Inventum BM65 de handleiding

Type
de handleiding
1
broodbakmachine Style & Art BM65
machine à pain Style & Art BM65
gebruiksaanwijzing
mode d’emploi
2
3
Gebruiksaanwijzing
Inventum broodbakmachine
Artikelnummer BM65
Broodbakmachine voor het maken van een brood van
900 gram.
Technische gegevens
230V~50Hz
450 Watt
Lees eerst de gebruiksaanwijzing geheel en
aandachtig door voordat u gaat beginnen met
het bakken van uw eerste brood.
1. Veiligheidsvoorschriften
• Lees eerst de gebruiksaanwijzing aandachtig
en geheel door voordat u het apparaat gaat
gebruiken en bewaar deze zorgvuldig voor latere
raadpleging.
• Gebruik dit apparaat uitsluitend voor de in de gebruiks-
aanwijzing beschreven doeleinden.
Let op: vermijdt het aanraken van de warme oppervlakken
wanneer het apparaat ingeschakeld is.
• Sluit het apparaat alleen aan op wisselstroom, op een
randgeaarde wandcontactdoos met een netspanning
overeenkomstig met de informatie aangegeven op het
typeplaatje van het apparaat.
• Het netsnoer nooit scherp buigen of over hete delen laten
lopen.
• Wikkel het snoer volledig af om oververhitting van het snoer te
voorkomen.
• Plaats het apparaat nooit in de buurt van apparatuur die
warmte afgeven zoals ovens, gasfornuizen, kookplaten,
etc. Het apparaat op afstand houden van muren of andere
objecten die vlam kunnen vatten zoals gordijnen,
handdoeken (katoen of papier etc.).
• Zorg er altijd voor dat het apparaat op een effen, vlakke
ondergrond staat.
• Indien u het apparaat wilt verplaatsen, dient u ervoor te
zorgen dat het apparaat uitgeschakeld en afgekoeld is. U
dient bij het verplaatsen van het apparaat beide handen te
gebruiken.
• Gebruik het apparaat niet wanneer de stekker, het snoer of
het apparaat beschadigd is, wanneer het apparaat niet meer
naar behoren functioneert, wanneer het gevallen of op een
andere manier beschadigd is. Raadpleeg dan de winkelier
of de reparatie afdeling van de fabrikant. Reparaties aan
elektrische apparaten dienen uitsluitend door vakmensen
uitgevoerd te worden. Verkeerd uitgevoerde reparaties kunnen
aanzienlijke gevaren voor de gebruiker tot gevolg hebben.
Het apparaat nooit gebruiken met onderdelen die niet door
de fabrikant zijn aanbevolen of geleverd.
• Indien het apparaat niet gebruikt of gereinigd wordt, zet het
apparaat geheel uit en haal de stekker uit de
wandcontactdoos.
• Niet aan het snoer cq. het apparaat trekken om de stekker uit
de wandcontactdoos te halen. Het apparaat nooit met natte
of vochtige handen aanraken.
• Het apparaat buiten bereik van kinderen houden. Kinderen
beseffen de gevaren niet, die kunnen ontstaan met het omgaan
met elektrische apparaten. Laat kinderen daarom nooit zonder
toezicht met elektrische apparaten werken. Zorg ervoor dat het
apparaat altijd zodanig opgeborgen wordt dat kinderen er niet
bij kunnen.
• Verlengsnoeren mogen alleen gebruikt worden indien de
netspanning (zie typeplaatje op de onderkant van de machine)
en het vermogen hetzelfde of hoger zijn dan dat van het
bijgeleverde apparaat. Gebruik altijd een goedgekeurd,
geaard verlengsnoer.
• Als u besluit het apparaat, vanwege een defect, niet langer
te gebruiken, adviseren wij u, nadat u de stekker uit de
wandcontactdoos heeft verwijderd, het snoer af te
knippen. Breng het apparaat naar de betreffende
afvalverwerkingafdeling van uw gemeente.
• Indien het apparaat na het inschakelen niet functioneert, dan
kan de zekering in de hoofdschakelaarkast zijn gesprongen.
De groep kan te zwaar zijn belast of er is een kortsluiting in het
apparaat opgetreden.
• Wij adviseren de tijdvertragingsfunctie niet ’s nachts te
gebruiken.
• Ga bij storing nooit zelf repareren; het doorslaan van de
temperatuurbeveiliging in het apparaat kan duiden op een
defect in het verwarmingssysteem dat niet wordt verholpen
door verwijdering of vervanging van deze beveiliging. Het is
noodzakelijk dat er uitsluitend originele onderdelen gebruikt
worden.
• Dit apparaat voldoet aan de EG richtlijn nr. 76/889/EEC voor
radio en TV ontstoring met aanvullende richtlijn nr. 82/499.
2. Voor het eerste gebruik
• In de verpakking treft u de broodbakmachine, het
bakblik, de kneedhaak en de gebruiksaanwijzing aan.
• Verwijder al het verpakkingsmateriaal en houdt dit
buiten bereik van kinderen.
• Controleer of alle onderdelen zijn meegeleverd en uit de
verpakking verwijderd zijn en dat er geen schade, mogelijk
tijdens transport, aan de broodbakmachine is ontstaan.
• Maak de broodbakmachine, het bakblik en de kneedhaak
schoon met een vochtige doek.
Het bakblik en de kneedhaak zijn bedekt met een
anti-aanbaklaag, daarom dient u deze artikelen
nooit schoon te maken met schoonmaakmiddelen,
een afwasborstel of een spons. Gebruik hiervoor
altijd een vochtige doek.
• Uw broodbakmachine kan bij het eerste gebruik ietwat
roken, dit is volkomen normaal, kan geen kwaad en zal vanzelf
verdwijnen.
• Op het moment dat u de machine voor de eerste keer
aansluit, zal de machine een pieptoon geven en er verschijnt
“1 P” in het display. De machine is nu klaar voor gebruik en
staat automatisch op programma 1 (Normaal).
Inhoudsopgave
Hoofdstuk
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Paginanummer
3
3
4
4
5
5
5, 6
6
6, 7
8
8
8
9
10
10,11
20
12-19
Titel
Veiligheidsvoorschriften
Voor het eerste gebruik
De kunst van het bakken
De ingrediënten
Het display
Programma’s
Gebruikswijze
Het gebruik van de tijdvertraging
Recepten
Reiniging
Enkele tips voor het bakken van brood
Problemen die zich kunnen voordoen
Vragen die frequent gesteld worden
Voordat u het toestel weg wilt
brengenvoor reparatie
Garantiebepalingen en service
Programmaspecificaties
Mode d'emploi
N E D E R L A N D S
4
5
5. Het display
De “keuze” toets
Deze toets gebruikt u om het juiste bakprogramma te
selecteren. Elke keer als u op deze toets drukt, hoort u een
piep en het programmanummer verandert. Het programma
staat in het display vermeld. Deze broodbakmachine heeft 9
programmamogelijkheden (zie ook: Programma’s, hoofdstuk 6).
De “korst” kleur toets
Deze toets gebruikt u om aan te geven of u de korst licht, middel
of donker wilt hebben.
"L" = korstkleur licht
"P" = korstkleur middel
"H" = korstkleur donker
TIP: Indien u een recept voor de eerste maal probeert, adviseren
wij u de korst kleur middel te kiezen.
De “START” en “STOP” toets
Met deze toets start of stopt u het programma.
START: om een programma te starten, drukt u de toets in en
u zult een korte piep horen. De dubbele punt tussen de tijd in
het display zal gaan knipperen en de machine gaat de tijd nu
aftellen en werkt het gekozen programma af.
TIP: Indien u het verkeerde programma heeft gekozen, kunt u
dit wijzigen door de stop toets een aantal seconden ingedrukt te
houden, de dubbele punt zal niet meer knipperen. U kunt daarna
de machine opnieuw instellen met het juiste programma.
STOP: om een programma te beëindigen, drukt u de toets een
aantal seconden in totdat u een piep hoort. De piep bevestigt dat
u het programma uitgezet heeft en de dubbele punt tussen de tijd
zal niet meer knipperen.
AAN/UIT
Hoe kunt u zien of de machine werkt of het programma loopt?
Als de dubbele punt knippert, draait het programma.
Als de dubbele punt constant brand, is het programma gestopt.
Tijdvertragingstoetsen (Tijd Ú/Tijd Ù)
Met de toetsen kunt u zelf bepalen wanneer uw brood klaar is.
Door op de toets Ù (pijl naar boven) te drukken, zal de tijd met
10 minuten per keer toenemen. Indien u de toets Ú(pijl naar
beneden) in drukt, zal de tijd met 10 minuten afnemen.
Let op!
Tijdens het rijsproces nooit het deksel van het
apparaat openen.
"E:01"
Indien er in het display van uw broodbakmachine "E:01"
verschijnt, wil dit zeggen dat de temperatuur van het apparaat
nog te hoog is.
Druk op de stoptoets, open het deksel en wacht ± 15 minuten
tot het apparaat afgekoeld is voordat u een nieuw brood kunt
bakken.
Geeft uw broodbakmachine een andere code aan, zet het
apparaat uit en haal de stekker uit de wandcontactdoos. Neem
in dit geval contact op met onze technische dienst (voor adres en
telefoonnummer zie laatste pagina van deze gebruiksaanwijzing).
6. Programma’s
Programma 1: Normaal. Dit is het meest gebruikte
programma voor het maken van wit brood.
Programma 2: Volkoren. Dit programma is het meest
geschikte programma voor het maken van de zware broden
zoals volkoren en meergranen brood. Het brood zal over het
algemeen wat kleiner zijn als een wit brood, omdat het meel
zwaarder is.
Programma 3: Frans. De baktijd is bij dit programma
langer dan bij de standaard manier waardoor het brood een iets
hardere korst krijgt.
Programma 4: Vlug. Dit is een programma voor als u een
keer binnen een korte tijd een wit brood wilt hebben. Door de
kortere tijd dient u er wel rekening mee te houden dat het brood
kleiner zal zijn als bij het normale programma.
Programma 5: Zoet. Dit programma is geschikt voor het
maken van onder andere rozijnen- of krentenbrood.
Programma 6: Cake. Met dit programma kunt u brood
maken dat bereid wordt met bijv. bakpoeder. Broden gebakken
met dit programma worden minder hoog en vaster van structuur.
De tijdvertraging kan op deze stand niet gebruikt worden, omdat
bakpoeder direct werkt. Indien u met dit programma cake wilt
maken, dient de ingrediënten in een kom te doen en deze te
kort te mixen met een mixer. Daarna giet u het mengsel in het
bakblik. Stel de machine in op het cake programma en druk op
start. De machine zal de cake nu gaan bakken.
Programma 7: Pastadeeg. Met dit programma kunt u deeg
maken voor o.a. pasta. Dit programma heeft een kortere rijstijd
dan het programma deeg.
Programma 8: Deeg. Met dit programma kunt u de machine
alleen deeg maken en laten rijzen voor bijvoorbeeld koekjes.
Programma 9: Bakken. Dit programma kunt u gebruiken
voor kant-en-klaar deeg dat u bijvoorbeeld al eerder heeft
gemaakt. U kunt het deeg met dit programma alleen afbakken.
Met behulp van de tijdvertragingstoetsen kunt u de tijd instellen
van 10 tot 60 minuten. Ook kunt u reeds gebakken brood weer
wat opwarmen.
7. Gebruikswijze
Stap 1: Haal het bakblik uit de machine door deze aan de
handgreep recht omhoog uit de machine te trekken.
Stap 2: Plaats de kneedhaak (bijgevoegd) op de as in het
midden van het bakblik. De kneedhaak moet op een juiste en
zorgvuldige manier geplaatst worden zodat alle ingrediënten
voldoende gemengd en gekneed worden.
Stap 3: Doe de ingrediënten op de volgende wijze en volgorde
in het bakblik:
1. De helft van de benodigde bloem/meel
2. Water/melk
3. Boter/olie
4. Eventueel geklutste eieren
5. De rest van de benodigde bloem/meel
6. Suiker (doe de suiker aan één kant)
7. Zout (doe het zout aan de andere kant)
8. Gist (doe de gist in een holletje in het midden)
• De kwaliteit van het brood dat u in de broodbakmachine bakt,
hangt van veel factoren af. Des te vaker u met uw
broodbakmachine werkt, des te sneller u deze factoren leert
kennen, wat uiteindelijk het bakresultaat ten goede komt. De
broodbakmachine, relatief eenvoudig in gebruik, vereist echter
een correcte dosering van de ingrediënten. Wij adviseren
u dan ook om voor het afwegen een keukenweegschaal te
gebruiken die bij voorkeur per gram weegt.
3. De kunst van het bakken
De machine laat u de keuze tussen verschillende programma’s.
Kies het programma voor het type brood dat u wenst of indien
anders aangegeven in het recept.
Plaats de gist als laatste in de vorm en bovenop de bloem,
zodat deze niet in aanraking komt met het zout, suiker en water
en/of melk. Zorg ervoor dat uw ingrediënten vers zijn. U kunt de
versheid van gist vaststellen door 1 theelepel suiker in een halve
beker water op te lossen en aan dit mengsel 1 theelepel gist toe
te voegen. Na een paar minuten moet het geheel gaan borrelen
en bruisen, pas dan weet u dat de gist vers is. Controleer het
deeg tijdens het kneedproces. Na plusminus 5 á 10 minuten
moet het deeg eruitzien als een gladde, elastische ronde bol.
Voeg telkens 1 eetlepel water toe als het deeg te klonterig is of
voeg 1 eetlepel bloem toe als het deeg te vloeibaar is.
Zorg ervoor dat u de ingrediënten, inclusief water, toevoegt in
de aangegeven volgorde en dat ze op kamertemperatuur zijn.
Haal daarom boter en gist tijdig uit de koelkast. Soms kan het
brood te hard rijzen. Dit kan veroorzaakt worden door een te
hoge kamertemperatuur of een te hoge temperatuur van de
ingrediënten.
Wanneer u een brood gebakken heeft, dient u de
broodbakmachine 15-20 minuten te laten afkoelen alvorens
opnieuw te bakken.
4. De ingrediënten
De belangrijkste factoren voor het bakken van een geslaagd
brood zijn de kwaliteit, de versheid en het correct afwegen van
uw ingrediënten.
Bloem/ Meel
Bloem of meel is het basisbestanddeel van brood. Het gewicht
van de bloem of meel verschilt van soort tot soort. Daarom is het
absoluut noodzakelijk de juiste hoeveelheid af te meten met een
weegschaal.
Advies: let met het kopen van meel op de tekst van de
verpakking. Er moet op staan dat het meel geschikt is voor het
maken van onder andere brood (geen patentbloem gebruiken).
Gluten.
Gluten zitten van nature in bloem/ meel en bevorderen de rijzing
van het brood.
Deze broodbakmachine is niet geschikt van het
maken van een glutenvrij brood door het brede,
rechthoekige bakblik.
Gist
Gist is een micro-organisme dat groeit op diverse plantaardige
voedingsmiddelen. Gist heeft het vermogen om suikers om te
zetten in alcohol en koolzuurgas, waardoor het zich bijzonder
snel vermeerdert. Ideaal dus om het deeg te laten rijzen en het
lichter en beter verteerbaar te maken.
Wij adviseren in de Inventum broodbakmachine droge gist te
gebruiken. Deze (korrel)gist is gemakkelijker te verwerken, langer
houdbaar dan verse gist en het geeft een constanter bakresultaat
dan verse gist.
Zout
Zout zorgt niet alleen voor een bepaalde smaak aan het brood,
maar regelt ook de activiteit van de gist, maakt het deeg stevig
en vast en voorkomt dat het brood te hard rijst.
Boter/olie
Boter of olie geven een betere smaak aan het brood en maken
het brood zachter. De boter of olie moet op kamertemperatuur
zijn voor u deze bij de andere ingrediënten voegt.
Suiker
Suiker is de voedingsbron voor de gist en een belangrijk
bestanddeel voor het rijzingsproces. U kunt gewone witte
suiker, bruine suiker, stroop of honing gebruiken. Het geeft een
zekere zachtheid aan de smaak van het brood, verhoogt de
voedingswaarde en helpt het brood langer te bewaren.
Let op! Gebruik geen grove suiker of suikerklontjes, voor
bijvoorbeeld suikerbrood, omdat dit de anti-aanbaklaag van de
bakvorm beschadigd.
Water
Wanneer de bloem/ meel vermengd wordt met het water, vormen
de gluten zich en wordt de lucht afgesloten, zodat het brood kan
rijzen. Bij normale omgevingstemperatuur gebruikt u lauw water
om het brood te maken: koud water activeert de gist niet en
warm water activeert de gist te sterk.
Melk
Melk doet de broodkorst bruinen, verbetert de smaak van
het brood, verhoogt de voedingswaarde en geeft een mooie
romige kleur binnenin. Indien u verse melk gebruikt, dan
dient u de hoeveelheid water uiteraard te verminderen om het
vochtigheidspeil in evenwicht te houden.
Opgelet: Gebruik geen verse melk als u het bakproces
programmeert met de tijdvertragingsfunctie. De melk zou zuur
kunnen worden.
Andere Ingrediënten
In kookboeken kunt u recepten tegenkomen die kruiden, noten,
krenten, fruit of groente e.d. vereisen. Gebruik steeds verse
ingrediënten. Indien u noten, zonnebloempitten, gedroogd fruit
of dergelijke gebruikt, raden wij u aan deze vooraf in water te
laten weken, goed droog te deppen en dan pas aan het deeg
toe te voegen. Let er wel op dat deze ingrediënten niet te groot
en te scherp zijn i.v.m. mogelijke beschadigingen aan de anti-
aanbaklaag.
6
7
Melkbrood
Witte bloem 500 gr.
Melk 300 ml
Boter/ olie 10 gr.
Suiker 10 gr.
Zout 10 gr.
Gist 6 gr.
Programma: Normaal of Vlug
Tarwebrood
Volkorenmeel 300 gr.
Witte bloem 200 gr.
Water 300 ml
Boter/ olie 10 gr.
Suiker 10 gr.
Zout 10 gr.
Gist 6 gr.
Programma: Volkoren of Frans
6-Granenbrood
6-Granenmeel 500 gr.
Water 325 ml
Boter/ olie 10 gr.
Suiker 10 gr.
Zout 10 gr.
Gist 6 gr.
Programma: Volkoren of Frans
Volkorenbrood
Volkorenmeel 500 gr.
Water 325 ml
Boter/ olie 10 gr.
Suiker 10 gr.
Zout 10 gr.
Gist 6 gr.
Programma: Volkoren of Frans
Honingbrood
Witte bloem 450 gr.
Water 300 ml
Boter/ olie 10 gr.
Honing* 10 gr.
Zout 10 gr.
Gist 8 gr.
*Gebruik bij voorkeur vloeibare honing.
Programma: Normaal, Volkoren of Frans
Wit brood - Vlug
Witte bloem 500 gr.
Water 300 ml
Boter/ olie 10 gr.
Suiker 15 gr.
Zout 10 gr.
Gist 8 gr.
Programma: Vlug
Rozijnen en notenbrood
Witte bloem 450 gr.
Eieren 2
Water 300 ml
Boter/ olie 20 gr.
Suiker 10 gr.
Zout 10 gr.
Gist 10 gr.
Extra ingrediënten:
Rozijnen 300 gr.
Noten 100 gr.
Let op! U dient eerst de geklutste eieren in een maatbeker te
doen en daarna aanvullen tot 300 ml water. Dit in verband met
het vochtgehalte.
Programma: Zoet
Zonnebloempitbrood
Witte bloem 450 gr.
Water 300 ml
Boter/ olie 10 gr.
Suiker 10 gr.
Zout 10 gr.
Gist 6 gr.
Extra ingrediënten:
Zonnebloempitten 100 gr.
Programma: Zoet
Cake
Cakemeel 250 gram
Boter 200 gram
Eieren (geklopt) 3 eieren
Suiker 200 gram
Vanillesuiker 1 zakje
Melk 4 eetlepels
Programma: Cake
Pizzadeeg
Witte bloem 500 gr.
Water 280 ml
Suiker 10 gr.
Zout 10 gr.
Gist, gedroogde 6 gr.
Olijfolie 10 gr.
Programma: Pizzadeeg
Deeg voor broodjes
Witte bloem 500 gr.
Water 325 ml
Eierdooier 1
Boter/ olie 20 gr.
Suiker 10 gr.
Zout 10 gr.
Gist 13 gr.
Let op! U dient eerst de eierdooier in een maatbeker te doen
en daarna aanvullen tot 325 ml water. Dit in verband met het
vochtgehalte.
Programma: Deeg
Let op! De gist mag niet in aanraking komen met het water.
De mogelijkheid bestaat dan dat het water de gist zal activeren
alvorens de ingrediënten voldoende gemengd en gekneed zijn.
Stap 4: Verwijder alle restjes van de ingrediënten aan de
buitenkant van het bakblik. Plaats het blik weer in de machine
met behulp van de metalen klemmetjes die zich aan beide
zijden bevinden. Druk het bakblik stevig naar beneden, zodat de
klemmetjes stevig onder de metalen plaatjes aan weerskanten
van de oven zitten.
TIP: zorg ervoor dat het bakblik ook aan de bovenkant goed vast
zit. Indien het bakblik heen en weer kan bewegen, dient u de
klemmetjes bij te buigen zodat het bakblik weer goed vast staat.
Dit is ter bevordering van de levensduur van uw bakblik.
Stap 5: Sluit het deksel.
Stap 6: Steek de stekker in de wandcontactdoos. Nadat u het
toestel heeft ingeschakeld, verschijnt er "1 P" op het display.
Stap 7: Stel het juiste programma in door middel van de
“keuze” toets. Na een paar seconden zal in het display de
tijdsduur van het programma staan.
Stap 8: Door middel van de “korst” kleur toets kunt u de kleur
van de korst instellen. U kunt kiezen uit licht, middel of donker.
Stap 9: Stel eventueel de tijdvertraging in. Zie ook: hoofdstuk 8,
“Het gebruik van de tijdvertraging”.
Stap 10: Houd de starttoets ingedrukt tot u een piepsignaal
hoort. De dubbele punt zal nu gaan knipperen en geeft aan dat
de machine werkt.
Tijdens het kneedproces gaat een "piepsignaal": na dit
"piepsignaal" kunt u extra ingrediënten, zoals krenten, noten
of andere producten toevoegen. U doet de deksel open, doet
de extra ingrediënten erin, vervolgens sluit u de deksel en het
kneedproces zal vervolgen. Let op! Laat krenten, rozijnen en
noten vooraf wellen en droog ze met een doek of keukenpapier
af. Let erop dat deze ingrediënten niet te groot of te scherp zijn,
anders kan de anti-aanbaklaag van het bakblik beschadigen.
Stap 11: Wanneer het brood klaar is, hoort u enkele piepjes.
Druk op de stoptoets en houd deze toets gedurende enkele
seconden ingedrukt. De machine zal nogmaals piepen om
te bevestigen dat u het programma heeft gestopt. Verwijder
de stekker uit de wandcontactdoos en open de deksel
van de machine. Verwijder het bakblik met behulp van
ovenhandschoenen. Laat het brood in het bakblik ca. 10 tot 15
minuten afkoelen en houdt het bakblik omgekeerd boven het
aanrecht en schud lichtjes het brood uit het blik.
Plaats het brood en het bakblik nooit op de buitenkant van
de machine of direct op een plastic tafelkleed. Let op: de
aluminium bakvorm is niet bestand tegen slaan, kloppen
op het aanrecht en duwen cq. drukken op de zijkanten.
Na het bakken is de hete bakvorm week en dient deze
niet mechanisch te worden belast. Wanneer het brood niet
onmiddelijk los komt, draai dan voorzichtig aan de as aan de
onderzijde van het bakblik totdat het brood los komt.
Indien u het brood uit de machine haalt, zal de kneedhaak in het
brood blijven steken, verwijder deze voorzichtig uit het brood.
Laat het brood eventueel nog verder afkoelen op een rooster
zodat u daarna de kneedhaak met uw handen kunt verwijderen.
Let wel goed op dat de kneedhaak goed is afgekoeld.
Het is aan te bevelen om het brood pas na 15-20 minuten door
te snijden.
Extra: Als u bijvoorbeeld een keer niet op tijd thuis bent,
verwarmt de broodbakmachine nog 60 minuten na. Dit is niet bij
de programmatijd inbegrepen.
8. Het gebruik van de tijdvertraging
Wanneer u de tijdvertraging wilt gebruiken, dient u dit in te
stellen voordat u op de “start” toets drukt. Belangrijk:
gebruik de tijdvertraging niet wanneer u ingrediënten gebruikt die
maar beperkt houdbaar zijn.
Volg de eerste 8 stappen beschreven in hoofdstuk 7,
vervolgens; nadat u het juiste programma en de juiste korstkleur
heeft ingesteld, drukt u op de pijltjes toetsen om de tijd op het
display te verhogen of te verlagen. Zie ook hoofdstuk 5 (het
display).
Ù = 10 minuten erbij
Ú = 10 minuten eraf
Voorbeeld: Het is 9.00 uur ‘s morgens en u wilt om 17.00 uur ‘s
middags vers gebakken brood.
Doe alle ingrediënten in het bakblik. Plaats het bakblik in de
broodbakmachine. Sluit het deksel en druk op de keuze toets om
het juiste programma in te stellen. Druk op de korst toets om de
korstkleur in te stellen. Druk opÙ (pijl omhoog) tot er 8:00 in het
display verschijnt. Er zullen immers 8 uren voorbij gegaan zijn
vanaf het moment dat u op de start toets gedrukt heeft tot het
moment dat het brood klaar moet zijn (17.00 uur ‘s middags).
Druk op de start toets. De dubbele punt op het display zal gaan
knipperen en de tijd zal nu gaan aflopen tot het tijdstip bereikt
is waarop de broodbakmachine moet beginnen met kneden.
De broodbakmachine zal nu het hele ingestelde programma
doorlopen zodat het brood klaar is op het tijdstip dat u heeft
gekozen.
9. Recepten
Tip! Indien u een grove meelsoort gebruikt, kan het zijn dat u
minder water moet gebruiken dan wij aangeven in de recepten.
Dit omdat een grove meelsoort minder vocht opneemt.
Wit brood
Witte bloem 500 gr.
Water 300 ml
Boter/ olie 10 gr.
Suiker 10 gr.
Zout 10 gr.
Gist 6 gr.
Programma: Normaal of Vlug
8
9
of honing die veel suiker bevatten. Probeer uw hoeveelheid
water met 10 tot 20 ml te verminderen. Denk eraan dat een
geringere vochtigheid het gist verhindert te actief te zijn.
- Het gebruik van een zeer fijn gemalen bloem kan het brood
soms ook te hard doen rijzen. Deze bloemsoorten hebben
niet zo’n actieve gist nodig om te rijzen dan zwaardere of
grover gemalen bloemsoorten.
Het brood is te droog
- Gebruik iets minder bloem of voeg 1 eetlepel vloeistof toe.
Wanneer de broodbakmachine zwaarder deeg mengt of
wanneer hij langere kneedtijden gebruikt, kan het zijn dat
de machine lichtjes begint te trillen op het aanrecht. Zorg er
dus voor dat het apparaat op een stabiel oppervlak staat,
niet te dicht in de buurt van een ander voorwerp en ook niet
te kort op de rand van het aanrecht.
Platte broden
- Indien u een door de molen gemalen bloem of volkoren
bloem neemt, kan het brood wat platter zijn.
- Als uw brood helemaal niet rijst, dan is het nodig de gist te
controleren. Heeft u niet vergeten de gist erbij te doen?
Indien het brood slechts lichtjes gerezen is, kan het zijn dat
de gist te oud was.
- De activering van de gist wordt verhinderd door te koud of
te warm water.
- Kijk ook de gebruikte dosis zout na. Verzeker u ervan dat u
niet teveel zout heeft gebruikt.
Storingsmelding in het display
- Indien het display “E:01” aangeeft, nadat u op start heeft
gedrukt, is de machine nog te warm. Laat het apparaat nog
10 tot 20 minuten afkoelen met het deksel open.
- Indien het display “E:EE” of een andere code aangeeft,
nadat u op start heeft gedrukt, dan dient u contact op te
nemen met uw winkelier of onze technische dienst. Zij
kunnen deze storingsmelding voor u controleren.
13. Vragen die frequent gesteld worden…
Vraag: Waarom is er steeds verschil in de vorm en de
hoogte van het brood?
Antwoord: De vorm en de hoogte van het brood zijn afhankelijk
van de omgevingstemperatuur, de kwaliteit en de hoeveelheid
van de ingrediënten.
Vraag: Waarom rijst het brood niet?
Antwoord: Gist vergeten, te weinig gist of oude gist zorgen
ervoor dat het brood niet rijst en “plat” blijft.
Vraag: Hoe werkt de tijdvertraging?
Antwoord: De tijdvertraging mag niet ingesteld worden onder
de 1.34 uur of boven de 12 uur. De tijdvertraging vereist
een minimum van 1 uur en 55 minuten om alle noodzakelijke
processen door te lopen. De ingrediënten kunnen bederven
wanneer zij langer dan 12 uur in de broodbakmachine blijven
zonder gebakken te worden. De tijdvertraging kan niet gebruikt
worden bij de volgende programma's: supersnel, jam en
kneden. Voor verdere uitleg, zie: hoofdstuk 8.
Vraag: Waarom mogen aan de basis-ingrediënten geen
extra ingrediënten worden toegevoegd?
Antwoord: Om aan het deeg cq. het brood de juiste vorm te
geven en te laten rijzen zoals het hoort, moeten de gedroogde
krenten en dergelijke later toegevoegd worden.
Bovendien bestaat de kans dat deze ingrediënten stuk gekneed
worden tijdens het kneedproces. Zij kunnen aan elkaar gaan
kleven en niet gelijkmatig verdeeld worden over het deeg.
U kunt deze ingrediënten pas na het eerste “piepsignaal”
toevoegen.
Vraag: Kan er verse melk gebruikt worden in plaats van
water?
Antwoord: Dat kan, maar dan dient u ervoor te zorgen dat u
dezelfde hoeveelheid vocht behoudt. Bijvoorbeeld: als in een
recept 300ml water staat, kunt u dit vervangen door 300ml
melk of door 150ml water en 150ml melk. Het is belangrijk
dat u de totaal aangegeven hoeveelheid vocht gebruikt.
Vraag: Het brood is bijna of helemaal niet meer uit het
bakblik te krijgen, wat kan ik daaraan doen?
Antwoord: Dit kan twee oorzaken hebben. De anti-aanbaklaag
van uw bakblik is versleten of het brood is nog niet afgekoeld.
Indien de anti-aanbaklaag versleten is, adviseren wij u een
nieuw bakblik aan te schaffen. Om erachter te komen wat de
oorzaak exact is, adviseren wij u het volgende: zodra de
broodbakmachine klaar is, haalt men het bakblik compleet
met brood uit de machine en laat het geheel 15 tot 20
minuten afkoelen op het aanrecht. Houd daarna het bakblik
ondersteboven en schud het brood lichtjes uit het bakblik. Laat
het brood nog eens 15 minuten afkoelen op een rooster
alvorens het aan te snijden.
Vraag: Er is speling ontstaan op de kneedhaak. Hoe komt
dit en wat kan ik hieraan doen?
Antwoord: De anti-aanbaklaag aan de binnenkant van de
kneedhaak is dik, zacht en nog niet volledig uitgehard.
Dit uitharden gebeurt pas als de machine in gebruik genomen
wordt. Door de druk die op de kneedhaak komt te staan
tijdens het kneden, zal de anti-aanbaklaag aan de binnenkant
dunner en harder worden, waardoor er meer ruimte ontstaat.
Dit zal in de eerste weken gebeuren en is volkomen normaal.
De kneedhaak slijt als het ware een beetje uit en zal niet verder
gaan dan dat.
Vraag: De kneedhaak blijft in het brood achter, wat kan
hieraan doen?
Antwoord: Niets, het is namelijk goed dat de kneedhaak in het
brood achter blijft. Als dit niet het geval zou zijn, bestaat de
kans dat er een groot gat onderin het brood komt. Nu kan het
brood eerst afkoelen alvorens de kneedhaak verwijderd wordt.
Door het afkoelen wordt het brood steviger en zal er geen gat
in het brood ontstaan. Tijdens het eerste gebruik kan het zo zijn
dat de kneedhaak in het bakblik achterblijft. Dit heeft alles te
maken met de voorgaande vraag.
Vraag: Hoe kan ik de binnenkant van mijn broodbak-
machine schoonmaken als het deeg overgelopen is?
Antwoord: De binnenkant van de broodbakmachine kan
gereinigd worden met een ovenreiniger. Let op dat het ver-
warmingselement goed beschermd wordt. Het verwarmings-
element kan gereinigd worden door de machine één of twee-
maal, zonder inhoud, een bakprogramma te laten afwerken.
Het verwarmingselement zal dan schoonbranden.
10. Reiniging
Zet voordat u uw broodbakmachine wilt reinigen het apparaat
uit, verwijder de stekker uit de wandcontactdoos en laat het
apparaat volledig afkoelen.
Buitenkant
Reinig de buitenkant van het apparaat en het kijkvenster met
een vochtige doek of spons. Verwijder het bakblik alvorens
te reinigen. Indien noodzakelijk kunt u de buitenkant van het
apparaat met behulp van een mild afwasmiddel reinigen.
Het deksel kunt u eventueel verwijderen voor een makkelijke
reiniging.
Binnenkant
De binnenkant van het apparaat kunt u voorzichtig met een licht
vochtige doek schoonmaken. Let op met het schoonmaken van
het verwarmingselement.
Bakblik en kneedhaak
Het bakblik en de kneedhaak kunt u reinigen met warm water.
Let hierbij op dat u de anti-aanbaklaag niet beschadigd. Indien
het niet lukt om de kneedhaak uit het bakblik te verwijderen,
dient u het bakblik volledig te laten afkoelen. Vervolgens giet u
een beetje warm water in het bakblik zodat de kneedhaak onder
water staat. Het water zal er nu voor zorgen dat de klevende
deeltjes oplossen en de kneedhaak verwijderd kan worden. Het
bakblik nooit langer dan 15 tot 30 minuten laten weken.
Gebruik geen schoonmaakmiddelen of afwasborstels,
deze kunnen de anti-aanbaklaag van het bakblik
beschadigen. Het bakblik is niet geschikt om in de
afwasmachine te reinigen.
11. Enkele tips voor het bakken van een heerlijk
brood
• Weeg de ingrediënten altijd zeer nauwkeurig af en let erop dat
deze op kamertemperatuur zijn.
• Voeg de ingrediënten toe in de juiste volgorde.
• Zorg ervoor dat de ingrediënten vers zijn.
• Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een holletje in
het meel. Deze mag niet in aanraking komen met zout, suiker
en water (melk).
• Tip: U kunt de versheid van de gist vaststellen door de
volgende test te doen:
Los in een half kopje lauw water 1 theelepel suiker op en voeg
aan dit mengsel 1 theelepel gist toe. Na een paar minuten
moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet u dat
de gist vers is.
Tip: Ca. 5 tot 10 minuten na de start van de broodbak-
machine kunt u testen of de deegbal goed is. Het deeg moet
eruit zien als een gladde, elastische, ronde bol. U opent het
deksel en raakt even met uw vingers de bovenkant van de
deegbal aan. Let er op dat de kneedhaak doordraait. Indien
het deeg iets blijft plakken aan uw vingers is dit goed. Blijft het
deeg plakken aan het bakblik dan is deze te nat. Blijft het deeg
niet plakken aan uw vingers dan is de deegbal te droog. Zie
ook: hoofdstuk 3, "De kunst van het bakken".
Tip: Zout remt de werking van gist en suiker bevordert de
werking. Indien u één van deze twee ingrediënten niet
gebruiken mag vanwege een dieet, dan moet u het andere
ook weglaten. U krijgt dan brood zonder suiker en zout.
• Wanneer u direct een nieuw brood wilt bakken, laat u de
machine 10 tot 20 minuten afkoelen alvorens deze opnieuw te
gebruiken.
• Verschillende soorten brood hebben een andere structuur en
grootte omdat de gebruikte ingrediënten verschillen.
Sommige broden kunnen veel vaster en kleiner zijn dan
andere. Dit is normaal.
• Het kan zijn dat u bij sommige recepten de verhoudingen aan
moet passen. Daar bedoelen wij mee: de hoeveelheid gist of
de hoeveelheid meel of de hoeveelheid water. Nooit alles
tegelijk aanpassen. Dit zal namelijk geen effect hebben. De
aanpassing kan nodig zijn in verband met:
- kwaliteit en soortelijk gewicht van het meel
- temperatuurverschillen van de omgeving
- versheid van de ingrediënten
• Het brood dat u zelf bakt, bevat geen conserveringsmiddelen
dus is derhalve ook maar beperkt houdbaar. Indien u het
brood luchtdicht verpakt, nadat u het goed heeft laten
afkoelen, kunt u het brood een paar dagen goed houden.
Uiteraard kunt u het brood ook invriezen, waardoor u
het later kunt consumeren.
12. Problemen die zich voor kunnen doen.....
Er bestaan verschillende factoren die uw brood kunnen doen
mislukken. Hieronder zullen wij een aantal voorbeelden van
slechte resultaten weergeven en eventueel de oplossingen.
Het brood is ingezakt.
- Indien uw brood ingezakt lijkt langs alle kanten, dan wil dit
zeggen dat het deeg te vochtig was. Probeer iets minder
water toe te voegen. Wanneer u geconserveerd fruit of
groenten gebruikt, laat ze dan eerst goed uitlekken en wrijf
ze goed droog voordat u ze gebruikt. Ze zijn langere tijd
doordrenkt waardoor ze overtollig vocht bezitten. U kunt
ook proberen om een lichtere bloemsoort te gebruiken.
- Het kan ook overrijs zijn. Het deeg is zoveel gerezen dat het
deeg de rijzing niet aan kan. Probeer iets minder gist toe te
voegen, 1 à 2 gram.
Het brood is in het midden onvoldoende gebakken
- Indien de binnenkant van het brood onvoldoende gebakken
is, kan dit aan de gebruikte bloemsoort liggen. Dit gebeurt
meestal door het gebruik van zwaardere bloemsoorten,
zoals roggebloem of volkorenbloem. Probeer één
kneedproces meer te gebruiken wanneer u deze
bloemsoorten gebruikt.
Wanneer de broodbakmachine het eerste kneedproces
heeft beëindigd, zet u het apparaat stop. Stel dan het
apparaat opnieuw in en druk op start: het apparaat zal
opnieuw beginnen met kneden, er is nu een grotere
hoeveelheid lucht in het deeg opgenomen.
- U kunt ook de bruiningsgraad van de korst op donker
zetten, waardoor de afbaktemperatuur wat hoger wordt.
• Het brood is overgelopen
- Indien uw brood hoger rijst dan normaal, heeft u teveel gist
gebruikt. Controleer of u de juiste hoeveelheid en type gist
heeft gebruikt.
- Teveel suiker kan uw gist te veel activeren. Verminder de
hoeveelheid suiker en pas ook op voor gedroogde vruchten
10
11
Vraag: Vanwege een dieet mag ik geen brood met suiker,
kan ik suikervrij brood maken in de broodbakmachine?
Antwoord: Ja, dat kan. U kunt suiker weglaten uit het basis-
recept. Let echter wel op. Als u geen suiker gebruikt, mag u
ook geen zout toevoegen. Dit om toch een goede rijzing te
krijgen.
Vraag: Mijn brood zakt in op het moment dat de machine
overgaat van rijzen naar bakken?
Antwoord: Dit kan twee oorzaken hebben. Er kan teveel gist zijn
gebruikt of er is teveel water gebruikt. In de meeste gevallen
wordt het veroorzaakt door teveel water. De recepten die in
de gebruiksaanwijzing staan, zijn basisrecepten. Het kan voor
komen dat er meel gebruikt wordt wat minder vocht nodig
heeft dan aangegeven staat. Wij adviseren 10 tot 20 ml. vocht
te minderen. Het probleem zal nu opgelost zijn.
Vraag: Als ik rozijnenbrood maak, zitten alle rozijnen
onderin. Wat kan ik hieraan doen?
Antwoord: De deegbal is waarschijnlijk te compact om de
rozijnen goed door het deeg te kunnen kneden. Voeg bij het
basisrecept 10 tot 20 ml. vocht toe, zodat de deegbal soepeler
is en de rozijnen er makkelijker door heen gekneed kunnen
worden. Let wel op dat de rozijnen zelf niet te nat zijn.
Vraag: De korst is soms lichter, soms donkerder?
Antwoord: Dit kunt u zelf instellen door de toets “korst”.
Voor een lichte korst zet u het apparaat op licht (light), voor
een donkere korst zet u het apparaat op donker (dark).
Vraag: Wat is er gebeurd wanneer het brood even hoog
gekomen is als het deksel?
Antwoord: U heeft teveel gist en/of suiker gebruikt, waardoor er
meer gasbellen ontstaan zijn binnenin het brood en het teveel
gerezen is.
Vraag: Waarom mag u geen brood maken op basis van
fruit met de werkwijze “Vlug”?
Antwoord: De gisttijd wordt verminderd bij dit programma en
wanneer u meer ingrediënten gebruikt, wordt de baktijd ook
beïnvloed zodat u geen mooi resultaat zult krijgen wanneer u
dit programma met dergelijke recepten gebruikt.
Vraag: De broodmachine kneedt trager bij het maken van
zwaardere broden?
Antwoord: Dit is een normaal verschijnsel wanneer u deze
recepten gebruikt. Dit is geen probleem voor de machine, het
is wel aan te raden een eetlepel vloeistof toe te voegen.
14. Voordat u het toestel weg wilt brengen voor
reparatie.
Uw brood mislukt steeds.
Wij adviseren u één maal een brood te maken met een kant-
en-klare broodmix van bijvoorbeeld Koopmans of Honig. Deze
kant-en-klare mixen hoeven alleen nog maar aangevuld te
worden met water en boter. Is het resultaat goed, dat betekent
dat uw machine in orde is en zult u de versheid van uw normale
ingrediënten moeten controleren.
Is het resultaat slecht, dan kunt u overleggen met onze
klantenservice of technische dienst wat u het beste kunt doen.
Het telefoonnummer vindt u op de achterkant van deze
gebruiksaanwijzing.
Het toestel werkt niet
- Is het ingeschakeld?
- De temperatuur van de broodbakmachine is te hoog
Er komt rook uit de luchtgaten
- De ingrediënten zijn misschien op het verwarmingselement
gemorst
Het brood is ingezakt/Het midden is vochtig
- Het brood werd te lang in het bakblik gelaten na het
bakken
- Er is teveel water of gist gebruikt
De bovenkant van het brood is gebarsten en ziet
bruin
- Te veel bloem, gist of suiker
Te klein brood
- Niet genoeg bloem, gist, suiker of water
- Gebruik van volkorenbloem of bloem die chemische gist bevat
- Gebruik van een slecht gisttype
- Gebruik van bloem of gist die niet vers meer is
Het bovenste deel van het brood is nog bestrooid
met bloem
- Niet genoeg water
Brood onvoldoende gebakken
- Stoptoets werd ingedrukt na inschakeling
- Het deksel werd geopend tijdens het bakproces
Brood is te hard gebakken
- Te veel suiker
- Korstkleur op donker gezet
Brood is slecht gevormd
- Niet genoeg bloem
- Niet genoeg water
15. Garantiebepalingen en service
• Uw garantietermijn bedraagt 12 maanden na aankoop van het
product.
• De garantie is alleen van toepassing indien de aankoopnota
kan worden overlegd. Bewaar daarom uw aankoopnota
zorgvuldig. De garantietermijn vangt aan op de aankoop-
datum.
• De garantie geldt niet in geval van:
- normale slijtage;
- onoordeelkundig of oneigenlijk gebruik;
- onvoldoende onderhoud;
- het niet in acht nemen van bedienings- en
onderhoudsvoorschriften;
- ondeskundige montage of reparatie door uzelf of
derden;
- door de afnemer toegepaste niet originele onderdelen
(bakblik en kneedhaak)
zulks ter beoordeling van onze technische dienst.
• De garantie geldt niet voor:
- normale verbruiksartikelen (bakblik en kneedhaak);
- externe verbindingskabels;
- (uitwisselbare) signaal- en verlichtingslampjes
zulks ter beoordeling van onze technische dienst.
Buiten garantie
• U dient het apparaat gefrankeerd toe te zenden. Alleen
gefrankeerde zendingen worden in behandeling genomen.
• Indien de garantie is komen te vervallen of indien
de garantietermijn is verstreken, dienen wij de kosten welke
verbonden zijn aan een beoordeling en/of reparatie in
rekening te brengen.
• Op verzoek zullen wij u eerst een prijsopgave verstrekken
alvorens tot reparatie over te gaan. Zonder dit verzoek om
prijsopgave gaan wij ervan uit dat u, met het opsturen van uw
apparaat, automatisch een opdracht tot reparatie heeft
verstrekt.
• Indien wij tot reparatie zijn overgegaan, zullen beoordelings-
cq. onderzoekskosten door ons niet in rekening worden
gebracht.
• Wij behouden ons het recht voor om uw product onder
rembours aan u te retourneren of vooruitbetaling te verlangen.
• Wij verlenen twee maanden garantie op door onze
servicedienst uitgevoerde herstelwerkzaamheden en het daarbij
nieuw aangebrachte materiaal, gerekend vanaf de
hersteldatum. Indien zich binnen deze periode een storing
voordoet welke het direkte gevolg is van de uitgevoerde
herstelwerkzaamheden of het daarbij nieuw aangebrachte
materiaal, heeft de koper het recht op kosteloos herstel.
Mocht het apparaat voor reparatie moeten worden opgestuurd,
dan dient u als volgt te handelen:
1.In een brief - voorzien van uw naam, adres en telefoonnummer
in blokletters - beknopt doch duidelijk de klacht omschrijven.
2.Het apparaat - samen met de brief en een kopie van de
aankoopnota - goed verpakken in een stevige doos, liefst in de
originele verpakking.
3.U dient het apparaat gefrankeerd toe te zenden aan:
Martex Holland BV
Generatorstraat 17
3903 LH VEENENDAAL
4.Alleen gefrankeerde zendingen worden in behandeling
genomen.
5.Binnen de garantieperiode zal Martex Holland BV de kosten
voor het retourneren van het apparaat voor haar rekening nemen
(alleen binnen Nederland).
Wijzigingen en drukfouten voorbehouden.
20
21
Programma specificaties/specifications BM65
Korst Totale tijd Maximum Voorver- 1
e
2
e
Piep- 1
e
Door- 2
e
Door- 3
e
Bakken Naverwarmen
vertraging warmen kneding kneding signaal rijzing kneden rijzing kneden rijzing
*Croûte Totale tijd Timer Pré- 1 petris- 2 petris- Bip Bip 1e Forme 2
e
Forme 3
e
Cuisson Tenir chaud
chauffage sage sage signal montée montée montée
1. Normaal Licht 2.38 11:48 0 min. 3 min. 31 min. 2:09 26 min. 10 sec. 55 min. 0 min. 0 min. 43 min. 60 min.
Normal Middel 2.50 12:00 0 min. 3 min. 31 min. 2:19 26 min. 10 sec. 55 min. 0 min. 0 min. 55 min. 60 min.
Donker 2.34 12:15 0 min. 3 min. 31 min. 2:34 26 min. 10 sec. 55 min. 0 min. 0 min. 70 min. 60 min.
2. Volkoren Licht 4.23 11:53 30 min. 3 min. 25 min. 3:29 80 min. 10 sec. 31 min. 10 sec. 46 min. 48 min. 60 min.
Pain complet Middel 4.30 12:00 30 min. 3 min. 25 min. 3:35 80 min. 10 sec. 31 min. 10 sec. 46 min. 55 min. 60 min.
Donker 4.39 12:09 30 min. 3 min. 25 min. 3:45 80 min. 10 sec. 31 min. 10 sec. 46 min. 64 min. 60 min.
3. Frans Licht 3.34 11:54 0 min. 3 min. 30 min. 2:58 32 min. 10 sec. 30 min. 10 sec. 55 min. 64 min. 60 min.
Français Middel 3.40 12:00 0 min. 3 min. 30 min. 3:11 32 min. 10 sec. 30 min. 10 sec. 55 min. 70 min. 60 min.
Donker 3.44 12:04 0 min. 3 min. 30 min. 3:17 32 min. 10 sec. 30 min. 10 sec. 55 min. 74 min. 60 min.
4. Vlug Licht 1.57 11:57 0 min. 3 min. 20 min. 1:39 17 min. 10 sec. 8 min. 10 sec. 30 min. 39 min. 60 min.
Rapide Middel 1.58 11:58 0 min. 3 min. 20 min. 1:41 17 min. 10 sec. 8 min. 10 sec. 30 min. 40 min. 60 min.
Donker 2.02 12:02 0 min. 3 min. 20 min. 1:43 17 min. 10 sec. 8 min. 10 sec. 30 min. 44 min. 60 min.
5. Zoet Licht 3.21 12:01 0 min. 3 min. 31 min. 2:53 31 min. 10 sec. 30 min. 10 sec.. 50 min. 56 min. 60 min.
Sucre Middel 3.25 12:05 0 min. 3 min. 31 min. 2:56 31 min. 10 sec. 30 min. 10 sec. 50 min. 60 min. 60 min.
Donker 3.29 12:09 0 min. 3 min. 31 min. 3:00 31 min. 10 sec. 30 min. 10 sec. 50 min. 64 min. 60 min.
6. Cake Licht 1.34 11:54 -- -- -- -- -- -- -- -- -- 64 min. 22 min.
Cake Middel 1.40 12:00 -- -- -- -- -- -- -- -- -- 70 min. 22 min.
Donker 1.44 12:04 -- -- -- -- -- -- -- -- -- 74 min. 22 min.
7. Pizza 0:13 ----- 0 min. 3 min. 5 min. -- 1 min. 0 sec. 0 min. 4 sec. 0 min. -- --
Pate pizza
8. Deeg 1.30 12:00 0 min. 3 min. 27 min. -- 60 min. -- -- -- -- -- --
Pate
9. Alleen bakken 0.10 1:00 -- -- -- -- -- -- -- -- -- 60 min. --
Cuisson
* Croûte
Clair - licht
Moyen - middel
Foncé - donker
22
Inventum is een merk van:
M a r t e x H o l l a n d B V
Generatorstraat 17, 3903 LH, Veenendaal, Nederland
Tel: 0318-542222, Fax: 0318-542022
Verkoopadres in België:
L i n e a 2 0 0 0 B V B A
Bouwelven 12a, 2280, Grobbendonk, België
Tel: 014-217191, Fax: 014-215463fj
10BM65.0703
Wijzigingen en drukfouten voorbehouden / Sous réserve de modification !

Documenttranscriptie

broodbakmachine Style & Art BM65 machine à pain Style & Art BM65 gebruiksaanwijzing 1 mode d’emploi N E D E R L A N D S Gebruiksaanwijzing Inventum broodbakmachine Artikelnummer BM65 Broodbakmachine voor het maken van een brood van 900 gram. Technische gegevens 230V~50Hz 450 Watt Lees eerst de gebruiksaanwijzing geheel en aandachtig door voordat u gaat beginnen met het bakken van uw eerste brood. Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. Titel Veiligheidsvoorschriften Voor het eerste gebruik De kunst van het bakken De ingrediënten Het display Programma’s Gebruikswijze Het gebruik van de tijdvertraging Recepten Reiniging Enkele tips voor het bakken van brood Problemen die zich kunnen voordoen Vragen die frequent gesteld worden Voordat u het toestel weg wilt brengenvoor reparatie Garantiebepalingen en service Programmaspecificaties Mode d'emploi 2 Paginanummer 3 3 4 4 5 5 5, 6 6 6, 7 8 8 8 9 10 10,11 20 12-19 1. Veiligheidsvoorschriften • Lees eerst de gebruiksaanwijzing aandachtig en geheel door voordat u het apparaat gaat gebruiken en bewaar deze zorgvuldig voor latere raadpleging. • Gebruik dit apparaat uitsluitend voor de in de gebruiksaanwijzing beschreven doeleinden. • Let op: vermijdt het aanraken van de warme oppervlakken wanneer het apparaat ingeschakeld is. • Sluit het apparaat alleen aan op wisselstroom, op een randgeaarde wandcontactdoos met een netspanning overeenkomstig met de informatie aangegeven op het typeplaatje van het apparaat. • Het netsnoer nooit scherp buigen of over hete delen laten lopen. • Wikkel het snoer volledig af om oververhitting van het snoer te voorkomen. • Plaats het apparaat nooit in de buurt van apparatuur die warmte afgeven zoals ovens, gasfornuizen, kookplaten, etc. Het apparaat op afstand houden van muren of andere objecten die vlam kunnen vatten zoals gordijnen, handdoeken (katoen of papier etc.). • Zorg er altijd voor dat het apparaat op een effen, vlakke ondergrond staat. • Indien u het apparaat wilt verplaatsen, dient u ervoor te zorgen dat het apparaat uitgeschakeld en afgekoeld is. U dient bij het verplaatsen van het apparaat beide handen te gebruiken. • Gebruik het apparaat niet wanneer de stekker, het snoer of het apparaat beschadigd is, wanneer het apparaat niet meer naar behoren functioneert, wanneer het gevallen of op een andere manier beschadigd is. Raadpleeg dan de winkelier of de reparatie afdeling van de fabrikant. Reparaties aan elektrische apparaten dienen uitsluitend door vakmensen uitgevoerd te worden. Verkeerd uitgevoerde reparaties kunnen aanzienlijke gevaren voor de gebruiker tot gevolg hebben. Het apparaat nooit gebruiken met onderdelen die niet door de fabrikant zijn aanbevolen of geleverd. • Indien het apparaat niet gebruikt of gereinigd wordt, zet het apparaat geheel uit en haal de stekker uit de wandcontactdoos. • Niet aan het snoer cq. het apparaat trekken om de stekker uit de wandcontactdoos te halen. Het apparaat nooit met natte of vochtige handen aanraken. • Het apparaat buiten bereik van kinderen houden. Kinderen beseffen de gevaren niet, die kunnen ontstaan met het omgaan met elektrische apparaten. Laat kinderen daarom nooit zonder toezicht met elektrische apparaten werken. Zorg ervoor dat het apparaat altijd zodanig opgeborgen wordt dat kinderen er niet bij kunnen. • Verlengsnoeren mogen alleen gebruikt worden indien de netspanning (zie typeplaatje op de onderkant van de machine) en het vermogen hetzelfde of hoger zijn dan dat van het bijgeleverde apparaat. Gebruik altijd een goedgekeurd, geaard verlengsnoer. • Als u besluit het apparaat, vanwege een defect, niet langer te gebruiken, adviseren wij u, nadat u de stekker uit de wandcontactdoos heeft verwijderd, het snoer af te knippen. Breng het apparaat naar de betreffende afvalverwerkingafdeling van uw gemeente. • Indien het apparaat na het inschakelen niet functioneert, dan kan de zekering in de hoofdschakelaarkast zijn gesprongen. De groep kan te zwaar zijn belast of er is een kortsluiting in het apparaat opgetreden. • Wij adviseren de tijdvertragingsfunctie niet ’s nachts te gebruiken. • Ga bij storing nooit zelf repareren; het doorslaan van de temperatuurbeveiliging in het apparaat kan duiden op een defect in het verwarmingssysteem dat niet wordt verholpen door verwijdering of vervanging van deze beveiliging. Het is noodzakelijk dat er uitsluitend originele onderdelen gebruikt worden. • Dit apparaat voldoet aan de EG richtlijn nr. 76/889/EEC voor radio en TV ontstoring met aanvullende richtlijn nr. 82/499. 2. Voor het eerste gebruik • In de verpakking treft u de broodbakmachine, het bakblik, de kneedhaak en de gebruiksaanwijzing aan. • Verwijder al het verpakkingsmateriaal en houdt dit buiten bereik van kinderen. • Controleer of alle onderdelen zijn meegeleverd en uit de verpakking verwijderd zijn en dat er geen schade, mogelijk tijdens transport, aan de broodbakmachine is ontstaan. • Maak de broodbakmachine, het bakblik en de kneedhaak schoon met een vochtige doek. Het bakblik en de kneedhaak zijn bedekt met een anti-aanbaklaag, daarom dient u deze artikelen nooit schoon te maken met schoonmaakmiddelen, een afwasborstel of een spons. Gebruik hiervoor altijd een vochtige doek. • Uw broodbakmachine kan bij het eerste gebruik ietwat roken, dit is volkomen normaal, kan geen kwaad en zal vanzelf verdwijnen. • Op het moment dat u de machine voor de eerste keer aansluit, zal de machine een pieptoon geven en er verschijnt “1 P” in het display. De machine is nu klaar voor gebruik en staat automatisch op programma 1 (Normaal). 3 • De kwaliteit van het brood dat u in de broodbakmachine bakt, hangt van veel factoren af. Des te vaker u met uw broodbakmachine werkt, des te sneller u deze factoren leert kennen, wat uiteindelijk het bakresultaat ten goede komt. De broodbakmachine, relatief eenvoudig in gebruik, vereist echter een correcte dosering van de ingrediënten. Wij adviseren u dan ook om voor het afwegen een keukenweegschaal te gebruiken die bij voorkeur per gram weegt. 3. De kunst van het bakken De machine laat u de keuze tussen verschillende programma’s. Kies het programma voor het type brood dat u wenst of indien anders aangegeven in het recept. Plaats de gist als laatste in de vorm en bovenop de bloem, zodat deze niet in aanraking komt met het zout, suiker en water en/of melk. Zorg ervoor dat uw ingrediënten vers zijn. U kunt de versheid van gist vaststellen door 1 theelepel suiker in een halve beker water op te lossen en aan dit mengsel 1 theelepel gist toe te voegen. Na een paar minuten moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet u dat de gist vers is. Controleer het deeg tijdens het kneedproces. Na plusminus 5 á 10 minuten moet het deeg eruitzien als een gladde, elastische ronde bol. Voeg telkens 1 eetlepel water toe als het deeg te klonterig is of voeg 1 eetlepel bloem toe als het deeg te vloeibaar is. Zorg ervoor dat u de ingrediënten, inclusief water, toevoegt in de aangegeven volgorde en dat ze op kamertemperatuur zijn. Haal daarom boter en gist tijdig uit de koelkast. Soms kan het brood te hard rijzen. Dit kan veroorzaakt worden door een te hoge kamertemperatuur of een te hoge temperatuur van de ingrediënten. Wanneer u een brood gebakken heeft, dient u de broodbakmachine 15-20 minuten te laten afkoelen alvorens opnieuw te bakken. 4. De ingrediënten De belangrijkste factoren voor het bakken van een geslaagd brood zijn de kwaliteit, de versheid en het correct afwegen van uw ingrediënten. Bloem/ Meel Bloem of meel is het basisbestanddeel van brood. Het gewicht van de bloem of meel verschilt van soort tot soort. Daarom is het absoluut noodzakelijk de juiste hoeveelheid af te meten met een weegschaal. Advies: let met het kopen van meel op de tekst van de verpakking. Er moet op staan dat het meel geschikt is voor het maken van onder andere brood (geen patentbloem gebruiken). Gluten. Gluten zitten van nature in bloem/ meel en bevorderen de rijzing van het brood. Deze broodbakmachine is niet geschikt van het maken van een glutenvrij brood door het brede, rechthoekige bakblik. 4 Gist Gist is een micro-organisme dat groeit op diverse plantaardige voedingsmiddelen. Gist heeft het vermogen om suikers om te zetten in alcohol en koolzuurgas, waardoor het zich bijzonder snel vermeerdert. Ideaal dus om het deeg te laten rijzen en het lichter en beter verteerbaar te maken. Wij adviseren in de Inventum broodbakmachine droge gist te gebruiken. Deze (korrel)gist is gemakkelijker te verwerken, langer houdbaar dan verse gist en het geeft een constanter bakresultaat dan verse gist. Zout Zout zorgt niet alleen voor een bepaalde smaak aan het brood, maar regelt ook de activiteit van de gist, maakt het deeg stevig en vast en voorkomt dat het brood te hard rijst. Boter/olie Boter of olie geven een betere smaak aan het brood en maken het brood zachter. De boter of olie moet op kamertemperatuur zijn voor u deze bij de andere ingrediënten voegt. Suiker Suiker is de voedingsbron voor de gist en een belangrijk bestanddeel voor het rijzingsproces. U kunt gewone witte suiker, bruine suiker, stroop of honing gebruiken. Het geeft een zekere zachtheid aan de smaak van het brood, verhoogt de voedingswaarde en helpt het brood langer te bewaren. Let op! Gebruik geen grove suiker of suikerklontjes, voor bijvoorbeeld suikerbrood, omdat dit de anti-aanbaklaag van de bakvorm beschadigd. Water Wanneer de bloem/ meel vermengd wordt met het water, vormen de gluten zich en wordt de lucht afgesloten, zodat het brood kan rijzen. Bij normale omgevingstemperatuur gebruikt u lauw water om het brood te maken: koud water activeert de gist niet en warm water activeert de gist te sterk. Melk Melk doet de broodkorst bruinen, verbetert de smaak van het brood, verhoogt de voedingswaarde en geeft een mooie romige kleur binnenin. Indien u verse melk gebruikt, dan dient u de hoeveelheid water uiteraard te verminderen om het vochtigheidspeil in evenwicht te houden. Opgelet: Gebruik geen verse melk als u het bakproces programmeert met de tijdvertragingsfunctie. De melk zou zuur kunnen worden. Andere Ingrediënten In kookboeken kunt u recepten tegenkomen die kruiden, noten, krenten, fruit of groente e.d. vereisen. Gebruik steeds verse ingrediënten. Indien u noten, zonnebloempitten, gedroogd fruit of dergelijke gebruikt, raden wij u aan deze vooraf in water te laten weken, goed droog te deppen en dan pas aan het deeg toe te voegen. Let er wel op dat deze ingrediënten niet te groot en te scherp zijn i.v.m. mogelijke beschadigingen aan de antiaanbaklaag. 5. Het display De “keuze” toets Deze toets gebruikt u om het juiste bakprogramma te selecteren. Elke keer als u op deze toets drukt, hoort u een piep en het programmanummer verandert. Het programma staat in het display vermeld. Deze broodbakmachine heeft 9 programmamogelijkheden (zie ook: Programma’s, hoofdstuk 6). De “korst” kleur toets Deze toets gebruikt u om aan te geven of u de korst licht, middel of donker wilt hebben. "L" = korstkleur licht "P" = korstkleur middel "H" = korstkleur donker TIP: Indien u een recept voor de eerste maal probeert, adviseren wij u de korst kleur middel te kiezen. De “START” en “STOP” toets Met deze toets start of stopt u het programma. START: om een programma te starten, drukt u de toets in en u zult een korte piep horen. De dubbele punt tussen de tijd in het display zal gaan knipperen en de machine gaat de tijd nu aftellen en werkt het gekozen programma af. TIP: Indien u het verkeerde programma heeft gekozen, kunt u dit wijzigen door de stop toets een aantal seconden ingedrukt te houden, de dubbele punt zal niet meer knipperen. U kunt daarna de machine opnieuw instellen met het juiste programma. STOP: om een programma te beëindigen, drukt u de toets een aantal seconden in totdat u een piep hoort. De piep bevestigt dat u het programma uitgezet heeft en de dubbele punt tussen de tijd zal niet meer knipperen. AAN/UIT Hoe kunt u zien of de machine werkt of het programma loopt? Als de dubbele punt knippert, draait het programma. Als de dubbele punt constant brand, is het programma gestopt. Tijdvertragingstoetsen (Tijd Ú/Tijd Ù) Met de toetsen kunt u zelf bepalen wanneer uw brood klaar is. Door op de toets Ù (pijl naar boven) te drukken, zal de tijd met 10 minuten per keer toenemen. Indien u de toets Ú(pijl naar beneden) in drukt, zal de tijd met 10 minuten afnemen. 6. Programma’s Programma 1: Normaal. Dit is het meest gebruikte programma voor het maken van wit brood. Programma 2: Volkoren. Dit programma is het meest geschikte programma voor het maken van de zware broden zoals volkoren en meergranen brood. Het brood zal over het algemeen wat kleiner zijn als een wit brood, omdat het meel zwaarder is. Programma 3: Frans. De baktijd is bij dit programma langer dan bij de standaard manier waardoor het brood een iets hardere korst krijgt. Programma 4: Vlug. Dit is een programma voor als u een keer binnen een korte tijd een wit brood wilt hebben. Door de kortere tijd dient u er wel rekening mee te houden dat het brood kleiner zal zijn als bij het normale programma. Programma 5: Zoet. Dit programma is geschikt voor het maken van onder andere rozijnen- of krentenbrood. Programma 6: Cake. Met dit programma kunt u brood maken dat bereid wordt met bijv. bakpoeder. Broden gebakken met dit programma worden minder hoog en vaster van structuur. De tijdvertraging kan op deze stand niet gebruikt worden, omdat bakpoeder direct werkt. Indien u met dit programma cake wilt maken, dient de ingrediënten in een kom te doen en deze te kort te mixen met een mixer. Daarna giet u het mengsel in het bakblik. Stel de machine in op het cake programma en druk op start. De machine zal de cake nu gaan bakken. Programma 7: Pastadeeg. Met dit programma kunt u deeg maken voor o.a. pasta. Dit programma heeft een kortere rijstijd dan het programma deeg. Programma 8: Deeg. Met dit programma kunt u de machine alleen deeg maken en laten rijzen voor bijvoorbeeld koekjes. Programma 9: Bakken. Dit programma kunt u gebruiken voor kant-en-klaar deeg dat u bijvoorbeeld al eerder heeft gemaakt. U kunt het deeg met dit programma alleen afbakken. Met behulp van de tijdvertragingstoetsen kunt u de tijd instellen van 10 tot 60 minuten. Ook kunt u reeds gebakken brood weer wat opwarmen. 7. Gebruikswijze Stap 1: Haal het bakblik uit de machine door deze aan de handgreep recht omhoog uit de machine te trekken. Let op! Tijdens het rijsproces nooit het deksel van het apparaat openen. Stap 2: Plaats de kneedhaak (bijgevoegd) op de as in het midden van het bakblik. De kneedhaak moet op een juiste en zorgvuldige manier geplaatst worden zodat alle ingrediënten voldoende gemengd en gekneed worden. "E:01" Indien er in het display van uw broodbakmachine "E:01" verschijnt, wil dit zeggen dat de temperatuur van het apparaat nog te hoog is. Druk op de stoptoets, open het deksel en wacht ± 15 minuten tot het apparaat afgekoeld is voordat u een nieuw brood kunt bakken. Geeft uw broodbakmachine een andere code aan, zet het apparaat uit en haal de stekker uit de wandcontactdoos. Neem in dit geval contact op met onze technische dienst (voor adres en telefoonnummer zie laatste pagina van deze gebruiksaanwijzing). Stap 3: Doe de ingrediënten op de volgende wijze en volgorde in het bakblik: 1. De helft van de benodigde bloem/meel 2. Water/melk 3. Boter/olie 4. Eventueel geklutste eieren 5. De rest van de benodigde bloem/meel 6. Suiker (doe de suiker aan één kant) 7. Zout (doe het zout aan de andere kant) 8. Gist (doe de gist in een holletje in het midden) 5 Let op! De gist mag niet in aanraking komen met het water. De mogelijkheid bestaat dan dat het water de gist zal activeren alvorens de ingrediënten voldoende gemengd en gekneed zijn. Stap 4: Verwijder alle restjes van de ingrediënten aan de buitenkant van het bakblik. Plaats het blik weer in de machine met behulp van de metalen klemmetjes die zich aan beide zijden bevinden. Druk het bakblik stevig naar beneden, zodat de klemmetjes stevig onder de metalen plaatjes aan weerskanten van de oven zitten. TIP: zorg ervoor dat het bakblik ook aan de bovenkant goed vast zit. Indien het bakblik heen en weer kan bewegen, dient u de klemmetjes bij te buigen zodat het bakblik weer goed vast staat. Dit is ter bevordering van de levensduur van uw bakblik. Stap 5: Sluit het deksel. Stap 6: Steek de stekker in de wandcontactdoos. Nadat u het toestel heeft ingeschakeld, verschijnt er "1 P" op het display. Stap 7: Stel het juiste programma in door middel van de “keuze” toets. Na een paar seconden zal in het display de tijdsduur van het programma staan. Stap 8: Door middel van de “korst” kleur toets kunt u de kleur van de korst instellen. U kunt kiezen uit licht, middel of donker. Stap 9: Stel eventueel de tijdvertraging in. Zie ook: hoofdstuk 8, “Het gebruik van de tijdvertraging”. Stap 10: Houd de starttoets ingedrukt tot u een piepsignaal hoort. De dubbele punt zal nu gaan knipperen en geeft aan dat de machine werkt. Tijdens het kneedproces gaat een "piepsignaal": na dit "piepsignaal" kunt u extra ingrediënten, zoals krenten, noten of andere producten toevoegen. U doet de deksel open, doet de extra ingrediënten erin, vervolgens sluit u de deksel en het kneedproces zal vervolgen. Let op! Laat krenten, rozijnen en noten vooraf wellen en droog ze met een doek of keukenpapier af. Let erop dat deze ingrediënten niet te groot of te scherp zijn, anders kan de anti-aanbaklaag van het bakblik beschadigen. Stap 11: Wanneer het brood klaar is, hoort u enkele piepjes. Druk op de stoptoets en houd deze toets gedurende enkele seconden ingedrukt. De machine zal nogmaals piepen om te bevestigen dat u het programma heeft gestopt. Verwijder de stekker uit de wandcontactdoos en open de deksel van de machine. Verwijder het bakblik met behulp van ovenhandschoenen. Laat het brood in het bakblik ca. 10 tot 15 minuten afkoelen en houdt het bakblik omgekeerd boven het aanrecht en schud lichtjes het brood uit het blik. Plaats het brood en het bakblik nooit op de buitenkant van de machine of direct op een plastic tafelkleed. Let op: de aluminium bakvorm is niet bestand tegen slaan, kloppen op het aanrecht en duwen cq. drukken op de zijkanten. Na het bakken is de hete bakvorm week en dient deze niet mechanisch te worden belast. Wanneer het brood niet onmiddelijk los komt, draai dan voorzichtig aan de as aan de onderzijde van het bakblik totdat het brood los komt. 6 Indien u het brood uit de machine haalt, zal de kneedhaak in het brood blijven steken, verwijder deze voorzichtig uit het brood. Laat het brood eventueel nog verder afkoelen op een rooster zodat u daarna de kneedhaak met uw handen kunt verwijderen. Let wel goed op dat de kneedhaak goed is afgekoeld. Het is aan te bevelen om het brood pas na 15-20 minuten door te snijden. Extra: Als u bijvoorbeeld een keer niet op tijd thuis bent, verwarmt de broodbakmachine nog 60 minuten na. Dit is niet bij de programmatijd inbegrepen. 8. Het gebruik van de tijdvertraging Wanneer u de tijdvertraging wilt gebruiken, dient u dit in te stellen voordat u op de “start” toets drukt. Belangrijk: gebruik de tijdvertraging niet wanneer u ingrediënten gebruikt die maar beperkt houdbaar zijn. Volg de eerste 8 stappen beschreven in hoofdstuk 7, vervolgens; nadat u het juiste programma en de juiste korstkleur heeft ingesteld, drukt u op de pijltjes toetsen om de tijd op het display te verhogen of te verlagen. Zie ook hoofdstuk 5 (het display). Ù = 10 minuten erbij Ú = 10 minuten eraf Voorbeeld: Het is 9.00 uur ‘s morgens en u wilt om 17.00 uur ‘s middags vers gebakken brood. Doe alle ingrediënten in het bakblik. Plaats het bakblik in de broodbakmachine. Sluit het deksel en druk op de keuze toets om het juiste programma in te stellen. Druk op de korst toets om de korstkleur in te stellen. Druk opÙ (pijl omhoog) tot er 8:00 in het display verschijnt. Er zullen immers 8 uren voorbij gegaan zijn vanaf het moment dat u op de start toets gedrukt heeft tot het moment dat het brood klaar moet zijn (17.00 uur ‘s middags). Druk op de start toets. De dubbele punt op het display zal gaan knipperen en de tijd zal nu gaan aflopen tot het tijdstip bereikt is waarop de broodbakmachine moet beginnen met kneden. De broodbakmachine zal nu het hele ingestelde programma doorlopen zodat het brood klaar is op het tijdstip dat u heeft gekozen. 9. Recepten Tip! Indien u een grove meelsoort gebruikt, kan het zijn dat u minder water moet gebruiken dan wij aangeven in de recepten. Dit omdat een grove meelsoort minder vocht opneemt. Wit brood Witte bloem Water Boter/ olie Suiker Zout Gist 500 gr. 300 ml 10 gr. 10 gr. 10 gr. 6 gr. Programma: Normaal of Vlug Melkbrood Witte bloem Melk Boter/ olie Suiker Zout Gist 500 gr. 300 ml 10 gr. 10 gr. 10 gr. 6 gr. Programma: Normaal of Vlug Tarwebrood Volkorenmeel Witte bloem Water Boter/ olie Suiker Zout Gist 300 gr. 200 gr. 300 ml 10 gr. 10 gr. 10 gr. 6 gr. Programma: Volkoren of Frans 6-Granenbrood 6-Granenmeel Water Boter/ olie Suiker Zout Gist 500 gr. 325 ml 10 gr. 10 gr. 10 gr. 6 gr. Programma: Volkoren of Frans Volkorenbrood Volkorenmeel Water Boter/ olie Suiker Zout Gist 500 gr. 325 ml 10 gr. 10 gr. 10 gr. 6 gr. Programma: Volkoren of Frans Honingbrood Witte bloem Water Boter/ olie Honing* Zout Gist 450 gr. 300 ml 10 gr. 10 gr. 10 gr. 8 gr. *Gebruik bij voorkeur vloeibare honing. Programma: Normaal, Volkoren of Frans Wit brood - Vlug Witte bloem Water Boter/ olie Suiker Zout Gist Programma: Vlug 500 gr. 300 ml 10 gr. 15 gr. 10 gr. 8 gr. Rozijnen en notenbrood Witte bloem 450 gr. Eieren 2 Water 300 ml Boter/ olie 20 gr. Suiker 10 gr. Zout 10 gr. Gist 10 gr. Extra ingrediënten: Rozijnen 300 gr. Noten 100 gr. Let op! U dient eerst de geklutste eieren in een maatbeker te doen en daarna aanvullen tot 300 ml water. Dit in verband met het vochtgehalte. Programma: Zoet Zonnebloempitbrood Witte bloem Water Boter/ olie Suiker Zout Gist Extra ingrediënten: Zonnebloempitten 450 gr. 300 ml 10 gr. 10 gr. 10 gr. 6 gr. 100 gr. Programma: Zoet Cake Cakemeel Boter Eieren (geklopt) Suiker Vanillesuiker Melk 250 gram 200 gram 3 eieren 200 gram 1 zakje 4 eetlepels Programma: Cake Pizzadeeg Witte bloem Water Suiker Zout Gist, gedroogde Olijfolie 500 gr. 280 ml 10 gr. 10 gr. 6 gr. 10 gr. Programma: Pizzadeeg Deeg voor broodjes Witte bloem 500 gr. Water 325 ml Eierdooier 1 Boter/ olie 20 gr. Suiker 10 gr. Zout 10 gr. Gist 13 gr. Let op! U dient eerst de eierdooier in een maatbeker te doen en daarna aanvullen tot 325 ml water. Dit in verband met het vochtgehalte. Programma: Deeg 7 10. Reiniging Zet voordat u uw broodbakmachine wilt reinigen het apparaat uit, verwijder de stekker uit de wandcontactdoos en laat het apparaat volledig afkoelen. Buitenkant Reinig de buitenkant van het apparaat en het kijkvenster met een vochtige doek of spons. Verwijder het bakblik alvorens te reinigen. Indien noodzakelijk kunt u de buitenkant van het apparaat met behulp van een mild afwasmiddel reinigen. Het deksel kunt u eventueel verwijderen voor een makkelijke reiniging. Binnenkant De binnenkant van het apparaat kunt u voorzichtig met een licht vochtige doek schoonmaken. Let op met het schoonmaken van het verwarmingselement. Bakblik en kneedhaak Het bakblik en de kneedhaak kunt u reinigen met warm water. Let hierbij op dat u de anti-aanbaklaag niet beschadigd. Indien het niet lukt om de kneedhaak uit het bakblik te verwijderen, dient u het bakblik volledig te laten afkoelen. Vervolgens giet u een beetje warm water in het bakblik zodat de kneedhaak onder water staat. Het water zal er nu voor zorgen dat de klevende deeltjes oplossen en de kneedhaak verwijderd kan worden. Het bakblik nooit langer dan 15 tot 30 minuten laten weken. Gebruik geen schoonmaakmiddelen of afwasborstels, deze kunnen de anti-aanbaklaag van het bakblik beschadigen. Het bakblik is niet geschikt om in de afwasmachine te reinigen. 11. Enkele tips voor het bakken van een heerlijk brood • Weeg de ingrediënten altijd zeer nauwkeurig af en let erop dat deze op kamertemperatuur zijn. • Voeg de ingrediënten toe in de juiste volgorde. • Zorg ervoor dat de ingrediënten vers zijn. • Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een holletje in het meel. Deze mag niet in aanraking komen met zout, suiker en water (melk). • Tip: U kunt de versheid van de gist vaststellen door de volgende test te doen: Los in een half kopje lauw water 1 theelepel suiker op en voeg aan dit mengsel 1 theelepel gist toe. Na een paar minuten moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet u dat de gist vers is. • Tip: Ca. 5 tot 10 minuten na de start van de broodbakmachine kunt u testen of de deegbal goed is. Het deeg moet eruit zien als een gladde, elastische, ronde bol. U opent het deksel en raakt even met uw vingers de bovenkant van de deegbal aan. Let er op dat de kneedhaak doordraait. Indien het deeg iets blijft plakken aan uw vingers is dit goed. Blijft het deeg plakken aan het bakblik dan is deze te nat. Blijft het deeg niet plakken aan uw vingers dan is de deegbal te droog. Zie ook: hoofdstuk 3, "De kunst van het bakken". • Tip: Zout remt de werking van gist en suiker bevordert de werking. Indien u één van deze twee ingrediënten niet gebruiken mag vanwege een dieet, dan moet u het andere ook weglaten. U krijgt dan brood zonder suiker en zout. 8 • Wanneer u direct een nieuw brood wilt bakken, laat u de machine 10 tot 20 minuten afkoelen alvorens deze opnieuw te gebruiken. • Verschillende soorten brood hebben een andere structuur en grootte omdat de gebruikte ingrediënten verschillen. Sommige broden kunnen veel vaster en kleiner zijn dan andere. Dit is normaal. • Het kan zijn dat u bij sommige recepten de verhoudingen aan moet passen. Daar bedoelen wij mee: de hoeveelheid gist of de hoeveelheid meel of de hoeveelheid water. Nooit alles tegelijk aanpassen. Dit zal namelijk geen effect hebben. De aanpassing kan nodig zijn in verband met: - kwaliteit en soortelijk gewicht van het meel - temperatuurverschillen van de omgeving - versheid van de ingrediënten • Het brood dat u zelf bakt, bevat geen conserveringsmiddelen dus is derhalve ook maar beperkt houdbaar. Indien u het brood luchtdicht verpakt, nadat u het goed heeft laten afkoelen, kunt u het brood een paar dagen goed houden. Uiteraard kunt u het brood ook invriezen, waardoor u het later kunt consumeren. 12. Problemen die zich voor kunnen doen..... Er bestaan verschillende factoren die uw brood kunnen doen mislukken. Hieronder zullen wij een aantal voorbeelden van slechte resultaten weergeven en eventueel de oplossingen. • Het brood is ingezakt. - Indien uw brood ingezakt lijkt langs alle kanten, dan wil dit zeggen dat het deeg te vochtig was. Probeer iets minder water toe te voegen. Wanneer u geconserveerd fruit of groenten gebruikt, laat ze dan eerst goed uitlekken en wrijf ze goed droog voordat u ze gebruikt. Ze zijn langere tijd doordrenkt waardoor ze overtollig vocht bezitten. U kunt ook proberen om een lichtere bloemsoort te gebruiken. - Het kan ook overrijs zijn. Het deeg is zoveel gerezen dat het deeg de rijzing niet aan kan. Probeer iets minder gist toe te voegen, 1 à 2 gram. • Het brood is in het midden onvoldoende gebakken - Indien de binnenkant van het brood onvoldoende gebakken is, kan dit aan de gebruikte bloemsoort liggen. Dit gebeurt meestal door het gebruik van zwaardere bloemsoorten, zoals roggebloem of volkorenbloem. Probeer één kneedproces meer te gebruiken wanneer u deze bloemsoorten gebruikt. Wanneer de broodbakmachine het eerste kneedproces heeft beëindigd, zet u het apparaat stop. Stel dan het apparaat opnieuw in en druk op start: het apparaat zal opnieuw beginnen met kneden, er is nu een grotere hoeveelheid lucht in het deeg opgenomen. - U kunt ook de bruiningsgraad van de korst op donker zetten, waardoor de afbaktemperatuur wat hoger wordt. • Het brood is overgelopen - Indien uw brood hoger rijst dan normaal, heeft u teveel gist gebruikt. Controleer of u de juiste hoeveelheid en type gist heeft gebruikt. - Teveel suiker kan uw gist te veel activeren. Verminder de hoeveelheid suiker en pas ook op voor gedroogde vruchten of honing die veel suiker bevatten. Probeer uw hoeveelheid water met 10 tot 20 ml te verminderen. Denk eraan dat een geringere vochtigheid het gist verhindert te actief te zijn. - Het gebruik van een zeer fijn gemalen bloem kan het brood soms ook te hard doen rijzen. Deze bloemsoorten hebben niet zo’n actieve gist nodig om te rijzen dan zwaardere of grover gemalen bloemsoorten. • Het brood is te droog - Gebruik iets minder bloem of voeg 1 eetlepel vloeistof toe. Wanneer de broodbakmachine zwaarder deeg mengt of wanneer hij langere kneedtijden gebruikt, kan het zijn dat de machine lichtjes begint te trillen op het aanrecht. Zorg er dus voor dat het apparaat op een stabiel oppervlak staat, niet te dicht in de buurt van een ander voorwerp en ook niet te kort op de rand van het aanrecht. • Platte broden - Indien u een door de molen gemalen bloem of volkoren bloem neemt, kan het brood wat platter zijn. - Als uw brood helemaal niet rijst, dan is het nodig de gist te controleren. Heeft u niet vergeten de gist erbij te doen? Indien het brood slechts lichtjes gerezen is, kan het zijn dat de gist te oud was. - De activering van de gist wordt verhinderd door te koud of te warm water. - Kijk ook de gebruikte dosis zout na. Verzeker u ervan dat u niet teveel zout heeft gebruikt. • Storingsmelding in het display - Indien het display “E:01” aangeeft, nadat u op start heeft gedrukt, is de machine nog te warm. Laat het apparaat nog 10 tot 20 minuten afkoelen met het deksel open. - Indien het display “E:EE” of een andere code aangeeft, nadat u op start heeft gedrukt, dan dient u contact op te nemen met uw winkelier of onze technische dienst. Zij kunnen deze storingsmelding voor u controleren. 13. Vragen die frequent gesteld worden… Vraag: Waarom is er steeds verschil in de vorm en de hoogte van het brood? Antwoord: De vorm en de hoogte van het brood zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur, de kwaliteit en de hoeveelheid van de ingrediënten. Vraag: Waarom rijst het brood niet? Antwoord: Gist vergeten, te weinig gist of oude gist zorgen ervoor dat het brood niet rijst en “plat” blijft. Vraag: Hoe werkt de tijdvertraging? Antwoord: De tijdvertraging mag niet ingesteld worden onder de 1.34 uur of boven de 12 uur. De tijdvertraging vereist een minimum van 1 uur en 55 minuten om alle noodzakelijke processen door te lopen. De ingrediënten kunnen bederven wanneer zij langer dan 12 uur in de broodbakmachine blijven zonder gebakken te worden. De tijdvertraging kan niet gebruikt worden bij de volgende programma's: supersnel, jam en kneden. Voor verdere uitleg, zie: hoofdstuk 8. Vraag: Waarom mogen aan de basis-ingrediënten geen extra ingrediënten worden toegevoegd? Antwoord: Om aan het deeg cq. het brood de juiste vorm te geven en te laten rijzen zoals het hoort, moeten de gedroogde krenten en dergelijke later toegevoegd worden. Bovendien bestaat de kans dat deze ingrediënten stuk gekneed worden tijdens het kneedproces. Zij kunnen aan elkaar gaan kleven en niet gelijkmatig verdeeld worden over het deeg. U kunt deze ingrediënten pas na het eerste “piepsignaal” toevoegen. Vraag: Kan er verse melk gebruikt worden in plaats van water? Antwoord: Dat kan, maar dan dient u ervoor te zorgen dat u dezelfde hoeveelheid vocht behoudt. Bijvoorbeeld: als in een recept 300ml water staat, kunt u dit vervangen door 300ml melk of door 150ml water en 150ml melk. Het is belangrijk dat u de totaal aangegeven hoeveelheid vocht gebruikt. Vraag: Het brood is bijna of helemaal niet meer uit het bakblik te krijgen, wat kan ik daaraan doen? Antwoord: Dit kan twee oorzaken hebben. De anti-aanbaklaag van uw bakblik is versleten of het brood is nog niet afgekoeld. Indien de anti-aanbaklaag versleten is, adviseren wij u een nieuw bakblik aan te schaffen. Om erachter te komen wat de oorzaak exact is, adviseren wij u het volgende: zodra de broodbakmachine klaar is, haalt men het bakblik compleet met brood uit de machine en laat het geheel 15 tot 20 minuten afkoelen op het aanrecht. Houd daarna het bakblik ondersteboven en schud het brood lichtjes uit het bakblik. Laat het brood nog eens 15 minuten afkoelen op een rooster alvorens het aan te snijden. Vraag: Er is speling ontstaan op de kneedhaak. Hoe komt dit en wat kan ik hieraan doen? Antwoord: De anti-aanbaklaag aan de binnenkant van de kneedhaak is dik, zacht en nog niet volledig uitgehard. Dit uitharden gebeurt pas als de machine in gebruik genomen wordt. Door de druk die op de kneedhaak komt te staan tijdens het kneden, zal de anti-aanbaklaag aan de binnenkant dunner en harder worden, waardoor er meer ruimte ontstaat. Dit zal in de eerste weken gebeuren en is volkomen normaal. De kneedhaak slijt als het ware een beetje uit en zal niet verder gaan dan dat. Vraag: De kneedhaak blijft in het brood achter, wat kan hieraan doen? Antwoord: Niets, het is namelijk goed dat de kneedhaak in het brood achter blijft. Als dit niet het geval zou zijn, bestaat de kans dat er een groot gat onderin het brood komt. Nu kan het brood eerst afkoelen alvorens de kneedhaak verwijderd wordt. Door het afkoelen wordt het brood steviger en zal er geen gat in het brood ontstaan. Tijdens het eerste gebruik kan het zo zijn dat de kneedhaak in het bakblik achterblijft. Dit heeft alles te maken met de voorgaande vraag. Vraag: Hoe kan ik de binnenkant van mijn broodbakmachine schoonmaken als het deeg overgelopen is? Antwoord: De binnenkant van de broodbakmachine kan gereinigd worden met een ovenreiniger. Let op dat het verwarmingselement goed beschermd wordt. Het verwarmingselement kan gereinigd worden door de machine één of tweemaal, zonder inhoud, een bakprogramma te laten afwerken. Het verwarmingselement zal dan schoonbranden. 9 Vraag: Vanwege een dieet mag ik geen brood met suiker, kan ik suikervrij brood maken in de broodbakmachine? Antwoord: Ja, dat kan. U kunt suiker weglaten uit het basisrecept. Let echter wel op. Als u geen suiker gebruikt, mag u ook geen zout toevoegen. Dit om toch een goede rijzing te krijgen. Vraag: Mijn brood zakt in op het moment dat de machine overgaat van rijzen naar bakken? Antwoord: Dit kan twee oorzaken hebben. Er kan teveel gist zijn gebruikt of er is teveel water gebruikt. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door teveel water. De recepten die in de gebruiksaanwijzing staan, zijn basisrecepten. Het kan voor komen dat er meel gebruikt wordt wat minder vocht nodig heeft dan aangegeven staat. Wij adviseren 10 tot 20 ml. vocht te minderen. Het probleem zal nu opgelost zijn. Vraag: Als ik rozijnenbrood maak, zitten alle rozijnen onderin. Wat kan ik hieraan doen? Antwoord: De deegbal is waarschijnlijk te compact om de rozijnen goed door het deeg te kunnen kneden. Voeg bij het basisrecept 10 tot 20 ml. vocht toe, zodat de deegbal soepeler is en de rozijnen er makkelijker door heen gekneed kunnen worden. Let wel op dat de rozijnen zelf niet te nat zijn. Vraag: De korst is soms lichter, soms donkerder? Antwoord: Dit kunt u zelf instellen door de toets “korst”. Voor een lichte korst zet u het apparaat op licht (light), voor een donkere korst zet u het apparaat op donker (dark). Vraag: Wat is er gebeurd wanneer het brood even hoog gekomen is als het deksel? Antwoord: U heeft teveel gist en/of suiker gebruikt, waardoor er meer gasbellen ontstaan zijn binnenin het brood en het teveel gerezen is. Vraag: Waarom mag u geen brood maken op basis van fruit met de werkwijze “Vlug”? Antwoord: De gisttijd wordt verminderd bij dit programma en wanneer u meer ingrediënten gebruikt, wordt de baktijd ook beïnvloed zodat u geen mooi resultaat zult krijgen wanneer u dit programma met dergelijke recepten gebruikt. Vraag: De broodmachine kneedt trager bij het maken van zwaardere broden? Antwoord: Dit is een normaal verschijnsel wanneer u deze recepten gebruikt. Dit is geen probleem voor de machine, het is wel aan te raden een eetlepel vloeistof toe te voegen. 14. Voordat u het toestel weg wilt brengen voor reparatie. Uw brood mislukt steeds. Wij adviseren u één maal een brood te maken met een kanten-klare broodmix van bijvoorbeeld Koopmans of Honig. Deze kant-en-klare mixen hoeven alleen nog maar aangevuld te worden met water en boter. Is het resultaat goed, dat betekent dat uw machine in orde is en zult u de versheid van uw normale ingrediënten moeten controleren. Is het resultaat slecht, dan kunt u overleggen met onze klantenservice of technische dienst wat u het beste kunt doen. Het telefoonnummer vindt u op de achterkant van deze gebruiksaanwijzing. 10 Het toestel werkt niet - Is het ingeschakeld? - De temperatuur van de broodbakmachine is te hoog Er komt rook uit de luchtgaten - De ingrediënten zijn misschien op het verwarmingselement gemorst Het brood is ingezakt/Het midden is vochtig - Het brood werd te lang in het bakblik gelaten na het bakken - Er is teveel water of gist gebruikt De bovenkant van het brood is gebarsten en ziet bruin - Te veel bloem, gist of suiker Te klein brood - Niet genoeg bloem, gist, suiker of water - Gebruik van volkorenbloem of bloem die chemische gist bevat - Gebruik van een slecht gisttype - Gebruik van bloem of gist die niet vers meer is Het bovenste deel van het brood is nog bestrooid met bloem - Niet genoeg water Brood onvoldoende gebakken - Stoptoets werd ingedrukt na inschakeling - Het deksel werd geopend tijdens het bakproces Brood is te hard gebakken - Te veel suiker - Korstkleur op donker gezet Brood is slecht gevormd - Niet genoeg bloem - Niet genoeg water 15. Garantiebepalingen en service • Uw garantietermijn bedraagt 12 maanden na aankoop van het product. • De garantie is alleen van toepassing indien de aankoopnota kan worden overlegd. Bewaar daarom uw aankoopnota zorgvuldig. De garantietermijn vangt aan op de aankoopdatum. • De garantie geldt niet in geval van: - normale slijtage; - onoordeelkundig of oneigenlijk gebruik; - onvoldoende onderhoud; - het niet in acht nemen van bedienings- en onderhoudsvoorschriften; - ondeskundige montage of reparatie door uzelf of derden; - door de afnemer toegepaste niet originele onderdelen (bakblik en kneedhaak) zulks ter beoordeling van onze technische dienst. • De garantie geldt niet voor: - normale verbruiksartikelen (bakblik en kneedhaak); - externe verbindingskabels; - (uitwisselbare) signaal- en verlichtingslampjes zulks ter beoordeling van onze technische dienst. Buiten garantie • U dient het apparaat gefrankeerd toe te zenden. Alleen gefrankeerde zendingen worden in behandeling genomen. • Indien de garantie is komen te vervallen of indien de garantietermijn is verstreken, dienen wij de kosten welke verbonden zijn aan een beoordeling en/of reparatie in rekening te brengen. • Op verzoek zullen wij u eerst een prijsopgave verstrekken alvorens tot reparatie over te gaan. Zonder dit verzoek om prijsopgave gaan wij ervan uit dat u, met het opsturen van uw apparaat, automatisch een opdracht tot reparatie heeft verstrekt. • Indien wij tot reparatie zijn overgegaan, zullen beoordelingscq. onderzoekskosten door ons niet in rekening worden gebracht. • Wij behouden ons het recht voor om uw product onder rembours aan u te retourneren of vooruitbetaling te verlangen. • Wij verlenen twee maanden garantie op door onze servicedienst uitgevoerde herstelwerkzaamheden en het daarbij nieuw aangebrachte materiaal, gerekend vanaf de hersteldatum. Indien zich binnen deze periode een storing voordoet welke het direkte gevolg is van de uitgevoerde herstelwerkzaamheden of het daarbij nieuw aangebrachte materiaal, heeft de koper het recht op kosteloos herstel. Mocht het apparaat voor reparatie moeten worden opgestuurd, dan dient u als volgt te handelen: 1.In een brief - voorzien van uw naam, adres en telefoonnummer in blokletters - beknopt doch duidelijk de klacht omschrijven. 2.Het apparaat - samen met de brief en een kopie van de aankoopnota - goed verpakken in een stevige doos, liefst in de originele verpakking. 3.U dient het apparaat gefrankeerd toe te zenden aan: Martex Holland BV Generatorstraat 17 3903 LH VEENENDAAL 4.Alleen gefrankeerde zendingen worden in behandeling genomen. 5.Binnen de garantieperiode zal Martex Holland BV de kosten voor het retourneren van het apparaat voor haar rekening nemen (alleen binnen Nederland). Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. 11 20 21 Licht Middel Donker Licht Middel Donker Licht Middel Donker Licht Middel Donker Licht Middel Donker 2. Volkoren Pain complet 3. Frans Français 4. Vlug Rapide 5. Zoet Sucre 6. Cake Cake 0.10 9. Alleen bakken Cuisson * Croûte Clair - licht Moyen - middel Foncé - donker 1.30 1.34 1.40 1.44 0:13 3.21 3.25 3.29 1.57 1.58 2.02 3.34 3.40 3.44 4.23 4.30 4.39 2.38 2.50 2.34 8. Deeg Pate Pate pizza 7. Pizza Licht Middel Donker 1. Normaal Normal 1:00 12:00 11:54 12:00 12:04 ----- 12:01 12:05 12:09 11:57 11:58 12:02 11:54 12:00 12:04 11:53 12:00 12:09 11:48 12:00 12:15 -- 0 min. ---0 min. 0 min. 0 min. 0 min. 0 min. 0 min. 0 min. 0 min. 0 min. 0 min. 30 min. 30 min. 30 min. 0 min. 0 min. 0 min. Programma specificaties/specifications BM65 Korst Totale tijd Maximum Voorververtraging warmen *Croûte Totale tijd Timer Préchauffage -- 3 min. ---3 min. 3 min. 3 min. 3 min. 3 min. 3 min. 3 min. 3 min. 3 min. 3 min. 3 min. 3 min. 3 min. 3 min. 3 min. 3 min. 1e kneding 1 petrissage -- 27 min. ---5 min. 31 min. 31 min. 31 min. 20 min. 20 min. 20 min. 30 min. 30 min. 30 min. 25 min. 25 min. 25 min. 31 min. 31 min. 31 min. 2e kneding 2 petrissage -- -- ----- 2:53 2:56 3:00 1:39 1:41 1:43 2:58 3:11 3:17 3:29 3:35 3:45 2:09 2:19 2:34 Piepsignaal Bip Bip signal -- 60 min. ---1 min. 31 min. 31 min. 31 min. 17 min. 17 min. 17 min. 32 min. 32 min. 32 min. 80 min. 80 min. 80 min. 26 min. 26 min. 26 min. 1e rijzing 1e montée -- -- ---0 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. Doorkneden Forme -- -- ---0 min. 30 min. 30 min. 30 min. 8 min. 8 min. 8 min. 30 min. 30 min. 30 min. 31 min. 31 min. 31 min. 55 min. 55 min. 55 min. 2e rijzing 2e montée -- -- ---4 sec. 10 sec.. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 10 sec. 0 min. 0 min. 0 min. Doorkneden Forme -- -- ---0 min. 50 min. 50 min. 50 min. 30 min. 30 min. 30 min. 55 min. 55 min. 55 min. 46 min. 46 min. 46 min. 0 min. 0 min. 0 min. 3e rijzing 3e montée 60 min. -- 64 min. 70 min. 74 min. -- 56 min. 60 min. 64 min. 39 min. 40 min. 44 min. 64 min. 70 min. 74 min. 48 min. 55 min. 64 min. -- -- 22 min. 22 min. 22 min. -- 60 min. 60 min. 60 min. 60 min. 60 min. 60 min. 60 min. 60 min. 60 min. 60 min. 60 min. 60 min. 60 min. 60 min. 60 min. Tenir chaud Cuisson 43 min. 55 min. 70 min. Naverwarmen Bakken Verkoopadres in België: Linea 2000 BVBA Bouwelven 12a, 2280, Grobbendonk, België Tel: 014-217191, Fax: 014-215463fj 22 10BM65.0703 Wijzigingen en drukfouten voorbehouden / Sous réserve de modification ! Inventum is een merk van: Martex Holland BV Generatorstraat 17, 3903 LH, Veenendaal, Nederland Tel: 0318-542222, Fax: 0318-542022
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Inventum BM65 de handleiding

Type
de handleiding

in andere talen