AEG KPE748280M Recipe book

Type
Recipe book

Deze handleiding is ook geschikt voor

KOOKTIPS
NL
Aanwijzingen en tips
Kookadviezen
De temperatuur en kooktijden in de tabellen zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze
zijn afhankelijk van de recepten en de kwaliteit en de hoeveelheid van de gebruikte
ingrediënten.
Als u voor een speciaal recept de instelling niet kunt vinden, zoek dan naar een
soortgelijk recept.
Voor meer kookaanbevelingen kunt u de kooktabellen op onze website raadplegen.
Om de Kookhints te vinden, controleer het productnummer op het classificatieplaatje
op de voorzijde van het frame van de binnenkant van de oven.
Nuttige tips voor speciale
opwarmfuncties van de oven
Warm houden
Met deze functie houdt u het voedsel
warm. De temperatuur wordt automatisch
ingesteld op 80 °C.
Borden Warmen
Met deze functie kunt u borden en
schalen verwarmen voor het opdienen.
De temperatuur wordt automatisch
ingesteld op 70 °C.
Verdeel de opgestapelde borden en
schalen gelijkmatig over het ovenrek.
Gebruik het eerste ovenniveau.
Verwissel ze halverwege de verwarmtijd
van plaats.
Deeg Laten Rijzen
Met de functie kunt u ook gistdeeg laten
rijzen. Doe het deeg in een grote schaal
en dek deze af met een natte doek of
plastic folie. Stel de functie in: Deeg
Laten Rijzen en de bereidingstijd.
Bakken
Gebruik voor de eerste baksessie de
lagere temperatuur.
Bij het bereiden van cake op meerdere
niveaus kan de baktijd ca. 10 - 15
minuten langer zijn.
Als de cake niet overal even hoog is,
wordt de cake niet overal even bruin. Als
de cake niet overal even bruin wordt,
hoeft u de temperatuurinstelling niet te
wijzigen. De verschillen verminderen
tijdens het bakken.
Tijdens het bakken kunnen bakplaten in
de oven vervormen. Wanneer de
bakplaten weer afgekoeld zijn, verdwijnt
de vervorming.
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de
cake is niet voldoende
gebakken.
De rekstand is incorrect. Plaats de cake op een lagere
rekstand.
De cake zakt in en
wordt klef, of streperig.
De oventemperatuur is te
hoog.
Stel de volgende keer de oven‐
temperatuur iets lager in.
De oventemperatuur is te
hoog en de baktijd te kort.
Stel volgende keer een langere
baktijd en een lagere oventem‐
peratuur in.
2
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De cake is te droog. De oventemperatuur is te
laag.
Stel de volgende keer de oven‐
temperatuur hoger in.
Te lange baktijd. Stel volgende keer een kortere
baktijd in.
De cake wordt onge‐
lijkmatig gebakken.
De oventemperatuur is te
hoog en de baktijd te kort.
Stel volgende keer een langere
baktijd en een lagere oventem‐
peratuur in.
Het cakebeslag is niet ge‐
lijkmatig verdeeld.
Verspreid de volgende keer het
cakebeslag gelijkmatig over de
bakplaat.
De cake wordt niet
gaar binnen de in het
recept aangegeven
baktijd.
De oventemperatuur is te
laag.
Stel de volgende keer de oven‐
temperatuur iets hoger in.
Bakken op één ovenniveau
BAKKEN IN
BAKVORMEN (°C) (min)
Tulband / Brioche Hetelucht 150 - 160 50 - 70 1
Zandgebak / Fruitgebak Hetelucht 140 - 160 70 - 90 1
Biscuitgebak Hetelucht 140 - 150 35 - 50 1
Boven + onder‐
warmte
160 35 - 50 1
Taartbodem - zandtaart‐
deeg, verwarm de oven
voor
Hetelucht 170 - 180 10 - 25 2
Taartbodem - zacht cake‐
deeg
Hetelucht 150 - 170 20 - 25 2
Appeltaart, 2 blikken Ø20
cm
Hetelucht 160 70 - 90 2
Boven + onder‐
warmte
180 70 - 90 1
Kwarktaart, gebruik een
diepe pan
Boven + onder‐
warmte
160 - 170 70 - 90 2
3
Verwarm de lege oven voor.
CAKE / GE‐
BAK / BROOD OP BAK‐
PLATEN
(°C) (min)
Plaatbrood / Broodkrans Boven + onder‐
warmte
170 - 190 30 - 40 1
Christstollen Boven + onder‐
warmte
160 - 180 50 - 70 1
Roggebrood Boven + onder‐
warmte
eerst: 230 20 1
dan: 160 - 180 30 - 60
Roomsoezen / Eclairs Boven + onder‐
warmte
190 - 210 20 - 35 2
Koninginnenbrood (opge‐
rolde cake met jam)
Boven + onder‐
warmte
180 - 200 10 - 20 2
Kruimeltaart, droog Hetelucht 150 - 160 20 - 40 2
Beboterde amandeltaart /
Suikerkoek
Boven + onder‐
warmte
190 - 210 20 - 30 2
Vruchtentaart (gemaakt
van gistdeeg/zacht cake‐
deeg)
Hetelucht 150 - 160 35 - 55 2
Vruchtentaart (gemaakt
van gistdeeg/zacht cake‐
deeg)
Boven + onder‐
warmte
170 35 - 55 2
Vruchtencake van zand‐
deeg
Hetelucht 160 - 170 40 - 80 2
Plaatkoek met delicate
garnering (bijvoorbeeld
kwark, room, puddingvul‐
ling)
Boven + onder‐
warmte
160 - 180 40 - 80 2
Gebruik de tweede rekstand.
KOEKJES EN BIS‐
CUITS (°C) (min)
Zandkoekjes Hetelucht 150 - 160 10 - 20
Zanddeeg / Deegreepjes voor
op vlaaien/taarten
Hetelucht 140 20 - 35
4
Gebruik de tweede rekstand.
KOEKJES EN BIS‐
CUITS (°C) (min)
Zanddeeg / Deegreepjes voor
op vlaaien/taarten, verwarm
de oven voor
Boven + onder‐
warmte
160 20 - 30
Koekjes gemaakt van spons‐
deeg
Hetelucht 150 - 160 15 - 20
Eiwitgebak/schuimgebak Hetelucht 80 - 100 120 - 150
Makarons Hetelucht 100 - 120 30 - 50
Koekjes gemaakt van gist‐
deeg
Hetelucht 150 - 160 20 - 40
Koekjes van bladerdeeg, ver‐
warm de oven voor
Hetelucht 170 - 180 20 - 30
Broodjes, verwarm de oven
voor
Hetelucht 160 10 - 25
Boven + onder‐
warmte
190 - 210 10 - 25
Cakejes, verwarm de oven
voor
Hetelucht 160 20 - 35
Boven + onder‐
warmte
170 20 - 35
Ovenschotels en gegratineerde gerechten
Gebruik de eerste rekstand.
(°C) (min)
Pasta gebakken Boven + onderwarmte 180 - 200 45 - 60
Lasagne Boven + onderwarmte 180 - 200 25 - 40
Groentegratin, ver‐
warm de oven voor
Circulatiegrill 160 - 170 15 - 30
Stokbroden met ge‐
smolten kaas
Hetelucht 160 - 170 15 - 30
Melkrijst Boven + onderwarmte 180 - 200 40 - 60
Visschotels Boven + onderwarmte 180 - 200 30 - 60
Gevulde groente Hetelucht 160 - 170 30 - 60
5
Tips voor braden
Gebruik hittebestendig kookgerei.
Geroosterd mager vlees bedekt (u kunt
aluminiumfolie gebruiken).
Braad grote vleesstukken direct in de
diepe bakplaat of op een bakrooster
boven de bakplaat.
Doe wat water in de bakplaat om te
voorkomen dat druipend vet verbrandt.
Draai het braadstuk na 1/2 - 2/3 van de
gaartijd.
Rooster vlees en vis in grote stukken (1
kg of meer).
Bedruip vleesstukken meerdere malen
met hun eigen sap tijdens het roosteren.
Braadtafels
Gebruik het eerste ovenniveau.
RUND‐
VLEES (°C) (min)
Stoofvlees 1 - 1,5 kg Boven + onder‐
warmte
230 120 - 150
Rosbief of os‐
senhaas, rood,
verwarm de oven
voor
per cm dikte Circulatiegrill 190 - 200 5 - 6
Rosbief of os‐
senhaas, medi‐
um
per cm dikte Circulatiegrill 180 - 190 6 - 8
Rosbief of os‐
senhaas, gaar
per cm dikte Circulatiegrill 170 - 180 8 - 10
WILD
(kg)
(°C) (min)
Rug / Hazenpoot,
verwarm de oven
voor
tot 1 Boven + onder‐
warmte
230 30 - 40
Hert rugfilet 1,5 - 2 Boven + onder‐
warmte
210 - 220 35 - 40
Reebout, herten‐
bout
1,5 - 2 Boven + onder‐
warmte
180 - 200 60 - 90
VIS
(kg)
(°C) (min)
Hele vis 1 - 1,5 Boven + onder‐
warmte
210 - 220 45 - 60
6
Gebruik de functie: Circulatiegrill.
KALFSVLEES
(kg)
(°C) (min)
Geroosterd kalfsvlees 1 160 - 180 120 - 150
Kalfsschenkel 1,5 - 2 160 - 180 120 - 150
LAMSVLEES
Lamsbout / Geroo‐
sterd lamsvlees
1 - 1,5 150 - 180 100 - 120
Lamsrugfilet 1 - 1,5 160 - 180 40 - 60
GEVOGELTE
Kip 0,2 - 0,25 elk stuk 200 - 220 30 - 50
Halve kip 0,4 - 0,5 elk stuk 190 - 210 35 - 50
Gevogelte, porties 1 - 1,5 190 - 210 50 - 70
Eend 1,5 - 2 180 - 200 80 - 100
VARKENSVLEES
Schouder / Nek /
Hamlap
1 - 1,5 160 - 180 90 - 120
Karbonade / Spare
ribs
1 - 1,5 170 - 180 60 - 90
Gehaktbrood 0,75 - 1 160 - 170 50 - 60
Varkensschenkel,
voorgekookt
0,75 - 1 150 - 170 90 - 120
Knapperig bakken met Pizza-
functie
Gebruik de eerste rekstand.
PIZZA
(°C) (min)
Taarten 180 - 200 40 - 55
Spinazietaart 160 - 180 45 - 60
Gebruik de eerste rekstand.
PIZZA
(°C) (min)
Quiche Lorrai‐
ne
170 - 190 45 - 55
Kwarktaart 140 - 160 60 - 90
Appeltaart, be‐
dekt
150 - 170 50 - 60
7
Gebruik de eerste rekstand.
PIZZA
(°C) (min)
Groentetaart 160 - 180 50 - 60
Warm de lege oven voor het ko‐
ken voor.
Gebruik de tweede rekstand.
PIZ‐
ZA (°C) (min)
Pizza, dun‐
ne korst
200 - 230 15 - 20
Pizza, dikke
korst, ge‐
bruik een
diepe pan
180 - 200 20 - 30
Zwitserse
flan
170 - 190 45 - 55
Ongede‐
semd brood
230 - 250 10 - 20
Blader‐
deegtaart
160 - 180 45 - 55
Flammku‐
chen
230 - 250 12 - 20
Pierogi 180 - 200 15 - 25
Brood bakken
Voorverwarmen wordt niet aanbevolen.
Gebruik de tweede rekstand.
BROOD
(°C) (min)
Witbrood 180 -
200
40 - 60
Stokbrood 200 -
220
35 - 45
Brioche 160 -
180
40 - 60
Ciabatta 200 -
220
35 - 45
Roggebrood 180 -
200
50 - 70
Volkoren brood 180 -
200
50 - 70
Volkorenbrood 170 -
190
60 - 90
Grillen
Alleen dunne stukken vlees of vis grillen.
Warm de lege oven voor het koken voor.
Gebruik de eerste rekstand.
Plaats de pan samen met het bakrooster
op de eerste rekstand om het vet op te
vangen.
GRILLEN
(°C) (min) (min)
1e kant 2e kant
Rosbief, medium 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Runderfilet, medi‐
um
230 20 - 30 20 - 30
Varkenshaas 210 - 230 30 - 40 30 - 40
8
GRILLEN
(°C) (min) (min)
1e kant 2e kant
Kalfsvlees 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Lamsrug 210 - 230 25 - 35 20 - 35
Hele vis, 0,5 - 1 kg 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Lage Temperatuur Garen
Met deze functie bereidt u vlees en vis
op magere wijze mals. De functie is niet
van toepassing op gevogelte, vet
varkensgebraad, gebraad.
Voedselsensor de temperatuur mag niet
hoger zijn dan 65 °C.
1. Bak het vlees 1 - 2 minuten aan
beide zijden aan in een pan op een
hoog vuur.
2. Plaats het vlees in de braadslede of
direct op het bakrooster. Zet een
plaat onder het rooster om vet op te
vangen.
Kook altijd zonder deksel terwijl u
deze functie gebruikt.
3. Gebruik: Voedselsensor. Zie het
hoofdstuk “De accessoires
gebruiken”, Hoe te gebruiken:
Voedselsensor.
4. Selecteer de functie: Lage
Temperatuur Garen. U kunt
gedurende de eerste 10 minuten de
temperatuur instellen op een
temperatuur tussen de 80 °C en
150 °C. De standaard is 90 °C. Stel
de temperatuur in op Voedselsensor.
5. Na 10 minuten verlaagt de oven
automatisch de temperatuur tot
80 °C.
Gebruik de eerste
rekstand.
(kg)
(°C) (min)
Rosbief 1 - 1,5 150 120 - 150
Runderfilet 1 - 1,5 150 90 - 110
Geroosterd kalfsvlees 1 - 1,5 150 120 - 150
Steak 0,2 - 0,3 120 20 - 40
Bevroren gerechten
Haal het voedsel uit de verpakking. Doe
het voedsel op een bord.
Dek het voedsel niet af, want dat kan de
ontdooitijd verlengen.
9
Gebruik de tweede rekstand.
(°C) (min)
Pizza, bevroren 200 - 220 15 - 25
American pizza, bevroren 190 - 210 20 - 25
Pizza, gekoeld 210 - 230 13 - 25
Pizzasnacks, bevroren 180 - 200 15 - 30
Frietjes, dun 200 - 220 20 - 30
Frietjes, dik 200 - 220 25 - 35
Aardappelschijfjes / Kroketjes 220 - 230 20 - 35
Rösties 210 - 230 20 - 30
Lasagne / Cannelloni, vers 170 - 190 35 - 45
Lasagne / Cannelloni, bevroren 160 - 180 40 - 60
Gebakken kaas 170 - 190 20 - 30
Vleugels van kippen 190 - 210 20 - 30
Ontdooien
Haal het gerecht uit de verpakking en
plaats het op een bord.
Gebruik de eerste rekstand.
Dek het voedsel niet af, want dat kan de
ontdooitijd verlengen.
(kg)
(min)
Ontdooi‐
tijd
(min)
Verdere
ontdooitijd
Kip 1 100 - 140 20 - 30 Kip op een omgedraaid schoteltje
in een groot bord leggen. Halver‐
wege de bereidingstijd omdraai‐
en.
Vlees 1 100 - 140 20 - 30 Halverwege de bereidingstijd om‐
draaien.
Vlees 0,5 90 - 120 20 - 30 Halverwege de bereidingstijd om‐
draaien.
Forel 0,15 25 - 35 10 - 15 -
Aardbeien 0,3 30 - 40 10 - 20 -
10
(kg)
(min)
Ontdooi‐
tijd
(min)
Verdere
ontdooitijd
Boter 0,25 30 - 40 10 - 15 -
Room 2 x 0,2 80 - 100 10 - 15 Klop de nog licht bevroren slag‐
room.
Taart 1,4 60 60 -
Inmaken
Gebruik de functie Onderwarmte.
Gebruik alleen weckpotten van dezelfde
afmetingen.
Gebruik geen weckpotten met een draai-
of bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik de eerste rekstand.
Zet niet meer dan zes weckflessen van 1
liter op het bakrooster.
Vul de glazen potten gelijkmatig en sluit
ze af met een klem.
De potten mogen elkaar niet aanraken.
Doe ongeveer 1/2 liter water in de
bakplaat om voldoende vocht in de oven
te geven.
Als de vloeistof in de weckpotten begint
te borrelen (na ca. 35 - 60 minuten bij
weckpotten van 1 liter), stop de oven of
verlaag de temperatuur tot 100 °C
(raadpleeg de tabel).
Stel de temperatuur in op 160 - 170 °C.
ZACHTE
VRUCHTEN (min)
Kooktijd tot het
sudderen begint
Aardbeien / Bos‐
bessen / Frambo‐
zen / rijpe kruisbes‐
sen
35 - 45
STEEN‐
VRUCHTEN
(min)
Kooktijd
tot het
sudderen
begint
(min)
Door blij‐
ven koken
op 100 °C
Perziken /
Kweeperen /
Pruimen
35 - 45 10 - 15
GROENTEN (min)
Kooktijd
tot het
sudderen
begint
(min)
Door blij‐
ven koken
op 100 °C
Wortelen 50 - 60 5 - 10
Komkom‐
mers
50 - 60 -
Gemengde
augurken
50 - 60 5 - 10
Koolrabi /
Erwten / As‐
perge
50 - 60 15 - 20
Drogen - Hetelucht
Gebruik hiervoor een met
boterhampapier of bakpapier belegde
plaat.
Stop de oven voor een beter resultaat
halverwege de droogtijd, open de deur
en laat het één nacht afkoelen om het
drogen te voltooien.
11
Gebruik voor 1 bakplaat de derde
rekstand.
Gebruik voor 2 bakplaten de eerste en
de vierde rekstand.
GROEN‐
TEN (°C) (u)
Bonen 60 - 70 6 - 8
Paprika’s 60 - 70 5 - 6
Soepgroenten 60 - 70 5 - 6
Champignons 50 - 60 6 - 8
GROEN‐
TEN (°C) (u)
Kruiden 40 - 50 2 - 3
Stel de temperatuur in op 60 - 70 °C.
FRUIT
(u)
Pruimen 8 - 10
Abrikozen 8 - 10
Schijfjes appel 6 - 8
Peren 6 - 9
Voedselsensor
RUNDVLEES Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Saignant Medium Bien cuit
Rosbief 45 60 70
Entrecote 45 60 70
RUNDVLEES Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Gehaktbrood 80 83 86
VARKENSVLEES Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Ham / Braadstuk 80 84 88
Rugkotelet / Varkenshaas, ge‐
rookt / Varkenshaas, gepocheerd
75 78 82
12
KALFSVLEES Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Geroosterd kalfsvlees 75 80 85
Kalfsschenkel 85 88 90
SCHAPENVLEES/LAMS‐
VLEES
Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Schapenbout 80 85 88
Rugfilet schapenvlees 75 80 85
Geroosterd lamsvlees / Lamsbout 65 70 75
WILD Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Hazenrugfilet / Hert rugfilet 65 70 75
Hazenpoot / Haas, heel / Herten‐
bout
70 75 80
GEVOGELTE Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Kip 80 83 86
Eend, hele/halve / Kalkoen, hele/
halve
75 80 85
Eendenborst 60 65 70
VIS (ZALM, FOREL,
SNOEKBAARS)
Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Vis, hele/grote/gestoomde / Vis,
hele/grote/geroosterde
60 64 68
13
OVENSCHOTELS -
VOORGEKOOKTE GROENTEN
Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Ovenschotel courgette / Oven‐
schotel broccoli / Ovenschotel
venkel
85 88 91
OVENSCHOTELS - HAR‐
TIG
Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Cannelloni / Lasagne / Pasta ge‐
bakken
85 88 91
OVENSCHOTELS -
ZOET
Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Ovenschotel witbrood met/
zonder fruit / Ovenschotel rijste‐
pap met/zonder fruit / Ovenscho‐
tel zoete noedels
80 85 90
*
14
867362093-A-442020
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

AEG KPE748280M Recipe book

Type
Recipe book
Deze handleiding is ook geschikt voor