Inventum BM35 Handleiding

Type
Handleiding
1
broodbakmachine BM35
gebruiksaanwijzing
2
3
Inhoudsopgave
1. Veiligheidsvoorschriften pagina 3
2. Voor u begint pagina 4
3. De kunst van het bakken pagina 4
4. Ingrediënten pagina 4
5. Het display pagina 5
6. Programma's pagina 5
7. Gebruikswijze pagina 6
8. Het gebruik van de tijdvertraging(TIMER SET) pagina 7
9. Reiniging pagina 7
10.Enkele tips pagina 8
11.Problemen die zich kunnen voordoen pagina 8
12.Veel gestelde vragen pagina 9
13.Voordat u het toestel weg wilt brengen voor reparatie pagina 10
14.GARANTIEBEPALINGEN EN SERVICE pagina 10
15.Recepten pagina 11, 12
16.Programmaspecificaties pagina 13,14, 15
2
3
Gebruiksaanwijzing
Inventum broodbakmachine
Artikelnummer BM35
Technische gegevens
230V~50/Hz
430 Watt
Lees de gebruiksaanwijzing geheel en
aandachtig door voordat u gaat beginnen
met het bakken van uw eerste brood.
1. Veiligheidsvoorschriften
Lees eerst de gebruiksaanwijzing aandachtig en
geheel door voordat u het apparaat gaat
gebruiken en bewaar deze zorgvuldig voor latere
raadpleging.
• Gebruik dit apparaat uitsluitend voor de in de gebruiks-
aanwijzing beschreven doeleinden.
Let op: vermijdt het aanraken van de warme oppervlakken
wanneer het apparaat ingeschakeld is.
• Sluit het apparaat alleen aan op wisselstroom, op een
randgeaarde wandcontactdoos met een netspanning
overeenkomstig met de informatie aangegeven op het
typeplaatje van het apparaat.
• Het netsnoer nooit scherp buigen of over hete delen laten
lopen.
• Wikkel het snoer volledig af om oververhitting van het snoer
te voorkomen.
• Plaats het apparaat nooit in de buurt van apparatuur die
warmte afgeven zoals ovens, gasfornuizen, kookplaten, etc.
Het apparaat op afstand houden van muren of andere
objecten die vlam kunnen vatten zoals gordijnen,
handdoeken (katoen of papier etc.).
• Zorg er altijd voor dat het apparaat op een effen, vlakke
ondergrond staat.
• Indien u het apparaat wilt verplaatsen, dient u ervoor te
zorgen dat het apparaat uitgeschakeld en afgekoeld is.
U dient bij het verplaatsen van het apparaat beide handen te
gebruiken.
• Gebruik het apparaat niet wanneer de stekker, het snoer of
het apparaat beschadigd is, wanneer het apparaat niet meer
naar behoren functioneert, wanneer het gevallen of op een
andere manier beschadigd is. Raadpleeg dan de winkelier of
de reparatie afdeling van de fabrikant. Reparaties
aan elektrische apparaten dienen uitsluitend door vakmensen
uitgevoerd te worden. Verkeerd uitgevoerde reparaties kunnen
aanzienlijke gevaren voor de gebruiker tot gevolg hebben.
Het apparaat nooit gebruiken met onderdelen die niet door
de fabrikant zijn aanbevolen of geleverd.
• Indien het apparaat niet gebruikt of gereinigd wordt, zet het
apparaat geheel uit en haal de stekker uit de
wandcontactdoos.
• Niet aan het snoer cq. het apparaat trekken om de stekker uit
de wandcontactdoos te halen. Het apparaat nooit met natte
of vochtige handen aanraken.
• Het apparaat buiten bereik van kinderen houden. Kinderen
beseffen de gevaren niet, die kunnen ontstaan met het
omgaan met elektrische apparaten.
Laat kinderen daarom nooit zonder toezicht met elektrische
apparaten werken. Zorg ervoor dat het apparaat altijd
zodanig opgeborgen wordt dat kinderen er niet bij kunnen.
• Verlengsnoeren mogen alleen gebruikt worden indien de
netspanning (zie typeplaatje op de onderkant van de
machine) en het vermogen hetzelfde of hoger zijn dan dat
van het bijgeleverde apparaat. Gebruik altijd een
goedgekeurd, geaard verlengsnoer.
• Als u besluit het apparaat, vanwege een defect, niet
langer te gebruiken, adviseren wij u, nadat u de stekker uit de
wandcontactdoos heeft verwijderd, het snoer
af te knippen. Breng het apparaat naar de betreffende
afvalverwerkingafdeling van uw gemeente.
• Indien het apparaat na het inschakelen niet functioneert,
dan kan de zekering in de hoofdschakelaarkast zijn
gesprongen. De groep kan te zwaar zijn belast of er is een
kortsluiting in het apparaat opgetreden.
• Wij adviseren de tijdvertragingsfunctie niet ’s nachts te
gebruiken in verband met het niet kunnen ingrijpen bij
eventuele problemen.
• Ga bij storing nooit zelf repareren; het doorslaan van de
temperatuurbeveiliging in het apparaat kan duiden op een
defect in het verwarmingssysteem dat niet wordt verholpen
door verwijdering of vervanging van deze beveiliging. Het
is noodzakelijk dat er uitsluitend originele onderdelen gebruikt
worden.
• Dit apparaat voldoet aan de EG richtlijn nr. 76/889/EEC
voor radio en TV ontstoring met aanvullende richtlijn nr. 82/
499.
Belangrijk:
In de verpakking vindt u de broodbakmachine, de
gebruiksaanwijzing, het bakblik en de
kneedhaak.
• Verwijder al het verpakkingsmateriaal en houdt dit buiten het
bereik van kinderen.
• Controleer of alle onderdelen zijn meegeleverd en uit de
verpakking zijn genomen en maak de broodbakmachine,
het bakblik en de kneedhaak schoon met een vochtige
doek.
Het bakblik en de kneedhaak zijn bedekt met
een anti-aanbaklaag, daarom dient u deze artikelen
nooit schoon te maken met schoonmaakmiddelen, een
afwasborstel of een spons. Gebruik hiervoor altijd een
vochtige doek.
• Uw broodbakmachine kan bij het eerste gebruik ietwat roken,
dit is volkomen normaal en kan geen kwaad voor de werking
van het apparaat.
N E D E R L A N D S
4
5
2. Voor u begint
De kwaliteit van het brood dat u in de machine bakt, hangt van
veel factoren af. Hoe vaker u met uw broodbakmachine werkt,
hoe sneller u deze factoren leert kennen wat uiteindelijk het
bakresultaat ten goede komt. De broodbakmachine, relatief
eenvoudig in gebruik, vereist echter een correcte dosering van de
ingrediënten. Wij adviseren u dan ook om voor het afwegen een
keukenweegschaal te gebruiken die bij voorkeur per gram weegt.
3. De kunst van het bakken
De machine laat u de keuze tussen verschillende programma’s.
Kies het programma voor het type brood dat u wenst, of indien
anders aangegeven in het recept.
Plaats de gist als laatste in de vorm en bovenop de bloem, zodat
deze niet in aanraking komt met het zout, suiker en water en/of
melk. Zorg ervoor dat uw ingrediënten vers zijn. U kunt de
versheid van de gist vaststellen door 1 theelepel suiker in een
halve beker water op te lossen en aan dit mengsel 1 theelepel gist
toe te voegen. Na een paar minuten moet het geheel gaan bor-
relen en bruisen, pas dan weet u dat de gist vers is. Controleer het
deeg tijdens het kneedproces. Na plusminus 5 á 10 minuten moet
het eruitzien als een gladde, elastische ronde bol. Voeg telkens 1
eetlepel water toe als het deeg te klonterig is of voeg 1 eetlepel
bloem toe als het deeg te vloeibaar is.
Zorg ervoor dat u de ingrediënten, inclusief water, toevoegt in de
aangegeven volgorde en dat ze op kamertemperatuur zijn. Haal
daarom boter en gist tijdig uit de koelkast. Soms kan het brood te
hard rijzen. Dit kan veroorzaakt worden door een te hoge kamer-
temperatuur of een te hoge temperatuur van de ingrediënten.
Wanneer u een brood gebakken heeft, dient u de broodbak-
machine 15-20 minuten te laten afkoelen alvorens opnieuw te
bakken.
4. De ingrediënten
De belangrijkste factoren voor het bakken van een geslaagd
brood zijn de kwaliteit, de versheid en het correct afwegen van uw
ingrediënten.
Bloem/ Meel
Bloem of meel is het basisbestanddeel van brood. Het gewicht
van de bloem of meel verschilt van soort tot soort. Daarom is het
absoluut noodzakelijk de juiste hoeveelheid af te meten met een
weegschaal.
Advies: let met het kopen van meel op de tekst van de
verpakking. Er moet op staan dat het meel geschikt is voor het
maken van onder andere brood (geen patentbloem gebruiken).
Gluten.
Gluten zitten van nature in bloem/ meel en bevorderen de rijzing
van het brood.
Deze broodbakmachine is niet geschikt voor
het maken van glutenvrij brood door het brede,
rechthoekige bakblik.
Gist
Gist is een micro-organisme dat groeit op diverse plantaardige
voedingsmiddelen. Gist heeft het vermogen om suikers om te
zetten in alcohol en koolzuurgas, waardoor het zich bijzonder snel
vermeerdert. Ideaal dus om het deeg te laten rijzen en het lichter
en beter verteerbaar te maken.
Wij adviseren in de Inventum broodbakmachine droge gist te
gebruiken. Deze (korrel)gist is gemakkelijker te verwerken, langer
houdbaar dan verse gist en het geeft een constanter bakresultaat
dan verse gist.
Zout
Zout zorgt niet alleen voor een bepaalde smaak aan het brood,
maar regelt ook de activiteit van de gist, maakt het deeg stevig en
vast en voorkomt dat het brood te hard rijst.
Boter/olie
Boter of olie geeft een betere smaak aan het brood en maken het
brood zachter. De boter of olie moet op kamertemperatuur zijn
voor u deze bij de andere ingrediënten voegt.
Suiker
Suiker is de voedingsbron voor de gist en een belangrijk
bestanddeel voor het rijzingsproces. U kunt gewone witte
suiker, bruine suiker, stroop of honing gebruiken. Het geeft een
zekere zachtheid aan de smaak van het brood, verhoogt de
voedingswaarde en helpt het brood langer te bewaren.
Let op! Gebruik geen grove suiker of suikerklontjes, voor
bijvoorbeeld suikerbrood, omdat dit de anti-aanbaklaag van de
bakvorm beschadigd.
Water
Wanneer de bloem/ meel vermengd wordt met het water, vormen
de gluten zich en wordt de lucht afgesloten, zodat het brood kan
rijzen. Bij een normale omgevingstemperatuur gebruikt u lauw
water om het brood te maken: koud water activeert de gist niet en
warm water activeert de gist te sterk.
Melk
Melk doet de broodkorst bruinen, verbetert de smaak van
het brood, verhoogt de voedingswaarde en geeft een mooie
romige kleur binnenin. Indien u verse melk gebruikt, dan
dient u de hoeveelheid water uiteraard te verminderen om het
vochtigheidspeil in evenwicht te houden.
Let op: Gebruik geen verse melk als u het bakproces
programmeert met de tijdvertragingsfunctie. De melk zou zuur
kunnen worden.
Andere Ingrediënten
In kookboeken kunt u recepten tegenkomen die kruiden, noten,
krenten, fruit of groente e.d. vereisen. Gebruik steeds verse
ingrediënten. Indien u noten, zonnebloempitten, gedroogd fruit of
dergelijke gebruikt, raden wij u aan deze vooraf in water te laten
weken, goed droog te deppen en dan pas aan het deeg toe te
voegen.
4
5
Let er wel op dat deze ingrediënten niet te groot en te scherp zijn
i.v.m. mogelijke beschadigingen aan de anti-aanbaklaag.
5. Het display
De keuzetoets (KEUZE)
Met deze toets wordt de gewenste bakwijze bepaald; door
elke druk op de toets hoort u een pieptoon en verandert het
programmanummer in de volgende volgorde: Normaal,
Normaal vlug, Volkoren, Volkoren vlug, Frans, Frans vlug, Zoet,
Zoet vlug, Supersnel, Cake, Deeg, Pizzadeeg, Jam en Kneden.
De korstkleur toets (KORST)
Met deze toets kunt u de bruiningsgraad instellen in licht,
medium en donker.
TIP: Indien u een recept voor de eerste maal probeert, adviseren
wij u de korst kleur medium te kiezen.
Tijdvertragingstoetsen (TIMER)
Druk op deze toetsen om de tijd in te stellen. Door op de toets
Ù (pijl naar boven) te drukken, zal de tijd met 10 minuten per
keer toenemen. Indien u de toets Ú(pijl naar beneden) in drukt,
zal de tijd met 10 minuten afnemen. Zie ook: Het gebruik van de
tijdvertraging verderop in deze gebruiksaanwijzing.
De stoptoets (STOP)
Druk de stoptoets een paar seconden in om het apparaat
na het bakken uit te schakelen of om de tijdvertraging op
nul te zetten. Druk altijd op deze toets voordat u het brood
uit de broodbakmachine haalt. Doet u dit niet, dan blijft de
warmhoudfunctie van het apparaat doorwerken. Door op de
stoptoets te drukken, schakelt u het verwarmingselement uit.
TIP: U kunt deze toets eveneens gebruiken om een programma
te wijzigen of om het bakproces stop te zetten. Druk de toets
enkele seconden in zodat het display naar het beginprogramma
1, 2.0lb, medium terug gaat.
De starttoets (START)
Om de broodbakmachine in te schakelen dient u deze toets
ingedrukt te houden tot u een piepsignaal hoort.
AAN/UIT
Hoe kunt u zien of de machine werkt of het programma loopt?
Als de dubbele punt knippert, draait het programma.
Als de dubbele punt constant brand, is het programma gestopt.
Rode controlelampjes
Het rode controlelampje "operationeel/warmhouden" brandt
constant gedurende het gehele bakproces. Als het programma
eindigt, zal het lampje "warmhouden/operationeel" gaan
knipperen om aan te geven dat het brood klaar is en gedurende
60 minuten warm gehouden zal worden.
Het rode controlelampje "super snel" brandt alleen als het
supersnelle programma (9) is ingesteld.
Gram
Met deze toets kunt u de grootte van het brood instellen (600-
900 of 1100 gram)
1 lb. = ca. 600 gram
1,5 lb.= ca. 900 gram
2 lb. = ca. 1100 gram
Als de broodbakmachine het ingestelde programma
afloopt, ziet u aan het pijltje links in het display waarmee de
broodbakmachine op dat moment mee bezig is:
1. = Voorverwarmen
2. = Kneden
3. = Rijzen
4. = Bakken
5. = Warmhouden
Let op!
Tijdens het rijsprocess nooit het deksel van het
apparaat openen.
"--H" of "--HL"
Indien er in het display van uw broodbakmachine "--H" of "--HL"
verschijnt, wil dit zeggen dat de temperatuur van het apparaat
nog te hoog is. Druk op de stoptoets, open het deksel en wacht
± 15 minuten tot het apparaat afgekoeld is voordat u een nieuw
brood kunt bakken.
"--L"
Indien er in het display van uw broodbakmachine "--L" verschijnt,
wil dit zeggen dat de temperatuur van het apparaat nog te laag
is. Wacht ± 15 minuten tot het apparaat op kamertemperatuur is
voordat u een brood kunt bakken.
Geeft uw broodbakmachine een andere code aan, bijv. HI, zet
het apparaat uit en haal de stekker uit de wandcontactdoos.
Neem in dit geval contact op met onze technische dienst
(voor adres en telefoonnummer zie laatste pagina van deze
gebruiksaanwijzing).
6. Programma’s (zie ook: programmaspecificaties)
Programma 1: Normaal. Dit is het meest gebruikte
programma voor het maken van wit brood.
Programma 2: Normaal vlug. Wij adviseren u deze manier
alleen te gebruiken voor wit brood omdat deze bereidingswijze
een kortere rijstijd heeft.
Programma 3: Volkoren. Dit programma wordt gebruikt
voor het bereiden van broden waarbij zwaardere bloemsoorten
gebruikt worden, zoals volkoren-, tarwe- en meergranenbrood.
Deze bloemsoorten hebben een langere kneed- en gisttijd nodig.
Het brood zal over het algemeen wat kleiner zijn als een wit
brood, omdat het meel zwaarder is. De eerste 30 minuten zal
de broodbakmachine de ingrediënten op kamertemperatuur
brengen om het rijsproces te bevorden. Indien de ingrediënten
reeds op kamertemperatuur zijn, zal de machine 30 minuten niets
doen, alvorens te beginnen met kneden.
6
7
Programma 4: Volkoren vlug. Dit programma kunt
u gebruiken voor het bereiden van volkorenbrood. Door
een kortere rijstijd krijgt u wel een kleiner brood dan bij het
gewone volkorenprogramma. De eerste 5 minuten zal de
broodbakmachine de ingrediënten op kamertemperatuur
brengen om het rijsproces te bevorden.
Indien de ingrediënten reeds op kamertemperatuur zijn, zal de
machine 5 minuten niets doen, alvorens te beginnen met kneden.
Programma 5: Frans. De baktijd is bij dit programma
langer dan bij de standaard manier waardoor het brood een iets
hardere korst krijgt.
Programma 6: Frans vlug. Dit programma slaat een fase
van het rijzen over, daardoor zal het brood kleiner zijn als bij het
gewone franse programma.
Programma 7: Zoet. Voor het bereiden van "zoete" broden
zoals rozijnen-notenbrood. Tijdens dit programma wordt een
signaal gegeven dat aangeeft dat de extra "zoete" ingrediënten
(noten, rozijnen enz.) toegevoegd kunnen worden.
Programma 8: Zoet vlug. Door een kortere rijstijd zal het
brood kleiner zijn als bij het gewone zoete programma.
Programma 9: Supersnel. Voor het bakken van een broodje
in minder dan 1 uur. Op deze stand moet u de hoeveelheid gist
verdubbelen en de hoeveelheid suiker verdrievoudigen.
Programma 10: Gistvrij. Met dit programma kunt u een
brood maken dat bereid wordt met bijvoorbeeld bakpoeder
i.p.v. gist. Broden gebakken met dit programma worden minder
hoog en vaster van structuur. De tijdvertraging kan op deze
stand niet gebruikt worden, omdat het bakpoeder direct werkt en
uiteindelijk niet meer zal zorgen voor een goede rijzing.
Voor het maken van een cake. U dient er rekening mee te
houden dat een cake uit de broodbakmachine kleiner en vaster
is, omdat het beslag minder luchtig wordt vergeleken met
beslag wat gemaakt wordt met een mixer. Wij adviseren u de
ingrediënten in het bakblik te doen. Daarna stelt u de machine in
en voordat u op start drukt, dient u even met een houten lepel de
ingrediënten omscheppen. Dit bevordert namelijk de kneding.
Programma 11: Deeg. Met dit programma kunt u deeg
maken voor broodjes of ieder ander recept waar u (brood)deeg
voor nodig heeft. Het deeg wordt niet in de machine gebakken.
Een signaal geeft aan wanneer het deeg klaar is en uit het
bakblik gehaald kan worden.
Programma 12: Pizzadeeg. Met dit programma kunt u
deeg maken voor een pizzabodem. Dit programma heeft een
kortere rijstijd dan het programma "deeg".
Programma 13: Jam. Voor het bereiden van heerlijke verse
jam. Let op! Zorg ervoor dat de pitten van de ingrediënten
verwijderd zijn voordat u deze in het bakblik doet. Scherpe pitjes
kunnen namelijk de anti-aanbaklaag beschadigen.
Werkwijze: U doet alle ingrediënten in het bakblik en u stelt de
machine in op programma JAM. Daarna drukt u op start en
de machine zal nu eerst de ingrediënten gaan voorverwarmen.
Daarna zal de machine gaan mengen en uiteindelijk zal de
machine de jam laten afkoelen.
Als de machine klaar is, geeft deze dit aan door een piepsignaal.
U kunt de jam in een potje of bakje gieten en nog verder laten
afkoelen. Zodra het voldoende is afgekoeld, kunt u het potje of
bakje afsluiten en in de koeling bewaren.
Programma 14: Pasta deeg. Dit programma kunt u
gebruiken voor het maken van deeg voor bijv. pasat of koekjes.
Dit programma heeft een kortere rijstijd dan het programma
"deeg".
Let op: indien u één van de programma's 'vlug' gebruikt dan
krijgt u een kleiner brood als bij de gewone versies.
Voor de juiste tijden van elk programma verwijzen u naar
hoofdstuk 16: Programmaspecificaties.
7. Gebruikswijze
Stap 1: Haal het bakblik uit de machine door deze aan de
handgreep recht omhoog uit de machine te trekken.
Stap 2: Plaats de kneedhaak(bijgevoegd) op de as in het
midden van het bakblik. De kneedhaak moet op een juiste en
zorgvuldige manier geplaatst worden zodat alle ingrediënten
voldoende gemengd en gekneed worden. Reinig de as altijd
goed, zodat eventuele bakrestjes volledig verwijderd zijn.
Stap 3: Doe de ingrediënten op de volgende wijze en volgorde
in het bakblik:
1. De helft van de benodigde bloem/meel
2. Water/melk
3. Boter/olie
4. Eventueel geklutste eieren
5. De rest van de benodigde bloem/meel
6. Suiker (doe de suiker aan één kant)
7. Zout (doe het zout aan de andere kant)
8. Gist (doe de gist in een holletje in het midden)
Let op! De gist mag niet in aanraking komen met het water.
De mogelijkheid bestaat dan dat het water de gist zal activeren
alvorens de ingrediënten voldoende gemengd en gekneed zijn.
Stap 4: Verwijder alle restjes van de ingrediënten aan de
buitenkant van het bakblik. Plaats het blik weer in de machine
met behulp van de metalen klemmetjes die zich aan beide zijden
bevinden. Op de rand van het bakblik staat "front" (voorkant).
Deze kant moet u naar de voorkant van de machine houden.
Druk het bakblik stevig naar beneden, zodat de klemmetjes stevig
onder de metalen plaatjes aan weerskanten van de oven zitten.
TIP: zorg ervoor dat het bakblik ook aan de bovenkant goed vast
zit. Indien het bakblik heen en weer kan bewegen, dient u de
klemmetjes bij te buigen zodat het bakblik weer goed vast staat.
Dit is ter bevordering van de levensduur van uw bakblik.
Stap 5: Sluit het deksel.
6
7
Stap 6: Steek de stekker in de wandcontactdoos. Nadat u het
toestel heeft ingeschakeld, verschijnt er "0 00" op het display.
Stap 7: Stel het gewenste programma in met behulp van de
keuze-, de korst- en de gramtoets. Het programmanummer, de
bruiningsgraad en het ingestelde gewicht verschijnen op het
display.
Stap 8: Stel eventueel de tijdvertraging in. Zie ook: hoofdstuk 8,
“Het gebruik van de tijdvertraging”.
Stap 9: Houd de starttoets ingedrukt tot u een piepsignaal
hoort. De broodbakmachine zal nu de tijdsduur van het
programma aangeven en het vervolgens aflopen. De dubbele
punt zal nu gaan knipperen en geeft aan dat de machine werkt.
Tijdens het kneedproces gaat een "piepsignaal": na dit
"piepsignaal" kunt u extra ingrediënten zoals droge krenten,
noten of andere producten toevoegen. U doet de deksel open,
doet de extra ingrediënten erin, vervolgens sluit u de deksel en
het kneedproces zal vervolgen. Let op! Laat krenten, rozijnen en
noten vooraf wellen en droog ze met een doek of keukenpapier
af. Let erop dat deze ingrediënten niet te groot of te scherp zijn,
anders kan de anti-aanbaklaag van het bakblik beschadigen.
Stap 10: Wanneer het brood klaar is, hoort u enkele piepjes.
Druk op de stoptoets en houd deze toets gedurende enkele
seconden ingedrukt. De machine zal nogmaals piepen om
te bevestigen dat u het programma heeft gestopt. Verwijder
de stekker uit de wandcontactdoos en open de deksel van de
machine.
Verwijder het bakblik met behulp van ovenhandschoenen. Laat
het brood in het bakblik ca. 10 tot 15 minuten afkoelen en houdt
het bakblik omgekeerd boven het aanrecht en schud lichtjes het
brood uit het blik.
Plaats het brood en het bakblik nooit op de buitenkant van
de machine of direct op een plastic tafelkleed. Let op: de
aluminium bakvorm is niet bestand tegen slaan, kloppen
op het aanrecht en duwen cq. drukken op de zijkanten.
Na het bakken is de hete bakvorm week en dient deze
niet mechanisch te worden belast. Wanneer het brood niet
onmiddelijk los komt, draai dan voorzichtig aan de as aan de
onderzijde van het bakblik totdat het brood los komt. Indien u het
brood uit de machine haalt en de kneedhaak in het brood blijft
steken, verwijder deze voorzichtig uit het brood. Laat het brood
eventueel nog verder afkoelen op een rooster zodat u daarna de
kneedhaak met uw handen kunt verwijderen. Let wel goed op dat
de kneedhaak goed is afgekoeld.
Het is aan te bevelen om het brood pas na 15-20 minuten door
te snijden.
Extra: Als u bijvoorbeeld een keer niet op tijd thuis bent,
verwarmt de broodbakmachine nog 60 minuten na. Dit is niet bij
de programmatijd inbegrepen.
8. Het gebruik van de tijdvertraging (TIMER SET)
Wanneer u de tijdvertraging wilt gebruiken, dient u dit in te
stellen voordat u op de “start” toets drukt.
Belangrijk: gebruik de tijdvertraging niet wanneer u
ingrediënten gebruikt die maar beperkt houdbaar zijn.
Volg de eerste 7 stappen beschreven in hoofdstuk 7,
vervolgens; nadat u het juiste programma, de juiste korstkleur en
het juiste gewicht heeft ingesteld, drukt u op de pijltjes toetsen
om de tijd op het display te verhogen of te verlagen. Zie ook
hoofdstuk 5 (het display).
Ù = 10 minuten erbij
Ú = 10 minuten eraf
De tijd die u op het display ziet verschijnen, is de totaal vereiste
baktijd. De timer is programmeerbaar tot 18 uur.
Voorbeeld: Het is 9.00 uur ‘s morgens en u wilt om 17.30 uur ‘s
middags vers gebakken brood.
Doe alle ingrediënten in het bakblik. Plaats het bakblik in de
broodbakmachine. Sluit het deksel en druk op de keuze toets om
het juiste programma in te stellen. Druk op de korst toets om de
korstkleur in te stellen. Stel het juiste gewicht in met de gramtoets.
Druk op Ù (pijl omhoog) tot er 8:30 in het display verschijnt. Er
zullen immers 8 uren en 30 minuten voorbij gegaan zijn vanaf
het moment dat u op de start toets gedrukt heeft tot het moment
dat het brood klaar moet zijn (17.30 uur ‘s middags).
Druk op de start toets. De dubbele punt op het display zal gaan
knipperen en de tijd zal nu gaan aflopen tot het tijdstip bereikt
is waarop de broodbakmachine moet beginnen met kneden.
De broodbakmachine zal nu het hele ingestelde programma
doorlopen zodat het brood klaar is op het door u ingestelde
tijdstip.
9. Reiniging
Zet voordat u uw broodbakmachine wilt reinigen het apparaat
uit, verwijder de stekker uit de wandcontactdoos en laat het
apparaat volledig afkoelen.
Buitenkant
Reinig de buitenkant van het apparaat en het kijkvenster met
een vochtige doek of spons. Verwijder het bakblik alvorens
te reinigen. Indien noodzakelijk kunt u de buitenkant van het
apparaat met behulp van een mild afwasmiddel reinigen.
Binnenkant
De binnenkant van het apparaat kunt u voorzichtig met een licht
vochtige doek schoonmaken. Let op met het schoonmaken van
het verwarmingselement.
Bakblik en kneedhaak
Het bakblik en de kneedhaak kunt u reinigen met warm water. Let
hierbij op dat u de anti-aanbaklaag niet beschadigd. Indien het
niet lukt om de kneedhaak uit het bakblik te verwijderen, dient u
het bakblik volledig te laten afkoelen.
Vervolgens giet u een beetje warm water in het bakblik zodat de
kneedhaak onder water staat. Het water zal er nu voor zorgen
dat de klevende deeltjes oplossen en de kneedhaak verwijderd
kan worden. Het bakblik nooit langer dan 15 tot 30 minuten
laten weken.
8
9
Gebruik geen schoonmaakmiddelen of afwasborstels,
deze kunnen de anti-aanbaklaag van het bakblik
en de kneedhaak beschadigen. Het bakblik en de
kneedhaak zijn niet geschikt om in de afwasmachine
te reinigen.
10. Enkele tips voor het bakken van een heerlijk
brood
•Weeg de ingrediënten altijd zeer nauwkeurig af en let erop
dat deze op kamertemperatuur zijn.
•Voeg de ingrediënten toe in de juiste volgorde.
•Zorg ervoor dat de ingrediënten vers zijn.
•Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een holletje in
het meel.
Deze mag niet in aanraking komen met zout, suiker
en water (melk).
•Tip: U kunt de versheid van de gist vaststellen door de
volgende test te doen:
Los in een half kopje lauw water 1 theelepel suiker op en voeg
aan dit mengsel 1 theelepel gist toe. Na een paar minuten
moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet u dat
de gist vers is.
Tip: Ca. 5 tot 10 minuten na de start van de broodbak-
machine kunt u testen of de deegbal goed is. Het deeg moet
eruit zien als een gladde, elastische, ronde bol. U opent het
deksel en raakt even met uw vingers de bovenkant van de
deegbal aan. Let er op dat de kneedhaak doordraait. Indien
het deeg iets blijft plakken aan uw vingers is dit goed. Blijft het
deeg plakken aan het bakblik dan is deze te nat. Blijft het deeg
niet plakken aan uw vingers dan is de deegbal te droog Zie
ook: hoofdstuk 3, "de kunst van het bakken".
Tip: Zout remt de werking van gist en suiker bevordert de
werking. Indien u één van deze twee ingrediënten niet
gebruiken mag vanwege een dieet, dan moet u het andere
ook weglaten. U krijgt dan brood zonder suiker en zout.
•Wanneer u direct een nieuw brood wilt bakken, laat u de
machine 10 tot 20 minuten afkoelen alvorens deze opnieuw te
gebruiken.
•Verschillende soorten brood hebben een andere structuur en
grootte omdat de gebruikte ingrediënten verschillen.
Sommige broden kunnen veel vaster en kleiner zijn dan
andere. Dit is normaal.
•Het kan zijn dat u bij sommige recepten de verhoudingen aan
moet passen. Daar bedoelen wij mee: de hoeveelheid gist of
de hoeveelheid meel of de hoeveelheid water. Nooit alles
tegelijk aanpassen. Dit zal namelijk geen effect hebben. De
aanpassing kan nodig zijn in verband met:
- kwaliteit en soortelijk gewicht van het meel
- temperatuurverschillen van de omgeving
- versheid van de ingrediënten.
•Het brood dat u zelf bakt, bevat geen conserveringsmiddelen
dus is derhalve ook maar beperkt houdbaar. Indien u het
brood luchtdicht verpakt, nadat u het goed heeft laten
afkoelen, kunt u het brood een paar dagen goed houden.
Uiteraard kunt u het brood ook invriezen, zodat u het later kunt
consumeren.
11. Problemen die zich voor kunnen doen
Er bestaan verschillende factoren die uw brood kunnen doen
mislukken. Hieronder zullen wij een aantal voorbeelden van
slechte resultaten weergeven en eventueel de oplossingen.
Het brood is ingezakt.
- Indien uw brood ingezakt lijkt langs alle kanten, dan wil dit
zeggen dat het deeg te vochtig was. Probeer iets minder
water toe te voegen. Wanneer u geconserveerd fruit of groent-
en gebruikt, laat ze dan eerst goed uitlekken en wrijf ze goed
droog voordat u ze gebruikt. Ze zijn langere tijd doordrenkt
waardoor ze overtollig vocht bezitten. U kunt ook proberen om
een lichtere bloemsoort te gebruiken.
- Het kan ook overrijs zijn. Het deeg is zoveel gerezen dat het
deeg de rijzing niet aan kan. Probeer iets minder gist toe te
voegen, 1 à 2 gram. In dit geval kan het ook aan de hoeveel-
heid vocht liggen. Het kan zijn dat het meel wat u gebruikt
minder water nodig heeft dan er standaard in de recepten staat.
Voeg een volgende keer 10 tot 20 ml. minder water toe.
Het brood is in het midden onvoldoende gebakken
- Indien de binnenkant van het brood onvoldoende gebakken
is, kan dit aan de gebruikte bloemsoort liggen. Dit gebeurt
meestal door het gebruik van zwaardere bloemsoorten,
zoals roggebloem of volkorenbloem. Probeer één kneedproces
meer te gebruiken wanneer u deze bloemsoorten gebruikt.
Wanneer de broodbakmachine het eerste kneedproces heeft
beëindigd, zet u het apparaat stop. Stel dan het apparaat
opnieuw in en druk op start: het apparaat zal opnieuw
beginnen met kneden, er is nu een grotere hoeveelheid lucht in
het deeg opgenomen.
- U kunt ook de bruiningsgraad van de korst op donker
zetten, waardoor de afbaktemperatuur wat hoger wordt.
Het brood is overgelopen
- Indien uw brood hoger rijst dan normaal, heeft u teveel gist
gebruikt. Controleer of u de juiste hoeveelheid en soort gist
heeft gebruikt.
- Teveel suiker kan uw gist te veel activeren. Verminder de
hoeveelheid suiker en pas ook op voor gedroogde vruchten
of honing die veel suikers bevatten. Probeer uw hoeveelheid
water met 10 tot 20 ml te verminderen. Denk eraan dat een
geringere vochtigheid het gist verhindert te actief te zijn.
- Het gebruik van een zeer fijn gemalen bloem kan het brood
soms ook te hard doen rijzen. Deze bloemsoorten hebben
niet zo’n actieve gist nodig om te rijzen dan zwaardere of
grover gemalen bloemsoorten.
Het brood is te droog
- Gebruik iets minder bloem of voeg 1 eetlepel vloeistof toe.
Wanneer de broodbakmachine zwaarder deeg mengt of
wanneer hij langere kneedtijden gebruikt, kan het zijn dat
de machine lichtjes begint te trillen op het aanrecht. Zorg er
dus voor dat het apparaat op een stabiel oppervlak staat,
niet te dicht in de buurt van een ander voorwerp en ook niet
te kort op de rand van het aanrecht.
8
9
Platte broden
- Indien u een door de molen gemalen bloem of volkoren
bloem neemt, kan het brood wat platter zijn (geen bolletje).
- Als uw brood helemaal niet rijst, dan is het nodig de gist te
controleren. Heeft u niet vergeten de gist erbij te doen?
Indien het brood slechts lichtjes gerezen is, kan het zijn dat
de gist te oud was.
- De activering van de gist wordt verhinderd door te koud of
te warm water.
- Kijk ook de gebruikte dosis zout na. Verzeker u ervan dat u
niet teveel zout heeft gebruikt.
12. Veel gestelde vragen
Vraag: Waarom is er steeds verschil in de vorm en de
hoogte van het brood?
Antwoord: De vorm en de hoogte van het brood zijn afhankelijk
van de omgevingstemperatuur, de kwaliteit en de hoeveelheid
van de ingrediënten.
Vraag: Waarom rijst het brood niet?
Antwoord: Gist vergeten, te weinig gist of oude gist zorgen ervoor
dat het brood niet rijst en “plat” blijft.
Vraag: Hoe werkt de tijdvertraging?
Antwoord: De tijdvertraging mag niet ingesteld worden onder
de 1.55 uur of boven de 18 uur. De tijdvertraging vereist
een minimum van 1 uur en 55 minuten om alle noodzakelijke
processen door te lopen. De ingrediënten kunnen bederven
wanneer zij langer dan 18 uur in de broodbakmachine blijven
zonder gebakken te worden. De tijdvertraging kan niet gebruikt
worden bij de volgende programma's: supersnel, jam en
kneden. Voor verdere uitleg, zie: hoofdstuk 8.
Vraag: Waarom mogen aan de basis-ingrediënten geen
extra ingrediënten worden toegevoegd?
Antwoord: Om aan het deeg cq. het brood de juiste vorm te
geven en te laten rijzen zoals het hoort, moeten de gedroogde
krenten en dergelijke later toegevoegd worden.
Bovendien bestaat de kans dat deze ingrediënten stuk gekneed
worden tijdens het kneedproces. Zij kunnen aan elkaar gaan
kleven en niet gelijkmatig verdeeld worden over het deeg.
U kunt deze ingrediënten pas na het eerste “piepsignaal”
toevoegen. U kunt geen ingrediënten toevoegen wanneer u één
van de snelle programma’s gebruikt.
Vraag: Kan er verse melk gebruikt worden in plaats van
water?
Antwoord: Dat kan, maar dan dient u ervoor te zorgen dat u
dezelfde hoeveelheid vocht behoudt. Bijvoorbeeld: als in een
recept 210ml water staat, kunt u dit vervangen door 210ml
melk of door 105ml water en 105ml melk. Het is belangrijk dat
u de totaal aangegeven hoeveelheid vocht gebruikt.
Vraag: Het brood is bijna of helemaal niet meer uit het
bakblik te krijgen, wat kan ik daaraan doen?
Antwoord: Dit kan twee oorzaken hebben. De anti-
aanbaklaag van uw bakblik is versleten of het brood is nog
niet afgekoeld. Indien de anti-aanbaklaag versleten is,
adviseren wij u een nieuw bakblik aan te schaffen.
Om erachter te komen wat de oorzaak exact is, adviseren wij u
het volgende: zodra de broodbakmachine klaar is, haalt men
het bakblik compleet met brood uit de machine en laat het
geheel 15 tot 20 minuten afkoelen op het aanrecht.
Houd daarna het bakblik ondersteboven en schud het brood
lichtjes uit het bakblik. Laat het brood nog eens 15 minuten
afkoelen op een rooster alvorens het aan te snijden.
Vraag: Er is speling ontstaan op de kneedhaak. Hoe komt
dit en wat kan ik hieraan doen?
Antwoord: De anti-aanbaklaag aan de binnenkant van de
kneedhaak is dik, zacht en nog niet volledig uitgehard.
Dit uitharden gebeurt pas als de machine in gebruik genomen
wordt. Door de druk die op de kneedhaak komt te staan
tijdens het kneden, zal de anti-aanbaklaag aan de binnenkant
dunner en harder worden, waardoor er meer ruimte ontstaat.
Dit zal in de eerste weken gebeuren en is volkomen normaal.
De kneedhaak slijt als het ware een beetje uit en zal niet verder
gaan dan dat.
Vraag: De kneedhaak blijft in het brood achter, wat kan
hieraan doen?
Antwoord: Niets, het is namelijk goed dat de kneedhaak in het
brood achter blijft. Als dit niet het geval zou zijn, bestaat de
kans dat er een groot gat onderin het brood komt. Nu kan het
brood eerst afkoelen alvorens de kneedhaak verwijderd wordt.
Door het afkoelen wordt het brood steviger en zal er geen gat
in het brood ontstaan. Tijdens het eerste gebruik kan het zo zijn
dat de kneedhaak in het bakblik achterblijft. Dit heeft alles te
maken met de voorgaande vraag.
Vraag: Hoe kan ik de binnenkant van mijn broodbak-
machine schoonmaken als het deeg overgelopen is?
Antwoord: De binnenkant van de broodbakmachine
kan gereinigd worden met een ovenreiniger. Let op dat
het verwarmingselement goed beschermd wordt. Het
verwarmingselement kan gereinigd worden door de machine
één of tweemaal, zonder inhoud, een bakprogramma te laten
afwerken. Het verwarmingselement zal dan schoonbranden.
Vraag: Vanwege een dieet mag ik geen brood met suiker,
kan ik suikervrij brood maken in de broodbakmachine?
Antwoord: Ja, dat kan. U kunt suiker weglaten uit het basis-
recept. Let echter wel op. Als u geen suiker gebruikt, mag u ook
geen zout toevoegen. Dit om toch een goede rijzing te krijgen.
Vraag: Mijn brood zakt in op het moment dat de machine
overgaat van rijzen naar bakken?
Antwoord: Dit kan twee oorzaken hebben. Er kan teveel gist zijn
gebruikt of er is teveel water gebruikt. In de meeste gevallen
wordt het veroorzaakt door teveel water. De recepten die in
de gebruiksaanwijzing staan, zijn basisrecepten. Het kan voor
komen dat er meel gebruikt wordt wat minder vocht nodig heeft
dan aangegeven staat. Wij adviseren 10 tot 20 ml. vocht te
minderen. Het probleem zal nu opgelost zijn.
Vraag: Als ik rozijnenbrood maak, zitten alle rozijnen
onderin. Wat kan ik hieraan doen?
Antwoord: De deegbal is waarschijnlijk te compact om de
rozijnen goed door het deeg te kunnen kneden. Voeg bij het
basisrecept 10 tot 20 ml. vocht toe, zodat de deegbal soepeler
10
11
is en de rozijnen er makkelijker door heen gekneed kunnen
worden. Let wel op dat de rozijnen zelf niet te nat zijn.
Vraag: De korst is soms lichter, soms donkerder?
Antwoord: Dit kunt u zelf instellen door de toets “korst”.
Voor een lichte korst zet u het apparaat op licht (light), voor een
donkere korst zet u het apparaat op donker (dark).
Vraag: Wat is er gebeurd wanneer het brood even hoog
gekomen is als het deksel?
Antwoord: U heeft teveel gist en/of suiker gebruikt, waardoor er
meer gasbellen ontstaan zijn binnenin het brood en het teveel
gerezen is.
Vraag: Waarom mag u geen brood maken op basis van
fruit met de werkwijze “Vlug”?
Antwoord: De gisttijd wordt verminderd bij dit programma en
wanneer u meer ingrediënten gebruikt, wordt de baktijd ook
beïnvloed zodat u geen mooi resultaat zult krijgen wanneer u dit
programma met dergelijke recepten gebruikt.
Vraag: De broodmachine kneedt trager bij het maken van
zwaardere broden?
Antwoord: Dit is een normaal verschijnsel wanneer u deze
recepten gebruikt. Dit is geen probleem voor de machine, het is
wel aan te raden een eetlepel vloeistof toe te voegen.
13. Voordat u het toestel weg wilt brengen voor
reparatie.
Uw brood mislukt steeds.
Wij adviseren u één maal een brood te maken met een kant-
en-klare broodmix van bijvoorbeeld Koopmans of Honig. Deze
kant-en-klare mixen hoeven alleen nog maar aangevuld te
worden met water en boter. Is het resultaat goed, dat betekent
dat uw machine in orde is en zult u de versheid van uw normale
ingrediënten moeten controleren.
Is het resultaat slecht, dan kunt u overleggen met onze
klantenservice of technische dienst wat u het beste kunt doen.
Het telefoonnummer vindt u op de achterkant van deze
gebruiksaanwijzing. Let op: indien u een kant-en-klare mix
gebruikt, dient u rekening te houden met de hoeveelheid mix. De
meeste kant-en-klaar mixen zijn voor brood van 800 gram. Deze
machine is geschikt voor een brood van 600 of 900 of 1100
gram. U dient eventueel de hoeveelheden aan te passen.
Het toestel werkt niet
- Is het ingeschakeld?
- De temperatuur van de broodbakmachine is te hoog
Er komt rook uit de luchtgaten
- De ingrediënten zijn misschien op het verwarmingselement
gemorst.
Het brood is ingezakt/Het midden is vochtig
- Het brood werd te lang in het bakblik gelaten na het
bakken.
- Er is teveel water of gist gebruikt.
De bovenkant van het brood is gebarsten en ziet
bruin
- Te veel bloem, gist of suiker.
Te klein brood
- Niet genoeg bloem, gist, suiker of water
- Gebruik van volkorenbloem of bloem die chemische gist bevat.
- Gebruik van een slecht gisttype.
- Gebruik van bloem of gist die niet vers meer is.
Een deel van het brood is nog bestrooid met bloem
- Niet genoeg water.
Brood onvoldoende gebakken
- Stoptoets werd ingedrukt na inschakeling.
- Het deksel werd geopend tijdens het bakproces.
Brood is te hard gebakken
- Te veel suiker.
- Korstkleur op donker gezet.
Brood is slecht gevormd
- Niet genoeg bloem.
- Niet genoeg water.
14. Garantiebepalingen en service
•Uw garantietermijn bedraagt 12 maanden na aankoop van
het product.
•De garantie is alleen van toepassing indien de aankoopnota
kan worden overlegd. Bewaar daarom uw aankoopnota
zorgvuldig. De garantietermijn vangt aan op de aankoop-
datum.
•De garantie geldt niet in geval van:
- normale slijtage;
- onoordeelkundig of oneigenlijk gebruik;
- onvoldoende onderhoud;
- het niet in acht nemen van bedienings- en
onderhoudsvoorschriften;
- ondeskundige montage of reparatie door uzelf of
derden;
- door de afnemer toegepaste niet originele onderdelen
zulks ter beoordeling van onze technische dienst.
•De garantie geldt niet voor:
- normale verbruiksartikelen (bakblik en kneedhaak);
- externe verbindingskabels;
- (uitwisselbare) signaal- en verlichtingslampjes
zulks ter beoordeling van onze technische dienst.
Buiten garantie
•U dient het apparaat gefrankeerd toe te zenden. Alleen
gefrankeerde zendingen worden in behandeling genomen.
•Indien de garantie is komen te vervallen of indien
de garantietermijn is verstreken, dienen wij de kosten welke
verbonden zijn aan een beoordeling en/of reparatie in
rekening te brengen.
•Op verzoek zullen wij u eerst een prijsopgave verstrekken
alvorens tot reparatie over te gaan. Zonder dit verzoek om
prijsopgave gaan wij ervan uit dat u, met het opsturen van uw
apparaat, automatisch een opdracht tot reparatie heeft
verstrekt.
•Indien wij tot reparatie zijn overgegaan, zullen beoordelings-
cq. onderzoekskosten door ons niet in rekening worden
gebracht.
•Wij behouden ons het recht voor om uw product onder
rembours aan u te retourneren of vooruitbetaling te verlangen.
10
11
•Wij verlenen twee maanden garantie op door onze
servicedienst uitgevoerde herstelwerkzaamheden en het daarbij
nieuw aangebrachte materiaal, gerekend vanaf de
hersteldatum.
Indien zich binnen deze periode een storing voordoet
welke het direkte gevolg is van de uitgevoerde
herstelwerkzaamheden of het daarbij nieuw aangebrachte
materiaal, heeft de koper het recht op kosteloos herstel.
Mocht het apparaat voor reparatie moeten worden opgestuurd,
dan dient u als volgt te handelen:
1.In een brief - voorzien van uw naam, adres en telefoonnummer
in blokletters - beknopt doch duidelijk de klacht omschrijven.
2.Het apparaat - samen met de brief en een kopie van de
aankoopnota - goed verpakken in een stevige doos, liefst in de
originele verpakking.
3.U dient het apparaat gefrankeerd toe te zenden aan:
Martex Holland BV
Generatorstraat 17
3903 LH VEENENDAAL
4.Alleen gefrankeerde zendingen worden in behandeling
genomen.
5.Binnen de garantieperiode zal Martex Holland BV de kosten
voor het retourneren van het apparaat voor haar rekening
nemen (alleen binnen Nederland).
15. Recepten
Tip! Indien u een grove meelsoort gebruikt, kan het zijn dat u
minder water moet gebruiken dan wij aangeven in de recepten.
Dit omdat een grove meelsoort minder vocht opneemt.
Wit brood 600 gram 900 gram 1100 gram
Witte bloem 350 gram 500 gram 600 gram
Water 210 ml 300 ml 380 ml
Boter/olie 5 gram 10 gram 15 gram
Suiker 5 gram 10 gram 15 gram
Zout 5 gram 10 gram 15 gram
Gist, gedroogde 4 gram 6 gram 8 gram
of verse gist 10 gram 15 gram 20 gram
Programma: Normaal, Normaal vlug of Supersnel
Melkbrood 600 gram 900 gram 1100 gram
Witte bloem 350 gram 500 gram 600 gram
Melk 210 ml 300 ml 350 ml
Boter/ olie 5 gram 10 gram 15 gram
Suiker 5 gram 10 gram 15 gram
Zout 5 gram 10 gram 15 gram
Gist, gedroogde 4 gram 6 gram 8 gram
of verse gist 10 gram 15 gram 20 gram
Programma: Normaal, Normaal vlug of Supersnel
Tarwebrood 600 gram 900 gram 1100 gram
Volkorenmeel 200 gram 300 gram 350 gram
Witte bloem 150 gram 200 gram 250 gram
Water 220 ml 310 ml 360 ml
Boter/ olie 5 gram 10 gram 15 gram
Suiker 5 gram 10 gram 15 gram
Zout 5 gram 10 gram 15 gram
Gist, gedroogde 4 gram 6 gram 8 gram
of verse gist 10 gram 15 gram 20 gram
Programma: Volkoren, Volkoren vlug, Frans of Frans vlug
6-Granenbrood 600 gram 900 gram 1100 gram
6-Granenmeel 350 gram 500 gram 600 gram
Water 225 ml 325 ml 380 ml
Boter/ olie 5 gram 10 gram 15 gram
Suiker 5 gram 10 gram 15 gram
Zout 5 gram 10 gram 15 gram
Gist, gedroogde 4 gram 6 gram 8 gram
of verse gist 10 gram 15 gram 20 gram
Programma: Volkoren, Volkoren vlug, Frans of Frans vlug
Volkorenbrood 600 gram 900 gram 1100 gram
Volkorenmeel 350 gram 500 gram 600 gram
Water 225 ml 325 ml 380 ml
Boter/ olie 5 gram 10 gram 15 gram
Suiker 5 gram 10 gram 15 gram
Zout 5 gram 10 gram 15 gram
Gist, gedroogde 4 gram 6 gram 8 gram
of verse gist 10 gram 15 gram 20 gram
Programma: Volkoren, Volkoren vlug, Frans of Frans vlug
Rozijnen en notenbrood
600 gram 900 gram 1100 gram
Witte bloem 320 gram 450 gram 600 gram
Eieren 1* 2* 3*
Water 200 ml* 300 ml* 390 ml*
Boter/ olie 15 gram 20 gram 25 gram
Suiker 5 gram 10 gram 15 gram
Zout 5 gram 10 gram 15 gram
Gist, gedroogde 6 gram 10 gram 15 gram
of verse gist 20 gram 25 gram 30 gram
Extra ingrediënten:
Rozijnen 230 gram 350 gram 400 gram
Noten 100 gram 150 gram 200 gram
Let op! Rozijnen eerst wellen, anders onttrekken zij het vocht
uit het brood. Voeg de extra ingrediënten toe na het eerste
piepsignaal. *U dient eerst het ei in een maatbeker te doen en
daarna aanvullen tot de benodigde hoeveelheid water. Dit in
verband met het vochtgehalte.
Programma: Zoet of Zoet vlug
12
13
Zonnebloempitbrood
600 gram 900 gram 1100 gram
Witte bloem 315 gram 450 gram 550 gram
Water 210 ml 300 ml 350 ml
Boter/ olie 5 gram 10 gram 15 gram
Suiker 5 gram 10 gram 15 gram
Zout 5 gram 10 gram 15 gram
Gist, gedroogde 4 gram 6 gram 8 gram
of verse gist 10 gram 15 gram 20 gram
Extra ingrediënten:
Zonnebloempitten 75 gram 100 gram 150 gram
Programma: Zoet of Zoet vlug
Honingbrood 600 gram 900 gram 1100 gram
Witte bloem 300 gram 400 gram 450 gram
Volkorenmeel 50 gram 100 gram 150 gram
Water 210 ml 300 ml 350 ml
Boter/ olie 5 gram 10 gram 15 gram
Honing* 5 gram 10 gram 15 gram
Zout 5 gram 10 gram 15 gram
Gist, gedroogde 6 gram 8 gram 10 gram
of verse gist 15 gram 20 gram 25 gram
* Gebruik bij voorkeur vloeibare honing.
Programma: Normaal of Normaal vlug
Deeg voor broodjes
600 gram 900 gram
Witte bloem 400 gram 500 gram
Water 250 ml* 330 ml
Eierdooier 1* 2*
Boter/ olie 15 gram 20 gram
Suiker 8 gram 10 gram
Zout 8 gram 10 gram
Gist, gedroogde 11 gram 13 gram
1 geklopt ei om de broodjes te besmeren.
Programma: Deeg
* De hoeveelheid vocht (water en geklopte eieren samen) moet
ongeveer 250ml/ 330 ml bedragen. Werkwijze: Neem het deeg
uit de machine bij het piepsignaal. Verdeel het deeg in bolletjes.
Leg ze op een licht geoliede bakplaat. Laat het deeg gedurende
een 40-tal minuten rijzen. Besmeer elk bolletje met het geklopte
ei. Bak in een oven op ± 200ºC gedurende 15 à 20 minuten of
tot wanneer ze een mooie goudgele kleur hebben.
Pizzadeeg
Witte bloem 500 gram
Water 280 ml
Suiker 10 gram
Zout 10 gram
Gist, gedroogde 6 gram
Olijfolie 10 gram
Programma: Pizzadeeg
Werkwijze: Bij het piepsignaal neemt u het deeg uit het apparaat.
Verdeel het deeg in 6 bolletjes. Leg één bolletje op een plank met
bloem en rol met een deegroller het deeg glad en plat in een
ronde vorm en prik met een vork gaatjes in het deeg. Behandel
de overige bolletjes op dezelfde manier. Garneer de bodem. Bak
in een oven op ± 200ºC gedurende 15 à 20 minuten.
Aardbeienjam
Aardbeien 450 gram
Suiker (kristal) 275 gram
Citroensap (vers) 3 eetlepels
of citroensap (geconcentreerd) 1 eetlepel
Programma: Jam
Abrikozenjam
Verse abrikozen 450 gram
Suiker (kristal) 200 gram
Citroensap (vers) 3 eetlepels
of citroensap (geconcentreerd) 1 eetlepel
Programma: Jam
Als u vruchten gebruikt met pitten, moet u deze eerst verwijderen.
Als u andere vruchten gebruikt, kan het zijn dat u de hoeveelheid
suiker of citroensap moet aanpassen. Anders loopt u het risico
dat het te zoet wordt.
Cake
Cakemeel 250 gram
Boter 200 gram
Eieren (geklopt) 3 eieren
Suiker 200 gram
Vanillesuiker 1 zakje
Melk 4 eetlepels
Programma: Cake
Wijzigingen en drukfouten voorbehouden.
12
13
Programma specificaties BM35
Gram Korst Timer Voorver- 1
e
2
e
Piep- 1
e
Door- 2
e
Door- 3
e
Bakken Warmhouden
warmen kneding kneding signaal rijzing kneden rijzing kneden rijzing
1. Normaal 1.100 Medium 18.00-3.10 - 2.53 50 min.
Donker 18.00-3.20 - 5 min. 20 min. 3.03 40 min. 10 sec. 25 min. 15 sec. 50 min. 60 min. 60 min.
Licht 18.00-3.00 - 2.43 40 min.
900 Medium 18.00-3.05 - 2.48 45 min.
Donker 18.00-3.15 - 3 min. 22 min. 2.58 40 min. 10 sec. 25 min. 15 sec. 50 min. 55 min. 60 min.
Licht 18.00-2.50 - 2.38 35 min.
600 Medium 18.00-3.00 - 2.43 40 min.
Donker 18.00-3.10 - 3 min. 22 min. 2.53 40 min. 10 sec. 25 min. 15 sec. 50 min. 50 min. 60 min.
Licht 18.00-2.50 - 2.33 30 min.
2. Normaal vlug 1.100 Medium 18.00-2.10 - 1.53 50 min.
Donker 18.00-2.20 - 5 min. 20 min. 2.03 15 min. 10 sec. 10 min. 10 sec. 30 min. 60 min. 60 min.
Licht 18.00-2.00 - 1.43 40 min.
900 Medium 18.00-2.05 - 1.48 45 min.
Donker 18.00-2.15 - 3 min. 22 min. 1.58 15 min. 10 sec. 10 min. 10 sec. 30 min. 55 min. 60 min.
Licht 18.00-1.55 - 1.38 35 min.
600 Medium 18.00-2.00 - 1.43 40 min.
Donker 18.00-2.10 - 3 min. 22 min. 1.53 15 min. 10 sec. 10 min. 10 sec. 30 min. 50 min. 60 min.
Licht 18.00-1.50 - 1.33 30 min.
3. Volkoren 1.100 Medium 18.00-3.35 2.53 45 min.
Donker 18.00-3.43 30 min. 5 min. 15 min. 3.01 50 min. 10 sec. 25 min. 10 sec. 45 min. 53 min. 60 min.
Licht 18.00-3.30 2.48 40 min.
900 Medium 18.00-3.32 2.50 40 min.
Donker 18.00-3.40 30 min. 3 min. 17 min. 2.58 50 min. 10 sec. 25 min. 15 sec. 45 min. 48 min. 60 min.
Licht 18.00-3.27 2.45 35 min.
600 Medium 18.00-3.30 2.48 40 min.
Donker 18.00-3.38 30 min. 3 min. 17 min. 2.56 50 min. 10 sec. 25 min. 10 sec. 45 min. 48 min. 60 min.
Licht 18.00-3.25 2.43 35 min.
4. Volkoren vlug 1.100 Medium 18.00-2.20 2.03 45 min.
Donker 18.00-2.28 5 min. 5 min. 15 min. 2.11 30 min. 10 sec. 40 min. - - 53 min. 60 min.
Licht 18.00-2.15 1.58 40 min.
900 Medium 18.00-2.17 2.00 42 min.
Donker 18.00-2.25 5 min. 3 min. 17 min. 2.08 30 min. 10 sec. 40 min. - - 50 min. 60 min.
Licht 18.00-2.10 1.55 37 min.
600 Medium 18.00-2.15 1.58 40 min.
Donker 18.00-2.23 5 min. 3 min. 17 min. 2.06 30 min. 10 sec. 40 min. - - 48 min. 60 min.
Licht 18.00-2.10 1.53 35 min.
14
15
Gram Korst Timer Voorver- 1
e
2
e
Piep- 1
e
Door- 2
e
Door- 3
e
Bakken Warmhouden
warmen kneding kneding signaal rijzing kneden rijzing kneden rijzing
5. Frans 1.100 Medium 18.00-3.30 - 3.13 55 min.
Donker 18.00-3.40 - 5 min. 20 min. 3.23 40 min. 10 sec. 30 min. 10 sec. 60 min. 65 min. 60 min.
Licht 18.00-3.20 - 3.03 45 min.
900 Medium 18.00-3.27 - 3.10 52 min.
Donker 18.00-3.37 - 3 min. 22 min. 3.20 40 min. 10 sec. 30 min. 10 sec. 60 min. 62 min. 60 min.
Licht 18.00-3.17 - 3.00 42 min.
600 Medium 18.00-3.25 - 3.08 50 min.
Donker 18.00-3.35 - 3 min. 22 min. 3.18 40 min. 10 sec. 30 min. 10 sec. 60 min. 60 min. 60 min.
Licht 18.00-3.15 - 2.58 40 min.
6. Frans vlug 1.100 Medium 18.00-2.25 - 2.08 55 min.
Donker 18.00-2.35 - 5 min. 20 min. 2.18 20 min. 8 sec. 45 min. - - 65 min. 60 min.
Licht 18.00-2.15 - 1.58 45 min.
900 Medium 18.00-2.22 - 2.05 52 min.
Donker 18.00-2.32 - 3 min. 22 min. 2.15 20 min. 8 sec. 45 min. - - 62 min. 60 min.
Licht 18.00-2.12 - 1.55 42 min.
600 Medium 18.00-2.20 - 2.03 50 min.
Donker 18.00-2.30 - 3 min. 22 min. 2.13 20 min. 8 sec. 45 min. - - 60 min. 60 min.
Licht 18.00-2.10 - 1.53 40 min.
7. Zoet 1.100 Medium 18.00-3.25 - 3.08 65 min.
Donker 18.00-3.35 - 5 min. 20 min. 3.18 40 min. 10 sec. 25 min. 5 sec. 50 min. 75 min. 60 min.
Licht 18.00-3.15 - 2.58 55 min.
900 Medium 18.00-3.22 - 3.05 62 min.
Donker 18.00-3.32 - 3 min. 22 min. 3.15 40 min. 10 sec. 25 min. 5 sec. 50 min. 72 min. 60 min.
Licht 18.00-3.12 - 2.55 52 min.
600 Medium 18.00-3.20 - 3.03 60 min.
Donker 18.00-3.30 - 3 min. 22 min. 3.13 40 min. 10 sec. 25 min. 5 sec. 50 min. 70 min. 60 min.
Licht 18.00-3.10 - 2.53 50 min.
8. Zoet vlug 1.100 Medium 18.00-2.50 - 2.33 65 min.
Donker 18.00-3.00 - 5 min. 20 min. 2.43 25 min. 10 sec. 55 min. - - 75 min. 60 min.
Licht 18.00-2.40 - 2.23 55 min.
900 Medium 18.00-2.47 - 2.30 62 min.
Donker 18.00-2.57 - 3 min. 22 min. 2.40 25 min. 10 sec. 55 min. - - 72 min. 60 min.
Licht 18.00-2.37 - 2.20 52 min.
600 Medium 18.00-2.45 - 2.28 60 min.
Donker 18.00-2.55 - 3 min. 22 min. 2.38 25 min. 10 sec. 55 min. - - 70 min. 60 min.
Licht 18.00-2.35 - 2.18 50 min.
9. Super snel 1.100 n.v.t. 0.59 - 2 min. 12 min. 0.50 14 min - - - - 31 min. -
900 0.59 - 2 min. 12 min. 0.50 16 min. - - - - 29 min. -
600 0.59 - 2 min. 12 min. 0.50 18 min. - - - - 27 min. -
14
15
Gram Korst Timer Voorver- 1
e
2
e
Piep- 1
e
Door- 2
e
Door- 3
e
Bakken Warmhouden
warmen kneding kneding signaal rijzing kneden rijzing kneden rijzing
5. Frans 1.100 Medium 18.00-3.30 - 3.13 55 min.
Donker 18.00-3.40 - 5 min. 20 min. 3.23 40 min. 10 sec. 30 min. 10 sec. 60 min. 65 min. 60 min.
Licht 18.00-3.20 - 3.03 45 min.
900 Medium 18.00-3.27 - 3.10 52 min.
Donker 18.00-3.37 - 3 min. 22 min. 3.20 40 min. 10 sec. 30 min. 10 sec. 60 min. 62 min. 60 min.
Licht 18.00-3.17 - 3.00 42 min.
600 Medium 18.00-3.25 - 3.08 50 min.
Donker 18.00-3.35 - 3 min. 22 min. 3.18 40 min. 10 sec. 30 min. 10 sec. 60 min. 60 min. 60 min.
Licht 18.00-3.15 - 2.58 40 min.
6. Frans vlug 1.100 Medium 18.00-2.25 - 2.08 55 min.
Donker 18.00-2.35 - 5 min. 20 min. 2.18 20 min. 8 sec. 45 min. - - 65 min. 60 min.
Licht 18.00-2.15 - 1.58 45 min.
900 Medium 18.00-2.22 - 2.05 52 min.
Donker 18.00-2.32 - 3 min. 22 min. 2.15 20 min. 8 sec. 45 min. - - 62 min. 60 min.
Licht 18.00-2.12 - 1.55 42 min.
600 Medium 18.00-2.20 - 2.03 50 min.
Donker 18.00-2.30 - 3 min. 22 min. 2.13 20 min. 8 sec. 45 min. - - 60 min. 60 min.
Licht 18.00-2.10 - 1.53 40 min.
7. Zoet 1.100 Medium 18.00-3.25 - 3.08 65 min.
Donker 18.00-3.35 - 5 min. 20 min. 3.18 40 min. 10 sec. 25 min. 5 sec. 50 min. 75 min. 60 min.
Licht 18.00-3.15 - 2.58 55 min.
900 Medium 18.00-3.22 - 3.05 62 min.
Donker 18.00-3.32 - 3 min. 22 min. 3.15 40 min. 10 sec. 25 min. 5 sec. 50 min. 72 min. 60 min.
Licht 18.00-3.12 - 2.55 52 min.
600 Medium 18.00-3.20 - 3.03 60 min.
Donker 18.00-3.30 - 3 min. 22 min. 3.13 40 min. 10 sec. 25 min. 5 sec. 50 min. 70 min. 60 min.
Licht 18.00-3.10 - 2.53 50 min.
8. Zoet vlug 1.100 Medium 18.00-2.50 - 2.33 65 min.
Donker 18.00-3.00 - 5 min. 20 min. 2.43 25 min. 10 sec. 55 min. - - 75 min. 60 min.
Licht 18.00-2.40 - 2.23 55 min.
900 Medium 18.00-2.47 - 2.30 62 min.
Donker 18.00-2.57 - 3 min. 22 min. 2.40 25 min. 10 sec. 55 min. - - 72 min. 60 min.
Licht 18.00-2.37 - 2.20 52 min.
600 Medium 18.00-2.45 - 2.28 60 min.
Donker 18.00-2.55 - 3 min. 22 min. 2.38 25 min. 10 sec. 55 min. - - 70 min. 60 min.
Licht 18.00-2.35 - 2.18 50 min.
9. Super snel 1.100 n.v.t. 0.59 - 2 min. 12 min. 0.50 14 min - - - - 31 min. -
900 0.59 - 2 min. 12 min. 0.50 16 min. - - - - 29 min. -
600 0.59 - 2 min. 12 min. 0.50 18 min. - - - - 27 min. -
Gram Korst Timer Voorver- 1
e
2
e
Piep- 1
e
Door- 2
e
Door- 3
e
Bakken Warmhouden
warmen kneding kneding signaal rijzing kneden rijzing kneden rijzing
10. Cake n.v.t. Medium 18.00-1.30 - 1 min. 3 min. 1.24 2 min. 2 min. 1 min. 2 min. - 79 min.
Donker 18.00-1.40 - 1 min. 3 min. 1.34 2 min. 2 min. 1 min. 2 min. - 89 min.
Licht 18.00-1.20 - 1 min. 3 min. 1.14 2 min. 2 min. 1 min. 2 min. - 69 min.
11. Deeg 1.100 n.v.t. 18.00-1.30 - 3 min. 27 min. 1.08 60 min. - - - - - -
900 18.00-1.27 - 3 min. 24 min. 1.05 60 min. - - - - - -
600 18.00-1.24 - 3 min. 21 min. 1.02 60 min. - - - - - -
12. Pizza deeg n.v.t. n.v.t. 18.00-0.50 - 5 min. 15 min. 0.38 30 min. - - - - - -
13. Jam n.v.t. n.v.t. 1.05 15 min. - - - - - - - - 50 min. (mengen) -
14. Pasta deeg n.v.t. n.v.t. 0.14 - 1 min. 2 min. 0.06 - 5 min. 1 min. 5 min. - - -
16
Inventum is een merk van:
M a r t e x H o l l a n d B V
Generatorstraat 17, 3903 LH, Veenendaal, Nederland
Tel: 0318-542222, Fax: 0318-542022
Verkoopadres in België:
L i n e a 2 0 0 0 B V B A
Bouwelven 12a, 2280, Grobbendonk, België
Tel: 014-217191, Fax: 014-215463fj
10BM05N.0503
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Inventum BM35 Handleiding

Type
Handleiding