Inventum BM06 Handleiding

Type
Handleiding
2
Inhoudsopgave
Hoofdstuk
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Paginanummer
3
3
4
4
4, 5
5
6
6, 7
7, 8
8
8, 9
9
9, 10
10
11
12
Titel
Veiligheidsvoorschriften
Voor het eerste gebruik
De kunst van het bakken
De ingrediënten
Het display
Programma’s
Gebruikswijze
Het gebruik van de tijdvertraging
Recepten
Reiniging
Enkele tips voor het bakken van brood
Problemen die zich kunnen voordoen
Vragen die frequent gesteld worden
Voordat u het toestel weg wilt
brengenvoor reparatie
Garantiebepalingen en service
Programmaspecificatie
3
Gebruiksaanwijzing
Inventum broodmachine BM06
Technische gegevens
230V/~50Hz
600 Watt
• Het apparaat buiten bereik van kinderen houden. Kinderen
beseffen de gevaren niet, die kunnen ontstaan met het
omgaan met elektrische apparaten.
Laat kinderen daarom nooit zonder toezicht met elektrische
apparaten werken. Zorg ervoor dat het apparaat altijd
zodanig opgeborgen wordt dat kinderen er niet bij kunnen.
• Verlengsnoeren mogen alleen gebruikt worden indien de
netspanning (zie typeplaatje op de onderkant van de
machine) en het vermogen hetzelfde of hoger zijn dan dat
van het bijgeleverde apparaat. Gebruik altijd een
goedgekeurd, geaard verlengsnoer.
• Als u besluit het apparaat, vanwege een defect, niet
langer te gebruiken, adviseren wij u, nadat u de stekker uit de
wandcontactdoos heeft verwijderd, het snoer af te knippen.
Breng het apparaat naar de betreffende
afvalverwerkingafdeling van uw gemeente.
• Indien het apparaat na het inschakelen niet functioneert,
dan kan de zekering in de hoofdschakelaarkast zijn
gesprongen. De groep kan te zwaar zijn belast of er is een
kortsluiting in het apparaat opgetreden.
• Wij adviseren de tijdvertragingsfunctie niet ’s nachts te
gebruiken in verband met het niet kunnen ingrijpen bij
eventuele problemen.
• Ga bij storing nooit zelf repareren; het doorslaan van de
temperatuurbeveiliging in het apparaat kan duiden op een
defect in het verwarmingssysteem dat niet wordt verholpen
door verwijdering of vervanging van deze beveiliging. Het
is noodzakelijk dat er uitsluitend originele onderdelen gebruikt
worden.
• Dit apparaat voldoet aan de EG richtlijn nr. 76/889/EEC
voor radio en TV ontstoring met aanvullende richtlijn nr.
82/499.
Belangrijk:
• In de verpakking vindt u de broodbakmachine, de
gebruiksaanwijzing, het bakblik en de
kneedhaak.
• Verwijder al het verpakkingsmateriaal en houdt dit buiten het
bereik van kinderen.
• Controleer of alle onderdelen zijn meegeleverd en
uit de verpakking zijn genomen en maak de
broodbakmachine, het bakblik en de kneedhaak schoon met
een vochtige doek.
Het bakblik en de kneedhaak zijn bedekt met
een anti-aanbaklaag, daarom dient u deze artikelen
nooit schoon te maken met schoonmaakmiddelen,
een afwasborstel of een spons. Gebruik hiervoor
altijd een vochtige doek.
• Uw broodbakmachine kan bij het eerste gebruik ietwat roken,
dit is volkomen normaal en kan geen kwaad voor de werking
van het apparaat.
2. Voor het eerste gebruik
De kwaliteit van het brood dat u in de machine bakt, hangt van
veel factoren af. Hoe vaker u met uw broodbakmachine werkt,
hoe sneller u deze factoren leert kennen wat uiteindelijk het
bakresultaat ten goede komt.
N E D E R L A N D S
1. Veiligheidsvoorschriften
• Lees eerst de gebruiksaanwijzing aandachtig en
geheel door voordat u het apparaat gaat
gebruiken en bewaar deze zorgvuldig voor latere
raadpleging.
• Gebruik dit apparaat uitsluitend voor de in de gebruiks-
aanwijzing beschreven doeleinden.
Let op: vermijdt het aanraken van de warme oppervlakken
wanneer het apparaat ingeschakeld is.
• Sluit het apparaat alleen aan op wisselstroom, op een
randgeaarde wandcontactdoos met een netspanning
overeenkomstig met de informatie aangegeven op het
typeplaatje van het apparaat.
• Het netsnoer nooit scherp buigen of over hete delen laten
lopen.
• Wikkel het snoer volledig af om oververhitting van het snoer
te voorkomen.
• Plaats het apparaat nooit in de buurt van apparatuur die
warmte afgeven zoals ovens, gasfornuizen, kookplaten, etc.
Het apparaat op afstand houden van muren of andere
objecten die vlam kunnen vatten zoals gordijnen,
handdoeken (katoen of papier etc.).
• Zorg er altijd voor dat het apparaat op een effen, vlakke
ondergrond staat en niet te dicht op de rand van het werkblad.
• Indien u het apparaat wilt verplaatsen, dient u ervoor te
zorgen dat het apparaat uitgeschakeld en afgekoeld is.
U dient bij het verplaatsen van het apparaat beide handen te
gebruiken.
• Gebruik het apparaat niet wanneer de stekker, het snoer of
het apparaat beschadigd is, wanneer het apparaat niet meer
naar behoren functioneert, wanneer het gevallen of op een
andere manier beschadigd is. Raadpleeg dan de winkelier
of de reparatie afdeling van de fabrikant. Reparaties aan
elektrische apparaten dienen uitsluitend door vakmensen
uitgevoerd te worden. Verkeerd uitgevoerde reparaties
kunnen aanzienlijke gevaren voor de gebruiker tot gevolg
hebben.
Het apparaat nooit gebruiken met onderdelen die niet door
de fabrikant zijn aanbevolen of geleverd.
• Indien het apparaat niet gebruikt of gereinigd wordt, zet het
apparaat geheel uit en haal de stekker uit de
wandcontactdoos.
• Niet aan het snoer cq. het apparaat trekken om de stekker uit
de wandcontactdoos te halen. Het apparaat nooit met natte
of vochtige handen aanraken.
• Vermijd het aanraken van de warme delen.
4
De broodbakmachine, relatief eenvoudig in gebruik, vereist
echter een correcte dosering van de ingrediënten. Wij adviseren
u dan ook om voor het afwegen een keukenweegschaal te
gebruiken die bij voorkeur per gram weegt.
3. De kunst van het bakken
De machine laat u de keuze tussen verschillende programma’s.
Kies het programma voor het type brood dat u wenst, of indien
anders aangegeven in het recept.
Plaats de gist als laatste in de vorm en bovenop de bloem, zodat
deze niet in aanraking komt met het zout, suiker en water en/of
melk. Zorg ervoor dat uw ingrediënten vers zijn. U kunt de
versheid van de gist vaststellen door 1 theelepel suiker in een
halve beker water op te lossen en aan dit mengsel 1 theelepel
gist toe te voegen. Na een paar minuten moet het geheel gaan
borrelen en bruisen, pas dan weet u dat de gist vers is.
Controleer het deeg tijdens het kneedproces. Na plusminus 5 à
10 minuten moet het eruitzien als een gladde, elastische ronde
bol. Voeg telkens 1 eetlepel water toe als het deeg te klonterig is
of voeg 1 eetlepel bloem toe als het deeg te vloeibaar is.
Zorg ervoor dat u de ingrediënten, inclusief water, toevoegt in
de aangegeven volgorde en dat ze op kamertemperatuur zijn.
Haal daarom boter en gist tijdig uit de koelkast. Soms kan het
brood te hard rijzen. Dit kan veroorzaakt worden door een te
hoge kamertemperatuur of een te hoge temperatuur van de
ingrediënten.
Wanneer u een brood gebakken heeft, dient u de broodbak-
machine 15-20 minuten te laten afkoelen alvorens opnieuw te
bakken.
4. De ingrediënten
De belangrijkste factoren voor het bakken van een geslaagd
brood zijn de kwaliteit, de versheid en het correct afwegen van
uw ingrediënten.
Bloem/ Meel
Bloem of meel is het basisbestanddeel van brood. Het gewicht
van de bloem of meel verschilt van soort tot soort. Daarom is het
absoluut noodzakelijk de juiste hoeveelheid af te meten met een
weegschaal.
Advies: let met het kopen van meel op de tekst van de
verpakking. Er moet op staan dat het meel geschikt is voor het
maken van onder andere brood (geen patentbloem gebruiken).
Gluten.
Gluten zitten van nature in bloem/ meel en bevorderen de rijzing
van het brood.
Gist
Gist is een micro-organisme dat groeit op diverse plantaardige
voedingsmiddelen. Gist heeft het vermogen om suikers om te
zetten in alcohol en koolzuurgas, waardoor het zich bijzonder
snel vermeerdert. Ideaal dus om het deeg te laten rijzen en het
lichter en beter verteerbaar te maken.
Wij adviseren in de Inventum broodbakmachine droge gist te
gebruiken. Deze (korrel)gist is gemakkelijker te verwerken, langer
houdbaar dan verse gist en het geeft een constanter bakresultaat
dan verse gist.
Zout
Zout zorgt niet alleen voor een bepaalde smaak aan het brood,
maar regelt ook de activiteit van de gist, maakt het deeg stevig
en vast en voorkomt dat het brood te hard rijst.
Boter/olie
Boter of olie geeft een betere smaak aan het brood en maken
het brood zachter. De boter of olie moet op kamertemperatuur
zijn voor u deze bij de andere ingrediënten voegt.
Suiker
Suiker is de voedingsbron voor de gist en een belangrijk
bestanddeel voor het rijzingsproces. U kunt gewone witte
suiker, bruine suiker, stroop of honing gebruiken. Het geeft een
zekere zachtheid aan de smaak van het brood, verhoogt de
voedingswaarde en helpt het brood langer te bewaren.
Let op! Gebruik geen grove suiker of suikerklontjes, voor
bijvoorbeeld suikerbrood, omdat dit de anti-aanbaklaag van de
bakvorm beschadigd.
Water
Wanneer de bloem/ meel vermengd wordt met het water, vormen
de gluten zich en wordt de lucht afgesloten, zodat het brood kan
rijzen. Bij een normale omgevingstemperatuur gebruikt u lauw
water om het brood te maken: koud water activeert de gist niet
en warm water activeert de gist te sterk.
Melk
Melk doet de broodkorst bruinen, verbetert de smaak van
het brood, verhoogt de voedingswaarde en geeft een mooie
romige kleur binnenin. Indien u verse melk gebruikt, dan
dient u de hoeveelheid water uiteraard te verminderen om het
vochtigheidspeil in evenwicht te houden.
Let op: Gebruik geen verse melk als u het bakproces
programmeert met de tijdvertragingsfunctie. De melk zou zuur
kunnen worden.
Andere Ingrediënten
In kookboeken kunt u recepten tegenkomen die kruiden, noten,
krenten, fruit of groente e.d. vereisen. Gebruik steeds verse
ingrediënten. Indien u noten, zonnebloempitten, gedroogd fruit
of dergelijke gebruikt, raden wij u aan deze vooraf in water te
laten weken, goed droog te deppen en dan pas aan het deeg
toe te voegen.
Let er wel op dat deze ingrediënten niet te groot en te scherp
zijn i.v.m. mogelijke beschadigingen aan de anti-aanbaklaag.
De belangrijkste factoren voor het bakken van een geslaagd
brood zijn de kwaliteit, de versheid en het correct afwegen van
uw ingrediënten.
5
5. Het display
A: “menu” toets
Deze toets gebruikt u om het juiste bakprogramma te
selecteren. Elke keer als u op deze toets drukt, hoort u een
piep en het programmanummer verandert. Het programma
staat in het display vermeld. Deze broodmachine heeft 12
programmamogelijkheden (zie ook: Programma’s, hoofdstuk 6).
B: “START” en “STOP” toets
Met deze toets start of stopt u het programma.
TIP: Indien u het verkeerde programma heeft gekozen, kunt u
dit wijzigen door de stop toets een aantal seconden ingedrukt te
houden. U kunt daarna de machine opnieuw instellen met het
juiste programma.
START: om een programma te starten, drukt u de toets in en
u zult een korte piep horen. De dubbele punt tussen de tijd in
het display zal gaan knipperen en de machine gaat de tijd nu
aftellen en werkt het gekozen programma af.
STOP: om een programma te beëindigen, drukt u de toets een
aantal seconden in totdat u een piep hoort. De piep bevestigt dat
u het programma uitgezet heeft.
C: “korst” kleur toets
Deze toets gebruikt u om aan te geven of u de korst licht, middel
of donker wilt hebben.
TIP: Indien u een recept voor de eerste maal probeert, adviseren
wij u de korst kleur middel te kiezen.
D: “gram” toets
Deze toets gebruikt u om aan te geven welk gewicht brood u op
dat moment wenst te maken. U kunt kiezen uit een brood van
450 of 600 gram.
TIP: De totale hoeveelheid van de ingrediënten vermeld in het
recept is het gewicht van het brood dat u gaat maken.
E en F: Tijdvertragingstoetsen (E: Tijd
/F: Tijd )
Met de toetsen kunt u zelf bepalen wanneer uw brood klaar is.
Door op de toets (pijl naar boven) te drukken, zal de tijd met
10 minuten per keer toenemen. Indien u de toets (pijl naar
beneden) in drukt, zal de tijd met 10 minuten afnemen. Zie ook:
Het gebruik van de tijdvertraging op pagina 6.
AAN/UIT
Hoe kunt u zien of de machine werkt of het programma loopt?
Als de dubbele punt knippert, draait het programma.
Als de dubbele punt constant brand, is het programma gestopt.
6. Programma’s
Programma 1: Normaal. Dit is het meest gebruikte
programma voor het maken van wit brood.
Programma 2: Frans. De baktijd is langer dan bij het
normale programma waardoor het brood een iets hardere korst
krijgt.
Programma 3: Volkoren. Dit programma is het meest
geschikte programma voor het maken van de zware broden zoals
volkoren en meergranen brood.
Het brood zal over het algemeen wat kleiner zijn als een wit
brood, omdat het meel zwaarder is.
Programma 4: Vlug. Dit is een programma voor als u een
keer binnen een korte tijd een wit brood wilt hebben. Door de
kortere tijd dient u er wel rekening mee te houden dat deze
kleiner zal zijn als bij het normale programma.
Programma 5: Zoet. Dit programma is geschikt voor het
maken van onder andere rozijnen- of krentenbrood.
Programma 6: Supersnel I. Met dit programma maakt u
binnen één uur een lekker vers wit brood van 450 gram.
Programma 7: Supersnel II. Met dit programma maakt u
binnen één uur een lekker vers wit brood van 600 gram.
Programma 8: Deeg. Met dit programma kunt u de machine
alleen deeg laten maken en laten rijzen.
Programma 9: Jam. Voor het bereiden van heerlijke verse
jam. Let op! Zorg ervoor dat de pitten van de ingrediënten
verwijderd zijn voordat u deze in het bakblik doet. Scherpe pitjes
kunnen namelijk de anti-aanbaklaag beschadigen.
Werkwijze: U doet alle ingrediënten in het bakblik en u stelt de
machine in op programma JAM. Daarna drukt u op start en
de machine zal nu eerst de ingrediënten gaan voorverwarmen.
Daarna zal de machine gaan mengen en uiteindelijk zal de
machine de jam laten afkoelen. Als de machine klaar is, geeft
deze dit aan door een piepsignaal. U kunt de jam in een potje of
bakje gieten en nog verder laten afkoelen. Zodra het voldoende
is afgekoeld, kunt u het potje of bakje afsluiten en in de koeling
bewaren.
Programma 10: Cake. Met dit programma kunt u brood
maken dat bereid wordt met bijvoorbeeld bakpoeder. Broden
gebakken met dit programma worden minder hoog en vaster
van structuur. De tijdvertraging kan op deze stand niet gebruikt
worden, omdat het bakpoeder direct werkt.
Indien u met dit programma cake wilt maken, raden wij u aan de
ingrediënten in het bakblik te doen. Daarna stelt u de machine in
en voordat u op start drukt, moet u even met een houten lepel de
ingrediënten omscheppen. Dit bevordert namelijk de kneding.
Programma 11: Sandwich. Dit programma kunt u gebruiken
om een heel luchtig wit brood met een zachte korst te maken
voor onder andere sandwiches. Let op! Bij dit programma kunt
u geen korstkleur instellen, de machine doet dit zelf.
Programma 12: Bakken. Dit programma kunt u gebruiken
voor kant-en-klaar deeg dat u bijvoorbeeld al eerder heeft
gemaakt. U kunt het deeg met dit programma alleen afbakken.
Ook kunt u reeds gebakken brood weer wat opwarmen.
e
c
b
a
g
f
d
6
7. Gebruikswijze
Stap 1: Haal het bakblik uit de machine door deze een
kwartslag naar links te draaien en aan de handgreep recht
omhoog uit de machine te trekken.
Stap 2:
Plaats de kneedhaak (bijgevoegd) op de as in het
midden van het bakblik. De kneedhaak moet op een juiste en
zorgvuldige manier geplaatst worden zodat alle ingrediënten
voldoende gemengd en gekneed worden. Reinig de as altijd
goed, zodat eventuele bakrestjes volledig verwijderd zijn.
Stap 3:
Doe de ingrediënten op de volgende wijze en volgorde
in het bakblik:
1. De helft van de benodigde bloem/meel
2. Water/melk
3. Boter/olie
4. Eventueel eieren
5. De rest van de benodigde bloem/meel
6. Suiker (doe de suiker aan één kant)
7. Zout (doe het zout aan de andere kant)
8. Gist (doe de gist in een holletje in het midden)
Let op! De gist mag niet in aanraking komen met het water.
De mogelijkheid bestaat dan dat het water de gist zal activeren
alvorens de ingrediënten voldoende gemengd en gekneed zijn.
Stap 4:
Verwijder alle restjes van de ingrediënten aan de
buitenkant van het bakblik. Plaats het blik weer in de machine
en draai deze een kwartslag naar rechts zodat het bakblik goed
stevig vast staat.
Stap 5:
Sluit het deksel.
Stap 6:
Doe de stekker in het stopcontact en zet de machine
aan door middel van de aan/uit knop aan de rechterzijkant van
de machine. Zie ook: hoofdstuk 2, “Voor het eerste gebruik”.
Stap 7:
Stel het juiste programma in door middel van de
“menu” toets.
Stap 8:
Door middel van de “korst” kleur toets kunt u de kleur
van de korst instellen. U kunt kiezen uit licht, middel of donker.
Stap 9:
Met de "gram" toets kiest u welk gewicht brood u op dat
moment wilt maken, 450 of 600 gram.
Stap 10:
Stel eventueel de tijdvertraging in. Zie ook: hoofdstuk
8, “Het gebruik van de tijdvertraging”.
Stap 11:
Druk op de starttoets. De dubbele punt zal nu gaan
knipperen en geeft aan dat de machine werkt.
Programmatijden
(zie: ook pagina 12)
Programma 450 gr. 600 gr.
1. Normaal 2.53 3.00
2. Frans 3.40 3.50
3. Volkoren 3.32 3.40
4. Vlug 1.40* 1.40*
5. Zoet 2.50 2.55
6. Supersnel I 0.58* -.---
7. Supersnel II -.--- 0.58*
8. Deeg 1.30* 1.30*
9. Jam 1.20* 1.20*
10. Cake 2.50* 2.50*
11. Sandwich 2.55 3.00
12. Bakken 1.00* 1.00*
* Indien u één van deze programma’s kiest, kunt u geen gewicht
kiezen. Zie hiervoor ook hoofdstuk 9, “Recepten”.
De tijd die in het display staat, is aangegeven in uren en
minuten. Voorbeeld: Programma 1, Normaal, 450 gram duurt 2
uur en 53 minuten.
Stap 12:
Wanneer het brood klaar is, geeft de machine
enkele piepsignalen. Druk op de stop toets en houd deze
enkele seconden vast. De machine zal nogmaals piepen om te
bevestigen dat u het programma heeft gestopt. Zet de machine
uit met behulp van de aan/uit knop, verwijder de stekker uit de
wandcontactdoos en open het deksel van de machine.
Verwijder de bakvorm met behulp van ovenhandschoenen. Laat
het brood in het bakblik ca. 10 tot 15 minuten afkoelen en houdt
het bakblik omgekeerd boven het aanrecht en schud lichtjes het
brood uit het blik.
Tijdens het kneedproces van de volgende programma’s gaat er
een piepsignaal; Normaal, Frans, Vlug, Zoet en Sandwich. Dit
piepsignaal geeft aan dat u de extra ingrediënten kunt toevoegen
zoals: rozijnen, krenten of noten. U doet het deksel open, voegt
de extra ingrediënten toe, vervolgens sluit u het deksel en het
kneedproces zal verder gaan.
Let op! Laat krenten, rozijnen en noten vooraf wellen en
droog ze met een doek of keukenpapier af. Let erop dat deze
ingrediënten niet te groot of te scherp zijn, anders kunt u de anti-
aanbaklaag van het bakblik beschadigen.
Plaats het brood en het bakblik nooit op de buitenkant van de
machine of direct op een plastic tafelkleed. Wanneer het brood
niet onmiddelijk los komt, draai dan voorzichtig de as aan de
onderzijde van het bakblik heen en weer totdat het brood los
komt. Indien u het brood uit de machine haalt en de kneedhaak
in het brood blijft steken, verwijder deze voorzichtig uit het brood.
Laat het brood eventueel nog verder afkoelen op een rooster
zodat u daarna de kneedhaak met uw handen kunt verwijderen.
Let wel goed op dat de kneedhaak goed is afgekoeld.
Het is aan te bevelen om het brood pas na 15-20 minuten door
te snijden. Let op: controleer voor het snijden of de
kneedhaak uit het brood is verwijderd.
Extra: Als u bijvoorbeeld een keer niet op tijd thuis bent,
verwarmt de broodmachine nog 60 minuten na. Dit is niet bij
de programmatijd inbegrepen met uitzondering van het jam-
programma.
8. Het gebruik van de tijdvertraging
Wanneer u de tijdvertraging wilt gebruiken, dient u dit in te
stellen voordat u op de “start” toets drukt. Belangrijk:
gebruik de tijdvertraging niet wanneer u ingrediënten gebruikt die
maar beperkt houdbaar zijn.
7
Volg de eerste 9 stappen beschreven in hoofdstuk 7,
vervolgens; nadat u het juiste programma, juiste gewicht en de
juiste korstkleur heeft ingesteld, drukt u op de pijltjes toetsen
om de tijd op het display te verhogen of te verlagen. Zie ook
hoofdstuk 5 (het display).
= 10 minuten erbij
= 10 minuten eraf
Voorbeeld: Het is 9.00 uur ‘s morgens en u wilt om 17.00 uur ‘s
middags vers gebakken brood.
Doe alle ingrediënten in het bakblik. Plaats het bakblik in de
broodmachine. Sluit het deksel en druk op de keuze toets om
het juiste programma in te stellen. Druk op de korst toets om
de korstkleur in te stellen. Druk op de gram toets om het juiste
gewicht in te stellen. Druk vervolgens op (pijl omhoog) tot er
8:00 in het display verschijnt. Er zullen immers 8 uren voorbij
gegaan zijn vanaf het moment dat u op de start toets gedrukt
heeft tot het moment dat het brood klaar moet zijn (17.00 uur
‘s middags). Druk op de start toets. De dubbele punt op het
display zal gaan knipperen en de tijd zal nu gaan aflopen tot het
tijdstip bereikt is waarop de broodmachine moet beginnen met
kneden. De broodmachine zal nu het hele ingestelde programma
doorlopen zodat het brood klaar is op het tijdstip dat u heeft
gekozen.
9. Recepten
Tip! Indien u een grove meelsoort gebruikt, kan het zijn dat u
minder water moet gebruiken dan er aangegeven wordt in de
recepten. Dit omdat een grove meelsoort minder vocht opneemt.
LET OP!
Houdt er rekening mee dat een brood van 450
gram klein is en niet hoger zal komen dan ongeveer de
helft van het bakblik. Om de rijzing te bevorderen zal bij
een brood van 450 gram meer suiker toegevoegd worden.
Wit brood 450 gram 600 gram
Witte bloem 260 gr. 350 gr.
Water 185 ml 210 ml
Boter/ olie 5 gr. 10 gr.
Suiker 30 gr. 10 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 3 gr. 4 gr.
Programma: Normaal, Vlug of Sandwich
Melkbrood 450 gram 600 gram
Witte bloem 260 gr. 350 gr.
Melk 185 ml 210 ml
Boter/ olie 5 gr. 10 gr.
Suiker 30 gr. 10 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 3 gr. 4 gr.
Programma: Normaal of Sandwich
Tarwebrood 450 gram 600 gram
Volkorenmeel 150 gr. 200 gr.
Witte bloem 100 gr. 150 gr.
Water 185 ml 210 ml
Boter/ olie 5 gr. 10 gr.
Suiker 30 gr. 10 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 3 gr. 4 gr.
Programma: Frans of Volkoren
6-Granenbrood 450 gram 600 gram
6-Granenmeel 260 gr. 350 gr.
Water 175 ml 225 ml
Boter/ olie 5 gr. 10 gr.
Suiker 30 gr. 10 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 3 gr. 4 gr.
Programma: Frans of Volkoren
Volkorenbrood 450 gram 600 gram
Volkorenmeel 260 gram 350 gr.
Water 175 ml 225 ml
Boter/ olie 5 gr. 10 gr.
Suiker 30 gr. 10 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 3 gr. 4 gr.
Programma: Frans of Volkoren
Rozijnen en notenbrood 450 gram 600 gram
Witte bloem 250 gr. 320 gr.
Eieren 1 1
Water 175 ml 200 ml
Boter/ olie 15 gr. 20 gr.
Suiker 30 gr. 10 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 6 gr. 10 gr.
Extra ingrediënten:
Rozijnen 150 gr. 230 gr.
Noten 75 gr. 100 gr.
Let op! U dient eerst het ei in een maatbeker te doen en daarna
aanvullen tot 175 of 200 ml water. Dit in verband met het
vochtgehalte.
Programma: Zoet
Zonnebloempitbrood 450 gram 600 gram
Witte bloem 250 gr. 315 gr.
Water 185 ml 210 ml
Boter/ olie 5 gr. 10 gr.
Suiker 30 gr. 10 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 3 gr. 4 gr.
Extra ingrediënten:
Zonnebloempitten 50 gr. 75 gr.
Programma: Zoet
8
Honingbrood 450 gram 600 gram
Witte bloem 250 gr. 300 gr.
Water 185 ml 210 ml
Boter/ olie 5 gr. 10 gr.
Honing 30 gr. 10 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 3 gr. 4 gr.
Gebruik bij voorkeur vloeibare honing.
Programma: Normaal, Frans of Volkoren
Deeg voor broodjes 600 gram
Witte bloem 400 gr.
Water 250 ml
Eierdooier 1
Boter/ olie 15 gr.
Suiker 8 gr.
Zout 8 gr.
Gist 11 gr.
Let op!
U dient eerst de eierdooier in een maatbeker te doen
en daarna aanvullen tot 250 ml water. Dit in verband met het
vochtgehalte.
Programma: Deeg
Aardbeienjam
Aardbeien 450 gram
Suiker 275 gram
Citroensap (vers) 3 eetlepels
of citroensap (geconcentreerd) 1 eetlepel
Programma: Jam
Abrikozenjam
Verse abrikozen 450 gram
Suiker 200 gram
Citroensap (vers) 3 eetlepels
of citroensap (geconcentreerd) 1 eetlepel
Programma: Jam
Wit brood binnen 1 uur 450 gram 600 gram
Witte bloem 250 gr. 300 gr.
Water 175 ml 210 ml
Boter/ olie 5 gr. 10 gr.
Suiker 40 gr. 30 gr.
Zout 3 gr. 5 gr.
Gist 6 gr. 8 gr.
Programma: Supersnel I of Supersnel II
Cake
Cakemeel 250 gram
Boter 200 gram
Eieren (geklopt) 3 eieren
Suiker 200 gram
Vanillesuiker 1 zakje
Melk 4 eetlepels
Programma: Cake
Voor het maken van cake zie hoofdstuk 6.
Indien u glutenvrij brood wilt maken (voor coeliakie patienten)
verwijzen wij u door naar de Nederlandse Coeliakie Vereniging.
Elk soort glutenvrij meel behoeft namelijk een eigen recept en bij
de coeliakie vereniging kunnen zij u het beste helpen.
Nederlandse Coeliakie Vereniging
Postbus 65
3860 AB Nijkerk
Tel: 033 - 247 10 40
Fax: 033 - 247 10 42
Website: www.coeliakievereniging.nl
10. Reiniging
Zet voordat u uw broodmachine wilt reinigen het apparaat uit,
haal de stekker uit de wandcontactdoos en laat het volledig
afkoelen.
Buitenkant
Reinig de buitenkant van het apparaat en het kijkvenster met
een vochtige doek of spons. Verwijder het bakblik alvorens
te reinigen. Indien noodzakelijk kunt u de buitenkant van het
apparaat met behulp van een mild afwasmiddel reinigen.
Het deksel kunt u eventueel verwijderen voor een makkelijke
reiniging.
Binnenkant
De binnenkant van het apparaat kunt u voorzichtig met een licht
vochtige doek schoonmaken. Let op met schoonmaken van het
verwarmingselement.
Bakblik
Het bakblik kunt u reinigen met warm water. Let hierbij op dat
u de anti-aanbaklaag niet beschadigd. Indien het niet lukt om
de kneedhaak uit het bakblik te verwijderen, dient u het bakblik
volledig te laten afkoelen. Vervolgens giet u een beetje warm
water in het bakblik zodat de kneedhaak onder water staat. Het
water zal er nu voor zorgen dat de klevende deeltjes oplossen en
de kneedhaak verwijderd kan worden.
Gebruik geen schoonmaakmiddelen of afwasborstels,
deze kunnen de anti-aanbaklaag van het bakblik
beschadigen. Het bakblik is niet geschikt om in de
afwasmachine te reinigen.
11. Enkele tips voor het bakken van een heerlijk
brood
• Weeg de ingrediënten altijd zeer nauwkeurig af en let erop dat
deze op kamertemperatuur zijn.
• Voeg de ingrediënten toe in de juiste volgorde.
• Zorg ervoor dat de ingrediënten vers zijn.
• Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een holletje in
het meel. Deze mag niet in aanraking komen met zout, suiker
en water (melk).
• Tip: U kunt de versheid van de gist vaststellen door de
volgende test te doen:
Los in een half kopje lauw water 1 theelepel suiker op en voeg
aan dit mengsel 1 theelepel gist toe. Na een paar minuten
moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet u dat
de gist vers is.
9
Tip: Ca. 5 tot 10 minuten na de start van de broodbak-
machine kunt u testen of de deegbal goed is. Het deeg moet
eruit zien als een gladde, elastische, ronde bol. U opent het
deksel en raakt even met uw vingers de bovenkant van de
deegbal aan. Let er op dat de kneedhaak doordraait. Indien
het deeg iets blijft plakken aan uw vingers is dit goed. Blijft het
deeg plakken aan het bakblik dan is deze te nat. Blijft het deeg
niet plakken aan uw vingers dan is de deegbal te droog.
Tip: Zout remt de werking van gist en suiker bevordert de
werking. Indien u één van deze twee ingrediënten niet
gebruiken mag vanwege een dieet, dan moet u het andere
ook weglaten. U krijgt dan brood zonder suiker en zout.
• Wanneer u direct een nieuw brood wilt bakken, laat u de
machine 10 tot 20 minuten afkoelen alvorens deze opnieuw te
gebruiken.
• Verschillende soorten brood hebben een andere structuur en
grootte omdat de gebruikte ingrediënten verschillen.
Sommige broden kunnen veel vaster en kleiner zijn dan
andere. Dit is normaal.
• Het kan zijn dat u bij sommige recepten de verhoudingen aan
moet passen. Daar bedoelen wij mee: de hoeveelheid gist of
de hoeveelheid meel of de hoeveelheid water. Nooit alles
tegelijk aanpassen. Dit zal namelijk geen effect hebben. De
aanpassing kan nodig zijn in verband met:
- kwaliteit en soortelijk gewicht van het meel
- temperatuurverschillen van de omgeving
- versheid van de ingrediënten
• Het brood dat u zelf bakt, bevat geen conserveringsmiddelen
dus is derhalve ook maar beperkt houdbaar. Indien u het
brood luchtdicht verpakt, nadat u het goed heeft laten
afkoelen, kunt u het brood een paar dagen goed houden.
Uiteraard kunt u het brood ook invriezen, waardoor u
het later kunt consumeren.
12. Problemen die zich voor kunnen doen
Er bestaan verschillende factoren die uw brood kunnen doen
mislukken. Hieronder zullen wij een aantal voorbeelden van
slechte resultaten weergeven en eventueel de oplossingen.
Het brood is ingezakt.
- Indien uw brood ingezakt lijkt langs alle kanten, dan wil dit
zeggen dat het deeg te vochtig was. Probeer iets minder
water toe te voegen. Wanneer u geconserveerd fruit of
groenten gebruikt, laat ze dan eerst goed uitlekken en wrijf
ze goed droog voordat u ze gebruikt. Ze zijn langere tijd
doordrenkt waardoor ze overtollig vocht bezitten. U kunt
ook proberen om een lichtere bloemsoort te gebruiken.
- Het kan ook overrijs zijn. Het deeg is zoveel gerezen dat
het deeg de rijzing niet aan kan. Probeer iets minder gist toe
te voegen, 1 à 2 gram. In dit geval kan het ook aan de
hoeveelheid vocht liggen. Het kan zijn dat het meel wat u
gebruikt minder water nodig heeft dan er standaard in de
recepten staat. Voeg een volgende keer 10 tot 20 ml. minder
water toe.
Het brood is in het midden onvoldoende gebakken
- Indien de binnenkant van het brood onvoldoende gebakken
is, kan dit aan de gebruikte bloemsoort liggen. Dit gebeurt
meestal door het gebruik van zwaardere bloemsoorten,
zoals roggebloem of volkorenbloem. Probeer één kneedproces
meer te gebruiken wanneer u deze bloemsoorten gebruikt.
Wanneer de broodbakmachine het eerste kneedproces heeft
beëindigd, zet u het apparaat stop. Stel dan het apparaat
opnieuw in en druk op start: het apparaat zal opnieuw
beginnen met kneden, er is nu een grotere hoeveelheid lucht in
het deeg opgenomen.
- U kunt ook de bruiningsgraad van de korst op donker
zetten, waardoor de afbaktemperatuur wat hoger wordt.
Het brood is overgelopen
- Indien uw brood hoger rijst dan normaal, heeft u teveel gist
gebruikt. Controleer of u de juiste hoeveelheid en type gist
heeft gebruikt.
- Teveel suiker kan uw gist te veel activeren. Verminder de
hoeveelheid suiker en pas ook op voor gedroogde vruchten
of honing die veel suiker bevatten.
Probeer uw hoeveelheid water met 10 tot 20 ml te
verminderen. Denk eraan dat een geringere vochtigheid het
gist verhindert te actief te zijn.
- Het gebruik van een zeer fijn gemalen bloem kan het brood
soms ook te hard doen rijzen. Deze bloemsoorten hebben
niet zo’n actieve gist nodig om te rijzen dan zwaardere of
grover gemalen bloemsoorten.
Het brood is te droog
- Gebruik iets minder bloem of voeg 1 eetlepel vloeistof toe.
Wanneer de broodbakmachine zwaarder deeg mengt of
wanneer hij langere kneedtijden gebruikt, kan het zijn dat
de machine lichtjes begint te trillen op het aanrecht. Zorg er
dus voor dat het apparaat op een stabiel oppervlak staat,
niet te dicht in de buurt van een ander voorwerp en ook niet
te kort op de rand van het aanrecht.
Platte broden
- Indien u een door de molen gemalen bloem of volkoren
bloem neemt, kan het brood wat platter zijn (geen mooi
bolletje).
- Als uw brood helemaal niet rijst, dan is het nodig de gist te
controleren. Heeft u niet vergeten de gist erbij te doen?
Indien het brood slechts lichtjes gerezen is, kan het zijn dat
de gist te oud was.
- De activering van de gist wordt verhinderd door te koud of
te warm water.
- Kijk ook de gebruikte dosis zout na. Verzeker u ervan dat u
niet teveel zout heeft gebruikt.
13. Veel gestelde vragen
Vraag: Waarom is er steeds verschil in de vorm en de
hoogte van het brood?
Antwoord: De vorm en de hoogte van het brood zijn afhankelijk
van de omgevingstemperatuur, de kwaliteit en de hoeveelheid
van de ingrediënten.
Vraag: Waarom rijst het brood niet?
Antwoord: Gist vergeten, te weinig gist of oude gist zorgen
ervoor dat het brood niet rijst en “plat” blijft.
10
Vraag: Hoe werkt de tijdvertraging?
Antwoord: De tijdvertraging mag niet ingesteld worden onder
de 2.53 uur of boven de 13 uur. De tijdvertraging vereist
een minimum van 2 uur en 53 minuten om alle noodzakelijke
processen door te lopen. De ingrediënten kunnen bederven
wanneer zij langer dan 13 uur in de broodbakmachine blijven
zonder gebakken te worden.
Voor verdere uitleg, zie: hoofdstuk 8.
Vraag: Waarom mogen aan de basis-ingrediënten geen
extra ingrediënten worden toegevoegd?
Antwoord: Om aan het deeg cq. het brood de juiste vorm te
geven en te laten rijzen zoals het hoort, moeten de gedroogde
krenten en dergelijke later toegevoegd worden.
Bovendien bestaat de kans dat deze ingrediënten stuk gekneed
worden tijdens het kneedproces. Zij kunnen aan elkaar gaan
kleven en niet gelijkmatig verdeeld worden over het deeg.
U kunt deze ingrediënten pas na het eerste “piepsignaal”
toevoegen.
U kunt geen ingrediënten toevoegen wanneer u één
van de snelle programma’s gebruikt.
Vraag: Kan er verse melk gebruikt worden in plaats van
water?
Antwoord: Dat kan, maar dan dient u ervoor te zorgen dat u
dezelfde hoeveelheid vocht behoudt. Bijvoorbeeld: als in een
recept 210ml water staat, kunt u dit vervangen door 210ml
melk of door 105ml water en 105ml melk. Het is belangrijk
dat u de totaal aangegeven hoeveelheid vocht gebruikt.
Vraag: Het brood is bijna of helemaal niet meer uit het
bakblik te krijgen, wat kan ik daaraan doen?
Antwoord: Dit kan twee oorzaken hebben. De anti-aanbaklaag
van uw bakblik is versleten of het brood is nog niet afgekoeld.
Indien de anti-aanbaklaag versleten is, adviseren
wij u een nieuw bakblik aan te schaffen. Om erachter te
komen wat de oorzaak exact is, adviseren wij u het volgende:
zodra de broodbakmachine klaar is, haalt men
het bakblik compleet met brood uit de machine en laat het
geheel 15 tot 20 minuten afkoelen op het aanrecht.
Houd daarna het bakblik ondersteboven en schud het brood
lichtjes uit het bakblik. Laat het brood nog eens 15 minuten
afkoelen op een rooster alvorens het aan te snijden.
Vraag: Er is speling ontstaan op de kneedhaak. Hoe komt
dit en wat kan ik hieraan doen?
Antwoord: De anti-aanbaklaag aan de binnenkant van de
kneedhaak is dik, zacht en nog niet volledig uitgehard.
Dit uitharden gebeurt pas als de machine in gebruik genomen
wordt. Door de druk die op de kneedhaak komt te staan
tijdens het kneden, zal de anti-aanbaklaag aan de binnenkant
dunner en harder worden, waardoor er meer ruimte ontstaat.
Dit zal in de eerste weken gebeuren en is volkomen normaal.
De kneedhaak slijt als het ware een beetje uit en zal niet verder
gaan dan dat.
Vraag: De kneedhaak blijft in het brood achter, wat kan
hieraan doen?
Antwoord: Niets, het is namelijk goed dat de kneedhaak in het
brood achter blijft. Als dit niet het geval zou zijn, bestaat de
kans dat er een groot gat onderin het brood komt. Nu kan het
brood eerst afkoelen alvorens de kneedhaak verwijderd wordt.
Door het afkoelen wordt het brood steviger en zal er geen gat
in het brood ontstaan. Tijdens het eerste gebruik kan het zo zijn
dat de kneedhaak in het bakblik achterblijft. Dit heeft alles te
maken met de voorgaande vraag.
Vraag: Hoe kan ik de binnenkant van mijn broodbak-
machine schoonmaken als het deeg overgelopen is?
Antwoord: De binnenkant van de broodbakmachine
kan gereinigd worden met een ovenreiniger. Let op dat
het verwarmingselement goed beschermd wordt. Het
verwarmingselement kan gereinigd worden door de machine
één of tweemaal, zonder inhoud, een bakprogramma te laten
afwerken. Het verwarmingselement zal dan schoonbranden.
Vraag: Vanwege een dieet mag ik geen brood met suiker,
kan ik suikervrij brood maken in de broodbakmachine?
Antwoord: Ja, dat kan. U kunt suiker weglaten uit het basis-
recept. Let echter wel op. Als u geen suiker gebruikt, mag u
ook geen zout toevoegen. Dit om toch een goede rijzing te
krijgen.
Vraag: Als ik rozijnenbrood maak, zitten alle rozijnen
onderin. Wat kan ik hieraan doen?
Antwoord: De deegbal is waarschijnlijk te compact om de
rozijnen goed door het deeg te kunnen kneden. Voeg bij het
basisrecept 10 tot 20 ml. vocht toe, zodat de deegbal soepeler
is en de rozijnen er makkelijker door heen gekneed kunnen
worden. Let wel op dat de rozijnen zelf niet te nat zijn.
Vraag: De korst is soms lichter, soms donkerder?
Antwoord: Dit kunt u zelf instellen door de toets “korst”.
Voor een lichte korst zet u het apparaat op licht (light), voor
een donkere korst zet u het apparaat op donker (dark).
Vraag: Wat is er gebeurd wanneer het brood even hoog
gekomen is als het deksel?
Antwoord: U heeft teveel gist en/of suiker gebruikt, waardoor er
meer gasbellen ontstaan zijn binnenin het brood en het teveel
gerezen is.
Vraag: Waarom mag u geen brood maken op basis van
fruit met de werkwijze “Vlug”?
Antwoord: De gisttijd wordt verminderd bij dit programma en
wanneer u meer ingrediënten gebruikt, wordt de baktijd ook
beïnvloed zodat u geen mooi resultaat zult krijgen wanneer u
dit programma met dergelijke recepten gebruikt.
Vraag: De broodmachine kneedt trager bij het maken van
zwaardere broden?
Antwoord: Dit is een normaal verschijnsel wanneer u deze
recepten gebruikt. Dit is geen probleem voor de machine, het
is wel aan te raden een eetlepel vloeistof toe te voegen.
14. Voordat u het toestel weg wilt brengen voor
reparatie.
Uw brood mislukt steeds.
Wij adviseren u één maal een brood te maken met een kant-
en-klare broodmix van bijvoorbeeld Koopmans of Honig. Deze
kant-en-klare mixen hoeven alleen nog maar aangevuld te
worden met water en boter. Is het resultaat goed, dat betekent
dat uw machine in orde is en zult u de versheid van uw normale
ingrediënten moeten controleren.
11
Is het resultaat slecht, dan kunt u overleggen met onze
klantenservice of technische dienst wat u het beste kunt doen.
Het telefoonnummer vindt u op de achterkant van deze
gebruiksaanwijzing.
Het toestel werkt niet
- Is het ingeschakeld?
- De temperatuur van de broodmachine is te hoog
Er komt rook uit de luchtgaten
- De ingrediënten zijn misschien op het verwarmingselement
gemorst
Het brood is ingezakt/Het midden is vochtig
- Het brood werd te lang in het bakblik gelaten na het
bakken
- Er is teveel water of gist gebruikt
De bovenkant van het brood is gebarsten en ziet
bruin
- Te veel bloem, gist of suiker
Te klein brood
- Niet genoeg bloem, gist, suiker of water
- Gebruik van volkorenbloem of bloem die chemische gist bevat
- Gebruik van een slecht gisttype
- Gebruik van bloem of gist die niet vers meer is
Het bovenste deel van het brood is nog bestrooid met
bloem
- Niet genoeg water
Brood onvoldoende gebakken
- Stoptoets werd ingedrukt na inschakeling
- Het deksel werd geopend tijdens het bakproces
Brood is te hard gebakken
- Te veel suiker
- Korstkleur op donker gezet
Brood is slecht gevormd
- Niet genoeg bloem
- Niet genoeg water
15. Garantiebepalingen en service
• Uw garantietermijn bedraagt 12 maanden na aankoop van het
product.
• De garantie is alleen van toepassing indien de aankoopnota
kan worden overlegd. Bewaar daarom uw aankoopnota
zorgvuldig. De garantietermijn vangt aan op de aankoop-
datum.
• De garantie geldt niet in geval van:
- normale slijtage;
- onoordeelkundig of oneigenlijk gebruik;
- onvoldoende onderhoud;
- het niet in acht nemen van bedienings- en
onderhoudsvoorschriften;
- ondeskundige montage of reparatie door uzelf of
derden;
- door de afnemer toegepaste niet originele onderdelen
(bakblik en kneedhaak)
zulks ter beoordeling van onze technische dienst.
• De garantie geldt niet voor:
- normale verbruiksartikelen (bakblik en kneedhaak);
- externe verbindingskabels;
- (uitwisselbare) signaal- en verlichtingslampjes
zulks ter beoordeling van onze technische dienst.
Buiten garantie
• U dient het apparaat gefrankeerd toe te zenden. Alleen
gefrankeerde zendingen worden in behandeling genomen.
• Indien de garantie is komen te vervallen of indien
de garantietermijn is verstreken, dienen wij de kosten welke
verbonden zijn aan een beoordeling en/of reparatie in
rekening te brengen.
• Op verzoek zullen wij u eerst een prijsopgave verstrekken
alvorens tot reparatie over te gaan. Zonder dit verzoek om
prijsopgave gaan wij ervan uit dat u, met het opsturen van uw
apparaat, automatisch een opdracht tot reparatie heeft
verstrekt.
• Indien wij tot reparatie zijn overgegaan, zullen beoordelings-
cq. onderzoekskosten door ons niet in rekening worden
gebracht.
• Wij behouden ons het recht voor om uw product onder
rembours aan u te retourneren of vooruitbetaling te verlangen.
• Wij verlenen twee maanden garantie op door onze
servicedienst uitgevoerde herstelwerkzaamheden en het daarbij
nieuw aangebrachte materiaal, gerekend vanaf de
hersteldatum. Indien zich binnen deze periode een storing
voordoet welke het direkte gevolg is van de uitgevoerde
herstelwerkzaamheden of het daarbij nieuw aangebrachte
materiaal, heeft de koper het recht op kosteloos herstel.
Mocht het apparaat voor reparatie moeten worden opgestuurd,
dan dient u als volgt te handelen:
1. In een brief - voorzien van uw naam, adres en telefoonnummer
in blokletters - beknopt doch duidelijk de klacht omschrijven.
2. Het apparaat - samen met de brief en een kopie van de
aankoopnota - goed verpakken in een stevige doos, liefst in de
originele verpakking.
3. U dient het apparaat gefrankeerd toe te zenden aan:
Martex Holland BV
Generatorstraat 17
3903 LH VEENENDAAL
4. Alleen gefrankeerde zendingen worden in behandeling
genomen.
5. Binnen de garantieperiode zal Martex Holland BV de kosten
voor het retourneren van het apparaat voor haar rekening nemen
(alleen binnen Nederland).
Wijzigingen en drukfouten voorbehouden.
12
Programma overzicht BM06
Programma Tijdinstelling 1e 2e Rustperiode 3e * Rustperiode Vormen Rustperiode Rijsperiode Bakken Warmhouden
kneding kneding kneding
1 NORMAAL - 450 gram 13:00-2:53 2m 7m 20m 14m* 20m 30s 4m30s 45m 60m 60m
NORMAAL - 600 gram 13:00-3:00 2m 8m 20m 15m* 20m 30s 4m30s 45m 65m 60m
2 FRANS - 450 gram 13:00-3:40 2m 14m 40m 19m* 20m 30s 9m30s 50m 65m 60m
FRANS - 600 gram 13:00-3:50 2m 16m 40m 22m* 20m 30s 9m30s 50m 70m 60m
3 VOLKOREN - 450 gram 13:00-3:32 2m 7m 25m 18m 20m 30s 14m30s 70m 55m 60m
VOLKOREN - 600 gram 13:00-3:40 2m 8m 25m 25m 20m 30s 14m30s 70m 60m 60m
4 VLUG 13:00-1:40 2m 5m 5m 8m* 0m 0s 0m 0m 80m 60m
5 ZOET - 450 gram 13:00-2:50 2m 8m 5m 20m* 20m 30s 9m30s 55m 50m 60m
ZOET - 600 gram 13:00-2:55 2m 8m 5m 20m* 20m 30s 9m30s 55m 55m 60m
6 SUPER SNEL - 450 gram 13:00-0:58 2m 10m 0m 0m 0m 0s 0m 11m 35m 60m
7 SUPER SNEL - 600 gram 13:00-0:58 1m 8m 0m 0m 0m 0s 0m 9m 40m 60m
8 DEEG 1:30 2m 18m 0m 0m 20m 30s 9m30s 40m 0m 60m
9 JAM 1:20 0m 0m 15m 0m 0m 0s 0m 45m 0m 20m**
10 CAKE 2:50 2m 8m 5m 20m* 29m 30s 30s 35m 70m 60m
11 SANDWICH - 450 gram 13:00-2:55 3m 12m 40m 5m* 24m 30s 30s 40m 50m 60m
SANDWICH - 600 gram 13:00-3:00 3m 12m 40m 5m* 24m 30s 30s 40m 55m 60m
12 ALLEEN BAKKEN 1:00 0m 0m 0m 0m 0m 0s 0m 0m 60m 60m
Tijdinstelling: 13:00 uur is de maximale tijdvertraging welke u in kunt stellen
en de tijd die daarna staat, is de totale programmaduur.
Rustperiode: de machine zal tijdens deze periode niets doen en de deegbal zal een beetje rijzen.
Vormen: de kneedhaak zal enkele malen ronddraaien om zo het brood vorm te geven.
Warmhouden: de machine zal het brood nog 60 minuten warmhouden. Deze extra functie is
voor mensen die niet op tijd bij de machine zijn en toch een warm brood willen.
*Het piepsignaal voor het toevoegen van extra ingrediënten zal gaan tijdens de 3e kneding.
**Het programma zal de jam nu langzaam 20 minuten laten afkoelen.
( m = minuten )
( s = seconden )
24
Inventum is een merk van:
M a r t e x H o l l a n d B V
Generatorstraat 17, 3903 LH, Veenendaal, Nederland
Tel: 0318-542222, Fax: 0318-542022
Verkoopadres in België:
L i n e a 2 0 0 0 B V B A
Bouwelven 12a, 2280, Grobbendonk, België
Tel: 014-217191, Fax: 014-215463fj
10BM06.0204
Wijzigingen en drukfouten voorbehouden.

Documenttranscriptie

Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. Titel Veiligheidsvoorschriften Voor het eerste gebruik De kunst van het bakken De ingrediënten Het display Programma’s Gebruikswijze Het gebruik van de tijdvertraging Recepten Reiniging Enkele tips voor het bakken van brood Problemen die zich kunnen voordoen Vragen die frequent gesteld worden Voordat u het toestel weg wilt brengenvoor reparatie Garantiebepalingen en service Programmaspecificatie  Paginanummer 3 3 4 4 4, 5 5 6 6, 7 7, 8 8 8, 9 9 9, 10 10 11 12 N E D E R L A N D S Gebruiksaanwijzing Inventum broodmachine BM06 Technische gegevens 230V/~50Hz 600 Watt 1. Veiligheidsvoorschriften • Lees eerst de gebruiksaanwijzing aandachtig en geheel door voordat u het apparaat gaat gebruiken en bewaar deze zorgvuldig voor latere raadpleging. • Gebruik dit apparaat uitsluitend voor de in de gebruiksaanwijzing beschreven doeleinden. • Let op: vermijdt het aanraken van de warme oppervlakken wanneer het apparaat ingeschakeld is. • Sluit het apparaat alleen aan op wisselstroom, op een randgeaarde wandcontactdoos met een netspanning overeenkomstig met de informatie aangegeven op het typeplaatje van het apparaat. • Het netsnoer nooit scherp buigen of over hete delen laten lopen. • Wikkel het snoer volledig af om oververhitting van het snoer te voorkomen. • Plaats het apparaat nooit in de buurt van apparatuur die warmte afgeven zoals ovens, gasfornuizen, kookplaten, etc. Het apparaat op afstand houden van muren of andere objecten die vlam kunnen vatten zoals gordijnen, handdoeken (katoen of papier etc.). • Zorg er altijd voor dat het apparaat op een effen, vlakke ondergrond staat en niet te dicht op de rand van het werkblad. • Indien u het apparaat wilt verplaatsen, dient u ervoor te zorgen dat het apparaat uitgeschakeld en afgekoeld is. U dient bij het verplaatsen van het apparaat beide handen te gebruiken. • Gebruik het apparaat niet wanneer de stekker, het snoer of het apparaat beschadigd is, wanneer het apparaat niet meer naar behoren functioneert, wanneer het gevallen of op een andere manier beschadigd is. Raadpleeg dan de winkelier of de reparatie afdeling van de fabrikant. Reparaties aan elektrische apparaten dienen uitsluitend door vakmensen uitgevoerd te worden. Verkeerd uitgevoerde reparaties kunnen aanzienlijke gevaren voor de gebruiker tot gevolg hebben. Het apparaat nooit gebruiken met onderdelen die niet door de fabrikant zijn aanbevolen of geleverd. • Indien het apparaat niet gebruikt of gereinigd wordt, zet het apparaat geheel uit en haal de stekker uit de wandcontactdoos. • Niet aan het snoer cq. het apparaat trekken om de stekker uit de wandcontactdoos te halen. Het apparaat nooit met natte of vochtige handen aanraken. • Vermijd het aanraken van de warme delen. • Het apparaat buiten bereik van kinderen houden. Kinderen beseffen de gevaren niet, die kunnen ontstaan met het omgaan met elektrische apparaten. Laat kinderen daarom nooit zonder toezicht met elektrische apparaten werken. Zorg ervoor dat het apparaat altijd zodanig opgeborgen wordt dat kinderen er niet bij kunnen. • Verlengsnoeren mogen alleen gebruikt worden indien de netspanning (zie typeplaatje op de onderkant van de machine) en het vermogen hetzelfde of hoger zijn dan dat van het bijgeleverde apparaat. Gebruik altijd een goedgekeurd, geaard verlengsnoer. • Als u besluit het apparaat, vanwege een defect, niet langer te gebruiken, adviseren wij u, nadat u de stekker uit de wandcontactdoos heeft verwijderd, het snoer af te knippen. Breng het apparaat naar de betreffende afvalverwerkingafdeling van uw gemeente. • Indien het apparaat na het inschakelen niet functioneert, dan kan de zekering in de hoofdschakelaarkast zijn gesprongen. De groep kan te zwaar zijn belast of er is een kortsluiting in het apparaat opgetreden. • Wij adviseren de tijdvertragingsfunctie niet ’s nachts te gebruiken in verband met het niet kunnen ingrijpen bij eventuele problemen. • Ga bij storing nooit zelf repareren; het doorslaan van de temperatuurbeveiliging in het apparaat kan duiden op een defect in het verwarmingssysteem dat niet wordt verholpen door verwijdering of vervanging van deze beveiliging. Het is noodzakelijk dat er uitsluitend originele onderdelen gebruikt worden. • Dit apparaat voldoet aan de EG richtlijn nr. 76/889/EEC voor radio en TV ontstoring met aanvullende richtlijn nr. 82/499. Belangrijk: • In de verpakking vindt u de broodbakmachine, de gebruiksaanwijzing, het bakblik en de kneedhaak. • Verwijder al het verpakkingsmateriaal en houdt dit buiten het bereik van kinderen. • Controleer of alle onderdelen zijn meegeleverd en uit de verpakking zijn genomen en maak de broodbakmachine, het bakblik en de kneedhaak schoon met een vochtige doek. Het bakblik en de kneedhaak zijn bedekt met een anti-aanbaklaag, daarom dient u deze artikelen nooit schoon te maken met schoonmaakmiddelen, een afwasborstel of een spons. Gebruik hiervoor altijd een vochtige doek. • Uw broodbakmachine kan bij het eerste gebruik ietwat roken, dit is volkomen normaal en kan geen kwaad voor de werking van het apparaat. 2. Voor het eerste gebruik De kwaliteit van het brood dat u in de machine bakt, hangt van veel factoren af. Hoe vaker u met uw broodbakmachine werkt, hoe sneller u deze factoren leert kennen wat uiteindelijk het bakresultaat ten goede komt.  De broodbakmachine, relatief eenvoudig in gebruik, vereist echter een correcte dosering van de ingrediënten. Wij adviseren u dan ook om voor het afwegen een keukenweegschaal te gebruiken die bij voorkeur per gram weegt. Wij adviseren in de Inventum broodbakmachine droge gist te gebruiken. Deze (korrel)gist is gemakkelijker te verwerken, langer houdbaar dan verse gist en het geeft een constanter bakresultaat dan verse gist. 3. De kunst van het bakken De machine laat u de keuze tussen verschillende programma’s. Kies het programma voor het type brood dat u wenst, of indien anders aangegeven in het recept. Zout Zout zorgt niet alleen voor een bepaalde smaak aan het brood, maar regelt ook de activiteit van de gist, maakt het deeg stevig en vast en voorkomt dat het brood te hard rijst. Plaats de gist als laatste in de vorm en bovenop de bloem, zodat deze niet in aanraking komt met het zout, suiker en water en/of melk. Zorg ervoor dat uw ingrediënten vers zijn. U kunt de versheid van de gist vaststellen door 1 theelepel suiker in een halve beker water op te lossen en aan dit mengsel 1 theelepel gist toe te voegen. Na een paar minuten moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet u dat de gist vers is. Controleer het deeg tijdens het kneedproces. Na plusminus 5 à 10 minuten moet het eruitzien als een gladde, elastische ronde bol. Voeg telkens 1 eetlepel water toe als het deeg te klonterig is of voeg 1 eetlepel bloem toe als het deeg te vloeibaar is. Zorg ervoor dat u de ingrediënten, inclusief water, toevoegt in de aangegeven volgorde en dat ze op kamertemperatuur zijn. Haal daarom boter en gist tijdig uit de koelkast. Soms kan het brood te hard rijzen. Dit kan veroorzaakt worden door een te hoge kamertemperatuur of een te hoge temperatuur van de ingrediënten. Wanneer u een brood gebakken heeft, dient u de broodbakmachine 15-20 minuten te laten afkoelen alvorens opnieuw te bakken. 4. De ingrediënten De belangrijkste factoren voor het bakken van een geslaagd brood zijn de kwaliteit, de versheid en het correct afwegen van uw ingrediënten. Bloem/ Meel Bloem of meel is het basisbestanddeel van brood. Het gewicht van de bloem of meel verschilt van soort tot soort. Daarom is het absoluut noodzakelijk de juiste hoeveelheid af te meten met een weegschaal. Advies: let met het kopen van meel op de tekst van de verpakking. Er moet op staan dat het meel geschikt is voor het maken van onder andere brood (geen patentbloem gebruiken). Gluten. Gluten zitten van nature in bloem/ meel en bevorderen de rijzing van het brood. Gist Gist is een micro-organisme dat groeit op diverse plantaardige voedingsmiddelen. Gist heeft het vermogen om suikers om te zetten in alcohol en koolzuurgas, waardoor het zich bijzonder snel vermeerdert. Ideaal dus om het deeg te laten rijzen en het lichter en beter verteerbaar te maken.  Boter/olie Boter of olie geeft een betere smaak aan het brood en maken het brood zachter. De boter of olie moet op kamertemperatuur zijn voor u deze bij de andere ingrediënten voegt. Suiker Suiker is de voedingsbron voor de gist en een belangrijk bestanddeel voor het rijzingsproces. U kunt gewone witte suiker, bruine suiker, stroop of honing gebruiken. Het geeft een zekere zachtheid aan de smaak van het brood, verhoogt de voedingswaarde en helpt het brood langer te bewaren. Let op! Gebruik geen grove suiker of suikerklontjes, voor bijvoorbeeld suikerbrood, omdat dit de anti-aanbaklaag van de bakvorm beschadigd. Water Wanneer de bloem/ meel vermengd wordt met het water, vormen de gluten zich en wordt de lucht afgesloten, zodat het brood kan rijzen. Bij een normale omgevingstempera­tuur gebruikt u lauw water om het brood te maken: koud water activeert de gist niet en warm water activeert de gist te sterk. Melk Melk doet de broodkorst bruinen, verbetert de smaak van het brood, verhoogt de voedingswaarde en geeft een mooie romige kleur binnenin. Indien u verse melk gebruikt, dan dient u de hoeveelheid water uiteraard te verminderen om het vochtigheidspeil in evenwicht te houden. Let op: Gebruik geen verse melk als u het bakproces programmeert met de tijdvertragingsfunctie. De melk zou zuur kunnen worden. Andere Ingrediënten In kookboeken kunt u recepten tegenkomen die kruiden, noten, krenten, fruit of groente e.d. vereisen. Gebruik steeds verse ingrediënten. Indien u noten, zonnebloempitten, gedroogd fruit of dergelijke gebruikt, raden wij u aan deze vooraf in water te laten weken, goed droog te deppen en dan pas aan het deeg toe te voegen. Let er wel op dat deze ingrediënten niet te groot en te scherp zijn i.v.m. mogelijke beschadigingen aan de anti-aanbaklaag. De belangrijkste factoren voor het bakken van een geslaagd brood zijn de kwaliteit, de versheid en het correct afwegen van uw ingrediënten. 5. Het display g e c f d b a A: “menu” toets Deze toets gebruikt u om het juiste bakprogramma te selecteren. Elke keer als u op deze toets drukt, hoort u een piep en het programmanummer verandert. Het programma staat in het display vermeld. Deze broodmachine heeft 12 programmamogelijkheden (zie ook: Programma’s, hoofdstuk 6). B: “START” en “STOP” toets Met deze toets start of stopt u het programma. TIP: Indien u het verkeerde programma heeft gekozen, kunt u dit wijzigen door de stop toets een aantal seconden ingedrukt te houden. U kunt daarna de machine opnieuw instellen met het juiste programma. START: om een programma te starten, drukt u de toets in en u zult een korte piep horen. De dubbele punt tussen de tijd in het display zal gaan knipperen en de machine gaat de tijd nu aftellen en werkt het gekozen programma af. STOP: om een programma te beëindigen, drukt u de toets een aantal seconden in totdat u een piep hoort. De piep bevestigt dat u het programma uitgezet heeft. C: “korst” kleur toets Deze toets gebruikt u om aan te geven of u de korst licht, middel of donker wilt hebben. TIP: Indien u een recept voor de eerste maal probeert, adviseren wij u de korst kleur middel te kiezen. D: “gram” toets Deze toets gebruikt u om aan te geven welk gewicht brood u op dat moment wenst te maken. U kunt kiezen uit een brood van 450 of 600 gram. TIP: De totale hoeveelheid van de ingrediënten vermeld in het recept is het gewicht van het brood dat u gaat maken. E en F: Tijdvertragingstoetsen (E: Tijd /F: Tijd ) Met de toetsen kunt u zelf bepalen wanneer uw brood klaar is. Door op de toets  (pijl naar boven) te drukken, zal de tijd met 10 minuten per keer toenemen. Indien u de toets (pijl naar beneden) in drukt, zal de tijd met 10 minuten afnemen. Zie ook: Het gebruik van de tijdvertraging op pagina 6. AAN/UIT Hoe kunt u zien of de machine werkt of het programma loopt? Als de dubbele punt knippert, draait het programma. Als de dubbele punt constant brand, is het programma gestopt. 6. Programma’s Programma 1: Normaal. Dit is het meest gebruikte programma voor het maken van wit brood. Programma 2: Frans. De baktijd is langer dan bij het normale programma waardoor het brood een iets hardere korst krijgt. Programma 3: Volkoren. Dit programma is het meest geschikte programma voor het maken van de zware broden zoals volkoren en meergranen brood. Het brood zal over het algemeen wat kleiner zijn als een wit brood, omdat het meel zwaarder is. Programma 4: Vlug. Dit is een programma voor als u een keer binnen een korte tijd een wit brood wilt hebben. Door de kortere tijd dient u er wel rekening mee te houden dat deze kleiner zal zijn als bij het normale programma. Programma 5: Zoet. Dit programma is geschikt voor het maken van onder andere rozijnen- of krentenbrood. Programma 6: Supersnel I. Met dit programma maakt u binnen één uur een lekker vers wit brood van 450 gram. Programma 7: Supersnel II. Met dit programma maakt u binnen één uur een lekker vers wit brood van 600 gram. Programma 8: Deeg. Met dit programma kunt u de machine alleen deeg laten maken en laten rijzen. Programma 9: Jam. Voor het bereiden van heerlijke verse jam. Let op! Zorg ervoor dat de pitten van de ingrediënten verwijderd zijn voordat u deze in het bakblik doet. Scherpe pitjes kunnen namelijk de anti-aanbaklaag beschadigen. Werkwijze: U doet alle ingrediënten in het bakblik en u stelt de machine in op programma JAM. Daarna drukt u op start en de machine zal nu eerst de ingrediënten gaan voorverwarmen. Daarna zal de machine gaan mengen en uiteindelijk zal de machine de jam laten afkoelen. Als de machine klaar is, geeft deze dit aan door een piepsignaal. U kunt de jam in een potje of bakje gieten en nog verder laten afkoelen. Zodra het voldoende is afgekoeld, kunt u het potje of bakje afsluiten en in de koeling bewaren. Programma 10: Cake. Met dit programma kunt u brood maken dat bereid wordt met bijvoorbeeld bakpoeder. Broden gebakken met dit programma worden minder hoog en vaster van structuur. De tijdvertraging kan op deze stand niet gebruikt worden, omdat het bakpoeder direct werkt. Indien u met dit programma cake wilt maken, raden wij u aan de ingrediënten in het bakblik te doen. Daarna stelt u de machine in en voordat u op start drukt, moet u even met een houten lepel de ingrediënten omscheppen. Dit bevordert namelijk de kneding. Programma 11: Sandwich. Dit programma kunt u gebruiken om een heel luchtig wit brood met een zachte korst te maken voor onder andere sandwiches. Let op! Bij dit programma kunt u geen korstkleur instellen, de machine doet dit zelf. Programma 12: Bakken. Dit programma kunt u gebruiken voor kant-en-klaar deeg dat u bijvoorbeeld al eerder heeft gemaakt. U kunt het deeg met dit programma alleen afbakken. Ook kunt u reeds gebakken brood weer wat opwarmen.  7. Gebruikswijze Stap 1: Haal het bakblik uit de machine door deze een kwartslag naar links te draaien en aan de handgreep recht omhoog uit de machine te trekken. Stap 2: Plaats de kneedhaak (bijgevoegd) op de as in het midden van het bakblik. De kneedhaak moet op een juiste en zorgvuldige manier geplaatst worden zodat alle ingrediënten voldoende gemengd en gekneed worden. Reinig de as altijd goed, zodat eventuele bakrestjes volledig verwijderd zijn. Stap 3: Doe de ingrediënten op de volgende wijze en volgorde in het bakblik: 1. De helft van de benodigde bloem/meel 2. Water/melk 3. Boter/olie 4. Eventueel eieren 5. De rest van de benodigde bloem/meel 6. Suiker (doe de suiker aan één kant) 7. Zout (doe het zout aan de andere kant) 8. Gist (doe de gist in een holletje in het midden) Let op! De gist mag niet in aanraking komen met het water. De mogelijkheid bestaat dan dat het water de gist zal activeren alvorens de ingrediënten voldoende gemengd en gekneed zijn. Stap 4: Verwijder alle restjes van de ingrediënten aan de buitenkant van het bakblik. Plaats het blik weer in de machine en draai deze een kwartslag naar rechts zodat het bakblik goed stevig vast staat. Stap 5: Sluit het deksel. Stap 6: Doe de stekker in het stopcontact en zet de machine aan door middel van de aan/uit knop aan de rechterzijkant van de machine. Zie ook: hoofdstuk 2, “Voor het eerste gebruik”. Stap 7: Stel het juiste programma in door middel van de “menu” toets. Stap 8: Door middel van de “korst” kleur toets kunt u de kleur van de korst instellen. U kunt kiezen uit licht, middel of donker. Stap 9: Met de "gram" toets kiest u welk gewicht brood u op dat moment wilt maken, 450 of 600 gram. Stap 10: Stel eventueel de tijdvertraging in. Zie ook: hoofdstuk 8, “Het gebruik van de tijdvertraging”. Stap 11: Druk op de starttoets. De dubbele punt zal nu gaan knipperen en geeft aan dat de machine werkt. Programmatijden (zie: ook pagina 12) Programma 450 gr. 600 gr. 1. Normaal 2.53 3.00 2. Frans 3.40 3.50 3. Volkoren 3.32 3.40 4. Vlug 1.40* 1.40* 5. Zoet 2.50 2.55 6. Supersnel I 0.58* -.--7. Supersnel II -.--- 0.58*  8. 9. 10. 11. 12. Deeg Jam Cake Sandwich Bakken 1.30* 1.20* 2.50* 2.55 3.00 1.00* 1.30* 1.20* 2.50* 1.00* * Indien u één van deze programma’s kiest, kunt u geen gewicht kiezen. Zie hiervoor ook hoofdstuk 9, “Recepten”. De tijd die in het display staat, is aangegeven in uren en minuten. Voorbeeld: Programma 1, Normaal, 450 gram duurt 2 uur en 53 minuten. Stap 12: Wanneer het brood klaar is, geeft de machine enkele piepsignalen. Druk op de stop toets en houd deze enkele seconden vast. De machine zal nogmaals piepen om te bevestigen dat u het programma heeft gestopt. Zet de machine uit met behulp van de aan/uit knop, verwijder de stekker uit de wandcontactdoos en open het deksel van de machine. Verwijder de bakvorm met behulp van ovenhandschoenen. Laat het brood in het bakblik ca. 10 tot 15 minuten afkoelen en houdt het bakblik omgekeerd boven het aanrecht en schud lichtjes het brood uit het blik. Tijdens het kneedproces van de volgende programma’s gaat er een piepsignaal; Normaal, Frans, Vlug, Zoet en Sandwich. Dit piepsignaal geeft aan dat u de extra ingrediënten kunt toevoegen zoals: rozijnen, krenten of noten. U doet het deksel open, voegt de extra ingrediënten toe, vervolgens sluit u het deksel en het kneedproces zal verder gaan. Let op! Laat krenten, rozijnen en noten vooraf wellen en droog ze met een doek of keukenpapier af. Let erop dat deze ingrediënten niet te groot of te scherp zijn, anders kunt u de antiaanbaklaag van het bakblik beschadigen. Plaats het brood en het bakblik nooit op de buitenkant van de machine of direct op een plastic tafelkleed. Wanneer het brood niet onmiddelijk los komt, draai dan voorzichtig de as aan de onderzijde van het bakblik heen en weer totdat het brood los komt. Indien u het brood uit de machine haalt en de kneedhaak in het brood blijft steken, verwijder deze voorzichtig uit het brood. Laat het brood eventueel nog verder afkoelen op een rooster zodat u daarna de kneedhaak met uw handen kunt verwijderen. Let wel goed op dat de kneedhaak goed is afgekoeld. Het is aan te bevelen om het brood pas na 15-20 minuten door te snijden. Let op: controleer voor het snijden of de kneedhaak uit het brood is verwijderd. Extra: Als u bijvoorbeeld een keer niet op tijd thuis bent, verwarmt de broodmachine nog 60 minuten na. Dit is niet bij de programmatijd inbegrepen met uitzondering van het jamprogramma. 8. Het gebruik van de tijdvertraging Wanneer u de tijdvertraging wilt gebruiken, dient u dit in te stellen voordat u op de “start” toets drukt. Belangrijk: gebruik de tijdvertraging niet wanneer u ingrediënten gebruikt die maar beperkt houdbaar zijn. Volg de eerste 9 stappen beschreven in hoofdstuk 7, vervolgens; nadat u het juiste programma, juiste gewicht en de juiste korstkleur heeft ingesteld, drukt u op de pijltjes toetsen om de tijd op het display te verhogen of te verlagen. Zie ook hoofdstuk 5 (het display).  = 10 minuten erbij  = 10 minuten eraf Voorbeeld: Het is 9.00 uur ‘s morgens en u wilt om 17.00 uur ‘s middags vers gebakken brood. Doe alle ingrediënten in het bakblik. Plaats het bakblik in de broodmachine. Sluit het deksel en druk op de keuze toets om het juiste programma in te stellen. Druk op de korst toets om de korstkleur in te stellen. Druk op de gram toets om het juiste gewicht in te stellen. Druk vervolgens op (pijl omhoog) tot er 8:00 in het display verschijnt. Er zullen immers 8 uren voorbij gegaan zijn vanaf het moment dat u op de start toets gedrukt heeft tot het moment dat het brood klaar moet zijn (17.00 uur ‘s middags). Druk op de start toets. De dubbele punt op het display zal gaan knipperen en de tijd zal nu gaan aflopen tot het tijdstip bereikt is waarop de broodmachine moet beginnen met kneden. De broodmachine zal nu het hele ingestelde programma doorlopen zodat het brood klaar is op het tijdstip dat u heeft gekozen. 9. Recepten Tip! Indien u een grove meelsoort gebruikt, kan het zijn dat u minder water moet gebruiken dan er aangegeven wordt in de recepten. Dit omdat een grove meelsoort minder vocht opneemt. LET OP! Houdt er rekening mee dat een brood van 450 gram klein is en niet hoger zal komen dan ongeveer de helft van het bakblik. Om de rijzing te bevorderen zal bij een brood van 450 gram meer suiker toegevoegd worden. Wit brood 450 gram 600 gram Witte bloem 260 gr. 350 gr. Water 185 ml 210 ml Boter/ olie 5 gr. 10 gr. Suiker 30 gr. 10 gr. Zout 5 gr. 10 gr. Gist 3 gr. 4 gr. Programma: Normaal, Vlug of Sandwich Melkbrood 450 gram 600 gram Witte bloem 260 gr. 350 gr. Melk 185 ml 210 ml Boter/ olie 5 gr. 10 gr. Suiker 30 gr. 10 gr. Zout 5 gr. 10 gr. Gist 3 gr. 4 gr. Programma: Normaal of Sandwich Tarwebrood 450 gram Volkorenmeel 150 gr. Witte bloem 100 gr. Water 185 ml Boter/ olie 5 gr. Suiker 30 gr. Zout 5 gr. Gist 3 gr. Programma: Frans of Volkoren 600 gram 200 gr. 150 gr. 210 ml 10 gr. 10 gr. 10 gr. 4 gr. 6-Granenbrood 450 gram 600 gram 6-Granenmeel 260 gr. 350 gr. Water 175 ml 225 ml Boter/ olie 5 gr. 10 gr. Suiker 30 gr. 10 gr. Zout 5 gr. 10 gr. Gist 3 gr. 4 gr. Programma: Frans of Volkoren Volkorenbrood 450 gram 600 gram Volkorenmeel 260 gram 350 gr. Water 175 ml 225 ml Boter/ olie 5 gr. 10 gr. Suiker 30 gr. 10 gr. Zout 5 gr. 10 gr. Gist 3 gr. 4 gr. Programma: Frans of Volkoren Rozijnen en notenbrood 450 gram 600 gram Witte bloem 250 gr. 320 gr. Eieren 1 1 Water 175 ml 200 ml Boter/ olie 15 gr. 20 gr. Suiker 30 gr. 10 gr. Zout 5 gr. 10 gr. Gist 6 gr. 10 gr. Extra ingrediënten: Rozijnen 150 gr. 230 gr. Noten 75 gr. 100 gr. Let op! U dient eerst het ei in een maatbeker te doen en daarna aanvullen tot 175 of 200 ml water. Dit in verband met het vochtgehalte. Programma: Zoet Zonnebloempitbrood Witte bloem Water Boter/ olie Suiker Zout Gist Extra ingrediënten: Zonnebloempitten Programma: Zoet 450 gram 600 gram 250 gr. 315 gr. 185 ml 210 ml 5 gr. 10 gr. 30 gr. 10 gr. 5 gr. 10 gr. 3 gr. 4 gr. 50 gr. 75 gr.  Honingbrood 450 gram 600 gram Witte bloem 250 gr. 300 gr. Water 185 ml 210 ml Boter/ olie 5 gr. 10 gr. Honing 30 gr. 10 gr. Zout 5 gr. 10 gr. Gist 3 gr. 4 gr. Gebruik bij voorkeur vloeibare honing. Programma: Normaal, Frans of Volkoren Indien u glutenvrij brood wilt maken (voor coeliakie patienten) verwijzen wij u door naar de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Deeg voor broodjes 600 gram Witte bloem 400 gr. Water 250 ml Eierdooier 1 Boter/ olie 15 gr. Suiker 8 gr. Zout 8 gr. Gist 11 gr. Let op! U dient eerst de eierdooier in een maatbeker te doen en daarna aanvullen tot 250 ml water. Dit in verband met het vochtgehalte. Programma: Deeg E-mail: [email protected] Aardbeienjam Aardbeien Suiker Citroensap (vers) of citroensap (geconcentreerd) Programma: Jam 450 gram 275 gram 3 eetlepels 1 eetlepel Abrikozenjam Verse abrikozen Suiker Citroensap (vers) of citroensap (geconcentreerd) Programma: Jam 450 gram 200 gram 3 eetlepels 1 eetlepel Wit brood binnen 1 uur 450 gram Witte bloem 250 gr. Water 175 ml Boter/ olie 5 gr. Suiker 40 gr. Zout 3 gr. Gist 6 gr. Programma: Supersnel I of Supersnel II 600 gram 300 gr. 210 ml 10 gr. 30 gr. 5 gr. 8 gr. Cake Cakemeel 250 gram Boter 200 gram Eieren (geklopt) 3 eieren Suiker 200 gram Vanillesuiker 1 zakje Melk 4 eetlepels Programma: Cake Voor het maken van cake zie hoofdstuk 6.  Elk soort glutenvrij meel behoeft namelijk een eigen recept en bij de coeliakie vereniging kunnen zij u het beste helpen. Nederlandse Coeliakie Vereniging Postbus 65 3860 AB Nijkerk Tel: 033 - 247 10 40 Fax: 033 - 247 10 42 Website: www.coeliakievereniging.nl 10. Reiniging Zet voordat u uw broodmachine wilt reinigen het apparaat uit, haal de stekker uit de wandcontactdoos en laat het volledig afkoelen. Buitenkant Reinig de buitenkant van het apparaat en het kijkvenster met een vochtige doek of spons. Verwijder het bakblik alvorens te reinigen. Indien noodzakelijk kunt u de buitenkant van het apparaat met behulp van een mild afwasmiddel reinigen. Het deksel kunt u eventueel verwijderen voor een makkelijke reiniging. Binnenkant De binnenkant van het apparaat kunt u voorzichtig met een licht vochtige doek schoonmaken. Let op met schoonmaken van het verwarmingselement. Bakblik Het bakblik kunt u reinigen met warm water. Let hierbij op dat u de anti-aanbaklaag niet beschadigd. Indien het niet lukt om de kneedhaak uit het bakblik te verwijderen, dient u het bakblik volledig te laten afkoelen. Vervolgens giet u een beetje warm water in het bakblik zodat de kneedhaak onder water staat. Het water zal er nu voor zorgen dat de klevende deeltjes oplossen en de kneedhaak verwijderd kan worden. Gebruik geen schoonmaakmiddelen of afwasborstels, deze kunnen de anti-aanbaklaag van het bakblik beschadigen. Het bakblik is niet geschikt om in de afwasmachine te reinigen. 11. Enkele tips voor het bakken van een heerlijk brood • Weeg de ingrediënten altijd zeer nauwkeurig af en let erop dat deze op kamertemperatuur zijn. • Voeg de ingrediënten toe in de juiste volgorde. • Zorg ervoor dat de ingrediënten vers zijn. • Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een holletje in het meel. Deze mag niet in aanraking komen met zout, suiker en water (melk). • Tip: U kunt de versheid van de gist vaststellen door de volgende test te doen: Los in een half kopje lauw water 1 theelepel suiker op en voeg aan dit mengsel 1 theelepel gist toe. Na een paar minuten moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet u dat de gist vers is. • Tip: Ca. 5 tot 10 minuten na de start van de broodbakmachine kunt u testen of de deegbal goed is. Het deeg moet eruit zien als een gladde, elastische, ronde bol. U opent het deksel en raakt even met uw vingers de bovenkant van de deegbal aan. Let er op dat de kneedhaak doordraait. Indien het deeg iets blijft plakken aan uw vingers is dit goed. Blijft het deeg plakken aan het bakblik dan is deze te nat. Blijft het deeg niet plakken aan uw vingers dan is de deegbal te droog. • Tip: Zout remt de werking van gist en suiker bevordert de werking. Indien u één van deze twee ingrediënten niet gebruiken mag vanwege een dieet, dan moet u het andere ook weglaten. U krijgt dan brood zonder suiker en zout. • Wanneer u direct een nieuw brood wilt bakken, laat u de machine 10 tot 20 minuten afkoelen alvorens deze opnieuw te gebruiken. • Verschillende soorten brood hebben een andere structuur en grootte omdat de gebruikte ingrediënten verschillen. Sommige broden kunnen veel vaster en kleiner zijn dan andere. Dit is normaal. • Het kan zijn dat u bij sommige recepten de verhoudingen aan moet passen. Daar bedoelen wij mee: de hoeveelheid gist of de hoeveelheid meel of de hoeveelheid water. Nooit alles tegelijk aanpassen. Dit zal namelijk geen effect hebben. De aanpassing kan nodig zijn in verband met: - kwaliteit en soortelijk gewicht van het meel - temperatuurverschillen van de omgeving - versheid van de ingrediënten • Het brood dat u zelf bakt, bevat geen conserveringsmiddelen dus is derhalve ook maar beperkt houdbaar. Indien u het brood luchtdicht verpakt, nadat u het goed heeft laten afkoelen, kunt u het brood een paar dagen goed houden. Uiteraard kunt u het brood ook invriezen, waardoor u het later kunt consumeren. 12. Problemen die zich voor kunnen doen Er bestaan verschillende factoren die uw brood kunnen doen mislukken. Hieronder zullen wij een aantal voorbeelden van slechte resultaten weergeven en eventueel de oplossingen. Het brood is ingezakt. - Indien uw brood ingezakt lijkt langs alle kanten, dan wil dit zeggen dat het deeg te vochtig was. Probeer iets minder water toe te voegen. Wanneer u geconserveerd fruit of groenten gebruikt, laat ze dan eerst goed uitlekken en wrijf ze goed droog voordat u ze gebruikt. Ze zijn langere tijd doordrenkt waardoor ze overtollig vocht bezitten. U kunt ook proberen om een lichtere bloemsoort te gebruiken. - Het kan ook overrijs zijn. Het deeg is zoveel gerezen dat het deeg de rijzing niet aan kan. Probeer iets minder gist toe te voegen, 1 à 2 gram. In dit geval kan het ook aan de hoeveelheid vocht liggen. Het kan zijn dat het meel wat u gebruikt minder water nodig heeft dan er standaard in de recepten staat. Voeg een volgende keer 10 tot 20 ml. minder water toe. Het brood is in het midden onvoldoende gebakken - Indien de binnenkant van het brood onvoldoende gebakken is, kan dit aan de gebruikte bloemsoort liggen. Dit gebeurt meestal door het gebruik van zwaardere bloemsoorten, zoals roggebloem of volkorenbloem. Probeer één kneedproces meer te gebruiken wanneer u deze bloemsoorten gebruikt. Wanneer de broodbakmachine het eerste kneedproces heeft beëindigd, zet u het apparaat stop. Stel dan het apparaat opnieuw in en druk op start: het apparaat zal opnieuw beginnen met kneden, er is nu een grotere hoeveelheid lucht in het deeg opgenomen. - U kunt ook de bruiningsgraad van de korst op donker zetten, waardoor de afbaktemperatuur wat hoger wordt. Het brood is overgelopen - Indien uw brood hoger rijst dan normaal, heeft u teveel gist gebruikt. Controleer of u de juiste hoeveelheid en type gist heeft gebruikt. - Teveel suiker kan uw gist te veel activeren. Verminder de hoeveelheid suiker en pas ook op voor gedroogde vruchten of honing die veel suiker bevatten. Probeer uw hoeveelheid water met 10 tot 20 ml te verminderen. Denk eraan dat een geringere vochtigheid het gist verhindert te actief te zijn. - Het gebruik van een zeer fijn gemalen bloem kan het brood soms ook te hard doen rijzen. Deze bloemsoorten hebben niet zo’n actieve gist nodig om te rijzen dan zwaardere of grover gemalen bloemsoorten. Het brood is te droog - Gebruik iets minder bloem of voeg 1 eetlepel vloeistof toe. Wanneer de broodbakmachine zwaarder deeg mengt of wanneer hij langere kneedtijden gebruikt, kan het zijn dat de machine lichtjes begint te trillen op het aanrecht. Zorg er dus voor dat het apparaat op een stabiel oppervlak staat, niet te dicht in de buurt van een ander voorwerp en ook niet te kort op de rand van het aanrecht. Platte broden - Indien u een door de molen gemalen bloem of volkoren bloem neemt, kan het brood wat platter zijn (geen mooi bolletje). - Als uw brood helemaal niet rijst, dan is het nodig de gist te controleren. Heeft u niet vergeten de gist erbij te doen? Indien het brood slechts lichtjes gerezen is, kan het zijn dat de gist te oud was. - De activering van de gist wordt verhinderd door te koud of te warm water. - Kijk ook de gebruikte dosis zout na. Verzeker u ervan dat u niet teveel zout heeft gebruikt. 13. Veel gestelde vragen Vraag: Waarom is er steeds verschil in de vorm en de hoogte van het brood? Antwoord: De vorm en de hoogte van het brood zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur, de kwaliteit en de hoeveelheid van de ingrediënten. Vraag: Waarom rijst het brood niet? Antwoord: Gist vergeten, te weinig gist of oude gist zorgen ervoor dat het brood niet rijst en “plat” blijft.  Vraag: Hoe werkt de tijdvertraging? Antwoord: De tijdvertraging mag niet ingesteld worden onder de 2.53 uur of boven de 13 uur. De tijdvertraging vereist een minimum van 2 uur en 53 minuten om alle noodzakelijke processen door te lopen. De ingrediënten kunnen bederven wanneer zij langer dan 13 uur in de broodbakmachine blijven zonder gebakken te worden. Voor verdere uitleg, zie: hoofdstuk 8. Vraag: Waarom mogen aan de basis-ingrediënten geen extra ingrediënten worden toegevoegd? Antwoord: Om aan het deeg cq. het brood de juiste vorm te geven en te laten rijzen zoals het hoort, moeten de gedroogde krenten en dergelijke later toegevoegd worden. Bovendien bestaat de kans dat deze ingrediënten stuk gekneed worden tijdens het kneedproces. Zij kunnen aan elkaar gaan kleven en niet gelijkmatig verdeeld worden over het deeg. U kunt deze ingrediënten pas na het eerste “piepsignaal” toevoegen. U kunt geen ingrediënten toevoegen wanneer u één van de snelle programma’s gebruikt. Vraag: Kan er verse melk gebruikt worden in plaats van water? Antwoord: Dat kan, maar dan dient u ervoor te zorgen dat u dezelfde hoeveelheid vocht behoudt. Bijvoorbeeld: als in een recept 210ml water staat, kunt u dit vervangen door 210ml melk of door 105ml water en 105ml melk. Het is belangrijk dat u de totaal aangegeven hoeveelheid vocht gebruikt. Vraag: Het brood is bijna of helemaal niet meer uit het bakblik te krijgen, wat kan ik daaraan doen? Antwoord: Dit kan twee oorzaken hebben. De anti-aanbaklaag van uw bakblik is versleten of het brood is nog niet afgekoeld. Indien de anti-aanbaklaag versleten is, adviseren wij u een nieuw bakblik aan te schaffen. Om erachter te komen wat de oorzaak exact is, adviseren wij u het volgende: zodra de broodbakmachine klaar is, haalt men het bakblik compleet met brood uit de machine en laat het geheel 15 tot 20 minuten afkoelen op het aanrecht. Houd daarna het bakblik ondersteboven en schud het brood lichtjes uit het bakblik. Laat het brood nog eens 15 minuten afkoelen op een rooster alvorens het aan te snijden. Vraag: Er is speling ontstaan op de kneedhaak. Hoe komt dit en wat kan ik hieraan doen? Antwoord: De anti-aanbaklaag aan de binnenkant van de kneedhaak is dik, zacht en nog niet volledig uitgehard. Dit uitharden gebeurt pas als de machine in gebruik genomen wordt. Door de druk die op de kneedhaak komt te staan tijdens het kneden, zal de anti-aanbaklaag aan de binnenkant dunner en harder worden, waardoor er meer ruimte ontstaat. Dit zal in de eerste weken gebeuren en is volkomen normaal. De kneedhaak slijt als het ware een beetje uit en zal niet verder gaan dan dat. Vraag: De kneedhaak blijft in het brood achter, wat kan hieraan doen? Antwoord: Niets, het is namelijk goed dat de kneedhaak in het brood achter blijft. Als dit niet het geval zou zijn, bestaat de kans dat er een groot gat onderin het brood komt. Nu kan het 10 brood eerst afkoelen alvorens de kneedhaak verwijderd wordt. Door het afkoelen wordt het brood steviger en zal er geen gat in het brood ontstaan. Tijdens het eerste gebruik kan het zo zijn dat de kneedhaak in het bakblik achterblijft. Dit heeft alles te maken met de voorgaande vraag. Vraag: Hoe kan ik de binnenkant van mijn broodbakmachine schoonmaken als het deeg overgelopen is? Antwoord: De binnenkant van de broodbakmachine kan gereinigd worden met een ovenreiniger. Let op dat het verwarmingselement goed beschermd wordt. Het verwarmingselement kan gereinigd worden door de machine één of tweemaal, zonder inhoud, een bakprogramma te laten afwerken. Het verwarmingselement zal dan schoonbranden. Vraag: Vanwege een dieet mag ik geen brood met suiker, kan ik suikervrij brood maken in de broodbakmachine? Antwoord: Ja, dat kan. U kunt suiker weglaten uit het basisrecept. Let echter wel op. Als u geen suiker gebruikt, mag u ook geen zout toevoegen. Dit om toch een goede rijzing te krijgen. Vraag: Als ik rozijnenbrood maak, zitten alle rozijnen onderin. Wat kan ik hieraan doen? Antwoord: De deegbal is waarschijnlijk te compact om de rozijnen goed door het deeg te kunnen kneden. Voeg bij het basisrecept 10 tot 20 ml. vocht toe, zodat de deegbal soepeler is en de rozijnen er makkelijker door heen gekneed kunnen worden. Let wel op dat de rozijnen zelf niet te nat zijn. Vraag: De korst is soms lichter, soms donkerder? Antwoord: Dit kunt u zelf instellen door de toets “korst”. Voor een lichte korst zet u het apparaat op licht (light), voor een donkere korst zet u het apparaat op donker (dark). Vraag: Wat is er gebeurd wanneer het brood even hoog gekomen is als het deksel? Antwoord: U heeft teveel gist en/of suiker gebruikt, waardoor er meer gasbellen ontstaan zijn binnenin het brood en het teveel gerezen is. Vraag: Waarom mag u geen brood maken op basis van fruit met de werkwijze “Vlug”? Antwoord: De gisttijd wordt verminderd bij dit programma en wanneer u meer ingrediënten gebruikt, wordt de baktijd ook beïnvloed zodat u geen mooi resultaat zult krijgen wanneer u dit programma met dergelijke recepten gebruikt. Vraag: De broodmachine kneedt trager bij het maken van zwaardere broden? Antwoord: Dit is een normaal verschijnsel wanneer u deze recepten gebruikt. Dit is geen probleem voor de machine, het is wel aan te raden een eetlepel vloeistof toe te voegen. 14. Voordat u het toestel weg wilt brengen voor reparatie. Uw brood mislukt steeds. Wij adviseren u één maal een brood te maken met een kanten-klare broodmix van bijvoorbeeld Koopmans of Honig. Deze kant-en-klare mixen hoeven alleen nog maar aangevuld te worden met water en boter. Is het resultaat goed, dat betekent dat uw machine in orde is en zult u de versheid van uw normale ingrediënten moeten controleren. Is het resultaat slecht, dan kunt u overleggen met onze klantenservice of technische dienst wat u het beste kunt doen. Het telefoonnummer vindt u op de achterkant van deze gebruiksaanwijzing. Het toestel werkt niet - Is het ingeschakeld? - De temperatuur van de broodmachine is te hoog Er komt rook uit de luchtgaten - De ingrediënten zijn misschien op het verwarmingselement gemorst Het brood is ingezakt/Het midden is vochtig - Het brood werd te lang in het bakblik gelaten na het bakken - Er is teveel water of gist gebruikt De bovenkant van het brood is gebarsten en ziet bruin - Te veel bloem, gist of suiker Te klein brood - Niet genoeg bloem, gist, suiker of water - Gebruik van volkorenbloem of bloem die chemische gist bevat - Gebruik van een slecht gisttype - Gebruik van bloem of gist die niet vers meer is Het bovenste deel van het brood is nog bestrooid met bloem - Niet genoeg water Brood onvoldoende gebakken - Stoptoets werd ingedrukt na inschakeling - Het deksel werd geopend tijdens het bakproces Brood is te hard gebakken - Te veel suiker - Korstkleur op donker gezet Brood is slecht gevormd - Niet genoeg bloem - Niet genoeg water 15. Garantiebepalingen en service • Uw garantietermijn bedraagt 12 maanden na aankoop van het product. • De garantie is alleen van toepassing indien de aankoopnota kan worden overlegd. Bewaar daarom uw aankoopnota zorgvuldig. De garantietermijn vangt aan op de aankoopdatum. • De garantie geldt niet in geval van: - normale slijtage; - onoordeelkundig of oneigenlijk gebruik; - onvoldoende onderhoud; - het niet in acht nemen van bedienings- en onderhoudsvoorschriften; - ondeskundige montage of reparatie door uzelf of derden; - door de afnemer toegepaste niet originele onderdelen (bakblik en kneedhaak) zulks ter beoordeling van onze technische dienst. • De garantie geldt niet voor: - normale verbruiksartikelen (bakblik en kneedhaak); - externe verbindingskabels; - (uitwisselbare) signaal- en verlichtingslampjes zulks ter beoordeling van onze technische dienst. Buiten garantie • U dient het apparaat gefrankeerd toe te zenden. Alleen gefrankeerde zendingen worden in behandeling genomen. • Indien de garantie is komen te vervallen of indien de garantietermijn is verstreken, dienen wij de kosten welke verbonden zijn aan een beoordeling en/of reparatie in rekening te brengen. • Op verzoek zullen wij u eerst een prijsopgave verstrekken alvorens tot reparatie over te gaan. Zonder dit verzoek om prijsopgave gaan wij ervan uit dat u, met het opsturen van uw apparaat, automatisch een opdracht tot reparatie heeft verstrekt. • Indien wij tot reparatie zijn overgegaan, zullen beoordelingscq. onderzoekskosten door ons niet in rekening worden gebracht. • Wij behouden ons het recht voor om uw product onder rembours aan u te retourneren of vooruitbetaling te verlangen. • Wij verlenen twee maanden garantie op door onze servicedienst uitgevoerde herstelwerkzaamheden en het daarbij nieuw aangebrachte materiaal, gerekend vanaf de hersteldatum. Indien zich binnen deze periode een storing voordoet welke het direkte gevolg is van de uitgevoerde herstelwerkzaamheden of het daarbij nieuw aangebrachte materiaal, heeft de koper het recht op kosteloos herstel. Mocht het apparaat voor reparatie moeten worden opgestuurd, dan dient u als volgt te handelen: 1.In een brief - voorzien van uw naam, adres en telefoonnummer in blokletters - beknopt doch duidelijk de klacht omschrijven. 2.Het apparaat - samen met de brief en een kopie van de aankoopnota - goed verpakken in een stevige doos, liefst in de originele verpakking. 3.U dient het apparaat gefrankeerd toe te zenden aan: Martex Holland BV Generatorstraat 17 3903 LH VEENENDAAL 4.Alleen gefrankeerde zendingen worden in behandeling genomen. 5.Binnen de garantieperiode zal Martex Holland BV de kosten voor het retourneren van het apparaat voor haar rekening nemen (alleen binnen Nederland). Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. 11 12 Tijdinstelling: 13:00 uur is de maximale tijdvertraging welke u in kunt stellen en de tijd die daarna staat, is de totale programmaduur. Rustperiode: de machine zal tijdens deze periode niets doen en de deegbal zal een beetje rijzen. Vormen: de kneedhaak zal enkele malen ronddraaien om zo het brood vorm te geven. Warmhouden: de machine zal het brood nog 60 minuten warmhouden. Deze extra functie is voor mensen die niet op tijd bij de machine zijn en toch een warm brood willen. *Het piepsignaal voor het toevoegen van extra ingrediënten zal gaan tijdens de 3e kneding. **Het programma zal de jam nu langzaam 20 minuten laten afkoelen. ( m = minuten ) ( s = seconden ) Programma overzicht BM06 Programma Tijdinstelling 1e 2e Rustperiode 3e * Rustperiode Vormen Rustperiode Rijsperiode Bakken Warmhouden kneding kneding kneding 1 NORMAAL - 450 gram 13:00-2:53 2m 7m 20m 14m* 20m 30s 4m30s 45m 60m 60m NORMAAL - 600 gram 13:00-3:00 2m 8m 20m 15m* 20m 30s 4m30s 45m 65m 60m 2 FRANS - 450 gram 13:00-3:40 2m 14m 40m 19m* 20m 30s 9m30s 50m 65m 60m FRANS - 600 gram 13:00-3:50 2m 16m 40m 22m* 20m 30s 9m30s 50m 70m 60m 3 VOLKOREN - 450 gram 13:00-3:32 2m 7m 25m 18m 20m 30s 14m30s 70m 55m 60m VOLKOREN - 600 gram 13:00-3:40 2m 8m 25m 25m 20m 30s 14m30s 70m 60m 60m 4 VLUG 13:00-1:40 2m 5m 5m 8m* 0m 0s 0m 0m 80m 60m 5 ZOET - 450 gram 13:00-2:50 2m 8m 5m 20m* 20m 30s 9m30s 55m 50m 60m ZOET - 600 gram 13:00-2:55 2m 8m 5m 20m* 20m 30s 9m30s 55m 55m 60m 6 SUPER SNEL - 450 gram 13:00-0:58 2m 10m 0m 0m 0m 0s 0m 11m 35m 60m 7 SUPER SNEL - 600 gram 13:00-0:58 1m 8m 0m 0m 0m 0s 0m 9m 40m 60m 8 DEEG 1:30 2m 18m 0m 0m 20m 30s 9m30s 40m 0m 60m 9 JAM 1:20 0m 0m 15m 0m 0m 0s 0m 45m 0m 20m** 10 CAKE 2:50 2m 8m 5m 20m* 29m 30s 30s 35m 70m 60m 11 SANDWICH - 450 gram 13:00-2:55 3m 12m 40m 5m* 24m 30s 30s 40m 50m 60m SANDWICH - 600 gram 13:00-3:00 3m 12m 40m 5m* 24m 30s 30s 40m 55m 60m 12 ALLEEN BAKKEN 1:00 0m 0m 0m 0m 0m 0s 0m 0m 60m 60m Verkoopadres in België: Linea 2000 BVBA Bouwelven 12a, 2280, Grobbendonk, België Tel: 014-217191, Fax: 014-215463fj 24 10BM06.0204 Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. Inventum is een merk van: Martex Holland BV Generatorstraat 17, 3903 LH, Veenendaal, Nederland Tel: 0318-542222, Fax: 0318-542022
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Inventum BM06 Handleiding

Type
Handleiding

in andere talen