Brandt FP1067XS de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Backofen
Oven
Four
Oven
Forno
DE BETRIEBSANLEITUNG
EN GUIDE TO INSTALLATION
FR GUIDE D’UTILISATION
NL GEBRUIKSAANWIJZING
PT GUIA DE UTILIZAÇÃO
2
Uit een voortdurend streven naar het verbeteren van onze producten, behouden we ons het recht
voor om wijzigingen aan te brengen aan de technische, functionele of esthetische eigenschap-
pen ervan, om de technische evolutie op de voet te volgen.
Belangrijk:
Alvorens het apparaat in gebruik te nemen vragen wij u eerst deze installatie- en
gebruikshandleiding aandachtig te lezen om u snel met de werking vertrouwd te maken.
Geachte Klant,
U hebt net een oven van BRANDT aangekocht. Wij willen u hier graag
voor bedanken.
Wij hebben al onze knowhow en ons enthousiasme in dit apparaat
gestopt, opdat het zo goed mogelijk aan uw behoeften zal beantwoor-
den. Deze innoverende en uitstekend presterende oven is speciaal
ontworpen voor uw gebruiksgemak.
BRANDT biedt tevens een ruime keuze aan fornuizen, magnetrons,
kookplaten, afzuigkappen, vaatwassers, droogtrommels, koelkasten
en diepvriezers die allemaal met uw oven van
BBRRAANNDDTT
kunnen wor-
den gecombineerd.
U kunt ook onze website
wwwwww..bbrraannddtt..ccoomm ,,
bezoeken voor al onze
producten en nuttige en aanvullende informatie.
BBRRAANNDDTT
3
INHOUD
1 / BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT
Voorstelling van de oven
____________________________________
04
Beschrijving van de programmaschakelaar _____________________ 05
2 / GEBRUIK VAN HET APPARAAT
º
Instellen van de tijd _____________________________________ 06
º
Wijzigen van de tijd_____________________________________ 06
º
Onmiddellijk bakken ____________________________________ 07
º
Geprogrammeerd bakken _______________________________ 08
º
Zuinig*bakken _________________________________________ 10
º
Grill+ _________________________________________________ 11
º
Gebruik van de schakelklok______________________________ 12
3 / BAKWIJZEN VAN DE OVEN _____________________________________ 13
4 / ONDERHOUD EN REINIGING VAN HET APPARAAT
Reiniging van de pyrolyseoven _______________________________ 15
Veiligheidsaanwijzingen _____________________________________ 15
Start van de reiniging
_______________________________________
16
Einde van de reiniging
______________________________________
17
5 / VOORDELEN EN PRINCIPE AUTO COOK _________________________ 18
6 / BAKWIJZEN AUTO COOK ______________________________________ 20
4
VOORSTELLING VAN DE OVEN
A
B
Programmaschakelaar
Temperatuurknop
Keuzeknop
C
D
E
Lamp
Weergave nummer richel
Advies
Deze installatie- en gebruiksgids is voor meerdere modellen geldig. Er kunnen kleine
verschillen bestaan tussen uw apparaat en de beschrijvingen in deze gids.
E
D
B
A
C
1 / BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT
NL
PRESENTATIE VAN DE PROGRAMMASCHAKELAAR
C
O
N
I
A
B
Weergave van de temperatuur
Indicator ECO-(bakken en pyrolysis)
Weergave van het uur en baktijden
Weergave van het nummer van de richel
Functie toets AUTO COOK
Toets van de GRILL+
Indicator beschikbare AUTO COOK gerechten
Indicator AUTO COOK
C
D
E
Toetsen voor tijdinstellingen
Toets voor de minuten
Toets einde bakduur
Toets bakduur
Weergave einde bakduur
Indicator deurvergrendeling
Indicator bakduur
Indicator pyrolyse
F
G
H
F
A
D
B
JK
L
H
P
G
E
I
J
K
L
M
N
O
M
P
5
1 / BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT
NL
6
2 / GEBRUIK VAN HET APPARAATNL
Hoe het uur juist zetten?
--
Tijdens het aansluiten van de oven
Het display knippert op 12:00. (fig.1)
Stel de tijd in met de toetsen + of - (houd de
toetsen ingedrukt als u de cijfers sneller wilt
laten gaan) (fig. 2).
Bijvoorbeeld : 12U30
Het juist ingestelde uur is automatisch na een
paar seconden.
De weergave knippert niet meer
- De tijd juist instellen
De keuzeknop moet verplicht op 0 staan (fig.
1).
Druk gelijktijdig op de toetsen en
gedurende enkele seconden en
laat weer los als het uur van de dag begint te
knipperen (fig.2) Een reeks van pieptonen
geeft aan dat de instelling mogelijk is.
Pas de instelling van de tijd aan met de toet-
sen + en 1 (fig. 3).
Het juist ingestelde uur is automatisch na een
paar seconden.
fig.1
fig.2
fig.2
fig.3
fig.1
7
2 / GEBRUIK VAN HET APPARAAT
NL
ONMIDDELLIJK BAKKEN
De programmaschakelaar moet alleen de tijd
weergeven;
Deze mag niet knipperen (fig. 1).
Draai de keuzeknop op de stand van uw
keuze.
Bijvoorbeeld: stand (fig.2).
Uw oven adviseert u de beste temperatuur
voor deze bakwijze.
U kunt de temperatuur echter aanpassen
door de keuzeknop van de temperatuur naar
++
of
--
te draaien (fig.3)
Bijvoorbeeld: temperatuurindicator
210°C (fig.4).
PPllaaaattss uuww oovveennsscchhootteell iinn ddee oovveenn
volgens de
aanbevelingen van uw kookgids.
Na deze instellingen begint de oven te verwar-
men en de temperatuurindicator knippert.
Als de oven de gekozen temperatuur heeft
bereikt hoort u een reeks pieptonen.
Deze houdt op met knipperen.
Let op
Alle bereidingen gebeuren met gesloten ovendeur.
Let op
Na een bakcyclus blijft de koelturbine nog enige tijd werken om een goede betrouw-
baarheid van de oven te garanderen.
Let op
HHaanngg ggeeeenn hhaanndd-- ooff tthheeeeddooeekk aaaann hheett hhaannddvvaatt vvaann ddee oovveenn..
fig.2
fig.4
fig.1
fig.3
8
2 / GEBRUIK VAN HET APPARAATNL
OOnnmmiiddddeelllliijjkk bbaakkkkeenn mmeett ggeepprrooggrraammmmeeeerrddee
bbaakkttiijjdd
- Kies de gewenste bakwijze en pas de tempe-
ratuur aan. (fig.
1).
- Druk op de toets “ ” tot de baktijd indica-
tor knippert.
De weergave knippert op 0u00 om aan te ge-
ven dat instellen dan mogelijk is. (fig.
2).
- Druk op de toets
++
of
--
om de gewenste tijd
in te stellen.
Bijvoorbeeld: bakduur 30 min. (fig.
3).
De bakduur wordt automatisch na enkele se-
conden geregistreerd,
De weergave knippert niet meer
De tijd wordt onmiddellijk na de instelling af-
geteld.
NNaa ddeezzee 33 iinnsstteelllliinnggeenn bbeeggiinntt ddee oovveenn ttee vveerr--
wwaarrmmeenn::
Als de oven de gekozen temperatuur heeft
bereikt hoort u een reeks pieptonen.
Na het bakken (einde geprogrammeerde tijd),
- stopt de oven.
-0.00 knippert. (fig.
4).
- u hoort gedurende enkele minuten een
reeks pieptonen. U stopt de pieptonen door
op een willekeurige toets te drukken.
De weergave schakelt terug naar de huidige
tijd door de keuzeknop op 0 te zetten (fig.5
),
GEPROGRAMMEERD BAKKEN
fig.2
fig.3
fig.1
fig.4
fig.5
9
2 / GEBRUIK VAN HET APPARAAT
NL
--
Uitgesteld bakken met gekozen eind-
tijd
Ga te werk zoals voor geprogrammeerd bak-
ken
- Na de instelling van de baktijd, drukop de
toets “ ” tot de einde baktijd indicator be-
gint te knipperen.
Weerdgave van einde baktijd om aan te dui-
den dat u dan kan instellen (fig.
1).
- Druk op de toets
++
of
--
om de gewenste eind-
tijd in te stellen.
Bijvoorbeeld: einde bakduur om 13u10
(fig.
2).
Na enkele seconden registreert de oven auto-
matisch de instelling van einde bakduur
De weergave knippert niet meer
NNaa ddeezzee 33 iinnsstteelllliinnggeenn iiss hheett ssttaarrtteenn vvaann ddee
oovveenn uuiittggeesstteelldd zzooddaatt hheett bbaakkkkeenn kkllaaaarr iiss oomm
1133uu1100..
Na het bakken (einde geprogrammeerde tijd),
- stopt de oven.
-0.00 knippert. (fig.3).
- u hoort gedurende enkele minuten een
reeks pieptonen. U stopt de pieptonen door
op een willekeurige toets te drukken.
De weergave schakelt terug naar de huidige
tijd door de keuzeknop op 0 te zetten (fig.4
),
GEPROGRAMMEERD BAKKEN
fig.1
fig.2
fig.3
fig.4
10
2 / GEBRUIK VAN HET APPARAATNL
ZUINIG* BAKKEN
De programma schakelaar moet aalleen het
uur weergeven (fig.
1).
Draai de keuzeknop op de stand “ ” de
indicator “ECO” licht dan op in het
display (fig.
2).
— Plaats uw ovenschotel in de oven volgens de
aanbevelingen van uw kookgids.
Bijvoorbeeld: positie “
-> rek 1 of 2
aanbevolen (fig.
3).
Uw oven adviseert u de beste temperatuur
voor de gekozen bakwijze: 200°C.
U kunt de temperatuur echter aanpassen door
de keuzeknop van de temperatuur naar
++ ooff
-
te draaien (fig.4)
Bijvoorbeeld: positie “ ”-> bijgesteld
op 190 C (fig.5).
De temperatuur indicator knippert. 3 piepto-
nen geven aan dat de ingestelde temperatuur
is bereikt.
**IInn ddeezzee ssttaanndd kkuunntt uu ttoott 2200%% eenneerrggiiee bbeessppaa--
rreenn eenn ttoocchh ddeezzeellffddee bbaakkrreessuullttaatteenn bbeerreeiik
keenn..
DDee EECCOO ssttaanndd wwoorrddtt ggeebbrruuiikktt vvoooorr eenneerrggiiee
llaabbeellss..
Let op
Na een bakcyclus blijft de koelturbine nog enige tijd werken om een goede betrouw-
baarheid van de oven te garanderen.
fig.2
fig.5
fig.1
fig.4
fig.3
11
GRILL
+
Met deze functie kunt u een goudbruine korst
aan uw gerechten toevoegen aan de gekozen
bakwijze, dit gebeurt door de grill 5 minuten
voor het einde van de baktijd in werking te stel-
len.
Dit is alleen mogelijk voor de volgende bakfunc-
ties::”
Deze functie kan aan het begin van het bakken
worden geprogrammeerd door 5 minuten aan
de baktijd toe te voegen of eenvoudigweg aan
het einde van de baktijd door op de knop te
drukken.
Kies de gewenste bakwijze en pas de tempe-
ratuur aan.indien nodig.
Zet de programmaschakelaar op GRILL, de
bakduur knippert op 0u05 (deze waarde komt
overeen met de tijd die minimaal nodig is om de
functie in de gewenste bakwijze te active-
ren).
— Druk op de + / - toetsen om de volledige baktijd
te programmeren, . Na enkele seconden wordt de
aangepaste tijd automatisch opgeslagen, het dis-
play knippert niet meer.
— Na deze 3 handelingen begint de oven op te warmen en het symbool “ ”licht op; wat aanduidt
dat de functie actief is.
Zet uw gerechten niet te dicht bij de ovengrill om te vermijden dat de goudbruine korst te snel
wordt gevormd. Gebruik de 1ste of 2de richel (vanaf onder).
Voorbeelden van gerechten:
Gegratineerde ovenschotels met pasta, bloemkool of witlof, visschelpen, crumble...
Voorbeelden van programmering: Gegratineerde uiensoep :
— Selecteer de baktijd, de temperatuur: 180°C, het programma : “
en de tijd: 25 minuten.
De bouillon verwarmt gedurende 20 minuten en het gratineren gebeurt tijdens de laatste 5 min.
Advies
—- Het is mogelijk om deze functie op ieder moment in te stellen of te verwijderen met
behulp van de toets .
Het is tevens mogelijk om deze functie te activeren bij uitgesteld bakken.
Let op
Bij het omdraaien van de selectieknop wordt de functie gedesactiveerd
“”.
2 / GEBRUIK VAN HET APPARAAT
NL
12
2 / GEBRUIK VAN HET APPARAAT
NL
-- DDee pprrooggrraammmmaasscchhaakkeellaaaarr vvaann uuww oovveenn kkaann
aallss oonnaaffhhaannkkeelliijjkkee sscchhaakkeellkkllookk wwoorrddeenn ggee--
bbrruuiikktt zzooddaatt uu eeeen
n ttiijjdd kkuunntt aafftteelllleenn zzoonnddeerr ddee
oovveenn ttee llaatteenn wweerrkkeenn..
Bij het gebruik van de schakelklok wordt op
de display de tijdweergave vervangen door
weergave van de schakelklok.
- Druk op de toets “ ” (fig.1) tot 0.00 ver-
schijnt.
- Stel de gewenste tijd in door op de toetsen
++
of
--
te drukken (fig.2) (max. 60 minuten).
Let op
U kunt op elk moment de programmering van de schakelklok annuleren of wijzigen.
GEBRUIK VAN DE SCHAKEL-
KLOK
REGELING VAN DE HELDER-
HEID VAN DE DISPLAY
U kunt de helderheid van uw display op de vol-
gende wijze veranderen:
- Regel en bevestig de tijd van uw programma-
schakelaar op 0:10 (fig.1).
- Druk gelijktijdig op de toetsen
++
en
--
gedurende
een tiental seconden tot CO weergegeven
wordt, om in te stellen
(fig.2)
.
Druk op de toetsen
++
ooff
- totdat u de gewenste
helderheid bereikt .
Nadat u de helderheid van uw keuze hebt inges-
teld, wacht u enkele seconden en zet u de pro-
grammaschakelaar weer op de juiste tijd.
Na enkele seconden stopt het display met knipperen en begint de schakelklok de bakduur in se-
conden af te tellen.
Als deze duur is afgelopen hoort u een reeks pieptonen van de schakelklok om u te waarschuwen.
U stopt de pieptonen door op een willekeurige toets te drukken.
fig.1
fig.2
fig.1
fig.2
13
HHEETTEE LLUUCCHH
(aanbevolen temperatuur
118800°°CC
mini 35°C maxi 235°C)
Het bakken gebeurt met een verwarmingselement dat zich achter in de oven bevindt en
door de luchtvermengingsschroef.
Snelle temperatuuurstijging. Voor sommige gerechten is het niet nodig de oven voor te
verwarmen.
Aanbevolen om
bbllaannkk vvlleeeess
,
vviiss
, en
ggrrooeenntteenn zzaacchhtt ttee hhoouuddeenn
. Om tot 3 gerechten sa
men te bereiden.
TTRRAADDIITTIIOONNEEEELL EECCOO--BBAAKKKKEENN
(aanbevolen temperatuur
220000°°CC
mini 35°C maxi 275°C)
Het bakken gebeurt met het onderste en het bovenste verwarmingselement an de
oven zonder de luchtvermengingsschroef.
in deze stand kunt u energie besparen zonder de bakkwaliteit te beînvloeden. De
stand ECO-bakken past in het kader van de Europese norm over energie-etikettering.
OPMERKING / alle bereidingen gebeuren
zzoonnddeerr vvoooorrvveerrwwaarrmmiinngg..
TRADITIONNEEL
(aanbevolen temperatuur 240°C mini 35°C maxi 275°C)
Het bakken gebeurt met het onderste en het bovenste verwarmingselement van de oven
zonder luchtcirculatie.
Verwarm de oven voor.
Aanbevolen voor langzame en delicate bereidingen: zachte wildgerechten...Om rood vlees
aan te braden. Stoven van gerechten in een stoofpot met deksel waarvan de bereiding op een
kookplaat is begonnen (coq-au-vin, wildragout).
TRADITIONEEL PULSE
(aanbevolen temperatuur 200°C mini 35°C maxi 275°C)
Het bakken gebeurt met het onderste en het bovenste verwarmingselement en door de
luchtcirculatieschroef voor de luchtvermenging.
Snelle temperatuurstijging: Voor sommige gerechten is het niet nodig de oven voor te ver-
warmen.
Aanbevolen voor vlees, vis, groenten, bij voorkeur in een aardenwerken ovenschotel.
OVENBODEM HETELUCHT
(aanbevolen temperatuur 205°C mini 35°C maxi 275°C)
Het bakken gebeurt met het onderste verwarmingselement gecombineerd met een lage grill-
stand de luchtvermengingsschroef.
Bakken door het onderste element en een klein beetje met het bovenste element. Plaats het
rooster op de onderste richel.
Aanbevolen voor natte gerechten (quiches, taarten met saphoudend fruit...). Het deeg zal
aan de onderkant goed gaar worden. Aanbevolen voor gerechten die rijzen (cake, broodjes, tul-
band...) en voor soufflés waarbij geen last ondervonden wordt van de korst erop.
GRILL HETELUCHT
(aanbevolen temperatuur 200°C mini 180°C maxi 230°C)
Het bakken gebeurt afwisselend door het bovenste verwarmingselement en de luchtvermen-
gingsschroef voor de luchtvermenging.
Voorverwarmen niet nodig. Gevogelte en gebraad blijven sappig en krokant.
Aanbevolen voor alle gevogelte of gebraad, om lamsbout, runderribben aan te braden. Om
stukken vis zacht te houden.
*
3 / BAKWIJZEN VAN DE OVEN
NL
*
14
STERKE GRILL
(aanbevolen temperatuur 275°C mini 180°C maxi 275°C)
Het bakken gebeurt met het bovenste verwarmingselement zonder luchtvermenging.
Verwarm de oven 5 minuten voor. Schuif de braadslede op de laagste richel om het vet op
te vangen.
• Aanbevolen voor het roosteren van karbonade, worstjes, plakjes brood, gamba’s recht-
streeks op het rooster.
WARMHOUDEN / BROODDEEG
(aanbevolen temperatuur 80°C mini 35°C maxi 100°C)
Bovenste en onderste verwarmingselement en luchtvermenging.
Aanbevolen voor het rijzen van brooddeeg, brioche, tulband...zonder 40° te overschrij-
den (opwarmen van borden, ontdooien).
GRILL + (DRAAISPIT volgens model)
Het bakken gebeurt met het bovenste verwarmingselement van de oven.
Voorverwarmen niet nodig. Gevogelte en gebraad blijven sappig en krokant.
Het draaispit blijft draaien tot u de ovendeur opent.
Schuif de braadslee op de laagste richel.
Aanbevolen voor alle gevogelte of vlees op het draaispit. Voor het aanbraden en bakken
van lamsbout, runderribben aan te braden. Om stukken vis zacht te houden.
3 / BAKWIJZEN VAN DE OVENNL
* Programma(‘s) gebruikt om de resultaten te bereiken die zijn aangegeven op het energielabel
volgens de Europese norm EN 50304 en de Europese richtlijn 2002/40/CE.
4 / ONDERHOUD EN REINIGING VAN HET APPARAAT NL
Let op
- Vooraleer met de pyrolyse te beginnen,
aallllee ttooeebbeehhoorreenn uuiitt ddee oovveenn hhaalleenn,, iinncclluussiieeff ddee
ppaannnneenn..
Vooraleer de pyrolyse te starten, verwijder eventuele grove etensresten, om ontbranding of
een overmatige rookproductie te voorkomen.
- Bij de pyrolyse worden de oppervlakken van de oven heter dan bij een normaal gebruik. Kin-
deren moeten dus uit de buurt van de oven blijven.
- Bedek de binnenzijde van de oven nooit met aluminiumfolie om een reiniging uit te sparen: dit
veroorzaakt oververhitting waardoor het email aan de binnenzijde van de oven wordt bescha-
digd.
VEILIGHEIDSAANWIJZINGEN
BBeerreeiiddiinnggeenn
ddiiee wweeiinniigg bbeevvuuiillee
NN
BBeerreeiiddiinnggeenn
ddiiee bbeevvuuiilleenn
BBeerreeiiddiinnggeenn
ddiiee eerrgg bbeevvuuiilleenn
Koekjes, groenten, gebak qui-
ches, soufflés
Vlees, vis, (in een ovenschotel)
gevulde groenten
Grote stukken vlees aan het spit.
Bereidingen zonder spatten: een
pyrolyse is niet nodig
Pyrolyse kan ongeveer elke 3
bakcycli nodig zijn.
Voer de pyrolyse meteen na 1 keer
bakken uit indien er veel spatten
op de ovenwanden zitten.
-Uw oven reinigt zichzelf door spatten en aangebakken etensresten bij hoge temperatuur te ver-
wijderen.
- De bij de pyrolyse vrijkomende rook wordt via een katalysator vernietigd.
Wacht niet tot de oven als het ware onder het vet bedolven zit alvorens een pyrolysereiniging uit
te voeren.
WWaannnneeeerr iiss eeeenn ppyyrroollyysseerreeiinniiggiinngg nnooddiigg??
- Als uw oven rookt tijdens het voorverwarmen of enorm rookt tijdens het bakken..
- Uw oven verspreidt, als hij koud is, na de bereiding van verschillende gerechten (schaap, vis,
grillgerechten...), een onaangename geur.
- U hoeft niet na elke bakcyclus een pyrolysereiniging uit te voeren, maar enkel indien de oven
te vuil is ;
Teneinde zich aan elke situatie aan te passen beschikt deze oven over 2 pyrolysereinigingscycli.
- Een energiebesparende cyclus van 1u30 (rekening houdend met de afkoelingstijd
1van de oven, zal deze 2u00 worden vergrendeld), deze cyclus verbruikt bijna 25% minder ener-
gie dan een standaard pyrolysereiniging. Door deze cyclus regelmatig in werking te stellen
(steeds na 2 of 3 keer vlees bakken) behoudt u een schone oven.
-Een standaard cyclus (PYRO) duurt 2 uur (rekening houdend met de afkoelingstijd
van de oven, zal deze 2u30 worden vergrendeld) en verzekert een efficiënte reiniging van een
zeer vieze oven.
-Om veiligheidsredenen wordt de deur geblokkeerd zodra de temperatuur in de oven
boven de baktemperatuur uitkomt. De deur kan niet meer geopend worden, zelfs niet als u de
keuzeknop op 0 zet.
PYROLYSEOVEN
15
16
4 / ONDERHOUD EN REINIGING VAN HET APPARAATNL
Op de programmaschakelaar moet de tijd ver-
meld staan, deze mag niet knipperen.
Zet de selectie
knop op de stand Pyrolyse of
Pyrolyse ECO (fig.1).
De oven is 2u30 (2 uur pyrolyse en +30 minuten
afkoeling) niet beschikbaar in “Pyrolyse” of 2u
(1u30 pyro + 30 minuten afkoeling) in “Pyrolyse
ECO” (deze duur kan niet gewijzigd worden).
Hierbij is rekening gehouden met de afkoelings-
tijd tot de ontgrendeling van de deur.
Het display geeft aan wanneer uw oven opnieuw
beschikbaar is (fig. 2)
De in het display toont aan of u in pyrolyse of
ECO bent in pyrolyse cyclus ECO.
Tijdens de pyrolysecyclus verschijnt een slot
op het display, dit geeft aan dat de deur ver-
grendeld is (fig. 3).
Aan het einde van de pyrolysecyclus geeft het
display (zie (fig.2).
Als het slot niet meer op het display ver-
schijnt kunt u de deur openen.
Zet de keuzeknop weer op 0.(fig. 4)
Als de oven koud is geworden, veegt u met een
vochtige doek de witte as op. De oven is nu weer
schoon en klaar voor een nieuwe bakcyclus.
Let op
—- Alvorens de pyrolyse te beginnen dient u al het oventoebehoren te verwijderen en de
grove etensresten te verwijderen.
Let op
HHaanngg ggeeeenn hhaanndd-- ooff tthheeeeddooeekk aaaann hheett hhaannddvvaatt vvaann ddee oovveenn..
fig.1
fig.2
fig.4
fig.3
17
4 / ONDERHOUD EN REINIGING VAN HET APPARAAT NL
UITGESTELDE PYROLYSE REINIGING
Volg de aanwijzingen in de paragraaf “onmid-
dellijke pyrolys” dan
Druk op de toets “ ”, de einde baktijd indi-
cator zal knipperen om aan te duiden dat u
dan kunt instellen.
Druk op de toetsen+ of - totdat u de
gewenste ende baktijd bereikt .
Bijvoorbeeld : Einde pyrolyse om 4 uur.
Na deze instellingen is de start van de pyro-
lyse uitgesteld zodat deze is afgelopen om 4
uur.
Als de pyrolyse klaar is, zet u de keuzeknop
weer op 0.
18
5 / VOORDELEN EN PRINCIPE AUTO COOK
NL
Door de functie “ ”te gebruiken, hoeft u de temperatuur en de baktijd niet meer te selecte-
ren.
Deze twee instellingen worden automatisch berekend door uw oven, om de beste bakresultaten
te krijgen.
Deze bakwijze gebeurt in 2 fases:
1) Een eerste fase (gegevensverzameling) tijdens welke de oven met behulp van elektronische
sensoren de gegevens van uw gerecht registreert.
Deze fase wordt aangegeven door een bewegend beeld aan de rechterkant van het display:
Dit kan 5 tot 40 minuten duren, naar gelang de gewenste baktijd.
DE DEUR NIET OPENEN TIJDENS DEZE FASE zodat het registreren van gegevens niet wordt
verstoord.
2) Een tweede fase (berekening) tijdens welke de oven de benodigde baktijd bepaalt. Dan
beweegt symbool niet meer. De oven geeft de kooktijd aan
en blijft zo op het werkelijk uur van het einde van de baktijd. U kunt de
oven openen voor eventuele handelingen (bedruipen, omdraaien...).
3) Aan het eind van de baktijd hoort u een serie pieptonen.
Voordeel en werking
GEBRUIKSAANWIJZING
ONMIDDELLIJK BAKKEN
Draai de keuzeknop op de stand” ”.
Kies het gerecht met behulp van de knop.
Schuif de ovenschaal in de oven op de richel die wordt aangegeven op het display. Doe de
ovendeur dicht. De oven begint met bakken.
De onderzoeksfase begint en wordt aangegeven door een bewegend symbooltje op het display:
er wordt een baktijd aangeboden. Als het bakken klaar is hoort u een reeks pieptonen.
UITGESTELD BAKKEN
Draai de keuzeknop op de stand” ”.
Bevestig door te drukken op de knop .
Zet uw ovenschotel in de oven en sluit de ovendeur
Draai de keuzeknop op de stand ” ”.
Druk op de toetsen+ of - totdat u de gewenste einde baktijd bereikt .
Bijvoorbeeld : Eindtijd bakken 13.00 uur.
Met deze handeling hebt u de begintijd van het bakken uitgesteld.
De eindtijd van het bakken wordt geschat op basis van de gemiddelde tijd. Zoals bij onmiddellijk
bakken zal ook hier de tijd worden aangepast in de loop van het bakken en dus kan de tijd varie-
ren, van enkele minuten (+ of -) in vergelijking met de beginselectie.
19
5 / VOORDELEN EN PRINCIPE AUTO COOK NL
ADVIES
Zodra het symbool “ ” niet meer beweegt,
kunt u de ovendeur
openen.
Als u echter de deur opent als
het symbool nog beweegt, zal uw oven een
waarschuwingspieptoon maken en zullen de
symbolen van de gerechten knipperen.
Bakken in bakwijze “ ” MOET MET EEN
KOUDE OVEN BEGINNEN, voordat u een
tweede gerecht gaat bakken in deze bakwijze,
moet u wachten tot de oven is afgekoeld (in het
tegengestelde geval knipperen de symbolen
” en gerechten in het display zodat u
geen volgende bakcyclus kunt beginnen
en hoort u pieptonen).
/ BIJ PROBLEMEN
MMOOGGEELLIIJJKKEE
OOOORRZZAAKKEENN
U CONSTATEERT:
U heeft de deur tijdens de
zoekfase geopend: het pro-
gramma wordt geannuleerd.
De oven begint te werken.
Pieptonen + knippe-
rende EASY COOK
symbolen
á Laat de oven afkoelen om het bak-
ken opnieuw te starten.
OOPPLLOOSSSSIINNGGEENN
20
6 / BAKWIJZEN AUTO COOKNL
VIS
Hele vissen (brasem, jonge koolvis) of individuele vissen (forel, makreel...) met kruiden en
witte wijn, visgebraad
Advies
- - reserveer deze functie voor hele vissen die in een schotel worden gebakken (voor ge-
grilde vis of vis en papillotte dient u de oven voor te verwarmen).
Rundgebraad
Rundgebraad (weinig doorbakken)
Advies
- als u het vlees goed doorbakken wilt, kies dan voor een traditionele bakfunctie.
- - haal het braadstuk minstens 1 uur voor het begin van het bakken uit de koelkast (zie tips op
volgende pagina). Haal zo veel mogelijk van het vet weg en leg het braadstuk in een aardewer-
ken schotel met een beetje water en een theelepel olie. Pas aan het eind van het bakken zouten.
PIZZA
verse pizza
pizza pasta klaar voor gebruik
pizza pasta “huisbereid”
diepvries pizza (kaasquiches, luxe broodjes (in blik)
Advies
- leg het op het rooster om een knapperige korst te krijgen
- leg het in de email schotel om een knapperige korst te krijgen
Kip
kip van 1 kg tot 1,800 kg
KKuuiikkeenn,, ppaarreellhhooeenn
Advies
- - bakken aan het spit: vergeet niet de vetvanger in de 1e richel te plaatsen om het vet op te van-
gen.
- - bakken in een schotel: bij voorkeur in een aardewerken schotel om vetspatten te voorkomen
- Prik gaatjes in het gevogelte om spatten te voorkomen.
TAARTEN
vveerrssee ttaaaarrtteenn
DDiieeppvvrriieess ttaaaarrtteenn
QQuuiicchheess
DDiieeppvvrriieess bbllaaddeerrddeeeegg mmeett vvlleeeess
Tips:
- - gebruik een aluminium vorm die niet aanbakt: het deeg zal onderaan knapperiger zijn
- - diepvriestaarten en -quiches uit de winkel: verwijder het aluminium bakje voordat u ze op
het rooster plaatst
GROENTEN
tomaten, gevulde paprika
lasagne (vers of diepvries)
hachis parmentier, brandade, gegratineerde pasta enz...
Tips:
om te voorkomen dat het nat over de rand loopt dient u de afmetingen van uw ovenschotel
aan te passen aan de te bakken hoeveelheid.
21
6 / BAKWIJZEN AUTO COOK NL
VVIISS
Bij aankoop moet de vis vers en aangenaam ruiken.
De vis moet stevig zijn, de schubben moeten goed hechten aan het vel, het oog moet
helder zijn en bol staan en de kieuwen moeten glimmen en vochtig zijn.
Rundvlees (VLEES IN HET ALGEMEEN)
Haal vlees altijd geruime tijd voor het bakken uit de koelkast: een te snelle koud-warm
wisseling maakt het vlees taai, zo krijgt u een runderbraadstuk dat rondom goudbruin is, rood van
binnen en warm tot middenin. Het vlees niet zouten voordat u het bakt: zout absorbeert het bloed en
droogt het vlees uit. Draai het vlees met behulp van spatels als u erin prikt loopt het bloed eruit. Laat
het vlees na het bakken altijd 5 tot 10 minuten rusten: wikkel het in aluminiumfolie en leg het bij de
ingang van de warme oven: het bloed dat naar de buitenkant is getrokken tijdens het bakken zal
terugstromen en beter verdeeld worden over het braadstuk .
Gebruik een aardewerken braadslee: bij gebruik van glas heeft u meer kans op opspattend
vet.
Gebruik de geemailleerde vetvanger niet om in te braden.
PPIIZZZZAA
Om te voorkomen dat kaas of tomatensaus in de oven loopt, kunt u vetvrij
papier tussen het rooster en de pizza leggen.
KKiipp
Pas de schotel aan de grootte van de kip aan opdat het vet niet brandt.
TAARTEN/QUICHES
Gebruik geen glazen of porseleinen schalen: ze zijn te dik, daardoor is de baktijd lan-
ger en de onderkant van het deeg niet knapperig.
Bij gebak met vruchten kan de onderzijde van de taart nat worden: u kunt dan een
paar lepels fijne griesmeel, fijngemaakte biscuitjes, amandelpoeder of tapiocameel op het deeg
strooien, dat neemt bij het bakken het vocht op.
Bij vochthoudende of diepvriesgroenten (prei, spinazie, broccoli of tomaten) kunt u de
deegbodem bestrooien met een eetlepel maizena.
GROENTEN
Voor een sappiger aardappelgratin, is het aanbevolen de aardappelen eerst te koken
in schijfjes in melk of melk+room gedurende een twintigtal minuten.
Om gevulde tomaten te bereiden: na een hoedje afgesneden te hebben, verwijder de
pitten, zouten aan de binnenkant en ze op een rek plaatsen zodat ze uitdruppen
voor u ze opvult.
22
6 / ENKELE RECEPTENNL
VVIISS
Goudbrasem met cider brut (droog): 1 goudbrasem van 1,5 kg.
500 g champignons.
2 zure appels.
2 sjalotten
2 soeplepels dikke room.
100 g boter.
1/2 liter cider. Zout, peper.
Ontdoe de vis van de ingewanden en de schubben. Leg hem in een beboterde
ovenschotel op de fijngehakte sjalotjes en de in schijfjes gesneden champignons. Voeg
de cider, peper en zout en een paar klontjes boter toe.Zet in de oven. Bak in de boter
de ongepelde appels Na het bakken de vis in een warme ovenschotel leggen, het kook-
nat zeven en blussen met room.
Voeg de room bij het nat, dien op met appels en champignons.
RRUUNNDDGGEEBBRRAAAADD
Bijbehorende sauzen.
Saus SAUTERNES EN ROQUEFORT
Laat 2 eetlepels fijngeknipte sjalotjes in boter slinken.
Voeg 10 cl Sauternes toe, laat dat verdampen.
Voeg 100 g Roquefort toe en laat dat zachtjes smelten.
Voeg 20 cl vloeibare room toe, zout, peper. Breng aan de kook.
Saus COGNAC met ROSE PEPER:
Laat 2 eetlepels fijngeknipte sjalotjes in boter slinken.
Voeg 15 cl rode wijn toe, laat dat verdampen.
Voeg een eigeel, 1 lepel Ketchup en 200 g boter toe. Zout, peper.
Voeg al kloppend 3 lepels Cognac en 1 theelepel vermaalde roze bessen (peper) toe.
FR
UITIGE saus met PEER en WATERKERS:
Kook 1 peer, geheel bedekt met witte wijn. Laten uitlekken en mixen.
Leg 1/2 bosje waterkers in heet water, laten uitlekken en fijnhakken.
Laat 1 eetlepels fijngeknipte sjalotjes in boter slinken.
Aanlengen met de wijn die bij het koken is gebruikt. Breng aan de kook.
Voeg de peer, de waterkers en 20 cl vloeibare room toe.
Voeg zout en peper naar smaak toe en laat licht koken.
Zet in de oven. Bak de in vieren gesneden, ongeschilde appels in de boter. Na het bakken de vis
in een warme ovenschotel leggen, het kooknat zeven en blussen met room.
Voeg de room bij het nat, dien op met appels en champignons.
PPIIZZZZAA
Basis: 1 pizza deeg
*met groenten6 eetlepels tomatensaus + 100 g in blokjes gesneden courgettes + 50 g in
blokjes gesneden paprika + 50 g in schijfjes gesneden aubergines +2 kleine tomaten in schijfjes +
50 g geraspte gruyere + oregano + zout + peper.
*met roquefort en gerookt spek:6 eetlepels tomatensaus + 100 g spek + 100 g roquefort
in blokjes + 50 g noten + 60 g geraspte gruyere.
*met worst en kwark:200 g uitgelekte kwark over het deeg uitgestreken + 4 worstjes in
schijfjes + 150 g ham in reepjes + 5 olijven + 50 g geraspte gruyere + oregano + zout + peper.
23
6 / ENKELE RECEPTEN NL
KKiipp
VVuull hheett mmeett eeeenn bboossjjee vveerrssee ddrraaggoonn ooff bbeessttrriijjkk hheett mmeett eeeenn mmeennggsseell vvaann 66 tteeeennttjjeess ggeess--
ttaammppttee kkn
nooffllooookk,, eeeenn mmeessppuunnttjjee ggrrooff zzoouutt eenn eeeenn ppaaaarr ppeeppeerrkkoorrrreellss..
TAARTEN / QUICHES Niet aanhechtende aluminium vorm met een diameter van 30 cm.
BBllaaddeerrddeeeegg ttaaaarrtt mmeett pprraalliinnee eenn aappppeellss ::
1 uitgestrekt bladerdeeg licht geprikt met een vork.
200 ml room aan de kook brengen met een stokje vanille.
2 geklutste eieren met 30 g suiker, voeg de room erbij als deze afgekoeld is.
2 in blokjes gesneden appels in 70 g praline wentelen.
Plaats de room + appels Zet in de oven.
QQUUIICCHHEESS ::
Basis: 1 aluminium vorm van 27 tot 30 cm
1 pizza deeg klaar voor gebruik
3 geklutste eieren + 50 cl dikke room
zout, peper, nootmuskaat.
V
erschillende vullingen: 200 g voorgebakken spekjes,
of - 1 kg gekookte witlof + 200 g geraspte Goudse kaas
of - 200 g broccoli + 100 g spek + 50 g blauwschimmelkaas
of -200 g zalm +100 g gekookte uitgelekte spinazie
GROENTEN
Gevule tomaten met warme geitekaas.
8 tomaten
300g verse geitekaas
4 soeplepels olijfolie
1 bosje fijne kruiden (bieslook of basilicum)
Zout, peper.
Was de tomaten, verwijder het hoedje en de pulp voorzichtig.
Draai ze om om ze goed te laten uitlekken.
Meng de kass en de olijfolie met een vork, voeg de fijngesnipperde kruiden toe
Zout, peper.
Zet het hoedje terug op en plaats ze in een schotel. Zet in de oven.
Warm opdienen op een bed van groene sla.
CZ5700520-00 09/10
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23

Brandt FP1067XS de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor