SEVERIN TO 2061 de handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
de handleiding
62
NL
Geachte klant,
Wij wensen u veel plezier en voldoening met dit SEVERIN kwaliteitsproduct
en danken u voor uw vertrouwen.
Meer dan 120 jaar is het merknaam SEVERIN synoniem voor consistentie,
Duitse kwaliteit en ontwikkelingskracht. Elk apparaat is met grote zorg
geproduceerd en grondig getest.
Met spreekwoordelijke 'Sauerlandse' grondigheid, precisie en eerlijkheid,
heeft het familiebedrijf - in Sundern, Duitsland – met innovatieve producten
wereldwijd klanten aangetrokken sinds de oprichting van het bedrijf in 1892.
Met zijn acht productgroepen - kof e, ontbijt, keuken, BBQ huishoudelijk,
vloerverzorging, persoonlijke verzorging en koelen en invriezen biedt -
SEVERIN meer dan 250 producten, echt een uitgebreid assortiment van
kleine elektrische apparaten, met het juiste product voor elke gelegenheid.
Maak kennis met het brede SEVERIN productassortiment en bezoek onze
website
www.severin.de
of
www.severin.com
.
Uw SEVERIN team
Inhoudsopgave
1 Voor uw veiligheid ...................................................63
2 Technische gegevens .............................................70
3 Overzicht en inbegrepen onderdelen ......................71
4 Opstellen van de oven ............................................72
5 De oven voor de eerste keer gebruiken ..................73
6 Voedsel bereiden in de oven ..................................74
6.1 De bakplaat of het rek gebruiken ....................74
6.2 De draaispit gebruiken ....................................76
7 De oven reinigen .....................................................78
7.1 Na het gebruik .................................................79
7.2 Behuizing en bedieningspaneel reinigen
(indien nodig) ..................................................79
8 Probleemopsporing .................................................80
9 Garantieverklaring...................................................81
10 Conformiteit.............................................................81
63
NL
1 Voor uw veiligheid
Volg altijd de instructies voor gebruik op.
Lees de instructies alstublieft goed door voordat
de grill/bakoven wordt gebruikt en bewaar deze
op een veilige plek. Als de oven aan derden
wordt overgedragen dan moeten deze instructies
meegeleverd.
Het niet naleven van de instructies kan resulteren in
ernstig persoonlijk letsel of schade aan de oven.
Belangrijke veiligheidsinformatie buiten de inhoud
van Hoofdstuk 1 wordt duidelijk gemarkeerd, zoals
hieronder, en moet altijd opgevolgd worden om
ongelukken en schade aan de oven te voorkomen:
WAARSCHUWING
Duidt op informatie die opgevolgd moet worden om ernstig
persoonlijk letsel of overlijden te voorkomen.
LET OP
Geeft informatie aan die opgevolgd moet worden om
schade aan het apparaat te voorkomen.
TIP
Geeft tips en andere bruikbare informatie.
Brandgevaar
Voedsel, en speci ek het vet wat erin zit, kan vlam
vatten. Er is in principe, altijd het risico van brand als
het apparaat ingeschakeld staat:
Zorg ervoor dat het apparaat niet geplaatst of
gebruikt wordt nabij brandbare materialen (bijv.
gordijnen, overgordijnen).
Plaats de oven niet op een gemakkelijk
ontvlambaar oppervlak (bijv. papieren
handdoeken). Het mag alleen gebruikt worden op
hittebestendige oppervlakken.
De oven mag niet in een kast geïnstalleerd of
gebruikt worden.
Gebruik de oven niet op warme oppervlakken
of nabij hittebronnen (bijv. kookplaten, gas
vlammen).
Plaats geen voorwerpen bovenop de oven.
Laat de oven tijdens gebruik niet onbeheerd
achter.
Laat het netsnoer niet in aanraking komen met
warme delen van het apparaat.
64
NL
Oververhitte olie of vet kan ontbranden. Laat geen
olie of vet op de hete verwarmingselementen
druipen (bijv. als de bakplaat te vol is).
Berg nooit brandbare voorwerpen in de grill/
bakoven op.
Probeer geen voedsel in de oven te bereiden
waar 100% alcohol in zit. Alcohol dampen zullen
waarschijnlijk ontbranden in de oven.
Gebruik de oven nooit zonder kruimelblad.
Nooit proberen eten te bereiden op het
kruimelblad.
Mocht er toch brand ontstaan, de brand blussen
door de vlammen te smoren. Koppel het apparaat
los van de netvoeding. Voorzichtig: Gebruik
onder geen enkele omstandigheid water om te
blussen.
Gevaar voor bepaalde categorieën van personen
Er is een verhoogd risico voor letsel aan kinderen en
personen met verminderde capaciteiten:
Deze oven mag gebruikt worden door kinderen
(tenminste 8 jaar oud) en door personen met
verminderde fysische, zintuiglijke of mentale
bekwaamheden, of gebrek van ervaring en
kennis, wanneer deze onder begeleiding zijn of
instructies ontvangen hebben over het gebruik
van dit apparaat en volledig de gevaren en
veiligheidsvoorschriften begrijpen.
Kinderen mogen niet met de oven spelen.
Kinderen mogen niet worden toegestaan om
schoonmaak of onderhoud werk aan het apparaat
te doen.
Het apparaat en het snoer moeten altijd goed
weggehouden worden van kinderen jonger dan 8
jaar.
Waarschuwing: Houdt kinderen weg van
inpakmateriaal, daar deze een bron van gevaar
zijn b.v. door verstikking.
65
NL
Personen met sensitiviteit stoornissen, vooral
personen met verminderde sensitiviteit voor
verschillen in temperatuur, moeten beslist extra
voorzichtig zijn bij het gebruiken van het apparaat.
Juist gebruik
De oven mag alleen gebruikt worden voor het
koken, verwarmen of opwarmen van etenswaren.
Alleen de originele toebehorende delen (bakplaat,
bakrek, draaispit, pizzasteen) mogen in het apparaat
geplaatst worden.
Deze grill/bakoven is bestemd voor huishoudelijk of
gelijkwaardig gebruik, zoals
door personeel in winkels, kantoren en andere
soortgelijke werkomgevingen,
door klanten in hotels, motels enz. en
gelijkwaardige accommodaties,
in agrarische instellingen,
in bed and breakfast gasthuizen.
Elk ander gebruik moet beschouwd worden als
onjuist en kan leiden tot persoonlijk letsel of
materiële schade.
66
NL
Onjuist gebruik
Gebruik de oven niet om eten te bereiden wat
waarschijnlijk de verwarmingselementen of de
binnenkant van de oven zal raken.
Deze grill/bakoven is niet geschikt voor
gebruik met een externe tijdklok of een apart
afstandsbediening systeem.
De oven is niet bestemd voor het drogen van
kleding of een ander soort object of keukengerei.
De oven mag alleen gebruikt worden met het
kruimelblad wat op de juiste wijze onder de
verwarmingselementen geplaatst is.
Gebruik de oven niet om eten te verwarmen wat
nog in afgesloten blikjes zit.
Als er voedsel bereidt wordt wat vermoedelijk
zal expanderen (bijv. gistdeeg), zorg er
dan voor dat er voldoende afstand is tot de
verwarmingselementen (zie ook Hoofdstuk 4
'Opstellen van de oven').
Het apparaat mag niet gebruikt worden als
elektrische verwarming.
Elektriciteit
Het apparaat werkt op elektriciteit, dus is er altijd
het risico van een elektrische schok. De volgende
voorzorgsmaatregelen moeten daarvoor getroffen
worden:
Deze oven mag alleen worden aangesloten op
een, volgens de voorschriften geïnstalleerd,
geaard veiligheid stopcontact (minimale zekering
waarde 10 A).
Zorg ervoor dat de op het typeplaatje aangegeven
spanning overeenkomt met de netspanning.
Het netsnoer niet knikken of afklemmen. Houdt
het snoer en de oven zelf goed uit de buurt van
hittebronnen (bijv. kookplaten, gasvlammen).
Bij het uitnemen van de stekker uit het
stopcontact, nooit aan het netsnoer trekken; altijd
aan de stekker zelf trekken. De oven niet aan zijn
netsnoer optillen.
67
NL
De oven niet in water of een andere vloeistof
onderdompelen, niet schoonmaken onder
de kraan en niet in de vaatwasser plaatsen.
De bakplaat, het bakrek, de draaispit en de
handgrepen zijn als apart onderdeel echter wel
waterbestendig.
Gebruik geen stoomreiniger voor het
schoonmaken van de oven.
De stekker niet aanraken met natte handen.
Gebruik deze oven niet buitenshuis.
Gebruik geen metalen voorwerpen voor het
verwijderen van etensresten aan de binnenkant
van de oven. Het apparaat altijd eerst van de
netvoeding loskoppelen, en dan een stomp
houten gereedschap gebruiken.
Zolang het aangesloten zit op het lichtnet, staat
er spanning op delen in het apparaat, zelfs als hij
uitgeschakeld is.
Verwijder na gebruik altijd de stekker uit het
stopcontact.
In geval van nood of een storing, de oven
onmiddellijk van het lichtnet loskoppelen. Zog
er daarom voor dat de stekker van het apparaat
bereikbaar is en te allen tijde uit het stopcontact
genomen kan worden.
Neem altijd de stekker uit het stopcontact voordat
er schoonmaak of onderhoudswerkzaamheden
verricht worden.
Probeer niet het apparaat te openen of te
demonteren en probeer niet technische
veranderingen te verrichten.
68
NL
Hete oppervlakken en heet vet
Als de oven aangeschakeld staat en ook na
gebruik, kan de temperatuur van de bereikbare
oppervlakken extreem hoog zijn. Er is ook gevaar
voor brandwonden veroorzaakt door heet voedsel:
Raak de hete oppervlakken binnenin of de
verwarmingselementen onder geen enkele
omstandigheid aan.
Plaats nooit je hand in de oven als deze
ingeschakeld staat. Gebruik altijd de handgrepen
die geleverd zijn voor de bakplaat, het rek en de
draaispit om het eten eruit te halen. Indien nodig
de ovenhandschoenen gebruiken.
Raak nooit de buitenkant van de oven aan als
deze in gebruik is.
Als de oven aanstaat, alleen de deurgreep of het
bedieningspaneel aanraken.
Wees voorzichtig bij het openen van de deur
omdat er hete stoom kan ontsnappen.
Voorzichtig: Giet nooit water of een ander soort
vloeistof in de hete binnenkant omdat dit hete
waterdamp zal veroorzaken.
Draag of verplaats de oven niet tijdens gebruik.
Raak geen metalen delen of de
verwarmingselementen aan direct na het gebruik.
Na gebruik tenminste 30 minuten wachten
voordat het kruimelblad verwijderd wordt.
Voorzichtig: Vet blijft een heel lang heet en
mag eigenlijk niet aangeraakt worden totdat het
volledig is afgekoeld.
69
NL
Slechte hygiëne
Slechte hygiëne kan resulteren in het ontstaan van
bacteriën in de oven:
Het kruimelblad moet regelmatig geleegd en
schoongemaakt worden.
Laat geen eten in de oven achter als het apparaat
niet in gebruik is.
Er bestaat ook een gezondheidsrisico wanneer er
ongeschikte schoonmaakmiddelen worden gebruikt:
Alleen voeding vriendelijke schoonmaakmiddelen
mogen gebruikt worden voor het schoonmaken
van de afzonderlijke onderdelen die met het
voedsel in contact gekomen zijn.
Gevaar voor beschadiging van de oven
Onjuist gebruik van de oven kan schade
veroorzaken:
Plaats de oven altijd op een droog, vlak, antislip
en hittebestendig oppervlak.
Plaats de oven niet op een heet oppervlak of
dichtbij een sterke hittebron.
Laat het netsnoer niet vrij of over de rand van een
tafel hangen.
Gebruik geen schoonmaakmiddelen of
gereedschap behalve datgene wat in de
schoonmaak instructies voor de oven
gespeci ceerd wordt.
Voordat het apparaat opgeborgen wordt, eerst
de stekker uit het stopcontact nemen en de oven
helemaal af laten koelen.
70
NL
Bij een defect aan het oven
Een defecte oven kan schade en letsel veroorzaken:
Voordat de oven gebruikt wordt deze eerst
controleren op beschadiging. Wanneer u
transportschade ziet, graag contact opnemen met
de verkoper waar het product gekocht is.
Gebruik nooit een defecte oven. Gebruik nooit
een oven nadat deze gevallen is.
Als het netsnoer van de oven beschadigd is,
moet deze vervangen worden door de fabrikant,
hun klantenservice of een ander gekwali ceerd
persoon om zodoende gevaar te voorkomen.
Het apparaat bevat geen onderdelen die u zelf
kunt onderhouden of repareren. Reparaties
mogen alleen uitgevoerd worden door SEVERIN
Service.
2 Technische gegevens
Categorie en type apparaat Grill/bakoven, TO2061
Voltage 220–240 V~, 50/60 Hz
Vermogen/energieverbruik ca. 1500 W
Afmeting (B x H x D) 440 mm x 292 mm x 385 mm
Gewicht 5.87 kg
5-standen schakelaar
UIT
Bovenwarmte
Bovenwarmte met draaispit
Bovenwarmte en onderwarmte
Onderwarmte
Instelbare bedrijfsduur 01:00 – 60:00 min.
Instelbare temperatuur 100 – 230 °C
Speciale markeringen
VOORZICHTIG - Heet oppervlak. Laat het
apparaat en zijn componenten afkoelen.
Niet weggooien bij het huisvuil.
Dit product komt overeen met de bindende
CE etikettering voorschriften.
71
NL
3 Overzicht en inbegrepen onderdelen
De grill/bakoven in een oogopslag
2
6
7
8
9
10
11
12
1
43 5
Afb. 1: De grill/bakoven en zijn toebehorende delen - Overzicht
Pos. Omschrijving/functie
1 niet zichtbaar:
2 bovenwarmte elementen
2 onderwarmte elementen
2 Grill/bakoven
3 Oven deur
4 Deurgreep
5 Bedieningspaneel (zie blz. 72)
6 Bakrek
7 Bakplaat
8 Kruimeblad
9 Handgreep draaispit
10 Draaispit met voedsel klem
11 Bakrek en handgreep voor plaat
12 Pizzasteen
72
NL
Het bedieningspaneel in detail
1
2
3
4
Afb. 2: Bedieningspaneel in detail
Pos. Omschrijving/functie
1 Indicatielampje
(aan terwijl de oven ingeschakeld is)
2 Temperatuur regelaar
(100 – 230 °C)
3 5-standen schakelaar
UIT
Bovenwarmte
Bovenwarmte met draaispit
Boven en onderwarmte
Onderwarmte
4 Timer
(01:00 – 60:00 min.)
4 Opstellen van de oven
WAARSCHUWING
Brandgevaar! De hitte die de oven uitstraalt is
voldoende sterk om brandbare voorwerpen in de
omgeving te laten ontbranden.
De oven mag niet in een kast geïnstalleerd of
gebruikt worden.
De oven mag niet direct onder een kast of plank
geïnstalleerd worden.
Een voldoende minimale afstand tot alle
apparaten, uitsteeksels, plafond of andere
voorwerpen moet gehandhaafd worden.
Zorg altijd voor voldoende ventilatie om het apparaat heen. Het apparaat
moet daarom opgesteld worden op een plek die voldoet aan de volgende
vereisten:
dichtbij een geaard stopcontact (minimaal gezekerd voor 10 A),
horizontaal geplaatst en beschermd tegen schokken en vibratie,
hittebestendig
op ruime afstand van verwarmde of brandbare oppervlakken en
voorwerpen (> 1 m)
De volgende minimale afstanden tot muren of andere voorwerpen moet
gehandhaafd blijven:
• Zijkanten: 12 cm
• Achterkant: 12 cm
• Bovenkant: 30 cm
73
NL
5 De oven voor de eerste keer gebruiken
Voordat de grill/bakoven voor de eerste keer met voedsel gebruikt wordt,
moet hij leeg gebruikt worden, d.w.z. zonder voedsel. Dit helpt om de
geurtjes te laten verdwijnen.
1. Stel de oven op zoals beschreven in Hoofdstuk 4 'Opstellen van de
oven'.
WAARSCHUWING
Brandgevaar! Overgebleven verpakking of andere
overgebleven materialen kunnen ontbranden.
Verwijder voor het gebruik alle
verpakkingsmaterialen. Zorg er ook voor dat alle
verpakkingsmaterialen in de binnenkant van de
oven eruit gehaald worden.
2. Steek de stekker in een geschikt stopcontact.
3. Zet de temperatuurregelaar op 200 °C.
4. Draai de 5 standen schakelaar naar zijn
stand (boven/
onderwarmte).
5. Stel de timer in op 10 minuten.
Ü De oven begint met het voorverwarmen.
Ü De luchtcirculatie start automatisch.
Ü Een zacht tikkend geluid van de timer is hoorbaar.
TIP:
Wanneer het apparaat voor de eerste keer
ingeschakeld wordt, ontstaat er een licht geur. Dit is
normaal en zal van zeer korte duur zijn.
Zorg voor voldoende ventilatie.
6. Wacht tot de vooraf ingestelde tijd verstreken is, en er een
geluidssignaal hoorbaar is.
Ü De verwarmingselementen zullen zichzelf uitschakelen.
74
NL
6 Voedsel bereiden in de oven
WAARSCHUWING
Brandgevaar! Voedselresten binnenin de oven
worden zeer warm en kunnen gaan branden, vooral
als het voedsel een hoog vetgehalte heeft.
Zorg ervoor dat de binnenkant, vooral de
verwarmingselementen, en alle toebehorende
delen vrij zijn van voedselresten.
Maak de verontreiniging schoon zoals
beschreven in Hoofdstuk 7 'De oven reinigen'.
Mocht er rook gedetecteerd of geroken worden
dan moet de oven onmiddellijk uitgeschakeld
worden: gewoon de 5 standen schakelaar naar
zijn stand
(UIT) draaien.
Voor het koken van eten kunt u kiezen uit 4 warmte niveaus:
Bovenwarmte (alleen de 2 bovenwarmte elementen worden
ingeschakeld)
Bovenwarmte met draaispit (alleen de bovenwarmte elementen
worden geactiveerd en de aandrijving van de draaispit wordt
ingeschakeld)
Boven en onderwarmte (alle verwarmingselementen worden
ingeschakeld)
Onderwarmte (alleen de 2 onderwarmte elementen worden
ingeschakeld)
TIP:
Selecteren van het warmte niveau
Het meest geschikte warmte niveau is grotendeels
afhankelijk van het soort voedsel wat gekookt
gaat worden. De onderstaande kooktijden zijn
daarom bij benadering. Neem daarom altijd de
kookinstructies van de fabrikant in acht.
Voedsel Temperatuur/warmte niveau Kooktijd
Kip
(draaispit)
180 °C
60 min.
Pizza
(diep gevroren)
200 °C
9 – 10 min.
Toast Hawaii 220 °C
10 – 14 min.
Baguette
(diep gevroren)
200 °C
14 – 15 min.
6.1 De bakplaat of het rek gebruiken
1. Zorg ervoor dat het kruimelblad goed geplaatst is onder de twee
onderwarmte elementen.
2. Zorg ervoor dat het apparaat aangesloten is op het lichtnet.
3. Gebruik de temperatuurregelaar om de gewenste temperatuur in te
stellen.
75
NL
TIP:
Voorverwarmen van de oven
Afhankelijk van het recept, kan het nodig zijn
de oven voor te verwarmen vóór het werkelijke
kookproces. Als de kookinstructies niet speci ek
voorverwarmen vereisen, sla dan stap 4 - 6. over.
4. Selecteer het boven/onderwarmte warmte niveau
.
5. Stel de timer in op 10 minuten.
Ü De oven begint met voorverwarmen.
Ü De luchtcirculatie start automatisch.
Ü Een zacht tikkend geluid van de timer is hoorbaar.
6. Wacht totdat de vooraf ingestelde tijd verstreken is en er een
geluidssignaal hoorbaar is.
Ü Het voorverwarmen is nu voltooid.
7. Plaats het eten op de bakplaat of op het rek.
TIP:
Om te voorkomen dat vet en andere vloeistoffen
tegen de binnenkant gaat druipen, altijd de bakplaat
gebruiken tijdens het bereiden van eten met een
hoog vetgehalte.
TIP:
Voor optimale bak resultaten, altijd de pizzasteen
gebruiken voor het maken van pizza’s.
Plaats de pizzasteen met de pizza erop in het
midden van het bakrek.
Om te voorkomen dat er vet of gesmolten kaas
tegen de binnenkant druipt, ervoor zorgen dat
het deeg de steen niet overlapt.
8. Schuif het bakrek of de plaat in de geleiding sleuven en sluit de deur.
TIP:
U kunt ook twee gerechten tegelijkertijd bereiden
door het bakrek en de bakplaat in verschillende
sleuven te plaatsen. De kooktijd kan hierdoor wel
langer worden.
9. Stel het gewenste warmte niveau in.
10. Gebruik de timer om de gewenste kooktijd te selecteren.
Ü De oven begint met het voorverwarmen.
Ü De luchtcirculatie start automatisch.
Ü Een zacht tikkend geluid van de timer is hoorbaar.
11. Tijdens het koken:
regelmatig de bruiningsgraad controleren door het venster van de oven
deur. Als het resultaat naar tevredenheid is, de 5 standen schakelaar
terugdraaien naar zijn
(UIT) stand.
12. Wacht anders totdat de vooraf geprogrammeerde tijd verstreken is, en
een geluidssignaal hoorbaar is.
Ü Het kookproces is voltooid.
Ü De verwarmingselementen zullen zichzelf uitschakelen.
76
NL
Het eten uitserveren
WAARSCHUWING
Gevaar voor brandwonden: De oven, het bakrek en
het blad zijn na gebruik nog steeds zeer warm.
Gebruik de deurgreep om de oven te openen.
Houd je hoofd en lichaam goed op afstand
van de gevarenzone omdat er hete stoom kan
ontsnappen.
Gebruik altijd de meegeleverde hangreep voor
de plaat en rek om het eten eruit te nemen.
Raak de binnenkant van de oven niet aan bij het
uitnemen van het eten.
Indien nodig, ovenhandschoenen gebruiken.
1. De deur langzaam openmaken.
2.
Plaats het lagere gedeelte van de handgreep in het
midden van het rek of de rand van de plaat, zover
als hij gaat. De handgreep grijpt nu veilig de plaat of
het rek.
3. Verwijder voorzichtig de bakplaat of het rek met de handgreep.
4. Zet het rek of de plaat neer op een hittebestendige ondergrond.
WAARSCHUWING
Gevaar voor brandwonden: Het gekookt eten is
zeer warm.
Raak het eten niet aan met blote handen.
Indien nodig, voldoende af laten koelen voordat
er geserveerd wordt.
5. Neem het eten van het rek of de plaat en maak het gerecht af volgens
uw recept voordat het geserveerd wordt.
6. Haal na het gebruik van de oven altijd de stekker uit het stopcontact.
7. Als u niet van plan bent de oven dezelfde dag weer te gebruiken:
Wacht tenminste 30 minuten totdat hij is afgekoeld naar
kamertemperatuur.
Maak de afzonderlijke delen schoon (zie Hoofdstuk 7 'De oven
reinigen' op pagina 78).
6.2 De draaispit gebruiken
Wanneer de draaispit gebruikt wordt, worden alleen de bovenwarmte
elementen geactiveerd, omdat vet omlaag op de onder elementen kan
druipen. De draaispit zorgt voor het soepel en gelijkmatig draaien van het
eten aan het spit.
WAARSCHUWING
Brandgevaar! Voedsel met een hoog vetgehalte
kan ontbranden bij aanraking van de warmte
elementen.
Bij het selecteren of bereiden van het eten voor
het koken, ervoor zorgen dat het niet te groot
is voor de binnenkant van de oven. Laat het
voedsel niet in aanraking komen met de boven
of onderwarmte elementen.
Om direct contact met de warmte elementen
te voorkomen, moeten uitstekende delen
(bijv. kippenvleugels) vastgezet worden met
een tandenstoker, een stukje touw of andere
geschikte methodes.
77
NL
1. Zorg ervoor dat het kruimelblad goed geplaatst is onder de twee
onderwarmte elementen.
2. Zorg ervoor dat het apparaat aangesloten zit op het lichtnet.
3. Prik het eten wat gekookt moet worden aan de spit, en zorg ervoor dat
deze door het midden gaat. Dit om er zeker van te zijn dat het eten
op voldoende afstand zit van de zijkanten van de oven en warmte
elementen.
4. Gebruik de klemmen om het voedsel in het midden van de spit vast te
zetten.
5. Plaats de spit in de corresponderende ophangingen binnenin de oven:
Schuif het spit eindstuk met aandrijf kant in de
aandrijf opening aan de rechterkant.
Plaats nu het vrijlopend eindstuk in zijn
draagbeugel aan de andere kant.
6. Sluit de deur van de oven.
7. Stel de temperatuur in op het vereiste niveau.
8. Draai de 5 standen schakelaar naar zijn
stand (bovenwarmte met
draaispit).
9. Stel de timer in op de benodigde kooktijd.
Ü De bovenwarmte elementen zijn nu ingeschakeld.
Ü De luchtcirculatie start automatisch.
Ü De draaispit gaat draaien.
Ü Een zacht tikkend geluid van de timer is hoorbaar.
10. Tijdens het koken:
Regelmatig de bruiningsgraad controleren door het venster van de
deur. Als het resultaat naar tevredenheid is, de 5 standen schakelaar
terugdraaien naar zijn
(UIT) stand.
11. Wacht tot de vooraf ingestelde tijd verstreken is en het geluidssignaal
hoorbaar is.
Ü De verwarmingselementen schakelen zichzelf automatisch uit.
Ü De draaispit stopt met draaien.
Het eten uitserveren
WAARSCHUWING
Gevaar voor brandwonden: De oven en draaispit
zijn na het gebruik nog zeer warm.
Gebruik de deurgreep om de oven open te
maken.
Gebruik altijd de juiste handgreep om de spit
eruit te halen.
Raak de binnenwanden niet aan tijdens het
uitnemen van het eten.
Indien nodig, ovenhandschoenen gebruiken.
12. De deur langzaam openmaken.
13. Duw de handgreep voor de spit voorzichtig onder de spit. Zog ervoor
dat de twee draagbeugels verbinden met de twee corresponderende
uitsparingen op de spit.
14. Neem nu als volgt de spit er voorzichtig met de handgreep uit:
Eerst aan de linkerkant van de oven de spit uit zijn uitsparing tillen.
Neem dan het aandrijf eind van de spit aan de rechterkant eruit.
78
NL
15. Zet dan de spit, met het eten erop, neer op een hittebestendige
ondergrond.
WAARSCHUWING
Gevaar voor brandwonden: Het eten aan de spit zal
zeer warm zijn.
Raak het eten niet aan met blote handen
Gebruik geschikt gerei om het eten van de spit
af te halen.
Indien nodig, het eten voldoende af laten koelen
voordat het geserveerd wordt.
16. Neem het eten voorzichtig van de spit af. Voordat het geserveerd wordt,
het gerecht volgens uw recept bereiden.
17. Haal na het gebruik van de oven altijd de stekker uit het stopcontact.
18. Als u niet van plan bent de oven dezelfde dag weer te gebruiken:
Wacht tenminste 30 minuten totdat hij afgekoeld is tot
kamertemperatuur.
Maak de afzonderlijke delen schoon (zie Hoofdstuk 7 'De oven
reinigen' op pagina 78).
7 De oven reinigen
WAARSCHUWING
Gevaar voor brandwonden
Voordat er schoongemaakt wordt: de oven UIT
schakelen
, de stekker uit het stopcontact
halen en de oven met zijn delen volledig laten
afkoelen (tenminste 30 minuten).
WAARSCHUWING
Risico op persoonlijk letsel en schade aan de oven
De oven nooit in water onderdompelen.
Gebruik geen stoomreiniger in de oven.
WAARSCHUWING
Er bestaat ook een gezondheidsrisico wanneer
er ongeschikte schoonmaakmiddelen worden
gebruikt.
Alleen voeding vriendelijke
schoonmaakmiddelen mogen gebruikt worden
voor het schoonmaken van de afzonderlijke
onderdelen die met het voedsel in contact
gekomen zijn.
LET OP
Gebruik geen schuurmiddelen, agressieve
schoonmaakmiddelen of hulpmiddelen die krassen
op het oppervlak kunnen veroorzaken.
79
NL
7.1 Na het gebruik
De oven en alle toebehorende delen moeten na elke cyclus van gebruik
gereinigd worden:
WAARSCHUWING
Brandgevaar! Voedselresten binnenin de oven,
vooral op de verwarmingselementen, worden zeer
warm als de oven weer gebruikt wordt en deze
kunnen zelfs vlam vatten.
Altijd de binnenkant en de
verwarmingselementen schoonhouden.
1. Eventuele overgebleven voedselresten of gemorste vloeistof in de
binnenkant of op de verwarmingselementen kunnen verwijderd worden
met een vochtige doek. Bakspetters kunnen eerst met water doorweekt
worden om het verwijderen te vergemakkelijken.
2. Het rek, de plaat en spit moeten als volgt worden gereinigd:
Verwijder eerst alle voedselresten met een vochtige doek.
Reinig de onderdelen onder de kraan met een mild afwasmiddel of
in de vaatwasser.
3. De pizzasteen moet elke keer na gebruik schoongemaakt worden.
LET OP
De pizzasteen is niet vaatwasserbestendig en mag
alleen met de hand afgewassen worden.
Eerst een droge doek gebruiken om de steen vrij te maken van
ergste vet of etensresten.
Veeg de steen dan schoon met een vochtige doek en een mild
afwasmiddel.
Plaats hem opzij om te laten drogen in een droge goed
geventileerde plek.
4. Reinig het kruimeblad.
Neem het blad uit de oven.
Eerst een droge doek gebruiken om de ergste vet restanten te
verwijderen.
Reinig het blad onder de kraan met een mild afwasmiddel of in de
vaatwasser.
5. Maak de binnenkant van het ovenvenster schoon met een vochtige
doek.
6. Na het schoonmaken, alle onderdelen en de oven zelf goed afdrogen
met een theedoek.
7.2 Behuizing en bedieningspaneel reinigen (indien
nodig)
1. Reinig de behuizing van de oven inclusief het bedieningspaneel met een
licht vochtige pluisvrije doek.
2. Als dit niet voldoende is, wat mild afwasmiddel op het vochtige doekje
doen.
3. Afdrogen met een droge doek.
80
NL
8 Probleemopsporing
Zelf problemen oplossen
WAARSCHUWING
Risico op letsel. De oven bevat geen componenten
die u zelf kunt onderhouden of repareren.
Nooit een defecte oven gebruiken.
Probeer niet zelf reparaties uit te voeren. Als er
een defect gevonden wordt, neem dan contact
op met onze afdeling klantenservice.
Voordat u contact opneemt met onze klantenservice of de oven opstuurt,
graag de volgende tabel gebruiken om te controleren of het probleem thuis
opgelost kan worden.
Probleem Oorzaak Remedie
De oven
schakelt niet
aan.
De stekker is niet
ingestoken/ het apparaat
is niet gekoppeld aan
het lichtnet.
Steek de stekker in het
stopcontact.
Rook wordt
gedetecteerd
tijdens het
gebruik.
Vet druipt op de
verwarmingselementen.
Schakel de oven uit.
Laat deze volledig afkoelen.
• Reinig de
verwarmingselementen.
Probleem Oorzaak Remedie
Het voedsel
is te gaar / te
donker.
De vooraf ingestelde
kooktijd is te lang / de
temperatuur is te hoog.
Schakel de oven uit.
Gooi het verbrand eten weg.
Selecteer een kortere
kooktijd of lagere
temperatuur voor de
volgende kookcyclus.
Het voedsel
is nog
steeds niet
gaar, nadat
de vooraf
ingestelde tijd
verstreken is.
De geselecteerde timer
instelling is te kort.
Verhoog de timer instelling
voor de volgende kookcyclus.
De temperatuur is te
laag.
Verhoog de temperatuur voor
de volgende kookcyclus.
TIP:
Als de aanwijzingen in de tabel niet voldoende resultaat
bieden en het probleem standhoudt, neem dan contact
op met onze afdeling klantenservice.
Indien u vervangende onderdelen of accessoires voor uw
oven nodig heeft, bezoek dan onze internetwinkel in de
paragraaf 'Service/Ersatzteilshop' op onze website www.
severin.de.
81
NL
Accessoires en reserveonderdelen
Vervangende onderdelen of accessoires kunnen eenvoudig besteld worden
via internet op onze homepage http://www.severin.de in de paragraaf
'Service/Ersatzteilshop'.
Afvoeren van de oven
Instrumenten gemerkt met dit symbool moeten apart
weggegooid worden van het huishoudelijke afval, daar
deze waardevolle materialen bevatten welke men kan
recyclen. Het op de juiste wijze afvoeren zal het milieu en
de gezondheid beschermen. De plaatselijke autoriteit of
handelaar kan daar informatie over geven.
9 Garantieverklaring
Voor dit apparaat geldt een garantie van twee jaar na de aankoopdatum voor
materiaal- en fabrieksfouten. Uitgesloten van garantie is schade die ontstaan
is door het niet in acht nemen van de gebruiksaanwijzing, normale slijtage
en zeer breekbare onderdelen als glaskannen etc. Deze garantieverklaring
heeft geen invloed op uw wettelijke rechten, en ook niet op uw legale
rechten welke men heeft als een consument onder de toepasselijke
nationale wetgeving welke de aankoop van goederen beheerst. De garantie
vervalt bij reparatie door niet door ons bevoegde instellingen.
10 Conformiteit
Dit product voldoet aan alle CE labeling richtlijnen die voor zijn CE-
markering vereist zijn.

Documenttranscriptie

Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 6 NL 7 8 9 10 Voor uw veiligheid ...................................................63 Technische gegevens .............................................70 Overzicht en inbegrepen onderdelen ......................71 Opstellen van de oven ............................................72 De oven voor de eerste keer gebruiken ..................73 Voedsel bereiden in de oven ..................................74 6.1 De bakplaat of het rek gebruiken ....................74 6.2 De draaispit gebruiken ....................................76 De oven reinigen .....................................................78 7.1 Na het gebruik.................................................79 7.2 Behuizing en bedieningspaneel reinigen (indien nodig) ..................................................79 Probleemopsporing .................................................80 Garantieverklaring...................................................81 Conformiteit.............................................................81 Geachte klant, Wij wensen u veel plezier en voldoening met dit SEVERIN kwaliteitsproduct en danken u voor uw vertrouwen. Meer dan 120 jaar is het merknaam SEVERIN synoniem voor consistentie, Duitse kwaliteit en ontwikkelingskracht. Elk apparaat is met grote zorg geproduceerd en grondig getest. Met spreekwoordelijke 'Sauerlandse' grondigheid, precisie en eerlijkheid, heeft het familiebedrijf - in Sundern, Duitsland – met innovatieve producten wereldwijd klanten aangetrokken sinds de oprichting van het bedrijf in 1892. Met zijn acht productgroepen - koffie, ontbijt, keuken, BBQ huishoudelijk, vloerverzorging, persoonlijke verzorging en koelen en invriezen biedt SEVERIN meer dan 250 producten, echt een uitgebreid assortiment van kleine elektrische apparaten, met het juiste product voor elke gelegenheid. Maak kennis met het brede SEVERIN productassortiment en bezoek onze website www.severin.de of www.severin.com. Uw SEVERIN team 62 1 Voor uw veiligheid Volg altijd de instructies voor gebruik op. Lees de instructies alstublieft goed door voordat de grill/bakoven wordt gebruikt en bewaar deze op een veilige plek. Als de oven aan derden wordt overgedragen dan moeten deze instructies meegeleverd. Het niet naleven van de instructies kan resulteren in ernstig persoonlijk letsel of schade aan de oven. Belangrijke veiligheidsinformatie buiten de inhoud van Hoofdstuk 1 wordt duidelijk gemarkeerd, zoals hieronder, en moet altijd opgevolgd worden om ongelukken en schade aan de oven te voorkomen: WAARSCHUWING Duidt op informatie die opgevolgd moet worden om ernstig persoonlijk letsel of overlijden te voorkomen. LET OP Geeft informatie aan die opgevolgd moet worden om schade aan het apparaat te voorkomen. TIP Geeft tips en andere bruikbare informatie. Brandgevaar Voedsel, en specifiek het vet wat erin zit, kan vlam vatten. Er is in principe, altijd het risico van brand als het apparaat ingeschakeld staat: • Zorg ervoor dat het apparaat niet geplaatst of gebruikt wordt nabij brandbare materialen (bijv. gordijnen, overgordijnen). • Plaats de oven niet op een gemakkelijk ontvlambaar oppervlak (bijv. papieren handdoeken). Het mag alleen gebruikt worden op hittebestendige oppervlakken. • De oven mag niet in een kast geïnstalleerd of gebruikt worden. • Gebruik de oven niet op warme oppervlakken of nabij hittebronnen (bijv. kookplaten, gas vlammen). • Plaats geen voorwerpen bovenop de oven. • Laat de oven tijdens gebruik niet onbeheerd achter. • Laat het netsnoer niet in aanraking komen met warme delen van het apparaat. 63 NL NL • Oververhitte olie of vet kan ontbranden. Laat geen olie of vet op de hete verwarmingselementen druipen (bijv. als de bakplaat te vol is). • Berg nooit brandbare voorwerpen in de grill/ bakoven op. • Probeer geen voedsel in de oven te bereiden waar 100% alcohol in zit. Alcohol dampen zullen waarschijnlijk ontbranden in de oven. • Gebruik de oven nooit zonder kruimelblad. • Nooit proberen eten te bereiden op het kruimelblad. • Mocht er toch brand ontstaan, de brand blussen door de vlammen te smoren. Koppel het apparaat los van de netvoeding. Voorzichtig: Gebruik onder geen enkele omstandigheid water om te blussen. 64 Gevaar voor bepaalde categorieën van personen Er is een verhoogd risico voor letsel aan kinderen en personen met verminderde capaciteiten: • Deze oven mag gebruikt worden door kinderen (tenminste 8 jaar oud) en door personen met verminderde fysische, zintuiglijke of mentale bekwaamheden, of gebrek van ervaring en kennis, wanneer deze onder begeleiding zijn of instructies ontvangen hebben over het gebruik van dit apparaat en volledig de gevaren en veiligheidsvoorschriften begrijpen. • Kinderen mogen niet met de oven spelen. • Kinderen mogen niet worden toegestaan om schoonmaak of onderhoud werk aan het apparaat te doen. • Het apparaat en het snoer moeten altijd goed weggehouden worden van kinderen jonger dan 8 jaar. • Waarschuwing: Houdt kinderen weg van inpakmateriaal, daar deze een bron van gevaar zijn b.v. door verstikking. • Personen met sensitiviteit stoornissen, vooral personen met verminderde sensitiviteit voor verschillen in temperatuur, moeten beslist extra voorzichtig zijn bij het gebruiken van het apparaat. Juist gebruik De oven mag alleen gebruikt worden voor het koken, verwarmen of opwarmen van etenswaren. Alleen de originele toebehorende delen (bakplaat, bakrek, draaispit, pizzasteen) mogen in het apparaat geplaatst worden. Deze grill/bakoven is bestemd voor huishoudelijk of gelijkwaardig gebruik, zoals • door personeel in winkels, kantoren en andere soortgelijke werkomgevingen, • door klanten in hotels, motels enz. en gelijkwaardige accommodaties, • in agrarische instellingen, • in bed and breakfast gasthuizen. Elk ander gebruik moet beschouwd worden als onjuist en kan leiden tot persoonlijk letsel of materiële schade. 65 NL NL Onjuist gebruik Elektriciteit • Gebruik de oven niet om eten te bereiden wat waarschijnlijk de verwarmingselementen of de binnenkant van de oven zal raken. • Deze grill/bakoven is niet geschikt voor gebruik met een externe tijdklok of een apart afstandsbediening systeem. • De oven is niet bestemd voor het drogen van kleding of een ander soort object of keukengerei. • De oven mag alleen gebruikt worden met het kruimelblad wat op de juiste wijze onder de verwarmingselementen geplaatst is. • Gebruik de oven niet om eten te verwarmen wat nog in afgesloten blikjes zit. • Als er voedsel bereidt wordt wat vermoedelijk zal expanderen (bijv. gistdeeg), zorg er dan voor dat er voldoende afstand is tot de verwarmingselementen (zie ook Hoofdstuk 4 'Opstellen van de oven'). • Het apparaat mag niet gebruikt worden als elektrische verwarming. Het apparaat werkt op elektriciteit, dus is er altijd het risico van een elektrische schok. De volgende voorzorgsmaatregelen moeten daarvoor getroffen worden: • Deze oven mag alleen worden aangesloten op een, volgens de voorschriften geïnstalleerd, geaard veiligheid stopcontact (minimale zekering waarde 10 A). • Zorg ervoor dat de op het typeplaatje aangegeven spanning overeenkomt met de netspanning. • Het netsnoer niet knikken of afklemmen. Houdt het snoer en de oven zelf goed uit de buurt van hittebronnen (bijv. kookplaten, gasvlammen). • Bij het uitnemen van de stekker uit het stopcontact, nooit aan het netsnoer trekken; altijd aan de stekker zelf trekken. De oven niet aan zijn netsnoer optillen. 66 • De oven niet in water of een andere vloeistof onderdompelen, niet schoonmaken onder de kraan en niet in de vaatwasser plaatsen. De bakplaat, het bakrek, de draaispit en de handgrepen zijn als apart onderdeel echter wel waterbestendig. • Gebruik geen stoomreiniger voor het schoonmaken van de oven. • De stekker niet aanraken met natte handen. • Gebruik deze oven niet buitenshuis. • Gebruik geen metalen voorwerpen voor het verwijderen van etensresten aan de binnenkant van de oven. Het apparaat altijd eerst van de netvoeding loskoppelen, en dan een stomp houten gereedschap gebruiken. • Zolang het aangesloten zit op het lichtnet, staat er spanning op delen in het apparaat, zelfs als hij uitgeschakeld is. • Verwijder na gebruik altijd de stekker uit het stopcontact. • In geval van nood of een storing, de oven onmiddellijk van het lichtnet loskoppelen. Zog er daarom voor dat de stekker van het apparaat bereikbaar is en te allen tijde uit het stopcontact genomen kan worden. • Neem altijd de stekker uit het stopcontact voordat er schoonmaak of onderhoudswerkzaamheden verricht worden. • Probeer niet het apparaat te openen of te demonteren en probeer niet technische veranderingen te verrichten. 67 NL Hete oppervlakken en heet vet NL Als de oven aangeschakeld staat en ook na gebruik, kan de temperatuur van de bereikbare oppervlakken extreem hoog zijn. Er is ook gevaar voor brandwonden veroorzaakt door heet voedsel: • Raak de hete oppervlakken binnenin of de verwarmingselementen onder geen enkele omstandigheid aan. • Plaats nooit je hand in de oven als deze ingeschakeld staat. Gebruik altijd de handgrepen die geleverd zijn voor de bakplaat, het rek en de draaispit om het eten eruit te halen. Indien nodig de ovenhandschoenen gebruiken. • Raak nooit de buitenkant van de oven aan als deze in gebruik is. • Als de oven aanstaat, alleen de deurgreep of het bedieningspaneel aanraken. • Wees voorzichtig bij het openen van de deur omdat er hete stoom kan ontsnappen. 68 • Voorzichtig: Giet nooit water of een ander soort vloeistof in de hete binnenkant omdat dit hete waterdamp zal veroorzaken. • Draag of verplaats de oven niet tijdens gebruik. • Raak geen metalen delen of de verwarmingselementen aan direct na het gebruik. • Na gebruik tenminste 30 minuten wachten voordat het kruimelblad verwijderd wordt. Voorzichtig: Vet blijft een heel lang heet en mag eigenlijk niet aangeraakt worden totdat het volledig is afgekoeld. Slechte hygiëne Gevaar voor beschadiging van de oven Slechte hygiëne kan resulteren in het ontstaan van bacteriën in de oven: • Het kruimelblad moet regelmatig geleegd en schoongemaakt worden. • Laat geen eten in de oven achter als het apparaat niet in gebruik is. Er bestaat ook een gezondheidsrisico wanneer er ongeschikte schoonmaakmiddelen worden gebruikt: • Alleen voeding vriendelijke schoonmaakmiddelen mogen gebruikt worden voor het schoonmaken van de afzonderlijke onderdelen die met het voedsel in contact gekomen zijn. Onjuist gebruik van de oven kan schade veroorzaken: • Plaats de oven altijd op een droog, vlak, antislip en hittebestendig oppervlak. • Plaats de oven niet op een heet oppervlak of dichtbij een sterke hittebron. • Laat het netsnoer niet vrij of over de rand van een tafel hangen. • Gebruik geen schoonmaakmiddelen of gereedschap behalve datgene wat in de schoonmaak instructies voor de oven gespecificeerd wordt. • Voordat het apparaat opgeborgen wordt, eerst de stekker uit het stopcontact nemen en de oven helemaal af laten koelen. 69 NL Bij een defect aan het oven NL Een defecte oven kan schade en letsel veroorzaken: • Voordat de oven gebruikt wordt deze eerst controleren op beschadiging. Wanneer u transportschade ziet, graag contact opnemen met de verkoper waar het product gekocht is. • Gebruik nooit een defecte oven. Gebruik nooit een oven nadat deze gevallen is. • Als het netsnoer van de oven beschadigd is, moet deze vervangen worden door de fabrikant, hun klantenservice of een ander gekwalificeerd persoon om zodoende gevaar te voorkomen. • Het apparaat bevat geen onderdelen die u zelf kunt onderhouden of repareren. Reparaties mogen alleen uitgevoerd worden door SEVERIN Service. 2 Technische gegevens Categorie en type apparaat Grill/bakoven, TO2061 Voltage 220–240 V~, 50/60 Hz Vermogen/energieverbruik ca. 1500 W Afmeting (B x H x D) 440 mm x 292 mm x 385 mm Gewicht 5.87 kg 5-standen schakelaar UIT Bovenwarmte Bovenwarmte met draaispit Bovenwarmte en onderwarmte Onderwarmte Instelbare bedrijfsduur 01:00 – 60:00 min. Instelbare temperatuur 100 – 230 °C Speciale markeringen VOORZICHTIG - Heet oppervlak. Laat het apparaat en zijn componenten afkoelen. Niet weggooien bij het huisvuil. Dit product komt overeen met de bindende CE etikettering voorschriften. 70 3 Overzicht en inbegrepen onderdelen Pos. De grill/bakoven in een oogopslag 2 3 4 1 7 12 8 11 10 1 niet zichtbaar: • 2 bovenwarmte elementen • 2 onderwarmte elementen 2 Grill/bakoven 3 Oven deur 4 Deurgreep 5 Bedieningspaneel (zie blz. 72) 6 Bakrek 7 Bakplaat 8 Kruimeblad 9 Handgreep draaispit 10 Draaispit met voedsel klem 11 Bakrek en handgreep voor plaat 12 Pizzasteen 5 6 9 Omschrijving/functie NL Afb. 1: De grill/bakoven en zijn toebehorende delen - Overzicht 71 4 Het bedieningspaneel in detail Opstellen van de oven WAARSCHUWING Brandgevaar! De hitte die de oven uitstraalt is voldoende sterk om brandbare voorwerpen in de omgeving te laten ontbranden. 1 2 – De oven mag niet in een kast geïnstalleerd of gebruikt worden. 3 – De oven mag niet direct onder een kast of plank geïnstalleerd worden. – Een voldoende minimale afstand tot alle apparaten, uitsteeksels, plafond of andere voorwerpen moet gehandhaafd worden. 4 NL Afb. 2: Bedieningspaneel in detail Pos. 1 Indicatielampje (aan terwijl de oven ingeschakeld is) 2 Temperatuur regelaar (100 – 230 °C) 3 5-standen schakelaar • UIT Bovenwarmte • Bovenwarmte met draaispit • Boven en onderwarmte • Onderwarmte • 4 72 Omschrijving/functie Timer (01:00 – 60:00 min.) Zorg altijd voor voldoende ventilatie om het apparaat heen. Het apparaat moet daarom opgesteld worden op een plek die voldoet aan de volgende vereisten: • dichtbij een geaard stopcontact (minimaal gezekerd voor 10 A), • horizontaal geplaatst en beschermd tegen schokken en vibratie, • hittebestendig • op ruime afstand van verwarmde of brandbare oppervlakken en voorwerpen (> 1 m) De volgende minimale afstanden tot muren of andere voorwerpen moet gehandhaafd blijven: • Zijkanten: 12 cm • Achterkant: 12 cm • Bovenkant: 30 cm 5 De oven voor de eerste keer gebruiken Voordat de grill/bakoven voor de eerste keer met voedsel gebruikt wordt, moet hij leeg gebruikt worden, d.w.z. zonder voedsel. Dit helpt om de geurtjes te laten verdwijnen. 6. Wacht tot de vooraf ingestelde tijd verstreken is, en er een geluidssignaal hoorbaar is. Ü De verwarmingselementen zullen zichzelf uitschakelen. 1. Stel de oven op zoals beschreven in Hoofdstuk 4 'Opstellen van de oven'. WAARSCHUWING Brandgevaar! Overgebleven verpakking of andere overgebleven materialen kunnen ontbranden. – Verwijder voor het gebruik alle verpakkingsmaterialen. Zorg er ook voor dat alle verpakkingsmaterialen in de binnenkant van de oven eruit gehaald worden. NL 2. Steek de stekker in een geschikt stopcontact. 3. Zet de temperatuurregelaar op 200 °C. 4. Draai de 5 standen schakelaar naar zijn onderwarmte). stand (boven/ 5. Stel de timer in op 10 minuten. Ü De oven begint met het voorverwarmen. Ü De luchtcirculatie start automatisch. Ü Een zacht tikkend geluid van de timer is hoorbaar. TIP: Wanneer het apparaat voor de eerste keer ingeschakeld wordt, ontstaat er een licht geur. Dit is normaal en zal van zeer korte duur zijn. Zorg voor voldoende ventilatie. 73 6 Voedsel bereiden in de oven TIP: Selecteren van het warmte niveau WAARSCHUWING Brandgevaar! Voedselresten binnenin de oven worden zeer warm en kunnen gaan branden, vooral als het voedsel een hoog vetgehalte heeft. – Zorg ervoor dat de binnenkant, vooral de verwarmingselementen, en alle toebehorende delen vrij zijn van voedselresten. – Maak de verontreiniging schoon zoals beschreven in Hoofdstuk 7 'De oven reinigen'. NL – Mocht er rook gedetecteerd of geroken worden dan moet de oven onmiddellijk uitgeschakeld worden: gewoon de 5 standen schakelaar naar zijn stand (UIT) draaien. Voor het koken van eten kunt u kiezen uit 4 warmte niveaus: • Bovenwarmte (alleen de 2 bovenwarmte elementen worden ingeschakeld) • Bovenwarmte met draaispit (alleen de bovenwarmte elementen worden geactiveerd en de aandrijving van de draaispit wordt ingeschakeld) • Boven en onderwarmte (alle verwarmingselementen worden ingeschakeld) • Onderwarmte (alleen de 2 onderwarmte elementen worden ingeschakeld) Het meest geschikte warmte niveau is grotendeels afhankelijk van het soort voedsel wat gekookt gaat worden. De onderstaande kooktijden zijn daarom bij benadering. Neem daarom altijd de kookinstructies van de fabrikant in acht. Voedsel Temperatuur/warmte niveau Kip (draaispit) 180 °C Pizza (diep gevroren) 200 °C Toast Hawaii 220 °C Baguette (diep gevroren) 200 °C Kooktijd 60 min. 9 – 10 min. 10 – 14 min. 14 – 15 min. 6.1 De bakplaat of het rek gebruiken 1. Zorg ervoor dat het kruimelblad goed geplaatst is onder de twee onderwarmte elementen. 2. Zorg ervoor dat het apparaat aangesloten is op het lichtnet. 3. Gebruik de temperatuurregelaar om de gewenste temperatuur in te stellen. 74 TIP: Voorverwarmen van de oven Afhankelijk van het recept, kan het nodig zijn de oven voor te verwarmen vóór het werkelijke kookproces. Als de kookinstructies niet specifiek voorverwarmen vereisen, sla dan stap 4 - 6. over. 4. Selecteer het boven/onderwarmte warmte niveau . 5. Stel de timer in op 10 minuten. Ü De oven begint met voorverwarmen. Ü De luchtcirculatie start automatisch. Ü Een zacht tikkend geluid van de timer is hoorbaar. 6. Wacht totdat de vooraf ingestelde tijd verstreken is en er een geluidssignaal hoorbaar is. Ü Het voorverwarmen is nu voltooid. 7. Plaats het eten op de bakplaat of op het rek. TIP: Om te voorkomen dat vet en andere vloeistoffen tegen de binnenkant gaat druipen, altijd de bakplaat gebruiken tijdens het bereiden van eten met een hoog vetgehalte. TIP: Voor optimale bak resultaten, altijd de pizzasteen gebruiken voor het maken van pizza’s. – Plaats de pizzasteen met de pizza erop in het midden van het bakrek. – Om te voorkomen dat er vet of gesmolten kaas tegen de binnenkant druipt, ervoor zorgen dat het deeg de steen niet overlapt. 8. Schuif het bakrek of de plaat in de geleiding sleuven en sluit de deur. TIP: U kunt ook twee gerechten tegelijkertijd bereiden door het bakrek en de bakplaat in verschillende sleuven te plaatsen. De kooktijd kan hierdoor wel langer worden. NL 9. Stel het gewenste warmte niveau in. 10. Gebruik de timer om de gewenste kooktijd te selecteren. Ü De oven begint met het voorverwarmen. Ü De luchtcirculatie start automatisch. Ü Een zacht tikkend geluid van de timer is hoorbaar. 11. Tijdens het koken: regelmatig de bruiningsgraad controleren door het venster van de oven deur. Als het resultaat naar tevredenheid is, de 5 standen schakelaar terugdraaien naar zijn (UIT) stand. 12. Wacht anders totdat de vooraf geprogrammeerde tijd verstreken is, en een geluidssignaal hoorbaar is. Ü Het kookproces is voltooid. Ü De verwarmingselementen zullen zichzelf uitschakelen. 75 Het eten uitserveren WAARSCHUWING Gevaar voor brandwonden: De oven, het bakrek en het blad zijn na gebruik nog steeds zeer warm. – Gebruik de deurgreep om de oven te openen. Houd je hoofd en lichaam goed op afstand van de gevarenzone omdat er hete stoom kan ontsnappen. – Gebruik altijd de meegeleverde hangreep voor de plaat en rek om het eten eruit te nemen. – Raak de binnenkant van de oven niet aan bij het uitnemen van het eten. NL – Indien nodig, ovenhandschoenen gebruiken. 1. De deur langzaam openmaken. 2. Plaats het lagere gedeelte van de handgreep in het midden van het rek of de rand van de plaat, zover als hij gaat. De handgreep grijpt nu veilig de plaat of het rek. 3. Verwijder voorzichtig de bakplaat of het rek met de handgreep. 4. Zet het rek of de plaat neer op een hittebestendige ondergrond. WAARSCHUWING Gevaar voor brandwonden: Het gekookt eten is zeer warm. – Raak het eten niet aan met blote handen. – Indien nodig, voldoende af laten koelen voordat er geserveerd wordt. 76 5. Neem het eten van het rek of de plaat en maak het gerecht af volgens uw recept voordat het geserveerd wordt. 6. Haal na het gebruik van de oven altijd de stekker uit het stopcontact. 7. Als u niet van plan bent de oven dezelfde dag weer te gebruiken: • Wacht tenminste 30 minuten totdat hij is afgekoeld naar kamertemperatuur. • Maak de afzonderlijke delen schoon (zie Hoofdstuk 7 'De oven reinigen' op pagina 78). 6.2 De draaispit gebruiken Wanneer de draaispit gebruikt wordt, worden alleen de bovenwarmte elementen geactiveerd, omdat vet omlaag op de onder elementen kan druipen. De draaispit zorgt voor het soepel en gelijkmatig draaien van het eten aan het spit. WAARSCHUWING Brandgevaar! Voedsel met een hoog vetgehalte kan ontbranden bij aanraking van de warmte elementen. – Bij het selecteren of bereiden van het eten voor het koken, ervoor zorgen dat het niet te groot is voor de binnenkant van de oven. Laat het voedsel niet in aanraking komen met de boven of onderwarmte elementen. – Om direct contact met de warmte elementen te voorkomen, moeten uitstekende delen (bijv. kippenvleugels) vastgezet worden met een tandenstoker, een stukje touw of andere geschikte methodes. 1. Zorg ervoor dat het kruimelblad goed geplaatst is onder de twee onderwarmte elementen. 2. Zorg ervoor dat het apparaat aangesloten zit op het lichtnet. 3. Prik het eten wat gekookt moet worden aan de spit, en zorg ervoor dat deze door het midden gaat. Dit om er zeker van te zijn dat het eten op voldoende afstand zit van de zijkanten van de oven en warmte elementen. 4. Gebruik de klemmen om het voedsel in het midden van de spit vast te zetten. 5. Plaats de spit in de corresponderende ophangingen binnenin de oven: Schuif het spit eindstuk met aandrijf kant in de aandrijf opening aan de rechterkant. 10. Tijdens het koken: Regelmatig de bruiningsgraad controleren door het venster van de deur. Als het resultaat naar tevredenheid is, de 5 standen schakelaar terugdraaien naar zijn (UIT) stand. 11. Wacht tot de vooraf ingestelde tijd verstreken is en het geluidssignaal hoorbaar is. Ü De verwarmingselementen schakelen zichzelf automatisch uit. Ü De draaispit stopt met draaien. Het eten uitserveren Plaats nu het vrijlopend eindstuk in zijn draagbeugel aan de andere kant. – Gebruik de deurgreep om de oven open te maken. – Gebruik altijd de juiste handgreep om de spit eruit te halen. 6. Sluit de deur van de oven. – Raak de binnenwanden niet aan tijdens het uitnemen van het eten. 7. Stel de temperatuur in op het vereiste niveau. 8. Draai de 5 standen schakelaar naar zijn draaispit). NL WAARSCHUWING Gevaar voor brandwonden: De oven en draaispit zijn na het gebruik nog zeer warm. stand (bovenwarmte met 9. Stel de timer in op de benodigde kooktijd. Ü De bovenwarmte elementen zijn nu ingeschakeld. Ü De luchtcirculatie start automatisch. Ü De draaispit gaat draaien. Ü Een zacht tikkend geluid van de timer is hoorbaar. – Indien nodig, ovenhandschoenen gebruiken. 12. De deur langzaam openmaken. 13. Duw de handgreep voor de spit voorzichtig onder de spit. Zog ervoor dat de twee draagbeugels verbinden met de twee corresponderende uitsparingen op de spit. 14. Neem nu als volgt de spit er voorzichtig met de handgreep uit: • Eerst aan de linkerkant van de oven de spit uit zijn uitsparing tillen. • Neem dan het aandrijf eind van de spit aan de rechterkant eruit. 77 15. Zet dan de spit, met het eten erop, neer op een hittebestendige ondergrond. WAARSCHUWING Gevaar voor brandwonden: Het eten aan de spit zal zeer warm zijn. – Raak het eten niet aan met blote handen – Gebruik geschikt gerei om het eten van de spit af te halen. – Indien nodig, het eten voldoende af laten koelen voordat het geserveerd wordt. NL 16. Neem het eten voorzichtig van de spit af. Voordat het geserveerd wordt, het gerecht volgens uw recept bereiden. 17. Haal na het gebruik van de oven altijd de stekker uit het stopcontact. 18. Als u niet van plan bent de oven dezelfde dag weer te gebruiken: • Wacht tenminste 30 minuten totdat hij afgekoeld is tot kamertemperatuur. • Maak de afzonderlijke delen schoon (zie Hoofdstuk 7 'De oven reinigen' op pagina 78). 7 De oven reinigen WAARSCHUWING Gevaar voor brandwonden – Voordat er schoongemaakt wordt: de oven UIT schakelen , de stekker uit het stopcontact halen en de oven met zijn delen volledig laten afkoelen (tenminste 30 minuten). WAARSCHUWING Risico op persoonlijk letsel en schade aan de oven – De oven nooit in water onderdompelen. – Gebruik geen stoomreiniger in de oven. WAARSCHUWING Er bestaat ook een gezondheidsrisico wanneer er ongeschikte schoonmaakmiddelen worden gebruikt. – Alleen voeding vriendelijke schoonmaakmiddelen mogen gebruikt worden voor het schoonmaken van de afzonderlijke onderdelen die met het voedsel in contact gekomen zijn. LET OP Gebruik geen schuurmiddelen, agressieve schoonmaakmiddelen of hulpmiddelen die krassen op het oppervlak kunnen veroorzaken. 78 7.1 Na het gebruik De oven en alle toebehorende delen moeten na elke cyclus van gebruik gereinigd worden: WAARSCHUWING Brandgevaar! Voedselresten binnenin de oven, vooral op de verwarmingselementen, worden zeer warm als de oven weer gebruikt wordt en deze kunnen zelfs vlam vatten. – Altijd de binnenkant en de verwarmingselementen schoonhouden. 1. Eventuele overgebleven voedselresten of gemorste vloeistof in de binnenkant of op de verwarmingselementen kunnen verwijderd worden met een vochtige doek. Bakspetters kunnen eerst met water doorweekt worden om het verwijderen te vergemakkelijken. 2. Het rek, de plaat en spit moeten als volgt worden gereinigd: • Verwijder eerst alle voedselresten met een vochtige doek. • Reinig de onderdelen onder de kraan met een mild afwasmiddel of in de vaatwasser. 4. Reinig het kruimeblad. • Neem het blad uit de oven. • Eerst een droge doek gebruiken om de ergste vet restanten te verwijderen. • Reinig het blad onder de kraan met een mild afwasmiddel of in de vaatwasser. 5. Maak de binnenkant van het ovenvenster schoon met een vochtige doek. 6. Na het schoonmaken, alle onderdelen en de oven zelf goed afdrogen met een theedoek. 7.2 Behuizing en bedieningspaneel reinigen (indien nodig) 1. Reinig de behuizing van de oven inclusief het bedieningspaneel met een licht vochtige pluisvrije doek. 2. Als dit niet voldoende is, wat mild afwasmiddel op het vochtige doekje doen. 3. Afdrogen met een droge doek. 3. De pizzasteen moet elke keer na gebruik schoongemaakt worden. LET OP De pizzasteen is niet vaatwasserbestendig en mag alleen met de hand afgewassen worden. • Eerst een droge doek gebruiken om de steen vrij te maken van ergste vet of etensresten. • Veeg de steen dan schoon met een vochtige doek en een mild afwasmiddel. • Plaats hem opzij om te laten drogen in een droge goed geventileerde plek. 79 NL 8 Probleemopsporing Zelf problemen oplossen WAARSCHUWING Risico op letsel. De oven bevat geen componenten die u zelf kunt onderhouden of repareren. Probleem Oorzaak Remedie Het voedsel is te gaar / te donker. De vooraf ingestelde kooktijd is te lang / de temperatuur is te hoog. • Schakel de oven uit. • Gooi het verbrand eten weg. • Selecteer een kortere kooktijd of lagere temperatuur voor de volgende kookcyclus. Het voedsel is nog steeds niet gaar, nadat de vooraf ingestelde tijd verstreken is. De geselecteerde timer instelling is te kort. Verhoog de timer instelling voor de volgende kookcyclus. De temperatuur is te laag. Verhoog de temperatuur voor de volgende kookcyclus. – Nooit een defecte oven gebruiken. – Probeer niet zelf reparaties uit te voeren. Als er een defect gevonden wordt, neem dan contact op met onze afdeling klantenservice. NL Voordat u contact opneemt met onze klantenservice of de oven opstuurt, graag de volgende tabel gebruiken om te controleren of het probleem thuis opgelost kan worden. Probleem Oorzaak De oven schakelt niet aan. De stekker is niet Steek de stekker in het ingestoken/ het apparaat stopcontact. is niet gekoppeld aan het lichtnet. Rook wordt gedetecteerd tijdens het gebruik. Vet druipt op de verwarmingselementen. 80 Remedie • Schakel de oven uit. • Laat deze volledig afkoelen. • Reinig de verwarmingselementen. TIP: – Als de aanwijzingen in de tabel niet voldoende resultaat bieden en het probleem standhoudt, neem dan contact op met onze afdeling klantenservice. – Indien u vervangende onderdelen of accessoires voor uw oven nodig heeft, bezoek dan onze internetwinkel in de paragraaf 'Service/Ersatzteilshop' op onze website www. severin.de. Accessoires en reserveonderdelen 9 Vervangende onderdelen of accessoires kunnen eenvoudig besteld worden via internet op onze homepage http://www.severin.de in de paragraaf 'Service/Ersatzteilshop'. Voor dit apparaat geldt een garantie van twee jaar na de aankoopdatum voor materiaal- en fabrieksfouten. Uitgesloten van garantie is schade die ontstaan is door het niet in acht nemen van de gebruiksaanwijzing, normale slijtage en zeer breekbare onderdelen als glaskannen etc. Deze garantieverklaring heeft geen invloed op uw wettelijke rechten, en ook niet op uw legale rechten welke men heeft als een consument onder de toepasselijke nationale wetgeving welke de aankoop van goederen beheerst. De garantie vervalt bij reparatie door niet door ons bevoegde instellingen. Afvoeren van de oven Instrumenten gemerkt met dit symbool moeten apart weggegooid worden van het huishoudelijke afval, daar deze waardevolle materialen bevatten welke men kan recyclen. Het op de juiste wijze afvoeren zal het milieu en de gezondheid beschermen. De plaatselijke autoriteit of handelaar kan daar informatie over geven. Garantieverklaring NL 10 Conformiteit Dit product voldoet aan alle CE labeling richtlijnen die voor zijn CEmarkering vereist zijn. 81
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213
  • Page 214 214
  • Page 215 215
  • Page 216 216
  • Page 217 217
  • Page 218 218
  • Page 219 219
  • Page 220 220
  • Page 221 221
  • Page 222 222
  • Page 223 223
  • Page 224 224
  • Page 225 225
  • Page 226 226
  • Page 227 227
  • Page 228 228
  • Page 229 229
  • Page 230 230
  • Page 231 231
  • Page 232 232
  • Page 233 233
  • Page 234 234
  • Page 235 235
  • Page 236 236
  • Page 237 237
  • Page 238 238
  • Page 239 239
  • Page 240 240
  • Page 241 241
  • Page 242 242
  • Page 243 243
  • Page 244 244

SEVERIN TO 2061 de handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
de handleiding