AEG KR8473121M Recipe book

Categorie
Voedsel verwerkers
Type
Recipe book
NL Magnetron Receptenboek
1. RECEPTEN MET KOOK- EN BAKASSISTENT
In het menu Kook- en bakassistent zijn
de gerechten over verschillende catego-
rieën verdeeld:
Ontdooien
Koken/smelten
Gevogelte/vlees/vis
Quiche/stoofpotje/gratin
Nagerecht
1.1 Ontdooien
Vis ontdooien
Plaats de vis op een omgekeerd bord,
en plaats het bord in een bakje zodat
het gesmolten water binnenkant van de
magnetron niet kan bevuilen.
Controleer de voeding regelmatig tij-
dens het ontdooien en draai hem meer-
maals om. Als de vis tot een blok bevro-
ren is, scheid de stukjes vis dan voorzich-
tig tijdens het ontdooien.
Bereidingstijd in het apparaat: gewich-
tafhankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Laat na het ontdooien het voedsel op
kamertemperatuur rusten, ongeveer
even lang als de ontdooiduur.
Gevogelte ontdooien
Plaats de voeding op een omgekeerd
bord, en plaats het bord in een bakje zo-
dat het gesmolten water binnenkant van
het apparaat niet kan bevuilen.
Controleer de voeding regelmatig tij-
dens het ontdooien en draai hem meer-
maals om. Bedek blootgestelde vethou-
dende onderdelen, zoals poten en vleu-
gels met aluminiumfolie.
Bereidingstijd in het apparaat: gewich-
tafhankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Laat na het ontdooien het voedsel op
kamertemperatuur rusten, ongeveer
even lang als de ontdooiduur.
Vlees ontdooien
Plaats het vlees op een omgekeerd
bord, en plaats het bord in een bakje zo-
dat het gesmolten water binnenkant van
het apparaat niet kan bevuilen.
Controleer de voeding regelmatig tij-
dens het ontdooien en draai hem meer-
maals om. Als het vlees tot een blok be-
vroren is, scheid de stukjes dan voorzich-
tig tijdens het ontdooien.
Bereidingstijd in het apparaat: gewich-
tafhankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Laat na het ontdooien het voedsel op
kamertemperatuur rusten, ongeveer
even lang als de ontdooiduur.
Brood ontdooien
Plaats het brood op een keukendoek op
een bord.
Draai het brood tijdens het ontdooien
regelmatig om.
Bereidingstijd in het apparaat: gewich-
tafhankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Laat na het ontdooien het voedsel op
kamertemperatuur rusten, ongeveer
even lang als de ontdooiduur.
1.2 Koken/smelten
Verse groenten
Doe de versneden groenten in een mag-
netronbestendige schotel en voeg ong.
50 ml water toe. Dek af (deksel of mag-
netronfolie).
Draai de groenten tijdens het ontdooien
regelmatig om.
Bereidingstijd in het apparaat: gewich-
tafhankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Tip: Als de groenten zeer knapperig zijn,
stel een lager gewicht in. Als de groen-
ten te zacht zijn, stel een hoger gewicht
in.
2
www.aeg.com
Ingevroren groenten
Doe de bevroren groenten in een mag-
netronbestendige schotel en voeg ong.
50 ml water toe. Dek af (deksel of mag-
netronfolie).
Draai de groenten tijdens het ontdooien
regelmatig om.
Bereidingstijd in het apparaat: gewich-
tafhankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Tip: Als de groenten zeer knapperig zijn,
stel een lager gewicht in. Als de groen-
ten te zacht zijn, stel een hoger gewicht
in.
Uien smoren
Snij de uien in slierten en doe ze in een
magnetronbestendige schotel met 1
eetlepel boter of olie. Dek af (deksel of
magnetronfolie).
Draai de uien tijdens de bereiding regel-
matig om.
Bereidingstijd in het apparaat: gewich-
tafhankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Aardappelen in de schil
Doe de aardappelen in een magnetron-
bestendige schotel en voeg ong. 100 ml
water toe. Dek af (deksel of magnetron-
folie).
Draai de aardappelen tijdens de berei-
ding regelmatig om.
Bereidingstijd in het apparaat: gewich-
tafhankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Rijst
Doe rijst (parboiled) in een magnetron-
bestendige schotel en voeg water toe in
een verhouding van 1:2 (=100 g rijst en
200 ml water). Kruid naar smaak. Voeg
enkele klontjes boter, gestoomde uien
of kruiden toe. Dek af (deksel of magne-
tronfolie).
Draai de rijst tijdens de bereiding regel-
matig om.
Bereidingstijd in het apparaat: gewich-
tafhankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Chocolade smelten
Snijd de chocolade in stukjes en doe in
een schotel. Dek af (deksel of magne-
tronfolie).
Roer de chocolade meermaals om tij-
dens het smelten.
Bereidingstijd in het apparaat: gewich-
tafhankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Boter smelten
Snijd de boter in stukjes en doe in een
schotel. Dek af (deksel of magnetronfo-
lie).
Roer de boter meermaals om tijdens het
smelten.
Bereidingstijd in het apparaat: gewich-
tafhankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
1.3 Gevogelte/vlees/vis
Kippenvleugels
Ingrediënten:
1 kg kippenvleugels
Marinade:
2 eetlepels olie
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel mosterd
1 teentje knoflook, gekneusd
rozemarijn
•thijm
versgemalen zwarte peper
maïszetmeel
Methode:
Meng de olie, sojasaus, mosterd, look
en kruiden. Bedek de kippenvleugels
met de marinade en laat 2 - 3 uur intrek-
ken. Strooi dan wat maïszetmeel over
het geheel.
Bereidingstijd in het apparaat: 25 mi-
nuten
Plaathoogte: 2
Plaats een magnetronbestendige scho-
tel op de bodem om het vet op te van-
gen.
NEDERLANDS 3
Draai om na 10 minuten.
Kip, 2 helften
Ingrediënten:
1 kg gehele kip, gehalveerd
•zout
peper
kruiden volgens eigen voorkeur
olie om de kip te bedruipen
Bereidingstijd in het apparaat: 30 mi-
nuten
Plaathoogte: 2
Plaats een magnetronbestendige scho-
tel op de bodem om het vet op te van-
gen.
Draai om na 15 minuten.
Witlof met kruiden
Ingrediënten voor 4 porties:
stukjes brood zacht maken met een
beetje warm water
1 ui, fijngesnipperd en aanstoven in
een beetje boter
1 teentje knoflook, gekneusd
250 g rundergehakt
250 g varkensgehakt
100 g gebraden kalfsvlees
•1 ei
1 theelepel zout
peper
•paprika
1 eetlepel gehakte peterselie
1 theelepel fijngehakte rozemarijn
1 theelepel thijmblaadjes
4 plakjes spek, om af te dekken
Methode:
Meng alle ingrediënten goed, vorm ze
tot een gehaktbrood en plaats in een
magnetronbestendige schotel. Afdekken
met de plakjes spek.
Bereidingstijd in het apparaat: 40 mi-
nuten
Plaathoogte: 2
Visfilet in roomsaus
Ingrediënten voor 4 personen:
400 g visfilet (rivierforel of regenboog-
forel)
20 g bakolie
250 g uien, in ringen gesneden
6 eetlepels crème fraîche (zure room)
paprikapoeder, zoet
•citroen
•zout
Methode:
Stoof de uien in een pan met de olie tot
ze glazig zijn. Doe deze dan in een inge-
boterde bakschotel.
Reinig de visfilets, besprenkel met ci-
troensap, zout en leg ze boven op de ui-
ringen. Voeg de paprika naar smaak toe
aan de crème fraîche en giet dit mengsel
over de visfilets. Voeg een beetje zout
toe.
Bereidingstijd in het apparaat: 12 mi-
nuten
Plaathoogte: 1
Het gerecht na de helft van de berei-
dingstijd een keer omdraaien.
Tongstoofpotje
Ingrediënten:
4 tongfilets
sap van een halve citroen
zout, versgemalen zwarte peper
100 g bladspinazie, ingevrozen, ont-
dooid
1 teentje knoflook
2 eetlepels witte wijn
50 ml room
1 eierdooier
Methode:
Besprenkel de visfilets met het citroen-
sap en kruid met zout en peper. Knijp de
spinazie droog en kruid deze met look.
Bedek de tongfilets met de spinazie en
rol ze op. Plaats ze in een beboterde
bakschotel en zorg ervoor dat de dunste
stukjes filets onderaan liggen. Bespren-
kel de rolletjes met witte wijn.
Klop de room en de eidooier op en
voeg een snuifje zout toe. Lepel dit
mengsel over de tongrolletjes.
Bereidingstijd in het apparaat: 17 mi-
nuten
Plaathoogte: 2
4
www.aeg.com
1.4 Quiche/Stoofschotels
Aardappelgratin
Ingrediënten:
1000 g aardappelen
1 theelepel zout, peper en nootmus-
kaat
2 teentjes knoflook
200 g geraspte kaas
200 ml melk
200 ml room
4 eetlepels boter
Methode:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne
plakken, droog ze af en breng ze op
smaak met zout en peper.
Wrijf een ovenbestendige bakschaal in
met een teentje knoflook en vet de
schaal daarna in met boter.
Verspreid de helft van de gezouten aard-
appelplakjes in de schaal en strooi er
wat geraspte kaas over. Leg de overige
aardappelschijfjes er bovenop en strooi
de rest van de kaas eroverheen.
Pers het tweede teentje knoflook en ver-
meng dit met de melk en de room. Giet
het mengsel over de aardappels en ver-
spreid de rest van de boter in kleine
stukjes over de gratin.
Bereidingstijd in het apparaat: 45 mi-
nuten
Plaathoogte: 1
Witlofgratin
Ingrediënten:
8 middelgrote stronken witlof
8 plakken gekookte ham
30 g boter
30 g meel
250 ml groentebouillon
5 eetlepels melk
100 g geraspte kaas
Methode:
Snij het witlof doormidden en verwijder
de bittere kern. Was het witlof en kook
het 15 minuten in water.
Neem de witlofhelften uit het water,
spoel ze af met koud water en doe de
twee helften weer tegen elkaar. Rol elk
stronkje in een plakje ham en leg ze op
een ingevette bakplaat.
Laat boter smelten en voeg bloem toe.
Even fruiten en vervolgens de groente-
bouillon en melk toevoegen en aan de
kook brengen.
Roer 50 g kaas door de saus en schenk
het over het witlof. Strooi de rest van de
kaas over het gerecht.
Bereidingstijd in het apparaat: 19 mi-
nuten
Plaathoogte: 1
Gevulde canneloni
Als voorgerecht voor 4 personen
Als hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten:
1 ui, fijngesneden
1 theelepel margarine
1 teentje knoflook
1 pakje diepvriesspinazie (300 g)
100 g geraspte kaas
1 blikje tomaten, in stukjes gesneden
(400 g)
10 cannellonibuisjes (ongekookt)
bouillonblokjes
•zout
•witte peper
•oregano
•paprika
nootmuskaat
Methode:
Stoof de uien in de margarine in een
pan. Voeg de spinazie toe en roer regel-
matig om tot de spinazie gereduceerd
is. Laat 5 minuten stoven, voeg 50 g ge-
raspte kaas, witte peper, bouillonblokjes,
look en nootmuskaat toe. Breng aan de
kook en laat 3 - 4 minuten koken. Vul de
cannelloni met het mengsel.
Voor de tomatenbasis, giet de inhoud
van het blik in een lange bakschaal, plet
de tomaten met een vork, kruid met
zout, witte peper, oregano en paprika.
Plaats de gevulde cannelloni op de to-
matenbasis en bestrooi met de rest van
de kaas.
Bereidingstijd in het apparaat: 30 mi-
nuten
Plaathoogte: 1
NEDERLANDS 5
Gevulde champignons
Voor 3 personen
Ingrediënten:
6 grote champignons
1 eetlepel boter
•zout
peper
citroensap
1 kleine vleestomaat, in stukjes gesne-
den, circa 150 g
1/2 bosje peterselie, fijngehakt
meerdere blaadjes basilicum, fijnge-
hakt
1 witte boterham, in stukjes verdeeld
75 g gorgonzola, in blokjes
3 eetlepels room
Methode:
Maak de champignons schoon. Draai de
steeltjes er af en snijd in kleine blokjes.
Kruid met zout en peper en besprenkel
met het citroensap.
Meng de gekruide champignonssteeltjes
met de tomaat, peterselie en basilicum,
brood, gorgonzola en room en kruid dan
af met zout en peper. Vul de hoedjes
van de champignons en plaats ze in een
beboterde ovenschaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 15 mi-
nuten
Plaathoogte: 1
Gevulde tomaten
Voor 2 personen
Ingrediënten:
4 grote tomaten, elk circa 300 g
1 kleine courgette, circa 80 g
60 g champignons
•1 sjalot
2 eetlepels olie
100 g gekookte rijst
50 ml groentenbouillon
75 g mozzarella
1 eetlepel gehakte peterselie
•zout
versgemalen zwarte peper
Methode:
Snijd de bovenkant van elke tomaat af.
Schep m.b.v. een theelepel het vrucht-
vlees weg en laat een rand van circa 1
cm. Hak het vruchtvlees fijn. Reinig de
courgette en snijd ze in blokjes. Snijd de
champignons in plakjes. Schil de sjalot-
ten en hak ze fijn.
Verhit de olie in een pan. Bak de sjalot-
ten aan. Voeg de courgette en champig-
nons toe en laat kort meebakken. Voeg
de rijst, gehakte tomaat en bouillon toe
en laat 5 minuten sudderen. Snijd de
mozarella in kleine blokjes. Voeg de mo-
zarella en peterselie toe aan de rijst en
kruid met zout en peper. Vul de tomaten
met de rijst en plaats de bovenkanten
terug op de tomaten. Plaats de tomaten
in een beboterde ovenschaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 15 mi-
nuten
Plaathoogte: onderste plaat
Het gerecht na de helft van de berei-
dingstijd een keer omdraaien.
Groentenspaetzle
Voor 2 personen.
Ingrediënten:
250 g verse spaetzle
2 middelgrote stokken selder, circa
100 g
1 grote wortel, circa 150 g
1 eetlepel boter
50 ml bouillon
100 g gewone roomkaas of roomkaas
met kruiden (bijvoorbeeld Cantadou)
•zout
versgemalen zwarte peper
½ bosje bieslook
30 g geraspte kaas, bijvoorbeeld
Sbrinz of Parmezaan
100 ml room
Methode:
Doe de spaetzle in een beboterde bak-
schotel.
Reinig de selder en wortel en snijd ze in
blokjes. Stoof even aan in boter in de
braadpan. Voeg de bouillon toe, dek af
en laat de groenten 5 minuten koken.
Haal de pan van de kookplaat. Roer er
de roomkaas door. Kruid de groenten
met zout en peper.
Giet het groentenmengsel over de
spaetzle. Knip met een schaar de bie-
slook over het gerecht. Bestrooi met ge-
raspte kaas en besprenkel met room.
6
www.aeg.com
Bereidingstijd in het apparaat: 12 mi-
nuten
Plaathoogte: 2
Aardappel-courgettegratin
Voor 2 personen.
Ingrediënten:
250 g aardappelen
200 g courgettes
•zout
versgemalen witte peper
130 g gemengde geraspte kaas (bij-
voorbeeld pizza mix)
1 klein blikje anchovis, 60 g
1 teentje knoflook, gekneusd
1 sjalot, fijngesneden
150 ml volle room
verse kruiden (bijv. basilicum, marjo-
lein, oregano, thijm) of een kruidenmix
een beetje olijfolie
Methode:
Schil de aardappelen en snijd ze in dun-
ne plakjes.
Was de courgettes en droog ze met een
keukendoek. Snijd deze nu in dunne
plakjes. Vet een ovenschaal in met een
scheutje olijfolie.
Meng de aardappel- en courgetteplak-
jes samen en kruid ze met zout en pe-
per. Meng er 100 g kaas, de look en de
sjalotten door en leg de anchovisfilets in
de ovenschaal.
Meng de room met de rest van de kaas.
Voeg de fijngehakte kruiden of kruiden-
mix toe. Voorzichtig mengen en over het
gerecht verdelen.
Bereidingstijd in het apparaat: 30 mi-
nuten
Plaathoogte: 1
Kaasgratin
Voor 3 personen.
Ingrediënten:
8 witte boterhammen
100 ml witte wijn
1 ui, in dunne ringen
100 g geraspte kaas (Gruyere of alpen-
kaas)
400 ml melk
3 eieren
•zout
versgemalen zwarte peper
nootmuskaat, versgemalen
100 g spekblokjes, gerookt
40 g stukjes boter
1 bosje bieslook
Methode:
Snijd het brood diagonaal in beide rich-
tingen om 32 driehoekjes te bekomen.
Doe afwisselend laagjes brood en uirin-
gen in een platte ovenschaal. Bespren-
kel met witte wijn.
Meng de kaas met de melk en de eier-
en. Kruid volgens eigen smaak en giet
over het brood. Verdeel de spekblokjes
gelijkmatig over het gerecht en doe dan
de boterblokjes over het geheel.
Strooi de bieslook er op alvorens het ge-
recht te serveren.
Bereidingstijd in het apparaat: 30 mi-
nuten
Plaathoogte: 1
Lasagne met ham
Voor 2 - 3 personen.
Ingrediënten:
2 eetlepels olijfolie
1 kleine ui, fijngesneden
300 g gepelde tomaten in blokjes (in
blik)
300 g champignons, in schijfjes
1 theelepel gedroogde kruiden, bijv.
oregano of thijm
•zout
versgemalen zwarte peper
200 g gekookte ham, in slierten ge-
sneden
300 g verse of voorgekookte lasagne-
bladen
250 ml crème fraîche
50 g geraspte Parmezaanse kaas
boter voor het gerecht
Methode:
Verwarm de olijfolie in een pan. Bak de
champignons en ui. Voeg de tomaten-
blokjes en de kruiden toe en stoof onge-
veer 5 minuten. Kruid af met peper en
zout.
Boter een bakschotel in. Bedek de bo-
dem met een laag lasagnebladen.
NEDERLANDS 7
Creëer afwisselende lagen met tomaten-
saus, ham, crème fraîche, parmezaan en
lasagnebladen. Eindig met de Parme-
zaanse kaas.
Bereidingstijd in het apparaat: 22 mi-
nuten
Plaathoogte: 1
Preistoofpotje
Voor 2 - 3 personen.
Ingrediënten:
500 g prei
250 g kwark (halfvet)
50 ml crème fraîche
•1 ei
50 g geraspte kaas, bijv. Parmezaanse
kaas
1 teentje knoflook
•zout
versgemalen zwarte peper
•2 3 plakjes ham
1 volle eetlepel broodkruimels
•blokjes boter
Methode:
Snijd de prei in stukken van 1 cm en
kook ze 5 minuten in gezouten water.
Giet het water weg en laat goed uitdrui-
pen. Snijd de ham in reepjes.
Roer de kwark, crème fraîche, eieren en
2/3 van de kaas samen. Knijp de look in
het mengsel en roer om. Voeg tenslotte
de prei en ham toe. Kruiden met peper
en zout. Doe deze dan onmiddellijk in
een beboterde bakschotel.
Meng de rest van de kaas en de brood-
kruimels en strooi over het gerecht. Doe
er dan flink wat blokjes boter overheen.
Bereidingstijd in het apparaat: 20 mi-
nuten
Plaathoogte: 1
1.5 Nagerecht
Abrikozenroom
Voor 2 personen.
Ingrediënten:
250 g abrikozen
100 ml witte wijn
2 - 3 eetlepels suiker
150 g mascarpone of kwark (roomkaas)
250 ml room
2 eetlepels abrikozenlikeur of kersen-
brandy
Methode:
Meng de abrikozen met de witte wijn en
de suiker in een kom en selecteer het
programma Abrikozenroom. Laat het af-
koelen.
Klop de abrikozencompote door het te
mixen of maak er puree van met een
blender. Meng de mascarpone of kwark
lepel voor lepel met de puree.
Klop de room stijf en meng het voorzich-
tig met de abrikozenroom. Voeg de abri-
kozenlikeur toe zodat de abrikozenroom
lekker gaat ruiken.
Zet de room op een koele plek.
Bereidingstijd in het apparaat: 6 minu-
ten
Plaathoogte: onderste plaat
Perziken in Amaretto
Voor 2 personen.
Ingrediënten:
4 halve perziken uit blik
50 g amaretti
1 volle eetlepel suiker (1)
1 eetlepel cacaopoeder
1 eetlepel Vin Santo (Italiaanse des-
sertwijn) of Grand Marnier
•blokjes boter
100 ml crème fraîche
1 eetlepel suiker (2)
Methode:
Drenk de perziken en doe ze in een in-
gevette bakvorm. Breek de amaretti-
koekjes en meng ze met de suiker (1) en
het cacaopoeder. Voeg Vin Santo toe
voor een dikke pasta. Maak er 4 balletjes
van en doe ze in de halve perziken.
Serveer de warme perziken met crème
fraîche gezoet met suiker (2).
Bereidingstijd in het apparaat: 4 minu-
ten
Plaathoogte: onderste plaat
8
www.aeg.com
NEDERLANDS 9
10
www.aeg.com
NEDERLANDS 11
www.aeg.com/shop
892961113-A-102013
1 / 1