Documenttranscriptie
Automatic Bread Maker
OPERATING INSTRUCTIONS AND RECIPES (Household Use)
English
Brotbackautomat
BEDIENUNGSANLEITUNG UND REZEPTE (Hausgebrauch)
Automatische Broodbakoven
GEBRUIKSAANWIJZING EN RECEPTEN (voor huishoudelijk gebruik)
Machine à pain automatique
Macchina per pane automatica
Deutsch
NOTICE D’UTILISATION ET RECETTES (usage domestique)
ISTRUZIONI D’USO E RICETTE (utilizzo domestico)
Máquina panificadora automática
INSTRUCCIONES DE FUNCIONAMIENTO Y RECETAS (uso doméstico)
SD-ZB2502
Nederlands
Model No./Modell Nr./Modelnr.
Modèle n°/Modello n°/N.° de modelo
Français
Italiano
Español
Veiligheidsinstructies
Houdt u zich aan de volgende instructies.
Volg de onderstaande instructies om ongelukken of verwondingen aan gebruikers en andere mensen, evenals
beschadigingen aan uw eigendom te voorkomen.
De volgende tabellen laten zien hoeveel schade verkeerd gebruik kan veroorzaken.
ernstig letsel of
Waarschuwing: Geeft
de dood aan.
Let op:
Geeft risico op letselschade of
eigendommen aan.
De symbolen worden als volgt ingedeeld en omschreven.
Dit symbool geeft een verbod aan.
Dit symbool geeft een vereiste aan dat moet
worden nageleefd.
Deutsch
Waarschuwing
Nederlands
Gebruik het apparaat niet als het netsnoer of de stekker is beschadigd, of de
stekker niet vast zit in het stopcontact.
(Dit kan een elektrische schok veroorzaken, of brand, door kortsluiting.)
Als de voedingskabel beschadigd is, moet deze uit voorzorg worden vervangen door de fabrikant, iemand
van de technische dienst van de fabrikant of iemand met vergelijkbare bevoegdheden.
Beschadig het netsnoer of de stekker niet.
(Dit kan een elektrische schok veroorzaken, of brand, door kortsluiting.)
De volgende handelingen zijn streng verboden. (Aanpassen, plaatsen naast verwarmingselementen, buigen,
draaien, trekken, zware objecten bovenop leggen en het snoer verkeerd oprollen.)
Steek de stekker niet met natte handen in het stopcontact of haal deze er uit.
(Dit kan een elektrische schok veroorzaken.)
Zet niet meer spanning op het stopcontact dan toegestaan en gebruik geen andere
wisselstroom dan die op het apparaat vermeld staat.
(Dit kan een elektrische schok of brand veroorzaken.)
● Zorg dat de voedingsspanning naar het apparaat overeenkomt met het voltage ter plaatse.
● Door meerdere apparaten in dezelfde contactdoos te steken kan elektrische oververhitting ontstaan.
Steek de stekker stevig in het stopcontact.
(Anders kan het elektrische schokken en brand veroorzaken door hitte die rond de stekker kan ontstaan.)
Maak de stekker regelmatig schoon.
(Door een smerige stekker kan onvoldoende isolatie ontstaan vanwege het vocht en de ophoping van stof en
pluizen, waardoor brand kan ontstaan.)
Trek de stekker uit het contact en veeg het schoon met een droge doek.
69
Veiligheidsinstructies
Houdt u zich aan de volgende instructies.
Waarschuwing
Gebruik het apparaat niet meer en strek de stekker uit het stopcontact in het
onwaarschijnlijke geval dat dit apparaat niet naar behoren functioneert.
(Dit kan rook, brand, elektrische schokken of brandwonden veroorzaken.)
bijvoorbeeld bij abnormale werking of demontage.
● De stekker en het netsnoer kunnen abnormaal heet worden.
● Het netsnoer is beschadigd of er is een stroomstoring.
● Het hoofdgedeelte is misvormd of abnormaal heet.
● Het apparaat maakt tijdens gebruik abnormaal geluid tijdens draaien.
Ontkoppel het apparaat direct en neem contact op met de verkoper of een servicecentrum van Panasonic om het te laten controleren of repareren.
Raak de luchtgaten voor stoom niet aan en blokkeer of bedek deze niet tijdens het gebruik.
(Dit kan brandwonden veroorzaken.)
● Let vooral op kinderen.
Dit apparaat niet repareren, demonteren of wijzigen.
(Dit kan brand, elektrische schokken of letsel veroorzaken.)
Neem contact op met de verkoper of een servicecentrum van Panasonic.
Zet het apparaat niet in water en zorg dat er geen water op komt.
(Dit kan een elektrische schok veroorzaken, of brand vanwege kortsluiting.)
Dit toestel is niet geschikt om te worden gebruikt door personen (met inbegrip van
kinderen) met fysieke, sensorische of geestelijke beperkingen of door personen
met te weinig ervaring en kennis, tenzij iemand die garant staat voor hun veiligheid
toezicht houdt of uitleg heeft gegeven over het gebruik van de machine. Kinderen
moeten onder toezicht staan om te voorkomen dat zij de machine als speelgoed
gebruiken.
(Dit kan brandwonden, letsel of elektrische schokken veroorzaken.)
Let op
Houd de stekker vast als u het uit het stopcontact trekt.
(Anders kan er een elektrische schok of brand ontstaan, vanwege kortsluiting.)
Trek de stekker uit het stopcontact als het apparaat niet in gebruik is.
(Anders kan er een elektrische schok of brand ontstaan, vanwege lekstroom.)
Trek de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat voor reiniging afkoelen.
(Dit kan brandwonden veroorzaken.)
Laat de stekker niet over een tafel hangen of in aanraking komen met een heet oppervlak
(Dit kan brandwonden of letsel veroorzaken.)
Tijdens het gebruik mag het bakblik niet verwijderd worden of de stekker uit het
stopcontact getrokken worden.
(Dit kan brandwonden of letsel veroorzaken.)
70
Let op
Gebruik het apparaat niet op de volgende plaatsen.
● Plaats de broodbakmachine op een stevig, droog, schoon en hittebestendig
werkvlak, niet te dicht bij de rand maar minstens 10 cm (4 inches) er vandaan.
(Het apparaat kan glijden en van het werkblad vallen.)
● Nooit neerzetten op een onstabiele ondergrond, op textiel zoals een tafellaken, of
bovenop elektrische apparaten zoals een koelkast.
(Het apparaat kan vallen of brand veroorzaken.)
● Tijdens het bakken wordt de buitenkant van de machine warm. Er moet ten
minste 5 cm (2 inches) afstand zijn tussen de Broodbakoven en muren of andere
voorwerpen.
(Dit kan verkleuring of misvorming veroorzaken.)
Belangrijke informatie
Gebruik de machine niet buiten, in de directe nabijheid van warmtebronnen en
in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.
(Dit kan een storing of misvorming veroorzaken.)
Gebruik geen excessieve kracht op de onderdelen zoals rechts staat afgebeeld.
(Dit kan een storing of misvorming veroorzaken.)
Nederlands
Raak geen hete delen aan zoals het bakblik, de binnenkant van het apparaat, het
verwarmingselement of de deksel, als het apparaat in gebruik is of net gebruikt is.
De temperatuur van bereikbare oppervlakken kan hoog zijn als het apparaat in
werking is.
(Dit kan brandwonden veroorzaken.)
Gebruik altijd ovenhandschoenen als u het bakblik en het gemaakte brood uit de machine neemt om te
voorkomen dat u zich brandt.
(Gebruik geen natte ovenwanten.)
Let ook goed op tijdens het verwijderen van het gebakken brood of kneedmes.
Verwarmingselement
Temperatuurmeter
Binnenkant van
het deksel
Dit toestel is niet geschikt voor bediening door middel van een externe timer of een afzonderlijk afstandsbedieningssysteem.
]
Informatie over het weggooien van elektrische en elektronische apparatuur (particulieren)
Dit symbool op de producten en/of de bijbehorende documenten betekent dat gebruikte elektrische en elektronische producten
niet bij het normale huishoudelijke afval mogen.
Lever deze producten in bij de aangewezen inzamelingspunten, waar ze gratis worden geaccepteerd en op de juiste manier
worden verwerkt, teruggewonnen en hergebruikt. In sommige landen kunt u uw producten bij een lokale winkelier inleveren bij
de aanschaf van een equivalent nieuw product.
Wanneer u dit product op de juiste manier als afval inlevert, spaart u waardevolle hulpbronnen en voorkomt u potentiële
negatieve gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu, die anders kunnen ontstaan door een onjuiste verwerking van
afval. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie over het dichtstbijzijnde inzamelingspunt.
Er kunnen boetes gelden voor een onjuiste verwijdering van dit afval, in overeenstemming met de nationale wetgeving.
Voor zakelijke gebruikers in de Europese Unie
Neem voor het weggooien van elektrische en elektronische apparatuur contact op met uw leverancier voor verdere informatie.
Informatie over verwijdering van afval in landen buiten de Europese Unie
Dit symbool is alleen geldig in de Europese Unie.
Neem wanneer u dit product wilt weggooien, contact op met de lokale overheid of uw leverancier en vraag wat de juiste verwijderingsmethode
is.
71
Accessoires/Onderdelen
Hoofdgedeelte
Rozijnen-notenstrooier
De ingrediënten die in de rozijnen-notenstrooier zijn gestopt vallen in het bakblik, nadat het menu met rozijnen is
gekozen (03, 06, 14, 17, 19 en 25).
Op pag. 80 ziet u welke ingrediënten in de rozijnen-notenstrooier gedaan kunnen worden.
Deksel van strooier
Gistdispenser
Deksel
Klepje van rozijnennotenstrooier
Kneedmes
(roggebrood)
Kneedmes
(volkorenbrood)
Handvat
Bakblik
Bedieningspaneel
Accessoires
Maatbeker
Maatlepeltje
Voor het afpassen van vloeistoffen
Voor het afpassen van suiker, zout,
gist etc.
(15 mL)
(5 mL)
(max. 310 mL)
• 10 mL -maatstreepjes
72
Eetlepel
• 1⁄2 -maatstreepje
Theelepel
• 1⁄4, 1⁄2, 3⁄4 maatstreepjess
Stekker
Bedieningspaneel
Gebruiksstatus
: weergegeven voor de huidige stap van het programma. Ingrediënten worden voor
het kneden gereguleerd bij de stap ‘Rest’ (Rust).
: Wordt weergegeven als er een probleem is met de stroomtoevoer.
: weergegeven bij het toevoegen van ingrediënten bij menu 11 en 23.
Resterende tijd totdat het product
gereed is
Ook als ingrediënten manueel worden bijgevoegd,
zal de display de tijd tonen tot de extra
ingrediënten in het programma zijn bijgevoegd.
Nederlands
Formaat
Korst
Start
Druk op deze knop om
het formaat te kiezen.
Zie pag. 76 voor het
beschikbare menu.
Druk op deze knop om
de kleur van de korst
te kiezen. Zie pag. 76
voor het beschikbare
menu.
Druk op deze knop
om het programma te
starten.
• XL
• Dark (Donker)
•L
• Medium (Medium)
•M
• Light (Lichtbruin)
Menu
Timer
Stop
Druk op deze knop om een menu te kiezen. Het
menunummer wordt getoond en iedere keer
als deze knop wordt ingedrukt veranderd het
menunummer naar de volgende keuze.
(Houd de knop ingedrukt om sneller naar de
volgende keuze te gaan)
Zie pag. 76 en 77 voor het menunummer.
Stel de vertragingstimer in (tijd
totdat het brood klaar is) of stel de
bak/kooktijd in voor menu 15, 26
en 27.
‘▲’ Druk op deze knop om het
programma te verlengen.
‘▼’ Druk op deze knop om de tijd
te verkorten.
Druk op deze knop om het
programma te annuleren/stoppen.
(Het programma wordt
geannuleerd/gestopt als de toets
langer dan 1 seconde ingedrukt
blijft.)
Op deze afbeelding worden alle termen en symbolen weergegeven maar tijdens het gebruik van de machine worden alleen de relevante termen en symbolen weergegeven.
73
Ingrediënten voor het maken van brood
Bloem
Hoofdbestanddeel van brood, geeft kleefstoffen af (zorgen ervoor
dat het brood kan rijzen en geven stevigheid aan het brood)
Gebruik harde bloem. Gebruik geen zachte bloem.
Bloem moet worden afgewogen met een weegschaal.
Harde bloem wordt gemalen uit hard graan,
en het heeft een hoog eiwitgehalte, wat
nodig is voor de ontwikkeling van gluten. Het
koolzuurgas dat bij de gisting vrijkomt wordt
vastgehouden door de veerkrachtige
structuur van de gluten, hetgeen
zorgt voor het rijzen van het
deeg.
Witte bloem
Ontstaat door het vermalen
van tarwekorrels waarbij de
zemelen en kiemen worden
uitgezeefd. De meest geschikte
soort bloem voor het bakken
van brood is bloem waarop staat
aangegeven ‘voor het bakken
van brood’.
Gebruik geen zachte bloem in plaats van broodbloem.
Volkoren-bloem
Ontstaat door het vermalen van hele tarwekorrels
waarbij de zemelen en kiemen niet worden uitgezeefd.
Zorgt voor heel gezond brood.
Het brood is lager en zwaarder dan brood dat is gemaakt met witte
bloemsoorten.
Roggebloem
Ontstaat door het vermalen van roggekorrels.
Bevat in vergelijking met witte bloem meer ijzer, magnesium en
kalium, stoffen die een mens nodig heeft om gezond blijven. Deze
soort bloem bevat echter niet genoeg kleefstoffen.
Geeft een dicht, zwaar brood. Gebruik niet meer dan de
aangegeven hoeveelheid (de motor kan anders overbelast raken).
Zuivelproducten
Verhogen de smaak en de voedingswaarde.
Door melk in plaats van water te gebruiken stijgt de
voedingswaarde van het brood. Gebruik echter geen
melk als u de timer instelt, de melk kan bederven.
Verminder de hoeveelheid water evenredig met de
hoeveelheid melk die u toevoegt.
Speltbloem
Komt uit de tarwefamillie maar is genetisch gezien een totaal andere soort.
Alhoewel het gluten bevat kunnen sommige mensen met glutenallergie het toch verteren. (Raadpleeg uw arts.)
Brood maken met een platte/licht ingedrukte korst.
Een volkorenbrood van spelt wordt klein en compact in vergelijking met witbrood van spelt.
We adviseren om van de totale hoeveelheid bloem, meer dan de helft witte speltbloem te gebruiken.
Er bestaat Spelt (Triticum spelta) dat geschikt is voor broodbakken en er is eenkorentarwe (Triticum monococcum: wordt ook wel ‘kleine spelt’
genoemd), dat niet geschikt is voor broodbakken; beide worden als spelt verkocht. Gebruik spelt dat geschikt is voor broodbakken. (gebruik
menu 13, 14, 24 of 25)
74
Water
Gebruik gewoon kraanwater.
Gebruik lauw water indien u menu 02, 05, 07, 12 of 20 in een
koude ruimte gebruikt.
Gebruik gekoeld water indien u menu 07, 08, 11, 13, 14, 20, 21,
23, 24 of 25 in een warme ruimte gebruikt.
Pas vloeistoffen altijd af met behulp van de meegeleverde
maatbeker.
Zout
Verrijkt de bloem en versterkt de kleefstoffen zodat
het brood beter rijst.
Het brood kan kleiner worden of smaak verliezen als het
zout niet goed wordt afgepast.
Maakt het brood smaakvoller en zachter.
Aanbevolen wordt boter of margarine te gebruiken.
Broodmixen met gist
Doe de mix in het bakblik en voeg water toe.
(Raadpleeg de aanwijzingen op het pak voor de juiste
hoeveelheid water)
Selecteer menu 02, kies een formaat die past bij de
inhoud van de mix en start het bakproces.
• 600 g – XL • 500 g – L
Het is niet altijd duidelijk hoeveel gist een mix bevat,
dus u moet misschien wat experimenteren om het beste
resultaat te bereiken.
Broodmix met een apart zakje gist
Doe eerst de broodmix in de broodpan en vervolgens
het water.
Doe dan de afgemeten gist in de giststrooier.
Stel de machine in afhankelijk van de soort bloem die
de mix bevat en start het bakken.
• Witte bloem, bruine bloem menu 01
• Volkoren, meergranenbloem menu 04
• roggebloem menu 07
Brioches bakken met een brioche-mix
Selecteer het menu 11 of 02 ‘Medium’
formaat-‘Light’ (Lichtbruin) korstkleur. (P. 99)
Nederlands
Vet
Als u een broodmix gebruikt...
U kunt uw brood nog lekkerder maken door andere
ingrediënten toe te voegen:
bruine suiker, honing,
Suiker (kristalsuiker,
stroop etc.)
Eieren
Voeding voor de gist, maakt het brood zoeter en
smaakvoller, verandert de kleur van de korst.
Gebruik minder suiker als u rozijnen of andere
fructosehoudende vruchten gebruikt.
Zemelen
Tarwekiemen
Kruiden
Verhogen de voedingswaarde en
geven het brood een mooiere kleur.
(De hoeveelheid water moet evenredig
worden verminderd)
Klop de eieren los voordat u ze toevoegt.
Maken het brood vezelrijker.
• Gebruik max. 75 mL (5 el).
Geven het brood een meer nootachtige
smaak.
• Gebruik max. 60 mL (4 el)
Maken het brood smaakvoller.
• Gebruik slechts een kleine hoeveelheid
(1-2 el).
Droge gist
Zorgt ervoor dat het brood kan rijzen.
Gebruik droge gist die niet hoeft voor te gisten (gebruik geen verse gist of droge gist die voor gebruik moet
vergisten)
Aanbevolen wordt gist te gebruiken waarop staat ‘kant-en-klare gist’.
Als u gist uit een zakje gebruikt, sluit het zakje dan onmiddellijk na gebruik en bewaar het in de koelkast. (Gebruik
het voor de door de fabrikant aangegeven uiterste datum)
75
Lijst met broodsoorten en bakopties
Beschikbare functies en vereiste tijd voor ieder programma
•De benodigde tijd per proces varieert afhankelijk van de kamertemperatuur.
Opties
Menu
Menunummer
Formaat
Korst
Timer
Rust
01
Basic
30 min–
60 min
02
Basic Rapid
—
—
03
Basic Raisin
1
04
Whole wheat
—
Whole wheat
Rapid
Whole wheat
Raisin
07
Kneden
Rijzen
1 u 50 min–
15–30 min3 2 u 20 min 50–55 min
15–20 min
ca. 1 uur
35–40 min
Totaal
4 u–
4 u 5 min
1 u 55 min–
2 uur
1 u 50 min–
15–30 min3 2 u 20 min 50 min
2 u 10 min–
15–25 min3 2 u 50 min 50 min
—
—
15 min–
25 min
1 u 30 min–
15–25 min3 1 u 40 min 45 min
3 uur
—
1 u–
1 u 40 min
2 u 10 min–
15–25 min3 2 u 50 min 50 min
5 uur
Rye
—
—
08
French
—
—
09
Italian
—
—
10
Sandwich
—
—
45 min–
60 min
40 min–
2 u 5 min
30 min–
1u
1 u–
1 u 40 min
11
Brioche
—
1
—
30 min
12
Gluten Free
—
2
—
13
Speciality
—
30 min–
1 u 15 min
1 u 50 min–
15–30 min3 2 u 45 min 55 min
4 u 30 min
14
Speciality
Raisin
—
30 min–
1 u 15 min
1 u 50 min–
15–30 min3 2 u 45 min 55 min
4 u 30 min
15
Bake only
—
—
—
06
Alleen ‘Light’ (Lichtbruin) of ‘Medium’ beschikbaar.
—
—
1 u 20 min–
1 u 35 min
2 u 45 min–
4 u 10 min
2 u 25 min–
3u
2 u 10 min–
2 u 50 min
4 uur
5 uur
1 uur
3 u 30 min
55 min
6 uur
50 min
4 u 30 min
50 min
5 uur
25–45 min3 1 u 25 min
50 min
3 u 30 min
15–20 min
50–55 min
1 u 50 min–
1 u 55 min
ca. 10 min
10–20 min
10–15 min
15–25 min3
—
40 - 45 min
—
Alleen ‘Medium’ of ‘Dark’ (Donker) beschikbaar.
Tijdens het kneden is er een moment dat het product rijst.
• De Broodbakoven zal kort in bedrijf zijn in de tijd dat het product rijst (voor een optimale verdeling van de gluten).
76
Bakken
30 min–
60 min
1 u–
1 u 40 min
05
Bakken
Processen
30 min–
1 u 30 min
30 min–
1 u 30 min
Opties
Menu
Formaat
Korst
Timer
Rust
Kneden
Rijzen
Bakken
Totaal
16
Basic
—
—
—
30 min–
50 min
1 u 10 min–
15–30 min3 1 u 30 min
—
2 u 20 min
17
Basic Raisin
—
—
—
30 min–
50 min
1 u 10 min–
15–30 min3 1 u 30 min
—
2 u 20 min
18
Whole wheat
—
—
—
55 min–
1 u 25 min
1 u 30 min–
15–25 min3 2 u
—
3 u 15 min
19
Whole wheat
Raisin
—
—
—
55 min–
1 u 25 min
1 u 30 min–
15–25 min3 2 u
—
3 u 15 min
20
Rye
—
—
—
45 min–
60 min
ca. 10 min
—
—
2 uur
21
French
—
—
—
40 min–
1 u 45 min
10–20 min
1 u 35 min–
2 u 40 min
—
3 u 35 min
22
Pizza
—
—
(Kneden)
10–18 min
(Rijzen)
7–15 min
(Kneden)
ca. 10 min
(Rijzen)
ca. 10 min
23
Brioche
—
—
—
30 min
25–45 min3 35 min
—
1 u 50 min
24
Speciality
—
—
—
30 min–
1 u 5 min
1 u 10 min–
15–30 min3 1 u 55 min
—
2 u 45 min
25
Speciality
Raisin
—
—
—
30 min–
1 u 5 min
1 u 10 min–
15–30 min3 1 u 55 min
—
2 u 45 min
26
Jam
—
—
—
—
—
—
—
1 u 30 min–
2 u 30 min
27
Compote
—
—
—
—
—
—
—
1 u–
1 u 40 min
45 min
Nederlands
Deeg
Menunummer
Processen
77
Brood bakken
Ga naar pag. 87 – 88
voor brood recepten
Doe de ingrediënten in het bakblik
Kneedmes
1
Gistdispenser
Neem het bakblik uit de machine en
plaats het kneedmes
2
Draai het bakblik een slag.
Neem het bakblik uit de
machine.
Doe de afgepaste ingrediënten
in het bakblik
Doe de droge ingrediënten erin
behalve de droge gist.
(bloem, suiker, zout etc.)
• Bloem moet worden
afgewogen met een
weegschaal.
Voeg het water en eventuele
andere vloeistoffen toe.
Plaats het kneedmes
stevig op de houder.
Verwijder eventueel vocht en
bloem die op de buitenkant van
het bakblik is terechtgekomen.
Plaats het bakblik in de
Broodbakoven door het een
beetje van rechts naar links te
kantelen. Klap het handvat naar
beneden.
Sluit het deksel.
• Open het deksel pas als het
brood klaar is (anders gaat het
ten koste van de kwaliteit van
het brood)
Controleer of het gedeelte
rondom de houder en de
binnenkant van het
kneedmes schoon zijn. (P. 95)
• Als u roggebrood gaat maken, moet
u het speciale kneedmes gebruiken.
• Het mes zit losjes op de houder maar moet wel de
bodem van het bakblik raken.
3
Maak de gistdispenser droog
met bijvoorbeeld een doekje als
deze nat is. (wrijf niet lang over
de gistdispenser, anders valt de
gist niet in het bakblik vanwege
statische elektriciteit.)
Brood bakken met extra ingrediënten (P. 80)
Eerst schoonmaken
en droog maken
Open het deksel van de
strooier.
Doe de ingrediënten erin.
Sluit het deksel.
78
Plaats de droge gist in de
gistdispenser
4
Sluit de Broodbakoven
aan op een stopcontact van 230 V
Stel het programma in en druk op start
5
Selecteer een bakmenu
(Het display geeft aan wanneer het menu ‘01’ is geselecteerd.)
Neem het brood uit de machine
7
Zet de machine uit
wanneer het brood klaar is
[de machine piept 8 keer en de balk
‘End’ (Einde) knippert.]
Nederlands
Zie pag. 76 voor menu, beschikbare afmetingen en korst.
Om het formaat te wijzigen Om de korstkleur te wijzigen
Ovenhandschoen
Om de timer in te stellen
bijv. het is nu 9:00 uur en u wilt dat het brood de volgende ochtend om
6:30 uur klaar is.
Stel de timer dan in op ‘9:30’ (9 uur en 30 minuten na nu).
9
3
6
huidige tijd
9u 30m
na nu
3
en laat het afkoelen, bijvoorbeeld op een
open rekje.
6
tijd gereed
• Als de toets één keer wordt ingedrukt, gaat de timer 10 minuten vooruit
(als u de toets vasthoudt, gaat de timer sneller vooruit)
6
Bakblik
12
12
9
8
Neem het brood
onmiddellijk uit de
machine,
Druk op ‘Start’
Geschatte tijd dat het geselecteerde programma is voltooid
Als aan het begin op ‘Start’ is gedrukt, begint menu 01.
9
Trek na gebruik de stekker
uit het stopcontact (trek
niet aan het snoer)
Als u niet op ‘stop’ drukt en dan het brood
uit de machine verwijdert om het te laten
afkoelen, zal de Broodbakoven het brood
blijven verwarmen, om dampvorming
binnenin het brood te voorkomen.
Hierdoor zal echter de korst verder
aanbruinen, dus is het aanbevolen om
onmiddellijk na afloop van het bakken de
machine uit te schakelen en het brood er
uit te nemen om het te laten afkoelen.
Als u het brood in het bakblik laat afkoelen,
zal er waterdamp in condenseren. Om een
perfect gebakken brood te verkrijgen, laat
u het afkoelen op een open rekje.
79
Extra ingrediënten toevoegen
Extra ingrediënten aan brood of deeg toevoegen
Door het menu met rozijnen te selecteren (03, 06, 14, 17, 19 of 25) kunt u uw favoriete ingrediënten door het deeg mengen om brood in
verschillende smaken te maken.
Doe de extra ingrediënten
eenvoudig in de strooier of in het
bakblik voordat u de machine
start
Droge ingrediënten,
onoplosbare ingrediënten
Plaats de extra ingrediënten in de
rozijnen-notenstrooier en stel de machine in.
Vochtige/kleverige ingrediënten,
oplosbare ingrediënten*
Doe deze ingrediënten met de andere
ingrediënten in het bakblik.
Gedroogde
vruchten
Snijd deze in blokjes van circa 5 mm.
Ingrediënten die bedekt zijn met een suikerlaagje
kunnen aan de strooier blijven kleven en niet in het
bakblik vallen.
Verse vruchten, ingemaakte vruchten
Wijk niet af van de hoeveelheden die in
het recept worden genoemd omdat het
vocht in de ingrediënten invloed heeft op
het brood.
Noten
Hak deze fijn.
Noten verminderen het effect van kleefstoffen,
gebruik daarom niet teveel.
Kaas, chocolade
Zaden
Grote, harde zaden kunnen het beschermlaagje van
de strooier en het bakblik beschadigen.
* Deze ingrediënten kunnen niet in de rozijnen-notenstrooier
worden gedaan omdat ze eraan zouden blijven kleven en
niet in het bakblik zouden vallen.
Kruiden
Gebruik max. 1-2 el gedroogde kruiden. Als u verse
kruiden gebruikt, volg dan de aanwijzingen in het
recept.
Bacon, salami
Olieachtige ingrediënten kunnen soms aan de
strooier blijven kleven en niet in het bakblik vallen.
• Wijk niet af van de hoeveelheden die voor elk ingrediënt in het recept worden genoemd.
80
Brioches bakken
harde bloem voor witbrood, type 550
theelepel met zout
eetlepel met suiker
eetlepel met magere melk (droge)
boter (in blokjes van 2 cm gesneden en in
de koelkast bewaard)
water
eieren (geklopt) ;medium
theelepel met gedroogde gist
boter om later toe te voegen
(in blokjes van 1-2 cm gesneden en in de
koelkast bewaard)
Voorbereiding
(P. 78)
Selecteer menu ‘11’
[Eenvoudige manier om brioche
bakken]
Voeg boter en andere
ingrediënten toe aan het begin.
Start de machine
Het Start-lichtje gaat branden.
Voeg extra boter toe als de pieptoon
klinkt, druk daarna nogmaals op de ‘Start’
Voltooi het proces en plaats de extra blokjes boter terwijl ‘
’ knippert.
Na de Startknop
wordt ingedrukt
Het display geeft de resterende tijd tot
de voltooiing van het programma aan
4
70 g
Snijd de boter om later toe te voegen in blokjes van 1-2 cm en bewaar ze in de koelkast.
Plaats het kneedmes in het bakblik.
Doe de ingrediënten in het bakblik in de volgorde zoals aangegeven in het recept.
Plaats het bakblik in de machine en sluit deze aan op het stopcontact.
Resterende tijd voor het toevoegen van boter of andere ingrediënten
3
180 mL
2 (100 g)
11⁄4
Snijd de boter in blokjes van 2 cm en leg ze in
het bakblik op hetzelfde moment als de andere
ingrediënten.
Volg de stappen die aan de linkerkant beschreven
staan. Als de machine echter piept bij stap 3 om
extra boter toe te voegen, laat het dan zoals het is.
Tijd die nodig is voor voltooiing is 3 uur en 30
minuten.
* Als boter wordt toegevoegd aan het begin is
smaak, textuur en het rijzen van het brood iets
anders dan brood dat wordt gebakken met extra
boter dat later wordt toegevoegd.
Een ‘Rest’ (Rust)-proces begint direct na het
starten, gevolgd door ‘Knead’ (Kneden) en
‘Rise’ (Rijzen).
Nederlands
2
50 g
2, 3 4
1
1
400 g
11⁄2
4
2
Wanneer u extra ingrediënten zoals rozijnen e.d.
toevoegt, doet u dit dan tegelijk met de boter.
(Gebruik niet meer dan 150 gram aan extra
ingrediënten)
Zelfs zonder de Startknop in te drukken blijft
het kneden na 5 min. doorgaan. Het gaat niet
onmiddellijk verder met kneden, zelfs als de
Startknop wordt ingedrukt na de toevoeging van
boter of ingrediënten.
Voeg geen boter toe nadat de resterende tijd al
wordt aangegeven. (P. 99)
Druk op ‘Stop’ en neem het brood uit de
machine
als de machine 8 keer piept en de balk ‘End’ (Einde) knippert
Het knipperende Start-lichtje dooft nu.
81
Deeg maken
Ga naar pag. 89 voor
deeg recepten
Annuleren/
stoppen nadat het
programma is gestart
(langer dan 1 seconde
ingedrukt houden)
23
1
Voorbereiding
(P. 78)
Plaats het kneedmes in het bakblik.
Doe de ingrediënten in het bakblik in de volgorde zoals aangegeven in het recept.
Plaats het bakblik in de machine en sluit deze aan op het stopcontact.
1
Selecteer het menu Deeg
2
Start de machine
(Het display geeft aan wanneer het menu ‘16’ is geselecteerd.)
Timer is niet beschikbaar in Deegmenu’s
(behalve menu 22).
Indien u extra ingrediënten wilt toevoegen aan uw
deeg, zie pag. 80.
Voor andere menu’s dan 22, 26 en 27 begint een
‘Rest’ (Rust)-proces direct na het starten, gevolgd
door ‘Knead’ (Kneden) en ‘Rise’ (Rijzen).
Geschatte tijd dat het geselecteerde programma is voltooid
Het Start-lichtje gaat branden.
3
82
Druk op ‘Stop’ en neem het deeg uit de
machine
als de machine 8 keer piept en de balk ‘End’ (Einde) knippert
Het knipperende Start-lichtje dooft nu.
Kneed het deeg in vorm en laat het nog een keer
rijzen volgens recept. Bak het brood vervolgens
in de oven.
Briochedeeg maken
Ga naar pag. 89 voor
deeg recepten
Annuleren/
stoppen nadat het
programma is gestart
(langer dan 1 seconde
ingedrukt houden)
2, 3 4
1
Voorbereiding
(P. 78)
1
Selecteer menu ‘23’
[Eenvoudige manier om
briochedeeg te maken]
Voeg boter aan de andere
ingrediënten toe aan het begin.
Start de machine
Resterende tijd voor het toevoegen van boter of andere ingredienten
Het Start-lichtje gaat branden.
3
Voeg extra boter toe als de pieptoon
klinkt, druk daarna nogmaals op de ‘Start’
Voltooi het proces en plaats de extra blokjes boter terwijl ‘
’ knippert.
Na de Startknop
wordt ingedrukt
Het display geeft de resterende tijd tot
de voltooiing van het programma aan
4
Druk op ‘Stop’ en neem het deeg uit de
machine
als de machine 8 keer piept en de balk ‘End’ (Einde) knippert
Het knipperende Start-lichtje dooft nu.
Snijd de boter in blokjes van 2 cm en leg ze in
het bakblik op hetzelfde moment als de andere
ingrediënten.
Volg de stappen die aan de linkerkant beschreven
staan. Als de machine echter piept bij stap 3 om
extra boter toe te voegen, laat het dan zoals het is.
Tijd die nodig is voor voltooiing is 1 uur en
50 minuten.
* Als boter wordt toegevoegd aan het begin is
smaak, textuur en het rijzen van het brood iets
anders dan brood dat wordt gebakken met extra
boter dat later wordt toegevoegd.
Een ‘Rest’ (Rust)-proces begint direct na het
starten, gevolgd door ‘Knead’ (Kneden) en
‘Rise’ (Rijzen).
Nederlands
2
Snijd de boter om later toe te voegen in blokjes van 1-2 cm en bewaar ze in de koelkast.
Plaats het kneedmes in het bakblik.
Doe de ingrediënten in het bakblik in de volgorde zoals aangegeven in het recept.
Plaats het bakblik in de machine en sluit deze aan op het stopcontact.
Wanneer u extra ingrediënten zoals rozijnen e.d.
toevoegt, doet u dit dan tegelijk met de boter.
(Gebruik niet meer dan 150 gram aan extra
ingrediënten)
Zelfs zonder de Startknop in te drukken blijft
het kneden na 5 min. doorgaan. Het gaat niet
onmiddellijk verder met kneden, zelfs als de
Startknop wordt ingedrukt na de toevoeging van
boter of ingrediënten.
Voeg geen boter toe nadat de resterende tijd al
wordt aangegeven. (P. 99)
Kneed het deeg in vorm en laat het nog een keer
rijzen volgens recept. Bak het brood vervolgens
in de oven.
83
Cake bakken
Ga naar pag. 89 voor
cake recept
Annuleren/
stoppen nadat het
programma is gestart
(langer dan 1 seconde
ingedrukt houden)
• Neem het kneedmes uit de machine
1
2
Voorbereiding
3 4
Zet de ingrediënten die in het recept staan klaar.
Bekleed het bakblik met vetvrij papier en doe de gemengde
ingrediënten erin.
Plaats het bakblik in de machine en sluit deze aan op het stopcontact.
1
Selecteer menu ‘15’
2
Stel de baktijd in
3
Start de machine
• Bekleed het bakblik met vetvrij papier.
(Cake of teabread verbrandt als het rechtstreeks in
aanraking komt met het bakblik.)
Timer is niet beschikbaar bij menu 15.
(De timerknop stelt alleen de baktijd in.)
Geschatte tijd dat het geselecteerde programma is voltooid
Het Start-lichtje gaat branden.
4
Druk op ‘Stop’ als de machine piept en de balk bij ‘End’ (Einde) knippert,
controleer of het bakken is voltooid en
verwijder het bakblik
Het knipperende Start-lichtje dooft nu.
Als het bakken niet is voltooid Herhaal stappen 1–3
(Aanvullende kooktijd kan tot twee keer worden ingesteld. Iedere tijd moet
binnen 50 minuten liggen. De timer begint opnieuw bij 1 minuut als het
apparaat heet is. Verhoog de tijd door de gewenste tijd op de timer in te
drukken.)
84
Voorzichtig!
Heet!
Om te controleren of de cake of het teabread
klaar is, kunt u er een satéprikker in steken – als
de prikker er droog uitkomt, is het product klaar.
Jam maken
Ga naar pag. 93 voor
Jamrecepten
Annuleren/
stoppen nadat het
programma is gestart
(langer dan 1 seconde
ingedrukt houden)
1
2
Voorbereiding
3 4
Zet de ingrediënten die in het recept staan klaar.
Plaats het kneedmes in het bakblik.
Plaats de ingrediënten in deze volgorde in het bakblik:
de helft van het fruit → de helft van de suiker →het overgebleven fruit → de overgebleven suiker.
Plaats het bakblik in de machine en sluit deze aan op het stopcontact.
2
Stel de kooktijd in
3
Start de machine
Geschatte tijd dat het geselecteerde programma is voltooid
Het Start-lichtje gaat branden.
4
Druk op ‘Stop’ en verwijder de jam
als de machine 8 keer piept en de balk ‘End’ (Einde) knippert
Het knipperende Start-lichtje dooft nu.
Als de kooktijd niet is voltooid→Herhaal stappen 1–3
(Aanvullende kooktijd kan tot twee keer worden ingesteld. Iedere tijd moet
binnen 10-40 minuten liggen. De timer begint opnieuw bij 1 minuut als het
apparaat heet is. Verhoog de tijd door de gewenste tijd op de timer in te
drukken.)
Timer is niet beschikbaar bij menu 26.
(De timerknop stelt alleen de kooktijd in.)
De juiste hoeveelheid suiker, zuur en pectine is
noodzakelijk om goed stevige jam te maken.
Fruit met een hoog gehalte pectine kan makkelijk
indikken. Fruit met minder pectine kan slecht
indikken.
Gebruik verse, rijpe vruchten. Overrijpe of niet
rijpe vruchten kunnen niet makkelijk indikken.
De recepten in dit boek zijn voor zachte soorten jam.
Dit komt doordat er minder suiker in zit.
Volg het recept met betrekking tot de
hoeveelheden voor ieder ingrediënt.
• Gebruik geen grotere of kleinere hoeveelheden
fruit. Hierdoor kan de jam overkoken of
verbranden.
• Gebruik niet meer suiker dan de helft van het
fruit. Dit kan leiden tot overkoken of verbranden.
Als minder suiker wordt gebruikt kan de jam niet
stevig worden.
*Als de zuurgraad van het fruit sterk is, kunt u de
hoeveelheid citroensap verminderen, maar als er te
weinig citroensap overblijft wordt de jam niet stevig.
Als de kooktijd kort is, kunnen stukjes fruit
overblijven en kan de jam waterig worden.
• De jam blijft indikken tijdens het afkoelen.
Wees voorzichtig en laat het niet overkoken.
Nederlands
1
Selecteer menu ‘26’
Stop de jam zo snel mogelijk na bereiding in een
pot(je). Maak eventuele aanbrandresten schoon bij
het verwijderen van de jam.
Jam kan aanbranden als het in het bakblik blijft
zitten.
Bewaar jam op een koele, donkere plaats.
Vanwege de lagere suikerniveaus is de
houdbaarheid minder lang als in de winkel
gekochte producten. Na open in de koelkast
bewaren en niet te lang bewaren.
85
Compote maken
Ga naar pag. 94 voor
compoterecepten
Annuleren/
stoppen nadat het
programma is gestart
(langer dan 1 seconde
ingedrukt houden)
1
2
Voorbereiding
3 4
Zet de ingrediënten die in het recept staan klaar. (Verwijder het kneedmes.)
Plaats de ingrediënten in deze volgorde in het bakblik:
Fruit → suiker → vloeistoffen.
Plaats het bakblik in de machine en sluit deze aan op het stopcontact.
1
Selecteer menu ‘27’
2
Stel de kooktijd in
3
Start de machine
Geschatte tijd dat het geselecteerde programma is voltooid
Het Start-lichtje gaat branden.
4
Druk op ‘Stop’ en verwijder de compote
als de machine 8 keer piept en de balk ‘End’ (Einde) knippert
Het knipperende Start-lichtje dooft nu.
Als de kooktijd niet is voltooid→Herhaal stappen 1–3
(Aanvullende kooktijd kan tot twee keer worden ingesteld. Iedere tijd moet
binnen 10-40 minuten liggen. De timer begint opnieuw bij 1 minuut als het
apparaat heet is. Verhoog de tijd door de gewenste tijd op de timer in te
drukken.)
86
Timer is niet beschikbaar bij menu 27.
(De timerknop stelt alleen de kooktijd in.)
Volg het recept met betrekking tot de
hoeveelheden voor ieder ingrediënt.
• Gebruik geen grotere of kleinere hoeveelheden
fruit. Hierdoor kan de compote overkoken of
verbranden.
Brood Recepten
WIT BROOD
ROZIJNENBROOD
Selecteer menu ‘01’ of ‘02’
harde bloem voor witbrood, type 550
theelepel met zout
eetlepel met suiker
boter
water
theelepel met gedroogde gist
(theelepel met voor de BAKE RAPID
optie)
Selecteer menu ‘03’
M
400 g
11⁄2
1
20 g
280 mL
L
500 g
11⁄2
11⁄2
30 g
350 mL
XL
600 g
2
2
40 g
420 mL
1
(2)
1
(2)
11⁄2
(21⁄2)
harde bloem voor witbrood, type 550
theelepel met zout
eetlepel met suiker
boter
water
theelepel met gedroogde gist
toevoeging
(in rozijnen-notenstrooier doen):
rozijnen
M
400 g
11⁄2
1
20 g
280 mL
1
L
500 g
11⁄2
11⁄2
30 g
350 mL
1
XL
600 g
2
2
40 g
420 mL
11⁄2
80 g
100 g
120 g
VOLKORENBROOD
ITALIAANS BROOD
Selecteer menu ‘04’ of ‘05’
harde bloem voor volkorenbrood
theelepel met zout
eetlepel met suiker
boter
water
theelepel met gedroogde gist
(theelepel met voor de BAKE RAPID
optie)
M
400 g
11⁄2
1
20 g
280 mL
L
500 g
11⁄2
11⁄2
30 g
350 mL
XL
600 g
2
2
40 g
420 mL
1
(11⁄2)
1
(11⁄2)
11⁄4
(2)
Selecteer menu ‘09’
harde bloem voor witbrood, type 550
theelepel met zout
eetlepel met olijfolie
water
theelepel met gedroogde gist
400 g
11⁄2
11⁄2
260 mL
1
SANDWICH BROOD
Selecteer menu ‘06’
harde bloem voor volkorenbrood
theelepel met zout
eetlepel met suiker
boter
water
theelepel met gedroogde gist
toevoeging
(in rozijnen-notenstrooier doen):
rozijnen
M
400 g
11⁄2
1
20 g
280 mL
1
80 g
L
500 g
11⁄2
11⁄2
30 g
350 mL
1
100 g
XL
600 g
2
2
40 g
420 mL
11⁄4
120 g
harde bloem voor witbrood, type 550
eetlepel met suiker
boter
water
theelepel met gedroogde gist
380 g
2
30 g
250 mL
1
Nederlands
Selecteer menu ‘10’
VOLKORENROZIJNENBROOD
BROOD ZONDER KLEEFSTOFFEN
Selecteer menu ‘12’
water
eetlepel met olie
kleefstoffenvrije broodmix
theelepel met gedroogde gist
430 mL
1
500 g
2
PISTOLET BROOD
BASIS BRIOCHE
Selecteer menu ‘08’
harde bloem voor witbrood, type 550
theelepel met zout
boter
water
theelepel met gedroogde gist
300 g
1
20 g
220 mL
3
⁄4
PANNETTONE
Selecteer menu ‘11’
harde bloem voor witbrood, type 550
eetlepel met suiker
theelepel met zout
boter (in blokjes van 2 cm gesneden en
in de koelkast bewaard)
eieren (geklopt) ;medium
melk
theelepel met droge gist
extra boter
(in blokjes van 1-2 cm gesneden)
sinaasappelschil; fijn gehakt*
bruine saltana*
gedroogde zwarte bes*
400 g
41⁄2
1
50 g
Selecteer menu ‘11’
harde bloem voor witbrood, type 550
eetlepel met suiker
eetlepel met poedermelk
theelepel met zout
boter (in blokjes van 2 cm gesneden en
in de koelkast bewaard)
eieren (geklopt) ;medium
water
theelepel met droge gist
extra boter
(in blokjes van 1-2 cm gesneden en in de
koelkast bewaard)
400 g
4
2
1
50 g
2 (100 g)
180 mL
11⁄4
70 g
2 (100 g)
200 mL
11⁄2
70 g
50 g
50 g
50 g
* : met extra boter toegevoegd
87
Brood Recepten
WIT SPELTBROOD
RIJST EN SPELT MET PIJNBOOMZAAD EN
GEFRITUURDE UI
Selecteer menu ‘13’
Witte speltbloem
theelepel met suiker
theelepel met zout
boter
water
theelepel met
droge gist
M
L
XL
400 g
11⁄2
11⁄4
5g
260 mL
500 g
2
11⁄2
10 g
340 mL
600 g
2
13⁄4
10 g
400 mL
1
11⁄4
11⁄2
HEEL SPELTBROOD
Selecteer menu ‘13’
Volkoren speltbloem
Witte speltbloem
theelepel met suiker
theelepel met zout
eetlepel met olie
water
theelepel met
droge gist
M
L
XL
Witte speltbloem
bruin rijstmeel
theelepel met suiker
theelepel met zout
boter
water
theelepel met
droge gist
toevoeging (in
rozijnen-notenstrooier
doen):
320 g
80 g
11⁄2
11⁄4
5g
260 mL
400 g
100 g
2
11⁄2
10 g
340 mL
480 g
120 g
2
1 3 ⁄4
10 g
400 mL
1
11⁄4
11⁄2
pijnboompitten
40 g
50 g
60 g
eetlepel met
gefrituurd ui
3
4
5
M
L
XL
200 g
200 g
11⁄2
11⁄4
2
250 mL
250 g
250 g
2
11⁄2
3
320 mL
300 g
300 g
2
13⁄4
3
380 mL
CITROEN EN PAPAVERZAAD SPELT
1
11⁄4
11⁄2
Selecteer menu ‘13’
M
ROGGE EN SPELT (zonder vertragingstimer)
Selecteer menu ‘13’
Witte speltbloem
roggebloem
theelepel met suiker
theelepel met zout
boter
gewone yogult
water
theelepel met
droge gist
Selecteer menu ‘14’
M
L
XL
275 g
125 g
11⁄2
11⁄4
5g
120 g
180 mL
350 g
150 g
2
11⁄2
10 g
150 g
230 mL
425 g
175 g
2
13⁄4
10 g
180 g
270 mL
1
11⁄4
11⁄2
Witte speltbloem
theelepel met suiker
theelepel met zout
boter
geraspte schil van
citroen
citroensap
eetlepel met
papaverzaad
water
theelepel met
droge gist
L
XL
400 g
11⁄2
11⁄4
5g
500 g
2
11⁄2
10 g
600 g
2
1 3 ⁄4
10 g
1
1
1
20 mL
20 mL
30 mL
2
3
3
250 mL
330 mL
380 mL
14
11⁄2
1⁄
1
VRUCHTENSPELT
Selecteer menu ‘14’
BOEKWEIT EN SPELT MET ZAADJES
Selecteer menu ‘13’
M
Witte speltbloem
Boekweitmeel
theelepel met honing
theelepel met zout
eetlepel met
sesamzaad
eetlepel met lijnzaad
eetlepel met
papaverzaad
eetlepel met olie
water
theelepel met
droge gist
88
L
XL
320 g
80 g
1
11⁄4
400 g
100 g
1
11⁄2
480 g
120 g
11⁄2
13⁄4
11⁄2
2
21⁄2
11⁄2
2
2
11⁄2
2
21⁄2
2
250 mL
3
320 mL
3
380 mL
1
11⁄4
11⁄2
M
Witte speltbloem
theelepel met suiker
theelepel met zout
boter
theelepel met
gemengde kruiden
water
theelepel met
droge gist
toevoeging (in
rozijnen-notenstrooier
doen):
gemengde droge
vruchten
L
XL
400 g
11⁄2
11⁄4
5g
500 g
2
11⁄2
10 g
600 g
2
1 3 ⁄4
10 g
2
21⁄2
3
270 mL
350 mL
400 mL
1
11⁄4
11⁄2
100 g
125 g
150 g
Deeg Recepten
BASIS DEEG
PIZZA DEEG
Selecteer menu ‘16’
Selecteer menu ‘22’
harde bloem voor witbrood, type 550
theelepel met zout
eetlepel met suiker
boter
water
theelepel met gedroogde gist
500 g
11⁄2
11⁄2
30 g
310 mL
1
harde bloem voor witbrood, type 550
theelepel met zout
eetlepels plantaardige olie
water
theelepel met gedroogde gist
450 g
2
4
240 mL
1
BRIOCHE DEEG (CHOCOLADESTUKJE BRIOCHE ROL)
; voor 12 rollen
BASISROZIJNENDEEG
Selecteer menu ‘17’
harde bloem voor witbrood, type 550
theelepel met zout
eetlepel met suiker
boter
water
theelepel met gedroogde gist
toevoeging (in rozijnen-notenstrooier doen):
500 g
11⁄2
11⁄2
30 g
310 mL
1
rozijnen
100 g
FRANS DEEG
Selecteer menu ‘21’
300 g
1
20 g
180 mL
3 ⁄4
harde bloem voor witbrood, type 550
eetlepel met suiker
theelepel met zout
boter (in blokjes van 2 cm gesneden en
in de koelkast bewaard)
eieren (geklopt) ;medium
melk
eetlepel met (donkere) rum
theelepel met droge gist
extra boter
(in blokjes van 1-2 cm
gesneden en in de koelkast
bewaard)
chocoladestukjes*
Selecteer menu ‘18’
harde bloem voor volkorenbrood
theelepel met zout
eetlepel met suiker
boter
water
theelepel met gedroogde gist
500 g
2
11⁄2
30 g
340 mL
11⁄2
70 g
3 (150 g)
90 mL
1
11⁄2
50 g
120 g
*Als het deeg eruit is gehaald, strooi de chocoladestukjes en vouw de bodem een
derde omhoog en de bovenkant een derde omlaag. Vouw het daarna in tweeën
SPELT TAFELROL
; voor 8 rollen
VOLKORENDEEG
400 g
4
1
Nederlands
harde bloem voor witbrood, type 550
theelepel met zout
boter
water
theelepel met gedroogde gist
Selecteer menu ‘23’
Selecteer menu ‘24’
Witte speltbloem
theelepel met suiker
theelepel met zout
boter
water
theelepel met droge gist
500 g
11⁄2
11⁄2
10 g
310 mL
11⁄4
VOLKOREN-ROZIJNENDEEG
Selecteer menu ‘19’
harde bloem voor volkorenbrood
theelepel met zout
eetlepel met suiker
boter
water
theelepel met gedroogde gist
toevoeging (in rozijnen-notenstrooier doen):
500 g
2
11⁄2
30 g
340 mL
11⁄2
rozijnen
100 g
Cake Recept
KERSEN-MARSEPEINCAKE
Selecteer menu ‘15’
lichtbruine basterdsuiker
boter
eieren
zelfrijzend bakmeel
geglaceerde kersen, gesnipperd
marsepein, geraspt
melk
geschaafde amandelen, geroosterd
50 g
175 g
3
225 g
100 g
75 g
60 mL
15 g
89
Glutenvrije Recepten
Brood zonder kleefstoffen maken is zeer verschillend van de normale manier waarop u brood bakt.
Het is zeer belangrijk dat u uw arts raadpleegt en de volgende richtlijnen opvolgt indien u dieetbrood zonder kleefstoffen voor uw gezondheid
maakt.
• Dit programma is speciaal ontworpen voor bepaalde ‘gluten free’ mix en daardoor kan bij gebruik van uw eigen mengsel of mix het resultaat
niet optimaal zijn.
• Met ‘gluten free’ (zonder kleefstoffen) gekozen, moeten de details van ieder recept exact worden opgevolgd. (Het brood zal anders niet goed
zijn.)
Er zijn twee soorten mix zonder kleefstoffen; een ‘laag kleefstoffen’ mix die gebaseerd is op granenmeel en een ‘zonder kleefstoffen’ mix,
gebaseerd op meel zonder granen.
U dient uw arts te raadplegen welke mix voor u de juiste is indien u een speciaal dieet volgt en dit programma gebruikt voor het bakken van
brood om gezondheidsredenen.
• Het resultaat is afhankelijk van de mix die u gebruikt.
Het is mogelijk dat er wat bloem aan de kant van het brood overblijft.
• Voor een beter resultaat, wacht tot het brood afgekoeld is voor het snijden.
• Het brood moet op een koele droge plaats worden bewaard en binnen 2 dagen worden gebruikt.
U kunt het brood in diepvrieszakjes of doosjes invriezen indien u het brood niet binnen twee dagen gaat gebruiken.
Waarschuwing als u dit programma uit gezondheidsoverwegingen gebruikt:
Als u het kleefstoffenvrije programma gebruikt, raadpleeg dan eerst uw arts of de Coeliakie Vereniging en gebruik alleen ingrediënten
die geen schade kunnen toebrengen aan uw gezondheid.
Panasonic is niet verantwoordelijk voor eventuele schade als gevolg van het gebruik van ingrediënten waarvoor niet van tevoren
toestemming is gevraagd aan een arts.
U moet het mengen met bloem die wel kleefstoffen bevat voorkomen indien u het brood voor uw dieet zonder kleefstoffen moet maken. Let
vooral op dat het bakblik, kneedmes en andere te gebruiken voorwerpen goed schoon zijn.
Voor klanten die in België woonachtig zijn
Voor de kleefstoffenvrije recepten hieronder zijn commercieel klaargemaakte kleefstoffenvrije broodmixen van AVEVE gebruikt.
Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist, bij natuurvoedingswinkels en soms bij grote supermarkten.
Voor meer informatie over AVEVE producten, kunt u het op 0800/0229210.
BROOD ZONDER KLEEFSTOFFEN
BROOD ZONDER KLEEFSTOFFEN MET EIEREN
Selecteer menu ‘12’
Selecteer menu ‘12’
water
eetlepel met olie
meel zonder kleefstoffen
theelepel met gist
320 mL
1
500 g
2
OPMERKING
Voor dit programma is er geen mogelijkheid om het formaat te bepalen.
90
water
melk
eieren
eetlepel met olie
meel zonder kleefstoffen
theelepel met gist
100 mL
180 mL
2
1
500 g
2
*Deze recepten zijn vooral bedoeld voor Belgische klanten.
Neemt u voor meer informatie contact op met AVEVE via
telefoonnummer 0800/0229210.
AVEVE Recepten
[01 Basic (Basis)]
[02 Basic Rapid (Basis snel)]
[08 French (Frans)]
WIT BROOD
Selecteer menu ‘08’
PISTOLET BROOD
Selecteer menu ‘01’ of ‘02’
theelepel met suiker
‘Surfina’ bloem (AVEVE)
water
eetlepel met boter
theelepel met zout
theelepel met gedroogde gist
(theelepel met voor de BAKE RAPID
optie)
M
1
400 g
250 mL
1
1
L
2
500 g
320 mL
1
11⁄2
XL
2
600 g
380 mL
11⁄2
2
34
1
(13⁄4)
11⁄4
(2)
⁄
(11⁄2)
OPMERKING
In dat geval zal het brood iets minder hoog uitvallen en minder luchtig zijn.
bloem ‘Frans krokant’ (AVEVE)
water
theelepel met zout
eetlepel met boter
theelepel met gedroogde gist
400 g
260 mL
1
1
1
OPMERKING
Voor dit programma is er geen mogelijkheid om het formaat en de korst te bepalen.
Dit recept geeft een zeer luchtig en hoog brood, dat echter niet lang te bewaren is.
[09 Italian (Italiaans)]
ITALIAANS BROOD
[04 Whole wheat (Volkoren)]
[05 Whole wheat Rapid (Volkoren Snel)]
VOLKORENBROOD
voltarwe bloem fijn gemalen (AVEVE)
bloem ‘Frans krokant’ (AVEVE)
theelepel met suiker
eetlepel met boter
theelepel met zout
water
theelepel met gedroogde gist
(theelepel met voor de BAKE RAPID
optie)
M
300 g
100 g
1
1
1
250 mL
L
400 g
100 g
2
1
1
320 mL
XL
450 g
150 g
2
2
2
380 mL
1
(11⁄2)
11⁄4
(13⁄4)
11⁄2
(2)
OPMERKINGEN
In dat geval zal het brood iets minder hoog uitvallen en minder luchtig zijn. Dit
programma is meer geschikt voor de halfgrijze broden.
Bij de bovenstaande recept is steeds wat witte bloem toegevoegd. Indien u dit niet
wenst mag de hoeveelheid witte bloem vervangen worden door grijze bloem, maar
dan zal het brood kleiner en vaster van structuur zijn. Indien u meer witte bloem
toevoegt, dient u iets minder water te gebruiken (grijze bloem neemt immers meer
vocht op dan witte).
bloem ‘Frans krokant’ (AVEVE)
water
theelepel met zout
eetlepel met olijfolie
theelepel met gedroogde gist
400 g
240 mL
11⁄2
11⁄2
3
⁄4
OPMERKING
Voor dit programma is er geen mogelijkheid om het formaat en de korst te bepalen.
Dit recept geeft een zeer luchtig en hoog brood, dat echter niet lang te bewaren is.
Nederlands
Selecteer menu ‘04’ of ‘05’
Selecteer menu ‘09’
[10 Sandwich]
BASIS SANDWICH
Selecteer menu ‘10’
theelepel met suiker
‘Surfina’ bloem (AVEVE)
water
eetlepel met boter
theelepel met zout
theelepel met gedroogde gist
1
400 g
250 mL
1
1
3
⁄4
OPMERKING
Voor dit programma is er geen mogelijkheid om het formaat en de korst te bepalen.
Dit recept geeft een mals brood (redelijk vochtig) met een bruine korst, ideaal om te
roosteren.
91
*Deze recepten zijn vooral bedoeld voor Belgische klanten.
Neemt u voor meer informatie contact op met AVEVE via
telefoonnummer 0800/0229210.
AVEVE Recepten
[16 Basic (Basis)]
[15 Bake only (Alleen bakken)]
TAARTENDEEG (Deeg voor 2 taarten)
Selecteer menu 15. Er verschijnt een baktijd van
30 minuten.
Door op de ‘Timer’ blijven drukken, kan men de baktijd
verhogen (met stappen van 1 minuut) tot 1 uur en
30 minuten.
Selecteer menu ‘16’
suiker
patisserie bloem
melk
eieren
boter
theelepel met zout
theelepel met gedroogde gist
60 g
500 g
100 mL
3
100 g
11⁄2
2
[18 Whole wheat (Volkoren)]
VOLKORENDEEG
Selecteer menu ‘18’
eetlepel met suiker
bloem ‘Frans krokant’ (AVEVE)
bloem ‘Boerebruin’ (AVEVE)
water
theelepel met zout
theelepel met gedroogde gist
1
250 g
250 g
280 mL
11⁄2
2
Werkwijze
Het deeg verdelen in bolletjes van ongeveer 50 g. Vervolgens het deeg laten rijzen
onder een linnen doek. Bakken gedurende 15 à 20 minuten in een op 220 graden
voorverwarmde oven.
[22 Pizza]
PIZZA DEEG
Selecteer menu ‘22’
bloem ‘Frans krokant’ (AVEVE)
water
theelepel met zout
eetlepel met boter
theelepel met gedroogde gist
500 g
290 mL
1
11⁄2
2
Werkwijze
Het pizza deeg uitrollen en in een pizza vorm leggen, inpikken met een vork.
Instrijken met een tomatencoulis en beleggen naar keuze. Bakken gedurende 20 à
25 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven.
92
CAKE
Selecteer menu ‘15’
eieren
eetlepels melk
zachtgemaakte boter
pak ‘ANCO CAKE MIX’
3
3
200 g
1
Werkwijze
Selecteer menu 15 en stel de timer in op 1 uur en 10 minuten.
Na de pieptoon het bakblik uit de broodbakautomaat nemen en zo laten afkoelen.
Eens het bakblik afgekoeld, de cake eruit laten glijden en laten afkoelen op een
rooster.
Jamrecepten
[26 Jam]
Aardbeienjam
PRUIMENJAM
Selecteer menu ‘26’
aardbeien, fijngehakt
suiker
gepoederde pectine
1
2
3
Selecteer menu ‘26’
600 g
400 g
13 g
Plaats de helft van het fruit in het bakblik en voeg daarna de
helft van de suiker toe. Doe hetzelfde met het overgebleven
fruit en suiker.
Strooi de pectine op de ingrediënten in het bakblik.
Selecteer menu 26 en stel de timer in op 1 uur en 40 minuten.
pruimen, fijngehakt
suiker
gepoederde pectine
1
2
3
Plaats de helft van het fruit in het bakblik en voeg daarna de
helft van de suiker toe. Doe hetzelfde met het overgebleven
fruit en suiker.
Strooi de pectine op de ingrediënten in het bakblik.
Selecteer menu 26 en stel de timer in op 1 uur en 40 minuten.
Bosvruchtenjam
BEVROREN BESSENJAM
Selecteer menu ‘26’
Selecteer menu ‘26’
Bosvruchten
suiker
Plaats de helft van het fruit in het bakblik en voeg daarna de
helft van de suiker toe. Doe hetzelfde met het overgebleven
fruit en suiker.
Selecteer menu 26 en stel de timer in op 1 uur en 50 minuten.
APPEL- EN BRAMENJAM
Selecteer menu ‘26’
appels, geraspt of fijngehakt
bramen
suiker
gepoederde pectine
1
2
3
300 g
400 g
300 g
6g
Plaats de helft van het fruit in het bakblik en voeg daarna de
helft van de suiker toe. Doe hetzelfde met het overgebleven
fruit en suiker.
Strooi de pectine op de ingrediënten in het bakblik.
Selecteer menu 26 en stel de timer in op 1 uur en 40 minuten.
PECHE MELBA
Selecteer menu ‘26’
perziken, fijngehakt
frambozen
suiker
gepoederde pectine
1
2
3
500 g
200 g
300 g
8g
Plaats de helft van het fruit in het bakblik en voeg daarna de
helft van de suiker toe. Doe hetzelfde met het overgebleven
fruit en suiker.
Strooi de pectine op de ingrediënten in het bakblik.
Selecteer menu 26 en stel de timer in op 1 uur en 40 minuten.
bevroren gemengde bessen
suiker
gepoederde pectine
1
2
3
700 g
400 g
10 g
Plaats de helft van het fruit in het bakblik en voeg daarna de
helft van de suiker toe. Doe hetzelfde met het overgebleven
fruit en suiker.
Strooi de pectine op de ingrediënten in het bakblik.
Nederlands
1
2
700 g
400 g
700 g
350 g
6g
Selecteer menu 26 en stel de timer in op 1 uur en 40 minuten.
RODE BESSEN- EN CHILLIJAM
Selecteer menu ‘26’
rode aalbessen, grof gestampt
middelgrote rode chilipeper, fijngehakt
gemberwortel, fijn geraspt
sinaasappelen, sap en fijn geraspte schil
suiker
gepoederde pectine
1
2
3
300 g
1-2
4 cm
2
150 g
3g
Doe alle ingrediënten behalve suiker en pectine in de
broodpan.
Voeg de suiker toe en strooi de pectine op de ingrediënten in
het bakblik.
Selecteer menu 26 en stel de timer in op 1 uur en 40 minuten.
ABRIKOZENJAM
Selecteer menu ‘26’
abrikozen, fijngehakt
suiker
gepoederde pectine
1
2
3
500 g
250 g
6g
Plaats de helft van het fruit in het bakblik en voeg daarna de
helft van de suiker toe. Doe hetzelfde met het overgebleven
fruit en suiker.
Strooi de pectine op de ingrediënten in het bakblik.
Selecteer menu 26 en stel de timer in op 1 uur en 30 minuten.
93
Compoterecepten
[27 Compote]
GEKRUIDE APPELCOMPOTE
GEMENGDE BESSENCOMPOTE
Selecteer menu ‘27’
Selecteer menu ‘27’
appels, geschild, zonder klokhuis en in
blokjes
kaneelstokje
kruidnagels
citroen, alleen schil
citroensap
suiker
water
1
2
3
4
1000 g
1
2
1
2 el
100 g
75 mL
Verwijder het kneedmes uit het bakblik.
Plaats de ingrediënten in het bakblik in de hierboven
aangegeven volgorde. Giet water over de ingrediënten.
Selecteer menu 27 en stel de timer in op 1 uur en 20
minuten.
Roeren nadat het koken is voltooid.
RODE VRUCHTEN COMPOTE
Selecteer menu ‘27’
pruimen, pit verwijderd en in tweeën
gesneden
kersen, pit verwijderd
aardbeien, steel verwijderd
lichtbruine (basterd) suiker
water
frambozen (toegevoegd na het koken)
1
2
3
4
5
300 g
250 g
250 g
75 g
75 mL
200 g
Verwijder het kneedmes uit het bakblik.
75 g
2 el
Verwijder het kneedmes uit het bakblik.
Plaats de ingrediënten in het bakblik in de hierboven
aangegeven volgorde. Giet water over de ingrediënten.
Selecteer menu 27 en stel de timer in op 1 uur.
Roeren nadat het koken is voltooid.
APPELMOES
Selecteer menu ‘27’
bramley appels, geschild, zonder klokhuis
1000 g
en in blokjes
water
2 el
1
2
3
4
Verwijder het kneedmes uit het bakblik.
Plaats de appel in het bakblik. Giet water over de
ingrediënten.
Selecteer menu 27 en stel de timer in op 1 uur en
20 minuten.
Roeren nadat het koken is voltooid.
PERZIK IN VANILLESIROOP
Selecteer menu 27 en stel de timer in op 1 uur.
perziken, pit verwijderd en in 1⁄8 delen
gesneden
suiker
vanillestokje
water
Roeren nadat het koken is voltooid.
Voeg frambozen toe.
Selecteer menu ‘27’
rabarber, gesneden in stukjes van 2 cm
sinaasappelsap
gekonfijte gember, fijngehakt
suiker
water
94
1
2
3
4
800 g
Plaats de ingrediënten in het bakblik in de hierboven
aangegeven volgorde. Giet water over de ingrediënten.
RABARBER- EN GEMBERCOMPOTE
1
2
3
4
gemengde bessen
bijv. aardbeien, frambozen, bosbessen
suiker
water
700 g
2 el
20 g
100 g
100 mL
Verwijder het kneedmes uit het bakblik.
Plaats de ingrediënten in het bakblik in de hierboven
aangegeven volgorde. Giet water over de ingrediënten.
Selecteer menu 27 en stel de timer in op 1 uur en
40 minuten.
Roeren nadat het koken is voltooid.
Selecteer menu ‘27’
1
2
3
4
1000 g
100 g
1⁄2
125 mL
Verwijder het kneedmes uit het bakblik.
Plaats de ingrediënten in het bakblik in de hierboven
aangegeven volgorde. Giet water over de ingrediënten.
Selecteer menu 27 en stel de timer in op 1 uur.
Als het koken klaar is, verwijdert u de perziken met een
schuimspaan. Giet voorzichtig de siroop over het fruit. Laat
afkoelen.
Onderhoud & Reiniging
Neem de stekker uit het stopcontact en laat
de machine afkoelen voordat u deze gaat
schoonmaken.
Voorkom beschadiging van uw Broodbakoven...
Gebruik geen schuurmiddelen!
(schoonmaakmiddelen, schuursponsjes etc.)
Was geen enkel onderdeel van uw Broodbakoven in de
vaatwasser!
Gebruik geen benzine, verdunners, alcohol of
bleekwater!
Neem de machine af met een doek nadat u de wasbare
onderdelen hebt afgespoeld. Zorg ervoor dat de
onderdelen van de Broodbakoven schoon en droog
blijven.
Deksel
Neem deze af met een vochtige doek
Stoomventiel
Neem deze af met een vochtige doek
Bakblik & kneedmes
Verwijder eventuele achtergebleven deegresten
en was de onderdelen af met water.
Nederlands
Als het kneedmes vast zit, laat het dan
5-10 minuten in warm water weken. Dompel
het bakblik niet in water onder.
Maatlepeltje & maatbeker
Behuizing
Was deze af met water.
Neem deze af met een vochtige
doek
Doe dat voorzichtig
om te voorkomen dat
de temperatuurmeter
beschadigd raakt.
Temperatuurmeter
Niet geschikt voor de vaatwasser
• De binnenzijde van de machine kan verkleuren naarmate u de machine langer gebruikt.
95
Onderhoud & Reiniging
Deksel van strooier
Gistdispenser
Neem de strooier uit de machine
en spoel deze af met water
Afvegen met een vochtige doek en gewoon laten opdrogen.
Als met een droge doek wordt geveegd zal de droge gist niet in
het bakblik vallen vanwege statische elektriciteit.
Til het deksel van de strooier op
tot een hoek van ongeveer 75
graden. Zorg dat de scharnierpunten precies recht zitten
en trek het deksel naar u toe om het te verwijderen of
druk het in dezelfde stand voorzichtig vast om het te
bevestigen. (Wacht eerst totdat de machine is afgekoeld,
deze is namelijk onmiddellijk na gebruik nog zeer heet)
Pas op dat u het dichtingsmateriaal niet beschadigt of
lostrekt. (Beschadiging kan leiden tot het ontsnappen
van stoom, condensvorming of misvormd brood)
Dichtingsmateriaal
Droog met een
droge doek als het
vochtig is.
Rozijnen-notenstrooier
Neem de strooier uit de machine en spoel deze af met water
Spoel de strooier na elk gebruik af om
eventueel achtergebleven restjes te
verwijderen.
Om de antiaanbaklaag te beschermen
De broodpan en het kneedmes zijn voorzien van een antiaanbaklaag, om vlekken te voorkomen en het brood
gemakkelijker uit de pan te kunnen nemen.
Om te voorkomen dat deze laag beschadigd raakt, verzoeken wij u vriendelijk de onderstaande aanwijzingen op te
volgen.
• Gebruik geen harde voorwerpen zoals messen of vorken om het brood uit de broodpan te nemen.
Als u het brood moeilijk uit het bakblik kunt halen: zie pag. 99.
• Controleer of het kneedmes niet in het brood zit voordat het wordt gesneden.
Wanneer het kneedmes in het brood zit, moet het brood eerst afkoelen waarna het mes kan worden verwijderd.
(Gebruik geen harde voorwerpen zoals messen en vorken.)
Zorg ervoor dat u zich niet brandt aangezien het kneedmes nog steeds erg heet kan zijn.
• Gebruik een zachte spons om de broodpan en het kneedmes schoon te maken.
Het gebruik van schurende middelen als schuurmiddel of schuursponsjes moet ten strengste worden afgeraden.
Harde, grove of grofkorrelige ingrediënten zoals bloem met hele graan- of suikerkorrels, of toegevoegde noten of zaden zouden de
anti-aanbaklaag van het bakblik kunnen beschadigen. Breek ingrediënten die nogal groot zijn eerst in kleinere stukjes. Houd u aan de
hoeveelheid die het recept voorschrijft.
96
Problemen oplossen
Raadpleeg dit gedeelte alvorens de technische dienst te bellen.
Probleem
Mijn brood rijst niet
De bovenkant van mijn brood is
niet egaal
Oorzaak Actie
Mijn brood zit vol luchtgaten
U hebt teveel gist gebruikt.
Controleer het recept en pas de juiste hoeveelheden af met behulp van het meegeleverde
maatlepeltje.
U hebt teveel vloeistof gebruikt.
Sommige soorten bloem nemen meer water op dan andere; probeer eens 10-20 mL minder
water te gebruiken.
Mijn brood lijkt te zijn ingezakt
na het rijzen
Uw bloem is niet van goede kwaliteit.
Probeer eens een ander merk bloem.
U hebt teveel vloeistof gebruikt.
Probeer eens 10-20 mL minder water te gebruiken.
Mijn brood is te veel gerezen
U hebt teveel gist/water gebruikt.
Controleer het recept en pas de juiste hoeveelheid af met behulp van het meegeleverde
maatlepeltje (gist) of met behulp van de meegeleverde maatbeker (water).
Controleer of andere ingrediënten niet ook al water bevatten.
U hebt niet genoeg bloem gebruikt.
Weeg de bloem zorgvuldig af met behulp van een weegschaal.
Waarom is mijn brood zo licht
en plakkerig?
U gebruikt niet genoeg gist of de gist die u gebruikt is oud.
Gebruik het meegeleverde maatlepeltje. Controleer de vervaldatum van de gist. (Bewaar deze
in de koelkast)
Er is een stroomstoring geweest of de machine is tijdens het maken van het brood uitgezet.
De machine gaat uit als deze gedurende meer dan 10 minuten wordt stopgezet. U moet het
brood uit het bakblik verwijderen en opnieuw beginnen met nieuwe ingrediënten.
De onderkant en de zijkanten
van mijn brood zijn met teveel
bloem bedekt.
U hebt teveel bloem gebruikt of u gebruikt niet genoeg vloeistof.
Controleer het recept en pas de juiste hoeveelheid af met behulp van een weegschaal voor
de bloem of met behulp van de maatbeker voor de vloeistoffen.
Nederlands
[Alle broden]
De kleefstoffen in uw bloem zijn niet van goede kwaliteit of u hebt geen harde bloem gebruikt.
(De kwaliteit van kleefstoffen kan variëren afhankelijk van de temperatuur, vochtigheid, hoe de
bloem wordt bewaard en de periode waarin het is geoogst)
Probeer eens een andere soort, een ander merk of een andere partij bloem.
Het deeg is te hard geworden omdat u niet genoeg vloeistof hebt gebruikt.
Hardere bloem met een hoger bestanddeel proteïne neemt meer water op dan andere bloem;
probeer 10-20 mL water toe te voegen.
U gebruikt niet de juiste soort gist.
Gebruik droge gist uit een zakje waarop ‘kant-en-klare gist’ staat.
Deze soort gist hoeft niet voor te rijzen.
U gebruikt niet genoeg gist of de gist die u gebruikt is oud.
Gebruik het meegeleverde maatlepeltje. Controleer de vervaldatum van de gist.
(Bewaar deze in de koelkast)
De gist is voor het kneden in contact gekomen met de vloeistof.
Controleer of u de ingrediënten in de juiste volgorde volgens de instructies hebt toegevoegd.
(P. 78)
U hebt teveel zout of te weinig suiker gebruikt.
Controleer het recept en pas de juiste hoeveelheden af met behulp van het meegeleverde
maatlepeltje.
Controleer of de andere ingrediënten niet al zout en suiker bevatten.
[Speciale broden]
Eenkorentarwe werd gebruikt bij het bakken speciaal brood en/of wanneer veel andere soorten
meel dan speltmeel werden gebruikt.
De speltmeel moet minstens 60% van alle bloem zijn indien u meer dan twee andere soorten
bloem gebruikt (anders dan spelt). De rogge en de rijstmeel moet tot 40% van alle bloem zijn
en boekweitmeel moeten tot 20% van alle bloem zijn.
97
Problemen oplossen
Raadpleeg dit gedeelte alvorens de technische dienst te bellen.
Oorzaak Actie
Probleem
Waarom zijn de ingrediënten
van mijn brood niet goed
gemengd?
U hebt het kneedmes niet in het bakblik geplaatst.
Zorg ervoor dat het kneedmes in het bakblik zit voordat u de ingrediënten er in stopt.
Er is een stroomstoring geweest of de machine is tijdens het maken van het brood uitgezet.
De machine gaat uit als deze gedurende meer dan 10 minuten wordt stopgezet. U kunt
misschien met het brood doorgaan maar het resultaat kan tegenvallen als het kneden al was
gestart.
Mijn brood is niet gebakken
Het deegmenu werd geselecteerd.
In het deegmenu zit geen bakproces.
Er is een stroomstoring geweest of de machine is tijdens het maken van het brood uitgezet.
De machine gaat uit als deze gedurende meer dan circa 10 minuten wordt stopgezet. U kunt
proberen het deeg in uw oven te bakken als het al is gerezen.
Er is niet genoeg water en de beveiligingsinrichting voor de motor is in werking getreden. Dit
gebeurt alleen wanneer de machine overbelast is en de motor te veel onder druk komt te staan.
Ga naar de zaak waar u de machine hebt gekocht om naar de machine te laten kijken.
Controleer in het vervolg het recept en pas de juiste hoeveelheid af met behulp van de
meegeleverde maatbeker.
U hebt vergeten het kneedmes in de machine te plaatsen.
Plaats het mes eerst (P. 78).
De kneedmeshouder in het bakblik zit vast en draait niet rond.
Als de houder niet draait wanneer het mes erop wordt bevestigd, moet de houder vervangen worden.
(Raadpleeg de zaak waar u de Broodbakoven hebt gekocht of een servicedienst van Panasonic.)
Er lekt deeg uit de bodem van
het bakblik
Een kleine hoeveelheid deeg komt via de ventilatiegaatjes naar buiten (zodat het deeg
de draaiende delen niet blokkeert). Dit is geen storing maar controleer wel af en toe of de
kneedmeshouder goed draait.
Als de montage-as van het kneedmes niet draait als het kneedmes is bevestigd, moet u het
montage-as gedeelte vervangen. (Raadpleeg de zaak waar u de Broodbakoven hebt gekocht
of een servicedienst van Panasonic.)
(Bodem van bakblik)
Kneedmeshouder
Groep
kneedmeshouder
Ventilatiegaatjes (4 in totaal) Kneedmeshouder
Mijn brood is aan de zijkanten
ingezakt en de onderkant is
vochtig
U hebt het brood te lang in het bakblik gelaten nadat het bakken voltooid was.
Neem het brood na het bakken onmiddellijk uit de machine.
Er is een stroomstoring geweest of de machine is tijdens het maken van het brood uitgezet.
De machine gaat uit als deze gedurende meer dan 10 minuten wordt stopgezet. U kunt
proberen het deeg in uw oven te bakken.
Het kneedmes ratelt
Dit komt doordat het kneedmes losjes op de montage-as past. (Dit is geen fout)
Ik ruik een brandlucht tijdens het
bakken van het brood
Er zijn misschien ingrediënten op de hittebron terechtgekomen.
Tijdens het mengen kan er soms een kleine hoeveelheid bloem, rozijnen of andere
ingrediënten uit het bakblik worden geworpen. Veeg gewoon voorzichtig het
verwarmingselement schoon, nadat de Broodbakoven is afgekoeld.
Neem het bakblik uit de broodbakmachine voordat u de ingrediënten er in doet.
Er komt rook uit het stoomgat
Het kneedmes blijft in het brood
zitten als ik het uit het bakblik
neem
98
Artikelnr. ADA29E165
Het deeg is een beetje stijf.
Laat het brood helemaal afkoelen voor het voorzichtig verwijderen van het kneedmes.
Sommige soorten bloem nemen meer water op dan andere; probeer in het vervolg dus
10-20 mL extra water toe te voegen.
Er hebben zich korsten onder het mes opgehoopt.
Was het kneedmes en het draaiende gedeelte na ieder gebruik.
Oorzaak Actie
Probleem
De damp die na het bakken in het brood vrijkomt, kan naar de korst gaan waardoor die wat
zachter wordt.
Probeer eens 10-20 mL minder water of de helft minder suiker te gebruiken om de
hoeveelheid damp te verminderen.
Hoe kan ik de korst van mijn
brood knapperig houden?
Om het brood knapperiger te maken kunt u menu 08 of de optie ‘Dark’ (Donker) korstkleur
selecteren, of kunt u het zelfs 5-10 minuten extra bakken in de oven op 200°C/gas, stand 6.
Mijn brood is plakkerig en ik
kan geen gelijkmatige plakken
snijden
Het brood was te warm toen u het sneed.
Laat uw brood op een rekje afkoelen voordat u het gaat snijden zodat de damp kan
ontsnappen.
Extra ingrediënten worden niet
goed gemengd in de brioches.
Bepaald deeg op basis van broodmix kan minder geschikt zijn voor het mengen van extra
ingrediënten, soms zodanig dat ze er uit gewerkt worden.
Verminder de hoeveelheid extra ingrediënten tot de helft.
De onderkant van de brioches is
te vettig, olieachtig.
De korst is olieachtig.
Er zijn grote gaten in het brood.
Hebt u boter toegevoegd binnen 5 minuten na de pieptoon?
Geen boter toevoegen wanneer de resterende tijd tot voltooiing al wordt aangegeven
(zie pag. 81).
De botersmaak kan minder zijn, maar het bakken zal best lukken.
Het bakken van brioches lukt
niet wanneer ik broodmix
gebruik.
Probeer de volgende oplossingen.
Het zal waarschijnlijk beter bakken als iets minder gist wordt gebruikt bij menu 11 of 23.
(Indien u de gist apart toevoegt.)
Volg het recept dat voor de broodmix voorgeschreven is, maar zorg dat de broodmix tussen
de 350 – 500 gram blijft.
Plaats de droge gist (indien het toevoegen van gist apart geschied) in de gistdispenser, en de
droge ingrediënten en boter in het bakblik. Doe er daarna water bij. Extra ingrediënten kunt u
beter iets later toevoegen (zie pag. 81 of 83).
Het resultaat kan verschillen, afhankelijk van het recept vermeld op de broodmix.
Het brood komt niet uit het blik
Als het brood niet gemakkelijk uit de broodpan kan worden verwijderd, laat het dan 5-10 minuten
afkoelen, waarbij u de pan niet onbeheerd mag laten staan om te voorkomen dat iemand zich
aan de pan brandt. Hierna kunt u het brood verwijderen door de pan met ovenwanten op te
pakken en enkele keren goed te schudden. (Zorg ervoor dat het handvat omlaag staat, zodat dit
geen obstakel voor het brood kan vormen.)
Tijdens het koken van de jam is
het verbrand of het kneedmes
blijft vastzitten en kan niet
worden verwijderd.
Er zat te weinig fruit in of de hoeveelheid suiker is te veel.
Plaats het bakblik in de gootsteen en vul het bakblik voor de helft met warm water. Laat het
bakblik weken totdat het bovenliggende mengsel of het kneedmes loslaat. Als het verbrande
gedeelte heeft geweekt, was het met een zachte spons etc. Denk aan het hete water.
De jam is overgekookt.
Er is teveel fruit of suiker gebruikt.
Gebruik alleen de hoeveelheden fruit en suiker die staan omschreven in de recepten op
pag. 93.
De jam is te dun en niet goed
ingedikt.
Het fruit is niet rijp of overrijp.
Er zit te weinig suiker in.
De kooktijd was ontoereikend.
Er is fruit met laag pectinegehalte gebruikt.
Gebruik de dunne jam als saus voor de desserts.
Laat de jam helemaal afkoelen. De jam blijft indikken tijdens het afkoelen.
Kan bevroren fruit gebruikt
worden?
U kunt het gebruiken.
Nederlands
De korst wordt rimpelig en wordt
zacht als het brood afkoelt
99
Problemen oplossen
Raadpleeg dit gedeelte alvorens de technische dienst te bellen.
Probleem
100
Oorzaak Actie
Welke soorten suiker kunnen we
gebruiken op jam?
Witte basterdsuiker en kristalsuiker.
Gebruik geen bruine suiker, dieetsuiker of kunstmatige zoetstoffen.
Kunnen we bij het maken van
jam fruit gebruiken die in alcohol
is gedompeld?
Gebruik deze niet. De kwaliteit is niet goed.
Het fruit is in elkaar gezakt bij
het maken van fruit in siroop.
De kooktijd was te lang. Het fruit is mogelijk overrijp.
Droge gist valt niet in het
bakblik.
De timing van het activeren van de gistdispenser verschilt, afhankelijk van het programmamenu
en de kamertemperatuur.
De gistdispenser is nat of er sprake van statische elektriciteit.
Afvegen met een vochtige doek en gewoon laten opdrogen.
Droge gist is vochtig.
Gebruik nieuwe droge gist.
Op het display wordt
weergegeven.
Er is gedurende ca. 10 minuten een stroomstoring geweest (de stekker is per ongeluk uit het
stopcontact getrokken of de stroomonderbreker is in werking getreden) of er is een ander
probleem met de stroomtoevoer.
De machine blijft gewoon werken als het probleem met de stroomtoevoer tijdelijk is. De
Broodbakoven werkt weer als de stroomtoevoer binnen 10 minuten wordt hersteld maar het
eindresultaat kan tegenvallen.
Op het display wordt 01
weergegeven
Er is gedurende enige tijd een stroomstoring geweest (varieert afhankelijk van de
omstandigheden - bijv. storing van de stroomtoevoer, stekker verwijderd, mankerende stop of
stroomonderbreker).
Neem het deeg uit de machine en begin opnieuw met nieuwe ingrediënten.
H01–H02 verschijnt op het
display.
Het display geeft aan dat er een probleem is met de Broodbakoven.
Raadpleeg de zaak waar u de Broodbakoven hebt gekocht of een servicedienst van
Panasonic.
Op het display wordt U50
weergegeven.
De machine is heet (meer dan 40°C/105°F). Dit kan gebeuren als de machine meerdere malen
achter elkaar wordt gebruikt.
Laat de machine afkoelen tot minder dan 40°C/105°F voordat u de machine opnieuw gaat
gebruiken (U50 verdwijnt).
Specification
Power supply
Power consumed
Capacity
Capacity of raisin nut dispenser
Timer
Dimensions (HWD)
Weight
Accessories
230 V 50 Hz
550 W
(Strong flour) max. 600 g min. 300 g
(Dry yeast) max. 7.5 g min. 2.25 g
max. 150 g raisins
Digital timer (up to 13 hours)
approx. 38.225.638.9 cm
approx. 7.6 kg
Measuring cup, measuring spoon
Daten
Stromversorgung
Leistungsaufnahme
Kapazität
Kapazität des Rosinen-Nuss Verteilers
Zeitvorwahl
Abmessungen (HBT)
Gewicht
Zubehör
230 V 50 Hz
550 W
(Mehl)
max. 600 g min. 300 g
(Trockenhefe) max. 7.5 g min. 2.25 g
max. 150 g Rosinen
Digitale Zeitschaltuhr (bis zu 13 Stunden)
ca. 38,225,638,9 cm
ca. 7,6 kg
Messbecher, Messlöffel
Specificatie
Stroomtoevoer
Verbruikte stroom
Inhoud
Inhoud van rozijnen-notenstrooier
Timer
Afmetingen (HBD)
Gewicht
Accessoires
198
230 V 50 Hz
550 W
(Harde bloem) max. 600 g min. 300 g
(Droge gist)
max. 7.5 g min. 2.25 g
max. 150 g rozijnen
Digitale timer (max. 13 uur)
ca. 38,225,638,9 cm
ca. 7,6 kg
Maatbeker, maatlepeltje