Indesit HB 50 ER.2 (ALU) Gebruikershandleiding

Categorie
Ovens
Type
Gebruikershandleiding
38
Wij danken u dat u een Ariston product heeft gekozen, veilig en gemakkelijk in het gebruik. Teneinde de oven beter te
leren kennen, beter te gebruiken en er langer plezier van te hebben raden wij u aan de gebruiksaanwijzing aandachtig
te lezen voordat u hem voor de eerste keer gaat gebruiken, er staan belangerijke aanwijzingen in met betrekking op de
veiligheid van installeren, het gebruik en onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging.
Dank u.
Van dichtbij gezien
A. Bedieningspaneel
B. Lekplaat of bakplaat
C. Ovenrek
D. Elektrische kookplaat
E. Keuzeknop kookfuncties
F. Knoppen elektrische kookplaten
G. Controlelampje elektrische kookplaten
H. Geleider lekplaat en ovenrek
I. Controlelampje oven (slechts op enkele modellen
aanwezig) - als dit aan is geeft het de verwarmingsfase
aan tot aan de ingestelde temperatuur.
L. Temperatuurknop
Het Gebruik
De multifunctie oven verenigt in één apparaat de verdien-
sten van de traditionele oven met natuurlijke convectie
(“statisch”) met de voordelen van de moderne oven met
geforceerde convectie (“heteluchtoven”).
Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige
en veilige wijze kunt kiezen tussen 5 verschillende ma-
nieren van koken. U kiest de verschillende functies door
de keuzeknop E en de thermostaatknop “L , die zich op
het bedieningspaneel bevinden, te draaien.
Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven
ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maxi-
mum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd ver-
lopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De
geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt
is te wijten aan het verdampen van de middelen die ge-
bruikt worden om de oven te beschermen gedurende het
tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het
product.
Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het op-
vangen van vet en vleessappen op de laagste stand in de
oven, alleen als u onder de grill bakt of het braadspit
(slechts op enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle
andere soorten van koken nooit de laagste stand gebrui-
ken of voorwerpen op de bodem van de oven plaatsen
terwijl de oven aan is, aangezien dit het email kan be-
schadigen. Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie
en dergelijken op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven
van de oven steekt.
Statische oven a
Positie thermostaatknop “L”: tussen 60°C en Max.
In deze positie gaan de twee verwarmingselementen on-
der en boven werken. Dit is de klassieke oven die echter
is opgevoerd tot een optimale temperatuurverdeling met
zuinig energieverbruik. De statische oven is altijd nog on-
overtroffen voor het koken van gerechten die uit twee of
meer ingrediënten bestaan zoals b.v. kool met varkens-
vlees, stokvis, rijst met kalfsvlees enz… Uitstekende re-
sultaten bij het prepareren van schotels op basis van rund-
vlees of kalfsvlees zoals: gestoofd vlees, goulash, wild,
lamsbout, varkenshaas enz… die langzaam gekookt en
bedropen moeten worden. Ook voor gebak is dit het beste
systeem, zowel als voor stoofvruchten. Gebruik bij het
koken in de statische versie altijd alleen één ovenrek,
anders is het mogelijk dat de temperatuur niet goed ver-
deeld wordt. Gebruik de verschillende standen naar ge-
lang de behoefte. Als meer boven- of onderwarmte ver-
eist is zet u de schotel hoger of lager in de oven.
C
A
B
H
D
D
E
F
L
I
G
0
MAX
60
100
220
180
140
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
39
Heteluchtoven b
Positie thermostaatknop L”: Tussen 60°C en Max.
De verwarmingselementen treden in werking zowel als
de ventilator. De warmte is constant en gelijkmatig in de
hele oven, de lucht kookt en bruint de gerechten op gelijk-
matige wijze op alle punten. U kunt ook verschillende ge-
rechten tegelijkertijd koken, mits deze dezelfde tempera-
tuur nodig hebben. U kunt maximum 2 standen tegelijk
gebruiken, met in acht neming van de aanwijzingen in de
paragraaf “Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken”.
Deze functie is vooral geschikt voor schotels die
gegratineerd moeten worden of voor gerechten die nogal
lang gekookt moeten worden, zoals b.v. lasagna,
macaronischotel, gebraden kip met aardappelen enz…
Bijzonder geschikt ook voor braadstukken aangezien de
uitstekende verdeling van de temperatuur het mogelijk
maakt de temperatuur lager te houden, hetgeen verlies
van vleessappen tegengaat en het vlees dus mals houdt
met weinig gewichtsverlies. De heteluchtoven is vooral
bijzonder goed voor het stoven van vis, waarbij slechts
weinig kruiden en andere toevoegingen nodig zijn zodat
de vorm en smaak van de vis bewaard blijft. Desserts:
Resultaat verzekerd als u cake wilt bakken.
De functie “hetelucht” kan ook worden gebruikt voor het
snel ontdooien van vlees, brood, met een temperatuur van
80 °C. Voor het ontdooien van fijnere gerechten gebruikt
u 60°C of koude lucht met de thermostaatknop op 0°C.
Oven “boven” c
Positie thermostaatknop L”: Tussen 60°C en Max.
Het bovenste verwarmingselement gaat aan.
Deze functie kunt u ook gebruiken voor het afmaken van
een schotel.
Grill d
Positie thermostaatknop “L”: Max.
Het middelste bovenelement gaat aan.
De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van
het vlees onmiddelijk zodat er geen vocht verloren gaat
en de binnenkant mals blijft. Het bakken onder de grill is
vooral geschikt voor etenswaren die een hoge tempera-
tuur aan de buitenkant vereisen: biefstuk, entrecôte, filet,
hamburgers etc...
U vindt een paar voorbeelden in de paragraaf “Praktische
kooktips”.
Hetelucht grill e
Zet de thermostaatknop op “L”: tussen 60°C en 200°C.
Het middelste bovenelement gaat aan zowel als de venti-
lator. Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de
grill gecombineerd met de circulatie van de lucht in de
oven. Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo
vermeden en de warmte dringt gemakkelijker door naar
de binnenkant. Uitstekende resultaten worden bereikt voor
vleespennen met stukken vlees en groenten, worstjes,
varkenscoteletten, lamskarbonade, kip, gevogelte,
varkensfilet enz…
Ook voor vis is de hetelucht grill onovertroffen:tandbaars,
tonijn, zwaardvis, gevulde inktvis enz…
Het ovenlicht
Dit gaat aan met de knop E op symbool 8. De oven
wordt verlicht en blijft verlicht zolang er een elektrisch ele-
ment in de oven aan is.
Verkoelingsventilatie
Teneinde de hitte aan de buitenkant van de oven te be-
perken, zijn enkele modellen voorzien van een ver-
koelende ventilator die automatisch aan gaat als de oven
warm wordt..
Als de ventilator aan is kunt u een luchtstroom waarne-
men tussen het voorpaneel en de ovendeur.
N.B.: Na het koken blijft de ventilator nog werken tot-
dat de oven voldoende is afgekoeld.
Beschrijving
Het fornuis kan worden aangepast aan kookvlakken met 4
elektrische kookplaten (afb.A), aan traditionele
keramielplaten(afb.B) of aan keramiekplaten met dubbele
kookzones (afb.C) .
Afb. A Afb. B
Afb. C
A Gietijzeren elektrische kookplaten
B Stralingskookzones
C stralingskookzones met dubbele diameter.
D Warmtecontrolelampjes, één voor iedere kookzone:
deze duiden aan dat de betreffende kookzone warmer
is dan 60°C ook nadat het verwarmingselement is
uitgeschakeld (slechts op enkele modellen aanwezig)
E Speciale bedieningsknoppen
F Traditionele bedieningsknoppen
AA
A
A
D
B
B
B
B
D
B
B
C
C
F
E
F
E
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
40
Beschrijving van de verwarmingselementen
De traditionele straalelementen bestaan uit ronde
weerstanden . Zij worden pas enkele tientallen seconden na het
inschakelen rood.
De straalelementen met dubbele diameter.
Deze functioneren op dezelfde wijze als de traditionele
straalelementen en zijn herkenbaar door de aanwezigheid van
een warmtezone (zie afb.C). U kunt zowel alleen het binnenste
gedeelte inschakelen of beide gedeelten.
l De bedieningsknoppen van de traditionele kookzones.
Iedere kookzone heeft zijn bedieningsknop waarmee u 12
verschillende temperaturen kunt kiezen van een minimum
van 1 tot een maximum van 12 .
l De bedieningsknoppen van de speciale kookzones . Met
de bedieningsknop kunt u kiezen tussen twee niveaus van
stroomsterkte, beide regelbaar van een minimum van 1 tot
een maximum van 12. Door de knop met de klok mee te
draaien van 1 tot 12 stelt u het lagere stroomsterkte-niveau
in. Draait u de knop tot aan het einde (A), te herkennen aan
een lichte klik, dan wordt de maximum stroomsterkte
ingesteld, die geregeld kan worden tussen 12 en 1 door de
knop tegen de klok in te draaien.
Voor het herstellen van de minimum stroomsterkte moet u
de knop weer op nul terug brengen. . Bij keramiekplaten met
kookzones met dubbele stroomsterkte (zie afb.C) is het eerste
gedeelte van de draai voor het inschakelen van de kleinere
(binnenste) kookzone; voor het activeren van beide
kookzones, en dus de beschikking hebben over de grootste
kookzone, moet de knop op de positie (A) worden gebracht
waarna u de gewenste stroomsterkte-niveau kunt kiezen,
van 12 tot 1.
Controlelampje elektrische kookplaten (G)
Dit blijft aan zolang er een elektrisch verwarmingselement
aan is.
Aanwijzingen voor het gebruik van de keramiekplaat
Voor de beste resultaten van uw kookplaat volgen hier enkele
fundamentele regels waaraan u zich moet houden bij het koken
en bij het voorbereiden van de gerechten.
l Gebruik pannen met een platte bodem die zich goed
aansluiten aan de kookzone.
l Gebruik pannen die groot genoeg zijn om de kookplaat
geheel te bedekken teneinde alle beschikbare hitte te
benutten.
l Zorg ervoor dat de bodem van de pan altijd schoon en droog
is, zo garandeert u een goed contact en een lange
duurzaamheid van de kookplaten en van de pannen zelf.
l Gebruik niet dezelfde pannen die u op een gasfornuis zou
gebruiken. De warmteconcentratie van een gasbrander kan
de bodem van de pan vervormen, en u krijgt dus nooit het
gewenste resultaat als u hem op de keramiekplaat gebruikt.
l Laat een kookzone nooit onnodig aan staan zonder een pan
erop, aangezien het verwarmingselement in korte tijd op
maximum zal zijn hetgeen schade kan veroorzaken.
l Vergeet niet dat de kookzone na het uitschakelen nog
minstens een half uur warm blijft; plaats er dus geen
voorwerpen op.
l Schakel de kookzone niet in als er aluminium folie of plastic
voorwerpen op liggen.
l Raak de warme kookzones niet aan.
l Aanwijzing voor het eerste gebruik:
De lijm die is gebruikt voor de afwerking laat, gedurende de
periode van opgeslagen zijn, eventuele vetvlekjes achter
op de glasplaat. Wij raden aan voor het in gebruik nemen
van het apparaat de glasplaat schoon te maken met een
normaal in de handel verkrijgbaar product (glansproduct,
niet schurend). . Gedurende de eerste uren van gebruik kunt
u een lichte rubbergeur ruiken; dit verdwijnt spoedig.
l De kookplaat is bestand tegen temperatuurschommelingen
en stoten. Maar als hij door een scherp voorwerp wordt
getroffen kan hij breken. . In dat geval sluit u meteen de stroom
af en wend u zich tot een bevoegde installateur.
Pos Stralingsplaat
0
Uit
1 Boter, chocolade smelten
2
Opwarmen vloeistoffen
3
4
Vla en sausen
5
6
Aan de kook brengen
7
8
Braadstukken
9
10
Groot stoofvlees
11
12 Bakken
A
Inschakeling van beide kookzones
41
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling over-
gaat.
Het is belangrijk voor de lange duurzaamheid van het ap-
paraat dat u het regelmatig nauwkeurig schoonmaakt, als
volgt:
Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat.
de buitenkant, geëmailleerd en roestvrij staal, wordt met
een lauw sopje gewassen, gebruik nooit schuurmiddelen
of oplosmiddelen, die beschadigingen kunnen veroorza-
ken; roestvrij staal kan permanent gevlekt blijven. Ge-
bruik voor hardnekkige vlekken speciale producten die
normaal in de handel te krijgen zijn. Spoel ze dus na het
reinigen goed af en droog ze af.
de binnekant van de oven wordt gereinigd als de oven
nog lauw is, liefst na ieder gebruik, met een warm sopje,
dan gespoeld en zorgvuldig gedroogd met een zachte
doek. Gebruik nooit schuurmiddelen (b.v. vim enz…) of
de harde kant van de afwasspons of zuren (b.v. ontkalker
enz…) aangezien die het email kunnen beschadigen. Als
het vuil moeilijk te verwijderen is, gebruik dan een spe-
ciaal product voor het schoonmaken van de oven en volg
de aanwijzingen op de verpakking hiervan.
als de oven lange tijd gebruikt wordt kan zich
condenswater vormen. Droog af met een zachte doek.
de rubber afwerking om de oven heen zorgt voor het goed
functioneren. Controleer dus af en toe de staat waarin
deze afdichting zich bevindt. Maak hem schoon indien
nodig maar vermijd producten of voorwerpen die schu-
ren of scherp zijn. Indien de afdichting beschadigd is moet
u zich wenden tot de installateur. Gebruik de oven pas
weer als dit gerepareerd is.
bekleed de bodem van de oven nooit met aluminium fo-
lie, aangezien het ophopen van hitte zowel uw gerecht
als het email kan beschadigen.
reinig de ruit van de ovendeur met niet-schurende
producten en sponzen, en droog hem met een zachte
doek.
De elektrische kookplaten worden schoon gemaakt met
een vochtige doek en met een beetje olie ingesmeerd
als ze nog lauw zijn.
Het verwijderen van de ovendeur
Voor een grondige reiniging kunt u de ovendeur verwijderen. Ga
als volgt te werk:
open de deur helemaal;
trek omhoog en draai de hendeltjes op de twee scharnieren;
pak de deur aan beide kanten vast, doe hem langzaam maar
niet helemaal dicht;
trek de deur naar u toe en uit zijn behuizing.
Monteer de deur weer op tegenovergestelde wijze.
Het vervangen van de ovenlamp
Sluit de stroom van de oven af door middel van de schake-
laar die de installatie aan het net verbindt, of door de stekker
uit het stopcontact te trekken, indien deze bereikbaar is.
Schroef het glazen lampekapje los;
Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw lampje
dat hittebestendig is (300°C) met de volgende kenmerken:
- Spanning 230/240 V
- Vermogen 25W
- Fitting E14
Monteer het lampekapje en sluit de stroom weer aan.
Reinigen kookplaat
Voordat u gaat koken moet de kookplaat met een vochtige
doek worden schoongemaakt om stof en eventuele
geknoeide etensresten te verwijderen..
De kookplaat moet regelmatig worden schoongemaakt
met een sopje. Af en toe moeten ook
schoonmaakproducten worden gebruikt die speciaal voor
keramiekplaten zijn bedoeld..
Eerst moeten eventuele etensresten en vetspetters
worden verwijderd met b.v. een schrapertje B (niet
bijgeleverd) (afb.A).
Maak de kookplaat schoon als hij nog lauw is met
keukenpapier en een product dat hiervoor bedoeld is. (zie
afb. B). Afwrijven met een vochtige doek en afdrogen.
Afb. A Afb. B
Onderhoud
123
42
Aluminium folie, plastic voorwerpen of synthetische stoffen
die per ongeluk gesmolten zijn, of suiker of etenswaren
met een hoog suikergehalte, moeten onmiddelijk worden
verwijderd met een raspje als de kookzone nog warm is..
Er bestaan speciale reinigingsproducten die een
doorzichtig laagje achterlaten, dat vuil afweert.. Dit ook
beschermt tegen eventuele schade die veroorzaakt kan
worden door etenswaren met een hoog suikergehalte.
Gebruik in geen geval schuursponzen of schuurmiddelen,
noch chemisch aggressieve middelen zoals spray voor
de oven of ontvlekkingsmiddelen.
Speciale producten voor het
reinigen van keramisch glas
Waar het te
krijgen is
Radeermesje of scheermesje Hobby-shop en
Ijzerhandel
Stahl-Fix
SWISSCLEANER
WK TOP
Andere producten voor
keramisch glas
Huishoudwinkel
Doe-het-zelf winkel
Ijzerhandel
Supermarkt
45
Positie
keuzeknop
Gerecht
Gewicht
(Kg)
Positie
ovenrek van
beneden af
Voorverwarming
(minuten)
Positie
thermosta-
atknop
Kooktijd
(minuten)
1 Statisch
a
Eend
Braadstuk
Varkensvlees
Koekjes (kruimeldeeg)
Jamtaart
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
2 Hetelucht
b
Pizza (op 2 rekken)
Lasagne
Lamsvlees
Kip + aardappels
Makreel
Plum-cake
Beignets (op 2 rekken)
Koekjes
(op 2 rekken)
Pan di spagna (op 1 rek)
Pan di spagna (op 2 rek)
Quiche
1
1
1
1
1
1
0.5
0.5
0.5
1.0
1.5
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
2
2-4
3
15
10
10
10
10
10
10
10
10
10
15
220
200
180
180
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
50-60
60-75
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
3 Bovenin de
oven
c
Afmaken van een gerecht - 3/4 15 220 -
4 Grill
d
Tong en inktvis
Vleespennen met
garnalen en calamari
Gefileerse kabeljauw
Groenteschote
Biefstuk
Koteletten
Hamburgers
Makreel
Toast
1
1
1
1
1
1
1
1
n.° 4
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Met braadspit (waar
aanwezig)
Vleespennen
Gebraden kip
Gebraden lamsvlees
1.0
1.5
1.0
-
-
-
5
5
5
Max
Max
Max
80-90
70-80
70-80
5 Hetelucht
grill
e
Gebraden kip
Inktvis
1.5
1.5
3
3
5
5
200
200
55-60
30-35
Met braadspit (waar
aanwezig)
Kalfsvlees aan het spit
Kip aan het spit
Kip (aan het spit) +
aardappels (op de
bakplaat)
Lam aan het spit
1.5
2.0
1.5
-
1.5
-
-
-
2
-
5
5
5
5
5
200
200
200
200
200
70-80
70-80
70-75
70-75
70-80
NB: de kooktijden zijn indicatief en kunnen naar gelang uw persoonlijke smaak worden veranderd. Bij het bakken onder
de grill of de hetelucht grill moet de lekplaat altijd op de onderste stand staan.
46
Veiligheid is een goede gewoonte
Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkanten
van de oven als u het apparaat moet verplaatsen,
zo vermijd u schade aan personen en aan de oven
zelf.
Dit apparaat is geschikt voor niet-professioneel gebruik
thuis en zijn kenmerken mogen niet veranderd worden.
De instructies gelden alleen voor de landen van
destinatie waarvan de symbolen in de gebruiksaan-
wijzing voorkomen en op het registratieplaatje.
De veiligheid van dit apparaat is slechts dan gegaran-
deerd als het van een volgens de geldende veiligheid-
snormen aangelegde aarding is voorzien.
Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de
ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinde-
ren op een afstand.
Zorg ervoor dat kinderen en onbekwame personen
niet in contact komen met:
- het bedieningspaneel en het apparaat in het algemeen;
- de verpakking (plastic zakken, piepschuim, spijkers
enz.);
- het apparaat gedurende en direct n gebruik van de
oven of grill, vanwege de hitte;
- het apparaat ongebruikt (in dit geval moeten onderde-
len onschadelijk gemaakt worden).
De volgende handelingen moeten vermeden
worden:
- het apparaat met natte handen aanraken;
- het apparaat gebruiken als u blootsvoets bent;
- aan het apparaat trekken of aan de voedingskabel om
de stekker uit te trekken;
- verkeerde en/of gevaarlijke manipulaties uitvoeren;
- ventilatie-openingen verstoppen;
- de elektrische draden van kleine keukenapparaten op
warme delen van het apparaat laten liggen;
- blootstellen aan weersomstandigheden (regen, zon);
- de oven gebruiken als opbergplaats;
- het gebruik van ontvlambare vloeistoffen nabij de oven;
- het gebruik van adapters, verlengsnoeren en/of dubbel-
stekkers;
- zelf installeren of repareren zonder de hulp van een
erkende installateur.
Het is noodzakelijk zich tot een erkende installateur
te wenden in de volgende gevallen:
- het installeren (volgens de aanwijzingen van de fabri-
kant);
- als u niet zeker bent of het apparaat wel goed functio-
neert;
- voor het vervangen van het stopcontact, als de stek-
ker niet past.
Het is noodzakelijk zich tot de technische service
van de fabrikant te wenden in de volgende gevallen:
- als het apparaat na het uitpakken beschadigd lijkt;
- als de voedingskabel beschadigd is en vervangen moet
worden;
- eis bij het vervangen altijd een origineel onderdeel.
Houdt u zich aan het volgende:
- alleen koken, en geen ander gebruik van het appa-
raat;
- na uitpakken controleren op schade;
- de stroom van het apparaat afsluiten bij storingen en
voordat u tot onderhoud overgaat;
- als de oven niet gebruikt wordt moet u de stroom uit-
schakelen en de gaskraan dicht doen (indien aanwe-
zig);
- gebruik ovenwanten voor het in- en uitladen van ge-
rechten;
- pak het handvat van de deur altijd in het midden aan,
aangezien de uiteinden warm kunnen worden door een
eventuele luchtstroom;
- controleer altijd dat de knoppen in de positie “”/”o” staan
als het fornuis niet gebruikt wordt.
- als u het apparaat niet meer gaat gebruiken, sluit dan
de stroom af en snijd de voedingskabel door.
de fabrikant stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele
schade veroorzaakt door: foutief installeren, onjuist,
verkeerd of onredelijk gebruik.
Voor het garanderen van de efficiëntie en veiligheid van het apparaat:
Wendt u zich alleen tot een erkend technisch service center
Vereis altijd originele onderdelen
47
INSTALLATIE
Het installeren moet uitgevoerd worden door een be-
voegde installateur en volgens de instrukties van de
fabrikant. Een verkeerde aansluiting kan schade veroor-
zaken aan personen, dieren of dingen en voor deze ge-
vallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden ge-
steld.
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u over-
gaat tot regelen, onderhoud enz.
Installeren inbouwovens
Voor een goede werking van het apparaat moet het meu-
bel de juiste kenmerken hebben. In de afbeelding vindt u
de afmetingen van de uitspaarruimte voor het plaatsen
onder de aanrecht of stapelbouw.
De achterwand van de uitspaarruimte moet verwijderd
worden voor het luchten Het is het beste als de oven op
twee houten randen steunt. Indien er een doorlopende
steunplaat aanwezig is moet deze van een opening wor-
den voorzien van minstens 45 x 560 mm.
De wanden van aangrenzende kastjes moeten van hitte-
bestendig materiaal zijn. Vooral in het geval van kastjes
met fineer moet de lijm bestand zijn tegen een tempera-
tuur van 100 °C.
Volgens de veiligheidsnormen mogen de elektrische pa-
nelen na het installeren niet aanraakbaar zijn.
Alle beschermende onderdelen moeten zodanig zijn be-
vestigd dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder ge-
reedschap te gebruiken.
Voor het centreren laat u de 4 poten aan de zijkant van de
oven samenvallen met de 4 gaten in de lijst. Vooral als de
dikte van de wand van het kastje:
20 mm is: moet het bewegelijke deel van de poot ver-
wijderd worden (afb. A);
18 mm is: gebruik de eerste groef die reeds in de fa-
briek is voorbereid (afb. B);
16 mm is: gebruik de tweede groef (afb. C).
Afb. A Afb. B
Afb. C
Voor het bevestigen van de oven aan het meubel opent u
de ovendeur en schroeft u hem vast met 4 houtschroeven
in de 4 gaten in de zijrand.
Elektrische aansluiting
De elektrische aansluiting aan het net moet worden
uitgevoerd op het fornuis . De kookplaat wordt aan het
fornuis aangesloten door middel van een speciale
aansluiting. De fornuizen zijn ingesteld op wisselstroom
met voltage en frequentie zoals aangegeven op het
typeplaatje.
560 mm.
45 mm.
595
558
min
45
min
575-585
min
560
+4 -0
480
+4 -0
555
580
500
39
15
595
23
572
543545
N.B.: Installatie voor aangifte energieverbruik
48
Monteren voedingskabel
Opening klemmenbord:
Licht de lipjes aan de zijkanten van de deksel van het
klemmenbord op met behulp van een
schroevendraaier;
trek de deksel van het klemmenbord open
Het aansluiten van de kabel:
schroef de schroef van de kabelklem en de schroeven
van de contacten los
N.B: de overbruggingsklemmen zijn door de fabriek
voorbestemd voor aansluiting aan 400V trifase (afb.D).
voor het uitvoeren van de elektrische aansluitingen van
de afbeeldingen F en G worden de twee
overbruggingsklemmen die zich in de doos bevinden
gebruikt (afb. E - kenteken P”)
zet de kabel vast in de kabelklem en sluit de deksel.
Afb. D
Afb. E
Afb. F
Afb. G
Het aansluiten van de voedingskabel aan het net
Bevestig een stekker op de voedingskabel, die geschikt
is voor de lading die aangegeven wordt op het typeplaatje.
In het geval er een directe aansluiting aan het net plaats-
vindt, moet men tussen het apparaat en het net een
veelpolige schakelaar aanbrengen met een minimum af-
stand tussen de kontaktpunten van 3 mm. Deze moet aan
de lading aangepast zijn en aan de geldende normen vol-
doen (de geaarde kabel mag niet door de schakelaar on-
derbroken worden).
De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij ner-
gens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de
kamertemperatuur.
Voor het aansluiten moet men kontroleren dat:
De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts
dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard zo-
als voorgeschreven door de geldende normen voor
electrische veiligheid. Het is belangrijk zich hiervan te
verzekeren en, in geval van twijfel, een controle te la-
ten uitvoeren door een bevoegde electricien. De fabri-
kant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade
die veroorzaakt is door nalatigheid betreffende het aar-
den van de installatie.
Voordat het apparaat wordt aangesloten moet men zich
ervan verzekeren dat de gegevens van het typeplaatje
(op het apparaat en/of de verpakking) overeenkomen
INBOUWPLAAT
INBOUWFORNUIS
WIT ROOD GEELBLAUW GROEN
Slechts op
enkele modellen
aanwezig
NL
230V 1N~
H07RN-F 3x4 CEI-UNEL 35364
1
3
2
4
5
NL2L1
400V 2N~
H05RR-F 4x2.5 CEI-UNEL 35363
1
3
2
4
5
NL3L1L2
400V 3N~
H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363
1
3
2
4
5
N
L2
L3
L1
P
49
Technische gegevens
Afmetingen van de oven:
breedte : 43,5 cm
diepte: 40 cm
hoogte: 32 cm
Inhoud van de oven:
56 liters
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie Natuurlijk
verwarmingsfunctie: a Statische
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie : b Geventileerd
Voltage en frekwentie van de stroomverzorging:
230/400V ~ 3N 50/60Hz 8950W
7
Dit apparaat voldoet aan de volgende EEG
Richtlijnen:
- 73/23/EEG van 19/02/73 (laagspanning) en
successievelijke modificaties;
- 89/336/
EEG
van 03/05/89 (elektromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- 93/68/EEG van 22/07/93 en successievelijke
modificaties;
- 2002/96/EC
De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van
Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist
dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen
vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom.
Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo
het hergebruik van de gebruikte materialen te
optimaliseren en de negatieve invloed op de gezondheid
en het milieu te reduceren. Het symbool op het product
van de “afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u
aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt,
het apparaat apart moet worden ingezameld.
Consumenten moeten contact opnemen met de locale
autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van
vernietiging van hun oude apparaat.
met de kenmerken van het electrische net en de gas-
leiding.
Controleer dat het electrische vermogen van het net
en van de stopcontacten voldoende is voor het maxi-
mum vermogen van het apparaat zoals aangegeven
op het typeplaatje. In geval van twijfel moet u zich tot
een bevoegde electricien wenden.
Als de stekker en het stopcontact niet passen, dan moet
de stekker vervangen worden met een passende
stekker door een bevoegde electricien. Deze moet
vooral ook controleren dat de doorsnede van de kabels
van het stopcontact voldoende is voor het vermogen
van het apparaat. Het is in het algemeen af te raden
adapters, dubbel.stekkers en/of verlengsnoeren te
gebruiken. Als het gebruik hiervan onvermijdelijk is dan
moet men enkelvoudige of meervoudige adapters en
verlengsnoeren gebruiken die voldoen aan de geldende
veiligheidsnormen. Let echter op de vermogensgrens
van de stroom niet te overschrijden zoals deze is
aangegeven op de enkele adapter en op de
verlengsnoeren, en het maximum vermogen
aangegeven op de meervoudige adapter. Stekker en
stopcontact moeten gemakkelijk te bereiken zijn.

Documenttranscriptie

Wij danken u dat u een Ariston product heeft gekozen, veilig en gemakkelijk in het gebruik. Teneinde de oven beter te leren kennen, beter te gebruiken en er langer plezier van te hebben raden wij u aan de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen voordat u hem voor de eerste keer gaat gebruiken, er staan belangerijke aanwijzingen in met betrekking op de veiligheid van installeren, het gebruik en onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging. Dank u. Van dichtbij gezien A. B. C. D. E. F. G. H. I. Bedieningspaneel Lekplaat of bakplaat Ovenrek Elektrische kookplaat Keuzeknop kookfuncties Knoppen elektrische kookplaten Controlelampje elektrische kookplaten Geleider lekplaat en ovenrek Controlelampje oven (slechts op enkele modellen aanwezig) - als dit aan is geeft het de verwarmingsfase aan tot aan de ingestelde temperatuur. L. Temperatuurknop G D D A H C B I 0 12 1 12 2 11 2 11 12 11 12 1 2 11 2 3 10 3 10 3 10 3 9 4 9 4 9 4 9 4 8 7 5 8 7 5 6 8 7 5 6 6 8 7 6 10 F 5 60 MAX 220 100 180 140 L E Het Gebruik terwijl de oven aan is, aangezien dit het email kan beschadigen. Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie en dergelijken op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven van de oven steekt. De multifunctie oven verenigt in één apparaat de verdiensten van de traditionele oven met natuurlijke convectie (“statisch”) met de voordelen van de moderne oven met geforceerde convectie (“heteluchtoven”). Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige en veilige wijze kunt kiezen tussen 5 verschillende manieren van koken. U kiest de verschillende functies door de keuzeknop “E” en de thermostaatknop “L” , die zich op het bedieningspaneel bevinden, te draaien. Statische oven a Positie thermostaatknop “L”: tussen 60°C en Max. In deze positie gaan de twee verwarmingselementen onder en boven werken. Dit is de klassieke oven die echter is opgevoerd tot een optimale temperatuurverdeling met zuinig energieverbruik. De statische oven is altijd nog onovertroffen voor het koken van gerechten die uit twee of meer ingrediënten bestaan zoals b.v. kool met varkensvlees, stokvis, rijst met kalfsvlees enz… Uitstekende resultaten bij het prepareren van schotels op basis van rundvlees of kalfsvlees zoals: gestoofd vlees, goulash, wild, lamsbout, varkenshaas enz… die langzaam gekookt en bedropen moeten worden. Ook voor gebak is dit het beste systeem, zowel als voor stoofvruchten. Gebruik bij het koken in de statische versie altijd alleen één ovenrek, anders is het mogelijk dat de temperatuur niet goed verdeeld wordt. Gebruik de verschillende standen naar gelang de behoefte. Als meer boven- of onderwarmte vereist is zet u de schotel hoger of lager in de oven. Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maximum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd verlopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt is te wijten aan het verdampen van de middelen die gebruikt worden om de oven te beschermen gedurende het tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het product. Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van vet en vleessappen op de laagste stand in de oven, alleen als u onder de grill bakt of het braadspit (slechts op enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle andere soorten van koken nooit de laagste stand gebruiken of voorwerpen op de bodem van de oven plaatsen 38 Heteluchtoven b Positie thermostaatknop “L”: Tussen 60°C en Max. De verwarmingselementen treden in werking zowel als de ventilator. De warmte is constant en gelijkmatig in de hele oven, de lucht kookt en bruint de gerechten op gelijkmatige wijze op alle punten. U kunt ook verschillende gerechten tegelijkertijd koken, mits deze dezelfde temperatuur nodig hebben. U kunt maximum 2 standen tegelijk gebruiken, met in acht neming van de aanwijzingen in de paragraaf “Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken”. Deze functie is vooral geschikt voor schotels die gegratineerd moeten worden of voor gerechten die nogal lang gekookt moeten worden, zoals b.v. lasagna, macaronischotel, gebraden kip met aardappelen enz… Bijzonder geschikt ook voor braadstukken aangezien de uitstekende verdeling van de temperatuur het mogelijk maakt de temperatuur lager te houden, hetgeen verlies van vleessappen tegengaat en het vlees dus mals houdt met weinig gewichtsverlies. De heteluchtoven is vooral bijzonder goed voor het stoven van vis, waarbij slechts weinig kruiden en andere toevoegingen nodig zijn zodat de vorm en smaak van de vis bewaard blijft. Desserts: Resultaat verzekerd als u cake wilt bakken. De functie “hetelucht” kan ook worden gebruikt voor het snel ontdooien van vlees, brood, met een temperatuur van 80 °C. Voor het ontdooien van fijnere gerechten gebruikt u 60°C of koude lucht met de thermostaatknop op 0°C. Het ovenlicht Dit gaat aan met de knop “E” op symbool 8. De oven wordt verlicht en blijft verlicht zolang er een elektrisch element in de oven aan is. Verkoelingsventilatie Teneinde de hitte aan de buitenkant van de oven te beperken, zijn enkele modellen voorzien van een verkoelende ventilator die automatisch aan gaat als de oven warm wordt.. Als de ventilator aan is kunt u een luchtstroom waarnemen tussen het voorpaneel en de ovendeur. N.B.: Na het koken blijft de ventilator nog werken totdat de oven voldoende is afgekoeld. Beschrijving Het fornuis kan worden aangepast aan kookvlakken met 4 elektrische kookplaten (afb.A), aan traditionele keramielplaten(afb.B) of aan keramiekplaten met dubbele kookzones (afb.C) . A A B B A A B B D Oven “boven” c Positie thermostaatknop “L”: Tussen 60°C en Max. Het bovenste verwarmingselement gaat aan. Deze functie kunt u ook gebruiken voor het afmaken van een schotel. Afb. A Afb. B B Grill d Positie thermostaatknop “L”: Max. Het middelste bovenelement gaat aan. De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van het vlees onmiddelijk zodat er geen vocht verloren gaat en de binnenkant mals blijft. Het bakken onder de grill is vooral geschikt voor etenswaren die een hoge temperatuur aan de buitenkant vereisen: biefstuk, entrecôte, filet, hamburgers etc... U vindt een paar voorbeelden in de paragraaf “Praktische kooktips”. C C B D Afb. C Gietijzeren elektrische kookplaten Stralingskookzones stralingskookzones met dubbele diameter. Warmtecontrolelampjes, één voor iedere kookzone: deze duiden aan dat de betreffende kookzone warmer is dan 60°C ook nadat het verwarmingselement is uitgeschakeld (slechts op enkele modellen aanwezig) E Speciale bedieningsknoppen F Traditionele bedieningsknoppen A B C D Hetelucht grill e Zet de thermostaatknop op “L”: tussen 60°C en 200°C. Het middelste bovenelement gaat aan zowel als de ventilator. Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill gecombineerd met de circulatie van de lucht in de oven. Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden en de warmte dringt gemakkelijker door naar de binnenkant. Uitstekende resultaten worden bereikt voor vleespennen met stukken vlees en groenten, worstjes, varkenscoteletten, lamskarbonade, kip, gevogelte, varkensfilet enz… Ook voor vis is de hetelucht grill onovertroffen:tandbaars, tonijn, zwaardvis, gevulde inktvis enz… 12 1 12 2 11 2 11 10 3 10 3 9 4 9 4 8 7 5 8 7 5 12 11 6 E 39 6 F 12 1 2 11 2 10 3 10 3 9 4 9 4 8 7 5 8 7 6 6 E 5 F Beschrijving van de verwarmingselementen De traditionele straalelementen bestaan uit ronde weerstanden . Zij worden pas enkele tientallen seconden na het inschakelen rood. De straalelementen met dubbele diameter. Deze functioneren op dezelfde wijze als de traditionele straalelementen en zijn herkenbaar door de aanwezigheid van een warmtezone (zie afb.C). U kunt zowel alleen het binnenste gedeelte inschakelen of beide gedeelten. l De bedieningsknoppen van de traditionele kookzones. Iedere kookzone heeft zijn bedieningsknop waarmee u 12 verschillende temperaturen kunt kiezen van een minimum van 1 tot een maximum van 12 . l De bedieningsknoppen van de speciale kookzones . Met de bedieningsknop kunt u kiezen tussen twee niveaus van stroomsterkte, beide regelbaar van een minimum van 1 tot een maximum van 12. Door de knop met de klok mee te draaien van 1 tot 12 stelt u het lagere stroomsterkte-niveau in. Draait u de knop tot aan het einde (A), te herkennen aan een lichte klik, dan wordt de maximum stroomsterkte ingesteld, die geregeld kan worden tussen 12 en 1 door de knop tegen de klok in te draaien. Voor het herstellen van de minimum stroomsterkte moet u de knop weer op nul terug brengen. . Bij keramiekplaten met kookzones met dubbele stroomsterkte (zie afb.C) is het eerste gedeelte van de draai voor het inschakelen van de kleinere (binnenste) kookzone; voor het activeren van beide kookzones, en dus de beschikking hebben over de grootste kookzone, moet de knop op de positie (A) worden gebracht waarna u de gewenste stroomsterkte-niveau kunt kiezen, van 12 tot 1. Controlelampje elektrische kookplaten (G) Dit blijft aan zolang er een elektrisch verwarmingselement aan is. Aanwijzingen voor het gebruik van de keramiekplaat Voor de beste resultaten van uw kookplaat volgen hier enkele fundamentele regels waaraan u zich moet houden bij het koken en bij het voorbereiden van de gerechten. l Gebruik pannen met een platte bodem die zich goed aansluiten aan de kookzone. l Gebruik pannen die groot genoeg zijn om de kookplaat geheel te bedekken teneinde alle beschikbare hitte te benutten. l Zorg ervoor dat de bodem van de pan altijd schoon en droog is, zo garandeert u een goed contact en een lange duurzaamheid van de kookplaten en van de pannen zelf. Gebruik niet dezelfde pannen die u op een gasfornuis zou gebruiken. De warmteconcentratie van een gasbrander kan de bodem van de pan vervormen, en u krijgt dus nooit het gewenste resultaat als u hem op de keramiekplaat gebruikt. Laat een kookzone nooit onnodig aan staan zonder een pan erop, aangezien het verwarmingselement in korte tijd op maximum zal zijn hetgeen schade kan veroorzaken. Vergeet niet dat de kookzone na het uitschakelen nog minstens een half uur warm blijft; plaats er dus geen voorwerpen op. Schakel de kookzone niet in als er aluminium folie of plastic voorwerpen op liggen. Raak de warme kookzones niet aan. Aanwijzing voor het eerste gebruik: De lijm die is gebruikt voor de afwerking laat, gedurende de periode van opgeslagen zijn, eventuele vetvlekjes achter op de glasplaat. Wij raden aan voor het in gebruik nemen van het apparaat de glasplaat schoon te maken met een normaal in de handel verkrijgbaar product (glansproduct, niet schurend). . Gedurende de eerste uren van gebruik kunt u een lichte rubbergeur ruiken; dit verdwijnt spoedig. De kookplaat is bestand tegen temperatuurschommelingen en stoten. Maar als hij door een scherp voorwerp wordt getroffen kan hij breken. . In dat geval sluit u meteen de stroom af en wend u zich tot een bevoegde installateur. l l l Pos Stralingsplaat 0 Uit 1 Boter, chocolade smelten l l 2 l Opwarmen vloeistoffen 3 4 Vla en sausen 5 6 Aan de kook brengen 7 l 8 Braadstukken 9 10 Groot stoofvlees 11 12 Bakken A Inschakeling van beide kookzones 40 Onderhoud Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling overgaat. Het is belangrijk voor de lange duurzaamheid van het apparaat dat u het regelmatig nauwkeurig schoonmaakt, als volgt: • Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat. • de buitenkant, geëmailleerd en roestvrij staal, wordt met een lauw sopje gewassen, gebruik nooit schuurmiddelen of oplosmiddelen, die beschadigingen kunnen veroorzaken; roestvrij staal kan permanent gevlekt blijven. Gebruik voor hardnekkige vlekken speciale producten die normaal in de handel te krijgen zijn. Spoel ze dus na het reinigen goed af en droog ze af. • de binnekant van de oven wordt gereinigd als de oven nog lauw is, liefst na ieder gebruik, met een warm sopje, dan gespoeld en zorgvuldig gedroogd met een zachte doek. Gebruik nooit schuurmiddelen (b.v. vim enz…) of de harde kant van de afwasspons of zuren (b.v. ontkalker enz…) aangezien die het email kunnen beschadigen. Als het vuil moeilijk te verwijderen is, gebruik dan een speciaal product voor het schoonmaken van de oven en volg de aanwijzingen op de verpakking hiervan. • als de oven lange tijd gebruikt wordt kan zich condenswater vormen. Droog af met een zachte doek. • de rubber afwerking om de oven heen zorgt voor het goed functioneren. Controleer dus af en toe de staat waarin deze afdichting zich bevindt. Maak hem schoon indien nodig maar vermijd producten of voorwerpen die schuren of scherp zijn. Indien de afdichting beschadigd is moet u zich wenden tot de installateur. Gebruik de oven pas weer als dit gerepareerd is. • bekleed de bodem van de oven nooit met aluminium folie, aangezien het ophopen van hitte zowel uw gerecht als het email kan beschadigen. • reinig de ruit van de ovendeur met niet-schurende producten en sponzen, en droog hem met een zachte doek. • De elektrische kookplaten worden schoon gemaakt met een vochtige doek en met een beetje olie ingesmeerd als ze nog lauw zijn. Het vervangen van de ovenlamp • Sluit de stroom van de oven af door middel van de schakelaar die de installatie aan het net verbindt, of door de stekker uit het stopcontact te trekken, indien deze bereikbaar is. • Schroef het glazen lampekapje los; • Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw lampje dat hittebestendig is (300°C) met de volgende kenmerken: - Spanning 230/240 V - Vermogen 25W - Fitting E14 • Monteer het lampekapje en sluit de stroom weer aan. Reinigen kookplaat Voordat u gaat koken moet de kookplaat met een vochtige doek worden schoongemaakt om stof en eventuele geknoeide etensresten te verwijderen.. De kookplaat moet regelmatig worden schoongemaakt met een sopje. Af en toe moeten ook schoonmaakproducten worden gebruikt die speciaal voor keramiekplaten zijn bedoeld.. Eerst moeten eventuele etensresten en vetspetters worden verwijderd met b.v. een schrapertje B (niet bijgeleverd) (afb.A). Maak de kookplaat schoon als hij nog lauw is met keukenpapier en een product dat hiervoor bedoeld is. (zie afb. B). Afwrijven met een vochtige doek en afdrogen. Het verwijderen van de ovendeur Voor een grondige reiniging kunt u de ovendeur verwijderen. Ga als volgt te werk: • open de deur helemaal; • trek omhoog en draai de hendeltjes op de twee scharnieren; • pak de deur aan beide kanten vast, doe hem langzaam maar niet helemaal dicht; • trek de deur naar u toe en uit zijn behuizing. Monteer de deur weer op tegenovergestelde wijze. 1 2 Afb. A 3 41 Afb. B Aluminium folie, plastic voorwerpen of synthetische stoffen die per ongeluk gesmolten zijn, of suiker of etenswaren met een hoog suikergehalte, moeten onmiddelijk worden verwijderd met een raspje als de kookzone nog warm is.. Er bestaan speciale reinigingsproducten die een doorzichtig laagje achterlaten, dat vuil afweert.. Dit ook beschermt tegen eventuele schade die veroorzaakt kan worden door etenswaren met een hoog suikergehalte. Gebruik in geen geval schuursponzen of schuurmiddelen, noch chemisch aggressieve middelen zoals spray voor de oven of ontvlekkingsmiddelen. Speciale producten voor het Waar het te reinigen van keramisch glas krijgen is 42 Radeermesje of scheermesje Hobby-shop en Ijzerhandel Stahl-Fix SWISSCLEANER WK TOP Andere producten voor keramisch glas Huishoudwinkel Doe-het-zelf winkel Ijzerhandel Supermarkt Positie keuzeknop Gerecht 1 Statisch Eend Braadstuk Varkensvlees Koekjes (kruimeldeeg) Jamtaart a 2 Hetelucht b 3 Bovenin de oven Gewicht (Kg) Positie ovenrek van beneden af Voorverwarming (minuten) Positie thermostaatknop Kooktijd (minuten) 1 1 1 1 3 3 3 3 3 15 15 15 15 15 200 200 200 180 180 65-75 70-75 70-80 15-20 30-35 Pizza (op 2 rekken) Lasagne Lamsvlees Kip + aardappels Makreel Plum-cake Beignets (op 2 rekken) Koekjes (op 2 rekken) Pan di spagna (op 1 rek) Pan di spagna (op 2 rek) Quiche 1 1 1 1 1 1 0.5 0.5 0.5 1.0 1.5 2-4 3 2 2-4 2 2 2-4 2-4 2 2-4 3 15 10 10 10 10 10 10 10 10 10 15 220 200 180 180 180 170 190 180 170 170 200 15-20 30-35 50-60 60-75 30-35 40-50 20-25 10-15 15-20 20-25 25-30 Afmaken van een gerecht - 3/4 15 220 - Tong en inktvis Vleespennen met garnalen en calamari Gefileerse kabeljauw Groenteschote Biefstuk Koteletten Hamburgers Makreel Toast 1 4 5 Max 8-10 1 1 1 1 1 1 1 n.° 4 4 4 3/4 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5 5 5 5 Max Max Max Max Max Max Max Max 6-8 10 10-15 15-20 15-20 7-10 15-20 2-3 Met braadspit (waar aanwezig) Vleespennen Gebraden kip Gebraden lamsvlees 1.0 1.5 1.0 - 5 5 5 Max Max Max 80-90 70-80 70-80 Gebraden kip Inktvis 1.5 1.5 3 3 5 5 200 200 55-60 30-35 Met braadspit (waar aanwezig) Kalfsvlees aan het spit Kip aan het spit Kip (aan het spit) + aardappels (op de bakplaat) Lam aan het spit 1.5 2.0 1.5 - 2 5 5 5 5 200 200 200 200 70-80 70-80 70-75 70-75 1.5 - 5 200 70-80 c 4 Grill d 5 Hetelucht grill e NB: de kooktijden zijn indicatief en kunnen naar gelang uw persoonlijke smaak worden veranderd. Bij het bakken onder de grill of de hetelucht grill moet de lekplaat altijd op de onderste stand staan. 45 Veiligheid is een goede gewoonte Voor het garanderen van de efficiëntie en veiligheid van het apparaat: • Wendt u zich alleen tot een erkend technisch service center • Vereis altijd originele onderdelen • Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkanten van de oven als u het apparaat moet verplaatsen, zo vermijd u schade aan personen en aan de oven zelf. • Dit apparaat is geschikt voor niet-professioneel gebruik thuis en zijn kenmerken mogen niet veranderd worden. • De instructies gelden alleen voor de landen van destinatie waarvan de symbolen in de gebruiksaanwijzing voorkomen en op het registratieplaatje. • De veiligheid van dit apparaat is slechts dan gegarandeerd als het van een volgens de geldende veiligheidsnormen aangelegde aarding is voorzien. • Gedurende het gebruik van de oven worden de verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinderen op een afstand. Zorg ervoor dat kinderen en onbekwame personen niet in contact komen met: - het bedieningspaneel en het apparaat in het algemeen; - de verpakking (plastic zakken, piepschuim, spijkers enz.); - het apparaat gedurende en direct n gebruik van de oven of grill, vanwege de hitte; - het apparaat ongebruikt (in dit geval moeten onderdelen onschadelijk gemaakt worden). - het gebruik van adapters, verlengsnoeren en/of dubbelstekkers; zelf installeren of repareren zonder de hulp van een erkende installateur. Het is noodzakelijk zich tot een erkende installateur te wenden in de volgende gevallen: - het installeren (volgens de aanwijzingen van de fabrikant); - als u niet zeker bent of het apparaat wel goed functioneert; - voor het vervangen van het stopcontact, als de stekker niet past. Het is noodzakelijk zich tot de technische service van de fabrikant te wenden in de volgende gevallen: - als het apparaat na het uitpakken beschadigd lijkt; - als de voedingskabel beschadigd is en vervangen moet worden; - eis bij het vervangen altijd een origineel onderdeel. Houdt u zich aan het volgende: - alleen koken, en geen ander gebruik van het apparaat; - na uitpakken controleren op schade; - de stroom van het apparaat afsluiten bij storingen en voordat u tot onderhoud overgaat; - als de oven niet gebruikt wordt moet u de stroom uitschakelen en de gaskraan dicht doen (indien aanwezig); - gebruik ovenwanten voor het in- en uitladen van gerechten; - pak het handvat van de deur altijd in het midden aan, aangezien de uiteinden warm kunnen worden door een eventuele luchtstroom; - controleer altijd dat de knoppen in de positie “•”/”o” staan als het fornuis niet gebruikt wordt. - als u het apparaat niet meer gaat gebruiken, sluit dan de stroom af en snijd de voedingskabel door. • de fabrikant stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele schade veroorzaakt door: foutief installeren, onjuist, verkeerd of onredelijk gebruik. De volgende handelingen moeten vermeden worden: - het apparaat met natte handen aanraken; - het apparaat gebruiken als u blootsvoets bent; - aan het apparaat trekken of aan de voedingskabel om de stekker uit te trekken; - verkeerde en/of gevaarlijke manipulaties uitvoeren; - ventilatie-openingen verstoppen; - de elektrische draden van kleine keukenapparaten op warme delen van het apparaat laten liggen; - blootstellen aan weersomstandigheden (regen, zon); - de oven gebruiken als opbergplaats; - het gebruik van ontvlambare vloeistoffen nabij de oven; 46 INSTALLATIE Het installeren moet uitgevoerd worden door een bevoegde installateur en volgens de instrukties van de fabrikant. Een verkeerde aansluiting kan schade veroorzaken aan personen, dieren of dingen en voor deze gevallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden gesteld. Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u overgaat tot regelen, onderhoud enz. Voor het centreren laat u de 4 poten aan de zijkant van de oven samenvallen met de 4 gaten in de lijst. Vooral als de dikte van de wand van het kastje: • 20 mm is: moet het bewegelijke deel van de poot verwijderd worden (afb. A); • 18 mm is: gebruik de eerste groef die reeds in de fabriek is voorbereid (afb. B); • 16 mm is: gebruik de tweede groef (afb. C). Installeren inbouwovens Voor een goede werking van het apparaat moet het meubel de juiste kenmerken hebben. In de afbeelding vindt u de afmetingen van de uitspaarruimte voor het plaatsen onder de aanrecht of stapelbouw. 580 39 500 4 0+ -0 560 +4 -0 48 555 15 m in 45 595 572 23 Afb. B 575-585 min Afb. A 54 53 558 min 595 N.B.: Installatie voor aangifte energieverbruik De achterwand van de uitspaarruimte moet verwijderd worden voor het luchten Het is het beste als de oven op twee houten randen steunt. Indien er een doorlopende steunplaat aanwezig is moet deze van een opening worden voorzien van minstens 45 x 560 mm. . 560 mm Afb. C Voor het bevestigen van de oven aan het meubel opent u de ovendeur en schroeft u hem vast met 4 houtschroeven in de 4 gaten in de zijrand. 45 m m. De wanden van aangrenzende kastjes moeten van hittebestendig materiaal zijn. Vooral in het geval van kastjes met fineer moet de lijm bestand zijn tegen een temperatuur van 100 °C. Volgens de veiligheidsnormen mogen de elektrische panelen na het installeren niet aanraakbaar zijn. Alle beschermende onderdelen moeten zodanig zijn bevestigd dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder gereedschap te gebruiken. Elektrische aansluiting De elektrische aansluiting aan het net moet worden uitgevoerd op het fornuis . De kookplaat wordt aan het fornuis aangesloten door middel van een speciale aansluiting. De fornuizen zijn ingesteld op wisselstroom met voltage en frequentie zoals aangegeven op het typeplaatje. 47 INBOUWPLAAT P Slechts op enkele modellen aanwezig N L3 L2 L1 Afb. E BLAUW WIT ROOD GEEL 230V 1N~ H07RN-F 3x4 CEI-UNEL 35364 N L GROEN 1 3 5 INBOUWFORNUIS 2 4 Monteren voedingskabel Opening klemmenbord: • Licht de lipjes aan de zijkanten van de deksel van het klemmenbord op met behulp van een schroevendraaier; • trek de deksel van het klemmenbord open Afb. F 400V 2N~ H05RR-F 4x2.5 CEI-UNEL 35363 N L2 L1 1 3 5 2 4 Afb. G Het aansluiten van de voedingskabel aan het net Bevestig een stekker op de voedingskabel, die geschikt is voor de lading die aangegeven wordt op het typeplaatje. In het geval er een directe aansluiting aan het net plaatsvindt, moet men tussen het apparaat en het net een veelpolige schakelaar aanbrengen met een minimum afstand tussen de kontaktpunten van 3 mm. Deze moet aan de lading aangepast zijn en aan de geldende normen voldoen (de geaarde kabel mag niet door de schakelaar onderbroken worden). De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de kamertemperatuur. Voor het aansluiten moet men kontroleren dat: • De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard zoals voorgeschreven door de geldende normen voor electrische veiligheid. Het is belangrijk zich hiervan te verzekeren en, in geval van twijfel, een controle te laten uitvoeren door een bevoegde electricien. De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die veroorzaakt is door nalatigheid betreffende het aarden van de installatie. • Voordat het apparaat wordt aangesloten moet men zich ervan verzekeren dat de gegevens van het typeplaatje (op het apparaat en/of de verpakking) overeenkomen Het aansluiten van de kabel: • schroef de schroef van de kabelklem en de schroeven van de contacten los N.B: de overbruggingsklemmen zijn door de fabriek voorbestemd voor aansluiting aan 400V trifase (afb.D). • voor het uitvoeren van de elektrische aansluitingen van de afbeeldingen F en G worden de twee overbruggingsklemmen die zich in de doos bevinden gebruikt (afb. E - kenteken “P”) • zet de kabel vast in de kabelklem en sluit de deksel. 400V 3N~ H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363 N L3 L2 L1 1 3 5 2 4 Afb. D 48 • • met de kenmerken van het electrische net en de gasleiding. Controleer dat het electrische vermogen van het net en van de stopcontacten voldoende is voor het maximum vermogen van het apparaat zoals aangegeven op het typeplaatje. In geval van twijfel moet u zich tot een bevoegde electricien wenden. Als de stekker en het stopcontact niet passen, dan moet de stekker vervangen worden met een passende stekker door een bevoegde electricien. Deze moet vooral ook controleren dat de doorsnede van de kabels van het stopcontact voldoende is voor het vermogen van het apparaat. Het is in het algemeen af te raden adapters, dubbel.stekkers en/of verlengsnoeren te gebruiken. Als het gebruik hiervan onvermijdelijk is dan moet men enkelvoudige of meervoudige adapters en verlengsnoeren gebruiken die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Let echter op de vermogensgrens van de stroom niet te overschrijden zoals deze is aangegeven op de enkele adapter en op de verlengsnoeren, en het maximum ver mogen aangegeven op de meervoudige adapter. Stekker en stopcontact moeten gemakkelijk te bereiken zijn. Technische gegevens Afmetingen van de oven: Voltage en frekwentie van de stroomverzorging: 230/400V ~ 3N 50/60Hz 8950W breedte : 43,5 cm diepte: 40 cm hoogte: 32 cm 7 Inhoud van de oven: 56 liters Dit apparaat voldoet aan de volgende EEG Richtlijnen: - 73/23/EEG van 19/02/73 (laagspanning) en successievelijke modificaties; - 89/336/EEG van 03/05/89 (elektromagnetische compatibiliteit) en successievelijke modificaties; - 93/68/EEG van 22/07/93 en successievelijke modificaties; - 2002/96/EC ENERGY LABEL Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens Norm EN 50304 Energieverbruik convectie Natuurlijk verwarmingsfunctie: a Statische Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht verwarmingsfunctie : b Geventileerd De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom. Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo het hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren en de negatieve invloed op de gezondheid en het milieu te reduceren. Het symbool op het product van de “afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het apparaat apart moet worden ingezameld. Consumenten moeten contact opnemen met de locale autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van vernietiging van hun oude apparaat. 49
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50

Indesit HB 50 ER.2 (ALU) Gebruikershandleiding

Categorie
Ovens
Type
Gebruikershandleiding