Whirlpool BLTMS 9100 IXL de handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
de handleiding
Handleiding voor gebruik en onderhoud
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
NL1
Deze instructies vindt u tevens op de volgende website: www.bauknecht.eu
UW VEILIGHEID EN DIE VAN ANDEREN IS ERG BELANGRIJK
Deze handleiding en het apparaat zelf zijn voorzien van belangrijke veiligheidsaanwijzingen, die te allen tijde moeten worden
gelezen en opgevolgd.
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico's voor de gebruiker en voor anderen worden aangegeven.
Alle veiligheidswaarschuwingen worden voorafgegaan door het gevarensymbool en door de volgende termen:
GEVAAR
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel zal leiden.
WAARSCHUWING
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel kan leiden.
Alle veiligheidswaarschuwingen geven specifieke details van het
mogelijke risico dat aanwezig is en geven aan hoe het risico op letsel,
schade en elektrische schokken voortvloeiend uit het onjuiste gebruik
van het apparaat beperkt kan worden. Houd u strikt aan de volgende
instructies:
Bewaar deze instructies dicht bij de hand voor toekomstige raadpleging.
Gebruik beschermende handschoenen v
oor het uitpakken en
installeren.
Het apparaat moet gehanteerd en geïnstalleerd worden door twee
of meer personen.
Het apparaat moet worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet
v
oordat u installatiewerkzaamheden uitvoert.
Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een
gespecialiseerd monteur, volgens de instructies van de fabrikant en
in overeenstemming met de plaatselijke veiligheidsvoorschriften.
Repareer of vervang geen enkel onderdeel van het apparaat, behalve
als dit expliciet aangegeven wordt in de gebruikershandleiding.
Het vervangen van het netsnoer moet door een er
kend elektricien
gebeuren. Wend u tot erkende servicecentra.
De aarding van het apparaat is w
ettelijk verplicht.
Het netsnoer van het apparaat moet lang genoeg zijn om het
apparaat vanuit de inbouwpositie in het meubel te kunnen
aansluiten op het stopcontact van de netvoeding.
Om ervoor te zorgen dat de installa
tie voldoet aan de geldende
veiligheidsvoorschriften, is er een omnipolaire schakelaar met een
afstand van minstens 3 mm.
Gebruik geen verlengkabels, meervoudige contactdozen of adapters.
Sluit het apparaat niet aan op een stopcontac
t dat met een
afstandsbediening kan worden bediend.
Trek niet aan het netsnoer.
NL2
Als de installatie voltooid is, mogen de elektrische onderdelen niet
meer toegankelijk zijn voor de gebruiker.
Wanneer het oppervlak is gebarsten, schakel dan het apparaat uit
om het risico op een elektrische schok te voorkomen (uitsluitend
voor modellen met inductiefunctie).
Raak het apparaat niet aan met vochtige lichaamsdelen en gebruik
het niet op blote voeten.
Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik en
alleen voor het bereiden van voedsel. Elk ander gebruik is verboden
(bijv.: het verwarmen van de ruimte). De fabrikant aanvaardt geen
enkele aansprakelijkheid voor schade aan voorwerpen of letsel aan
personen of dieren die/dat veroorzaakt is door het niet in acht
nemen van het advies en de voorzorgsmaatregelen.
Het apparaat en de toegankelijke onderdelen worden heet tijdens
het gebruik.
Voorkom aanraking van verwarmingselementen.
Heel jonge (0-3 jaar) en jonge kinderen (3-8 jaar) dienen op afstand
gehouden te worden, tenzij ze onder voortdurend toezicht staan.
Kinderen vanaf 8 jaar en personen met verminderde fysieke,
sensorische of mentale vermogens of gebrek aan ervaring en
kennis, mogen dit apparaat gebruiken indien ze onder toezicht
staan of instructies hebben ontvangen over het gebruik van het
apparaat en de mogelijke gevaren ervan begrijpen. Kinderen
mogen niet met het apparaat spelen. Reiniging en
gebruikersonderhoud mogen niet door kinderen zonder toezicht
worden uitgevoerd.
Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van het apparaat
tijdens en na het gebruik niet aan, omdat dit letsel kan veroorzaken.
Vermijd contact met doeken of andere brandbaar materiaal tot alle
onderdelen van het apparaat helemaal zijn afgekoeld.
Open de deur van het apparaat na afloop van de bereiding
voorzichtig, en laat de warme lucht of de damp geleidelijk
ontsnappen voordat u het gerecht uit de oven haalt. Als de deur
van het apparaat gesloten is, komt de warme lucht naar buiten
door de opening boven het bedieningspaneel. Blokkeer de
ventilatieopeningen nooit.
Gebruik ovenhandschoenen om schalen en accessoires uit de oven
te halen, en let erop dat u de verwarmingselementen niet aanraakt.
Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de buurt
ervan: er kan brand ontstaan als het apparaat per ongeluk wordt
ingeschakeld.
NL3
Verwarm of bereid geen voedsel in gesloten potten of blikken in
het apparaat.
De druk in het blik of de pot kan door de warmte hoog oplopen,
waardoor het explodeert en het apparaat beschadigt.
Gebruik geen schalen of houders van synthetisch materiaal.
Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam. Houd de
bereiding van gerechten met veel vet of olie in de gaten.
Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het droogproces
van gerechten.
Als er bij de bereiding alcoholische dranken (bijv. rum, cognac,
wijn) worden gebruikt, bedenk dan dat alcohol op hoge
temperatuur verdampt. De alcoholdamp kan vlam vatten wanneer
deze in contact komt met het elektrische verwarmingselement.
Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam. Houd de
bereiding van gerechten met veel vet, olie of alcohol (bijv. rum,
cognac, wijn) altijd in de gaten.
Gebruik geen stoomreinigers.
Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus. Houd de kinderen
uit de buurt van de oven tijdens de pyrolysecyclus. Zorg dat
gemorste etenswaar voorafgaand aan de reinigingscyclus uit de
oven verwijderd wordt (uitsluitend voor ovens met
pyrolysefunctie).
Houd dieren uit de buurt van het apparaat tijdens en na de
pyrolysecyclus (uitsluitend voor ovens met pyrolysefunctie).
Gebruik uitsluitend de temperatuursonde die voor deze oven
wordt aanbevolen.
Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of scherpe metalen
schrapers voor het reinigen van de ruit van de ovenklep aangezien
het glas daardoor bekrast kan raken, waardoor het kan breken.
Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat de lamp
wordt vervangen om de kans op een elektrische schok te
voorkomen.
Gebruik geen aluminium folie om voedsel in de pan af te dekken
(alleen voor ovens met meegeleverde pan).
Afvalverwerking van huishoudelijke apparaten
Dit apparaat is vervaardigd van recyclebaar of herbruikbaar materiaal. Dank het apparaat af in overeenstemming met
plaatselijke milieuvoorschriften voor afvalverwerking. Snijd de voedingskabel door voordat u het apparaat afdankt.
Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van huishoudelijke apparaten kunt u contact
opnemen met uw plaatselijke instantie, de vuilnisophaaldienst of de winkel waar u dit apparaat hebt gekocht.
INSTALLATIE
NL4
Controleer na het uitpakken van de oven of het apparaat tijdens het transport geen beschadigingen heeft opgelopen en of de
ovendeur goed sluit. Neem in geval van twijfel contact op met uw leverancier of de dichtstbijzijnde Whirlpool Consumenten
Service. Om eventuele schade te voorkomen, wordt geadviseerd om de oven pas voor de installatie van de piepschuim bodem
te halen.
GEREEDMAKING VAN HET MEUBEL VOOR INBOUW VAN DE OVEN
De keukenkastjes naast de oven moeten tegen hitte bestand zijn (min. 90 °C).
Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit voordat u de oven plaatst, en verwijder nauwgezet alle spaanders en zaagresten.
Het onderste gedeelte van de oven mag niet meer toegankelijk zijn na de installatie.
Voor een correcte functionering van het apparaat mag de minimale opening tussen het werkblad en de bovenkant van
de
oven niet geblokkeerd worden.
ELEKTRISCHE AANSLUITING
Controleer of de elektrische spanning die aangegeven staat op het typeplaatje van het apparaat overeenkomt met de
voedingsspanning van uw woning. Het typeplaatje bevindt zich op de voorrand van de oven (zichtbaar wanneer de ovendeur
openstaat).
Eventuele vervangingen van de voedingskabel (type H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) mogen uitsluitend worden uitgevoerd door
erkende technici. Wend u tot erkende servicecentra.
De oven is geprogrammeerd om te werken met een vermogensopname boven de 2,5 kW (aangegeven in de instellingen door
"
HOOG", zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding), die compatibel is met een voeding van boven de 3 kW. Als de
huishouding een lage voeding heeft, moet de instelling worden verlaagd ("LAAG" in de instellingen). In de onderstaande tabel
staan de aanbevolen details over de instellingen van het elektrisch vermogen van de verschillende landen.
LAND
INSTELLING ELEKTRISCH
VERMOGEN
DUITSLAND HOOG
SPANJE LAAG
FINLAND HOOG
FRANKRIJK HOOG
ITALIË LAAG
NEDERLAND HOOG
NOORWEGEN HOOG
ZWEDEN HOOG
V.K. LAAG
BELGIË HOOG
1. Om de instelling van de vermogensopname te verlagen dient u de k
nop "Functies" in te stellen op "INSTELLINGEN" en te
selecteren.
2. Bevestig met de toets
3. Selecteer "vermogen" in het menu
4. Bevestig met de toets
5. Selecteer "LAAG"
6. Druk op de toets
; op het display verschijnt een bevestigingsbericht.
Apparaat- en display-instellingen
Settings (Instellingen)
Reiniging
Traditioneel
Apparaat- en display-instellingen
Power
Taal
Tijd
Boven 2,5 kW
Hoog
Laag
NL5
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voor het gebruik:
Verwijder de kartonnen beschermingen, transparante folie en stickers van de accessoires.
Haal de accessoires uit de oven en verwarm hem ongeveer een uur lang op 200°C om de geur van het isolatiemateriaal en
de beschermende v
etlaag te verwijderen.
Tijdens het gebruik:
Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat deze de deur kunnen beschadigen.
Steun niet op de deur en hang geen voorwerpen aan de handgreep.
Bedek de binnenkant van de oven niet met aluminiumfolie.
Giet nooit water in de warme oven de lak kan beschadigd raken.
Schuif niet met pannen of schalen over de bodem van de oven, omdat dit krassen op de lak kan geven.
Verzeker u ervan dat de elektrische kabels van andere apparaten niet in contact komen met hete onderdelen van de oven
en vast
komen te zitten tussen de ovendeur.
Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
MILIEUTIPS
Verwerking van de verpakking
Het verpakkingsmateriaal kan volledig gerecycled worden en is voorzien van het recyclingsymbool ( ). De diverse onderdelen
van de verpakking mogen daarom niet bij het gewone huisvuil worden weggegooid, maar moeten worden afgevoerd volgens
de plaa
tselijke voorschriften.
Afvalverwerking van het product
Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens de Europese Richtlijn 2012/19/EU inzake Afgedankte elektrische en
elektronische apparaten (AEEA).
Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste manier
als afval wordt verwerkt, helpt u mogelijke schadelijke
gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid te voorkomen, die veroorzaakt zouden kunnen worden door onjuiste
verwerking van dit product als afval.
Het symbool
op het product of op de begeleidende documentatie geeft aan dat dit apparaat niet als huishoudelijk
afval behandeld mag worden, maar dat het inge
leverd moet worden bij een speciaal inzamelingscentrum voor de
recycling van elektrische en elektronische apparatuur.
Energiebesparing
Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal wordt vermeld in de bereidingstabel of in het recept.
Gebruik donkere, zwart gelakte of geëmailleerde bak
vormen, omdat deze de warme beter opnemen.
Schakel de oven 10/15 minuten voor het einde van de geprogrammeer
de bereidingstijd uit. Gerechten die lang in de oven
moeten staan, blijven dan nog doorgaren.
CONFORMITEITSVERKLARING
Deze oven is bedoeld om in aanraking te komen met voedingsmiddelen en is in overeenstemming met de Europese
Richtlijn (
) nr. 1935/2004 en is ontworpen, vervaardigd en op de markt gebracht in overeenstemming met de
veiligheidsvoorschriften van de "Laagspa
nningsrichtlijn" 2006/95/EG (die 73/23/EEG en daaropvolgende amendementen
vervangt), de beschermingsvoorschriften van de “EMC”-richtlijn 2004/108/EG.
Dit Apparaat voldoet aan de vereisten voor ecologisch ontwerp va
n de Europese verordeningen nr. 65/2014, en nr. 66/
2014 in overeenstemming met de Europese norm EN 60350-1.
OPSPOREN VAN STORINGEN
De oven werkt niet:
Controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft en of de oven is aangesloten.
Zet de oven uit en weer aan, om te co
ntroleren of het probleem opgelost is.
De deur is geblokkeerd:
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
BELANGR
IJK: tijdens de zelfreinigingscyclus blijft de deur geblokkeerd. Wacht tot de deur automatisch ontgrendeld
wordt (zie de paragraaf "Reinigingscyclus van de oven met de pyrolysefunctie").
De elektronische programmeerfunctie werkt niet:
Als op het display een " " met een cijfer verschijnt, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde Klantenservice. Vermeld
in dat geval het nummer dat
volgt op de letter “ ”.
KLANTENSERVICE
NL6
Voordat u de Klantenservice belt:
1. Controleer of u het probleem zelf kunt oplossen aan de hand van de punten die beschreven zijn in "Opsporen van storingen".
2. Het apparaat aan- en uitzetten om te controleren of het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles de storing nog steeds aanwezig is, contact opnemen m
et de dichtstbijzijnde
Klantenservice.
Vermeld altijd:
een korte beschrijving v
an de storing;
het type en het exacte model van de oven;
het servicenummer (dit is het nummer na het woord Service op het typeplaatje), rechts aan de binnenkant van de
o
venruimte (zichtbaar met de deur open). Het servicenummer staat ook in het garantieboekje;
uw volledige adres;
uw telefoonnummer.
Wend u tot een erkende Whirlpool Consumenten Service indien reparatie noodzakelijk is (alleen dan heeft u zekerheid dat
originele vervangingsonderdelen worden gebruikt en de reparatie correct wordt uitgevoerd).
REINIGING
WAARSCHUWING
Gebruik geen stoomreinigers.
Maak de oven alleen schoon als hij afgekoeld is.
Trek de stekker uit het stopcontact.
Buitenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen. Als een dergelijk product per ongeluk in contact
komt met het apparaat, verwijder het dan onmiddellijk met een vochtige microvezeldoek.
Reinig de oppervlakken met een vochtig microvezeldoekje. Als de buitenkant zeer vuil is, voeg dan een paar druppels
af
wasmiddel toe aan het water. Droog af met een droge doek.
Binnenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen schuursponsjes, sponsjes van staalwol of metalen schrapers. Hierdoor kunnen de gelakte
oppervlakken en het glas van de deur op den duur beschadigd raken.
Laat de oven na elk gebruik afkoelen en r
einig het apparaat bij voorkeur als het nog lauw is om aangekoekte etensresten
(bijv. voedsel met een hoog suikergehalte).
Gebruik speciale ovenreinigingsmiddel
en en houd u aan de aanwijzingen van de fabrikant.
Maak het glas van de deur schoon met een geschikt vloeibaar r
einigingsmiddel. Om de deur gemakkelijker te kunnen
reinigen kunt u deze verwijderen (zie ONDERHOUD).
Het bovenste verwarmingselement van de grill (zie ONDERH
OUD) kan omlaag worden gezet (alleen bij bepaalde
modellen) om de bovenkant van de ovenruimte te kunnen reinigen.
OPMERKING: tijdens langduriger bereidingen van gerechten die veel
water bevatten (pizza, groenten, enz.) kan zich
condens vormen op de binnenkant van de deur en rond de afdichting. Wanneer de oven koud is, het interne gedeelte
van de deur schoonmaken met een doek of een spons.
Accessoires:
Laat de accessoires na gebruik weken in water met afwasmiddel. Pak ze vast met handschoenen als ze nog heet zijn.
Voedselresten kunnen met een afwasborstel of met een sponsje worden verwijderd.
ONDERHOUD
WAARSCHUWING
Draag beschermende handschoenen.
Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat afgekoeld is.
Trek de stekker uit het stopcontact.
VERWIJDEREN VAN DE DEUR
De deur verwijderen:
1. Open de deur helemaal.
2. Til de twee vergrendelingen van de scharnieren omhoog en naar voren tot ze niet verder kunnen (fig. 1).
3. Sluit de deur tot de blokke
ring (A), til hem op (B) en draai hem (C) tot de deur loshaakt (D) (fig. 2).
De deur weer terugplaatsen:
1. Plaats de scharnieren in de zittingen.
2. Open de deur helemaal.
3. Breng aan weerszijden de vergrendelingen omlaag.
4. Sluit de deur.
Afb.1 Afb. 2
NL7
DE ZIJROOSTERS VERWIJDEREN
Bij sommige modellen zijn de accessoires voor de zijkant (zijroosters) uitgerust met bevestigingsschroeven
(Afb. 3) voor een optimale stabiliteit.
1. Verwijder de schroeven en de bijbehorende plaatjes rechts en links, met behulp van een munt of een
gereedschap (Afb. 4).
2. Verwijder de roosters door ze op te tillen (1) en ze om te draaien (2) zoals getoond in Afb. 5.
Afb. 3 Afb. 4 Afb. 5
OMLAAG BRENGEN VAN HET BOVENSTE VERWARMINGSELEMENT (ALLEEN BIJ
BEPAALDE MODELLEN)
1. Verwijder de zijroosters.
2. Trek voorzichtig Afb. 6 het verwarmingselement naar buiten en breng het naar beneden (Afb. 7).
3. Om het verwarmingselement terug te plaatsen tilt u het op, trekt u het voorzichtig naar u toe en legt
u het op de daarvoor bestemde steunen aan de zijkant.
Afb. 6 Afb. 7
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Vervangen van het lampje aan de achterzijde (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Draai het beschermkapje los (Afb. 8), vervang het lampje (zie de opmerk
ing voor het type lampje) en
draai het beschermkapje weer vast.
3. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Vervangen van het lampje aan de zijkant (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Verwijder de zijroosters
, indien aanwezig.
3. Duw het beschermkampje met een platte schroevendraaier naar buiten en verwijder het.
4. Vervang het lampje (zie de opmerking hieronder voor het type lampje).
5. Breng het beschermkapje aan door dit stevig vast te drukken tot het vastklikt.
6. Monteer de zijroosters weer.
7. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Afb. 8 Afb. 9 Afb. 10 Afb. 11
NL8
OPMERKING:
Gebruik alleen gloeilampen van 25-40W/230V type E-14, T300°C, of halogeenlampen van 20-40W/
230 V type G9, T300°C.
De lamp die in het apparaat wordt gebruikt is specifiek ontworpen voor elektrische apparaten en is
niet geschikt voor ruimteverlichting (EC Richtlijn Nr. 244/2009).
De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Whirlpool Consumenten Service.
BELANGRIJK:
Raak halogeenlampjes niet met blote handen aan om te voorkomen dat ze beschadigd worden
door uw vingerafdrukken.
Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is teruggeplaatst.
NL9
RAADPLEEG VOOR DE ELEKTRISCHE AANSLUITING HET HOOFDSTUK OVER DE INSTALLATIE
1. Bedieningspaneel
2. Bovenste verwarmingselement / grill
3. Koelventilator (niet zichtbaar)
4. Typeplaatje (verwijder dit nooit)
5. Licht
6. Circulair verwarmingselement (niet zichtbaar)
7. Ventilator
8. Draaispit (indien bijgeleverd)
9. Onderste verwarmingselement (niet zichtbaar)
10. Deur
11. Positie van de roosters (de steunhoogte staat aangegeven op de voorkant van de oven)
12. Achterwand
13. Aansluiting gaarthermometer
OPMERKING:
Tijdens de bereiding kan de koelventilator afwisselend ingeschakeld worden om het energieverbruik te
verminderen.
Na afloop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje blijven
werken.
Wanneer de ovendeur tijdens de bereiding wordt geopend, worden de verwarmingselementen
uitgeschakeld.
BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
A. ROOSTER: kan gebruikt worden om voedsel op te grillen of als draagrooster voor pannen, bak- en
cakevormen en ovenvaste schalen.
B. OPVANGBAK: is bedoeld om vet op te vangen wanneer hij onder het rooster wordt geplaatst, of als
bakplaat voor het bereiden van vlees, vis, groenten, focaccia enz.
C. BAKPLAAT: de bakplaat kan gebruikt worden om brood en deegproducten te bereiden alsmede
braadstukken, vis en papillotten, enz.
D. GAARTHERMOMETER : om de binnentemperatuur van de gerechten te meten tijdens de bereiding.
E. SCHUIFRAILS: om het plaatsen en verwijderen van de accessoires te vergemakkelijken.
Het aantal accessoires is afhankelijk van het aangeschafte model.
NIET-MEEGELEVERDE ACCESSOIRES
Bij de Whirlpool Consumenten Service kunt u apart andere accessoires aanschaffen.
INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN DE OVEN
Afb.A Afb.B Afb.C Afb.D Afb.E
1
12
5
2
4
13
8
5
9
11
10
7
6
3
Cooking nished at 19:10
NL10
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE ACCESSOIRES IN DE OVEN
1. Schuif het rooster horizontaal in de oven, met het verhoogde gedeelte “A” omhoog gericht (Afb. 1).
2. Andere accessoires, zoals de opvangbak en de bakplaat, w
orden op dezelfde wijze als het rooster in de
oven geschoven (Afb. 2).
A
Afb. 1 Afb. 2
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL
DISPLAY
Bereiding geëindigd om19:10
AANRAAKTOETSEN: druk op het betreffende symbool om de toets te gebruiken (u hoeft niet hard te drukken).
Aan/Uit (wanneer u op de aan/uit-knop drukt om de oven uit te schakelen, klinkt er een geluidssignaal; dit
geluid kan niet worden uitgeschakeld
om het HOOFDMENU te openen of om terug te keren naar het beginscherm
om uw 10 favoriete functies te openen. Zie paragraaf "FAVORIETEN" voor het bewaren en gebruiken van uw
favoriete instellingen
ga terug naar het vorige scherm of sla uw favoriete functie op
om door de functies/opties te navigeren of vooringestelde waarden te regelen
om instellingen te selecteren en te bevestigen
om de bereiding te starten
OVERZICHT FUNCTIES
Nadat de oven ingeschakeld is geeft het display door op te drukken de volgende indicaties weer.
Traditional manual cooking functions
Specials
Recipes
Traditional
A
D
C
B
A. Pictogram van de gemarkeerde functie
B. G
emarkeerde functie die geselecteerd kan worden door te drukken op
C. Beschrijving van de gemarkeerde functie
D. Ander
e beschikbare functies
DETAILS FUNCTIE
Nadat u de gewenste functie heeft geselecteerd, geeft het display door op te drukken andere opties en
details weer.
VOORVERWARMEN
Nee
GRILLVERMOGEN
Medium
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Grill
--:--
--:--
Zone 1 Zone 3
Cursor
Zone 4
Zone 2
Om tussen de verschillende zones heen en weer te gaan gebruikt u de pijltoetsen en : de cursor gaat
langs de waarden die veranderd kunnen worden, in de
hierboven beschreven volgorde. Druk op om de
waarde te selecteren, wijzig de waarde met
en bevestig hem met de toets .
NL11
EERSTE GEBRUIK - SELECTEREN VAN DE TAAL EN INSTELLEN VAN DE TIJD
Voor een correct gebruik van de oven moet u bij de eerste inschakeling de gewenste taal selecteren en de
actuele tijd instellen.
Ga als volgt te werk:
1. Druk op
: het display geeft een lijst met de eerste drie beschikbare talen weer.
2. Druk op de toetsen
en om door de lijst te lopen.
3. Als u de gewenste taal gemarkeerd hebt, drukt u op
om deze te selecteren.
Nadat u de taal geselecteerd heeft, geeft
het display knipperend 12:00 aan.
4. Stel de tijd in door op de toetsen
en te drukken. Houd de toets ingedrukt om sneller door de
cijfers te gaan.
5. Bevestig de instelling door op
te drukken: het display geeft de lijst met functies weer.
KEUZE VAN DE BEREIDINGSFUNCTIES
Traditionele bereidingsfuncties (manueel)
Speciale functies
Recepten
Traditioneel
1. Druk op als de oven uitgeschakeld is; op het display verschijnen de bereidingsfuncties.
2. Druk op de toetsen
om door de verschillende mogelijkheden te navigeren: de functie die u
kunt selecteren wordt in het wit aangegeven in het midden van het display.
OPMERKING: zie de tabel op pagina 16 en pagina 17 voor de lijst en een beschrijving van de
functies.
3. Kies de functie door op te drukken: de bereidingsinstellingen verschijnen op het display. Als de
voorgeselecteerde waarden goed zijn drukt u op de starttoets
; anders kunt u te werk gaan zoals
hieronder beschreven om de waarden te wijzigen.
INSTELLEN VAN DE TEMPERATUUR/GRILLVERMOGEN
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
200°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Hete lucht
--:--
--:--
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Hete lucht
--:--
--:--
Plaats voedsel op niveau 3
Druk op als u klaar bent
Ga als volgt te werk om de temperatuur of het grillvermogen te wijzigen:
1. Controleer of de cursor naast de temperatuur
waarde staat (zone 1); druk op toets om de parameter
te selecteren die u wilt wijzigen: de temperatuurwaarden gaan knipperen.
2. Wijzig de waarde met de toetsen
tot u de gewenste waarde heeft.
3. Druk op toets
om te bevestigen en druk vervolgens op . Het display geeft aan op welk niveau het
gerecht geplaatst moet worden.
4. Druk op
om de bereiding te starten.
De ingestelde temperatuur kan op dezelfde manier
ook tijdens de bereiding veranderd worden.
5. Als de bereiding voltooid is, verschijnt het bericht "einde
bereiding". U kunt nu de oven uitschakelen met
toets
, of de bereiding verlengen met . Bij het uitschakelen verschijnt er een balk op het display
die de huidige temperatuur in de oven aangeeft.
VOORVERWARMING VAN DE OVENRUIMTE
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Hete lucht
--:--
--:--
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Hete lucht
--:--
--:--
VOORVERWARMEN
Ja
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Hete lucht
--:--
--:--
Als u de oven wilt voorverwarmen moet u de voorselectie van de oven als volgt wijzigen:
1. Zet de cursor met de toetsen
en op voorverwarming.
2. Druk op toets
om de instelling te selecteren: "Nee" knippert.
3. Wijzig de parameter met de toetsen
of : op het display verschijnt “Ja".
4. Bevestig de instelling met de toets
.
NL12
SNEL VOORVERWARMEN
TEMPERATUUR
180°C
PLAATSEN IN
Snel voorverwarmen
- 00:02
TEMPERATUUR
180°C
PLAATSEN IN
Voorverwarmen
- 00:02
TEMPERATUUR
180°C
PLAATSEN IN
Oven is heet!
- 00:02
Ga als volgt te werk om de oven snel voor te verwarmen:
1. Selecteer de functie "snel voorverwarmen" met de toetsen
.
2. Bevestig met de toets
: de instellingen verschijnen op het display.
3. Als de temperatuur overeenkomt met de gewenste temperatuur, druk dan op
. Om de temperatuur te
wijzigen gaat u te werk zoals in de vorige paragrafen
beschreven is. Een geluidssignaal geeft aan dat de oven
de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Na afloop van de voorverwarmingsfase selecteert de oven
automatisch de statische functie
.
Zet het gerecht in de oven.
4. Als u een andere bereidingsfunctie wilt instellen, druk dan op
en selecteer de gewenste functie.
INSTELLING VAN DE BEREIDINGSDUUR
Met deze functie kunt u gerechten gedurende een ingestelde tijd bereiden, van minimaal 1 minuut tot de
maximale tijd van de geselecteerde functie, waarna de oven automatisch uitgeschakeld wordt.
1. Stel de functie in door de cursor op “bereidingsduur” te zetten met de toetsen
.
2. Druk op toets
om de instelling te selecteren; “00:00” knippert op de display.
3. Verander de waarde met de toetsen
en tot de gewenste bereidingsduur verschijnt.
4. Bevestig de gekozen waarde met
.
EEN BRUIN KORSTJE GEVEN
Na afloop van de bereiding wordt, voor de functies waarbij dat kan, op het display de mogelijkheid weergegeven
om uw gerecht een bruin korstje te geven. Deze functie kan alleen geactiveerd worden als u een bereidingsduur
hebt ingesteld.
Bruinen Bruinen geëindigd om 20:05
Bereiding geëindigd op 20:00
^ voor verlengen, OK bruinen
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
20:05
- 00:05
Als de bereidingstijd is afgelopen, verschijnt “^ voor de verlenging en OK voor bruining" op het display. Druk
op
en de oven start een cyclus van 5 minuten om een bruin korstje te vormen. Deze functie kan slechts
éénmaal geactiveerd worden.
INSTELLEN VAN HET TIJDSTIP EINDE BEREIDING / UITGESTELDE START
U kunt de gewenste eindtijd instellen en het starten van de oven met maximaal 23 uur en 59 minuten uitstellen,
te beginnen vanaf het huidige tijdstip. Dit is alleen mogelijk na het instellen van een bereidingsduur. Deze
instelling is alleen beschikbaar als u de oven niet wilt voorverwarmen bij de gekozen functie.
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
UU MM
EINDTIJD
Hete lucht
19:20
- 00:20
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
UU MM
EINDTIJD
Hete lucht
19:20
- 00:20
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
UU MM
EINDTIJD
Hete lucht
20:10
- 00:20
Na het instellen van de bereidingsduur verschijnt de tijd waarop de bereiding eindigt op het display
(bijvoorbeeld 19:20). Om het einde van de bereiding uit te stellen en daarmee ook het starten van de oven, gaat
u als volgt te werk:
1. Zet de cursor met de toetsen
op "tijdstip einde bereiding" .
2. Druk op toets
om de instelling te selecteren: de eindtijd gaat knipperen.
3. Verander het tijdstip voor het einde van de bereiding met de toetsen
en tot u de gewenste
waarde heeft.
4. Bevestig de gekozen waarde met
.
5. Druk op de toets
. De display geeft aan op welk niveau het gerecht geplaatst moet worden.
6. Druk op
om de functie te activeren. De oven begint met de bereiding na een wachttijd die berekend
wordt op basis van de ingestelde eindtijd (bijvoorbeeld:
als een gerecht een bereidingsduur van 20
minuten heeft en als eindtijd 20:10 is ingesteld, dan begint de oven om 19:50 met de bereiding).
NL13
OPMERKING: tijdens de wachtfase kunt u de oven ook handmatig starten door op te drukken.
U kunt de ingestelde waarden (temperatuur, grillniveau, bereidingstijd) op ieder gewenst moment
wijzigen met de toetsen
en de toets , zoals beschreven in de voorgaande paragrafen.
KOOKWEKKER
Druk op om de timer in te stellen en op om te starten
00 : 00 : 00
(UU) (MM) (SS)
01 : 10 : 00
(UU) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
Druk op om de timer in te stellen en op om te starten
Deze functie kan alleen gebruikt worden als de oven uitstaat en is bijvoorbeeld handig om de kooktijd van
pasta in te stellen. De maximale tijd die ingesteld kan worden is 1 uur en 30 minuten.
1. Druk op
als de oven uitgeschakeld is: op de display verschijnt “00:00:00".
2. Druk op de toetsen
en om de gewenste tijd te selecteren.
3. Druk op toets
om het aftellen te starten. Als de ingestelde tijd is verstreken, verschijnt “00:00:00” op
de display en klinkt er een geluidssignaal. U kunt de tijd verlengen door deze opnieuw in te stellen, of de
kook
wekker uitschakelen door op toets
te drukken (op de display verschijnt de huidige tijd).
RECEPTEN
Dankzij de "Intelligent sensor technology" kunt u 30 vooraf ingestelde recepten gebruiken met de ideale
bereidingsfunctie en temperatuur.
U hoeft u alleen aan de ingrediënten en de bereiding van het gerecht in het bijgeleverde
kookboek te houden.
Volg voor de rest de volgende instructies:
Volautomatische recepten
Traditioneel
Instellingen
Recepten
Recepten: Druk op om de recepten te bekijken
Groenten
Vis
Gevogelte
Recepten: Zie kookboek voor de beschrijving
Kippenborst
Gebraden kip
REGELING
Automatisch
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Gebraden kip
19:45
- 00:45
REGELING
Automatisch
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Bereiden
19:45
- 00:44
Plaats voedsel op niveau 33
Druk op als u klaar bent
1. Selecteer “RECEPTEN” met de toetsen en bevestig met .
2. Kies het gewenste gerecht uit de lijst.
3. Bevestig het geselecteerde gerecht met de toets
.
4. Selecteer het gewenste recept met de toetsen
.
5. Bevestig met de toets
: op de display verschijnt de indicatieve bereidingsduur.
6. Zet het gerecht in de oven en druk op de toets
. De display geeft aan op welk niveau het gerecht
geplaatst moet worden.
7. Druk op toets
om de bereiding te starten. Zie de betreffende paragraaf voor het uitstellen van de start
van de bereiding.
Please turn food
Cooking nearly nished
Please check on food
Cooking Finished at 19:45
Press to Prolong Cooking
Opmerkingen: Sommige gerechten moeten halverwege de bereidingsduur omgekeerd of doorgeroerd
worden: de oven geeft een geluidssignaal en op het display verschijnt wat u moet doen. De aanvankelijk
weergegeven bereidingsduur is louter indicatief: deze kan tijdens de bereiding automatisch worden
verlengd.
Voordat de bereidingsduur afloopt, vraagt de oven om
te controleren of het gerecht de door u gewenste
bereidingsgraad heeft. Als dit niet het geval is, kunt u de bereidingstijd handmatig verlengen met de toetsen
.
GAARTHERMOMETER
Met de bijgeleverde gaarthermometer kunt u, tijdens de bereiding, de exacte temperatuur, tussen 0° en 100°C,
binnenin het gerecht meten, om een optimale bereiding te garanderen.
U kunt de gewenste binnentemperatuur programmeren
afhankelijk van het te bereiden gerecht.
De correcte plaatsing van de thermometer is belangrijk o
m het gewenste bereidingsresultaat te kunnen
bereiken. Steek de thermometer volledig in het malste gedeelte van het stuk vlees, zonder daarbij botten of
vette gedeelten te raken (Afb. 1). Voor gevogelte moet de thermometer
dwars, in het midden van de borst,
geplaatst worden, waarbij u er op moet letten dat de punt niet i
n een holle ruimte terecht komt (Afb. 2).
NL14
Indien het vlees erg onregelmatig gevormd is, moet u de bereiding controleren voordat u het gerecht uit te
oven haalt. Sluit het uiteinde van de thermometer aan op de contactdoos die op de rechterwand van de
ovenruimte zit.
Afb. 1 Afb. 2
Recepten met gaarthermometer
1. Selecteer “Recepten gaartherm.” met de toetsen op en neer en bevestig met .
2. Kies het gewenste gerecht uit de lijst en bevestig met
.
OPMERKING: als u “anders” selecteert, kunt u alle in te voeren parameters kiezen. Bij de andere recepten
kunt u
slechts enkele hiervan invoeren.
3. Sluit de thermometer aan, plaats het gerecht en druk op de toets
om de bereiding te starten.
OPMERKING: als de thermometer niet is aangesloten, verschijnt er een bericht op het display om u te
ve
rtellen dat deze aangesloten moet worden. Als dat niet het geval is, wordt er, door op de toets
te
drukken, een traditionele bereiding gedurende onbepaalde tijd gestart.
Automatische braad-en grillfuncties
Speciale functies
Traditioneel
Recepten gaartherm.
Automatische braad-en grillfuncties
Rosbief
Gebraden kalfsvlees
Overig
Plaats gaarthermometer
of druk op OK
Als de thermometer correct is aangesloten, verschijnt er gedurende drie seconden op het display een
bevestigingsbericht en daarna de weergave van alle parameters die betrekking hebben op de bereiding, met
inbegrip van de door de thermometer vastgestelde binnentemperatuur van het vlees.
Wanneer de voor het gerecht voorziene binnentemperatuur bereikt is,
verschijnt er gedurende 3 seconden een
knipperend bericht op het display. Na afloop van de tijdsduur, kunt u de bereidingstijd verlengen door op de
toets
te drukken. Als deze toets wordt ingedrukt, wordt de bereiding voortgezet op de traditionele wijze
en voor onbepaalde tijd. Als er geen enkele toets wordt ingedrukt, blijft
de oven gedurende 10 minuten op
pauze staan, waarna hij wordt uitgeschakeld, daarna is het niet meer mogelijk om de bereidingstijd te
verlengen.
Gaarthermometer
is aangesloteno
TEMPERATUUR
150°C
GAARTHERMOMETER
Bereiden
100°C
HUIDIGE TEMP
79°C
TEMPERATUUR
150°C
GAARTHERMOMETER
Temperatuur bereikt
100°C
HUIDIGE TEMP
100°C
De thermometer kan ook worden gebruikt met de functies STATISCHTURBO HETE LUCHTHETE LUCHTTURBO
GRILLMAXI COOKINGSLOW COOKING VLEES en .SLOW COOKING VIS Als de thermometer niet is geplaatst, gaat
de bereiding door op traditionele wijze, anders verschijnt er op het display het bericht dat de thermometer is
aangesloten. Het bericht wordt gedurende 3 seconden weergegeven, waarna de oven gaat werken alsof de
functie “anders” geselecteerd was, zoals hierboven beschreven.
Plaats gaarthermometer
of druk op OK
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
--:--
--:--
TEMPERATUUR
150°C
GAARTHERMOMETER
Conventioneel
100°C
FAVORIETEN
Met deze oven kunt u de geselecteerde instellingen voor het bereiden van uw favoriete gerechten opslaan.
Als u aan het einde van de bereiding de gebruikte instellingen wilt bewaren
(functie, bereidingstijd, temperatuur,
...), drukt u op de toets
. Op het display wordt het bericht "Druk op OK voor opslaan" weergegeven.
Druk OK om op te slaan,
<< v. annul.
Favoriet
is opgeslagen
Druk OK om op te slaan, << v. annul.
Hete lucht2
Wanneer de knop is ingedrukt zal de oven voorstellen om uw selectie als nummer 1 van 10 beschikbare
opgeslagen favorieten op te slaan. Wanneer u het op een
andere plaats wilt opslaan kunt u het nummer
wijzigen door op de toetsen
te drukken voordat u uw selectie met de toets bevestigt. Als het
geheugen vol is of de plaats al in gebruik is wordt de functie overschreven.
Wanneer u echter de instellingen niet wilt
bewaren drukt u gewoon op de toets , om verder te gaan met
een andere functie drukt u op de toetsen
of u schakelt de oven uit.
Om uw opgeslagen instellingen op een later tijdst
ip op te roepen drukt u op de toets en selecteert u een
van de opgeslagen functies, druk daarna
op de toetsen om de gewenste functie weer te geven.
Druk op de toets
en begin met de bereiding door op de toets te drukken.
NL15
INSTELLINGEN
1. Om parameters op het display te wijzigen selecteert u “INSTELLINGEN” in het hoofdmenu met de toetsen
.
2. Bevestig met de toets
: op het display worden de parameters weergegeven die u kunt wijzigen (taal,
volume geluidssignaal, helderheid van de display, tijd, energiebesparing).
3. Kies de instelling die u wilt wijzigen met de toetsen
.
4. Druk op de toets
om te bevestigen.
5. Volg de aanwijzingen op de display om de parameter te veranderen.
6. Druk op de toets
; op het display verschijnt een bevestigingsbericht.
OPMERKING: Als de oven uitgeschakeld is en de functie ECOMODE (Energiebesparing) geactiveerd
is (AAN),
dan gaat het display na enkele seconden uit en wordt de klok weergegeven. Om de informatie op de display
weer te geven en het lampje weer in te schakelen, drukt u eenvoudig op een willekeurige toets of draait u aan
een van de knoppen. Als de functie ECOMODE geactiveerd is tijdens een bereidingsfunctie, dan wordt de
ovenverlichting na 1 minuut bereidingstijd uitgeschakeld en weer ingeschakeld bij iedere interactie van de
gebruiker. Als de functie niet geactiveerd is (UIT), dan wordt na enkele minuten alleen de helderheid van het
display verminderd.
TOETSENBLOKKERING
Met deze functie kunt u alle toetsen op het bedieningspaneel blokkeren.
Houd de toetsen
en minimaal 3 seconden tegelijkertijd ingedrukt om de toetsenblokkering in te
schakelen. Als de blokkering actief is, werken de toetse
n niet en verschijnen er een waarschuwingsbericht en
het symbool
op de display. Deze functie kan ook tijdens het bereidingsproces worden ingeschakeld. Om
deze functie uit te schakelen, moet de bovenste procedure worden herhaald.
Als de toetsenblokkering is
ingeschakeld kunt u de oven uitschakelen met de toets
.
TABEL BESCHRIJVING FUNCTIES
NL16
HOOFDMENU
INSTELLINGEN
Voor het instellen van het display (taal, tijd, helderheid, volume van het
geluidssig
naal, energiebesparing).
RECEPTEN
Voor het selecteren van 30 verschillende vooringestelde recepten (zie het
bi
jgeleverde kookboek). De oven stelt automatisch de optimale temperatuur,
functie en bereidingsduur in. Het is belangrijk om de aanwijzingen m.b.t. de
bereiding, de te gebruiken accessoires en steunhoogtes van het gerecht in
het kookboek exact op te volgen.
RECEPTEN MET
GAARTHERMOMETER
Om 7 optimale bereidingswijzen voor verschillende soorten vlees te
se
lecteren. De binnentemperatuur voor het soort vlees en de voor de
bereiding ideale oventemperatuur worden automatisch ingesteld. De
waarden zijn hierna aangegeven in de specifieke bereidingstabel, maar het is
wel mogelijk deze allebei handmatig binnen een van te voren vastgesteld
interval te veranderen. Voor de juiste plaatsing en het juiste gebruik van de
thermometer, de aanwijzingen in de betreffende paragraaf opvolgen. Zet het
vlees op de derde steunhoogte met behulp van een bakplaat die u op het
rooster zet of rechtstreeks in de bijgeleverde opvangbak. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding kunt u de ovendeur openen
om het vlees te controleren of om bouillon toe te voegen, pas wel op dat u de
thermometer niet verplaatst.
TRADITIONELE Zie TRADITIONELE FUNCTIES.
SPECIALE FUNCTIES Zie SPECIALE FUNCTIES.
TRADITIONELE FUNCTIES
SNEL
VOORVERWARMEN
Om de oven snel voor te verwarmen.
STATISCH
Voor het bereiden van gerechten op één steunhoogte. Gebruik steunhoogte
3.
Gebruik steunhoogte 1 of 2 om pizza's, hartige hapjes en zoetigheid met
vloeibare vullingen te bereiden. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
GRILLEN
Voor het grillen van karbonades, spiesen en worstjes; het gratineren van groenten
en om br
ood te roosteren. Zet het gerecht op de vierde of vijfde steunhoogte.
Voor het grillen van vlees wordt geadviseerd de opvangbak te gebruiken om het
braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op steunhoogte 3/4 en giet er
ongeveer een halve liter water in. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
Tijdens de bereiding moet de deur van de oven dicht blijven.
TURBO GRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (bouten, rosbief, hele kip). Zet het vlees
op de middelste st
eunhoogtes. Geadviseerd wordt de opvangbak te gebruiken
om het braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op de eerste of tweede
steunhoogte en giet er ongeveer een halve liter water in. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de deur van de oven dicht
blijven. Met deze functie kunt u het draaispit gebruiken, als u dit hebt.
HETE LUCHT
Voor het gelijktijdig bereiden van verschillende gerechten op meerdere
st
eunhoogtes (maximaal drie) die dezelfde bereidingstemperatuur hebben
(bijv.: vis, groenten, gebak). Met deze functie worden er geen geuren van het
ene naar het andere gerecht overgebracht. Geadviseerd wordt om het
tweede niveau te gebruiken voor bereidingen op één steunhoogte, de eerste
en vierde voor bereidingen op twee steunhoogtes en de eerste, derde en
vijfde voor bereidingen op drie steunhoogtes. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden.
TURBO HETE LUCHT
Vlees en stukken met vloeibare vulling (har
tig of zoet) bereiden op een
steunhoogte. Gebruik steunhoogte 3. De oven hoeft niet voorverwarmd te
worden.
NL17
SPECIALE FUNCTIES
ONTDOOIEN
Voor het versnellen van het ontdooien van voedsel. Plaats het voedsel op de
middelst
e steunhoogte. Laat het voedsel in de verpakking zitten zodat het
niet uitdroogt.
WARMHOUDEN
Voor het warm en krokant houden van zojuist bereide gerechten (bijv.: vlees,
gefr
ituurde gerechten, ovenschotels). Plaats het voedsel op de middelste
steunhoogte. De functie kan niet ingeschakeld worden als de temperatuur in
de oven hoger dan 65 °C is.
LATEN RIJZEN
Voor het optimaal laten rijzen van zoet
of hartig deeg. Zet het deeg op de
tweede steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Om de
kwaliteit van het rijzen te behouden schakelt u de functie niet in als de oven
nog heet is na een bereidingsprogramma.
GELIJKTIJDIG
BEREIDEN OP
MEERDERE NIVEAUS
Voor het bereiden van kant-en-klare ger
echten, die bij kamertemperatuur of
in de koeling bewaard worden (koekjes, vloeibare taartvullingen, muffins,
voorgerechten en broodproducten). Met deze functie worden alle gerechten
snel en voorzichtig bereid; kan ook gebruikt worden voor het opwarmen van
reeds bereide gerechten. Volg de aanwijzingen op de verpakking. De oven
hoeft niet voorverwarmd te worden.
MAXI COOKING
Voor het braden van grote stukken vlees (meer dan 2,5 kg). Gebruik
steunhoogt
e 1 of 3, afhankelijk van de grootte van het vlees. De oven hoeft
niet voorverwarmd te worden. Aanbevolen wordt om het vlees tijdens de
bereiding om te keren om een gelijkmatige bruining aan beide kanten te
verkrijgen. Het verdient de voorkeur het vlees zo nu en dan vochtig te maken
om het niet te erg te laten uitdrogen.
DIEPVRIESP
RODUCTEN
Lasagne
Bij deze functie worden automatisch de beste temperatuur en
bereidingsmodus geselecteerd voor vijf verschillende categorieën kant-en-
klare diepvriesproducten. Gebruik de tweede of derde steunhoogte. De oven
hoeft niet voorverwarmd te worden.
Pizza
Apfelstr
udel
Frites
Brood
Overig
Naar wens kan een temperatuur tussen
de 50 en 250 °C worden ingesteld
voor het bereiden van andere soorten producten.
LANGZAAM
GAREN
Slow
cooking
vlees
Om vlees (op 90 °C) en vis (op 85 °C) behoedzaam te bereiden. Deze functie
wordt gebruikt voor langzame bereiding, zodat het voedsel zachter en
sappiger blijft. Dankzij een gematigde temperatuur wordt het voedsel niet
bruin en het resultaat lijkt op een bereiding met stoom. Bij het braden is het
raadzaam om het vlees eerst in de pan te bruinen om het sap in het vlees te
houden. De bereidingstijden variëren van 2 uur voor vis van 300 gram tot 4-5
uur voor vis van 3 kg Voor vlees variërende bereidingstijden van 4 uur voor
braadstukken van 1 kg tot 6-7 uur voor braadstukken van 3 kg. Voor een
optimaal resultaat adviseren wij u de deur van de oven tijdens de bereiding
niet te openen, omdat er anders warmte ontsnapt; gebruik de
gaarthermometer (indien aanwezig) of een standaard oventhermometer.
Slow
cooking
vis
ECO HETELUCHT
Gevulde braadstukken en stukken vlees op één
niveau bereiden. Deze functie
maakt gebruik van discontinue, delicate ventilatorhulp, waardoor overmatig
drogen van voedsel wordt voorkomen. In deze ECO-functie blijft het lampje
uit tijdens de bereiding en kan tijdelijk opnieuw worden ingeschakeld door
de bevestigingstoets in te drukken. Om de efficiëntie van het vermogen te
maximaliseren, is het raadzaam om tijdens de bereiding niet de deur te
openen. Aanbevolen wordt de derde steunhoogte te gebruiken. De oven
hoeft niet voorverwarmd te worden.
BEREIDINGSTABEL
NL18
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Steun-
hoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd (min) Accessoires en opmerkingen
Luchtig gebak
2/3 160-180 30-90 Taartvorm op rooster
1-4 160-180 30-90
Niveau 4: taartvorm op rooster
Niveau 1: taartvorm op rooster
Gevulde taarten
(cheesecake, strudel,
appeltaart)
3 160–200 35-90
Opvangbak / bakplaat of
taartvorm op rooster
1-4 160–200 40-90
Niveau 4: taartvorm op rooster
Niveau 1: taartvorm op rooster
Koekjes / taartjes
- 3 170-180 20-45 Opvangbak of bakplaat
1-4 160–170 20-45
Niveau 4: rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
1-3-5 160–170 20-45*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
Soesjes
- 3 180-200 30-40 Opvangbak of bakplaat
1-4 180-190 35-45
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
1-3-5 180-190 35-45*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
Meringues
- 3 90 110-150 Opvangbak of bakplaat
1-4 90 140-160
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
1-3-5 90 140-160*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
Brood / pizza /
focaccia
- 1/2 190-250 15-50 Opvangbak of bakplaat
1-4 190-250 20-50
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
1-3-5 190-250 25-50*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
NL19
Hartige taarten
(groentetaart, quiche)
2/3 180-190 40-55 Taartvorm op rooster
1-4 180-190 45-70
Niveau 4: taartvorm op rooster
Niveau 1: taartvorm op rooster
1-3-5 180-190 45-70*
Niveau 5: taartvorm op rooster
Niveau 3: taartvorm op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat + taartvorm
Pasteitjes / blader-
deeghapjes
3 190-200 20-30 Opvangbak of bakplaat
1-4 180-190 20-40
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
1-3-5 180-190 20-40*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
Lasagne / pasta uit de
oven / cannelloni /
ovenschotels
3 190-200 45-65 Opvangbak of pan op rek
Lamsvlees / kalfsvlees /
rundvlees / varkens-
vlees 1 kg
3 190-200 80-110 Opvangbak of pan op rek
Kip / Konijn / Eend 1 kg 3 200-230 50-100 Opvangbak of pan op rek
Kalkoen / Gans 3 kg 2 190-200 80-130 Opvangbak of pan op rek
Vis uit de oven / in folie
(filet, heel)
3 180-200 40-60 Opvangbak of pan op rek
Gevulde groenten
(tomaten, courgettes,
aubergines)
2 180-200 50-60 Pan op rek
Toast 5 Hoog 3-6 Rooster
Visfilet/moten vis 4
Gemiddel
d
20-30
Niveau 4: rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Niveau 3: opvangbak met water
Worstjes/Spiesen/
Spareribs/Hamburgers
5
Gemiddel
d-Hoog
15-30
Niveau 5: rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Niveau 4: opvangbak met water
Gebraden kip 1-1,3 kg
2
Gemiddel
d
55-70
Niveau 2: rooster (draai het
voedsel om na tweederde van
de bereidingstijd)
Niveau 1: opvangbak met water
- 2 Hoog 60-80
Niveau 2:draaispit (indien
bijgeleverd)
Niveau 1: opvangbak met water
Rosbief rosé 1 kg 3
Gemiddel
d
35-50
Pan op rooster (draai het
voedsel indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Lamsbout / schenkel 3
Gemiddel
d
60-90
Opvangbak of pan op rooster
(draai het voedsel indien nodig
na tweederde van de
bereidingstijd om)
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Steun-
hoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd (min) Accessoires en opmerkingen
NL20
* De vermelde bereidingstijd is slechts een indicatie. Gerechten kunnen op verschillende tijdstippen
afhankelijk van de persoonlijke voorkeur uit de oven worden verwijderd.
RECEPTEN MET GAARTHERMOMETER
Recept Functie Voorver-
warmen
Steunhoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Voorgestelde temperatuur
gaar thermometer (°C)
Rosbief rood
Auto 3 215 40-60 48
Rosbief medium
Auto 3 180 50-70 60
Rosbief doorbakken
Auto 3 180 60-80 68
Gebraden kalkoen
Auto 1/2 160 90-180 75
Gebraden kip
Auto 3 205 50-70 83
Varkensbraadstuk
Auto 3 180 70-100 75
Gebraden kalfsvlees
Auto 3 170 60-90 68
Ad hoc bereid vlees
Auto 3 200 45-90
Gebakken aardappe-
len
- 3
Gemidde
ld
45-55
Opvangbak of bakplaat (draai
het voedsel indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Gegratineerde
groenten
3 Hoog 10-25 Opvangbak of pan op rek
Lasagne en vlees
1-4 200 50-100*
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of pan
op rooster
Vlees en aardappe-
len
1-4 200 45-100*
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of pan
op rooster
Vis en groente
1-4 180 30-50*
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of pan
op rooster
Complete maaltijd:
Taart (niveau 5) /
Lasagne (niv
eau 3) /
Vlees (niveau 1)
1-3-5 190 40-120*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of pan
op rooster
Diepvriespizza's
3 Auto 10-15
Niveau 3: opvangbak/
bakplaat of rooster
1-4 Auto 15-20
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
- 1-2-4 Auto 20-30
Niveau 4: bakplaat
Niveau 2: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
- 1-2-3-4 Auto 20-30
Niveau 4: bakplaat
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 2: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak/
bakplaat
Gevulde
braadstukken
3 200 80-120* Opvangbak of pan op rek
Gesneden vlees
(konijn, kip, lam)
3 200 50-100* Opvangbak of pan op rek
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Steun-
hoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd (min) Accessoires en opmerkingen
NL21
GETESTE RECEPTEN in overeenstemming met de norm IEC 60350-1:2011-12 en DIN 3360-12:07:07
Recept Functie Voorver-
warmen
Steun-
hoogte (van
onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en opmerkingen
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Koekjes van kruimeldeeg
- 3 170 15-30 Opvangbak/bakplaat
- 1-4 150 25-40
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak/bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Kleine taartjes
- 3 170 25-35 Opvangbak/bakplaat
- 1-4 160 30-40
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak/bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Cake zonder vet
- 2 170 30-40 Taartvorm op rooster
- 1-4 160 35-45
Niveau 4: taartvorm op rooster
Niveau 1: taartvorm op rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Twee appeltaarten
- 2/3 185 70-90 Taartvorm op rooster
- 1-4 175 75-95
Niveau 4: taartvorm op rooster
Niveau 1: taartvorm op rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Toast **
- 5 Hoog 3-6 Rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgers **
- 5 Hoog 18-30
Niveau 5: rooster (draai het
v
oedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Niveau 4: opvangbak met water
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Appeltaart, vruchtenvlaai
- 3 180 35-45 Opvangbak/bakplaat
- 1-4 160 55-65
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak/bakplaat
DIN 3360-12:07 § 6.6
Varkensbraadstuk
- 2 170 110-150 Niveau 2: opvangbak
DIN 3360-12:07 annex C
Platte taart
- 3 170 35-45 Opvangbak/bakplaat
- 1-4 160 40-50
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak/bakplaat
In de bereidingstabel worden de ideale functies en temperaturen gegeven voor de beste resultaten voor elk
type recept. Als u een gerecht wilt bereiden met de geventileerde functie op één steunhoogte, wordt
geadviseerd de tweede steunhoogte te gebruiken en dezelfde temperatuur als voor “HETE LUCHT” op
meerdere steunhoogtes.
De indicaties in de tabel zijn van toepassing zonder gebruik va
n de looprails. Voer de tests uit zonder de
looprails.
** Laat bij grillen 3-4 cm afstand tot de voorkant van de grill, om deze na afloop van de bereiding makkelijker
eruit te kunnen halen
Energiezuinigheidsklasse (volgens de norm EN 60350-1:2013-07)
Gebruik de betreffende tabel om de test uit te voeren.
Energieverbruik en voorverwarmtijd
Selecteer de functie en voer de test alleen uit met de optie "Voorverwarmen" geactiveerd (“Voorverwarmen ja”).
Nauwkeurigheidstest regeling
Selecteer de functie en voer de test alleen uit met de optie "Voorverwarmen" gedeactiveerd (wanneer
voorverwarmen geactiveerd is, brengt de ovenregeling met opzet een schommeling van het
temperatuurprofiel tot stand).
NL22
T
GEBRUIKSADVIEZEN EN -SUGGESTIES
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een bepaald gerecht, dat op één of
meerdere steunhoogtes tegelijk kan worden bereid. De bereidingsduren gelden vanaf het moment dat het
gerecht in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd (indien nodig). De temperaturen en de
bereidingstijden zijn indicatief en hangen af van de hoeveelheid voedsel en het type schaal. Gebruik eerst de
laagste aanbevolen waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u hogere waarden gebruiken.
Geadviseerd wordt om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en indien mogelijk taartvormen of
ovenschalen van donker metaal. U kunt ook vuurvaste of aardewerk pannen en schalen gebruiken; de
bereidingstijden zijn dan iets langer. Volg voor de beste resultaten zorgvuldig de aanwijzingen in de
bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde schalen en de verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Als u de functie "HETE LUCHT" gebruikt, kunt u verschillende gerechten die dezelfde bereidingstemperatuur
vereisen tegelijkertijd bereiden (bijvoorbeeld: vis en groenten) die dezelfde bereidingsduur hebben, op
verschillende steunhoogtes. Haal de gerechten die klaar zijn uit de oven en laat de gerechten die meer tijd
nodig hebben in de oven staan.
Gebak
Bak fijn gebak met de statische functie op één steunhoogte. Gebruik taartvormen van zwart metaal en zet
deze altijd op het bijgeleverde rooster. Voor bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert u de functie
met ventilatie en zet u de taartvormen in zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed kan circuleren.
Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker in het dikste gedeelte van de taart.
Als de prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de
randen in, omdat de taart dan mogelijk
niet goed rijst aan de zijkanten.
Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer een lagere temperatuur,
v
erminder bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag voorzichtiger.
Gebruik, voor taarten met vochtige vulling (kwarktaar
t of vruchtentaarten) de functie "TURBO HETE
LUCHT". Als de bodem van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan op een lager niveau en bestrooi de
bodem met paneermeel of verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin schenkt.
Vlees
U kunt elke soort ovenschaal of vuurvaste schaal gebruiken die geschikt is voor de afmetingen van het
vlees. Schenk bij gebraden vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het vlees tijdens de
bereiding vochtig wordt gehouden en meer smaak krijgt. Laat het gebraden vlees na afloop van de
bereiding 10-15 min. in de oven rusten, of dek het af met aluminiumfolie.
Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met
een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig gaar
wordt. Zeer dikke stukken vlees hebben een langere bereidingsduur. Zet het rooster op een lagere
steunhoogte om te voorkomen dat de korst verbrandt. Draai het vlees om na tweederde van de
bereidingsduur.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct
onder het rooster te plaatsen waarop u
het vlees heeft gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met water tijdens het grillen.
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen van grote stukken vlees en gevogelte. Steek het vlees aan het
spit. Zet kip vast met keukentouw en controleer of het vlees goed vastzit voordat u het spit in de houder aan de
voorwand van de oven steekt en op de steun legt. Om vorming van dampen te voorkomen en bakvet op te
vangen, adviseren wij om een opvangbak met een halve liter water op de eerste steunhoogte te plaatsen. Het
spit is voorzien van een plastic handvat dat verwijderd moet worden voordat de bereiding begint. Het handvat
dient om het vlees na afloop van de bereiding uit de oven de halen zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na tweederde van de bereidingsduur de
mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek voordat u het in de oven legt. Deze functie verkort de rijstijd met
ongeveer een derde, vergeleken met rijzen op kamertemperatuur (20-25°C). De rijstijd bij een hoeveelheid
pizzadeeg van 1 kg is ongeveer één uur.
400010862822
Bauknecht, Polar en Ignis zijn geregistreerde handelsmerken van Whirlpool group of companies.
Copyright Whirlpool Europe s.r.l. 2010. Alle rechten voorbehouden
http://www.bauknecht.eu
GB FRDE GR NL
IT
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

Whirlpool BLTMS 9100 IXL de handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
de handleiding