Documenttranscriptie
Entre nous
Mode d’emploi
Gebruiksaanwijzing
Betriebsanleitung
Istruzioni per l’uso
Modo de empleo
Instruction book
Ref. : 129013
Ref. : 129014
11
X8
X8
10
1
9
3
4
7
5
6
10
2
9
3
4
7
5
6
Ref. : 129013
Ref. : 129014
11
X8
X8
10
1
9
3
4
9
3
7
5
10
2
4
6
10
7
5
6
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
1.
Grill-/crêpeplaat
met anti-aanbaklaag van keramiek
(Ref. 129013)
Lees deze handleiding aandachtig door en bewaar hem zodat
u hem later nog kunt raadplegen.
2.
Natuurstenen bakplaat (Ref. 129014)
3.
8 koekenpannetjes met anti-aanbaklaag en houten handgrepen
4.
Anti-slippootjes
5.
Start/stop schakelaar met waarschuwingslampje
6.
Voetstuk van thermoplast
7.
Onderstel voor grill-/crêpeplaat (Ref. 129013)
8.
Onderstel voor steen (Ref. 129014)
9.
Plaatwerk van roestvrij staal
■■ Dit apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik en
moet gebruikt worden zoals in de gebruiksaanwijzing is aangegeven.
■■ Rol het snoer altijd volledig uit.
■■ Controleer op de spanning van het lichtnet overeenkomt met de
spanning aangegeven op het typeplaatje van het apparaat en sluit
het aan op een 10/16A geaard stopcontact 10/16.
■■ Wij adviseren u het apparaat aan te sluiten op een aardlekschakelaar
met nominale afschakelstroom van maximaal 30mA.
■■ Als u een verlengsnoer moet gebruiken, dan bent u verplicht een
model voorzien van een geaarde stekker en een draaddiameter
van minimaal 0,75mm² te gebruiken.
■■ Neem alle benodigde voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat
iemand struikelt over het snoer of het verlengsnoer.
■■ Plaats uw apparaat op een vlakke ondergrond in het midden van
de tafel en ver verwijderd van licht ontvlambare voorwerpen.
■■ Plaats het apparaat nooit op een warme ondergrond of in de buurt
van open vuur.
■■ Laat het apparaat nooit zonder toezicht wanneer het aan staat.
■■ Dompel het apparaat nooit onder in water of welke andere vloeistof
dan ook, ook niet bij het schoonmaken of om andere redenen. Niet
geschikt voor de vaatwasmachine.
10. Vast rood elektriciteitssnoer
11. Houten spatel (Ref. 129013)
11
NED
- BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT -
■■ Raak de bakplaat, het roestvrij stalen plaatwerk, of andere metalen
onderdelen niet aan als het apparaat aan staat of binnen een
1/2 uur nadat het is uitgezet, deze zijn heet (risico op verbranding).
■■ Verplaats het apparaat nooit door aan het snoer te trekken. Zorg
er voor dat het snoer niet per ongeluk ergens achter kan blijven
haken, om te voorkomen dat het apparaat valt. Rol het snoer niet
om het apparaat, verdraai het niet en zorg dat het niet in contact
kan komen met de warme onderdelen van het apparaat.
■■ Haal de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat volledig
afkoelen voordat u het schoonmaakt.
■■ Laat het apparaat niet buiten staan en gebruik het niet buiten als
het regenachtig weer is. Wij adviseren uw apparaat niet op een
plaats te laten staan waar het wordt blootgesteld aan slecht weer
of vocht; berg het altijd op een droge plaats op.
■■ Gebruik het apparaat niet als verwarming.
■■ Laat het apparaat niet aangesloten op de stroom zonder dat het
gebruikt wordt.
■■ Gebruik het apparaat altijd met de steen, de grill-/crêpeplaat op
het onderstel geplaatst, ook als u deze functie niet gebruikt.
■■ Gebruik uitsluiten het keukengerei dat met het apparaat werd
meegeleverd.
■■ Zet het apparaat uit, haal de stekker uit het stopcontact en laat
het afkoelen bij problemen en na elk gebruik.
■■ Dit apparaat is niet bestemd om gebruikt te worden door personen,
inclusief kinderen jonger dan 8 jaar die, ofwel door hun fysieke,
zintuiglijke of mentale capaciteiten ofwel door hun gebrek aan
de benodigde ervaring of kennis, niet in staat zijn om tenminste
opgeleid en begeleid te kunnen worden om het apparaat in alle
veiligheid te gebruiken en de risico’s van gebruik ervan te kennen.
Laat kinderen niet met dit apparaat spelen. Uitsluitend kinderen
ouder dan 8 jaar mogen, onder begeleiding van een volwassene,
dit apparaat schoonmaken en onderhouden.
■■ Houd het apparaat en de stroomkabel buiten bereik van kinderen
jonger dan 8 jaar.
■■ Deze apparaten zijn niet bedoeld om gebruikt te worden met een
externe tijdschakelaar of een afstandsbediening.
■■ Zie erop toe dat kinderen niet met het apparaat spelen.
12
TECHNISCHE KENMERKEN
LEEFMILIEU
■■ Grill-/crêpeplaat met anti-aanbaklaag (Ref. 129003) of Natuurstenen
bakplaat (Ref. 129004)
■■ 8 koekenpannetjes met anti-aanbaklaag en houten handgrepen
■■ Voetstuk van thermoplast
■■ Start/stop schakelaar met waarschuwingslampje
■■ Onder het apparaat oprolbaar snoer
■■ 230V-50Hz-800W
Bescherming van het leefmilieu - RICHTLIJN 2002/96/CE
Om ons leefmilieu en onze gezondheid te beschermen, moet bij het
einde van de levensduur van het apparaat dit worden verwijderd volgens
precieze regels. Hierbij is de betrokkenheid van zowel de leverancier
als de gebruiker vereist.
Om deze reden mag uw apparaat, zoals op het kenplaatje is aangegeven
niet via het huisvuil worden afgevoerd.
Bij het afvoeren van het apparaat is het uw verantwoordelijkheid
dit apparaat af te leveren in een recyclagecentrum voor elektrische
en elektronische toestellen. Voor het verkrijgen van informatie
over deze recyclagecentra moet u contact opnemen met uw
lokale autoriteiten, de organisatie die de recyclage in uw regio
verzorgt of met de winkel waar u het apparaat heeft gekocht.
SNOER
Snoer kan onder het toestel worden opgeborgen.
De voedingskabel moet goed worden gecontroleerd voor elk gebruik.
Indien deze beschadigd is, mag het apparaat niet worden
gebruikt. Het snoer mag enkel worden vervangen door
, zijn servicedienst of door een geautoriseerde persoon,
en dit om gevaar voor de gebruiker te voorkomen. Deze
apparaten zijn conform met de richtlijnen 2006/95/CE, 2004/108/CE,
DEEE 2002/96/CE, RoHs 2002/95/CE en het EG-reglement contact
voedingsmiddelen 1935/2004.
13
INWERKINGSTELLING EN GEBRUIK
Koken op de natuursteen
■■ Schakel de schakelaar in.
■■ Voorverwarm het toestel 30 minuten.
■■ Smeer net voor de bereiding wat olie op de steen met een borstel
of een stuk keukenpapier om de steen in te vetten zonder hierbij
te overdrijven.
■■ Strooi wat fijn zout op de steen.
■■ Plaats de te bereiden etenswaren op de steen.
■■ Draai de etenswaren om zodat beide zijden kunnen bakken.
EERSTE GEBRUIK
■■ Zorg er bij het uitpakken van het toestel voor dat alle binnenverpakking
zorgvuldig wordt verwijderd.
■■ Het is aanbevolen de pannetjes, de steen of de grill/pannekoekenplaat
(naargelanghet model) te reinigen voor het eerste gebruik.
■■ Een nieuw toestel kan bij het eerste gebruik wat roken.
Dit fenomeen kan op de volgende manier worden beperkt : laat
het toestel 10 minuten opwarmen en laat het nadien ongeveer
een half uur afkoelen.
WAARSCHUWIING : plaast nooit zure voedingsmiddelen zoals
etenswaren met azijn, mosterd, augurken, pickles enz. op de
steen.
GEBRUIK
Koken op de grillkant van de plaat
■■ Schakel de schakelaar in.
■■ Voorverwarm het toestel 15 minuten.
■■ Vet de plaat in: neem een borstel of een stuk keukenpapier dat
in wat olie is gedrenkt en smeer de grillplaat in zonder hierbij te
overdrijven. Daarna kunt u de etenswaren van uw keuze grillen:
champignons, paprika, vlees...
Montage van het toestel
■■ Monteer het toestel overeenkomstig de afbeeldingen op pagina 10.
■■ Wind de kabel volledig los.
■■ Plaats het toestel in het midden van de tafel.
■■ Sluit het toestel aan.
De raclette
■■ Schakel de schakelaar in.
■■ Voorverwarm het toestel 10 minuten.
■■ Breng de kaas in de pannetjes.
■■ Plaats de pannetjes in het toestel.
■■ Neem de pannetjes uit het toestel eens de kaas gesmolten is en
een korstje heeft.
Koken op de pa nnenkoekenkant van de plaat
■■ Schakel de schakelaar in.
■■ Voorverwarm het toestel 20 minuten.
■■ Vet de plaat wat in.
■■ Neem een lepel deeg en giet deze in het midden van de plaat.
■■ Strijk het deeg uit met de rug van de opscheplepel.
■■ Gebruik de bijgeleverde houten bakspatel om de pannenkoek om
te draaien en los te maken.
Let op, de baktijd hangt af van de dikte van de pannenkoek.
14
Demontage van het toestel
■■ Schakel het toestel uit.
■■ Haal de stekker uit het stopcontact.
■■ Laat het toestel volledig afkoelen.
■■ Verwijder de pannetjes en de grill/pannenkoekenplaat of de steen
(naargelang het model).
Wrijf niet in de pannetjes met metalen voorwerpen of schuurmiddelen
(risico op aantasting van de antikleeflaag).
Draagstel in roestvrij staal: gebruik niet te veel water, gewoon
schoonmaken met een spons gedrenkt in wat water met afwasmiddel
en afdrogen met een droog doek.
Buitenkant: reinig met een vochtige spons en droog af met een
zacht doek.
ONDERHOUD
Aanbevelingen
Laat het toestel nooit in water weken. Haal steeds de stekker
uit het stopcontact en laat het toestel volledig afkoelen alvorens
het te reinigen.
Raclette: Slecht één gebod : kies een goede kaas die geschikt is
voor raclette. Snijd de kaas in fijne plakjes van 6 cm x 6 cm. Laat de
plakjes in de pannetjes smelten tot er zich een licht korstje vormt.
Steen: laat de steen een half uur weken in warm water en schrob
daarna met een spons, goed afspoelen. Laat het toestel goed
drogen alvorens het op te bergen.
Bij de reiniging met een schuurspons of staalwol kan de steen zijn
glans verliezen, dit tast de werking van de steen echter niet aan.
Nadat u de steen een paar keer hebt gebruikt, kan de steen een
onuitwisbare bruine tint krijgen. Dit verschijnsel is echter volkomen
normaal.
Opdienen met in de schil gekookte aardappelen (die warm blijven
op de steen of de pannenkoekenplaat), fijngesneden rauwe ham,
gerookte ham, gedroogd vlees of fijne vleeswaren. Aat uw verbeelding
spreken: kleine witte uitjes, augurken, champignons, een snuifje
gemalen witte peper op de kaas, tomatenschijjfjes, aubergines, enz.
Steen: aangezien de bereiding van groenten meer tijd neemt dan bij
vlees, is het aanbevolen eerst alle groeten op de steen te
bereiden en eens deze goed doorbakken zijn deze te groeperen in een
hoekje om plaats te maken voor het vlees of de vis. Voor de bereiding
van het vlees kunt u aan de slager zeer fijngesneden
plakjes vragen.
Grill/pannenkoekenplaat: laat de plaat 15 tot 30 minuten weken
in warm water met afwasmiddel.
Schrob de plaat met een zachte spons. Laat de plaat uitdruipen
en droog goed af alvorens de plaat opnieuw te gebruiken. Indien
er ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch nog kleine resten blijven
kleven of gekarameliseerde kookvlekken zijn, maak u dan
geen zorgen aangezien deze niet schadelijk zijn bij een volgend gebruik.
Pannenkoeken: een eenvoudig en universeel recept: 250g bloem,
2 eieren, 3 eetlepels poedersuiker, 25g boter, 1/2 koffielepel fijn
zout, 3 eetlepels olie, 1 eetlepel rum en een halve liter melk. Om
fijne pannenkoeken te bekomen, moet het deeg zeer vloeibaar zijn.
Pannetjes: reinig de pannetjes met een zachte spons die niet
schuurt, warm water en wat afwasmiddel.
15
DE BERTHOUD (voor 6 personen)
Hoe helderder het deeg, hoe lichter de pannenkoeken. Aarzel niet om
eventueel 1 tot 2 glazen water bij te voegen.
Ingrediënten: 1,2kg in plakken van ongeveer ½ centimeter gesneden
Abondancekaas, 12 aardappelen, vleeswaren naar keuze (gekookte
ham, rauwe ham, gerookte ham, gedroogd vlees, in dunne plakjes
gesneden vlees uit Graubünden, worst…), diverse groentegarnituur
(kleine witte uitjes op azijn, augurken).
Grill: voor groenten: kies gezonde en verse etenswaren. Was deze
en droog ze af alvorens ze te grillen. Voor vlees en fijne vleeswaren:
probeer fijne plakjes te grillen.
RECEPTEN
Laat de aardappelen in de schil koken en leg ze op een schotel (met
een beetje water op de bodem) die u op de bovenplateau zult plaatsen.
Vul de pannetjes met één of meer schijfjes Abondance-kaas. Laat
de kaas smelten tot er een lichte goudgele korst op het oppervlak
gevormd wordt. Serveer de kaas met vleeswaren, groene sla en een
witte, droge Savoie-wijn…
Recepten voor de raclette
Tip: kies een goede raclettekaas uit. Reken ongeveer 200g
kaas per persoon.
DE RACLETTE (voor 6 personen)
DE TRUFFADE (voor 6 personen)
Ingrediënten: 1,2kg in dunne schijfjes gesneden raclettekaas,
12 aardappelen, vleeswaren naar keuze (gekookte ham, rauwe ham,
gerookte ham, gedroogd vlees, in dunne plakjes gesneden vlees uit
Graubünden, worst…), diverse groentegarnituur (kleine witte uitjes
op azijn, augurken).
Ingrediënten: 1,5kg aardappelen, 1 ui, 1kg verse Tomé de Cantal
in fijne schijfjes gesneden.
Bak de in blokjes of dunne schijfjes gesneden aardappelen met de in
dunne plakjes gesneden ui in een beetje boter in een aparte pan. Laat
ongeveer 20 minuten bakken. Voeg zout en peper toe. Leg dit mengsel
op een hittebestendig bord, dat u op de bovenplateau zet om het
warm te houden. Vul de raclettepannetjes met het aardappelmengsel,
en bedek het met één of meer schijfjes Cantal. Laat de kaas bruin
worden tot er een lichte goudgele korst op het oppervlak gevormd
wordt. Serveer de kaas met groene sla.
Laat de aardappelen in de schil koken en leg ze op een schotel (met
een beetje water op de bodem) die u op de bovenplateau zult plaatsen.
Vul de pannetjes met één of meer schijfjes raclettekaas. Laat de kaas
smelten tot er een lichte goudgele korst op het oppervlak gevormd
wordt. Serveer de kaas met vleeswaren, groene sla, witte uitjes,
augurken, champignons, een snuifje witte peper (die u op de kaas
maalt), plakjes tomaat, aubergines enz.…Dien een witte, droge Savoiewijn op (Apremont, Abymes, Chignin of Roussette).
16
Recepten voor de steen
Tip van de chef: een Truffade met Roquefort levert uitstekende
resultaten op. Waarop wacht u nog om uw genodigden Roquefort
en Cantal aan te bieden? Ze moeten alleen maar kiezen!
De ingrediënten die kunnen worden gebruikt voor een bereiding
op de steen zijn:
■■ Vlees (bij voorkeur vlees met weinig vet) : rund: filet, steak - Kalf:
kalfslapje, filet - Gevogelte: gevogeltelapje, filet, fijngesneden kip,
kalkoen, wild of eendenfilet - Varken: filet, gebraad, ribbetjes, bacon.
■■ Vis: alle vissoorten in filet of plakjes (bijv. zalm)
■■ Zeevruchten: langoest, rivierkreeften, St-Jakobsschelpen, gamba’s, enz.
■■ Groenten: fijngesneden champignons of courgettes, groene of rode
paprika voor meer smaak en een mooie presentatie, doormidden
gesneden tomaten...
■■ Garnituur: sauzen, mayonaise, citroen, fijngehakte peterselie, look,
curry, provencekruiden...
■■ Fruit: appel, peer, banaan…
DE CHEVROTINE (voor 6 personen)
Ingrediënten: 1,2kg in fijne schijfjes gesneden raclettekaas,
2 aardappelen, 250g in dunne plakjes gesneden geitenkaas (2 kleine
kaasjes), zwarte olijven, tijm.
Laat de aardappelen in de schil koken en leg ze op een schotel
(met een beetje water op de bodem) die u op de bovenplateau zult
plaatsen. Vul de pannetjes met een schijfje geitenkaas en een schijfje
raclettekaas. Laat de kaas smelten tot er een lichte goudgele korst
op het oppervlak gevormd wordt. Laat de kaas op uw bord glijden en
bestrooi deze met een beetje tijm. Serveer de kaas met enkele zwarte
olijven en met de aardappelen.
EILANDGERECHT
Tip van de chef: Varieer de groentegarnituur.
Ingrediënten: 400g zeeduivel, 400g zeetong, 2 groenen citroenen,
4 kiwi’s, 1/2 glas rumlikeur.
Enkele suggesties: vleeswaren, groene sla, witte uitjes, augurken,
champignons, een snuifje witte peper (die u op de kaas maalt), plakjes
tomaat, aubergines enz…
Meng in een slakom de visplakjes met het in blokjes gesneden fruit.
Voeg het citroensap en de rum toe. Laat 30 min macereren. Laat
bakken in kleine porties.
17
GERECHT UIT NICE
GEVULDE ARDEEENSE PANNENKOEKEN
Ingrediënten: 1kg in schijfjes gesneden kalfsfilet, 2 courgettes,
2 aubergines, 1/2 paprika, 2 tomaten, 2 fijngesneden uien, zout,
peper en paprikapoeder, 3 eetlepels olijfolie.
Ingrediënten: 15 pannenkoeken, 500g hakvlees Ardeense ham,
250g veldchampignons of cantharellen, 2 sjalotten, 1 teentje look,
1 takje tijm, 4 eetlepels room of bechamelsaus, verse peper, geraspte
gruyèrekaas, broodkruim, boter.
Meng in een slakom de kalsreepjes met de olijfolie en de groenten.
Voeg peper, zout en paprikapoeder toe en roer. Laat bakken in kleine
porties.
HET ECHTE RECEPT VAN DE “CRÊPES SUZETTE”
Bereid 15 pannenkoeken. Vul deze overvloedig met ongeveer 500g
goed gebakken hakvlees van Ardeense ham. Meng dit vlees met
250g fijngesneden veldchampignons of cantharellen naargelang het
seizoen die snel werden aangebakken met 2 fijngeknipte sjalotten.
Voeg een geplet teentje look en een takje verse tijm toe en meng het
met de room of de beschamelsaus (4 eetlepels) zoals bij de bereiding
van een champignonpuree. Breng het dikke mengsel op smaak met
versgemalen peper.
Rol de pannenkoeken door de extremiteiten op te plooien om te vermijden
dat het hakvlees eruit valt, schik deze in een goed ingeboterde schotel
in ovenvast porselein, bestrooi met de geraspte gruyèrekaas en de verse
broodkruimels die in paneermeel werden gerold, overgiet overvloedig
met de gesmolten boter en plaats de schotel in de warme oven om te
verwarmen en te gratineren. Onmiddellijk opdienen in de gratinschotel.
Ingrediënten: 250g bloem, 6 hele eieren, 100g boter, 1/2 liter melk,
vanillesuiker, cognac of rum.
PANNENKOEKEN MET BANANEN
Recepten voor pannenkoeken
SAINT-BRIEUC PANNENKOEKEN
Ingrediënten voor een vijftiental pannenkoeken: 125g bloem,
3 eieren, 60g boter, 1 ¼ glas melk, 2 koffielepels oranjebloesem,
2 koffielepels rum, 1 snuifje fijn zout.
Laat het deeg rusten en breng ondertussen 150g boter in een lauwe
kom. Karn de boter en maak deze zacht door met een houten lepel door
125g poesersuiker, het sap en de geraspte schil van 2 mandarijnen
en een glas curaçao toe te voegen. Bereid de pannenkoeken. Breng
bij het opdienen wat mandarijnboter op de pannenkoeken en plooi
deze in 4 en nadien in 8.
Ingrediënten: 15 pannenkoeken, 6 bananen, banketbakkersroom.
Laat het pannenkoekendeeg rusten en bereid een banketbakkersroom
met rum. Snijd de geschilde bananen over de lengte doormidden.
Bereid 15 pannenkoeken. Breng op iedere pannenkoek een lepel
banketbakkersroom en een halve banaan.
18
Rol de pannenkoeken op. Schik de gevulde pannenkoeken op een
beboterde gratinschotel en plaats deze 7 tot 8 minuten in een warme
oven (th. 6-7).
Om aanspraak te kunnen maken op deze garantie is de gebruiker
verplicht een kopie van de factuur te overleggen waarop de
aankoopdatum vermeld staat.
Beschikbaarheidsduur van reserveonderdelen
In overeenstemming met artikel L 111-2 van de Franse consumentenwet
is de duur van beschikbaarheid van reserveonderdelen die wij op
voorraad houden voor repareerbare producten 5 jaar vanaf de
productiedatum.
Echter, deze beschikbaarheid wordt uitsluitend gegarandeerd in het
land van aankoop van het product.
Garantievoorwaarden
Garanties voor elektrische huishoudelijke apparaten
.
De garantie van dit apparaat is 2 jaar.
Wilt u de garantie gratis met een jaar verlengen, schrijf u dan in op
(www.lagrange.fr).
de website van
De garantie geldt voor onderdelen en manuren en dekt fabricagefouten.
Buiten de garantie vallen: beschadiging die voortkomen uit verkeerd
gebruik of het niet naleven van de gebruiksaanwijzing en schade
door vallen.
Portokosten van retourzendingen
Na het eerste jaar, dat onder de fabrieksgarantie valt, hoeft u slecht
de portokosten voor retourzendingen naar de fabriek te betalen,
de verzendkosten worden door ons betaald onder de snelste
leveringstermijn.
DEZE GARANTIE IS UITSLUITEND VAN TOEPASSING OP HUISHOUDELIJK
GEBRUIK, EN IN GEEN GEVAL OP PROFESSIONEEL OF SEMIPROFESSIONEEL GEBRUIK.
De wettelijk verplichte garantie van de verkoper sluit in niets de
wettelijke garantie van de producent uit voor wat betreft fabricagefouten
of verborgen gebreken, volgens artikel 1641 tot 1649 van het Franse
Burgerlijk Wetboek.
Neem voor andere vragen over onze producten contact met ons op
via het volgende adres:
LAGRANGE
Service consommateurs
17 chemin de la plaine
ZA Les Plattes
BP 75
69390 VOURLES
E-mail :
[email protected]
Neem bij storingen of slecht functioneren contact op met uw verkoper.
In geval van een technisch defect binnen 8 dagen volgend op de
aankoopdatum wordt het apparaat vervangen.
Na het verstrijken van deze periode wordt het apparaat gerepareerd
door de klantenservice van
.
19
Art.-Nr. 129013
Art.-Nr. 129014
11
X8
X8
10
1
9
3
4
9
3
7
5
10
2
4
6
20
7
5
6
Rif. : 129013
Rif. : 129014
11
X8
X8
10
1
9
3
4
9
3
7
5
10
2
4
6
30
7
5
6
Ref. : 129013
Ref. : 129014
11
X8
X8
10
1
9
3
4
9
3
7
5
10
2
4
6
40
7
5
6
Ref. : 129013
Ref. : 129014
11
X8
X8
10
1
9
3
4
9
3
7
5
10
2
4
6
50
7
5
6
17 Chemin de la Plaine
ZA les Plattes
BP 75
69390 VOURLES
France
www.lagrange.fr
[email protected]