevormd
- Niet genoeg bloem.
- Niet genoeg water.
Brood is te hard gebakken
- Te veel suiker.
- Korstkleur op donker gezet.
14
reiniging & onderhoud
Zet voordat u uw broodbakmachine wilt reinigen het apparaat uit, verwijder de stekker uit de wandcontactdoos en laat het
apparaat volledig afkoelen.
Buitenkant
Reinig de buitenkant van het apparaat en het kijkvenster met een vochtige doek of spons. Verwijder het bakblik alvorens te
reinigen. Indien noodzakelijk kunt u de buitenkant van het apparaat met behulp van een mild afwasmiddel of RVS reinigingsmiddel.
Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen! Dompel het apparaat, de stekker en het snoer niet in water of andere vloeistoffen.
Binnenkant
De binnenkant van het apparaat kunt u voorzichtig met een licht vochtige doek schoonmaken. Pas op met het schoonmaken van
het verwarmingselement.
Bakblik en kneedhaak
Het bakblik en de kneedhaken kunt u reinigen met warm water. Let hierbij op dat u de anti-aanbaklaag niet beschadigd. Indien
het niet lukt om de kneedhaken uit het bakblik te verwijderen, dient u het bakblik volledig te laten afkoelen. Vervolgens giet u een
beetje warm water in het bakblik zodat de kneedhaken onder water staat. Het water zal er nu voor zorgen dat de klevende deeltjes
oplossen en de kneedhaken verwijderd kan worden. Het bakblik nooit langer dan 15 tot 30 minuten laten weken. Gebruik geen
schoonmaakmiddelen of afwasborstels, deze kunnen de anti-aanbaklaag van het bakblik en de kneedhaken beschadigen. Het
bakblik en de kneedhaken zijn niet geschikt om in de afwasmachine te reinigen.
Nederlands • 13
15
recepten
Tip! Indien u een grove meelsoort gebruikt, kan het zijn dat u minder water moet gebruiken dan wij aangeven in de recepten. Dit
omdat een grove meelsoort minder vocht opneemt.
Wit brood
700 gram 900 gram
Witte bloem
400 gr
500 gr
Water
250 ml
300 ml
Boter/ olie
7 gr
10 gr
Suiker
7 gr
10 gr
Zout
7 gr
10 gr
Gedroogde gist
5 gr
6 gr
Programma: Basis, Snel of Sandwich
Volkorenbrood
700 gram
Volkorenmeel
250 gr
Witte bloem
150 gr
Water
250 ml
Boter/ olie
7 gr
Suiker
7 gr
Zout
7 gr
Gedroogde gist
5 gr
Programma: Frans of Volkoren
900 gram
300 gr
200 gr
300 ml
10 gr
10 gr
10 gr
6 gr
Tarwebrood
700 gram
Witte bloem
250 gr
Volkorenmeel
150 gr
Water
250 ml
Boter/ olie
7 gr
Suiker
7 gr
Zout
7 gr
Gedroogde gist
5 gr
Programma: Frans of Volkoren
900 gram
300 gr
200 gr
300 ml
10 gr
10 gr
10 gr
6 gr
Honingbrood
700 gram 900 gram
Witte bloem
400 gr
500 gr
Water
250 ml
300 ml
Boter/ olie
7 gr
10 gr
Honing*
7 gr
10 gr
Zout
7 gr
10 gr
Gedroogde gist
6 gr
8 gr
* Gebruik bij voorkeur vloeibare honing.
Programma: Basis, Frans of Volkoren
Zonnebloempitbrood
Witte bloem
Water
Boter/ olie
Suiker
Zout
Gedroogde gist
Extra ingrediënten:
Zonnebloempitten
Programma: Zoet
700 gram
400 gr
250 ml
7 gr
7 gr
7 gr
5 gr
900 gram
500 gr
300 ml
10 gr
10 gr
10 gr
6 gr
50 gr
75 gr
Cake
Zelfrijzend bakmeel
250 gram
Boter
200 gram
Eieren (geklopt)
3 eieren
Suiker
200 gram
Vanillesuiker
1 zakje
Melk
4 eetlepels
Programma: Cake
Wij raden u aan de ingrediënten in het bakblik te doen.
Daarna stelt u de machine in en voordat u op start drukt,
dient u even met een houten lepel de ingrediënten om
scheppen. Dit bevordert namelijk de kneding.
Rozijnen en notenbrood
700 gram 900 gram
Witte bloem
320 gr
500 gr
Eieren *
1
2
Water *
200 ml
300 ml
Boter/ olie
15 gr
20 gr
Suiker
5 gr
10 gr
Zout
5 gr
10 gr
Gedroogde gist
6 gr
10 gr
Extra ingrediënten:
Rozijnen
150 gr
300 gr
Noten
50 gr
100 gr
Programma: Zoet
Let op: Rozijnen en eventueel noten eerst wellen, anders
onttrekken zij het vocht uit het brood. Voeg de extra
ingrediënten toe na het eerste piepsignaal.
* U dient eerst de eieren in een maatbeker te doen en daarna
aanvullen tot 200/300 ml water. Dit in verband met het
vochtgehalte.
Deeg voor broodjes
Witte bloem
400 gr
Eierdooier *
1
Water *
250 ml
Boter/ olie
15 gr
Suiker
8 gr
Zout
8 gr
Gedroogde gist
11 gr
Programma: Deeg
1 extra geklopt ei om de broodjes te besmeren.
* De hoeveelheid vocht (water en geklopte eieren samen)
moet ongeveer 250 ml. bedragen.
Werkwijze: Neem het deeg uit de machine bij het piepsignaal.
Verdeel het deeg in bolletjes. Leg ze op een licht geoliede
bakplaat. Laat het deeg gedurende een 40-tal minuten rijzen.
Besmeer elk bolletje met het geklopte ei. Bak in een oven op
± 200°C gedurende 15 à 20 minuten of tot wanneer ze een
mooie goudgele kleur hebben.
Indien u glutenvrij brood wilt maken (voor coeliakie patienten),
adviseren wij u om de aanwijzingen op de verpakking van het
meel te volgen. Lukt het u niet om een goed glutenvrij brood te
maken dan verwijzen wij u door naar de Nederlandse Coeliakie
Vereniging.
Elk soort glutenvrij meel behoeft namelijk een eigen recept en
bij de Coeliakie vereniging kunnen zij u het beste helpen.
14 • Nederlands
Nederlands • 15
Alleen bakken
12
1:38
0:10-1:00
0.:18
-
18m
10m
15m
15m
10m
12m
12m
18m
10m
10m
10m
10m
9m
18m
16m
10m
9m
1e kneding
-
-
-
30m
30m
5m
20m
20m
-
5m
5m
12m
25m
25m
40m
40m
20m
20m
Rustperiode
-
-
5m
5m
5m
20m
13m
13m
-
20m
20m
13m
20m
18m
22m
19m
15m
14m
2e kneding
-
-
-
25m
25m
30m
45m
45m
30m
30m
30m
-m
35m
35m
30m
30m
25m
25m
Rustperiode
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Vormen
-
-
33m
40m
40m
35m
45m
45m
42m
40m
40m
30m
60m
60m
45m
45m
40m
40m
Rijsperiode
10-60m
-
50m
80m
75m
75m
80m
75m
-
80m
75m
80m
85m
80m
85m
80m
80m
75m
Bakken
60m
-
60m
60m
60m
60m
60m
60m
-
60m
60m
60m
60m
60m
60m
60m
60m
60m
Warmhouden
-
-
-
2:30
2:25
-
3:01
2:56
-
2:45
2:40
-
3:15
3:10
3:00
2:52
2:35
2:29
Piepsignaal *
( m = minuten )
Tijdinstelling: 13:00 uur is de maximale tijdvertraging welke u in kunt stellen en de tijd die daarna staat, is de totale programmaduur.
Rustperiode: de machine zal tijdens deze periode niets doen en de deegbal zal een beetje rijzen.
Warmhouden: de machine zal het brood nog 60 minuten warmhouden. Deze extra functie is voor mensen die niet op tijd bij de machine zijn en toch een warm brood willen.
*De kolom Piepsignaal geeft de tijd aan die in het display staat voor het toevoegen van de extra ingrediënten.
Super snel - 900g
Kneden
11
13:00-3:15
Sandwich - 900g
10
13:00-3:10
Sandwich - 700g
9
13:00-2:55
13:00-3:35
Glutenvrij - 900g
Cake
8
13:00-3:30
Glutenvrij - 700g
7
13:00-1:30
13:00-3:05
Zoet - 900g
Deeg
6
13:00-3:00
Zoet - 700g
5
2:25
13:00-3:55
Snel
13:00-3:47
Volkoren - 700g
13:00-4:00
Frans - 900g
Volkoren - 900g
13:00-3:50
13:00-3:10
Basis - 900g
Frans - 700g
13:00-3:03
Tijdinstelling
Basis - 700g
4
3
2
1
Programma
Programmatijden BM95
16 • Nederlands
algemene service- en garantievoorwaarden
Hoe belangrijk service is, hoeven we je niet te vertellen. We ontwikkelen onze producten zodat je er jarenlang onbezorgd
plezier van kan hebben. Ontstaat er toch een probleem, dan vinden we dat je direct een oplossing mag verwachten.
Daarom bieden we je op onze producten een omruilservice, bovenop de rechten en vorderingen die je op grond van de
wet toekomen. Door een product of onderdeel om te ruilen, besparen we je tijd, moeite en kosten.
2 jaar volledige fabrieksgarantie
1. Op alle producten van Inventum krijg je als consument standaard 2 jaar volledige fabrieksgarantie. Binnen deze periode
wordt een defect product of onderdeel altijd gratis omgeruild voor een nieuw exemplaar. Om aanspraak te maken op de 2
jaar volledige fabrieksgarantie, kun je teruggaan naar de winkel waar je het product hebt gekocht of contact opnemen met de
consumentenservice van Inventum via het contactformulier op www.inventum.eu/service-aanvraag.
2. De garantieperiode van 2 jaar begint te lopen op de datum van aankoop van het product.
3. Voor het recht op garantie dien je een kopie van het originele aankoopbewijs te kunnen overleggen.
4. De garantie geldt uitsluitend bij normaal huishoudelijk gebruik van de Inventum producten binnen Nederland.
Storingen of defecten buiten de garantieperiode
1. In geval van storingen of defecten aan klein huishoudelijke apparatuur of groot huishoudelijke apparatuur buiten de
garantieperiode, kan hiervan melding worden gemaakt bij de consumentenservice via het contactformulier www.inventum.eu/
service-aanvraag of door te bellen met de consumentenservice.
2. De consumentenservice kan je vragen het product voor onderzoek of reparatie op te sturen. De kosten van verzending zijn
voor jouw rekening.
3. Aan het onderzoek naar de mogelijkheid tot repareren zijn kosten verbonden. Je moet hier vooraf toestemming voor geven.
4. Bij groot huishoudelijke apparatuur kan Inventum op jouw verzoek een witgoedmonteur sturen. De voorrijkosten, onderdeelen materiaalkosten en arbeidsloon worden dan aan je in rekening gebracht.
5. In geval van opdracht tot reparatie moeten de reparatiekosten vooraf worden voldaan. Bij reparatie door een witgoedmonteur,
dienen de kosten van de reparatie ter plaatse bij de monteur, bij voorkeur via pinbetaling, te worden afgerekend.
Uitgesloten van garantie
1. De hiervoor genoemde garanties gelden niet in geval van:
• normale slijtage;
• onoordeelkundig of oneigenlijk gebruik;
• onvoldoende onderhoud;
• het niet in acht nemen van de bedienings- en onderhoudsvoorschriften;
• ondeskundige montage of reparatie door derden of door de consument zelf;
• door de consument toegepaste niet originele onderdelen;
• zakelijk of bedrijfsmatig gebruik;
• het serienummer en/of rating-label is verwijderd.
2. Tevens geldt de garantie niet voor normale verbruiksartikelen, zoals:
• kneedhaken, bakblikken, (koolstof)filters, etc.;
• batterijen, lampjes, koolstoffilters, vetfilters enz.;
• externe verbindingskabels;
• glazen accessoires en glazen delen zoals ovendeuren;
• en soortgelijke zaken.
3. Buiten de garantie vallen transportschades, voor zover deze niet door Inventum zijn veroorzaakt. Controleer daarom je nieuwe
apparatuur voordat je deze in gebruik neemt. Als je beschadigingen aantreft, dien je deze binnen 5 werkdagen na aankoop te
melden bij de winkel waar je het product hebt gekocht, of bij de consumentenservice van Inventum via het contactformulier op
de website www.inventum.eu/service-aanvraag. Indien transportschades niet binnen deze termijn worden gemeld, aanvaardt
Inventum geen enkele aansprakelijkheid ter zake.
4. Van garantie en/of vervanging zijn uitgesloten: defecten aan, verlies en beschadiging aan het apparaat als gevolg van een
gebeurtenis die gewoonlijk verzekerd is onder de inboedelverzekering.
Van belang om te weten
1. Vervanging of herstel van een defect product of een onderdeel daarvan leidt niet tot verlenging van de oorspronkelijke
garantietermijn.
2. Indien een klacht ongegrond is, komen alle kosten die daardoor zijn ontstaan voor rekening van de consument.
3. Na verloop van de garantietermijn worden alle kosten voor herstel of vervanging, inclusief administratie-, verzend- en
voorrijkosten aan de consument in rekening gebracht.
4. Inventum is niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt door van buiten het apparaat ontstane oorzaken, tenzij deze
aansprakelijkheid voortvloeit uit dwingendrechtelijke bepalingen.
5. Op deze garantie- en servicevoorwaarden is Nederlands recht van toepassing. Geschillen zullen uitsluitend worden berecht
door de bevoegde Nederlandse rechter.
54 • Nederlands
klein huishoudelijk
witgoed vrijstaand
witgoed inbouw
persoonlijke verzorging
Inventum Huishoudelijke
Apparaten B.V.
Postbus 5023
6802 EA Arnhem
www.inventum.eu
facebook.com/inventum1908
youtube.com/inventum1908
BM95/01.0820V
Wijzigingen en drukfouten voorbehouden/ Änderungen und Druckfehler vorbehalten/
Sous réserve de modification / Modifications and printing errors reserved