* Indien u één van deze programma’s kiest, kunt u geen
gewicht kiezen: Vlug, Supersnel I, Supersnel II, Deeg,
Jam, Cake en Bakken. Zie hiervoor ook hoofdstuk “Recepten”.
Een overzicht van de exacte programma-tijden vindt u op de
laatste pagina van de Nederlandse gebruiksaanwijzing.
De tijd die in het display staat, is aangegeven in uren en minuten.
Voorbeeld: Programma 1, Normaal, korstkleur middel, 600 gram
duurt 2 uur en 53 minuten.
Tijdens het kneedproces gaat een “piepsignaal”: na dit
“piepsignaal” kunt u extra ingrediënten zoals droge krenten,
noten of andere producten toevoegen. U doet de deksel open,
doet de extra ingrediënten erin, vervolgens sluit u de deksel en
het kneedproces zal vervolgen. Let op: Laat krenten, rozijnen en
noten vooraf wellen en droog ze met een doek of keukenpapier
af. Let erop dat deze ingrediënten niet te groot of te scherp zijn,
anders kan de anti-aanbaklaag van het bakblik beschadigen.
Stap 12: Wanneer het brood klaar is, hoort u enkele piepjes.
Druk op de stoptoets en houd deze toets gedurende
enkele seconden ingedrukt. De machine zal nogmaals
piepen om te bevestigen dat u het programma heeft
gestopt. Verwijder de stekker uit de wandcontactdoos
en open het deksel van de machine. Verwijder de
bakvorm met behulp van ovenhandschoenen. Laat
het brood in het bakblik ca. 10 tot 15 minuten afkoelen
en houdt het bakblik omgekeerd boven het aanrecht
en schud lichtjes het brood uit het blik. Plaats het
brood en het bakblik nooit op de buitenkant van de
machine of direct op een plastic tafelkleed. Let op: de
aluminium bakvorm is niet bestand tegen slaan,
kloppen op het aanrecht en duwen cq. drukken
op dezijkanten. Na het bakken is de hete bakvorm
week en dient deze niet mechanisch te worden
belast.
Wanneer het brood niet onmiddelijk los komt, draai
dan voorzichtig aan de as aan de onderzijde van het
bakblik totdat het brood los komt. Indien u het brood
uit de machine haalt en de kneedhaak in het brood
blijft steken, verwijder deze voorzichtig uit het brood.
Laat het brood eventueel nog verder afkoelen op een
rooster zodat u daarna de kneedhaak met uw handen
kunt verwijderen. Let wel goed op dat de kneedhaak
goed is afgekoeld. Het is aan te bevelen om het brood
pas na 15-20 minuten door te snijden. Extra: Als u
bijvoorbeeld een keer niet op tijd thuis bent, verwarmt
de broodbakmachine nog 60 minuten na. Dit is niet bij
de programmatijd inbegrepen.
de tijdvertraging instellen
10
Wanneer u de tijdvertraging wilt gebruiken, dient u dit in te
stellen voordat u op de Start-knop drukt.
Belangrijk: gebruik de tijdvertraging niet wanneer u ingrediënten
gebruikt die maar beperkt houdbaar zijn.
Volg de eerste 9 stappen beschreven in het hoofdstuk “Brood
bakken“, vervolgens; nadat u het juiste programma, de juiste
korstkleur en de juiste grootte heeft ingesteld, drukt u op de
pijltjes toetsen om de tijd op het display te verhogen of te
verlagen. Zie ook het hoofdstuk “Het display”.
+ = 10 minuten erbij
— = 10 minuten eraf
De tijd die u op het display ziet verschijnen, is de totaal vereiste
baktijd. De tijdvertraging is programmeerbaar tot 13 uur.
Voorbeeld: Het is 9.00 uur ‘s morgens en u wilt om 17.00 uur ‘s
middags vers gebakken brood.
Doe alle ingrediënten in het bakblik. Plaats het bakblik in de
broodbakmachine. Sluit het deksel en druk op de menu-knop
om het juiste programma in te stellen. Druk op de korstknop
om de korstkleur in te stellen en stel met de grammenknop
het juiste gewicht in. Druk op “+” tot er 8:00 in het display
verschijnt. Er zullen immers 8 uren voorbij gegaan zijn vanaf
het moment dat u op de start-knop gedrukt heeft tot het
moment dat het brood klaar moet zijn (17.00 uur ‘s middags).
Druk op de start-knop. De dubbele punt op het display zal gaan
knipperen en de tijd zal nu gaan aflopen tot het tijdstip bereikt
is waarop de broodbakmachine moet beginnen met kneden.
De broodbakmachine zal nu het hele ingestelde programma
doorlopen zodat het brood klaar is op het door u gewenste
tijdstip.
enkele tips
11
• Weeg de ingrediënten altijd zeer nauwkeurig af en let
erop dat deze op kamertemperatuur zijn.
• Voeg de ingrediënten toe in de juiste volgorde.
• Zorg ervoor dat de ingrediënten vers zijn.
• Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een
holletje in het meel. Deze mag niet in aanraking komen
met zout, suiker en water (melk).
• Tip: U kunt de versheid van de gist vaststellen door de
volgende test te doen: Los in een half kopje lauw water 1
theelepel suiker op en voeg aan dit mengsel 1 theelepel
gist toe. Na een paar minuten moet het geheel gaan
borrelen en bruisen, pas dan weet u dat de gist vers is.
• Tip: Ca. 5 tot 10 minuten na de start van de
broodbakmachine kunt u testen of de deegbal goed is. Het
deeg moet eruit zien als een gladde, elastische, ronde
bol. U opent het deksel en raakt even met uw vingers
de bovenkant van de deegbal aan. Let er op dat de
kneedhaak doordraait. Indien het deeg iets blijft
plakken aan uw vingers is dit goed. Blijft het deeg
plakken aan het bakblik dan is deze te nat. Blijft het
deeg niet plakken aan uw vingers dan is de deegbal te
droog.
• Tip: Zout remt de werking van gist en suiker bevordert
de werking. Indien u één van deze twee ingrediënten
niet gebruiken mag vanwege een dieet, dan moet u het
andere ook weglaten. U krijgt dan brood zonder suiker
en zout.
• Wanneer u direct een nieuw brood wilt bakken, laat
u de machine 10 tot 20 minuten afkoelen alvorens deze
opnieuw te gebruiken.
• Verschillende soorten brood hebben een andere
structuur en grootte omdat de gebruikte ingrediënten
verschillen. Sommige broden kunnen veel vaster en
kleiner zijn dan andere. Dit is normaal.
• Het kan zijn dat u bij sommige recepten de
verhoudingen aan moet passen. Daar bedoelen wij mee:
de hoeveelheid gist of de hoeveelheid meel of de
hoeveelheid water. Nooit alles tegelijk aanpassen.
Dit zal namelijk geen effect hebben. De aanpassing kan
nodig zijn in verband met:
- kwaliteit en soortelijk gewicht van het meel
- temperatuurverschillen van de omgeving
- versheid van de ingrediënten.
• Het brood dat u zelf bakt, bevat geen conserverings-
middelen dus is derhalve ook maar beperkt houdbaar.
Nederlands • 9