electrolux 23
Rood, bloedend vlees begint u te bakken
met een constante hitte om vorvolgens de
temperatuur te verminderen om het
binnenste van het vlees te braden. De
temperatuur van het braden van wit vlees
kan gematigd blijven van het begin tot het
einde.
Het verloop van het braden kan u nagaan
door met een vork op het vlees te
drukken. Indien het vlees niet meteen
meegeeft is het licht doorbakken (à point).
Op het einde van het braden raden we u
aan een kwartier te wachten vooraleer het
te versnijden. Zo verliest het niet teveel
vocht.
U kan de dienborden warm houden in de
oven. U moet die wel op de minimale
temperatuur houden.
Opgepast!
Geen kookgerei zoals braadschaal of
bakblik op de ovenbodem plaatsen.
Bodem evenmin bedekken met alu-
minium-folie. Door het bedekken van de
bodem kan warmtestuwing optreden,
waardoor het bak-of braadresultaat na-
delig beïnvloed wordt en eventueel
schade aan het email op kan treden.
Het bakken van vis
Vis van kleine omvang bakt u van het
begin tot het einde aan een hoge tempe-
ratuur. Bij middelgrote vis begint u met
een hoge temperatuur om zo langzaam
de temperatuur te verminderen. Grote vis
bakt u van het begin tot het einde aan
een gematigde temperatuur.
U kan het verloop van het bakken
controleren door voorzichtig met een
mes of een vork een stukje van de buik
op te heffen; het vlees moet gelijkmatig
wit en ondoorschijnend zijn. Dit geldt ui-
teraard niet voor zalm, forel en gelijk-
aardige soorten.
Volg in elk geval steeds de aanwijzin-Volg in elk geval steeds de aanwijzin-
Volg in elk geval steeds de aanwijzin-Volg in elk geval steeds de aanwijzin-
Volg in elk geval steeds de aanwijzin-
gen van de recepten.gen van de recepten.
gen van de recepten.gen van de recepten.
gen van de recepten.
Bakken met de grill
Met de grill kan u vooral rood vlees
stukken (maar niet te groot) vlees van
verschillende grootte bakken; gevogelte
snijdt u best in twee en drukt u plat en
verder zijn ook vis, bepaalde groenten
(by, courgettes, aubergines, tomaat,
enz.), en vlees-, vis- of
zeevruchtenbrochetten geschikt voor de
grill.
Vlees en vis voor de grill oliet u vooraf
in en legt u op het rooster; zout het vlees
op het einde van het braden; vis daaren-
tegen zout u best aan de binnenkant vóór
het bakken; het rooster plaatst u naar
wens zo dicht mogelijk of zo ver mogelijk
van het grillelement om het bakken te
doseren zodat het oppervlak niet ver-
brandt en het binnenste gedeelte niet
rauw blijft. Giet telkens 1 of 2 glazen wa-
ter op de vetvanger om rookvorming te
vermijden door het druppen van jus en
vet op de warme plaat. U kan de grill ook
gebruiken om te gratineren, brood te
toasten of knapperig te maken en be-
paalde vruchten zoals bananen, halve
pompelmoezen, stukken ananas, appels,
enz. te grillen. Dit fruit mag u echter niet
te dicht bij het grillelement plaatsen.
Bereidingstijden
De bereidingstijden kunnen varieren
volgens de aard van de spijzen, hun ho-
mogeniteit en hun volume.
Men raadt aan om in het begin te wa-
ken en de resultaten na te gaan om, wan-
neer U dezelfde gerechten klaarmaakt in
dezelfde condities, gelijkaardige resulta-
ten te bekomen.
Ter informatie geven we U een tabel
met de tijden en relatieve temperaturen
voor het bereiden in de oven en met de
grill.
De ervaring zal U vervolgens even-
tuele aanpassingen suggereren aan de
vermelde waarden in de tabel.