Progress PBN1310X Handleiding

Type
Handleiding
gebruiksaanwijzing
notice d'utilisation
benutzerinformation
Inbouwoven
Four encastrable
Einbau-Backofen
PBN 1310
Inhoud
Veiligheidsinformatie 2
Beschrijving van het product 3
Voor het eerste gebruik 5
Bediening 5
Tips en bereidingstabellen 8
Onderhoud en reiniging 12
Problemen oplossen 16
Technische gegevens 16
Montage 17
Verwijdering 19
Wijzigingen voorbehouden
Veiligheidsinformatie
Bewaar deze handleiding altijd bij het
apparaat. Mocht het apparaat aan der-
den doorgegeven of verkocht worden, of
indien u het apparaat wanneer u gaat
verhuizen in uw oude woning achterlaat,
dan is het van groot belang dat de nieu-
we gebruiker over deze gebruiksaanwij-
zing en de aanwijzingen kan beschik-
ken.
Deze aanwijzingen zijn bedoeld voor de
veiligheid van de gebruikers en hun
huisgenoten. Lees ze dus aandachtig
door, voordat u het apparaat aansluit en/
of in gebruik neemt.
Montage
• De installatie moeten worden uitgevoerd
door een erkend installateur, met inacht-
neming van de geldende voorschriften. De
afzonderlijke installatiewerkzaamheden
zijn beschreven in de instructies voor de
installateur.
• Laat het apparaat installeren en aansluiten
door een erkend installateur overeenkom-
stig de richtlijnen.
• Indien wijzigingen aan de stroomvoorzie-
ning vereist zijn vanwege de installatie, dan
dienen deze te worden uitgevoerd door
een erkend installateur.
• Deze oven is geschikt voor gebruik als af-
zonderlijk apparaat of in combinatie met
een elektrische kookplaat, voor aansluiting
op een eenfase-stroomvoorziening van
230 V.
Bediening
• Deze oven is bedoeld voor het bereiden
van voedsel; gebruik deze nooit voor an-
dere doeleinden.
• Wees extra voorzichtig tijdens het gebruik
van de oven. Door de grote hitte van de
verwarmingselementen worden de bak-
platen en andere onderdelen erg heet.
• Indien u - om welke reden dan ook - alu-
miniumfolie in de oven gebruikt, laat dit
dan nooit in direct contact komen met de
bodem van de oven.
• Ga bij het schoonmaken van de oven voor-
zichtig te werk: sproei nooit vloeistof op het
vetfilter (indien aanwezig), de verwar-
mingselementen en de thermostaatsen-
sor.
• Het is gevaarlijk veranderingen van welke
aard ook aan te brengen aan het apparaat
of aan de kenmerken ervan.
• Tijdens het bakken, braden en grillen wor-
den het venster van de deur en de overige
onderdelen van het apparaat erg heet.
Houd kinderen daarom uit de buurt van het
apparaat. Wanneer u elektrische appara-
tuur aansluit op stopcontacten in de buurt
van de oven, dan dient u erop te letten dat
aansluitleidingen niet in aanraking komen
met hete kookzones of klem komen te zit-
ten in de hete ovendeur.
• Gebruik altijd ovenwanten om hete vuur-
vaste schotels of schalen uit de oven te
halen.
• Regelmatig reinigen voorkomt dat het op-
pervlaktemateriaal van de oven achteruit-
gaat.
• Schakel voordat u de oven gaat reinigen
de stroom uit of haal de stekker uit het
stopcontact.
• Verzeker u ervan dat de oven in de uitstand
staat als hij niet meer wordt gebruikt.
• Het apparaat mag niet worden gereinigd
met een tot een hoge temperatuur ver-
warmde stoomreiniger.
• Gebruik geen schuurmiddelen of scherpe
metalen krabbers. U kunt daarmee kras-
sen op het glas van de deur veroorzaken
2 progress
en dat kan leiden tot het barsten van het
glas.
Veiligheid van personen
• Dit apparaat is bedoeld voor gebruik door
volwassenen. Het is gevaarlijk om het door
kinderen te laten gebruiken of hen ermee
te laten spelen.
• Houd kinderen uit de buurt, zolang de
oven in werking is. Nadat u de oven heeft
uitgeschakeld, blijft de deur nog lange tijd
warm.
• Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik
door kinderen of andere personen met be-
perkte lichamelijke, zintuiglijke of geestelij-
ke vermogens of een gebrek aan ervaring
en kennis, tenzij dit plaatsvindt onder toe-
zicht van een voor hun veiligheid verant-
woordelijke persoon of tenzij zij van een
dergelijke persoon instructies hebben ont-
vangen over het gebruik van het apparaat.
Klantenservice
• Laat inspectie- en/of herstelwerkzaamhe-
den uitvoeren door de service-afdeling van
de fabrikant of door een service-afdeling
die door de fabrikant geautoriseerd is en
gebruik alleen originele onderdelen.
• Probeer in geval van een storing of defect
dit apparaat nooit zelf te repareren. Repa-
raties die door niet-deskundige personen
uitgevoerd worden, kunnen tot schade of
letsel leiden.
Beschrijving van het product
1
4 3 2 5
6
7
8
9
10
1 Bedieningspaneel
2 Functieknop
3 Thermostaatknop
4 Indicatielampje van de temperatuur
5 Stroomindicatielampje
6 Luchtopeningen voor koelventilator
7 Grill
8 Binnenverlichting
9 Ovenventilator
10 Typeplaatje
progress 3
Accessoires
Braadslede
Bakplaat
Rooster
Bediening
Functieknop
Oven uitgeschakeld
Hetelucht
Conventionele oven - verwarmings-
element boven en onder
Onderwarmte
Grillen met hete lucht
Grill
Ontdooien
Bedrijfscontrolelampje
Het bedrijfscontrolelampje gaat branden als
de functieknop wordt ingesteld.
Temperatuurknop
Draai de temperatuurknop linksom om tem-
peraturen tussen 50 °C en 250 °C te kiezen.
Temperatuurknop - controlelampje
Dit controlelampje gaat branden als er aan de
temperatuurknop gedraaid wordt.
Het display blijft verlicht tot de gewenste tem-
peratuur bereikt is. Daarna gaat het knippe-
ren om aan te geven dat de temperatuur in
stand wordt gehouden.
Veiligheidsthermostaat
Om te voorkomen dat de oven oververhit
raakt (door onjuist gebruik van het apparaat
of vanwege defecte onderdelen), is de oven
voorzien van een veiligheidsthermostaat die
indien nodig de stroomtoevoer onderbreekt.
Zodra de temperatuur is gedaald, wordt de
oven automatisch weer ingeschakeld.
Als de veiligheidsthermostaat is geactiveerd
vanwege onjuist gebruik van het apparaat,
hoeft u nadat de oven is afgekoeld alleen de
fout te verhelpen. Is de thermostaat daaren-
tegen geactiveerd vanwege een defect on-
4 progress
derdeel, neem dan contact op met onze ser-
vice-afdeling.
Koelventilator
De oven is voorzien van een koelventilator die
het voorpaneel, de knoppen en de hand-
greep van de ovendeur koel houdt. De koel-
ventilator start automatisch zodra de oven
wordt ingeschakeld.
De warme lucht wordt door de opening naast
de ovendeurgreep weggeblazen.
De koelventilator wordt uitgeschakeld, als de
functieknop in de " 0 "-stand wordt gezet.
Voor het eerste gebruik
Waarschuwing! Verwijder al het
verpakkingsmateriaal binnen en
buiten, voordat u de oven in gebruik
neemt.
Voordat u de oven in gebruik neemt, moet de
oven leeg opgewarmd worden.
Gedurende deze tijd kan er een onaange-
naam luchtje ontstaan. Dit is helemaal nor-
maal Het wordt veroorzaakt door fabricage-
resten.
Zorg ervoor dat de ruimte goed wordt ge-
ventileerd.
1. Draai de functieschakelaar naar hete-
lucht.
2. Draai de thermostaatknop naar 250 °C.
3. Open een raam voor de ventilatie.
4. Laat de oven nu ongeveer 45 minuten
leeg werken.
Herhaal de procedure voor het ovenelement
boven en onder
en grillen met hete lucht
gedurende ongeveer 5-10 minuten.
Nadat u deze handeling heeft verricht, laat u
de oven afkoelen. Maak de ovenruimte ver-
volgens schoon met een zachte doek en een
warm sopje.
Maak voordat u de oven voor het eerst ge-
bruikt, ook alle accessoires zorgvuldig
schoon.
Pak om de deur te openen altijd de hand-
greep in het midden vast tot de deur hele-
maal open is.
Bediening
Gebruik van de oven
Belangrijk! Bedek de bodem van de oven
nooit met aluminiumfolie en plaats geen
bakplaten etc. op de bodem van de oven,
anders kan het emaille van de oven door de
opgebouwde hitte beschadigd raken. Zet
(hittebestendige) pannen en aluminium
bakplaten altijd op het rooster dat in de rails
is geschoven. Wanneer gerechten verhit
worden, ontstaat er stoom, net als in een
pan. Wanneer de stoom in aanraking komt
met de glazen deur van de oven, wordt er
condens gevormd en ontstaan er
waterdruppels.
Warm de lege oven altijd 10 minuten
voor, om condensvorming te beperken.
Wij adviseren u na elke bereiding de water-
druppels weg te vegen.
Belangrijk! Alle bereidingen moeten
uitgevoerd worden met gesloten deur.
Ga bij het openen van de ovendeur zorgvul-
dig te werk. Laat de deur niet 'openvallen'
maar houd de deur vast aan de handgreep
totdat deze helemaal openstaat.
progress 5
De oven heeft vier inzetniveaus.
4
3
2
1
De inzethoogte wordt vanaf de bodem
van de oven geteld, zoals aangegeven in
de afbeelding.
De inschuifdelen moeten altijd goed
worden ingeschoven (zie afbeelding).
Zet schotels en pannen niet direct op de
bodem van de oven.
Hete lucht
Het voedsel wordt bereid met behulp van
voorverwarmde lucht die gelijkmatig wordt
rondgeblazen in de oven door een ventilator
in de achterwand van de oven.
Alle ovenzones worden zodoende snel en
gelijkmatig verwarmd. Dit betekent dat u te-
gelijkertijd verschillende soorten gerechten
kunt bereiden die op verschillende inzetni-
veaus zijn geplaatst.
De voordelen van koken met deze func-
tie:
– Sneller voorverwarmen
Doordat de heteluchtoven snel op tempe-
ratuur komt, is het over het algemeen niet
nodig om de oven voor te verwarmen. Mo-
gelijk hebt u wel 5-7 minuten extra berei-
dingstijd nodig. Voor recepten die hogere
temperaturen vereisen, zoals brood, pas-
teien, scones of soufflés, verkrijgt u de
beste resultaten als de oven eerst wordt
voorverwarmd
– Lagere temperaturen
Bereiding met hete lucht vereist over het
algemeen lagere temperaturen dan berei-
ding met boven- en onderwarmte.
Houd de aanbevolen temperaturen in de
bak- en braadtabel aan. Verminder bij uw
eigen conventionele recepten de onder-
en boventemperatuur met ongeveer
20-25°C.
–
Gelijkmatige warmteverdeling bij bak-
ken
De heteluchtoven biedt een gelijkmatige
verwarming op alle inzetniveaus. Dit bete-
kent dat partijen van dezelfde gerechten
tegelijkertijd in de oven kunnen worden be-
reid. De baksels op het bovenste niveau
kunnen echter sneller bruiner worden dan
die op het onderste niveau.
Dit is normaal. Er vindt geen smaakover-
dracht plaats tussen de gerechten.
Conventioneel (Boven- en
onderwarmte)
– De warmte wordt het beste verdeeld bij
gebruik van het middelste niveau. Wan-
neer u wilt dat uw baksel een bruinere bo-
dem krijgt, moet u het op een lager niveau
in de oven zetten. Wanneer u wilt dat uw
baksel een bruinere bovenkant krijgt, moet
u het op een hoger niveau in de oven zet-
ten.
– Het materiaal en de afwerking van de bak-
platen en schalen zijn van invloed op de
mate waarin het voedsel een bruin korstje
krijgt. Emaille, donker, zwaar en met teflon
gecoat bakgerei bevordert het bruinen,
terwijl bakgerei van glas, glanzend alumi-
nium of gepolijst edelstaal warmte reflec-
teert en afremt.
– Zet gerechten altijd in het midden van het
rooster om een gelijkmatige bruining te ga-
randeren.
– Plaats schalen op een bakplaat van de
juiste afmeting, om te voorkomen dat er
voedsel op de bodem van de oven wordt
gemorst en ervoor te zorgen dat de oven
gemakkelijker kan worden gereinigd.
–
Plaats schalen, bakblikken of bakpla-
ten niet direct op de bodem van de
oven . Deze wordt erg heet en kan scha-
len, bakblikken of bakplaten beschadigen.
Als u deze instelling gebruikt komt de
warmte van de bovenste en onderste ver-
warmingselementen. Daarmee kunt u ge-
rechten op één enkel niveau bereiden. Dit
is bijzonder geschikt voor gerechten,
waarvan de bodem extra bruin moet wor-
den, bv. quiches en hartige taarten.
Gratins, lasagnes en ovenschotels die ook
wat extra bruin van boven moeten worden,
kunnen ook heel goed bereid worden met
Conventioneel (Boven- en onderwarmte).
6 progress
Zo maakt u gebruik van Conventioneel (Bo-
ven- en onderwarmte):
1. Draai de functieknop naar de gewenste
functie
2. Zet de temperatuurknop op de gewenste
temperatuur.
Onderwarmte
Deze functie is bijzonder geschikt voor het
bakken van taart- en vlaaibodems. Tevens
kan deze functie worden gebruikt om ervoor
te zorgen dat het basisdeeg van quiches of
hartige taarten gaar is.
Het temperatuurcontrolelampje blijft
branden tot de juiste temperatuur be-
reikt is. Daarna gaat het knipperen om
aan te geven dat de temperatuur in
stand wordt gehouden.
Grillen
– De meeste gerechten kunnen het beste op
het rooster in de grillpan worden geplaatst.
Hierdoor wordt een maximale luchtcircu-
latie gerealiseerd en bevindt het voedsel
zich niet in, maar boven het vet of de vlees-
sappen. Indien gewenst kunnen gerech-
ten zoals vis, lever en niertjes direct op de
grillpan worden geplaatst.
– Droog het voedsel vóór het grillen goed,
zodat het niet gaat spatten. Strijk mager
vlees en vis licht in met een beetje olie of
gesmolten boter, zodat de gerechten tij-
dens de bereiding mals blijven.
– Overige ingrediënten, zoals tomaten en
champignons, kunnen tijdens het grillen
van vlees onder de grill worden geplaatst.
– Als u brood wilt roosteren, kunt u het beste
het bovenste inzetniveau te gebruiken.
– Indien nodig moet het voedsel tijdens de
bereiding worden omgedraaid.
Gebruik van de grote grill
Via de grill komt de directe warmte snel tot in
het midden van het bereik van de grillpan.
Met de grill kunt u heel goed kleinere hoe-
veelheden grillen. Op die manier kunt u ook
energie besparen.
1. Draai aan de ovenregelaar om de oven in
te schakelen
2. Zet de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
3. Kies het passende inzetniveau voor grill-
pan en rooster, al naar gelang of het om
platter of dikker grillvoedsel gaat. Volg de
instructies voor het grillen op.
Het grillelement wordt geregeld door de ther-
mostaat Tijdens het grillen wordt de grill met
regelmatige tussenpozen in- en uitgescha-
keld, om oververhitting te voorkomen.
Grillen met hete lucht
Grillen met hete lucht biedt een alternatieve
bereidingsmethode voor gerechten die an-
ders met de normale grill worden bereid. Het
grillelement en de ventilator van de oven wer-
ken samen, zodat de hete lucht rond de ge-
rechten circuleert.
Hierdoor hoeft u het voedsel niet zo vaak te
controleren en om te draaien.
Grillen met hete lucht minimaliseert koo-
kluchtjes in de keuken.
Met uitzondering van toast en biefstukken,
die van binnen rood moeten blijven, kunt u
alle levensmiddelen grillen die u normaal be-
reidt met de conventionele grill.
De bereiding verloopt gematigder, waardoor
het grillen met hete lucht doorgaans iets
meer bereidingstijd vergt dan de conventio-
nele grillmethode.
Een van de voordelen is dat er grotere hoe-
veelheden tegelijkertijd kunnen worden be-
reid.
1. Draai aan de ovenregelaar om de oven in
te schakelen
2.Belangrijk! Stel de heteluchtgrill op een
maximale temperatuur van 200°C in.
Ontdooien
De ventilator verwarmt niet en circuleert de
lucht op kamertemperatuur in de binnen-
ruimte van de oven.
Hierdoor wordt het voedsel sneller ontdooid.
Houd er echter rekening mee dat de tempe-
ratuur in de keuken van invloed is op de snel-
heid van het ontdooien.
Deze functie is bijzonder geschikt om kwets-
bare levensmiddelen te ontdooien die door
opwarmen beschadigd raken, bijvoorbeeld
taarten met crèmevulling, ijstaarten, gebak,
brood en bakwaren van gistdeeg.
Controleer of de thermostaatknop op de
stand UIT staat.
progress 7
Tips en bereidingstabellen
Bakken:
Voor gebak is meestal een gemiddelde tem-
peratuur nodig (150 °C-200 °C).
U moet de oven dan ongeveer 10 minuten
voorverwarmen.
Doe de ovendeur niet open voordat drie-
kwart van de baktijd is verstreken.
Bak kruimeldeeg in een springvorm of op een
bakblik tot tweederde van de baktijd. Vervol-
gens kunt u het garneren en afbakken.
De verdere baktijd hangt af van de soort en
hoeveelheid garnering of vulling.
Biscuitdeeg moet moeilijk van de lepel lopen.
Door te vloeibaar deeg zou de baktijd onno-
dig langer duren.
Als er twee bakplaten met gebak tegelijkertijd
in de oven worden geplaatst, moet er tussen
de bakplaten één niveau worden vrijgelaten.
Als er twee bakplaten met gebak tegelijkertijd
in de oven worden geplaatst, moeten deze
na ongeveer tweederde van de baktijd wor-
den omgewisseld en omgedraaid.
Braden:
Neem geen braadstukken die minder wegen
dan 1 kg.
Kleinere stukken kunnen tijdens het braden
uitdrogen.
Donker vlees, dat van buiten goed gebraden
maar van binnen roze tot rood moet blijven,
moet bij een hogere temperatuur (200
°C-250 °C) worden gebraden.
Licht vlees, gevogelte en vis hebben daaren-
tegen een lagere temperatuur (150 °C-175
°C) nodig.
Doe bij een korte bereidingstijd de ingrediën-
ten voor de saus of jus direct aan het begin
in de braadpan.
In andere gevallen worden ze het laatste half-
uur toegevoegd.
U kunt controleren of het vlees gaar is met
behulp van een lepel: als het vlees niet kan
worden ingedrukt, is het gaar.
Rosbief en ossenhaas, die van binnen roze
moeten blijven, moeten op een hogere tem-
peratuur en in kortere tijd worden gebraden.
Bij het bereiden van vlees direct op het roos-
ter de braadpan in het onderliggende inzet-
niveau schuiven.
Laat het braadstuk minstens 15 minuten
staan, zodat het vleesvocht niet kan weglo-
pen.
Om rookvorming in de oven te beperken,
kunt u een beetje water in de braadpan gie-
ten.
Om condensvorming te voorkomen, een
paar keer water toevoegen.
Borden kunnen tot zij geserveerd worden in
de oven op de laagste temperatuur warm
gehouden worden.
Belangrijk! Bedek de oven nooit met
aluminiumfolie en plaats geen
bakplaten, ovenschotels en dergelijke
op de bodem van de oven, anders kan
het emaille van de oven door de
opgebouwde hitte beschadigd raken.
Bereidingstijden
De bereidingstijden kunnen verschillen al
naar gelang de samenstelling, ingrediënten
en hoeveelheid vocht in de afzonderlijke ge-
rechten.
Noteer de instellingen van uw eerste berei-
dingen, om ervaring op te doen als u deze
gerechten later nog eens wilt bereiden.
U kunt de aangegeven waarden in de tabel-
len aanpassen op basis van uw eigen erva-
ringen.
Bak- en braadschema
GEBAK
GERECHT
Boven- en on-
derwarmte
Hete lucht
Berei-
dingstijd
[min]
Opmerkingen
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Schuimtaart 2 170 2 (1 en
3)
165 45-60 In cakevorm
Zandtaartdeeg 2 170 2 (1 en
3)
160 24-34 In cakevorm
8 progress
GERECHT
Boven- en on-
derwarmte
Hete lucht
Berei-
dingstijd
[min]
Opmerkingen
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Karnemelk
kwarktaart
1 170 2 165 60-80 In cakevorm 26 cm
Appelgebak
(appeltaart)
1 170 2 links
+
rechts
160 100-120 2 cakevormen van 20 cm
op het grillrooster
Strudel 2 175 2 150 60-80 Op bakplaat
Confituurtaart 2 170 2 links
+
rechts
160 30-40 In cakevorm 26 cm
Fruitcake 2 170 2 155 60-70 In cakevorm 26 cm
Biscuittaart (bo-
tervrije biscuit-
taart)
2 170 2 160 35-45 In cakevorm 26 cm
Kerstcake/rijke
fruitcake
2 170 2 160 50-60 In cakevorm 20 cm
Pruimentaart 2 170 2 165 50-60
In broodvorm
1)
Kleine cakes 3 170 3 (1 en
3)
165 20-30 Op een platte bakplaat
Koekjes 3 150 3 (1 en
3)
140 20-30
Op een platte bakplaat
1)
Schuimpjes 3 100 3 115 90-120 Op een platte bakplaat
Broodjes 3 190 3 180 15-20
Op een platte bakplaat
1)
Soesjes 3 190 3 (1 en
3)
180 25-35
Op een platte bakplaat
1)
Taartjes 3 180 2 170 45-70 In cakevorm 20 cm
Victoriataart 1 of 2 180 2 170 40-55 Links + rechts in cakevorm
van 20 cm
1) Warm de oven 10 minuten voor.
BROOD EN PIZZA
GERECHT
Boven- en on-
derwarmte
Hete lucht
Berei-
dingstijd
[min]
Opmerkingen
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Wit brood 1 190 1 195 60-70 1 -2 stukken, 500 gram per
stuk
1)
Roggebrood 1 190 1 190 30-45 In broodvorm
Broodjes 2 190 2 (1 en
3)
180 25-40 6 - 8 broodjes op een platte
bakplaat
1)
Pizza 1 190 1 190 20-30
Op een diepe braadpan
1)
Scones 3 200 2 190 10~20
Op een platte bakplaat
1)
1) Warm de oven 10 minuten voor.
progress 9
OVENSCHOTELS
GERECHT
Boven- en on-
derwarmte
Hete lucht
Berei-
dingstijd
[min]
Opmerkingen
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Pastaflan 2 180 2 180 40-50 In vorm
Groenteflan 2 200 2 200 45-60 In vorm
Quiches 1 190 1 190 40-50 In vorm
Lasagne 2 200 2 200 25-40 In vorm
Cannelloni 2 200 2 200 25-40 In vorm
Yorkshire pud-
ding
2 220 2 210 20-30
6 puddingvormen
1)
1) Warm de oven 10 minuten voor.
VLEES
GERECHT
Boven- en on-
derwarmte
Hete lucht
Berei-
dingstijd
[min]
Opmerkingen
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Rundvlees 2 200 2 190 50-70 Op een ovenrooster en die-
pe braadpan
Varkensvlees 2 180 2 180 90-120 Op een ovenrooster en die-
pe braadpan
Kalfsvlees 2 190 2 175 90-120 Op een ovenrooster en die-
pe braadpan
Engelse rosbief
rood
2 210 2 200 44-50 Op een ovenrooster en die-
pe braadpan
Engelse rosbief
medium
2 210 2 200 51-55 Op een ovenrooster en die-
pe braadpan
Engelse rosbief
doorbakken
2 210 2 200 55-60 Op een ovenrooster en die-
pe braadpan
Varkensschou-
der
2 180 2 170 120-150 Op een diepe braadpan
Varkensschen-
kel
2 180 2 160 100-120 2 stukken op een diepe
braadpan
Lamsvlees 2 190 2 190 110-130 Bout
Kip 2 200 2 200 70-85 Geheel op een diepe
braadpan
Kalkoen 1 180 1 160 210-240 Geheel op een diepe
braadpan
Eend 2 175 2 160 120-150 Geheel op een diepe
braadpan
Gans 1 175 1 160 150-200 Geheel op een diepe
braadpan
Konijn 2 190 2 175 60-80 In stukken
Haas 2 190 2 175 150-200 In stukken
10 progress
GERECHT
Boven- en on-
derwarmte
Hete lucht
Berei-
dingstijd
[min]
Opmerkingen
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Fazant 2 190 2 175 90-120 Geheel op een diepe
braadpan
VIS
GERECHT
Boven- en on-
derwarmte
Hete lucht
Berei-
dingstijd
[min]
Opmerkingen
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Forel/zeebra-
sem
2 190 2 (1 en
3) 2 (1
en 3)
175 40-55 3-4 vissen
Tonijn/zalm 2 190 2 (1 en
3)
175 35-60 4-6 filets
Grillen
Tijden zijn exclusief voorverwarmen.
De lege oven moet altijd 10 minuten
voorverwarmen.
Hoeveelheid Grillen Bereidingstijd (minuten)
GERECHT Stuks gr
niveau
Temp.
(°C)
1e kant 2e kant
Tournedos 4 800 3 250 12-15 12-14
Biefstuk 4 600 3 250 10-12 6-8
Worstjes 8 / 3 250 12-15 10-12
Varkenskotelet 4 600 3 250 12-16 12-14
Kip (in 2 helften) 2 1000 3 250 30-35 25-30
Spiezen 4 / 3 250 10-15 10-12
Kipfilet 4 400 3 250 12-15 12-14
Hamburger 6 600 3 250 20-30
Voorverwarmen
5’00
Visfilet 4 400 3 250 12-14 10-12
Geroosterde sand-
wiches
4-6 / 3 250 5-7 /
Geroosterd brood 4-6 / 3 250 2-4 2-3
Grillen met hete lucht
Waarschuwing! Als u grilt met hete
lucht, dient u een maximale temperatuur
van 200°C te selecteren.
progress 11
Hoeveelheid Grillen Bereidingstijd (minuten)
GERECHT Stuks gr
niveau
Temp.
(°C)
1e kant 2e kant
Rollade (kalkoen) 1 1000 3 200 30-40 20-30
Kip (in twee helften) 2 1000 3 200 25-30 20-30
Kippenpoten 6 - 3 200 15-20 15-18
Kwartel 4 500 3 200 25-30 20-25
Groentegratin - - 3 200 20-25 -
stuks sint-jakobs-
schelpen
- - 3 200 15-20 -
Makreel 2-4 - 3 200 15-20 10-15
Vismoten 4-6 800 3 200 12-15 8-10
De aangegeven temperaturen zijn richt-
temperaturen. Indien nodig kunnen de
temperaturen aan uw persoonlijke wen-
sen worden aangepast.
Onderhoud en reiniging
Waarschuwing! Trek voordat u de
oven gaat schoonmaken altijd eerst
de stekker uit het stopcontact en
laat de oven afkoelen.
Waarschuwing! Het apparaat mag
niet worden gereinigd met een tot
een hoge temperatuur verwarmde
stoomreiniger.
Belangrijk: Voordat u de oven gaat reinigen,
moet de stekker van het apparaat uit het
stopcontact worden gehaald.
Voor een lange levensduur van uw apparaat
is het nodig om regelmatig de volgende rei-
nigingswerkzaamheden uit te voeren:
• Maak de oven pas schoon als deze is af-
gekoeld.
• Maak de geëmailleerde delen schoon met
een sopje.
• Gebruik geen schuurmiddelen.
• Droog de onderdelen van roestvrij staal en
de glasplaat met een zachte doek.
• Gebruik bij hardnekkige vlekken normaal
verkrijgbare reinigingsmiddelen voor
roestvrij staal of warme azijn.
Het email van de oven is uiterst duurzaam en
in hoge mate resistent.
De inwerking van hete fruitzuren (citroenen,
pruimen of dergelijke) kunnen echter op de
oppervlakken van email blijvende matte en
ruwe vlekken achterlaten.
Dergelijke vlekken op het hoogglanzende op-
pervlak van het emaille hebben echter geen
invloed op het functioneren van de oven.
Reinig de oven grondig na elk gebruik.
Zo kunt u verontreinigingen het makkelijkst
verwijderen. Verder inbranden wordt daar-
door voorkomen.
Reinigingsmiddelen
Voordat welke schoonmaakmiddelen dan
ook voor uw oven gebruikt, moet u contro-
leren of ze geschikt zijn en of hun gebruik
wordt aanbevolen door de fabrikant.
Reinigingsmiddelen met bleekmiddel mogen
NIET worden gebruikt, aangezien deze de
toplaag van de oppervlakken dof kunnen
maken. Gebruik geen agressieve schuurmid-
delen.
Buitenkant reinigen
Neem regelmatig het bedieningspaneel, de
ovendeur en de afdichting af met een zachte,
goed uitgewrongen doek met warm water en
wat vloeibaar reinigingsmiddel.
Om beschadigen of verzwakken van de glas-
platen van de deur te voorkomen, moet u het
gebruik van de volgende producten vermij-
den:
• Huishoudelijke schoonmaakmiddelen en
bleekmiddelen
• Geïmpregneerde sponsjes die niet ge-
schikt zijn voor pannen met antiaanbak-
laag
• Brillo- of staalwolsponsjes
12 progress
• Chemische ovenreiniger of spuitbussen
• Roestverwijderaars
• Vlekverwijderaars voor wasbakken/aan-
rechten
Reinig het venster aan de binnen- en buiten-
kant met een warm sopje.
Mocht het binnenvenster van de deur erg
verontreinigd zijn, dan is het gebruik van een
speciaal reinigingsmiddel aan te bevelen.
Gebruik geen verfkrabber om aangekoekt
vuil te verwijderen.
Ovenruimte
De emaillen bodem van de oven kunt u het
beste reinigen terwijl de oven nog warm is.
Veeg de oven na elk gebruik schoon met een
zachte doek die u hebt natgemaakt met
warm water waaraan u zeep hebt toege-
voegd. Af en toe moet de oven grondiger
worden gereinigd. Gebruik daarvoor een in
de handel verkrijgbare ovenreiniger.
Grill-verwarmingselement
Dit model is uitgerust met een neerklapbaar
grillelement om de bovenkant van de oven
gemakkelijker te kunnen reinigen.
Waarschuwing! Laat de oven eerst
volledig afkoelen en trek de stekker
uit het stopcontact.
1. Draai de schroef, waarmee het grill-
element bevestigd is, los (zie afb.).
Als u deze handeling voor de eerste
keer uitvoert, raden wij u aan een
schroevendraaier te gebruiken.
2. Trek het grillelement dan voorzichtig
naar beneden, zodat u bij de boven-
kant van de ovenruimte kunt komen
(zie afb.).
3. Reinig de bovenkant van de oven
met een geschikt reinigingsmiddel
en droog hem af, voordat u het neer-
klapbare grillelement weer op zijn
plaats zet.
4. Duw het grillelement voorzichtig naar
boven op zijn oorspronkelijke plaats
en draai de borgmoer weer goed
vast.
Waarschuwing! Zorg ervoor dat de
borgmoer van de grill goed
vastgedraaid is, om te voorkomen
dat de grill omlaag valt wanneer
deze in gebruik is.
Het ovenlampje vervangen
Belangrijk! Trek de stekker uit het
stopcontact voordat u
onderhoudshandelingen verricht.
Als het ovenlampje moet worden vervangen,
dan moet dit voldoen aan de volgende eisen:
– Vermogen: 15 W / 25 W
– Elektrisch vermogen: 230 V (50 Hz)
– Hittebestendigheid tot 300 °C
– Soort aansluiting: E14
Reservelampjes zijn verkrijgbaar bij uw vak-
handelaar.
Het ovenlampje vervangen:
1. Laat de oven eerst volledig afkoelen en
trek de stekker uit het stopcontact.
2. Druk het glazen dekseltje in en draai het
linksom
3. Verwijder het kapotte lampje en vervang
dit door een nieuw lampje.
4. Zet het glazen dekseltje terug en steek de
stekker weer in het stopcontact.
progress 13
De ovendeur
De ovendeur bestaat uit twee glasplaten. De
ovendeur kan uit elkaar worden gehaald en
de glasplaten kunnen worden verwijderd om
gemakkelijker te worden schoongemaakt.
Waarschuwing! Wij adviseren u de
ovendeur te demonteren voordat u deze
schoonmaakt. De ovendeur kan
dichtslaan als u de glasplaten probeert
te verwijderen terwijl de deur nog
gemonteerd is.
Ga als volgt te werk om dat te doen:
1. Open de deur helemaal.
2. Ga naar de twee scharnieren van de deur
3. Til de hendels op de twee scharnieren
omhoog en draai ze
4. Houd de deur vast bij de zijkanten en sluit
de deur voorzichtig maar niet HELEMAAL
5. Trek de deur naar voren en verwijder de-
ze uit de zitting
6. Leg de deur op een stabiele ondergrond
op een zachte doek om te voorkomen dat
de handgreep beschadigd raakt
7. Maak het vergrendelingssysteem open
om de glasplaten te verwijderen
14 progress
8. Draai de twee bevestigingen 90° en ver-
wijder ze uit hun zittingen
90°
9. Til de bovenste glasplaat voorzichtig iets
op en trek de binnenste glasplaat eruit.
De binnenste glasplaat is herkenbaar is
aan de decoratie op de vier kanten.
1
2
Maak de ovendeur schoon met lauw water
en een zachte doek. Gebruik geen metaal-
sponsjes, schuursponjes of zuren, die het
speciale warmtereflecterende oppervlak van
de glasplaat kunnen beschadigen.
Zet de glasplaat na het schoonmaken weer
in de deur. Plaats de deur terug in de oven;
herhaal de handelingen in omgekeerde volg-
orde. Let er op dat u de glasplaten weer op
de goede plaats zet.
Ga als volgt te werk om dat te doen:
1. De binnenste glasplaat met de decoratie
op de vier kanten moet zodanig gemon-
teerd worden dat de zeefdruk naar de
buitenkant van de oven gericht is. Raak
het zichtbare oppervlak aan. De glasplaat
is goed geplaatst als u met uw vinger over
het zichtbare oppervlak strijkt en u geen
oneffenheden ter hoogte van de zeefdruk
voelt.
2. De binnenste glasplaat moet in zijn spon-
ning geplaatst worden zoals aangegeven
in de afbeelding.
Nadat u de glasplaten in de ovendeur ge-
plaatst heeft, zet u de glasplaten vast in om-
progress 15
gekeerde volgorde van hetgeen beschreven
is bij punt 8 .
Belangrijk! Maak de ovendeur nooit
schoon als hij nog warm is. De
glasplaten kunnen dan barsten. Indien u
barsten of krassen op de glasplaat ziet,
neem dan onmiddellijk contact op met
de klantenservice zodat de glasplaat
kan worden vervangen.
Modellen van roestvrij staal of
aluminium:
Maak de ovendeur en het bedieningspaneel
van roestvrij staal of aluminium schoon met
een vochtige spons en droog daarna goed af
met een zachte doek. Gebruik voor het
schoonmaken geen metaalsponsjes, staal-
wol, zuren of schuurmiddelen, omdat die
krassen op het oppervlak kunnen veroorza-
ken.
Reiniging van de afdichting van de
ovendeur
Rond de opening van de oven is een afdich-
ting aangebracht.
Belangrijk! Controleer regelmatig de
staat van de afdichting.
Wanneer u beschadigingen aan de af-
dichting vaststelt, neem dan direct con-
tact op met de klantenservice. Gebruik
de oven niet tot de afdichting vervangen
is.
Problemen oplossen
Als het apparaat niet goed werkt, lees dan
eerst onderstaande aanwijzingen voordat u
contact opneemt met de klantenservice van
Electrolux.
PROBLEEM OPLOSSING
• De oven gaat niet aan. • Controleer of u een bereidingsfunctie en een
temperatuur hebt ingesteld,
of
• controleer of het apparaat goed is aangesloten
en of de contactschakelaar of de netstroom-
toevoer naar de oven aan staan.
• Het controlelampje voor de oventemperatuur
brandt niet.
• Kies een temperatuur met de thermostaatknop,
of
• kies een functie met de functieknop.
• De binnenverlichting van de oven brandt niet. • kies een functie met de functieknop.
of
• controleer de gloeilamp, en vervang deze indien
nodig (zie "Vervangen van de binnenverlich-
ting“).
• De bereiding van de gerechten duurt te lang of
de gerechten worden te snel gaar.
• Pas indien nodig de temperatuur aan,
of
• neem deze gebruikersgids door, met name
hoofdstuk "Tips en bereidingstabellen".
• Stoom en condens slaan neer op de gerechten
en in de ovenruimte.
• Laat bereide gerechten niet langer dan 15-20
minuten in de oven nadat ze klaar zijn.
• De ovenventilator maakt lawaai. • Controleer of de roosters en het bakgerei niet
tegen het achterpaneel van de oven trillen.
Technische gegevens
Vermogen verwarmingselementen
Onderste verwarmingselement 1000 W
Bovenste en onderste verwar-
mingselement
1800 W
Hete lucht 1825 W
Grillen met hete lucht 1650 W
Grill 1650 W
Ovenverlichting 25 W
Motor heteluchtventilator 25 W
16 progress
Motor koelventilator 25 W
Totaal vermogen
1875 W
Bedrijfsspanning (50 Hz) 230 V
Afmetingen van de inbouwnis
Hoogte - onderste bovenrand 600 mm
Hoogte - in de inbouwnis 587 mm
Breedte 560 mm
Diepte 550 mm
Binnenkant van de oven
Hoogte 335 mm
Breedte 395 mm
Diepte 400 mm
Ovencapaciteit 56 l
Montage
Instructies voor de installateur
Belangrijk!
Inbouw en installatie moeten uitgevoerd
worden met strikte inachtneming van de
geldende voorschriften. Elke ingreep
mag slechts plaatsvinden als het
apparaat uitgeschakeld is. Alleen
gekwalificeerde servicemonteurs
mogen het apparaat repareren
De fabrikant kan niet aansprakelijk wor-
den gesteld als de veiligheidsvoorschrif-
ten niet worden opgevolgd.
Aansluiten op netstroom
Let voor het aansluiten op het volgende:
– De zekering en de huisinstallatie moeten
op de max. belasting van het apparaat be-
rekend zijn (zie typeplaatje).
– De huisinstallatie moet voorzien zijn van
een aardaansluiting overeenkomstig de
voorschriften en voldoen aan de desbe-
treffende geldende voorschriften.
– Het stopcontact of de meerpolige stroom-
onderbreker moeten na installatie van het
apparaat makkelijk toegankelijk zijn.
Het apparaat wordt geleverd met een aan-
sluitsnoer waarop een standaard stekker is
bevestigd, die geschikt is voor de totale aan-
gegeven elektrische spanning die op het ty-
peplaatje staat. De stekker moet in een ge-
schikte wandcontactdoos worden gestoken.
De volgende typen netkabels zijn geschikt,
rekening houdend met de nominale door-
sneden:
H07RN-F, H05RN-F, H05RR-F, H05VVF,
H05V2V2-F (T90), H05BB-F.
Als de aansluiting zonder stekker wordt uit-
gevoerd, of als de stekker tussen het appa-
raat en de aansluiting op het stroomnet niet
toegankelijk is, moet er tussen het apparaat
en de aansluiting op het stroomnet een
meerpolige stroomonderbreker (bv. zekerin-
gen, LS-schakelaar) met een minimale af-
stand tussen de contacten van 3 mm aan-
gebracht worden. De schakelaar mag de
aardleiding nergens onderbreken. De geel-
groene aardleiding dient 2-3 cm langer te zijn
dan alle andere kabels.
Het aansluitsnoer moet in ieder geval zoda-
nig geplaatst zijn, dat het nergens 50 °C (bo-
ven kamertemperatuur) bereikt.
Na de aansluiting moeten de verwarmings-
elementen gecontroleerd worden, door ze
ongeveer 3 minuten te laten werken.
Klemmenbord
De oven is voorzien van een makkelijk toe-
gankelijk klemmenbord, dat berekend is voor
de werking op een eenfase-stroomvoorzie-
ning van 230 V.
Montage-instructies
Voor een probleemloos gebruik van het ge-
installeerde apparaat moet de inbouwkast of
progress 17
de ruimte waar het apparaat in wordt ge-
plaatst de juiste afmetingen hebben.
Overeenkomstig de geldende regelgeving,
moeten alle onderdelen die beschermd zijn
door de antischokbeveiliging op een dusda-
nige manier zijn bevestigd dat deze niet zon-
der gereedschappen verwijderd kunnen
worden.
Hierbij hoort ook de bevestiging van eventu-
ele afsluitende kanten aan het begin of einde
van een rij inbouwapparaten.
De antischokbeveiliging moet in ieder geval
door het inbouwen gegarandeerd zijn.
Het apparaat kan met de achterkant resp.
zijkant tegen hogere keukenmeubelen, ap-
paraten of wanden geplaatst worden. Aan de
andere zijkant mogen er dan echter geen an-
dere apparaten of meubelen van dezelfde
hoogte als het apparaat geplaatst worden.
Afmetingen van oven (zie afbeelding)
594
7
20
570
590
540
560
50
587
550 min
560÷570
550 min
600
560-570
80÷100
Instructies voor de inbouw
Voor een probleemloos gebruik van het ge-
installeerde apparaat moet de inbouwkast of
de ruimte waar het apparaat in wordt ge-
plaatst de juiste afmetingen hebben.
Bevestiging in het meubel
1. Open de ovendeur.
2. Bevestig de oven met behulp van de vier
afstandhouders in het meubel (zie afbeel-
ding - A ).
Deze passen exact in de gaten van het
frame. Draai vervolgens de vier meegele-
verde houtschroeven vast (zie afbeelding
B ).
18 progress
A
B
Klantenservice
Wanneer het probleem na de beschreven
controles niet kan worden opgelost, neemt u
contact op met de klantenservice en be-
schrijft u het defect of het probleem en ver-
meldt u het model ( Mod. ), productnummer
( Prod. No. ) en het serienummer ( Ser.
No. ). Deze gegevens vindt u op het type-
plaatje van de oven.
Verwijdering
Het symbool op het product of op de
verpakking wijst erop dat dit product niet als
huishoudafval mag worden behandeld, maar
moet worden afgegeven bij een
verzamelpunt waar elektrische en
elektronische apparatuur wordt gerecycled.
Als u ervoor zorgt dat dit product op de juiste
manier wordt verwijderd, voorkomt u
mogelijke negatieve gevolgen voor mens en
milieu die zich zouden kunnen voordoen in
geval van verkeerde afvalverwerking. Voor
gedetailleerdere informatie over het recyclen
van dit product, kunt u contact opnemen met
de gemeente, de gemeentereiniging of de
winkel waar u het product hebt gekocht.
Verpakkingsmateriaal
Het verpakkingsmateriaal is milieuvrien-
delijk en geschikt voor hergebruik.
Kunststofonderdelen worden aange-
duid met internationale afkortingen,
zoals >PE <, >PS<, etc. Gooi het ver-
pakkingsmateriaal weg in de daarvoor
bestemde containers van uw vuilnisop-
haaldienst.
progress 19
Waarschuwing! Om ervoor te zorgen
dat het apparaat geen gevaar oplevert,
moet het onklaar gemaakt worden
voordat u het weggooit.
Trek de stekker uit het stopcontact en
verwijder de voedingskabel van het ap-
paraat.
20 progress

Documenttranscriptie

gebruiksaanwijzing notice d'utilisation benutzerinformation Inbouwoven Four encastrable Einbau-Backofen PBN 1310 2 progress Inhoud Veiligheidsinformatie Beschrijving van het product Voor het eerste gebruik Bediening Tips en bereidingstabellen 2 3 5 5 8 Onderhoud en reiniging Problemen oplossen Technische gegevens Montage Verwijdering 12 16 16 17 19 Wijzigingen voorbehouden Veiligheidsinformatie Bewaar deze handleiding altijd bij het apparaat. Mocht het apparaat aan derden doorgegeven of verkocht worden, of indien u het apparaat wanneer u gaat verhuizen in uw oude woning achterlaat, dan is het van groot belang dat de nieuwe gebruiker over deze gebruiksaanwijzing en de aanwijzingen kan beschikken. Deze aanwijzingen zijn bedoeld voor de veiligheid van de gebruikers en hun huisgenoten. Lees ze dus aandachtig door, voordat u het apparaat aansluit en/ of in gebruik neemt. Montage • De installatie moeten worden uitgevoerd door een erkend installateur, met inachtneming van de geldende voorschriften. De afzonderlijke installatiewerkzaamheden zijn beschreven in de instructies voor de installateur. • Laat het apparaat installeren en aansluiten door een erkend installateur overeenkomstig de richtlijnen. • Indien wijzigingen aan de stroomvoorziening vereist zijn vanwege de installatie, dan dienen deze te worden uitgevoerd door een erkend installateur. • Deze oven is geschikt voor gebruik als afzonderlijk apparaat of in combinatie met een elektrische kookplaat, voor aansluiting op een eenfase-stroomvoorziening van 230 V. Bediening • Deze oven is bedoeld voor het bereiden van voedsel; gebruik deze nooit voor andere doeleinden. • Wees extra voorzichtig tijdens het gebruik van de oven. Door de grote hitte van de • • • • • • • • • • verwarmingselementen worden de bakplaten en andere onderdelen erg heet. Indien u - om welke reden dan ook - aluminiumfolie in de oven gebruikt, laat dit dan nooit in direct contact komen met de bodem van de oven. Ga bij het schoonmaken van de oven voorzichtig te werk: sproei nooit vloeistof op het vetfilter (indien aanwezig), de verwarmingselementen en de thermostaatsensor. Het is gevaarlijk veranderingen van welke aard ook aan te brengen aan het apparaat of aan de kenmerken ervan. Tijdens het bakken, braden en grillen worden het venster van de deur en de overige onderdelen van het apparaat erg heet. Houd kinderen daarom uit de buurt van het apparaat. Wanneer u elektrische apparatuur aansluit op stopcontacten in de buurt van de oven, dan dient u erop te letten dat aansluitleidingen niet in aanraking komen met hete kookzones of klem komen te zitten in de hete ovendeur. Gebruik altijd ovenwanten om hete vuurvaste schotels of schalen uit de oven te halen. Regelmatig reinigen voorkomt dat het oppervlaktemateriaal van de oven achteruitgaat. Schakel voordat u de oven gaat reinigen de stroom uit of haal de stekker uit het stopcontact. Verzeker u ervan dat de oven in de uitstand staat als hij niet meer wordt gebruikt. Het apparaat mag niet worden gereinigd met een tot een hoge temperatuur verwarmde stoomreiniger. Gebruik geen schuurmiddelen of scherpe metalen krabbers. U kunt daarmee krassen op het glas van de deur veroorzaken progress 3 en dat kan leiden tot het barsten van het glas. Veiligheid van personen • Dit apparaat is bedoeld voor gebruik door volwassenen. Het is gevaarlijk om het door kinderen te laten gebruiken of hen ermee te laten spelen. • Houd kinderen uit de buurt, zolang de oven in werking is. Nadat u de oven heeft uitgeschakeld, blijft de deur nog lange tijd warm. • Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door kinderen of andere personen met beperkte lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke vermogens of een gebrek aan ervaring en kennis, tenzij dit plaatsvindt onder toe- zicht van een voor hun veiligheid verantwoordelijke persoon of tenzij zij van een dergelijke persoon instructies hebben ontvangen over het gebruik van het apparaat. Klantenservice • Laat inspectie- en/of herstelwerkzaamheden uitvoeren door de service-afdeling van de fabrikant of door een service-afdeling die door de fabrikant geautoriseerd is en gebruik alleen originele onderdelen. • Probeer in geval van een storing of defect dit apparaat nooit zelf te repareren. Reparaties die door niet-deskundige personen uitgevoerd worden, kunnen tot schade of letsel leiden. Beschrijving van het product 4 3 2 5 1 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 Bedieningspaneel Functieknop Thermostaatknop Indicatielampje van de temperatuur Stroomindicatielampje Luchtopeningen voor koelventilator 7 8 9 10 Grill Binnenverlichting Ovenventilator Typeplaatje 4 progress Accessoires Braadslede Bakplaat Bedrijfscontrolelampje Het bedrijfscontrolelampje gaat branden als de functieknop wordt ingesteld. Temperatuurknop Draai de temperatuurknop linksom om temperaturen tussen 50 °C en 250 °C te kiezen. Rooster Bediening Functieknop Oven uitgeschakeld Hetelucht Conventionele oven - verwarmingselement boven en onder Onderwarmte Grillen met hete lucht Grill Ontdooien Temperatuurknop - controlelampje Dit controlelampje gaat branden als er aan de temperatuurknop gedraaid wordt. Het display blijft verlicht tot de gewenste temperatuur bereikt is. Daarna gaat het knipperen om aan te geven dat de temperatuur in stand wordt gehouden. Veiligheidsthermostaat Om te voorkomen dat de oven oververhit raakt (door onjuist gebruik van het apparaat of vanwege defecte onderdelen), is de oven voorzien van een veiligheidsthermostaat die indien nodig de stroomtoevoer onderbreekt. Zodra de temperatuur is gedaald, wordt de oven automatisch weer ingeschakeld. Als de veiligheidsthermostaat is geactiveerd vanwege onjuist gebruik van het apparaat, hoeft u nadat de oven is afgekoeld alleen de fout te verhelpen. Is de thermostaat daarentegen geactiveerd vanwege een defect on- progress 5 derdeel, neem dan contact op met onze service-afdeling. Koelventilator De oven is voorzien van een koelventilator die het voorpaneel, de knoppen en de handgreep van de ovendeur koel houdt. De koel- ventilator start automatisch zodra de oven wordt ingeschakeld. De warme lucht wordt door de opening naast de ovendeurgreep weggeblazen. De koelventilator wordt uitgeschakeld, als de functieknop in de " 0 "-stand wordt gezet. Voor het eerste gebruik Waarschuwing! Verwijder al het verpakkingsmateriaal binnen en buiten, voordat u de oven in gebruik neemt. Voordat u de oven in gebruik neemt, moet de oven leeg opgewarmd worden. Gedurende deze tijd kan er een onaangenaam luchtje ontstaan. Dit is helemaal normaal Het wordt veroorzaakt door fabricageresten. Zorg ervoor dat de ruimte goed wordt geventileerd. 1. Draai de functieschakelaar naar hetelucht. 2. Draai de thermostaatknop naar 250 °C. 3. Open een raam voor de ventilatie. 4. Laat de oven nu ongeveer 45 minuten leeg werken. Herhaal de procedure voor het ovenelement boven en onder en grillen met hete lucht gedurende ongeveer 5-10 minuten. Nadat u deze handeling heeft verricht, laat u de oven afkoelen. Maak de ovenruimte vervolgens schoon met een zachte doek en een warm sopje. Maak voordat u de oven voor het eerst gebruikt, ook alle accessoires zorgvuldig schoon. Pak om de deur te openen altijd de handgreep in het midden vast tot de deur helemaal open is. Bediening Gebruik van de oven Belangrijk! Bedek de bodem van de oven nooit met aluminiumfolie en plaats geen bakplaten etc. op de bodem van de oven, anders kan het emaille van de oven door de opgebouwde hitte beschadigd raken. Zet (hittebestendige) pannen en aluminium bakplaten altijd op het rooster dat in de rails is geschoven. Wanneer gerechten verhit worden, ontstaat er stoom, net als in een pan. Wanneer de stoom in aanraking komt met de glazen deur van de oven, wordt er condens gevormd en ontstaan er waterdruppels. Warm de lege oven altijd 10 minuten voor, om condensvorming te beperken. Wij adviseren u na elke bereiding de waterdruppels weg te vegen. Belangrijk! Alle bereidingen moeten uitgevoerd worden met gesloten deur. Ga bij het openen van de ovendeur zorgvuldig te werk. Laat de deur niet 'openvallen' maar houd de deur vast aan de handgreep totdat deze helemaal openstaat. 6 progress De oven heeft vier inzetniveaus. 4 3 2 1 De inzethoogte wordt vanaf de bodem van de oven geteld, zoals aangegeven in de afbeelding. De inschuifdelen moeten altijd goed worden ingeschoven (zie afbeelding). Zet schotels en pannen niet direct op de bodem van de oven. Hete lucht Het voedsel wordt bereid met behulp van voorverwarmde lucht die gelijkmatig wordt rondgeblazen in de oven door een ventilator in de achterwand van de oven. Alle ovenzones worden zodoende snel en gelijkmatig verwarmd. Dit betekent dat u tegelijkertijd verschillende soorten gerechten kunt bereiden die op verschillende inzetniveaus zijn geplaatst. De voordelen van koken met deze functie: – Sneller voorverwarmen Doordat de heteluchtoven snel op temperatuur komt, is het over het algemeen niet nodig om de oven voor te verwarmen. Mogelijk hebt u wel 5-7 minuten extra bereidingstijd nodig. Voor recepten die hogere temperaturen vereisen, zoals brood, pasteien, scones of soufflés, verkrijgt u de beste resultaten als de oven eerst wordt voorverwarmd – Lagere temperaturen Bereiding met hete lucht vereist over het algemeen lagere temperaturen dan bereiding met boven- en onderwarmte. Houd de aanbevolen temperaturen in de bak- en braadtabel aan. Verminder bij uw eigen conventionele recepten de onderen boventemperatuur met ongeveer 20-25°C. – Gelijkmatige warmteverdeling bij bakken De heteluchtoven biedt een gelijkmatige verwarming op alle inzetniveaus. Dit betekent dat partijen van dezelfde gerechten tegelijkertijd in de oven kunnen worden bereid. De baksels op het bovenste niveau kunnen echter sneller bruiner worden dan die op het onderste niveau. Dit is normaal. Er vindt geen smaakoverdracht plaats tussen de gerechten. Conventioneel (Boven- en onderwarmte) – De warmte wordt het beste verdeeld bij gebruik van het middelste niveau. Wanneer u wilt dat uw baksel een bruinere bodem krijgt, moet u het op een lager niveau in de oven zetten. Wanneer u wilt dat uw baksel een bruinere bovenkant krijgt, moet u het op een hoger niveau in de oven zetten. – Het materiaal en de afwerking van de bakplaten en schalen zijn van invloed op de mate waarin het voedsel een bruin korstje krijgt. Emaille, donker, zwaar en met teflon gecoat bakgerei bevordert het bruinen, terwijl bakgerei van glas, glanzend aluminium of gepolijst edelstaal warmte reflecteert en afremt. – Zet gerechten altijd in het midden van het rooster om een gelijkmatige bruining te garanderen. – Plaats schalen op een bakplaat van de juiste afmeting, om te voorkomen dat er voedsel op de bodem van de oven wordt gemorst en ervoor te zorgen dat de oven gemakkelijker kan worden gereinigd. – Plaats schalen, bakblikken of bakplaten niet direct op de bodem van de oven . Deze wordt erg heet en kan schalen, bakblikken of bakplaten beschadigen. Als u deze instelling gebruikt komt de warmte van de bovenste en onderste verwarmingselementen. Daarmee kunt u gerechten op één enkel niveau bereiden. Dit is bijzonder geschikt voor gerechten, waarvan de bodem extra bruin moet worden, bv. quiches en hartige taarten. Gratins, lasagnes en ovenschotels die ook wat extra bruin van boven moeten worden, kunnen ook heel goed bereid worden met Conventioneel (Boven- en onderwarmte). progress 7 Zo maakt u gebruik van Conventioneel (Boven- en onderwarmte): 1. Draai de functieknop naar de gewenste functie 2. Zet de temperatuurknop op de gewenste temperatuur. platter of dikker grillvoedsel gaat. Volg de instructies voor het grillen op. Het grillelement wordt geregeld door de thermostaat Tijdens het grillen wordt de grill met regelmatige tussenpozen in- en uitgeschakeld, om oververhitting te voorkomen. Onderwarmte Deze functie is bijzonder geschikt voor het bakken van taart- en vlaaibodems. Tevens kan deze functie worden gebruikt om ervoor te zorgen dat het basisdeeg van quiches of hartige taarten gaar is. Grillen met hete lucht Grillen met hete lucht biedt een alternatieve bereidingsmethode voor gerechten die anders met de normale grill worden bereid. Het grillelement en de ventilator van de oven werken samen, zodat de hete lucht rond de gerechten circuleert. Hierdoor hoeft u het voedsel niet zo vaak te controleren en om te draaien. Grillen met hete lucht minimaliseert kookluchtjes in de keuken. Met uitzondering van toast en biefstukken, die van binnen rood moeten blijven, kunt u alle levensmiddelen grillen die u normaal bereidt met de conventionele grill. De bereiding verloopt gematigder, waardoor het grillen met hete lucht doorgaans iets meer bereidingstijd vergt dan de conventionele grillmethode. Een van de voordelen is dat er grotere hoeveelheden tegelijkertijd kunnen worden bereid. 1. Draai aan de ovenregelaar om de oven in te schakelen Belangrijk! Stel de heteluchtgrill op een 2. maximale temperatuur van 200°C in. Het temperatuurcontrolelampje blijft branden tot de juiste temperatuur bereikt is. Daarna gaat het knipperen om aan te geven dat de temperatuur in stand wordt gehouden. Grillen – De meeste gerechten kunnen het beste op het rooster in de grillpan worden geplaatst. Hierdoor wordt een maximale luchtcirculatie gerealiseerd en bevindt het voedsel zich niet in, maar boven het vet of de vleessappen. Indien gewenst kunnen gerechten zoals vis, lever en niertjes direct op de grillpan worden geplaatst. – Droog het voedsel vóór het grillen goed, zodat het niet gaat spatten. Strijk mager vlees en vis licht in met een beetje olie of gesmolten boter, zodat de gerechten tijdens de bereiding mals blijven. – Overige ingrediënten, zoals tomaten en champignons, kunnen tijdens het grillen van vlees onder de grill worden geplaatst. – Als u brood wilt roosteren, kunt u het beste het bovenste inzetniveau te gebruiken. – Indien nodig moet het voedsel tijdens de bereiding worden omgedraaid. Gebruik van de grote grill Via de grill komt de directe warmte snel tot in het midden van het bereik van de grillpan. Met de grill kunt u heel goed kleinere hoeveelheden grillen. Op die manier kunt u ook energie besparen. 1. Draai aan de ovenregelaar om de oven in te schakelen 2. Zet de thermostaatknop op de gewenste temperatuur. 3. Kies het passende inzetniveau voor grillpan en rooster, al naar gelang of het om Ontdooien De ventilator verwarmt niet en circuleert de lucht op kamertemperatuur in de binnenruimte van de oven. Hierdoor wordt het voedsel sneller ontdooid. Houd er echter rekening mee dat de temperatuur in de keuken van invloed is op de snelheid van het ontdooien. Deze functie is bijzonder geschikt om kwetsbare levensmiddelen te ontdooien die door opwarmen beschadigd raken, bijvoorbeeld taarten met crèmevulling, ijstaarten, gebak, brood en bakwaren van gistdeeg. Controleer of de thermostaatknop op de stand UIT staat. 8 progress Tips en bereidingstabellen Bakken: Voor gebak is meestal een gemiddelde temperatuur nodig (150 °C-200 °C). U moet de oven dan ongeveer 10 minuten voorverwarmen. Doe de ovendeur niet open voordat driekwart van de baktijd is verstreken. Bak kruimeldeeg in een springvorm of op een bakblik tot tweederde van de baktijd. Vervolgens kunt u het garneren en afbakken. De verdere baktijd hangt af van de soort en hoeveelheid garnering of vulling. Biscuitdeeg moet moeilijk van de lepel lopen. Door te vloeibaar deeg zou de baktijd onnodig langer duren. Als er twee bakplaten met gebak tegelijkertijd in de oven worden geplaatst, moet er tussen de bakplaten één niveau worden vrijgelaten. Als er twee bakplaten met gebak tegelijkertijd in de oven worden geplaatst, moeten deze na ongeveer tweederde van de baktijd worden omgewisseld en omgedraaid. Braden: Neem geen braadstukken die minder wegen dan 1 kg. Kleinere stukken kunnen tijdens het braden uitdrogen. Donker vlees, dat van buiten goed gebraden maar van binnen roze tot rood moet blijven, moet bij een hogere temperatuur (200 °C-250 °C) worden gebraden. Licht vlees, gevogelte en vis hebben daarentegen een lagere temperatuur (150 °C-175 °C) nodig. Doe bij een korte bereidingstijd de ingrediënten voor de saus of jus direct aan het begin in de braadpan. In andere gevallen worden ze het laatste halfuur toegevoegd. U kunt controleren of het vlees gaar is met behulp van een lepel: als het vlees niet kan worden ingedrukt, is het gaar. Rosbief en ossenhaas, die van binnen roze moeten blijven, moeten op een hogere temperatuur en in kortere tijd worden gebraden. Bij het bereiden van vlees direct op het rooster de braadpan in het onderliggende inzetniveau schuiven. Laat het braadstuk minstens 15 minuten staan, zodat het vleesvocht niet kan weglopen. Om rookvorming in de oven te beperken, kunt u een beetje water in de braadpan gieten. Om condensvorming te voorkomen, een paar keer water toevoegen. Borden kunnen tot zij geserveerd worden in de oven op de laagste temperatuur warm gehouden worden. Belangrijk! Bedek de oven nooit met aluminiumfolie en plaats geen bakplaten, ovenschotels en dergelijke op de bodem van de oven, anders kan het emaille van de oven door de opgebouwde hitte beschadigd raken. Bereidingstijden De bereidingstijden kunnen verschillen al naar gelang de samenstelling, ingrediënten en hoeveelheid vocht in de afzonderlijke gerechten. Noteer de instellingen van uw eerste bereidingen, om ervaring op te doen als u deze gerechten later nog eens wilt bereiden. U kunt de aangegeven waarden in de tabellen aanpassen op basis van uw eigen ervaringen. Bak- en braadschema GEBAK GERECHT Boven- en onderwarmte Hete lucht Bereidingstijd [min] Opmerkingen Niveau Temp [°C] Niveau Temp [°C] Schuimtaart 2 170 2 (1 en 3) 165 45-60 In cakevorm Zandtaartdeeg 2 170 2 (1 en 3) 160 24-34 In cakevorm progress 9 GERECHT Boven- en onderwarmte Hete lucht Bereidingstijd [min] Opmerkingen Niveau Temp [°C] Niveau Temp [°C] Karnemelk kwarktaart 1 170 2 165 60-80 In cakevorm 26 cm Appelgebak (appeltaart) 1 170 2 links + rechts 160 100-120 2 cakevormen van 20 cm op het grillrooster Strudel 2 175 2 150 60-80 Op bakplaat Confituurtaart 2 170 2 links + rechts 160 30-40 In cakevorm 26 cm Fruitcake 2 170 2 155 60-70 In cakevorm 26 cm Biscuittaart (botervrije biscuittaart) 2 170 2 160 35-45 In cakevorm 26 cm Kerstcake/rijke fruitcake 2 170 2 160 50-60 In cakevorm 20 cm Pruimentaart 2 170 2 165 50-60 In broodvorm 1) Kleine cakes 3 170 3 (1 en 3) 165 20-30 Op een platte bakplaat Koekjes 3 150 3 (1 en 3) 140 20-30 Op een platte bakplaat 1) Schuimpjes 3 100 3 115 90-120 Op een platte bakplaat Broodjes 3 190 3 180 15-20 Op een platte bakplaat 1) Soesjes 3 190 3 (1 en 3) 180 25-35 Op een platte bakplaat 1) 3 180 2 170 45-70 In cakevorm 20 cm 1 of 2 180 2 170 40-55 Links + rechts in cakevorm van 20 cm Taartjes Victoriataart 1) Warm de oven 10 minuten voor. BROOD EN PIZZA GERECHT Boven- en onderwarmte Niveau Wit brood Hete lucht Bereidingstijd [min] Opmerkingen Temp [°C] Niveau Temp [°C] 1 190 1 195 60-70 Roggebrood 1 190 1 190 30-45 In broodvorm Broodjes 2 190 2 (1 en 3) 180 25-40 6 - 8 broodjes op een platte bakplaat 1) Pizza 1 190 1 190 20-30 Op een diepe braadpan 1) Scones 3 200 2 190 10~20 Op een platte bakplaat 1) 1) Warm de oven 10 minuten voor. 1 -2 stukken, 500 gram per stuk 1) 10 progress OVENSCHOTELS GERECHT Boven- en onderwarmte Hete lucht Bereidingstijd [min] Opmerkingen Niveau Temp [°C] Niveau Temp [°C] Pastaflan 2 180 2 180 40-50 In vorm Groenteflan 2 200 2 200 45-60 In vorm Quiches 1 190 1 190 40-50 In vorm Lasagne 2 200 2 200 25-40 In vorm Cannelloni 2 200 2 200 25-40 In vorm Yorkshire pudding 2 220 2 210 20-30 6 puddingvormen 1) Bereidingstijd [min] Opmerkingen 1) Warm de oven 10 minuten voor. VLEES GERECHT Boven- en onderwarmte Hete lucht Niveau Temp [°C] Niveau Temp [°C] Rundvlees 2 200 2 190 50-70 Op een ovenrooster en diepe braadpan Varkensvlees 2 180 2 180 90-120 Op een ovenrooster en diepe braadpan Kalfsvlees 2 190 2 175 90-120 Op een ovenrooster en diepe braadpan Engelse rosbief rood 2 210 2 200 44-50 Op een ovenrooster en diepe braadpan Engelse rosbief medium 2 210 2 200 51-55 Op een ovenrooster en diepe braadpan Engelse rosbief doorbakken 2 210 2 200 55-60 Op een ovenrooster en diepe braadpan Varkensschouder 2 180 2 170 120-150 Op een diepe braadpan Varkensschenkel 2 180 2 160 100-120 2 stukken op een diepe braadpan Lamsvlees 2 190 2 190 110-130 Bout Kip 2 200 2 200 70-85 Geheel op een diepe braadpan Kalkoen 1 180 1 160 210-240 Geheel op een diepe braadpan Eend 2 175 2 160 120-150 Geheel op een diepe braadpan Gans 1 175 1 160 150-200 Geheel op een diepe braadpan Konijn 2 190 2 175 60-80 In stukken Haas 2 190 2 175 150-200 In stukken progress 11 GERECHT Boven- en onderwarmte Hete lucht Niveau Temp [°C] Niveau Temp [°C] 2 190 2 175 Fazant Bereidingstijd [min] 90-120 Opmerkingen Geheel op een diepe braadpan VIS GERECHT Boven- en onderwarmte Hete lucht Bereidingstijd [min] Opmerkingen 175 40-55 3-4 vissen 175 35-60 4-6 filets Niveau Temp [°C] Niveau Temp [°C] Forel/zeebrasem 2 190 2 (1 en 3) 2 (1 en 3) Tonijn/zalm 2 190 2 (1 en 3) De lege oven moet altijd 10 minuten voorverwarmen. Grillen Tijden zijn exclusief voorverwarmen. Hoeveelheid GERECHT Stuks gr Tournedos 4 800 Biefstuk 4 600 Worstjes 8 Varkenskotelet Kip (in 2 helften) Grillen Bereidingstijd (minuten) Temp. (°C) 1e kant 2e kant 3 250 12-15 12-14 3 250 10-12 6-8 / 3 250 12-15 10-12 4 600 3 250 12-16 12-14 2 1000 3 250 30-35 25-30 Spiezen 4 / 3 250 10-15 10-12 Kipfilet 4 400 3 250 12-15 12-14 Hamburger 6 600 3 250 20-30 niveau Voorverwarmen 5’00 Visfilet 4 400 3 250 12-14 10-12 Geroosterde sandwiches 4-6 / 3 250 5-7 / Geroosterd brood 4-6 / 3 250 2-4 2-3 Grillen met hete lucht Waarschuwing! Als u grilt met hete lucht, dient u een maximale temperatuur van 200°C te selecteren. 12 progress Hoeveelheid GERECHT Stuks gr Rollade (kalkoen) 1 1000 Kip (in twee helften) 2 1000 Kippenpoten 6 Kwartel Grillen Bereidingstijd (minuten) Temp. (°C) 1e kant 2e kant 3 200 30-40 20-30 3 200 25-30 20-30 - 3 200 15-20 15-18 4 500 3 200 25-30 20-25 Groentegratin - - 3 200 20-25 - stuks sint-jakobsschelpen - - 3 200 15-20 - niveau Makreel 2-4 - 3 200 15-20 10-15 Vismoten 4-6 800 3 200 12-15 8-10 De aangegeven temperaturen zijn richttemperaturen. Indien nodig kunnen de temperaturen aan uw persoonlijke wensen worden aangepast. Onderhoud en reiniging Waarschuwing! Trek voordat u de oven gaat schoonmaken altijd eerst de stekker uit het stopcontact en laat de oven afkoelen. Waarschuwing! Het apparaat mag niet worden gereinigd met een tot een hoge temperatuur verwarmde stoomreiniger. Belangrijk: Voordat u de oven gaat reinigen, moet de stekker van het apparaat uit het stopcontact worden gehaald. Voor een lange levensduur van uw apparaat is het nodig om regelmatig de volgende reinigingswerkzaamheden uit te voeren: • Maak de oven pas schoon als deze is afgekoeld. • Maak de geëmailleerde delen schoon met een sopje. • Gebruik geen schuurmiddelen. • Droog de onderdelen van roestvrij staal en de glasplaat met een zachte doek. • Gebruik bij hardnekkige vlekken normaal verkrijgbare reinigingsmiddelen voor roestvrij staal of warme azijn. Het email van de oven is uiterst duurzaam en in hoge mate resistent. De inwerking van hete fruitzuren (citroenen, pruimen of dergelijke) kunnen echter op de oppervlakken van email blijvende matte en ruwe vlekken achterlaten. Dergelijke vlekken op het hoogglanzende oppervlak van het emaille hebben echter geen invloed op het functioneren van de oven. Reinig de oven grondig na elk gebruik. Zo kunt u verontreinigingen het makkelijkst verwijderen. Verder inbranden wordt daardoor voorkomen. Reinigingsmiddelen Voordat welke schoonmaakmiddelen dan ook voor uw oven gebruikt, moet u controleren of ze geschikt zijn en of hun gebruik wordt aanbevolen door de fabrikant. Reinigingsmiddelen met bleekmiddel mogen NIET worden gebruikt, aangezien deze de toplaag van de oppervlakken dof kunnen maken. Gebruik geen agressieve schuurmiddelen. Buitenkant reinigen Neem regelmatig het bedieningspaneel, de ovendeur en de afdichting af met een zachte, goed uitgewrongen doek met warm water en wat vloeibaar reinigingsmiddel. Om beschadigen of verzwakken van de glasplaten van de deur te voorkomen, moet u het gebruik van de volgende producten vermijden: • Huishoudelijke schoonmaakmiddelen en bleekmiddelen • Geïmpregneerde sponsjes die niet geschikt zijn voor pannen met antiaanbaklaag • Brillo- of staalwolsponsjes progress 13 • Chemische ovenreiniger of spuitbussen • Roestverwijderaars • Vlekverwijderaars voor wasbakken/aanrechten Reinig het venster aan de binnen- en buitenkant met een warm sopje. Mocht het binnenvenster van de deur erg verontreinigd zijn, dan is het gebruik van een speciaal reinigingsmiddel aan te bevelen. Gebruik geen verfkrabber om aangekoekt vuil te verwijderen. Ovenruimte De emaillen bodem van de oven kunt u het beste reinigen terwijl de oven nog warm is. Veeg de oven na elk gebruik schoon met een zachte doek die u hebt natgemaakt met warm water waaraan u zeep hebt toegevoegd. Af en toe moet de oven grondiger worden gereinigd. Gebruik daarvoor een in de handel verkrijgbare ovenreiniger. Grill-verwarmingselement Dit model is uitgerust met een neerklapbaar grillelement om de bovenkant van de oven gemakkelijker te kunnen reinigen. Waarschuwing! Laat de oven eerst volledig afkoelen en trek de stekker uit het stopcontact. 1. Draai de schroef, waarmee het grillelement bevestigd is, los (zie afb.). Als u deze handeling voor de eerste keer uitvoert, raden wij u aan een schroevendraaier te gebruiken. 2. Trek het grillelement dan voorzichtig naar beneden, zodat u bij de bovenkant van de ovenruimte kunt komen (zie afb.). 3. Reinig de bovenkant van de oven met een geschikt reinigingsmiddel en droog hem af, voordat u het neerklapbare grillelement weer op zijn plaats zet. 4. Duw het grillelement voorzichtig naar boven op zijn oorspronkelijke plaats en draai de borgmoer weer goed vast. Waarschuwing! Zorg ervoor dat de borgmoer van de grill goed vastgedraaid is, om te voorkomen dat de grill omlaag valt wanneer deze in gebruik is. Het ovenlampje vervangen Belangrijk! Trek de stekker uit het stopcontact voordat u onderhoudshandelingen verricht. Als het ovenlampje moet worden vervangen, dan moet dit voldoen aan de volgende eisen: – Vermogen: 15 W / 25 W – Elektrisch vermogen: 230 V (50 Hz) – Hittebestendigheid tot 300 °C – Soort aansluiting: E14 Reservelampjes zijn verkrijgbaar bij uw vakhandelaar. Het ovenlampje vervangen: 1. Laat de oven eerst volledig afkoelen en trek de stekker uit het stopcontact. 2. Druk het glazen dekseltje in en draai het linksom 3. Verwijder het kapotte lampje en vervang dit door een nieuw lampje. 4. Zet het glazen dekseltje terug en steek de stekker weer in het stopcontact. 14 progress 4. Houd de deur vast bij de zijkanten en sluit de deur voorzichtig maar niet HELEMAAL 5. Trek de deur naar voren en verwijder deze uit de zitting De ovendeur De ovendeur bestaat uit twee glasplaten. De ovendeur kan uit elkaar worden gehaald en de glasplaten kunnen worden verwijderd om gemakkelijker te worden schoongemaakt. Waarschuwing! Wij adviseren u de ovendeur te demonteren voordat u deze schoonmaakt. De ovendeur kan dichtslaan als u de glasplaten probeert te verwijderen terwijl de deur nog gemonteerd is. Ga als volgt te werk om dat te doen: 1. Open de deur helemaal. 2. Ga naar de twee scharnieren van de deur 6. Leg de deur op een stabiele ondergrond op een zachte doek om te voorkomen dat de handgreep beschadigd raakt 7. Maak het vergrendelingssysteem open om de glasplaten te verwijderen 3. Til de hendels op de twee scharnieren omhoog en draai ze progress 15 2 1 Maak de ovendeur schoon met lauw water en een zachte doek. Gebruik geen metaalsponsjes, schuursponjes of zuren, die het speciale warmtereflecterende oppervlak van de glasplaat kunnen beschadigen. Zet de glasplaat na het schoonmaken weer in de deur. Plaats de deur terug in de oven; herhaal de handelingen in omgekeerde volgorde. Let er op dat u de glasplaten weer op de goede plaats zet. 8. Draai de twee bevestigingen 90° en verwijder ze uit hun zittingen 90° Ga als volgt te werk om dat te doen: 1. De binnenste glasplaat met de decoratie op de vier kanten moet zodanig gemonteerd worden dat de zeefdruk naar de buitenkant van de oven gericht is. Raak het zichtbare oppervlak aan. De glasplaat is goed geplaatst als u met uw vinger over het zichtbare oppervlak strijkt en u geen oneffenheden ter hoogte van de zeefdruk voelt. 2. De binnenste glasplaat moet in zijn sponning geplaatst worden zoals aangegeven in de afbeelding. 9. Til de bovenste glasplaat voorzichtig iets op en trek de binnenste glasplaat eruit. De binnenste glasplaat is herkenbaar is aan de decoratie op de vier kanten. Nadat u de glasplaten in de ovendeur geplaatst heeft, zet u de glasplaten vast in om- 16 progress gekeerde volgorde van hetgeen beschreven is bij punt 8 . Belangrijk! Maak de ovendeur nooit schoon als hij nog warm is. De glasplaten kunnen dan barsten. Indien u barsten of krassen op de glasplaat ziet, neem dan onmiddellijk contact op met de klantenservice zodat de glasplaat kan worden vervangen. Modellen van roestvrij staal of aluminium: Maak de ovendeur en het bedieningspaneel van roestvrij staal of aluminium schoon met een vochtige spons en droog daarna goed af met een zachte doek. Gebruik voor het schoonmaken geen metaalsponsjes, staalwol, zuren of schuurmiddelen, omdat die krassen op het oppervlak kunnen veroorzaken. Reiniging van de afdichting van de ovendeur Rond de opening van de oven is een afdichting aangebracht. Belangrijk! Controleer regelmatig de staat van de afdichting. Wanneer u beschadigingen aan de afdichting vaststelt, neem dan direct contact op met de klantenservice. Gebruik de oven niet tot de afdichting vervangen is. Problemen oplossen Als het apparaat niet goed werkt, lees dan eerst onderstaande aanwijzingen voordat u contact opneemt met de klantenservice van Electrolux. PROBLEEM OPLOSSING • De oven gaat niet aan. • Controleer of u een bereidingsfunctie en een temperatuur hebt ingesteld, of • controleer of het apparaat goed is aangesloten en of de contactschakelaar of de netstroomtoevoer naar de oven aan staan. • Het controlelampje voor de oventemperatuur brandt niet. • Kies een temperatuur met de thermostaatknop, of • kies een functie met de functieknop. • De binnenverlichting van de oven brandt niet. • kies een functie met de functieknop. of • controleer de gloeilamp, en vervang deze indien nodig (zie "Vervangen van de binnenverlichting“). • De bereiding van de gerechten duurt te lang of • Pas indien nodig de temperatuur aan, de gerechten worden te snel gaar. of • neem deze gebruikersgids door, met name hoofdstuk "Tips en bereidingstabellen". • Stoom en condens slaan neer op de gerechten en in de ovenruimte. • Laat bereide gerechten niet langer dan 15-20 minuten in de oven nadat ze klaar zijn. • De ovenventilator maakt lawaai. • Controleer of de roosters en het bakgerei niet tegen het achterpaneel van de oven trillen. Technische gegevens Vermogen verwarmingselementen Grillen met hete lucht 1650 W Onderste verwarmingselement 1000 W Grill 1650 W Bovenste en onderste verwarmingselement 1800 W Ovenverlichting 25 W Hete lucht 1825 W Motor heteluchtventilator 25 W progress 17 Motor koelventilator 25 W Totaal vermogen 1875 W Bedrijfsspanning (50 Hz) 230 V Afmetingen van de inbouwnis Diepte 550 mm Binnenkant van de oven Hoogte 335 mm Breedte 395 mm Hoogte - onderste bovenrand 600 mm Diepte 400 mm Hoogte - in de inbouwnis 587 mm Ovencapaciteit 56 l Breedte 560 mm Montage Instructies voor de installateur Belangrijk! Inbouw en installatie moeten uitgevoerd worden met strikte inachtneming van de geldende voorschriften. Elke ingreep mag slechts plaatsvinden als het apparaat uitgeschakeld is. Alleen gekwalificeerde servicemonteurs mogen het apparaat repareren De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld als de veiligheidsvoorschriften niet worden opgevolgd. Aansluiten op netstroom Let voor het aansluiten op het volgende: – De zekering en de huisinstallatie moeten op de max. belasting van het apparaat berekend zijn (zie typeplaatje). – De huisinstallatie moet voorzien zijn van een aardaansluiting overeenkomstig de voorschriften en voldoen aan de desbetreffende geldende voorschriften. – Het stopcontact of de meerpolige stroomonderbreker moeten na installatie van het apparaat makkelijk toegankelijk zijn. Het apparaat wordt geleverd met een aansluitsnoer waarop een standaard stekker is bevestigd, die geschikt is voor de totale aangegeven elektrische spanning die op het typeplaatje staat. De stekker moet in een geschikte wandcontactdoos worden gestoken. De volgende typen netkabels zijn geschikt, rekening houdend met de nominale doorsneden: H07RN-F, H05RN-F, H05RR-F, H05VVF, H05V2V2-F (T90), H05BB-F. Als de aansluiting zonder stekker wordt uitgevoerd, of als de stekker tussen het apparaat en de aansluiting op het stroomnet niet toegankelijk is, moet er tussen het apparaat en de aansluiting op het stroomnet een meerpolige stroomonderbreker (bv. zekeringen, LS-schakelaar) met een minimale afstand tussen de contacten van 3 mm aangebracht worden. De schakelaar mag de aardleiding nergens onderbreken. De geelgroene aardleiding dient 2-3 cm langer te zijn dan alle andere kabels. Het aansluitsnoer moet in ieder geval zodanig geplaatst zijn, dat het nergens 50 °C (boven kamertemperatuur) bereikt. Na de aansluiting moeten de verwarmingselementen gecontroleerd worden, door ze ongeveer 3 minuten te laten werken. Klemmenbord De oven is voorzien van een makkelijk toegankelijk klemmenbord, dat berekend is voor de werking op een eenfase-stroomvoorziening van 230 V. Montage-instructies Voor een probleemloos gebruik van het geinstalleerde apparaat moet de inbouwkast of 18 progress 50 in 550 m 560 587 de ruimte waar het apparaat in wordt geplaatst de juiste afmetingen hebben. Overeenkomstig de geldende regelgeving, moeten alle onderdelen die beschermd zijn door de antischokbeveiliging op een dusdanige manier zijn bevestigd dat deze niet zonder gereedschappen verwijderd kunnen worden. Hierbij hoort ook de bevestiging van eventuele afsluitende kanten aan het begin of einde van een rij inbouwapparaten. De antischokbeveiliging moet in ieder geval door het inbouwen gegarandeerd zijn. Het apparaat kan met de achterkant resp. zijkant tegen hogere keukenmeubelen, apparaten of wanden geplaatst worden. Aan de andere zijkant mogen er dan echter geen andere apparaten of meubelen van dezelfde hoogte als het apparaat geplaatst worden. ÷57 0 Afmetingen van oven (zie afbeelding) 560 600 in 550 m 540 20 00 ÷1 80 560 570 590 -570 Instructies voor de inbouw Voor een probleemloos gebruik van het geinstalleerde apparaat moet de inbouwkast of de ruimte waar het apparaat in wordt geplaatst de juiste afmetingen hebben. 594 7 Bevestiging in het meubel 1. Open de ovendeur. 2. Bevestig de oven met behulp van de vier afstandhouders in het meubel (zie afbeelding - A ). Deze passen exact in de gaten van het frame. Draai vervolgens de vier meegeleverde houtschroeven vast (zie afbeelding B ). progress 19 Klantenservice Wanneer het probleem na de beschreven controles niet kan worden opgelost, neemt u contact op met de klantenservice en beschrijft u het defect of het probleem en vermeldt u het model ( Mod. ), productnummer ( Prod. No. ) en het serienummer ( Ser. No. ). Deze gegevens vindt u op het typeplaatje van de oven. A B Verwijdering Het symbool op het product of op de verpakking wijst erop dat dit product niet als huishoudafval mag worden behandeld, maar moet worden afgegeven bij een verzamelpunt waar elektrische en elektronische apparatuur wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit product op de juiste manier wordt verwijderd, voorkomt u mogelijke negatieve gevolgen voor mens en milieu die zich zouden kunnen voordoen in geval van verkeerde afvalverwerking. Voor gedetailleerdere informatie over het recyclen van dit product, kunt u contact opnemen met de gemeente, de gemeentereiniging of de winkel waar u het product hebt gekocht. Verpakkingsmateriaal Het verpakkingsmateriaal is milieuvriendelijk en geschikt voor hergebruik. Kunststofonderdelen worden aangeduid met internationale afkortingen, zoals >PE <, >PS<, etc. Gooi het verpakkingsmateriaal weg in de daarvoor bestemde containers van uw vuilnisophaaldienst. 20 progress Waarschuwing! Om ervoor te zorgen dat het apparaat geen gevaar oplevert, moet het onklaar gemaakt worden voordat u het weggooit. Trek de stekker uit het stopcontact en verwijder de voedingskabel van het apparaat.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

Progress PBN1310X Handleiding

Type
Handleiding