REBLOCHONKAAS MET APPELS
Een origineel recept waarin zoet en zout worden gecombineerd...
Voor 6 personen
Ingrediënten : 2 Reblochonkazen de Savoie ; 10 appels «
renet » of « canada ».
Snijd de appels, zonder het klokhuis met de pitten, in schi-
jfjes. Laat ze vervolgens goudgeel bakken in een pan met een
beetje vet. Doe ze daarna in een hittebestendige schotel die
u op de bovenste plaat zet om hem warm te houden.
Snijd de reblochonkaas in twee ronde delen. Leg een helft in
elke pan, de snijkant naar boven gericht. Plaats de pan in het
toestel. Wacht enkele minuten... Neem de pan uit het toestel
en schraap met een lepel het gesmolten en gegratineerd
oppervlak van het stuk reblochonkaas af, en voeg het toe aan
uw bord dat u vooraf met gebakken appels hebt gegarneerd.
U kunt het nog bestrooien met een snuifje kaneelpoeder. Zet
de pan met de rest van de kaas terug om verder te smelten
en herhaal dezelfde bewerking.
Recepten met raclettepannetjes___________
voor de Tour à Fromages‚ REF 149 006 en de Tour à Raclette‚ REF 149 001
Advies: kies een goede raclettekaas uit. Reken op
ongeveer 200 g kaas per persoon.
DE RACLETTE
Voor 6 personen
Ingrediënten : 1,2 kg raclettekaas in fijne sneetjes; 12 aardap-
pelen; charcuterie naar keuze (gekookte ham, rauwe ham,
gerookte ham, gedroogd vlees, vlees uit Graubünden gesne-
den in fijne plakjes, worst...);.diverse garnituren (witte uitjes
in azijn; augurkjes).
Laat de aardappelen koken met de schil; leg ze in een scho-
tel (in een bodempje water) en zet deze op de bovenste
plaat. Leg in de pannetjes één of meer sneetjes raclettekaas.
Laat deze smelten tot wanneer er zich een lichte goudgele
korst vormt aan het oppervlak. Garneer met charcuterie, sla,
witte uitjes, augurkje, champignons, een snuifje gemalen witte
peper op de kaas, plakjes tomaat, plakjes aubergines
enz...Serveer met een droge witte wijn uit de Savoie
(Apremont, Abymes, Chignin of Roussette).
DE RACLETTE "4 JAARGETIJDEN"
Voor 6 personen
Ingrediënten : 1,2 kg raclettekaas – gevarieerde charcuterie :
vlees uit Graubünden, rauwe of gekookte ham, worst...
sla - kwarteleieren - kleine stukjes gerookt spek.
Laat de aardappelen koken onder stoom of in water zonder
ze te schillen. Snijd ze in twee en houd ze warm op de
bovenste plaat in een hittebestendige schotel (in een
bodempje water). Laat de kaas smelten in de pannetjes en
voeg er eventueel kubusjes gerookt spek aan toe.
Kies een garnituur in functie van het jaargetijde:
* Lente : aspergepunten, tomaten, kersen, wortels, rapen, aar-
dappelen...
* Zomer: selderie, gegrilde paprika's, blaadjes basilicum,
stukjes ananas, courgettes, bloemkool...
*
Herfst: minimaïskolven, noten, hazelnootjes, druivenpitten, stukjes
kastanje, harten van artisjok, stukjes gerookt spek en uitjes..
* Winter: gehaktballetjes, stukjes kalfsgebraad of stukjes
worst....
16