KitchenAid KOASS 60602 Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Gebruiksaanwijzing
3
Belangrijke veiligheidsinstructies 4
Installatie 8
Milieutips 9
Eco Design Verklaring 9
Opsporen van storingen 10
Consumentenservice 10
Reinigen 10
Onderhoud 12
Instructies voor het gebruik van de oven 13
Tabel met functiebeschrijvingen 30
Bereidingstabel Artisan Stoomfunctie 33
Bereidingstabel 34
Tabel Geteste Recepten 37
Aanbevolen gebruik en tips 38
4
Deze instructies vindt u tevens op de volgende website: docs.kitchenaid.eu
Belangrijke veiligheidsinstructies
UW VEILIGHEID EN DIE VAN ANDEREN IS ERG BELANGRIJK
Deze handleiding en het apparaat zelf zijn voorzien van belangrijke veiligheidsaanwijzingen, die
te allen tijde moeten worden gelezen en opgevolgd.
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico's voor de gebruiker en
voor anderen worden aangegeven. Alle veiligheidswaarschuwingen worden
voorafgegaan door het gevarensymbool en door de volgende termen:
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel zal
leiden.
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel kan
leiden.
Alle veiligheidswaarschuwingen geven specifieke details van
het mogelijke risico dat aanwezig is en geven aan hoe het risico
op letsel, schade en elektrische schokken voortvloeiend uit het
onjuiste gebruik van het apparaat beperkt kan worden. Houd u
strikt aan de volgende instructies:
Draag beschermende handschoenen bij het uitpakken en
installeren van het apparaat.
Voordat het apparaat wordt geïnstalleerd moet de stekker uit
het stopcontact zijn getrokken.
Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door
een gespecialiseerd monteur, volgens de instructies van
de fabrikant en in overeenstemming met de plaatselijke
veiligheidsvoorschriften. Repareer of vervang geen enkel
onderdeel van het apparaat, behalve als dit expliciet
aangegeven wordt in de gebruikershandleiding.
Het vervangen van het netsnoer moet door een erkend
elektricien gebeuren. Neem contact op met een erkende
Consumentenservice.
De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht.
Het netsnoer van het apparaat moet lang genoeg zijn om
het apparaat vanuit de inbouwpositie in het meubel te
GEVAAR
WAARSCHUWING
5
kunnen aansluiten op het stopcontact van de netvoeding.
Om de installatie conform de geldende veiligheidsnormen
te laten zijn is er een meerpolige schakelaar nodig met een
minimum afstand tussen de contacten van 3 mm.
Gebruik geen meervoudige contactdozen als de oven is
voorzien van een stekker.
Gebruik geen verlengkabels.
Trek niet aan het netsnoer.
Als de installatie voltooid is, mogen de elektrische
onderdelen niet meer toegankelijk zijn voor de gebruiker.
Als het oppervlak van de inductiekookplaat is gebarsten,
mag de kookplaat niet worden gebruikt en moet het
apparaat worden uitgeschakeld om elektrische schokken
te voorkomen (alleen voor modellen met inductiefunctie).
Raak het apparaat niet aan met vochtige lichaamsdelen en
gebruik het niet op blote voeten.
Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk
gebruik en alleen voor het bereiden van voedsel. Elk ander
gebruik is verboden (bijv. het verwarmen van kamers).
De fabrikant wijst elke aansprakelijkheid af voor
oneigenlijk gebruik van het apparaat of verkeerde
instellingen van de bedieningselementen.
Het apparaat en de toegankelijke onderdelen worden heet
tijdens het gebruik.
Voorkom aanraking van hete onderdelen.
Hele jonge (0-3 jaar) en jonge kinderen (3-8 jaar) moeten
uit de buurt of voortdurend in de gaten gehouden
worden.
Kinderen van 8 jaar en ouder en personen met beperkte
lichamelijke, zintuiglijke en verstandelijke vermogens of
gebrek aan ervaring of kennis, mogen dit apparaat alleen
gebruiken als ze aanwijzingen hebben gekregen over het
veilige gebruik ervan en als zij de gevaren die het met zich
mee brengt begrijpen. Kinderen mogen niet spelen met
6
het apparaat. De reiniging en het onderhoud mogen niet
door kinderen worden uitgevoerd zonder toezicht.
Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van het
apparaat tijdens en na het gebruik niet aan, omdat dit letsel
kan veroorzaken. Vermijd contact met doeken of andere
brandbaar materiaal tot alle onderdelen van het apparaat
helemaal zijn afgekoeld.
Open de deur van het apparaat na afloop van de bereiding
voorzichtig, en laat de warme lucht of de damp geleidelijk
ontsnappen voordat u het gerecht uit de oven haalt. Als de
deur van het apparaat gesloten is, komt de warme lucht
naar buiten door de opening boven het bedieningspaneel.
Blokkeer de ventilatieopeningen nooit.
Gebruik ovenhandschoenen om schalen en accessoires uit de
oven te halen, en let erop dat u de verwarmingselementen
niet aanraakt.
Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de
buurt ervan: er kan brand ontstaan als het apparaat per
ongeluk wordt ingeschakeld.
Verwarm of bereid geen voedsel in gesloten potten of blikken
in het apparaat.
De druk in het blik of de pot kan door de warmte hoog
oplopen, waardoor het explodeert en het apparaat
beschadigt.
Gebruik geen schalen of houders van synthetisch materiaal.
Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam. Houd
de bereiding van gerechten met veel vet of olie in de gaten.
Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het
droogproces van gerechten.
Als er bij de bereiding alcoholische dranken (bijv. rum,
cognac, wijn) worden gebruikt, bedenk dan dat alcohol op
hoge temperatuur verdampt. De alcoholdamp kan vlam
vatten wanneer deze in contact komt met het elektrische
verwarmingselement.
7
Gebruik geen stoomreinigers.
Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus.
Houd de kinderen uit de buurt van de oven tijdens de
pyrolysecyclus. Zorg dat gemorste etenswaar voorafgaand
aan de reinigingscyclus uit de oven verwijderd wordt
(uitsluitend voor ovens met de pyrolysefunctie).
Houd dieren tijdens de pyrolysecyclus uit de buurt van de
plaats waar de oven zich bevindt (uitsluitend voor ovens met
de pyrolysefunctie).
Gebruik uitsluitend de gaarthermometer die voor deze oven
wordt aanbevolen.
Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of scherpe
metalen schrapers voor het reinigen van de ruit van de
ovenklep aangezien het glas daardoor bekrast kan raken,
waardoor het kan breken.
Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat de
lamp wordt vervangen om de kans op een elektrische schok
te voorkomen.
Gebruik geen aluminium folie om voedsel in de pan af te
dekken (alleen voor ovens met meegeleverde pan).
AFVALVERWERKING VAN HUISHOUDELIJKE APPARATEN
Dit apparaat is vervaardigd van recyclebaar of herbruikbaar materiaal. Dank het apparaat
af conform de plaatselijke voorschriften voor afvalverwerking. Snijd voordat u het apparaat
afdankt de elektriciteitskabels door, zodat het apparaat onbruikbaar wordt.
Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van huishoudelijke
apparaten kunt u contact opnemen met uw plaatselijke instantie, de vuilnisophaaldienst of
de winkel waar u dit apparaat hebt gekocht.
8
Controleer na het uitpakken van de oven of het apparaat tijdens het
transport geen beschadigingen heeft opgelopen en of de ovendeur
goed sluit.
Neem in geval van twijfel contact op met uw leverancier of de
dichtstbijzijnde Consumentenservice. Om eventuele schade te
voorkomen, wordt geadviseerd om de oven pas voor de installatie
van de piepschuim bodem te halen.
GEREEDMAKING VAN HET MEUBEL VOOR INBOUW VAN DE
OVEN
De keukenkastjes naast de oven moeten hittebestendig (min. 90 °C).
Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit voordat u de oven
plaatst en verwijder nauwgezet alle spaanders en zaagresten.
Het onderste gedeelte van de oven mag niet meer toegankelijk
zijn na de installatie.
Voor een correcte functionering van het apparaat mag de
minimale opening tussen het werkblad en de bovenkant van de
oven niet geblokkeerd worden.
Elektrische aansluiting
Controleer of de elektrische spanning die aangegeven staat op het
typeplaatje van het product overeenkomt met de netvoeding van uw
woning. Het typeplaatje bevindt zich op de voorrand van de oven, en
is zichtbaar wanneer de ovendeur openstaat.
Eventuele vervangingen van de voedingskabels (type H05
RR-F 3 x 1,5 mm
2
) mogen uitsluitend worden uitgevoerd
door erkende technici. Neem contact op met een erkende
Consumentenservice.
De oven is geprogrammeerd om te werken met een
vermogensopname boven de 2,5 kW (aangegeven in de instellingen
door "HOOG", zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding),
die compatibel is met een voeding van boven de 3 kW. Als er sprake
is van een lagere voeding heeft, moet de waarde lager worden
ingesteld ("LAAG" in de instellingen). In de onderstaande tabel
staan de aanbevolen details over de instellingen van het elektrisch
vermogen van de verschillende landen.
LAND INSTELLING
ELEKTRISCHE
VOEDING
DUITSLAND HOOG
SPANJE LAAG
FINLAND HOOG
FRANKRIJK HOOG
ITALIË LAAG
NEDERLAND HOOG
NOORWEGEN HOOG
ZWEDEN HOOG
V.K. LAAG
BELGIË HOOG
1. Om de instelling van de vermogensopname te verlagen dient
u de knop "Functies" in te stellen op "INSTELLINGEN" en te
selecteren.
2. Bevestig met de toets
3. Selecteer "vermogen" in het menu
4. Bevestig met de toets
5. Selecteer "LAAG"
6. Druk op de toets
; op het display verschijnt een
bevestigingsbericht.
Instellingen
Reinigen
Traditioneel
Instellingen van het apparaat en het display
Vermogen
Taal
Tijd
Instellingen van het apparaat en het display
Hoog
Laag
Boven 2,5 kW
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voor het gebruik:
Verwijder de kartonnen beschermdelen, transparante folie en
stickers van de oven en de accessoires.
Haal de accessoires uit de oven en verwarm hem ongeveer
een uur lang op 200 °C om de geur en de rook van de
beschermende vetlaag en het isolatiemateriaal te verwijderen.
Tijdens het gebruik:
Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat deze de deur
kunnen beschadigen.
Steun niet op de deur en hang geen voorwerpen aan de
handgreep.
Bedek de binnenkant van de oven niet met aluminiumfolie.
Giet geen water in de warme oven; de lak kan beschadigd raken.
Schuif niet met pannen of schalen over de bodem van de oven,
omdat dit krassen op de lak kan geven.
Verzeker u ervan dat de elektrische kabels van andere apparaten
niet in contact komen met hete onderdelen van de oven en vast
komen te zitten tussen de ovendeur.
Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
Installatie
9
Verwerking van de verpakkingsmaterialen
De verpakkingsmaterialen zijn 100%
recyclebaar en zijn gemerkt met het
recyclingsymbool
.
De diverse onderdelen van de verpakking
mogen daarom niet bij het gewone huisvuil
worden weggegooid, maar moeten
worden afgevoerd volgens de plaatselijke
voorschriften voor afvalverwerking.
Het apparaat afdanken
Dit apparaat is voorzien van het merkteken
volgens de Europese Richtlijn 2012/19/EU
inzake Afgedankte elektrische en elektronische
apparaten (AEEA).
Door ervoor te zorgen dat dit apparaat op
de juiste manier als afval verwerkt wordt,
helpt de gebruiker om mogelijk negatieve
gevolgen voor het milieu en de gezondheid te
voorkomen.
Het symbool
op het product of op de
begeleidende documentatie geeft aan dat
dit apparaat niet als huishoudelijk afval
behandeld mag worden, maar dat het
ingeleverd moet worden bij een speciaal
inzamelingscentrum voor de recycling van
elektrische en elektronische apparatuur.
Energiebesparing
Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal
wordt vermeld in de bereidingstabel of in het
recept.
Gebruik donkere, zwart gelakte of
geëmailleerde bakvormen, omdat deze de
warme beter opnemen.
Milieutips
Eco Design Verklaring
Dit apparaat voldoet aan de Eco Design-vereisten van de Europese Richtlijn nr. 65/2014
66/2014 en komt overeen met de Europese norm EN 60350-1.
Installatie
Na het gebruik:
Laat het Artisan accessoire afkoelen voor u
het uit de oven neemt als reiniging nodig
is. Wanneer het Artisan accessoire uit de
oven wordt genomen, moet u ervoor zorgen
dat de beschermkap wordt gebruikt om te
voorkomen dat er vuil in het stopcontact
komt.
10
Consumentenservice
Voordat u contact opneemt met de
Consumentenservice:
1. Controleer of u het probleem zelf kunt oplossen
aan de hand van de punten die beschreven zijn in
“Opsporen van storingen.
2. Het apparaat aan- en uitzetten om te controleren of
het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles de storing
nog steeds aanwezig is, contact opnemen met de
dichtstbijzijnde Consumentenservice.
Vermeld altijd:
een korte beschrijving van de storing;
het type en het exacte model van de oven;
het servicenummer (dit is het nummer na het
woord Service op het typeplaatje), rechts aan de
binnenkant van het ovencompartiment (zichtbaar
met de deur open). Het servicenummer staat ook in
het garantieboekje;
uw volledige adres;
uw telefoonnummer.
Wend u, in het geval dat reparatie noodzakelijk is, tot
een erkende consumentenservice (alleen dan heeft
u zekerheid dat originele vervangingsonderdelen
worden gebruikt en de reparatie correct wordt
uitgevoerd).
Reinigen
WAARSCHUWING
Gebruik geen stoomreinigers.
Maak de oven alleen schoon als hij afgekoeld is.
Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact.
Buitenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende
reinigingsmiddelen. Als een dergelijk product in contact
komt met het apparaat verwijder het dan onmiddellijk met
een vochtig doekje.
Reinig de oppervlakken met een vochtig doekje. Als
de buitenkant zeer vuil is voeg dan een paar druppels
afwasmiddel toe aan het water. Droog af met een droge
doek.
Binnenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen schuursponsjes, sponsjes
van staalwol of metalen schrapers. Hierdoor kunnen de
gelakte oppervlakken en het glas van de deur op den duur
beschadigd raken.
Laat de oven na elk gebruik afkoelen en reinig het
apparaat bij voorkeur als het nog lauw is om aangekoekte
etensresten en vlekken (bijv. voedsel met een hoog
suikergehalte) te verwijderen.
Gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen.
Maak het glas van de deur schoon met een geschikt
vloeibaar reinigingsmiddel. Om de deur gemakkelijker
te kunnen reinigen kunt u deze verwijderen (zie
ONDERHOUD).
De Artisan stekker niet reinigen vlak voordat u een
bereidingscyclus met de Artisan uitvoert.
Neem de volgende aanbevelingen in acht wanneer u
rond de roestvrijstalen bescherming van de ventilator
en de Artisan stekkerplaat (Twelix-schijf) reinigt:
Gebruik een zachte doek (bij voorkeur met
microvezels), bevochtigd met water, of een
glasreinigingsmiddel.
gebruik geen keukenrol, omdat er papierresten en
strepen op de schijf kunnen achterblijven.
Opsporen van storingen
De oven werkt niet:
Controleer of het stopcontact van de netvoeding werkt en of de oven erop is aangesloten.
Zet de oven aan en weer uit, om te controleren of het probleem is opgelost.
De elektronische programmeerfunctie werkt niet:
Als op het display een "F" met een nummer verschijnt, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde Whirlpool
Consumentenservice.
Specificeer in dat geval het nummer dat volgt op de letter "F".
11
Reinigen
OPMERKING: tijdens langduriger bereidingen
van gerechten die veel water bevatten (pizza,
groenten, enz.) kan zich condens vormen op de
binnenkant van de deur en rond de afdichting.
Wanneer de oven koud is, het interne gedeelte
van de deur schoonmaken met een doek of een
spons.
Accessoires:
Laat de accessoires na gebruik weken in
water met afwasmiddel. Pak ze vast met
handschoenen als ze nog heet zijn.
Voedselresten kunnen gemakkelijk met een
afwasborstel of met een sponsje worden
verwijderd.
Zie de sectie "Reinigen" voor instructies voor
het reinigen van het Artisan-accessoire.
Reinigen van Artisan accessoire:
Intern stopcontact: Verwijder het metalen
kapje; gebruik een vochtige spons om de
stekker te reinigen. Gebruik geen metalen en/
of scherpe voorwerpen.
Laat het stoomrooster na elk gebruik afkoelen
en reinig het bij voorkeur als het nog lauw is,
zodat aangekoekte etensresten (bijv. voedsel
met een hoog suikergehalte) kunnen worden
verwijderd.
Geschikt voor de vaatwasmachine.
Laat de opvangbak na gebruik weken in
water met afwasmiddel. Pak deze vast
met handschoenen als deze nog heet is.
Voedselresten kunnen gemakkelijk worden
verwijderd met de borstel, geleverd door de
Consumentenservice.
Opmerking: na een aantal gebruiksbeurten bij
hoge temperatuur is het normaal dat de kleur van
het verwarmingselement verandert, omdat er
laagjes ijzerhoudende oxideaggregaten worden
gevormd. Dit heeft geen invloed op de functie of
de veiligheid van het onderdeel.
Ontkalken:
Giet 800 ml koude witte wijnazijn en vul bij tot de
markering "Max" met water op kamertemperatuur.
Laat 6 tot 8 uur staan, spoel daarna met water
en verwijder eventuele resten met een niet-
schurende spons.
Speciale producten voor reiniging en ontkalking
kunnen apart bij de Consumentenservice worden
aangeschaft.
12
Draag beschermende handschoenen.
Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat
afgekoeld is.
Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact.
WAARSCHUWING
VERWIJDEREN VAN DE DEUR
De deur verwijderen:
1. Open de deur helemaal.
2. Til de twee vergrendelingen van de scharnieren omhoog en naar voren
tot ze niet verder kunnen (fig. 1).
3. Sluit de deur tot de blokkering (A), til hem op (B) en draai hem (C) tot de
deur loshaakt (D) (fig. 2).
De deur weer terugplaatsen:
1. Plaats de scharnieren in de zittingen.
2. Open de deur helemaal.
3. Breng aan weerszijden de
vergrendelingen omlaag.
4. Sluit de deur.
VERWIJDEREN VAN DE ZIJROOSTERS
De zijroosters die als steun dienen voor de accessoires zijn voorzien
van twee bevestigingsschroeven (afb. 3) voor optimale stabiliteit.
1. Verwijder de schroeven en de bijbehorende plaatjes rechts en
links, met behulp van een munt of een gereedschap (fig. 4).
2. Verwijder de roosters door ze op te tillen (1) en ze om te draaien
(2) zoals getoond in afb. 5.
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Vervangen van het lampje aan de achterzijde (indien aanwezig):
1. Trek de stekker van de oven uit het stopcontact.
2. Draai het beschermkapje los, vervang het lampje (zie de
opmerking voor het type lampje) en draai het beschermkapje
weer vast.
3. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
OPMERKING:
Gebruik alleen gloeilampen van 25-40W/230V type E-14, T300°C, of
halogeenlampen van 20-40W/230 V type G9, T300°C.
De lamp die in het apparaat wordt gebruikt is specifiek
ontworpen voor elektrische apparaten en is niet geschikt voor
ruimteverlichting (EG Richtlijn nr. 244/2009).
De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Consumentenservice.
BELANGRIJK:
Raak halogeenlampjes niet met blote handen aan
om te voorkomen dat ze beschadigd worden door uw
vingerafdrukken.
Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is
teruggeplaatst.
(Fig.3)
(Fig. 4)
(Fig. 5)
(Fig. 1)
(Fig. 2)
Onderhoud
13
Instructies voor het gebruik van de oven
RAADPLEEG VOOR DE ELEKTRISCHE AANSLUITING HET HOOFDSTUK OVER DE
INSTALLATIE
De Artisan oven is uitgerust met een stopcontact op de achterwand van de oven om het
verwarmingselement in het Artisan accessoire van stroom te voorzien wanneer dit is aangesloten.
1
12
5
2
4
13
8
15
16
9
11
10
7
6
3
14
17
18
19
20
1. Bedieningspaneel
2. Bovenste verwarmingselement / grill
3. Koelventilator (niet zichtbaar)
4. Gegevensplaatje (mag niet verwijderd worden)
5. Lampjes
6. Circulair verwarmingselement (niet zichtbaar)
7. Ventilator
8. Draaispit (indien bijgeleverd)
9. Onderste verwarmingselement (niet zichtbaar)
10. Deur
11. Positie van de roosters (de steunhoogte staat aangegeven op de voorkant van de oven)
12. Achterwand
13. Aansluiting gaarthermometer
14. Twelix-schijf
15. Modulaire stekkeraansluiting
16. Beschermkap (Wanneer het Artisan accessoire uit de oven wordt genomen, moet u ervoor zorgen
dat de beschermkap wordt gebruikt om te voorkomen dat er vuil in het stopcontact komt)
17. Glazen deksel
18. Geperforeerd rooster
19. Opvangbak + verwarmingselement
20. Rek opvangbak
OPMERKING:
Tijdens de bereiding kan de koelventilator afwisselend ingeschakeld worden om het energieverbruik
te verminderen.
Na afloop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje
blijven werken.
Wanneer de ovendeur tijdens de bereiding wordt geopend, worden de verwarmingselementen
uitgeschakeld.
14
Instructies voor het gebruik van de oven
BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
A. DRAADROOSTER: kan gebruikt worden om voedsel op te grillen
of als draagrooster voor pannen, bak- en cakevormen en ovenvaste
schalen.
(Afb. A)
B. BAKPLAAT: kan gebruikt worden voor het bereiden van brood of
gebak, maar ook voor gegrild vlees,
vis in folie, etc.
(Afb. B)
C. GAARTHERMOMETER: om de binnentemperatuur van de
gerechten te meten tijdens de bereiding.
(Afb. C)
D. DROOGPLAAT: de droogplaat is ontworpen voor het drogen van
fruit, champignons of groente.
(Afb. D)
E. DRAAISPIT: te gebruiken voor het gelijkmatig grillen van grote
stukken vlees en gevogelte.
(Afb. E
F. ROOSTERGELEIDERS: om roosters, bakken en platen gemakkelijker
in de oven te plaatsen.
(Afb. F
15
Instructies voor het gebruik van de oven
G. GLAZEN DEKSEL
(Afb. G
H. GEPERFOREERD ROOSTER
(Afb. H)
I. OPVANGBAK + VERWARMINGSELEMENT
(Afb. I)
L. OPVANGBAK ROOSTER
(Afb. L)
M. BESCHERMKAP OVENSTEKKER
(Afb. M)
Samengesteld stoomaccessoire, klaar voor aansluiting in
de oven
Het aantal accessoires is afhankelijk van het aangeschafte model.
NIET-BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
Bij de Consumentenservice kunt u apart andere accessoires aanschaffen.
16
Instructies voor het gebruik van de oven
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE ACCESSOIRES IN DE OVEN
1. Schuif het rooster horizontaal in de oven, met het verhoogde gedeelte "A" omhoog gericht (Afb. 1).
2. Andere accessoires, zoals de bakplaat, worden op dezelfde wijze als het rooster in de oven
geschoven (Afb. 2).
A
(Afb. 1) (Afb. 2)
Controleer voor elke stoomcyclus of de aansluitpinnen
schoon zijn, om een correcte aansluiting te garanderen.
Plaats de opvangbak (1) op de steun (2 - rek opvangbak)
en zorg ervoor dat de stekker in de andere kant van het
handvat zit.
1
2
Plaats de geperforeerde steunhoogte (3 - stoomrooster)
op de
opvangbak (1)
1
3
HET ARTISAN STOOMACCESSOIRE MONTEREN
17
Het Artisan accessoire moet op de eerste steunhoogte in de oven worden geplaatst, zodat de stekker
kan worden aangesloten.
Opmerking: roostergeleiders kunnen niet worden geïnstalleerd op de eerste en de tweede
steunhoogte, omdat deze het Artisan accessoire zullen hinderen.
1. Plaats het Artisan accessoire met beide handen op de eerste steunhoogte (afb. 1)
2. Gebruik het handvat om het Artisan accessoire naar het stopcontact toe te duwen. (afb. 2)
3. Duw het Artisan accessoire erin en zorg dat de stekker helemaal in het stopcontact zit (Afb. 2)
4. Er verschijnt een bericht op het display dat het accessoire correct is aangesloten (Afb. 4A). Wanneer
het accessoire wordt losgekoppeld, wordt dit weergegeven op het display (Afb. 4B).
Het accessoire verwijderen
BELANGRIJK: Het Artisan accessoire kan erg heet worden. Gebruik altijd ovenhandschoenen om het aan
te raken en te verwijderen.
Grijp het handvat vooraan vast en trek het accessoire gedeeltelijk uit de oven (Fig. 2)
Gebruik dan de zijsteun voor een betere greep en verwijder het accessoire volledig. Wees voorzichtig dat
u nergens tegenaan botst, zodat de stekker beschadigd raakt (Afb. 3)
Accessoire geplaatst
Afb. 4A
Accessoire verwijderd
(Afb. 4B)
(Afb. 1) (Afb. 2) (Fig.3)
Instructies voor het gebruik van de oven
18
ARTISAN ACCESSOIRE
Voorbereiding Voedseltypen/Stoom Overig
Plaats het Artisan accessoire met beide handen op de eerste steunhoogte (afb. 1)
Duw het Artisan accessoire erin en zorg dat de stekker helemaal in het stopcontact zit (Afb. 2)
Vul met water (volgens het recept - afb. 5)
Plaats het ovenrooster op de tweede/derde steunhoogte (afhankelijk van het voedsel), plaats de stoofschotel
met het voedsel op het ovenrooster (zo voorkomt u rookvorming omdat vet eraf druipt - afb. 6)
Sluit de deur en druk op
Belangrijk: plaats het voedsel niet direct op het stoomrooster of op het ovenrooster; voeg geen
water toe tijdens de stoomcyclus; als de cyclus zonder water begint, stopt het dan en wacht
ongeveer 20-30 minuten, met de oven deur volledig geopend, alvorens het water toe te voegen.
Voorbereiding Stoom Puur
1. Plaats het Artisan accessoire met beide handen op de eerste steunhoogte (afb. 1)
2. Duw het Artisan accessoire erin en zorg dat de stekker helemaal in het stopcontact zit (Afb. 2)
3. Vul met water (volgens het recept - afb. 5)
4. Plaats het voedsel op het geperforeerde rooster, zorg dat dit correct is geplaatst in de opvangbak
(afb. 7)
5. Plaats het glazen deksel correct op de opvangbak. Zorg dat de afdichtingen in de opvangbak passen
(afb. 8)
6. Sluit de deur en druk op **
Belangrijk: voeg geen water toe tijdens de stoomcyclus; als de cyclus zonder water begint, stopt
het dan en wacht ongeveer 20-30 minuten, met de oven deur volledig geopend, alvorens het
water toe te voegen
(Fig. 5) (afb. 6) (afb. 7)
(afb. 8)
Instructies voor het gebruik van de oven
19
1. FUNCTIEKNOP: in-/uitschakelen en selecteren van functies
2. NAVIGATIEKNOP: navigatie door de menu's, regeling van te voren ingestelde waarden
3. KNOP
: om terug te keren naar het vorige scherm
4. KNOP
: om instellingen te selecteren en te bevestigen
OVERZICHT FUNCTIES
Door de knop “Functies” in willekeurig welke stand te zetten, wordt de oven ingeschakeld: Op het display
wordt het volgende weergegeven:
Druk op een willekeurige toets om het bericht over te slaan.
Vervolgens worden de functies of de gekoppelde submenu's
op het display weergegeven.
Opmerking: De eerste waarschuwing van het accessoire
kan worden in-/uitgeschakeld via het menu Instellingen. Als
het Artisan accessoire al correct is ingeschakeld, wordt de eerste waarschuwing van de Artisan niet
weergegeven wanneer de oven wordt ingeschakeld.
De submenu's zijn beschikbaar en kunnen gekozen worden door de knop op de functies ARTISAN
FUNCTIE, ARTISAN STOOMFUNCTIE, GRILL, SPECIALE FUNCTIES, INSTELLINGEN en RECEPTEN te zetten.
Verwijder altijd de accessoire bij
traditionele bereiding. Druk op een willekeurige toets.
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL
DISPLAY
1 3 4 2
Instructies voor het gebruik van de oven
20
Instructies voor het gebruik van de oven
A. Pictogram van de gemarkeerde functie
B. Gemarkeerde functie die geselecteerd kan
worden door te drukken op
C. Beschrijving van de gemarkeerde functie
D. Andere beschikbare functies
DETAILS FUNCTIE
Nadat u de gewenste functie heeft geselecteerd, geeft het display andere hierbij horende opties en
details weer.
Start
Grill
Gemiddeld
GRILLVERMOGEN
NEE
VOORVERWARMEN.
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Zone 3
Zone 4
Zone 1
Zone 2
Zone 5
CURSOR
Om tussen de verschillende zones heen en weer te gaan gebruikt u de knop "Navigatie": de cursor gaat
langs de waarden die veranderd kunnen worden, in de hierboven beschreven volgorde.
Druk op
om de waarde te selecteren, wijzig de waarde door aan de knop "Navigatie" te draaien en
bevestig met de toets
.
EERSTE GEBRUIK - EEN TAAL SELECTEREN EN DE TIJD INSTELLEN
Voor een correct gebruik van de oven moet u bij de eerste inschakeling de gewenste taal selecteren en
de actuele tijd instellen.
Ga als volgt te werk:
1. Zet de knop "Functies" in willekeurig welke stand: het display geeft een lijst met de eerste drie
beschikbare talen weer.
2. Draai aan de knop "Navigatie" om door het overzicht te bladeren.
3. Als u de gewenste taal gemarkeerd heeft, drukt u op
om deze te selecteren. Nadat u de taal
geselecteerd heeft, geeft het display knipperend 12:00 aan.
4. Stel het tijdstip in door aan de knop "Navigatie" te draaien.
5. Bevestig de instelling door op
te drukken.
Traditioneel
Professioneel
Speciale functies
Traditionele bereidingsfuncties (manueel)
B
C
A
D
21
Instructies voor het gebruik van de oven
KEUZE VAN DE BEREIDINGSFUNCTIES
Grill
--:--
TEMPO COTTURA
Media
POTENZA GRILL
NO
PRERISC.
--:--
TEMPO FINE
Avvio
Grill
--:--
TEMPO COTTURA
Media
POTENZA GRILL
NO
PRERISC.
--:--
TEMPO FINE
Avvio
1. Als de oven uitgeschakeld is, aan de knop "Functies" draaien; op het display verschijnen de
bereidingsfuncties of de bijbehorende submenu's.
OPMERKING: Zie voor het volledige overzicht en de beschrijving van de functies de tabel op
pagina 26.
2. Binnen de submenu's kunt u met behulp van de knop "Navigatie" door de verschillende beschikbare
mogelijkheden bladeren: de gekozen functie wordt in het wit aangegeven in het midden van het
display. Om de functie te kiezen, op de toets
drukken.
3. de bereidingsinstellingen verschijnen op het display. Als de voorgeselecteerde waarden goed zijn,
draait u aan de knop "Navigatie" tot de cursor ter hoogte van "Start" staat en drukt u op de toets
;
anders kunt u te werk gaan zoals hieronder beschreven om de waarden te wijzigen.
INSTELLEN VAN DE TEMPERATUUR/GRILLVERMOGEN (UITSLUITEND STANDAARD FUNCTIES).
Ga als volgt te werk om de temperatuur of het grillvermogen te wijzigen:
1. controleer of de cursor naast de temperatuurwaarde staat (zone 1); druk op toets
om de
parameter te selecteren die u wilt wijzigen: de temperatuurwaarden gaan knipperen.
2. Stel de gewenste waarde in door aan de knop "Navigatie" te draaien en druk op toets
om te
bevestigen.
3. Draai aan de knop “Navigatie tot de cursor
ter hoogte van "Start" staat en druk
vervolgens op
.
4. Het display geeft aan op welk niveau het
gerecht geplaatst moet worden. Voer de
handeling uit en druk op toets
om
de bereiding te starten. De ingestelde
temperatuur kan op dezelfde manier ook
tijdens de bereiding veranderd worden.
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN.
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN.
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
200 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN.
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
200 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN.
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
22
Instructies voor het gebruik van de oven
DE OVEN VOORVERWARMEN (UITSLUITEND STANDAARD FUNCTIES).
Wanneer u de oven niet wilt voorverwarmen, kunt u voor die functies waarbij het mogelijk is gewoon de
standaard selectie van de oven als volgt wijzigen:
1. Plaats de cursor door aan de knop "Navigatie"
te draaien ter hoogte van voorverwarmen.
2. Druk op toets
om de instelling te
selecteren: “
"Ja” gaat knipperen.
3. Wijzig de instelling door aan de knop
"Navigatie" te draaien: Op het display
verschijnt "Nee".
4. Bevestig uw keuze met de toets
.
SNEL VOORVERWARMEN (UITSLUITEND STANDAARD FUNCTIES).
Om de oven snel voor te verwarmen, voordat u het voedsel plaatst, gaat u als volgt te werk:
1. Draai aan de knop "Speciale functies" om de
Speciale functies te selecteren en bevestig dit met
2. Kies de functie snelle voorverwarming door aan de
knop "Navigatie" te draaien.
3. Bevestig met de toets
: de instellingen
verschijnen op het display.
4. Als de voorgestelde temperatuur de gewenste
is, draait u aan de knop "Navigatie" tot de cursor
ter hoogte van "Start" staat en drukt u op de
toets
. Om de instelling te wijzigen gaat u te
werk zoals beschreven in de vorige paragrafen.
Een geluidssignaal geeft aan dat de oven de
ingestelde temperatuur heeft bereikt. Na afloop
van de voorverwarmingsfase selecteert de oven
automatisch de statische functie
.
Zet het gerecht in de oven.
5. Als u een andere bereidingsfunctie wilt instellen,
draai dan aan de knop “Functies” en selecteer de
gewenste functie.
Start
Conventioneel
200 °C
TEMPERATUUR
JA
VOORVERWARMEN.
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
200 °C
TEMPERATUUR
JA
VOORVERWARMEN.
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
200 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN.
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
200 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN.
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Start
Draai +/- voor aanpassen...
180 °C
TEMPERATUUR
23
Instructies voor het gebruik van de oven
INSTELLING VAN DE BEREIDINGSDUUR
Met deze functie kunt u gerechten gedurende een ingestelde tijd bereiden, van minimaal 1 minuut tot
de maximale tijd van de geselecteerde functie, waarna de oven automatisch uitgeschakeld wordt.
1. Stel de functie in door de cursor op
“bereidingsduur” te zetten door aan de knop
“Navigatie te draaien.
2. Druk op toets
om de instelling te
selecteren; “00:00” knippert op de display.
3. Verander de waarde door aan de knop
"Navigatie" te draaien tot de gewenste
bereidingsduur verschijnt.
4. Bevestig de gekozen waarde met
.
BRUIN KORSTJE GEVEN (UITSLUITEND STANDAARD FUNCTIES).
Na afloop van de bereiding wordt, voor de
functies waarbij dat kan, op het display de
mogelijkheid weergegeven om het gerecht
een oppervlakkig bruin korstje te geven. Deze
functie kan alleen geactiveerd worden als u een
bereidingsduur hebt ingesteld.
Als de bereidingsduur is afgelopen, verschijnt “+
v. verlengen,
v. bruinen op de display.
Druk op de toets
. De oven start een 5
minuten durende cyclus voor bruinen. Deze
functie kan slechts éénmaal geactiveerd
worden.
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN.
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN.
-00:30
BEREIDINGSTIJD
19:01
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN.
00:01
BEREIDINGSTIJD
19:01
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN.
-00:30
BEREIDINGSTIJD
19:20
EINDTIJD
Bereiding geëindigd op 20:00
+ v. verlengen, v. bruinen
Bruinen
-00:05
BEREIDINGSTIJD
20:05
EINDTIJD
Bruinen geëindigd op 20:05
24
Instructies voor het gebruik van de oven
INSTELLEN VAN HET TIJDSTIP EINDE BEREIDING/UITGESTELDE START
U kunt de gewenste eindtijd instellen en het
starten van de oven met maximaal 23 uur
en 59 minuten uitstellen, te beginnen vanaf
het huidige tijdstip. Dit is alleen mogelijk na
het instellen van een bereidingsduur. Deze
instelling is alleen beschikbaar als u de oven
niet wilt voorverwarmen bij de gekozen
functie. Na het instellen van de bereidingsduur
verschijnt de tijd waarop de bereiding eindigt
op het display (bijvoorbeeld 19:20).
Om het einde van de bereiding uit te stellen en
daarmee ook het starten van de oven, gaat u als
volgt te werk:
1. Zet de cursor ter hoogte van het tijdstip
einde bereiding door aan de knop
"Navigatie" te draaien.
2. Druk op toets
om de instelling te
selecteren: de eindtijd gaat knipperen.
3. Verander het tijdstip voor het einde van de
bereiding door aan de knop "Navigatie" te
draaien tot de gewenste waarde bereikt is.
4. Bevestig de gekozen waarde met
.
5. Draai aan de knop “Navigatie tot de
cursor ter hoogte van START staat en druk
vervolgens op
.
6. Het display geeft aan op welk niveau het
gerecht geplaatst moet worden. Voer de
handeling uit en druk op toets
om
de bereiding te starten. De oven begint
met de bereiding na een wachttijd die
berekend wordt op basis van de ingestelde
eindtijd (bijvoorbeeld: als een gerecht een
bereidingsduur van 20 minuten heeft en als
eindtijd 20:10 is ingesteld, dan begint de oven
om 19:50 met de bereiding).
OPMERKING: Tijdens de wachtfase kunt u de oven ook handmatig starten door aan de knop
"Navigatie" te draaien tot de cursor ter hoogte van "Start" staat en op de toets
te drukken.
U kunt de ingestelde waarden (temperatuur, grillniveau, bereidingsduur) op ieder gewenst
moment wijzigen zoals beschreven in de voorgaande paragrafen.
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN.
-00:30
BEREIDINGSTIJD
19:20
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN.
-00:30
BEREIDINGSTIJD
19:20
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN.
-00:30
BEREIDINGSTIJD
20:10
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN.
-00:30
BEREIDINGSTIJD
20:10
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN.
-00:30
BEREIDINGSTIJD
20:10
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN.
-00:29
BEREIDINGSTIJD
20:10
EINDTIJD
25
Instructies voor het gebruik van de oven
KOOKWEKKER
Deze functie kan alleen gebruikt worden als de oven uitstaat en is bijvoorbeeld handig om de kooktijd
van pasta in te stellen. De maximale tijd die ingesteld kan worden is 1 uur en 30 minuten.
1. Druk op
als de oven uitgeschakeld is: op
de display verschijnt “00:00:00".
2. Draai aan de knop "Navigatie" om de
gewenste tijd in te stellen.
3. Druk op toets
om het aftellen te starten.
Als de ingestelde tijd is verstreken, verschijnt
“00:00:00” op de display en klinkt er een
geluidssignaal.
U kunt de tijd verlengen door deze opnieuw
in te stellen, of de kookwekker uitschakelen
door op toets
te drukken (op het display
verschijnt de huidige tijd).
PROFESSIONELE FUNCTIES
Dankzij de professionele functies kunt u kiezen uit 17 recepten. De oven biedt een geschikte functie voor
elk type receptencategorie en doet ook een voorstel voor de ideale temperatuur en het rooster voor
de bereiding van het voedsel. Advies over het gebruik van deze functies vindt u in het receptenboek,
waarin een aantal ideeën voor recepten staan, die u kunt aanpassen aan uw eigen smaak. Hieronder
worden de beschikbare functies aangegeven. De bereidingstijd en temperatuur voor elk recept worden
aangegeven op het display van de oven en/of in het receptenboek.
Functie "Professioneel Bakken"
Traditioneel brood
Moutbrood
Panpizza
Dunne pizza
Hartige taart
Stokbrood
Functie "Professioneel Deeg bereiden"
Soesjes
Croissant/brioches
Cake
Plumcake
Kruimeldeeg
Artisan functies
Stoom Puur
Voedselsoorten
Stoom Overig
Gebraden vlees
Gevogelte
Vis
Gevulde groenten
Hoog vermogen
Gemiddeld vermogen
Laag vermogen
ARTISAN FUNCTIES
ARTISAN STOOM
FUNCTIES
Draai +/- om de timer in te stellen n op om te starten
00 : 00 : 00
(UU) (MM) (SS)
Draai +/- om de timer in te stellen n op om te starten
00 : 30 : 00
(UU) (MM) (SS)
Kookwekker
01 : 09 : 00
26
Instructies voor het gebruik van de oven
ARTISAN STOOMFUNCTIES
Ga naar het hoofdmenu (zie Bereidingsfuncties selecteren) om een Artisan functie te starten.
Om de Artisan functies uit te voeren moet het Artisan accessoire correct in de oven zijn geplaatst.
Als een Artisan bereidingscyclus nodig is maar het accessoire niet is geplaatst, zal het apparaat de
afwezigheid ervan waarnemen en zal melden dat het moet worden aangebracht, voordat u verder gaat:
Hoog/gemiddeld/laag vermogen
Steek de stekker van de accessoire in het stopcontact.
Stoom Puur
Steek de stekker van de accessoire in het stopcontact.
Voedseltypes / Stoom Overig
Steek de stekker van de accessoire in het stopcontact.
De oven biedt drie verschillende bereidingsfuncties met stoom:
Stoom Puur
Hiervoor is het gebruik van het deksel als accessoire nodig. (Zie paragraaf over instructies voor gebruik:
Artisan stoomaccessoire)
Stoom Puur
Artisan stoomfunctie
Voedseltypes
Stoom Overig
Start
Stoom Puur
Automatische
TEMPERATUUR
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Voedseltypes
Dankzij de functie met stoom kunt u kiezen uit vier verschillende voedselcategorieën.
De oven biedt een geschikte functie voor elk type voedselcategorie en stelt ook de ideale temperatuur
voor de bereiding van het voedsel in. Zie de bereidingstabel en het receptenboek voor suggesties om
deze vooraf ingestelde functies te gebruiken.
VLEES
GEVOGELTE
VIS
GEVULDE GROENTEN
Start
Gebraden vlees
200 °C
TEMPERATUUR
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Voedseltypes
Bereidingsfuncties met Artisan Stoom
Stoom Overig
Stoom Puur
Gebraden vlees
Bereidingsfuncties met Artisan Stoom
Vis
Gevogelte
27
Instructies voor het gebruik van de oven
Stoom Overig
De oven biedt de mogelijkheid voor bereidingen met functies met stoom, met vier verschillende
stoomniveaus en een temperatuurbereik van 130 tot 200°C
LAAG STOOMNIVEAU
GEMIDDELD STOOMNIVEAU
HOOG STOOMNIVEAU
Zie de bereidingstabel en het receptenboek voor suggesties om deze functies te gebruiken.
Start
Stoom Overig
200 °C
TEMPERATUUR
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Gemiddeld
STOOM
Artisan functies
Dankzij deze functies kunnen verschillende soorten voedsel worden bereid met het Artisan accessoire,
in combinatie met het traditionele verwarmingselement. Zie het receptenboek voor suggesties om deze
functies te gebruiken
LAAG VERMOGEN
GEMIDDELD VERMOGEN
HOOG VERMOGEN
Middelhoog vermogen
Artisan functie
Laag vermogen
Hoog vermogen
Start
Middelhoog vermogen
Automatische
TEMPERATUUR
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
28
Instructies voor het gebruik van de oven
GAARTHERMOMETER
Met de bijgeleverde gaarthermometer kunt u, tijdens de bereiding,
de exacte temperatuur, tussen 0° en 100°C, binnenin het gerecht
meten, om een optimale bereiding te garanderen. U kunt de gewenste
binnentemperatuur programmeren afhankelijk van het te bereiden
gerecht. De correcte plaatsing van de thermometer is belangrijk om het
gewenste bereidingsresultaat te kunnen bereiken. Steek de thermometer
volledig in het meest malse gedeelte van het stuk vlees, zonder daarbij
botten of vette gedeelten te raken (Afb. A). Voor gevogelte moet de
thermometer dwars, in het midden van de borst, geplaatst worden, waarbij
u er op moet letten dat de punt niet in een holle ruimte terecht komt (Afb.
B). Indien het vlees erg onregelmatig gevormd is moet u de bereiding
controleren voordat u het gerecht uit te oven haalt. Sluit het uiteinde van
de thermometer aan op de contactdoos die op de rechterwand van de
ovenruimte zit.
De thermometer kan met de volgende functies worden gebruikt:
Conventioneel
Turbo hetelucht
Pro Stoom Vlees
Pro Stoom Gevogelte
Pro Stoom Overig
Hete lucht
Turbo Grill
Tweli-grill (indien aanwezig
Slow cooking vlees en Slow cooking vis
Als de thermometer niet wordt gebruikt, gaat de bereiding op de normale
manier verder (afb. 1); anders geeft het display aan dat de thermometer
niet is aangesloten (afb. 2). Na de bevestiging worden op het display alle
geselecteerde bereidingsparameters weergegeven:
linksboven (zone 1) de oventemperatuur;
rechtsboven (zone 3) de gewenste binnentemperatuur van het
voedsel (gaarthermometer, zoals in Afb. 3).
Draai aan de knop “Navigatie tot de cursor ter hoogte van “Start staat en
druk vervolgens op
.
Rechtsonder (zone 4) op het bereidingsscherm wordt de "huidige"
binnentemperatuur van het voedsel weergegeven (afb. 4). Tijdens de eerste
twee minuten kan de gewenste voedseltemperatuur (gaarthermometer,
zoals in afb. 4) worden gewijzigd. Na twee minuten wordt deze indicatie
vervangen door de bereidingstijd (Afb. 5). Wanneer de voor het gerecht
voorziene binnentemperatuur bereikt verschijnt er gedurende 3 seconden
een knipperend bericht op het display (Afb. 6). Vervolgens kunt u de
bereidingsduur verlengen door de knop “Navigatie te draaien naar +. Als
er geen toets wordt ingedrukt gaat de oven nog 6 minuten door met de
bereiding, om uitstekende resultaten te garanderen. Als de bereidingstijd
wordt verlengd wordt dit weergegeven in de rechterbovenhoek (zone 3).
Aan het einde van de bereiding staat op het display de mogelijkheid tot
"bruin korstje geven" vermeld (voor die functies waarbij dat mogelijk is).
OPMERKINGEN:
1. Wanneer er twee minuten zijn verstreken sinds het begin van de
bereiding moet de gaarthermometer voor het wijzigen van de
gewenste binnentemperatuur worden losgekoppeld en vervolgens
weer worden aangesloten.
2. Als de gaarthermometer is geplaatst voordat er een functie
was geselecteerd kunnen er alleen bereidingsfuncties zonder
voorverwarming worden geselecteerd. Voor recepten
waarbij voorverwarmen nodig is plaatst u het voedsel met de
gaarthermometer pas na het voorverwarmen.
(Afb. A)
(Afb. B)
Temperatuur bereikt
150 °C
TEMPERATUUR
30:00
BEREIDINGSTIJD
100 °C
a
Conventioneel
150 °C
TEMPERATUUR
00:10
BEREIDINGSTIJD
79 °C
HUIDIGE TEMP
Conventioneel
150 °C
TEMPERATUUR
100°C
GAARTHERMOMETER
79 °C
HUIDIGE TEMP
Conventioneel
150 °C
TEMPERATUUR
100°C
GAARTHERMOMETER
Gaarthermometer
is aangesloten
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
JA
VOORVERWARMEN.
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
(Afb. 1)
(Afb. 2)
(Fig.3)
(Fig. 4)
(Fig. 5)
(Afb. 6)
29
Instructies voor het gebruik van de oven
INSTELLINGEN
1. Om bepaalde instellingen op het display te wijzigen selecteert u "INSTELLINGEN" in het hoofdmenu
door aan de knop "Functies" te draaien.
2. Bevestig met de toets
: op het display worden de parameters weergegeven die u kunt wijzigen
(taal, volume geluidssignaal, helderheid van het display, tijd, energiebesparing).
3. Wijzig de parameter door aan de knop "Navigatie" te draaien.
4. Druk op de toets
om te bevestigen.
5. Volg de aanwijzingen op de display om de parameter te veranderen.
6. Druk op de toets
; op het display verschijnt een bevestigingsbericht.
OPMERKING: Als de oven uitgeschakeld is en de functie ECOMODUS ("Energiebesparing") geactiveerd
is (AAN), dan gaat de display na enkele minuten uit en wordt de klok weergegeven. Om de informatie
op de display weer te geven en het lampje weer in te schakelen, drukt u eenvoudig op een willekeurige
toets of draait u aan een van de knoppen. Als de functie ECOMODUS geactiveerd is tijdens een
bereidingsfunctie, wordt de ovenverlichting na 1 minuut bereidingstijd uitgeschakeld en weer
ingeschakeld bij iedere interactie van de gebruiker. Als de functie niet geactiveerd is (UIT), dan wordt na
enkele minuten alleen de helderheid van het display verminderd.
TOETSENBLOKKERING
Met deze functie kunt u alle toetsen op het bedieningspaneel blokkeren.
Houd de toetsen
en minimaal 3 seconden tegelijkertijd ingedrukt om de toetsenblokkering in
te schakelen.
Als de blokkering actief is, werken de toetsen niet en verschijnen er een waarschuwingsbericht en het
symbool
op het display.
Deze functie kan ook tijdens het bereidingsproces worden ingeschakeld.
Om deze functie uit te schakelen, moet de bovenste procedure worden herhaald. Als de
toetsenvergrendeling actief is, kunt u de oven alleen uitschakelen door de knop op 0 (nul) te draaien.
Echter in dit geval moet de vorige geselecteerde functie weer opnieuw worden ingesteld.
30
Tabel met functiebeschrijvingen
TRADITIONELE FUNCTIES
CONVENTIONEEL
Voor het bereiden van gerechten op één steunhoogte. Gebruik steunhoogte 3. Gebruik voor
het bereiden van pizza's, hartige taarten en zoete taarten met een vloeibare vulling de eerste of
tweede steunhoogte.
GRILLEN
Voor het grillen van karbonades, spiesen en worstjes; het gratineren van groenten en om brood
te roosteren. Zet het gerecht op de vierde of vijfde steunhoogte. Voor het grillen van vlees wordt
geadviseerd de opvangbak te gebruiken om het braadvet op te vangen.
Plaats de opvangbak op steunhoogte 3/4 en giet er ongeveer een halve liter water in. De oven
hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de deur van de oven dicht
blijven.
TURBOGRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (lamsbouten, rosbief, hele kip). Zet het vlees op de
middelste steunhoogtes. Geadviseerd wordt de opvangbak te gebruiken om het braadvet op
te vangen. Plaats de opvangbak op de eerste of tweede steunhoogte en giet er ongeveer een
halve liter water in. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de
deur van de oven dicht blijven. Met deze functie kunt u het draaispit gebruiken, als u dit hebt.
TWELI-GRILL
Om vlees, vis en gevogelte op één of twee steunhoogtes tegelijk te grillen. Plaats de grill met het
te grillen voedsel op de vijfde, vierde of derde steunhoogte (kies de beste afstand naargelang
het formaat van het voedsel en hoe bruin u het wilt, denk eraan dat het voedsel bruiner zal
worden naarmate het dichter bij de grill wordt geplaatst). Om een grote hoeveelheid voedsel te
grillen, plaatst u de twee roosters op de vijfde en de derde steunhoogte. Wanneer het voedsel
op de bovenste steunhoogte naar wens is gegrild, wisselt u de twee gerechten van plaats en laat
u ze verder grillen. Zo kan het voedsel op beide steunhoogtes tegelijk worden geserveerd, met
dezelfde temperatuur en even goed gebruind. Geadviseerd wordt de opvangbak te gebruiken
om het braadvet op te vangen.
Plaats de opvangbak op de eerste of tweede steunhoogte en giet er ongeveer een halve liter
water in.
De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
HETE LUCHT
Voor het gelijktijdig bereiden van verschillende gerechten op meerdere steunhoogtes
(maximaal drie) die dezelfde bereidingstemperatuur hebben (bijv.: vis, groenten, gebak). Met
deze functie worden er geen geuren van het ene naar het andere gerecht overgebracht.
Gebruik de derde steunhoogte voor bereidingen op één steunhoogte, de eerste en vierde
steunhoogte voor bereidingen op twee platen en de eerste, derde en vijfde steunhoogte voor
bereidingen op drie steunhoogtes.
TURBO HETE LUCHT
Voor bereiden van vlees, gevulde taarten (kaastaarten, strudel of vruchtentaarten) en
gevulde groenten op één steunhoogte. Deze functie maakt gebruik van zachte ventilatie
met tussenpozen, waardoor het voedsel niet te veel uitdroogt. Aanbevolen wordt de derde
steunhoogte te gebruiken. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden vóór de bereiding.
SPECIALE FUNCTIES
zie SPECIALE FUNCTIES
INSTELLINGEN
Voor het instellen van het display (taal, tijd, helderheid, volume van het geluidssignaal,
energiebesparing).
PROFESSIONELE
FUNCTIES –
Gebak bereiden
Specifieke functies voor het gekozen gerecht, met de ideale aanbevolen temperatuur.
De ovenruimte wordt automatisch optimaal voorverwarmd en het bereiden wordt automatisch
beheerd met een specifieke cyclus voor elk recept.
ARTISAN
STOOMFUNCTIES
Zie ARTISAN STOOMFUNCTIES/.
ARTISAN FUNCTIES
Deze functie is ideaal voor het voorbereiden van verschillende soorten voedsel met het
bijgeleverde accessoire. Volg de instructies. Het is mogelijk om het gewenste vermogen
te kiezen uit drie beschikbare niveaus (hoog, medium, laag) en de bereidingstijd. Dit
programma activeert de functie van het accessoire in combinatie met de conventionele
verwarmingselementen.
SNEL VOORVERWARMEN
Om de oven snel voor te verwarmen.
31
Tabel met functiebeschrijvingen
SPECIALE FUNCTIES
Functie Functie Beschrijving functie
ONTDOOIEN
Voor het versnellen van het ontdooien van voedsel. Plaats het voedsel op de middelste
steunhoogte. Laat het voedsel in de verpakking zitten zodat het niet uitdroogt.
WARMHOUDEN
Om zojuist bereide gerechten (bv. vlees, gefrituurde gerechten of ovenschotels) warm
en krokant te houden. Plaats het voedsel op de middelste steunhoogte. Deze functie
kan niet ingeschakeld worden als de temperatuur in de oven hoger dan 65 °C is.
LATEN RIJZEN
Voor het optimaal laten rijzen van zoet of hartig deeg. Zet het deeg op de tweede
steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Om de kwaliteit van
het rijzen te behouden schakelt u de functie niet in als de oven nog heet is na een
bereidingsprogramma.
SLOW COOKING VLEES
SLOW COOKING VIS
Om vlees (op 90 °C) en vis (op 85 °C) behoedzaam te bereiden. Deze functie zorgt
voor een langzame bereiding, waardoor het vlees malser en sappiger blijft. Dankzij
een gematigde temperatuur wordt het voedsel niet bruin en het resultaat lijkt op
een bereiding met stoom. Wanneer de braadstukken eerst in een pan worden
aangebraden om de buitenkant van het vlees dicht te schroeien, worden de sappen
beter vastgehouden. De bereidingstijden variëren van 2 uur voor vis van 300 gram
tot 4-5 uur voor vis van 3 kg Voor vlees variërende bereidingstijden van 4 uur voor
braadstukken van 1 kg tot 6-7 uur voor braadstukken van 3 kg. Om het beste resultaat
te behalen, laat u de ovendeur gesloten tijdens de bereiding. Anders ontsnapt
de warmte; gebruik de gaarthermometer (indien aanwezig) of een standaard
oventhermometer.
DROGEN
Fruit
Groenten
Champignons
Om fruit, groenten en champignons te drogen. Gebruik het bijgeleverde accessoire (of
een smal rooster) om te voorkomen dat kleine schijes vallen en zodat luchtcirculatie
mogelijk is. Gebruik de derde steunhoogte voor bereidingen op één steunhoogte,
de eerste en vierde steunhoogte voor bereidingen op twee steunhoogtes, de eerste,
derde en vijfde steunhoogte voor bereidingen op drie steunhoogtes en de eerste,
derde, vierde en vijfde steunhoogte voor bereidingen op vier steunhoogtes. De oven
hoeft niet voorverwarmd te worden. Laat de ovendeur halfopen.
YOGHURT
Voor het bereiden van zelfgemaakte yoghurt. Gebruik porseleinen bakjes of
bakvormpjes van aluminiumfolie.
Dek ze af met aluminiumfolie, voordat ze in het apparaat worden geplaatst. Plaats
de opvangbak met de schalen op de eerste steunhoogte. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden.
TWELI-BASE
Voor recepten waarvoor er hitte van onderen nodig is. Deze functie wordt aanbevolen
om de onderkant van alle soorten gerechten (hartige taarten, pizza's, brood, cakes,
biscuits, enz.) beter af te werken of te bruinen of om erg vloeibaar voedsel, zoals
sauzen, in te dikken. De functie kan ook worden gebruikt voor de bereiding. Ze wordt
aanbevolen om gerechten te bereiden die bovenaan niet moeten worden gebruind,
zoals rijstschotels, gerechten in papillot, stoofpotten en sauzen. Gebruik hiervoor bij
voorkeur de tweede steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
ECO HETELUCHT
Gevulde braadstukken en stukken vlees op één steunhoogte bereiden. Deze functie
maakt gebruik van discontinue, delicate ventilatorhulp, waardoor overmatig drogen
van voedsel wordt voorkomen. In deze ECO-functie blijft het lampje uit tijdens de
bereiding; het kan tijdelijk weer ingeschakeld worden door op de bevestigingstoets
te drukken. Voor het gebruik van de ECO-cyclus, waardoor het energieverbruik
lager is, mag de ovendeur niet worden geopend zolang het bereidingsrecept niet
klaar is. Aanbevolen wordt de derde steunhoogte te gebruiken. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden.
32
ARTISAN STOOMFUNCTIES
Functie Functie Beschrijving functie
VOEDSELTYPE
Vlees, gevogelte, vis,
gevulde groenten
De gecombineerde functies leveren professionele resultaten op dankzij de
toevoeging van stoom aan de bereidingscycli. Giet het water in het voorziene
accessoire en kies de specifieke functie voor uw gerecht. De hoeveelheid water
en de optimale temperatuur voor elk voedseltype staan in de bereidingstabel.
STOOM OVERIG
Deze functie combineert stoomkoken met traditioneel bereiden, om uw voedsel
op een optimale manier te bereiden. Het is mogelijk om de oventemperatuur
(van 130°C tot 200°C) en het stoomniveau (laag, medium en hoog) manueel te
kiezen.
De hoeveelheid water die in het stoomaccessoire moet worden gedaan varieert
afhankelijk van het geselecteerde stoomniveau: laag 100-150 ml, gemiddeld
150-250 ml en hoog 250-350 ml.
In de bereidingstabel staan een paar tips om uw gerechten te bereiden, inclusief
brood.
STOOM PUUR
Met het bijgeleverde stoomaccessoire met het speciale deksel (zie het
desbetreffende deel) kunnen vis, groenten, crèmes en andere gerechten met
stoom worden bereid. Bij deze functie moet er steeds 1 liter water worden
toegevoegd.
ARTISAN
Deze functie is ideaal voor het voorbereiden van verschillende soorten voedsel
met het bijgeleverde accessoire. Volg de instructies. Het is mogelijk om het
gewenste vermogen te kiezen uit drie beschikbare niveaus (hoog, medium,
laag) en de bereidingstijd. Dit programma activeert de functie van het
accessoire in combinatie met de conventionele verwarmingselementen.
Tabel met functiebeschrijvingen
33
Recept Functie Voorverwarmen Steunhoogte
(van onder)
Water
(ml)
Tempera-
tuur
(°C)
Tijd
(minuten
Accessoires
Koekjes van kruimeldeeg
"Laag" stoom
overig
- 2 100 170 - 180 15-25 taartvorm op rooster / bakplaat
Vruchtenpastei
"Laag" stoom
overig
- 2 100 170 - 180 40-50 taartvorm op rooster / bakplaat
Luchtig gebak
"Gemiddeld"
stoom overig
- 2 200 170 - 180 45-70 Taartvorm op rooster
Cake
"Gemiddeld"
stoom overig
- 2 100 170 - 180 30-40 Taartvorm op rooster
Focaccia
"Gemiddeld"
stoom overig
- 3 200 200 30-40 bakplaat
Brood (Broodjes / volledig
brood)
"Gemiddeld"
stoom overig
- 2 100 170-180 35-85 bakplaat
Stokbrood
"Gemiddeld"
stoom overig
- 2 200 200 35-40 bakplaat
Geb. aardappelen
"Hoog" stoom
overig
- 2 250 200 50-70 bakplaat
Kalfsvlees / rundvlees /
varkensvlees 1 kg
Artisan
stoomfuncties
"Vlees"
- 2 100 200 60-70 taartvorm of Pyrex op rooster / bakplaat
Kalfsvlees / rundvlees /
varkensvlees in stukken
Artisan
stoomfuncties
"Vlees"
- 2 200-500 160-180 60-80 taartvorm of Pyrex op rooster / bakplaat
Rosbief rosé 1 kg
Artisan
stoomfuncties
"Vlees"
- 2 200 200 40-50 taartvorm of Pyrex op rooster / bakplaat
Rosbief rosé 2 kg
Artisan
stoomfuncties
"Vlees"
- 2 200 200 55-65 taartvorm of Pyrex op rooster / bakplaat
Lamsbout
Artisan
stoomfuncties
"Vlees"
- 2 250 180 - 200 65-75 taartvorm of Pyrex op rooster / bakplaat
Gestoofde
varkensschenkel
Artisan
stoomfuncties
"Vlees"
- 2 400 160 - 180 85-100 taartvorm of Pyrex op rooster / bakplaat
Kip / parelhoen / eend
1 - 1,5 kg
Artisan
stoomfuncties
"Gevogelte"
- 2 100 200 50-70 Vuurvaste schaal op rooster
Kip / parelhoen / eend in
stukken
Artisan
stoomfuncties
"Gevogelte"
- 3 100 200 55-65 Vuurvaste schaal op rooster
Kip / kalkoen / gans, 3 kg
Artisan
stoomfuncties
"Gevogelte"
- 2 400 180-200 120-140 taartvorm op rooster / bakplaat
Gevulde groenten
(tomaten, courgettes,
aubergines)
Artisan
stoomfuncties
"Gevulde
groenten"
- 2-3 200 180-200 25-40 taartvorm op rooster / bakplaat
Vis (filet)
Artisan
stoomfuncties
"Vis"
- 2 200 180 - 200 15-30 taartvorm op rooster / bakplaat
Vis (heel 1 kg)
Artisan
stoomfuncties
"Vis"
- 2 300 180 - 200 40-50 taartvorm op rooster / bakplaat
Gestoomde groenten
(aardappelen, spruitjes,
bloemkool.enz.)
Stoom Puur 1 1000 Auto 30-60 Stoomaccessoire + Klein rooster + Deksel
Vis (filets 150 g) Stoom Puur 1 1000 Auto 20-30 Stoomaccessoire + klein rooster + deksel
Vis (heel 1 kg) Stoom Puur 1 1000 Auto 40-50 Stoomaccessoire + klein rooster + deksel
Kipfilet Stoom Puur 1 1000 Auto 35-60 Stoomaccessoire + klein rooster + deksel
Eieren Stoom Puur 1 1000 Auto 30-40 Stoomaccessoire + klein rooster + deksel
Kastanjes
"Hoog
vermogen"
Artisan functies
- 2 200 170 - 180 45-70 Taartvorm op rooster
De bereidingstijden zijn bij benadering en verwijzen naar bereiden zonder de oven voor te verwarmen.
Bereidingstabel Artisan Stoomfunctie
34
Bereidingstabel
Recept Functie
Voorverwar-
men
Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd
(minuten
Accessoires
Luchtig gebak
JA 2/3 160 - 180 30 - 90 Taartvorm op rooster
- 1- 4 160 - 180 30 - 90
Steunhoogte 4: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
Gevulde taarten
(cheesecake, strudel,
vruchtentaart)
- 3 160 - 200 35 - 90
Bakplaat of
rooster + taartvorm
- 1 - 4 160 - 200 40 - 90
Steunhoogte 4: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
Koekjes / taartjes
JA 3 170 - 180 20 - 45 Bakplaat
- 1- 4 150 - 170 20 - 45
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
- 1-3-5 150 - 170 20 - 45
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
/ bakplaat
Steunhoogte 3: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
Soesjes
- 3 180 - 200 30 - 40 Bakplaat
- 1 - 4 180 - 190 35 - 45
Steunhoogte 4: bakplaat op rooster /
bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
- 1-3-5 180 - 190 35 - 45
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
/ bakplaat
Steunhoogte 3: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
Meringues
- 3 90 110 - 150 Bakplaat
- 1- 4 90 140 - 160
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: bakplaat
- 1-3-5 90 140 - 160
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
/ bakplaat
Steunhoogte 3: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
Brood/pizza/focaccia
JA 1/2 190 - 250 15 - 50 Bakplaat
- 1- 4 190 - 250 20 - 50
Steunhoogte 4: bakplaat op rooster /
bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
- 1-3-5 190 - 250 25 - 50
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
/ bakplaat
Steunhoogte 3: bakplaat op rooster /
bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
35
Recept Functie
Voorverwar-
men
Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd
(minuten
Accessoires
Diepvriespizza's
- 3 250 10 - 20
Steunhoogte 3: bakplaat of
rooster
- 1- 4 230 - 250 10 - 25
Steunhoogte 4: bakplaat op rooster /
bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
Hartige taarten
(groentetaart, quiche)
- 3 180 - 190 40 - 55 Taartvorm op rooster
- 1 -4 180 - 190 45 - 60
Steunhoogte 4: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
- 1 -3 - 5 180 - 190 45 - 60
Steunhoogte 5: taartvorm op rooster
Steunhoogte 3: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: bak-
plaat + taartvorm
Pasteitjes /
bladerdeeghapjes
- 3 190 - 200 20 - 30 Bakplaat
- 1 4 180 - 190 20 - 40
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: bakplaat
- 1 - 3 - 5 180 - 190 20 - 40
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 3: bakplaat op rooster /
bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
Lasagne / pasta uit de oven /
cannelloni / ovenschotels
- 3 190 - 200 45 - 65 Bakplaat of ovenschaal op rooster
Lamsvlees / kalfsvlees /
rundvlees / varkensvlees
1 kg
- 3 190 - 200 80 - 110 Bakplaat of ovenschaal op rooster
Kip / Konijn / Eend 1 kg
- 3 200 - 230 50 -100 Bakplaat of ovenschaal op rooster
Kalkoen / gans 3 kg
- 2 190 - 200 80 - 130 Bakplaat of ovenschaal op rooster
Vis uit de oven / in folie
(filet, heel)
- 3 180 - 200 40 - 60 Bakplaat of ovenschaal op rooster
Gevulde groenten
(tomaten, courgettes,
aubergines)
- 2 180 - 200 50 - 60 Ovenschaal op rooster
Toast
- 5 hoog) 3 - 6 Rooster
Visfilet/moten vis
- 4 Gemiddeld 20 - 30
Steunhoogte 4: rooster (draai het
voedsel halverwege de bereidingstijd
om)
Steunhoogte 3: opvangbak met water
Worstjes/spiesen/
spareribs/hamburgers
- 5
Gemiddeld-
Hoog
15 - 30
Steunhoogte 5: rooster (draai het
voedsel halverwege de bereidingstijd
om)
Steunhoogte 4: opvangbak met water
Gebraden kip 1 1,3 kg
- 2 Gemiddeld 55 - 70
Steunhoogte 2: rooster (draai het
voedsel indien nodig om na twee
derde van de bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak met water
Bereidingstabel
36
Recept Functie
Voorverwar-
men
Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd
(minuten
Accessoires
Gebraden kip 1 - 1,3 kg - 2 Hoog 60 - 80
Steunhoogte 2: Draaispit (indien
bijgeleverd)
Steunhoogte 1: opvangbak met water
Rosbief rosé 1 kg
- 3 Gemiddeld 35 - 50
Ovenschaal op rooster (draai het
voedsel indien nodig na tweederde
van de bereidingstijd om)
Lamsbout / schenkel
- 3 Gemiddeld 60 - 90
Opvangbak of ovenschaal op rooster
(draai het voedsel indien nodig na
twee derde van de bereidingstijd om)
Geb. aardappelen
- 3 Gemiddeld 35 - 55
Opvangbak (draai het voedsel na
tweederde van de bereidingstijd om)
Gegratin. groenten
- 3 Hoog 10 - 25 Bakplaat of ovenschaal op rooster
Lasagne & Vlees
- 1 - 4 200 50 - 100*
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: Bakplaat of ovenschaal
op rooster
Vlees en aardappelen
- 1 - 4 200 45 - 100*
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: Bakplaat of ovenschaal
op rooster
Vis en groente
- 1 - 4 180 30 - 50*
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: Bakplaat of ovenschaal
op rooster
Volledige maaltijd:
Taart (steunhoogte 5) /
lasagne (steunhoogte 3) /
vlees (steunhoogte 1)
- 1 - 3 - 5 190 40 - 120*
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: Bakplaat of ovenschaal
op rooster
Worstjes/spiesen/
spareribs/hamburgers
- 3-5
Gemiddeld-
Hoog
30 - 45
Steunhoogte 5: rooster
(verwissel de niveaus wanneer het
naar wens is gebruind)
Steunhoogte 3: rooster
(verwissel de niveaus wanneer
het naar wens is gebruind)
Steunhoogte 1: opvangbak met water
Gevulde braadstukken
- 3 200 80 - 120* Bakplaat of ovenschaal op rooster
Gesneden vlees (konijn,
kip, lam)
- 3 200 50 - 100* Bakplaat of ovenschaal op rooster
* De bereidingsduur is zuiver indicatief en heeft betrekking op de gehele bereidingscyclus. Verwijder
voedsel op verschillende
momenten, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur.
Bereidingstabel
37
Recept Functie
Voorverwar-
men
Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd
(minuten
Accessoires en opmerkingen*
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Koekjes van
kruimeldeeg
JA 3 170 15 - 30 Bakplaat
- 1 - 4 150 30 - 45
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Kleine taartjes
JA 3 170 25 - 35 Bakplaat
- 1 - 4 160 30 - 40
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
- 1 - 3 - 5 160 35 - 45
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
/ bakplaat
Steunhoogte 3: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
EC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Cake zonder vet
JA 2 170 30 - 40 Taartvorm op rooster
1 - 4 175 75 - 95
Steunhoogte 4: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
IEC 60350:2009-03 § 8.5.2
2 appeltaarten
- 2/3 185 70 - 90 Taartvorm op rooster
- 1 - 4 175 75 - 95
Steunhoogte 4: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Toast**
- 5 Hoog 3 - 6 Rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgers**
- 5 Hoog 18 - 30
Steunhoogte 5: rooster
(draai het voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 4: opvangbak met water
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Appeltaart,
vruchtenvlaai,
apfelstrudel
- 3 180 35 - 45 Bakplaat
- 1 - 4 160 55 - 65
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
DIN 3360-12:07 § 6.6
Gebr. varkensvlees
- 2 190 150 - 170 Steunhoogte 2: bakplaat
DIN 3360-12:07 annex C
Platte taart (Flat cake)
JA 3 170 40 - 50 Bakplaat
- 1 - 4 160 45 - 55
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
Tabel Geteste Recepten
(in overeenstemming met IEC 60350-1:2011-12 en DIN 3360-12:07:07)
38
Tabel Geteste Recepten
In de bereidingstabel worden de ideale functies en temperaturen gegeven voor de beste resultaten voor
elk type recept. Als u een gerecht wilt bereiden met de functie "Turbo hete lucht" op één steunhoogte
wordt geadviseerd de derde steunhoogte te gebruiken en dezelfde temperatuur als voor “HETELUCHT
op meerdere steunhoogtes.
De indicaties in de tabel zijn bedoeld zonder gebruik van de schuifrails. Voer testen zonder de
schuifrails uit.
* Indien niet bijgeleverd, kunnen accessoires aangeschaft worden bij de Klantenservice.
**Laat bij grillen 3-4 cm van de voorste rand van het rooster vrij om dit na afloop van de bereiding
makkelijker eruit te kunnen halen
Energiezuinigheidsklasse (in overeenstemming met EN 60350-1:2013-07)
Gebruik de betreffende tabel om testen uit te voeren
Energieverbruik en voorverwarmtijd
Selecteer de functie en voer de test alleen uit met de optie "Voorverwarmen" geactiveerd.
(“Voorverwarmen ja”)
Aanbevolen gebruik en tips
Lezen van de bereidingstabel:
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een bepaald gerecht, dat op
één of meerdere steunhoogtes tegelijk kan worden bereid. De bereidingstijden gelden vanaf het
moment dat het gerecht in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmtijd (indien nodig). De
bereidingstemperaturen zijn bij benadering en zijn afhankelijk van de hoeveelheid voedsel en het type
accessoire dat wordt gebruikt. Gebruik eerst de laagste aanbevolen waarden. Als de bereiding niet
naar wens is, kunt u hogere waarden gebruiken. Geadviseerd wordt om de bijgeleverde accessoires te
gebruiken en indien mogelijk taartvormen en ovenschalen van donker metaal. U kunt ook vuurvaste of
aardewerk pannen en accessoires gebruiken; de bereidingstijden zijn dan iets langer. Volg voor de beste
resultaten zorgvuldig de aanwijzingen in de bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde schalen
en de verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Met de functie "HETE LUCHT" kunt u tegelijkertijd verschillende gerechten bereiden (bijvoorbeeld: vis
en groenten) op verschillende steunhoogtes. Haal de gerechten die klaar zijn uit de oven en laat de
gerechten die meer tijd nodig hebben in de oven staan.
Dessert
Bak fijn gebak met de statische functie op één steunhoogte. Gebruik taartvormen van donker metaal
en zet deze altijd op het bijgeleverde rooster. Voor bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert u
de functie met ventilatie en zet u de taartvormen in zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed
kan circuleren.
Om te controleren of de taart gaar is steekt u een houten prikker in het dikste gedeelte van de taart.
Als de prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de randen in, omdat de taart dan
mogelijk niet goed rijst aan de zijkanten.
Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer een lagere temperatuur,
verminder bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag voorzichtiger.
Bij taarten met een vochtige vulling (kaastaarten of vruchtentaarten) moet de functie
“CONVECTIEBAKKEN” worden gebruikt. Als de bodem van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan
op een lager niveau en bestrooi de bodem met paneermeel of verkruimelde koekjes voordat u de
vulling erin schenkt.
39
Gebraden vlees
U kunt elke soort ovenschaal of vuurvaste schaal gebruiken die geschikt is voor de afmetingen
van het vlees. Schenk bij gebraden vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het vlees
tijdens de bereiding vochtig wordt gehouden en meer smaak krijgt.
Wees voorzichtig, bij deze procedure komt er zeer hete stoom vrij. Laat het gebraden vlees na afloop
van de bereiding 10-15 min. in de oven rusten, of dek het af met aluminiumfolie.
Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig
gaar wordt. Zeer dikke stukken vlees hebben een langere bereidingsduur. Zet het rooster op een
lagere steunhoogte om te voorkomen dat de korst verbrandt. Het vlees tijdens het bereiden twee
derde draaien, let op dat er geen stoom vrijkomt bij het openen van de ovendeur.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct onder het rooster te plaatsen
waarop u het voedsel heeft gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met water
tijdens het grillen.
Tips voor gerechten die worden bereid met de traditionele functies
Recept Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur (°C) Aanbevolen
eindtemperatuur voor
gaarthermometer (°C)
Rosbief, rood 2/3 200 - 220 48
Rosbief, medium 2/3 170 -190 60
Rosbief doorbakken 2/3 170 -190 68
Gebraden kalkoen 1/2 150 - 170 75
Gebraden kip 2/3 200 - 210 83
Gebr. varkensvlees 2/3 170 -190 75
Gebraden kalfsvlees 2/3 160 - 180 68
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen van grote stukken vlees en gevogelte. Monteer het
draagstuk op de tweede steunhoogte. Steek het vlees aan het spit. Zet kip vast met keukentouw, zet
de twee uiteinden van het vlees vast met daarvoor bestemde vorken en controleer of het vlees goed
vastzit aan het spit. Steek het spit in de opening aan de voorwand van de oven en leg het op de steun.
Om vorming van dampen te voorkomen en bakvet op te vangen, adviseren wij om een opvangbak met
minimaal een halve liter water op de eerste steunhoogte te plaatsen. Het spit is voorzien van een plastic
handvat dat verwijderd moet worden voordat de bereiding begint. Het handvat dient om het vlees na
afloop van de bereiding uit de oven de halen zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na tweederde van de bereidingsduur de
mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie (alleen aanwezig bij bepaalde modellen)
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek voordat u het in de oven legt. Met deze functie wordt de
rijstijd verkort met ongeveer een derde, vergeleken met rijzen op kamertemperatuur (20-25 °C). De
rijstijd bij een hoeveelheid pizzadeeg van 1 kg is ongeveer één uur.
Artisan stoomfuncties
Het is raadzaam om de bereiding van gepaneerd voedsel (bijv. visfilets) te beginnen met een koude
oven.
Aanbevolen gebruik en tips
Gedrukt in Italië
05/16
NL
400010886137
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

KitchenAid KOASS 60602 Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor