AGA DC3 & DC5 Gebruikershandleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Gebruikershandleiding
AGA DUAL CONTROL
DC3G en DC5G
(CONVENTIONEEL ROOKKANAAL)
Voor gebruik in NL
LEES DEZE INSTRUCTIES VOORDAT U DIT APPARAAT GEBRUIKT EN BEWAAR OP EEN VEILIGE PLEK OM
ZE LATER TE KUNNEN RAADPLEGEN.
Gebruikshandleiding &
Instructies voor Installatie
LET OP: DIT TOESTEL IS ZWAAR, DE JUISTE APPARATUUR EN VOLDOENDE MANKRACHT MOETEN
WORDEN GEBRUIKT BIJ HET VERPLAATSEN OM SCHADE AAN HET APPARAAT OF DE VLOER TE
VOORKOMEN.
Onthoud dat u bij het vervangen van onderdelen van dit apparaat uitsluitend reserveonderdelen gebruikt
waarvan u zeker weet dat ze aan de veiligheid- en prestatiespecicatie voldoen die wij eisen.
Gebruik GEEN herstelde of kopieonderdelen die niet duidelijk door AGA zijn geautoriseerd.
08/16 EINS 517198
1. Gezondheid en Veiligheid 1
2. Inleiding 3
3. Overzicht 4
4. De AGA Dual Control bedienen 6
Warmtelampje 7
Branderbedieningen 8
5. AGA Accessoires 10
6. Bakplaten 12
De Ovens 13
De Braadoven 13
De Bakoven 14
De Sudderoven 14
AGA DC5 (Hotcupboard) 15
De Platen 16
7. AGA Ovens - Kooktabel 17
8. Uw fornuis reiniging en
verzorgen 18
9. Installatie-instructies 20
10. Installatie Introductie 21
Gezondheid en veiligheid 21
Installatie- 21
Leveringseisen 21
11. Locatie 22
Specications 23
12. Stroomvoorziening 26
Doorvoer netvoedingskabel 27
Rookkanaalsysteem 29
13. Installatie Hotcupboard 30
Ingebruikname 35
14. Schakelschema AGA DC3G 39
15. Schakelschema AGA DC5G 40
16. Technische Gegevens 41
17. Checklist 42
18. Onderhoud 43
Inhoud
1
Bescherming van de consument
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de
vereiste veiligheidsnormen te voldoen wanneer ze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
KINDEREN MOETEN UIT DE BUURT VAN HET
APPARAAT WORDEN GEHOUDEN WANT
SOMMIGE OPPERVLAKKEN KUNNEN BIJ
AANRAKING WARM ZIJN.
Het apparaat kan worden gebruikt door kinderen vanaf
8 jaar. Personen met verminderde fysieke, zintuiglijke of
mentale capaciteiten of gebrek aan ervaring en kennis
kunnen het apparaat gebruiken als ze onder toezicht
staan of instructies krijgen over het veilig gebruik van het
apparaat en de mogelijke risico’s inzien. Kinderen jonger
dan 8 moeten uit de buurt van het apparaat worden
gehouden tenzij ze continu onder toezicht staan.
Reiniging en onderhoud door de gebruiker mogen niet
zonder toezicht door kinderen worden uitgevoerd.
Bewaar geen brandbare materialen in de lade. Dit
geldt ook voor papier, plastic en stoffen, zoals
kookboeken, plastic en handdoeken, evenals
brandbare vloeistoffen. Bewaar geen explosieve
stoffen, zoals aerosolbussen, op of nabij het
apparaat.
GEEN aerosolen sproeien in de nabijheid van het
fornuis terwijl deze aanstaat.
Geen aanpassingen uitvoeren aan dit apparaat.
Plaats NOOIT iets van aluminium tussen de
onderkant van de steelpan en het keramische
oppervlak (bv. kookmatjes, aluminiumfolie etc.).
BELANGRIJK: olie is een brandgevaar, laat
pannen met olie NIET onbeheerd achter.
Dek de pan in geval van brand met een deksel af en
zet de elektriciteit uit.
Smoor de vlammen op het fornuis; probeer de pan
niet naar buiten te brengen.
Brandwonden en letsel worden vrijwel altijd
veroorzaakt door de brandende pan te pakken en
hem naar buiten te dragen.
Hang geen handdoeken aan
het handvat. Anders raakt de
luchtopening geblokkeerd. Als de
luchtopening geblokkeerd wordt, kan
dat een te hoge temperatuur van
het bedieningspaneel veroorzaken
en is een gemakkelijke toegang niet
mogelijk.
1. Gezondheid en Veiligheid
Wanneer de oven(s) aanstaan laat GEEN ovendeur
langdurig open, dit kan invloed hebben op de temperatuur
van de oven en de bedieningsknoppen kunnen te heet
worden.
Het apparaat kan materialen bevatten die hieronder
staan aangegeven. Het is de verantwoordelijkheid van
de gebruikers/monteurs dat de nodige persoonlijke
veiligheidskleding wordt gedragen tijdens het gebruik
van de relevante onderdelen met een van de genoemde
materialen, die als nadelig voor gezondheid en veiligheid
beschouwd kunnen worden, zie hieronder voor meer
informatie
Lijmen en afdichtmiddelen
Wees voorzichtig - gebruik een masker en
wegwerphandschoenen als deze nog vloeibaar zijn.
Glasdraad, minerale wol, isolatieblokken, keramische
vezel
Kunnen bij inademing schadelijk zijn. Kunnen
irritatie veroorzaken in de huid, ogen, neus en
keel. Vermijd contact met huid en ogen. Gebruik
wegwerphandschoenen, gezichtmaskers en
oogbescherming. Was na gebruik uw handen en andere
blootgestelde delen. Wanneer u het product weggooit,
beperk stof dan met sproeiwater en zorg ervoor dat
onderdelen goed zijn ingepakt.
2
Frituren
Gebruik een diepe pan, groot genoeg om het
verwarmingsgebied helemaal te bedekken.
Vul de pan NOOIT meer dan een derde met olie
of vet.
Laat olie of vet NOOIT onbeheerd achter tijdens
het opwarmen of het bakken.
Gebruik nooit een deksel op de pan.
Dek de pan in geval van brand met een deksel af
en zet het apparaat UIT.
Smoor de vlammen op het fornuis bij voorkeur
met een blusdeken; probeer de pan niet naar
buiten te brengen.
Brandwonden en letsel worden vrijwel altijd
veroorzaakt door de brandende pan te pakken en
deze naar buiten te dragen.
LET OP: het kookproces moet worden bewaakt.
Een kort kookproces moet continu worden
bewaakt.
WAARSCHUWING: koken op een fornuis met vet
of olie zonder uw aanwezigheid kan gevaarlijk
zijn en resulteren in brand. Probeer NOOIT
brand te blussen met water. Schakel in plaats
daarvan het apparaat uit en bedek de vlam met
bijvoorbeeld een deksel of blusdeken.
WAARSCHUWING: brandgevaar: bewaar GEEN
dingen op de kookoppervlakken.
WAARSCHUWING: toegankelijke onderdelen
kunnen heet worden tijdens gebruik. Houd kleine
kinderen uit de buurt.
Indien u Gas Ruikt
NIET de elektrische schakelaars aan of uit zetten.
NIET roken.
GEEN open vuur gebruiken.
Wel het gas uitzetten bij de meter of cilinder.
Wel deuren en ramen open zetten om het gas te
laten ontsnappen.
Wel mensen uit de buurt van het betrokken gebied
houden.
Bel het gasbedrijf.
3
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de vereiste
veiligheidsnormen te voldoen wanneer deze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
UwnieuweAGADualControlgeeftuallesdatujnvindt
aan het AGA-fornuis met warmteopslag, maar met het
aanvullende gemak dat de kookplaten aan of uit kunnen
worden gezet.
We verwijzen u naar het schema in het
Overzichtshoofdstuk zodat u zich met het product
bekend kunt maken en naar de relevante onderdelen
voor [bovenste oven, onderste oven, grill, gaskookplaat]
[ovens, platen, bediening] etc.
Gemaakt in het hart van Shropshire, is uw AGA-
fornuis net als de generaties fornuizen ervoor op de
Coalbrookdale Gieterij uit gietijzer vervaardigd. Dankzij
de traditionele vaardigheden voor ijzerbewerking
gecombineerd met de industriële kracht van de
kookplaatonderdelen kunnen de kookplaten snel warm
worden. U kunt ze dus allebei aanzetten of slechts één,
afhankelijk van het moment van de dag of de omvang van
uw familie.
De uitmuntende kookprestaties van het AGA-fornuis zijn
beroemd sinds het begin in de jaren ‘20 en is vermaard
om de indirecte stralingswarmte die het gietijzer afgeeft
in plaats van alleen maar luchttemperatuur. En, als u dat
nog niet had uitgevonden, dan zult u spoedig ontdekken
dat voedsel dat op deze wijze bereid wordt zijn natuurlijke
smaak en sappigheid behoudt en dus gewoon beter
smaakt.
BELANGRIJK: lees de begeleidende garantie.
Iedere wijziging die niet door AGA is goedgekeurd, kan
goedkeuring van het apparaat en de garantie ongeldig
maken en kan van invloed zijn op uw statutaire rechten.
Inhetbelangvanveiligheidenefciëntgebruikwordt
u verzocht het volgende te lezen voordat u uw nieuwe
AGA-apparaat gebruikt.
Het gebruik van kookapparaten met gas resulteert in de
productie van warmte en vocht in de kamer waarin ze
staan opgesteld. Zorg voor een goede ventilatie in de
keuken, houd natuurlijke ventilatiegaten open of installeer
een mechanisch ventilatieapparaat (mechanische
afzuigkap).
Aanhoudend intensief gebruik van het apparaat vraagt
mogelijk om extra ventilatie, bijvoorbeeld het openen
van een raam of nog effectievere ventilatie, bijvoorbeeld
een hoger niveau van mechanische ventilatie, indien die
aanwezig is.
De installatie moet voldoen aan de lokale en nationale
bedradingsvoorschriftenendooreengekwaliceerde
monteur worden uitgevoerd.
2. Inleiding
Als u het apparaat de eerste keer aanzet, kan er een
beetje rook en een geur vrijkomen. Dit is normaal
en ongevaarlijk (van ovenisolatie en stijfsel op de
elementisolatie) en houdt na een korte gebruiksperiode
op.
4
Simmering Plate
Roasting Oven
Boiling Plate
Top Plate
Control Panel
Simmering OvenBaking Oven
3. Overzicht
De AGA DC3G heeft de traditionele gietijzeren ovens met
onafhankelijk bedienbare kookplaten.
Kookplaten
De twee kookplaten hebben een verschillende warmte;
de kookplaat is het warmst en de sudderplaat is minder
warm. Elke plaat wordt individueel bediend.
Kookplaat
De kookplaat wordt gebruikt om toast te maken, een ketel
aan de kook te brengen, te roerbakken en te koken met
grotere warmte.
Sudderplaat
De sudderplaat is voor langzamer koken, zoals sauzen,
sudderpannen en kan ook direct gebruikt worden voor
geroosterde sandwiches, platte scones, vetvrije gebakken
eieren en quesadillas.
Braadoven
De warmste oven voor koken op hoge temperaturen:
pasteitjes, brood, vlees, groente en gevogelte braden,
grillen bovenin de oven en frituren op de bodem.
Bakoven
Een oven met gemiddelde temperatuur voor het bakken
van taarten en koekjes, vis, lasagne of shepherds pie,
plus het braden van vlees en gevogelte op een gematigde
temperatuur. Het bakken van zoet en hartig samen is
geen probleem omdat de smaken zich niet vermengen.
Sudderoven
Lang, slow cooking in de sudderoven ontwikkelt smaken
en maakt het taaiste vlees mals. Vanwege zijn grote
capaciteit kunnen er meerdere pannen in; soep, stoofpan,
gestoomd rijst, gestoomde wortels en gepocheerde peren
koken tegelijkertijd, zonder gevaar op verbranding.
AGA DC3G
Afb.3.1
WAARSCHUWING: TOEGANKELIJK ONDERDELEN KUNNEN HEET WORDEN TIJDENS HET GEBRUIK.
OM BRANDWONDEN TE VERMIJDEN MOETEN KINDEREN UIT DE BUURT WORDEN GEHOUDEN.
Bedieningspaneel Braadoven
Sudderoven
Bakoven
SudderplaatKookplaat
Bovenste plaat/rooster
5
Simmering Plate
Roasting Oven
Control Panel
Boiling Plate
Hotcupboard
ON/OFF
Warming Plate
Slow Cooking
Oven
Simmering
Oven
Baking Oven
Warming
Oven
De AGA DC5G heeft de traditionele gietijzeren ovens met
onafhankelijk bedienbare kookplaten.
Kookplaten
De twee kookplaten hebben een verschillende warmte;
de kookplaat is het warmst en de sudderplaat is minder
warm. Elke plaat wordt individueel bediend.
Kookplaat
De kookplaat wordt gebruikt om toast te maken, een ketel
aan de kook te brengen, te roerbakken en te koken met
grotere warmte.
Sudderplaat
De sudderplaat is voor langzamer koken, zoals sauzen,
sudderpannen en kan ook direct gebruikt worden voor
geroosterde sandwiches, platte scones, vetvrije gebakken
eieren en quesadillas.
Warmhoudplaat (Hotcupboard)
De warmhoudplaat is de ideale plaats om gekookt
voedsel te laten staan.
Slow cooking oven (Hotcupboard)
Ideaal voor een reeks lange, slow cooking toepassingen
zoals lamsbout, langzaam gegaard varkensvlees,
buikspek en feesttaart.
Verwarmoven (Hotcupboard)
Gebruikt voor het opwarmen van borden en
opdienschalen. Kan ook gebruikt worden om
braadstukken te laten rusten vóór het snijden.
Braadoven
De warmste oven voor koken op hoge temperaturen:
pasteitjes, brood, vlees, groente en gevogelte braden,
grillen bovenin de oven en frituren op de bodem.
Bakoven
Een oven met gemiddelde temperatuur voor het bakken
van taarten en koekjes, vis, lasagne of shepherds pie,
plus het braden van vlees en gevogelte op een gematigde
temperatuur. Het bakken van zoet en hartig samen is
geen probleem omdat de smaken zich niet vermengen.
Sudderoven
Lang, slow cooking in de sudderoven ontwikkelt smaken
en maakt het taaiste vlees mals. Vanwege zijn grote
capaciteit kunnen er meerdere pannen in; soep, stoofpan,
gestoomd rijst, gestoomde wortels en gepocheerde peren
koken tegelijkertijd, zonder gevaar op verbranding.
AGA DC5G
Afb.3.2
WAARSCHUWING: TOEGANKELIJK ONDERDELEN KUNNEN HEET WORDEN TIJDENS HET GEBRUIK.
OM BRANDWONDEN TE VERMIJDEN MOETEN KINDEREN UIT DE BUURT WORDEN GEHOUDEN.
Warmhoudplaat Kookplaat Sudderplaat
Bedieningspaneel
Braadoven
Bakoven
Sudderoven
Verwarmoven
Hotcupboard
AAN UIT
Slow cooking oven
6
4. De AGA Dual Control bedienen
Oven Heat
Indicator
Hotplates
Control Knob
Oven Gas
Control Knob
Viewing
Window
Flue Safety
Thermostat
Oven
Thermostat
Control Knob
Op de volgende pagina’s worden de verschillende zones
van het AGA Dual Control fornuis beschreven.
Het traditionele AGA-fornuis met warmteopslag staat
bekend om de aangename warmte die het uitstoot. Met
de AGA Dual Control krijgt u alleen warmte wanneer de
ovens aan staan of, in mindere mate, als de kookplaten
aan staan.
Thermostaatbediening - Oven
Uw AGA Dual Control bevat drie ovens, waarvan elk van
tevoren op een verschillende warmte is ingesteld. Ze
hebben de volgende namen:-
Braadoven voor koken op hoge temperatuur
Bakoven voor koken op gematigde temperatuur
Sudderoven voor koken op lage temperatuur
Slow Cooking oven (alleen DC5G) voor lang
langzaam koken
Opwarm Oven (alleen DCG5) voor het verwarmen
van borden en schalen
BEDIEN HET APPARAAT NIET MET GEOPENDE
DEUREN.
Elke oven beschikt over dezelfde capaciteit (er past
een kalkoen van 13 kg (28 lb) in). De technieken van
het AGA Dual Control-fornuis kunnen worden gebruikt,
zoals het stapelen van sauspannen in de sudderoven.
Zo kunnen wortelgewassen, rijst en puddingen gestoomd
worden, een stoofschotel worden geplaatst, fruit worden
gepocheerd, allemaal in één oven zodat de kookplaten
vrij blijven en er zo min mogelijk stoom en kooklucht in de
keuken komt.
De ovens zijn gemaakt van gietijzer, d.w.z. er wordt met
stralingswarmte gekookt en dit is het geheim van de
uitmuntende kookprestaties waarom het AGA-fornuis
bekend staat. Een indirecte stralingswarmte droogt het
voedsel niet uit; het natuurlijke vocht en de smaak blijven
zo behouden.
De veiligheidsthermostaat van het
rookkanaal opnieuw instellen
Om DE veiligheidsthermostaat van het rookkanaal
opnieuw in te stellen, druk op de Rookkanaal
Veiligheidsthermostaat knop. Als dit moet worden
herhaald, neem dan contact op met AGA Service of uw
AGA-specialist (Afb.4.1).
Afb.4.1
Bedieningsknop
Kookplaten
Warmtelampje
oven
Kijkvenster
Veiligheidsthermostaat
van het rookkanaal
Gasbedieningsknop
oven
Thermostaat-
bedieningsknop oven
7
Het warmtelampje van de oven is een indicatie van de in
de AGA opgeslagen warmte en houdt geen direct verband
met de temperatuur in de braadoven.
Een AGA is ontworpen om continu op een optimale
warmte-instelling te werken.
Het optimale resultaat wordt meestal behaald wanneer
het lampje groen is. Wacht voor de beste kookresultaten
totdat de AGA voldoende opgeslagen warmte heeft.
Dit ziet u als de vensters helemaal groen gevuld zijn
(Afb.4.2). Dit kan even duren. Ongeveer 2-3 uur gaat
voorbij tussen gebruik en volledig herstel.
NB! Vanwege de temperatuurcycli zal de groene
streep bewegen en soms alleen een gegradeerd deel
weergeven. Dit is normaal (Afb.4.3). Tijdens deze
gegradeerde fase van de cyclus kunt u met koken
beginnen, maar het gewenste resultaat kan langer op
zich laten wachten.
De lagere temperatuur wordt met de kleur oranje
aangegeven en de cycli werken net zo als op vol
vermogen (Afb.4.4).
Afb.4.2
Afb.4.3
Afb.4.4
Helemaal groen
betekent ‘Klaar voor
Gebruik’
Normale beweging
tijdens de cyclus
Oranje geeft
een lage
temperatuurinstelling
aan. In deze
instelling wordt
ook beweging
waargenomen.
Warmtelampje
8
Branderbedieningen
Aansteekprocedure
1. De gasstroom van de hoofdbrander wordt geregeld
met de bedieningsknop van de oventhermostaat
(Afb.4.1). Zorg er eerst voor dat beide knoppen
volledig rechtsom zijn gedraaid. Zet de
gasbedieningsknop van de oven op de OFF-
positie (UIT) en zet de bedieningsknop van de
oventhermostaat op de minimale stand (dunne einde
van de witte streep).
2. Draai de gasbedieningsknop van de oven een beetje
linksom richting de ontstekingspositie ( ) tot de
stop wordt bereikt, druk in en houd 5 seconden
ingedr (Afb.4.6).
3. Blijf de knop indrukken en draai hem ondertussen
verder linksom naar de positie ( ) position
(Afb.4.7) (hiermee wordt de vonkontsteking
geactiveerd). Houd de knop 10 seconden lang
ingedrukt nadat de vlamsupervisiebrander is
ontstoken. (Als hij niet aangaat, moeten stap 2 en 3
worden herhaald, dit is te zien via het kijkvenster.)
4. Laat bij ontbranding de knop los en draai hem
verder naar links, naar het ( ) symbool
(Afb.4.8). Het gas van de hoofdbrander brandt in
overeenstemming met de thermostaatinstelling.
5. Draai de bedieningsknop voor de oventhermostaat
linksom naar de witte streep (positie Laag Vuur).
Laat deze ten minste 2 uur op laag vuur-positie
staan (Afb.4.9).
OPMERKING: De laag vuur-positie wordt bereikt door de
bedieningsknop voor de oventhermostaat langzaam naar
de witte streep te draaien tot door het kijkvenster een
kleine vlam te zien is naast de hoofdbrander.
6. Na ten minste 2 uur draai de bedieningsknop tegen
de klok in net in de groene streep voor normale
werking (Afb.4.10).
OPMERKING: Het duurt tot wel 24 uur voordat
alle ovens bedrijfstemperatuur hebben bereikt; het
warmtelampje van de oven kan hiervoor al groen zijn
(raadpleeg Ovenwarmte-indicator met betrekking tot
weergave van warmte). Als de oventemperaturen
eenmaal de bedrijfstemperatuur hebben bereikt, kan
hetnodigzijnomjneafstellingenuittevoerenmetde
ovenbedieningsknop om de gewenste temperaturen
te bereiken. Het wordt afgeraden om nog verdere
wijzigingen uit te voeren aan de bedieningsknop als de
gewenste temperatuur eenmaal is bereikt.
Als het fornuis koud wordt aangestoken, kan zich damp
op het email vormen, wat moet worden afgeveegd om
vlekken te voorkomen.
ALS DE VLAM OM WAT VOOR REDEN DAN OOK
IS GEDOOFD, MOET U (MINIMAAL) DRIE MINUTEN
WACHTEN EN DE AANSTEEKPROCEDURE
HERHALEN.
Afb.4.5
Afb.4.6
Afb.4.7
Afb.4.8
Afb.4.9 Afb.4.10
Laag vuur
Uit positie
Ontstekingspositie
Vlamsupervisiebrander
positie
Hoofdbrander
aan-positie
Normaal Bedrijf
9
Om de brander te doven
1. Draai de ON/OFF gasbedieningsknop van de oven
rechtsom tot deze de stop ( ) positie bereikt.
2. Druk voorzichtig in en blijf rechtsom draaien van de (
) positie naar de OFF-positie (UIT) (Afb.4.5)
Als de brander voldoende is afgekoeld, kan de
aansteekprocedure worden herhaald.
Stroomuitval
In het geval van stroomuitval zullen de ovens van uw
apparaat blijven werken. De kookplaten werken niet,
maar zullen wel weer werken als de stroom weer is
ingeschakeld.
Algemeen advies
Als u de AGA de eerste keer aanzet, kan er een
beetje rook en een geur vrijkomen. Dit is vanwege de
beschermolie die van de kookplaten afbrandt. Veeg de
binnenzijde van de deksels af terwijl de AGA warm wordt
om te voorkomen dat een laag van deze olie zich aan de
binnenzijde afzet.
De volgende punten zijn bedoeld u te helpen bij het
wennen aan de AGA-kookstijl tijdens de overgang van
een vorig fornuis zonder warmteopslag. Het AGA-boek
biedt een erg handige inleiding tot het fornuis.
Voordemeesteefciëntebedieningvanhetfornuis,
verdienen de volgende punten bijzondere aandacht:
1. Sluit de geïsoleerde deksels wanneer de kookplaten
niet worden gebruikt.
2. Maakt de kookplaten regelmatig met de draadborstel
schoon.
3. Gebruik gerei met platte bodems voor een perfect
contact met de kookplaat.
4. Let erop dat als u bij het sluiten van de ovendeuren
ze over de pal tilt.
5. Kook zo veel mogelijk in de ovens zodat warmte
bewaard blijft en kookgeuren en condensatie worden
beperkt.
6. Ovendeuren mogen tijdens het bereiden en
opwarmen niet lange tijd blijven openstaan.
7. De braadoven kan ook voor “grillen” en “ondiep
frituren” op de ovenbodem worden gebruikt.
Gebruik voor een optimale kookprestatie het gerei
en gietijzeren kookgerei van AGA. Ze hebben een
platte basis wat het beste contact met de kookplaten
en de ovenbodem oplevert.
De pannen van AGA kunnen in de sudderoven
worden opgestapeld. Dit is met name handig voor
het stomen van groenten en het warm houden van
sauzen.
Bewaar de eenvoudige bakplaat buiten de AGA.
Gebruik hem koud in de braadoven om warmte van
bovenaf tegen te houden en creëer zo onderin
een meer gematigde temperatuur. Het kan ook als
een bakplaat worden gebruikt.
Een gids voor AGA koken is beschikbaar op AGA
Ovens - Cooking Table. Vraag uw AGA-specialist
voor een uitnodiging voor eenAGA demonstratie.
10
5. AGA Accessoires
Voor de beste resultaten met uw fornuis bevelen wij
AGA-sauspannen met de dikke tri-core bodem en
stapeldeksels aan zodat een zo groot mogelijke ruimte
van de oven wordt gebruikt en een AGA-ketel voor het
koken van water. AGA-toebehoren kunt u bij uw AGA-
specialist of online bekijken op www.agacookshop.co.uk
Bekend raken met uw AGA
Als u nog geen demonstratie gezien hebt, vraagt u uw
AGA-specialist om informatie. Een demonstratie zal u
laten zien hoe u het beste uit uw nieuwe AGA haalt en
geeft u aanwijzingen en tips. Ook ziet u een keuze aan
AGA-keukengerei en toebehoren die gebruikt worden.
Groot braadblik met grillrek (Afb.5.1)
Dit rek kan op de richels van de oven worden geschoven
zonder dat het op een ovenrooster hoeft te staan. Het
braadblik kan met het grillrek worden gebruikt, op de
hoogste positie, voor grillen bovenin de braadoven.
Het kan worden gebruikt voor het braden van vlees
of gevogelte met of zonder grillrek. In dit blik kunnen
grote hoeveelheden braadaardappelen worden bereid.
Het braadblik kan ook worden gebruikt voor het maken
van grote plaatkoeken of taarten. Het grillrek op zich is
handig als afkoelrek voor een taart. Kan in elke oven
worden gebruikt maar gebruik met kookplaat wordt niet
aanbevolen.
Halfgroot braadblik met grillrek (Afb.5.2)
Dit blik kan over de breedte op de richels van de oven
worden geschoven of kan op een ovenrooster staan.
Het middelgrote braadblik kan met het grillrek worden
gebruikt, op de hoogste positie, voor grillen bovenin de
braadoven. Het kan worden gebruikt voor het braden
van kleinere stukken vlees of gevogelte met of zonder
grillrek. In dit blik kunnen braadaardappelen worden
bereid. Het braadblik kan ook worden gebruikt voor het
maken van plaatkoeken of taarten. Het grillrek op zich
is handig als afkoelrek voor een taart. Kan in elke oven
worden gebruikt maar gebruik met kookplaat wordt niet
aanbevolen.
3 ovenroosters (Afb.5.3)
Deze kunnen in elke oven worden geplaatst om een
oppervlak te bieden voor schalen en blikken die niet direct
op de richels passen. Ze kunnen in alle ovens worden
gebruikt. Zie pagina 20 voor de correcte plaatsing van de
ovenroosters.
1 Koude Simpele Bakplaat (Afb.5.4)
Deze kan op twee manieren worden gebruikt: als groot
bakblad voor scones, koekjes, pasteitjes en schuimpjes
en als hittescherm om de bovenwarmte af te snijden
om te voorkomen dat voedsel te bruin wordt voordat het
helemaal doorbakken is.
GEBRUIK DE OVENS NIET ALS OPSLAGPLAATS
ALS ZE NIET IN GEBRUIK ZIJN.
Afb.5.1
Afb.5.3
Afb.5.2
Afb.5.4
11
Rooster (Afb.5.5)
Dit is voor het roosteren van brood op de kookplaat. AGA-
toast staat bekend om zijn uitmuntendheid, knapperig
aan de buitenkant en zacht van binnen. Neem dikke
plakken brood en doe ze in de AGA-broodrooster -
verwarm de broodrooster van tevoren als het brood erg
vochtig of erg vers is om plakken te voorkomen - doe het
geïsoleerde deksel van de kookplaat omhoog en plaats
de broodrooster direct op de plaat met de handgreep in
een hoek van de handgreep van het deksel.
Doe het deksel dicht en wacht totdat het brood aan een
kant is geroosterd (dit duurt 1 - 2 minuten afhankelijk van
het soort brood), open het deksel en draai het rooster om
het proces te herhalen en de andere kant te roosteren.
De rooster kan ook gebruikt worden om pitabrood op
te warmen, teacakes te roosteren en taarten te laten
afkoelen.
Staalborstel (Afb.5.6)
Deze is voor het schoonmaken van ruwe gietijzeren
oppervlakken om ze vrij te houden van kruimels en
aangebrande resten die anders het kookrendement van
pannen en de ketel zou beïnvloeden. Te gebruiken op de
kookplaten en de ovens. Pas op dat u niet de emaillen
oppervlakken aanraakt omdat de draadborstel de
afwerking zal bekrassen.
Bekend raken met uw AGA
Als u nog geen demonstratie gezien hebt, vraagt u uw
AGA-specialist om informatie. Een demonstratie zal u
laten zien hoe u het beste uit uw nieuwe AGA haalt en
geeft u aanwijzingen en tips. Ook ziet u een keuze aan
AGA-keukengerei en toebehoren die gebruikt worden.
Afb.5.5
Afb.5.6
12
6. Bakplaten
Plaatsen van de bakplaten en roosters
Verwijderen van bakplaten en roosters
DESN 512403
DESN 512405
DESN 512404
DESN 512406
Afb.6.1
Afb.6.3
Afb.6.2
Afb.6.4
13
De braadoven kan bovenin ook voor ‘grillen’ en op de
bodemoven voor ‘ondiep frituren’ worden gebruikt.
In de braadoven zitten warmtezones, d.w.z. dat hij
naar boven toe iets warmer is dan in het midden en de
ovenroosterset op de ovenbodem is iets minder warm
dan het midden.
Het mooie van de braadoven is dat vetspetters bij
volledige warmte wegbranden. U hoeft alleen af en toe de
koolresten weg te borstelen.
De braadoven werkt uitstekend voor brood en pasteitjes.
Quiches in keramische of pasteitjes in Pyrex-borden
hoeven niet blind te worden gebakken, omdat ze op het
rooster op de ovenbodem geplaatst worden en de pastei
daar van onderaf wordt gebakken en de vulling bruint
door de warmte rondom. Zoals u weet geleiden metalen
vlablikjes sneller dan keramiek, deze hebben daarom
waarschijnlijk een kortere bereidingstijd.
De Braadoven
De Ovens
De speciaal ontworpen braadblikken en het bakgerei
worden direct op de richels geschoven. Bijna elke
beschikbare vierkante centimeter van de ruimte kan dus
worden benut. Voedsel kan met behulp van het platte
koudblad of het grote braadblik beschermd worden. Zo
kunt u voedsel waarvoor verschillende temperaturen
nodig zijn tegelijkertijd bereiden. Als voedsel te snel bruint
en u wilt het niet naar een andere oven overbrengen,
schuif dan gewoon het koudblad over het voedsel om de
bovenwarmte te reduceren.
Simmering Plate
Roasting Oven
Boiling Plate
Top Plate
Control Panel
Simmering OvenBaking Oven
Bedieningspaneel Braadoven
Sudderoven
Bakoven
SudderplaatKookplaat
Bovenste plaat/rooster
14
De Bakoven
De Sudderoven
Deze oven is op een gematigde temperatuur ingesteld,
ideaal voor taarten, koekjes en alles waarvoor een
matigewarmtenodigiszoalsvispastei,lasagne,soufés,
kruimeltaart en rollades. Vlees en gevogelte kunnen hier
worden bereid, in feite kunnen de meeste dingen die in
de braadoven bereid kunnen worden ook in de bakoven
worden bereid, alleen met langere tijden.
Bak taarten samen op één rek, als twee rekken gebruikt
worden, moet u het voedsel verwisselen om een egale
kleuring te krijgen, zoals u bij elke oven zou doen met
warmtezones.
Net als het geval is bij de braadoven, schuiven de
speciaal ontworpen braadblikken en het bakgerei direct
op de richels. Bijna elke beschikbare vierkante centimeter
van de ruimte kan dus worden gebruikt. Voedsel kan met
behulp van het platte koudblad of het grote braadblik
beschermd worden. Zo kunt u voedsel waarvoor
verschillende temperaturen nodig zijn tegelijkertijd
bereiden.
Als voedsel te snel bruint en u wilt het niet naar een
andere oven overbrengen, schuif dan gewoon het
koudblad over het voedsel om de bovenwarmte te
reduceren.
De sudderoven kan beschreven worden als een
voortzetoven omdat hij verder gaat met voedsel dat
ergens anders in het fornuis verwarmd is, m.u.v.
schuimpjes die in plaats van “gebakken” uitgedroogd
raken.
OPMERKING: Verwijder altijd het koudblad en de
braadblikken als u klaar bent met koken. Indien deze
in de oven achterblijven kan dat de oventemperatuur
beïnvloeden.
Wanneer u de braadoven een lange tijd gebruikt, bv.
voor een volledige maaltijd, kan de temperatuur van
de bakoven stijgen. Daarom moet u het kookproces
aanpassen. De volgende suggesties kunnen daarbij
handig van pas komen.
1. Wanneer u het voedsel in de bakoven plaatst, zorg
er dan voor dat het koudblad tijdens de hele kooktijd
direct boven het gerecht zit.
2. Bovendien kan het nodig zijn de positie van het blad
te verlagen.
3. Bij het bakken van voedsel, zoals zeer rijke fruit
cakes waarbij lange baktijden nodig zijn, plaats de
taart op de vierde roosterpositie van de oven met
het koudblad direct er boven voor ongeveer 3/4 uur.
Verplaats het koudblad naar het midden van de
sudderoven. Breng de taart nu over naar dit blad en
bak hem totdat hij helemaal gaar is.
4. Als alternatief kunt u de bakoven ongeveer 4 uur
laten afkoelen voordat u hem gebruikt.
Voor het beste resultaat bevelen wij het gebruik
van AGA-keukengerei met dikke bodems en
stapeldeksels aan.
Stukken vlees en gevogelte moeten eerst 30 - 45
minuten in de braadoven worden verwarmd en
dan naar de sudderoven worden verplaatst. Deze
methode is niet geschikt voor gevuld vlees en
gevogelte.
Let erop dat de binnentemperatuur van varkensvlees
en gevogelte ten minste 75 °C is.
Breng soepen, stoofschotels en vloeistoffen altijd
eerst aan de kook voordat u deze in de oven plaatst.
Ontdooi voedsel volledig voordat u met koken
begint.
Wortelgewassen zijn sneller gaar als u ze in kleine
stukjes snijdt.
Voeg kruiden en verdikkingsmiddelen aan het einde
van de kooktijd toe.
Gedroogde rode kidneybonen moeten na het weken
minimaal 10 minuten gekookt worden voordat ze bij
een gerecht worden gevoegd.
15
Slow cooking oven en verwarmoven
Dit zijn ovens die worden verwamd door een enkel
element aan de achterzijde van de oven. Het wordt
bediend door een ON-OFF knop aan de linkerkant
van de hotcupboard-bovenplaat en kan worden in- en
uitgeschakeld wanneer dat nodig is. Deze ovens zijn van
binnen niet van gietijzer.
Slow Cooking Oven
De eigenschappen van deze oven lijken op die van
de sudderoven en moeten op een vergelijkbare wijze
worden gebruikt. Hij levert een zachtere convectiewarmte
waardoor hij beter geschikt is voor langere kooktijden,
met name voor het koken ‘s nachts, bijvoorbeeld een rijke
fruitcake en feesttaarten. Het bakken van schuimpjes kan
beter ook in deze oven worden gedaan.
OPMERKING: Deze ovens ontluchten in de kamer;
mechanische ventilatie naar buiten is niet beschikbaar.
Zaken die u moet onthouden bij slow cooking:
Verwarm ovens 30 minuten voor voordat u met
koken begint.
Breng stoofschotels, soepen e.d. op de kookplaat
aan de kook en begin met vlees in de braadoven
voordat u overgaat tot plaatsing in de slow cooking
oven.
Zorg voor voldoende vloeistof in stoofschotels,
vooral wanneer er langere tijd gekookt wordt.
Gebruik deksels over stoofschotels of folie om
voedsel af te dekken; zo blijft tijdens het koken het
vocht bewaard.
Kijk of alle gerechten in de oven passen voordat u
het voedsel klaarmaakt.
Zorg ervoor dat vlees en gevogelte gloeiend heet
zijn voordat u het opeet en een interne temperatuur
van 75°C heeft bereikt.
Ontdooi voedsel volledig voordat u met koken
begint.
In de slow cooking oven kunt u ook knapperige, witte
schuimpjes maken.
De kooktijden in de slow cooking oven hangen af van
de temperatuur, hoeveelheid en het soort gerecht dat
u bereidt. Als richtsnoer voor stoofschotels wordt een
minimumkooktijd van 2 uur aanbevolen.
Houd het voedsel in de gaten totdat u bekend bent met
de oven.
De sudderoven kan beschreven worden als een
voortzetoven omdat hij verder gaat met voedsel dat
ergens anders in het fornuis verwarmd is, m.u.v.
schuimpjes die in plaats van “gebakken” uitgedroogd
raken.
AGA DC5 (Hotcupboard)
Simmering Plate
Roasting Oven
Control Panel
Boiling Plate
Hotcupboard
ON/OFF
Warming Plate
Slow Cooking
Oven
Simmering
Oven
Baking Oven
Warming
Oven
Warmhoudplaat Kookplaat Sudderplaat
Bedieningspaneel
Braadoven
Bakoven
Sudderoven
Verwarmoven
Hotcupboard
AAN UIT
Slow cooking oven
16
Bovenste plaat/rooster
De topplaat is het emaillen oppervlak dat rond de
kookplaten zit. Het wordt warm wanneer de AGA Dual
Control kookplaten in gebruik zijn. Hoewel het geen
kookoppervlak is, kunt u de warmte voor een aantal
handige activiteiten gebruiken, die vaak tijd en afwassen
besparen! Voorbeelden zijn het opwarmen van honing of
siroop in een pot of het smelten van boter of chocolade
in een kuipje (zo vermijdt u het overlopen van een
sauspan) maar zet het kuipje wel op een kurkmat of een
opgevouwen keukendoek zodat het email niet beschadigd
kan raken. Hoewel het een duurzaam en langzaam
slijtend oppervlak betreft, is email van glas en ziet u er
wel krassen op!
De warme topplaat kan ook gebruikt worden voor een
kopkofeoftheewegtezettenofblikken,schilmesjesof
keukenmachines en onderdelen met vreemde vormen te
laten drogen.
Kookplaten
De kookplaten werken afzonderlijk van de ovens en
onafhankelijk van elkaar.
De kookplaat bevindt zich links en de sudderplaat rechts
van de AGA Dual Control. De kookplaat is de warmste
terwijl de sudderplaat de koelste van de twee is. Bij
beide zitten er elektrische onderdelen in het gietijzer die
in respectievelijk ca. 11 en 8 minuten opwarmen. De
kookplaten kunnen volledig onafhankelijk van de ovens
worden gebruikt.
Dit betekent dat de AGA Dual Control verschilt van het
traditionele AGA-fornuis met warmteopslag in die zin
dat hij voor de hele kooktijd van geschikte gerechten
gebruikt kan worden, omdat het design de kookplaten
op een constante warmte houdt, terwijl het traditionele
AGA-fornuis op een dalende warmte blijft koken. Daarom
bevelen wij aan om met de kookplaten te beginnen en
vervolgens op de ovens over te gaan. Dit is mogelijk
met de AGA Dual Control, maar is niet noodzakelijk. Het
bereiden van een pastagerecht met saus bijvoorbeeld
kan in de AGA Dual Control helemaal op de kookplaten
worden gedaan.
De gehele zone van de kookplaat kan voor koken worden
gebruikt en er kunnen altijd meerdere pannen op één
plaat worden gezet. De kookplaten bevinden zich een
klein beetje boven de topplaat om te voorkomen dat er
per ongeluk met de pannen krassen worden aangebracht.
Sleep het gerei niet van één plaat naar de ander omdat
het email hieronder te lijden heeft!
De roestvrijstalen geïsoleerde deksels worden over
de kookplaten gelegd wanneer deze niet in gebruik
zijn. Wanneer de kookplaten ‘aan’ staan, dan zijn de
geïsoleerde deksels warm. We bevelen ten sterkste aan
dat u geen voorwerpen direct op de geïsoleerde deksels
zet zoals ketels, sauspannen of bakblikken omdat de
kleinste krasjes meteen zichtbaar zijn. Koop een paar
pannenlappen om het oppervlak van de deksels te
beschermen als ze als wegzetplekken worden gebruikt!
Houd de kookplaten vrij van aangebrand eten of
kruimels met de bij uw AGA geleverde draadborstel.
Schoonmaakinformatie vindt u op “Uw fornuis reiniging
en verzorgen” Raadpleeg 18.
Knoppen van de gasplaat
Zet de bedieningsknop in de gewenste positie
om
de kookplaat te gebruiken en doe hetzelfde voor de
sudderplaat.
Zet de knop in de
positie om beide platen aan te
zetten.
Kookplaat
De warmste kookplaat, de kookplaat, wordt gebruikt voor
koken, griddling, roerbakken, maken van toast, inderdaad
alles waar veel warmte voor nodig is. Groene groentes
behouden hun kleur wanneer ze hier snel gekookt worden
of gebruik boven de sauspan een stomer om meer dan
één groente tegelijk te koken.
Wanneer u roerbakt of iets bereidt dat kan spetteren,
bevelen we het gebruik van een AGA-spatscherm aan
dat het geïsoleerde deksel tegen spetters beschermt. Zo
is schoonmaken een koud kunstje! Was het spatscherm
in zeepwater of doe hem in de vaatwasser tussen twee
dinerborden.
Houd er rekening mee dat de kookplaat te warm is om er
direct voedsel op te bereiden.
Sudderplaat
De sudderplaat is de koelste van de twee kookplaten
en wordt dus gebruikt voor recepten waar minder
warmte voor nodig is zoals sauzen, roereieren, melk
opwarmen, langzaam frituren, soepen laten sudderen en
wortelgewassen. Daarnaast kan hij gebruikt worden om
direct op gekookt te worden in de vorm van een grillplaat
- van onschatbare waarde voor geroosterde sandwiches,
quesadillas, soepen, platte scones, het schroeien
van coquilles en zelfs voor vetvrije gebakken eieren!
Langzaam bereide toast kan op de sudderplaat worden
bereid. Hiervoor is de AGA-broodrooster niet nodig.
De sudderplaat heeft dezelfde grootte als de kookplaat
en is plat vervaardigd om het beste algehele contact met
de AGA-sauspannen, grillpannen, frituurpan en ketel te
bieden.
Reinigingsdetails zijn te vinden in “Uw fornuis reiniging
en verzorgen” Raadpleeg 18.
De Platen
17
7. AGA Ovens - Kooktabel
Voedsel Oventemperatuur
Braadoven
HOOG
Grillen
Bovenste - grillen
2de loper - scones, kleine pasteitjes, grillen
3de loper - kadetjes, Yorkshire pudding
4de loper - braadvlees, gevogelte
Ovenrooster op bodem van oven - broden, pasteitjes, gegrilde
groenten
Ovenrooster op bodem van oven - quiches, pasteitjes
Scones
Pasteitjes
Brood
Yorkshire puddings
Braden
Ondiep frituren
Bakoven
MIDDELMATIG
Gebak
Bijna bovenin - cake, sommige koekjes, kleine cakejes
In het midden - vis, soufflés, shepherd’s pie en gehaktschotels,
lasagne
Ovenrooster op bodem van oven
Gevulde cake, zandgebak, plaatkoek en cheesecake
Koekjes
Fish
Shepherds pie, Cottage pie
Lasagne
Soufés
Shortbread
Sudderoven
LAAG GEMIDDELD
Stoofschotels Stoofschotels, bouillon, pudding en vergelijkbare gerechten moet
u ergens anders in de AGA op temperatuur brengen en dan naar
de sudderoven verplaatsen (de enige uitzondering is meringues).
Vruchtentaarten kunnen lange tijd op het ovenrooster op de bodem
van de oven garen.
Bouillon
Melkpuddingen
Schuimpjes
Rijke fruitcake
18
8. Uw fornuis reiniging en verzorgen
ONTHOUD: Wees voorzichtig met het warme
apparaat.
Bij de meeste schoonmaakklusjes is het het
beste als het apparaat uit staat.
Gebruik GEEN stoomreiniger om dit fornuis
schoon te maken.
GEBRUIK GEEN schuurblokken, bijtende
schoonmaakmiddelen, ovenreinigers of metalen
schrapers om het emaillen oppervlak schoon te
maken.
BELANGRIJK: AGA beveelt door de
Vitreous Enamel Association goedgekeurde
reinigingsmiddelen aan voor het schoonmaken
van emaillen oppervlakken van dit product.
Gebruik tijdens het reinigen zo min mogelijk
water.
Dompel de deuren NIET onder in water omdat ze
isolatiemateriaal bevatten dat door te veel vocht
zal worden aangetast en beschadigd.
U moet de ovendeuren of wegzetplaten NIET in
een vaatwasser stoppen.
Geëmailleerd gietijzer
De eenvoudigste manier om de topplaat en
voorste plaat van de AGA te reinigen, is vlekken
meteen weg te vegen.
Aangebakken voedsel is lastiger schoon te
maken, maar kan meestal worden verwijderd met
een emailreiniger of milde crèmes met een doek
of, indien noodzakelijk, een nylon schuurblokje.
Veeg geknoeide melk, fruitsap, of iets dat zuur
bevat, op het email onmiddellijk weg.
Neem alle condensatiestrepen op de voorplaat
rond de ovendeuren af. Doet u dit niet, dan kan
het email permanent ontkleuren.
Alles dat normaal gesproken nodig is om de
emaillen oppervlakken van uw fornuis helder en
schoon te houden, is een dagelijkse wrijfbeurt
met een vochtige, ingezeepte doek onmiddellijk
gevolgd door een schone, droge doek om
strepen te voorkomen.
Vergeet niet dat de topplaat en de gepolijste
deksels bekrast worden als u er pannen of ander
gerei overheen trekt.
Om de emaillen oppervlakken van de oven helder en
schoon te houden is een dagelijkse wrijfbeurt met een
vochtige, ingezeepte doek onmiddellijk gevolgd door een
schone, droge doek om strepen te voorkomen al wat
nodig is. AGA E-doeken zijn hier uitstekend voor.
Gietijzeren ovens en kookplaten
Ovens - zijn gemaakt van gietijzer en houden zichzelf
schoon. Ze zijn ontzettend duurzaam, maar zullen gaan
roesten als er vocht in blijft zitten. Vergeet daarom niet
om na het reinigen de ovens aan te zetten om ze te
drogen.
Het periodiek opwarmen van de ovens zal helpen bij
het wegbranden van kookresten om zo reiniging van de
ovens te vergemakkelijken.
Om de ovens in te branden, wordt een lichte plantaardige
spuitolie aanbevolen (maïsolie is het beste). Eventuele
hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd met de
meegeleverde draadborstel.
Kookplaten - zijn gemaakt van gietijzer en gemakkelijk
te verzorgen. Regelmatig onderhoud garandeert een
lange levensduur. Ze zullen gaan roesten als er vocht op
blijft zitten.
Mochten de kookplaten vies worden, gebruik dan
een spons, doek, schuursponsje of draadborstel om
ingebrande resten te verwijderen.
Spoel schoonmaakmiddelen goed af.
Vergeet niet om de kookplaat een paar minuten aan te
zetten om hem na het reinigen te laten drogen. Breng zo
nu en dan een dun laagje plantaardige olie (maïsolie is
het beste) aan op de koude kookplaat.
Deksels en ovendeur/dekselbekleding
De bovenzijden van de geïsoleerde afdekkingen
(deksels) - zijn van roestvrij staal en kunnen met een
vochtige doek worden afgeveegd en opgepoetst - AGA
E-doeken zijn hier uitstekend voor geschikt want ze zijn
pluisvrij en milieuvriendelijk. AGA Stainless Steel en
Chrome Cleaner worden aanbevolen om de geïsoleerde
deksel schoon en glimmend te houden. kunt ze bij uw
lokale AGA-specialist kopen.
Bekleding van de geïsoleerde deksels (binnenzijde) -
het gebruik van een AGA-spatscherm wordt aanbevolen
om de bekleding vrij van vetspetters te houden
(verkrijgbaar bij uw AGA-specialist of online bij www.
agacookshop.co.uk).
Als de bekleding vlekken heeft, kunnen deze het beste
worden verwijderd als de kookplaat koud is. De bekleding
mag met warm zeepwater en/of een crème worden
WAARSCHUWING: TOEGANKELIJK ONDERDELEN KUNNEN HEET WORDEN TIJDENS HET GEBRUIK.
OM BRANDWONDEN TE VERMIJDEN MOETEN KINDEREN UIT DE BUURT WORDEN GEHOUDEN.
19
schoongemaakt. Bij ernstige vlekken kan een met zeep
doordrenkt blokje worden gebruikt; dit moet in een
draaiende beweging worden gedaan.
De eerste keren dat u een met zeep doordrenkt blokje
gebruikt, zult u zien dat er kringen achterblijven, maar
deze worden minder en het oppervlak van de bekleding
wordt na ieder gebruik glimmender. Gebruik niet te veel
water en zorg ervoor dat de bekleding droog is voordat u
de deksel dicht doet.
Bekleding van de ovendeur - de bekleding mag met
warm zeepwater, een crème of een met zeep doordrenkt
blokje worden schoongemaakt. Om de bekleding grondig
te reinigen, plaatst u een handdoek op het werkoppervlak
en tilt u voorzichtig de ovendeuren eruit (deuren zijn
zwaar). Leg ze met het email naar beneden op de
handdoeken. Verwijder hardnekkige vlekken met een met
zeep doordrenkt blokje. Maak ze droog voordat u ze weer
aan de scharnieren hangt.
WAARSCHUWING: TOEGANKELIJK ONDERDELEN KUNNEN HEET WORDEN TIJDENS HET GEBRUIK.
OM BRANDWONDEN TE VERMIJDEN MOETEN KINDEREN UIT DE BUURT WORDEN GEHOUDEN.
20
9. Installatie-instructies
LEES DEZE INSTRUCTIES VOORDAT U DIT APPARAAT GEBRUIKT EN BEWAAR OP EEN VEILIGE PLEK OM
ZE LATER TE KUNNEN RAADPLEGEN.
LET OP: DIT TOESTEL IS ZWAAR, DE JUISTE APPARATUUR EN VOLDOENDE MANKRACHT MOETEN
WORDEN GEBRUIKT BIJ HET VERPLAATSEN OM SCHADE AAN HET APPARAAT OF DE VLOER TE
VOORKOMEN.
Onthoud dat u bij het vervangen van onderdelen van dit apparaat uitsluitend reserveonderdelen gebruikt
waarvan u zeker weet dat ze aan de veiligheid- en prestatiespecicatie voldoen die wij eisen.
Gebruik GEEN herstelde of kopieonderdelen die niet duidelijk door AGA zijn geautoriseerd.
21
Gezondheid en veiligheid
Bescherming van de consument
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de
vereiste veiligheidsnormen te voldoen wanneer ze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
BELANGRIJK: lees de begeleidende garantie.
Iedere wijziging die niet door AGA is goedgekeurd, kan
goedkeuring van het apparaat en de garantie ongeldig
maken en kan van invloed zijn op uw statutaire rechten.
Inhetbelangvanveiligheidenefciëntgebruikwordt
u verzocht het volgende te lezen voordat u uw nieuwe
AGA-apparaat gebruikt.
Installatie-
DIT APPARAAT MAG UITSLUITEND GEÏNSTALLEERD
WORDEN DOOR PERSONEN DIE GECERTIFICEERD
ZIJN VOLGENS LOKALE VOORSCHRIFTEN.
Deze AGA-fornuizen zijn uitsluitend geschikt voor
Aardgas en Propaan, en kunnen niet met ander gas
worden gebruikt.
BELANGRIJK: Raadpleeg het typeplaatje dat
zich bevindt achter de plintafdekking.
Installatie moet voldoen aan de Lokale en Nationale
Bedradingsvoorschriftenendooreengekwaliceerde
monteur worden uitgevoerd.
In uw eigen belang en uit veiligheidsoverwegingen
teneinde de wetgeving na te leven, moet alle
gasapparatuur door een vakbekwaam persoon worden
geïnstalleerd in overeenstemming met de van toepassing
zijnde voorschriften. Het niet goed installeren van de
apparatuur kan tot rechtsvervolging leiden.
Controleer als u klaar bent de gasinstallatie op dichtheid.
Locatie
De gekozen locatie voor het apparaat moet
voldoende ruimte voor een goede rookafvoer, zie
‘Rookkanaalsysteem’, en voldoende luchttoevoer hebben.
De locatie moet ook voldoende ruimte bieden voor
onderhoud aan en luchtcirculatie rondom het fornuis.
10. Installatie Introductie
Leveringseisen
De AGA DC3 arriveert op 1 pallet
De AGA DC5 (Hotcupboard optie) arriveert op 2
pallets.
Er moet toegang zijn tot de keuken om een afmeting van
1005 mm x 740 mm te hanteren. Een houten model (op
wieltjes) met afmetingen van 1005 mm x 740 mm zou
gebruikt kunnen worden om te controleren of het gehele
AGA Dual Control-apparaat door alle delen en deuren
van de locatie past op weg naar de installatie-positie in
de keuken. Er moet ook rekening mee worden gehouden
dat de hoogte van het apparaat 960 mm van de pallet af
en 1100 mm op de pallet is, hoge obstakels/restricties
moeten dus niet over het hoofd worden gezien.
Als dit (wieltjes)model op de locatie en door deuren
gehanteerd kan worden en in positie kan worden
gebracht, dan kan de AGA worden geïnstalleerd zoals
bedoeld zonder extra werk.
22
Afstanden aan de zijkant
Een ruimte van 3 mm is nodig tussen elke zijde van de
bovenste plaat van het fornuis en de werkbladen ernaast,
die eventueel geplaatst worden. Zo kan de bovenste plaat
veilig worden weggehaald, mocht dat op een later tijdstip
nodig zijn.
Daar waar fornuizen tegen zijmuren worden geplaatst,
is een afstand van 116 mm nodig aan de rechter -en
linkerzijde voor toegang tot de ovendeuren.
Als de AGA in een stenen uitsparing geplaatst moet
worden, moet de afstand met ten minste 10 mm worden
vergroot voor het geval muren niet helemaal recht zijn.
Daarnaast moet er een minimaal 1000 mm vrij zijn aan
de voorzijde van het fornuis zodat er onderhoud op kan
worden uitgevoerd.
Het is van essentieel belang dat de basis of haard waarop
zowel het fornuis als de module komen te staan waterpas
zijn en het totale gewicht van beide units kunnen dragen.
De afdekking van de voorplint kan worden verwijderd en
er mogen geen vloertegels voor liggen. Indien nodig moet
het fornuis met de dikte van de tegels worden verhoogd
zodat de plint verwijderd kan worden.
Tegels
Wanneer het fornuis in een te betegelen uitsparing of
muur komt te staan, mogen de tegels in geen enkel geval
de topplaat van het fornuis overlappen. Er moet toegang
tot de topplaat zijn, zodat deze verwijderd kan worden
voor onderhoud op een later tijdstip.
Tussen de achterzijde van de topplaat en de muur achter
het apparaat moet ten minste 10 mm zitten.
11. Locatie
Raadpleeg Fig. 11.1
Het verdient aanbeveling om zacht vloermateriaal,
waarop de AGA wordt geïnstalleerd, te verwijderen.
De vrijstaande elektrische AGA-module wordt af-fabriek in
een volledig gemonteerde en geteste toestand geleverd.
De ventilatieopeningen achter in de topplaat (of mantel)
mogen niet zijn afgedekt.
OPMERKING: het wordt aanbevolen de voedingskabel
van warme oppervlakken zoals warmwaterleidingen en
schoorsteenkanalen van ovens weg te leiden.
Denk in het belang van veiligheid goed na over de
bescherming van de elektrische kabel naar het fornuis.
Als een netsnoer is beschadigd, moet het door de
fabrikant, diens onderhoudsvertegenwoordiger
of vergelijkbaar gekwaliceerd personeel worden
vervangen om gevaren te voorkomen..
Dit apparaat is ontworpen voor de spanning die op
het typeplaatje staat vermeld. Dit vindt u achter de
plintafdekking.
Hoewel dit niet verplicht is, wordt aanbevolen een
individuele aardlekschakelaar in het voedingscircuit van
het fornuis te monteren om ongewenste uitschakeling te
voorkomen.
Er moet minimaal 1000 mm vrij zijn aan de voorzijde
van het fornuis, zodat er onderhoud aan kan worden
uitgevoerd.
INSTALLEER HET FORNUIS NIET ACHTER EEN
DECORATIEVE DEUR OM OVERVERHITTING TE
VOORKOMEN.
Vrije ruimte
Het complete fornuis wordt op de vloer geplaatst en
de ruimte waarin het apparaat komt te staan moet de
volgende afmetingen hebben:-
Een afstand van ten minste 60 mm is nodig boven de
verhoogde geïsoleerde handgreep.
Aangezien het apparaat altijd aan staat, moet u deze
BELANGRIJKE aanwijzingen goed lezen:
Brandbare muren
Huizen gemaakt van brandbare materialen (zoals
volledig-hout of lichte scheidingswanden en
gipsplaatwanden) vereisen speciale hitte-bescherming-
isolatie.
Onbrandbare wanden achter een fornuis moeten zijn
gemaakt met ten minste 25 mm dikke isolatieplaten
(Monolux of gelijkwaardig), tot aan het kookplaat
niveau.
OPMERKING: Zorg ervoor dat elektrische
bekabeling of plastic aansluiting niet in of op
de buitenzijde van de wand, achter of direct
boven het fornuis passeren.
Dit type materiaal kan voortijdig verouderen
bij een continue blootstelling aan een hogere
omgevingstemperatuur.
23
DESN 517057
Fig. 11.1
AGA DC3G (CONVENTIONEEL ROOKKANAAL)
A B C D E F G H J K L M N P
mm 987 951 913 680 1388 1095 1145 698 116 10 75 466 55 570
OPMERKING: Bij het opmeten voor de fornuisinstallatie moet bij de werkelijke afstand tot het apparaat zelf
bij bovengenoemde getallen in totaal 10 mm worden opgeteld. Dit biedt een veilige marge voor de natuurlijke
afmetingvariaties die bij grote gietstukken worden aangetroffen, met name de breedte in een uitsparing van het
apparaat kan van vitaal belang zijn.
GEWICHT VAN HET APPARAAT (zonder verpakking)
Model: AGA Dual Control (DC3G) - 452 kg
GASAANSLUITING - ALLEEN AGA DC3G
Rp1/4 (1/4” BSP MANNELIJK)
Specifications
Minimumafstand tot muur
Bovenaanzicht
VooraanzichtRechteraanzicht Linkeraanzicht
Rookleiding
gas
aansluiting
alleen
linkerzijde
Minimumafstand tot muur
24
OPMERKING: Bij het opmeten voor de fornuisinstallatie moet bij de werkelijke afstand tot het apparaat zelf
bij bovengenoemde getallen in totaal 10 mm worden opgeteld. Dit biedt een veilige marge voor de natuurlijke
afmetingvariaties die bij grote gietstukken worden aangetroffen, met name de breedte in een uitsparing van het
apparaat kan van vitaal belang zijn.itical.
GEWICHT VAN HET APPARAAT (zonder verpakking)
Model: AGA Dual Control (DC3) - 452kg
Hotcupboard - 110kg
AGA DC5G (CONVENTIONEEL ROOKKANAAL)
A B C D E F G H J K L M N P
mm 1478 951 913 680 1388 1095 1145 698 116 10 75 466 55 570
DESN 517058
Afb.11.2
Vooraanzicht
Rechteraanzicht
Elektriciteitsvoorziening
hotcupboard
Linkeraanzicht
Gas
aansluiting
alleen
linkerzijde
Rookleiding
Bovenaanzicht
Minimumafstand tot muur
25
Topplaat Aanpassing - AGA DC3
DESN 516751
Afb.11.3
OPMERKING: Over het algemeen moet aanpassing van de topplaat worden vermeden. Er kan minimaal gebruik van
de topplaatspanners worden gemaakt om de uitlijning van de topplaat te verbeteren.
26
AGA DC3G (CONVENTIONEEL ROOKKANAAL)
WAARSCHUWING: DIT APPARAAT MOET
GEAARD ZIJN.
Dit apparaat is ontworpen voor de spanning
die op het typeplaatje staat vermeld. Dit vindt u
achter de plintafdekking.
Als een netsnoer is beschadigd,
moet het door de fabrikant, diens
onderhoudsvertegenwoordiger of vergelijkbaar
gekwaliceerd personeel worden vervangen om
gevaren te voorkomen.
A 1PH 32 A 230V of 3PH 400V minimum 16A per fase ~
50 Hz versmolten voeding is nodig naast het apparaat.
Externe bedrading naar het apparaat moet met behulp
van het meegeleverde netsnoer worden geïnstalleerd, in
overeenstemming met de huidige eisen voor bedrading
en eventuele plaatselijke verordeningen die van
toepassing zijn. Als de kabel wordt ingekort, moeten
nieuwe ringen op de blootgelegde geleiders worden
geplaatst.
De aansluitmethode op het lichtnet moet volledige
elektrische isolatie van het apparaat faciliteren, door
middel van een veelpolige schakelaar, met een
contactscheiding van ten minste 3 mm op alle polen.
De isolator moet niet onmiddellijk boven het fornuis zitten,
maar moet op maximaal 2 meter van het apparaat staan.
De isolator mag van het aansluitingspunt verwijderd zijn.
Het aansluitpunt op het lichtnet moet toegankelijk zijn
binnen de gebieden in afbeelding Afb.12.1, Afb.12.2 voor
kabeldoorvoeropties.
Voor 2 of 3-fase-installaties moet een optionele adapterkit
worden aangeschaft (Onderdeelnummer AE4M231226).
12. Stroomvoorziening
AGA DC5G (CONVENTIONEEL ROOKKANAAL)
WAARSCHUWING: Dit apparaat moet geaard
zijn.
Voor bevestiging van de hotcupboard is een
onafhankelijke eenfasevoeding nodig.
Dit apparaat is ontworpen voor de spanning
die op de typeplaat staat. deze bevindt zich
op een uitschuifbak in de basisplaat van de
hotcupboard boven de plint.
Als een netsnoer is beschadigd,
moet het door de fabrikant, diens
onderhoudsvertegenwoordiger of vergelijkbaar
gekwaliceerd personeel worden vervangen om
gevaren te voorkomen.
A 1PH 32 A 230V of 3PH 400V minimum 16A per fase ~
50 Hz versmolten voeding is nodig naast het apparaat.
Externe bedrading naar het apparaat moet met behulp
van het meegeleverde netsnoer worden geïnstalleerd, in
overeenstemming met de huidige eisen voor bedrading
en eventuele plaatselijke verordeningen die van
toepassing zijn.
De aansluitmethode op het lichtnet moet volledige
elektrische isolatie van het apparaat faciliteren, door
middel van een veelpolige schakelaar, met een
contactscheiding van ten minste 3 mm op alle polen.
De isolator moet niet onmiddellijk boven het fornuis zitten,
maar moet op maximaal 2 meter van het apparaat staan.
Afb.12.3 en Afb.12.4.
27
HET AANSLUITINGSPUNT VAN HET LICHTMET MOET BINNEN DE AANGEGEVEN GEBIEDEN LIGGEN
Afb.12.1
DESN 516643
DESN 517059
Afb.12.2
LICHTNETKABEL GEVOERD
VANUIT LINKER -OF
RECHTERUITGANG
BEDIENINGSPANEEL VIA
LEIDING, AFHANKELIJK VAN DE
POSITIE VAN STOPCONTACT
Doorvoer netvoedingskabel
1.2 metre radius
1.5 metre radius
AGA DC3G
meter straal
meter straal
28
HET AANSLUITINGSPUNT VAN HET LICHTMET MOET BINNEN DE AANGEGEVEN GEBIEDEN LIGGEN
Afb.12.3
DESN 516644
DESN 517060
Afb.12.4
LICHTNETKABEL GEVOERD
VANUIT LINKER -OF
RECHTERUITGANG
BEDIENINGSPANEEL VIA
LEIDING, AFHANKELIJK VAN DE
POSITIE VAN STOPCONTACT
HOTCUPBOARD
STROOMVOORZIENING
2 meter straal
1.5 meter straal
Hotcupboard Cable
AGA DC3 Cable
AGA DC5G
1.2 meter straal
29
Rookkanaalsysteem
De volgende opmerkingen zijn als algemene richtlijn
bedoeld:-
De initiële lengte van het rookkanaal vanaf het
aansluitingsstuk van het apparaat moet ten minste 600
mm verticaal zijn.
De minimale lengte van het rookkanaal mag in ieder
geval niet korter dan 3 m zijn.
De dwarsdoorsnede van het rookkanaal voor het fornuis
mag niet kleiner zijn dan die voor de rookuitgang vanuit
het fornuis.
Als de rookleiding moet worden gebruikt moet deze een
interne diameter van ten minste 100 mm hebben.
Rookleidingen en hulpstukken moeten gemaakt zijn van
een van de volgende materialen:-
A. Cement
B. Aluminium of roestvrij staal
C. Gietijzer of koolstofstaal, bekleed met zuurbestendig
email
Als een schoorsteen wordt gebruikt, dan bij voorkeur een
die gemaakt is van of bekleed is met niet-ontvlambaar
poreus zuurbestendig materiaal. (Schoorstenen bekleed
met een aardewerken pijpen met zoutglazuur zijn
acceptabel als de pijpen voldoen aan de van kracht zijnde
voorschriften.) Een rookleiding die is gemaakt van een
van de hierboven bij (A) tot (C) genoemde materialen
moet de initiële verbinding met beklede schoorstenen zijn.
Als er een schoorsteen wordt gebruikt die niet gemaakt
is van of bekleed is met een niet-poreus zuurbestendig
materiaal, dan moet het worden bekleed met een
exibeleroestvrijstalenbinnenpijp.Deinternediameter
van deze binnenpijp mag niet kleiner zijn dan 100 mm.
Een rookleiding die is gemaakt van een van de hierboven
bij (A) tot (C) genoemde materialen moet de verbinding
vormen tussen de trekonderbreker en de binnenpijp.
Bij het installeren van een nieuw apparaat moet u er
zeker van zijn dat de bestaande binnenpijp veilig zal
werken gedurende de levensduur van het apparaat.
Dit is normaal gesproken 10-15 jaar. Bij het AGA Dual
Control - Gasfornuis moet er echter rekening mee worden
gehouden dat de levensduur van dit apparaat langer kan
zijn.
Installatie Leidingen
Installatie van de leidingen moeten worden uitgevoerd
in overeenstemming met de huidige Gasvoorschriften.
De leidingen van de meter naar het fornuis moeten de
correcte maat, fornuis aansluitgrootte van 15 mm Dia,
hebben.Naaoopmoetdegasinstallatiewordengetest
op dichtheid en ontlucht in overeenstemming met de
geldende voorschriften.
Luchttoevoer
Luchttoevoer keuken of interne ruimte
Als het apparaat in een keuken of interne ruimte wordt
geplaatst, dan is in deze keuken of interne ruimte
geen permanente ventilatie vereist. Er moet echter wel
rekening worden gehouden met andere apparatuur die
geïnstalleerd wordt.
30
13. Installatie Hotcupboard
OPMERKING De AGA DC5 hotcupboard moet met de
topplaat in een staande positie arriveren. Zo kan het
gehele apparaat op zijn plint worden geschoven wanneer
hij naast de AGA DC3 staat, zonder dat de topplaten
tegen elkaar aan komen. Vervolgens moet de topplaat
van de hotcupboard naar zijn correcte hoogte worden
gebracht nadat het apparaat op zijn uiteindelijke positie
staat.
1. Maak de hotcupboard van de plint los door de
twee schroeven en de beugel van de plint te halen
(Afb.13.1), schuif de hotcupboard naar voren en van
de achterste bevestigingsklem weg (Afb.13.2).
2. Plaats de plint naast de AGA Dual Control en
laat geen ruimte tussen beide plinten (Afb.13.3).
Controleer met een waterpas of het plintniveau
correct is en controleer ook of het hoogteverschil
tussen de plint van de hotcupboard en de plint van
Dual Control correct is (11 mm). Gebruik indien
nodig in elke hoek de vulstukken om de plint te
nivelleren.
3. Bevestig de plint van de hotcupboard met behulp
van de meegeleverde M6-schroeven en sluitringen
aan de plint van de AGA Dual Control (Afb.13.4).
Bevestig de blokkeerschroef en de steunschroef
aan de plint. Zorg er in deze fase voor dat de
steunschroef er niet aan de achterzijde van de plint
uitkomt. Zorg ervoor dat de blokkeerschroef in de
plint van de AGA DC3 zit maar niet helemaal is
vastgedraaid. Er moet een opening van ongeveer
3mm zijn tussen de plinten afgezien van de
voorzijde waar de opvulplaat van de hotcupboard de
plint van de AGA DC3 moet raken.
4. Leg een meetlat langs de voorzijde van de plint van
de AGA Dual Control en verzeker uzelf ervan dat de
voorzijde van beide plinten recht tegen de meetlat
aanliggen (Afb.13.5). Wanneer u tevreden bent
met de rechte positie van beide plinten, maakt u de
steunschroeven vast totdat ze net contact maken
met de plint van de AGA Dual Control. Nu kunnen de
blokkeerschroeven worden aangedraaid.
5. Nu kunnen de voorste beugels op hun plaats worden
gehaakt over de twee potmagneten. Dit zal beide
plinten aan elkaar vergrendelen (Afb.13.6).
6. Schuif de hotcupboard op de plint totdat de
achterste beugel helemaal in de achterzijde van de
gleuf van de basisgleuf zit (Afb.13.7). Zorg ervoor
dat het apparaat recht is uitgelijnd ten opzichte
van de plint. Ga dan verder met de voorste beugel
totdat deze in de gleuf aan de onderzijde van de
basisplaat past. Als u tevreden bent met de positie
van de voorste beugel, vergrendelt u deze door
beide M6-schroeven helemaal aan te draaien. Let
erop dat de elektriciteitskabel niet in contact met de
ventilatiebuis van de oven van de AGA DC3 komt.
7. De topplaat van de hotcupboard wordt 5 mm hoger
dan de topplaat van de AGA Dual Control geplaatst.
Dit om te voorkomen dat het email tijdens de
installatie beschadigd raakt. Laat de topplaat m.b.v.
spanners zakken (Afb.13.8 en Afb.13.9).
8. Laat de afstelmoeren van de topplaat voorzichtig
zakken met behulp van het afstelwerktuig totdat de
topplaat op de gewenste hoogte zit en zorg ervoor
dat hij waterpas is en net zo hoog is als de AGA
DC3 (Afb.13.9). Voor onderhoudsdoeleinden moet
de topplaat worden verwijderd door de regelaars
ongeveer 5 mm op te tillen. De topplaat kan nu
eenvoudig verwijderd worden zonder schade aan de
emaillen oppervlakken te veroorzaken. Wanneer u
de topplaat weghaalt, moet de schakelkabelset van
de hoofdkabelset zijn afgesloten, ter hoogte van het
verbindingspunt linksvoor van het apparaat, onder
het formex dekblad.
9. Monteer de klem van de handgreep over de
bevestigingsbouten op de topplaat. Maak hem op
zijnplaatsvastdoordexeerschroefaantedraaien
die het dichtst bij het apparaat zit (Afb.13.10).
10. Vervolgens dienen de handgreep, eindkappen en
handgreep te worden geassembleerd. Schuif de
handgreep door de handgreepklemmen.
11. Doe op 5 ovens de draadbout in de daarvoor
bestemde openingen aan één uiteinde van de
handgreep en doe de handgreep vervolgens door
de klem (zorg ervoor dat de draadbout van de
rechterkant van de handgreep van de hotcupboard
naar buiten steekt) en schroef beide handgrepen
aan elkaar (Afb.13.11).
12. Wanneer de handgreep recht gepositioneerd is,
maakt u de handgreep in zijn positie vast door
dexeerschroevenaandeonderzijdevanelke
handgreepbeugel aan te draaien.
13. Wanneer de handgrepen op hun plaats vast zitten,
plaatst u de eindkappen voor de handgrepen. De
eindkappen moeten voorzichtig op hun plek worden
gedrukt totdat ze gelijk zitten met de buitenkant
van elke klem (een klein likje smeermiddel zoals
afwasmiddel op de O-ringen van de eindkap kunnen
de plaatsing gemakkelijker maken.
14. Bevestig ten slotte de plintstrip aan de magneten
aan de voorzijde van de plint. Let erop dat bij 5
ovens de rechterkant van de module plintstrip tegen
de linkerzijde van de AGA Dual Control plintstrip
zit en er geen ruimte tussen zit. Zorg ervoor dat
de plint voorzijde centraal gelegen is en geen
overhang heeft bij de apparaten (Afb.13.12) Neem
de AGA Dual Control ingebruik, zoals vermeld in de
betreffende installatie-instructies en voer functionele
testen uit op elk van de kenmerken van de AGA Dual
Control.
31
Module
plinth base
3/8” (11mm) height
dierential
Afb.13.1
DESN 516448
DESN 516449
DESN 516276
Afb.13.2
Afb.13.3
hoogteverschil
Plintbasis
module
32
DESN 516550
DESN 516551
DESN 516553
Afb.13.4
Afb.13.5
Afb.13.6
GEBRUIK BIJ BEIDE PLINTEN MEETLATTEN OM ERVOOR TE ZORGEN DAT DE PLINTEN RECHT ZIJN
UITGELIJND
Haak de voorste bevestigingsbeugel op zijn
plaats om beide plinten aan elkaar vast te maken.
Blokkeerschroef
Steunschroef
33
Afb.13.7
Afb.13.8
Afb.13.9
DESN 516552
DESN 516554
DESN 516555
5mm
hoogteverschil
34
DESN 516883
DESN 516880
DESN 516879
Afb.13.10
Afb.13.11
Afb.13.12
35
Ingebruikname
DESN 517063
Afb.13.1
NG Brander
A. Gasovenventielkap
B. Bedieningsknop Gasovenventiel
C. Thermostaat-bedieningsknop
oven
D. Gaskraan
E. Inlaat Druk Testnippel
F. Brander Druk Testnippel
G. Kijkvenster
H. Veiligheidsthermostaat van het
rookkanaal
F
B
G
A
H
E
C
D
OFF
ON
DESN 517431
A. Gasovenventielkap
B. Bedieningsknop Gasovenventiel
C. Thermostaat-bedieningsknop
oven
D. Gaskraan
E. Inlaat Druk Testnippel
F. Brander Druk Testnippel
G. Kijkvenster
H. Veiligheidsthermostaat van het
rookkanaal
LPG Burner
Afb.13.2
Uit
OP
Uit
OP
36
Adviseer de gebruiker, dat voor een doorlopende,
efciënteenveiligebedieningvanditapparaathet
belangrijk is dat onderhoud regelmatig plaat vindt, zoals
aanbevolen door uw AGA-specialist.
Inlaat druktest (Afb.13.1 of Afb.13.2)
1. Schakel de Gasovenafsluiter (B) uit en schakel de
elektrische voeding van fornuis uit.
2. Verwijder de strip door de bedieningsknop
van de kookplaat eraf te trekken en vier
bevestigingsschroeven te verwijderen.
3. Verwijder de testnippelschroef voor de
gasinlaatdruk (E) en plaats een rubberen slang
over de nippel.
4. Zet de Gaskraan (D) open.
5. Sluit de slang aan op de manometer.
6. Volg paragrafen 1-4 van de “Aansteekprocedure”
on page 37, en controleer de inlaatdru.
7. Voor het Aardgasapparaat moet de druk 20mbar
bedragen.
8. Voor het LPG-apparaat moet de druk 37mbar voor
Propaan en 28-30mbar voor Butaan bedragen.
Branderdruk testen
(Afb.13.1 of Afb.13.2)
1. TSchakel de Gasovenafsluiter (B) uit en schakel de
elektrische voeding van fornuis uit.
2. Verwijder de strip door de bedieningsknop
van de kookplaat eraf te trekken en vier
bevestigingsschroeven te verwijderen.
3. Verwijder de testnippelschroef voor de
gasinlaatdruk (E) en plaats een rubberen slang
over de nippel.
4. Zet de Gaskraan (D) open.
5. Plaats de manometer slag aan de testnippel van
de Branderdruk (F).
6. Volg paragrafen 1-4 van de “Aansteekprocedure”
on page 37, en controleer de inlaatdru.
OPMERKING: De Branderdruk Aanpassingsschroef
Afb.13.3 bevindt zich achter de Gasovenafsluitkap (A).
7. Voor het Aardgasapparaat moet de druk 10mbar
bedragen.
8. Voor het LPG-apparaat moet de druk 32mbar voor
Propaan en 25mbar voor Butaan bedragen.
Adjustment Screw
Afb.13.3
Afstelschroef
37
Afb.13.4
Afb.13.5
Afb.13.6
Afb.13.7
Afb.13.8
LET OP: Zorg ervoor dat voor het aansteken
de Gasafsluitknop (B) in de OFF-stand staat
(Afb.13.4). Zorg er ook voor dat gastoevoer naar
het fornuis is ingeschakeld, en de gaskraan (D)
in de ON-stand staat (Afb.13.1 of Afb.13.2) En de
stroomtoevoer naar de AGA is ingeschakeld.
Aansteekprocedure
1. De gasstroom van de hoofdbrander wordt geregeld
met de bedieningsknop van de oventhermostaat
(C). Zorg er eerst voor dat beide knoppen volledig
rechtsom zijn gedraaid. Zet de gasbedieningsknop
(B) van de oven op de OFF-positie (UIT) en zet
de bedieningsknop van de oventhermostaat op de
minimale stand (dunne einde van de witte streep).
2. Draai de gasbedieningsknop van de oven (B)
een beetje linksom richting de ontstekingspositie (
) tot de stop wordt bereikt, druk in en houd 5
seconden ingedrukt (gas stroomt alleen naar de
vlamsupervisiebrander (Afb.13.5).
3. Blijf de Gasbedieningsknop (B) indrukken en draai
hem ondertussen verder linksom naar de positie (
) (Afb.13.6) (hiermee wordt de vonkontsteking
geactiveerd). Houd de knop 10 seconden lang
ingedrukt nadat de vlamsupervisiebrander is
ontstoken. (Als hij niet aangaat, moeten stap 2 en 3
worden herhaald, dit is te zien via het kijkvenster).
4. Laat bij ontbranding de knop los en draai hem
verder naar links, naar de ON-positie (AAN) (grote
vlamsymbool) ( ) (Afb.13.7). Hoofdbrander
gas stroomt volgens de thermostaat instelling
Gasbedieningsknop (B).
5. Draai de Oventhermostaatknop (C) rechtsom naar
de witte streep (positie Laag Vuur). Laat deze ten
minste 2 uur op laag vuur-positie staan (Afb.13.8).
OPMERKING: De positie ‘LAAG VUUR’ wordt bereikt
door de bedieningsknop voor de oventhermostaat (C)
langzaam naar de witte streep te draaien tot door het
kijkvenster (G) een KLEINE VLAM te zien is.
6. Na ten minste 2 uur draai de bedieningsknop
(C) tegen de klok in net in de groene streep voor
normale werking (Afb.13.9).
NOTE: Het duurt tot wel 24 uur voordat alle ovens
bedrijfstemperatuur hebben bereikt; het warmtelampje
van de oven kan hiervoor al groen zijn (raadpleeg page
7 met betrekking tot weergave van warmte). Als
de oventemperaturen eenmaal de bedrijfstemperatuur
hebbenbereikt,kanhetnodigzijnomjneafstellingenuit
te voeren met de ovenbedieningsknop om de gewenste
temperaturen te bereiken. Het wordt afgeraden om nog
verdere wijzigingen uit te voeren aan de bedieningsknop
als de gewenste temperatuur eenmaal is bereikt.
Als het fornuis koud wordt aangestoken, kan zich damp
Afb.13.9
Off position
Ignition position
Flame supervision
burner position
Main burner on
position
Normal running
Lowre
38
op het email vormen, wat moet worden afgeveegd om
vlekken te voorkomen.
ALS DE VLAM OM WAT VOOR REDEN DAN OOK
IS GEDOOFD, MOET U (MINIMAAL) DRIE MINUTEN
WACHTEN EN DE AANSTEEKPROCEDURE
HERHALEN.
Controleer voor de goedkeuring van
verbrandingsproducten Afb.13.10
Zorg dat alle deuren en ramen in de kamer gesloten zijn.
Een lekkage test moet worden uitgevoerd 10 minuten
nadat de de hoofdbrander naar het midden van de
groene streep is gedraaid. Volg hiervoor de onderstaande
instructies.
Door het houden van een rooklucifer, zodat de luciferkop
zich ongeveer 3 mm aan de binnenkant van de onderrand
van de trekonderbreker bevindt. Lekkage wordt
aangegeven doordat de rook uit de trekonderbreker wordt
verplaatst. Bij twijfel na nog eens 10 minuten herhalen.
Als een lek wordt waargenomen, kan het
zijn dat de schoorsteen niet in orde is. De
verbrandingsbeveiligingapparaat is in werking getreden
en de fout moet worden gecorrigeerd alvorens het
geïnstalleerde fornuis achter te laten. Het apparaat
worden ingedrukt voordat de AGA opnieuw kan worden
aangestoken.
Als zich in een ruimte nabij waar het apparaat
geïnstalleerd is een ventilator bevindt, of in een andere
ruimte in het gebouw, dan moet de test worden herhaald
met de ventilator aan en de tussendeuren geopend.
OPMERKING: Als de fout niet opgelost kan worden, moet
de gastoevoer naar het fornuis worden uitgeschakeld en
losgekoppeld en moet u een expert raadplegen
Om de brander te doven
1. Draai de ON/OFF gasbedieningsknop van de oven
rechtsom tot deze de stop ( ) positie bereikt.
2. Druk voorzichtig in en blijf rechtsom draaien van de (
) positie naar de OFF-positie (UIT) (Afb.13.4)
Als de brander voldoende is afgekoeld, kan de
aansteekprocedure worden herhaald.
Stroomuitval
In het geval van stroomuitval zullen de ovens van uw
apparaat blijven werken. De kookplaten werken niet,
maar zullen wel weer werken als de stroom weer is
ingeschakeld.
Afb.13.10
DESN 517111
39
14. Schakelschema AGA DC3G
L N E EU
L1 L2 G N America
A N E Australia NZ
AGA DC3 Gas Dual Cooker
CONVENTIONEEL ROOKKANAAL
Grijze kabel met markeringen
Wit
Wit
Rood
Rood
Bruin
Bruin
Bruin
Aarde / Aarde
Plaatselector
Paars
Paars
Grijs
Grijs
Sudderplek
Sudderplek
Hotspot
HotspotBeideUIT
Zwart
Zwart
Zwart
Zwart
Zwart
Blauw
Blauw
Blauw
Blauw
Oververhitting Lamellen
Grijze
Fiool
slangen
Groene
Fiool
slangen
40
15. Schakelschema AGA DC5G
b
bb
bb
k
bk
b
br
br
br
or
Elements
Control
Thermostat
Overheat
Thermostat
On/Off Switch
g
Neon
Indicator
100°C
NL E
Code Kleur
b
Bruin
br
Brown
bk
Zwart
or
Oranje
r
Rood
V
Paars
w
Wit
y
Geel
g
Groen
gr
Grijs
Oververhitting
Thermostaat
Controlethermostaat
Aan/Uit
Schakelaar
41
16. Technische Gegevens
BELANGRIJK! Raadpleeg het typeplaatje dat zich bevindt achter de plintafdekking.
Gasgroep
Aardgas
2H / 2E / 2E+
LPG
3+
LPG
3B/P
Gastype
G20 G30 Butaan G31 Propaan G30 G31
Maximale warmtetoevoer
2.0 kW 2.2 kW 2.1 kW 2.2 kW 1.9 kW
Thermostaat-bypass
70 65 65 65 65
Injector hoofdbrander
104 68 68 68 68
Gassupervisie
4212 4207 4207 4207 4207
Inlaatdruk
20 mbar 29 mbar 37 mbar 30 mbar 30 mbar
Branderdruk
10 mbar 25 mbar 32 mbar 25 mbar 26 mbar
42
17. Checklist
Overhandig deze instructies aan de gebruiker om te bewaren en vertel over de veilige bediening van het
apparaat.
Serienummer Aanvinkvakje
Controleer de instellingen voor de deksels van de kookplaat.
Controleer de dichtingsstroken van de oven, pas indien nodig de positie van de deur aan.
Dichtingsstroken van de bak- en sudderovens MOETEN een opening tussen de deurscharnieren
hebben. De roostoven is voorzien van een ononderbroken dichtingsstrook.
Zorg ervoor dat alle plastic folielagen van de binnenkant van de ovendeuren zijn verwijderd.
Verkrijg toegang to het bedieningspaneel en controleer de netspanning. VERWIJDER GEEN
elektrische panelen om toegang te krijgen tot het netsnoer. Metingen van de aansluitingspunten
kunnen worden uitgevoerd door kleine gaten in de afdekking.
Noteer de
spanning
1PH 3PH 3PH 3PH
L1
L2 L3
Zorg ervoor dat de routering van de ventilatieleiding voldoet aan de instructies voor installatie.
Noteer de routering.
Zet alle kookzones aan. Raadpleeg de aansteekprocedure voor de ovenbrander.
Controleer de temperaturen van de kookplaat na (ca.) 1 uur.
1. Hete plaat (330 - 380°C)
2. Sudderplaat (200 - 250°C)
Controleer of de vlam van de ovenbrander stabiel is
Doorloop de gebruiksaanwijzing van het apparaat met de klant, geef beste praktijken over
ovenonderhoud, energieverbruik, reiniging van email (vlekken van overgekookt groentewater op email
enz.)
Handtekening van onderhoudstechnicus ..................................................................... Datum ...............................
43
In het geval uw apparaat onderhoud behoeft, bel
dan met AGA service of neem contact op met uw
erkende distributeur.
Uw fornuis mag alleen door een gekwalificeerde
monteur van een erkende distributeur worden
onderhouden.
Breng GEEN wijzigingen aan het fornuis aan.
Reserveonderdelen
Voor blijvende optimale en veilige prestaties adviseren wij
dat uitsluitend originele AGA-reserveonderdelen worden
gebruikt. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste grote
onderdelendistributeurs, waaronder wij zelf.
18. Onderhoud
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47

AGA DC3 & DC5 Gebruikershandleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Gebruikershandleiding