AEG BSE998330M Recipe book

Type
Recipe book
KOOKTIPS
NL
Aanwijzingen en tips
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
De temperaturen en
baktijden in de tabellen zijn
slechts als richtlijn bedoeld.
Deze zijn afhankelijk van de
recepten en de kwaliteit en
de hoeveelheid van de
gebruikte ingrediënten.
Kookadviezen
Uw oven kan anders bakken of roosteren
dan de oven die u tot nu toe gebruikt
heeft. De onderstaande tabellen tonen
aanbevolen instellingen voor
temperatuur, kooktijd en rekstand voor
specifieke soorten voedsel.
Als u voor een speciaal recept de
instelling niet kunt vinden, zoek dan naar
een soortgelijk recept.
Voor meer kookaanbevelingen kunt u de
kooktabellen op onze website
raadplegen. Om de Kookhints te vinden,
controleer het productnummer op het
classificatieplaatje op de voorzijde van
het frame van de binnenkant van de
oven.
Nuttige tips voor speciale
opwarmfuncties van de oven
Warm houden
Met deze functie houdt u het voedsel
warm. De temperatuur wordt automatisch
ingesteld op 80 °C.
Borden Warmen
Met deze functie kunt u borden en
schalen verwarmen voor het opdienen.
De temperatuur wordt automatisch
ingesteld op 70 °C.
Verdeel de opgestapelde borden en
schalen gelijkmatig over het ovenrek.
Gebruik de eerste rekstand. Verwissel ze
halverwege de verwarmtijd van plaats.
Deeg Laten Rijzen
Met de functie kunt u ook gistdeeg laten
rijzen. Doe het deeg in een grote schaal.
Gebruik de eerste rekstand. Stel de
functie in: Deeg Laten Rijzen en de
bereidingstijd.
Ontdooien
Haal het gerecht uit de verpakking en
plaats het op een bord. Dek het voedsel
niet af, want het kan tijdens het
ontdooien uitzetten. Gebruik de eerste
rekstand.
SousVide-koken
Deze functie gebruikt lagere
bereidingstemperaturen dan normaal
koken.
SousVide-koken Aanbevelingen
Gebruik vers rauw voedsel van hoge
kwaliteit. Maak het voedsel altijd schoon
voordat u het bereidt. Wees voorzichtig
met het gebruik van rauwe eieren.
Lage temperaturen zijn uitsluitend
geschikt voor soorten voedsel die rauw
kunnen worgen gegeten.
Gaar het voedsel niet heel lang als u een
temperatuur gebruikt van onder de 60
°C.
Kook ingrediënten die alcohol bevatten
voordat u ze vacuüm verpakt.
Doe de vacuümzakken zij aan zij op het
rooster.
U kunt het bereide voedsel 2 tot 3 dagen
in de koelkast bewaren. Koel het voedsel
snel af (in een ijsbad).
Gebruik deze functie niet om restjes op
te warmen.
Vacuüm verpakken
Gebruik uitsluitend de vacuümzakken en
de vacuümverpakkingsruimte die voor
Sous-vide koken worden aanbevolen.
Alleen dit type vacuumsealer kan
vloeistoffen vacuum verpakken.
2
De vacuümzakken niet opnieuw
gebruiken.
Stel de maximale vacuümstand in voor
snellere en betere resultaten.
Zorg er voor een veilige afsluiting van de
vacuümzak voor dat het sluitgedeelte
schoon is.
Zorg ervoor dat de randen van de
binnenkant van de vacuümzak voordat u
vacuümzuigt, schoon zijn.
SousVide-koken: Vlees
Gebruik alleen vlees zonder bot om te
voorkomen dat de vacuümzakken
worden ingeprikt.
Bak de gevogeltefilets met de huid naar
beneden vóór het vacuüm verpakken.
Gebruik de derde rekstand.
RUNDVLEES
Rundvlees/
kalfsfilet
(°C) (min)
Medium, 4 cm
dik, 0,8 kg
60 110 - 120
Bien cuit, 4 cm
dik, 0,8 kg
65 90 - 100
LAM/WILD
(°C) (min)
Lamsvlees rood,
3 cm dik, 0,6 -
0,65 kg
60 180 -
190
Lamsvlees medi‐
um, 3 cm dik, 0,6
- 0,65 kg
65 105 -
115
Everzwijn, 3 cm
dik, 0,6 - 0,65 kg
90 60 - 70
LAM/WILD
(°C) (min)
Konijn, 1,5 cm
dik, 0,6 - 0,65 kg
70 50 - 60
GEVOGELTE
(°C) (min)
Kipfilet, 3 cm dik,
0,75 kg
70 70 - 80
Eendenborst, 2 cm
dik, 0,9 kg
60 140 -
160
Kalkoenfilet, 2 cm
dik, 0,8 kg
70 75 - 85
SousVide-koken: Vis en
schaaldieren
Droog de visfilet met keukenpapier
voordat u die in de vacuümzak doet.
Voeg een kopje water toe aan de
vacuümzak als u de mossels kookt.
Gebruik de derde rekstand.
VIS EN SCHAALDIEREN
(°C) (min)
Zeebrasem, 4 filets, 1
cm dik, 0,5 kg
70 25
Zeebaars, 4 filets, 1 cm
dik, 0,5 kg
70 25
Kabeljauw, 2 filets, 2 cm
dik, 0,65 kg
65 70 -
75
Sint-jakobsschelpen,
0,65 kg
60 100 -
110
3
VIS EN SCHAALDIEREN
(°C) (min)
Mosselen in schelp, 1
kg
95 20 -
25
Garnalen zonder
schaal, 0,5 kg
75 25 -
30
Inktvis, 1 kg 85 100 -
110
Forel, 2 filets, 1,5 cm
dik, 0,65 kg
65 55 -
65
Zalmfilet, 3 cm dik, 0,8
kg
65 100 -
110
Week om eiwitlekkages te voorkomen de
forel of zalm in een zoutoplossing van
10% (100 g zout in 1 liter water)
gedurende 30 min en droog het met
keukenpapier voordat u het in een
vacuümzak doet.
SousVide-koken: Groenten
Doe om de kleur van de artisjokken te
behouden de groente in water met
citroensap nadat u ze heeft
schoongemaakt en gesneden.
Gebruik de derde rekstand.
GROENTEN
Stel de temperatuur in op 90
°C.
(min)
Groene asperges, hele, 0,7 -
0,8 kg
40 - 50
Witte asperges, hele, 0,7 - 0,8
kg
50 - 60
Courgette, plakjes van 1 cm,
0,7 - 0,8 kg
35 - 40
GROENTEN
Stel de temperatuur in op 90
°C.
(min)
Aubergine, plakjes van 1 cm,
0,7 - 0,8 kg
30 - 35
Pompoen, stukken van 2 cm
dik, 0,7 - 0,8 kg
25 - 30
GROENTEN
Stel de temperatuur in op 95
°C.
(min)
Prei, reepjes of ringen, 0,6 -
0,7 kg
40 -
45
Paprika, repen of kwarten, 0,7
- 0,8 kg
35 -
40
Bleekselderij, plakjes van 1
cm, 0,7 - 0,8 kg
40 -
45
Wortelen, plakjes van 0,5 cm,
0,7 - 0,8 kg
35 -
45
Knolselderij, plakken van 1 cm,
0,7 - 0,8 kg
45 -
50
Venkel, plakjes van 1 cm, 0,7 -
0,8 kg
35 -
45
Aardappelen, plakjes van 1
cm, 0,8 - 1 kg
35 -
45
Artisjokharten, in vieren, 0,4 -
0,6 kg
45 -
55
4
SousVide-koken: Fruit en
snoepgoed
Doe om de kleur van de appels en peren
te behouden het fruit in water met
citroensap nadat u ze heeft
schoongemaakt en gesneden.
Gebruik de derde rekstand.
FRUIT
(°C) (min)
Perziken, 4, gehal‐
veerd
90 20 - 25
Pruimen, gehal‐
veerd, 0,6 kg
90 10 - 15
Mango's, 2, in blok‐
jes gesneden van 2
cm dik
90 10 - 15
Peren, 4, gehalveerd 90 15 - 30
Nectarines, 4, gehal‐
veerd
90 20 - 25
Ananas, schijven
van 1 cm, 0,6 kg
90 20 - 25
Appels, 4, in vieren 95 25 - 30
Vanillecrème x 2,
350 g in iedere zak
85 20 - 22
Bereiding met stoom
Gebruik uitsluitend warmte- en
corrosiebestendig of chroom-stalen
kookgerei.
Wanneer u op meer dan één niveau
kookt, zorgt u dat er voldoende afstand
tussen de roosters is om de stoom te
laten circuleren.
Begin te koken met een koude oven,
tenzij voorverwarmen in de
onderstaande tabel wordt aanbevolen.
Stoom
Wees voorzichtig met het openen van de
ovendeur als de functie is geactiveerd.
Er kan stoom vrijkomen.
Sterilisatie
Met deze functie kunt u items (bijv.
babyflessen) steriliseren.
Plaats de schone items ondersteboven in
het midden van het rooster op de eerste
roosterstand.
Vul de lade tot het maximale niveau en
stel een tijdsduur in van 40 minuten.
Koken
Met deze functie kunt u allerlei soorten
voedsel bereiden, vers of ingevroren.
Met deze functie kunt u groente, vlees,
vis, deegwaren, rijst, maïsgriesmeel en
eieren bereiden, opwarmen, ontdooien,
pocheren of blancheren.
U kunt een maaltijd met een paar
gerechten tijdens één enkele kooksessie
bereiden. Om ervoor te zorgen dat alle
gerechten tegelijk klaar zijn, begint u met
het voedsel met de langste kooktijd en
voegt u vervolgens de resterende
gerechten toe op het juiste moment,
zoals aangegeven in de kooktabellen
Voorbeeld: De totale tijd van deze
kooksessie is 40 min. Eerst doet u
Gekookte aardappels, kwartjes erin,
na 20 min. voegt u Zalmfilets toe en
dan Broccoli, roosjes na 30 min.
(min)
Gekookte aardap‐
pels, kwartjes
40
Zalmfilets 20
Broccoli, roosjes 10
Gebruik de grootste benodigde
hoeveelheid water als u meer dan één
gerecht tegelijkertijd bereidt.
Gebruik de tweede rekstand.
5
GROENTEN
Stel de temperatuur in op 100
°C.
(min)
8 - 10 Broccoli, roosjes, verwarm
de oven voor
10 Gepelde tomaten
10 - 15 Spinazie, vers
10 - 15 Courgette, plakjes
15 Groente, geblancheerd
15 - 20 Plakjes champignons
15 - 20 Paprikareepjes
15 - 25 Broccoli, heel
15 - 25 Asperges, groen
15 - 25 Aubergines
15 - 25 Pompoen, blokjes
15 - 25 Tomaten
20 - 25 Bonen, geblancheerd
20 - 25 Botersla, roosjes
20 - 25 Savooiekool
20 - 30 Selderij, blokjes
20 - 30 Uien, ringen
20 - 30 Erwten
20 - 30 Peultjes / Kaiser paprika
20 - 30 Zoete aardappelen
20 - 30 Venkel
20 - 30 Wortelen
25 - 35 Asperges, wit
25 - 35 Spruitjes
25 - 35 Bloemkool, roosjes
25 - 35 Koolrabi, reepjes
GROENTEN
Stel de temperatuur in op 100
°C.
(min)
25 - 35 Witte bonen
30 - 40 Maiskolf
35 - 45 Schorseneren
35 - 45 Bloemkool, heel
35 - 45 Sperziebonen
40 - 45 Kool, wit of rood, reepjes
50 - 60 Artisjokken
55 - 65 Gedroogde bonen, ge‐
weekt, verhouding water/
bonen 2:1
60 - 90 Zuurkool
70 - 90 Rode bieten
BIJGERECHTEN
Stel de temperatuur in op 100
°C.
(min)
15 - 20 Couscous, verhouding
water/couscous 1:1
15 - 25 Verse tagliatelle
20 - 25 Griesmeelpudding, ver‐
houding melk/semolina
3,5:1
20 - 30 Linzen, rood, verhouding
water/linzen 1:1
25 - 30 Macaroni
6
BIJGERECHTEN
Stel de temperatuur in op 100
°C.
(min)
25 - 35 Bulgur, verhouding water/
bulgur 1:1
25 - 35 Deegballen
30 - 35 Geurige rijst, verhouding
water/rijst 1:1
30 - 40 Gekookte aardappels,
kwartjes
35 - 45 Broodballetjes
35 - 45 Aardappelballetjes
35 - 45 Rijst, verhouding water/
rijst 1:1, de verhouding
tussen water en rijst kan
veranderen afhankelijk
van het soort rijst
40 - 50 Polenta, vloeistofverhou‐
ding 3:1
40 - 55 Rijstpudding, verhouding
melk/rijst 2,5:1
45 - 55 Ongepelde tomaten, me‐
dium
55 - 60 Linzen, bruin en groen,
verhouding water/linzen
2:1
FRUIT
Stel de temperatuur in op 100
°C.
(min)
10 - 15 Schijfjes appel
FRUIT
Stel de temperatuur in op 100
°C.
(min)
10 - 15 Hete bessen
10 - 20 Chocolade smelten
20 - 25 Fruitcompote
VIS
(min) (°C)
15 -
20
Dunne visfilet 75 - 80
20 -
25
Garnalen, vers 75 - 85
20 -
30
Mosselen 100
20 -
30
Zalmfilets 85
20 -
30
Forel, 0,25 kg 85
30 -
40
Garnalen, bevroren 75 - 85
40 -
45
Zalm, forel, 1 kg 85
VLEES
(min) (°C)
15 -
20
Chipolataworstjes 80
7
VLEES
(min) (°C)
20 -
30
Beierse kalfsworst /
Witte worst
80
20 -
30
Weense worst 80
25 -
35
Gepocheerde kip‐
penborst
90
55 -
65
Gekookte ham, 1 kg 100
60 -
70
Gepocheerde kip, 1
- 1,2 kg
100
70 -
90
Kasseler, gepo‐
cheerd
90
80 -
90
Kalfsvlees / Var‐
kenshaas, 0,8 - 1 kg
90
110 -
120
Tafelspitz 100
EIEREN
Stel de temperatuur in op 100
°C.
(min)
10 - 11 Zachtgekookt ei
EIEREN
Stel de temperatuur in op 100
°C.
(min)
12 - 13 Middelhard gekookt ei
18 - 21 Hardgekookt ei
Combinatiefunctie:
Circulaviegrill + Stoom
U kunt deze functies combineren om
tegelijkertijd vlees, groenten en
bijgerechten te bereiden.
1. Stel de functie in: Circulaviegrill voor
het braden van vlees.
2. Voeg de bereide groenten en
bijgerechten toe.
3. Laat de oven afkoelen tot een
temperatuur van ongeveer 90 °C. U
kunt de ovendeur op de eerste stand
gedurende 15 minuten openen.
4. Stel de functie in: Stoom. Bereid alle
gerechten samen totdat ze gaar zijn.
Gebruik de eerste rekstand voor vlees en de derde rekstand voor groenten.
8
Circulaviegrill
Eerste stap: vlees koken
Stoom
Tweede stap: groenten toe‐
voegen
(°C) (min) (°C) (min)
Rosbief, 1 kg /
Spruitjes, po‐
lenta
180 60 - 70 100 40 - 50
Geroosterd var‐
kensvlees, 1
kg / Aardappe‐
len / Groenten,
jus
180 60 - 70 100 30 - 40
Gebraden
kalfsvlees, 1
kg / Rijst /
Groenten
180 50 - 60 100 30 - 40
Hoge vochtigheid
Gebruik de tweede rekstand.
(°C) (min)
Dunne visfilet 85 15 - 25
Gebakken ei 90 - 110 15 - 30
Kleine vis, tot
0,35 kg
90 20 - 30
Dikke visfilet 90 25 - 35
Hele vis, tot 1
kg
90 30 - 40
Custard, flan
in kleine scho‐
tels
90 35 - 45
Terrine 90 40 - 50
Deegballen 120 - 130 40 - 50
Medium vochtigheid
Gebruik de tweede rekstand.
(°C) (min)
Gebakjes van
zoet gistdeeg
170 - 180 20 - 35
Broodjes 180 - 200 25 - 35
Geroosterde
visfilet
170 - 180 25 - 40
Zoet brood 160 - 170 30 - 45
Geroosterde
vis
170 - 180 35 - 45
Zoete oven‐
schotels
160 - 180 45 - 60
Verschillende
soorten brood,
0,5 - 1 kg
180 - 190 45 - 60
Spare Ribs 140 - 150 75 - 100
9
Gebruik de tweede rekstand.
(°C) (min)
Stoofpot / Ge‐
braden vlees
140 - 150 100 -
140
Lage vochtigheid
Gebruik de tweede rekstand tenzij
anders aangegeven.
(°C) (min)
Afbakbroodjes 200 15 - 20
Afbakstokbroodjes,
40 - 50 g
200 15 - 20
Bevroren afbaks‐
tokbroodjes, 40 -
50 g
200 25 - 35
Gehaktbrood, rauw,
0,5 kg
180 30 - 40
Pasta gebakken 170 -
190
40 - 50
Lasagne 170 -
180
45 - 55
Brood, 0,5 - 1 kg 180 -
190
45 - 60
Aardappelgratin 160 -
170
50 - 60
Kip, 1 kg 180 -
210
50 - 60
Varkenshaas, ge‐
rookt, 0,6 - 1 kg, 2
uur weken
160 -
180
60 - 70
Rosbief, 1 kg 180 -
200
60 - 90
Eend, 1,5 - 2 kg 180 70 - 90
Gebraden kalfs‐
vlees, 1 kg
180 80 - 90
(°C) (min)
Geroosterd var‐
kensvlees, 1 kg
160 -
180
90 - 100
Gans, 3 kg, gebruik
de eerste rekstand
170 130 -
170
Regenereren
Gebruik de tweede rekstand.
(°C) (min)
Eénpansgerechten 110 10 -
15
Pasta 110 10 -
15
Rijst 110 10 -
15
Dumplings 110 15 -
25
Yoghurtfunctie
Met deze functie kunt u yoghurt maken.
Meng 0,25 kg yoghurt met 1 l melk. Doe
dit in de yogurtpotjes.
Kook rauwe melk eerst en laat het
afkoelen tot 40 °C.
Gebruik de tweede rekstand.
(u)
Yoghurt, romig 5 - 6
Yoghurt, dik 7 - 8
Steamify
Stoom voor Stomen
Gebruik de tweede rekstand.
10
GROENTEN
Stel de temperatuur maximaal
in op 100 °C.
(min)
8-10 Broccoli, roosjes, ver‐
warm de oven voor
10 Gepelde tomaten
10-15 Spinazie, vers
10-15 Courgette, plakjes
15 Groente, geblancheerd
15-20 Paprikareepjes
15-20 Plakjes champignons
15-25 Aubergines
15-25 Bloemkool, heel
15-25 Broccoli, heel
15-25 Asperges, groen
15-25 Tomaten
15-25 Pompoen, blokjes
20-25 Botersla, roosjes
20-25 Savooiekool
20-25 Bonen, geblancheerd
20-30 Zoete aardappelen
20-30 Erwten
20-30 Venkel
20-30 Wortelen
20-30 Uien, ringen
20-30 Selderij, blokjes
20-30 Peultjes
25-35 Bloemkool, roosjes
25-35 Koolrabi, reepjes
25-35 Spruitjes
GROENTEN
Stel de temperatuur maximaal
in op 100 °C.
(min)
25-35 Asperges, wit
25-35 Witte bonen
30-40 Maiskolf
35-45 Sperziebonen
35-45 Schorseneren
40-45 Kool, wit of rood, reep‐
jes
50 - 60 Artisjokken
55-65 Gedroogde bonen, ge‐
weekt
60-90 Zuurkool
70-90 Rode bieten
BIJGERECHTEN
Stel de temperatuur maximaal
in op 100 °C.
(min)
15-20 Couscous, verhouding
water/couscous1:1
15-25 Verse tagliatelle
20-25 Griesmeelpudding, ver‐
houding melk/semolina
3:5:1
20-30 Linzen, rood, verhou‐
ding water/linzen 1:1
25-30 Macaroni
11
BIJGERECHTEN
Stel de temperatuur maximaal
in op 100 °C.
(min)
25-35 Bulgur, verhouding wa‐
ter/bulgur 1:1
25-35 Deegballen
30-35 Geurige rijst, verhou‐
ding water/rijst 1:1
30-40 Gekookte aardappels,
kwartjes
35-45 Aardappelballetjes
35-45 Rijst, verhouding water/
rijst 1:1, de verhouding
van water tot rijst kan
wijzigen naar gelang
het soort rijst.
35-45 Broodballetjes
40-50 Polenta, vloeistofver‐
houding 3:1
40-55 Rijstpudding, verhou‐
ding melk/rijst 2,5:1
45-55 Ongepelde tomaten,
medium
55-60 Linzen, bruin en groen,
verhouding water/linzen
2:1
FRUIT
Stel de temperatuur in op 100
°C.
(min)
10-15 Schijfjes appel
10-15 Hete bessen
FRUIT
Stel de temperatuur in op 100
°C.
(min)
10-20 Chocolade smelten
20-25 Fruitcompote
VIS
(min) (°C)
15-20 Dunne visfilet 75-80
20-25 Garnalen, vers 75-85
20-30 Dikke visfilet 75-85
20-30 Forel, 0,25 kg 75-85
20-30 Mosselen 100
30-40 Garnalen, be‐
vroren
75-85
VLEES
(min) (°C)
15-20 Chipolatawors‐
tjes
80
20-30 Beierse kalfs‐
worst
/ Witte worst
80
20-30 Weense worst 80
25-35 Gepocheerde
kippenborst
90
55-65 Gekookte ham,
1 kg
100
12
VLEES
(min) (°C)
60-70 Gepocheerde
kip, 1 - 1,2 kg
100
70-90 Kasseler, gepo‐
cheerd
90
80-90 Kalfsvlees / Var‐
kenshaas, 0,8 -
1 kg
90
110-120 Tafelspitz 100
EIEREN
(min) °C
10-11 Zachtgekookt ei 100
12-13 Middelhard ge‐
kookt ei
100
18-21 Hardgekookt ei 100
35-45 Custard / Flan 85
40-50 Terrine 85
Stoom voor Stoven
(min) (°C)
15 - 20 Gebakken ei 110
20 - 30 Hele vis, tot 1 kg 120 -
130
40 - 50 Deegballen 120 -
130
50 - 60 Stoofpot / Ge‐
stoofde vis
130
60 - 90 Stoofpot / Ge‐
braden kip
130
(min) (°C)
100 - 140 Stoofpot / Ge‐
braden vlees
130
Stoom voor Zacht Krokant
(min) (°C)
20 - 40 Visgratin 150
35 - 50 Gevulde groen‐
te
150
35 - 45 Pasta gebak‐
ken / Ovenscho‐
tels
150
40 - 50 Lasagne 150
60 - 70 Aardappelgratin 150
75 - 100 Spare ribs 140 -
150
Stoom voor Bakken en Braden
(min) (°C)
15 - 20 Afbakstokbrood‐
jes, 0,04 - 0,05
kg
200
15 - 25 Koekjes 155-170
20 - 35 Gebakjes van
zoet gistdeeg
170 -
180
25 - 35 Bevroren af‐
bakstokbrood‐
jes, 0,04 - 0,05
kg
200
25 - 35 Broodjes 180 -
200
25 - 40 Geroosterde vis‐
filet
170 -
180
30 - 40 Gehaktbrood,
niet gekookt, 0,5
kg
180
13
(min) (°C)
30 - 40 Geroosterde
schotel
160
30 - 40 Omelette 160-170
30 - 45 Zoet brood 160 -
170
35 - 45 Geroosterde vis 170 -
180
45 - 60 Verschillende
soorten brood,
0,5 - 1 kg
180 -
190
45 - 60 Zoet gerecht 160 -
180
50 - 60 Kip, 1 kg 180-210
60 - 70 Varkenslapje,
gerookt, 0,6 - 1
kg
160-180
60 - 90 Rosbief, 1 kg 180-200
70 - 90 Eend, 1,5 - 2 kg 180
80 - 90 Gebraden kalfs‐
vlees, 1 kg
180
90 - 100 Geroosterd var‐
kensvlees, 1 kg
160-180
Gebruik de eerste rekstand.
(min) (°C)
15-30 Pizza / Focaccia 190 -
210
Gebruik de eerste rekstand.
(min) (°C)
30-45 Klein blader‐
deeggebak /
Hartige cake /
Broodjes
155 -
180
45-60 Zandkoekjes‐
deeg
155 -
170
130-170 Gans, 3 kg 170
Bakken
Gebruik de eerste keer de laagste
temperatuur.
Bij het bereiden van cake op meerdere
niveaus kan de baktijd ca. 10 - 15
minuten langer zijn.
Als de cake niet overal even hoog is,
wordt de cake niet overal even bruin. Als
de cake niet overal even bruin wordt,
hoeft u de temperatuurinstelling niet te
wijzigen. De verschillen verminderen
tijdens het bakken.
Tijdens het bakken kunnen bakplaten in
de oven vervormen. Wanneer de
bakplaten afkoelen, verdwijnt de
vervorming.
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de
cake is niet voldoende
gebakken.
De rekstand is incorrect. Plaats de cake op een lagere
rekstand.
14
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De cake zakt in en
wordt klef, of streperig.
De oventemperatuur is te
hoog.
Stel de volgende keer de oven‐
temperatuur iets lager in.
Te korte baktijd. Stel volgende keer een langere
baktijd en een lagere oventem‐
peratuur in.
De cake is te droog. De oventemperatuur is te
laag.
Stel de volgende keer de oven‐
temperatuur hoger in.
Te lange baktijd. Stel volgende keer een kortere
baktijd in.
De cake wordt onge‐
lijkmatig gebakken.
De oventemperatuur is te
hoog en de baktijd te kort.
De oventemperatuur lager in‐
stellen en de baktijd verlengen.
Het cakebeslag is niet ge‐
lijkmatig verdeeld.
Verspreid de volgende keer het
cakebeslag gelijkmatig over de
bakplaat.
De cake wordt niet
gaar binnen de in het
recept aangegeven
baktijd.
De oventemperatuur is te
laag.
Stel de volgende keer de oven‐
temperatuur iets hoger in.
Bakken op één niveau
BAKKEN IN BAKVORMEN
(°C) (min)
Tulband / Brioche Hetelucht 150 - 160 50 - 70 1
Zandgebak / Fruit‐
gebak
Hetelucht 140 - 160 70 - 90 1
Taartbodem -
zandtaartdeeg,
verwarm de oven
voor
Hetelucht 150 - 160 20 - 30 2
Taartbodem -
zacht cakedeeg
Hetelucht 150 - 170 20 - 25 2
Kwarktaart Boven + onder‐
warmte
170 - 190 60 - 90 1
15
CAKE / GEBAK / BROOD OP BAKPLATEN
Verwarm de lege oven voor, tenzij anders aangegeven.
(°C) (min)
Plaatbrood /
Broodkrans, voor‐
verwarming is niet
nodig
Boven + onder‐
warmte
170 - 190 30 - 40 3
Christstollen Boven + onder‐
warmte
160 - 180 50 - 70 2
Roggebrood: Boven + onder‐
warmte
eerst: 230 20 1
dan: 160 - 180 30 - 60
Roomsoezen /
Eclairs
Boven + onder‐
warmte
190 - 210 20 - 35 3
Koninginnen‐
brood (opgerolde
cake met jam),
Boven + onder‐
warmte
180 - 200 10 - 20 3
Kruimeltaart,
droog, voorver‐
warming is niet
nodig
Hetelucht 150 - 160 20 - 40 3
Beboterde aman‐
deltaart / Suiker‐
koek
Boven + onder‐
warmte
190 - 210 20 - 30 3
Vruchtentaart,
voorverwarming
is niet nodig
Boven + onder‐
warmte
180 35 - 55 3
Plaatkoek met de‐
licate garnering
(bijvoorbeeld
kwark, room, pud‐
dingvulling)
Boven + onder‐
warmte
160 - 180 40 - 60 3
16
KOEKJES EN BISCUITS
Gebruik de derde rekstand.
(°C) (min)
Zanddeeg / Schuim‐
taartmengsel
Hetelucht 150 - 160 15 - 25
Schuimgebakjes Hetelucht 80 - 100 120 - 150
Makarons Hetelucht 100 - 120 30 - 50
Gistdeegkoekjes Hetelucht 150 - 160 20 - 40
Koekjes van blader‐
deeg, verwarm de
oven voor
Hetelucht 170 - 180 20 - 30
Broodjes, verwarm de
oven voor
Boven + onderwarm‐
te
190 - 210 10 - 25
Ovenschotels en gegratineerde gerechten
Gebruik de eerste rekstand.
(°C) (min)
Pasta gebakken Boven + onderwarmte 180 - 200 45 - 60
Lasagne Boven + onderwarmte 180 - 200 25 - 40
Groentegratin, ver‐
warm de oven voor
Circulaviegrill 170 - 190 15 - 35
Stokbroden met ge‐
smolten kaas
Hetelucht 160 - 170 15 - 30
Melkrijst Boven + onderwarmte 180 - 200 40 - 60
Visschotels Boven + onderwarmte 180 - 200 30 - 60
Gevulde groente Hetelucht 160 - 170 30 - 60
Bakken op meerdere niveaus
Gebruik de functie: Hetelucht.
Gebruik voor 2 bakplaten de eerste en
de vierde rekstand.
17
CAKE / GEBAK / BROOD OP
BAKPLATEN
(°C) (min)
Roomsoezen / Eclairs,
verwarm de oven voor
160 -
180
25 -
45
Kruimeltaart 150 -
160
30 -
45
KOEKJES EN BISCUITS
(°C) (min)
Zandkoekjes 150 -
160
20 -
40
Schuimgebakjes 80 -
100
130 -
170
Makarons 100 -
120
40 -
80
Gistdeegkoekjes 160 -
170
30 -
60
Koekjes van blader‐
deeg, verwarm de
oven voor
170 -
180
30 -
50
KOEKJES EN BISCUITS
(°C) (min)
Broodjes 180 20 -
30
Tips voor braden
Gebruik hittebestendig kookgerei.
Braad mager vlees afgedekt.
Braad grote vleesstukken direct in de
diepe bakplaat of op een bakrooster
boven de bakplaat.
Doe wat water in de bakplaat om te
voorkomen dat druipend vet verbrandt.
Draai het braadstuk na 1/2 - 2/3 van de
gaartijd.
Rooster vlees en vis in grote stukken (1
kg of meer).
Bedruip vleesstukken meerdere malen
met hun eigen sap tijdens het roosteren.
Braden
Gebruik de eerste rekstand.
RUNDVLEES
(°C) (min)
Stoofvlees 1 - 1,5 kg Boven + on‐
derwarmte
230 120 - 150
Rosbief of ossen‐
haas, rood, ver‐
warm de oven
voor
1 cm dik Circulaviegrill 190 - 200 5 - 6
18
RUNDVLEES
(°C) (min)
Rosbief of ossen‐
haas, medium,
verwarm de oven
voor
1 cm dik Circulaviegrill 180 - 190 6 - 8
Rosbief of ossen‐
haas, gaar, ver‐
warm de oven
voor
1 cm dik Circulaviegrill 170 - 180 8 - 10
VARKENSVLEES
Gebruik de functie: Circulaviegrill.
(kg)
(°C) (min)
Schouder / Nek / Ham‐
lap
1 - 1,5 150 - 170 90 - 120
Karbonade / Spare
Ribs
1 - 1,5 170 - 190 30 - 60
Gehaktbrood 0,75 - 1 160 - 170 50 - 60
Varkensschenkel,
voorgekookt
0,75 - 1 150 - 170 90 - 120
KALFSVLEES
Gebruik de functie: Circulaviegrill.
(kg)
(°C) (min)
Gebraden kalfs‐
vlees
1 160 - 180 90 - 120
Kalfsschenkel 1,5 - 2 160 - 180 120 - 150
19
LAMSVLEES
Gebruik de functie: Circulaviegrill.
(kg)
(°C) (min)
Lamsbout / Geroo‐
sterd lamsvlees
1 - 1,5 150 - 170 100 - 120
Lamsrugfilet 1 - 1,5 160 - 180 40 - 60
WILD
(kg)
(°C) (min)
Rug / Hazen‐
poot, verwarm
de oven voor
1 Circulaviegrill 180 - 200 35 - 55
Hert rugfilet 1,5 - 2 Boven + onder‐
warmte
180 - 200 60 - 90
Reebout, her‐
tenbout
1,5 - 2 Boven + onder‐
warmte
180 - 200 60 - 90
GEVOGELTE
Gebruik de functie: Circulaviegrill.
(kg)
(°C) (min)
Gevogelte, porties 0,2 - 0,25 200 - 220 30 - 50
Halve kip 0,4 - 0,5 190 - 210 40 - 50
Kip, haantje 1 - 1,5 190 - 210 50 - 70
Eend 1,5 - 2 180 - 200 80 - 100
Gans 3,5 - 5 160 - 180 120 - 180
Kalkoen 2,5 - 3,5 160 - 180 120 - 150
Kalkoen 4 - 6 140 - 160 150 - 240
20
VIS
(kg)
(°C) (min)
Hele vis 1 - 1,5 Circulaviegrill 180 - 200 30 - 50
Brood bakken
Voorverwarmen wordt niet aanbevolen.
Gebruik de tweede rekstand.
BROOD
(°C) (min)
Witbrood 170 - 190 40 - 60
Stokbrood 200 - 220 35 - 45
Brioche 180 - 200 40 - 60
Ciabatta 200 - 220 35 - 45
Roggebrood 170 - 190 50 - 70
Volkoren brood 170 - 190 50 - 70
Volkorenbrood 170 - 190 40 - 60
Broodjes 190 - 210 20 - 35
Knapperig bakken met Pizza-functie
PIZZA
Gebruik de eerste rekstand.
(°C) (min)
Taarten 180 - 200 40 - 55
Spinazietaart 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine / Zwitserse
flan
170 - 190 45 - 55
21
PIZZA
Gebruik de eerste rekstand.
(°C) (min)
Appeltaart, bedekt 150 - 170 50 - 60
PIZZA
Warm de lege oven voor het koken voor.
Gebruik de tweede rekstand.
(°C) (min)
Pizza, dunne korst, gebruik
de braadpan
210 - 230 15 - 25
Pizza, dikke korst 180 - 200 20 - 30
Ongedesemd brood 210 - 230 10 - 20
Bladerdeegtaart 160 - 180 45 - 55
Flammkuchen 210 - 230 15 - 25
Pierogi 180 - 200 15 - 25
Groentetaart 160 - 180 50 - 60
Grillen
Plaats de pan op de eerste rekstand om
vet op te vangen.
Warm de lege oven voor het koken voor.
22
GRILLEN
(°C) (min)
1e kant
(min)
2e kant
Rosbief 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Runderfilet 230 20 - 30 20 - 30 3
Varkenshaas 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Kalfsvlees 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Lamsrugfilet 210 - 230 25 - 35 20 - 25 3
Hele vis, 0,5 - 1 kg 210 - 230 15 - 30 15 - 30 3 / 4
Lage Temperatuur Garen
Met deze functie bereidt u vlees en vis
op magere wijze mals. De functie is niet
van toepassing op gevogelte, vet
varkensgebraad, gebraad.
Voedselsensor de temperatuur mag niet
hoger zijn dan 65 °C.
1. Bak het vlees 1 - 2 minuten aan
beide zijden aan in een pan op een
hoog vuur.
2. Plaats het vlees in de braadslede of
direct op het bakrooster. Zet een
plaat onder het rooster om vet op te
vangen.
Kook altijd zonder deksel terwijl u
deze functie gebruikt.
3. Gebruik Voedselsensor.
4. Selecteer de functie: Lage
Temperatuur Garen. U kunt
gedurende de eerste 10 minuten de
temperatuur instellen op een
temperatuur tussen de 80 °C en 150
°C. De standaard is 90 °C. Stel de
temperatuur in op Voedselsensor.
5. Na 10 minuten verlaagt de oven
automatisch de temperatuur tot 80
°C.
Stel de temperatuur in op 120 °C.
(kg)
(min)
Steaks 0,2 - 0,3 20 - 40 3
Runderbiefstuk 1 - 1,5 90 - 150 3
Rosbief 1 - 1,5 120 - 150 1
Gebraden kalfsvlees 1 - 1,5 120 - 150 1
23
Bevroren gerechten
ONTDOOIEN
(°C) (min)
Pizza, bevroren 200 - 220 15 - 25 2
American pizza, bevroren 190 - 210 20 - 25 2
Pizza, gekoeld 210 - 230 13 - 25 2
Pizzasnacks, bevroren 180 - 200 15 - 30 2
Frietjes, dun 190 - 210 15 - 25 3
Frietjes, dik 190 - 210 20 - 30 3
Aardappelschijfjes / Kroketjes 190 - 210 20 - 40 3
Rösties 210 - 230 20 - 30 3
Lasagne / Cannelloni, vers 170 - 190 35 - 45 2
Lasagne / Cannelloni, bevroren 160 - 180 40 - 60 2
Gebakken kaas 170 - 190 20 - 30 3
Vleugels van kippen 180 - 200 40 - 50 2
Inmaken
Gebruik alleen weckpotten van dezelfde
afmetingen.
Gebruik geen weckpotten met een draai-
of bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik de eerste rekstand.
Zet niet meer dan zes weckflessen van 1
liter op het bakrooster.
Vul de glazen potten gelijkmatig en sluit
ze af met een klem.
De weckpotten mogen elkaar niet raken.
Vul ca. 1/2 liter water op de plaat, zodat
er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Stel de temperatuur in op 160 - 170 °C.
Als de vloeistof in de weckpotten begint
te borrelen (na ca. 35 - 60 minuten bij
weckpotten van 1 liter), stop de oven of
verlaag de temperatuur tot 100 °C
(raadpleeg de tabel).
ZACHTE VRUCHTEN
(min)
Kooktijd tot het
sudderen begint
Aardbeien / Bos‐
bessen / Frambo‐
zen / rijpe kruisbes‐
sen
35 - 45
24
STEENVRUCHTEN
(min)
Kooktijd
tot het
sudderen
begint
(min)
Door blij‐
ven koken
op 100 °C
Perziken /
Kweeperen /
Pruimen
35 - 45 10 - 15
GROENTEN
(min)
Kooktijd
tot het
sudderen
begint
(min)
Door blij‐
ven koken
op 100 °C
Wortelen 50 - 60 5 - 10
Komkom‐
mers
50 - 60 -
Gemengde
augurken
50 - 60 5 - 10
Koolrabi /
Erwten / As‐
perge
50 - 60 15 - 20
Drogen - Hetelucht
Gebruik hiervoor een met
boterhampapier of bakpapier belegde
plaat.
Stop de oven voor een beter resultaat
halverwege de droogtijd, open de deur
en laat het één nacht afkoelen om het
drogen te voltooien.
Gebruik voor één bakplaat de derde
rekstand.
Gebruik voor 2 bakplaten de eerste en
de vierde rekstand.
GROENTEN
(°C) (u)
Bonen 60 - 70 6 - 8
Paprika’s 60 - 70 5 - 6
Soepgroenten 60 - 70 5 - 6
Champignons 50 - 60 6 - 8
Kruiden 40 - 50 2 - 3
FRUIT
Stel de temperatuur in op 60 -
70 °C.
(u)
Pruimen 8 - 10
Abrikozen 8 - 10
Schijfjes appel 6 - 8
Peren 6 - 9
Voedselsensor
RUNDVLEES Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Saignant Medium Bien cuit
Rosbief 45 60 70
Entrecote 45 60 70
25
RUNDVLEES Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Gehaktbrood 80 83 86
VARKENSVLEES Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Ham / Braadstuk 80 84 88
Rugkotelet / Varkenshaas, ge‐
rookt / Varkenshaas, gepocheerd
75 78 82
KALFSVLEES Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Gebraden kalfsvlees 75 80 85
Kalfsschenkel 85 88 90
SCHAPENVLEES/LAMS‐
VLEES
Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Schapenbout 80 85 88
Rugfilet schapenvlees 75 80 85
Geroosterd lamsvlees / Lamsbout 65 70 75
WILD Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Hazenrugfilet / Hert rugfilet 65 70 75
Hazenpoot / Haas, heel / Herten‐
bout
70 75 80
GEVOGELTE Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Kip 80 83 86
26
GEVOGELTE Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Eend, hele/halve / Kalkoen, hele/
halve
75 80 85
Eendenborst 60 65 70
VIS (ZALM, FOREL,
SNOEKBAARS)
Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Vis, hele/grote/gestoomde / Vis,
hele/grote/geroosterde
60 64 68
OVENSCHOTELS -
VOORGEKOOKTE GROENTEN
Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Ovenschotel courgette / Oven‐
schotel broccoli / Ovenschotel
venkel
85 88 91
OVENSCHOTELS - HAR‐
TIG
Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Cannelloni / Lasagne / Pasta ge‐
bakken
85 88 91
OVENSCHOTELS -
ZOET
Kerntemperatuur (°C) van voedsel
Minder Medium Meer
Ovenschotel witbrood met/
zonder fruit / Ovenschotel rijste‐
pap met/zonder fruit / Ovenscho‐
tel zoete noedels
80 85 90
*
27
867361223-A-022020
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG BSE998330M Recipe book

Type
Recipe book