Whirlpool AKZM 6830/IXL Gebruikershandleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Gebruikershandleiding
Handleiding voor gebruik en
onderhoud
NL1
Deze instructies vindt u tevens op de volgende website: www.whirlpool.eu
UW VEILIGHEID EN DIE VAN ANDEREN IS ERG BELANGRIJK
Deze handleiding en het apparaat zelf zijn voorzien van belangrijke veiligheidsaanwijzingen, die te allen tijde moeten worden
gelezen en opgevolgd.
Alle veiligheidswaarschuwingen geven specifieke details van het
mogelijke risico dat aanwezig is en geven aan hoe het risico op letsel,
schade en elektrische schokken voortvloeiend uit het onjuiste gebruik van
het apparaat beperkt kan worden. Houd u strikt aan de volgende
instructies:
- Gebruik beschermende handschoenen voor het uitpakken en
installeren.
- Het apparaat moet worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet
voordat u installatiewerkzaamheden uitvoert.
- Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een
gespecialiseerd monteur, volgens de instructies van de fabrikant en in
overeenstemming met de plaatselijke veiligheidsvoorschriften.
Repareer of vervang geen enkel onderdeel van het apparaat, behalve
als dit expliciet aangegeven wordt in de gebruikershandleiding.
- Het vervangen van het netsnoer moet door een erkend elektricien
gebeuren. Wend u tot erkende servicecentra.
- De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht.
- Het netsnoer van het apparaat moet lang genoeg zijn om het apparaat
vanuit de inbouwpositie in het meubel te kunnen aansluiten op het
stopcontact van de netvoeding.
- Om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de geldende
veiligheidsvoorschriften, is er een multipolaire schakelaar met een
afstand van minstens 3 mm.
- Gebruik geen meervoudige contactdozen als de oven is voorzien van
een stekker.
- Gebruik geen verlengkabels.
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico's voor de gebruiker en voor anderen worden aangegeven.
Alle veiligheidswaarschuwingen worden voorafgegaan door het gevarensymbool en door de volgende termen:
GEVAAR
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel zal leiden.
WAARSCHUWING
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel kan leiden.
NL2
- Trek niet aan het netsnoer.
- Als de installatie voltooid is, mogen de elektrische onderdelen niet
meer toegankelijk zijn voor de gebruiker.
- Wanneer het oppervlak is gebarsten, schakel dan het apparaat uit om
het risico op een elektrische schok te voorkomen (uitsluitend voor
modellen met inductiefunctie).
- Raak het apparaat niet aan met vochtige lichaamsdelen en gebruik het
niet op blote voeten.
- Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik en
alleen voor het bereiden van voedsel. Elk ander gebruik is verboden
(bijv.: het verwarmen van de ruimte). De fabrikant kan niet
aansprakelijk gesteld worden voor schade die het gevolg is van
oneigenlijk gebruik of een foute programmering van de
bedieningsknoppen.
- Het apparaat en de toegankelijke onderdelen worden heet tijdens het
gebruik. Voorkom aanraking van verwarmingselementen. Heel jonge
(0-3 jaar) en jonge kinderen (3-8 jaar) dienen op afstand gehouden te
worden, tenzij ze onder voortdurend toezicht staan.
- Kinderen vanaf 8 jaar en personen met verminderde fysieke,
sensorische of mentale vermogens of gebrek aan ervaring en kennis,
mogen dit apparaat gebruiken indien ze onder toezicht staan of
instructies hebben ontvangen over het gebruik van het apparaat en de
mogelijke gevaren ervan begrijpen. Kinderen mogen niet met het
apparaat spelen. Reiniging en gebruikersonderhoud mogen niet door
kinderen zonder toezicht worden uitgevoerd.
- Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van het apparaat
tijdens en na het gebruik niet aan, omdat dit letsel kan veroorzaken.
Vermijd contact met doeken of andere brandbaar materiaal tot alle
onderdelen van het apparaat helemaal zijn afgekoeld.
- Open de deur van het apparaat na afloop van de bereiding voorzichtig,
en laat de warme lucht of de damp geleidelijk ontsnappen voordat u
het gerecht uit de oven haalt. Als de deur van het apparaat gesloten is,
komt de warme lucht naar buiten door de opening boven het
bedieningspaneel. Blokkeer de ventilatieopeningen nooit.
- Gebruik ovenhandschoenen om schalen en accessoires uit de oven te
halen, en let erop dat u de verwarmingselementen niet aanraakt.
NL3
- Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de buurt ervan:
er kan brand ontstaan als het apparaat per ongeluk wordt
ingeschakeld.
- Verwarm of bereid geen voedsel in gesloten potten of blikken in het
apparaat. De druk in het blik of de pot kan door de warmte hoog
oplopen, waardoor het explodeert en het apparaat beschadigt.
- Gebruik geen schalen of houders van synthetisch materiaal.
- Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam. Houd de
bereiding van gerechten met veel vet of olie in de gaten.
- Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het droogproces van
gerechten.
- Als er bij de bereiding alcoholische dranken (bijv. rum, cognac, wijn)
worden gebruikt, bedenk dan dat alcohol op hoge temperatuur
verdampt. De alcoholdamp kan vlam vatten wanneer deze in contact
komt met het elektrische verwarmingselement.
- Gebruik geen stoomreinigers.
- Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus. Houd de kinderen uit
de buurt van de oven tijdens de pyrolysecyclus. Zorg dat gemorste
etenswaar voorafgaand aan de reinigingscyclus uit de oven verwijderd
wordt (uitsluitend voor ovens met pyrolysefunctie).
- Houd dieren uit de buurt van het apparaat tijdens en na de
pyrolysecyclus (uitsluitend voor ovens met pyrolysefunctie).
- Gebruik uitsluitend de temperatuursonde die voor deze oven wordt
aanbevolen.
- Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of scherpe metalen
schrapers voor het reinigen van de ruit van de ovenklep aangezien het
glas daardoor bekrast kan raken, waardoor het kan breken.
- Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat de lamp wordt
vervangen om de kans op een elektrische schok te voorkomen.
- Gebruik geen aluminiumfolie om voedsel in de pan af te dekken
(alleen voor ovens met meegeleverde pan).
Afvalverwerking van huishoudelijke apparaten
- Dit apparaat is vervaardigd van recyclebaar of herbruikbaar materiaal. Dank het apparaat af in overeenstemming met
plaatselijke milieuvoorschriften voor afvalverwerking. Snijd de voedingskabel door voordat u het apparaat afdankt.
- Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van huishoudelijke apparaten kunt u contact
opnemen met uw plaatselijke instantie, de vuilnisophaaldienst of de winkel waar u dit apparaat hebt gekocht.
NL4
Controleer na het uitpakken van de oven of het apparaat tijdens het transport geen beschadigingen heeft opgelopen en of de
ovendeur goed sluit. Neem in geval van twijfel contact op met uw leverancier of de dichtstbijzijnde Whirlpool
Consumentenservice. Om eventuele schade te voorkomen, wordt geadviseerd om de oven pas voor de installatie van de
piepschuim bodem te halen.
GEREEDMAKING VAN HET MEUBEL VOOR INBOUW VAN DE OVEN
De keukenkastjes naast de oven moeten tegen hitte bestand zijn (min. 90 °C).
Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit voordat u de oven plaatst, en verwijder nauwgezet alle spaanders en zaagresten.
Het onderste gedeelte van de oven mag niet meer toegankelijk zijn na de installatie.
Voor een correcte functionering van het apparaat mag de minimale opening tussen het werkblad en de bovenkant van
de oven niet geblokkeerd worden.
ELEKTRISCHE AANSLUITING
Controleer of de elektrische spanning die aangegeven staat op het typeplaatje van het apparaat overeenkomt met de
voedingsspanning van uw woning. Het typeplaatje bevindt zich op de voorrand van de oven (zichtbaar wanneer de ovendeur
openstaat).
Eventuele vervangingen van de voedingskabel (type H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) mogen uitsluitend worden uitgevoerd door
erkende technici. Wend u tot erkende servicecentra.
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voor het gebruik:
- Verwijder de kartonnen beschermingen, transparante folie en stickers van de accessoires.
- Haal de accessoires uit de oven en verwarm hem ongeveer een uur lang op 200 °C om de geur van het isolatiemateriaal
en de beschermende vetlaag te verwijderen.
Tijdens het gebruik:
- Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat deze de deur kunnen beschadigen.
- Steun niet op de deur en hang geen voorwerpen aan de handgreep.
- Bedek de binnenkant van de oven niet met aluminiumfolie.
- Giet nooit water in de warme oven de lak kan beschadigd raken.
- Schuif niet met pannen of schalen over de bodem van de oven, omdat dit krassen op de lak kan geven.
- Verzeker u ervan dat de elektrische kabels van andere apparaten niet in contact komen met hete onderdelen van de oven
en vast komen te zitten tussen de ovendeur.
- Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
Verwerking van de verpakking
Het verpakkingsmateriaal kan volledig gerecycled worden en is voorzien van het recyclingsymbool ( ). De diverse onderdelen
van de verpakking mogen daarom niet bij het gewone huisvuil worden weggegooid, maar moeten worden afgevoerd volgens
de plaatselijke voorschriften.
Afvalverwerking van het product
- Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens de Europese Richtlijn 2012/19/EU inzake Afgedankte elektrische en
elektronische apparaten (AEEA).
- Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste manier als afval wordt verwerkt, helpt u mogelijke schadelijke
gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid te voorkomen, die veroorzaakt zouden kunnen worden door onjuiste
verwerking van dit product als afval.
- Het symbool op het product of op de begeleidende documentatie geeft aan dat dit apparaat niet als huishoudelijk
afval behandeld mag worden, maar dat het ingeleverd moet worden bij een speciaal inzamelingscentrum voor de
recycling van elektrische en elektronische apparatuur.
Energiebesparing
- Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal wordt vermeld in de bereidingstabel of in het recept.
- Gebruik donkere, zwart gelakte of geëmailleerde bakvormen, omdat deze de warme beter opnemen.
- Gerechten die lang in de oven moeten staan, blijven dan nog doorgaren.
- Dit Apparaat voldoet aan de vereisten voor ecologisch ontwerp van de Europese verordeningen nr. 65/2014, en nr. 66/2014
in overeenstemming met de Europese norm EN 60350-1.
INSTALLATIE
MILIEUTIPS
ECO VERKLARING
NL5
De oven werkt niet:
Controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft en of de oven is aangesloten.
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
De deur is geblokkeerd:
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
Belangrijk: tijdens de zelfreinigingscyclus blijft de deur geblokkeerd. Wacht tot de deur automatisch ontgrendeld wordt
(zie de paragraaf "Reinigingscyclus van de oven met de pyrolysefunctie").
De elektronische programmeerfunctie werkt niet:
Als op het display een " " met een cijfer verschijnt, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde Klantenservice. Vermeld
in dat geval het nummer dat volgt op de letter “ ”.
Voordat u de Klantenservice belt:
1. Controleer of u het probleem zelf kunt oplossen aan de hand van de punten die beschreven zijn in "Opsporen van
storingen".
2. Het apparaat aan- en uitzetten om te controleren of het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles de storing nog steeds aanwezig is, contact opnemen met de dichtstbijzijnde
Klantenservice.
Vermeld altijd:
een korte beschrijving van de storing;
het type en het exacte model van de oven;
het servicenummer (dit is het nummer na het woord Service op het typeplaatje), rechts aan de binnenkant van de
ovenruimte (zichtbaar met de deur open). Het servicenummer staat ook in het garantieboekje;
uw volledige adres;
uw telefoonnummer.
Wend u tot een erkende Whirlpool Consumenten Service indien reparatie noodzakelijk is (alleen dan heeft u zekerheid dat
originele vervangingsonderdelen worden gebruikt en de reparatie correct wordt uitgevoerd).
Buitenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen. Als een dergelijk product per ongeluk in contact
komt met het apparaat, verwijder het dan onmiddellijk met een vochtige microvezeldoek.
Reinig de oppervlakken met een vochtig microvezeldoekje. Als de buitenkant zeer vuil is voeg dan een paar druppels
afwasmiddel toe aan het water. Droog af met een droge doek.
Binnenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen schuursponsjes, sponsjes van staalwol of metalen schrapers. Hierdoor kunnen de gelakte
oppervlakken en het glas van de deur op den duur beschadigd raken.
Laat de oven na elk gebruik afkoelen en reinig het apparaat bij voorkeur als het nog lauw is om aangekoekte etensresten
(bijv. voedsel met een hoog suikergehalte).
Gebruik speciale ovenreinigingsmiddelen en houd u aan de aanwijzingen van de fabrikant.
Maak het glas van de deur schoon met een geschikt vloeibaar reinigingsmiddel. Om de deur gemakkelijker te kunnen
reinigen kunt u deze verwijderen (zie ONDERHOUD).
Het bovenste verwarmingselement van de grill (zie ONDERHOUD) kan omlaag worden gezet (alleen bij bepaalde
modellen) om de bovenkant van de ovenruimte te kunnen reinigen.
OPMERKING: tijdens langduriger bereidingen van gerechten die veel water bevatten (pizza, groenten, enz.) kan zich
condens vormen op de binnenkant van de deur en rond de afdichting. Wanneer de oven koud is, het interne gedeelte
van de deur schoonmaken met een doek of een spons.
OPSPOREN VAN STORINGEN
KLANTENSERVICE
REINIGING
WAARSCHUWING
- Gebruik geen stoomreinigers.
- Maak de oven alleen schoon als hij afgekoeld is.
- Trek de stekker uit het stopcontact.
NL6
Accessoires:
Laat de accessoires na gebruik weken in water met afwasmiddel. Pak ze vast met handschoenen als ze nog heet zijn.
Voedselresten kunnen met een afwasborstel of met een sponsje worden verwijderd.
Reiniging van de achterwand en de katalytische zijpanelen (indien aanwezig):
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen, ruwe borstels, pannensponsjes of ovensprays
die het katalytische oppervlak zouden kunnen beschadigen, waardoor dit zijn zelfreinigende eigenschappen verliest.
Laat de oven ongeveer een uur leeg werken op een temperatuur van 200 °C, met de geventileerde functie
Laat het apparaat afkoelen en gebruik een spons om eventuele etensresten te verwijderen.
Reinigingscyclus van de oven met de pyrolysefunctie (indien aanwezig):
Deze functie brandt spatten die in de oven ontstaan zijn tijdens de bereiding, af op een temperatuur van ongeveer 500°C. Bij
deze hoge temperatuur veranderen de voedselresten in as, dat gemakkelijk kan worden afgenomen met een vochtige doek als
de oven afgekoeld is. Gebruik de pyrolysefunctie niet na elke bereiding in de oven, maar alleen als de oven zeer vuil is of als er
vieze geuren of rook zijn tijdens het voorverwarmen of het bereiden.
Indien de oven onder een kookplaat is geïnstalleerd dient u ervoor te zorgen dat alle branders of elektrische kookplaten
uitgeschakeld zijn tijdens de zelfreinigingsfunctie (pyrolyse).
Verwijder alle accessoires voordat u de pyrolysefunctie start (ook de zijdelingse roosters).
Voor een optimale reiniging van de ovendeur dient het ergste vuil met een vochtige spons verwijderd te worden voordat
de pyrolysefunctie wordt gebruikt.
Het apparaat is uitgerust met 2 pyrolysefuncties:
1. Energiebesparende cyclus (PYRO EXPRESS/ECO): die circa 25% minder energie verbruikt dan de standaardcyclus.
Selecteer deze functies regelmatig (na 2 of 3 keer bereiden van vlees).
2. Standaardcyclus (PYRO): geschikt voor de reiniging van een zeer vuile oven.
In elk geval na een bepaald aantal toepassingen en afhankelijk van hoe vuil de oven is, adviseert een bericht op de
ovendisplay u om een zelfreinigende cyclus uit te voeren.
OPMERKING: tijdens de pyrolysecyclus blijft de deur vergrendeld; deze blijft vergrendeld tot de temperatuur in de oven
gedaald is tot een veilig niveau.
VERWIJDEREN VAN DE DEUR
De deur verwijderen:
1. Open de deur helemaal.
2. Til de twee vergrendelingen van de scharnieren omhoog en naar voren tot ze niet verder kunnen (fig. 1).
3. Sluit de deur tot de blokkering (A), til hem op (B) en draai hem (C) tot de deur loshaakt (D) (fig. 2).
De deur weer terugplaatsen:
1. Plaats de scharnieren in de zittingen.
2. Open de deur helemaal.
3. Breng aan weerszijden de vergrendelingen omlaag.
4. Sluit de deur.
WAARSCHUWING
- Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus.
- Houd de kinderen uit de buurt van de oven tijdens de pyrolysecyclus.
ONDERHOUD
WAARSCHUWING
- Draag beschermende handschoenen.
- Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat afgekoeld is.
- Trek de stekker uit het stopcontact.
Afb.1 Afb.2
NL7
DE ZIJROOSTERS VERWIJDEREN
Bij sommige modellen zijn de accessoires voor de zijkant (zijroosters) uitgerust met bevestigingsschroeven (Afb.3) voor een
optimale stabiliteit.
1. Verwijder de schroeven en de bijbehorende plaatjes rechts en links, met behulp van een munt of een gereedschap (Afb.4).
2. Verwijder de roosters door ze op te tillen (1) en ze om te draaien (2) zoals getoond in Afb.5 .
OMLAAG BRENGEN VAN HET BOVENSTE VERWARMINGSELEMENT (ALLEEN BIJ
BEPAALDE MODELLEN)
1. Verwijder de zijroosters.
2. Trek het verwarmingselement voorzichtig naar buiten (Fig. 6) en breng het omlaag (Fig.7).
3. Om het verwarmingselement terug te plaatsen tilt u het op, trekt u het voorzichtig naar u toe en legt u het op de daarvoor
bestemde steunen aan de zijkant.
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Om het lampje aan de achterkant vervangen:
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Draai het beschermkapje los (fig. 8), vervang het lampje (zie de opmerking voor het type lampje) en draai het
beschermkapje weer vast.
3. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
OPMERKING:
- Gebruik alleen gloeilampen van 25-40W/230V type E-14, T300°C, of halogeenlampen van 20-40W/230 V type G9, T300°C.
- De lamp die in het apparaat wordt gebruikt is specifiek ontworpen voor elektrische apparaten en is niet geschikt voor
ruimteverlichting (EC Richtlijn Nr. 244/2009).
- De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Whirlpool Consumenten Service.
BELANGRIJK:
- Raak halogeenlampjes niet met blote handen aan om te voorkomen dat ze beschadigd worden door uw
vingerafdrukken.
- Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is teruggeplaatst.
Afb.3 Afb.4 Afb.5
Afb.6 Afb.7
Afb.8
2
1
NL8
RAADPLEEG VOOR DE ELEKTRISCHE AANSLUITING HET HOOFDSTUK OVER DE INSTALLATIE
1. Bedieningspaneel
2. Bovenste verwarmingselement / grill
3. Koelventilator (niet zichtbaar)
4. Typeplaatje (verwijder dit nooit)
5. Licht
6. Circulair verwarmingselement (niet zichtbaar)
7. Ventilator
8. Draaispit (indien bijgeleverd)
9. Onderste verwarmingselement (niet zichtbaar)
10. Deur
11. Positie van de roosters (de steunhoogte staat aangegeven op de voorkant van de oven)
12. Achterwand
OPMERKING:
- Tijdens de bereiding kan de koelventilator afwisselend ingeschakeld worden om het energieverbruik
te verminderen.
- Na afloop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje
blijven werken.
- Wanneer de ovendeur tijdens de bereiding wordt geopend, worden de verwarmingselementen
uitgeschakeld.
BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
A. ROOSTER: kan gebruikt worden om voedsel op te grillen of als draagrooster voor pannen, bak- en
cakevormen en ovenvaste schalen.
B. OPVANGBAK: is bedoeld om vet op te vangen wanneer hij onder het rooster wordt geplaatst, of als
bakplaat voor het bereiden van vlees, vis, groenten, focaccia enz.
C. GAARTHERMOMETER: om de binnentemperatuur van de gerechten te meten tijdens de bereiding.
D. SCHUIFRAILS: om het plaatsen en verwijderen van de accessoires te vergemakkelijken.
Het aantal accessoires is afhankelijk van het aangeschafte model.
NIET-MEEGELEVERDE ACCESSOIRES
Bij de Whirlpool Consumentenservice kunt u apart andere accessoires aanschaffen.
INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN DE OVEN
Afb.A Afb.B Afb.C Afb.D
1
12
5
2
4
8
5
9
11
10
7
6
3
NL9
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE ACCESSOIRES IN DE OVEN
1. Schuif het rooster horizontaal in de oven, met het verhoogde gedeelte “A” omhoog gericht (Afb.1).
2. Andere accessoires, zoals de opvangbak en de bakplaat, worden op dezelfde wijze als het rooster in
de oven geschoven (Afb.2).
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL
AANRAAKTOETSEN: druk op het betreffende symbool om de toets te gebruiken (u hoeft niet hard te
drukken).
Aan/Uit (wanneer u op de aan/uit-knop drukt om de oven uit te schakelen, klinkt er een geluidssignaal;
dit geluid kan niet worden uitgeschakeld.
om het HOOFDMENU te openen of om terug te keren naar het beginscherm
om de tien meestgebruikte functies te openen
om terug te keren naar het vorige scherm
om door de functies/opties te navigeren of vooringestelde waarden te regelen
om instellingen te selecteren en te bevestigen
om de bereiding te starten
OVERZICHT FUNCTIES
Nadat de oven ingeschakeld is geeft het display door op de toets te drukken de volgende instructties
weer.
A. Pictogram van de gemarkeerde functie
B. Gemarkeerde functie die geselecteerd kan worden door te drukken op
C. Beschrijving van de gemarkeerde functie
D. Andere beschikbare functies.
DETAILS VAN DE FUNCTIE
Nadat u de gewenste functie heeft geselecteerd, geeft het display door op te drukken andere opties
en details weer.
Om tussen de verschillende zones heen en weer te gaan gebruikt u de pijltoetsen en : de cursor
gaat langs de waarden die veranderd kunnen worden, in de hierboven beschreven volgorde. Druk op
om de waarde te selecteren, wijzig de waarde met en bevestig hem met de toets .
Afb.1 Afb.2
A
DISPLAY
Cooking nished at 19:10
Traditional manual cooking functions
Specials
Recipes
Traditional
A
D
C
B
PREHEAT
No
GRILL POWER
Medium
COOK TIME
END TIME
Grill
--:--
--:--
Zone 1 Zone 3
Cursor
Zone 4
Zone 2
NL10
EERSTE GEBRUIK - SELECTEREN VAN DE TAAL EN INSTELLEN VAN DE TIJD
Voor een correct gebruik van de oven moet u bij de eerste inschakeling de gewenste taal selecteren en de
actuele tijd instellen.
Ga als volgt te werk:
1. Druk op : het display geeft een lijst met de eerste drie beschikbare talen weer.
2. Druk op de toetsen en om door de lijst te lopen.
3. Als u de gewenste taal gemarkeerd hebt, drukt u op om deze te selecteren.
Nadat u de taal geselecteerd heeft, geeft het display knipperend 12:00 aan.
4. Stel de tijd in door op de toetsen en te drukken. Houd de toets ingedrukt om sneller door de
cijfers te gaan.
5. Bevestig de instelling door op te drukken: het display geeft de lijst met functies weer.
KEUZE VAN DE BEREIDINGSFUNCTIES
1. Druk op als de oven uitgeschakeld is; op het display verschijnen de bereidingsfuncties.
2. Druk op de toetsen om door de verschillende mogelijkheden te navigeren: de functie die u
kunt selecteren wordt in het wit aangegeven in het midden van het display.
OPMERKING: zie de tabel op pagina16 en pagina18 voor de lijst en een beschrijving van de
functies.
3. Kies de functie door op te drukken: de bereidingsinstellingen verschijnen op het display. Als de
voorgeselecteerde waarden goed zijn drukt u op de starttoets ; anders kunt u te werk gaan zoals
hieronder beschreven om de waarden te wijzigen.
INSTELLEN VAN DE TEMPERATUUR/GRILLVERMOGEN
Ga als volgt te werk om de temperatuur of het grillvermogen te wijzigen:
1. controleer of de cursor naast de temperatuurwaarde staat (zone 1); druk op toets om de
parameter te selecteren die u wilt wijzigen: de temperatuurwaarden gaan knipperen.
2. Wijzig de waarde met de toetsen tot u de gewenste waarde heeft.
3. Druk op toets om te bevestigen en druk vervolgens op . Het display geeft aan op welk niveau
het gerecht geplaatst moet worden.
4. Druk op om de bereiding te starten.
De ingestelde temperatuur kan op dezelfde manier ook tijdens de bereiding veranderd worden.
5. Als de bereiding voltooid is, verschijnt het bericht "einde bereiding". U kunt nu de oven uitschakelen
met toets
, of de bereiding verlengen met . Bij het uitschakelen verschijnt er een balk op het
display die de huidige temperatuur in de oven aangeeft.
VOORVERWARMING VAN DE OVENRUIMTE
Als u de oven wilt voorverwarmen moet u de voorselectie van de oven als volgt wijzigen:
1. Zet de cursor met de toetsen en op voorverwarming.
2. Druk op toets om de instelling te selecteren: "Nee" knippert.
3. Wijzig de parameter met de toetsen of : op het display verschijnt “Ja".
4. Bevestig uw keuze met de toets .
Traditional manual cooking functions
Specials
Recipes
Traditional
PREHEAT
No
TEMPERATURE
200°C
COOK TIME
END TIME
Forced Air
--:--
--:--
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Forced Air
--:--
--:--
Insert food on level 3
Press when done
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Forced Air
--:--
--:--
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Forced Air
--:--
--:--
PREHEAT
Yes
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Forced Air
--:--
--:--
NL11
SNEL VOORVERWARMEN
Ga als volgt te werk om de oven snel voor te verwarmen:
1. Selecteer de functie "snel voorverwarmen" met de toetsen .
2. Bevestig met de toets : de instellingen verschijnen op het display.
3. Als de temperatuur overeenkomt met de gewenste temperatuur, druk dan op . Om de temperatuur te
wijzigen gaat u te werk zoals in de vorige paragrafen beschreven is. Een geluidssignaal geeft aan dat de
oven de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Na afloop van de voorverwarmingsfase selecteert de oven
automatisch de statische functie .
Zet het gerecht in de oven.
4. Als u een andere bereidingsfunctie wilt instellen, druk dan op en selecteer de gewenste functie.
INSTELLING VAN DE BEREIDINGSDUUR
Met deze functie kunt u gerechten gedurende een ingestelde tijd bereiden, van minimaal 1 minuut tot de
maximale tijd van de geselecteerde functie, waarna de oven automatisch uitgeschakeld wordt.
1. Stel de functie in door de cursor op “BEREIDINGSTIJD” te zetten met de toetsen .
2. Druk op toets om de instelling te selecteren; “00:00” knippert op de display.
3. Verander de waarde met de toetsen en tot de gewenste bereidingsduur verschijnt.
4. Bevestig de gekozen waarde met .
BRUINEN
Na afloop van de bereiding wordt, voor de functies waarbij dat kan, op het display de mogelijkheid
weergegeven om uw gerecht een oppervlakkig bruin korstje te geven. Deze functie kan alleen geactiveerd
worden als u een bereidingsduur hebt ingesteld.
Als de bereidingsduur is afgelopen, verschijnt “^ om te verlengen, voor een bruin korstje” op de display.
Druk op en de oven start een cyclus van 5 minuten om een bruin korstje te vormen. Deze functie kan
slechts éénmaal geactiveerd worden.
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Forced Air
--:--
--:--
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
HH:MM
END TIME
Forced Air
--:--
- 00:00
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
HH:MM
END TIME
Forced Air
19:20
- 00:20
Browning
COOK TIME
END TIME
20:05
- 00:05
Cooking nished at 20:00
^ to prolong,
to brown
Browning nished at 20:05
NL12
INSTELLEN VAN HET TIJDSTIP EINDE BEREIDING/UITGESTELDE START
U kunt de gewenste eindtijd instellen en het starten van de oven met maximaal 23 uur en 59 minuten
uitstellen, te beginnen vanaf het huidige tijdstip. Dit is alleen mogelijk na het instellen van een
bereidingsduur. Deze instelling is alleen beschikbaar als u de oven niet wilt voorverwarmen bij de
gekozen functie.
Na het instellen van de bereidingsduur verschijnt de tijd waarop de bereiding eindigt op het display
(bijvoorbeeld 19:20). Om het einde van de bereiding uit te stellen en daarmee ook het starten van de oven,
gaat u als volgt te werk:
1. Zet de cursor met de toetsen op "tijdstip einde bereiding" .
2. Druk op toets om de instelling te selecteren: de eindtijd gaat knipperen.
3. Verander het tijdstip voor het einde van de bereiding met de toetsen en tot u de gewenste
waarde heeft.
4. Bevestig de gekozen waarde met .
5. Druk op de toets . De display geeft aan op welk niveau het gerecht geplaatst moet worden.
6. Druk op om de functie te activeren. De oven begint met de bereiding na een wachttijd die
berekend wordt op basis van de ingestelde eindtijd (bijvoorbeeld: als een gerecht een
bereidingsduur van 20 minuten heeft en als eindtijd 20:10 is ingesteld, dan begint de oven om 19:50
met de bereiding).
OPMERKING: Tijdens de wachtfase kunt u de oven ook handmatig starten door op te drukken.
U kunt de ingestelde waarden (temperatuur, grillniveau, bereidingstijd) op ieder gewenst moment
met de toetsen en de toets , zoals beschreven in de voorgaande paragrafen.
KOOKWEKKER
Deze functie kan alleen gebruikt worden als de oven uitstaat en is bijvoorbeeld handig om de kooktijd van
pasta in te stellen. De maximale tijd die ingesteld kan worden is 1 uur en 30 minuten.
1. Druk op als de oven uitgeschakeld is: op de display verschijnt “00:00:00".
2. Druk op de toetsen en om de gewenste tijd te selecteren.
3. Druk op toets om het aftellen te starten. Als de ingestelde tijd is verstreken, verschijnt “00:00:00” op de
display en klinkt er een geluidssignaal. U kunt de tijd verlengen door deze opnieuw in te stellen, of de
kookwekker uitschakelen door op toets
te drukken (op de display verschijnt de huidige tijd).
RECEPTEN
Dankzij de "Sixth Sense" technologie kunt u 30 vooraf ingestelde recepten gebruiken met de ideale
bereidingsfunctie en temperatuur.
U hoeft u alleen aan de ingrediënten en de bereiding van het gerecht in het bijgeleverde kookboek te
houden. Volg voor de rest de volgende instructies:
1. Selecteer “RECEPTEN” met de toetsen en bevestig met .
2. Kies het gewenste gerecht uit de lijst.
3. Bevestig het geselecteerde gerecht met de toets .
4. Selecteer het gewenste recept met de toetsen .
5. Bevestig met de toets : op de display verschijnt de indicatieve bereidingsduur.
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
HH:MM
END TIME
Forced Air
19:20
- 00:20
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
HH:MM
END TIME
Forced Air
19:20
- 00:20
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
HH:MM
END TIME
Forced Air
20:10
- 00:20
Press to set Timer, to Start
00 : 00 : 00
(HH) (MM) (SS)
Press to set Timer, to Start
01 : 10 : 00
(HH) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
Fully automatic 6th Sense recipes
Traditional
Settings
Recipes
6th Sense: Press to view recipes
Vegetables
Fish
Poultry
6th Sense: See cookbook for description
Chicken Breasts
Roast Chicken
CONTROL
Automatic
COOK TIME
END TIME
Roast Chicken
19:45
- 00:45
CONTROL
Automatic
COOK TIME
END TIME
Cooking
19:45
- 00:44
Insert food on level 3
Press when done
NL13
6.
Zet het gerecht in de oven en druk op de toets . Het display geeft aan op welk niveau het gerecht
geplaatst moet worden
.
7. Druk op toets om de bereiding te starten. Zie de betreffende paragraaf voor het uitstellen van de
start van de bereiding.
OPMERKING: Sommige gerechten moeten halverwege de bereidingstijd omgekeerd of
doorgeroerd worden: de oven geeft een geluidssignaal en op het display verschijnt wat u moet
doen.
De aanvankelijk weergegeven bereidingsduur is louter indicatief: deze kan tijdens de bereiding
automatisch worden verlengd.
Voordat de bereidingsduur afloopt, vraagt de oven om te controleren of het gerecht de door u gewenste
bereidingsgraad heeft. Als dit niet het geval is, kunt u de bereidingstijd handmatig verlengen met de
toetsen .
GAARTHERMOMETER
Met de bijgeleverde gaarthermometer kunt u, tijdens de bereiding, de exacte temperatuur, tussen 0° en
100°C, binnenin het gerecht meten, om een optimale bereiding te garanderen. U kunt de gewenste
binnentemperatuur programmeren afhankelijk van het te bereiden gerecht. De correcte plaatsing van de
thermometer is belangrijk om het gewenste bereidingsresultaat te kunnen bereiken. Steek de
thermometer volledig in het malste gedeelte van het stuk vlees, zonder daarbij botten of vette gedeelten
te raken (Afb.1). Voor gevogelte moet de thermometer dwars, in het midden van de borst, geplaatst
worden, waarbij u er op moet letten dat de punt niet in een holle ruimte terecht komt (Afb.2). Indien het
vlees erg onregelmatig gevormd is, moet u de bereiding controleren voordat u het gerecht uit te oven
haalt. Sluit het uiteinde van de thermometer aan op de contactdoos die op de rechterwand van de
ovenruimte zit.
Afb.1 Afb.2
Please turn food
Cooking nearly nished
Please check on food
Cooking Finished at 19:45
Press to Prolong Cooking
NL14
Recepten met gaarthermometer
1. Selecteer “Recepten gaartherm.” met de toetsen en bevestig door te drukken op (OK).
2. Kies het gewenste gerecht uit de lijst en bevestig door op de toets te drukken.
OPMERKING: als u “anders” selecteert, kunt u alle in te voeren parameters kiezen. Bij de andere
recepten kunt u slechts enkele hiervan invoeren.
3. Sluit de thermometer aan, plaats het gerecht en druk op de toets om de bereiding te starten.
OPMERKING: als de thermometer niet is aangesloten, verschijnt er een bericht op het display om u te
vertellen dat deze aangesloten moet worden. Als dat niet het geval is, wordt er, door op de toets te
drukken, een traditionele bereiding gedurende onbepaalde tijd gestart.
Als de thermometer correct is aangesloten verschijnt er gedurende drie seconden op het display een
bevestigingsbericht en daarna de weergave van alle parameters die betrekking hebben op de bereiding,
met inbegrip van de door de thermometer vastgestelde binnentemperatuur van het vlees.
Wanneer de voor het gerecht voorziene binnentemperatuur bereikt is, verschijnt er gedurende 3 seconden
een knipperend bericht op het display. Na afloop van de tijdsduur, kunt u de bereidingstijd verlengen door
op de toets
te drukken. Als deze toets wordt ingedrukt, wordt de bereiding voortgezet op de
traditionele wijze en voor onbepaalde tijd. Als er geen enkele toets wordt ingedrukt, blijft de oven
gedurende 10 minuten op pauze staan, waarna hij wordt uitgeschakeld, daarna is het niet meer mogelijk
om de bereidingstijd te verlengen.
De thermometer kan ook worden gebruikt met de functiesCONVENTIONEEL, CONVECTIEBAKKEN, HETE
LUCHT, TURBO GRILL en MAXI COOKING. Als de thermometer niet is geplaatst gaat de bereiding door op
traditionele wijze, anders verschijnt er op het display het bericht dat de thermometer is aangesloten. Het
bericht wordt gedurende 3 seconden weergegeven, waarna de oven gaat werken alsof de functie “anders”
geselecteerd was, zoals hierboven beschreven.
SNELTOETSEN
1. Druk op toets : het display geeft de tien meestgebruikte functies weer.
2. Loop door de lijst met de toetsen .
3. Druk op om de gewenste functie te selecteren.
4. Om de instellingen van de geselecteerde functie te wijzigen gaat u te werk zoals in de vorige
paragrafen beschreven is.
INSTELLINGEN
1. Om parameters op het display te wijzigen selecteert u “INSTELLINGEN” in het hoofdmenu met de
toetsen .
2. Bevestig met de toets : op het display worden de parameters weergegeven die u kunt wijzigen
(taal, volume geluidssignaal, helderheid van de display, tijd, energiebesparing).
3. Kies de instelling die u wilt wijzigen met de toetsen .
4. Druk op de toets om te bevestigen.
5. Volg de aanwijzingen op de display om de parameter te veranderen.
6. Druk op de toets ; op het display verschijnt een bevestigingsbericht.
Automatic roasting functions
Specials
Traditional
Meat Probe Recipes
Automatic roasting functions
Roast Beef
Roast Veal
Custom
Insert Meat Probe
or press OK
Meat Probe
has been connected
TEMPERATURE
150°C
MEAT PROBE
Cooking
100°C
CURRENT
79°C
TEMPERATURE
150°C
MEAT PROBE
Temperature reached
100°C
CURRENT
100°C
Insert Meat Probe
or press OK
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
--:--
--:--
TEMPERATURE
150°C
MEAT PROBE
Conventional
100°C
Your most used cooking functions
Chicken Breasts
Lasagna
Pizza
NL15
OPMERKING: Als de oven uitgeschakeld is en de functie ECOMODE (Energiebesparing) geactiveerd is
(AAN), dan gaat de display na enkele minuten uit en wordt de klok weergegeven. Om de informatie op de
display weer te geven en het lampje weer in te schakelen, drukt u eenvoudig op een willekeurige toets of
draait u aan een van de knoppen. Als de functie ECOMODE geactiveerd is tijdens een bereidingsfunctie,
dan wordt de ovenverlichting na 1 minuut bereidingstijd uitgeschakeld en weer ingeschakeld bij iedere
interactie van de gebruiker. Als de functie niet geactiveerd is (UIT), dan wordt na enkele minuten alleen de
helderheid van het display verminderd.
TOETSENBLOKKERING
Met deze functie kunt u alle toetsen op het bedieningspaneel blokkeren.
Houd de toetsen en minimaal 3 seconden tegelijkertijd ingedrukt om de toetsenblokkering in te
schakelen. Als de blokkering actief is, werken de toetsen niet en verschijnen er een waarschuwingsbericht
en het symbool
op de display. Deze functie kan ook tijdens het bereidingsproces worden ingeschakeld.
Om deze functie uit te schakelen, moet de bovenste procedure worden herhaald. Als de toetsenblokkering
is ingeschakeld kunt u de oven uitschakelen met de toets .
AUTOMATISCHE REINIGING VAN DE OVEN
Zie voor de beschrijving van de functie, het hoofdstuk REINIGING en de functietabel op pagina16.
Ga als volgt te werk om de automatische reinigingscyclus van de oven (pyrolyse) te activeren:
1. Selecteer “Reiniging” vanuit het hoofdmenu met de toetsen en .
2. Druk op toets : op het display verschijnt “Pyro Express Cleaning” en “Pyro Cleaning”.
3. Selecteer een van de twee cycli met de toetsen en bevestig dit met : op het display
verschijnt de duur en het eindtijdstip van de voorgekozen cyclus (het is mogelijk om het eindtijdstip
van de cyclus uit te stellen door dezelfde procedure te volgen zoals aangegeven in de paragraaf
“INSTELLING VAN HET BEREIDINGSTIJDSTIP/UITGESTELDE START”).
4. Druk op toets : Op het display verschijnen de aanwijzingen die u op moet volgen voordat de cyclus
gestart wordt. Nadat u die allemaal heeft opgevolgd, bevestigen met de toets .
5. Na de laatste bevestiging wordt de oven voorbereid voor de start van de cyclus en de hierna
volgende automatische vergrendeling van de deur: op het display verschijnt een
waarschuwingsbericht en het symbool gedurende ongeveer drie seconden. Onmiddellijk daarna
verschijnt op het display een balk die de voortgangsstatus aangeeft van de lopende cyclus.
OPMERKING: als de ovendeur geopend wordt voordat deze automatisch vergrendeld wordt
verschijnt er een waarschuwingsbericht op het display. Als de deur dan weer gesloten wordt,
moet de cyclus opnieuw gestart worden door op toets te drukken.
6. Na afloop van de cyclus verschijnt op het display het bijbehorende knipperende
waarschuwingsbericht, gevolgd door de weergave van de balk die aangeeft dat de afkoeling in
werking is. De resttemperatuur wordt op het display weergegeven samen met het symbool . De
deur blijft vergrendeld tot de veilige temperatuur bereikt is: op het display verschijnt het tijdstip van
de dag.
TIME
Cleaning
- 02:00
END TIME
15:00
Step-by-step guidance
Settings
Specials
Cleaning
3 hours high temperature cleaning
Pyro Express
Pyro
1/3
Please switch o cooktop
above oven and press
2/3
Please remove all accessories
from the oven and press
3/3
Remove stains from glass
with moist sponge and press
Door will be locked
during cleaning
TIME
Cleaning
- 02:59
END TIME
15:00
Please close door
TIME
Finished
- 00:00
END TIME
15:00
Cooling Down
257°
18:32
NL16
TABEL BESCHRIJVING FUNCTIES
HOOFDMENU
INSTELLINGEN
Voor het instellen van het display (taal, tijd, helderheid, volume van het
geluidssignaal, energiebesparing).
RECEPTEN
Voor het selecteren van 30 verschillende vooringestelde recepten (zie het
bijgeleverde kookboek). De oven stelt automatisch de optimale
temperatuur, functie en bereidingsduur in. Het is belangrijk om de
aanwijzingen m.b.t. de bereiding, de te gebruiken accessoires en
steunhoogtes van het gerecht in het kookboek exact op te volgen.
RECEPTEN MET
GAARTHERMOMETER
Om 7 optimale bereidingswijzen voor verschillende soorten vlees te
selecteren. De binnentemperatuur voor het soort vlees en de voor de
bereiding ideale oventemperatuur worden automatisch ingesteld. De
waarden zijn hierna aangegeven in de specifieke bereidingstabel, maar het
is wel mogelijk deze allebei handmatig binnen een van te voren vastgesteld
interval te veranderen. Voor de juiste plaatsing en het juiste gebruik van de
thermometer, de aanwijzingen in de betreffende paragraaf opvolgen. Zet
het vlees op de derde steunhoogte met behulp van een bakplaat die u op
het rooster zet of rechtstreeks in de bijgeleverde opvangbak. De oven hoeft
niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding kunt u de ovendeur
openen om het vlees te controleren of om bouillon toe te voegen, pas wel
op dat u de thermometer niet verplaatst.
TRADITIONELE Zie TRADITIONELE FUNCTIES.
SPECIALE FUNCTIES Zie SPECIALE FUNCTIES.
AUTOMATISCHE REI-
NIGING VAN DE
OVEN
Om het vuil dat ontstaan is tijdens de bereiding te verwijderen met
behulp van een cyclus op hele hoge temperatuur (ongeveer 500°). U kunt
kiezen tussen twee zelfreinigende cyclussen: een kortere cyclus (Pyro
Express) en een volledige cyclus (Pyro). Wij adviseren u de gereduceerde
cyclus te gebruiken als u deze functie regelmatig gebruikt en de complete
cyclus alleen in het geval dat de oven erg vuil is.
TRADITIONELE FUNCTIES
SNEL VOORVER-
WARMEN
Om de oven snel voor te verwarmen.
CONVENTIONEEL
Voor het bereiden van gerechten op één steunhoogte. Gebruik
steunhoogte 3. Gebruik steunhoogte 1 of 2 om pizza's, hartige hapjes en
zoetigheid met vloeibare vullingen te bereiden. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden.
GRILLEN
Voor het grillen van karbonades, spiesen en worstjes; het gratineren van
groenten en om brood te roosteren. Zet het gerecht op de vierde of vijfde
steunhoogte. Voor het grillen van vlees wordt geadviseerd de opvangbak
te gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op
steunhoogte 3/4 en giet er ongeveer een halve liter water in. De oven
hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de deur
van de oven dicht blijven.
NL17
TURBO GRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (bouten, rosbief, hele kip). Zet het
vlees op de middelste steunhoogtes. Geadviseerd wordt de opvangbak te
gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op de
eerste of tweede steunhoogte en giet er ongeveer een halve liter water in.
De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet
de deur van de oven dicht blijven. Met deze functie kunt u het draaispit
gebruiken, als u dit hebt.
HETE LUCHT
Voor het gelijktijdig bereiden van verschillende gerechten op meerdere
steunhoogtes (maximaal drie) die dezelfde bereidingstemperatuur
hebben (bijv.: vis, groenten, gebak). Met deze functie worden er geen
geuren van het ene naar het andere gerecht overgebracht. Geadviseerd
wordt om het tweede niveau te gebruiken voor bereidingen op één
steunhoogte, de eerste en vierde voor bereidingen op twee steunhoogtes
en de eerste, derde en vijfde voor bereidingen op drie steunhoogtes. De
oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
CONVECTIEBAKKEN
Vlees en stukken met vloeibare vulling (hartig of zoet) bereiden op een
steunhoogte. Gebruik steunhoogte 3. De oven hoeft niet voorverwarmd
te worden.
NL18
SPECIALE FUNCTIES
ONTDOOIEN
Voor het versnellen van het ontdooien van voedsel. Plaats het voedsel op
de middelste steunhoogte. Laat het voedsel in de verpakking zitten zodat
het niet uitdroogt.
WARMHOUDEN
Voor het warm en krokant houden van zojuist bereide gerechten (bijv.:
vlees, gefrituurde gerechten, ovenschotels). Plaats het voedsel op de
middelste steunhoogte. De functie kan niet ingeschakeld worden als de
temperatuur in de oven hoger dan 65 °C is.
LATEN RIJZEN
Voor het optimaal laten rijzen van zoet of hartig deeg. Zet het deeg op de
tweede steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Om
de kwaliteit van het rijzen te behouden schakelt u de functie niet in als de
oven nog heet is na een bereidingsprogramma.
GELIJKTIJDIG BEREI-
DEN OP MEERDERE
NIVEAUS
Voor het bereiden van kant-en-klare gerechten, die bij kamertemperatuur
of in de koeling bewaard worden (koekjes, vloeibare taartvullingen,
muffins, voorgerechten en broodproducten). Met deze functie worden
alle gerechten snel en voorzichtig bereid; kan ook gebruikt worden voor
het opwarmen van reeds bereide gerechten. Volg de aanwijzingen op de
verpakking. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
MAXI COOKING
Voor het braden van grote stukken vlees (meer dan 2,5 kg). Gebruik de
eerste of de tweede steunhoogte, afhankelijk van de grootte van het
vlees. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Aanbevolen wordt om
het vlees tijdens de bereiding om te keren om een gelijkmatige bruining
aan beide kanten te verkrijgen. Het verdient de voorkeur het vlees zo nu
en dan vochtig te maken om het niet te erg te laten uitdrogen.
BEVROREN
VOEDSEL
Lasagne
Bij deze functie worden automatisch de beste temperatuur en
bereidingsmodus geselecteerd voor vijf verschillende categorieën kant-
en-klare diepvriesproducten. Gebruik de tweede of derde steunhoogte.
De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
Pizza
Apfel-
strudel
Frites
Brood
Overig
Naar wens kan een temperatuur tussen de 50 en 250 °C worden ingesteld
voor het bereiden van andere soorten producten.
ECO HETE LUCHT
Gevulde braadstukken en stukken vlees op één niveau bereiden. Deze
functie maakt gebruik van discontinue, delicate ventilatorhulp, waardoor
overmatig drogen van voedsel wordt voorkomen. In deze ECO-functie
blijft het lampje uit tijdens de bereiding en kan tijdelijk opnieuw worden
ingeschakeld door de bevestigingstoets in te drukken. Voor het gebruik
van de ECO-cyclus en daardoor een lager energieverbruik mag de
ovendeur niet worden geopend zolang het bereidingsrecept niet voltooid
is. Aanbevolen wordt de derde steunhoogte te gebruiken. De oven hoeft
niet voorverwarmd te worden.
NL19
BEREIDINGSTABEL
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Steun-
hoogte
(van
onder)
Tem p.
(°C)
Tijd (min) Accessoires en opmerkingen
Luchtig gebak
2/3 160-180 30-90 Taartvorm op rooster
1-4 160-180 30-90
Niveau 4: taartvorm op
rooster
Niveau 1: taartvorm op
rooster
Gevulde taarten
(cheesecake, strudel,
appeltaart)
- 3 160–200 35-90
Opvangbak / bakplaat of
taartvorm op rooster
1-4 160–200 40-90
Niveau 4: taartvorm op
rooster
Niveau 1: taartvorm op
rooster
Koekjes / taartjes
- 3 170-180 20-45 Opvangbak of bakplaat
1-4 160–170 20-45
Niveau 4: rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
1-3-5 160–170 20-45*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
Soesjes
- 3 180-200 30-40 Opvangbak of bakplaat
1-4 180-190 35-45
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
1-3-5 180-190 35-45*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
Meringues
- 3 90 110-150 Opvangbak of bakplaat
1-4 90 140-160
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
1-3-5 90 140-160*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
Brood / pizza /
focaccia
- 1 / 2 190-250 15-50 Opvangbak of bakplaat
1-4 190-250 20-50
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
1-3-5 190-250 25-50*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
NL20
Hartige taarten
(groentetaart, quiche)
2/3 180-190 40-55 Taartvorm op rooster
1-4 180-190 45-70
Niveau 4: taartvorm op
rooster
Niveau 1: taartvorm op
rooster
1-3-5 180-190 45-70*
Niveau 5: taartvorm op
rooster
Niveau 3: taartvorm op
rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat + taartvorm
Pasteitjes /
bladerdeeghapjes
3 190-200 20-30 Opvangbak of bakplaat
1-4 180-190 20-40
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
1-3-5 180-190 20-40*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
Lasagne / pasta uit de
oven / cannelloni /
ovenschotels
3 190-200 45-65 Opvangbak of pan op rek
Lamsvlees / kalfs-
vlees / rundvlees /
varkensvlees 1 kg
- 3 190-200 80-110
Druppelbak of pan op
rooster
Kip/Konijn/Eend 1 kg - 3 200-230 50-100
Druppelbak of pan op
rooster
Kalkoen/Gans 3 kg - 2 190-200 80-130
Druppelbak of pan op
rooster
Vis uit de oven / in
folie (filet, heel)
3 180-200 40-60 Opvangbak of pan op rek
Gevulde groenten
(tomaten, courgettes,
aubergines)
2 180-200 50-60 Pan op rek
Toast 5 Hoog 3-6 Rooster
Visfilet/moten vis 4
Gemidd
eld
20-30
Niveau 4: rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Niveau 3: opvangbak met
water
Worstjes/Spiesen/
Spareribs/
Hamburgers
5
Gemidd
eld-
Hoog
15-30
Niveau 5: rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Niveau 4: opvangbak met
water
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Steun-
hoogte
(van
onder)
Temp.
(°C)
Tijd (min) Accessoires en opmerkingen
NL21
Gegrilde kip 1‐1,3 kg
- 2
Gemidd
eld
55-70
Niveau 2: rooster (draai het
voedsel om na tweederde
van de bereidingstijd)
Niveau 1: opvangbak met
water
- 2 Hoog 60-80
Niveau 2:draaispit (indien
bijgeleverd)
Niveau 1: opvangbak met
water
Rosbief rosé 1 kg - 3
Gemidd
eld
35-50
Pan op rooster (draai het
voedsel indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Lamsbout / schenkel 3
Gemidd
eld
60-90
Opvangbak of pan op
rooster (draai het voedsel
indien nodig na tweederde
van de bereidingstijd om)
Gebakken aardappe-
len
- 3
Gemidd
eld
45-55
Opvangbak of bakplaat
(draai het voedsel indien
nodig na tweederde van de
bereidingstijd om)
Gegratineerde groen-
ten
3 Hoog 10-25 Opvangbak of pan op rek
Lasagne en vlees 1-4 200 50-100*
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of pan
op rooster
Vlees en aardappelen 1-4 200 45-100*
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of pan
op rooster
Vis en groente 1-4 180 30-50*
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of pan
op rooster
Complete maaltijd:
Taart (niveau 5) /
Lasagne (niveau 3) /
Vlees (niveau 1)
1-3-5 190 40-120*
Niveau 5: pan op rooster
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of pan
op rooster
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Steun-
hoogte
(van
onder)
Tem p.
(°C)
Tijd (min) Accessoires en opmerkingen
NL22
* De vermelde bereidingstijd is slechts een indicatie. Gerechten kunnen op verschillende tijdstippen
afhankelijk van de persoonlijke voorkeur uit de oven worden verwijderd.
Diepvriespizza's
3 Auto 10-15
Niveau 3: opvangbak/
bakplaat of rooster
1-4 Auto 15-20
Niveau 4: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
- 1-2-4 Auto 20-30
Niveau 4: bakplaat
Niveau 2: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak/
bakplaat
- 1-2-3-4 Auto 20-30
Niveau 4: bakplaat
Niveau 3: pan op rooster
Niveau 2: pan op rooster
Niveau 1: opvangbak/
bakplaat
Gevulde
braadstukken
3 200 80-120* Opvangbak of pan op rek
G e s n e d e n v l e e s
(konijn, kip, lam)
- 3 200 50-100*
Druppelbak of pan op
rooster
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Steun-
hoogte
(van
onder)
Temp.
(°C)
Tijd (min) Accessoires en opmerkingen
NL23
GETESTE RECEPTEN in overeenstemming met de norm IEC 60350-1:2011-12 en DIN 3360-12:07:07
In de bereidingstabel worden de ideale functies en temperaturen gegeven voor de beste resultaten voor
elk type recept. Als u een gerecht wilt bereiden met de geventileerde functie op één steunhoogte, wordt
geadviseerd de tweede steunhoogte te gebruiken en dezelfde temperatuur als voor “HETE LUCHT” op
meerdere steunhoogtes.
Recept Functie Voorver-
warmen
Steun-
hoogte (van
onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en opmerkingen
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Koekjes van
kruimeldeeg
- 3 170 15-30 Opvangbak/bakplaat
- 1-4 150 25-40
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak/
bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Kleine taartjes
- 3 170 25-35 Opvangbak/bakplaat
- 1-4 160 30-40
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak/
bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Cake zonder vet
- 2 170 30-40 Taartvorm op rooster
- 1-4 160 35-45
Niveau 4: taartvorm op
rooster
Niveau 1: taartvorm op
rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Twee appeltaarten
- 2/3 185 70-90 Taartvorm op rooster
- 1-4 175 75-95
Niveau 4: taartvorm op
rooster
Niveau 1: taartvorm op
rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Toast ** - 5 Hoog 3-6 Rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgers ** - 5 Hoog 18-30
Niveau 5: rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Niveau 4: opvangbak met
water
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Appeltaart,
vruchtenvlaai
- 3 180 35-45 Opvangbak/bakplaat
- 1-4 160 55-65
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak/
bakplaat
DIN 3360-12:07 § 6.6
Varkensbraadstuk - 2 170 110-150 Niveau 2: opvangbak
DIN 3360-12:07 annex C
Platte taart
- 3 170 35-45 Opvangbak/bakplaat
- 1-4 160 40-50
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak/
bakplaat
NL24
De indicaties in de tabel zijn van toepassing zonder gebruik van de looprails. Voer de tests uit
zonder de looprails.
**Laat bij grillen 3-4 cm afstand tot de voorkant van de grill, om deze na afloop van de bereiding makkelijker
eruit te kunnen halen
Energiezuinigheidsklasse (volgens de norm EN 60350-1:2013-07)
Gebruik de betreffende tabel om de test uit te voeren.
Energieverbruik en voorverwarmtijd
Selecteer de functie en voer de test alleen uit met de optie "Voorverwarmen" geactiveerd
(“Voorverwarmen ja”).
Nauwkeurigheidstest regeling
Selecteer de functie en voer de test alleen uit met de optie "Voorverwarmen" gedeactiveerd (wanneer
voorverwarmen geactiveerd is, brengt de ovenregeling met opzet een schommeling van het
temperatuurprofiel tot stand).
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een bepaald gerecht, dat op één of
meerdere steunhoogtes tegelijk kan worden bereid. De bereidingsduren gelden vanaf het moment dat het
gerecht in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd (indien nodig). De temperaturen en de
bereidingstijden zijn indicatief en hangen af van de hoeveelheid voedsel en het type schaal. Gebruik eerst
de laagste aanbevolen waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u hogere waarden gebruiken.
Geadviseerd wordt om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en indien mogelijk taartvormen of
ovenschalen van donker metaal. U kunt ook vuurvaste of aardewerk pannen en schalen gebruiken; de
bereidingstijden zijn dan iets langer. Volg voor de beste resultaten zorgvuldig de aanwijzingen in de
bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde schalen en de verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Als u de functie "HETE LUCHT" gebruikt, kunt u verschillende gerechten die dezelfde
bereidingstemperatuur vereisen tegelijkertijd bereiden (bijvoorbeeld: vis en groenten) die dezelfde
bereidingsduur hebben, op verschillende steunhoogtes. Haal de gerechten die klaar zijn uit de oven en laat
de gerechten die meer tijd nodig hebben in de oven staan.
Gebak
- Bak fijn gebak met de statische functie op één steunhoogte. Gebruik taartvormen van zwart metaal
en zet deze altijd op het bijgeleverde rooster. Voor bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert u
de functie met ventilatie en zet u de taartvormen in zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed
kan circuleren.
- Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker in het dikste gedeelte van de taart. Als
de prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
- Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de randen in, omdat de taart dan
mogelijk niet goed rijst aan de zijkanten.
- Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer een lagere temperatuur,
verminder bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag voorzichtiger.
- Gebruik, voor taarten met vochtige vulling (kwarktaart of vruchtentaarten) de functie
"CONVECTIEBAKKEN". Als de bodem van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan op een lager niveau
en bestrooi de bodem met paneermeel of verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin schenkt.
Vlees
- U kunt elke soort ovenschaal of vuurvaste schaal gebruiken die geschikt is voor de afmetingen van
het vlees. Schenk bij gebraden vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het vlees tijdens
de bereiding vochtig wordt gehouden en meer smaak krijgt. Laat het gebraden vlees na afloop van
de bereiding 10-15 min. in de oven rusten, of dek het af met aluminiumfolie.
- Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig
gaar wordt. Zeer dikke stukken vlees hebben een langere bereidingsduur. Zet het rooster op een
lagere steunhoogte om te voorkomen dat de korst verbrandt. Draai het vlees om na tweederde van
de bereidingsduur.
GEBRUIKSADVIEZEN EN -SUGGESTIES
NL25
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct onder het rooster te plaatsen
waarop u het vlees heeft gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met water tijdens het
grillen.
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen van grote stukken vlees en gevogelte. Steek het vlees aan
het spit. Zet kip vast met keukentouw en controleer of het vlees goed vastzit voordat u het spit in de
houder aan de voorwand van de oven steekt en op de steun legt. Om vorming van dampen te voorkomen
en bakvet op te vangen, adviseren wij om een opvangbak met een halve liter water op de eerste
steunhoogte te plaatsen. Het spit is voorzien van een plastic handvat dat verwijderd moet worden voordat
de bereiding begint. Het handvat dient om het vlees na afloop van de bereiding uit de oven de halen
zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na tweederde van de bereidingsduur de
mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek voordat u het in de oven legt. Deze functie verkort de rijstijd
met ongeveer een derde, vergeleken met rijzen op kamertemperatuur (20-25°C). De rijstijd bij een
hoeveelheid pizzadeeg van 1 kg is ongeveer één uur.
Whirlpool is een geregistreerd handelsmerk van Whirlpool, USA
Gedrukt in Italië
03/2016
400010871373
NL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Whirlpool AKZM 6830/IXL Gebruikershandleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Gebruikershandleiding