Whirlpool AKZM 833/IXL Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
AKZM 833
Handleiding voor gebruik en
onderhoud
NL
NL1
Deze instructies vindt u tevens op de volgende website: www.whirlpool.eu
UW VEILIGHEID EN DIE VAN ANDEREN IS ERG BELANGRIJK
Deze handleiding en het apparaat zijn voorzien van belangrijke veiligheidswaarschuwingen, welke u altijd moet lezen en nakomen.
Alle veiligheidswaarschuwingen geven specifieke details van het mogelijke
risico dat aanwezig is en geven aan hoe het risico op letsel, schade en
elektrische schokken voortvloeiend uit het onjuiste gebruik van het
apparaat beperkt kan worden. Houd u strikt aan de volgende instructies:
- Gebruik beschermende handschoenen voor het uitpakken en
installeren.
- Het apparaat moet worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet
voordat u installatiewerkzaamheden uitvoert.
- Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een
gespecialiseerd monteur, volgens de instructies van de fabrikant en in
overeenstemming met de plaatselijke veiligheidsvoorschriften.
Repareer of vervang geen enkel onderdeel van het apparaat, behalve als
dit expliciet aangegeven wordt in de gebruikershandleiding.
- Het vervangen van het netsnoer moet door een erkend elektricien
gebeuren. Wend u tot erkende servicecentra.
- De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht.
- Het netsnoer van het apparaat moet lang genoeg zijn om het apparaat
vanuit de inbouwpositie in het meubel te kunnen aansluiten op het
stopcontact van de netvoeding.
- Om de installatie conform de geldende veiligheidsnormen te laten zijn is
er een meerpolige schakelaar nodig met een minimum afstand van 3
mm tussen de contacten.
- Gebruik geen meervoudige adapterpluggen als de oven is voorzien van
een stekker.
- Gebruik geen verlengkabels.
- Trek niet aan het netsnoer.
- Als de installatie voltooid is, mogen de elektrische onderdelen niet meer
toegankelijk zijn voor de gebruiker.
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico's voor de gebruiker en voor anderen worden aangegeven.
Alle veiligheidswaarschuwingen worden voorafgegaan door het gevarensymbool en door de volgende termen:
GEVAAR
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel zal leiden.
WAARSCHUWING
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel kan leiden.
NL2
- Wanneer het oppervlak is gebarsten, schakel dan het apparaat uit om
het risico op een elektrische schok te voorkomen (uitsluitend voor
modellen met inductiefunctie).
- Raak het apparaat niet aan met vochtige lichaamsdelen en gebruik het
niet op blote voeten.
- Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik en
alleen voor het bereiden van voedsel. Elk ander gebruik is verboden
(bijv.: het verwarmen van de ruimte). De fabrikant kan niet aansprakelijk
gesteld worden voor schade die het gevolg is van oneigenlijk gebruik of
een foute programmering van de bedieningsknoppen.
- Het apparaat en de toegankelijke onderdelen worden heet tijdens het
gebruik. Voorkom aanraking van hete onderdelen. Heel jonge (0-3 jaar)
en jonge kinderen (3-8 jaar) dienen op afstand gehouden te worden,
tenzij ze onder voortdurend toezicht staan.
- Kinderen vanaf 8 jaar en personen met verminderde fysieke, sensorische
of mentale vermogens of gebrek aan ervaring en kennis, mogen dit
apparaat gebruiken indien ze onder toezicht staan of instructies hebben
ontvangen over het gebruik van het apparaat en de mogelijke gevaren
ervan begrijpen. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen.
Reiniging en gebruikersonderhoud mogen niet door kinderen zonder
toezicht worden uitgevoerd.
- Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van het apparaat
tijdens en na het gebruik niet aan, omdat dit letsel kan veroorzaken.
Vermijd contact met doeken of andere brandbaar materiaal tot alle
onderdelen van het apparaat voldoende zijn afgekoeld.
- Open de deur van het apparaat na afloop van de bereiding voorzichtig,
en laat de warme lucht of de damp geleidelijk ontsnappen voordat u het
gerecht uit de oven haalt. Als de deur van het apparaat gesloten is, komt
de warme lucht naar buiten door de opening boven het
bedieningspaneel. Blokkeer de ventilatieopeningen nooit.
- Gebruik ovenhandschoenen om schalen en accessoires uit de oven te
halen, en let erop dat u de verwarmingselementen niet aanraakt.
- Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de buurt ervan: er
kan brand ontstaan als het apparaat per ongeluk wordt ingeschakeld.
- Verwarm of bereid geen voedsel in gesloten potten of blikken in het
apparaat. De druk die in de pot ontstaat kan ertoe leiden dat deze
explodeert, waardoor het apparaat kan worden beschadigd.
NL3
- Gebruik geen schalen of houders van synthetisch materiaal.
- Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam. Houd de
bereiding van gerechten met veel vet of olie in de gaten.
- Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het droogproces van
gerechten.
- Als er bij de bereiding alcoholische dranken (bijv. rum, cognac, wijn)
worden gebruikt, bedenk dan dat alcohol op hoge temperatuur
verdampt. De alcoholdamp kan vlam vatten wanneer deze in contact
komt met het elektrische verwarmingselement.
- Gebruik geen stoomreinigers.
- Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus. Houd de kinderen uit
de buurt van de oven tijdens de pyrolysecyclus. Zorg dat gemorste
etenswaar voorafgaand aan de reinigingscyclus uit de oven verwijderd
wordt (uitsluitend voor ovens met pyrolysefunctie).
- Gebruik uitsluitend de temperatuursonde die voor deze oven wordt
aanbevolen.
- Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of scherpe metalen
schrapers voor het reinigen van de ruit van de ovenklep aangezien het
glas daardoor bekrast kan raken, waardoor het kan breken.
- Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat de lamp wordt
vervangen om de kans op een elektrische schok te voorkomen.
- Gebruik geen aluminium folie om voedsel in de pan af te dekken (alleen
voor ovens met meegeleverde pan).
Afvalverwerking van huishoudelijke apparaten
- Dit product is vervaardigd van recyclebaar of herbruikbaar materiaal. Dank het apparaat af in overeenstemming met
plaatselijke milieuvoorschriften voor afvalverwerking. Snij de voedingskabel door voordat u het apparaat afdankt.
- Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van huishoudelijke apparaten kunt u contact
opnemen met uw plaatselijke instantie, de vuilnisophaaldienst of de winkel waar u dit apparaat hebt gekocht.
Controleer na het uitpakken van de oven of het apparaat tijdens het transport geen beschadigingen heeft opgelopen en of de
ovendeur goed sluit. Neem in geval van twijfel contact op met uw dealer of de dichtstbijzijnde naverkoopservice. Om eventuele
schade te voorkomen, wordt geadviseerd om de oven pas voor de installatie van de polystyreenbodem te halen.
VOORBEREIDING VAN HET MEUBEL VOOR INBOUW VAN DE OVEN
De keukenkastjes naast de oven moeten tegen hitte bestand zijn (min. 90 °C).
Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit voordat u de oven plaatst, en verwijder nauwgezet alle spaanders en zaagresten.
Het onderste gedeelte van de oven mag niet meer toegankelijk zijn na de installatie.
Voor een correcte functionering van het product mag de minimale opening tussen het werkblad en de bovenkant van de
oven niet geblokkeerd worden.
ELEKTRISCHE AANSLUITING
Controleer of de elektrische spanning die aangegeven staat op het typeplaatje van het apparaat overeenkomt met de voedingsspanning
van uw woning. Het typeplaatje bevindt zich op de voorrand van de oven (zichtbaar wanneer de ovendeur openstaat).
De stroomkabel mag (type H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) uitsluitend door een gekwalificeerd technicus worden vervangen.
Wend u tot erkende servicecentra.
INSTALLATIE
NL4
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voor het gebruik:
- Verwijder de kartonnen beschermingen, transparante folie en stickers van de accessoires.
- Haal de accessoires uit de oven en verwarm hem ongeveer een uur lang op 200 °C om de geur van het isolatiemateriaal
en de beschermende vetlaag te verwijderen.
Tijdens het gebruik:
- Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat deze de deur kunnen beschadigen.
- Steun niet op de deur en hang geen voorwerpen aan de handgreep.
- Bedenk de binnenkant van de oven niet met aluminiumfolie.
- Giet nooit water in de warme oven de lak kan beschadigd raken.
- Schuif niet met pannen of schalen over de bodem van de oven, omdat dit krassen op de lak kan geven.
- Verzeker u ervan dat de elektrische kabels van andere apparaten niet in contact komen met hete onderdelen van de oven
en vast komen te zitten tussen de ovendeur.
- Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
Verwerking van de verpakking
Het verpakkingsmateriaal kan 100% worden gerecycled en is voorzien van het recyclingsymbool ( ). De diverse onderdelen
van de verpakking mogen daarom niet bij het gewone huisvuil worden weggegooid, maar moeten worden afgevoerd volgens
de plaatselijke voorschriften.
Afvalverwerking van het product
- Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens de Europese Richtlijn 2002/96/EG inzake Afgedankte elektrische en
elektronische apparaten (AEEA).
- Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste manier als afval wordt verwerkt, helpt u mogelijke schadelijke
gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid te voorkomen, die veroorzaakt zouden kunnen worden door onjuiste
verwerking van dit product als afval.
- Het symbool op het product of op de begeleidende documentatie geeft aan dat dit apparaat niet als huishoudelijk
afval mag worden behandeld, maar dat het bij een speciaal inzamelingscentrum voor de recycling van elektrische en
elektronische apparatuur dient te worden ingeleverd.
Energiebesparing
- Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal wordt vermeld in de bereidingstabel of in het recept.
- Gebruik donkere, zwart gelakte of geëmailleerde bakvormen, omdat deze de warme beter opnemen.
- Schakel de oven 10/15 minuten voor het einde van de geprogrammeerde bereidingstijd uit. Gerechten die lang in de oven
moeten staan, blijven dan nog doorgaren.
De oven werkt niet:
Controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft en of de oven is aangesloten.
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
De deur is geblokkeerd:
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
Belangrijk: tijdens de zelfreinigingscyclus blijft de deur geblokkeerd. Wacht tot de deur automatisch ontgrendeld wordt
(zie de paragraaf "Reinigingscyclus van de oven met de pyrolysefunctie").
De elektronische programmeerfunctie werkt niet:
Als op de display een " " met een cijfer verschijnt, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde Klantenservice. Vermeld
in dat geval het nummer dat volgt op de letter .
Voordat u de Klantenservice belt:
1. Controleer of u het probleem zelf kunt oplossen aan de hand van de punten die beschreven zijn in "Opsporen van storingen".
2. Het apparaat aan- en uitzetten om te controleren of het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles de storing nog steeds aanwezig is, contact opnemen met de dichtstbijzijnde
Klantenservice.
Vermeld altijd:
een korte beschrijving van de storing;
het type en het exacte model van de oven;
MILIEUTIPS
OPSPOREN VAN STORINGEN
KLANTENSERVICE
NL5
het servicenummer (dit is het nummer na het woord Service op het typeplaatje), rechts aan de binnenkant van de
ovenruimte (zichtbaar met de deur open). Het servicenummer staat ook in het garantieboekje;
uw volledige adres;
uw telefoonnummer.
Wend u tot een erkende Consumenten Service indien reparatie noodzakelijk is (alleen dan heeft u zekerheid dat originele
vervangingsonderdelen worden gebruikt en de reparatie correct wordt uitgevoerd).
Buitenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen. Als een dergelijk product per ongeluk in contact
komt met het apparaat, verwijder het dan onmiddellijk met een vochtige microvezeldoek.
Reinig de oppervlakken met een vochtig microvezeldoekje. Als de buitenkant zeer vuil is, voeg dan een paar druppels
afwasmiddel toe aan het water. Afdrogen met een droge doek.
Binnenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen schuursponsjes, sponsjes van staalwol of metalen schrapers. Hierdoor kunnen de gelakte
oppervlakken en het glas van de deur op den duur beschadigd raken.
Laat de oven na elk gebruik afkoelen en reinig het apparaat bij voorkeur als het nog lauw is om aangekoekte etensresten
(bijv. voedsel met een hoog suikergehalte).
Gebruik speciale ovenreinigingsmiddelen en houd u aan de aanwijzingen van de fabrikant.
Reinig het glas van de deur met een speciaal vloeibaar glasreinigingsmiddel. Om de deur gemakkelijker te kunnen
reinigen kunt u deze verwijderen (zie ONDERHOUD).
Het bovenste verwarmingselement van de grill (zie ONDERHOUD) kan omlaag worden gezet (alleen bij bepaalde
modellen) om de bovenkant van de ovenruimte te kunnen reinigen.
OPMERKING: tijdens langduriger bereidingen van gerechten die veel water bevatten (pizza, groenten, enz.) kan zich
condens vormen op de binnenkant van de deur en rond de afdichting. Wanneer de oven koud is, het interne gedeelte
van de deur schoonmaken met een doek of een spons.
Accessoires:
Laat de accessoires na gebruik weken in water met afwasmiddel. Pak ze vast met handschoenen als ze nog heet zijn.
Voedselresten kunnen met een afwasborstel of met een sponsje worden verwijderd.
Reiniging van de achterwand en de katalytische zijpanelen (indien aanwezig):
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen, ruwe borstels, pannensponsjes of ovensprays
die het katalytische oppervlak zouden kunnen beschadigen, waardoor dit zijn zelfreinigende eigenschappen verliest.
Laat de oven ongeveer een uur leeg werken op een temperatuur van 200 °C, met de geventileerde functie
Laat het apparaat afkoelen en gebruik een spons om eventuele etensresten te verwijderen.
VERWIJDEREN VAN DE DEUR
De deur verwijderen:
1. Open de deur helemaal.
2. Til de twee vergrendelingen van de scharnieren omhoog en naar voren tot ze niet verder kunnen (fig. 1).
3. Sluit de deur tot de blokkering (A), til hem op (B) en draai hem (C) tot de deur loshaakt (D) (fig. 2).
De deur weer terugplaatsen:
1. Plaats de scharnieren in de zittingen.
2. Open de deur helemaal.
3. Breng aan weerszijden de vergrendelingen omlaag.
4. Sluit de deur.
REINIGING
WAARSCHUWING
- Gebruik geen stoomreinigers.
- Maak de oven alleen schoon als hij afgekoeld is.
- Trek de stekker uit het stopcontact.
ONDERHOUD
WAARSCHUWING
- Draag beschermende handschoenen.
- Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat afgekoeld is.
- Trek de stekker uit het stopcontact.
NL6
VERPLAATSEN VAN HET BOVENSTE VERWARMINGSELEMENT (ALLEEN BIJ BEPAALDE
MODELLEN)
1. Verwijder de zijroosters (fig. 3).
2. Trek het verwarmingselement voorzichtig naar buiten (Fig. 4) en breng het omlaag (Fig. 5).
3. Om het verwarmingselement terug te plaatsen tilt u het op, trekt u het voorzichtig naar u toe en legt u het op de daarvoor
bestemde steunen aan de zijkant.
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Vervangen van het lampje aan de achterzijde (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Draai het beschermkapje los (Fig. 6), vervang het lampje (zie de opmerking voor het type lampje) en draai het
beschermkapje weer vast.
3. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Vervangen van het lampje aan de zijkant (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Verwijder de zijroosters, indien aanwezig (fig. 3).
3. Duw het beschermkampje met een platte schroevendraaier naar buiten en verwijder het (Fig. 7).
4. Vervang het lampje (zie de opmerking hieronder voor het type lampje) (Fig. 8).
5. Plaats het beschermkapje terug en duw het tegen de wand om het op de juiste manier te bevestigen (fig. 9).
6. Monteer de zijroosters weer.
7. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
OPMERKING:
- Gebruik alleen gloeilampen van 25-40W/230V type E-14, T300°C, of halogeenlampen van 20-40W/230 V type G9, T300°C.
- De lamp die in het apparaat wordt gebruikt is specifiek ontworpen voor elektrische apparaten en is niet geschikt voor
ruimteverlichting (EC-richtlijn nr. 244/2009).
- De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Klantenservice.
BELANGRIJK:
- Raak halogeenlampjes niet met blote handen aan om te voorkomen dat ze beschadigd worden door uw
vingerafdrukken.
- Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is teruggeplaatst.
Afb.1 Afb.2
Afb.3 Afb.4 Afb.5
Afb.6 Afb.7 Afb.8 Afb.9
NL8
RAADPLEEG VOOR DE ELEKTRISCHE AANSLUITING HET HOOFDSTUK OVER DE INSTALLATIE
1. Bedieningspaneel
2. Bovenste verwarmingselement/grill
3. Koelventilator (niet zichtbaar)
4. Typeplaatje (verwijder dit nooit)
5. Licht
6. Circulair verwarmingselement (niet zichtbaar)
7. Ventilator
8. Draaispit (indien bijgeleverd)
9. Onderste verwarmingselement (niet zichtbaar)
10. Deur
11. Positie van de roosters (de plaathoogte staat aangegeven op de voorkant van de oven)
12. Achterwand
OPMERKING:
- Tijdens de bereiding kan de koelventilator afwisselend ingeschakeld worden om het energieverbruik
te verminderen.
- Na afloop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje
blijven werken.
- Wanneer de ovendeur tijdens de bereiding wordt geopend, worden de verwarmingselementen
uitgeschakeld.
BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
A. ROOSTER: kan gebruikt worden om voedsel op te grillen of als draagrooster voor pannen, bak- en
cakevormen en ovenvaste schalen.
B. OPVANGBAK: het lekbak is ontworpen om onder het rooster te worden geplaatst, om vet op te
vangen of als bakplaat te dienen voor het bereiden van vlees, vis, groenten, focaccia, etc.
C. DRAAISPIT : te gebruiken voor het gelijkmatig grillen van grote stukken vlees en gevogelte.
D. CELLULOSEDOEK: te gebruiken voor de STARCLEAN™ reinigingscyclus.
BELANGRIJK: Gebruik alleen de meegeleverde cellulosedoek.
E. SCHUIFRAILS: om het plaatsen en verwijderen van de accessoires te vergemakkelijken.
Het aantal accessoires is afhankelijk van het aangeschafte model.
NIET-BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
Bij de Klantenservice kunt u apart andere accessoires aanschaffen.
INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN DE OVEN
Afb.A Afb.B Afb.C Afb.D Afb.E
NL9
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE ACCESSOIRES IN DE OVEN
1. Schuif het rooster horizontaal in de oven, met het verhoogde gedeelte Anaar boven gericht(Afb.1).
2. De overige accessoires, zoals de lekbak en de bakplaat, worden geplaatst met het verhoogde
gedeelte op vlak “B” naar boven gericht(Afb.2).
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL
TIPTOETSEN: druk op het betreffende symbool om de knop te gebruiken (u hoeft niet hard te drukken).
Aan/Uit (wanneer u op de aan/uit-knop drukt om de oven uit te schakelen, klinkt er een geluidssignaal;
dit geluid kan niet worden uitgeschakeld
om het HOOFDMENU te openen of om terug te keren naar het startscherm
om de 10 meestgebruikte functies te gebruiken
om terug te keren naar het vorige scherm
om door de functies/opties te navigeren of vooraf ingestelde waarden te regelen
om instellingen te selecteren en te bevestigen
om de bereiding te starten
OVERZICHT FUNCTIES
Nadat de oven ingeschakeld is geeft de display door op de knop te drukken de volgende instructies
weer.
A. Pictogram van de gemarkeerde functie
B. Gemarkeerde functie die geselecteerd kan worden door te drukken op
C. Beschrijving van de gemarkeerde functie
D. Andere beschikbare functies.
DETAILS VAN DE FUNCTIE
Nadat u de gewenste functie heeft geselecteerd, drukt u op knop . De display geeft nu verdere opties
en gerelateerde details weer.
Om tussen de verschillende omgevingen te schakelen, gebruikt u de knoppen en : de cursor gaat
langs de waarden die veranderd kunnen worden, in de hierboven beschreven volgorde. Druk op om
de waarde te selecteren. Wijzig de waarde met en bevestig deze door op knop te drukken.
Afb.1 Afb.2
DISPLAY
Bereiding geëindigd om19:10
Traditional manual cooking functions
Specials
Recipes
Traditional
A
D
C
B
VOORVERWARMEN
Nee
GRILLVERMOGEN
Medium
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Grill
--:--
--:--
Zone 1 Zone 3
Cursor
Zone 4
Zone 2
NL10
EERSTE GEBRUIK - SELECTEREN VAN DE TAAL EN INSTELLEN VAN DE TIJD
Voor een correct gebruik van de oven moet u bij de eerste inschakeling de gewenste taal selecteren en de
actuele tijd instellen.
Ga als volgt te werk:
1. Druk op : de display geeft een lijst met de eerste drie beschikbare talen weer.
2. Druk op de knoppen en om door de lijst te bladeren.
3. Wanneer u de gewenste taal heeft gemarkeerd, drukt u op om deze te selecteren.
Nadat u de taal geselecteerd heeft, geeft de display knipperend 12:00 aan.
4. Stel de tijd in met behulp van de knoppen en . Houd de knop ingedrukt om sneller door de
cijfers te gaan.
5. Bevestig uw instelling door op te drukken: de display geeft de lijst met functies weer.
KEUZE VAN DE BEREIDINGSFUNCTIES
1. Druk op de knop wanneer de oven is uitgeschakeld; op de display verschijnen de
bereidingsfuncties.
2. Druk op de knoppen om door de verschillende mogelijkheden te navigeren: de functie die u
kunt selecteren wordt in het wit aangegeven in het midden van de display.
OPMERKING: raadpleeg de tabel op pagina14en pagina15 voor de lijst en een beschrijving van
de functies.
3. Selecteer de functie door op de knop te drukken: de bereidingsinstellingen verschijnen op de
display. Indien de
vooraf ingestelde waarden naar wens zijn, drukt u op de startknop . Wanneer dit niet het geval is,
gaat u te werk zoals hierboven is aangegeven om ze te wijzigen.
INSTELLEN VAN DE TEMPERATUUR/GRILLVERMOGEN
Ga als volgt te werk om de temperatuur of het grillvermogen te wijzigen:
1. controleer of de cursor naast de temperatuurwaarde staat (zone 1); druk op de knop om de te
wijzigen parameter te selecteren: de temperatuurwaarden gaan knipperen.
2. Wijzig de waarde met de knoppen tot u de gewenste waarde heeft.
3. Druk op de knop om te bevestigen en druk vervolgens op . De display geeft aan op welk niveau
het gerecht geplaatst dient te worden.
4. Druk op om de bereiding te starten.
De ingestelde temperatuur kan op dezelfde manier ook tijdens de bereiding veranderd worden.
5. Als de bereiding voltooid is, verschijnt het bericht "einde bereiding". U kunt nu de oven uitschakelen
door op knop te drukken, of verleng de bereiding door op te drukken. Bij het uitschakelen
verschijnt er een balk op de display die de huidige temperatuur in de oven aangeeft.
VOORVERWARMING VAN DE OVENRUIMTE
Als u de oven wilt voorverwarmen moet u de voorselectie van de oven als volgt wijzigen:
1. Gebruik de knoppen en om de cursor op voorverwarmen te plaatsen.
2. Druk op knop om de instelling te selecteren: "Nee" knippert.
3. Wijzig de instelling door op of te drukken: op de display verschijnt Ja".
4. Bevestig uw keuze door op knop te drukken.
Traditionele bereidingsfuncties (manueel)
Speciale functies
Recepten
Traditioneel
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
200°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Hete lucht
--:--
--:--
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Hete lucht
--:--
--:--
Plaats voedsel op niveau 3
Druk op als u klaar bent
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Hete lucht
--:--
--:--
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Hete lucht
--:--
--:--
VOORVERWARMEN
Ja
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Hete lucht
--:--
--:--
NL11
SNEL VOORVERWARMEN
Ga als volgt te werk om de oven snel voor te verwarmen:
1. Selecteer de functie "snel voorverwarmen" met de knoppen .
2. Bevestig door op te drukken: de instellingen verschijnen op de display.
3. Wanneer de voorgestelde temperatuur overeenkomt met de gewenste, drukt u op . Indien dit niet het
geval is, gaat u te werk zoals in de voorafgaande onderdelen is beschreven. Een geluidssignaal geeft aan
dat de oven de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Aan het eind van de voorverwarmingsfase selecteert
de oven automatisch de conventionele functie .
Zet het gerecht in de oven.
4. Wanneer u een andere bereidingsfunctie wilt instellen, drukt u op en selecteert u de gewenste functie.
INSTELLING VAN DE BEREIDINGSDUUR
Met deze functie kunt u gerechten gedurende een ingestelde tijd bereiden, van minimaal 1 minuut tot de
maximale tijd van de geselecteerde functie, waarna de oven automatisch uitgeschakeld wordt.
1. Stel de functie in door de cursor op “BEREIDINGSTIJDte zetten met de knoppen .
2. Druk op knop om de instelling te selecteren; “00:00” knippert op de display.
3. Verander de waarde met behulp van de knoppen en om de gewenste bereidingsduur weer te
laten geven.
4. Bevestig de geselecteerde waarde door op de knop te drukken.
BRUINEN
Na afloop van de bereiding wordt, voor de functies waarbij dat kan, op de display de mogelijkheid
weergegeven om uw gerecht een oppervlakkig bruin korstje te geven. Deze functie kan alleen geactiveerd
worden als u een bereidingsduur hebt ingesteld.
Als de bereidingsduur is afgelopen, verschijnt “^ om te verlengen, voor een bruin korstje” op de display.
Druk op de knop . De oven start een bruiningsfase van 5 minuten. Deze functie kan slechts éénmaal
geactiveerd worden.
INSTELLEN VAN HET TIJDSTIP EINDE BEREIDING/UITGESTELDE START
U kunt de gewenste eindtijd instellen en het starten van de oven met maximaal 23 uur en 59 minuten uitstellen,
te beginnen vanaf het huidige tijdstip. Dit is alleen mogelijk na het instellen van een bereidingsduur. Deze
instelling is alleen beschikbaar als u de oven niet wilt voorverwarmen bij de gekozen functie.
Na het instellen van de bereidingsduur verschijnt de tijd waarop de bereiding eindigt op de display
(bijvoorbeeld 19:20). Om het einde van de bereiding uit te stellen en daarmee ook het starten van de oven,
gaat u als volgt te werk:
1. Zet de cursor met de knoppen op "tijdstip einde bereiding" .
2. Druk op knop om de instelling te selecteren: de eindtijd gaat knipperen.
3. Wijzig het tijdstip voor het einde van de bereiding met de knoppen en om de gewenste
waarde in te stellen.
4. Bevestig de geselecteerde waarde door op de knop te drukken.
5. Druk op de knop . Het display geeft aan op welk niveau het gerecht geplaatst moet worden.
6. Druk op de knop om de functie te activeren. De oven begint met de bereiding na een wachttijd
die berekend wordt op basis van de ingestelde eindtijd (bijvoorbeeld: als een gerecht een
bereidingsduur van 20 minuten heeft en als eindtijd 20:10 is ingesteld, dan begint de oven om 19:50
met de bereiding).
OPMERKING: Tijdens de periode voordat de bereiding wordt gestart, kunt u de oven in ieder geval
starten door op knop ook te drukken.
TEMPERATUUR
180°C
PLAATSEN IN
Snel voorverwarmen
- 00:02
TEMPERATUUR
180°C
PLAATSEN IN
Voorverwarmen
- 00:02
TEMPERATUUR
180°C
PLAATSEN IN
Oven is heet!
- 00:02
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Hete lucht
--:--
--:--
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
UU MM
EINDTIJD
Hete lucht
--:--
- 00:00
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
UU MM
EINDTIJD
Hete lucht
19:20
- 00:20
Bruinen
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
20:05
- 00:05
Bereiding geëindigd op 20:00
+/- voor verlengen,
bruinen
Bruinen geëindigd om 20:05
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
UU MM
EINDTIJD
Hete lucht
19:20
- 00:20
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
UU MM
EINDTIJD
Hete lucht
19:20
- 00:20
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
UU MM
EINDTIJD
Hete lucht
20:10
- 00:20
NL12
U kunt de ingestelde waarden (temperatuur, grillniveau, bereidingstijd) op ieder gewenst moment
met de knoppen en de knop , zoals beschreven in de voorgaande paragrafen.
KOOKWEKKER
Deze functie kan alleen gebruikt worden als de oven uitstaat en is bijvoorbeeld handig om de kooktijd van
pasta in te stellen. De maximale tijd die ingesteld kan worden is 1 uur en 30 minuten.
1. Druk bij uitgeschakelde oven op de knop : op de display verschijnt “00:00:00".
2. Druk op de knoppen en om de gewenste tijd te selecteren.
3. Druk op de knop om het aftellen te starten. Als de ingestelde tijd is verstreken, verschijnt
“00:00:00” op de display en klinkt er een geluidssignaal. U kunt de tijd verlengen door als hierboven
beschreven te werk te gaan, of de kookwekker uitschakelen door op de knop te drukken (de
actuele tijd wordt op de display weergegeven).
RECEPTEN
Dankzij de "Sixth Sense" technologie kunt u 30 vooraf ingestelde recepten gebruiken met de ideale
bereidingsfunctie en temperatuur.
U hoeft zich alleen aan de ingrediënten en de bereiding van het gerecht in het bijgeleverde kookboek te
houden. Volg voor de rest de volgende instructies:
1. Selecteer met behulp van de knoppen "RECEPTEN" en bevestig uw keuze met .
2. Kies het gewenste gerecht uit de lijst.
3. Bevestig het geselecteerde gerecht met de knop .
4. Selecteer het gewenste recept met de knoppen .
5. Bevestig door op te drukken: op de display verschijnt de indicatieve bereidingsduur.
6. Zet het gerecht in de oven en druk op de knop . Het display geeft aan op welk niveau het gerecht
geplaatst moet worden.
7. Druk op de knop om de bereiding te starten. Zie de betreffende paragraaf voor het uitstellen van
de start van de bereiding.
OPMERKING: Sommige gerechten moeten halverwege de bereidingstijd omgekeerd of
doorgeroerd worden: de oven geeft een geluidssignaal en op de display verschijnt wat u moet doen.
De aanvankelijk weergegeven bereidingsduur is louter indicatief: deze kan tijdens de bereiding
automatisch worden verlengd.
Voordat de bereidingsduur afloopt vraagt de oven om te controleren of het gerecht de door u gewenste
bereidingsgraad heeft. Als dit niet het geval is, kunt u de bereidingstijd handmatig verlengen met de
knoppen .
SNELTOETSEN
1. Druk op de knop : de display geeft de tien meestgebruikte functies weer.
2. Blader door de lijst met de knoppen .
3. Druk op om de gewenste functie te selecteren.
4. Om de instellingen van de geselecteerde functie te wijzigen gaat u te werk zoals in de vorige
paragrafen beschreven is.
Druk op om de timer in te stellen en op om te starten
00 : 00 : 00
(UU) (MM) (SS)
01 : 10 : 00
(UU) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
Druk op om de timer in te stellen en op om te starten
Volautomatische 6th Sense-recepten
Traditioneel
Instellingen
Recepten
6th Sense: Druk op om de recepten te bekijken
Groenten
Vis
Gevogelte
6th Sense: Zie kookboek voor de beschrijving
Kippenborst
Gebraden kip
REGELING
Automatisch
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Gebraden kip
19:45
- 00:45
REGELING
Automatisch
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Bereiden
19:45
- 00:44
Plaats voedsel op niveau 33
Druk op als u klaar bent
Draai het voedsel a.u.b.
Bereiding bijna voltooid
Controleer het gerecht
Bereiding geëindigd om19:45
Druk op ^ om te verlengen Bereiden
Uw meestgebruikte bereidingsfuncties
Kippenborst
Lasagne
Pizza
NL13
INSTELLINGEN
1. Om instellingen op de display te wijzigen selecteert u “INSTELLINGEN” in het hoofdmenu met de
knoppen .
2. Bevestig door op te drukken: op de display worden de instellingen weergegeven die u kunt
wijzigen (taal, volume geluidssignaal, helderheid van de display, tijd, energiebesparing).
3. Kies de instelling die u wilt wijzigen met de knoppen .
4. Druk op de knop om te bevestigen.
5. Volg de aanwijzingen op de display om de parameter te veranderen.
6. Druk op de knop ; op de display verschijnt een bevestigingsbericht.
OPMERKING: Als de oven uitgeschakeld is en de functie ECOMODUS (energiebesparing) geactiveerd is
(AAN), dan gaat de display na enkele seconden uit en wordt de klok weergegeven. Om de informatie op de
display weer te geven en het lampje weer in te schakelen, drukt u op een willekeurige toets of draait u aan
een van de knoppen. Als de functie ECOMODUS geactiveerd is tijdens een bereidingsfunctie, dan wordt de
ovenverlichting na 1 minuut bereidingstijd uitgeschakeld en weer ingeschakeld bij iedere interactie van
de gebruiker. Als de functie niet geactiveerd is (UIT), dan wordt na enkele minuten alleen de helderheid van
de display verminderd.
TOETSENBLOKKERING
Met deze functie kunt u alle toetsen op het bedieningspaneel blokkeren.
Houd de knoppen en minimaal 3 seconden tegelijkertijd ingedrukt om de knoppenblokkering in
te schakelen. Indien geactiveerd, worden de functies van de knoppen geblokkeerd en wordt er een bericht
met het symbool op de display weergegeven. Deze functie kan ook tijdens het bereidingsproces worden
ingeschakeld. Om deze functie uit te schakelen moet de bovenste procedure worden herhaald. Als de
knoppenblokkering actief is, kunt u de oven uitschakelen met de knop .
STARCLEAN™ REINIGINGSCYCLUS
Voer de STARCLEAN™ reinigingscyclus na elk gebruik uit om de oven in de beste staat te houden. De
cyclus duurt 35 minuten, inclusief een koelfase, en moet als volgt worden uitgevoerd:
Zie voor de beschrijving van deze functie, het hoofdstuk REINIGING en de functietabel op pagina14.
1. Ga verder wanneer de oven is afgekoeld.
2. Maak de meegeleverde cellulosedoek vochtig onder stromend water en wring de doek uit tot deze
niet meer druppelt.
3. Open de deur van de oven en verwijder de geëmailleerde accessoires.
4. Dek de bodem van de oven helemaal af met de cellulosedoek.
5. Verdeel 350 ml water gelijkmatig over de cellulosedoek. Te weinig of te veel water kan invloed
hebben op de juiste werking van de cyclus.
6. Sluit de deur van de oven.
Om de reinigingscyclus van de oven te starten, gaat u als volgt te werk:
1. Selecteer met behulp van de knoppen en STARCLEAN™ in het hoofdmenu.
2. Druk op knop . De display geeft het volgende weer:
3. Druk op de knop : het helpbericht wordt weergegeven. Druk ter bevestiging op de knop . De
reinigingscyclus wordt gestart.
BELANGRIJK: Om te voorkomen dat er stoom ontsnapt, mag de deur tijdens de cyclus niet geopend worden.
4. Verwijder aan het einde van de cyclus de cellulosedoek en eventueel resterend water uit de oven.
5. Begin vervolgens schoon te maken met een spons die met heet water vochtig is gemaakt (de
reiniging is mogelijk niet effectief indien dit niet binnen 15 minuten gebeurt).
Zeer hardnekkig vuil
Herhaal de STARCLEAN™ cyclus bij zeer hardnekkig vuil en voeg een paar druppeltjes neutraal
reinigingsmiddel toe bij het verwijderen van het vuil.
35 minuten reiniging met water
Starclean
1/1
Plaats doek+water & druk
TIJD
Reinigen
02:59
EINDTIJD
15:00
TIJD
Reinigen
00:00
EINDTIJD
15:00
NL14
TABEL BESCHRIJVING FUNCTIES
HOOFDMENU
INSTELLINGEN
Voor het instellen van de display (taal, tijd, helderheid, volume van het
geluidssignaal, energiebesparing).
RECEPTEN
Voor het selecteren van 30 verschillende vooraf ingestelde recepten (zie
het bijgeleverde kookboek). De oven stelt automatisch de optimale
temperatuur, functie en bereidingsduur in. Het is belangrijk om de
aanwijzingen m.b.t. de bereiding, de te gebruiken accessoires en
plaathoogtes van het gerecht in het kookboek exact op te volgen.
STARCLEAN™
Voor het verwijderen van door bereiding ontstaan vuil door middel van
een lagetemperatuurcyclus. De gecombineerde actie van de laklaag en
het water dat vrijkomt uit de natgemaakte cellulose doek tijdens de cyclus,
vergemakkelijkt de verwijdering van vuil. Activeer de functie wanneer de
oven koud is.
TRADITIONEEL Zie TRADITIONELE FUNCTIES.
SPECIALE FUNCTIES Zie SPECIALE FUNCTIES.
TRADITIONELE FUNCTIES
SNEL
VOORVERWARMEN
Om de oven snel voor te verwarmen.
CONVENTIONEEL
Voor het bereiden van gerechten op één plaathoogte. Gebruik
plaathoogte 3. Gebruik voor het bereiden van pizza's, hartige taarten en
zoete taarten met een vloeibare vulling de eerste of tweede plaathoogte.
De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
GRILL
Voor het grillen van karbonades, spiezen en worstjes; het gratineren van
groente en om brood te roosteren. Zet het gerecht op de vierde of vijfde
plaathoogte. Voor het grillen van vlees wordt geadviseerd de opvangbak
te gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op
plaathoogte 3/4 en giet er ongeveer een halve liter water in. De oven hoeft
niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de deur van de
oven dicht blijven.
TURBO GRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (lamsbouten, rosbief, hele kip). Zet
het vlees op de middelste plaathoogtes. Geadviseerd wordt de opvangbak
te gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op de
eerste of tweede plaathoogte en giet er ongeveer een halve liter water in.
De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet
de deur van de oven dicht blijven. Met deze functie kunt u het draaispit
gebruiken, als u dit hebt.
HETE LUCHT
Voor het gelijktijdig bereiden van verschillende gerechten op meerdere
plaathoogtes (maximaal drie) die dezelfde bereidingstemperatuur hebben
(bijv.: vis, groenten, gebak). Met deze functie worden er geen geuren van
het ene naar het andere gerecht overgebracht. Geadviseerd wordt om het
tweede niveau te gebruiken voor bereidingen op één plaathoogte, de
eerste en vierde voor bereidingen op twee plaathoogtes en de eerste,
derde en vijfde voor bereidingen op drie plaathoogtes. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden.
CONVECTIEBAKKEN
Vlees en stukken met vloeibare vulling (hartig of zoet) bereiden op een
plaathoogte. Gebruik plaathoogte 3. De oven hoeft niet voorverwarmd te
worden.
NL15
SPECIALE FUNCTIES
ONTDOOIEN
Voor het versnellen van het ontdooien van voedsel. Plaats het voedsel op
de middelste plaathoogte. Laat het voedsel in de verpakking zitten zodat
het niet uitdroogt.
WARMHOUDEN
Voor het warm en krokant houden van zojuist bereide gerechten (bijv:
vlees, gefrituurde gerechten, ovenschotels). Plaats het voedsel op de
middelste plaathoogte. De functie kan niet ingeschakeld worden als de
temperatuur in de oven hoger dan 65 °C is.
RIJZEN
Voor het optimaal laten rijzen van zoet of hartig deeg. Om de kwaliteit van
het rijzen te behouden kan de functie niet geactiveerd worden als de
temperatuur in de oven hoger dan 40°C is. Zet het deeg op de tweede
plaathoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
PRAKTISCH
Voor het bereiden van kant-en-klare gerechten, die bij kamertemperatuur
of in de koeling bewaard worden (koekjes, vloeibare taartvullingen,
muffins, voorgerechten en broodproducten). Met deze functie worden alle
gerechten snel en voorzichtig bereid; kan ook gebruikt worden voor het
opwarmen van reeds bereide gerechten. Volg de aanwijzingen op de
verpakking. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
MAXI COOKING
Voor het braden van grote stukken vlees (meer dan 2,5 kg). Gebruik de
eerste of de tweede plaathoogte, afhankelijk van de grootte van het vlees.
De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Aanbevolen wordt om het
vlees tijdens de bereiding om te keren om een gelijkmatige bruining aan
beide kanten te verkrijgen. Het verdient de voorkeur het vlees zo nu en
dan vochtig te maken om het niet te erg te laten uitdrogen.
DIEPVRI
ESPROD
UCTEN
Lasagne
Bij deze functie worden automatisch de beste temperatuur en
bereidingsmodus geselecteerd voor vijf verschillende categorieën kant-
en-klare diepvriesproducten. Gebruik de tweede of derde plaathoogte. De
oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
Pizza
Apfelstrudel
Frieten
Brood
Overig
Naar wens kan een temperatuur tussen de 50 en 250 °C worden ingesteld
voor het bereiden van andere soorten producten.
ECO HETE LUCHT
Gevulde braadstukken en stukken vlees op één niveau bereiden. Deze
functie maakt gebruik van discontinue, delicate ventilatorhulp, waardoor
overmatig drogen van voedsel wordt voorkomen. In deze ECO-functie
blijft het lampje uit tijdens de bereiding; het kan tijdelijk weer
ingeschakeld worden door op de bevestigingstoets te drukken. Om de
efficiëntie van het vermogen te maximaliseren, is het raadzaam om tijdens
de bereiding niet de deur te openen. Aanbevolen wordt de derde
plaathoogte te gebruiken. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
NL16
BEREIDINGSTABEL
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Plaat-
hoogte
(van
onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min.)
Accessoires en opmerkingen
Luchtig gebak
- 2/3 160-180 30-90
Taartvorm op rooster
- 1-4 160-180 30-90
Niveau 4: Taartvorm op rooster
Niveau 1: Taartvorm op rooster
Gevulde taarten
(cheesecake, strudel,
appeltaart)
- 3 160-200 35-90
Opvangbak/bakplaat of
taartvorm op rooster
- 1-4 160-200 40-90
Niveau 4: Taartvorm op rooster
Niveau 1: Taartvorm op rooster
Koekjes / taartjes
- 3 170-180 20-45
Opvangbak of bakplaat
- 1-4 160-170 20-45
Niveau 4: rooster
Niveau 1: opvangbak of bakplaat
- 1-3-5 160-170 20-45*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of bakplaat
Soesjes
- 3 180-200 30-40
Opvangbak of bakplaat
- 1-4 180-190 35-45
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of bakplaat
- 1-3-5 180-190 35-45*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of bakplaat
Meringues
- 3 90 110-150
Opvangbak of bakplaat
- 1-4 90 140-160
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of bakplaat
- 1-3-5 90 140-160*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of bakplaat
Brood / pizza /
focaccia
- 1/2 190-250 15-50
Opvangbak of bakplaat
- 1-4 190-250 20-50
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of bakplaat
- 1-3-5 190-250 25-50*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of bakplaat
Hartige taarten
(groentetaart,
quiche)
- 2/3 180-190 40-55
Taartvorm op rooster
- 1-4 180-190 45-70
Niveau 4: Taartvorm op rooster
Niveau 1: Taartvorm op rooster
- 1-3-5 180-190 45-70*
Niveau 5: Taartvorm op rooster
Niveau 3: Taartvorm op rooster
Niveau 1: opvangbak of bakplaat
+ taartvorm
NL17
Pasteitjes / blader-
deeghapjes
- 3 190-200 20-30
Opvangbak of bakplaat
- 1-4 180-190 20-40
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of bakplaat
- 1-3-5 180-190 20-40*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of bakplaat
Lasagne / pasta uit
de oven / cannelloni /
ovenschotels
- 3 190-200 45-65
Opvangbak of pan op rooster
Lamsvlees / kalfs-
vlees / rundvlees /
varkensvlees 1 kg
- 3 190-200 80-110
Opvangbak of pan op rooster
Kip / Konijn / Eend 1
kg
- 3 200-230 50-100
Opvangbak of pan op rooster
Kalkoen / Gans 3 kg - 2 190-200 80-130
Opvangbak of pan op rooster
Vis uit de oven / in
folie (filet, heel)
- 3 180-200 40-60
Opvangbak of pan op rooster
Gevulde groenten
(tomaten, courget-
tes, aubergines)
- 2 180-200 50-60
Pan op rooster
Toast - 5 Hoog 3-6
Rooster
Visfilet/moten vis - 4
Gemidd
eld
20-30
Niveau 4: rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Niveau 3: opvangbak met water
Worstjes/spiezen/
spareribs/
hamburgers
- 5
Gemidd
eld-
Hoog
15-30
Niveau 5: rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Niveau 4: opvangbak met water
Gebraden kip
1‐1,3 kg
- 2
Gemidd
eld
55-70
Niveau 2: rooster (draai het
voedsel om na tweederde van de
bereidingstijd)
Niveau 1: opvangbak met water
- 2 Hoog 60-80
Niveau 2: draaispit (indien
bijgeleverd)
Niveau 1: opvangbak met water
Rosbief rosé 1 kg - 3
Gemidd
eld
35-50
Pan op rooster (draai het voedsel
indien nodig na tweederde van
de bereidingstijd om)
Lamsbout / schenkel - 3
Gemidd
eld
60-90
Opvangbak of pan op rooster
(draai het voedsel indien nodig
na tweederde van de
bereidingstijd om)
Geb. aardappelen - 3
Gemidd
eld
45-55
Opvangbak of bakplaat (draai het
voedsel indien nodig na
tweederde van de bereidingstijd
om)
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Plaat-
hoogte
(van
onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min.)
Accessoires en opmerkingen
NL18
* De vermelde bereidingstijd is slechts een indicatie. Gerechten kunnen op verschillende tijdstippen
afhankelijk van de persoonlijke voorkeur uit de oven worden verwijderd.
Gegratineerde
groenten
- 3 Hoog 10-25
Opvangbak of pan op rooster
Lasagne en vlees - 1-4 200 50-100*
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of pan op
rooster
Vlees en aardappe-
len
- 1-4 200 45-100*
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of pan op
rooster
Vis en groente - 1-4 180 30-50*
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of pan op
rooster
Complete maaltijd:
Taart (niveau 5) /
Lasagne (niveau 3) /
Vlees (niveau 1)
- 1-3-5 190 40-120*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of pan op
rooster
Diepvriespizza's
- 3 Auto 10-15
Niveau 3: opvangbak/bakplaat of
rooster
- 1-4 Auto 15-20
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of bakplaat
- 1-2-4 Auto 20-30
Niveau 4: bakplaat
Niveau 2: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of bakplaat
- 1-2-3-4 Auto 20-30
Niveau 4: bakplaat
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 2: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak/bakplaat
Gevulde
braadstukken
- 3 200 80-120*
Opvangbak of pan op rooster
Gesneden vlees
(konijn, kip, lam)
- 3 200 50-100*
Opvangbak of pan op rooster
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Plaat-
hoogte
(van
onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min.)
Accessoires en opmerkingen
NL19
GETESTE RECEPTEN in overeenstemming met de norm IEC 60350-1:2011-12 en DIN 3360-12:07:07
In de bereidingstabel worden de ideale functies en temperaturen gegeven voor de beste resultaten voor elk type recept. Als u een
gerecht wilt bereiden met de geventileerde functie op één plaathoogte, wordt geadviseerd de tweede plaathoogte te gebruiken
en dezelfde temperatuur als voor “HETE LUCHT” op meerdere plaathoogtes.
De indicaties in de tabel zijn van toepassing zonder gebruik van de looprails. Voer de tests uit zonder de looprails.
**Laat bij grillen 3-4 cm afstand tot de voorkant van de grill, om deze na afloop van de bereiding makkelijker eruit te kunnen halen
Energiezuinigheidsklasse (volgens de norm EN 60350-1:2013-07)
Gebruik de betreffende tabel om de test uit te voeren.
Energieverbruik en voorverwarmtijd
Selecteer de functie en voer de test alleen uit met de optie "Voorverwarmen" geactiveerd (“Voorverwarmen ja”).
Nauwkeurigheidstest regeling
Selecteer de functie en voer de test alleen uit met de optie "Voorverwarmen" gedeactiveerd (wanneer voorverwarmen
geactiveerd is, brengt de ovenregeling met opzet een schommeling van het temperatuurprofiel tot stand).
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Plaat-
hoogte (van
onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min.)
Accessoires en opmerkingen
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Koekjes van
kruimeldeeg
- 3 170 15-30 Opvangbak/bakplaat
- 1-4 150 25-40
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak/bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Kleine taartjes
- 3 170 25-35 Opvangbak/bakplaat
- 1-4 160 30-40
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak/bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Cake zonder vet
- 2 170 30-40 Taartvorm op rooster
- 1-4 160 35-45
Niveau 4: taartvorm op rooster
Niveau 1: taartvorm op rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Twee appeltaarten
- 2/3 185 70-90 Taartvorm op rooster
- 1-4 175 75-95
Niveau 4: Taartvorm op rooster
Niveau 1: Taartvorm op rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Toast** - 5 Hoog 3-6 Rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgers** - 5 Hoog 18-30
Niveau 5: rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Niveau 4: opvangbak met water
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Appeltaart,
vruchtenvlaai
- 3 180 35-45 Opvangbak/bakplaat
- 1-4 160 55-65
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak/bakplaat
DIN 3360-12:07 § 6.6
Varkensbraadstuk - 2 170 110-150 Niveau 2: opvangbak
DIN 3360-12:07 annex C
Platte taart
- 3 170 35-45 Opvangbak/bakplaat
- 1-4 160 40-50
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak/bakplaat
NL20
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een bepaald gerecht, dat op één of
meerdere plaathoogtes tegelijk kan worden bereid. De bereidingsduren gelden vanaf het moment dat het
gerecht in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd (indien nodig). De temperaturen en de
bereidingstijden zijn indicatief en hangen af van de hoeveelheid voedsel en het type schaal. Gebruik eerst
de laagste aanbevolen waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u hogere waarden gebruiken.
Geadviseerd wordt om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en indien mogelijk taartvormen of
ovenschalen van donker metaal. U kunt ook vuurvaste of aardewerk pannen en schalen gebruiken; de
bereidingstijden zijn dan iets langer. Volg voor de beste resultaten zorgvuldig de aanwijzingen in de
bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde schalen en de verschillende plaathoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Met de functie "HETE LUCHT" kunt u tegelijkertijd verschillende gerechten bereiden (bijvoorbeeld: vis en
groenten) op verschillende plaathoogtes. Haal de gerechten die klaar zijn uit de oven en laat de gerechten
die meer tijd nodig hebben in de oven staan.
Desserts
- Bak fijn gebak met de statische functie op één niveau. Gebruik taartvormen van zwart metaal en zet
deze altijd op het bijgeleverde rooster. Voor bereiding op meerdere plaathoogtes selecteert u de
functie met ventilatie en zet u de taartvormen in zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed kan
circuleren.
- Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker in het dikste gedeelte van de taart. Als
de prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
- Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de randen in, omdat de taart dan
mogelijk niet goed rijst aan de zijkanten.
- Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer een lagere temperatuur,
verminder bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag voorzichtiger.
- Voor zoetwaren met een vochtige vulling (kaas- of vruchtentaarten) dient de functie "TURBO HETE LUCHT"
te worden gebruikt. Als de bodem van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan op een lager niveau en
bestrooi de bodem met paneermeel of verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin schenkt.
Vlees
- U kunt elke soort schaal gebruiken die geschikt is voor de afmetingen van het vlees. Schenk bij
gebraden vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het vlees tijdens de bereiding
vochtig wordt gehouden en meer smaak krijgt. Laat het gebraden vlees na afloop van de bereiding
10-15 min. in de oven rusten, of dek het af met aluminiumfolie.
- Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig
gaar wordt. Zeer dikke stukken vlees hebben een langere bereidingsduur. Zet het rooster op een
lagere plaathoogte om te voorkomen dat de korst verbrandt. Draai het vlees om na tweederde van
de bereidingsduur.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct onder het rooster te plaatsen
waarop u het vlees heeft gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met water tijdens het
grillen.
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen van grote stukken vlees en gevogelte. Steek het vlees aan het spit.
Zet kip vast met keukentouw en controleer of het vlees goed vastzit voordat u het spit in de houder aan de
voorwand van de oven steekt en op de steun legt. Om vorming van dampen te voorkomen en bakvet op te
vangen, adviseren wij om een opvangbak met een halve liter water op de eerste plaathoogte te plaatsen. Het spit
is voorzien van een plastic handvat dat verwijderd moet worden voordat de bereiding begint. Het handvat dient
om het vlees na afloop van de bereiding uit de oven de halen zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na twee derde van de bereidingsduur de
mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek voordat u het in de oven legt. Deze functie verkort de rijstijd
met ongeveer eenderde, vergeleken met rijzen op kamertemperatuur (20-25°C). De rijstijd bij een
hoeveelheid pizzadeeg van 1 kg is ongeveer één uur.
GEBRUIKSADVIEZEN EN -SUGGESTIES
Whirlpool is een geregistreerd handelsmerk van
Gedrukt in Italië
08/2017
5019 300 02823
NL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Whirlpool AKZM 833/IXL Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding