Documenttranscriptie
Inhoudsopgave
1
2
3
4
5
6
NL
7
8
9
10
Voor uw veiligheid ...................................................63
Technische gegevens .............................................70
Overzicht en inbegrepen onderdelen ......................71
Opstellen van de oven ............................................72
De oven voor de eerste keer gebruiken ..................73
Voedsel bereiden in de oven ..................................74
6.1 De bakplaat of het rek gebruiken ....................74
6.2 De draaispit gebruiken ....................................76
De oven reinigen .....................................................78
7.1 Na het gebruik.................................................79
7.2 Behuizing en bedieningspaneel reinigen
(indien nodig) ..................................................79
Probleemopsporing .................................................80
Garantieverklaring...................................................81
Conformiteit.............................................................81
Geachte klant,
Wij wensen u veel plezier en voldoening met dit SEVERIN kwaliteitsproduct
en danken u voor uw vertrouwen.
Meer dan 120 jaar is het merknaam SEVERIN synoniem voor consistentie,
Duitse kwaliteit en ontwikkelingskracht. Elk apparaat is met grote zorg
geproduceerd en grondig getest.
Met spreekwoordelijke 'Sauerlandse' grondigheid, precisie en eerlijkheid,
heeft het familiebedrijf - in Sundern, Duitsland – met innovatieve producten
wereldwijd klanten aangetrokken sinds de oprichting van het bedrijf in 1892.
Met zijn acht productgroepen - koffie, ontbijt, keuken, BBQ huishoudelijk,
vloerverzorging, persoonlijke verzorging en koelen en invriezen biedt SEVERIN meer dan 250 producten, echt een uitgebreid assortiment van
kleine elektrische apparaten, met het juiste product voor elke gelegenheid.
Maak kennis met het brede SEVERIN productassortiment en bezoek onze
website
www.severin.de of www.severin.com.
Uw SEVERIN team
62
1
Voor uw veiligheid
Volg altijd de instructies voor gebruik op.
Lees de instructies alstublieft goed door voordat
de grill/bakoven wordt gebruikt en bewaar deze
op een veilige plek. Als de oven aan derden
wordt overgedragen dan moeten deze instructies
meegeleverd.
Het niet naleven van de instructies kan resulteren in
ernstig persoonlijk letsel of schade aan de oven.
Belangrijke veiligheidsinformatie buiten de inhoud
van Hoofdstuk 1 wordt duidelijk gemarkeerd, zoals
hieronder, en moet altijd opgevolgd worden om
ongelukken en schade aan de oven te voorkomen:
WAARSCHUWING
Duidt op informatie die opgevolgd moet worden om ernstig
persoonlijk letsel of overlijden te voorkomen.
LET OP
Geeft informatie aan die opgevolgd moet worden om
schade aan het apparaat te voorkomen.
TIP
Geeft tips en andere bruikbare informatie.
Brandgevaar
Voedsel, en specifiek het vet wat erin zit, kan vlam
vatten. Er is in principe, altijd het risico van brand als
het apparaat ingeschakeld staat:
• Zorg ervoor dat het apparaat niet geplaatst of
gebruikt wordt nabij brandbare materialen (bijv.
gordijnen, overgordijnen).
• Plaats de oven niet op een gemakkelijk
ontvlambaar oppervlak (bijv. papieren
handdoeken). Het mag alleen gebruikt worden op
hittebestendige oppervlakken.
• De oven mag niet in een kast geïnstalleerd of
gebruikt worden.
• Gebruik de oven niet op warme oppervlakken
of nabij hittebronnen (bijv. kookplaten, gas
vlammen).
• Plaats geen voorwerpen bovenop de oven.
• Laat de oven tijdens gebruik niet onbeheerd
achter.
• Laat het netsnoer niet in aanraking komen met
warme delen van het apparaat.
63
NL
NL
• Oververhitte olie of vet kan ontbranden. Laat geen
olie of vet op de hete verwarmingselementen
druipen (bijv. als de bakplaat te vol is).
• Berg nooit brandbare voorwerpen in de grill/
bakoven op.
• Probeer geen voedsel in de oven te bereiden
waar 100% alcohol in zit. Alcohol dampen zullen
waarschijnlijk ontbranden in de oven.
• Gebruik de oven nooit zonder kruimelblad.
• Nooit proberen eten te bereiden op het
kruimelblad.
• Mocht er toch brand ontstaan, de brand blussen
door de vlammen te smoren. Koppel het apparaat
los van de netvoeding. Voorzichtig: Gebruik
onder geen enkele omstandigheid water om te
blussen.
64
Gevaar voor bepaalde categorieën van personen
Er is een verhoogd risico voor letsel aan kinderen en
personen met verminderde capaciteiten:
• Deze oven mag gebruikt worden door kinderen
(tenminste 8 jaar oud) en door personen met
verminderde fysische, zintuiglijke of mentale
bekwaamheden, of gebrek van ervaring en
kennis, wanneer deze onder begeleiding zijn of
instructies ontvangen hebben over het gebruik
van dit apparaat en volledig de gevaren en
veiligheidsvoorschriften begrijpen.
• Kinderen mogen niet met de oven spelen.
• Kinderen mogen niet worden toegestaan om
schoonmaak of onderhoud werk aan het apparaat
te doen.
• Het apparaat en het snoer moeten altijd goed
weggehouden worden van kinderen jonger dan 8
jaar.
• Waarschuwing: Houdt kinderen weg van
inpakmateriaal, daar deze een bron van gevaar
zijn b.v. door verstikking.
• Personen met sensitiviteit stoornissen, vooral
personen met verminderde sensitiviteit voor
verschillen in temperatuur, moeten beslist extra
voorzichtig zijn bij het gebruiken van het apparaat.
Juist gebruik
De oven mag alleen gebruikt worden voor het
koken, verwarmen of opwarmen van etenswaren.
Alleen de originele toebehorende delen (bakplaat,
bakrek, draaispit, pizzasteen) mogen in het apparaat
geplaatst worden.
Deze grill/bakoven is bestemd voor huishoudelijk of
gelijkwaardig gebruik, zoals
• door personeel in winkels, kantoren en andere
soortgelijke werkomgevingen,
• door klanten in hotels, motels enz. en
gelijkwaardige accommodaties,
• in agrarische instellingen,
• in bed and breakfast gasthuizen.
Elk ander gebruik moet beschouwd worden als
onjuist en kan leiden tot persoonlijk letsel of
materiële schade.
65
NL
NL
Onjuist gebruik
Elektriciteit
• Gebruik de oven niet om eten te bereiden wat
waarschijnlijk de verwarmingselementen of de
binnenkant van de oven zal raken.
• Deze grill/bakoven is niet geschikt voor
gebruik met een externe tijdklok of een apart
afstandsbediening systeem.
• De oven is niet bestemd voor het drogen van
kleding of een ander soort object of keukengerei.
• De oven mag alleen gebruikt worden met het
kruimelblad wat op de juiste wijze onder de
verwarmingselementen geplaatst is.
• Gebruik de oven niet om eten te verwarmen wat
nog in afgesloten blikjes zit.
• Als er voedsel bereidt wordt wat vermoedelijk
zal expanderen (bijv. gistdeeg), zorg er
dan voor dat er voldoende afstand is tot de
verwarmingselementen (zie ook Hoofdstuk 4
'Opstellen van de oven').
• Het apparaat mag niet gebruikt worden als
elektrische verwarming.
Het apparaat werkt op elektriciteit, dus is er altijd
het risico van een elektrische schok. De volgende
voorzorgsmaatregelen moeten daarvoor getroffen
worden:
• Deze oven mag alleen worden aangesloten op
een, volgens de voorschriften geïnstalleerd,
geaard veiligheid stopcontact (minimale zekering
waarde 10 A).
• Zorg ervoor dat de op het typeplaatje aangegeven
spanning overeenkomt met de netspanning.
• Het netsnoer niet knikken of afklemmen. Houdt
het snoer en de oven zelf goed uit de buurt van
hittebronnen (bijv. kookplaten, gasvlammen).
• Bij het uitnemen van de stekker uit het
stopcontact, nooit aan het netsnoer trekken; altijd
aan de stekker zelf trekken. De oven niet aan zijn
netsnoer optillen.
66
• De oven niet in water of een andere vloeistof
onderdompelen, niet schoonmaken onder
de kraan en niet in de vaatwasser plaatsen.
De bakplaat, het bakrek, de draaispit en de
handgrepen zijn als apart onderdeel echter wel
waterbestendig.
• Gebruik geen stoomreiniger voor het
schoonmaken van de oven.
• De stekker niet aanraken met natte handen.
• Gebruik deze oven niet buitenshuis.
• Gebruik geen metalen voorwerpen voor het
verwijderen van etensresten aan de binnenkant
van de oven. Het apparaat altijd eerst van de
netvoeding loskoppelen, en dan een stomp
houten gereedschap gebruiken.
• Zolang het aangesloten zit op het lichtnet, staat
er spanning op delen in het apparaat, zelfs als hij
uitgeschakeld is.
• Verwijder na gebruik altijd de stekker uit het
stopcontact.
• In geval van nood of een storing, de oven
onmiddellijk van het lichtnet loskoppelen. Zog
er daarom voor dat de stekker van het apparaat
bereikbaar is en te allen tijde uit het stopcontact
genomen kan worden.
• Neem altijd de stekker uit het stopcontact voordat
er schoonmaak of onderhoudswerkzaamheden
verricht worden.
• Probeer niet het apparaat te openen of te
demonteren en probeer niet technische
veranderingen te verrichten.
67
NL
Hete oppervlakken en heet vet
NL
Als de oven aangeschakeld staat en ook na
gebruik, kan de temperatuur van de bereikbare
oppervlakken extreem hoog zijn. Er is ook gevaar
voor brandwonden veroorzaakt door heet voedsel:
• Raak de hete oppervlakken binnenin of de
verwarmingselementen onder geen enkele
omstandigheid aan.
• Plaats nooit je hand in de oven als deze
ingeschakeld staat. Gebruik altijd de handgrepen
die geleverd zijn voor de bakplaat, het rek en de
draaispit om het eten eruit te halen. Indien nodig
de ovenhandschoenen gebruiken.
• Raak nooit de buitenkant van de oven aan als
deze in gebruik is.
• Als de oven aanstaat, alleen de deurgreep of het
bedieningspaneel aanraken.
• Wees voorzichtig bij het openen van de deur
omdat er hete stoom kan ontsnappen.
68
• Voorzichtig: Giet nooit water of een ander soort
vloeistof in de hete binnenkant omdat dit hete
waterdamp zal veroorzaken.
• Draag of verplaats de oven niet tijdens gebruik.
• Raak geen metalen delen of de
verwarmingselementen aan direct na het gebruik.
• Na gebruik tenminste 30 minuten wachten
voordat het kruimelblad verwijderd wordt.
Voorzichtig: Vet blijft een heel lang heet en
mag eigenlijk niet aangeraakt worden totdat het
volledig is afgekoeld.
Slechte hygiëne
Gevaar voor beschadiging van de oven
Slechte hygiëne kan resulteren in het ontstaan van
bacteriën in de oven:
• Het kruimelblad moet regelmatig geleegd en
schoongemaakt worden.
• Laat geen eten in de oven achter als het apparaat
niet in gebruik is.
Er bestaat ook een gezondheidsrisico wanneer er
ongeschikte schoonmaakmiddelen worden gebruikt:
• Alleen voeding vriendelijke schoonmaakmiddelen
mogen gebruikt worden voor het schoonmaken
van de afzonderlijke onderdelen die met het
voedsel in contact gekomen zijn.
Onjuist gebruik van de oven kan schade
veroorzaken:
• Plaats de oven altijd op een droog, vlak, antislip
en hittebestendig oppervlak.
• Plaats de oven niet op een heet oppervlak of
dichtbij een sterke hittebron.
• Laat het netsnoer niet vrij of over de rand van een
tafel hangen.
• Gebruik geen schoonmaakmiddelen of
gereedschap behalve datgene wat in de
schoonmaak instructies voor de oven
gespecificeerd wordt.
• Voordat het apparaat opgeborgen wordt, eerst
de stekker uit het stopcontact nemen en de oven
helemaal af laten koelen.
69
NL
Bij een defect aan het oven
NL
Een defecte oven kan schade en letsel veroorzaken:
• Voordat de oven gebruikt wordt deze eerst
controleren op beschadiging. Wanneer u
transportschade ziet, graag contact opnemen met
de verkoper waar het product gekocht is.
• Gebruik nooit een defecte oven. Gebruik nooit
een oven nadat deze gevallen is.
• Als het netsnoer van de oven beschadigd is,
moet deze vervangen worden door de fabrikant,
hun klantenservice of een ander gekwalificeerd
persoon om zodoende gevaar te voorkomen.
• Het apparaat bevat geen onderdelen die u zelf
kunt onderhouden of repareren. Reparaties
mogen alleen uitgevoerd worden door SEVERIN
Service.
2
Technische gegevens
Categorie en type apparaat
Grill/bakoven, TO2061
Voltage
220–240 V~, 50/60 Hz
Vermogen/energieverbruik
ca. 1500 W
Afmeting (B x H x D)
440 mm x 292 mm x 385 mm
Gewicht
5.87 kg
5-standen schakelaar
UIT
Bovenwarmte
Bovenwarmte met draaispit
Bovenwarmte en onderwarmte
Onderwarmte
Instelbare bedrijfsduur
01:00 – 60:00 min.
Instelbare temperatuur
100 – 230 °C
Speciale markeringen
VOORZICHTIG - Heet oppervlak. Laat het
apparaat en zijn componenten afkoelen.
Niet weggooien bij het huisvuil.
Dit product komt overeen met de bindende
CE etikettering voorschriften.
70
3
Overzicht en inbegrepen onderdelen
Pos.
De grill/bakoven in een oogopslag
2
3
4
1
7
12
8
11
10
1
niet zichtbaar:
• 2 bovenwarmte elementen
• 2 onderwarmte elementen
2
Grill/bakoven
3
Oven deur
4
Deurgreep
5
Bedieningspaneel (zie blz. 72)
6
Bakrek
7
Bakplaat
8
Kruimeblad
9
Handgreep draaispit
10
Draaispit met voedsel klem
11
Bakrek en handgreep voor plaat
12
Pizzasteen
5
6
9
Omschrijving/functie
NL
Afb. 1: De grill/bakoven en zijn toebehorende delen - Overzicht
71
4
Het bedieningspaneel in detail
Opstellen van de oven
WAARSCHUWING
Brandgevaar! De hitte die de oven uitstraalt is
voldoende sterk om brandbare voorwerpen in de
omgeving te laten ontbranden.
1
2
– De oven mag niet in een kast geïnstalleerd of
gebruikt worden.
3
– De oven mag niet direct onder een kast of plank
geïnstalleerd worden.
– Een voldoende minimale afstand tot alle
apparaten, uitsteeksels, plafond of andere
voorwerpen moet gehandhaafd worden.
4
NL
Afb. 2: Bedieningspaneel in detail
Pos.
1
Indicatielampje
(aan terwijl de oven ingeschakeld is)
2
Temperatuur regelaar
(100 – 230 °C)
3
5-standen schakelaar
•
UIT
Bovenwarmte
•
Bovenwarmte met draaispit
•
Boven en onderwarmte
•
Onderwarmte
•
4
72
Omschrijving/functie
Timer
(01:00 – 60:00 min.)
Zorg altijd voor voldoende ventilatie om het apparaat heen. Het apparaat
moet daarom opgesteld worden op een plek die voldoet aan de volgende
vereisten:
• dichtbij een geaard stopcontact (minimaal gezekerd voor 10 A),
•
horizontaal geplaatst en beschermd tegen schokken en vibratie,
•
hittebestendig
•
op ruime afstand van verwarmde of brandbare oppervlakken en
voorwerpen (> 1 m)
De volgende minimale afstanden tot muren of andere voorwerpen moet
gehandhaafd blijven:
• Zijkanten: 12 cm
•
Achterkant: 12 cm
•
Bovenkant: 30 cm
5
De oven voor de eerste keer gebruiken
Voordat de grill/bakoven voor de eerste keer met voedsel gebruikt wordt,
moet hij leeg gebruikt worden, d.w.z. zonder voedsel. Dit helpt om de
geurtjes te laten verdwijnen.
6. Wacht tot de vooraf ingestelde tijd verstreken is, en er een
geluidssignaal hoorbaar is.
Ü De verwarmingselementen zullen zichzelf uitschakelen.
1. Stel de oven op zoals beschreven in Hoofdstuk 4 'Opstellen van de
oven'.
WAARSCHUWING
Brandgevaar! Overgebleven verpakking of andere
overgebleven materialen kunnen ontbranden.
– Verwijder voor het gebruik alle
verpakkingsmaterialen. Zorg er ook voor dat alle
verpakkingsmaterialen in de binnenkant van de
oven eruit gehaald worden.
NL
2. Steek de stekker in een geschikt stopcontact.
3. Zet de temperatuurregelaar op 200 °C.
4. Draai de 5 standen schakelaar naar zijn
onderwarmte).
stand (boven/
5. Stel de timer in op 10 minuten.
Ü De oven begint met het voorverwarmen.
Ü De luchtcirculatie start automatisch.
Ü Een zacht tikkend geluid van de timer is hoorbaar.
TIP:
Wanneer het apparaat voor de eerste keer
ingeschakeld wordt, ontstaat er een licht geur. Dit is
normaal en zal van zeer korte duur zijn.
Zorg voor voldoende ventilatie.
73
6
Voedsel bereiden in de oven
TIP:
Selecteren van het warmte niveau
WAARSCHUWING
Brandgevaar! Voedselresten binnenin de oven
worden zeer warm en kunnen gaan branden, vooral
als het voedsel een hoog vetgehalte heeft.
– Zorg ervoor dat de binnenkant, vooral de
verwarmingselementen, en alle toebehorende
delen vrij zijn van voedselresten.
– Maak de verontreiniging schoon zoals
beschreven in Hoofdstuk 7 'De oven reinigen'.
NL
– Mocht er rook gedetecteerd of geroken worden
dan moet de oven onmiddellijk uitgeschakeld
worden: gewoon de 5 standen schakelaar naar
zijn stand (UIT) draaien.
Voor het koken van eten kunt u kiezen uit 4 warmte niveaus:
•
Bovenwarmte (alleen de 2 bovenwarmte elementen worden
ingeschakeld)
•
Bovenwarmte met draaispit (alleen de bovenwarmte elementen
worden geactiveerd en de aandrijving van de draaispit wordt
ingeschakeld)
•
Boven en onderwarmte (alle verwarmingselementen worden
ingeschakeld)
•
Onderwarmte (alleen de 2 onderwarmte elementen worden
ingeschakeld)
Het meest geschikte warmte niveau is grotendeels
afhankelijk van het soort voedsel wat gekookt
gaat worden. De onderstaande kooktijden zijn
daarom bij benadering. Neem daarom altijd de
kookinstructies van de fabrikant in acht.
Voedsel
Temperatuur/warmte niveau
Kip
(draaispit)
180 °C
Pizza
(diep gevroren)
200 °C
Toast Hawaii
220 °C
Baguette
(diep gevroren)
200 °C
Kooktijd
60 min.
9 – 10 min.
10 – 14 min.
14 – 15 min.
6.1 De bakplaat of het rek gebruiken
1. Zorg ervoor dat het kruimelblad goed geplaatst is onder de twee
onderwarmte elementen.
2. Zorg ervoor dat het apparaat aangesloten is op het lichtnet.
3. Gebruik de temperatuurregelaar om de gewenste temperatuur in te
stellen.
74
TIP:
Voorverwarmen van de oven
Afhankelijk van het recept, kan het nodig zijn
de oven voor te verwarmen vóór het werkelijke
kookproces. Als de kookinstructies niet specifiek
voorverwarmen vereisen, sla dan stap 4 - 6. over.
4. Selecteer het boven/onderwarmte warmte niveau
.
5. Stel de timer in op 10 minuten.
Ü De oven begint met voorverwarmen.
Ü De luchtcirculatie start automatisch.
Ü Een zacht tikkend geluid van de timer is hoorbaar.
6. Wacht totdat de vooraf ingestelde tijd verstreken is en er een
geluidssignaal hoorbaar is.
Ü Het voorverwarmen is nu voltooid.
7. Plaats het eten op de bakplaat of op het rek.
TIP:
Om te voorkomen dat vet en andere vloeistoffen
tegen de binnenkant gaat druipen, altijd de bakplaat
gebruiken tijdens het bereiden van eten met een
hoog vetgehalte.
TIP:
Voor optimale bak resultaten, altijd de pizzasteen
gebruiken voor het maken van pizza’s.
– Plaats de pizzasteen met de pizza erop in het
midden van het bakrek.
– Om te voorkomen dat er vet of gesmolten kaas
tegen de binnenkant druipt, ervoor zorgen dat
het deeg de steen niet overlapt.
8. Schuif het bakrek of de plaat in de geleiding sleuven en sluit de deur.
TIP:
U kunt ook twee gerechten tegelijkertijd bereiden
door het bakrek en de bakplaat in verschillende
sleuven te plaatsen. De kooktijd kan hierdoor wel
langer worden.
NL
9. Stel het gewenste warmte niveau in.
10. Gebruik de timer om de gewenste kooktijd te selecteren.
Ü De oven begint met het voorverwarmen.
Ü De luchtcirculatie start automatisch.
Ü Een zacht tikkend geluid van de timer is hoorbaar.
11. Tijdens het koken:
regelmatig de bruiningsgraad controleren door het venster van de oven
deur. Als het resultaat naar tevredenheid is, de 5 standen schakelaar
terugdraaien naar zijn (UIT) stand.
12. Wacht anders totdat de vooraf geprogrammeerde tijd verstreken is, en
een geluidssignaal hoorbaar is.
Ü Het kookproces is voltooid.
Ü De verwarmingselementen zullen zichzelf uitschakelen.
75
Het eten uitserveren
WAARSCHUWING
Gevaar voor brandwonden: De oven, het bakrek en
het blad zijn na gebruik nog steeds zeer warm.
– Gebruik de deurgreep om de oven te openen.
Houd je hoofd en lichaam goed op afstand
van de gevarenzone omdat er hete stoom kan
ontsnappen.
– Gebruik altijd de meegeleverde hangreep voor
de plaat en rek om het eten eruit te nemen.
– Raak de binnenkant van de oven niet aan bij het
uitnemen van het eten.
NL
– Indien nodig, ovenhandschoenen gebruiken.
1. De deur langzaam openmaken.
2.
Plaats het lagere gedeelte van de handgreep in het
midden van het rek of de rand van de plaat, zover
als hij gaat. De handgreep grijpt nu veilig de plaat of
het rek.
3. Verwijder voorzichtig de bakplaat of het rek met de handgreep.
4. Zet het rek of de plaat neer op een hittebestendige ondergrond.
WAARSCHUWING
Gevaar voor brandwonden: Het gekookt eten is
zeer warm.
– Raak het eten niet aan met blote handen.
– Indien nodig, voldoende af laten koelen voordat
er geserveerd wordt.
76
5. Neem het eten van het rek of de plaat en maak het gerecht af volgens
uw recept voordat het geserveerd wordt.
6. Haal na het gebruik van de oven altijd de stekker uit het stopcontact.
7. Als u niet van plan bent de oven dezelfde dag weer te gebruiken:
• Wacht tenminste 30 minuten totdat hij is afgekoeld naar
kamertemperatuur.
•
Maak de afzonderlijke delen schoon (zie Hoofdstuk 7 'De oven
reinigen' op pagina 78).
6.2 De draaispit gebruiken
Wanneer de draaispit gebruikt wordt, worden alleen de bovenwarmte
elementen geactiveerd, omdat vet omlaag op de onder elementen kan
druipen. De draaispit zorgt voor het soepel en gelijkmatig draaien van het
eten aan het spit.
WAARSCHUWING
Brandgevaar! Voedsel met een hoog vetgehalte
kan ontbranden bij aanraking van de warmte
elementen.
– Bij het selecteren of bereiden van het eten voor
het koken, ervoor zorgen dat het niet te groot
is voor de binnenkant van de oven. Laat het
voedsel niet in aanraking komen met de boven
of onderwarmte elementen.
– Om direct contact met de warmte elementen
te voorkomen, moeten uitstekende delen
(bijv. kippenvleugels) vastgezet worden met
een tandenstoker, een stukje touw of andere
geschikte methodes.
1. Zorg ervoor dat het kruimelblad goed geplaatst is onder de twee
onderwarmte elementen.
2. Zorg ervoor dat het apparaat aangesloten zit op het lichtnet.
3. Prik het eten wat gekookt moet worden aan de spit, en zorg ervoor dat
deze door het midden gaat. Dit om er zeker van te zijn dat het eten
op voldoende afstand zit van de zijkanten van de oven en warmte
elementen.
4. Gebruik de klemmen om het voedsel in het midden van de spit vast te
zetten.
5. Plaats de spit in de corresponderende ophangingen binnenin de oven:
Schuif het spit eindstuk met aandrijf kant in de
aandrijf opening aan de rechterkant.
10. Tijdens het koken:
Regelmatig de bruiningsgraad controleren door het venster van de
deur. Als het resultaat naar tevredenheid is, de 5 standen schakelaar
terugdraaien naar zijn (UIT) stand.
11. Wacht tot de vooraf ingestelde tijd verstreken is en het geluidssignaal
hoorbaar is.
Ü De verwarmingselementen schakelen zichzelf automatisch uit.
Ü De draaispit stopt met draaien.
Het eten uitserveren
Plaats nu het vrijlopend eindstuk in zijn
draagbeugel aan de andere kant.
– Gebruik de deurgreep om de oven open te
maken.
– Gebruik altijd de juiste handgreep om de spit
eruit te halen.
6. Sluit de deur van de oven.
– Raak de binnenwanden niet aan tijdens het
uitnemen van het eten.
7. Stel de temperatuur in op het vereiste niveau.
8. Draai de 5 standen schakelaar naar zijn
draaispit).
NL
WAARSCHUWING
Gevaar voor brandwonden: De oven en draaispit
zijn na het gebruik nog zeer warm.
stand (bovenwarmte met
9. Stel de timer in op de benodigde kooktijd.
Ü De bovenwarmte elementen zijn nu ingeschakeld.
Ü De luchtcirculatie start automatisch.
Ü De draaispit gaat draaien.
Ü Een zacht tikkend geluid van de timer is hoorbaar.
– Indien nodig, ovenhandschoenen gebruiken.
12. De deur langzaam openmaken.
13. Duw de handgreep voor de spit voorzichtig onder de spit. Zog ervoor
dat de twee draagbeugels verbinden met de twee corresponderende
uitsparingen op de spit.
14. Neem nu als volgt de spit er voorzichtig met de handgreep uit:
• Eerst aan de linkerkant van de oven de spit uit zijn uitsparing tillen.
•
Neem dan het aandrijf eind van de spit aan de rechterkant eruit.
77
15. Zet dan de spit, met het eten erop, neer op een hittebestendige
ondergrond.
WAARSCHUWING
Gevaar voor brandwonden: Het eten aan de spit zal
zeer warm zijn.
– Raak het eten niet aan met blote handen
– Gebruik geschikt gerei om het eten van de spit
af te halen.
– Indien nodig, het eten voldoende af laten koelen
voordat het geserveerd wordt.
NL
16. Neem het eten voorzichtig van de spit af. Voordat het geserveerd wordt,
het gerecht volgens uw recept bereiden.
17. Haal na het gebruik van de oven altijd de stekker uit het stopcontact.
18. Als u niet van plan bent de oven dezelfde dag weer te gebruiken:
• Wacht tenminste 30 minuten totdat hij afgekoeld is tot
kamertemperatuur.
•
Maak de afzonderlijke delen schoon (zie Hoofdstuk 7 'De oven
reinigen' op pagina 78).
7
De oven reinigen
WAARSCHUWING
Gevaar voor brandwonden
– Voordat er schoongemaakt wordt: de oven UIT
schakelen , de stekker uit het stopcontact
halen en de oven met zijn delen volledig laten
afkoelen (tenminste 30 minuten).
WAARSCHUWING
Risico op persoonlijk letsel en schade aan de oven
– De oven nooit in water onderdompelen.
– Gebruik geen stoomreiniger in de oven.
WAARSCHUWING
Er bestaat ook een gezondheidsrisico wanneer
er ongeschikte schoonmaakmiddelen worden
gebruikt.
– Alleen voeding vriendelijke
schoonmaakmiddelen mogen gebruikt worden
voor het schoonmaken van de afzonderlijke
onderdelen die met het voedsel in contact
gekomen zijn.
LET OP
Gebruik geen schuurmiddelen, agressieve
schoonmaakmiddelen of hulpmiddelen die krassen
op het oppervlak kunnen veroorzaken.
78
7.1 Na het gebruik
De oven en alle toebehorende delen moeten na elke cyclus van gebruik
gereinigd worden:
WAARSCHUWING
Brandgevaar! Voedselresten binnenin de oven,
vooral op de verwarmingselementen, worden zeer
warm als de oven weer gebruikt wordt en deze
kunnen zelfs vlam vatten.
– Altijd de binnenkant en de
verwarmingselementen schoonhouden.
1. Eventuele overgebleven voedselresten of gemorste vloeistof in de
binnenkant of op de verwarmingselementen kunnen verwijderd worden
met een vochtige doek. Bakspetters kunnen eerst met water doorweekt
worden om het verwijderen te vergemakkelijken.
2. Het rek, de plaat en spit moeten als volgt worden gereinigd:
• Verwijder eerst alle voedselresten met een vochtige doek.
•
Reinig de onderdelen onder de kraan met een mild afwasmiddel of
in de vaatwasser.
4. Reinig het kruimeblad.
• Neem het blad uit de oven.
•
Eerst een droge doek gebruiken om de ergste vet restanten te
verwijderen.
•
Reinig het blad onder de kraan met een mild afwasmiddel of in de
vaatwasser.
5. Maak de binnenkant van het ovenvenster schoon met een vochtige
doek.
6. Na het schoonmaken, alle onderdelen en de oven zelf goed afdrogen
met een theedoek.
7.2 Behuizing en bedieningspaneel reinigen (indien
nodig)
1. Reinig de behuizing van de oven inclusief het bedieningspaneel met een
licht vochtige pluisvrije doek.
2. Als dit niet voldoende is, wat mild afwasmiddel op het vochtige doekje
doen.
3. Afdrogen met een droge doek.
3. De pizzasteen moet elke keer na gebruik schoongemaakt worden.
LET OP
De pizzasteen is niet vaatwasserbestendig en mag
alleen met de hand afgewassen worden.
•
Eerst een droge doek gebruiken om de steen vrij te maken van
ergste vet of etensresten.
•
Veeg de steen dan schoon met een vochtige doek en een mild
afwasmiddel.
•
Plaats hem opzij om te laten drogen in een droge goed
geventileerde plek.
79
NL
8
Probleemopsporing
Zelf problemen oplossen
WAARSCHUWING
Risico op letsel. De oven bevat geen componenten
die u zelf kunt onderhouden of repareren.
Probleem
Oorzaak
Remedie
Het voedsel
is te gaar / te
donker.
De vooraf ingestelde
kooktijd is te lang / de
temperatuur is te hoog.
• Schakel de oven uit.
• Gooi het verbrand eten weg.
• Selecteer een kortere
kooktijd of lagere
temperatuur voor de
volgende kookcyclus.
Het voedsel
is nog
steeds niet
gaar, nadat
de vooraf
ingestelde tijd
verstreken is.
De geselecteerde timer
instelling is te kort.
Verhoog de timer instelling
voor de volgende kookcyclus.
De temperatuur is te
laag.
Verhoog de temperatuur voor
de volgende kookcyclus.
– Nooit een defecte oven gebruiken.
– Probeer niet zelf reparaties uit te voeren. Als er
een defect gevonden wordt, neem dan contact
op met onze afdeling klantenservice.
NL
Voordat u contact opneemt met onze klantenservice of de oven opstuurt,
graag de volgende tabel gebruiken om te controleren of het probleem thuis
opgelost kan worden.
Probleem
Oorzaak
De oven
schakelt niet
aan.
De stekker is niet
Steek de stekker in het
ingestoken/ het apparaat stopcontact.
is niet gekoppeld aan
het lichtnet.
Rook wordt
gedetecteerd
tijdens het
gebruik.
Vet druipt op de
verwarmingselementen.
80
Remedie
• Schakel de oven uit.
• Laat deze volledig afkoelen.
• Reinig de
verwarmingselementen.
TIP:
– Als de aanwijzingen in de tabel niet voldoende resultaat
bieden en het probleem standhoudt, neem dan contact
op met onze afdeling klantenservice.
– Indien u vervangende onderdelen of accessoires voor uw
oven nodig heeft, bezoek dan onze internetwinkel in de
paragraaf 'Service/Ersatzteilshop' op onze website www.
severin.de.
Accessoires en reserveonderdelen
9
Vervangende onderdelen of accessoires kunnen eenvoudig besteld worden
via internet op onze homepage http://www.severin.de in de paragraaf
'Service/Ersatzteilshop'.
Voor dit apparaat geldt een garantie van twee jaar na de aankoopdatum voor
materiaal- en fabrieksfouten. Uitgesloten van garantie is schade die ontstaan
is door het niet in acht nemen van de gebruiksaanwijzing, normale slijtage
en zeer breekbare onderdelen als glaskannen etc. Deze garantieverklaring
heeft geen invloed op uw wettelijke rechten, en ook niet op uw legale
rechten welke men heeft als een consument onder de toepasselijke
nationale wetgeving welke de aankoop van goederen beheerst. De garantie
vervalt bij reparatie door niet door ons bevoegde instellingen.
Afvoeren van de oven
Instrumenten gemerkt met dit symbool moeten apart
weggegooid worden van het huishoudelijke afval, daar
deze waardevolle materialen bevatten welke men kan
recyclen. Het op de juiste wijze afvoeren zal het milieu en
de gezondheid beschermen. De plaatselijke autoriteit of
handelaar kan daar informatie over geven.
Garantieverklaring
NL
10 Conformiteit
Dit product voldoet aan alle CE labeling richtlijnen die voor zijn CEmarkering vereist zijn.
81