Electrolux EKC60351 Handleiding

Type
Handleiding
Elektrisch fornuis
Electric cooker
EKC 60351
HANDLEIDING
USER MANUAL
BE
2 electrolux
electrolux 3
Welkom in de wereld van Electrolux!
Gefeliciteerd, u hebt gekozen voor een eersteklas product van Electrolux. U zult
hier jarenlang plezier aan beleven.
Het is de ambitie van Electrolux om het huishouden voor u gemakkelijker te
maken door middel van een breed assortiment kwaliteitsapparatuur.
U vindt enkele voorbeelden hiervan op de voorzijde van deze gebruiksaanwij-
zing.
Neem de tijd om deze gebruiksaanwijzing te bestuderen zodat u kunt profite-
ren van de voordelen van uw nieuwe apparaat. Wij beloven u een superieure
gebruikerservaring en dus meer gemoedsrust.
Veel succes!
4 electrolux
Oderstaande symbolen vindt u in de tekst en hebben de voldende betekenis:
Aanwijzingen m.b.t. de veiligheid
Aanwijzingen m.b.t. het gebruik
Adviezen en tips
Informatie m.b.t. het milieu
)
Over deze gebruiksanwijzing
Dit Toestel voldoet aan de EEG-richtlijn:
73/23 - 90/683 (lage spanning);
89/336(elektromagnetische vereinigbaarheid);
93/68 (algemene richtlijn); en de daarop volgende wijzigingen.
Waarschuwingen en adviezen ........................................................................... 5
Bedienigspaneel ................................................................................................ 8
Vitrokeramische Kookplat .................................................................................. 9
Praktische tips................................................................................................. 10
Elektrische oven .............................................................................................. 12
Elektronische klok ........................................................................................... 14
Enkele tips bij het gebruik van de oven ............................................................ 19
Adviestabel voor bakken en braden ................................................................. 23
Onderhoud...................................................................................................... 25
Wan te doen indien ......................................................................................... 27
Service en onderdelen ..................................................................................... 31
Garantie/serviceafdeling .................................................................................. 32
Europese Garantie........................................................................................... 34
Algemene Waarschuwingen en adviezen
Aanwijzingen voor de Installateur
Technische Gegevens ..................................................................................... 28
Instructies voor de installateur ......................................................................... 29
Elektrische Aaansluiting ................................................................................... 30
Inhoud
electrolux 5
Installatie
z De installatie moet gedaan worden
door bevoegde en gekwalificeerde
installateurs, volgens de normen van
kracht.
z Elke eventuele modificatie aan de
electrische huisopstelling die nodig
mocht zijn om de apparatuur te kun-
nen installeren, mag enkel gedaan
worden door bevoegd personeel.
z Het is gevaarlijk om de kenmerken
van deze apparatuur te veranderen
of te willen veranderen.
z In geval van twijfel, vraag raad aan de
installateur.
z Het apparaat moet op de vloer wor-
den geplaatst; het mag niet op een
voetstuk worden gezet.
Veiligheid van kinderen
z Deze apparatuur is ontworpen om ge-
bruikt te worden door volwassenen.
Opgelet dat de kinderen zich niet nade-
ren met de bedoeling om er te spelen.
z Let op de kinderen geheel gedu-
rende het gebruik dat ze de opper-
vlakken niet aanraken en dat ze niet
dicht bij de apparatuur staan tijdens
het gebruik of tijdens het afkoelen.
z Dit apparaat mag niet gebruikt wor-
den door kinderen of andere perso-
nen wiens lichamelijke, motorische of
geestelijke gesteldheid of gebrek aan
ervaring en kennis die daardoor het
apparaat niet kunnen gebruiken zon-
der supervisie of instructies van een
verantwoordelijk persoon om zeker
te zijn van dat het apparaat veilig kan
worden gebruikt.
Tijdens het gebruik
z Onstabiele of vervormde kook-
pannen mogen niet op de gaspitten
of op de platen gezet worden om
ongelukken van omslaan of overlo-
pen te voorkomen.
z Bewaak aandachtig het koken met
olien en vetten.
z De apparatuur blijft lang warm na het
afzetten.
z Tijdens het gebruik wordt het
toestel heet. Wees voorzichtig
om aanraking van de verwar-
mingselementen binnenin de
oven te voorkomen.
z Controleer steeds dat de bediening-
stoetsen in de positie « » of «0»
staan, wanneer de apparatuur niet in
functie is.
z Plaats steeds de druippan wanneer
U de gril gebruikt of wanneer U het
vlees op het grilrooster legt.
z Giet een beetje water in de druippan
om het aanbranden van de vetten te
voorkomen, en zo slechte geuren te
vermijden.
z Gebruik steeds keukenhandschoe-
nen om de gerechten uit de oven te
nemen.
z De accessoires worden, vooraleer ze
voor de eerste keer te gebruiken,
schoongemaakt.
z Opgepast wanneer U schoonmaak-
producten gebruikt in spray : richt
nooit de spray op de weerstand en
de thermostatische bol.
Deze waarschuwingen zijn opgesteld voor uw veiligheid en de veiligheid
van derden. Wij verzoeken u deze aandachtig te lezen vooraleer het
apparaat te installeren en te gebruiken.
Waarschuwingen en adviezen
NEDERLANDSNEDERLANDS
NEDERLANDSNEDERLANDS
NEDERLANDS
6 electrolux
z Indien, gedurende het inzetten of uit-
nemen van gerechten uit de oven, er
aanzienlijke hoeveelheden olie, saus,
ecc. achteraan in de oven moesten
vallen, maak dan eerst schoon voor-
aleer het koken te beginnen om on-
aangename rook en ook mogelijk
branden van deze stoffen te voorko-
men.
z Verzeker U ervan dat er een lucht-
circulatie rond de apparatuur is.
z Een schaarse ventilatie brengt een
gebrek aan zuurstof voort.
z Om hygienische- en veiligheids-
redenen moet deze apparatuur altijd
proper gehouden worden.
z Vormingen van vetten of andere spij-
zen kunnen branden veroorzaken.
z Dit product is gemaakt voor het ko-
ken van eetwaren en mag niet ge-
bruikt worden voor andere doelein-
den.
z De ovenwanden niet bekleden met
alluminiumfolie, vooral niet de achter-
ste wand.
z De apparatuur is zwaar, verzet haar
met voorzichtigheid.
z Gebruik nooit ruwe schuurmiddelen
of een scherpe metalen krabber om
het glas van de ovendeur schoon te
maken omdat deze krassen in het
oppervlak en daarmee barsten in het
glas kunnen veroorzaken.
z Voor het onderhoud of de
schoonmaak eerst de apparatuur
uitschakelen en laten afkoelen.
z Verlaag steeds de vlam of ontdoof
ze, vooraleer de kookpannen weg te
nemen.
z Verzeker U ervan of de roosters van
het fornuis juist geplaatst worden (zie
instructies).
z Enkel vuurvaste borden mogen in de
schuif onder de oven geplaatst wor-
den. Er geen ontvlambare stoffen in-
zetten.
Service
z Voor eventuele tussenkomst richt U
zich tot een geautoriseerde Tech-
nisch Hulpdienst om originele
wisselstukken te bekomen.
InfoInformatie m.b.t. het
milieu
z Houd bij het weggooien van de ver-
pakking rekening met de veiligheid
en het milieu.
z Als u een oud apparaat afdankt,
maak het dan onbruikbaar door het
aansluitsnoer af te snijden.
Het symbool op het product
of op de verpakking wijst erop dat dit
product niet als huishoudafval mag wor-
den behandeld. Het moet echter naar
een plaats worden gebracht waar elek-
trische en elektronische apparatuur
wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat
dit product op de correcte manier wordt
verwijderd, voorkomt u mogelijk voor
mens en milieu negatieve gevolgen die
zich zouden kunnen voordoen in geval
van verkeerde afvalbehandeling. Voor
meer details in verband met het recyclen
van dit product, neemt u het best con-
tact op met de gemeentelijke instanties,
het bedrijf of de dienst belast met de
verwijdering van huishoudafval of de
winkel waar u het product hebt ge-
kocht.
electrolux 7
FABRIK ANT :
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.P.A.
V.le Bologna, 298
47100 FORLI' (Italie)
Het is heel belangrijk dat dit instructieboekje, voor eender welke
toekomstige raadpleging, samen met de apparatuur bewaard wordt. Indien
de apparatuur verkocht moest worden, of overgedragen aan een andere
persoon, verzeker U ervan, dat het boekje samen geleverd wordt, zodat de
nieuwe gebruiker op de hoogte kan gesteld worden van het functioneren
van het apparaat en van de relatieve waarschuwingen.
Deze instructies gelden enkel voor de landen waarvan het
identificatiesymbool is aangebracht op het titelblad van het instructieboekje
en het apparaat zelf.
8 electrolux
Onderdelen
Bakplaat
Rooster
1. Bedieningsknop kookplaat/ zone
linksvoor
2. Bedieningsknop kookplaat/ zone
linksachter
3. Bedieningsknop kookplaat/ zone
rechtsachter
4. Bedieningsknop kookplaat/ zone
rechtsvoor
Ovenruimte
Verlichtingslampje
Vangschaal
Bedienigspaneel
Grill-element
Cirkulatieventilator
5. Elektronische klok
6. Oven-funktieschakelaar
7. Oven-kontrolelampje
8. Thermostaat kontrolelampje
9. Bedieningsknop oventhermostaat
6
5
432
9
8
7
1
electrolux 9
Ingebouwde kookplaten
Op het bedienigspaneel zijn knop-
pen ingebouwd die de vier kookplaten
doen werken.
A) Het gaat om een knop met 7 posi-
ties: 0 = uit, terwijl de posities van 1
tot 3 de capaciteitshoogten aange-
ven tot het maximum.
B) Kookplateau met dubbel circuit: dit
kookplateau heeft twee verwarmings-
elementen.
- Om het kleinere kookoppervlak aan
te zetten, draait u de overeenkom-
stige bedieningsknop op de ge-
wenste warmtestand, tussen 1 en 3.
- Om beide verwarmingselementen
aan te zetten, draait u de bedienings-
knop op de hoogste stand (3) en ver-
volgens nog iets verder, tot hij bijna
op “0” staat. U hoort dan een klik,
waarbij het grotere kookoppervlak
aangezet wordt. Draai de knop
daarna terug tot hij op de gewenste
stand staat. De twee verwarmings-
elementen werken nu gelijktijdig, zo-
dat er een groter vermogen wordt
geleverd dan bij een normaal kook-
oppervlak.
Vitrokeramische Kookplat
10 electrolux
Praktische tips
Verklikkerlampje
De vitrokeramische kookplat is
uitgerust met een verklikkerampje dat
aangeeft waneer het kookvlak van de
plaat zeer warm is. Zij waarschuwt de
gebruiker het kookvlak niet aan te raken,
om brandwonden te vermijden.
Dit verklikkerlampje gaat branden
enkele minuten nadat de kookplat is
aangezet en blijft branden gedurenge de
normale werking om de gebriuker er
De vitrokeramisceh kookplat is be-
stand tegen temperatuurschommelin-
gen en is ongevoelig voor zowel koude
als warmte. Daarnaast is ze uiterst
schokbestending. Echter, elk voorwerp,
zelfs al is het zeer klein, met een scher-
pe punt (bijvoorbeeld een mespunt) kan
onherstelbare schade toebrengen aan
het kookvlak van der plat en de goede
werking ervan in het gedrang brengen.
Voor u de kkokplaat voor het eerst
gebruikt, moet u het vitrokeramische
oppervlak zorgvuldig afwassen met een
niet-bijtend product. Droog de plaat
goed af en laat ze ongeveer 10 minuten
of de maximunstand werken.
Wanner de vitrokeramische kook-
plaat voor het eerst wordt ingeschakeld,
zal ze een brandgeur of eeredre onaan-
gename geur afgeven: dit is absoluut
normaal. De guer komt voort van de ver-
damping van smeersvetresten gebriukt
tijdens de fabricatie en van de
afdichtingen die tihdens de montage van
het toetsel zijn aangebracht. Deuze geur
verdwijnt na zekere tijd.
attent op te maken dat her kookvlak van
de vitrokeramisceh plaat nog warm is,
zelfs nadat ze is uitgezet.
Het verklikkerlampje gaat pas
definitief uit van zodra de
vitrokeramische kookplat een veilige
temperatuur heeft bereikt (lauw
kookvlak) van ongeveer 50°C. De
gebriuker kan nu met gerust gemoed
het apparaat reinigen.
electrolux 11
JA
NEEN NEEN
Kookpannen
Houdt U er rekening mee, dat een
brede kookpan een groter warmte-
oppervlak heeft, en daarom sneller
kookt dan een kleinere.
Gebruik altijd kookpannen van aan-
gepaste grootte aan hetgeen U moet
koken. Let U er vooral op dat de kook-
pannen niet te klein zijn voor het koken
van vloeistoffen. Deze zouden gemakke-
lijk kunnen overlopen.
En dat de kookpannen bovendien
niet te groot zijn voor voedsel voor de
snelkook; op de bodem die dan leeg
blijft, zouden de vetten en de sausen
gemakkelijk kunnen verbranden.
Voor de nagerechten gebruikt U be-
ter vaste vormen in metaal.
Een vorm die men kan openen, laat
het vruchtensap of de suiker door, de-
welke dan op de bodem van de oven
kristaliseren en moeilijk weg te nemen zijn.
Vermijd om in de oven steelpannen
te zetten met plastieke handvaten, om-
dat deze niet altijd weerstaan aan de
warmte.
De te gebruiken pannen voor kook-
bladen met vaste platen moeten de vol-
gende kenmerken hebben:
- geschikt zijn voor intensief gebruik.
- ze moeten zich perfekt aanpassen
aan de verwarmingszone oftewel een
beetje groter zijn om een doeltreffend
gebruik van het apparaat te garande-
ren, en NOOIT kleiner.
- ze moeten een vlakke basis hebben
om een goed kontakt met de plaat te
garanderen.
Dit is vooral belangrijk als men pan-
nen om te frituren met hoge temperatu-
ren gebruikt oftewel snelkookpannen.
Controleer of de maten van de pan-
nen groot genoeg zijn om te voorkomen
dat de spetters op de platen vallen.
De platen nooit aan laten als er geen
pannen op staan of als deze laatste leeg
zijn.
Bewaak aandachtig het koken met
olieën en vetten.
Wanneer u bij het koken vetten
of olie gebruikt moet u steeds
goed toekijken, want deze
vetstoffen kunnen bij
opwarming vuur vatten.
Als u krassen of scheurenAls u krassen of scheuren
Als u krassen of scheurenAls u krassen of scheuren
Als u krassen of scheuren
opmerkt, maak het apparaat danopmerkt, maak het apparaat dan
opmerkt, maak het apparaat danopmerkt, maak het apparaat dan
opmerkt, maak het apparaat dan
spanningsloos om het risico vanspanningsloos om het risico van
spanningsloos om het risico vanspanningsloos om het risico van
spanningsloos om het risico van
een elektrische schok teeen elektrische schok te
een elektrische schok teeen elektrische schok te
een elektrische schok te
vermijden en neem contact opvermijden en neem contact op
vermijden en neem contact opvermijden en neem contact op
vermijden en neem contact op
met Service Force Centre.met Service Force Centre.
met Service Force Centre.met Service Force Centre.
met Service Force Centre.
12 electrolux
Bakwijzeknop en
thermostaatregelknop
Deze beide knoppen laten u toe de
bakwijze (keuze van het verwarmings-
element) en de temperatuur te kiezen
afhankelijk van de eisen van het recept.
Het ovenlampje blijft branden onge-
acht de stand van de knop.
Betekenis van de symbolen
verwarming boven en onderaan
verwarming onderaan
verwarming boven
grill
hetelucht-systeem
ontdooien
Conventioneel bakken
en braden
Draai de knop zo dat hij op de stand
komt te staan en stel de thermostaat-
knop af op de gewenste temperatuur.
Als U wenst de verwarming te verande-
ren, d.w.z. meer warmte van onder of
meer warmte van boven, dient U de toets
te draaien tot aan de symbolen (warm
onder) of (warm boven).
Bakken met de grill
Draai de knop zo dat hij op de stand
komt te staan en stel de thermostaat-
knop af op de gewenste temperatuur.
Elektrische oven
electrolux 13
Om elke oververhitting tijdens
het gebruik van de oven of de
grill te vermijden, laat u steeds
het deksel van het fornuis
openstaan.
Hetelucht-systeem
Draai de knop zo dat hij op de stand
komt te staan en stel de thermostaat-
knop af op de gewenste temperatuur.
Ontdooien
Draai de knop zo dat hij op de stand
komt te staan. Wanneer u de oven voor
de ontdooifunctie gebruikt, blaast de
elektrische ventilator koude lucht door de
oven. Dit zorgt ervoor dat het diep-
gevroren voedsel ontdooit. Wanneer de
bakwijzeknop op stand staat, stelt u
de thermostaatknop af op stand .
Kontrolelampje
Dit lampje brandt zodra de oven/
kookplat in gebruik is.
Verklikkerlichtje oven-
thermostaat
Dit lichtje gaat uit wanneer de oven
de ingestelde temperatuur bereikt en zal
telkens opnieuw gaan branden wanneer
de thermostaat in werking treedt om de
temperatuur zelf te regelen.
De beveiligingsthermostaat
Voor de veiligheid van de gebruiker
is de oven voorzien van een beveiligings-
thermostaat. Bij een eventueel optre-
dend defect van de hoofdthermostaat
met als gevolg oververhitting schakelt
deze beveiligingsthermostaat de oven
uit.
Als dit onverhoopt een keer gebeurt,
probeer dan onder geen voorwaarde de
oven zelf te repareren, maar waarschuw
direct onze service-afdeling.
Het gebruik van de oven voor
de eerste keer
De oven functioneert alleen alsDe oven functioneert alleen als
De oven functioneert alleen alsDe oven functioneert alleen als
De oven functioneert alleen als
de tijd isingesteld.de tijd isingesteld.
de tijd isingesteld.de tijd isingesteld.
de tijd isingesteld.
Klok gelijk zetten (zie Elektroni-Klok gelijk zetten (zie Elektroni-
Klok gelijk zetten (zie Elektroni-Klok gelijk zetten (zie Elektroni-
Klok gelijk zetten (zie Elektroni-
sche klok-hoofdstuk "Instellensche klok-hoofdstuk "Instellen
sche klok-hoofdstuk "Instellensche klok-hoofdstuk "Instellen
sche klok-hoofdstuk "Instellen
van de dagtijd").van de dagtijd").
van de dagtijd").van de dagtijd").
van de dagtijd").
Na het plaatsen van de oven ga dan
als volgt te werk:
a) zet de Bakwijzeknop op .
b) zet de thermostaatknop op
“max”;
c) laat de oven (leeg) 45 minuten
lang werken;
d) zet een raam open voor frisse
lucht.
Tijdens de eerste paar minuten zal er
rook met een onaangename geur ons-
taan, dit wordt veroorzaakt door het
isolatiemateriaal en vettige restanten op
het materiaal, erop gekomen tijdens de
produktie.
Het is raadzaam de hierboven be-
schreven procedure te herhalen, door de
bereidingsfuncties “Grill en “Hete-
lucht-systeem“ te kiezen gedurende
ongeveer 5-10 minuten.
Was de ovenaccessoires goed
af alvorens de oven voor het
eerst te gebruiken.
)
14 electrolux
1. toets voor kiezen van een functie
2. min-toets
3. plus-toets
4. display
5. lampje “kooktijd”
6. lampje “einde kooktijd”
7. lampje “kookwekker”
8. lampje “dagtijd”
De oven werkt alleen als de
dagtijd is ingesteld. Bovendien
kan de oven ook worden gebruikt
zonder dat er een programma is
ingesteld.
Instellen van de dagtijd
Als de oven aan het stroomnet is aange-
sloten of na stroomuitval knippert het
lampje “dagtijd” op het display.
Dagtijd instellen:
1. Toets of indrukken.
2. Nadat de tijd is ingesteld, 5 secon-
den wachten: het lampje “dagtijd”
gaat uit en het display geeft de inge-
stelde tijd aan. Het apparaat is klaar
voor het gebruik.
Dagtijd wijzigen:
1. Door herhaaldelijk indrukken van
toets functie “dagtijd” kiezen. Het
lampje begint te knipperen. Dan te
werk gaan zoals hierboven beschre-
ven. De dagtijd kan alleen worden
gewijzigd als er geen andere automa-
tische functie (kooktijd of einde
kooktijd ) is ingesteld.
Elektronische klok
5
1
2
3
6
8
4
7
Mocht de stroom uitvallen, dan
worden alle instellingen (tijd,
programmasettings of program-
ma in gebruik) geannuleerd.
Als de spanning herstelt is,
knipperen de cijfers in het display
en de klok/timer moet worden
gereset.
electrolux 15
Functie “kooktijd”
Met deze functie kan de oven
automatisch worden uitgeschakeld aan
het einde van een ingestelde kooktijd. Zet
de levensmiddelen in de oven, kies een
kookfunctie en stel de temperatuur in.
Toets herhaaldelijk indrukken om
functie “kooktijd” te kiezen. Het lampje
begint te knipperen. Ga dan als volgt
te werk:
Kooktijd instellen:
1. Toets of indrukken.
2. Nadat de tijd is ingesteld, 5 seconden
wachten: het lampje “kooktijd”
gaat branden en het display geeft
weer de dagtijd aan.
3. Als de kooktijd is afgelopen, wordt de
oven automatisch uitgeschakeld, er
klinkt een akoestisch signaal en het
lampje begint te knipperen. Zet de
functieschakelaar en de thermostaat
op nul.
Om het akoestische signaal uit te
schakelen drukt u een willekeurige
toets in. ATTENTIE: als u dit doet,
gaat de oven weer werken. Denk er
daarom om dat u altijd de
functieschakelaar en de thermostaat
op nul zet als de kooktijd is afgelopen.
Kooktijd annuleren:
1. Door herhaaldelijk indrukken van
toets functie “kooktijd” kiezen. Het
lampje begint te knipperen en het
display geeft de resterende kooktijd
aan.
2. Toets indrukken tot op het display
“0:00” verschijnt. Na 5 seconden gaat
het lampje uit en het display geeft
weer de dagtijd aan.
16 electrolux
Functie “einde kooktijd”
Met deze functie kan de oven automa-
tisch worden uitgeschakeld als het inge-
stelde einde van een kooktijd om is. Zet
de levensmiddelen in de oven, kies een
kookfunctie en stel de temperatuur in.
Toets herhaaldelijk indrukken om
functie “einde kooktijd” te kiezen. Het
lampje begint te knipperen. Ga dan
als volgt te werk:
Einde kooktijd instellen:
1. Toets of indrukken.
2. Nadat de tijd is ingesteld, 5 secon-
den wachten: het lampje “einde kook-
tijd” gaat branden en het display
geeft weer de dagtijd aan.
3. Als de kooktijd is afgelopen, wordt de
oven automatisch uitgeschakeld, er
klinkt een akoestisch signaal en het
lampje begint te knipperen. Zet de
functieschakelaar en de thermostaat
op nul.
Om het akoestische signaal uit te
schakelen drukt u een willekeurige
toets in. ATTENTIE: als u dit doet,
gaat de oven weer werken. Denk er
daarom om dat u altijd de functie-
schakelaar en de thermostaat op nul
zet als de kooktijd is afgelopen.
Einde kooktijd annuleren:
1. Door herhaaldelijk indrukken van
toets functie “einde kooktijd” kie-
zen. Het lampje begint te knippe-
ren en het display geeft het ingestelde
einde van de kooktijd aan.
2. Toets indrukken tot op het display
de dagtijd verschijnt. Er klinkt een
piepje en het lampje gaat uit.
electrolux 17
“Kooktijd” en “einde
kooktijd” gecombineerd
De functies “kooktijd” en “einde
kooktijd” kunnen tegelijk worden
gebruikt om de oven automatisch te
laten in- en uitschakelen.
1. Met de functie “kooktijd” de kook-
tijd instellen (zie hoofdstuk “Functie
kooktijd”). Dan toets indrukken:
het display geeft de ingestelde tijd
aan.
2. Met de functie “einde kooktijd” het
einde van de kooktijd instellen (zie
hoofdstuk “Functie einde kooktijd”).
De lampjes gaan branden en het
display geeft de dagtijd aan. De oven
wordt volgens de ingestelde pro-
gramma’s in- en uitgeschakeld.
Functie “kookwekker”
De kookwekker geeft aan het einde
van een ingestelde tijd een akoestisch
signaal, maar de oven blijft
ingeschakeld, als hij in gebruik is.
Kookwekker instellen:
1. Door herhaaldelijk indrukken van
toets functie “kookwekker” kiezen.
Het lampje begint te knipperen
2. Dan toets of indrukken (maxi-
mum: 2 uur en 30 minuten).
3. Nadat de tijd is ingesteld, 5 secon-
den wachten: het lampje “kook-
wekker” gaat branden.
4. Na afloop van de ingestelde tijd be-
gint het lampje te knipperen en er
klinkt een akoestisch signaal. Om dit
signaal uit te schakelen een willekeu-
rige toets indrukken.
18 electrolux
Kookwekker annuleren:
1. Door herhaaldelijk indrukken van
toets functie “kookwekker” kiezen.
Het lampje begint te knipperen en
het display geeft de resterende tijd
aan.
2. Toets indrukken tot op het display
“0:00” verschijnt. Na 5 seconden gaat
het lampje uit en het display geeft
weer de dagtijd aan.
Uitschakelen van het display
1. Twee programmeertoetsen tegelijk
indrukken en ca. 5 seconden inge-
drukt houden. Het display wordt uit-
geschakeld.
2. Om het display weer in te schakelen,
een willekeurige toets indrukken.
Het display kan alleen worden
uitgeschakeld als er geen andere
functies zijn ingesteld.
electrolux 19
Gebruik de oven met de deur
gesloten.
Let goed op bij het openen van
de naar beneden openslaande
ovendeur. Laat deze niet
openvallen - ondersteun de
deur met de handgreep totdat
deze helemaal open is.
De oven heeft vier bakplaats-
tanden en wordt geleverd met één
bakplaat.
De bakplaatstanden worden ge-
teld vanaf de bodem van de oven,
zoals de figuur laat zien.
Het is belangrijk dat de bakplaat
goed geplaatst wordt.
Plaats geen kookwaren direct op de
bodem van de oven.
Condensatie en stoom
Deze oven is voorzien van een exclu-
sief bereidingssysteem dat een natuur-
lijke luchtcirculatie genereert met voort-
durend hergebruik van de bereidings-
stoom.
Dit maakt het mogelijk om etenswa-
ren te bereiden in een omgeving met
een constante vochtigheidsgraad, terwijl
de levensmiddelen van binnen zacht en
van buiten krokant blijven. Bovendien
worden de bereidingstijden en het
energieverbruik tot een minimum be-
perkt. Gedurende de bereiding kan er
stoom ontstaan, die bij het openen van
de deur naar buiten komt.
Dit verschijnsel is helemaal natuurlijk.
Op het moment van het
openen van de ovendeur,
gedurende de bereidingsfase
of aan het einde hiervan,
oppassen met de hete lucht
die uit de oven komt.
Enkele tips bij het gebruik van de oven
4
3
2
1
20 electrolux
Verwarm-systeem
Warmte komt van onder en boven.
Normaal gebruik u de middelste geleide-
richels. Moet het gerecht meer warmte
van boven dan van onder hebben, ge-
bruik dan hogerliggende geleiderichels;
evenzo omgekeerd.
Bakken met hete lucht
De schotels worden verwarmd door
een warme luchtstroom voortgebracht
door een cirkelvormige onderdeel en
ventilator die zich achteraan in de oven
bevindt. Zo zal de hitte zich snel en ge-
lijk verspreiden op alle plaatsen van de
oven, zodat u verschillende schotels te-
gelijkertijd op verschillende niveaus van
de oven kunt klaarmaken.
Bij deze bakwijze worden door het
verdwijnen van de luchtvochtigheid en
de drogere lucht, de geuren en smaken
van de verschillende shotels niet ver-
mengd.
Zodra voedsel wordt
verwarmd onstaat er stoom
die in contact komt met het
glas van de ovendeur en
vervolgens waterdruppels op
het glas vormt. Dit is normaal
en wordt niet door een fout in
de oven veroorzaakt.
Om condensatie te verminde-
ren, de lege oven altijd 10 mi-
nuten voorverwarmen.
We adviseren deze druppels
na ieder gebruik te verwijde-
ren.
Opgelet: de kans bestaat, dat
bij onzorgvuldig gebruik van
de ovendeur vingers beklemd
raken.
Bakken met hete lucht
4
3
2
1
electrolux 21
Dankzij de mogelijkheid om op de
verschillende niveaus van de oven te
bakken kunt u tot drie verschillende
schotels klaarmaken om ze meteen op
te dienen… of er een deel van in te vrie-
zen. U kunt uiteraard ook slechts één
niveau gebruiken. In dat geval is het aan-
gewezen de schotel op een lager te zet-
ten zodat u de bereiding beter in het oog
kunt houden. Deze oven is ook zeer ge-
schikt voor het snel ontdooien, het ste-
riliseren van bokalen, confituur van het
huis en, ten slotte, om champignons of
vruchten te drogen.
Tips bij het gebruik
van de oven
Het bakken van taarten
De oven minstens 10 minuten vóór
her gebruik voorverwarmen, behalve in-
dien het gerecht het anders vereist.
Open de ovendeur niet wanneer u
gerechten klaarmaakt die moeten rijzen
(by, gistdeeg, soufflés…) De aanvoer
van koudere lucht zou het gistingspro-
ces stoppen.
Om de evolutie von het bakken van
de taart te controleren, steekt u een
tandenstoker in het deeg. Indien hij er
droog uitkomt is de taart voldoende ge-
bakken. Wacht om dit te doen tot min-
stens 3/4 van de voorziene, voorge-
schreven baktijd is verstreken.
Houd er over het algemeen ook re-
kening mee dat:een gerecht dat aan de
buitenkant voldoende gebakken is maar
onvoldoende binnenin, een langere bak-
tijd noding had maar wel aan een lagere
temperatuur. En omgekeerd zal een
droog gerecht een kortere baktijd nodig
hebben maar wel aan een hogere tem-
peratuur.
Het braden en bakken van
vlees
Vlees dat u in de oven wil braden moet
minstens 1 kg wegen. Zo vermijdt u dat
het te droog wordt. Indien u gebraad
wenst met een prachtig kleurtje, gebruik
dan weinig vetstoffen. Indien u mager
vlees braadt, gebruik dan wat olie en wat
boter. Boter of olie zijn overbodig indien
het vlees bovenop een stukje zwoerd of
vet heeft. Indien het gebraad dat stukje
vet op de zijkant heeft, legt u beter die
kant naar boven zodat wanneer het vet
smelt het nodige vet over het lagere deel
zal verspreiden.
Rood vlees neemt u beter 1 uur vóór het
braden uit de koelkast, zo niet zal het
bruuske temperatuurverschil het vlees
taaier maken. Gebraad, zeker rood
vlees, moet niet gezouten worden bij de
aanvang van het braden omdat het zout
het vocht en het bloed uit het vlees zou
halen en het vlees dus zal verhinderen
een smakelijk braadkleurtje te krijgen.
We raden u aan het gebraad te zouten
buiten de oven, even na verloop van de
helft van da baktijd.
Leg gebraad steeds in een schotel met
een lage rand. Een schotel met een
hoge rand legt een scherm rond het
vlees en verhindert de goede
verspreiding en verdeling van de
warmte.
Vlees kan gebakken worden in
ovenvaste schotels of rechtstreeks op
het rooster waaronder u de vetvanger
plaatst. De ingrediënten van het
braadvocht voegt u enkel onmiddellijk
aan de schotel wanneer de baktijd kort
is, zo niet wacht u tot het laatste half uur
van de baktijd.
22 electrolux
Rood, bloedend vlees begint u te bakken
met een constante hitte om vorvolgens de
temperatuur te verminderen om het
binnenste van het vlees te braden. De
temperatuur van het braden van wit vlees
kan gematigd blijven van het begin tot het
einde.
Het verloop van het braden kan u nagaan
door met een vork op het vlees te
drukken. Indien het vlees niet meteen
meegeeft is het licht doorbakken (à point).
Op het einde van het braden raden we u
aan een kwartier te wachten vooraleer het
te versnijden. Zo verliest het niet teveel
vocht.
U kan de dienborden warm houden in de
oven. U moet die wel op de minimale
temperatuur houden.
Opgepast!
Geen kookgerei zoals braadschaal of
bakblik op de ovenbodem plaatsen.
Bodem evenmin bedekken met alu-
minium-folie. Door het bedekken van de
bodem kan warmtestuwing optreden,
waardoor het bak-of braadresultaat na-
delig beïnvloed wordt en eventueel
schade aan het email op kan treden.
Het bakken van vis
Vis van kleine omvang bakt u van het
begin tot het einde aan een hoge tempe-
ratuur. Bij middelgrote vis begint u met
een hoge temperatuur om zo langzaam
de temperatuur te verminderen. Grote vis
bakt u van het begin tot het einde aan
een gematigde temperatuur.
U kan het verloop van het bakken
controleren door voorzichtig met een
mes of een vork een stukje van de buik
op te heffen; het vlees moet gelijkmatig
wit en ondoorschijnend zijn. Dit geldt ui-
teraard niet voor zalm, forel en gelijk-
aardige soorten.
Volg in elk geval steeds de aanwijzin-Volg in elk geval steeds de aanwijzin-
Volg in elk geval steeds de aanwijzin-Volg in elk geval steeds de aanwijzin-
Volg in elk geval steeds de aanwijzin-
gen van de recepten.gen van de recepten.
gen van de recepten.gen van de recepten.
gen van de recepten.
Bakken met de grill
Met de grill kan u vooral rood vlees
stukken (maar niet te groot) vlees van
verschillende grootte bakken; gevogelte
snijdt u best in twee en drukt u plat en
verder zijn ook vis, bepaalde groenten
(by, courgettes, aubergines, tomaat,
enz.), en vlees-, vis- of
zeevruchtenbrochetten geschikt voor de
grill.
Vlees en vis voor de grill oliet u vooraf
in en legt u op het rooster; zout het vlees
op het einde van het braden; vis daaren-
tegen zout u best aan de binnenkant vóór
het bakken; het rooster plaatst u naar
wens zo dicht mogelijk of zo ver mogelijk
van het grillelement om het bakken te
doseren zodat het oppervlak niet ver-
brandt en het binnenste gedeelte niet
rauw blijft. Giet telkens 1 of 2 glazen wa-
ter op de vetvanger om rookvorming te
vermijden door het druppen van jus en
vet op de warme plaat. U kan de grill ook
gebruiken om te gratineren, brood te
toasten of knapperig te maken en be-
paalde vruchten zoals bananen, halve
pompelmoezen, stukken ananas, appels,
enz. te grillen. Dit fruit mag u echter niet
te dicht bij het grillelement plaatsen.
Bereidingstijden
De bereidingstijden kunnen varieren
volgens de aard van de spijzen, hun ho-
mogeniteit en hun volume.
Men raadt aan om in het begin te wa-
ken en de resultaten na te gaan om, wan-
neer U dezelfde gerechten klaarmaakt in
dezelfde condities, gelijkaardige resulta-
ten te bekomen.
Ter informatie geven we U een tabel
met de tijden en relatieve temperaturen
voor het bereiden in de oven en met de
grill.
De ervaring zal U vervolgens even-
tuele aanpassingen suggereren aan de
vermelde waarden in de tabel.
electrolux 23
De aangegeven bereidingstijden houden geen rekening met de
voorverhitting. De lege oven altijd 10 minuten voorverwarmen.
Adviestabel voor bakken en braden
ZOETE NAGERECHTEN
Met opgeklopt deeg 2 170 2 (1en3)* 160 45 ~ 60 In bakvorm
Kruimeldeeg, taartbodem 2 170 2 (1en3)* 160 20 ~ 30 In bakvorm
Ricottataart 1 160 2 150 60 ~ 80 In bakvorm
Appeltaart 1 180 2 (1en3)* 170 40 ~ 60 In bakvorm
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80
Vruchtenvlaai 2 175 2 (1en3)* 160 30 ~ 40
Fruit cake 1 175 1 160 45 ~ 60 In bakblik
Biscuit 1 175 2 (1en3)* 160 30 ~ 40 In bakvorm
Panettone 1 170 1 160 40 ~ 60 In bakvorm
Casinogebak 1 170 1 160 50 ~ 60 In bakblik
Kleine gebakjes
(met opgeklopt deeg) 2 175 2 (1en3)* 160 25 ~ 35 op bakplaat
Koekjes (kruimeldeeg) 2 160 2 (1en3)* 150 20 ~ 30 op bakplaat
Schuimpjes 2 100 2 (1en3)* 100 90 ~ 120 op bakplaat
Focaccia 2 190 2 (1en3)* 180 12 ~ 20 op bakplaat
Soesjes, roomsoezen 2 200 2 (1en3)* 190 15 ~ 25 op bakplaat
BROOD en PIZZA
1000 Wit brood 1 190 2 180 40 ~ 60 1 of 2 stokbroden
500 Roggebrood 1 190 1 180 30 ~ 45 In bakblik
500 Broodjes 2 200 2 (1en3)* 175 20 ~ 35 6 of 8 broodjes
250 Pizza 1 210 2 (1en3)* 190 15 ~ 30 op lekbak
OVENSCHOTELS
Met droge pasta 2 200 2 (1en3)* 175 40 ~ 50 In bakvorm
Met groenten 2 200 2 (1en3)* 175 45 ~ 60 In bakvorm
Quiches 1 200 2 (1en3)* 180 35 ~ 45 In bakvorm
Lasagna 2 180 2 160 45 ~ 60 In bakvorm
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 In bakvorm
VLEES
1000 Braadstuk van rundvlees 2 190 2 175 50 ~ 70 Gebakken op rooster
1200 Braadstuk van varkensvlees 2 180 2 175 100 ~ 130 Gebakken op rooster
1000 Braadstuk van kalfsvlees 2 190 2 175 90 ~ 120 Gebakken op rooster
1500 Rosbief (saignant) 2 210 2 200 50 ~ 60 Gebakken op rooster
“ “ (matig gebakken) 2 210 2 200 60 ~ 70 Gebakken op rooster
“ “ (goed gebakken) 2 210 2 200 70 ~ 80 Gebakken op rooster
2000 Schouderham 2 180 2 170 120 ~150 Met zwoerd
1200 Lamsvlees 2 190 2 175 110 ~ 130 Bil
1000 Kip 2 190 2 175 60 ~ 80 Heel
4000 Kalkoen 2 180 2 160 210 ~ 240 Heel
1500 Eend 2 175 2 160 120 ~ 150 Heel
3000 Gans 2 175 2 160 150 ~ 200 Heel
1200 Konijn 2 190 2 175 60 ~ 80 In stukken
1200 Varkenspoot 2 180 2 160 100 ~ 120 2 poten
1500 Haas 2 190 2 175 150 ~ 200 In stukken
800 Fazant 2 190 2 175 90 ~ 120 Heel
- Gehaktbrood 2 180 2 160 40 ~ 60 In bakblik
VIS
1200 Forel - Zeebrasem 2 190 2 (1en3)* 175 30 ~ 40 3-4 hele vissen
1500 Tonijn - Zalm 2 190 2 (1en3)* 175 25 ~ 35 4-6 moten in vorm
OPMERKINGEN
Bereidings-
duur
minuten
temp. °C
Niveau
4
3
2
1
Niveau
Traditionele
bereiding
Hetelucht
bereiding
Gewicht in (gr.)
GERECHT
temp. °C
4
3
2
1
(*) Bij een geventileerde bereiding op meer niveaus, is het aangewezen de niveaus
aangegeven tussen haakjes te respecteren.
24 electrolux
Bereiding op grill
Rundshaas 4 800 3 max 12 ~ 15 12 ~ 14
Biefstukken 4 600 3 max 10 ~ 12 6 ~ 8
Worst 8 3 max 12 ~ 15 10 ~ 12
Varkenskarbonade 4 600 3 max 12 ~ 16 12 ~ 14
Have kip 2 1000 3 max 30 ~ 35 25 ~ 30
Spiesjes 4 3 max 10 ~ 15 10 ~ 12
Kippenborst 4 400 3 max 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburger 6 600 3 max 10 ~ 15 8 ~ 10
Vis, filet (tong) 4 400 3 max 12 ~ 14 10 ~ 12
Gevulde tosti 4-6 3 max 5 ~ 7
Wit tostibrood 4-6 3 max 2 ~ 4 2 ~ 3
Bovekant
°C
Temperatuur
Nummer
stukken
Gewicht
in gr
Hoeveelheid
Bereidingsduur
(minuten)
GERECHT
Niveau
4
3
2
1
De aangegeven bereidingstijden houden geen rekening met de voorverhitting.
De lege oven altijd 10 minuten voorverwarmen.
Ondekant
De bereidingstijden en -temperaturen zijn slechts indicatief en worden aangepast aan
de persoonlijke smaak. De aangegeven bereidingstijden houden geen rekening met
de voorverhitting.
electrolux 25
Onderhoud
Voor het reinigen de
ovenuitschakelen en laten
afkoelen.
Dit apparaat mag niet worden
schoongemaakt met stoom of
met een stoomreiniger.
De oven moet altijd schoon
worden gehouden. Een opeen-
hoping van vet of andere voed-
selresten kan brand ten gevol-
ge hebben, in het bijzonder in
de grillpan.
Onderhoud van de oven
Na gebruik maakt U de oven heel
nauwkeurig schoon en dit wanneer hij
nog een beetje warm is.
Inderdaad, op dat moment kan U
gemakkelijk de vet- of andere resten en
het fruitsap verwijderen.
Gebruik warm water met reiniging-
smiddel, ofwel een van de sprays die in
de handel verkrijgbaar zijn. Volg hier-
voor de aanwijzingen van de producent.
Richt de spray niet op de delen in glans-
staal, U zou ze kunnen beschadigen.
De accessoires van de oven maakt U
met warm water en reinigingsmiddel
schoon.
Eventuele incrustaties verwijdert U
met en licht schuurmiddel in poeder-
vorm.
Bedek nooit de ovenwanden of
de ovenbodem met alumini-
umfolie om de grasspatten op
te vangen.
U zou een opeenstapeling van
warmte voortbrengen dat het
resultaat van het bereiden ne-
gatief beinvloedt en U zou het
email kunnen beschadigen.
Onderhoud van de kookplat
Verwijder om te beginnen alle
voedingsresten of vetspatten van de
kookplaat met een krabber.
Reinig vervolgens de kookplaat, die
hiervoor slechts een beetje warm hoeft
te zijn: gebruik een geschikt
schoonmaakproduct en absorberend
huishoudpapier.
Veeg ten slotte met een vochtige
doek over de kookplaat en droog ze af
met een schoen doek.
WAARSCHUWING - Aliminium folie,
potten in plastiek of ander synthe-
tisch materiaal mogen nooit op het
warme keramische oppervlak ge-
plaatst worden.
Met de krabber (niet bijgeleverd) kan
men onmiddellijk van het warme kook-
vlak eventuele restjes plastic of synthe-
tisch materiaal, die zich ten gevolve van
extreme warmte kunnen vastzetten,
wegkrabben. Ook restjessuiker of gesui-
kerde eetwaren die zijn overgekookt
moeten onmiddellijk worden werwijderd.
Wees voorzichtig met aluminiumpapier
aangezien dit deeltjes achterlaat die
krassen kunnen maken op de
vitrokeramische kookplaat een
beschermlaag die vuil gesuikerde eet-
waren, voorkomt. Voor een goed effect
moet een dergelijk product voor elke-
kookbeurt worden aangebracht. Ver-
mijd het gebriuk van schuursponsjes of
bijtende producten, agressieve chemi-
sche producten (zoals ovensprays) of
ontvlekkers.
26 electrolux
Schoonmaak van de ovendeur
Om de ovendeur volledig te kunnen
schoonmaken, is het aan te raden de
deur te demonteren.
U gaat als volgt te werk:
1. open volledig de deur;
2. de twee hefboompjes van de ara van
de scharnier 180° draaien (Fig. 1, 2);
3. de deur bijna dicht doen tot een hoek
van ongeveer 30°, optillen en uit de
voorkant halen (Fig. 3).
De deur terug installerendoor de
hierboven beschreven handelingen te
volgen in tegenovergestelde volgorde.
Modellen van roestvrij staal of aluminium
Wij raden aan de ovendeur uitsluitend
te reinigen met behulp van een natte
spons en deze daarna met een zachte
doek te drogen.
Gebruik nooit staalwol, zuren of
schuurmiddelen, deze kunnen het
oppervlak van de oven beschadigen.
Dezelfde aanwijzigen gelden voor het
schoonmaken van het bedieningspaneel
van de oven.
Vervangen van binnenverlichting
Als de ovenlamp moet worden ver-
vangen, dan moet deze voldoen aan de
volgende eisen:
- Vermogen: 15 W / 25 W,
- Voltage: 230 V (50 Hz),
- Hittebestendig tot 300°C,
- Soort verbinding: E14.
Deze lampen zijn verkrijgbaar bij Klanten-
service.
Om de kapotte lamp te vervangen:
1. Zorg ervoor dat de oven is afgesloten
van het lichtnet.
2. Draai de glazen beschermkap tegen
de klok in los.
3. Verwijder de kapotte lamp en vervang
deze door een nieuwe.
4. Doe de glazen beschermkap terug op
zijn plaats.
5. Sluit de oven weer aan op het lichtnet.
1
2
3
)
)
electrolux 27
Als de apparatuur niet correct werkt,
controleer eerst de volgende punten,
vooraleer zich tot een technische hulp-
dienst te wenden.
In geval het apparaat niet werkt:
controleer of de schakelaar van het
stopkontakt en/of de voedings-
schakelaar van de oven aan zijn.
Als de oven niet aan gaat:
controleer of de stekker goed inge-
stoken is;
controleer of de schakelaar van het
stopkontakt aan is;
controleer of het stopkontakt elektri-
sche voeding verschaft; hiervoor een
ander apparaat, waarvan men zeker
is dat het werkt, verbinden;
controleer of de zekering in de stek-
ker intact is.
Als het kookblad niet werkt:
controleer of de knop juist gedraaid
is.
De oven verwarmt niet:
verzeker U dat de toets van de oven
ingeschakeld is.
Veel te lange bereidingstijden:
controleer of de gestelde tempera-
tuur de gepaste is voor het te berei-
den gerecht.
De oven rookt:
wij raden U aan hem na elk gebruik
schoon te maken; gedurende het
bereiden van vlees vormen er zich
vetspatten die, indien niet verwijderd,
rook en geur bij de volgende berei-
ding voortbrengen (zie hiervoor de
paragraaf i.v.m. het onderhoud).
Het licht van de oven werkt niet:
de lamp is zeker en vast verbrand;
voor de vervanging volgt U de aan-
duidingen gegeven in de desbetref-
fende paragraaf.
Het display geeft "12.00" aan:
klok gelijk zetten (zie hoofdstuk "In-
stellen van de dagtijd").
Indien na bovenvermelde controles
de apparatuur niet moest werken, richt
U zich dan tot de dichtsbijgelegen tech-
nische hulpdienst.
Geeft U alle nodige gegevens: model
en registernummer.
Wan te doen indien
28 electrolux
Oven
Bovenelement 800 W
Onderelement 1000 W
Onder- en boven-element 1800 W
Grill-element 1650 W
Hete-lucht 2000 W
Cirkulatieventilator 25 W
Ovenverlichting 25 W
Aansluitwaarde oven 2050 W
Lichtnetspanning 230 V-400 V 3N (50 Hz)
Inhoud 56 l
Kookplat
Bedieningsknop kookplaat/
zone linksvoor Ø210/120 mm 0,8 kW/2,2 kW
Bedieningsknop kookplaat/
zone rechtsvoor Ø145 mm 1,2 kW
Bedieningsknop kookplaat/
zone rechtsachter Ø180 mm 1,8 kW
Bedieningsknop kookplaat/
zone linksachter Ø145 mm 1,2 kW
Aansluitwaarde kookplat 6400 W
Afmetingen van de apparaten
Hoogte 850 mm
Breedte 600 mm
Diepte 600 mm
Apparaat klasse 1 en klasse 2 sub-klasse 1
Aansluitwaarde fornuis 8450 W
Technische Gegevens
electrolux 29
Instructies voor de installateur
De volgende instructies relatief aan
de installatie en het regelen moeten uit-
gevoerd worden door gekwalificeerd
personeel. Het apparaat moet correct
en conform met de normen en de wet-
ten van kracht, worden geinstalleerd.
Om het even welke tussen-
komst moet worden gedaan bij
een uitgeschakeld apparaat.
De constructiefirma wijst elke
verantwoordelijkheid af voor
eventuele schade voortko-
mend uit een installatie die niet
conform is aan de geldende
normen.
Plaats van installatie
De installatie en onderhoud van het
toestel moeten worden uitgevoerd door
een bevoegde installateur overeenkom-
stig de geldende voorschriften en de re-
gels van de kunst, met name: NBND
51003.
Nadat de keuken geheel
geÏnstalleerd is, is het belangrijk het be-
schermend materiaal, wat in de fabriek
op het apparaat zelf is aangebracht ge-
worden, weg te nemen.
Voor de toestellen aangesloten op
het lichtnet: NBN normen.
Wij kunnen geen verantwoorde-
lijkheid aanvaarden voor ongevallen
of incidenten veroorzaakt door een
defecte of onbestaande aarding.
Dit is een type X toetsel.
Het werd ontworpen om te plaatsen
tussen twee meubelstukken waarvan de
hoogte die van de kookplat niet over-
schrijdt (EN 60 335-2-6).
Nivellering
Het fornuis is uitgerust met stel-
voetjes die zich zowel voor als achteraan
de sokkel bevinden.
Het is mogelijk om de hoogte van het
apparaat te stellen met de stelvoetjes
zodat de pannen met hun inhoud water-
pas staan.
30 electrolux
Voordat men de elektrische
verbinding uitvoert, controleren dat:
- de beschermingszekeringen en het
elektrisch net van de woning
geschikt zijn om de totale elektrische
lading van de oven te dragen (zie de
gegevens op het plaatje);
- het elektrisch net van de woning een
doeltreffende aarde-verbinding heeft
conform de van kracht zijnde normen
en wetten;
- het muurstopkontakt of de
omnipolaire schakelaar gebruikt voor
de elektrische verbinding
gemakkelijk toegankelijk is, nadat de
oven ingebouwd is.
Het apparaat wordt zonder
elektrische voedingskabel geleverd;
men moet deze dus voorzien van een
voedingskabel met standaard stekker
en aanpassen, geschikt voor de totale
elektrische lading, aangewezen op het
identificatieplaatje.
De stekker wordt in een geschikt
muurstopkontakt gestoken.
Voor het geval een direkte verbinding
aan het elektrisch net nodig is, zal het
nodig zijn een omnipolaire schakelaar
tussen het apparaat en het net aan te
brengen met een minimum afstand
tussen de kontakten van 3 mm, geschikt
voor de vereiste lading en conform de
van kracht zijnde normen. De schakelaar
mag de geelgroene aardedraad nooit op
enig punt verbreken. De geelgroene
aardedraad dient 2-3 cm langer te zijn
dan de andere draden.
De voedingskabel moet in elk geval
zo aangebracht zijn dat deze nooit, bij
welk punt dan ook, een temperatuur van
meer dan 50°C boven de
kamertemperatuur bereikt.
De bouwer wijst elke
verantwoordelijkheid af in geval deze
anti-ongevallen regels niet in acht
genomen worden.
Hier volgen de soorten van geschikte
voedingskabels, de relatieve doorsnede
van de gevraagde kabel
beschouwende.
H07 RN-F
H05 RN-F
H05 RR-F
H05 VV-F
H05 V2V2-F (T90)
Elektrische Aaansluiting
electrolux 31
230V 3~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 PE
230V 1~
1 2 3 4 5
L1 N PE
400V 2N~
1 2 3 4 5
L1 L2 N PE
400V 3N~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 N PE
Section
du c
âble
(min.)
4 x 1.5 mm
2
Section
du c
âble
(min.)
3 x 2.5 mm
2
Section
du c
âble
(min.)
4 x 2.5 mm
2
Section
du c
âble
(min.)
5 x 1.5 mm
2
Service en onderdelen
Als de storing na deze verificatie blijft,
wendt u zich dan tot de ELECTROLUX
SERVICE. Geef daarbij op om welke
storing het gaat, het modelnummer
(Mod. No.) en het pro-
ductnummer (Ser. No.)
die u op het typeplaa-
tje vindt.
Verbinding van het klemblok
In het appparaat is een klemblok van
6 polen gebouwd, gemakkelijk te
bereiken, waarvan de brugjes reeds
voorgeregeld zijn voor de werking met
400 V driefasen + nul.
Mocht de spanning van het net
anders zijn, dan moeten de aanwezige
brugjes van het klemblok geplaatst
worden zoals bij het schema
aangegeven.
z De aarde kabel moet aan de klem
verbonden worden.
Na de voedingskabel aan het
klemblok te hebben verbonden, met een
wikkel vastzetten.
32 electrolux
België
WAARBORGVOORWAARDEN
Onze toestellen worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geproduceerd.
Desondanks kan het voorkomen dat er een defect optreedt. Onze klantendienst
zal dit op verzoek herstellen, zowel binnen als buiten de waarborgtermijn. De le-
vensduur van het toestel wordt daardoor niet negatief beïnvloed.
Onderstaande waarborgvoorwaarden zijn gestoeld op de EU Richtlijn
99/44/EG en het Burgerlijk Wetboek. De daaruit voortvloeiende rechten blij-
ven onverlet.
Ook de waarborgverplichtingen van de verkoper naar de eindgebruiker blijven
onaangetast.
Voor dit toestel verlenen wij waarborg volgens onderstaande voorwaarden:
1. Wij verhelpen kosteloos met inachtneming van de voorwaarden 2 tot en met
15 gebreken aan het toestel die zich openbaren binnen 24 maanden vanaf de
datum van levering aan de eindgebruiker. Deze waarborgvoorwaarden zijn niet
van toepassing in geval van professioneel of daarmee gelijk te stellen gebruik.
2. De waarborgprestatie houdt in dat het toestel kosteloos wordt teruggebracht
in de toestand die het had voor het defect optrad. Gebrekkige onderdelen
worden hersteld of vervangen. Kosteloos vervangen onderdelen worden ons
eigendom.
3. Het gebrek moet terstond gemeld worden, om mogelijke verdere schade te
voorkomen.
4. Voor een beroep op waarborg dient het aankoopbewijs met aankoop- en/of
leveringsdatum te worden overlegd.
5. De waarborg heeft geen betrekking op schade aan kwetsbare onderdelen,
zoals (vitrokeramisch) glas, kunststof, rubber, die ontstaan is door onzorgvul-
dig gebruik
6. De waarborg heeft geen betrekking op kleine afwijkingen van de gestelde kwa-
liteit die voor de waarde en deugdelijkheid van het toestel onbeduidend zijn.
7. De waarborg geldt evenmin voor schade veroorzaakt door:
- chemische en elektrochemische inwerking van water,
- abnormale milieuomstandigheden in het algemeen
- voor het toestel oneigenlijke bedrijfsomstandigheden
- contact met agressieve stoffen.
8. De waarborg heeft geen betrekking op gebreken door transportschade die
buiten onze verantwoordelijkheid is ontstaan, niet vakkundige installatie of
montage, verkeerd gebruik, gebrekkig onderhoud, of het niet in acht nemen
van de gebruiks- of montageaanwijzingen.
9. Het recht op waarborg vervalt wanneer het defect werd veroorzaakt door her-
stelling of ingrepen door derden die niet bevoegd of niet deskundig zijn, of
wanneer het toestel voorzien werd van toebehoren of onderdelen die niet ori-
gineel zijn en daardoor een defect veroorzaken.
Garantie/serviceafdeling
electrolux 33
10.Toestellen die gemakkelijk kunnen worden vervoerd dienen te worden overhan-
digd of gezonden naar onze klantendienst. Herstelling ter plaatse kan slechts
worden gevraagd voor grote of ingebouwde toestellen.
11. Indien het toestel zodanig is ingebouwd, ondergebouwd, opgehangen of ge-
plaatst dat de benodigde tijd voor het in- en uitbouwen samen meer dan 30
minuten bedraagt, dan worden de hierdoor ontstane extra kosten aan de ge-
bruiker in rekening gebracht. Schade die ontstaat door abnormale in- of uit-
bouw komt ten laste van de gebruiker.
12. Indien binnen de waarborgperiode de herstelling van hetzelfde gebrek meer-
maals mislukt of de herstellingkosten disproportioneel zijn wordt in overleg met
de gebruiker een gelijkwaardige vervanging geleverd. In geval van vervanging
behouden we ons het recht voor om een vergoeding te rekenen naar rato van
de verstreken gebruiksperiode.
13. Herstelling onder waarborg heeft geen verlenging van de waarborgtermijn noch
aanvang van een nieuwe waarborgtermijn tot gevolg.
14. Op herstellingen geven wij een waarborg van 12 maanden, uitsluitend op het-
zelfde gebrek.
15. Verdere of andere rechten, in het bijzonder vergoeding van schade ontstaan
buiten het toestel, zijn uitgesloten voor zover een aansprakelijkheid niet wette-
lijk is vastgelegd. In geval van aansprakelijkheid zal een vergoeding de
aankoopwaarde van het toestel niet overtreffen.
Deze waarborgvoorwaarden gelden voor in België gekochte en/of in gebruik
zijnde toestellen. Indien een toestel naar het buitenland wordt gebracht dient de
gebruiker na te gaan of het toestel voldoet aan de technische voorwaarden ( o.a.
spanning, frequentie, installatievoorschriften, gassoort, klimaatomstandigheden) in
het betreffende land. Voor in het buitenland aangeschafte toestellen dient de ge-
bruiker zich zelf te vergewissen van de bepalingen in België. Noodzakelijke of ge-
wenste aanpassingen vallen niet onder de waarborg, en kunnen niet altijd worden
aangebracht.
Ook na afloop van de waarborgtermijn staat onze klantendienst u ter beschikking.
Adres Klantendienst:
België
Tel: Fax:
Electrolux Home Products Belgium Consumer services 02/363.04.44 02/363.04.00
ELECTROLUX SERVICE 02/363.04.60
Bergensesteenweg 719
1502 Lembeek
Luxemburg
ELECTROLUX HOME PRODUCTS Consumer services 00 35242431-1 0035242 431-360
Rue de Bitbourg. 7
L-1273 Luxembourg-Hamm
34 electrolux
Dit apparaat wordt door Electrolux in elk van de achter in deze handleiding ge-
noemde landen gedurende de in het bij het apparaat behorende garantiebewijs
genoemdeb periode of anderszins bij de wet gegarandeerd. Als u van een van deze
landen verhuist naar een ander van de hieronder genoemde landen, verhuist de
garantie op het apparaat met u mee. De volgende beperkingen zijn hierop van toe-
passing:
De garantie op het apparaat begint op de datum van eerste aankoop van het
apparaat. Deze datum dient te worden aangetoond door overlegging van een
geldig, door de verkoper van het apparaat afgegeven ankoopbewijs.
De garantie op het apparaat geldt voor dezelfde periode en in dezelfde mate
voor arbeidsloon en onderdelen als van toepassing in uw nieuwe land van ves-
tiging op dit specifieke model of deze specifieke serie apparaten.
De garantie op het apparaat is persoonlijk, geldt dus voor de oorspronkelijke
koper van het apparaat en kan niet worden overgedragen op een andere ge-
bruiker.
Het apparaat wordt geïnstalleerd en gebruikt in overeenstemming met de door
Electrolux afgegeven instructies en wordt alleen in huis gebruikt, dat wil zeg-
gen, het apparaat wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
Het apparaat wordt geïnstalleerd in overeenstemming met alle relevante voor-
schriften die in uw nieuwe land van vestiging van kracht zijn.
De voorwaarden van deze Europese garantie tasten geen van de aan u bij de
wet verleende rechten aan.
Europese Garantie
electrolux 35
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35

Electrolux EKC60351 Handleiding

Type
Handleiding