of honing die veel suiker bevatten. Probeer uw hoeveelheid
water met 10 tot 20 ml te verminderen. Denk eraan dat een
geringere vochtigheid het gist verhindert te actief te zijn.
- Het gebruik van een zeer fijn gemalen bloem kan het brood
soms ook te hard doen rijzen. Deze bloemsoorten hebben
niet zo’n actieve gist nodig om te rijzen dan zwaardere of
grover gemalen bloemsoorten.
• Het brood is te droog
- Gebruik iets minder bloem of voeg 1 eetlepel vloeistof toe.
Wanneer de broodbakmachine zwaarder deeg mengt of
wanneer hij langere kneedtijden gebruikt, kan het zijn dat
de machine lichtjes begint te trillen op het aanrecht. Zorg er
dus voor dat het apparaat op een stabiel oppervlak staat,
niet te dicht in de buurt van een ander voorwerp en ook niet
te kort op de rand van het aanrecht.
• Platte broden
- Indien u een door de molen gemalen bloem of volkoren
bloem neemt, kan het brood wat platter zijn.
- Als uw brood helemaal niet rijst, dan is het nodig de gist te
controleren. Heeft u niet vergeten de gist erbij te doen?
Indien het brood slechts lichtjes gerezen is, kan het zijn dat
de gist te oud was.
- De activering van de gist wordt verhinderd door te koud of
te warm water.
- Kijk ook de gebruikte dosis zout na. Verzeker u ervan dat u
niet teveel zout heeft gebruikt.
• Storingsmelding in het display
- Indien het display “E:01” aangeeft, nadat u op start heeft
gedrukt, is de machine nog te warm. Laat het apparaat nog
10 tot 20 minuten afkoelen met het deksel open.
- Indien het display “E:EE” of een andere code aangeeft,
nadat u op start heeft gedrukt, dan dient u contact op te
nemen met uw winkelier of onze technische dienst. Zij
kunnen deze storingsmelding voor u controleren.
13. Vragen die frequent gesteld worden…
Vraag: Waarom is er steeds verschil in de vorm en de
hoogte van het brood?
Antwoord: De vorm en de hoogte van het brood zijn afhankelijk
van de omgevingstemperatuur, de kwaliteit en de hoeveelheid
van de ingrediënten.
Vraag: Waarom rijst het brood niet?
Antwoord: Gist vergeten, te weinig gist of oude gist zorgen
ervoor dat het brood niet rijst en “plat” blijft.
Vraag: Hoe werkt de tijdvertraging?
Antwoord: De tijdvertraging mag niet ingesteld worden onder
de 1.34 uur of boven de 12 uur. De tijdvertraging vereist
een minimum van 1 uur en 55 minuten om alle noodzakelijke
processen door te lopen. De ingrediënten kunnen bederven
wanneer zij langer dan 12 uur in de broodbakmachine blijven
zonder gebakken te worden. De tijdvertraging kan niet gebruikt
worden bij de volgende programma's: supersnel, jam en
kneden. Voor verdere uitleg, zie: hoofdstuk 8.
Vraag: Waarom mogen aan de basis-ingrediënten geen
extra ingrediënten worden toegevoegd?
Antwoord: Om aan het deeg cq. het brood de juiste vorm te
geven en te laten rijzen zoals het hoort, moeten de gedroogde
krenten en dergelijke later toegevoegd worden.
Bovendien bestaat de kans dat deze ingrediënten stuk gekneed
worden tijdens het kneedproces. Zij kunnen aan elkaar gaan
kleven en niet gelijkmatig verdeeld worden over het deeg.
U kunt deze ingrediënten pas na het eerste “piepsignaal”
toevoegen.
Vraag: Kan er verse melk gebruikt worden in plaats van
water?
Antwoord: Dat kan, maar dan dient u ervoor te zorgen dat u
dezelfde hoeveelheid vocht behoudt. Bijvoorbeeld: als in een
recept 300ml water staat, kunt u dit vervangen door 300ml
melk of door 150ml water en 150ml melk. Het is belangrijk
dat u de totaal aangegeven hoeveelheid vocht gebruikt.
Vraag: Het brood is bijna of helemaal niet meer uit het
bakblik te krijgen, wat kan ik daaraan doen?
Antwoord: Dit kan twee oorzaken hebben. De anti-aanbaklaag
van uw bakblik is versleten of het brood is nog niet afgekoeld.
Indien de anti-aanbaklaag versleten is, adviseren wij u een
nieuw bakblik aan te schaffen. Om erachter te komen wat de
oorzaak exact is, adviseren wij u het volgende: zodra de
broodbakmachine klaar is, haalt men het bakblik compleet
met brood uit de machine en laat het geheel 15 tot 20
minuten afkoelen op het aanrecht. Houd daarna het bakblik
ondersteboven en schud het brood lichtjes uit het bakblik. Laat
het brood nog eens 15 minuten afkoelen op een rooster
alvorens het aan te snijden.
Vraag: Er is speling ontstaan op de kneedhaak. Hoe komt
dit en wat kan ik hieraan doen?
Antwoord: De anti-aanbaklaag aan de binnenkant van de
kneedhaak is dik, zacht en nog niet volledig uitgehard.
Dit uitharden gebeurt pas als de machine in gebruik genomen
wordt. Door de druk die op de kneedhaak komt te staan
tijdens het kneden, zal de anti-aanbaklaag aan de binnenkant
dunner en harder worden, waardoor er meer ruimte ontstaat.
Dit zal in de eerste weken gebeuren en is volkomen normaal.
De kneedhaak slijt als het ware een beetje uit en zal niet verder
gaan dan dat.
Vraag: De kneedhaak blijft in het brood achter, wat kan
hieraan doen?
Antwoord: Niets, het is namelijk goed dat de kneedhaak in het
brood achter blijft. Als dit niet het geval zou zijn, bestaat de
kans dat er een groot gat onderin het brood komt. Nu kan het
brood eerst afkoelen alvorens de kneedhaak verwijderd wordt.
Door het afkoelen wordt het brood steviger en zal er geen gat
in het brood ontstaan. Tijdens het eerste gebruik kan het zo zijn
dat de kneedhaak in het bakblik achterblijft. Dit heeft alles te
maken met de voorgaande vraag.
Vraag: Hoe kan ik de binnenkant van mijn broodbak-
machine schoonmaken als het deeg overgelopen is?
Antwoord: De binnenkant van de broodbakmachine kan
gereinigd worden met een ovenreiniger. Let op dat het ver-
warmingselement goed beschermd wordt. Het verwarmings-
element kan gereinigd worden door de machine één of twee-
maal, zonder inhoud, een bakprogramma te laten afwerken.
Het verwarmingselement zal dan schoonbranden.
10. Reiniging
Zet voordat u uw broodbakmachine wilt reinigen het apparaat
uit, verwijder de stekker uit de wandcontactdoos en laat het
apparaat volledig afkoelen.
Buitenkant
Reinig de buitenkant van het apparaat en het kijkvenster met
een vochtige doek of spons. Verwijder het bakblik alvorens
te reinigen. Indien noodzakelijk kunt u de buitenkant van het
apparaat met behulp van een mild afwasmiddel reinigen.
Het deksel kunt u eventueel verwijderen voor een makkelijke
reiniging.
Binnenkant
De binnenkant van het apparaat kunt u voorzichtig met een licht
vochtige doek schoonmaken. Let op met het schoonmaken van
het verwarmingselement.
Bakblik en kneedhaak
Het bakblik en de kneedhaak kunt u reinigen met warm water.
Let hierbij op dat u de anti-aanbaklaag niet beschadigd. Indien
het niet lukt om de kneedhaak uit het bakblik te verwijderen,
dient u het bakblik volledig te laten afkoelen. Vervolgens giet u
een beetje warm water in het bakblik zodat de kneedhaak onder
water staat. Het water zal er nu voor zorgen dat de klevende
deeltjes oplossen en de kneedhaak verwijderd kan worden. Het
bakblik nooit langer dan 15 tot 30 minuten laten weken.
Gebruik geen schoonmaakmiddelen of afwasborstels,
deze kunnen de anti-aanbaklaag van het bakblik
beschadigen. Het bakblik is niet geschikt om in de
afwasmachine te reinigen.
11. Enkele tips voor het bakken van een heerlijk
brood
• Weeg de ingrediënten altijd zeer nauwkeurig af en let erop dat
deze op kamertemperatuur zijn.
• Voeg de ingrediënten toe in de juiste volgorde.
• Zorg ervoor dat de ingrediënten vers zijn.
• Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een holletje in
het meel. Deze mag niet in aanraking komen met zout, suiker
en water (melk).
• Tip: U kunt de versheid van de gist vaststellen door de
volgende test te doen:
Los in een half kopje lauw water 1 theelepel suiker op en voeg
aan dit mengsel 1 theelepel gist toe. Na een paar minuten
moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet u dat
de gist vers is.
• Tip: Ca. 5 tot 10 minuten na de start van de broodbak-
machine kunt u testen of de deegbal goed is. Het deeg moet
eruit zien als een gladde, elastische, ronde bol. U opent het
deksel en raakt even met uw vingers de bovenkant van de
deegbal aan. Let er op dat de kneedhaak doordraait. Indien
het deeg iets blijft plakken aan uw vingers is dit goed. Blijft het
deeg plakken aan het bakblik dan is deze te nat. Blijft het deeg
niet plakken aan uw vingers dan is de deegbal te droog. Zie
ook: hoofdstuk 3, "De kunst van het bakken".
• Tip: Zout remt de werking van gist en suiker bevordert de
werking. Indien u één van deze twee ingrediënten niet
gebruiken mag vanwege een dieet, dan moet u het andere
ook weglaten. U krijgt dan brood zonder suiker en zout.
• Wanneer u direct een nieuw brood wilt bakken, laat u de
machine 10 tot 20 minuten afkoelen alvorens deze opnieuw te
gebruiken.
• Verschillende soorten brood hebben een andere structuur en
grootte omdat de gebruikte ingrediënten verschillen.
Sommige broden kunnen veel vaster en kleiner zijn dan
andere. Dit is normaal.
• Het kan zijn dat u bij sommige recepten de verhoudingen aan
moet passen. Daar bedoelen wij mee: de hoeveelheid gist of
de hoeveelheid meel of de hoeveelheid water. Nooit alles
tegelijk aanpassen. Dit zal namelijk geen effect hebben. De
aanpassing kan nodig zijn in verband met:
- kwaliteit en soortelijk gewicht van het meel
- temperatuurverschillen van de omgeving
- versheid van de ingrediënten
• Het brood dat u zelf bakt, bevat geen conserveringsmiddelen
dus is derhalve ook maar beperkt houdbaar. Indien u het
brood luchtdicht verpakt, nadat u het goed heeft laten
afkoelen, kunt u het brood een paar dagen goed houden.
Uiteraard kunt u het brood ook invriezen, waardoor u
het later kunt consumeren.
12. Problemen die zich voor kunnen doen.....
Er bestaan verschillende factoren die uw brood kunnen doen
mislukken. Hieronder zullen wij een aantal voorbeelden van
slechte resultaten weergeven en eventueel de oplossingen.
• Het brood is ingezakt.
- Indien uw brood ingezakt lijkt langs alle kanten, dan wil dit
zeggen dat het deeg te vochtig was. Probeer iets minder
water toe te voegen. Wanneer u geconserveerd fruit of
groenten gebruikt, laat ze dan eerst goed uitlekken en wrijf
ze goed droog voordat u ze gebruikt. Ze zijn langere tijd
doordrenkt waardoor ze overtollig vocht bezitten. U kunt
ook proberen om een lichtere bloemsoort te gebruiken.
- Het kan ook overrijs zijn. Het deeg is zoveel gerezen dat het
deeg de rijzing niet aan kan. Probeer iets minder gist toe te
voegen, 1 à 2 gram.
• Het brood is in het midden onvoldoende gebakken
- Indien de binnenkant van het brood onvoldoende gebakken
is, kan dit aan de gebruikte bloemsoort liggen. Dit gebeurt
meestal door het gebruik van zwaardere bloemsoorten,
zoals roggebloem of volkorenbloem. Probeer één
kneedproces meer te gebruiken wanneer u deze
bloemsoorten gebruikt.
Wanneer de broodbakmachine het eerste kneedproces
heeft beëindigd, zet u het apparaat stop. Stel dan het
apparaat opnieuw in en druk op start: het apparaat zal
opnieuw beginnen met kneden, er is nu een grotere
hoeveelheid lucht in het deeg opgenomen.
- U kunt ook de bruiningsgraad van de korst op donker
zetten, waardoor de afbaktemperatuur wat hoger wordt.
• Het brood is overgelopen
- Indien uw brood hoger rijst dan normaal, heeft u teveel gist
gebruikt. Controleer of u de juiste hoeveelheid en type gist
heeft gebruikt.
- Teveel suiker kan uw gist te veel activeren. Verminder de
hoeveelheid suiker en pas ook op voor gedroogde vruchten