55
De verschillende functies van de oven worden gekozen door
middel van de knoppen op het bedieningspaneel.
Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven
ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maxi-
mum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd verlo-
pen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De geur
die men soms gedurende deze handeling waarneemt is te
wijten aan het verdampen van de middelen die gebruikt worden
om de oven te beschermen gedurende het tijdsverloop tussen
de productie en het installeren van het product.
Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvan-
gen van vet en vleessappen op de laagste stand in de oven,
alleen als u onder de grill bakt of het braadspit (slechts op
enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle andere soorten
van koken nooit de laagste stand gebruiken of voorwerpen
op de bodem van de oven plaatsen terwijl de oven aan is,
aangezien dit het email kan beschadigen. Plaats altijd uw
ovenschotels, aluminiumfolie en dergelijken op het bijgeleverde
rek, dat u in de gleuven van de oven steekt.
De ovenknoppen
De oven verenigt in één enkel apparaat de voordelen van de
traditionele ovens met natuurlijke convectie: "statisch", met
de voordelen van de moderne hetelucht-ovens: "Hetelucht"
Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige en
veilige wijze kunt kiezen tussen 5 verschillende manieren
van koken. U kiest de verschillende functies door middel van
de keuzeknop "N" en de thermostaatknop "M" op het
bedieningspaneel.
"Ontdooi" oven
Positie thermostaatknop “M”: waar u maar wilt
De ventilator achter in de oven doet de lucht op
kamertemperatuur circuleren. E' Dit is aangewezen voor het
ontdooien van ieder soort etenswaren, maar speciaal voor
fijne gerechten die geen hitte verdragen zoals: ijstaart,
roomtaarten, vruchtentaarten. De normale ontdooitijd wordt
met deze methode ongeveer gehalveerd. Bij vlees, vis of
brood kunt u de tijd versnellen door de functie "multikoken"
te gebruiken en op een temperatuur 80° - 100°C in te stellen.
Statische oven
Positie thermostaatknop “M”: Tussen 50°C en Max.
In deze stand gaan de twee onderste en bovenste
verwarmingselementen aan. Dit is de klassieke,
ouderwetse oven, die verheven is tot een uitzonderlijk
niveau van temperatuurverspreiding en energiebesparing.
De traditionele oven blijft onovertroffen voor ovenschotels
zoals b.v.: kool met varkensribben, stokvis op zijn Spaans,
rijst met kalfsvlees enz.... Uitstekende resultaten krijgt u
bij het koken van vleesgerechten zoals: gestoofd vlees,
goulash, gevogelte, varkenshaas enz...die langzaam gaar
gekookt en bedropen moeten worden. Het is ook het beste
systeem voor het bakken van taarten en koekjes,
gestoofde vruchten en voor het koken in speciaal voor de
oven geschikte pannen. Bij het koken in de statische oven
gebruikt u slechts één ovenstand, aangezien met meer
ovenstanden in gebruik de temperatuur slecht verdeeld zou
zijn. Bij gebruik van meerdere roosters kunt u de
hoeveelheid warmte tussen de bovenste stand en de
onderste stand tegen elkaar afwegen. Als meer boven- of
onderwarmte vereist is, zet u de schotel hoger of lager in
de oven.
Hetelucht-oven
Positie thermostaatknop “M”: Tussen 50°C en Max.
De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator gaat
werken. Aangezien de warmte in de hele oven constant en
gelijkmatig is, zorgt de lucht dat de gerechten op gelijkmatige
wijze gekookt en gebakken worden. U kunt ook verschillende
gerechten tegelijkertijd koken mits de kooktijden gelijk zijn.
Het is mogelijk 2 rekken tegelijk te gebruiken volgens de
aanwijzingen in de paragraaf "Tegelijkertijd op meerdere
niveaus koken".
Deze functie is vooral geschikt voor gegratineerde gerechten
of gerechten die een nogal lange kooktijd nodig hebben, b.v.:
lasagna, macaronischotel, gebraden kip met aardappels enz...
Goede resultaten krijgt u ook met braadstukken, aangezien
de verspreiding van de temperatuur het mogelijk maakt lagere
temperaturen te gebruiken, wat ervoor zorgt dat minder
vleessappen verloren en waardoor het braadstuk mals blijft
en minder aan gewicht verliest... De hetelucht-oven is vooral
bijzonder goed voor het stoven van vis, waarbij slechts weinig
kruiden en andere toevoegingen nodig zijn zodat de vorm en
smaak van de vis bewaard blijft.
Desserts: Dessert: uitstekend geschikt voor cakes die
moeten rijzen. .
De functie "hetelucht" kan ook worden gebruikt voor het
snel ontdooien van vlees, vis, brood, met een temperatuur
van 80°C. Voor het ontdooien van meer kwetsbare
gerechten zet u de temperatuur op 60°C of u gebruikt alleen
het circuleren van de koude lucht, thermostaat op 0°C.
Oven "boven"
Positie thermostaatknop “M”: Tussen 50°C en Max.
Het bovenste verwarmingselement gaat aan.
Deze functie kan worden gebruikt voor het afmaken van een
gerecht.
Grill
Positie thermostaatknop “M”: Tussen 50°C en Max.
Het centrale verwarmingselement aan de bovenkant gaat aan
en het braadspit gaat werken.
De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van het
vlees onmiddellijk zodat er geen vocht verloren gaat en de
binnenkant mals blijft. Het koken onder de grill is vooral aan te
raden voor gerechten die een hoge temperatuur aan de buitenkant
nodig hebben: biefstuk, entrecôte, filet, hamburger etc...
Kook met de ovendeur dicht.
U vindt enkele voorbeelden in de tabel "Praktische raadgevingen
voor het koken".
Hetelucht-grill
Positie thermostaatknop “M”: Tussen 50°C en Max.
Het bovenste verwarmingselement gaat aan en de ventilator
gaat werken.
Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill
gecombineerd met de circulatie van de lucht in de oven.
Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden;
de warmte dringt gemakkelijker door naar de binnenkant. U
verkrijgt uitstekende resultaten met de hetelucht grill bij het
bereiden van vlees aan de spies, worstjes, spareribs,
lamskoteletten, kip, kwartel, varkenshaas enz...
Houd bij het koken "au gratin" de ovendeur dicht.
Gratineren is perfect voor het bereiden van zaagbaars, tonijn,
zwaardvis, gevulde inktvis enz... .
Instructies voor het gebruik