Electrolux EKM60350 Handleiding

Type
Handleiding
HANDLEIDING
USER MANUAL
BE
Gas-En Elektrisch Fornuis
Mixed-Fuel Cooker
EKM 60350
2 electrolux
electrolux 3
Welkom in de wereld van Electrolux!
Gefeliciteerd, u hebt gekozen voor een eersteklas product van Electrolux. U zult
hier jarenlang plezier aan beleven.
Het is de ambitie van Electrolux om het huishouden voor u gemakkelijker te
maken door middel van een breed assortiment kwaliteitsapparatuur.
U vindt enkele voorbeelden hiervan op de voorzijde van deze gebruiksaanwij-
zing.
Neem de tijd om deze gebruiksaanwijzing te bestuderen zodat u kunt profite-
ren van de voordelen van uw nieuwe apparaat. Wij beloven u een superieure
gebruikerservaring en dus meer gemoedsrust.
Veel succes!
4 electrolux
Oderstaande symbolen vindt u in de tekst en hebben de voldende betekenis:
Aanwijzingen m.b.t. de veiligheid
Aanwijzingen m.b.t. het gebruik
Adviezen en tips
Informatie m.b.t. het milieu
!
Over deze gebruiksanwijzing
Dit Toestel voldoet aan de EEG-richtlijn:
73/23 - 90/683 (lage spanning);
89/336(elektromagnetische vereinigbaarheid);
93/68 (algemene richtlijn); en de daarop volgende wijzigingen.
Waarschuwingen en adviezen ........................................................................... 5
Bedienigspaneel ................................................................................................ 8
De kookplaat ..................................................................................................... 9
Elektrische oven .............................................................................................. 11
Elektronische klok ........................................................................................... 13
Tips voor het gebruik van de gasbranders ....................................................... 18
Enkele tips bij het gebruik van de oven ............................................................ 18
Adviestabel voor bakken en braden ................................................................. 24
Onderhoud ...................................................................................................... 26
Wan te doen indien ......................................................................................... 28
Service en onderdelen ..................................................................................... 36
Garantie/serviceafdeling .................................................................................. 36
Europese garantie ........................................................................................... 38
Algemene Waarschuwingen en adviezen
Aanwijzingen voor de Installateur
Technische gegevens ...................................................................................... 29
Instructies voor de installateur ......................................................................... 30
Elektrische Aaansluiting ................................................................................... 35
Inhoud
electrolux 5
Installatie
" De installatie moet gedaan worden
door bevoegde en gekwalificeerde
installateurs, volgens de normen van
kracht.
" Elke eventuele modificatie aan de
electrische huisopstelling die nodig
mocht zijn om de apparatuur te
kunnen installeren, mag enkel
gedaan worden door bevoegd
personeel.
" Het is gevaarlijk om de kenmerken
van deze apparatuur te veranderen
of te willen veranderen.
" In geval van twijfel, vraag raad aan
de installateur.
" Vermijd de installatie van het
gasfornuis in de nabijheid van
ontvlambare materialen (bvb.
gordijnen, grof linnen ecc. ...).
" Het apparaat moet op de vloer
worden geplaatst; hetmag niet op
een voetstuk worden gezet.
Veiligheid van kinderen
" Deze apparatuur is ontworpen om
gebruikt te worden door
volwassenen. Opgelet dat de
kinderen zich niet naderen met de
bedoeling om er te spelen.
" Let op de kinderen geheel
gedurende het gebruik dat ze de
oppervlakken niet aanraken en dat
ze niet dicht bij de apparatuur staan
tijdens het gebruik of tijdens het
afkoelen.
" Dit apparaat mag niet gebruikt wor-
den door kinderen of andere perso-
nen wiens lichamelijke, motorische of
geestelijke gesteldheid of gebrek aan
ervaring en kennis die daardoor het
apparaat niet kunnen gebruiken zon-
der supervisie of instructies van een
verantwoordelijk persoon om zeker
te zijn van dat het apparaat veilig kan
worden gebruikt.
Tijdens het gebruik
" Onstabiele of vervormde kookpan-
nen mogen niet op de gaspitten of
op de platen gezet worden om on-
gelukken van omslaan of overlopen
te voorkomen.
" Bewaak aandachtig het koken met
olien en vetten.
" De apparatuur blijft lang warm na het
afzetten.
" Indien de apparatuur uitgerust is met
een deksel, is diens functie om het
fornuis te beschermen tegen het stof
wanneer het gesloten is, en om de
vetspatten op te vangen wanneer
het open is.
" Gebruik het niet voor andere
doeleinden.
" Maak het deksel steeds schoon
vooraleer het te sluiten of weg te
nemen en laat de gaspitten en/of de
platen afkoelen vooraleer het deksel
te sluiten.
" Tijdens het gebruik wordt het toestel
heet. Wees voorzichtig om aanra-
king van de verwarmingselementen
Deze waarschuwingen zijn opgesteld voor uw veiligheid en de veiligheid
van derden. Wij verzoeken u deze aandachtig te lezen vooraleer het
apparaat te installeren en te gebruiken.
Waarschuwingen en adviezen
NEDERLANDS
6 electrolux
binnenin de oven te voorkomen.
" Op het moment van het openen
van de ovendeur, gedurende de
bereidingsfase of aan het einde
hiervan, oppassen met de hete
lucht die uit de oven komt.
"
Controleer steeds dat deControleer steeds dat de
Controleer steeds dat deControleer steeds dat de
Controleer steeds dat de
bedieningstoetsen in de positie bedieningstoetsen in de positie
bedieningstoetsen in de positie bedieningstoetsen in de positie
bedieningstoetsen in de positie
««
««
«
»»
»»
»
of «0»of «0»
of «0»of «0»
of «0»
staan, wanneer de staan, wanneer de
staan, wanneer de staan, wanneer de
staan, wanneer de
apparatuur niet in functie is.apparatuur niet in functie is.
apparatuur niet in functie is.apparatuur niet in functie is.
apparatuur niet in functie is.
" Plaats steeds de druippan wanneer
U de gril gebruikt of wanneer U het
vlees op het grilrooster legt.
" Giet een beetje water in de druippan
om het aanbranden van de vetten te
voorkomen, en zo slechte geuren te
vermijden.
" Gebruik steeds keukenhandschoe-
nen om de gerechten uit de oven te
nemen.
" De accessoires worden, vooraleer
ze voor de eerste keer te gebruiken,
schoongemaakt.
" Opgepast wanneer U schoonmaak-
producten gebruikt in spray: richt
nooit de spray op de weerstand en
de thermostatische bol.
" Indien, gedurende het inzetten of
uitnemen van gerechten uit de oven,
er aanzienlijke hoeveelheden olie,
saus, ecc. achteraan in de oven
moesten vallen, maak dan eerst
schoon vooraleer het koken te
beginnen om onaangename rook en
ook mogelijk branden van deze
stoffen te voorkomen.
" Dit toestel is niet aangesloten op een
afvoerkanaal voor verbrandingsgas-
sen. Het moet geplaatst en aange-
sloten worden in overeenstemming
met de geldendevoorschriften. Bij-
zondere aandacht moet worden ge-
geven aan die punten diebetrekking
hebben op de ventilatie.
" Door het gebruik van een
kooktoestel op gas wordt et warmte
en vochtigheid geproduceerd in het
lokaal waar het toestel is opgesteld.
Waak erover dat de keuken goed
verlucht wordt waarbij u de
natuurlijke verluchting openlaat of
een mechanische voorziening
aanbrengt (mechanische dampkap).
" Een langduring en intensief gebruik
van het toestel kan een bijkomende
verluchting vereisen, bijv. door het
openen van een raam, of een
efficiëntere verluchting , bijv. door
het vermogen van de mechanische
ventilatie te verhogen, als deze
aanwezing is.
" Om hygienische- en veiligheidsrede-
nen moet deze apparatuur altijd
proper gehouden worden.
" Dit apparaat mag niet worden
schoongemaakt met stoom of met
een stoomreiniger.
" Vormingen van vetten of andere
spijzen kunnen branden veroorza-
ken.
" Dit product is gemaakt voor het
koken van eetwaren en mag niet
gebruikt worden voor andere
doeleinden.
" Voed de apparatuur met het type
gas dat vermeld staat op het
kleefetiket, geplaatst nabij de tube
van de aansluiting van het gas.
" De ovenwanden niet bekleden met
alluminiumfolie, vooral niet de
achterste wand.
" De apparatuur is zwaar, verzet haar
met voorzichtigheid.
" Gebruik nooit ruwe schuurmiddelen
of een scherpe metalen krabber om
het glas van de ovendeur schoon te
maken omdat deze krassen in het
oppervlak en daarmee barsten in het
glas kunnen veroorzaken.
electrolux 7
FABRIK ANT :
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.P.A.
V.le Bologna, 298
47100 FORLI' (Italie)
Het is heel belangrijk dat dit instructieboekje, voor eender welke
toekomstige raadpleging, samen met de apparatuur bewaard wordt. Indien
de apparatuur verkocht moest worden, of overgedragen aan een andere
persoon, verzeker U ervan, dat het boekje samen geleverd wordt, zodat de
nieuwe gebruiker op de hoogte kan gesteld worden van het functioneren
van het apparaat en van de relatieve waarschuwingen.
Deze instructies gelden enkel voor de landen waarvan het
identificatiesymbool is aangebracht op het titelblad van het instructieboekje
en het apparaat zelf.
" Voor het onderhoud of de
schoonmaak eerst de apparatuur
uitschakelen en laten afkoelen.
" Om de ontsteking te vergemakkelij-
ken, steek eerst de gaspit aan voor-
aleer de kookpan op het rooster te
zetten. Na de gaspitten aangesto-
ken te hebben, controleer of de vlam
regelmatig is.
" Verlaag steeds de vlam of ontdoof
ze, vooraleer de kookpannen weg te
nemen.
" Verzeker U ervan of de roosters van
het fornuis juist geplaatst worden.
" Enkel vuurvaste borden mogen in de
schuif onder de oven geplaatst
worden. Er geen ontvlambare
stoffen inzetten.
Service
" Voor eventuele tussenkomst richt U
zich tot een geautoriseerde
Technisch Hulpdienst om originele
wisselstukken te bekomen.
Informatie m.b.t. het
milieu
" Houd bij het weggooien van de
verpakking rekening met de
veiligheid en het milieu.
" Als u een oud apparaat afdankt,
maak het dan onbruikbaar door het
aansluitsnoer af te snijden.
Het symbool op het product
of op de verpakking wijst erop dat dit
product niet als huishoudafval mag
worden behandeld. Het moet echter
naar een plaats worden gebracht waar
elektrische en elektronische apparatuur
wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat
dit product op de correcte manier wordt
verwijderd, voorkomt u mogelijk voor
mens en milieu negatieve gevolgen die
zich zouden kunnen voordoen in geval
van verkeerde afvalbehandeling. Voor
meer details in verband met het
recyclen van dit product, neemt u het
best contact op met de gemeentelijke
instanties, het bedrijf of de dienst belast
met de verwijdering van huishoudafval
of de winkel waar u het product hebt
gekocht.
8 electrolux
Onderdelen
Bakplaat
Rooster
1. Bedieningsknop de brander/ zone
linksachter (Normaalbrander)
2. Bedieningsknop de brander/ zone
linksvoor (Sterkbrander)
3. Bedieningsknop de brander/ zone
rechtsvoor (Kleinbrander)
4. Bedieningsknop de brander/ zone
rechtsachter (Normaalbrander)
Ovenruimte
Verlichtingslampje
Vangschaal
Bedienigspaneel
Grill-element
Cirkulatieventilator
5. Elektronische klok
6. Oven-funktieschakelaar
7. Oven-kontrolelampje
8. Thermostaat kontrolelampje
9. Bedieningsknop oventhermostaat
65
432
987
1
electrolux 9
Bedieningsknoppen van het
kookvlak
Op het bedieningspaneel bevinden
zich drukknoppen om de gasbranders
van het kookvlak te bedienen.
De regelknoppen voor de gas-
branders kunnen in tegenwijzerzin wor-
den gedraaid tot een symbool dat een
kleine vlam voorstelt en omgekeerd ook
in wijzerzin.
" er komt geen gas wrij
er komt een maximale hoe
veelheid gas vrij
er komt een minimale hoeveel
heid gas vrij
Aansteken van de branders op
het kookvlak
" Door de knop van de te gebruiken
brandergeheel in te drukken en op
de hoogste stand te draaien ( ),
zal de betreffendebrander aangaan.
" Maar houdt vervolgens de knop nog
5 seconden geheel ingedrukt. Dat is
nodig omde vlambeveiliging in te
schakelen. De vlam beveiliging voor-
komt, dat het gas blijftdoorstromen,
als de vlam uitwaait of uitgaat door
een storing in het gasnet. Zet-
vervolgens de knop in de gewenste
stand.
" Wanneer de brander ontvlamd is,
stelt u de vlammen af naar wens.
" Indien na verschillende pogingen de
brander niet ontvlamt, kijkt u best
even na of de vlamverdeler en de
kop van de brander goed op hun
plaats zitten.
" Om de gastoevoer te stoppen draait
u de knop in wijzerzin op de stand
“.
De kookplaat
AA
AA
A - Branderdeksel
BB
BB
B - Vlamverdeler
C C
C C
C - Vonkontsteking
DD
DD
D - Vlambeveiliging
10 electrolux
Wanneer u bij het koken vettenWanneer u bij het koken vetten
Wanneer u bij het koken vettenWanneer u bij het koken vetten
Wanneer u bij het koken vetten
of olie gebruikt moet u steedsof olie gebruikt moet u steeds
of olie gebruikt moet u steedsof olie gebruikt moet u steeds
of olie gebruikt moet u steeds
goed toekijken, want deze vet-goed toekijken, want deze vet-
goed toekijken, want deze vet-goed toekijken, want deze vet-
goed toekijken, want deze vet-
stoffen kunnen bij opwarmingstoffen kunnen bij opwarming
stoffen kunnen bij opwarmingstoffen kunnen bij opwarming
stoffen kunnen bij opwarming
vuur vatten.vuur vatten.
vuur vatten.vuur vatten.
vuur vatten.
Luciferontsteking
Steek de lucifer aan. Druk de
knop van de betreffendebrander
in en draai hem linksom. Steek de
brander direktan.
Tabel van de minimale en maximale
diametersvan de pannen.
Over Kookpotten en pannen
Denk er steeds aan dat een brede,
grote pan een grote warmteoppervlakte
heeft en de ingrediënten dus sneller ko-
ken dan een in een smallere, kleinere
pan.
Gebruik dus steeds pannen die aan-
gepast zijn aan wat u klaarmaakt. Let in
het bijzonder goed op dat de pannen niet
te klein zijn voor vloeistoffen die makke-
lijk kunnen overkoken of dan weer niet te
groot zijn voor ingrediënten die snel klaar
moeten zijn. Op een bodem die niet met
vet of braadjus bedekt blijft kunnen de
ingrediënten makkelijk aanbranden.
Voor taarten en gebak gebruikt u best
vormen in staal die niet opengaan. Een
vorm die opengaat laat vruchtenjus en
suiker door die wanneer ze op de bodem
van de oven vallen, karameliseren en
moeilijk te verwijderen zijn. Vermijd ood
pannen met plastic handgrepen in de
oven te zetten; ze zouden immers de hit-
te niet kunnen weerstaan.
Om het maximale rendement uit de
branders te halen en dus ook gas te be-
sparen, raden we u aan pannen te ge-
bruiken waarvan de diameter gelijk is of
groter dan de gebruikte brander.
We raden u ook aan de pannen waar-
in u iets kookt af te dekken en wanneer
het aan de kook komt, de vlam te vermin-
deren zodat alles rustig verder kookt.
Type brander Min. Max.
afmeting afmeting
Sterk 180 mm. 260 mm.
Normaal 120 mm. 220 mm.
Klein 80 mm. 160 mm.
electrolux 11
Bakwijzeknop en thermostaat-
regelknop
Deze beide knoppen laten u toe de
bakwijze (keuze van het verwarmings-
element) en de temperatuur te kiezen
afhankelijk van de eisen van het recept.
Het ovenlampje blijft branden onge-
acht de stand van de knop.
Betekenis van de symbolen
verwarming boven en onderaan
verwarming onderaan
verwarming boven
grill
hetelucht-systeem
ontdooien
Conventioneel bakken
en braden
Draai de knop zo dat hij op de stand
komt te staan en stel de thermostaat-
knop af op de gewenste temperatuur.
Als U wenst de verwarming te verande-
ren, d.w.z. meer warmte van onder of
meer warmte van boven, dient U de toets
te draaien tot aan de symbolen (warm
onder) of (warm boven).
Bakken met de grill
Draai de knop zo dat hij op de stand
komt te staan en stel de thermostaat-
knop af op de gewenste temperatuur.
Elektrische oven
12 electrolux
!
Om elke oververhitting tijdens
het gebruik van de oven of de
grill te vermijden, laat u steeds
het deksel van het fornuis
openstaan.
Hetelucht-systeem
Draai de knop zo dat hij op de stand
komt te staan en stel de thermo-
staatknop af op de gewenste tempera-
tuur.
Ontdooien
Draai de knop zo dat hij op de stand
komt te staan. Wanneer u de oven
voor de ontdooifunctie gebruikt, blaast
de elektrische ventilator koude lucht
door de oven. Dit zorgt ervoor dat het
diepgevroren voedsel ontdooit. Wan-
neer de bakwijzeknop op stand
staat, stelt u de thermostaatknop af op
stand « ».
Kontrolelampje
Dit lampje brandt zodra de oven in
gebruik is.
Verklikkerlichtje
oventhermostaat
Dit lichtje gaat uit wanneer de oven
de ingestelde temperatuur bereikt en zal
telkens opnieuw gaan branden wanneer
de thermostaat in werking treedt om de
temperatuur zelf te regelen.
De beveiligingsthermostaat
Voor de veiligheid van de gebruiker
is de oven voorzien van een beveiligings-
thermostaat. Bij een eventueel optre-
dend defect van de hoofdthermostaat
met als gevolg oververhitting schakelt
deze beveiligingsthermostaat de oven
uit.
Als dit onverhoopt een keer gebeurt,
probeer dan onder geen voorwaarde de
oven zelf te repareren, maar waarschuw
direct onze service-afdeling.
Het gebruik van de oven voor
de eerste keer
De oven functioneert alleen alsDe oven functioneert alleen als
De oven functioneert alleen alsDe oven functioneert alleen als
De oven functioneert alleen als
de tijd isingesteld.de tijd isingesteld.
de tijd isingesteld.de tijd isingesteld.
de tijd isingesteld.
Klok gelijk zetten (zie Elektroni-Klok gelijk zetten (zie Elektroni-
Klok gelijk zetten (zie Elektroni-Klok gelijk zetten (zie Elektroni-
Klok gelijk zetten (zie Elektroni-
sche klok-hoofdstuk "Instellensche klok-hoofdstuk "Instellen
sche klok-hoofdstuk "Instellensche klok-hoofdstuk "Instellen
sche klok-hoofdstuk "Instellen
van de dagtijd").van de dagtijd").
van de dagtijd").van de dagtijd").
van de dagtijd").
Na het plaatsen van de oven ga dan
als volgt te werk:
a) zet de Bakwijzeknop op ;
b) zet de thermostaatknop op
“max”;
b) laat de oven (leeg) 45 minuten
lang werken;
d) zet een raam open voor frisse
lucht.
Tijdens de eerste paar minuten zal er
rook met een onaangename geur ons-
taan, dit wordt veroorzaakt door het
isolatiemateriaal en vettige restanten op
het materiaal, erop gekomen tijdens de
produktie.
Het is raadzaam de hierboven be-
schreven procedure te herhalen, door de
bereidingsfuncties “Grill en “Hete-
lucht-systeem“ te kiezen gedurende
ongeveer 5-10 minuten.
Was de ovenaccessoires goed af
alvorens de oven voor het eerst te
gebruiken.
electrolux 13
Elektronische klok
1. toets voor kiezen van een functie
2. min-toets
3. plus-toets
4. display
5. lampje “kooktijd”
6. lampje “einde kooktijd”
7. lampje “kookwekker”
8. lampje “dagtijd”
Mocht de stroom uitvallen, dan
worden alle instellingen (tijd,
programmasettings of program-
ma in gebruik) geannuleerd.
Als de spanning herstelt is,
knipperen de cijfers in het display
en de klok/timer moet worden
gereset.
5
12
3
6
8
4
7
De oven werkt alleen als de
dagtijd is ingesteld. Bovendien
kan de oven ook worden gebruikt
zonder dat er een programma is
ingesteld.
Instellen van de dagtijd
Als de oven aan het stroomnet is aange-
sloten of na stroomuitval knippert het
lampje “dagtijd” op het display.
Dagtijd instellen:
1. Toets of indrukken.
2. Nadat de tijd is ingesteld, 5 secon-
den wachten: het lampje “dagtijd”
gaat uit en het display geeft de inge-
stelde tijd aan. Het apparaat is klaar
voor het gebruik.
Dagtijd wijzigen:
1. Door herhaaldelijk indrukken van
toets functie “dagtijd” kiezen. Het
lampje begint te knipperen. Dan te
werk gaan zoals hierboven beschre-
ven. De dagtijd kan alleen worden
gewijzigd als er geen andere automa-
tische functie (kooktijd of einde
kooktijd ) is ingesteld.
14 electrolux
Functie “kooktijd”
Met deze functie kan de oven
automatisch worden uitgeschakeld aan
het einde van een ingestelde kooktijd. Zet
de levensmiddelen in de oven, kies een
kookfunctie en stel de temperatuur in.
Toets herhaaldelijk indrukken om
functie “kooktijd” te kiezen. Het lampje
begint te knipperen. Ga dan als volgt
te werk:
Kooktijd instellen:
1. Toets of indrukken.
2. Nadat de tijd is ingesteld, 5 seconden
wachten: het lampje “kooktijd”
gaat branden en het display geeft
weer de dagtijd aan.
3. Als de kooktijd is afgelopen, wordt de
oven automatisch uitgeschakeld, er
klinkt een akoestisch signaal en het
lampje begint te knipperen. Zet de
functieschakelaar en de thermostaat
op nul.
Om het akoestische signaal uit te
schakelen drukt u een willekeurige
toets in. ATTENTIE: als u dit doet,
gaat de oven weer werken. Denk er
daarom om dat u altijd de
functieschakelaar en de thermostaat
op nul zet als de kooktijd is afgelopen.
Kooktijd annuleren:
1. Door herhaaldelijk indrukken van
toets functie “kooktijd” kiezen. Het
lampje begint te knipperen en het
display geeft de resterende kooktijd
aan.
2. Toets indrukken tot op het display
“0:00” verschijnt. Na 5 seconden gaat
het lampje uit en het display geeft
weer de dagtijd aan.
electrolux 15
Functie “einde kooktijd”
Met deze functie kan de oven automa-
tisch worden uitgeschakeld als het inge-
stelde einde van een kooktijd om is. Zet
de levensmiddelen in de oven, kies een
kookfunctie en stel de temperatuur in.
Toets herhaaldelijk indrukken om
functie “einde kooktijd” te kiezen. Het
lampje begint te knipperen. Ga dan
als volgt te werk:
Einde kooktijd instellen:
1. Toets of indrukken.
2. Nadat de tijd is ingesteld, 5 secon-
den wachten: het lampje “einde kook-
tijd” gaat branden en het display
geeft weer de dagtijd aan.
3. Als de kooktijd is afgelopen, wordt de
oven automatisch uitgeschakeld, er
klinkt een akoestisch signaal en het
lampje begint te knipperen. Zet de
functieschakelaar en de thermostaat
op nul.
Om het akoestische signaal uit te
schakelen drukt u een willekeurige
toets in. ATTENTIE: als u dit doet,
gaat de oven weer werken. Denk er
daarom om dat u altijd de functie-
schakelaar en de thermostaat op nul
zet als de kooktijd is afgelopen.
Einde kooktijd annuleren:
1. Door herhaaldelijk indrukken van
toets functie “einde kooktijd” kie-
zen. Het lampje begint te knippe-
ren en het display geeft het ingestelde
einde van de kooktijd aan.
2. Toets indrukken tot op het display
de dagtijd verschijnt. Er klinkt een
piepje en het lampje gaat uit.
16 electrolux
“Kooktijd” en “einde
kooktijd” gecombineerd
De functies “kooktijd” en “einde
kooktijd” kunnen tegelijk worden
gebruikt om de oven automatisch te
laten in- en uitschakelen.
1. Met de functie “kooktijd” de kook-
tijd instellen (zie hoofdstuk “Functie
kooktijd”). Dan toets indrukken:
het display geeft de ingestelde tijd
aan.
2. Met de functie “einde kooktijd” het
einde van de kooktijd instellen (zie
hoofdstuk “Functie einde kooktijd”).
De lampjes gaan branden en het
display geeft de dagtijd aan. De oven
wordt volgens de ingestelde pro-
gramma’s in- en uitgeschakeld.
Functie “kookwekker”
De kookwekker geeft aan het einde
van een ingestelde tijd een akoestisch
signaal, maar de oven blijft
ingeschakeld, als hij in gebruik is.
Kookwekker instellen:
1. Door herhaaldelijk indrukken van
toets functie “kookwekker” kiezen.
Het lampje begint te knipperen
2. Dan toets of indrukken (maxi-
mum: 2 uur en 30 minuten).
3. Nadat de tijd is ingesteld, 5 secon-
den wachten: het lampje “kook-
wekker” gaat branden.
4. Na afloop van de ingestelde tijd be-
gint het lampje te knipperen en er
klinkt een akoestisch signaal. Om dit
signaal uit te schakelen een willekeu-
rige toets indrukken.
electrolux 17
Kookwekker annuleren:
1. Door herhaaldelijk indrukken van
toets functie “kookwekker” kiezen.
Het lampje begint te knipperen en
het display geeft de resterende tijd
aan.
2. Toets indrukken tot op het display
“0:00” verschijnt. Na 5 seconden gaat
het lampje uit en het display geeft
weer de dagtijd aan.
Uitschakelen van het display
1. Twee programmeertoetsen tegelijk
indrukken en ca. 5 seconden inge-
drukt houden. Het display wordt uit-
geschakeld.
2. Om het display weer in te schakelen,
een willekeurige toets indrukken.
Het display kan alleen worden
uitgeschakeld als er geen andere
functies zijn ingesteld.
18 electrolux
Gebruik de oven met de deur
gesloten.
Let goed op bij het openen van
de naar beneden openslaande
ovendeur. Laat deze niet
openvallen - ondersteun de
deur met de handgreep totdat
deze helemaal open is.
De oven heeft vier bakplaats-
tanden en wordt geleverd met één
bakplaat.
De bakplaatstanden worden ge-
teld vanaf de bodem van de oven,
zoals de figuur laat zien.
Het is belangrijk dat de bakplaat
goed geplaatst wordt.
Plaats geen kookwaren direct
op de bodem van de oven.
Enkele tips bij het gebruik van de oven
4
3
2
1
Tips voor het gebruik van de gasbranders
Begin het koken steeds met een
volledige vlam door de regelknop op
te zetten. Stel nadien de vlammen
in naar wens.
De vlam is aan de buitenzijde veel
warmer dan binnenin (de kern). Daarom
moeten de punten van de vlammen de
bodem van de pan aanraken. De
vlammen die buiten de oppervlakte van
de pan komen zijn een verspilling van
gas en energie. In tegenstelling tot
elektrische kookvlakken is het onnodig
dat de pannen een vlakke bodem
hebben. Pannen met een dunne wand
zullen de warmte dan weer sneller
doorgeven naar de inhoud dan pannen
met een dikkere wand. En omdat
warmte niet gelijkmatig over de bodem
wordt verspreid kunnen de ingrediënten
lokaal oververhit geraken.
Indien u pannen met een dunne
bodem gebruikt, is het nodig de inhoud
vaak (om) te roeren. Een dikkere bodem
vermindert het risico op lokaal
aanbranden omdat op de bodem een
voldoende thermische compensatie
ontstaat.
We raden u aan pannen te gebruiken
met een gepaste grootte. Brede en lage
pannen zijn geschikter dan smalle en
hoge pannen want ze zorgen voor een
snelle opwarming.
Men versnelt het koken niet door
kleine pannetjes op een grotere brander
te zetten. Men verspilt er enkel gas door.
U gebruikt de branders op de juiste
manier wanneer u kleine pannen op de
kleine brander zet en grote op de grote
brander. Met een gesloten, afgedekte
pan vermijdt u ook de verspilling van
warmte.
electrolux 19
Om elke oververhitting tijdens
het gebruik van de oven of de
grill te vermijden, laat u steeds
het deksel van het fornuis
openstaan.
Condensatie en stoom
Deze oven is voorzien van een exclu-
sief bereidingssysteem dat een natuur-
lijke luchtcirculatie genereert met voort-
durend hergebruik van de bereidings-
stoom. Dit maakt het mogelijk om etens-
waren te bereiden in een omgeving met
een constante vochtigheidsgraad, terwijl
de levensmiddelen van binnen zacht en
van buiten krokant blijven. Bovendien
worden de bereidingstijden en het
energieverbruik tot een minimum be-
perkt. Gedurende de bereiding kan er
stoom ontstaan, die bij het openen van
de deur naar buiten komt.
Dit verschijnsel is helemaal natuurlijk.
Op het moment van het
openen van de ovendeur,
gedurende de bereidingsfase
of aan het einde hiervan,
oppassen met de hete lucht
die uit de oven komt.
Zodra voedsel wordt
verwarmd onstaat er stoom
die in contact komt met het
glas van de ovendeur en
vervolgens waterdruppels op
het glas vormt. Dit is normaal
en wordt niet door een fout in
de oven veroorzaakt. Om
condensatie te verminderen,
de lege oven altijd 10 minuten
voorverwarmen. We adviseren
deze druppels na ieder gebruik
te verwijderen.
Opgelet: de kans bestaat, dat
bij onzorgvuldig gebruik van
de ovendeur vingers beklemd
raken.
20 electrolux
Traditionele bakwijze
Gezien de warmte van het plafond en
de bodem komt, is het aangewezen om
de shcotels in het midden van de oven
te plaatsen. Naargelang voor het bakken
meer warmte boven of beneden nodig
is, plaatst u de schotel op een hoger of
een lager niveau.
Bakken met hete lucht
De schotels worden verwarmd door
een warme luchtstroom voortgebracht
door een cirkelvormige onderdeel en
ventilator die zich achteraan in de oven
bevindt. Zo zal de hitte zich snel en ge-
lijk verspreiden op alle plaatsen van de
oven, zodat u verschillende schotels te-
gelijkertijd op verschillende niveaus van
de oven kunt klaarmaken.
Bij deze bakwijze worden door het
verdwijnen van de luchtvochtigheid en
de drogere lucht, de geuren en smaken
van de verschillende shotels niet ver-
mengd.
Dankzij de mogelijkheid om op de
verschillende niveaus van de oven te
bakken kunt u tot drie verschillende
schotels klaarmaken om ze meteen op
te dienen… of er een deel van in te vrie-
zen. U kunt uiteraard ook slechts één
niveau gebruiken. In dat geval is het aan-
gewezen de schotel op een lager te zet-
ten zodat u de bereiding beter in het oog
kunt houden. Deze oven is ook zeer ge-
schikt voor het snel ontdooien, het ste-
riliseren van bokalen, confituur van het
huis en, ten slotte, om champignons of
vruchten te drogen.
Bakwijze met multifunctionele
oven
Met dit type oven kunt u verschil-
lende bakwijzen of bakprocedures aan:
traditioneel, met hete lucht en met de
grill.
4
3
2
1
electrolux 21
Tips bij het gebruik van de tra-
ditionele oven
Het bakken van taartenHet bakken van taarten
Het bakken van taartenHet bakken van taarten
Het bakken van taarten
De oven minstens 10 minuten vóór
her gebruik voorverwarmen, behalve in-
dien het gerecht het anders vereist.
Open de ovendeur niet wanneer u
gerechten klaarmaakt die moeten rijzen
(by, gistdeeg, soufflés…) De aanvoer
van koudere lucht zou het gistingspro-
ces stoppen.
Om de evolutie von het bakken van
de taart te controleren, steekt u een
tandenstoker in het deeg. Indien hij er
droog uitkomt is de taart voldoende ge-
bakken.
Wacht om dit te doen tot minstens 3/
4 van de voorziene, voorgeschreven
baktijd is verstreken.
Houd er over het algemeen ook re-
kening mee dat:
een gerecht dat aan de buitenkant
voldoende gebakken is maar onvol-
doende binnenin, een langere baktijd
noding had maar wel aan een lagere
temperatuur.
En omgekeerd zal een droog gerecht
een kortere baktijd nodig hebben maar
wel aan een hogere temperatuur.
Het braden en bakken van vleesHet braden en bakken van vlees
Het braden en bakken van vleesHet braden en bakken van vlees
Het braden en bakken van vlees
Vlees dat u in de oven wil braden
moet minstens 1 kg wegen. Zo vermijdt
u dat het te droog wordt. Indien u ge-
braad wenst met een prachtig kleurtje,
gebruik dan weinig vetstoffen. Indien u
mager vlees braadt, gebruik dan wat olie
en wat boter. Boter of olie zijn overbo-
dig indien het vlees bovenop een stukje
zwoerd of vet heeft. Indien het gebraad
dat stukje vet op de zijkant heeft, legt u
beter die kant naar boven zodat wan-
neer het vet smelt het nodige vet over
het lagere deel zal verspreiden.
22 electrolux
Rood vlees neemt u beter 1 uur vóór
het braden uit de koelkast, zo niet zal het
bruuske temperatuurverschil het vlees
taaier maken. Gebraad, zeker rood
vlees, moet niet gezouten worden bij de
aanvang van het braden omdat het zout
het vocht en het bloed uit het vlees zou
halen en het vlees dus zal verhinderen
een smakelijk braadkleurtje te krijgen.
We raden u aan het gebraad te zou-
ten buiten de oven, even na verloop van
de helft van da baktijd.
Leg gebraad steeds in een schotel
met een lage rand. Een schotel met een
hoge rand legt een scherm rond het
vlees en verhindert de goede versprei-
ding en verdeling van de warmte.
Vlees kan gebakken worden in oven-
vaste schotels of rechtstreeks op het
rooster waaronder u de vetvanger
plaatst. De ingrediënten van het braad-
vocht voegt u enkel onmiddellijk aan de
schotel wanneer de baktijd kort is, zo
niet wacht u tot het laatste half uur van
de baktijd.
Rood, bloedend vlees begint u te
bakken met een constante hitte om
vorvolgens de temperatuur te verminde-
ren om het binnenste van het vlees te
braden. De temperatuur van het braden
van wit vlees kan gematigd blijven van
het begin tot het einde.
Het verloop van het braden kan u
nagaan door met een vork op het vlees
te drukken. Indien het vlees niet meteen
meegeeft is het licht doorbakken (à
point).
Op het einde van het braden raden
we u aan een kwartier te wachten voor-
aleer het te versnijden. Zo verliest het
niet teveel vocht.
U kan de dienborden warm houden
in de oven. U moet die wel op de mini-
male temperatuur houden.
electrolux 23
stukken ananas, appels, enz. te grillen.
Dit fruit mag u echter niet te dicht bij het
grillelement plaatsen.
De baktijd
De baktijden varieren uitraard naar-
gelang de ingrediënten, hun homogeni-
teit en hun omvang. We raden u aan de
eerste baksels goed te observeren en
de resultaten ervan te noteren. Op ba-
sis van deze gegevens kunt u deze of
andere gerechten (opnieux) klaar-
marken.
We geven in de volgende tabel en-
kele richtinggevende baktijden en tem-
peraturen voor de oven en de grill.
Um eigen ervaring zal u vervolgens
toelaten ev. variaties op de aangegeven
waarden aan te brengen.
Veel succes en veel kookgenot!Veel succes en veel kookgenot!
Veel succes en veel kookgenot!Veel succes en veel kookgenot!
Veel succes en veel kookgenot!
Het bakken van visHet bakken van vis
Het bakken van visHet bakken van vis
Het bakken van vis
Vis van kleine omvang bakt u van het
begin tot het einde aan een hoge tem-
peratuur. Bij middelgrote vis begint u
met een hoge temperatuur om zo lang-
zaam de temperatuur te verminderen.
Grote vis bakt u van het begin tot het
einde aan een gematigde temperatuur.
U kan het verloop van het bakken
controleren door voorzichtig met een
mes of een vork een stukje van de buik
op te heffen; het vlees moet gelijkmatig
wit en ondoorschijnend zijn. Dit geldt
uiteraard niet voor zalm, forel en
gelijkaardige soorten.
Volg in elk geval steeds de
aanwijzingen van de recepten.
Bakken met de grillBakken met de grill
Bakken met de grillBakken met de grill
Bakken met de grill
Met de grill kan u vooral rood vlees
stukken (maar niet te groot) vlees van
verschillende grootte bakken; gevogel-
te snijdt u best in twee en drukt u plat
en verder zijn ook vis, bepaalde groen-
ten (by, courgettes, aubergines, tomaat,
enz.), en vlees-, vis- of zeevruchtenbro-
chetten geschikt voor de grill.
Vlees en vis voor de grill oliet u vooraf
in en legt u op het rooster; zout het vlees
op het einde van het braden; vis daar-
entegen zout u best aan de binnenkant
vóór het bakken; het rooster plaatst u
naar wens zo dicht mogelijk of zo ver
mogelijk van het grillelement om het
bakken te doseren zodat het oppervlak
niet verbrandt en het binnenste gedeelte
niet rauw blijft.
Giet telkens 1 of 2 glazen water op
de vetvanger om rookvorming te vermij-
den door het druppen van jus en vet op
de warme plaat.
U kan de grill ook gebruiken om te
gratineren, brood te toasten of knappe-
rig te maken en bepaalde vruchten zo-
als bananen, halve pompelmoezen,
24 electrolux
De aangegeven bereidingstijden houden geen rekening met de
voorverhitting. De lege oven altijd 10 minuten voorverwarmen.
Adviestabel voor bakken en braden
ZOETE NAGERECHTEN
Met opgeklopt deeg 2 170 2 (1en3)* 160 45 ~ 60 In bakvorm
Kruimeldeeg, taartbodem 2 170 2 (1en3)* 160 20 ~ 30 In bakvorm
Ricottataart 1 160 2 150 60 ~ 80 In bakvorm
Appeltaart 1 180 2 (1en3)* 170 40 ~ 60 In bakvorm
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80
Vruchtenvlaai 2 175 2 (1en3)* 160 30 ~ 40
Fruit cake 1 175 1 160 45 ~ 60 In bakblik
Biscuit 1 175 2 (1en3)* 160 30 ~ 40 In bakvorm
Panettone 1 170 1 160 40 ~ 60 In bakvorm
Casinogebak 1 170 1 160 50 ~ 60 In bakblik
Kleine gebakjes
(met opgeklopt deeg) 2 175 2 (1en3)* 160 25 ~ 35 op bakplaat
Koekjes (kruimeldeeg) 2 160 2 (1en3)* 150 20 ~ 30 op bakplaat
Schuimpjes 2 100 2 (1en3)* 100 90 ~ 120 op bakplaat
Focaccia 2 190 2 (1en3)* 180 12 ~ 20 op bakplaat
Soesjes, roomsoezen 2 200 2 (1en3)* 190 15 ~ 25 op bakplaat
BROOD en PIZZA
1000 Wit brood 1 190 2 180 40 ~ 60 1 of 2 stokbroden
500 Roggebrood 1 190 1 180 30 ~ 45 In bakblik
500 Broodjes 2 200 2 (1en3)* 175 20 ~ 35 6 of 8 broodjes
250 Pizza 1 210 2 (1en3)* 190 15 ~ 30 op lekbak
OVENSCHOTELS
Met droge pasta 2 200 2 (1en3)* 175 40 ~ 50 In bakvorm
Met groenten 2 200 2 (1en3)* 175 45 ~ 60 In bakvorm
Quiches 1 200 2 (1en3)* 180 35 ~ 45 In bakvorm
Lasagna 2 180 2 160 45 ~ 60 In bakvorm
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 In bakvorm
VLEES
1000 Braadstuk van rundvlees 2 190 2 175 50 ~ 70 Gebakken op rooster
1200 Braadstuk van varkensvlees 2 180 2 175 100 ~ 130 Gebakken op rooster
1000 Braadstuk van kalfsvlees 2 190 2 175 90 ~ 120 Gebakken op rooster
1500 Rosbief (saignant) 2 210 2 200 50 ~ 60 Gebakken op rooster
“ “ (matig gebakken) 2 210 2 200 60 ~ 70 Gebakken op rooster
“ “ (goed gebakken) 2 210 2 200 70 ~ 80 Gebakken op rooster
2000 Schouderham 2 180 2 170 120 ~150 Met zwoerd
1200 Lamsvlees 2 190 2 175 110 ~ 130 Bil
1000 Kip 2 190 2 175 60 ~ 80 Heel
4000 Kalkoen 2 180 2 160 210 ~ 240 Heel
1500 Eend 2 175 2 160 120 ~ 150 Heel
3000 Gans 2 175 2 160 150 ~ 200 Heel
1200 Konijn 2 190 2 175 60 ~ 80 In stukken
1200 Varkenspoot 2 180 2 160 100 ~ 120 2 poten
1500 Haas 2 190 2 175 150 ~ 200 In stukken
800 Fazant 2 190 2 175 90 ~ 120 Heel
- Gehaktbrood 2 180 2 160 40 ~ 60 In bakblik
VIS
1200 Forel - Zeebrasem 2 190 2 (1en3)* 175 30 ~ 40 3-4 hele vissen
1500 Tonijn - Zalm 2 190 2 (1en3)* 175 25 ~ 35 4-6 moten in vorm
OPMERKINGEN
Bereidin-
gsduur
minuten
temp. °C
Niveau
4
3
2
1
Niveau
Traditionele
bereiding
Hetelucht
bereiding
Gewicht in (gr.)
GERECHT
temp. °C
4
3
2
1
(*) Bij een geventileerde bereiding op meer niveaus, is het aangewezen de niveaus
aangegeven tussen haakjes te respecteren.
Traditionele en hetelucht bereiding
electrolux 25
Bereiding op grill
Rundshaas 4 800 3 max 12 ~ 15 12 ~ 14
Biefstukken 4 600 3 max 10 ~ 12 6 ~ 8
Worst 8 3 max 12 ~ 15 10 ~ 12
Varkenskarbonade 4 600 3 max 12 ~ 16 12 ~ 14
Have kip 2 1000 3 max 30 ~ 35 25 ~ 30
Spiesjes 4 3 max 10 ~ 15 10 ~ 12
Kippenborst 4 400 3 max 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburger 6 600 3 max 10 ~ 15 8 ~ 10
Vis, filet (tong) 4 400 3 max 12 ~ 14 10 ~ 12
Gevulde tosti 4-6 3 max 5 ~ 7
Wit tostibrood 4-6 3 max 2 ~ 4 2 ~ 3
Bovenkant
°C
Temperatuur
Nummer
stukken
Gewicht
in gr
Hoeveelheid
Bereidingsduur
(minuten)
GERECHT
Niveau
4
3
2
1
De aangegeven bereidingstijden houden geen rekening met de voorverhitting.
De lege oven altijd 10 minuten voorverwarmen.
Onderkant
26 electrolux
Onderhoud
Voor het reinigen de
ovenuitschakelen en laten
afkoelen.
Dit apparaat mag niet worden
schoongemaakt met stoom of
met een stoomreiniger.
De oven moet altijd schoon
worden gehouden. Een opeen-
hoping van vet of andere voed-
selresten kan brand ten gevol-
ge hebben, in het bijzonder in
de grillpan.
Onderhoud van het fornuis
De druppels saus, sap, fruitsap, ecc.
moeten zo vlug mogelijk verwijderd wor-
den met een vochtig doek. Zo niet, zou-
den ze op de lange duur het blinken van
het email doen verdwijnen.
Om lichte strepen te doen verdwijnen
in het email, gebruikt U een gewoon licht
schuurmiddel in poedervorm.
Gebruik geen staalwol of messen om
incrustatie te verwijderen.
Voor de dagelijkse schoonmaak ge-
bruikt U water met reinigingsmiddel of n
van de talrijke producten in de handel.
Was de geemailleerde roosters met
water en reinigingsmiddel; U kan ze ook
in afwasmachine plaatsen.
Verwijder het bovenste gedeelte van
de gaspit en de gasontstekers en was
ze heel nauwkeurig met warm water en
reinigingsmiddel. Droog ze goed voor-
aleer ze terug te plaatsen.
Verzeker U ervan dat ze bovendien
juist op hun plaats staan.
De gaspit kan gepoetst worden met
staalwol of een licht schuurmiddel in
poedervorm.
De ovendeur wast U enkel met warm
water en vermijdt U het gebruik van
ruwe doeken of schuurmiddelen.
Onderhoud van de oven
Na gebruik maakt U de oven heel
nauwkeurig schoon en dit wanneer hij
nog een beetje warm is.
Inderdaad, op dat moment kan U
gemakkelijk de vet- of andere resten en
het fruitsap verwijderen.
Gebruik warm water met reiniging-
smiddel, ofwel een van de sprays die in
de handel verkrijgbaar zijn. Volg hier-
voor de aanwijzingen van de producent.
Richt de spray niet op de delen in glans-
staal, U zou ze kunnen beschadigen.
De accessoires van de oven maakt U
met warm water en reinigingsmiddel
schoon.
Eventuele incrustaties verwijdert U
met en licht schuurmiddel in poeder-
vorm.
Bedek nooit de ovenwanden of
de ovenbodem met alumini-
umfolie om de grasspatten op
te vangen.
U zou een opeenstapeling van
warmte voortbrengen dat het
resultaat van het bereiden ne-
gatief beinvloedt en U zou het
email kunnen beschadigen.
Verscheidene controles
Controleer geregeld de status van
behoud van de flexibele tube van de
gasverbinding en laat hem vervangen
door bevoegd personeel wanneer hij
nauwelijks een afwijking vertoond.
We raden een jaarlijkse vervanging
aan.
electrolux 27
Schoonmaak van de ovendeur
Om de ovendeur volledig te kunnen
schoonmaken, is het aan te raden de
deur te demonteren.
U gaat als volgt te werk:
1.1.
1.1.
1. open volledig de deur;
2.2.
2.2.
2. de twee hefboompjes van de ara van
de scharnier 180° draaien (Fig. 1, 2);
3.3.
3.3.
3. de deur bijna dicht doen tot een hoek
van ongeveer 30°, optillen en uit de
voorkant halen (Fig. 3).
De deur terug installerendoor de
hierboven beschreven handelingen te
volgen in tegenovergestelde volgorde.
Modellen van roestvrij staal of alumi-
nium
Wij raden aan de ovendeur uitslui-
tend te reinigen met behulp van een
natte spons en deze daarna met een
zachte doek te drogen.
Gebruik nooit staalwol, zuren of
schuurmiddelen, deze kunnen het op-
pervlak van de oven beschadigen.
Dezelfde aanwijzigen gelden voor het
schoonmaken van het bedieningspaneel
van de oven.
Vervangen van binnenverlichting
Als de ovenlamp moet worden ver-
vangen, dan moet deze voldoen aan de
volgende eisen:
- Vermogen: 15 W / 25 W,
- Voltage: 230 V (50 Hz),
- Hittebestendig tot 300°C,
- Soort verbinding: E14.
Deze lampen zijn verkrijgbaar bij
Klantenservice.
Om de kapotte lamp te vervangen:
1. Zorg ervoor dat de oven is afgeslo-
ten van het lichtnet.
2.2.
2.2.
2. Draai de glazen beschermkap tegen
de klok in los.
3.3.
3.3.
3. Verwijder de kapotte lamp en vervang
deze door een nieuwe.
4.4.
4.4.
4. Doe de glazen beschermkap terug op
zijn plaats.
5.5.
5.5.
5. Sluit de oven weer aan op het lichtnet.
1
2
3
!!
!!
!
28 electrolux
Wan te doen indien
""
""
"
De gasaanvoerDe gasaanvoer
De gasaanvoerDe gasaanvoer
De gasaanvoer
lijkt abnormaal:lijkt abnormaal:
lijkt abnormaal:lijkt abnormaal:
lijkt abnormaal:
""
""
"
Er is een gasluchtEr is een gaslucht
Er is een gasluchtEr is een gaslucht
Er is een gaslucht
waarneembaarwaarneembaar
waarneembaarwaarneembaar
waarneembaar
""
""
"
De oven warmtDe oven warmt
De oven warmtDe oven warmt
De oven warmt
niet opniet op
niet opniet op
niet op
""
""
"
Te lange kook-Te lange kook-
Te lange kook-Te lange kook-
Te lange kook-
tijdentijden
tijdentijden
tijden
""
""
"
Er komt rook uitEr komt rook uit
Er komt rook uitEr komt rook uit
Er komt rook uit
de ovende oven
de ovende oven
de oven
""
""
"
Het ovenlichtHet ovenlicht
Het ovenlichtHet ovenlicht
Het ovenlicht
werk nietwerk niet
werk nietwerk niet
werk niet
""
""
"
Het display geeftHet display geeft
Het display geeftHet display geeft
Het display geeft
"12.00" aan"12.00" aan
"12.00" aan"12.00" aan
"12.00" aan
Vergewis u ervan of:
- de gaten van de vlamverdeler van de brander(s)
niet verstopt zitten;
- wanneer de gas uit een fles komt, de gasfles niet
leeg is;
- de drukregelaar werkt;
- de kraan van de gasfles volledig open staat.
Vergewis u ervan of:
- de voedingsbuis goed gedlaatst werd en in goede
staat verkeert; denk eraan dat die minstens éénmaal
per jaar moet vervangen worden.
Zoek nooit naar een gaslek met een brandendeZoek nooit naar een gaslek met een brandende
Zoek nooit naar een gaslek met een brandendeZoek nooit naar een gaslek met een brandende
Zoek nooit naar een gaslek met een brandende
lucifer. gebruik schuim of zeepwater.lucifer. gebruik schuim of zeepwater.
lucifer. gebruik schuim of zeepwater.lucifer. gebruik schuim of zeepwater.
lucifer. gebruik schuim of zeepwater.
Vergewis u ervan of de ovenknop wel degelijk aan
staat.
Controleer of de gekozen temperatuur overeen-
stemt met de voeding/het gerecht dat u klaarmaakt.
We raden u aan de oven te reinigen telkens u hem
gebruikt hebt.
Tijdens het braden van vlees vormen zich vet-
spatten; wanneer deze niet verwijderd worden, zul-
len ze rook en geuren veroorzaken tijdens volgende
bakbeurten. Zie daarover het stuk over het schoon-
maken van de oven.
Wellicht is het lampje zelf stuk. Hoe u het moet ver-
vangen, kijkt u na in de paragraaf daarover.
Indien na deze controles het fornuis nog steeds niet
werkt, wendt u zich best tot het dichtstbijgelegen
Servicecentrum en houd alle gegevens over het toe-
stel bij de hand: model en identificatienummer.
Klok gelijk zetten (zie hoofdstuk "Instellen van de
dagtijd").
Indien het toestel niet naar behoren werkt, kijkt u, voordat u de Servicedienst
belt, best de volgende punten na:
electrolux 29
Oven
Onderelement 1,000 W
Bovenelement 800 W
Onder- en boven-element 1,800 W
Grill-element 1,650 W
Hete-lucht 2,000 W
Ovenverlichting 25 W
Cirkulatieventilator 25 W
Aansluitwaarde oven 2,050 W
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Kookplat
Brander/ zone linksachter (Normaalbrander) 2,000 W
Brander/ zone linksvoor (Sterkbrander) 3,000 W (Aardgas) - 2,800 W (Flessengas)
Brander/ zone rechtsachter (Normaalbrander) 2,000 W
Brander/ zone rechtsvoor (Kleinbrander) 1,000 W
Aansluitwaarde kookplaat 8,000 W
Afmetingen van de apparaten
Hoogte 850 mm
Breedte: 600 mm
Diepte 600 mm
Inhoud 56 l
Apparaat klasse 1 en klasse 2 sub-klasse 1
CATEGORIE: II2E+3+
In de fabriek getest apparaat om met het volgend soort gas te werken: G20/G25
20/25 mbar
Technische gegevens
30 electrolux
Instructies voor de installateur
De volgende instructies relatief aan
de installatie en het regelen moeten uit-
gevoerd worden door gekwalificeerd
personeel. Het apparaat moet correct
en conform met de normen en de wet-
ten van kracht, worden geinstalleerd.
Om het even welke tussen-
komst moet worden gedaan bij
een uitgeschakeld apparaat.
De constructiefirma wijst elke
verantwoordelijkheid af voor
eventuele schade voortko-
mend uit een installatie die niet
conform is aan de geldende
normen.
Plaats van installatie
Voor een goed functioneren van het
apparaat, is het noodzakelijk dat er in de
kamer de nodige lucht voor de gas-
verbranding kan toestromen op een na-
tuurlijke wijze. (De installateur moet de
nationale normen van kracht volgen.) De
toevoer van lucht moet rechtstreeks
vanuit openingen komen die niet van
binnen, noch van buiten, verstopt mo-
gen worden. De hierna volgende in-
structies zijn bestemd voor de erkende
installateur. De installatie en onderhoud
van het toestel moeten worden
uitgevoetd door een bevoegde
installateur overeenkomstig de geltende
voorschriften en de regels van de kunst,
met name: NBND 51003. Voor de toe-
stellen aangesloten op het lichtnet: NBN
normen. Wij kunnen geen verantwoor-
delijkheid aanvaarden voor ongevallen of
incidenten veroorzaakt door een defecte
of onbestaande aarding.
electrolux 31
Uitlaat van de verbrandings-
stoffen
De gasfornuizen moeten de
verbrandingsstoffen uitlaten, conform
aan de nationale normen van kracht.
Plaatsing
Dit is een type X toetsel.
Het werd ontworpen om te plaatsen
tussen twee meubelstukken waarvan de
hoogte die van de kookplat niet over-
schrijdt (EN 60 335-2-6).
Nivellering
Het fornuis is uitgerust met stel-
voetjes die zich zowel voor als achteraan
de sokkel bevinden.
Het is mogelijk om de hoogte van het
apparaat te stellen met de stelvoetjes
zodat de pannen met hun inhoud water-
pas staan.
Gasaansluiting
De gasaansluiting moet worden uit-
gevoerd in overeenstemming met de
nationaal geldende normen.
Het toestel werd vóór het de fabriek
verliet, getest en afgesteld voor het soort
gas dat aangeduid staat op het
identificatieplaatje achteraan op het for-
nuis, naast de aansluiting. Vergewis u
ervan dat het gebruikte en voorhanden
zijnde gas overeenstemt met het soort
gas op het plaatie.
Aaansluiting met een vaste
buis of een metalen en soepele
slang
Om veiliger te zijn raden we aan de
aansluiting uit te voeren met vaste buizen
(bv. in koper) of met soepele buizen in
inoxstaal zodat het toestel niet bescha-
digd raakt. De aansluiting aan de gas-
mond voor deze toestellen is Gc 1/2.
NEEN
ELEKTRISCHE
KABEL
SOEPELE
RUBBEREN
SLANG
JA
SOEPELE
RUBBEREN
SLANG
ELEKTRISCHE
KABEL
32 electrolux
Aaansluiting met soepele, niet-
metalen buis
Wanneer u voor de aansluiting een
soepele niet-metalen buis of slang ge-
bruikt, moet u bij de controel van de
staat van de slang vooral op de vol-
gende punten letten:
- de slang vertoont geen plooien,
versmallingen, brandsporen; zowel
aan de beide uiteinden als over de
volledige lengte;
- het materiaal is niet hard geworden
en is dus nog steeds even soepel en
buigzaam;
- de verbindings- en sluitingsringen
(als er zijn) zijn niet geroest;
- de geldigheidsdatum (als er een is)
niet verstreken is.
De slang moet als volgt geplaatst
worden:
- mag niet onder spanning of gedraaid
zijn;
- mag niet in aanraking komen met
scherpe voorwerpen of met scherpe
randen;
- het moet makkelijk zijn om de staat
van de slang te controleren.
Indien zich toch één van boven-
vermelde dingen voordoet (of meerdere
tegelijk) moet u da slang niet laten her-
stellen maar volledig vervangen.
BELANGRIJK: Wanneer de in-BELANGRIJK: Wanneer de in-
BELANGRIJK: Wanneer de in-BELANGRIJK: Wanneer de in-
BELANGRIJK: Wanneer de in-
stallatie voltooid is, gaat u destallatie voltooid is, gaat u de
stallatie voltooid is, gaat u destallatie voltooid is, gaat u de
stallatie voltooid is, gaat u de
goede vastheid van de verbin-goede vastheid van de verbin-
goede vastheid van de verbin-goede vastheid van de verbin-
goede vastheid van de verbin-
dingen na met schuim of zeep-dingen na met schuim of zeep-
dingen na met schuim of zeep-dingen na met schuim of zeep-
dingen na met schuim of zeep-
water maar NOOIT met eenwater maar NOOIT met een
water maar NOOIT met eenwater maar NOOIT met een
water maar NOOIT met een
vlammetje.vlammetje.
vlammetje.vlammetje.
vlammetje.
Aanpassing voor verschillendeAanpassing voor verschillende
Aanpassing voor verschillendeAanpassing voor verschillende
Aanpassing voor verschillende
gassortengassorten
gassortengassorten
gassorten
Om het fornuis aan een verschillend
soort gas aan te passen dan dat waar-
voor het vooraf geregeld is, de opeen-
volgende handelingen verrichten.
electrolux 33
Gasverbinding
Flessengas: Flessengas:
Flessengas: Flessengas:
Flessengas: de rubber-houder “C” ge-
bruiken
Aardgas: Aardgas:
Aardgas: Aardgas:
Aardgas: de verbinding “A” gebruiken
Steeds de pakking “B” invoegen .
Daarna overgaan tot de verbinding vol-
gens de gegeven instruktie’s.
(Zie de overeenkostige paragraaf).
Vervanging en regeling van de
sproeiers van de kookplaat
1. Vervanging van de sproeiers:
De roosters wegnemen.
De deksels en de kronen van de
branders afnemen.
Met een sleutel van 7
de sproeiers
losschroeven en wegnemen en deze
vervangen door diegenen die ge-
schikt zijn voor het te gebruiken gas
(zie tabel "Algemene eigenschap-
pen").
De onderdelen weer monteren door
de beschreven handelen knop de te-
genovergestelde manier te verrichten.
Deze branders hebben geen pri-
maire luchtregeling nodig.
Vervang het indentificatieplaatje door
het plaatje dat oveneenstemtmet het
nieuwe gastype. Dit identificatieplaatje
vindtu in de verpakking van het inspuit-
stuk meegeleverdmet het toestel.
2. Minimum regeling branders van de
kookplaat
Om het minimum te regelen, een
vlam aansteken, de knop op de minimim
positie brengen, de knop wegnemen en
dan:
- in geval van transformatie van
aard-aard-
aard-aard-
aard-
gasgas
gasgas
gas noor
FlessengasFlessengas
FlessengasFlessengas
Flessengas, het by-pass
schroofje van de kranen goed vast-
schroeven;
Bypass vijs
34 electrolux
ALGEMENE EIGENSCHAPPEN
kW kW
1 0,33
2 0,45
Aardgas:
3 0,65
Flessengas:2,8
BRANDER
Kleinbrander
Normaalbrander
Sterkbrander
Maximale
calorisch
debiet
Minimale
calorisch
debiet
Aardgas
Flessengas
Richtpunt
1/100
70
96
119
0,095
0,190
0,286
0,111
0,221
0,332
G20
20
mbar
G25
25
mbar
m
3
/h
Richtpunt
1/100
50
71
86
72,5
145
203
71,5
143
200
G30
G31
g/h
Brander Ø By-pass
in 1/100
of mm.
Kleinbrander 28
Normaalbrander 32
Sterkbrander 40
DIAMETERS VAN BY-PASS
- in geval van transformatie van
Flessengas Flessengas
Flessengas Flessengas
Flessengas noor
aardgasaardgas
aardgasaardgas
aardgas,
het by-
pass schroofje ongeveer 1/4 draai
losschroeven, totdat men een kleine
regelmatige vlam verkrijgt.
De onderdelen weer monteren door
de beschreven handelen knop de te-
genovergestelde manier te verrichten.
Aan het einde controleren dat de
brander niet uit gaat door de knop snel
van de maximum naar de minimum po-
sitie te draaien.
electrolux 35
Het toestel is geschikt voor een
aansluiting op een spanning van 230 V
monofase.
De elektrische aansluiting moet
gebeuren volgens de geldende normen
en schikkingen voorzien in de
wetgeving.
Ga vóór het aansluiten na of:
- de hoofdzekering en de installatie
van het huis de lading van het toestel
aankunnen (zie het identificatieplaatje
achteraan)
- de voedingsinstallatie uitgerust is
met een doeltreffende aarding vol-
gens de geldende normen en schik-
kingen voorzien in de wetgeving.
- het stopcontact en de bipolaire
schakelaar makkelijk bereikbaar zijn
wanneer het fornuis is uitgerust en
verbindt het met een gepaste stek-
ker.
De oven wordt met aansluitkabel;
men moet deze dusvoorzien van een
standaard stekker en
aanpassen,geschikt voor de totale elek-
trische lading, aangewezenop het
identificatieplaatje.
Het toestel moet rechtstreeks op het
net wenst verbonden zijn, moet u tussen
het toestel en het net een bipolaire
schakelaar zetten met min. 3 mm
opening tussen de contacten,
aangepast aan de lading en voldoend
aan de geldende normen.
De geel/groene aarding mag niet
onderbroken worden door de
schakelaar.
De fasedraad - kastanjekleur
(komend van de klem “L” van het
fornuisbord) moet altijd verbonden zijn
met de fase van het voedingsnet. De
voedingskabel moet altijd zo geplaatst
worden dat hij over de hele lengte nooit
een temperatuur kan bereiken die 50°C
hoger is dan de kamertemperatuur.
Indien u de voedingskabel vervangt,
gebruik dan draad van het type H05RR-
F / H05V2V2-F (T90) / H05VV-F met een
sectie aangepast aan de lading. U moet
er bovendien voor zorgen dat de kleine
geel/groene aarding ongeveer 2 cm
langer is dan de fase en neutrale draden.
Na de aansluiting gaat u de
opwarming na door de elementen
ongeveer 3 minuten aan te zetten.
De fabrikant wijst alle verantwoor-
delijdheid af indien de preventienor-
men niet werden gerespecteerd.
Elektrische Aaansluiting
Neutraal
Aarde (geel-groen)
Fase
36 electrolux
België
WAARBORGVOORWAARDEN
Onze toestellen worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geproduceerd.
Desondanks kan het voorkomen dat er een defect optreedt. Onze klantendienst
zal dit op verzoek herstellen, zowel binnen als buiten de waarborgtermijn. De le-
vensduur van het toestel wordt daardoor niet negatief beïnvloed.
Onderstaande waarborgvoorwaarden zijn gestoeld op de EU Richtlijn
99/44/EG en het Burgerlijk Wetboek. De daaruit voortvloeiende rechten blij-
ven onverlet.
Ook de waarborgverplichtingen van de verkoper naar de eindgebruiker blijven
onaangetast.
Voor dit toestel verlenen wij waarborg volgens onderstaande voorwaarden:
1. Wij verhelpen kosteloos met inachtneming van de voorwaarden 2 tot en met
15 gebreken aan het toestel die zich openbaren binnen 24 maanden vanaf de
datum van levering aan de eindgebruiker. Deze waarborgvoorwaarden zijn niet
van toepassing in geval van professioneel of daarmee gelijk te stellen gebruik.
2. De waarborgprestatie houdt in dat het toestel kosteloos wordt teruggebracht
in de toestand die het had voor het defect optrad. Gebrekkige onderdelen
worden hersteld of vervangen. Kosteloos vervangen onderdelen worden ons
eigendom.
3. Het gebrek moet terstond gemeld worden, om mogelijke verdere schade te
voorkomen.
4. Voor een beroep op waarborg dient het aankoopbewijs met aankoop- en/of
leveringsdatum te worden overlegd.
5. De waarborg heeft geen betrekking op schade aan kwetsbare onderdelen,
zoals (vitrokeramisch) glas, kunststof, rubber, die ontstaan is door onzorgvul-
dig gebruik
6. De waarborg heeft geen betrekking op kleine afwijkingen van de gestelde kwa-
liteit die voor de waarde en deugdelijkheid van het toestel onbeduidend zijn.
Garantie/serviceafdeling
Service en onderdelen
Als de storing na deze verificatie blijft,
wendt u zich dan tot de ELECTROLUX
SERVICE. Geef daarbij op om welke
storing het gaat, het modelnummer
(Mod. No.) en het pro-
ductnummer (Ser. No.)
die u op het typeplaa-
tje vindt.
electrolux 37
7. De waarborg geldt evenmin voor schade veroorzaakt door:
- chemische en elektrochemische inwerking van water,
- abnormale milieuomstandigheden in het algemeen
- voor het toestel oneigenlijke bedrijfsomstandigheden
- contact met agressieve stoffen.
8. De waarborg heeft geen betrekking op gebreken door transportschade die
buiten onze verantwoordelijkheid is ontstaan, niet vakkundige installatie of
montage, verkeerd gebruik, gebrekkig onderhoud, of het niet in acht nemen
van de gebruiks- of montageaanwijzingen.
9. Het recht op waarborg vervalt wanneer het defect werd veroorzaakt door her-
stelling of ingrepen door derden die niet bevoegd of niet deskundig zijn, of
wanneer het toestel voorzien werd van toebehoren of onderdelen die niet ori-
gineel zijn en daardoor een defect veroorzaken.
10.Toestellen die gemakkelijk kunnen worden vervoerd dienen te worden overhan-
digd of gezonden naar onze klantendienst. Herstelling ter plaatse kan slechts
worden gevraagd voor grote of ingebouwde toestellen.
11. Indien het toestel zodanig is ingebouwd, ondergebouwd, opgehangen of ge-
plaatst dat de benodigde tijd voor het in- en uitbouwen samen meer dan 30
minuten bedraagt, dan worden de hierdoor ontstane extra kosten aan de ge-
bruiker in rekening gebracht. Schade die ontstaat door abnormale in- of uit-
bouw komt ten laste van de gebruiker.
12. Indien binnen de waarborgperiode de herstelling van hetzelfde gebrek meer-
maals mislukt of de herstellingkosten disproportioneel zijn wordt in overleg met
de gebruiker een gelijkwaardige vervanging geleverd. In geval van vervanging
behouden we ons het recht voor om een vergoeding te rekenen naar rato van
de verstreken gebruiksperiode.
13. Herstelling onder waarborg heeft geen verlenging van de waarborgtermijn noch
aanvang van een nieuwe waarborgtermijn tot gevolg.
14. Op herstellingen geven wij een waarborg van 12 maanden, uitsluitend op het-
zelfde gebrek.
15. Verdere of andere rechten, in het bijzonder vergoeding van schade ontstaan
buiten het toestel, zijn uitgesloten voor zover een aansprakelijkheid niet wette-
lijk is vastgelegd. In geval van aansprakelijkheid zal een vergoeding de
aankoopwaarde van het toestel niet overtreffen.
Deze waarborgvoorwaarden gelden voor in België gekochte en/of in gebruik
zijnde toestellen. Indien een toestel naar het buitenland wordt gebracht dient de
gebruiker na te gaan of het toestel voldoet aan de technische voorwaarden ( o.a.
spanning, frequentie, installatievoorschriften, gassoort, klimaatomstandigheden) in
het betreffende land. Voor in het buitenland aangeschafte toestellen dient de ge-
bruiker zich zelf te vergewissen van de bepalingen in België. Noodzakelijke of ge-
wenste aanpassingen vallen niet onder de waarborg, en kunnen niet altijd worden
aangebracht.
Ook na afloop van de waarborgtermijn staat onze klantendienst u ter beschikking.
38 electrolux
Dit apparaat wordt door Electrolux in elk van de achter in deze handleiding ge-
noemde landen gedurende de in het bij het apparaat behorende garantiebewijs
genoemdeb periode of anderszins bij de wet gegarandeerd. Als u van een van deze
landen verhuist naar een ander van de hieronder genoemde landen, verhuist de
garantie op het apparaat met u mee. De volgende beperkingen zijn hierop van toe-
passing:
De garantie op het apparaat begint op de datum van eerste aankoop van het
apparaat. Deze datum dient te worden aangetoond door overlegging van een
geldig, door de verkoper van het apparaat afgegeven ankoopbewijs.
De garantie op het apparaat geldt voor dezelfde periode en in dezelfde mate
voor arbeidsloon en onderdelen als van toepassing in uw nieuwe land van ves-
tiging op dit specifieke model of deze specifieke serie apparaten.
De garantie op het apparaat is persoonlijk, geldt dus voor de oorspronkelijke
koper van het apparaat en kan niet worden overgedragen op een andere ge-
bruiker.
Het apparaat wordt geïnstalleerd en gebruikt in overeenstemming met de door
Electrolux afgegeven instructies en wordt alleen in huis gebruikt, dat wil zeg-
gen, het apparaat wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
Het apparaat wordt geïnstalleerd in overeenstemming met alle relevante voor-
schriften die in uw nieuwe land van vestiging van kracht zijn.
De voorwaarden van deze Europese garantie tasten geen van de aan u bij de
wet verleende rechten aan.
Europese Garantie
Adres Klantendienst:
België
Tel: Fax:
Electrolux Home Products Belgium Consumer services 02/363.04.44 02/363.04.00
ELECTROLUX SERVICE 02/363.04.60
Bergensesteenweg 719
1502 Lembeek
Luxemburg
ELECTROLUX HOME PRODUCTS Consumer services 00 35242431-1 0035242 431-360
Rue de Bitbourg. 7
L-1273 Luxembourg-Hamm
electrolux 39
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39

Electrolux EKM60350 Handleiding

Type
Handleiding