63
Bakken op de pizzasteen
U kunt nu thuis in uw eigen oven pizza's bakken, zoals u deze anders alleen
van de pizzeria kent. Het geheim hiervan is de pizzasteen. Eerst wordt de
steen in de oven verwarmd, zodat hij de vastgehouden warmte tijdens het
bakken kan afgeven. Het poreuze oppervlak kan vocht opnemen, het resul-
taat is een bijzonder krokante pizza.
Om succes te garanderen, gaat u als volgt te werk:
1.Pizzadeeg voorbereiden (bijvoorbeeld zoals in onze recepten, maar u kunt
ook kant-en-klaardeeg of bakmixen gebruiken).
2.Pizzasteen op het rooster van de oven leggen, samen in het 4e/5e niveau
van boven schuiven.
3.Voorverwarmen tot het temperatuurcontrolelampje uitgaat. Hiervoor stelt
u in:
Type verwarming: boven-/onderwarmte
Temperatuur: 250°C
4.Ingrediënten voor het beleg voorbereiden.
5.Het deeg na het rijzen met een deegroller uitrollen tot de gewenste vorm
(let op de grootte van de houten plank) en een rand maken.
6.De houten plank bestuiven met meel of bekleden met bakpapier (bakpa-
pier niet mee in de oven laten glijden).
7.Het uitgerolde deeg op de plank leggen.
8.De pizza op de plank snel beleggen met de voorbereide ingrediënten.
3 De belegde pizza niet te lang op de houten plank laten liggen, anders
wordt de onderzijde van het deeg vochtig waardoor de pizza niet meer
van de plank glijdt!
9.De pizza nu op de voorverwarmde pizzasteen laten glijden:
– de plank op de pizzasteen laten rusten;
– met een ruk de plank terugtrekken.
10.De ovendeur sluiten, ca. 8 tot 15 minuten bakken.
Wanneer de pizza klaar is, gebruikt u opnieuw de houten plank om de pizza
van de steen te nemen.
Wanneer u meerdere pizza's na elkaar wilt bakken, laat de pizzasteen dan
tussendoor steeds weer warm worden, tot het temperatuurcontrolelampje
van de oven uitgaat (ca. 5-10 minuten).
Tips:
• Wanneer u van pizza met veel beleg houdt, kies dan een lagere tempera-
tuur en een iets langere tijd (bijvoorbeeld 200°C en ongeveer 15 minuten).
• Voor pizza die slechts dun belegd is, kunt u een hoge temperatuur en kor-
te tijd instellen (bijvoorbeeld 250°C en ongeveer 8 minuten).