Indesit K 6C7 M de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Cooker
Installation and use
Fornuis
Installatie en gebruik
Êóõoííaÿ ïëèòà
Óñòàíîâêà è ïîëüçîâàíèå
Sporák
Instalace a pouití
K 6C7 M.C/R
Cooker with multifunction oven and ceramic hob
Instructions for installation and use 3
Fornuis met multifunctie-oven en keramiekplaat
Gebruiksaanwijzingen voor de plaatsing en gebruik 11
Ïëèòà ñ ìóëüòèôóíêöèîíàëüíîé äóõîâêîé è
ñòåêëîêåðàìè÷åñêîé ïîâåðõíîñòüþ
Èíñòðóêöèè ïî èñïîëüçîâàíèþ è îáñëóæèâàíèþ 19
Sporák s víceúcelovou pecící troubou a sklokeramickou
varnou deskou
Návod k instalaci a pouití 28
CZ
11
Aanwijzingen
1 Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik
binnenshuis.
2 Voordat u het apparaat gaat gebruiken wordt u verzocht de
gebruiksaanwijzingen in deze handleiding aandachtig te
lezen aangezien zij belangrijke gegevens bevatten
betreffende de veiligheid van de installatie, het gebruik en
het onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele
verdere raadpleging.
3 Na het uitpakken van het apparaat moet men goed kijken of het
ongeschonden is. In geval van twijfel moet men zich tot een
bevoegde installateur wenden voordat men het apparaat in gebruik
neemt. Het verpakkingsmateriaal (plastic zakken, polystyreen,
spijkers enz.) moet buiten het bereik van kinderen worden gelegd
aangezien het aanleiding tot gevaar kan geven.
4 Het installeren moet uitgevoerd worden volgens de instrukties van
de fabrikant en door een bevoegde installateur. Een verkeerde
aansluiting kan schade berokkenen aan personen, dieren of dingen
en voor deze gevallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk gesteld
worden.
5 De elektrische veiligheid van dit apparaat is slechts dan
gegarandeerd als het op de juiste wijze geaard is volgens de
geldende normen voor elektrische veiligheid. Men moet zich
hiervan verzekeren en, in geval van twijfel, een nauwkeurige
kontrole van de installatie laten uitvoeren door een bevoegde
installateur. De fabrikant kan niet verantwoordelijk gesteld worden
voor schade die veroorzaakt is doordat het apparaat niet geaard
is.
6 Voordat men het fornuis aansluit, moet men zich ervan verzekeren
dat de gegevens op het typeplaatje (op het apparaat en/of de
verpakking) overeenkomen met uw elektriciteitsnet en stadsgas.
7 Kontroleer dat de elektrische capaciteit van het net en van de
stopkontakten voldoende is voor het maximum vermogen van het
apparaat aangegeven op het typeplaatje. In geval van twijfel moet
men zich tot een erkende installateur wenden.
8 Men gebruikt een veelpolige schakelaar met een afstand tussen
de kontaktpunten van minstens 3 mm.
9 Als de stekker niet in het stopkontakt past laat men het stopkontakt
vervangen door het juiste type door een bevoegde installateur.
Deze moet er ook op letten dat de doorsnede van de draden van
het stopkontakt geschikt is voor het opnemingsvermogen van de
apparatuur. Het gebruik van adaptors, dubbelstekkers en/of
verlengsnoeren wordt afgeraden. Wanneer het gebruik hiervan
onvermijdelijk is moet men slechts enkelvoudige adaptors
gebruiken, of meervoudige adaptors en verlengsnoeren die
voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Let op dat het
vermogen van de stroom, zoals aangegeven op de enkelvoudige
adaptor en op de verlengsnoeren, niet wordt overschreden, noch
het maximum vermogen aangegeven op de meervoudige adaptor.
10 Laat het apparaat niet onnodig aan staan. Sluit de hoofdschakelaar
van het apparaat af wanneer het apparaat niet in gebruik is en
sluit de gaskraan af.
11 Houdt de ventileeropeningen vrij.
12 De voedingskabel van dit apparaat mag niet door de gebruiker
zelf vervangen worden. In het geval hij beschadigd is en vervangen
moet worden wendt men zich uitsluitend tot een door de fabrikant
geauthoriseerde technische dienst.
13 Deze apparatuur mag alleen voor het ervoor bestemde doel
gebruikt worden. Ieder ander gebruik (zoals b.v. verwarming van
het vertrek) is ongeschikt en daardoor gevaarlijk. De fabrikant stelt
zich niet verantwoordelijk voor schade die veroorzaakt is door
onjuist, ongeschikt of onredelijk gebruik.
14 Het gebruik van iedere elektrische apparatuur brengt het in acht
nemen van enkele fundamentele regels met zich mee. In het
bijzonder:
raak de apparatuur niet met natte of vochtige handen of voeten
aan
gebruik het apparaat niet aan U blootvoets bent
gebruik verlengsnoeren slechts met grote voorzichtigheid.
trek niet aan de voedingskabel of aan het apparaat zelf om de
stekker uit het stopkontakt te verwijderen
laat de apparatuur niet aan atmosferische invloeden (zon, regen
enz.) bloot staan.
laat de apparatuur niet door kinderen of gehandicapte personen
gebruiken zonder toezicht
15 Voordat men enige handeling verricht voor schoonmaken of
onderhoud moet men altijd eerst de stroom afsluiten door de
stekker uit het stopkontakt te trekken of de schakelaar uit te
schakelen.
16 Als het apparaat niet goed funktioneert moet men het uitschakelen,
de gaskraan dicht draaien en er verder niet aan zitten. Voor de
reparatie moet men zich uitsluitend tot een erkende installateur
wenden en originele onderdelen eisen. Bij in gebreke blijven kan
de alektrische veiligheid in gevaar gebracht worden.
17 Als men het apparaat niet meer gebruikt moet men het onklaar
maken door de voedingskabel door te snijden nadat men de stroom
heeft afgesloten. Wij raden ook aan die onderdelen onklaar te
maken die een gevaar kunnen opleveren voor kinderen die het
ongebruikte apparaat voor spelen willen gebruiken.
18 Het keramische kookvlak is hittebestendig en kan tegen een stootje.
Maar het kan breken als het wordt getroffen door scherpe
voorwerpen. In dit geval moet u de stroom afsluiten en zich tot
een erkende installateur wenden.
19 Vergeet niet dat de kookzone minstens een half uur na het
uitschakelen warm blijft. Wees dus voorzichtig en leg er geen
voorwerpen op.
20 De glasoppervlakte moet niet gebruikt worden voor het opbergen
of tegenaan leunen van welk voorwerp ook.
21 Schakel de kookzones niet in als er aluminium folie of plastic
materiaal op ligt.
22 Raak de warme kookzones niet aan.
23 Bij gebruik van kleine electrische huishoudapparaten in de buurt
van het kookvlak moet u opletten dat de snoeren hiervan niet op
de warme zones terecht komen.
24 Richt de handvaten van de pannen naar binnen toe zodat er niet
per ongeluk tegen gestoten kan worden.
25 Laat nooit een kookzone aan staan als er geen pan op staat,
aangezien de hitte dan snel maximum bereikt met mogelijke
schade aan de verwarmingselementen.
26 Aanwijzingen voor het eerste gebruik. De lijm die gebruikt is
voor het verzegelen van het glas kan vettige resten achter laten.
Wij raden aan deze vòòr het eerste gebruik te verwijderen met
een niet-schurend middel. Gedurende het eerste gebruik kan zich
een rubberachtige geur voordoen, die echter snel verdwijnt.
27
Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur
heet. Raak er niet aan en houd de kinderen op een afstand.
28 Controleer altijd dat de knoppen in de positie “•”/”¡ staan als
het fornuis niet gebruikt wordt.
29 Als het fornuis op een voetstuk wordt geplaatst moet u er voor
zorgen dat het er niet af kan schuiven.
Om de doelmatigheid en veiligheid van dit toestel te garanderen raden wij u aan:
voor reparaties alleen de Service Centers te bellen die door de fabrikant gemachtigd zijn.
altijd gebruik te maken van originele onderdelen.
12
Het installeren
De volgende instructies zijn gericht tot de erkende
installateur zodat deze de handelingen van installeren,
reguleren en technisch onderhoud op de juiste wijze en
volgens de geldende normen uit kan voeren.
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u
overgaat tot reguleren, onderhoud enz.
Het plaatsen
Het fornuis heeft een protectiegraad tegen oververhitting
van het type X en het kan dus geïnstalleerd worden naast
meubels die niet hoger zijn dan het kookvlak.
Het waterpas stellen
Het fornuis heeft hiervoor stelschroeven. Deze kunnen
indien nodig worden aangebracht in de hoeken onder het
fornuis.
Electrische aansluiting
De kabel moet gedimensioneerd worden naar gelang het
type electrische aansluiting dat men gebruikt (zie sche-
ma hieronder).
1 2
3
4
5
12345
1
2
3
4
5
R
S
T
N
R
S
N
R
N
400 3N
H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363
400V 2N
H05RR-F 4x2.5 CEI-UNEL 35363
230V 1N
H07RN-F 3x4 CEI-UNEL 35364
Het monteren van de voedingskabel
V
1
2
3
N
A
B
Afb. A Afb. B
Het openen van het klemmenbord:
Draai de schroef “V” los (afb. A);
Trek de deksel ervan open.
Voor het in werking stellen van de kabel gaat u als volgt te
werk:
plaats de bruggetjes A - B in de functie van het type
aansluiting dat u wilt gebruiken met behulp van het
schema in afbeelding B.
N.B.: de bruggetjes zijn gebruiksklaar gemaakt in de
fabriek voor aansluiting aan éénfasige 230V (contacten
1-2-3 onderling verbonden). Het bruggetje 4-5 bevindt zich
aan de onderkant van het klemmenbord.
plaats de kabels (N en ) zoals in afbeelding en draai
de respectievelijke schroeven aan.
bevestig de overige draden in de kroonsteentjes 1-2-3.
bevestig de kabel in de kabelklem en sluit de deksel
met de schroeven “V”.
Het aansluiten van de kabel aan het net
Monteer op de kabel een stekker die is aangepast aan
het vermogen dat is aangegeven op het typeplaatje. Bij
rechtstreekse aansluiting aan het net moet tussen het
apparaat en het net een veelpolige schakelaar worden
aangebracht met een minimum afstnd tussen de
contactpunten van 3mm, gedimensioneerd aan het
vermogen en voldoende aan de geldende normen (de
aardleiding mag niet worden onderbroken door de
schakelaar). De voedingskabel moet zodanig worden
geplaatst dat hij nergens een temperatuur bereikt die hoger
is dan 50°C boven kamertemperatuur.
Voordat u de aansluiting tot stand brengt moet u zich ervan
verzekeren dat:
de hoofdzekering en het net van uw huis de belasting
van het apparaat kunnen dragen (zie typeplaatje);
de stroomvoorziening voorzien is van een doeltreffende
aarding volgens de normen en voorschriften van de
wet;
het stopcontact of de veelpolige schakelaar
gemakkelijk te bereiken zijn als het fornuis geïnstalleerd
is.
13
Technische kenmerken
Oven
Afmetingen (HxBxD) 32x40,5x39,5cm
Inhoud 53 Litri
Max. absorptievermogen oven 2300 W
Keramisch kookvlak
Links voor 1700 W
Links achter 1200 W
Rechts achter 1200 W
Rechts voor 2100 W
Max. absorptievermogen kookvlak 6200 W
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie: Ventilatie
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Natuurlijk
verwarmingsfunctie: Statische
Voltage en Frequentie 230V/400V 3N AC 50 Hz
Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen
van de gemeeschap:
- EEG/73/23 van 19/02/73 (Laagspanning) en
successievelijke modificaties;
- EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke
modificaties.
Beschrijving van het fornuis
A Knoppen van de electrische kookplaten
B Ovenrek
C Lekplaat of bakplaat
D Stelschroeven
E Controlelampje ovenfunctie
G Knop van oven en grill
H Thermostaatknop
I Bedieningspaneel
L Controlelampje
M De knop van de timer voor het einde kooktijd
A
D
B
C
D
GHM I
E L
14
Instructies voor het gebruik
De verschillende functies van de oven worden gekozen door
middel van de knoppen op het bedieningspaneel.
Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven
ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maxi-
mum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd ver-
lopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De
geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt
is te wijten aan het verdampen van de middelen die ge-
bruikt worden om de oven te beschermen gedurende het
tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het
product.
Belangrijk: Gebruik de onderste ovenstand alleen voor
braden met braadspit (indien aanwezig) en nooit voor ander
soort koken of braden; plaats geen voorwerpen op de bodem
van de oven als u aan het koken of braden bent, aangezien
dit schade aan het email kan veroorzaken. Plaats altijd uw
ovenschotels, aluminiumfolie en dergelijken op het
bijgeleverde rek, dat u in de gleuven van de oven steekt.
Belangrijk: voor het met de hand bedienen van de oven,
dat wil zeggen zonder gebruik te maken van het programma
einde kooktijd, moet het wijzertje op het voorpaneel
samenvallen met het symbool .
De ovenknop
De “5 programma’s” oven verenigt in één apparaat de
voordelen van de traditionele oven (de “statische” oven) met
die van de moderne oven met geforceerde convectie (de
“geventileerde” oven). De “5 programma’s oven is een
veelzijdig apparaat dat de mogelijkheid biedt op eenvoudige
wijze te kiezen tussen 5 verschillende kookmethoden. Men
kiest de verschillende funkties door middel van de knoppen:
G - keuze
H - thermostaat die zich op het bedieningspaneel bevinden.
Bij iedere positie van de keuzeknop, behalve de rust positie
met het symbool 0”, gaat het ovenlicht aan.
In de positie met het symbool gaat het ovenlicht aan
zonder dat er een verwarmingselement in werking treedt.
1. De “statische oven”
- Positie knop G”:
- Positie knop H”: keuze tussen 50°C en Max
IIn deze positie gaat het lichtje aan en de twee
verwarmingselementen boven en beneden in de oven treden
in werking. Dit is de klassieke oven die Ariston heeft
ontwikkeld tot een hoog niveau van temperatuurverdeling
en energiebesparing. De statische oven blijft onovertroffen
voor het koken van schotels die bestaan uit meerdere
ingrediënten zoals b.v.: varkensribben met kool,
stokvisgerechten, rijst met kalfvlees enz... Uitstekende
resultaten verkrijgt men bij het bereiden van schotels op basis
van rund- of kalfsvlees: braadstukken, ragout, goulash, wild,
lamsbout, varkenshaas enz... die langzaam gebraden
moeten worden met regelmatig bedruipen. Het is het beste
systeem voor het bakken van koekjes, taartjes enz... zowel
als voor vruchten in het algemeen. Gebruik bij de statische
oven slechts één ovenrek aangezien meer rekken de
temperatuurverdeling kan verstoren. Als men meer rekken
gebruikt kan men de hitte verdelen tussen de bovenkant en
de onderkant; vooral het tweede of het eerste rek van
beneden staan meer onderwarmte toe.
2. De “ventilatie-oven”
- Positie knop G”:
- Positie knop H”: keuze tussen 50° en Max
In de ventilatie-oven, waar de circulatie van warme lucht
geforceerd wordt, beweegt de warme lucht zich voortdurend
rondom het voedsel door middel van een ventilator aan de
achterkant van de oven. De warme lucht kookt en bruint het
voedsel op deze manier op gelijkmatige wijze en overal. En
aangezien in de ventilatie-oven de warmte konstant is en in
de hele oven gelijk, kunt U verschillende schotels tegelijk
koken, mits ze dezelfde temperatuur nodig hebben. Men kan
tegelijkertijd twee ovenrekken gebruiken als men de
aanwijzingen in paragraaf “Gelijktijdig koken op meer rekken”
volgt. Enige raadgevingen voor de gerechten die het meest
geschikt zijn voor de ventilatie-oven: uitstekende resultaten
worden bereikt met ovenschotels die bovenop bruin en
binnenin gaar moeten zijn, zoals lasagna, macaroni-schotel,
risotto’s, vol au vent enz... Wat vlees bereft is vooral
braadvlees uitstekend geschikt, aangezien de circulerende
lucht het mogelijk maakt lagere temperaturen te gebruiken
zodat het vlees minder vocht verliest,mals blijft en minder
inkrimpt. Ook voor vis, die zonder veel kruiden of ingredienten
gekookt moet worden, is deze manier van koken heel
geschikt en houdt de vorm en de smaak van de vis
onveranderd. Voor groenten bereikt men ook uitstekende
resultaten op deze wijze, zoals savoyekool, koolraap, wortels,
courgettes, aubergines, paprika’s.
Desserten: zekere resultaten voor taarten die moeten rijzen
zoals cakes. De ventilatie-funktie is ook geschikt voor het
ontdooien van bevroren etenswaren zoals vlees, vis, brood,
enz. met temperaturen tussen 80 en 100°C. Voor het
ontdooien van delicate etenswaren zet men de oven op 60°C
of gebruikt men slechts het circuleren van koude lucht met
de thermostaatknop op 0°C.
3. De “grill”
- Positie knop G”:
- Positie knop H”: Max
Het koken onder de grill geschiedt door direkte hittestraling
van boven naar beneden door een gloeiend elektrisch
element. Door de hoge en direkte temperatuur wordt de
buitenkant van het vlees onmiddelijk bruin gebakken en
hierdoor wordt het verlies van de vleessappen verhinderd
zodat het vlees mals blijft. Het koken onder de grill wordt dus
vooral aangeraden voor gerechten die een hoge temperatuur
aan de buitenkant nodig hebben: biefstuk, varkensvlees,
entrecote, filet, hamburger etc...
4. De “dubbele grill”
- Positie knop G”:
- Positie knop H”: Max
Deze grill is groter en van een speciaal ontwerp: het
rendement is met 50% verhoogd. De dubbele grill elimineert
de hoeken zonder warmte.
5. De “dubbele hetelucht grill”
- Positie knop G”:
- Positie knop H”: keuze tussen 50° en 200°C
15
Verenigt geforceerde luchtcirculatie in de oven met
éénrichtige warmte-uitstraling. Dit verhindert het verbranden
van de buitenkant en verhoogt het binnendringen van de
warmte. Uitstekende resultaten worden verkregen met de
gratinerende oven voor shiskebab, worstjes, varkensribben,
lamscoteletten, kip, kwartels, varkensfilet enz...
Voor vissoorten is de gratinerende oven onovertroffen voor
het koken van tonijn, zwaardvis, gevulde inktvis enz...
Het controlelampje van de oven (E)
Dit is rood gedurende de verwarmingsfase van de oven. Als
de gewenste temperatuur bereikt is blijft het aan maar zonder
kleur. Op dit punt betekent het aan en uit gaan van het rode
controlelampje dat de thermostaat aan het werk is om de
temperatuur in de oven constant te houden.
Het controlelampje (L)
Dit gaat aan zodra een electrische kookplaat van het kookvlak
in werking treedt.
De knop van de timer voor het einde kooktijd
Enkele modellen zijn voorzien van een programma einde
kooktijd.
U moet het klokje opwinden door de knop M bijna geheel
tegen de klok in te draaien ; dan, terugdraaiend , stelt u
de gewenst tijd in door het wijzertje op het voorpaneel te
laten samenvallen met het aantal minuten die u wilt instellen.
Als de ingestelde tijd op is hoort u een geluidssignaal en
gaat de oven automatisch uit. Als de oven niet gebruikt wordt
kan de programmeerknop “einde kooktijd” als een normale
kookwekker worden gebruikt.
Belangrijk: voor het met de hand bedienen van de oven,
dat wil zeggen zonder gebruik te maken van het programma
einde kooktijd, moet het wijzertje op het voorpaneel
samenvallen met het symbool .
3° ruit.
Teneinde de deur van de oven koeler te houden en energie
te besparen is een extra protektie-kit verkrijgbaar. Deze kit
wordt vooral aangeraden waar kleine kinderen in huis zijn.
Het codenummer van deze kit is 074657 en hij is te koop bij
iedere erkende kleinhandelaar of bij de installateur die U op
de bijgeleverde lijst vindt.
Raadgevingen voor het koken
Positie keuze
knop
Te koken voedsel Gewicht
(Kg)
kookpositie
rekken
vanaf
beneden
Voorverwarming
(minuten)
Positie
knop
thermostaat
Kooktijdo
(minuten)
1 Statisch
Varkensrib
Kalfsgebraad
Eend
Meringue
Koekjes
0,5
0,5
0,5
-
-
2
2
1-2
2
2
15
15
15
10
10
200
200
200
100
140
35
30
30-35
60-75
15-20
2 Ventilatie
Pizza
Lasagna
Ovenschotel
Lamsvlees
Kip
Tandvis
Forel
Chocoladetaart
1
1
1
1
1
1
1,5
1
2
3
3
2
2
2
2
3
15
10
10
10
10
10
10
10
220
180
180
180
180
180
180
160
20-35
30-35
20-30
40-45
60-75
50-55
55-60
50-60
3 Grill
Tong en inktvis
Inktvis en gamalen aan
het spit
Kabeljauw
Groenten onder de grill
1
1
1
1
4
4
4
3-4
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
8
4
10
8-10
4 Dubbele
Grill
Biefstuk
Rostbief
Hamburgers
Tandvis
1
1,5
1
1
4
4
3
4
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
15-20
25
7
20-25
5 Dubbele
hetelucht grill
Kip onder de grill
Gevulde inktvis
1,5
1,5
2
2
5
5
200
200
55-60
40-45
N.B.: de kooktijden zijn slechts aanduidingen en kunnen variëren naar gelang uw eigen smaak.
16
Het "5 koks" fornuis biedt vele mogelijkheden voor het
koken van ieder type voedsel op de beste manier. De hitte
kan gericht worden zoals men wil: van beneden, van boven
of gelijkmatig, en met de gewenste intensiteit. Na verloop
van tijd zult U leren dit veelzijdige apparaat op de beste
wijze te gebruiken; deze tips zijn dan ook slechts enkele
elementaire aanwijzingen, die U met Uw eigen ervaring
zult aanvullen.
Taarten bakken
Verwarm de oven altijd voor; wacht tot de voorverwarming
klaar is, dit wordt aangegeven door het uitgaan van het
rode controlelampje E”. Open de ovendeur niet gedurende
het bakken om te vermijden dat de taart of cake inzakt.
Het deeg moet niet te vloeibaar zijn om de baktijd niet te
verlengen. In het algemeen:
Taart te droog
Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C
hoger is en maak de baktijd korter.
Taart zakt in
Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur
met 10°C.
Taart te donker bovenop
Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een
lagere temperatuur in en verleng de baktijd.
Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar
Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur,
verleng de baktijd.
De taart komt niet uit de vorm
Smeer de vorm goed in met boter en bestrooi hem met
meel of paneermeel
Ik heb op meerdere rekken gebakken en niet alle
taarten zijn op hetzelfde punt
Verlaag de temperatuur. Het is niet gezegd dat taarten
die tegelijkertijd in de oven zijn gezet ook tegelijkertijd
eruit moeten worden gehaald.
Vlees en vis
Het vlees moet minstens 1 kg. wegen zodat het niet
uitdroogt. Gebruik lage temperaturen voor wit vlees,
gevogelte en vis (150°C-175°C). Voor rood vlees dat van
buiten goed gebakken is en de vleessappen van binnen
vasthoudt begint u met een hoge temperatuur (200°C-
220°C) voor korte tijd, en vervolgens verlaagt u de
temperatuur. In het algemeen geldt: hoe groter het
braadstuk, hoe lager de temperatuur moet zijn en hoe
langer de kooktijd. Plaats het vlees in het midden van het
ovenrek met de lekplaat eronder. Plaats het ovenrek
zodanig dat het vlees in het midden van de oven staat.
Als u meer onderwarmte wilt, gebruik dan de onderste
standen. Voor een heerlijk resultaat (vooral eend en wild)
kunt u het vlees met spek bedekken en in de bovenste
helft van de oven plaatsen.
Voorverwarmen
Als het nodig is de oven voor te verwarmen, zoals voor
vrijwel alle gerechten die moeten rijzen, is het goed de
ventileer-funktie te gebruiken, die in korte tijd de gewenste
temperatuur bereikt met weinig energieverbruik. Daarna
kunt U overgaan naar de funktie die het meest geschikt is
voor het bepaalde gerecht.
Gelijktijdig koken op verschillende rekken
Als U op verschillende rekken moet koken gebruikt U
funktie geventileerd die hiervoor de enige
mogelijkheid is. Men gebruikt de drie middelste rekken;
de onderste en bovenste verdiepingen krijgen direkte
warme lucht, wat verbranden teweeg kan brengen bij de-
licate gerechten.
Als men tegelijkertijd drie verdiepingen gebruikt, blijft de
middelste enigszins achter in het koken. Laat deze dus
enige minuten langer in de oven.
Als men een complete maaltijd in de oven heeft en men
alle drie verdiepingen tegelijkertijd voor verschillende
gerechten gebruikt, dan plaatst men het gerecht dat de
minste warmte nodig heeft op de middelste verdieping
(dit is meestal het dessert).
Gebruik van de grill
De multifunktionele oven biedt 3 verschillende
mogelijkheden voor het grillen.
Gebruik positie “grill” voor kleine hoeveelheden; het
energieverbruik in deze positie is slechts 1200W en geeft
een perfekt resultaat voor kleine porties zoals toast,
worstjes enz...
Plaats het voedsel in het midden onder de grill aangezien
slechts het middelste gedeelte van het bovenelement in
werking treedt; in de hoeken wordt het voedsel niet gegrilld.
Positie “Dubbele grill” biedt de mogelijkheid om
onder de hele oppervlakte van de grill te bakken.
U kunt deze functie ook gebruiken aan het einde van de
kooktijd van gerechten die bovenop gebruint moeten
worden, b.v. voor een korstje op een macaronischotel of
lasagna.
Belangrijk: houdt bij het grillen de ovendeur dicht, men
verkrijgt zo betere resultaten en bespaart energie
(ongeveer 10%). Bij het grillen wordt aangeraden de
thermostaatknop op maximum te zetten voor het beste
resultaat van de grill, die is gebaseerd op het uitstralen
van infrarode stralen. Dit sluit echter niet uit dat men de
grill ook met lagere temperaturen kan gebruiken, door
eenvoudigweg de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur in te stellen. Bij het gebruik van de grill plaatst
u het ovenrek op de bovenste stand (zie kooktabel). Plaats
een lekplaat op de onderste stand voor het opvangen van
vet en voor het vermijden van walmen.
Praktische raad voor het koken
17
Instructies voor het gebruik van het keramische kookvlak
Beschrijving
Het keramische kookvlak heeft 4 stralingselementen, die
zich onder het glas bevinden. De afbeelding geeft de
posities van de warmtezone's aan, die rood worden als
ze aan zijn.
A. Kookzone's met stralingsplaten
B. Controlelampjes overgebleven warmte, één voor iedere
kookzone: deze geven de zone aan waar de
temperatuur hoger dan 60°C is, ook nadat het
verwarmingselement is uitgeschakeld.
AA
B
Beschrijving van de erwarmings-elementen
De stralingselementen bestaan uit ronde weerstanden.
Zij worden een aantal tientallen seconden nadat ze in
werking zijn gesteld rood.
Dankzij deze combinatie is de temperatuurverdeling
optimaal over de gehele oppervlakte van de kookzone,
terwijl de voordelen van de halogeenlampen behouden
blijven.
De pannen
Voor de beste resultaten van uw kookvlak bestaan enkele
fundamentele regels die u moet volgen bij het koken.
Op het keramische kookvlak kunnen alle mogelijke
pannen gebruikt worden. Het is echter belangrijk dat
de bodem perfect plat is; pannen met een dikke bodem
verdelen de hitte beter.
Gebruik pannen met een doorsnede die de kookzone
geheel bedekken teneinde alle beschikbare hitte te
gebruiken.
Let erop dat de bodem van de pan altijd schoon en
droog is voor goed contact en een lange duurzaamheid
van het kookvlak zelf en van de pannen.
Gebruik geen pannen die gebruikt zijn op gasfornuizen.
De hitteconcentratie van de gasbrander kan de bodem
van de pan enigszins vervormd hebben en zo krijgt u
niet het gewenste resultaat als u deze pan op een
keramisch kookvlak gebruikt.
Instructies voor het gebruik van het electrische kookvlak
De knoppen van de elektrische kookplaten van het
kookvlak (I)
De kookvlakken kunnen voorzien zijn van normale en snel-
le kookplaten in verschillende kombinaties (de snelle
kookplaten hebben een rode stempel in het midden). Om
warmteverlies en schade aan de kookplaten te vermijden
moet men pannen gebruiken met platte bodems die niet
kleiner zijn dan de doorsnee van de kookplaat. In tabel
vindt u de correspondentie tussen de posities van de
knoppen en het aangeraden gebruik hiervan.
Positie Normale of snelle plaat
0 Uit
1
Groenten en vis
2
Aardappelen (gestoomd), soep, capucijners,
bonen
3
Doorkoken van grote hoevelheeden,
minestroni enz.
4
Braden (medium)
5
Braden (hard)
6
Bruin bakken of snel aan de kook brengen
18
Normaal onderhoud en reinigen van het fornuis
Sluit de stroom af voordat u enige handeling uitvoert.
Voor een lange duurzaamheid van het fornuis is het
belangrijk dat dit regelmatig wordt schoongemaakt.
Onthoud het volgende:
· Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat.
de geëmailleerde delen worden met lauw water
gewassen zonder schuurmiddelen of bijtende middelen
die schade kunnen aanrichten.
roestvrij staal, als het lang in contact is met
kalkhoudend water of sterke wasmiddelen
(fosforhoudend), kan vlekken vertonen. Spoel met
water en droog. Verwijder altijd geknoeid water.
De binnenkant van de oven wordt, liefst na ieder
gebruik als hij nog lauw is, met een warm sop
gewassen, afgespoeld en goed gedroogd;
vermijd het ophopen van vuil of vet op het
bedieningspaneel door het regelmatig schoon te
maken. Gebruik een zachte spons of een zachte doek
om het krassen van de geëmailleerde of roestvrije
delen te vermijden.
Reinigen van het kookvlak
Voordat u gaat koken moet het kookvlak schoongemaakt
worden met een vochtige doek om stof of overkooksel te
verwijderen. Het kookvlak moet regelmatig worden
schoongemaakt met een warm sopje. Af en toe zal het
nodig zijn speciale producten voor keramische
kookvlakken te gebruiken. Eerst moeten alle restjes
overkooksel of vetspetters verwijderd worden met eens
schrapertje, b.v. (niet bijgeleverd).
Reinig het kookvlak als het lauw is. Gebruik een
schoonmaakmiddel en keukenpapier, poets met een
vochtige doek en droog. Aluminium folie, plastic
voorwerpen of synthetische materialen die per ongeluk
gesmolten zijn, zoals ook suiker of suikerhoudend voedsel,
worden onmiddelijk van de nog warme kookzone
verwijderd met een schrapertje. Speciale
schoonmaakproducten vormen een doorzichtig laagje dat
vuil afweert.
Dit beschermt het oppervlak ook van eventuele schade
door suikerhoudend voedsel. Gebruik in geen geval
schurende sponzen of schuurmiddelen, noch chemisch
aggressieve middelen zoals oven-spray of
vlekverwijderende producten.
Speciale producten voor het
reinigen van keramisch glas
Waar het te
krijgen is
Radeermesje of scheermesje Hobby-shop en
Ijzerhandel
Stahl-Fix
SWISSCLEANER
WK TOP
Andere producten voor
keramisch glas
Huishoudwinkel
Doe-het-zelf winkel
Ijzerhandel
Supermarkt
Het vervangen van het ovenlampje
Sluit de stroom af met de schakelaar tussen oven en
net of door de stekker uit het stopcontact te trekken;
Schroef het glazen kapje los;
Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw
lampje dat hittebestendig is (300°C) en met de
volgende kenmerken:
- Spanning 230V
- Vermogen 25W
- Fitting E14
Monteer het glazen kapje en sluit de stroom weer aan.

Documenttranscriptie

Cooker Installation and use Fornuis Installatie en gebruik Êóõoííaÿ ïëèòà Óñòàíîâêà è ïîëüçîâàíèå Sporák Instalace a použití K 6C7 M.C/R Cooker with multifunction oven and ceramic hob Instructions for installation and use 3 Fornuis met multifunctie-oven en keramiekplaat Gebruiksaanwijzingen voor de plaatsing en gebruik 11 Ïëèòà ñ ìóëüòèôóíêöèîíàëüíîé äóõîâêîé è ñòåêëîêåðàìè÷åñêîé ïîâåðõíîñòüþ Èíñòðóêöèè ïî èñïîëüçîâàíèþ è îáñëóæèâàíèþ 19 CZ Sporák s víceúcelovou pecící troubou a sklokeramickou varnou deskou Návod k instalaci a použití 28 Aanwijzingen Om de doelmatigheid en veiligheid van dit toestel te garanderen raden wij u aan: • voor reparaties alleen de Service Centers te bellen die door de fabrikant gemachtigd zijn. • altijd gebruik te maken van originele onderdelen. 1 Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik binnenshuis. 2 Voordat u het apparaat gaat gebruiken wordt u verzocht de gebruiksaanwijzingen in deze handleiding aandachtig te lezen aangezien zij belangrijke gegevens bevatten betreffende de veiligheid van de installatie, het gebruik en het onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging. 3 Na het uitpakken van het apparaat moet men goed kijken of het ongeschonden is. In geval van twijfel moet men zich tot een bevoegde installateur wenden voordat men het apparaat in gebruik neemt. Het verpakkingsmateriaal (plastic zakken, polystyreen, spijkers enz.) moet buiten het bereik van kinderen worden gelegd aangezien het aanleiding tot gevaar kan geven. 4 Het installeren moet uitgevoerd worden volgens de instrukties van de fabrikant en door een bevoegde installateur. Een verkeerde aansluiting kan schade berokkenen aan personen, dieren of dingen en voor deze gevallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk gesteld worden. 5 De elektrische veiligheid van dit apparaat is slechts dan gegarandeerd als het op de juiste wijze geaard is volgens de geldende normen voor elektrische veiligheid. Men moet zich hiervan verzekeren en, in geval van twijfel, een nauwkeurige kontrole van de installatie laten uitvoeren door een bevoegde installateur. De fabrikant kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor schade die veroorzaakt is doordat het apparaat niet geaard is. 6 Voordat men het fornuis aansluit, moet men zich ervan verzekeren dat de gegevens op het typeplaatje (op het apparaat en/of de verpakking) overeenkomen met uw elektriciteitsnet en stadsgas. 7 Kontroleer dat de elektrische capaciteit van het net en van de stopkontakten voldoende is voor het maximum vermogen van het apparaat aangegeven op het typeplaatje. In geval van twijfel moet men zich tot een erkende installateur wenden. 8 Men gebruikt een veelpolige schakelaar met een afstand tussen de kontaktpunten van minstens 3 mm. 9 Als de stekker niet in het stopkontakt past laat men het stopkontakt vervangen door het juiste type door een bevoegde installateur. Deze moet er ook op letten dat de doorsnede van de draden van het stopkontakt geschikt is voor het opnemingsvermogen van de apparatuur. Het gebruik van adaptors, dubbelstekkers en/of verlengsnoeren wordt afgeraden. Wanneer het gebruik hiervan onvermijdelijk is moet men slechts enkelvoudige adaptors gebruiken, of meervoudige adaptors en verlengsnoeren die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Let op dat het vermogen van de stroom, zoals aangegeven op de enkelvoudige adaptor en op de verlengsnoeren, niet wordt overschreden, noch het maximum vermogen aangegeven op de meervoudige adaptor. 10 Laat het apparaat niet onnodig aan staan. Sluit de hoofdschakelaar van het apparaat af wanneer het apparaat niet in gebruik is en sluit de gaskraan af. 11 Houdt de ventileeropeningen vrij. 12 De voedingskabel van dit apparaat mag niet door de gebruiker zelf vervangen worden. In het geval hij beschadigd is en vervangen moet worden wendt men zich uitsluitend tot een door de fabrikant geauthoriseerde technische dienst. 13 Deze apparatuur mag alleen voor het ervoor bestemde doel gebruikt worden. Ieder ander gebruik (zoals b.v. verwarming van het vertrek) is ongeschikt en daardoor gevaarlijk. De fabrikant stelt zich niet verantwoordelijk voor schade die veroorzaakt is door onjuist, ongeschikt of onredelijk gebruik. 14 Het gebruik van iedere elektrische apparatuur brengt het in acht nemen van enkele fundamentele regels met zich mee. In het bijzonder: • raak de apparatuur niet met natte of vochtige handen of voeten aan • gebruik het apparaat niet aan U blootvoets bent • gebruik verlengsnoeren slechts met grote voorzichtigheid. • trek niet aan de voedingskabel of aan het apparaat zelf om de stekker uit het stopkontakt te verwijderen • laat de apparatuur niet aan atmosferische invloeden (zon, regen enz.) bloot staan. • laat de apparatuur niet door kinderen of gehandicapte personen gebruiken zonder toezicht 15 Voordat men enige handeling verricht voor schoonmaken of onderhoud moet men altijd eerst de stroom afsluiten door de stekker uit het stopkontakt te trekken of de schakelaar uit te schakelen. 16 Als het apparaat niet goed funktioneert moet men het uitschakelen, de gaskraan dicht draaien en er verder niet aan zitten. Voor de reparatie moet men zich uitsluitend tot een erkende installateur wenden en originele onderdelen eisen. Bij in gebreke blijven kan de alektrische veiligheid in gevaar gebracht worden. 17 Als men het apparaat niet meer gebruikt moet men het onklaar maken door de voedingskabel door te snijden nadat men de stroom heeft afgesloten. Wij raden ook aan die onderdelen onklaar te maken die een gevaar kunnen opleveren voor kinderen die het ongebruikte apparaat voor spelen willen gebruiken. 18 Het keramische kookvlak is hittebestendig en kan tegen een stootje. Maar het kan breken als het wordt getroffen door scherpe voorwerpen. In dit geval moet u de stroom afsluiten en zich tot een erkende installateur wenden. 19 Vergeet niet dat de kookzone minstens een half uur na het uitschakelen warm blijft. Wees dus voorzichtig en leg er geen voorwerpen op. 20 De glasoppervlakte moet niet gebruikt worden voor het opbergen of tegenaan leunen van welk voorwerp ook. 21 Schakel de kookzones niet in als er aluminium folie of plastic materiaal op ligt. 22 Raak de warme kookzones niet aan. 23 Bij gebruik van kleine electrische huishoudapparaten in de buurt van het kookvlak moet u opletten dat de snoeren hiervan niet op de warme zones terecht komen. 24 Richt de handvaten van de pannen naar binnen toe zodat er niet per ongeluk tegen gestoten kan worden. 25 Laat nooit een kookzone aan staan als er geen pan op staat, aangezien de hitte dan snel maximum bereikt met mogelijke schade aan de verwarmingselementen. 26 Aanwijzingen voor het eerste gebruik. De lijm die gebruikt is voor het verzegelen van het glas kan vettige resten achter laten. Wij raden aan deze vòòr het eerste gebruik te verwijderen met een niet-schurend middel. Gedurende het eerste gebruik kan zich een rubberachtige geur voordoen, die echter snel verdwijnt. 27 Gedurende het gebruik van de oven worden de verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinderen op een afstand. 28 Controleer altijd dat de knoppen in de positie “•”/”¡” staan als het fornuis niet gebruikt wordt. 29 Als het fornuis op een voetstuk wordt geplaatst moet u er voor zorgen dat het er niet af kan schuiven. 11 Het installeren De volgende instructies zijn gericht tot de erkende installateur zodat deze de handelingen van installeren, reguleren en technisch onderhoud op de juiste wijze en volgens de geldende normen uit kan voeren. Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u overgaat tot reguleren, onderhoud enz. Het monteren van de voedingskabel 1 B A N Het waterpas stellen Het fornuis heeft hiervoor stelschroeven. Deze kunnen indien nodig worden aangebracht in de hoeken onder het fornuis. Afb. A 1 2 400V 2N H05RR-F 4x2.5 CEI-UNEL 35363 1 230V 1N H07RN-F 3x4 CEI-UNEL 35364 1 2 N.B.: de bruggetjes zijn gebruiksklaar gemaakt in de fabriek voor aansluiting aan éénfasige 230V (contacten 1-2-3 onderling verbonden). Het bruggetje 4-5 bevindt zich aan de onderkant van het klemmenbord. • plaats de kabels (N en ) zoals in afbeelding en draai de respectievelijke schroeven aan. • bevestig de overige draden in de kroonsteentjes 1-2-3. • bevestig de kabel in de kabelklem en sluit de deksel met de schroeven “V”. Het aansluiten van de kabel aan het net Monteer op de kabel een stekker die is aangepast aan het vermogen dat is aangegeven op het typeplaatje. Bij rechtstreekse aansluiting aan het net moet tussen het apparaat en het net een veelpolige schakelaar worden aangebracht met een minimum afstnd tussen de contactpunten van 3mm, gedimensioneerd aan het vermogen en voldoende aan de geldende normen (de aardleiding mag niet worden onderbroken door de schakelaar). De voedingskabel moet zodanig worden geplaatst dat hij nergens een temperatuur bereikt die hoger is dan 50°C boven kamertemperatuur. Voordat u de aansluiting tot stand brengt moet u zich ervan verzekeren dat: 5 T 3 R 2 4 3 S N 4 5 4 5 S N 3 R Afb. B Het openen van het klemmenbord: • Draai de schroef “V” los (afb. A); • Trek de deksel ervan open. Voor het in werking stellen van de kabel gaat u als volgt te werk: • plaats de bruggetjes A - B in de functie van het type aansluiting dat u wilt gebruiken met behulp van het schema in afbeelding B. Electrische aansluiting De kabel moet gedimensioneerd worden naar gelang het type electrische aansluiting dat men gebruikt (zie schema hieronder). R 3 V Het plaatsen Het fornuis heeft een protectiegraad tegen oververhitting van het type X en het kan dus geïnstalleerd worden naast meubels die niet hoger zijn dan het kookvlak. 400 3N H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363 2 N • de hoofdzekering en het net van uw huis de belasting van het apparaat kunnen dragen (zie typeplaatje); • de stroomvoorziening voorzien is van een doeltreffende • 12 aarding volgens de normen en voorschriften van de wet; het stopcontact of de veelpolige schakelaar gemakkelijk te bereiken zijn als het fornuis geïnstalleerd is. Technische kenmerken Oven Afmetingen (HxBxD) Inhoud Max. absorptievermogen oven Voltage en Frequentie 230V/400V 3N AC 50 Hz 32x40,5x39,5cm 53 Litri 2300 W Keramisch kookvlak Links voor Links achter Rechts achter Rechts voor Max. absorptievermogen kookvlak Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen van de gemeeschap: 1700 W 1200 W 1200 W 2100 W 6200 W - ENERGY LABEL Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens Norm EN 50304 Energieverbruik convectie Hetelucht - EEG/73/23 van 19/02/73 (Laagspanning) en successievelijke modificaties; EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische compatibiliteit) en successievelijke modificaties; EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke modificaties. Ventilatie verwarmingsfunctie: Energieverbruik verklaring Klasse convectie Natuurlijk verwarmingsfunctie: Statische Beschrijving van het fornuis A B E L C D D G A B C D E G H I L M Knoppen van de electrische kookplaten Ovenrek Lekplaat of bakplaat Stelschroeven Controlelampje ovenfunctie Knop van oven en grill Thermostaatknop Bedieningspaneel Controlelampje De knop van de timer voor het einde kooktijd 13 H M I Instructies voor het gebruik De verschillende functies van de oven worden gekozen door middel van de knoppen op het bedieningspaneel. de onderkant; vooral het tweede of het eerste rek van beneden staan meer onderwarmte toe. 2. De “ventilatie-oven” - Positie knop “G”: - Positie knop “H”: keuze tussen 50° en Max In de ventilatie-oven, waar de circulatie van warme lucht geforceerd wordt, beweegt de warme lucht zich voortdurend rondom het voedsel door middel van een ventilator aan de achterkant van de oven. De warme lucht kookt en bruint het voedsel op deze manier op gelijkmatige wijze en overal. En aangezien in de ventilatie-oven de warmte konstant is en in de hele oven gelijk, kunt U verschillende schotels tegelijk koken, mits ze dezelfde temperatuur nodig hebben. Men kan tegelijkertijd twee ovenrekken gebruiken als men de aanwijzingen in paragraaf “Gelijktijdig koken op meer rekken” volgt. Enige raadgevingen voor de gerechten die het meest geschikt zijn voor de ventilatie-oven: uitstekende resultaten worden bereikt met ovenschotels die bovenop bruin en binnenin gaar moeten zijn, zoals lasagna, macaroni-schotel, risotto’s, vol au vent enz... Wat vlees bereft is vooral braadvlees uitstekend geschikt, aangezien de circulerende lucht het mogelijk maakt lagere temperaturen te gebruiken zodat het vlees minder vocht verliest,mals blijft en minder inkrimpt. Ook voor vis, die zonder veel kruiden of ingredienten gekookt moet worden, is deze manier van koken heel geschikt en houdt de vorm en de smaak van de vis onveranderd. Voor groenten bereikt men ook uitstekende resultaten op deze wijze, zoals savoyekool, koolraap, wortels, courgettes, aubergines, paprika’s. Desserten: zekere resultaten voor taarten die moeten rijzen zoals cakes. De ventilatie-funktie is ook geschikt voor het ontdooien van bevroren etenswaren zoals vlees, vis, brood, enz. met temperaturen tussen 80 en 100°C. Voor het ontdooien van delicate etenswaren zet men de oven op 60°C of gebruikt men slechts het circuleren van koude lucht met de thermostaatknop op 0°C. Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maximum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd verlopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt is te wijten aan het verdampen van de middelen die gebruikt worden om de oven te beschermen gedurende het tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het product. Belangrijk: Gebruik de onderste ovenstand alleen voor braden met braadspit (indien aanwezig) en nooit voor ander soort koken of braden; plaats geen voorwerpen op de bodem van de oven als u aan het koken of braden bent, aangezien dit schade aan het email kan veroorzaken. Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie en dergelijken op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven van de oven steekt. Belangrijk: voor het met de hand bedienen van de oven, dat wil zeggen zonder gebruik te maken van het programma einde kooktijd, moet het wijzertje op het voorpaneel samenvallen met het symbool . De ovenknop De “5 programma’s” oven verenigt in één apparaat de voordelen van de traditionele oven (de “statische” oven) met die van de moderne oven met geforceerde convectie (de “geventileerde” oven). De “5 programma’s” oven is een veelzijdig apparaat dat de mogelijkheid biedt op eenvoudige wijze te kiezen tussen 5 verschillende kookmethoden. Men kiest de verschillende funkties door middel van de knoppen: G - keuze H - thermostaat die zich op het bedieningspaneel bevinden. Bij iedere positie van de keuzeknop, behalve de rust positie met het symbool “0”, gaat het ovenlicht aan. 3. De “grill” - Positie knop “G”: - Positie knop “H”: Max Het koken onder de grill geschiedt door direkte hittestraling van boven naar beneden door een gloeiend elektrisch element. Door de hoge en direkte temperatuur wordt de buitenkant van het vlees onmiddelijk bruin gebakken en hierdoor wordt het verlies van de vleessappen verhinderd zodat het vlees mals blijft. Het koken onder de grill wordt dus vooral aangeraden voor gerechten die een hoge temperatuur aan de buitenkant nodig hebben: biefstuk, varkensvlees, entrecote, filet, hamburger etc... In de positie met het symbool gaat het ovenlicht aan zonder dat er een verwarmingselement in werking treedt. 1. De “statische oven” - Positie knop “G”: - Positie knop “H”: keuze tussen 50°C en Max IIn deze positie gaat het lichtje aan en de twee verwarmingselementen boven en beneden in de oven treden in werking. Dit is de klassieke oven die Ariston heeft ontwikkeld tot een hoog niveau van temperatuurverdeling en energiebesparing. De statische oven blijft onovertroffen voor het koken van schotels die bestaan uit meerdere ingrediënten zoals b.v.: varkensribben met kool, stokvisgerechten, rijst met kalfvlees enz... Uitstekende resultaten verkrijgt men bij het bereiden van schotels op basis van rund- of kalfsvlees: braadstukken, ragout, goulash, wild, lamsbout, varkenshaas enz... die langzaam gebraden moeten worden met regelmatig bedruipen. Het is het beste systeem voor het bakken van koekjes, taartjes enz... zowel als voor vruchten in het algemeen. Gebruik bij de statische oven slechts één ovenrek aangezien meer rekken de temperatuurverdeling kan verstoren. Als men meer rekken gebruikt kan men de hitte verdelen tussen de bovenkant en 4. De “dubbele grill” - Positie knop “G”: - Positie knop “H”: Max Deze grill is groter en van een speciaal ontwerp: het rendement is met 50% verhoogd. De dubbele grill elimineert de hoeken zonder warmte. 5. De “dubbele hetelucht grill” - Positie knop “G”: - Positie knop “H”: keuze tussen 50° en 200°C 14 Verenigt geforceerde luchtcirculatie in de oven met éénrichtige warmte-uitstraling. Dit verhindert het verbranden van de buitenkant en verhoogt het binnendringen van de warmte. Uitstekende resultaten worden verkregen met de gratinerende oven voor shiskebab, worstjes, varkensribben, lamscoteletten, kip, kwartels, varkensfilet enz... Voor vissoorten is de gratinerende oven onovertroffen voor het koken van tonijn, zwaardvis, gevulde inktvis enz... U moet het klokje opwinden door de knop “M” bijna geheel tegen de klok in te draaien ; dan, terugdraaiend , stelt u de gewenst tijd in door het wijzertje op het voorpaneel te laten samenvallen met het aantal minuten die u wilt instellen. Als de ingestelde tijd op is hoort u een geluidssignaal en gaat de oven automatisch uit. Als de oven niet gebruikt wordt kan de programmeerknop “einde kooktijd” als een normale kookwekker worden gebruikt. Belangrijk: voor het met de hand bedienen van de oven, dat wil zeggen zonder gebruik te maken van het programma einde kooktijd, moet het wijzertje op het voorpaneel Het controlelampje van de oven (E) Dit is rood gedurende de verwarmingsfase van de oven. Als de gewenste temperatuur bereikt is blijft het aan maar zonder kleur. Op dit punt betekent het aan en uit gaan van het rode controlelampje dat de thermostaat aan het werk is om de temperatuur in de oven constant te houden. samenvallen met het symbool . 3° ruit. Teneinde de deur van de oven koeler te houden en energie te besparen is een extra protektie-kit verkrijgbaar. Deze kit wordt vooral aangeraden waar kleine kinderen in huis zijn. Het codenummer van deze kit is 074657 en hij is te koop bij iedere erkende kleinhandelaar of bij de installateur die U op de bijgeleverde lijst vindt. Het controlelampje (L) Dit gaat aan zodra een electrische kookplaat van het kookvlak in werking treedt. De knop van de timer voor het einde kooktijd Enkele modellen zijn voorzien van een programma einde kooktijd. Raadgevingen voor het koken Positie keuze knop Te koken voedsel Gewicht (Kg) kookpositie rekken vanaf beneden Voorverwarming (minuten) Positie knop thermostaat Kooktijdo (minuten) 1 Statisch Varkensrib Kalfsgebraad Eend Meringue Koekjes 0,5 0,5 0,5 - 2 2 1-2 2 2 15 15 15 10 10 200 200 200 100 140 35 30 30-35 60-75 15-20 2 Ventilatie Pizza Lasagna Ovenschotel Lamsvlees Kip Tandvis Forel Chocoladetaart 1 1 1 1 1 1 1,5 1 2 3 3 2 2 2 2 3 15 10 10 10 10 10 10 10 220 180 180 180 180 180 180 160 20-35 30-35 20-30 40-45 60-75 50-55 55-60 50-60 3 Grill Tong en inktvis Inktvis en gamalen aan het spit Kabeljauw Groenten onder de grill 1 1 4 4 5 5 Max Max 8 4 1 1 4 3-4 5 5 Max Max 10 8-10 1 1,5 1 1 4 4 3 4 5 5 5 5 Max Max Max Max 15-20 25 7 20-25 1,5 1,5 2 2 5 5 200 200 55-60 40-45 4 Dubbele Grill Biefstuk Rostbief Hamburgers Tandvis Kip onder de grill 5 Dubbele hetelucht grill Gevulde inktvis N.B.: de kooktijden zijn slechts aanduidingen en kunnen variëren naar gelang uw eigen smaak. 15 Praktische raad voor het koken Het "5 koks" fornuis biedt vele mogelijkheden voor het koken van ieder type voedsel op de beste manier. De hitte kan gericht worden zoals men wil: van beneden, van boven of gelijkmatig, en met de gewenste intensiteit. Na verloop van tijd zult U leren dit veelzijdige apparaat op de beste wijze te gebruiken; deze tips zijn dan ook slechts enkele elementaire aanwijzingen, die U met Uw eigen ervaring zult aanvullen. Als u meer onderwarmte wilt, gebruik dan de onderste standen. Voor een heerlijk resultaat (vooral eend en wild) kunt u het vlees met spek bedekken en in de bovenste helft van de oven plaatsen. Voorverwarmen Als het nodig is de oven voor te verwarmen, zoals voor vrijwel alle gerechten die moeten rijzen, is het goed de ventileer-funktie te gebruiken, die in korte tijd de gewenste temperatuur bereikt met weinig energieverbruik. Daarna kunt U overgaan naar de funktie die het meest geschikt is voor het bepaalde gerecht. Taarten bakken Verwarm de oven altijd voor; wacht tot de voorverwarming klaar is, dit wordt aangegeven door het uitgaan van het rode controlelampje “E”. Open de ovendeur niet gedurende het bakken om te vermijden dat de taart of cake inzakt. Het deeg moet niet te vloeibaar zijn om de baktijd niet te verlengen. In het algemeen: Gelijktijdig koken op verschillende rekken Als U op verschillende rekken moet koken gebruikt U “geventileerd” die hiervoor de enige funktie mogelijkheid is. Men gebruikt de drie middelste rekken; de onderste en bovenste verdiepingen krijgen direkte warme lucht, wat verbranden teweeg kan brengen bij delicate gerechten. Als men tegelijkertijd drie verdiepingen gebruikt, blijft de middelste enigszins achter in het koken. Laat deze dus enige minuten langer in de oven. Als men een complete maaltijd in de oven heeft en men alle drie verdiepingen tegelijkertijd voor verschillende gerechten gebruikt, dan plaatst men het gerecht dat de minste warmte nodig heeft op de middelste verdieping (dit is meestal het dessert). Taart te droog Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C hoger is en maak de baktijd korter. Taart zakt in Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur met 10°C. Taart te donker bovenop Gebruik van de grill De multifunktionele oven biedt 3 verschillende mogelijkheden voor het grillen. Gebruik positie “grill” voor kleine hoeveelheden; het energieverbruik in deze positie is slechts 1200W en geeft een perfekt resultaat voor kleine porties zoals toast, worstjes enz... Plaats het voedsel in het midden onder de grill aangezien slechts het middelste gedeelte van het bovenelement in werking treedt; in de hoeken wordt het voedsel niet gegrilld. Positie “Dubbele grill” biedt de mogelijkheid om onder de hele oppervlakte van de grill te bakken. U kunt deze functie ook gebruiken aan het einde van de kooktijd van gerechten die bovenop gebruint moeten worden, b.v. voor een korstje op een macaronischotel of lasagna. Belangrijk: houdt bij het grillen de ovendeur dicht, men verkrijgt zo betere resultaten en bespaart energie (ongeveer 10%). Bij het grillen wordt aangeraden de thermostaatknop op maximum te zetten voor het beste resultaat van de grill, die is gebaseerd op het uitstralen van infrarode stralen. Dit sluit echter niet uit dat men de grill ook met lagere temperaturen kan gebruiken, door eenvoudigweg de thermostaatknop op de gewenste temperatuur in te stellen. Bij het gebruik van de grill plaatst u het ovenrek op de bovenste stand (zie kooktabel). Plaats een lekplaat op de onderste stand voor het opvangen van vet en voor het vermijden van walmen. Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een lagere temperatuur in en verleng de baktijd. Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur, verleng de baktijd. De taart komt niet uit de vorm Smeer de vorm goed in met boter en bestrooi hem met meel of paneermeel Ik heb op meerdere rekken gebakken en niet alle taarten zijn op hetzelfde punt Verlaag de temperatuur. Het is niet gezegd dat taarten die tegelijkertijd in de oven zijn gezet ook tegelijkertijd eruit moeten worden gehaald. Vlees en vis Het vlees moet minstens 1 kg. wegen zodat het niet uitdroogt. Gebruik lage temperaturen voor wit vlees, gevogelte en vis (150°C-175°C). Voor rood vlees dat van buiten goed gebakken is en de vleessappen van binnen vasthoudt begint u met een hoge temperatuur (200°C220°C) voor korte tijd, en vervolgens verlaagt u de temperatuur. In het algemeen geldt: hoe groter het braadstuk, hoe lager de temperatuur moet zijn en hoe langer de kooktijd. Plaats het vlees in het midden van het ovenrek met de lekplaat eronder. Plaats het ovenrek zodanig dat het vlees in het midden van de oven staat. 16 Instructies voor het gebruik van het keramische kookvlak Beschrijving Het keramische kookvlak heeft 4 stralingselementen, die zich onder het glas bevinden. De afbeelding geeft de posities van de warmtezone's aan, die rood worden als ze aan zijn. A. Kookzone's met stralingsplaten B. Controlelampjes overgebleven warmte, één voor iedere kookzone: deze geven de zone aan waar de temperatuur hoger dan 60°C is, ook nadat het verwarmingselement is uitgeschakeld. De pannen Voor de beste resultaten van uw kookvlak bestaan enkele fundamentele regels die u moet volgen bij het koken. • Op het keramische kookvlak kunnen alle mogelijke pannen gebruikt worden. Het is echter belangrijk dat de bodem perfect plat is; pannen met een dikke bodem verdelen de hitte beter. • Gebruik pannen met een doorsnede die de kookzone geheel bedekken teneinde alle beschikbare hitte te gebruiken. A A • Let erop dat de bodem van de pan altijd schoon en • B Beschrijving van de erwarmings-elementen De stralingselementen bestaan uit ronde weerstanden. Zij worden een aantal tientallen seconden nadat ze in werking zijn gesteld rood. Dankzij deze combinatie is de temperatuurverdeling optimaal over de gehele oppervlakte van de kookzone, terwijl de voordelen van de halogeenlampen behouden blijven. droog is voor goed contact en een lange duurzaamheid van het kookvlak zelf en van de pannen. Gebruik geen pannen die gebruikt zijn op gasfornuizen. De hitteconcentratie van de gasbrander kan de bodem van de pan enigszins vervormd hebben en zo krijgt u niet het gewenste resultaat als u deze pan op een keramisch kookvlak gebruikt. Instructies voor het gebruik van het electrische kookvlak De knoppen van de elektrische kookplaten van het kookvlak (I) De kookvlakken kunnen voorzien zijn van normale en snelle kookplaten in verschillende kombinaties (de snelle kookplaten hebben een rode stempel in het midden). Om warmteverlies en schade aan de kookplaten te vermijden moet men pannen gebruiken met platte bodems die niet kleiner zijn dan de doorsnee van de kookplaat. In tabel vindt u de correspondentie tussen de posities van de knoppen en het aangeraden gebruik hiervan. Positie 17 Normale of snelle plaat 0 Uit 1 Groenten en vis 2 Aardappelen (gestoomd), soep, capucijners, bonen 3 Doorkoken van grote hoevelheeden, minestroni enz. 4 Braden (medium) 5 Braden (hard) 6 Bruin bakken of snel aan de kook brengen Normaal onderhoud en reinigen van het fornuis Sluit de stroom af voordat u enige handeling uitvoert. Voor een lange duurzaamheid van het fornuis is het belangrijk dat dit regelmatig wordt schoongemaakt. Onthoud het volgende: · Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat. • de geëmailleerde delen worden met lauw water gewassen zonder schuurmiddelen of bijtende middelen die schade kunnen aanrichten. • roestvrij staal, als het lang in contact is met kalkhoudend water of sterke wasmiddelen (fosforhoudend), kan vlekken vertonen. Spoel met water en droog. Verwijder altijd geknoeid water. • De binnenkant van de oven wordt, liefst na ieder gebruik als hij nog lauw is, met een warm sop gewassen, afgespoeld en goed gedroogd; • ver mijd het ophopen van vuil of vet op het bedieningspaneel door het regelmatig schoon te maken. Gebruik een zachte spons of een zachte doek om het krassen van de geëmailleerde of roestvrije delen te vermijden. Reinigen van het kookvlak Voordat u gaat koken moet het kookvlak schoongemaakt worden met een vochtige doek om stof of overkooksel te verwijderen. Het kookvlak moet regelmatig worden schoongemaakt met een warm sopje. Af en toe zal het nodig zijn speciale producten voor keramische kookvlakken te gebruiken. Eerst moeten alle restjes overkooksel of vetspetters verwijderd worden met eens schrapertje, b.v. (niet bijgeleverd). Speciale producten voor het reinigen van keramisch glas Waar het te krijgen is Radeermesje of scheermesje Hobby-shop en Ijzerhandel Stahl-Fix SWISSCLEANER WK TOP Andere producten voor keramisch glas Huishoudwinkel Doe-het-zelf winkel Ijzerhandel Supermarkt Het vervangen van het ovenlampje • Sluit de stroom af met de schakelaar tussen oven en net of door de stekker uit het stopcontact te trekken; • Schroef het glazen kapje los; • Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw lampje dat hittebestendig is (300°C) en met de volgende kenmerken: - Spanning 230V - Vermogen 25W - Fitting E14 • Monteer het glazen kapje en sluit de stroom weer aan. Reinig het kookvlak als het lauw is. Gebruik een schoonmaakmiddel en keukenpapier, poets met een vochtige doek en droog. Aluminium folie, plastic voorwerpen of synthetische materialen die per ongeluk gesmolten zijn, zoals ook suiker of suikerhoudend voedsel, worden onmiddelijk van de nog warme kookzone verwijderd met een schraper tje. Speciale schoonmaakproducten vormen een doorzichtig laagje dat vuil afweert. Dit beschermt het oppervlak ook van eventuele schade door suikerhoudend voedsel. Gebruik in geen geval schurende sponzen of schuurmiddelen, noch chemisch aggressieve middelen zoals oven-spray of vlekverwijderende producten. 18
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Indesit K 6C7 M de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor