Sencor SBR 760WH Handleiding

Type
Handleiding
05/2017
- 1 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
NL Broodbakmachine
SBR 760WH
05/2017
- 2 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
NL
Broodbakmachine
Belangrijke veiligheidsinstructies
ZORGVULDIG LEZEN EN BEWAREN VOOR TOEKOMSTIG GEBRUIK
Dit apparaat mag door kinderen vanaf 8 jaar en ouder worden gebruikt, alsook door
personen met een lichamelijke of geestelijke handicap, of onervaren personen,
op voorwaarde dat ze goed worden begeleid en geïnformeerd zijn over het
veilig gebruik van het apparaat en de mogelijke gevaren begrijpen. Het reinigen
en onderhouden van het apparaat mag niet door kinderen worden uitgevoerd,
behalve als ze ouder zijn dan 8 jaar en onder toezicht. Houd het apparaat en het
snoer buiten het bereik van kinderen jonger dan 8 jaar. Laat kinderen niet met het
apparaat spelen.
Dit apparaat is bestemd voor huishoudelijk gebruik. Het is niet bedoeld voor
gebruik op plaatsen zoals:
personeelskeuken in winkels, kantoren en andere werkplekken,
– boerderijen,
hotel- of motelkamers en andere woonruimten.
bed & breakfast.
Gebruik het apparaat niet in een industriële omgeving, in de buitenlucht of voor
andere doeleinden dan waarvoor het is bedoeld.
Plaat het apparaat niet op een vensterbank, afdruipplaat of andere onstabiele
oppervlakken; plaats het apparaat niet op een elektrisch fornuis of gasfornuis
of in de buurt van een open haard of andere apparatuur of toestellen die een
warmtebron zijn. Plaats het apparaat op een stabiele en vlakke ondergrond, op
een plaats waar het niet kan omvallen.
Gebruik het apparaat alleen met de originele toebehoren van de fabrikant.
Voordat ude stekker van het apparaat in het stopcontact steekt, moet ucontroleren
of de nominale spanning op het label overeenkomt met de elektrische spanning
van het stopcontact. Sluit het apparaat alleen op een geaard stopcontact aan.
Zorg dat het snoer niet over de rand van een tafel hangt of in contact komt met
een heet oppervlak.
Opgelet:
Dit apparaat is niet ontworpen om met behulp van een geprogrammeerd
apparaat, externe tijdschakelaar of afstandsbediening te worden gebruikt.
05/2017
- 3 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Gebruik het apparaat niet in de buurt van brandbare materialen, zoals gordijnen,
poetsdoeken, enz. Zorg dat er ten minste 50 cm afstand is tussen de warmtebron
en het brandbaar materiaal, met een minimale speling van ten minste 10 cm in alle
andere richtingen.
Bedek het apparaat niet. Anders bestaat er een risico op brand, als het is afgedekt
en automatisch door de ingebouwde timer wordt gestart.
Voordat uhet apparaat start, controleer of het bakblik correct is ingebracht, samen
met alle ingrediënten. Plaats geen aluminiumfolie, plastic huishoudfolie, enz. in
het apparaat.
Opgelet: Heet oppervlak
Wanneer het apparaat in werking is, kunnen toegankelijke oppervlakken heet zijn.
Vermijd contact met de hete oppervlakken en stoom die uit de ventilatieopeningen
komt.
Raak de roterende kneedmessen niet aan.
In een batch mag max. 900 g bloem en 6 g bakpoeder worden gebruikt. Plaats
geen grotere hoeveelheid bloem of bakpoeder in het bakblik.
Zorg dat er geen water of andere vloeistoen op de buitenkant van het kijkvenster
spatten wanneer het apparaat in werking is.
We raden aan om regelmatig de ingrediënten in het bakblik te controleren
wanneer het apparaat in werking is. In het geval dat ze vuur vatten, onmiddellijk
het apparaat uitschakelen, de stekker uit het stopcontact halen en het deksel
gesloten houden.
Haal brood nooit uit het bakblik door op de randen van het bakblik te slaan.
Hierdoor kunt uhet bakblik beschadigen.
Wanneer uklaar bent met het apparaat te gebruiken, moet uhet uitschakelen,
de stekker uit het stopcontact halen en het apparaat laten afkoelen voordat uhet
verplaatst of schoonmaakt.
Als ude stekker uit het stopcontact neemt, trek dan aan de stekker, niet aan het
snoer. Anders kan dit het netsnoer of het stopcontact beschadigen.
Als het netsnoer van het apparaat beschadigd is, laat het repareren door een
erkend reparateur om te voorkomen dat het een gevaarlijke situatie veroorzaakt.
Het is verboden het apparaat te gebruiken als de stekker beschadigd is.
Reinig het apparaat niet onder stromend water en dompel het niet onder in water
of een andere vloeistof.
05/2017
- 4 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Om het risico op letsel door elektrische schokken te voorkomen, mag u het
apparaat niet zelf repareren of aanpassen. Laat alle reparaties of aanpassingen
door een erkend Service Center uitvoeren. Bij het ondeskundig gebruik van het
apparaat, riskeert uhet vervallen van al uw wettelijke rechten m.b.t. tegenvallende
prestaties en kwaliteitsgaranties.
05/2017
- 5 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
1
7
8
9
2
3
4
5
6
1.BASIC
2.WHOLE WHEAT
3.FRENCH
4.QUICK
5.SWEET
6.CAKE
7.JAM
8.DOUGH
9.ULTRA-FAST
10.SANDWICH
11.GLUTENFREE
12.BAKE
MENU
COLOR
TIME+
TIME-
LOAF
START/STOP
LIGHT MEDIUM DARK
2.0LB 2.5LB 3.0LB
7
6
5
4
3
2
1
A
B
05/2017
- 6 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
NL
Broodbakmachine
Handleiding
■ Vóór het gebruik van dit apparaat de handleiding grondig lezen, zelfs
als uvertrouwd bent met het gebruik van dergelijke apparaten. Gebruik
het apparaat alleen op de wijze die in deze handleiding is beschreven.
Bewaar deze handleiding op een veilige plaats waar deze eenvoudig kan
worden gevonden voor toekomstig gebruik.
■ Wij raden aan de originele doos, het verpakkingsmateriaal, de
aankoopbon, levervoorwaarden van de leverancier en garantiekaart te
bewaren, minimaal gedurende de wettelijke aansprakelijkheidsperiode
voor tegenvallende prestaties of kwaliteit. Wilt u het apparaat wilt
transporteren, raden wij uaan het apparaat te verpakken in de originele
doos van de fabrikant.
BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT EN DE
TOEBEHOREN
A1 Handgreep deksel
A2 Deksel met kijkvenster
A3 Kneedmessen
A4 Bakblik met inklapbare
handgreep
A5 Bedieningspaneel met display
A6 Anti-slip voetjes
A7 Maatbeker
A8 Maatlepel
A9 Haak om kneedmes te
verwijderen
BESCHRIJVING VAN HET BEDIENINGSPANEEL MET
LCDSCHERM
B1 Scherm
toont het geselecteerde
programma en de lengte ervan,
de ingestelde korstkleur en het
broodformaat.
B2 De knop „MENU”
dient om de programmas1 tot
12 in te stellen.
B3 De knop „KLEUR
dient om de korstkleur in te
stellen.
B4 De knop „TIJD+”
dient om de uitgestelde start
in te stellen
B5 De knop „START/STOP”
dient om een ingesteld
programma te starten,
pauzeren of annuleren.
B6 De knop „BROOD
dient om het broodformaat
in te stellen: 2 lb (900 g), 2,5 lb
(1.130 g), 3 lb (1.360 g)
B7 De knop „TIJD–”
dient om de uitgestelde start in
te stellen
Opmerking:
De metrische meeteenheid wordt naar beneden afgerond op hele
tienden.
DE BROODBAKMACHINE EN ZIJN FUNCTIES
GEBRUIKEN
De knop “MENU”
■ Dient om programmas te selecteren, van 1 tot 12. Elke druk op de
knop B2 gaat gepaard met een kort geluidssignaal. Het ingestelde
programma en de lengte wordt op het LCD-scherm B1 weergegeven.
De knop “KLEUR”
■ Dient om de korstkleur in te stellen op “LICHT”, “GEMIDDELD” of
“DONKER”. De ingestelde korstkleur wordt op het LCD-scherm B1
weergegeven.
■ Het is niet mogelijk om de korstkleur in te stellen voor de
programmas6 – CAKE, 7 – JAM en8 – DEEG.
De knop “BROOD”
■ Dient om het formaat in te stellen: 2 lb (900 g), 2,5 lb (1.130 g), 3 lb
(1.360 g). Onder formaat wordt verstaan, de totale som van het gewicht
van alle ingrediënten in het bakblik A4. Het ingestelde formaat wordt
op het LCD-scherm B1 weergegeven. De lengte van het programma
is afhankelijk van het gekozen broodformaat, zoals beschreven in het
hoofdstuk Overzicht van programmasen hun lengtes.
■ In de volgende programmasis het niet mogelijk om het formaat in te
stellen: 6 – CAKE, 7 – JAM, 8 – DEEG en12 – BAKKEN.
De knoppen “TIJD+” en “TIJD–”
■ De knoppen B4 en B7 dienen om de uitgestelde start in te stellen.
■ Gebruik deze functies niet voor recepten die ingrediënten bevatten die
snel kunnen bederven, zoals verse eieren, melk, zure room, kaas, enz.
■ Houd uaan de correcte volgorde om ingrediënten aan het bakblik A4
toe te voegen, zoals beschreven in het hoofdstuk De broodbakmachine
gebruiken. Gist mag niet in contact komen met vloeistoen voordat het
programma wordt gestart.
Voorbeeld van een timerinstelling:
Het is 21:00 en uwilt een vers gebakken brood om 8.00 uur de volgende dag
(dat wil zeggen een tijdverschil van 11 uur). Selecteer eerst het programma,
de korstkleur en het broodformaat. Gebruik vervolgens de knoppen B4 en
B7 om de tijd die op het display B1 wordt weergegeven te wijzigen naar
11:00. Dat is het tijdstip waarop uhet brood uit de broodbakmachine mag
verwijderen. Elke keer dat de knoppen B4 of B7 worden ingedrukt, zal de tijd
met 10 minuten worden verlengd of verkort. Om het ingestelde programma
te starten in de modus Uitgestelde start drukt uop de knop “START/STOP”
B5. De tijd zal beginnen met aftellen op het display. Controleer regelmatig
de broodbakmachine zodra het ingestelde programma wordt uitgevoerd.
Opmerking:
De timer kan maximaal op 13 uur worden ingesteld.
De knop “START/STOP”
■ Dient om een ingesteld programma te starten, pauzeren of stoppen.
■ Om het programma te starten, druk eenmaal op B5. Uzult een korte
pieptoon horen, de komma in de tijdswaarde op het LCD-display B1
zal beginnen knipperen en het ingestelde programma zal worden
uitgevoerd. Als een programma wordt uitgevoerd, worden de andere
knoppen gedeactiveerd om onbedoelde onderbreking van de
programmafase te vermijden.
■ Ukunt de programmafase pauzeren door kortstondig op de knop B5
te drukken. Het aftellen van de resterende tijd van het programma zal
worden gepauzeerd en de tijdswaarde op het display B1 zal knipperen.
De instelling zal in het geheugen van de broodbakmachine worden
opgeslagen. Om het ingestelde programma te hervatten, druk nogmaals
op de knop B5. Als u dit niet doet, dan wordt deze automatisch
10 minuten nadat deze werd gepauzeerd opnieuw gestart.
■ Om het programma te beëindigen, houd knop B5 ongeveer 2 seconden
ingedrukt. Het einde van het programma wordt aangegeven door een
lange pieptoon.
DE FUNCTIE “WARM HOUDEN”
■ Als het programma is voltooid, zal de broodbakmachine automatisch
en gedurende 60 minuten naar de warmhoudmodus overschakelen.
Als u het brood uit de broodbakmachine wilt halen, zonder de
daaropvolgende warmhoudfunctie, dan kunt udeze functie annuleren
door de knop START/STOP B5 ingedrukt te houden.
■ Deze functie is niet beschikbaar voor de programma’s6 – CAKE, 7 – JAM
en 8 – DEEG.
GEHEUGENFUNCTIE
■ In het geval van een korte stroomstoring (tot 10 minuten) zal de
broodbakmachine automatisch het ingestelde programma opnieuw
starten, zonder dat uop de knop “START/STOP” B5 moet drukken, zodra
er opnieuw stroom is.
■ Als de stroomstoring langer dan 10 minuten duurt, zal het gepauzeerde
programma niet opnieuw worden hervat. Als de rijsfase nog niet is
begonnen, dan kunt uhet programma vanaf het begin opnieuw starten.
Als de rijsfase al is beginnen, dan moet uopnieuw beginnen met nieuwe
ingrediënten.
WAARSCHUWINGEN OP DISPLAY
1. Als het programma wordt gestart en de tekst “H:HH” op het display
B1 wordt weergegeven, samen met een geluidssignaal, dan betekent
dit dat de temperatuur in de broodbakmachine te hoog is. Dit kan
gebeuren wanneer u probeert om de broodbakmachine direct na
het bakken van een brood te gebruiken. Open het deksel A2 en
laat de broodbakmachine 10 tot 20 minuten afkoelen. Zodra de
broodbakmachine is afgekoeld, kunt udeze opnieuw gebruiken.
2. Als het programma wordt gestart en de tekst “L:LL op het display B1
wordt weergegeven, samen met een geluidssignaal, dan betekent
dit dat de temperatuur in de broodbakmachine te laag is. Open het
deksel A2 en plaats de broodbakmachine in kamertemperatuur. De
aanbevolen kamertemperatuur is 15 °C tot 34 °C.
3. Als de tekst “EE0” of “EE1” op het display B1 wordt weergegeven, neem
dan contact op met een erkend servicecentrum.
05/2017
- 7 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
OVERZICHT VAN PROGRAMMA'SEN HUN LENGTE
1 – BASIC (standaard brood)
Dit programma bestaat uit de fases Kneden, Rijzen en Bakken. Het wordt
gebruikt voor het bakken van standaard broodsoorten van wit tarwemeel
die op smaak kunnen worden gebracht met behulp van verschillende
ingrediënten zoals kruiden, enz.
2 – WHOLE WHEAT (volkoren brood)
Dit programma bestaat uit de fases Kneden, Rijzen en Bakken. Het wordt
gebruikt om brood te bakken van volkorenmeel.
Opmerking:
Voor dit programma raden we het gebruik van de functie
Uitgestelde start niet aan. De kwaliteit van het brood kan negatief
worden beïnvloed.
3 – FRENCH (Frans brood)
Dit programma bestaat uit de fases Kneden, Rijzen en Bakken, de fase
Rijzen is langer dan deze van het basisprogramma. Het wordt gebruikt voor
het bakken van het traditioneel Frans wit brood met een zacht midden
en krokante korst. We raden aan om Frans brood dezelfde dag nog te
consumeren.
4 – QUICK (snel bakken)
Dit programma bestaat uit de fases Kneden, Rijzen en Bakken. Dit is een
sneller alternatief dan programmanr. 1 – BASIS Een brood dat op deze
manier wordt gebakken heeft een minder luchtig midden dan een brood
gebakken met het basisprogramma.
5 – SWEET (zoet brood)
Dit programma bestaat uit de fases Kneden, Rijzen en Bakken. Het
wordt gebruikt voor het bakken van zoet brood met een hoger
vet- en suikergehalte, en door toevoeging van gedroogde vruchten,
chocoladeschilfers, gekonjte sinaasappelschil, enz.
6 – CAKE
Dit programma bestaat uit de fases Kneden, Rijzen en Bakken. Het wordt
gebruikt voor het bakken van cakes en zoet gebak, bereid met deeg dat
bakpoeder of natriumbicarbonaat bevat.
7 – JAM
Dit programma wordt gebruikt voor het maken van marmelade en jam.
Bereid de marmelade en jam in kleinere baksels aangezien ze tijdens het
bereiden in volume toenemen. Jam is kleverig en moeilijk te verwijderen als
het uit het bakblik komt.
8 – DOUGH (deeg)
Dit programma wordt gebruikt voor het mengen en kneden van
ingrediënten en laat het deeg rijzen, bijvoorbeeld pizza, broodjes, enz. Het
omvat niet de fase Bakken.
9 – ULTRA-FAST (ultrasnel)
Brood zo snel mogelijk kneden, laten rijzen en bakken. Meestal is dit
brood minder luchtig dan het brood dat met programma 4 – SNEL wordt
gebakken.
De watertemperatuur zeer belangrijk voor dit programma. Om het brood te
laten rijzen naar de gewenste grootte, dient de temperatuur van het water
of andere vloeibare ingrediënten in het bereik 48 tot 50 °C te zijn.
10 – SANDWICH (toastbrood)
Dit programma bestaat uit de fases Kneden, Rijzen en Bakken. Dit
programma wordt gebruikt voor het bakken van een luchtig toastbrood
met een dunne korst.
11 – GLUTEN FREE (glutenvrij)
Dit programma bestaat uit de fases Kneden, Rijzen en Bakken. Het deeg rijst
alleen in één fase en de baktijd is langer, gezien het hogere vochtgehalte.
12 – BAKE (bakken)
Dit programma omvat alleen de fase Bakken en maakt van uw
broodbakmachine een kleine oven. De baktijd kan worden ingesteld van 10
tot 60 minuten. Het wordt gebruikt voor het bakken van kant-en-klaar deeg
uit de winkel of voor het extra bakken van een brood dat net klaar is met het
bakken, als uvindt dat de korstkleur te licht is.
Programma Korstkleur Broodformaat Lengte
van het
pro-
gramma
Warm-
houd-
functie
Tijd
voor het
toevoe-
gen van
ingredi-
enten
Maximale
tijdinstel-
ling
1 – BASIC light /
medium /
dark
3 lb (1.360 g) 03:10 60 min 2:30 13 uur
2,5 lb (1.130 g) 3:05 60 min 02:25 13 uur
2 lb (900 g) 3:00 60 min 02:20 13 uur
2 – WHOLE
WHEAT
light /
medium /
dark
3 lb (1.360 g) 3:50 60 min 03:05 13 uur
2,5 lb (1.130 g) 3:42 60 min 03:00 13 uur
2 lb (900 g) 3:34 60 min 02:52 13 uur
3 – FRENCH light /
medium /
dark
3 lb (1.360 g) 3:55 60 min 02:45 13 uur
2,5 lb (1.130 g) 3:45 60 min 02:40 13 uur
2 lb (900 g) 3:40 60 min 02:39 13 uur
4 – QUICK light /
medium /
dark
3 lb (1.360 g) 2:10 60 min 01:45 13 uur
2,5 lb (1.130 g) 2:05 60 min 01:40 13 uur
2 lb (900 g) 2:00 60 min 01:35 13 uur
5 – SWEET light /
medium /
dark
3 lb (1.360 g) 3:00 60 min 02:35 13 uur
2,5 lb (1.130 g) 2:55 60 min 2:30 13 uur
2 lb (900 g) 2:50 60 min 02:27 13 uur
6 – CAKE --- --- 01:48 --- 01:28 13 uur
7 – JAM --- --- 01:20 --- --- ---
8 – DOUGH --- --- 01:30 --- --- 13 uur
9 – ULTRA-
FAST
light /
medium /
dark
3 lb (1.360 g) 1:48 60 min --- ---
2,5 lb (1.130 g) 1:38 60 min --- ---
2 lb (900 g) 1:35 60 min --- ---
10 –
SANDWICH
light /
medium /
dark
3 lb (1.360 g) 3:05 60 min 02:12 13 uur
2,5 lb (1.130 g) 3:00 60 min 02:07 13 uur
2 lb (900 g) 2:55 60 min 02:02 13 uur
11 – GLUTEN
FREE
light /
medium /
dark
3 lb (1.360 g) 3:55 60 min 03:18 13 uur
2,5 lb (1.130 g) 3:50 60 min 03:13 13 uur
2 lb (900 g) 3:45 60 min 03:08 13 uur
12 – BAKE light /
medium /
dark
--- 0:10 to
1:00
60 min --- ---
VOOR HET EERSTE GEBRUIK
1. Neem de broodbakmachine en toebehoren uit de verpakking en
verwijder alle verpakkingsmaterialen, inclusief folders en labels.
Belangrijk, vergeet niet het label onder het bakblik A4 te verwijderen.
2. Was de onderdelen en verwijderbare onderdelen, die in aanraking
komen met voedsel, onder warm stromend water met een afwasmiddel.
Spoel ze vervolgens met drinkbaar water en droog ze met een jne
doek.
3. Plaats het bakblik A4 en de kneedmessen A3 terug op hun plaats in de
broodbakmachine. Sluit de broodbakmachine aan op een stopcontact,
stel programma 12 in – BAKKEN – en laat de broodbakmachine
ongeveer 10 minuten in deze modus werken. Wanneer het programma
is voltooid, annuleer de warmhoudfunctie, haal de stekker uit het
stopcontact en laat de broodbakmachine afkoelen. Was het bakblik A4
en de kneedmessen A3 opnieuw en droog deze af.
Opmerking:
Wanneer de broodbakmachine voor het eerst wordt ingeschakeld,
kan er lichte rook ontstaan. Dit is volkomen normaal.
4. De broodbakmachine is nu klaar voor gebruik.
05/2017
- 8 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
DE BROODBAKMACHINE GEBRUIKEN
■ Plaats de broodbakmachine op een vlakke, droge en stabiele
ondergrond, bijvoorbeeld op een aanrecht in de keuken..
■ Open het deksel A2 en verwijder het bakblik A4. Monteer de
kneedmessen A3 op de assen, op de bodem van het bakblik A4, en duw
deze naar beneden.
Opmerking:
Om het verwijderen van de kneedmessen A3 te vergemakkelijken,
raden we aan om de kneedmessen A3 en de assen met vet, dat
mag worden verwarmd, in te smeren.
■ Meet de ingrediënten af, volgens het recept, en doe ze in de volgende
volgorde in het bakblik A4:
Eerst alle vloeibare ingrediënten toevoegen, zoals water, melk, bier,
karnemelk, yoghurt, eieren, enz.
Vervolgens alle andere losse ingrediënten toevoegen, zoals bloem,
zout, suiker, kruiden, broodkruiden, kiemen, vlokken, zaden, enz.
Doe het zout in een hoek, de suiker in een andere hoek en kruiden in
een andere hoek.
Ten slotte, maak een gat in het midden van de bloem en plaats daar
de gist. Als uverse gist gebruikt, de suiker in hetzelfde gat. De gist of
het bakpoeder mag niet in contact komen met de vloeistof voordat
de broodbakmachine wordt gestart.
Voor zwaar, dik deeg met een hoog gehalte aan roggemeel raden
we aan om de ingrediënten in omgekeerde volgorde toe te voegen,
eerst de gist, dan de bloem en als laatste de vloeistof. Ook hier
geldt dat de gist niet in contact mag komen met vloeistof vóór de
broodbakmachine wordt gestart.
Voor alle recepten moet deze procedure voor het toevoegen van
ingrediënten worden gevolgd.
■ De temperatuur in de ruimte waar de broodbakmachine zich bevindt,
kan een eect hebben op de uiteindelijke grootte van het afgewerkte
brood. De aanbevolen kamertemperatuur is 15 °C tot 34 °C.
■ Plaats het bakblik A4 met de ingrediënten voorzichtig in de
broodbakmachine en duw het naar beneden, zodat het goed vastzit
in het interne gedeelte van de broodbakmachine. Sluit het deksel
A2 en steek de stekker van het netsnoer in het stopcontact. Als de
broodbakmachine wordt aangesloten op een stopcontact zult u een
lange pieptoon horen en zal de standaardinstelling: programma 1,
programmaduur 3:10 en gewicht van brood 3 lb (1.360 g) en korstkleur
“GEMIDDELD” zal op het display B1 worden weergegeven.
Opmerking:
Als er binnen 20 seconden niet op een knop wordt gebruikt, zal de
achtergrondverlichting van het display B1 doven.
■ Gebruik de knop “MENU” B2 om het gewenste programma in te stellen.
Gebruik de knop “KLEUR” B3 om een korstkleur te selecteren en de knop
“BROOD” B6 om het formaat in te stellen. Bepaalde programma’sstellen
uniet in staat om de korstkleur of het broodformaat in te stellen.
■ Als u uw brood op een later tijdstip wilt bakken, dan moet u de
uitgestelde start instellen met de knoppen B4 en B7.
■ Om de broodbakmachine te starten, druk op de knop “START/STOP” B5.
Het dubbele punt in de tijd op het display B1 zal beginnen knipperen
en de resterende tijd tot het einde van het programma zal beginnen
aftellen. De broodbakmachine zal automatisch de afzonderlijke fasen
van het programma voltooien. Tijdens het bakken komt er stoom uit de
ventilatieopeningen.
■ In de programmas: 1 – BASIS, 2 – VOLKOREN, 3 – FRANS, 4 – SNEL,
5 – ZOET, 6 – CAKE, 10 – SANDWICH en 11 – GLUTENVRIJ kunt
uingrediënten tijdens de bereiden toevoegen, dit wordt aangegeven
door een geluidssignaal. Als udit wilt doen, open het deksel A2 en voeg
de ingrediënten toe, wees voorzichtig dat uzich niet verbrandt aan de
hete stoom die uit de ventilatieopeningen en het bakblik komt.
■ Als het programma is voltooid, zult u een geluidssignaal horen. De
broodbakmachine zal automatisch en gedurende 60 minuten naar
de warmhoudmodus overschakelen. Als u de warmhoudfunctie wilt
uitschakelen, houd dan de knop “START/STOP” B5 ingedrukt.
■ Als het programma is voltooid, open het deksel A2. Neem de hendel
van het bakblik A4 en haal het bakblik A4 uit de broodbakmachine.
Gebruik hiervoor keukenhandschoenen. Plaats het bakblik A4 op een
hittebestendige ondergrond en laat het brood 10 minuten in het bakblik
afkoelen. Draai het bakblik A4 ondersteboven om het brood los te
maken. Als het brood niet op zijn eigen los komt, beweeg dan de assen
een paar keer. Om de messen A3 uit het brood te halen, gebruikt ude
haak A6.
■ Na gebruik, de stekker uit het stopcontact halen, en alle onderdelen
grondig reinigen volgens de instructie in hoofdstuk “Reiniging en
onderhoud”.
Brood snijden en bewaren
■ Laat het brood 20–40 minuten afkoelen voordat uhet snijdt.
■ Om sneden van gelijke dikte te snijden, gebruikt ueen elektrisch mes of
een scherp mes met een gekarteld lemmet.
■ Steek de rest van het brood in een plastic zak. Op kamertemperatuur
kunt uhet brood maximaal 3 dagen bewaren.
■ Als u het brood gedurende een langere periode wilt bewaren (tot
1 maand), steek het dan in een plastic of luchtdichte verpakking en
bewaar het in de vriezer.
■ Zelfgebakken brood bevat geen conserveringsmiddelen en kan
bijgevolg niet even lang als brood uit de winkel worden bewaard.
REINIGING EN ONDERHOUD
■ Voordat u het apparaat schoonmaakt, moet u de stekker uit het
stopcontact halen en het apparaat laten afkoelen.
■ Als het zeer moeilijk is om de kneedmessen A3 uit de assen te
verwijderen, moet uhet bakblik A4 met heet water vullen en 30 minuten
laten weken. Verwijder vervolgens de kneedmessen A3 en maak ze
zorgvuldig schoon met een vochtige doek en wrijf ze droog.
■ Reinig het bakblik A4 binnen en buiten met een vochtige doek. Om
de antikleeaag niet te beschadigen, mag ugeen scherpe voorwerpen
of schurende reinigingsproducten gebruiken. Het bakblik A4 moet
volledig droog zijn voordat uhet in de broodbakmachine plaatst.
Tip:
Na het reinigen, breng een beetje vet, dat mag worden verwarmd,
aan op de kneedmessenA3 en ook in het gat in het midden.
■ Reinig het deksel A2 binnen en buiten met een vochtige doek. Veeg
alles helemaal droog.
Opgelet:
Het is mogelijk dat er aan de binnenkant van het deksel A2 en
op de ventilatieopeningen bruine vlekken ontstaan. Dit zijn
rookresten van de ingrediënten, die samen met de ontsnappende
stoom worden uitgestoten. Dit heeft geen nadelige invloed op
het materiaal van de broodmachine of op de kwaliteit van het
gebakken brood. Verwijder gewoon de vlekken met een vochtige
doek.
Het oppervlak van het bakblik A4 kan na langdurig gebruik
verkleuren. Dit heeft geen nadelige invloed op de werking van de
broodmachine of op de kwaliteit van het gebakken brood.
■ Dompel het apparaat niet in water of een andere vloeistof onder.
■ Voordat u de broodbakmachine opslaat, zorg dat het is afgekoeld,
schoon en droog is, en dat het deksel A2 is gesloten.
BROOD BAKKEN
Een korte beschrijving van de meest voorkomende ingrediënten die
worden gebruikt voor het bakken van brood
1) Broodmeel
Broodmeel heeft een groot glutengehalte (we kunnen het dus meel
met een hoog gehalte aan gluten en eiwitten noemen), heeft een
goede elasticiteit en kan het brood laten rijzen en de grootte van het
brood behouden zonder dat het in elkaar stort. Aangezien het een
hoger glutengehalte dan gewoon meel heeft, kan het worden gebruikt
voor het bakken van grotere broden. Broodmeel is het belangrijkste
ingrediënt bij het bakken van brood.
2) Gewone bloem
Gewone bloem wordt gemaakt door het mengen van zorgvuldig
geselecteerde zachte en harde tarwe, en is geschikt voor het snel
bakken van brood of cake.
3) Volkorenmeel
Volkorenmeel wordt gemaakt door het malen van tarwe en bevat
tarwezemelen en gluten. Volkorenmeel is zwaarder en intensiever dan
normaal meel. Brood gemaakt van volkorenmeel is gewoonlijk kleiner.
Daarom combineren veel recepten volkorenmeel en broodmeel om
optimale resultaten te bereiken.
4) Roggemeel
Roggemeel is vooral bedoeld voor het bakken van donker brood. Het
bevat een grote hoeveelheid minerale verbindingen. Het bevat minder
gluten dan tarwemeel en wordt derhalve gewoonlijk gebruikt in
combinatie met tarwebloem.
5) Maïsbloem en havermout
Maïsbloem en havermout worden gemaakt door het malen van maïs
en haver. Beide zijn bijkomstige ingrediënten en worden gebruikt om
de smaak en structuur van het brood te verbeteren.
6) Suiker
Suiker is een belangrijk ingrediënt om een zoete smaak en broodkleur
te krijgen. Witte suiker helpt het fermentatieproces.
05/2017
- 9 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
7) Gist
Gist activeert het fermentatieproces in het deeg en produceert
koolstofdioxide, waarbij het brood in volume toeneemt en de interne
vezels worden gewijzigd.
1 theelepel actieve droge gist = 3/4 theelepel instant gist
1,5 theelepel actieve droge gist = 1 theelepel instant gist
2 theelepels actieve droge gist = 1,5 theelepel instant gist
Gist moet worden bewaard in een koelkast aangezien het bederft
bij een hoge temperatuur; controleer de houdbaarheidsdatum voor
gebruik. Plaats de gist snel terug in de koelkast na elk gebruik.
Tip:
Door de onderstaande procedure te volgen, kunt u snel
controleren of de gist vers en actief is.
1. Giet 1/2 kopje warm water (45 – 50 °C) in een maatbeker.
2. Voeg 1 theelepel witte suiker toe en meng het, bestrooi
vervolgens het mengsel met 2 theelepels gist.
3. Plaats de maatbeker ca. 10 minuten in een warme omgeving.
Niet mengen.
4. Het schuim moet tot aan de rand van de maatbeker komen.
Indien niet, dan is de gist niet actief.
8) Zout
Zout is essentieel voor het verbeteren van de smaak van het brood en
de korstkleur. Zout vertraagt ook het rijzen.
9) Eieren
Eieren kunnen de structuur van het brood verbeteren, het brood meer
voedzaam en groter maken, en het brood een specieke eismaak
geven. Als ueieren wilt gebruiken, moet ude schaal verwijderen en
gelijkmatig mengen.
10) Vet, boter en plantaardige olie
Vet kan het brood jner maken en de houdbaarheid verlengen. Boter
moet worden gesmolten of in kleine stukjes worden gesneden, zodat
het gelijkmatig kan worden gemengd.
11) Bakpoeder
Bakpoeder wordt vooral gebruikt om brood en cakes in het programma
Ultrasnel te laten rijzen. De fermentatie gebeurt onmiddellijk en
produceert een gas dat bellen maakt en de structuur van het brood
verbetert.
12) Zuiveringszout
Hetzelfde geldt voor zuiveringszout. Het kan ook in combinatie met
bakpoeder worden gebruikt.
13) Water en andere vloeistoen
Water is een essentieel ingrediënt in de broodbereiding. In het
algemeen geldt dat de meest geschikte watertemperatuur
20 – 25 °C is. Niettemin, om te rijzen in versnelde programma’smoet de
watertemperatuur 48 – 50 °C bedragen. Water kan door melk worden
vervangen, of water gemengd met 2% melkpoeder, wat de smaak van
het brood en de korstkleur kan verbeteren.
■ Meel kan hetzelfde lijken, maar de eectiviteit van gist, of het
absorptievermogen van de verschillende soorten meel verschillen
wezenlijk naargelang het groeigebied, de groeicondities,
maalomstandigheden en houdbaarheid. Om te testen, selecteer
verschillende merken meel, proef het en vergelijk de resultaten –
selecteer vervolgens het meel, dat op basis van uw ervaring en smaak,
het beste resultaat geeft.
RECEPT TIPS
■ De gewicht- en volumeverhouding in alle verstrekte recepten is alleen
ter informatie. De resultaten zijn afhankelijk van verschillende factoren:
– waterhardheid (te zacht water zal ervoor zorgen dat het deeg sneller
rijst).
– luchtvochtigheid (als de RV te hoog is moet ude hoeveelheid water
met 1–2 eetlepels verminderen)
– hoogte boven zeeniveau (op meer dan 750 m zal het deeg sneller
rijzen)
– consistentie van ingrediënten
■ Voor de hierboven vermelde redenen raden we aan om uw recept aan te
passen aan de bestaande omstandigheden.
■ Een maatlepel A8 en maatbeker A7 zijn standaard toebehoren van
de broodbakmachine. De maatlepel A8 heeft aan elk uiteinde een
maatlepel (groot en klein). Inhoud van de kleine maatlepel is 5 ml.
Inhoud van de kleine maatlepel is 15 ml. De maatbeker A7 heeft een
inhoud van 250 ml.
■ Een niveau van de maatbeker A7 is 150 g meel of 250 ml water.
■ Een niveau van de kleine maatlepel is 6 g zout, 3,5 g gedroogde gist,
4,5 g meelverbeteraar, 3,5 g wijnsteen of 6 g zuiveringszout.
■ Een niveau van de grote maatlepel is 14 g suiker, 7 g rozijnen, 6 g noten,
6,5 g melkpoeder of 16 g olie. Een volledig ei weegt ongeveer 50 tot 60 g.
■ Bij het meten van de ingrediënten moet ude maatbeker of -lepel op een
vlakke ondergrond plaatsen. Controleer de exacte hoeveelheid vloeistof
met de maatbeker of -lepel op ooghoogte.
Tip:
Als uom welke reden dan ook het brood niet volgens het recept
wil bakken, dan kunt u nog steeds kant-en-klare broodmixen
kopen. Voor kant-en-klare mixen moet u altijd de instructies op
de verpakking van het product volgen. Houd er rekening mee
dat zelfs kant-en-klare mixen soms vereisen dat ugist afzonderlijk
toevoegt.
Recept voor standaard brood
340 ml water
1 kleine maatlepel zout
3 grote maatlepels witte suiker
2 grote maatlepels plantaardige olie
3 ¾ maatbekers broodmeel
2 ½ grote maatlepels mager melkpoeder
2 kleine maatlepels meelverbeteraar
1 ¼ kleine maatlepel gedroogde gist
Instellingen broodbakmachine: Programma 1 – BASIS, broodformaat:
900 g, korst: zoals gewenst.
Volkorenbrood
340 ml water
1 kleine maatlepel zout
2 ½ grote maatlepels witte suiker
1 ½ grote maatlepels plantaardige olie
1 ¾ maatbekers volkorenmeel
2 maatbekers broodmeel
2 grote maatlepels mager melkpoeder
2 kleine maatlepels meelverbeteraar
1 ¼ kleine maatlepel gedroogde gist
Instellingen broodbakmachine: Programma 2 – VOLKOREN, broodformaat:
900 g, korst: zoals gewenst.
Frans brood
340 ml water
1 ½ kleine maatlepel zout
2 ½ grote maatlepels witte suiker
1 ¼ grote maatlepels plantaardige olie
3 ¾ maatbekers broodmeel
2 ½ grote maatlepels mager melkpoeder
2 kleine maatlepels meelverbeteraar
1 ¼ kleine maatlepel gedroogde gist
Instellingen broodbakmachine: Programma 3 – FRANS, broodformaat:
900 g, korst: zoals gewenst.
Zoet brood
240 ml water
2 eieren
½ grote maatlepel witte suiker
1 ½ kleine maatlepel zout
1 ½ grote maatlepels plantaardige olie
3 maatbekers broodmeel
2 ½ grote maatlepels mager melkpoeder
2 kleine maatlepels meelverbeteraar
1 kleine maatlepel gedroogde gist
Instellingen broodbakmachine: Programma 5 – ZOET, broodformaat:
900 g, korst: zoals gewenst.
Cake
4 eieren
80 ml melk
1 grote maatlepel gesmolten boter
1 ½ kleine maatlepel zout
2 ½ grote maatlepels bruine suiker
3 ¾ maatbekers meel
1 ½ kleine maatlepel wijnsteen (kaliumbitartraat)
½ kleine maatlepel zuiveringszout
2 grote maatlepel gedroogde gist
Opmerking:
Klop eerst de eieren en voeg ze pas nadien toe aan de andere
ingrediënten in het bakblik.
Instellingen broodbakmachine: Programma 6 – CAKE
05/2017
- 10 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
PROBLEEMOPLOSSING
Nr. Probleem Oorzaak Oplossing
1. Rook uit de
ventilatieope-
ningen tijdens
het bakken
Bepaalde ingrediënten
zitten vast aan het
verwarmingselement
onderaan of zijn in de buurt
ervan gekomen. Bij het eerste
gebruik, kan dit worden
veroorzaakt door olieresten op
het verwarmingselement.
Haal de stekker uit
het stopcontact, laat
de broodbakmachine
afkoelen en reinig het
verwarmingselement.
2. Het brood
zakt in.
Het brood bleef te lang in
de broodbakmachine, in de
warmhoudfunctie.
Laat het brood niet
tot het einde van de
warmhoudfunctie in de
broodbakmachine.
3. Het brood kan
zeer moeilijk
worden
verwijderd.
De kneedmessen A3 zitten
vast in het brood.
Beweeg de as om het
brood uit het bakblik
A4 te verwijderen. Maak
vervolgens het bakblik
A4 en de kneedmessen
A3 schoon, volgens de
instructies in het hoofdstuk
Reiniging en onderhoud.
4. De ingrediënten
zijn ongelijk
gemengd
en onjuist
gebakken.
1. Onjuiste programmakeuze Gebruik het juiste
programma.
2. Uhebt het deksel A2
verschillende keren na het
starten van een programma
geopend.
Open het deksel A2 niet
tijdens de laatste rijsfase.
3. De weerstand tijdens het
mengen is te groot, het
kneedmes A3 beweegt
bijna niet en kneed
onvoldoende.
Controleer of de
kneedmessen A3 vrij
draaien, verwijder het
bakblik A4 en gebruik de
broodbakmachine zonder
belasting. Als het apparaat
niet zoals gebruikelijk
werkt, neem dan contact
op met een erkend
servicecentrum.
5. De motor maakt
geluid, maar de
ingrediënten
worden niet
gemengd.
Het bakblik A4 werd niet
correct geplaatst of het deeg
is te omvangrijk.
Controleer of het bakblik
A4 correct werd geplaatst
en het deeg correct werd
voorbereid, volgens het
recept, en de ingrediënten
het correcte gewicht
hebben.
6. Het brood is zo
groot dat het
tegen het deksel
A2 drukt.
Te veel gist, bloem of water,
of de omgevingstemperatuur
is te hoog.
Controleer de beschreven
factoren, verminder de
hoeveelheid ingrediënten
op passende wijze.
7. Het brood is
te klein of rees
niet.
Geen gist of een onvoldoende
hoeveelheid gist of de gist
is niet actief door een te
hoge watertemperatuur
of de gist werd samen met
het zout gemengd, of de
omgevingstemperatuur is
te laag.
Controleer de hoeveelheid
en activiteit van de
gist, verplaats de
broodbakmachine naar
een ruimte die voldoende
warm is.
8. Het deeg is te
omvangrijk en
stroomt uit het
bakblik A4.
Te veel vloeistoen waardoor
de structuur van het deeg te
jn is, of te veel gist.
Verminder de hoeveelheid
vloeistoen en gist.
9. Het brood valt
in het midden
uiteen.
1. Ongeschikte bloem of
bloem met een verlopen
houdbaarheidsdatum.
Gebruik de juiste
bloem en controleer de
houdbaarheidsdatum.
2. Te veel water maakt het
deeg te vochtig en jn.
Wijzig de hoeveelheid
water in het recept.
10. Broodstructuur
te dicht.
1. Te veel bloem of
onvoldoende water.
Verminder de hoeveelheid
bloem of verhoog de
hoeveelheid water.
2. Te veel vruchten of te veel
volkorenmeel
Verminder de hoeveelheid
ingrediënten en verhoog
de hoeveelheid gist.
11. Het midden van
het brood is te
poreus.
1. Overmatige hoeveelheid
water of gist, of zout
ontbreekt.
Verminder de hoeveelheid
water of gist, en controleer
of zout werd toegevoegd.
2. Temperatuur van het water
is te hoog.
Controleer de temperatuur
van het water.
12. Bij het bakken
van taarten
en gebak met
een grote
hoeveelheid
suiker is de korst
te sterk en de
korstkleur te
donker.
Verschillende recepten of
ingrediënten kunnen een
invloed hebben op het
uiteindelijke resultaat; de
korstkleur is donker door een
grote hoeveelheid suiker.
Als een recept met een
grote hoeveelheid suiker
leidt tot een te donkere
korstkleur, beëindig
het programma 5 tot
10 minuten voor de
automatische aoop van
het programma. Voordat
uhet er uit neemt, moet
uhet brood of de cake in
het bakblik A4 laten, ca.
20 minuten met gesloten
deksel A2.
TECHNISCHE SPECIFICATIES
Nominaal spanningsbereik ................................................................................220−240 V
Nominale frequentie ......................................................................................................50 Hz
Nominaal vermogen ................................................................................................... 850 W
Geluidsniveau ............................................................................................................ 65 dB(A)
Het aangegeven geluidsemissieniveau van het apparaat is 65 dB(A), dit
vertegenwoordigt een niveau A van akoestisch vermogen ten opzichte van
een referentie akoestisch vermogen van 1 pW.
Wij behouden ons het recht voor om de tekst en technische specicaties
te wijzigen.
INSTRUCTIES EN INFORMATIE M.B.T. RECYCLING
VAN GEBRUIKTE VERPAKKINGSMATERIALEN
Gebruikte verpakkingsmaterialen inleveren bij een afvalinzamelpunt in uw
gemeente.
RECYCLING VAN GEBRUIKT ELEKTRISCHE EN ELEKTRONISCHE
APPARATEN
Dit symbool op de producten en/of begeleidende
documenten betekent dat de gebruikte elektrische en
elektronische producten niet samen met het algemeen
huisvuil mogen worden afgevoerd. Voor een correcte afvoer,
hergebruik en recycling, deze apparatuur inleveren bij een
inzamelpunt. Alternatief, kunt uin sommige landen van de
Europese Unie of andere Europese landen uw apparaten
terugbrengen naar de lokale leverancier als u een
vergelijkbaar nieuw apparaat koopt.
Een correcte afvoer van dit product helpt waardevolle natuurlijke
hulpbronnen te sparen en voorkomt mogelijke negatieve gevolgen voor
het milieu en de menselijke gezondheid, die zouden kunnen ontstaan
door ondeskundige afvalverwerking. Vraag bij uw lokale autoriteiten of
inzamelpunten om meer informatie.
Volgens de nationale regelgeving kunnen sancties worden opgelegd als dit
type afval incorrect wordt afgevoerd.
Voor commerciële bedrijven in landen van de Europese Unie
Wilt uelektrische of elektronische apparaten inleveren, vraag dan bij uw
verkoper of leverancier om meer informatie.
Afvalverwijdering in landen buiten de Europese Unie
Dit symbool is geldig in de Europese Unie. Wilt udit product recyclen, vraag
dan de meer informatie over het correct recyclen bij uw gemeente of uw
verkoper.
Dit product voldoet aan alle fundamentele eisen van EU-
richtlijnen waarop het betrekking heeft.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Sencor SBR 760WH Handleiding

Type
Handleiding