05/2017
- 8 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
DE BROODBAKMACHINE GEBRUIKEN
■ Plaats de broodbakmachine op een vlakke, droge en stabiele
ondergrond, bijvoorbeeld op een aanrecht in de keuken..
■ Open het deksel A2 en verwijder het bakblik A4. Monteer de
kneedmessen A3 op de assen, op de bodem van het bakblik A4, en duw
deze naar beneden.
Opmerking:
Om het verwijderen van de kneedmessen A3 te vergemakkelijken,
raden we aan om de kneedmessen A3 en de assen met vet, dat
mag worden verwarmd, in te smeren.
■ Meet de ingrediënten af, volgens het recept, en doe ze in de volgende
volgorde in het bakblik A4:
– Eerst alle vloeibare ingrediënten toevoegen, zoals water, melk, bier,
karnemelk, yoghurt, eieren, enz.
– Vervolgens alle andere losse ingrediënten toevoegen, zoals bloem,
zout, suiker, kruiden, broodkruiden, kiemen, vlokken, zaden, enz.
Doe het zout in een hoek, de suiker in een andere hoek en kruiden in
een andere hoek.
– Ten slotte, maak een gat in het midden van de bloem en plaats daar
de gist. Als uverse gist gebruikt, de suiker in hetzelfde gat. De gist of
het bakpoeder mag niet in contact komen met de vloeistof voordat
de broodbakmachine wordt gestart.
– Voor zwaar, dik deeg met een hoog gehalte aan roggemeel raden
we aan om de ingrediënten in omgekeerde volgorde toe te voegen,
eerst de gist, dan de bloem en als laatste de vloeistof. Ook hier
geldt dat de gist niet in contact mag komen met vloeistof vóór de
broodbakmachine wordt gestart.
– Voor alle recepten moet deze procedure voor het toevoegen van
ingrediënten worden gevolgd.
■ De temperatuur in de ruimte waar de broodbakmachine zich bevindt,
kan een eect hebben op de uiteindelijke grootte van het afgewerkte
brood. De aanbevolen kamertemperatuur is 15 °C tot 34 °C.
■ Plaats het bakblik A4 met de ingrediënten voorzichtig in de
broodbakmachine en duw het naar beneden, zodat het goed vastzit
in het interne gedeelte van de broodbakmachine. Sluit het deksel
A2 en steek de stekker van het netsnoer in het stopcontact. Als de
broodbakmachine wordt aangesloten op een stopcontact zult u een
lange pieptoon horen en zal de standaardinstelling: programma 1,
programmaduur 3:10 en gewicht van brood 3 lb (1.360 g) en korstkleur
“GEMIDDELD” zal op het display B1 worden weergegeven.
Opmerking:
Als er binnen 20 seconden niet op een knop wordt gebruikt, zal de
achtergrondverlichting van het display B1 doven.
■ Gebruik de knop “MENU” B2 om het gewenste programma in te stellen.
Gebruik de knop “KLEUR” B3 om een korstkleur te selecteren en de knop
“BROOD” B6 om het formaat in te stellen. Bepaalde programma’sstellen
uniet in staat om de korstkleur of het broodformaat in te stellen.
■ Als u uw brood op een later tijdstip wilt bakken, dan moet u de
uitgestelde start instellen met de knoppen B4 en B7.
■ Om de broodbakmachine te starten, druk op de knop “START/STOP” B5.
Het dubbele punt in de tijd op het display B1 zal beginnen knipperen
en de resterende tijd tot het einde van het programma zal beginnen
aftellen. De broodbakmachine zal automatisch de afzonderlijke fasen
van het programma voltooien. Tijdens het bakken komt er stoom uit de
ventilatieopeningen.
■ In de programma’s: 1 – BASIS, 2 – VOLKOREN, 3 – FRANS, 4 – SNEL,
5 – ZOET, 6 – CAKE, 10 – SANDWICH en 11 – GLUTENVRIJ kunt
uingrediënten tijdens de bereiden toevoegen, dit wordt aangegeven
door een geluidssignaal. Als udit wilt doen, open het deksel A2 en voeg
de ingrediënten toe, wees voorzichtig dat uzich niet verbrandt aan de
hete stoom die uit de ventilatieopeningen en het bakblik komt.
■ Als het programma is voltooid, zult u een geluidssignaal horen. De
broodbakmachine zal automatisch en gedurende 60 minuten naar
de warmhoudmodus overschakelen. Als u de warmhoudfunctie wilt
uitschakelen, houd dan de knop “START/STOP” B5 ingedrukt.
■ Als het programma is voltooid, open het deksel A2. Neem de hendel
van het bakblik A4 en haal het bakblik A4 uit de broodbakmachine.
Gebruik hiervoor keukenhandschoenen. Plaats het bakblik A4 op een
hittebestendige ondergrond en laat het brood 10 minuten in het bakblik
afkoelen. Draai het bakblik A4 ondersteboven om het brood los te
maken. Als het brood niet op zijn eigen los komt, beweeg dan de assen
een paar keer. Om de messen A3 uit het brood te halen, gebruikt ude
haak A6.
■ Na gebruik, de stekker uit het stopcontact halen, en alle onderdelen
grondig reinigen volgens de instructie in hoofdstuk “Reiniging en
onderhoud”.
Brood snijden en bewaren
■ Laat het brood 20–40 minuten afkoelen voordat uhet snijdt.
■ Om sneden van gelijke dikte te snijden, gebruikt ueen elektrisch mes of
een scherp mes met een gekarteld lemmet.
■ Steek de rest van het brood in een plastic zak. Op kamertemperatuur
kunt uhet brood maximaal 3 dagen bewaren.
■ Als u het brood gedurende een langere periode wilt bewaren (tot
1 maand), steek het dan in een plastic of luchtdichte verpakking en
bewaar het in de vriezer.
■ Zelfgebakken brood bevat geen conserveringsmiddelen en kan
bijgevolg niet even lang als brood uit de winkel worden bewaard.
REINIGING EN ONDERHOUD
■ Voordat u het apparaat schoonmaakt, moet u de stekker uit het
stopcontact halen en het apparaat laten afkoelen.
■ Als het zeer moeilijk is om de kneedmessen A3 uit de assen te
verwijderen, moet uhet bakblik A4 met heet water vullen en 30 minuten
laten weken. Verwijder vervolgens de kneedmessen A3 en maak ze
zorgvuldig schoon met een vochtige doek en wrijf ze droog.
■ Reinig het bakblik A4 binnen en buiten met een vochtige doek. Om
de antikleeaag niet te beschadigen, mag ugeen scherpe voorwerpen
of schurende reinigingsproducten gebruiken. Het bakblik A4 moet
volledig droog zijn voordat uhet in de broodbakmachine plaatst.
Tip:
Na het reinigen, breng een beetje vet, dat mag worden verwarmd,
aan op de kneedmessenA3 en ook in het gat in het midden.
■ Reinig het deksel A2 binnen en buiten met een vochtige doek. Veeg
alles helemaal droog.
Opgelet:
Het is mogelijk dat er aan de binnenkant van het deksel A2 en
op de ventilatieopeningen bruine vlekken ontstaan. Dit zijn
rookresten van de ingrediënten, die samen met de ontsnappende
stoom worden uitgestoten. Dit heeft geen nadelige invloed op
het materiaal van de broodmachine of op de kwaliteit van het
gebakken brood. Verwijder gewoon de vlekken met een vochtige
doek.
Het oppervlak van het bakblik A4 kan na langdurig gebruik
verkleuren. Dit heeft geen nadelige invloed op de werking van de
broodmachine of op de kwaliteit van het gebakken brood.
■ Dompel het apparaat niet in water of een andere vloeistof onder.
■ Voordat u de broodbakmachine opslaat, zorg dat het is afgekoeld,
schoon en droog is, en dat het deksel A2 is gesloten.
BROOD BAKKEN
Een korte beschrijving van de meest voorkomende ingrediënten die
worden gebruikt voor het bakken van brood
1) Broodmeel
Broodmeel heeft een groot glutengehalte (we kunnen het dus meel
met een hoog gehalte aan gluten en eiwitten noemen), heeft een
goede elasticiteit en kan het brood laten rijzen en de grootte van het
brood behouden zonder dat het in elkaar stort. Aangezien het een
hoger glutengehalte dan gewoon meel heeft, kan het worden gebruikt
voor het bakken van grotere broden. Broodmeel is het belangrijkste
ingrediënt bij het bakken van brood.
2) Gewone bloem
Gewone bloem wordt gemaakt door het mengen van zorgvuldig
geselecteerde zachte en harde tarwe, en is geschikt voor het snel
bakken van brood of cake.
3) Volkorenmeel
Volkorenmeel wordt gemaakt door het malen van tarwe en bevat
tarwezemelen en gluten. Volkorenmeel is zwaarder en intensiever dan
normaal meel. Brood gemaakt van volkorenmeel is gewoonlijk kleiner.
Daarom combineren veel recepten volkorenmeel en broodmeel om
optimale resultaten te bereiken.
4) Roggemeel
Roggemeel is vooral bedoeld voor het bakken van donker brood. Het
bevat een grote hoeveelheid minerale verbindingen. Het bevat minder
gluten dan tarwemeel en wordt derhalve gewoonlijk gebruikt in
combinatie met tarwebloem.
5) Maïsbloem en havermout
Maïsbloem en havermout worden gemaakt door het malen van maïs
en haver. Beide zijn bijkomstige ingrediënten en worden gebruikt om
de smaak en structuur van het brood te verbeteren.
6) Suiker
Suiker is een belangrijk ingrediënt om een zoete smaak en broodkleur
te krijgen. Witte suiker helpt het fermentatieproces.