AEG PIZZASTEIN Handleiding

Type
Handleiding
62
l
Inhoud
Adviezen voor het gebruik en de reiniging . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
Recepten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65
Pizzadeeg
(voor 3 of 4 pizza's) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65
Gistdeeg (origineel Italiaans) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65
Kwark-oliedeeg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65
Pizzabeleg
(hoeveelheden voor ca. 3-4 pizza's) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66
Pizza Napolitana . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66
Pizza Margherita . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66
Pizza Bianca. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67
Pizza Rustica . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67
Focaccia. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68
Sesambroodjes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68
Flammkuchen (dunne pizza, specialiteit uit de Elzas) . . . . . . . . . . . . . . . . 69
Boerenbrood . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70
Tortilla's van tarwemeel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71
63
Bakken op de pizzasteen
U kunt nu thuis in uw eigen oven pizza's bakken, zoals u deze anders alleen
van de pizzeria kent. Het geheim hiervan is de pizzasteen. Eerst wordt de
steen in de oven verwarmd, zodat hij de vastgehouden warmte tijdens het
bakken kan afgeven. Het poreuze oppervlak kan vocht opnemen, het resul-
taat is een bijzonder krokante pizza.
Om succes te garanderen, gaat u als volgt te werk:
1.Pizzadeeg voorbereiden (bijvoorbeeld zoals in onze recepten, maar u kunt
ook kant-en-klaardeeg of bakmixen gebruiken).
2.Pizzasteen op het rooster van de oven leggen, samen in het 4e/5e niveau
van boven schuiven.
3.Voorverwarmen tot het temperatuurcontrolelampje uitgaat. Hiervoor stelt
u in:
Type verwarming: boven-/onderwarmte
Temperatuur: 250°C
4.Ingrediënten voor het beleg voorbereiden.
5.Het deeg na het rijzen met een deegroller uitrollen tot de gewenste vorm
(let op de grootte van de houten plank) en een rand maken.
6.De houten plank bestuiven met meel of bekleden met bakpapier (bakpa-
pier niet mee in de oven laten glijden).
7.Het uitgerolde deeg op de plank leggen.
8.De pizza op de plank snel beleggen met de voorbereide ingrediënten.
3 De belegde pizza niet te lang op de houten plank laten liggen, anders
wordt de onderzijde van het deeg vochtig waardoor de pizza niet meer
van de plank glijdt!
9.De pizza nu op de voorverwarmde pizzasteen laten glijden:
de plank op de pizzasteen laten rusten;
met een ruk de plank terugtrekken.
10.De ovendeur sluiten, ca. 8 tot 15 minuten bakken.
Wanneer de pizza klaar is, gebruikt u opnieuw de houten plank om de pizza
van de steen te nemen.
Wanneer u meerdere pizza's na elkaar wilt bakken, laat de pizzasteen dan
tussendoor steeds weer warm worden, tot het temperatuurcontrolelampje
van de oven uitgaat (ca. 5-10 minuten).
Tips:
Wanneer u van pizza met veel beleg houdt, kies dan een lagere tempera-
tuur en een iets langere tijd (bijvoorbeeld 200°C en ongeveer 15 minuten).
Voor pizza die slechts dun belegd is, kunt u een hoge temperatuur en kor-
te tijd instellen (bijvoorbeeld 250°C en ongeveer 8 minuten).
64
Adviezen voor het gebruik en de reiniging
Voor het eerste gebruik dient u de pizzasteen en de houten plank met
schoon water af te spoelen en vervolgens te laten drogen.
Het oppervlak van de pizzasteen niet invetten.
Verkleuringen of onregelmatigheden in de structuur en kleur hebben geen
enkele invloed op het functioneren, dit zijn typische kenmerken van een
poreuze steen.
Grove vervuilingen, zoals korsten of etensresten, kunnen met een spatel
of mes worden verwijderd.
Om de pizzasteen verder schoon te maken kunt u deze in de oven verwar-
men, met staalwol afboenen en vervolgens afspoelen met warm water.
De houten plank alleen schoonmaken met warm water en een afwasbor-
stel. Indien nodig een beetje afwasmiddel gebruiken en daarna grondig af-
spoelen.
1 Let op!
De pizzasteen en houten plank mogen niet in de afwasmachine worden
gereinigd!
3 De pizzasteen moet droog zijn wanneer deze wordt gebruikt om te
bakken!
65
Recepten
Pizzadeeg
(voor 3 of 4 pizza's)
Gistdeeg (origineel Italiaans)
450 g meel
20 g gist
1 theelepel suiker
200 ml (iets minder dan ¼ l) lauwwarm water
1 theelepel zout
3 eetlepels olijfolie
Gist oplossen in een beetje water.
Meel in een kom doen. In het midden suiker, zout, olie, water en de opgelos-
te gist toevoegen. Deeg goed kneden (ca. 10 minuten). Het deeg moet zacht
en elastisch zijn (eventueel iets meer vloeistof toevoegen). Zolang kneden,
tot een gladde bal ontstaat (het deeg mag niet kleven!).
Het deeg laten rijzen, tot dit tweemaal zo hoog is. Het deeg nogmaals goed
kneden en opnieuw ca. 15 minuten laten rijzen.
Kwark-oliedeeg
150 g magere kwark
50 ml (ruim 3 eetlepels) zonnebloemolie
1 snufje suiker
3 eetlepels melk
1 theelepel zout
1 ei
300 g tarwemeel (type 1050)
1 pakje bakpoeder
Kwark, olie, melk, suiker, zout en ei door elkaar roeren.
Meel en bakpoeder mengen, de helft door het kwarkmengsel roeren, de rest
erdoor kneden.
Het deeg ca. 15 minuten laten rusten.
66
Pizzabeleg
(hoeveelheden voor ca. 3-4 pizza's)
Pizza Napolitana
10-15 ansjovisfilets
500 g verse tomaten of 1 blik gepelde tomaten
(uitlekgewicht 480 g)
1 ui
1 teentje knoflook
20 zwarte olijven
6 eetlepels olijfolie
12 verse basilicumblaadjes
300 g mozzarella
zout, peper
De ansjovisfilets afspoelen met water. Tomaten ontvellen en in kleine stukjes
snijden, of de bliktomaten in een zeef laten uitlekken en kleinsnijden. Uien
pellen en in ringen snijden. Het ontvelde knoflookteentje en de olijven in
kleine stukjes snijden. 2 eetlepels olijfolie verwarmen, de uiringen en knof-
look hierin glazig bakken. De tomaten toevoegen en ca. 5 minuten stoven.
Basilicum in reepjes snijden.
Het uitgerolde pizzadeeg, dat reeds op de houten plank ligt, beleggen met
tomaten, plakjes kaas, ansjovisfilets en olijven. Bestrooien met zout, peper
en basilicum en eventueel bedruppelen met olijfolie. Op de voorverwarmde
pizzasteen bakken.
Ovenfuncties
Inzetniveau
van
onderen
Tempera-
tuur
ºC
Tijd
uur: min.
Voorver-
warmen
Boven-/onderwarmte 1 of 2 250 tot het temperatuurcon-
trolelampje uitgaat
Bakken Boven-/onderwarmte 1 of 2 250 0:10-0:15
Bakken Pizza-stand 1 of 2 200-220 0:08-0:12
67
Verdere ideeën voor beleg:
Pizza Margherita
Gepelde tomaten, mozzarella, basilicum, olijfolie, peper, zout
Pizza Bianca
Mozzarella, geraspte schapenkaas, basilicum, olijfolie, zout
Pizza Rustica
Gepelde tomaten, champignons, artisjokharten, garnalen, zwarte en groene
gevulde olijven, plakjes salami, olijfolie, mozzarella
68
Wat u verder nog op de pizzasteen kunt bakken:
Een specialiteit die in Italië graag als voorgerecht wordt gegeven is
Focaccia
Gistdeeg (zie pizzadeeg) tot een plat brood vormen, bestrijken met knof-
lookolie, op smaak brengen met zout en oregano.
Ca. 10-15 minuten op de voorverwarmde pizzasteen bakken.
Sesambroodjes
100 g sesamzaad
500 g grof tarwe-volkorenmeel
1 theelepel gemalen koriander
1 pakje gistpoeder
1 ½ theelepel zout
350 ml warm water
1 eidooier
1 eetlepel melk
De sesamzaadjes licht roosteren in een koekenpan. Een deel van het se-
samzaad achterhouden voor het bestrooien, de rest zorgvuldig mengen met
het grove tarwe-volkorenmeel, de koriander, de gist en het zout. Het water
toevoegen en alles goed doorkneden en laten rijzen, tot het volume van het
deeg is verdubbeld. Het deeg nogmaals goed doorkneden en in 10 porties
verdelen. Uitrollen tot vlakke broodjes en opnieuw een half uur laten rijzen.
De eidooier met de melk door elkaar roeren, de broodjes hiermee bestrijken
en bestrooien met het achtergehouden sesamzaad.
De broodjes op de voorverwarmde pizzasteen bakken.
Ovenfuncties
Inzetniveau
van onderen
Tempera-
tuur
ºC
Tijd
uur: min.
Voorver-
warmen
Boven-/onderwarmte 1 of 2 240 tot het temperatuurcon-
trolelampje uitgaat
Bakken Boven-/onderwarmte 1 of 2 220 0:10-0:15
69
Flammkuchen (dunne pizza, specialiteit uit de Elzas)
½ recept brooddeeg voor boerenbrood (zie aldaar!) of pizzadeeg
200 ml crème fraîche (1 bekertje)
zout, peper, nootmuskaat
1 ui
75 g doorregen spek
Het voorbereide brooddeeg uitrollen tot het gewenste formaat, een kleine
rand maken en op de met meel bestoven houten plank leggen. De crème
fraîche op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat en over het
deeg uitstrijken. De ui pellen en in blokjes snijden, spek in blokjes snijden,
beide verdelen over de crème fraîche. Bakken op de tot 300 °C (resp. hoog-
ste stand) voorverwarmde pizzasteen.
De 'Flammkuchen' moet aan de bovenzijde bruine plekken hebben!
Ovenfuncties
Inzetniveau
van
onderen
Tempera-
tuur
ºC
Tijd
uur: min.
Voorver-
warmen
Boven-/onderwarmte 1 of 2 275-300 tot het temperatuurcon-
trolelampje uitgaat
Bakken Boven-/onderwarmte 1 of 2 275-300 0:08-0:15
Bakken Pizza-stand 1 of 2 275 0:05-0:08
70
Boerenbrood
1 blokje gist
3 eetlepels lauwwarm water
700 g roggemeel (type 997 of 1150)
300 g tarwemeel (type 550 of 405)
1 pakje zuurdesem (150 g)
1 eetlepel zout
½ eetlepel gemalen karwijzaad
¾ l lauwwarm water
Gist door het lauwwarme water roeren. Net zolang met de overige ingre-
diënten kneden tot een glad, samenhangend deeg is ontstaan. Wanneer het
deeg te stevig is, iets meer water toevoegen. Het deeg op een warme plaats
laten rijzen, tot dit dubbel zo groot is.
Nogmaals doorkneden, op het tafelblad in vorm brengen en op de met meel
bestoven houten plank leggen. Nogmaals tot de dubbele grootte laten rij-
zen. De bovenzijde met een mes insnijden, met water bestrijken en op de
voorverwarmde pizzasteen laten glijden.
Ovenfuncties
Inzetniveau
van
onderen
Tempera-
tuur
ºC
Tijd
uur: min.
Voorver-
warmen
Boven-/onderwarmte 1 of 2 240 tot het temperatuurcon-
trolelampje uitgaat
Bakken Boven-/onderwarmte 1 of 2 240 0:15
Bakken Boven-/onderwarmte 1 of 2 200 0:45
71
Tortilla's van tarwemeel
300 g meel
2 theelepels zout
150 ml lauwwarm water
Meel voor het uitrollen
Meel met zout en water tot een deeg kneden. Op een warme plaats in vers-
houdfolie gewikkeld ½ uur laten rusten.
Het deeg in 12 gelijke stukken verdelen, tot balletjes vormen en op een
goed met meel bestoven oppervlak uitrollen tot dunne tortilla's.
Op de voorverwarmde pizzasteen bakken.
Knapperig gebakken smaken de tortilla's goed als bijgerecht bij bijvoor-
beeld chili con carne.
Wanneer u de tortilla's wilt vullen, dan moet u deze zeer dun uitrollen, ver-
volgens niet te lang bakken en direct na het bakken tussen vochtige doeken
leggen, zodat de tortilla's zacht worden en kunnen worden opgerold.
Eet smakelijk!
Ovenfuncties
Inzetniveau
van
onderen
Tempera-
tuur
ºC
Tijd
uur: min.
Voorver-
warmen
Boven-/onderwarmte 1 of 2 240 tot het temperatuur-
controlelampje uitgaat
Bakken Boven-/onderwarmte 1 of 2 200 -220 0:05-0:10

Documenttranscriptie

l Inhoud Adviezen voor het gebruik en de reiniging . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64 Recepten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pizzadeeg (voor 3 of 4 pizza's) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Gistdeeg (origineel Italiaans) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kwark-oliedeeg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pizzabeleg (hoeveelheden voor ca. 3-4 pizza's) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pizza Napolitana . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pizza Margherita . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pizza Bianca. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pizza Rustica . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Focaccia. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Sesambroodjes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Flammkuchen (dunne pizza, specialiteit uit de Elzas) . . . . . . . . . . . . . . . . Boerenbrood . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tortilla's van tarwemeel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65 62 65 65 65 66 66 66 67 67 68 68 69 70 71 Bakken op de pizzasteen U kunt nu thuis in uw eigen oven pizza's bakken, zoals u deze anders alleen van de pizzeria kent. Het geheim hiervan is de pizzasteen. Eerst wordt de steen in de oven verwarmd, zodat hij de vastgehouden warmte tijdens het bakken kan afgeven. Het poreuze oppervlak kan vocht opnemen, het resultaat is een bijzonder krokante pizza. Om succes te garanderen, gaat u als volgt te werk: 1.Pizzadeeg voorbereiden (bijvoorbeeld zoals in onze recepten, maar u kunt ook kant-en-klaardeeg of bakmixen gebruiken). 2.Pizzasteen op het rooster van de oven leggen, samen in het 4e/5e niveau van boven schuiven. 3.Voorverwarmen tot het temperatuurcontrolelampje uitgaat. Hiervoor stelt u in: Type verwarming: boven-/onderwarmte Temperatuur: 250°C 4.Ingrediënten voor het beleg voorbereiden. 5.Het deeg na het rijzen met een deegroller uitrollen tot de gewenste vorm (let op de grootte van de houten plank) en een rand maken. 6.De houten plank bestuiven met meel of bekleden met bakpapier (bakpapier niet mee in de oven laten glijden). 7.Het uitgerolde deeg op de plank leggen. 8.De pizza op de plank snel beleggen met de voorbereide ingrediënten. 3 De belegde pizza niet te lang op de houten plank laten liggen, anders wordt de onderzijde van het deeg vochtig waardoor de pizza niet meer van de plank glijdt! 9.De pizza nu op de voorverwarmde pizzasteen laten glijden: – de plank op de pizzasteen laten rusten; – met een ruk de plank terugtrekken. 10.De ovendeur sluiten, ca. 8 tot 15 minuten bakken. Wanneer de pizza klaar is, gebruikt u opnieuw de houten plank om de pizza van de steen te nemen. Wanneer u meerdere pizza's na elkaar wilt bakken, laat de pizzasteen dan tussendoor steeds weer warm worden, tot het temperatuurcontrolelampje van de oven uitgaat (ca. 5-10 minuten). Tips: • Wanneer u van pizza met veel beleg houdt, kies dan een lagere temperatuur en een iets langere tijd (bijvoorbeeld 200°C en ongeveer 15 minuten). • Voor pizza die slechts dun belegd is, kunt u een hoge temperatuur en korte tijd instellen (bijvoorbeeld 250°C en ongeveer 8 minuten). 63 Adviezen voor het gebruik en de reiniging • Voor het eerste gebruik dient u de pizzasteen en de houten plank met schoon water af te spoelen en vervolgens te laten drogen. • Het oppervlak van de pizzasteen niet invetten. • Verkleuringen of onregelmatigheden in de structuur en kleur hebben geen enkele invloed op het functioneren, dit zijn typische kenmerken van een poreuze steen. • Grove vervuilingen, zoals korsten of etensresten, kunnen met een spatel of mes worden verwijderd. • Om de pizzasteen verder schoon te maken kunt u deze in de oven verwarmen, met staalwol afboenen en vervolgens afspoelen met warm water. • De houten plank alleen schoonmaken met warm water en een afwasborstel. Indien nodig een beetje afwasmiddel gebruiken en daarna grondig afspoelen. 1 3 64 Let op! De pizzasteen en houten plank mogen niet in de afwasmachine worden gereinigd! De pizzasteen moet droog zijn wanneer deze wordt gebruikt om te bakken! Recepten Pizzadeeg (voor 3 of 4 pizza's) Gistdeeg (origineel Italiaans) 450 g meel 20 g gist 1 theelepel suiker 200 ml (iets minder dan ¼ l) lauwwarm water 1 theelepel zout 3 eetlepels olijfolie Gist oplossen in een beetje water. Meel in een kom doen. In het midden suiker, zout, olie, water en de opgeloste gist toevoegen. Deeg goed kneden (ca. 10 minuten). Het deeg moet zacht en elastisch zijn (eventueel iets meer vloeistof toevoegen). Zolang kneden, tot een gladde bal ontstaat (het deeg mag niet kleven!). Het deeg laten rijzen, tot dit tweemaal zo hoog is. Het deeg nogmaals goed kneden en opnieuw ca. 15 minuten laten rijzen. Kwark-oliedeeg 150 g magere kwark 50 ml (ruim 3 eetlepels) zonnebloemolie 1 snufje suiker 3 eetlepels melk 1 theelepel zout 1 ei 300 g tarwemeel (type 1050) 1 pakje bakpoeder Kwark, olie, melk, suiker, zout en ei door elkaar roeren. Meel en bakpoeder mengen, de helft door het kwarkmengsel roeren, de rest erdoor kneden. Het deeg ca. 15 minuten laten rusten. 65 Pizzabeleg (hoeveelheden voor ca. 3-4 pizza's) Pizza Napolitana 10-15 ansjovisfilets 500 g verse tomaten of 1 blik gepelde tomaten (uitlekgewicht 480 g) 1 ui 1 teentje knoflook 20 zwarte olijven 6 eetlepels olijfolie 12 verse basilicumblaadjes 300 g mozzarella zout, peper De ansjovisfilets afspoelen met water. Tomaten ontvellen en in kleine stukjes snijden, of de bliktomaten in een zeef laten uitlekken en kleinsnijden. Uien pellen en in ringen snijden. Het ontvelde knoflookteentje en de olijven in kleine stukjes snijden. 2 eetlepels olijfolie verwarmen, de uiringen en knoflook hierin glazig bakken. De tomaten toevoegen en ca. 5 minuten stoven. Basilicum in reepjes snijden. Het uitgerolde pizzadeeg, dat reeds op de houten plank ligt, beleggen met tomaten, plakjes kaas, ansjovisfilets en olijven. Bestrooien met zout, peper en basilicum en eventueel bedruppelen met olijfolie. Op de voorverwarmde pizzasteen bakken. Ovenfuncties 66 Inzetniveau van onderen Temperatuur ºC Tijd uur: min. Voorverwarmen Boven-/onderwarmte 1 of 2 250 tot het temperatuurcontrolelampje uitgaat Bakken Boven-/onderwarmte 1 of 2 250 0:10-0:15 Bakken Pizza-stand 1 of 2 200-220 0:08-0:12 Verdere ideeën voor beleg: Pizza Margherita Gepelde tomaten, mozzarella, basilicum, olijfolie, peper, zout Pizza Bianca Mozzarella, geraspte schapenkaas, basilicum, olijfolie, zout Pizza Rustica Gepelde tomaten, champignons, artisjokharten, garnalen, zwarte en groene gevulde olijven, plakjes salami, olijfolie, mozzarella 67 Wat u verder nog op de pizzasteen kunt bakken: Een specialiteit die in Italië graag als voorgerecht wordt gegeven is Focaccia Gistdeeg (zie pizzadeeg) tot een plat brood vormen, bestrijken met knoflookolie, op smaak brengen met zout en oregano. Ca. 10-15 minuten op de voorverwarmde pizzasteen bakken. Sesambroodjes 100 g sesamzaad 500 g grof tarwe-volkorenmeel 1 theelepel gemalen koriander 1 pakje gistpoeder 1 ½ theelepel zout 350 ml warm water 1 eidooier 1 eetlepel melk De sesamzaadjes licht roosteren in een koekenpan. Een deel van het sesamzaad achterhouden voor het bestrooien, de rest zorgvuldig mengen met het grove tarwe-volkorenmeel, de koriander, de gist en het zout. Het water toevoegen en alles goed doorkneden en laten rijzen, tot het volume van het deeg is verdubbeld. Het deeg nogmaals goed doorkneden en in 10 porties verdelen. Uitrollen tot vlakke broodjes en opnieuw een half uur laten rijzen. De eidooier met de melk door elkaar roeren, de broodjes hiermee bestrijken en bestrooien met het achtergehouden sesamzaad. De broodjes op de voorverwarmde pizzasteen bakken. Ovenfuncties 68 Inzetniveau van onderen Temperatuur ºC Tijd uur: min. Voorverwarmen Boven-/onderwarmte 1 of 2 240 tot het temperatuurcontrolelampje uitgaat Bakken Boven-/onderwarmte 1 of 2 220 0:10-0:15 Flammkuchen (dunne pizza, specialiteit uit de Elzas) ½ recept brooddeeg voor boerenbrood (zie aldaar!) of pizzadeeg 200 ml crème fraîche (1 bekertje) zout, peper, nootmuskaat 1 ui 75 g doorregen spek Het voorbereide brooddeeg uitrollen tot het gewenste formaat, een kleine rand maken en op de met meel bestoven houten plank leggen. De crème fraîche op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat en over het deeg uitstrijken. De ui pellen en in blokjes snijden, spek in blokjes snijden, beide verdelen over de crème fraîche. Bakken op de tot 300 °C (resp. hoogste stand) voorverwarmde pizzasteen. De 'Flammkuchen' moet aan de bovenzijde bruine plekken hebben! Ovenfuncties Inzetniveau van onderen Temperatuur ºC Tijd uur: min. Voorverwarmen Boven-/onderwarmte 1 of 2 275-300 tot het temperatuurcontrolelampje uitgaat Bakken Boven-/onderwarmte 1 of 2 275-300 0:08-0:15 Bakken Pizza-stand 1 of 2 275 0:05-0:08 69 Boerenbrood 1 blokje gist 3 eetlepels lauwwarm water 700 g roggemeel (type 997 of 1150) 300 g tarwemeel (type 550 of 405) 1 pakje zuurdesem (150 g) 1 eetlepel zout ½ eetlepel gemalen karwijzaad ¾ l lauwwarm water Gist door het lauwwarme water roeren. Net zolang met de overige ingrediënten kneden tot een glad, samenhangend deeg is ontstaan. Wanneer het deeg te stevig is, iets meer water toevoegen. Het deeg op een warme plaats laten rijzen, tot dit dubbel zo groot is. Nogmaals doorkneden, op het tafelblad in vorm brengen en op de met meel bestoven houten plank leggen. Nogmaals tot de dubbele grootte laten rijzen. De bovenzijde met een mes insnijden, met water bestrijken en op de voorverwarmde pizzasteen laten glijden. Ovenfuncties 70 Inzetniveau van onderen Temperatuur ºC Tijd uur: min. Voorverwarmen Boven-/onderwarmte 1 of 2 240 tot het temperatuurcontrolelampje uitgaat Bakken Boven-/onderwarmte 1 of 2 240 0:15 Bakken Boven-/onderwarmte 1 of 2 200 0:45 Tortilla's van tarwemeel 300 g meel 2 theelepels zout 150 ml lauwwarm water Meel voor het uitrollen Meel met zout en water tot een deeg kneden. Op een warme plaats in vershoudfolie gewikkeld ½ uur laten rusten. Het deeg in 12 gelijke stukken verdelen, tot balletjes vormen en op een goed met meel bestoven oppervlak uitrollen tot dunne tortilla's. Op de voorverwarmde pizzasteen bakken. Ovenfuncties Inzetniveau van onderen Temperatuur ºC Tijd uur: min. Voorverwarmen Boven-/onderwarmte 1 of 2 240 tot het temperatuurcontrolelampje uitgaat Bakken Boven-/onderwarmte 1 of 2 200 -220 0:05-0:10 Knapperig gebakken smaken de tortilla's goed als bijgerecht bij bijvoorbeeld chili con carne. Wanneer u de tortilla's wilt vullen, dan moet u deze zeer dun uitrollen, vervolgens niet te lang bakken en direct na het bakken tussen vochtige doeken leggen, zodat de tortilla's zacht worden en kunnen worden opgerold. Eet smakelijk! 71
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

AEG PIZZASTEIN Handleiding

Type
Handleiding

Gerelateerde artikelen