Inventum BM20 Handleiding

Type
Handleiding
1
broodbakmachine BM20
machine à pain BM20
gebruiksaanwijzing
mode d’emploi
2
3
Gebruiksaanwijzing
Inventum broodbakmachine
Artikelnummer BM20
Technische gegevens
230V~50/Hz
600 Watt
1. Veiligheidsvoorschriften
• Lees eerst de gebruiksaanwijzing aandachtig en
geheel door voordat u het apparaat gaat gebruiken
en bewaar deze zorgvuldig voor latere
raadpleging.
• Gebruik dit apparaat uitsluitend voor de in de gebruiks-
aanwijzing beschreven doeleinden.
Let op: vermijdt het aanraken van de warme oppervlakken
wanneer het apparaat ingeschakeld is.
• Sluit het apparaat alleen aan op wisselstroom, op een
randgeaarde wandcontactdoos met een
netspanning overeenkomstig met de informatie aangegeven op
het typeplaatje van het apparaat.
• Het netsnoer nooit scherp buigen of over hete delen laten
lopen.
• Wikkel het snoer volledig af om oververhitting van het snoer te
voorkomen.
• Plaats het apparaat nooit in de buurt van apparatuur die
warmte afgeven zoals ovens, gasfornuizen, kookplaten,
etc. Het apparaat op afstand houden van muren of andere
objecten die vlam kunnen vatten zoals gordijnen,
handdoeken (katoen of papier etc.).
• Zorg er altijd voor dat het apparaat op een effen, vlakke
ondergrond staat.
• Indien u het apparaat wilt verplaatsen, dient u ervoor te
zorgen dat het apparaat uitgeschakeld en afgekoeld is. U dient
bij het verplaatsen van het apparaat beide handen te gebruiken.
• Gebruik het apparaat niet wanneer de stekker, het snoer of
het apparaat beschadigd is, wanneer het apparaat niet meer
naar behoren functioneert, wanneer het gevallen of op een
andere manier beschadigd is. Raadpleeg dan de winkelier of de
reparatie afdeling van de fabrikant. Reparaties aan elektrische
apparaten dienen uitsluitend door vakmensen uitgevoerd te
worden. Verkeerd uitgevoerde reparaties kunnen aanzienlijke
gevaren voor de gebruiker tot gevolg hebben. Het apparaat
nooit gebruiken met onderdelen die niet door de fabrikant zijn
aanbevolen of geleverd.
• Indien het apparaat niet gebruikt of gereinigd wordt, zet het
apparaat geheel uit en haal de stekker uit de wandcontactdoos.
• Niet aan het snoer cq. het apparaat trekken om de stekker uit
de wandcontactdoos te halen. Het apparaat nooit met natte of
vochtige handen aanraken.
• Het apparaat buiten bereik van kinderen houden. Kinderen
beseffen de gevaren niet, die kunnen ontstaan met het omgaan
met elektrische apparaten.
Laat kinderen daarom nooit zonder toezicht met elektrische
apparaten werken. Zorg ervoor dat het apparaat altijd zodanig
opgeborgen wordt dat kinderen er niet bij kunnen.
• Verlengsnoeren mogen alleen gebruikt worden indien de
netspanning (zie typeplaatje op de onderkant van de machine)
en het vermogen hetzelfde of hoger zijn dan dat van het
bijgeleverde apparaat. Gebruik altijd een goedgekeurd, geaard
verlengsnoer.
• Als u besluit het apparaat, vanwege een defect, niet langer
te gebruiken, adviseren wij u, nadat u de stekker uit de
wandcontactdoos heeft verwijderd, het snoer af te knippen. Breng
het apparaat naar de betreffende afvalverwerkingafdeling
van uw gemeente.
• Indien het apparaat na het inschakelen niet functioneert, dan
kan de zekering in de hoofdschakelaarkast zijn gesprongen.
De groep kan te zwaar zijn belast of er is een kortsluiting in het
apparaat opgetreden.
• Wij adviseren de tijdvertragingsfunctie niet ’s nachts te
gebruiken.
• Ga bij storing nooit zelf repareren; het doorslaan van de
temperatuurbeveiliging in het apparaat kan duiden op een
defect in het verwarmingssysteem dat niet wordt verholpen
door verwijdering of vervanging van deze beveiliging. Het is
noodzakelijk dat er uitsluitend originele onderdelen gebruikt
worden.
• Dit apparaat voldoet aan de EG richtlijn nr. 76/889/EEC voor
radio en TV ontstoring met aanvullende richtlijn nr. 82/499.
2. Voor het eerste gebruik
In de verpakking treft u de broodbakmachine, het bakblik, de
kneedhaak en de gebruiksaanwijzing aan.
Verwijder al het verpakkingsmateriaal en houdt dit buiten bereik
van kinderen. Controleer of alle onderdelen zijn meegeleverd en
uit de verpakking verwijderd zijn en dat er geen schade, mogelijk
tijdens transport, aan de broodbakmachine is ontstaan.
Maak de broodbakmachine, het bakblik en de kneedhaak
schoon met een vochtige doek. Het bakblik en de
kneedhaak zijn bedekt met een anti-aanbaklaag,
daarom dient u deze artikelen nooit schoon te maken
met schoonmaakmiddelen, een afwasborstel of een
spons. Gebruik hiervoor altijd een vochtige doek. Dit
is voldoende om het goed schoon te houden.
Op het moment dat u de machine voor de eerste keer aansluit,
zal de machine een harde pieptoon geven en er verschijnt “3:
00” in het display. De dubbele punt tussen de “3” en de “00”
zal knipperen. De machine is nu klaar voor gebruik en staat
automatisch op programma 1 (Normaal). Uw broodbakmachine
kan bij het eerste gebruik ietwat roken, dit is volkomen normaal,
kan geen kwaad en zal vanzelf verdwijnen.
De kwaliteit van het brood dat u in de broodbakmachine bakt,
hangt van veel factoren af. Let er op dat alle ingrediënten op
kamertemperatuur zijn en gebruik steeds de juiste hoeveelheid
ingrediënten die vermeld staan in de verschillende recepten.
Inhoudsopgave
Hoofdstuk
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Paginanummer
3
3
4
4
4
5
5
6
6, 7
8
8
8
9
9
10
Titel
Veiligheidsvoorschriften
Voor het eerste gebruik
De kunst van het bakken
De ingrediënten
Het display
Programma’s
Gebruikswijze
Het gebruik van de tijdvertraging
Recepten
Reiniging
Enkele tips voor het bakken van brood
Problemen die zich kunnen voordoen
Vragen die frequent gesteld worden
Voordat u het toestel weg wilt
brengenvoor reparatie
Garantiebepalingen en service
N E D E R L A N D S
4
5
het display zal gaan knipperen en de machine gaat de tijd nu
aftellen en werkt het gekozen programma af.
STOP: om een programma te beëindigen, drukt u de toets een
aantal seconden in totdat u een piep hoort. De piep bevestigt dat
u het programma uitgezet heeft.
AAN/UIT
Hoe kunt u zien of de machine werkt of het programma loopt?
Als de dubbele punt knippert, draait het programma.
Als de dubbele punt constant brand, is het programma gestopt.
Tijdvertragingstoetsen (Tijd Ú/Tijd Ù)
Met de toetsen kunt u zelf bepalen wanneer uw brood klaar is.
Door op de toets Ù (pijl naar boven) te drukken, zal de tijd met
10 minuten per keer toenemen. Indien u de toets Ú(pijl naar
beneden) in drukt, zal de tijd met 10 minuten afnemen. Zie ook:
Het gebruik van de tijdvertraging op pagina 6.
6. Programma’s
Programma 1: Normaal. Dit is het meest gebruikte
programma voor het maken van wit brood.
Programma 2: Frans. De kneedtijd en rijstijd is langer dan
bij het normale programma.
Programma 3: Volkoren. Dit programma is het meest
geschikte programma voor het maken van de zware broden zoals
volkoren en meergranen brood.
Het brood zal over het algemeen wat kleiner zijn als een wit
brood, omdat het meel zwaarder is.
Programma 4: Vlug. Dit is een programma voor als u een
keer binnen een korte tijd een wit brood wilt hebben. Door de
kortere tijd dient u er wel rekening mee te houden dat deze
kleiner zal zijn als bij het normale programma.
Programma 5: Zoet. Dit programma is geschikt voor het
maken van onder andere rozijnen- of krentenbrood.
Programma 6: Supersnel I. Met dit programma maakt u
binnen één uur een lekker vers wit brood van 600 gram.
Programma 7: Supersnel II. Met dit programma maakt u
binnen één uur een lekker vers wit brood van 900 gram.
Programma 8: Deeg. Met dit programma kunt u de machine
alleen deeg laten maken en laten rijzen.
Programma 9: Jam. Voor het bereiden van heerlijke verse
jam. Let op! Zorg ervoor dat de pitten van de ingrediënten
verwijderd zijn voordat u deze in het bakblik doet. Scherpe pitjes
kunnen namelijk de anti-aanbaklaag beschadigen.
Werkwijze: U doet alle ingrediënten in het bakblik en u stelt de
machine in op programma JAM. Daarna drukt u op start en
de machine zal nu eerst de ingrediënten gaan voorverwarmen.
Daarna zal de machine gaan mengen en uiteindelijk zal de
machine de jam laten afkoelen. Als de machine klaar is, geeft
deze dit aan door een piepsignaal. U kunt de jam in een potje of
bakje gieten en nog verder laten afkoelen. Zodra het voldoende
is afgekoeld, kunt u het potje of bakje afsluiten en in de koeling
bewaren.
Programma 10: Cake. Met dit programma kunt u brood
maken dat bereid wordt met bijvoorbeeld bakpoeder. Broden
gebakken met dit programma worden minder hoog en vaster
van structuur. De tijdvertraging kan op deze stand niet gebruikt
worden, omdat het bakpoeder direct werkt.
Indien u met dit programma cake wilt maken, raden wij u aan de
ingrediënten in het bakblik te doen. Daarna stelt u de machine in
en voordat u op start drukt, moet u even met een houten lepel de
ingrediënten omscheppen. Dit bevordert namelijk de kneding.
Programma 11: Sandwich. Dit programma kunt u
gebruiken om een heel luchtig wit brood te maken voor onder
andere sandwiches. Let op! Bij dit programma kunt u geen
korstkleur instellen, de machine doet dit zelf.
Programma 12: Bakken. Dit programma kunt u gebruiken
voor kant-en-klaar deeg dat u bijvoorbeeld al eerder heeft
gemaakt. U kunt het deeg met dit programma alleen afbakken.
Met behulp van de tijdvertragingstoetsen kunt u de tijd instellen
van 5 tot 60 minuten. Ook kunt u reeds gebakken brood weer
wat opwarmen.
7. Gebruikswijze
Stap 1: Haal het bakblik uit de machine door deze een
kwartslag naar links te draaien en aan de handgreep recht
omhoog uit de machine te trekken.
Stap 2: Plaats de kneedhaak(bijgevoegd) op de as in het
midden van het bakblik. De kneedhaak moet op een juiste en
zorgvuldige manier geplaatst worden zodat alle ingrediënten
voldoende gemengd en gekneed worden.
Stap 3: Doe de ingrediënten op de volgende wijze en volgorde
in het bakblik:
1. De helft van de benodigde bloem/meel
2. Water/melk
3. Boter/olie
4. Eventueel eieren
5. De rest van de benodigde bloem/meel
6. Suiker (doe de suiker aan één kant)
7. Zout (doe het zout aan de andere kant)
8. Gist (doe de gist in een holletje in het midden)
Let op! De gist mag niet in aanraking komen met het water.
De mogelijkheid bestaat dan dat het water de gist zal activeren
alvorens de ingrediënten voldoende gemengd en gekneed zijn.
Stap 4: Verwijder alle restjes van de ingrediënten aan de
buitenkant van het bakblik. Plaats het blik weer in de machine
en draai deze een kwartslag naar rechts zodat het bakblik goed
stevig vast staat.
Stap 5: Sluit het deksel.
Stap 6: Doe de stekker in het stopcontact. Zie ook: hoofdstuk 2,
“Voor het eerste gebruik”.
Stap 7: Stel het juiste programma in door middel van de
“menu” toets.
Stap 8: Door middel van de “korst” kleur toets kunt u de kleur
van de korst instellen. U kunt kiezen uit licht, middel of donker.
3. De kunst van het bakken
De machine laat u de keuze tussen verschillende programma’s.
Kies het programma voor het type brood dat u wenst of indien
anders aangegeven in het recept.
4. De ingrediënten
De belangrijkste factoren voor het bakken van een geslaagd
brood zijn de kwaliteit, de versheid en het correct afwegen van
uw ingrediënten.
Bloem/ Meel
Bloem of meel is het basisbestanddeel van brood. Het gewicht
van de bloem of meel verschilt van soort tot soort. Daarom is het
absoluut noodzakelijk de juiste hoeveelheid af te meten met een
weegschaal.
Advies: let met het kopen van meel op de tekst van de
verpakking. Er moet op staan dat het meel geschikt is voor het
maken van onder andere brood.
Gluten.
Gluten zitten van nature in bloem/ meel en bevorderen de rijzing
van het brood.
Gist
Gist is een micro-organisme dat groeit op diverse plantaardige
voedingsmiddelen. Gist heeft het vermogen om suikers om te
zetten in alcohol en koolzuurgas, waardoor het zich bijzonder
snel vermeerdert. Ideaal dus om het deeg te laten rijzen en het
lichter en beter verteerbaar te maken.
Wij adviseren in de Inventum broodbakmachine droge gist te
gebruiken. Deze (korrel)gist is gemakkelijker te verwerken, langer
houdbaar dan verse gist en het geeft een constanter bakresultaat
dan verse gist.
Zout
Zout zorgt niet alleen voor een bepaalde smaak aan het brood,
maar regelt ook de activiteit van de gist, maakt het deeg stevig
en vast en voorkomt dat het brood te hard rijst.
Boter/olie
Boter en olie geven een betere smaak aan het brood en maken
het brood zachter. De boter of olie moet op kamertemperatuur
zijn voor u deze bij de andere ingrediënten voegt.
Suiker
Suiker is de voedingsbron voor de gist en een belangrijk
bestanddeel voor het rijzingsproces. U kunt gewone witte
suiker, bruine suiker, stroop of honing gebruiken. Het geeft een
zekere zachtheid aan de smaak van het brood, verhoogt de
voedingswaarde en helpt het brood langer te bewaren.
Let op! Gebruik geen grove suiker of suikerklontjes, voor
bijvoorbeeld suikerbrood, omdat dit de anti-aanbaklaag van de
bakvorm beschadigd.
Water
Wanneer de bloem/ meel vermengd wordt met het water, vormen
de gluten zich en wordt de lucht afgesloten, zodat het brood kan
rijzen. Bij normale omgevingstemperatuur gebruikt u lauw water
om het brood te maken: koud water activeert de gist niet en
warm water activeert de gist te sterk.
Melk
Melk doet de broodkorst bruinen, verbetert de smaak van
het brood, verhoogt de voedingswaarde en geeft een mooie
romige kleur binnenin. Indien u verse melk gebruikt, dan
dient u de hoeveelheid water uiteraard te verminderen om het
vochtigheidspeil in evenwicht te houden.
Opgelet: Gebruik geen verse melk als u het bakproces
programmeert met de tijdvertragingsfunctie. De melk zou zuur
kunnen worden.
Andere Ingrediënten
In kookboeken kunt u recepten tegenkomen die kruiden, noten,
krenten, fruit of groente e.d. vereisen. Gebruik steeds verse
ingrediënten. Indien u noten, zonnebloempitten, gedroogd fruit
of dergelijke gebruikt, raden wij u aan deze vooraf in water te
laten weken, goed droog te deppen en dan pas aan het deeg
toe te voegen. Let er wel op dat deze ingrediënten niet te groot
en te scherp zijn i.v.m. mogelijke beschadigingen aan de anti-
aanbaklaag.
5. Het display
De “menu” toets
Deze toets gebruikt u om het juiste bakprogramma te
selecteren. Elke keer als u op deze toets drukt, hoort u een
piep en het programmanummer verandert. Het programma
staat in het display vermeld. Deze broodbakmachine heeft 12
programmamogelijkheden (zie ook: Programma’s, hoofdstuk 6).
De “korst” kleur toets
Deze toets gebruikt u om aan te geven of u de korst licht, middel
of donker wilt hebben.
TIP: Indien u een recept voor de eerste maal probeert, adviseren
wij u de korst kleur middel te kiezen.
De “gram” toets
Deze toets gebruikt u om aan te geven welk gewicht brood u op
dat moment wenst te maken. U kunt kiezen uit een brood van
600 of 900 gram.
TIP: De totale hoeveelheid van de ingrediënten vermeld in het
recept is het gewicht van het brood dat u gaat maken.
De “START” en “STOP” toets
Met deze toets start of stopt u het programma.
TIP: Indien u het verkeerde programma heeft gekozen, kunt u
dit wijzigen door de stop toets een aantal seconden ingedrukt te
houden. U kunt daarna de machine opnieuw instellen met het
juiste programma.
START: om een programma te starten, drukt u de toets in en
u zult een korte piep horen. De dubbele punt tussen de tijd in
6
7
Melkbrood 600 gram 900 gram
Witte bloem 350 gr. 500 gr.
Melk 210 ml 300 ml
Boter/ olie 5 gr. 10 gr.
Suiker 5 gr. 10 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 4 gr. 6 gr.
Programma: Normaal of Sandwich
Tarwebrood 600 gram 900 gram
Volkorenmeel 200 gr. 300 gr.
Witte bloem 150 gr. 200 gr.
Water 210 ml 300 ml
Boter/ olie 5 gr. 10 gr.
Suiker 5 gr. 10 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 4 gr. 6 gr.
Programma: Frans of Volkoren
6-Granenbrood 600 gram 900 gram
6-Granenmeel 350 gr. 500 gr.
Water 225 ml 325 ml
Boter/ olie 5 gr. 10 gr.
Suiker 5 gr. 10 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 4 gr. 6 gr.
Programma: Frans of Volkoren
Volkorenbrood 600 gram 900 gram
Volkorenmeel 350 gr. 500 gr.
Water 225 ml 325 ml
Boter/ olie 5 gr. 10 gr.
Suiker 5 gr. 10 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 4 gr. 6 gr.
Programma: Frans of Volkoren
Rozijnen en notenbrood 600 gram 900 gram
Witte bloem 320 gr. 450 gr.
Eieren 1 2
Water 200 ml 300 ml
Boter/ olie 15 gr. 20 gr.
Suiker 5 gr. 10 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 6 gr. 10 gr.
Extra ingrediënten:
Rozijnen 230 gr. 300 gr.
Noten 100 gr. 100 gr.
Let op! U dient eerst het ei in een maatbeker te doen en daarna
aanvullen tot 200 of 300 ml water. Dit in verband met het
vochtgehalte.
Programma: Zoet
Zonnebloempitbrood 600 gram 900 gram
Witte bloem 315 gr. 450 gr.
Water 210 ml 300 ml
Boter/ olie 5 gr. 10 gr.
Suiker 5 gr. 10 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 4 gr. 6 gr.
Extra ingrediënten:
Zonnebloempitten 75 gr. 100 gr.
Programma: Zoet
Honingbrood 600 gram 900 gram
Witte bloem 300 gr. 450 gr.
Water 210 ml 300 ml
Boter/ olie 5 gr. 10 gr.
Honing 5 gr. 10 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 6 gr. 8 gr.
Gebruik bij voorkeur vloeibare honing.
Programma: Normaal, Frans of Volkoren
Deeg voor broodjes 600 gram 900 gram
Witte bloem 400 gr. 500 gr.
Water 250 ml 325 ml
Eierdooier 1 1
Boter/ olie 15 gr. 20 gr.
Suiker 8 gr. 10 gr.
Zout 8 gr. 10 gr.
Gist 11 gr. 13 gr.
Let op! U dient eerst de eierdooier in een maatbeker te doen en
daarna aanvullen tot 200 of 300 ml water. Dit in verband met
het vochtgehalte.
Programma: Deeg
Aardbeienjam
Aardbeien 450 gram
Suiker 275 gram
Citroensap (vers) 3 eetlepels
of citroensap (geconcentreerd) 1 eetlepel
Programma: Jam
Abrikozenjam
Gedroogde abrikozen 450 gram
Suiker 200 gram
Citroensap (vers) 3 eetlepels
of citroensap (geconcentreerd) 1 eetlepel
Programma: Jam
Wit brood binnen 1 uur 600 gram 900 gram
Witte bloem 300 gr. 500 gr.
Water 210 ml 300 ml
Boter/ olie 5 gr. 10 gr.
Suiker 15 gr. 30 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 8 gr. 12 gr.
Programma: Supersnel I of Supersnel II
Stap 9: Stel eventueel de tijdvertraging in. Zie ook: hoofdstuk 8,
“Het gebruik van de tijdvertraging”.
Stap 10: Druk op de starttoets. De dubbele punt zal nu gaan
knipperen en geeft aan dat de machine werkt.
Programmatijden
Programma 600 gr. 900 gr.
1. Normaal 2.53 3.00
2. Frans 3.40 3.50
3. Volkoren 3.32 3.40
4. Vlug 1.40* 1.40*
5. Zoet 2.50 2.55
6. Supersnel I 0.58 -.---
7. Supersnel II -.--- 0.58
8. Deeg 1.30* 1.30*
9. Jam 1.20* 1.20*
10. Cake 2.50* 2.50*
11. Sandwich 2.55 3.00
12. Bakken 1.00* 1.00*
* Indien u één van deze programma’s kiest, kunt u geen gewicht
kiezen. Zie hiervoor ook hoofdstuk 9, “Recepten”.
De tijd die in het display staat, is aangegeven in uren en
minuten. Voorbeeld: Programma 1, Normaal, 600 gram duurt 2
uur en 53 minuten.
Stap 11: Wanneer het brood klaar is, geeft de machine
enkele piepsignaal. Druk op de stop toets en houd deze
enkele seconden vast. De machine zal nogmaals piepen om
te bevestigen dat u het programma heeft gestopt. Verwijder
de stekker uit de wandcontactdoos en open het deksel van de
machine.
Verwijder de bakvorm met behulp van ovenhandschoenen. Laat
het brood in het bakblik ca. 10 tot 15 minuten afkoelen en houdt
het bakblik omgekeerd boven het aanrecht en schud lichtjes het
brood uit het blik.
Tijdens het kneedproces van de volgende programma’s gaat er
een piepsignaal; Normaal, Frans, Volkoren, Zoet en Sandwich.
Dit piepsignaal geeft aan dat u de extra ingrediënten kunt
toevoegen zoals: rozijnen, krenten of noten. U doet het deksel
open, voegt de extra ingrediënten toe, vervolgens sluit u het
deksel en het kneedproces zal verder gaan.
Let op! Laat krenten, rozijnen en noten vooraf wellen en
droog ze met een doek of keukenpapier af. Let erop dat deze
ingrediënten niet te groot of te scherp zijn, anders kunt u de anti-
aanbaklaag van het bakblik beschadigen.
Plaats het brood en het bakblik nooit op de buitenkant van de
machine of direct op een plastic tafelkleed. Wanneer het brood
niet onmiddelijk los komt, draai dan voorzichtig aan de as aan
de onderzijde van het bakblik totdat het brood los komt. Indien
u het brood uit de machine haalt en de kneedhaak in het brood
blijft steken, verwijder deze voorzichtig uit het brood. Laat het
brood eventueel nog verder afkoelen op een rooster zodat u
daarna de kneedhaak met uw handen kunt verwijderen. Let wel
goed op dat de kneedhaak goed is afgekoeld.
Het is aan te bevelen om het brood pas na 15-20 minuten door
te snijden.
Extra: Als u bijvoorbeeld een keer niet op tijd thuis bent,
verwarmt de broodbakmachine nog 60 minuten na. Dit is niet bij
de programmatijd inbegrepen.
8. Het gebruik van de tijdvertraging
Wanneer u de tijdvertraging wilt gebruiken, dient u dit in te
stellen voordat u op de “start” toets drukt. Belangrijk:
gebruik de tijdvertraging niet wanneer u ingrediënten gebruikt die
maar beperkt houdbaar zijn.
Volg de eerste 8 stappen beschreven in hoofdstuk 7,
vervolgens; nadat u het juiste programma en de juiste korstkleur
heeft ingesteld, drukt u op de pijltjes toetsen om de tijd op het
display te verhogen of te verlagen. Zie ook hoofdstuk 5 (het
display).
Ù = 10 minuten erbij
Ú = 10 minuten eraf
Voorbeeld: Het is 9.00 uur ‘s morgens en u wilt om 17.00 uur ‘s
middags vers gebakken brood.
Doe alle ingrediënten in het bakblik. Plaats het bakblik in de
broodbakmachine. Sluit het deksel en druk op de keuze toets om
het juiste programma in te stellen. Druk op de korst toets om de
korstkleur in te stellen. Druk opÙ (pijl omhoog) tot er 8:00 in het
display verschijnt. Er zullen immers 8 uren voorbij gegaan zijn
vanaf het moment dat u op de start toets gedrukt heeft tot het
moment dat het brood klaar moet zijn (17.00 uur ‘s middags).
Druk op de start toets. De dubbele punt op het display zal gaan
knipperen en de tijd zal nu gaan aflopen tot het tijdstip bereikt
is waarop de broodbakmachine moet beginnen met kneden.
De broodbakmachine zal nu het hele ingestelde programma
doorlopen zodat het brood klaar is op het tijdstip dat u heeft
gekozen.
9. Recepten
Tip! Indien u een grove meelsoort gebruikt, kan het zijn dat u
minder water moet gebruiken dan wij aangeven in de recepten.
Dit omdat een grove meelsoort minder vocht opneemt.
Wit brood 600 gram 900 gram
Witte bloem 350 gr. 500 gr.
Water 210 ml 300 ml
Boter/ olie 5 gr. 10 gr.
Suiker 5 gr. 10 gr.
Zout 5 gr. 10 gr.
Gist 4 gr. 6 gr.
Programma: Normaal, Vlug of Sandwich
8
9
- U kunt ook de bruiningsgraad van de korst op donker
zetten, waardoor de afbaktemperatuur wat hoger wordt.
• Het brood is overgelopen
- Indien uw brood hoger rijst dan normaal, heeft u teveel gist
gebruikt. Controleer of u de juiste hoeveelheid en type gist
heeft gebruikt.
- Teveel suiker kan uw gist te veel activeren. Verminder de
hoeveelheid suiker en pas ook op voor gedroogde vruchten
of honing die veel suiker bevatten. Probeer uw hoeveelheid
water met 10 tot 20 ml te verminderen. Denk eraan dat een
geringere vochtigheid het gist verhindert te actief te zijn.
- Het gebruik van een zeer fijn gemalen bloem kan het brood
soms ook te hard doen rijzen. Deze bloemsoorten hebben
niet zo’n actieve gist nodig om te rijzen dan zwaardere of
grover gemalen bloemsoorten.
Het brood is te droog
- Gebruik iets minder bloem of voeg 1 eetlepel vloeistof toe.
Wanneer de broodbakmachine zwaarder deeg mengt of
wanneer hij langere kneedtijden gebruikt, kan het zijn dat
de machine lichtjes begint te trillen op het aanrecht. Zorg er
dus voor dat het apparaat op een stabiel oppervlak staat,
niet te dicht in de buurt van een ander voorwerp en ook niet
te kort op de rand van het aanrecht.
Platte broden
- Indien u een door de molen gemalen bloem of volkoren
bloem neemt, kan het brood wat platter zijn.
- Als uw brood helemaal niet rijst, dan is het nodig de gist te
controleren. Heeft u niet vergeten de gist erbij te doen?
Indien het brood slechts lichtjes gerezen is, kan het zijn dat
de gist te oud was.
- De activering van de gist wordt verhinderd door te koud of
te warm water.
- Kijk ook de gebruikte dosis zout na. Verzeker u ervan dat u
niet teveel zout heeft gebruikt.
Storingsmelding in het display
- Indien het display “H:HH” aangeeft, nadat u op start heeft
gedrukt, is de machine nog te warm. Laat het apparaat nog
10 tot 20 minuten afkoelen met het deksel open.
- Indien het display “E:EE” aangeeft, nadat u op start heeft
gedrukt, dan dient u contact op te nemen met uw winkelier
of onze technische dienst. Zij kunnen deze storingsmelding
voor u controleren.
13. Vragen die frequent gesteld worden…
Waarom is er steeds verschil in de vorm en de hoogte van het
brood?
De vorm en de hoogte van het brood zijn afhankelijk van de
omgevingstemperatuur, de kwaliteit en de hoeveelheid van de
ingrediënten.
Waarom rijst het brood niet?
Gist vergeten, te weinig gist of oude gist zorgen ervoor dat het
brood niet rijst en “plat” blijft.
Hoe werkt de tijdvertraging?
De tijdvertraging mag niet ingesteld worden onder de 3 uur of
boven de 13 uur. De tijdvertraging vereist een minimum van
58 minuten om alle noodzakelijke processen door te lopen.
Men kan wel de werkwijze vlug gebruiken, maar dan zonder
de tijdvertraging. De ingrediënten kunnen bederven wanneer
zij langer dan 13 uur in de broodbakmachine blijven zonder
gebakken te worden.
Waarom mogen aan de basis-ingrediënten geen extra
ingrediënten worden toegevoegd?
Om aan het deeg cq. het brood de juiste vorm te geven en te
laten rijzen zoals het hoort, moeten de gedroogde krenten en
dergelijke later toegevoegd worden.
Bovendien bestaat de kans dat deze ingrediënten stuk gekneed
worden tijdens het kneedproces. Zij kunnen aan elkaar gaan
kleven en niet gelijkmatig verdeeld worden over het deeg. U kunt
deze ingrediënten pas na het eerste “piepsignaal” toevoegen.
U kunt geen ingrediënten toevoegen wanneer u één van de
snelle programma’s gebruikt. De tijdvertraging treedt niet in
werking bij het programma voor alleen deeg.
Kan er verse melk gebruikt worden in plaats van water?
Dat kan, maar dan dient u ervoor te zorgen dat u dezelfde
hoeveelheid vocht behoudt. Bijvoorbeeld: als in een recept
210ml water staat, kunt u dit vervangen door 210ml melk of
door 105ml water en 105ml melk. Het is belangrijk dat u de
totaal aangegeven hoeveelheid vocht gebruikt.
Algemeen
1.De korst is soms lichter, soms donkerder. Dit kunt u zelf instellen
door de toets “korst”. Voor een lichte korst zet u het apparaat op
licht (light), voor een donkere korst zet u het apparaat op donker
(dark).
2.Wat is er gebeurd wanneer het brood even hoog gekomen
is als het deksel? U heeft teveel gist en/of suiker gebruikt,
waardoor er meer gasbellen ontstaan zijn binnenin het brood en
het teveel gerezen is.
3.Waarom mag u geen brood maken op basis van fruit met de
werkwijze “Vlug”? De gisttijd wordt verminderd bij dit programma
en wanneer u meer ingrediënten gebruikt, wordt de baktijd ook
beïnvloed zodat u geen mooi resultaat zult krijgen wanneer u dit
programma met dergelijke recepten gebruikt.
4.De broodmachine kneedt trager bij het maken van zwaardere
broden? Dit is een normaal verschijnsel wanneer u deze recepten
gebruikt. Dit is geen probleem voor de machine, het is wel aan
te raden een eetlepel vloeistof toe te voegen.
14. Voordat u het toestel weg wilt brengen voor
reparatie.
Uw brood mislukt steeds.
Wij adviseren u één maal een brood te maken met een kant-
en-klare broodmix van bijvoorbeeld Koopmans of Honig. Deze
kant-en-klare mixen hoeven alleen nog maar aangevuld te
worden met water en boter. Is het resultaat goed, dat betekent
dat uw machine in orde is en zult u de versheid van uw normale
ingrediënten moeten controleren.
Is het resultaat slecht, dan kunt u overleggen met onze
klantenservice of technische dienst wat u het beste kunt doen.
Het telefoonnummer vindt u op de achterkant van deze
gebruiksaanwijzing.
Cake
Cakemeel 250 gram
Boter 200 gram
Eieren (geklopt) 3 eieren
Suiker 200 gram
Vanillesuiker 1 zakje
Melk 4 eetlepels
Programma: Cake
10. Reiniging
Zet voordat u uw broodbakmachine wilt reinigen het apparaat
uit, haal de stekker uit de wandcontactdoos en laat het volledig
afkoelen.
Buitenkant
Reinig de buitenkant van het apparaat en het kijkvenster met
een vochtige doek of spons. Verwijder het bakblik alvorens
te reinigen. Indien noodzakelijk kunt u de buitenkant van het
apparaat met behulp van een mild afwasmiddel reinigen.
Het deksel kunt u eventueel verwijderen voor een makkelijke
reiniging.
Binnenkant
De binnenkant van het apparaat kunt u voorzichtig met een licht
vochtige doek schoonmaken. Let op met schoonmaken van het
verwarmingselement.
Bakblik
Het bakblik kunt u reinigen met warm water. Let hierbij op dat
u de anti-aanbaklaag niet beschadigd. Indien het niet lukt om
de kneedhaak uit het bakblik te verwijderen, dient u het bakblik
volledig te laten afkoelen. Vervolgens giet u een beetje warm
water in het bakblik zodat de kneedhaak onder water staat. Het
water zal er nu voor zorgen dat de klevende deeltjes oplossen en
de kneedhaak verwijderd kan worden.
Gebruik geen schoonmaakmiddelen of afwasborstels,
deze kunnen de anti-aanbaklaag van het bakblik
beschadigen. Het bakblik is niet geschikt om in de
afwasmachine te reinigen.
11. Enkele tips voor het bakken van een heerlijk
brood
• Weeg de ingrediënten altijd zeer nauwkeurig af en let erop dat
deze op kamertemperatuur zijn.
• Voeg de ingrediënten toe in de juiste volgorde.
• Zorg ervoor dat de ingrediënten vers zijn.
• Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een holletje in
het meel. Deze mag niet in aanraking komen met zout, suiker
en water (melk).
• Tip: U kunt de versheid van de gist vaststellen door de
volgende test te doen:
Los in een half kopje lauw water 1 theelepel suiker op en voeg
aan dit mengsel 1 theelepel gist toe. Na een paar minuten
moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet u dat
de gist vers is.
Tip: Ca. 5 tot 10 minuten na de start van de broodbak-
machine kunt u testen of de deegbal goed is. Het deeg moet
eruit zien als een gladde, elastische, ronde bol. U opent het
deksel en raakt even met uw vingers de bovenkant van de
deegbal aan. Let er op dat de kneedhaak doordraait. Indien
het deeg iets blijft plakken aan uw vingers is dit goed. Blijft het
deeg plakken aan het bakblik dan is deze te nat. Blijft het deeg
niet plakken aan uw vingers dan is de deegbal te droog.
Tip: Zout remt de werking van gist en suiker bevordert de
werking. Indien u één van deze twee ingrediënten niet
gebruiken mag vanwege een dieet, dan moet u het andere
ook weglaten. U krijgt dan brood zonder suiker en zout.
• Wanneer u direct een nieuw brood wilt bakken, laat u de
machine 10 tot 20 minuten afkoelen alvorens deze opnieuw te
gebruiken.
• Verschillende soorten brood hebben een andere structuur en
grootte omdat de gebruikte ingrediënten verschillen.
Sommige broden kunnen veel vaster en kleiner zijn dan
andere. Dit is normaal.
• Het kan zijn dat u bij sommige recepten de verhoudingen aan
moet passen. Daar bedoelen wij mee: de hoeveelheid gist of
de hoeveelheid meel of de hoeveelheid water. Nooit alles
tegelijk aanpassen. Dit zal namelijk geen effect hebben. De
aanpassing kan nodig zijn in verband met:
- kwaliteit en soortelijk gewicht van het meel
- temperatuurverschillen van de omgeving
- versheid van de ingrediënten
• Het brood dat u zelf bakt, bevat geen conserveringsmiddelen
dus is derhalve ook maar beperkt houdbaar. Indien u het
brood luchtdicht verpakt, nadat u het goed heeft laten
afkoelen, kunt u het brood een paar dagen goed houden.
Uiteraard kunt u het brood ook invriezen, waardoor u
het later kunt consumeren.
12. Problemen die zich voor kunnen doen.....
Er bestaan verschillende factoren die uw brood kunnen doen
mislukken. Hieronder zullen wij een aantal voorbeelden van
slechte resultaten weergeven en eventueel de oplossingen.
Het brood is ingezakt.
- Indien uw brood ingezakt lijkt langs alle kanten, dan wil dit
zeggen dat het deeg te vochtig was. Probeer iets minder
water toe te voegen. Wanneer u geconserveerd fruit of
groenten gebruikt, laat ze dan eerst goed uitlekken en wrijf
ze goed droog voordat u ze gebruikt. Ze zijn langere tijd
doordrenkt waardoor ze overtollig vocht bezitten. U kunt
ook proberen om een lichtere bloemsoort te gebruiken.
- Het kan ook overrijs zijn. Het deeg is zoveel gerezen dat het
deeg de rijzing niet aan kan. Probeer iets minder gist toe te
voegen, 1 à 2 gram.
Het brood is in het midden onvoldoende gebakken
- Indien de binnenkant van het brood onvoldoende gebakken
is, kan dit aan de gebruikte bloemsoort liggen. Dit gebeurt
meestal door het gebruik van zwaardere bloemsoorten,
zoals roggebloem of volkorenbloem. Probeer één
kneedproces meer te gebruiken wanneer u deze
bloemsoorten gebruikt. Wanneer de broodbakmachine het
eerste kneedproces heeft beëindigd, zet u het apparaat
stop. Stel dan het apparaat opnieuw in en druk op start: het
apparaat zal opnieuw beginnen met kneden, er is nu een
grotere hoeveelheid lucht in het deeg opgenomen.
10
11
Het toestel werkt niet
- Is het ingeschakeld?
- De temperatuur van de broodbakmachine is te hoog
Er komt rook uit de luchtgaten
- De ingrediënten zijn misschien op het verwarmingselement
gemorst
Het brood is ingezakt/Het midden is vochtig
- Het brood werd te lang in het bakblik gelaten na het
bakken
- Er is teveel water of gist gebruikt
De bovenkant van het brood is gebarsten en ziet
bruin
- Te veel bloem, gist of suiker
Te klein brood
- Niet genoeg bloem, gist, suiker of water
- Gebruik van volkorenbloem of bloem die chemische gist bevat
- Gebruik van een slecht gisttype
- Gebruik van bloem of gist die niet vers meer is
Het bovenste deel van het brood is nog bestrooid
met bloem
- Niet genoeg water
Brood onvoldoende gebakken
- Stoptoets werd ingedrukt na inschakeling
- Het deksel werd geopend tijdens het bakproces
Brood is te hard gebakken
- Te veel suiker
- Korstkleur op donker gezet
Brood is slecht gevormd
- Niet genoeg bloem
- Niet genoeg water
15. Garantiebepalingen en service
• Uw garantietermijn bedraagt 12 maanden na aankoop van het
product.
• De garantie is alleen van toepassing indien de aankoopnota
kan worden overlegd. Bewaar daarom uw aankoopnota
zorgvuldig. De garantietermijn vangt aan op de aankoop-
datum.
• De garantie geldt niet in geval van:
- normale slijtage;
- onoordeelkundig of oneigenlijk gebruik;
- onvoldoende onderhoud;
- het niet in acht nemen van bedienings- en
onderhoudsvoorschriften;
- ondeskundige montage of reparatie door uzelf of
derden;
- door de afnemer toegepaste niet originele onderdelen
(bakblik en kneedhaak)
zulks ter beoordeling van onze technische dienst.
• De garantie geldt niet voor:
- normale verbruiksartikelen (bakblik en kneedhaak);
- externe verbindingskabels;
- (uitwisselbare) signaal- en verlichtingslampjes
zulks ter beoordeling van onze technische dienst.
Buiten garantie
• U dient het apparaat gefrankeerd toe te zenden. Alleen
gefrankeerde zendingen worden in behandeling genomen.
• Indien de garantie is komen te vervallen of indien
de garantietermijn is verstreken, dienen wij de kosten welke
verbonden zijn aan een beoordeling en/of reparatie in
rekening te brengen.
• Op verzoek zullen wij u eerst een prijsopgave verstrekken
alvorens tot reparatie over te gaan. Zonder dit verzoek om
prijsopgave gaan wij ervan uit dat u, met het opsturen van uw
apparaat, automatisch een opdracht tot reparatie heeft
verstrekt.
• Indien wij tot reparatie zijn overgegaan, zullen beoordelings-
cq. onderzoekskosten door ons niet in rekening worden
gebracht.
• Wij behouden ons het recht voor om uw product onder
rembours aan u te retourneren of vooruitbetaling te verlangen.
• Wij verlenen twee maanden garantie op door onze
servicedienst uitgevoerde herstelwerkzaamheden en het daarbij
nieuw aangebrachte materiaal, gerekend vanaf de
hersteldatum. Indien zich binnen deze periode een storing
voordoet welke het direkte gevolg is van de uitgevoerde
herstelwerkzaamheden of het daarbij nieuw aangebrachte
materiaal, heeft de koper het recht op kosteloos herstel.
Mocht het apparaat voor reparatie moeten worden opgestuurd,
dan dient u als volgt te handelen:
1.In een brief - voorzien van uw naam, adres en telefoonnummer
in blokletters - beknopt doch duidelijk de klacht omschrijven.
2.Het apparaat - samen met de brief en een kopie van de
aankoopnota - goed verpakken in een stevige doos, liefst in de
originele verpakking.
3.U dient het apparaat gefrankeerd toe te zenden aan:
Martex Holland BV
Generatorstraat 17
3903 LH VEENENDAAL
4.Alleen gefrankeerde zendingen worden in behandeling
genomen.
5.Binnen de garantieperiode zal Martex Holland BV de kosten
voor het retourneren van het apparaat voor haar rekening nemen
(alleen binnen Nederland).
Wijzigingen en drukfouten voorbehouden.
Mode d’emploi de la Machine à pain
Inventum type BM20
Information technique:
230V~50/Hz
600 Watt
1. Consignes de sécurité
Important: Lisez très attentivement le mode
d’emploi qui comporte d’importantes données sur
la sécurité de l’installation, sur l’utilisation et sur
l’entretien de l’appareil. Conservez précieusement ce
mode d’emploi pour toute référence future.
• Utilisez uniquement cet appareil pour les usages décrits dans
ce mode d’emploi.
• Ne pliez ni coincez jamais le cordon d’alimentation.
• Si le cordon est endommagé et doit être changé, consultez
toujours votre fournisseur ou du service technique.
• Déroulez toujours entièrement le cordon afin d’éviter le
surchauffement de celui-ci.
• Ne placez pas l’appareil à proximité d’appareils dégageant de
la chaleur tels que fours, cuisinières à gaz, plaques de cuisson
etc.
• Placez l’appareil à distance suffisante des parois ou autres
objets tels rideaux, torchons (textile ou papier) pouvant prendre
feu.
• L’appareil est équipé d’un cordon court pour éviter tous les
inconvénients d’un cordon trop long. N’utilisez un cordon de
rallonge que si la tension de celui-ci est égale ou supérieure à
celle du cordon d’alimentation. Utilisez uniquement un cordon
de rallonge certifié.
• Les enfants ne sont pas conscients des dangers liés à l’usage
des appareils électriques. Ne laissez donc jamais les enfants non
surveillés se servir de l’appareil.
• N’utilisez jamais l’appareil équipé de pièces que le fabricant
n’a pas livrées ou recommandées.
• L’appareil est uniquement destiné à être utilisé à l’intérieur.
• Débranchez l’appareil avant de le déplacer. Toujours déplacer
l’appareil à deux mains.
• Si vous décidez de ne plus utiliser l’appareil hors d’usage, nous
vous conseillons de couper le cordon de l’appareil débranché
et d’ôter toutes les pièces pouvant être dangereuses pour les
enfants jouant avec.
• Débranchez l’appareil après toute utilisation ou avant de le
nettoyer.
• Votre machine à faire du pain deviendra très chaude pendant
que son fonctionnement. C’est pourquoi vous devrez faire très
attention et utiliser des gants de protection pour retirer le moule
à pain.
• Appuyez sur la touche «ARRÊT» avant de retirer la fiche de la
prise de courant.
• Assurez-vous que l’appareil est bien installé sur une surface
stable et sans nappe ou autre protection similaire, sinon
l’appareil pourrait se déplacer sous l’effet des vibrations.
• Cet appareil répond à la Directive CE n°76/889/EEC sur le
dispositif antiparasite de radio et de TV avec la directive
complémentaire n°82/499.
2. Mise en service
• Retirez la feuille de cellophane qui est fixée sur le panneau de
commande.
• Avant d’utiliser l’appareil, contrôlez s’il y a tous les accessoires
avec et s’ils ont tous été retirés de l’emballage.
• Il se peut que votre machine à faire du pain fume un peu lors
de la première utilisation.
• Si la lame de pétrissage reste collée dans le pain (après avoir
retiré le pain du moule à pain), servez-vous d’un couteau ou
d’une fourchette pour la retirer. Faites bien attention en retirant la
lame de pétrissage du pain, car vous risquez d’abîmer la surface
du revêtement anti-adhésif. Nous n’assurons pas la garantie pour
ce revêtement.
La qualité du pain que vous ferez dans la machine à pain va
dépendre de plusieurs facteurs. Plus vous vous servirez de
votre machine à pain, plus vite vous apprendrez à connaître
ces facteurs et le résultat final n’en sera que meilleur. Tous les
ingrédients doivent être à température ambiante.
La machine à faire le pain est livrée avec une mesure et une
cuillère de dosage. Faire du pain, c’est relativement simple, mais
cela exige tout de même une précision extrême dans le dosage
des ingrédients.
Utilisez toujours les ingrédients qui sont indiqués dans les
différentes recettes et suivez attentivement les instructions.
3. L’art du boulanger
La machine à faire le pain vous laisse le choix entre différentes
méthodes de travail. Choisissez le mode de cuisson qui convient
au type de pain que vous désirez fabriquer, ou sinon tel que c’est
indiqué dans la recette.
N’oubliez pas: Une machine à faire le pain n’a rien d’un humain.
L’appareil ne peut pas mesurer la quantité des ingrédients et
encore moins contrôler si la levure est fraîche ou non. L’appareil
ne peut pas voir non plus si vous avez mis le moule à pétrissage
dans le moule. Les conseils que vous lirez ci-dessous vous
permettront de toujours obtenir un beau produit fini.
Mettez la levure en dernier dans le moule et dessus la farine,
de façon à ce que la levure ne vienne pas en contact avec le
sel, le sucre et l’eau et/ou le lait. Utilisez des ingrédients frais.
Vous pouvez vous-même contrôler si votre levure est fraîche en
mélangeant une cuillère à café de sucre dans un demi verre
d’eau et en ajoutant une cuillère à café de levure à ce mélange.
Après quelques minutes, le tout devra mousser et bouillonner,
cela veut dire alors que la levure est fraîche. Contrôlez la
pâte pendant le pétrissage. Après dix minutes environ, la pâte
devra avoir un aspect lisse et avoir la forme d’une boule ronde
élastique. Ajoutez une cuillère à café d’eau si la pâte a trop de
grumeaux ou bien ajoutez une petite cuillère de farine si la pâte
F R A N Ç A I S
20
Inventum is een merk van:
M a r t e x H o l l a n d B V
Generatorstraat 17, 3903 LH, Veenendaal, Nederland
Tel: 0318-542222, Fax: 0318-542022
Verkoopadres in België:
L i n e a 2 0 0 0 B V B A
Bouwelven 12a, 2280, Grobbendonk, België
Tel: 014-217191, Fax: 014-215463fj
10BM20.0801

Documenttranscriptie

broodbakmachine BM20 machine à pain BM20 gebruiksaanwijzing 1 mode d’emploi N E D E R L A N D S Gebruiksaanwijzing Inventum broodbakmachine Artikelnummer BM20 Technische gegevens 230V~50/Hz 600 Watt Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 2 Titel Veiligheidsvoorschriften Voor het eerste gebruik De kunst van het bakken De ingrediënten Het display Programma’s Gebruikswijze Het gebruik van de tijdvertraging Recepten Reiniging Enkele tips voor het bakken van brood Problemen die zich kunnen voordoen Vragen die frequent gesteld worden Voordat u het toestel weg wilt brengenvoor reparatie Garantiebepalingen en service Paginanummer 3 3 4 4 4 5 5 6 6, 7 8 8 8 9 9 10 1. Veiligheidsvoorschriften • Lees eerst de gebruiksaanwijzing aandachtig en geheel door voordat u het apparaat gaat gebruiken en bewaar deze zorgvuldig voor latere raadpleging. • Gebruik dit apparaat uitsluitend voor de in de gebruiksaanwijzing beschreven doeleinden. • Let op: vermijdt het aanraken van de warme oppervlakken wanneer het apparaat ingeschakeld is. • Sluit het apparaat alleen aan op wisselstroom, op een randgeaarde wandcontactdoos met een netspanning overeenkomstig met de informatie aangegeven op het typeplaatje van het apparaat. • Het netsnoer nooit scherp buigen of over hete delen laten lopen. • Wikkel het snoer volledig af om oververhitting van het snoer te voorkomen. • Plaats het apparaat nooit in de buurt van apparatuur die warmte afgeven zoals ovens, gasfornuizen, kookplaten, etc. Het apparaat op afstand houden van muren of andere objecten die vlam kunnen vatten zoals gordijnen, handdoeken (katoen of papier etc.). • Zorg er altijd voor dat het apparaat op een effen, vlakke ondergrond staat. • Indien u het apparaat wilt verplaatsen, dient u ervoor te zorgen dat het apparaat uitgeschakeld en afgekoeld is. U dient bij het verplaatsen van het apparaat beide handen te gebruiken. • Gebruik het apparaat niet wanneer de stekker, het snoer of het apparaat beschadigd is, wanneer het apparaat niet meer naar behoren functioneert, wanneer het gevallen of op een andere manier beschadigd is. Raadpleeg dan de winkelier of de reparatie afdeling van de fabrikant. Reparaties aan elektrische apparaten dienen uitsluitend door vakmensen uitgevoerd te worden. Verkeerd uitgevoerde reparaties kunnen aanzienlijke gevaren voor de gebruiker tot gevolg hebben. Het apparaat nooit gebruiken met onderdelen die niet door de fabrikant zijn aanbevolen of geleverd. • Indien het apparaat niet gebruikt of gereinigd wordt, zet het apparaat geheel uit en haal de stekker uit de wandcontactdoos. • Niet aan het snoer cq. het apparaat trekken om de stekker uit de wandcontactdoos te halen. Het apparaat nooit met natte of vochtige handen aanraken. • Het apparaat buiten bereik van kinderen houden. Kinderen beseffen de gevaren niet, die kunnen ontstaan met het omgaan met elektrische apparaten. Laat kinderen daarom nooit zonder toezicht met elektrische apparaten werken. Zorg ervoor dat het apparaat altijd zodanig opgeborgen wordt dat kinderen er niet bij kunnen. • Verlengsnoeren mogen alleen gebruikt worden indien de netspanning (zie typeplaatje op de onderkant van de machine) en het vermogen hetzelfde of hoger zijn dan dat van het bijgeleverde apparaat. Gebruik altijd een goedgekeurd, geaard verlengsnoer. • Als u besluit het apparaat, vanwege een defect, niet langer te gebruiken, adviseren wij u, nadat u de stekker uit de wandcontactdoos heeft verwijderd, het snoer af te knippen. Breng het apparaat naar de betreffende afvalverwerkingafdeling van uw gemeente. • Indien het apparaat na het inschakelen niet functioneert, dan kan de zekering in de hoofdschakelaarkast zijn gesprongen. De groep kan te zwaar zijn belast of er is een kortsluiting in het apparaat opgetreden. • Wij adviseren de tijdvertragingsfunctie niet ’s nachts te gebruiken. • Ga bij storing nooit zelf repareren; het doorslaan van de temperatuurbeveiliging in het apparaat kan duiden op een defect in het verwarmingssysteem dat niet wordt verholpen door verwijdering of vervanging van deze beveiliging. Het is noodzakelijk dat er uitsluitend originele onderdelen gebruikt worden. • Dit apparaat voldoet aan de EG richtlijn nr. 76/889/EEC voor radio en TV ontstoring met aanvullende richtlijn nr. 82/499. 2. Voor het eerste gebruik In de verpakking treft u de broodbakmachine, het bakblik, de kneedhaak en de gebruiksaanwijzing aan. Verwijder al het verpakkingsmateriaal en houdt dit buiten bereik van kinderen. Controleer of alle onderdelen zijn meegeleverd en uit de verpakking verwijderd zijn en dat er geen schade, mogelijk tijdens transport, aan de broodbakmachine is ontstaan. Maak de broodbakmachine, het bakblik en de kneedhaak schoon met een vochtige doek. Het bakblik en de kneedhaak zijn bedekt met een anti-aanbaklaag, daarom dient u deze artikelen nooit schoon te maken met schoonmaakmiddelen, een afwasborstel of een spons. Gebruik hiervoor altijd een vochtige doek. Dit is voldoende om het goed schoon te houden. Op het moment dat u de machine voor de eerste keer aansluit, zal de machine een harde pieptoon geven en er verschijnt “3: 00” in het display. De dubbele punt tussen de “3” en de “00” zal knipperen. De machine is nu klaar voor gebruik en staat automatisch op programma 1 (Normaal). Uw broodbakmachine kan bij het eerste gebruik ietwat roken, dit is volkomen normaal, kan geen kwaad en zal vanzelf verdwijnen. De kwaliteit van het brood dat u in de broodbakmachine bakt, hangt van veel factoren af. Let er op dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en gebruik steeds de juiste hoeveelheid ingrediënten die vermeld staan in de verschillende recepten. 3 3. De kunst van het bakken De machine laat u de keuze tussen verschillende programma’s. Kies het programma voor het type brood dat u wenst of indien anders aangegeven in het recept. 4. De ingrediënten De belangrijkste factoren voor het bakken van een geslaagd brood zijn de kwaliteit, de versheid en het correct afwegen van uw ingrediënten. Bloem/ Meel Bloem of meel is het basisbestanddeel van brood. Het gewicht van de bloem of meel verschilt van soort tot soort. Daarom is het absoluut noodzakelijk de juiste hoeveelheid af te meten met een weegschaal. Advies: let met het kopen van meel op de tekst van de verpakking. Er moet op staan dat het meel geschikt is voor het maken van onder andere brood. Gluten. Gluten zitten van nature in bloem/ meel en bevorderen de rijzing van het brood. Gist Gist is een micro-organisme dat groeit op diverse plantaardige voedingsmiddelen. Gist heeft het vermogen om suikers om te zetten in alcohol en koolzuurgas, waardoor het zich bijzonder snel vermeerdert. Ideaal dus om het deeg te laten rijzen en het lichter en beter verteerbaar te maken. Wij adviseren in de Inventum broodbakmachine droge gist te gebruiken. Deze (korrel)gist is gemakkelijker te verwerken, langer houdbaar dan verse gist en het geeft een constanter bakresultaat dan verse gist. Zout Zout zorgt niet alleen voor een bepaalde smaak aan het brood, maar regelt ook de activiteit van de gist, maakt het deeg stevig en vast en voorkomt dat het brood te hard rijst. Boter/olie Boter en olie geven een betere smaak aan het brood en maken het brood zachter. De boter of olie moet op kamertemperatuur zijn voor u deze bij de andere ingrediënten voegt. Suiker Suiker is de voedingsbron voor de gist en een belangrijk bestanddeel voor het rijzingsproces. U kunt gewone witte suiker, bruine suiker, stroop of honing gebruiken. Het geeft een zekere zachtheid aan de smaak van het brood, verhoogt de voedingswaarde en helpt het brood langer te bewaren. Let op! Gebruik geen grove suiker of suikerklontjes, voor bijvoorbeeld suikerbrood, omdat dit de anti-aanbaklaag van de bakvorm beschadigd. 4 Water Wanneer de bloem/ meel vermengd wordt met het water, vormen de gluten zich en wordt de lucht afgesloten, zodat het brood kan rijzen. Bij normale omgevingstemperatuur gebruikt u lauw water om het brood te maken: koud water activeert de gist niet en warm water activeert de gist te sterk. Melk Melk doet de broodkorst bruinen, verbetert de smaak van het brood, verhoogt de voedingswaarde en geeft een mooie romige kleur binnenin. Indien u verse melk gebruikt, dan dient u de hoeveelheid water uiteraard te verminderen om het vochtigheidspeil in evenwicht te houden. Opgelet: Gebruik geen verse melk als u het bakproces programmeert met de tijdvertragingsfunctie. De melk zou zuur kunnen worden. Andere Ingrediënten In kookboeken kunt u recepten tegenkomen die kruiden, noten, krenten, fruit of groente e.d. vereisen. Gebruik steeds verse ingrediënten. Indien u noten, zonnebloempitten, gedroogd fruit of dergelijke gebruikt, raden wij u aan deze vooraf in water te laten weken, goed droog te deppen en dan pas aan het deeg toe te voegen. Let er wel op dat deze ingrediënten niet te groot en te scherp zijn i.v.m. mogelijke beschadigingen aan de antiaanbaklaag. 5. Het display De “menu” toets Deze toets gebruikt u om het juiste bakprogramma te selecteren. Elke keer als u op deze toets drukt, hoort u een piep en het programmanummer verandert. Het programma staat in het display vermeld. Deze broodbakmachine heeft 12 programmamogelijkheden (zie ook: Programma’s, hoofdstuk 6). De “korst” kleur toets Deze toets gebruikt u om aan te geven of u de korst licht, middel of donker wilt hebben. TIP: Indien u een recept voor de eerste maal probeert, adviseren wij u de korst kleur middel te kiezen. De “gram” toets Deze toets gebruikt u om aan te geven welk gewicht brood u op dat moment wenst te maken. U kunt kiezen uit een brood van 600 of 900 gram. TIP: De totale hoeveelheid van de ingrediënten vermeld in het recept is het gewicht van het brood dat u gaat maken. De “START” en “STOP” toets Met deze toets start of stopt u het programma. TIP: Indien u het verkeerde programma heeft gekozen, kunt u dit wijzigen door de stop toets een aantal seconden ingedrukt te houden. U kunt daarna de machine opnieuw instellen met het juiste programma. START: om een programma te starten, drukt u de toets in en u zult een korte piep horen. De dubbele punt tussen de tijd in het display zal gaan knipperen en de machine gaat de tijd nu aftellen en werkt het gekozen programma af. STOP: om een programma te beëindigen, drukt u de toets een aantal seconden in totdat u een piep hoort. De piep bevestigt dat u het programma uitgezet heeft. AAN/UIT Hoe kunt u zien of de machine werkt of het programma loopt? Als de dubbele punt knippert, draait het programma. Als de dubbele punt constant brand, is het programma gestopt. Tijdvertragingstoetsen (Tijd Ú/Tijd Ù) Met de toetsen kunt u zelf bepalen wanneer uw brood klaar is. Door op de toets Ù (pijl naar boven) te drukken, zal de tijd met 10 minuten per keer toenemen. Indien u de toets Ú(pijl naar beneden) in drukt, zal de tijd met 10 minuten afnemen. Zie ook: Het gebruik van de tijdvertraging op pagina 6. 6. Programma’s Programma 1: Normaal. Dit is het meest gebruikte programma voor het maken van wit brood. Programma 2: Frans. De kneedtijd en rijstijd is langer dan bij het normale programma. Programma 3: Volkoren. Dit programma is het meest geschikte programma voor het maken van de zware broden zoals volkoren en meergranen brood. Het brood zal over het algemeen wat kleiner zijn als een wit brood, omdat het meel zwaarder is. Programma 4: Vlug. Dit is een programma voor als u een keer binnen een korte tijd een wit brood wilt hebben. Door de kortere tijd dient u er wel rekening mee te houden dat deze kleiner zal zijn als bij het normale programma. Programma 5: Zoet. Dit programma is geschikt voor het maken van onder andere rozijnen- of krentenbrood. Programma 6: Supersnel I. Met dit programma maakt u binnen één uur een lekker vers wit brood van 600 gram. Programma 7: Supersnel II. Met dit programma maakt u binnen één uur een lekker vers wit brood van 900 gram. Programma 8: Deeg. Met dit programma kunt u de machine alleen deeg laten maken en laten rijzen. Programma 9: Jam. Voor het bereiden van heerlijke verse jam. Let op! Zorg ervoor dat de pitten van de ingrediënten verwijderd zijn voordat u deze in het bakblik doet. Scherpe pitjes kunnen namelijk de anti-aanbaklaag beschadigen. Werkwijze: U doet alle ingrediënten in het bakblik en u stelt de machine in op programma JAM. Daarna drukt u op start en de machine zal nu eerst de ingrediënten gaan voorverwarmen. Daarna zal de machine gaan mengen en uiteindelijk zal de machine de jam laten afkoelen. Als de machine klaar is, geeft deze dit aan door een piepsignaal. U kunt de jam in een potje of bakje gieten en nog verder laten afkoelen. Zodra het voldoende is afgekoeld, kunt u het potje of bakje afsluiten en in de koeling bewaren. Programma 10: Cake. Met dit programma kunt u brood maken dat bereid wordt met bijvoorbeeld bakpoeder. Broden gebakken met dit programma worden minder hoog en vaster van structuur. De tijdvertraging kan op deze stand niet gebruikt worden, omdat het bakpoeder direct werkt. Indien u met dit programma cake wilt maken, raden wij u aan de ingrediënten in het bakblik te doen. Daarna stelt u de machine in en voordat u op start drukt, moet u even met een houten lepel de ingrediënten omscheppen. Dit bevordert namelijk de kneding. Programma 11: Sandwich. Dit programma kunt u gebruiken om een heel luchtig wit brood te maken voor onder andere sandwiches. Let op! Bij dit programma kunt u geen korstkleur instellen, de machine doet dit zelf. Programma 12: Bakken. Dit programma kunt u gebruiken voor kant-en-klaar deeg dat u bijvoorbeeld al eerder heeft gemaakt. U kunt het deeg met dit programma alleen afbakken. Met behulp van de tijdvertragingstoetsen kunt u de tijd instellen van 5 tot 60 minuten. Ook kunt u reeds gebakken brood weer wat opwarmen. 7. Gebruikswijze Stap 1: Haal het bakblik uit de machine door deze een kwartslag naar links te draaien en aan de handgreep recht omhoog uit de machine te trekken. Stap 2: Plaats de kneedhaak(bijgevoegd) op de as in het midden van het bakblik. De kneedhaak moet op een juiste en zorgvuldige manier geplaatst worden zodat alle ingrediënten voldoende gemengd en gekneed worden. Stap 3: Doe de ingrediënten op de volgende wijze en volgorde in het bakblik: 1. De helft van de benodigde bloem/meel 2. Water/melk 3. Boter/olie 4. Eventueel eieren 5. De rest van de benodigde bloem/meel 6. Suiker (doe de suiker aan één kant) 7. Zout (doe het zout aan de andere kant) 8. Gist (doe de gist in een holletje in het midden) Let op! De gist mag niet in aanraking komen met het water. De mogelijkheid bestaat dan dat het water de gist zal activeren alvorens de ingrediënten voldoende gemengd en gekneed zijn. Stap 4: Verwijder alle restjes van de ingrediënten aan de buitenkant van het bakblik. Plaats het blik weer in de machine en draai deze een kwartslag naar rechts zodat het bakblik goed stevig vast staat. Stap 5: Sluit het deksel. Stap 6: Doe de stekker in het stopcontact. Zie ook: hoofdstuk 2, “Voor het eerste gebruik”. Stap 7: Stel het juiste programma in door middel van de “menu” toets. Stap 8: Door middel van de “korst” kleur toets kunt u de kleur van de korst instellen. U kunt kiezen uit licht, middel of donker. 5 Stap 9: Stel eventueel de tijdvertraging in. Zie ook: hoofdstuk 8, “Het gebruik van de tijdvertraging”. Stap 10: Druk op de starttoets. De dubbele punt zal nu gaan knipperen en geeft aan dat de machine werkt. Programmatijden Programma 600 gr. 1. Normaal 2.53 2. Frans 3.40 3. Volkoren 3.32 4. Vlug 1.40* 5. Zoet 2.50 6. Supersnel I 0.58 7. Supersnel II -.--8. Deeg 1.30* 9. Jam 1.20* 10. Cake 2.50* 11. Sandwich 2.55 12. Bakken 1.00* 900 gr. 3.00 3.50 3.40 1.40* 2.55 -.--0.58 1.30* 1.20* 2.50* 3.00 1.00* * Indien u één van deze programma’s kiest, kunt u geen gewicht kiezen. Zie hiervoor ook hoofdstuk 9, “Recepten”. De tijd die in het display staat, is aangegeven in uren en minuten. Voorbeeld: Programma 1, Normaal, 600 gram duurt 2 uur en 53 minuten. Stap 11: Wanneer het brood klaar is, geeft de machine enkele piepsignaal. Druk op de stop toets en houd deze enkele seconden vast. De machine zal nogmaals piepen om te bevestigen dat u het programma heeft gestopt. Verwijder de stekker uit de wandcontactdoos en open het deksel van de machine. Verwijder de bakvorm met behulp van ovenhandschoenen. Laat het brood in het bakblik ca. 10 tot 15 minuten afkoelen en houdt het bakblik omgekeerd boven het aanrecht en schud lichtjes het brood uit het blik. Tijdens het kneedproces van de volgende programma’s gaat er een piepsignaal; Normaal, Frans, Volkoren, Zoet en Sandwich. Dit piepsignaal geeft aan dat u de extra ingrediënten kunt toevoegen zoals: rozijnen, krenten of noten. U doet het deksel open, voegt de extra ingrediënten toe, vervolgens sluit u het deksel en het kneedproces zal verder gaan. Let op! Laat krenten, rozijnen en noten vooraf wellen en droog ze met een doek of keukenpapier af. Let erop dat deze ingrediënten niet te groot of te scherp zijn, anders kunt u de antiaanbaklaag van het bakblik beschadigen. Plaats het brood en het bakblik nooit op de buitenkant van de machine of direct op een plastic tafelkleed. Wanneer het brood niet onmiddelijk los komt, draai dan voorzichtig aan de as aan de onderzijde van het bakblik totdat het brood los komt. Indien u het brood uit de machine haalt en de kneedhaak in het brood blijft steken, verwijder deze voorzichtig uit het brood. Laat het brood eventueel nog verder afkoelen op een rooster zodat u 6 daarna de kneedhaak met uw handen kunt verwijderen. Let wel goed op dat de kneedhaak goed is afgekoeld. Het is aan te bevelen om het brood pas na 15-20 minuten door te snijden. Extra: Als u bijvoorbeeld een keer niet op tijd thuis bent, verwarmt de broodbakmachine nog 60 minuten na. Dit is niet bij de programmatijd inbegrepen. 8. Het gebruik van de tijdvertraging Wanneer u de tijdvertraging wilt gebruiken, dient u dit in te stellen voordat u op de “start” toets drukt. Belangrijk: gebruik de tijdvertraging niet wanneer u ingrediënten gebruikt die maar beperkt houdbaar zijn. Volg de eerste 8 stappen beschreven in hoofdstuk 7, vervolgens; nadat u het juiste programma en de juiste korstkleur heeft ingesteld, drukt u op de pijltjes toetsen om de tijd op het display te verhogen of te verlagen. Zie ook hoofdstuk 5 (het display). Ù = 10 minuten erbij Ú = 10 minuten eraf Voorbeeld: Het is 9.00 uur ‘s morgens en u wilt om 17.00 uur ‘s middags vers gebakken brood. Doe alle ingrediënten in het bakblik. Plaats het bakblik in de broodbakmachine. Sluit het deksel en druk op de keuze toets om het juiste programma in te stellen. Druk op de korst toets om de korstkleur in te stellen. Druk opÙ (pijl omhoog) tot er 8:00 in het display verschijnt. Er zullen immers 8 uren voorbij gegaan zijn vanaf het moment dat u op de start toets gedrukt heeft tot het moment dat het brood klaar moet zijn (17.00 uur ‘s middags). Druk op de start toets. De dubbele punt op het display zal gaan knipperen en de tijd zal nu gaan aflopen tot het tijdstip bereikt is waarop de broodbakmachine moet beginnen met kneden. De broodbakmachine zal nu het hele ingestelde programma doorlopen zodat het brood klaar is op het tijdstip dat u heeft gekozen. 9. Recepten Tip! Indien u een grove meelsoort gebruikt, kan het zijn dat u minder water moet gebruiken dan wij aangeven in de recepten. Dit omdat een grove meelsoort minder vocht opneemt. Wit brood 600 gram 900 gram Witte bloem 350 gr. 500 gr. Water 210 ml 300 ml Boter/ olie 5 gr. 10 gr. Suiker 5 gr. 10 gr. Zout 5 gr. 10 gr. Gist 4 gr. 6 gr. Programma: Normaal, Vlug of Sandwich Melkbrood 600 gram Witte bloem 350 gr. Melk 210 ml Boter/ olie 5 gr. Suiker 5 gr. Zout 5 gr. Gist 4 gr. Programma: Normaal of Sandwich Tarwebrood 600 gram Volkorenmeel 200 gr. Witte bloem 150 gr. Water 210 ml Boter/ olie 5 gr. Suiker 5 gr. Zout 5 gr. Gist 4 gr. Programma: Frans of Volkoren 900 gram 500 gr. 300 ml 10 gr. 10 gr. 10 gr. 6 gr. 6-Granenbrood 600 gram 6-Granenmeel 350 gr. Water 225 ml Boter/ olie 5 gr. Suiker 5 gr. Zout 5 gr. Gist 4 gr. Programma: Frans of Volkoren 900 gram 500 gr. 325 ml 10 gr. 10 gr. 10 gr. 6 gr. Volkorenbrood 600 gram Volkorenmeel 350 gr. Water 225 ml Boter/ olie 5 gr. Suiker 5 gr. Zout 5 gr. Gist 4 gr. Programma: Frans of Volkoren 900 gram 500 gr. 325 ml 10 gr. 10 gr. 10 gr. 6 gr. 900 gram 300 gr. 200 gr. 300 ml 10 gr. 10 gr. 10 gr. 6 gr. Rozijnen en notenbrood 600 gram 900 gram Witte bloem 320 gr. 450 gr. Eieren 1 2 Water 200 ml 300 ml Boter/ olie 15 gr. 20 gr. Suiker 5 gr. 10 gr. Zout 5 gr. 10 gr. Gist 6 gr. 10 gr. Extra ingrediënten: Rozijnen 230 gr. 300 gr. Noten 100 gr. 100 gr. Let op! U dient eerst het ei in een maatbeker te doen en daarna aanvullen tot 200 of 300 ml water. Dit in verband met het vochtgehalte. Programma: Zoet Zonnebloempitbrood Witte bloem Water Boter/ olie Suiker Zout Gist Extra ingrediënten: Zonnebloempitten Programma: Zoet 600 gram 315 gr. 210 ml 5 gr. 5 gr. 5 gr. 4 gr. 75 gr. 900 gram 450 gr. 300 ml 10 gr. 10 gr. 10 gr. 6 gr. 100 gr. Honingbrood 600 gram 900 gram Witte bloem 300 gr. 450 gr. Water 210 ml 300 ml Boter/ olie 5 gr. 10 gr. Honing 5 gr. 10 gr. Zout 5 gr. 10 gr. Gist 6 gr. 8 gr. Gebruik bij voorkeur vloeibare honing. Programma: Normaal, Frans of Volkoren Deeg voor broodjes 600 gram 900 gram Witte bloem 400 gr. 500 gr. Water 250 ml 325 ml Eierdooier 1 1 Boter/ olie 15 gr. 20 gr. Suiker 8 gr. 10 gr. Zout 8 gr. 10 gr. Gist 11 gr. 13 gr. Let op! U dient eerst de eierdooier in een maatbeker te doen en daarna aanvullen tot 200 of 300 ml water. Dit in verband met het vochtgehalte. Programma: Deeg Aardbeienjam Aardbeien Suiker Citroensap (vers) of citroensap (geconcentreerd) Programma: Jam 450 gram 275 gram 3 eetlepels 1 eetlepel Abrikozenjam Gedroogde abrikozen Suiker Citroensap (vers) of citroensap (geconcentreerd) Programma: Jam 450 gram 200 gram 3 eetlepels 1 eetlepel Wit brood binnen 1 uur 600 gram Witte bloem 300 gr. Water 210 ml Boter/ olie 5 gr. Suiker 15 gr. Zout 5 gr. Gist 8 gr. Programma: Supersnel I of Supersnel II 900 gram 500 gr. 300 ml 10 gr. 30 gr. 10 gr. 12 gr. 7 Cake Cakemeel Boter Eieren (geklopt) Suiker Vanillesuiker Melk Programma: Cake 250 gram 200 gram 3 eieren 200 gram 1 zakje 4 eetlepels 10. Reiniging Zet voordat u uw broodbakmachine wilt reinigen het apparaat uit, haal de stekker uit de wandcontactdoos en laat het volledig afkoelen. Buitenkant Reinig de buitenkant van het apparaat en het kijkvenster met een vochtige doek of spons. Verwijder het bakblik alvorens te reinigen. Indien noodzakelijk kunt u de buitenkant van het apparaat met behulp van een mild afwasmiddel reinigen. Het deksel kunt u eventueel verwijderen voor een makkelijke reiniging. Binnenkant De binnenkant van het apparaat kunt u voorzichtig met een licht vochtige doek schoonmaken. Let op met schoonmaken van het verwarmingselement. Bakblik Het bakblik kunt u reinigen met warm water. Let hierbij op dat u de anti-aanbaklaag niet beschadigd. Indien het niet lukt om de kneedhaak uit het bakblik te verwijderen, dient u het bakblik volledig te laten afkoelen. Vervolgens giet u een beetje warm water in het bakblik zodat de kneedhaak onder water staat. Het water zal er nu voor zorgen dat de klevende deeltjes oplossen en de kneedhaak verwijderd kan worden. Gebruik geen schoonmaakmiddelen of afwasborstels, deze kunnen de anti-aanbaklaag van het bakblik beschadigen. Het bakblik is niet geschikt om in de afwasmachine te reinigen. 11. Enkele tips voor het bakken van een heerlijk brood • Weeg de ingrediënten altijd zeer nauwkeurig af en let erop dat deze op kamertemperatuur zijn. • Voeg de ingrediënten toe in de juiste volgorde. • Zorg ervoor dat de ingrediënten vers zijn. • Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een holletje in het meel. Deze mag niet in aanraking komen met zout, suiker en water (melk). • Tip: U kunt de versheid van de gist vaststellen door de volgende test te doen: Los in een half kopje lauw water 1 theelepel suiker op en voeg aan dit mengsel 1 theelepel gist toe. Na een paar minuten moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet u dat de gist vers is. • Tip: Ca. 5 tot 10 minuten na de start van de broodbakmachine kunt u testen of de deegbal goed is. Het deeg moet eruit zien als een gladde, elastische, ronde bol. U opent het deksel en raakt even met uw vingers de bovenkant van de 8 deegbal aan. Let er op dat de kneedhaak doordraait. Indien het deeg iets blijft plakken aan uw vingers is dit goed. Blijft het deeg plakken aan het bakblik dan is deze te nat. Blijft het deeg niet plakken aan uw vingers dan is de deegbal te droog. • Tip: Zout remt de werking van gist en suiker bevordert de werking. Indien u één van deze twee ingrediënten niet gebruiken mag vanwege een dieet, dan moet u het andere ook weglaten. U krijgt dan brood zonder suiker en zout. • Wanneer u direct een nieuw brood wilt bakken, laat u de machine 10 tot 20 minuten afkoelen alvorens deze opnieuw te gebruiken. • Verschillende soorten brood hebben een andere structuur en grootte omdat de gebruikte ingrediënten verschillen. Sommige broden kunnen veel vaster en kleiner zijn dan andere. Dit is normaal. • Het kan zijn dat u bij sommige recepten de verhoudingen aan moet passen. Daar bedoelen wij mee: de hoeveelheid gist of de hoeveelheid meel of de hoeveelheid water. Nooit alles tegelijk aanpassen. Dit zal namelijk geen effect hebben. De aanpassing kan nodig zijn in verband met: - kwaliteit en soortelijk gewicht van het meel - temperatuurverschillen van de omgeving - versheid van de ingrediënten • Het brood dat u zelf bakt, bevat geen conserveringsmiddelen dus is derhalve ook maar beperkt houdbaar. Indien u het brood luchtdicht verpakt, nadat u het goed heeft laten afkoelen, kunt u het brood een paar dagen goed houden. Uiteraard kunt u het brood ook invriezen, waardoor u het later kunt consumeren. 12. Problemen die zich voor kunnen doen..... Er bestaan verschillende factoren die uw brood kunnen doen mislukken. Hieronder zullen wij een aantal voorbeelden van slechte resultaten weergeven en eventueel de oplossingen. • Het brood is ingezakt. - Indien uw brood ingezakt lijkt langs alle kanten, dan wil dit zeggen dat het deeg te vochtig was. Probeer iets minder water toe te voegen. Wanneer u geconserveerd fruit of groenten gebruikt, laat ze dan eerst goed uitlekken en wrijf ze goed droog voordat u ze gebruikt. Ze zijn langere tijd doordrenkt waardoor ze overtollig vocht bezitten. U kunt ook proberen om een lichtere bloemsoort te gebruiken. - Het kan ook overrijs zijn. Het deeg is zoveel gerezen dat het deeg de rijzing niet aan kan. Probeer iets minder gist toe te voegen, 1 à 2 gram. • Het brood is in het midden onvoldoende gebakken - Indien de binnenkant van het brood onvoldoende gebakken is, kan dit aan de gebruikte bloemsoort liggen. Dit gebeurt meestal door het gebruik van zwaardere bloemsoorten, zoals roggebloem of volkorenbloem. Probeer één kneedproces meer te gebruiken wanneer u deze bloemsoorten gebruikt. Wanneer de broodbakmachine het eerste kneedproces heeft beëindigd, zet u het apparaat stop. Stel dan het apparaat opnieuw in en druk op start: het apparaat zal opnieuw beginnen met kneden, er is nu een grotere hoeveelheid lucht in het deeg opgenomen. - U kunt ook de bruiningsgraad van de korst op donker zetten, waardoor de afbaktemperatuur wat hoger wordt. • Het brood is overgelopen - Indien uw brood hoger rijst dan normaal, heeft u teveel gist gebruikt. Controleer of u de juiste hoeveelheid en type gist heeft gebruikt. - Teveel suiker kan uw gist te veel activeren. Verminder de hoeveelheid suiker en pas ook op voor gedroogde vruchten of honing die veel suiker bevatten. Probeer uw hoeveelheid water met 10 tot 20 ml te verminderen. Denk eraan dat een geringere vochtigheid het gist verhindert te actief te zijn. - Het gebruik van een zeer fijn gemalen bloem kan het brood soms ook te hard doen rijzen. Deze bloemsoorten hebben niet zo’n actieve gist nodig om te rijzen dan zwaardere of grover gemalen bloemsoorten. • Het brood is te droog - Gebruik iets minder bloem of voeg 1 eetlepel vloeistof toe. Wanneer de broodbakmachine zwaarder deeg mengt of wanneer hij langere kneedtijden gebruikt, kan het zijn dat de machine lichtjes begint te trillen op het aanrecht. Zorg er dus voor dat het apparaat op een stabiel oppervlak staat, niet te dicht in de buurt van een ander voorwerp en ook niet te kort op de rand van het aanrecht. • Platte broden - Indien u een door de molen gemalen bloem of volkoren bloem neemt, kan het brood wat platter zijn. - Als uw brood helemaal niet rijst, dan is het nodig de gist te controleren. Heeft u niet vergeten de gist erbij te doen? Indien het brood slechts lichtjes gerezen is, kan het zijn dat de gist te oud was. - De activering van de gist wordt verhinderd door te koud of te warm water. - Kijk ook de gebruikte dosis zout na. Verzeker u ervan dat u niet teveel zout heeft gebruikt. • Storingsmelding in het display - Indien het display “H:HH” aangeeft, nadat u op start heeft gedrukt, is de machine nog te warm. Laat het apparaat nog 10 tot 20 minuten afkoelen met het deksel open. - Indien het display “E:EE” aangeeft, nadat u op start heeft gedrukt, dan dient u contact op te nemen met uw winkelier of onze technische dienst. Zij kunnen deze storingsmelding voor u controleren. 13. Vragen die frequent gesteld worden… Waarom is er steeds verschil in de vorm en de hoogte van het brood? De vorm en de hoogte van het brood zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur, de kwaliteit en de hoeveelheid van de ingrediënten. Waarom rijst het brood niet? Gist vergeten, te weinig gist of oude gist zorgen ervoor dat het brood niet rijst en “plat” blijft. Hoe werkt de tijdvertraging? De tijdvertraging mag niet ingesteld worden onder de 3 uur of boven de 13 uur. De tijdvertraging vereist een minimum van 58 minuten om alle noodzakelijke processen door te lopen. Men kan wel de werkwijze vlug gebruiken, maar dan zonder de tijdvertraging. De ingrediënten kunnen bederven wanneer zij langer dan 13 uur in de broodbakmachine blijven zonder gebakken te worden. Waarom mogen aan de basis-ingrediënten geen extra ingrediënten worden toegevoegd? Om aan het deeg cq. het brood de juiste vorm te geven en te laten rijzen zoals het hoort, moeten de gedroogde krenten en dergelijke later toegevoegd worden. Bovendien bestaat de kans dat deze ingrediënten stuk gekneed worden tijdens het kneedproces. Zij kunnen aan elkaar gaan kleven en niet gelijkmatig verdeeld worden over het deeg. U kunt deze ingrediënten pas na het eerste “piepsignaal” toevoegen. U kunt geen ingrediënten toevoegen wanneer u één van de snelle programma’s gebruikt. De tijdvertraging treedt niet in werking bij het programma voor alleen deeg. Kan er verse melk gebruikt worden in plaats van water? Dat kan, maar dan dient u ervoor te zorgen dat u dezelfde hoeveelheid vocht behoudt. Bijvoorbeeld: als in een recept 210ml water staat, kunt u dit vervangen door 210ml melk of door 105ml water en 105ml melk. Het is belangrijk dat u de totaal aangegeven hoeveelheid vocht gebruikt. Algemeen 1.De korst is soms lichter, soms donkerder. Dit kunt u zelf instellen door de toets “korst”. Voor een lichte korst zet u het apparaat op licht (light), voor een donkere korst zet u het apparaat op donker (dark). 2.Wat is er gebeurd wanneer het brood even hoog gekomen is als het deksel? U heeft teveel gist en/of suiker gebruikt, waardoor er meer gasbellen ontstaan zijn binnenin het brood en het teveel gerezen is. 3.Waarom mag u geen brood maken op basis van fruit met de werkwijze “Vlug”? De gisttijd wordt verminderd bij dit programma en wanneer u meer ingrediënten gebruikt, wordt de baktijd ook beïnvloed zodat u geen mooi resultaat zult krijgen wanneer u dit programma met dergelijke recepten gebruikt. 4.De broodmachine kneedt trager bij het maken van zwaardere broden? Dit is een normaal verschijnsel wanneer u deze recepten gebruikt. Dit is geen probleem voor de machine, het is wel aan te raden een eetlepel vloeistof toe te voegen. 14. Voordat u het toestel weg wilt brengen voor reparatie. Uw brood mislukt steeds. Wij adviseren u één maal een brood te maken met een kanten-klare broodmix van bijvoorbeeld Koopmans of Honig. Deze kant-en-klare mixen hoeven alleen nog maar aangevuld te worden met water en boter. Is het resultaat goed, dat betekent dat uw machine in orde is en zult u de versheid van uw normale ingrediënten moeten controleren. Is het resultaat slecht, dan kunt u overleggen met onze klantenservice of technische dienst wat u het beste kunt doen. Het telefoonnummer vindt u op de achterkant van deze gebruiksaanwijzing. 9 Het toestel werkt niet - Is het ingeschakeld? - De temperatuur van de broodbakmachine is te hoog Er komt rook uit de luchtgaten - De ingrediënten zijn misschien op het verwarmingselement gemorst Het brood is ingezakt/Het midden is vochtig - Het brood werd te lang in het bakblik gelaten na het bakken - Er is teveel water of gist gebruikt De bovenkant van het brood is gebarsten en ziet bruin - Te veel bloem, gist of suiker Te klein brood - Niet genoeg bloem, gist, suiker of water - Gebruik van volkorenbloem of bloem die chemische gist bevat - Gebruik van een slecht gisttype - Gebruik van bloem of gist die niet vers meer is Het bovenste deel van het brood is nog bestrooid met bloem - Niet genoeg water Brood onvoldoende gebakken - Stoptoets werd ingedrukt na inschakeling - Het deksel werd geopend tijdens het bakproces Brood is te hard gebakken - Te veel suiker - Korstkleur op donker gezet Brood is slecht gevormd - Niet genoeg bloem - Niet genoeg water 15. Garantiebepalingen en service • Uw garantietermijn bedraagt 12 maanden na aankoop van het product. • De garantie is alleen van toepassing indien de aankoopnota kan worden overlegd. Bewaar daarom uw aankoopnota zorgvuldig. De garantietermijn vangt aan op de aankoopdatum. • De garantie geldt niet in geval van: - normale slijtage; - onoordeelkundig of oneigenlijk gebruik; - onvoldoende onderhoud; - het niet in acht nemen van bedienings- en onderhoudsvoorschriften; - ondeskundige montage of reparatie door uzelf of derden; - door de afnemer toegepaste niet originele onderdelen (bakblik en kneedhaak) zulks ter beoordeling van onze technische dienst. • De garantie geldt niet voor: - normale verbruiksartikelen (bakblik en kneedhaak); - externe verbindingskabels; - (uitwisselbare) signaal- en verlichtingslampjes zulks ter beoordeling van onze technische dienst. 10 Buiten garantie • U dient het apparaat gefrankeerd toe te zenden. Alleen gefrankeerde zendingen worden in behandeling genomen. • Indien de garantie is komen te vervallen of indien de garantietermijn is verstreken, dienen wij de kosten welke verbonden zijn aan een beoordeling en/of reparatie in rekening te brengen. • Op verzoek zullen wij u eerst een prijsopgave verstrekken alvorens tot reparatie over te gaan. Zonder dit verzoek om prijsopgave gaan wij ervan uit dat u, met het opsturen van uw apparaat, automatisch een opdracht tot reparatie heeft verstrekt. • Indien wij tot reparatie zijn overgegaan, zullen beoordelingscq. onderzoekskosten door ons niet in rekening worden gebracht. • Wij behouden ons het recht voor om uw product onder rembours aan u te retourneren of vooruitbetaling te verlangen. • Wij verlenen twee maanden garantie op door onze servicedienst uitgevoerde herstelwerkzaamheden en het daarbij nieuw aangebrachte materiaal, gerekend vanaf de hersteldatum. Indien zich binnen deze periode een storing voordoet welke het direkte gevolg is van de uitgevoerde herstelwerkzaamheden of het daarbij nieuw aangebrachte materiaal, heeft de koper het recht op kosteloos herstel. Mocht het apparaat voor reparatie moeten worden opgestuurd, dan dient u als volgt te handelen: 1.In een brief - voorzien van uw naam, adres en telefoonnummer in blokletters - beknopt doch duidelijk de klacht omschrijven. 2.Het apparaat - samen met de brief en een kopie van de aankoopnota - goed verpakken in een stevige doos, liefst in de originele verpakking. 3.U dient het apparaat gefrankeerd toe te zenden aan: Martex Holland BV Generatorstraat 17 3903 LH VEENENDAAL 4.Alleen gefrankeerde zendingen worden in behandeling genomen. 5.Binnen de garantieperiode zal Martex Holland BV de kosten voor het retourneren van het apparaat voor haar rekening nemen (alleen binnen Nederland). Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. F R A N Ç A I S Mode d’emploi de la Machine à pain Inventum type BM20 Information technique: 230V~50/Hz 600 Watt 1. Consignes de sécurité • Important: Lisez très attentivement le mode d’emploi qui comporte d’importantes données sur la sécurité de l’installation, sur l’utilisation et sur l’entretien de l’appareil. Conservez précieusement ce mode d’emploi pour toute référence future. • Utilisez uniquement cet appareil pour les usages décrits dans ce mode d’emploi. • Ne pliez ni coincez jamais le cordon d’alimentation. • Si le cordon est endommagé et doit être changé, consultez toujours votre fournisseur ou du service technique. • Déroulez toujours entièrement le cordon afin d’éviter le surchauffement de celui-ci. • Ne placez pas l’appareil à proximité d’appareils dégageant de la chaleur tels que fours, cuisinières à gaz, plaques de cuisson etc. • Placez l’appareil à distance suffisante des parois ou autres objets tels rideaux, torchons (textile ou papier) pouvant prendre feu. • L’appareil est équipé d’un cordon court pour éviter tous les inconvénients d’un cordon trop long. N’utilisez un cordon de rallonge que si la tension de celui-ci est égale ou supérieure à celle du cordon d’alimentation. Utilisez uniquement un cordon de rallonge certifié. • Les enfants ne sont pas conscients des dangers liés à l’usage des appareils électriques. Ne laissez donc jamais les enfants non surveillés se servir de l’appareil. • N’utilisez jamais l’appareil équipé de pièces que le fabricant n’a pas livrées ou recommandées. • L’appareil est uniquement destiné à être utilisé à l’intérieur. • Débranchez l’appareil avant de le déplacer. Toujours déplacer l’appareil à deux mains. • Si vous décidez de ne plus utiliser l’appareil hors d’usage, nous vous conseillons de couper le cordon de l’appareil débranché et d’ôter toutes les pièces pouvant être dangereuses pour les enfants jouant avec. • Débranchez l’appareil après toute utilisation ou avant de le nettoyer. • Votre machine à faire du pain deviendra très chaude pendant que son fonctionnement. C’est pourquoi vous devrez faire très attention et utiliser des gants de protection pour retirer le moule à pain. • Appuyez sur la touche «ARRÊT» avant de retirer la fiche de la prise de courant. • Assurez-vous que l’appareil est bien installé sur une surface stable et sans nappe ou autre protection similaire, sinon l’appareil pourrait se déplacer sous l’effet des vibrations. • Cet appareil répond à la Directive CE n°76/889/EEC sur le dispositif antiparasite de radio et de TV avec la directive complémentaire n°82/499. 2. Mise en service • Retirez la feuille de cellophane qui est fixée sur le panneau de commande. • Avant d’utiliser l’appareil, contrôlez s’il y a tous les accessoires avec et s’ils ont tous été retirés de l’emballage. • Il se peut que votre machine à faire du pain fume un peu lors de la première utilisation. • Si la lame de pétrissage reste collée dans le pain (après avoir retiré le pain du moule à pain), servez-vous d’un couteau ou d’une fourchette pour la retirer. Faites bien attention en retirant la lame de pétrissage du pain, car vous risquez d’abîmer la surface du revêtement anti-adhésif. Nous n’assurons pas la garantie pour ce revêtement. La qualité du pain que vous ferez dans la machine à pain va dépendre de plusieurs facteurs. Plus vous vous servirez de votre machine à pain, plus vite vous apprendrez à connaître ces facteurs et le résultat final n’en sera que meilleur. Tous les ingrédients doivent être à température ambiante. La machine à faire le pain est livrée avec une mesure et une cuillère de dosage. Faire du pain, c’est relativement simple, mais cela exige tout de même une précision extrême dans le dosage des ingrédients. Utilisez toujours les ingrédients qui sont indiqués dans les différentes recettes et suivez attentivement les instructions. 3. L’art du boulanger La machine à faire le pain vous laisse le choix entre différentes méthodes de travail. Choisissez le mode de cuisson qui convient au type de pain que vous désirez fabriquer, ou sinon tel que c’est indiqué dans la recette. N’oubliez pas: Une machine à faire le pain n’a rien d’un humain. L’appareil ne peut pas mesurer la quantité des ingrédients et encore moins contrôler si la levure est fraîche ou non. L’appareil ne peut pas voir non plus si vous avez mis le moule à pétrissage dans le moule. Les conseils que vous lirez ci-dessous vous permettront de toujours obtenir un beau produit fini. Mettez la levure en dernier dans le moule et dessus la farine, de façon à ce que la levure ne vienne pas en contact avec le sel, le sucre et l’eau et/ou le lait. Utilisez des ingrédients frais. Vous pouvez vous-même contrôler si votre levure est fraîche en mélangeant une cuillère à café de sucre dans un demi verre d’eau et en ajoutant une cuillère à café de levure à ce mélange. Après quelques minutes, le tout devra mousser et bouillonner, cela veut dire alors que la levure est fraîche. Contrôlez la pâte pendant le pétrissage. Après dix minutes environ, la pâte devra avoir un aspect lisse et avoir la forme d’une boule ronde élastique. Ajoutez une cuillère à café d’eau si la pâte a trop de grumeaux ou bien ajoutez une petite cuillère de farine si la pâte 11 Verkoopadres in België: Linea 2000 BVBA Bouwelven 12a, 2280, Grobbendonk, België Tel: 014-217191, Fax: 014-215463fj 20 10BM20.0801 Inventum is een merk van: Martex Holland BV Generatorstraat 17, 3903 LH, Veenendaal, Nederland Tel: 0318-542222, Fax: 0318-542022
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11

Inventum BM20 Handleiding

Type
Handleiding

in andere talen