KitchenAid KOASP 60600 Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Gebruiksaanwijzing
3
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES 4
Installatie 8
Milieutips 9
Eco Design Verklaring 9
Opsporen van storingen 10
Consumentenservice 10
Reinigen 10
Onderhoud 12
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven 13
Tabel met functiebeschrijvingen 32
Bereidingstabel Artisan Stoomfunctie 35
Bereidingstabel 36
Tabel Geteste Recepten 40
Aanbevolen gebruik en tips 41
4
Deze instructies vindt u tevens op de volgende website: www.kitchenaid.eu
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
VEILIGHEID IS ONZE PRIORITEIT
Deze handleiding en het apparaat zelf zijn voorzien van belangrijke
veiligheidsaanwijzingen, die te allen tijde moeten worden gelezen en opgevolgd.
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico's voor de gebruiker
en voor anderen worden aangegeven. Alle veiligheidswaarschuwingen
worden voorafgegaan door het gevarensymbool en door de hier getoonde
tekst:
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel zal
leiden.
Duidt op een gevaarlijke situatie die, indien deze niet
wordt vermeden, tot ernstig letsel kan leiden.
Alle veiligheidswaarschuwingen geven specifieke details
van het mogelijke risico dat aanwezig is en geven aan
hoe het risico op letsel, schade en elektrische schokken
voortvloeiend uit het onjuiste gebruik van het apparaat
beperkt kan worden. Houd u strikt aan de volgende
instructies:
Gebruik beschermende handschoenen voor het
uitpakken en installeren.
Het apparaat moet worden losgekoppeld van het
elektriciteitsnet voordat u installatiewerkzaamheden
uitvoert.
Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd
door een gespecialiseerd monteur, volgens de instructies
van de fabrikant en in overeenstemming met de
plaatselijke veiligheidsvoorschriften. Repareer of vervang
geen enkel onderdeel van het apparaat, behalve als dit
expliciet aangegeven wordt in de gebruikershandleiding.
Het vervangen van het netsnoer moet door een erkend
elektricien gebeuren. Neem contact op met een erkende
Consumentenservice.
GEVAAR
WAARSCHUWING
5
De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht.
Het netsnoer van het apparaat moet lang genoeg
zijn om het apparaat vanuit de inbouwpositie in het
meubel te kunnen aansluiten op het stopcontact van de
netvoeding.
Om de installatie conform de geldende
veiligheidsnormen te laten zijn is er een meerpolige
schakelaar nodig met een minimum afstand tussen de
contacten van 3 mm.
Gebruik geen meervoudige contactdozen als de oven is
voorzien van een stekker.
Gebruik geen verlengkabels.
Trek niet aan het netsnoer.
Als de installatie voltooid is, mogen de elektrische
onderdelen niet meer toegankelijk zijn voor de gebruiker.
Als het oppervlak van de inductiekookplaat is gebarsten,
mag de kookplaat niet worden gebruikt en moet
het apparaat worden uitgeschakeld om elektrische
schokken te voorkomen (alleen voor modellen met
inductiefunctie).
Raak het apparaat niet aan met vochtige lichaamsdelen
en gebruik het niet op blote voeten.
Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk
gebruik en alleen voor het bereiden van voedsel. Elk
ander gebruik is verboden (bijv. het verwarmen van
kamers).
De fabrikant wijst elke aansprakelijkheid af voor
oneigenlijk gebruik van het apparaat of verkeerde
instellingen van de bedieningselementen.
Het apparaat en de toegankelijke onderdelen worden
heet tijdens het gebruik.
Voorkom aanraking van hete onderdelen.
Hele jonge (0-3 jaar) en jonge kinderen (3-8 jaar) moeten
uit de buurt of voortdurend in de gaten gehouden
worden.
6
Kinderen van 8 jaar en ouder en personen met beperkte
lichamelijke, zintuiglijke en verstandelijke vermogens of
gebrek aan ervaring of kennis, mogen dit apparaat alleen
gebruiken als ze aanwijzingen hebben gekregen over
het veilige gebruik ervan en als zij de gevaren die het
met zich mee brengt begrijpen. Kinderen mogen niet
spelen met het apparaat. De reiniging en het onderhoud
mogen niet door kinderen worden uitgevoerd zonder
toezicht.
Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van
het apparaat tijdens en na het gebruik niet aan, omdat
dit letsel kan veroorzaken. Vermijd contact met doeken
of andere brandbaar materiaal tot alle onderdelen van
het apparaat helemaal zijn afgekoeld.
Open de deur van het apparaat na afloop van de
bereiding voorzichtig, en laat de warme lucht of de damp
geleidelijk ontsnappen voordat u het gerecht uit de oven
haalt. Als de deur van het apparaat gesloten is, komt de
warme lucht naar buiten door de opening boven het
bedieningspaneel. Blokkeer de ventilatieopeningen
nooit.
Gebruik ovenhandschoenen om schalen en
accessoires uit de oven te halen, en let erop dat u de
verwarmingselementen niet aanraakt.
Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de
buurt ervan: er kan brand ontstaan als het apparaat per
ongeluk wordt ingeschakeld.
Verwarm of bereid geen voedsel in gesloten potten of
blikken in het apparaat.
De druk in het blik of de pot kan door de warmte hoog
oplopen, waardoor het explodeert en het apparaat
beschadigt.
Gebruik geen schalen of houders van synthetisch
materiaal.
Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam.
7
Houd de bereiding van gerechten met veel vet of olie in
de gaten.
Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het
droogproces van gerechten.
Als er bij de bereiding alcoholische dranken (bijv. rum,
cognac, wijn) worden gebruikt, bedenk dan dat alcohol
op hoge temperatuur verdampt. De alcoholdamp kan
vlam vatten wanneer deze in contact komt met het
elektrische verwarmingselement.
Gebruik geen stoomreinigers.
Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus.
Houd de kinderen uit de buurt van de oven tijdens
de pyrolysecyclus. Zorg dat gemorste etenswaar
voorafgaand aan de reinigingscyclus uit de oven
verwijderd wordt (uitsluitend voor ovens met
pyrolysefunctie).
Houd dieren tijdens de pyrolysecyclus uit de buurt van
de oven (uitsluitend voor ovens met Pyrolysis functie).
Gebruik uitsluitend de thermometer die voor deze oven
wordt aanbevolen.
Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of scherpe
metalen schrapers voor het reinigen van de ruit van de
ovenklep aangezien het glas daardoor bekrast kan raken,
waardoor het kan breken.
Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat de
lamp wordt vervangen om de kans op een elektrische
schok te voorkomen.
Gebruik geen aluminium folie om voedsel in de pan af te
dekken (alleen voor ovens met meegeleverde pan).
AFVALVERWERKING VAN HUISHOUDELIJKE APPARATEN
Dit apparaat is vervaardigd van recyclebaar of herbruikbaar materiaal. Dank het
apparaat af conform de plaatselijke voorschriften voor afvalverwerking. Snijd voordat
u het apparaat afdankt de elektriciteitskabels door, zodat het apparaat onbruikbaar
wordt.
Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van
huishoudelijke apparaten kunt u contact opnemen met uw plaatselijke instantie, de
vuilnisophaaldienst of de winkel waar u dit product hebt gekocht.
8
Controleer na het uitpakken van de oven of het apparaat tijdens
het transport geen beschadigingen heeft opgelopen en of de
ovendeur goed sluit.
Neem in geval van twijfel contact op met uw leverancier of de
dichtstbijzijnde consumentenservice. Om eventuele schade
te voorkomen, wordt geadviseerd om de oven pas voor de
installatie van de piepschuim bodem te halen.
De oven op het inbouwen voorbereiden
De keukenkastjes naast de oven moeten tegen hitte bestand
zijn (min. 90 °C).
Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit voordat u de
oven plaatst en verwijder nauwgezet alle spaanders en
zaagresten.
Het onderste gedeelte van de oven mag niet meer
toegankelijk zijn na de installatie.
Voor een correcte functionering van het apparaat mag de
minimale opening tussen het werkblad en de bovenkant
van de oven niet geblokkeerd worden.
Elektrische aansluiting
Controleer of de elektrische spanning die aangegeven staat op
het typeplaatje van het product overeenkomt met de netvoeding
van uw woning. Het typeplaatje bevindt zich op de voorrand van
de oven, en is zichtbaar wanneer de ovendeur openstaat.
Eventuele vervangingen van de voedingskabel (type H05
RR-F 3 x 1,5 mm2) mogen uitsluitend worden uitgevoerd
door erkende technici. Neem contact op met een erkende
Consumentenservice.
De oven is geprogrammeerd om te werken met een
vermogensopname boven de 2,5 kW (aangegeven in de
instellingen door "HOOG", zoals weergegeven in de onderstaande
afbeelding), die compatibel is met een voeding van boven de 3
kW. Indien het huishouden een lagere netvoeding heeft moet
de instelling worden verminderd ("LAAG" in de instellingen).
In de onderstaande tabel staan de aanbevolen details over de
instellingen van het elektrisch vermogen van de verschillende
landen.
LAND INSTELLING
ELEKTRISCH
VERMOGEN
DUITSLAND HOOG
SPANJE LAAG
FINLAND HOOG
FRANKRIJK HOOG
ITALIË LAAG
NEDERLAND HOOG
NOORWEGEN HOOG
ZWEDEN HOOG
VK. LAAG
BELGIË HOOG
1. Om de instelling van de vermogensopname te verlagen
dient u de knop "Functies" in te stellen op "INSTELLINGEN"
en te selecteren.
2. Bevestig met de toets
3. Selecteer "vermogen" in het menu
4. Bevestig met de toets
5. Selecteer “LAAG”
6. Druk op de toets
; op het display verschijnt een
bevestigingsbericht.
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voor het gebruik:
Verwijder de kartonnen beschermingen, transparante folie
en stickers van de oven en de accessoires.
Haal de accessoires uit de oven en verwarm hem
ongeveer een uur lang op 200 °C om de geur en de rook
van de beschermende vetlaag en het isolatiemateriaal te
verwijderen.
Tijdens het gebruik:
Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat deze de
deur kunnen beschadigen.
Steun niet op de deur en hang geen voorwerpen aan de
handgreep.
Bedek de binnenkant van de oven niet met aluminiumfolie.
Giet geen water in de warme oven; de lak kan beschadigd
raken.
Schuif niet met pannen of schalen over de bodem van de
oven, omdat dit krassen op de lak kan geven.
Verzeker u ervan dat de elektrische kabels van andere
apparaten niet in contact komen met hete onderdelen van
de oven en niet vast komen te zitten tussen de ovendeur.
Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
Instellingen
Reinigen
Traditioneel
Instellingen van het apparaat en het display
Vermogen
Taal
Tijd
Instellingen van het apparaat en het display
Hoog
Laag
Boven 2,5 kW
Installatie
9
Verwerking van verpakkingsmaterialen
De verpakkingsmaterialen zijn 100% recyclebaar
en zijn gemerkt met het recyclingsymbool
.
De diverse onderdelen van de verpakking
mogen daarom niet bij het gewone huisvuil
worden weggegooid, maar moeten worden
afgevoerd volgens de plaatselijke voorschriften
voor afvalverwerking.
Het apparaat afdanken
Dit apparaat is voorzien van het merkteken
volgens de Europese Richtlijn 2012/19/EU
inzake Afgedankte elektrische en elektronische
apparaten (AEEA).
Door ervoor te zorgen dat dit apparaat op de
juiste manier als afval verwerkt wordt helpt de
gebruiker om mogelijk negatieve gevolgen voor
het milieu en de gezondheid te voorkomen.
Het symbool
op het product of op de
begeleidende documentatie geeft aan dat dit
apparaat niet als huishoudelijk afval behandeld
mag worden, maar dat het ingeleverd moet
worden bij een speciaal inzamelingscentrum
voor de recycling van elektrische en
elektronische apparatuur.
Energiebesparing
Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal
wordt vermeld in de bereidingstabel of in het
recept.
Gebruik donkere, zwart gelakte of geëmailleerde
bakvormen, omdat deze de warme beter
opnemen.
Milieutips
Eco Design Verklaring
Dit apparaat voldoet aan de eisen voor ecologisch ontwerp van de Europese Richtlijn nr. 65/2014 en
nr. 66/2014 in overeenstemming met de Europese norm EN 60350-1.
Installatie
Na het gebruik:
Laat het Artisan accessoire afkoelen voor u
het uit de oven neemt als reiniging nodig
is. Wanneer het Artisan accessoire uit de
oven wordt genomen, moet u ervoor zorgen
dat de beschermkap wordt gebruikt om te
voorkomen dat er vuil in het stopcontact
komt.
10
Consumentenservice
Voordat u contact opneemt met de
Consumentenservice:
Controleer of u het probleem zelf kunt
oplossen aan de hand van de punten die
beschreven zijn in “Opsporen van storingen.
Het apparaat aan- en uitzetten om te
controleren of het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles
de storing nog steeds aanwezig is
contact opnemen met de dichtstbijzijnde
consumentenservice.
Vermeld altijd:
een korte beschrijving van de storing;
het type en het exacte model van de oven;
het servicenummer (dit is het nummer na het
woord Service op het typeplaatje), rechts aan
de binnenkant van de ovenruimte (zichtbaar
met de deur open). Het servicenummer staat
ook in het garantieboekje;
uw volledige adres;
uw telefoonnummer.
Wend u wanneer reparatie noodzakelijk is tot een
erkende Consumentenservice (alleen dan heeft
u zekerheid dat originele vervangingsonderdelen
worden gebruikt en dat de reparatie correct wordt
uitgevoerd).
Reinigen
Gebruik geen stoomreinigers.
Maak de oven alleen schoon als hij
afgekoeld is.
Haal de stekker van het apparaat uit het
stopcontact.
Buitenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of
schurende reinigingsmiddelen. Als een
dergelijk product in contact komt met het
apparaat verwijder het dan onmiddellijk met
een vochtig doekje.
Reinig de oppervlakken met een vochtig
doekje. Als de buitenkant zeer vuil is voeg dan
een paar druppels afwasmiddel toe aan het
water. Droog af met een droge doek
Binnenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen schuursponsjes,
sponsjes van staalwol of metalen schrapers.
Hierdoor kunnen de gelakte oppervlakken en
het glas van de deur op den duur beschadigd
raken.
Laat de oven na elk gebruik afkoelen en reinig
het apparaat bij voorkeur als het nog lauw is
om aangekoekte etensresten (bijv. voedsel
met een hoog suikergehalte).
Gebruik ovenreinigingsmiddelen en houd u
aan de aanwijzingen van de fabrikant.
Maak het glas van de deur schoon met een
geschikt vloeibaar reinigingsmiddel. Om de
deur gemakkelijker te kunnen reinigen kunt u
deze verwijderen (zie ONDERHOUD).
De Artisan stekker niet reinigen vlak voordat u
een bereidingscyclus met de Artisan uitvoert.
Neem de volgende aanbevelingen in
acht wanneer u rond de roestvrijstalen
bescherming van de ventilator en de
Artisan stekkerplaat (Twelix-schijf) reinigt:
Gebruik een zachte doek (bij voorkeur met
microvezels), bevochtigd met water, of
een glasreinigingsmiddel.
gebruik geen keukenrol, omdat er
papierresten en strepen op het glas
kunnen achterblijven.
Opsporen van storingen
De oven werkt niet:
Controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft en of de oven is aangesloten.
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem verholpen is.
De elektronische programmeerfunctie werkt niet:
Als op het display een “F” met een nummer verschijnt, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde
Whirlpool Consumentenservice.
Specificeer in dat geval het nummer dat volgt op de letter " F".
11
Reinigen
OPMERKING: tijdens langduriger bereidingen van
gerechten die veel water bevatten (pizza, groenten,
enz.) kan zich condens vormen op de binnenkant
van de deur en rond de afdichting. Wanneer de
oven koud is, het interne gedeelte van de deur
schoonmaken met een doek of een spons.
Accessoires:
Laat de accessoires na gebruik weken in water met
afwasmiddel. Pak ze vast met handschoenen als ze
nog heet zijn.
Voedselresten kunnen gemakkelijk met een
afwasborstel of met een sponsje worden
verwijderd.
Zie "Reiniging" voor Artisan reinigingsaccessoires.
Reinigingscyclus van de oven met de
pyrolysefunctie (indien aanwezig):
WAARSCHUWING
Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus.
Houd de kinderen uit de buurt van de oven
tijdens de pyrolysecyclus.
Houd dieren uit de buurt tijdens en na de
pyrolysecyclus.
Plaats de beschermkap van de ovenstekker
vooraleer u een pyrocyclus uitvoert.
Deze functie brandt spatten die in de oven ontstaan
zijn tijdens de bereiding, af op een temperatuur van
ongeveer 500°C. Bij deze hoge temperatuur veranderen
de voedselresten in as, dat gemakkelijk kan worden
afgenomen met een vochtige doek als de oven
afgekoeld is.
Gebruik de pyrolysefunctie niet na elke bereiding in de
oven, maar alleen als de oven zeer vuil is of als er vieze
geuren of rook zijn tijdens het voorverwarmen of het
bereiden.
Indien de oven onder een kookplaat is geïnstalleerd
dient u ervoor te zorgen dat alle branders of
elektrische kookplaten uitgeschakeld zijn tijdens de
zelfreinigingsfunctie (pyrolyse).
De accessoires moeten uit het apparaat worden
gehaald voordat u de pyrolysefunctie inschakelt
(ook de roosters aan de zijkant).
Voor een optimale reiniging van de ovendeur dient
het ergste vuil met een vochtige spons verwijderd
te worden voordat de pyrolysefunctie wordt
gebruikt.
Gebruik voordat u de pyrolysefunctie selecteert een
vochtige spons om alle merktekens te verwijderen
op de ronde roestvrijstalen bescherming van de
ventilator (Twelix-schijf) en van het glas aan de
binnenkant van de ovendeur.
Het apparaat is uitgerust met 2 pyrolysefuncties:
1. Energiebesparende cyclus (PYRO EXPRESS/ECO):
die circa 25% minder energie verbruikt dan de
standaardcyclus. Selecteer deze functies regelmatig
(na 2 of 3 keer bereiden van vlees).
2. Standaardcyclus (PYRO-REINIGEN): geschikt voor
de reiniging van een zeer vuile oven.
In elk geval na een bepaald aantal toepassingen en
afhankelijk van hoe vuil de oven is, adviseert een
bericht op de ovendisplay u om een zelfreinigende
cyclus uit te voeren.
OPMERKING: tijdens de pyrolysecyclus blijft de
deur vergrendeld; deze blijft vergrendeld tot de
temperatuur in de oven gedaald is tot een veilig
niveau.
Reinigen van Artisan accessoire:
Intern stopcontact: Verwijder het metalen kapje;
gebruik een vochtige spons om de stekker te
reinigen. Gebruik geen metalen en/of scherpe
voorwerpen.
Laat het stoomrooster na elk gebruik afkoelen
en reinig het bij voorkeur als het nog lauw is om
aangekoekte etensresten (bijv. voedsel met een
hoog suikergehalte) te verwijderen. Geschikt voor
vaatwassers.
Laat de opvangbak na gebruik weken in water met
afwasmiddel. Pak deze vast met handschoenen als
ze nog heet is. Voedselresten kunnen gemakkelijk
worden verwijderd met de borstel, geleverd door
de Consumentenservice.
Opmerking: na een aantal gebruiksbeurten bij hoge
temperatuur is het normaal dat de kleur van het
verwarmingselement verandert, omdat er laagjes
ijzerhoudende oxideaggregaten worden gevormd. Dit
heeft geen invloed op de functie of de veiligheid van
het onderdeel.
Ontkalken:
Giet 800 ml koude witte wijnazijn en vul bij tot het
"Max"-niveau met water op kamertemperatuur. Laat
6 tot 8 uur staan, spoel daarna met water en verwijder
eventuele resten met een niet-schurende spons.
Speciale producten voor reiniging en ontkalking
kunnen apart bij de Consumentenservice worden
aangeschaft.
12
Draag beschermende handschoenen.
Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat
afgekoeld is.
Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact.
WAARSCHUWING
VERWIJDEREN VAN DE DEUR
De deur verwijderen:
1. Open de deur helemaal.
2. Til de twee vergrendelingen omhoog en naar voren tot ze niet verder
kunnen (Afb. 1).
3. Sluit de deur tot de blokkering (A), til hem op (B) en draai hem (C) tot de deur
losraakt (D) (Afb. 2).
De deur weer terugplaatsen:
1. Plaats de scharnieren in de zittingen.
2. Open de deur helemaal.
3. Breng aan weerszijden de
vergrendelingen omlaag.
4. Sluit de deur.
VERWIJDEREN VAN DE ZIJROOSTERS
De zijroosters die als steun dienen voor de accessoires zijn voorzien
van twee bevestigingsschroeven (afb. 3) voor optimale stabiliteit.
1. Verwijder de schroeven en de bijbehorende plaatjes rechts en
links, met behulp van een munt of een gereedschap (Afb 4).
2. Verwijder de roosters door ze op te tillen (1) en ze om te draaien
(2) zoals getoond in afb. 5.
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Vervangen van het lampje aan de achterzijde (indien aanwezig):
1. Trek de stekker van de oven uit het stopcontact.
2. Draai het beschermkapje los, vervang het lampje (zie de
opmerking voor het type lampje) en draai het beschermkapje
weer vast.
3. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
OPMERKING:
Gebruik alleen gloeilampen van 25-40W/230V type E-14, T300 °C,
of halogeenlampen van 20-40W/230 V type G9, T300 °C.
De lamp die in het apparaat wordt gebruikt, is speciaal ontworpen
voor elektrische apparaten en is niet geschikt voor verlichting van
huishoudelijke ruimtes (Regelgeving Commissie (EG) nr. 244/2009).
De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Consumentenservice.
BELANGRIJK:
Raak halogeenlampjes niet met blote handen aan
om te voorkomen dat ze beschadigd worden door uw
vingerafdrukken.
Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is
teruggeplaatst.
(Afb. 3)
(Afb. 4)
(Afb. 5)
Afb. 1
Afb. 2
Onderhoud
13
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
RAADPLEEG VOOR DE ELEKTRISCHE AANSLUITING HET HOOFDSTUK OVER DE
INSTALLATIE
De Artisan oven is uitgerust met een stopcontact op de achterwand van de oven om het
verwarmingselement in het Artisan accessoire van stroom te voorzien wanneer dit is aangesloten.
1
12
5
2
4
13
8
15
16
9
11
10
7
6
3
14
17
18
19
20
1. Bedieningspaneel
2. Bovenste verwarmingselement / grill
3. Koelventilator (niet zichtbaar)
4. Gegevensplaatje (mag niet verwijderd worden)
5. Lampjes
6. Circulair verwarmingselement (niet zichtbaar)
7. Ventilator
8. Rotisserie (indien bijgeleverd)
9. Onderste verwarmingselement (niet zichtbaar)
10. Deur
11. Positie van de roosters (de steunhoogte staat aangegeven op de voorkant van de oven)
12. Achterwand
13. Aansluiting gaarthermometer
14. Twelix-schijf
15. Modulaire stekkeraansluiting
16. Beschermkap (Wanneer het Artisan accessoire uit de oven wordt genomen, moet u ervoor zorgen
dat de beschermkap wordt gebruikt om te voorkomen dat er vuil in het stopcontact komt)
17. Glazen deksel
18. Geperforeerd rooster
19. Opvangbak + verwarmingselement
20. Rek opvangbak
OPMERKING:
Tijdens de bereiding kan de koelventilator afwisselend ingeschakeld worden om het energieverbruik
te verminderen.
Na afloop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje
blijven werken.
Wanneer de ovendeur tijdens de bereiding wordt geopend, worden de verwarmingselementen
uitgeschakeld.
14
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
A. ROOSTER: kan gebruikt worden om voedsel op te grillen of als
draagrooster voor pannen, bak- en cakevormen en ovenvaste schalen.
(Afb. A)
B. BAKPLAAT: kan gebruikt worden voor het bereiden van brood of
gebak, maar ook voor gegrild vlees, vis in folie, etc.
(Afb. B)
C. GAARTHERMOMETER: om de binnentemperatuur van de
gerechten te meten tijdens de bereiding.
(Afb. C)
D. DROOGPLAAT: de droogplaat is ontworpen voor het drogen van
fruit, champignons of groente.
(Afb. D)
E. DRAAISPIT: te gebruiken voor het gelijkmatig grillen van grote
stukken vlees en gevogelte.
(Afb. E)
F. ROOSTERGELEIDERS: om roosters, bakken en platen gemakkelijker
in de oven te plaatsen.
(Afb. F)
15
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
G. GLAZEN DEKSEL
(Afb. G
H. GEPERFOREERD ROOSTER
(Afb. H)
I. OPVANGBAK + VERWARMINGSELEMENT
(Afb. I)
L. OPVANGBAK ROOSTER
(Afb. L
M. BESCHERMKAP OVENSTEKKER
(Afb. M)
Samengesteld stoomaccessoire, klaar voor aansluiting in de oven
Het aantal accessoires is afhankelijk van het aangeschafte model.
NIET-BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
Bij de consumentenservice kunt u apart andere accessoires aanschaffen.
16
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE ACCESSOIRES IN DE OVEN
1. Schuif het rooster horizontaal in de oven, met het verhoogde gedeelte A” omhoog gericht (Afb. 1).
2. Andere accessoires, zoals de bakplaat, worden op dezelfde wijze als het rooster in de oven
geschoven (Afb. 2).
A
Afb. 1 Afb. 2
Controleer voor elke stoomcyclus of de aansluitpinnen schoon zijn, om
een correcte aansluiting te garanderen.
Plaats de opvangbak (1) op de steun (2 - rek opvangbak) en zorg ervoor
dat de stekker in de andere kant van het handvat zit.
1
2
Plaats de geperforeerde steunhoogte (3 - stoomrooster) op de
opvangbak (1)
1
3
HET ARTISAN STOOMACCESSOIRE MONTEREN
17
Het Artisan accessoire moet op de eerste steunhoogte in de oven worden geplaatst, zodat de stekker
kan worden aangesloten.
Opmerking: roostergeleiders kunnen niet worden geïnstalleerd op de eerste en de tweede
steunhoogte, omdat deze het Artisan accessoire zullen hinderen
1. Plaats het Artisan accessoire met beide handen op de eerste steunhoogte (Afb. 1)
2. Gebruik het handvat om het Artisan accessoire naar het stopcontact toe te duwen. (Afb. 2)
3. Duw het Artisan accessoire erin en zorg dat de stekker helemaal in het stopcontact zit (Afb. 2)
4. Er verschijnt een bericht op het display dat het accessoire correct is aangesloten (Afb. 4A). Wanneer
het accessoire wordt losgekoppeld, wordt dit weergegeven op het display (Afb. 4B).
Het accessoire verwijderen
BELANGRIJK: Het Artisan accessoire kan erg heet worden. Gebruik altijd ovenhandschoenen om het aan
te raken en te verwijderen.
Grijp het handvat vooraan vast en trek het accessoire gedeeltelijk uit de oven (Afb. 2)
Gebruik dan de zijsteun voor een betere greep en verwijder het accessoire volledig. Wees voorzichtig dat
u nergens tegenaan botst, zodat de stekker beschadigd raakt (Afb. 3)
Accessoire geplaatst
Afb. 4A
Accessoire verwijderd
(Afb. B)
(Afb. 1) (Afb. 1) (Afb. 1)
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
18
ARTISAN ACCESSOIRE
Voorbereiding Voedseltypen/Stoom Overig
Plaats het Artisan accessoire met beide handen op de eerste steunhoogte (afb. 1)
Duw het Artisan accessoire erin en zorg dat de stekker helemaal in het stopcontact zit (afb. 2)
Vul met water (volgens het recept - afb. 5)
Plaats het ovenrooster op de tweede/derde steunhoogte (afhankelijk van het voedsel), plaats de
ovenschotel met het voedsel op het ovenrooster (zo voorkomt u rookvorming omdat vet eraf druipt -
afb. 6)
Sluit de deur en druk op **
Belangrijk: plaats het voedsel niet direct op het stoomrooster of op het ovenrooster; voeg geen
water toe tijdens de stoomcyclus; als de cyclus zonder water begint, stopt het dan en wacht
ongeveer 20-30 minuten, met de oven deur volledig geopend, alvorens het water toe te voegen.
Voorbereiding Stoom Puur
1. Plaats het Artisan accessoire met beide handen op de eerste steunhoogte (afb. 1)
2. Duw het Artisan accessoire erin en zorg dat de stekker helemaal in het stopcontact zit (Afb. 2)
3. Vul met water (volgens het recept - afb. 5)
4. Plaats het voedsel op het geperforeerde rooster, zorg dat dit correct is geplaatst in de opvangbak
(afb. 7)
5. Plaats het glazen deksel correct op de opvangbak, zorg dat de afdichtingen in de opvangbak passen
(afb. 8)
6. Sluit de deur en druk op **
Belangrijk: voeg geen water toe tijdens de stoomcyclus; als de cyclus zonder water begint, stopt
het dan en wacht ongeveer 20-30 minuten, met de oven deur volledig geopend, alvorens het
water toe te voegen
(Afb. 5) (Afb. 6) (Afb. 7)
(Afb. 8)
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
19
1. FUNCTIEKNOP: in-/uitschakelen en selecteren van functies
2. NAVIGATIEKNOP: navigatie door de menu's, regeling van te voren ingestelde waarden
3. KNOP
: om terug te keren naar het vorige scherm
4. KNOP
: om de instellingen te selecteren en te bevestigen
OVERZICHT FUNCTIES
Draai de knop "Functies" naar een willekeurige stand. De oven wordt ingeschakeld. Op het display wordt
het volgende weergegeven:
Druk op een willekeurige toets om het bericht over te slaan.
Vervolgens worden de functies of de gekoppelde submenu's op
het display weergegeven.
Opmerking: De eerste waarschuwing van het accessoire kan
worden in-/uitgeschakeld via het menu Instellingen. Als het
Artisan accessoire al correct is ingeschakeld, wordt de eerste
waarschuwing van de Artisan niet weergegeven wanneer de oven wordt ingeschakeld.
De submenu's zijn beschikbaar en kunnen gekozen worden door de knop op de functies ARTISAN
FUNCTIE, ARTISAN STOOMFUNCTIE, GRILL, SPECIALE FUNCTIES, INSTELLINGEN en RECEPTEN te zetten.
Verwijder altijd de accessoire bij het gebruik van
traditionele bereiding. Druk op een willekeurige toets
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL
DISPLAY
1 3 4 2
20
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
Door de knop “Functies” in willekeurig welke stand te zetten, wordt de oven ingeschakeld: op het display worden
de functies of de bij elke functie horende submenu's weergegeven.
A. Pictogram van de gemarkeerde functie
B. Gemarkeerde functie die geselecteerd kan worden
door te drukken op
C. Beschrijving van de gemarkeerde functie
D. Andere beschikbare en instelbare functies
DETAILS FUNCTIE
Nadat u de gewenste functie heeft geselecteerd, geeft het display andere hierbij horende opties en
details weer.
Om tussen de verschillende zones heen en weer te gaan gebruikt u de knop "Navigatie": de cursor gaat
langs de waarden die veranderd kunnen worden, in de hierboven beschreven volgorde.
Druk op
om de waarde te selecteren, wijzig de waarde door aan de knop "Navigatie" te draaien en
bevestig hem met de toets
.
EERSTE GEBRUIK - EEN TAAL SELECTEREN EN DE TIJD INSTELLEN
Voor een correct gebruik van de oven moet u bij de eerste inschakeling de gewenste taal selecteren en
de actuele tijd instellen.
Ga als volgt te werk
1. Zet de knop "Functies" in willekeurig welke stand: het display geeft een lijst met de eerste drie
beschikbare talen weer.
2. Draai aan de knop "Navigatie" om door het overzicht te bladeren;.
3. Als u de gewenste taal gemarkeerd heeft, drukt u op
om deze te selecteren. Nadat u de taal
geselecteerd heeft, geeft het display knipperend 12:00 aan.
4. Stel het tijdstip in door aan de knop "Navigatie" te draaien.
5. Bevestig de instelling door op
te drukken.
Traditioneel
Professioneel
Speciale functies
Traditionele bereidingsfuncties (manueel)
B
C
A
D
Start
Grill
Gemiddeld
GRILLVERMOGEN
NEE
VOORVERWARMEN
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Zone 3
Zone 4
Zone 1
Zone 2
Zone 5
CURSOR
21
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
KEUZE VAN DE BEREIDINGSFUNCTIES
Grill
--:--
TEMPO COTTURA
Media
POTENZA GRILL
NO
PRERISC.
--:--
TEMPO FINE
Avvio
Grill
--:--
TEMPO COTTURA
Media
POTENZA GRILL
NO
PRERISC.
--:--
TEMPO FINE
Avvio
1. Als de oven uitgeschakeld is, aan de knop "Functies" draaien; op het display verschijnen de
bereidingsfuncties of de bijbehorende submenu's.
OPMERKING: zie voor het overzicht en de beschrijving van de functies de specifieke tabel op
pagina 26.
2. Binnen de submenu's kunt u met behulp van de knop "Navigatie" door de verschillende beschikbare
mogelijkheden bladeren: de gekozen functie wordt in het wit aangegeven in het midden van het
display. Om de functie te kiezen, op de toets
drukken.
3. de bereidingsinstellingen verschijnen op het display. Als de voorgeselecteerde waarden goed zijn,
draait u aan de knop "Navigatie" tot de cursor ter hoogte van "Start" staat en drukt u op de toets
;
anders kunt u te werk gaan zoals hieronder beschreven om de waarden te wijzigen.
INSTELLEN VAN DE TEMPERATUUR/HET GRILLVERMOGEN
Ga als volgt te werk om de temperatuur of het grillvermogen te wijzigen:
1. controleer of de cursor naast de temperatuurwaarde staat (zone 1); druk op toets
om de
parameter te selecteren die u wilt wijzigen: de temperatuurwaarden gaan knipperen.
2. Stel de gewenste waarde in door aan de knop “Navigatie te draaien en druk op toets
om te
bevestigen.
3. Draai aan de knop “Navigatie tot de cursor
ter hoogte van “Start” staat en druk
vervolgens op
.
4. 4. Het display geeft aan op welk niveau
het gerecht geplaatst moet worden. Voer
de handeling uit en druk op toets
om de bereiding te starten. De ingestelde
temperatuur kan op dezelfde manier ook
tijdens de bereiding veranderd worden.
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
200 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
200 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
22
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
DE OVEN VOORVERWARMEN (UITSLUITEND STANDAARD FUNCTIES).
Wanneer u de oven niet wilt voorverwarmen kunt u voor die functies waarbij het mogelijk is gewoon de
standaard selectie van de oven als volgt wijzigen:
1. Plaats de cursor door aan de knop "Navigatie"
te draaien ter hoogte van voorverwarmen.
2. Druk op toets
om de instelling te
selecteren: Ja” gaat knipperen.
3. Wijzig de instelling door aan de knop
"Navigatie" te draaien: op het display
verschijnt "Nee".
4. Bevestig de instelling met de toets
.
SNEL VOORVERWARMEN (UITSLUITEND STANDAARD FUNCTIES).
Om de oven snel voor te verwarmen, voordat u het voedsel plaatst, gaat u als volgt te werk:
1. Draai aan de knop "Speciale" om de Speciale functies
te selecteren en bevestig dit met
2. Kies de functie snelle voorverwarming door aan de
knop "Navigatie" te draaien
3. Bevestig met de toets: de instellingen verschijnen op
het display.
4. Als de voorgestelde temperatuur de gewenste
is, draait u aan de knop "Navigatie" tot de cursor
ter hoogte van "Start" staat en drukt u op de
toets. Om de instelling te wijzigen gaat u te werk
zoals beschreven in de vorige paragrafen. Een
geluidssignaal geeft aan dat de oven de ingestelde
temperatuur heeft bereikt. Na afloop van de voorverwarmingsfase selecteert de oven automatisch
de statische functie. Zet het gerecht in de oven.
5. Als u een andere bereidingsfunctie wilt instellen, draai dan aan de knop "Functies" en selecteer de
gewenste functie.
Start
Conventioneel
200 °C
TEMPERATUUR
JA
VOORVERWARMEN
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
200 °C
TEMPERATUUR
JA
VOORVERWARMEN
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
200 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
200 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Start
Draai +/- voor aanpassen, bevestigen
180 °C
TEMPERATUUR
23
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
BEREIDINGSDUUR INSTELLEN
Met deze functie kunt u gerechten gedurende een ingestelde tijd bereiden, van minimaal 1 minuut tot
de maximale tijd van de geselecteerde functie, waarna de oven automatisch uitgeschakeld wordt.
1. Stel de functie in door de cursor op
“BEREIDINGSDUUR” te zetten door aan de
knop “Navigatie te draaien.
2. Druk op toets
om de instelling te
selecteren; “00:00” gaat knipperen op het
display.
3. Verander de waarde door aan de knop
"Navigatie" te draaien tot de gewenste
bereidingsduur verschijnt.
4. Bevestig de gekozen waarde met
.
BRUINEN (UITSLUITEND STANDAARD FUNCTIES).
Na afloop van de bereiding wordt, voor de functies waarbij dat kan, op het display de mogelijkheid
weergegeven om uw gerecht een oppervlakkig bruin korstje te geven. Deze functie kan alleen
geactiveerd worden als u een bereidingsduur
hebt ingesteld.
Als de bereidingsduur is afgelopen, verschijnt
“+/- v. verlengen,
v. bruinen op het display.
Door op de toets
te drukken, start de oven
een bruiningsfase van 5 minuten. Deze functie
kan slechts éénmaal geactiveerd worden.
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN
-00:30
BEREIDINGSTIJD
19:01
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN
00:01
BEREIDINGSTIJD
19:01
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN
-00:30
BEREIDINGSTIJD
19:20
EINDTIJD
Bereiding geëindigd op 20:00
+/- v. verlengen,
v. bruinen
Bruinen
-00:05
BEREIDINGSTIJD
20:05
EINDTIJD
Bruinen geëindigd op 20:05
24
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
INSTELLEN VAN HET TIJDSTIP EINDE BEREIDING/UITGESTELDE START
U kunt de gewenste eindtijd instellen en het
starten van de oven met maximaal 23 uur
en 59 minuten uitstellen, te beginnen vanaf
het huidige tijdstip. Dit is alleen mogelijk na
het instellen van een bereidingsduur. Deze
instelling is alleen beschikbaar als u de oven
niet wilt voorverwarmen bij de gekozen
functie. Na het instellen van de bereidingsduur
verschijnt de tijd waarop de bereiding eindigt
op het display (bijvoorbeeld 19:20). Om
het einde van de bereiding uit te stellen en
daarmee ook het starten van de oven, gaat u als
volgt te werk:
1. Draai aan de knop “Navigatie tot de cursor
op het einde van de bereidingsduur staat.
2. Druk op toets
om de instelling te
selecteren: de eindtijd gaat knipperen.
3. Verander het tijdstip voor het einde van de
bereiding door aan de knop “Navigatie te
draaien tot de gewenste waarde bereikt is.
4. Bevestig de gekozen waarde met
.
5. Draai aan de knop “Navigatie tot de
cursor ter hoogte van START staat en druk
vervolgens op
.
6. Het display geeft aan op welk niveau het
gerecht geplaatst moet worden. Voer de
handeling uit en druk op toets
om
de bereiding te starten. De oven begint
met de bereiding na een wachttijd die
berekend wordt op basis van de ingestelde
eindtijd (bijvoorbeeld: als een gerecht een
bereidingsduur van 20 minuten heeft en als
eindtijd 20:10 is ingesteld, dan begint de
oven om 19:50 met de bereiding).
OPMERKING: tijdens de wachtfase kunt u de
oven ook handmatig starten door aan de knop "Navigatie" te draaien tot de cursor ter hoogte van
"Start" staat en op de toets
te drukken.
U kunt de ingestelde waarden (temperatuur, grillniveau, bereidingsduur) op ieder gewenst
moment wijzigen zoals beschreven in de voorgaande paragrafen.
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN
-00:30
BEREIDINGSTIJD
19:20
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN
-00:30
BEREIDINGSTIJD
19:20
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN
-00:30
BEREIDINGSTIJD
20:10
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN
-00:30
BEREIDINGSTIJD
20:10
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN
-00:30
BEREIDINGSTIJD
20:10
EINDTIJD
Start
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERWARMEN
-00:29
BEREIDINGSTIJD
20:10
EINDTIJD
25
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
KOOKWEKKER
Deze functie kan alleen gebruikt worden als de oven uitstaat en is bijvoorbeeld handig om de kooktijd
van pasta in te stellen. De maximale tijd die ingesteld kan worden is 1 uur en 30 minuten.
1. Druk op
als de oven uitgeschakeld is:
op het display verschijnt “00:00:00".
2. Draai aan de knop "Navigatie" om de
gewenste tijd in te stellen.
3. Druk op toets
om het aftellen te
starten. Als de ingestelde tijd is verstreken,
verschijnt “00:00:00” op het display en
klinkt er een geluidssignaal. U kunt de tijd
verlengen door deze opnieuw in te stellen,
of de kookwekker uitschakelen door
op toets
te drukken (op het display
verschijnt de huidige tijd).
PROFESSION. FUNCTIES
Dankzij de professionele functies kunt u kiezen uit 17 recepten. De oven biedt een geschikte functie voor
elk type receptencategorie en doet ook een voorstel voor de ideale temperatuur en het rooster voor
de bereiding van het voedsel. Advies over het gebruik van deze functies vindt u in het receptenboek,
waarin een aantal ideeën voor recepten staan, die u kunt aanpassen aan uw eigen smaak. Hieronder
worden de beschikbare functies aangegeven. De bereidingstijd en temperatuur voor elk recept worden
aangegeven op het display van de oven en/of in het receptenboek. Voor recepten die in de functie
"Professioneel roosteren" staan vermeld bestaat er de mogelijkheid om gebruik te maken van de
gaarthermometer (zie paragraaf).
Functie "Professioneel Bakken"
Traditioneel brood
Moutbrood
Panpizza
Dunne pizza
Hartige taart
Baguette
Functie "Professioneel Deeg bereiden"
Soesjes
Croissant/brioches
Cake
Plumcake
Kruimeldeeg
Artisan functies
Stoom Puur
Voedseltypen
Stoom Overig
Vlees
Gevogelte
Vis
Gevulde groenten
Hoog vermogen
Medium vermogen
Laag vermogen
ARTISAN FUNCTIES
ARTISAN
STOOMFUNCTIES
Draai +/- om de timer in te stellen n op om te starten
00 : 00 : 00
(UU) (MM) (SS)
Draai +/- om de timer in te stellen n op om te starten
00 : 30 : 00
(UU) (MM) (SS)
Kookwekker
01 : 09 : 00
26
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
ARTISAN STOOMFUNCTIES
Ga naar het hoofdmenu (zie Bereidingsfuncties selecteren) om de Artisan functies te starten.
Om de Artisan functies uit te voeren moet het Artisan accessoire correct in de oven zijn geplaatst.
Als een Artisan bereidingscyclus nodig is maar het accessoire niet is geplaatst, zal het apparaat de
afwezigheid ervan waarnemen en zal melden dat het moet worden aangebracht, voordat u verder gaat:
Hoog/gemiddeld/laag vermogen
Steek de stekker van de accessoire in het stopcontact
Stoom Puur
Steek de stekker van de accessoire in het stopcontact
Voedseltypen / Stoom Overig
Steek de stekker van de accessoire in het stopcontact
De oven biedt drie verschillende bereidingsfuncties met stoom:
Stoom Puur
Hiervoor is het gebruik van het deksel als accessoire nodig. (Zie paragraaf over instructies voor gebruik:
Artisan stoomaccessoire)
Stoom Puur
Artisan stoomfunctie
Voedseltypen
Stoom Overig
Start
Stoom Puur
Automatische
TEMPERATUUR
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Voedseltypen
Dankzij de functie met stoom kunt u kiezen uit vier verschillende voedselcategorieën.
De oven biedt een geschikte functie voor elk type voedselcategorie en stelt ook de ideale temperatuur
voor de bereiding van het voedsel in. Zie de bereidingstabel en het receptenboek voor suggesties om
deze vooraf ingestelde functies te gebruiken.
VLEES
GEVOGELTE
VIS
GEVULDE GROENTEN
Voedseltypen
Bereidingsfuncties met Artisan Stoom
Stoom Overig
Stoom Puur
Vlees
Bereidingsfuncties met Artisan Stoom...
Vis
Gevogelte
Start
Vlees
200 °C
TEMPERATUUR
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
27
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
Stoom Overig
De oven biedt de mogelijkheid voor bereidingen met functies met stoom, met vier verschillende
stoomniveaus en een temperatuurbereik van 130 tot 200°C
LAAG STOOMNIVEAU
GEMIDDELD STOOMNIVEAU
HOOG STOOMNIVEAU
Zie de bereidingstabel en het receptenboek voor suggesties om deze functies te gebruiken.
Start
Stoom Overig
200 °C
TEMPERATUUR
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Medium
STOOM
Artisan functies
Dankzij deze functies kunnen verschillende soorten voedsel worden bereid met het Artisan accessoire,
in combinatie met het traditionele verwarmingselement. Zie het receptenboek voor suggesties om deze
functies te gebruiken
LAAG VERMOGEN
GEMIDDELD VERMOGEN
HOOG VERMOGEN
Medium vermogen
Artisan functie
Laag vermogen
Hoog vermogen
Start
Medium vermogen
Automatische
TEMPERATUUR
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
28
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
GAARTHERMOMETER
Met de bijgeleverde gaarthermometer kunt u, tijdens de
bereiding, de exacte temperatuur, tussen 0° en 100°C, binnenin
het gerecht meten, om een optimale bereiding te garanderen. U
kunt de gewenste binnentemperatuur programmeren afhankelijk
van het te bereiden gerecht. De correcte plaatsing van de
thermometer is belangrijk om het gewenste bereidingsresultaat
te kunnen bereiken. Steek de thermometer volledig in het dikste
gedeelte van het stuk vlees, zonder daarbij botten of vette
gedeelten te raken (Afb.A). Voor gevogelte moet de thermometer
dwars, in het midden van de borst, geplaatst worden, waarbij u er
op moet letten dat de punt niet in een holle ruimte terecht komt
(Afb. B). Indien het vlees erg onregelmatig gevormd is moet u de
bereiding controleren voordat u het gerecht uit te oven haalt. Sluit
het uiteinde van de thermometer aan op de contactdoos die op
de rechterwand van de ovenruimte zit.
De thermometer kan met de volgende functies worden gebruikt:
Conventioneel
Turbo hete lucht
Pro Stoom Vlees
Pro Stoom Gevogelte
Pro Stoom Overig
Hete lucht
Turbogrill
Tweli-grill (indien aanwezig)
Slow cooking vlees en slow cooking vis
Als de thermometer niet is geplaatst, gaat de bereiding door
op traditionele wijze (afb. 1), anders verschijnt er op het display
het bericht dat de thermometer is aangesloten (afb. 2). Na
de bevestiging worden op het display alle geselecteerde
bereidingsparameters weergegeven:
linksboven (zone 1) de oventemperatuur;
rechtsboven (zone 3) de gewenste binnentemperatuur van
het voedsel (gaarthermometer, zoals in Afb. 3).
Draai aan de knop “Navigatie tot de cursor ter hoogte van “Start
staat, om de bereiding te starten, en druk vervolgens op .
Rechtsonder (zone 4) op het bereidingssscherm wordt de
"huidige" binnentemperatuur van het voedsel weergegeven
(afb. 4). Tijdens de eerste twee minuten kan de gewenste
voedseltemperatuur (gaarthermometer, zoals in afb. 4) worden
gewijzigd. Na twee minuten wordt deze indicatie vervangen door
de bereidingstijd (Afb. 5). Wanneer de voor het gerecht voorziene
binnentemperatuur bereikt is verschijnt er gedurende 3 seconden
een knipperend bericht op het display (Afb. 6). Vervolgens kunt
u de bereidingsduur verlengen door de knop “Navigatie te
draaien naar +. Als er geen toets wordt ingedrukt gaat de oven
nog 6 minuten door met de bereiding, om uitstekende resultaten
te garanderen. Als de bereidingstijd wordt verlengd wordt dit
weergegeven in de rechterbovenhoek (zone 3). Aan het einde van
de bereiding staat op het display de mogelijkheid tot "bruin korstje
geven" vermeld (voor die functies waarbij dat mogelijk is).
OPMERKINGEN:
1. Wanneer er twee minuten zijn verstreken sinds het begin van
de bereiding moet de gaarthermometer voor het wijzigen van
de gewenste binnentemperatuur worden losgekoppeld en
vervolgens weer worden aangesloten.
2. Als de gaarthermometer is geplaatst voordat er een functie
was geselecteerd kunnen er alleen bereidingsfuncties zonder
voorverwarming worden geselecteerd. Voor recepten
waarbij voorverwarmen nodig is plaatst u het voedsel met de
gaarthermometer pas na het voorverwarmen.
3. In "Pro Roosteren" is voorverwarming voor alle recepten
inbegrepen. Vermijd daarom dat de gaarthermometer of
het voedsel wordt geplaatst voordat de voorverwarming is
voltooid
(Afb. 1)
(Afb. 2)
Temperatuur bereikt
150 °C
TEMPERATUUR
30:00
BEREIDINGSTIJD
100°C
HUIDIGE TEMP
Conventioneel
150 °C
TEMPERATUUR
00:10
BEREIDINGSTIJD
79°C
HUIDIGE TEMP
Conventioneel
150 °C
TEMPERATUUR
100°C
GAARTHERMOMETER
79°C
HUIDIGE TEMP
Conventioneel
150 °C
TEMPERATUUR
100°C
GAARTHERMOMETER
Gaarthermometer
is aangesloten
Conventioneel
180 °C
TEMPERATUUR
JA
VOORVERWARMEN
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
(Afb. 1)
(Afb. 2)
(Afb. 3)
(Afb. 4)
(Afb. 5)
(Afb. 6)
29
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
INSTELLINGEN
1. Om instellingen op het display te wijzigen selecteert u "INSTELLINGEN" in het hoofdmenu door aan
de knop "Functies" te draaien.
2. Bevestig met de toets
: op het display worden de parameters weergegeven die u kunt wijzigen
(taal, volume geluidssignaal, helderheid van het display, tijd, energiebesparing, vermogen).
3. Kies de instelling die gewijzigd moet worden door aan de knop “Navigatie”te draaien.
4. Druk op de toets
om te bevestigen.
5. Volg de aanwijzingen op het display om de parameter te veranderen.
6. Druk op de toets
; op het display verschijnt een bevestigingsbericht.
OPMERKING: Als de oven uitgeschakeld is en de functie ECOMODE (Energiebesparing) geactiveerd is
(AAN), dan gaat het display na enkele minuten uit en wordt de klok weergegeven. Om de informatie op
het display weer te geven en het lampje weer in te schakelen, drukt u eenvoudig op een willekeurige
toets of draait u aan een van de knoppen. Als de functie ECOMODE geactiveerd is tijdens een
bereidingsfunctie, dan wordt de ovenverlichting na 1 minuut bereidingstijd uitgeschakeld en weer
ingeschakeld bij iedere interactie van de gebruiker. Als de functie niet geactiveerd is (UIT), dan wordt na
enkele minuten alleen de helderheid van het display verminderd.
TOETSENVERGRENDELING
Met deze functie kunt u alle toetsen op het bedieningspaneel blokkeren.
Houd de toetsen
en minimaal 3 seconden tegelijkertijd ingedrukt om de toetsenblokkering in
te schakelen.
Als de blokkering actief is, werken de toetsen niet en verschijnen er een waarschuwingsbericht en het
symbool
op het display.
Deze functie kan ook tijdens het bereidingsproces worden ingeschakeld.
Om deze functie uit te schakelen moet de bovenste procedure worden herhaald. Als de functie
toetsenblokkering is ingeschakeld kan de oven alleen worden uitgeschakeld door de knop op 0 (nul) te
zetten. Echter in dit geval moet de vorige geselecteerde functie weer opnieuw worden ingesteld.
30
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
AUTOMATISCHE REINIGING VAN DE OVEN
Zie voor de beschrijving van de functie, het
hoofdstuk REINIGING en de functietabel
op pagina 24. Ga als volgt te werk om de
automatische reinigingscyclus van de oven
(Pyro-reinigen) te starten:
1. Kies “Reinigen door aan de knop
“Functies” te draaien. Op het display
verschijnen de teksten “Pyro Express” en
“Pyro-reinigen.
2. Kies een van de twee reinigingscyclussen
door aan de knop “Navigatie te draaien. 2.
Bevestig met de toets
.
3. Draai aan de knop “Navigatie tot de
cursor ter hoogte van START staat,
bevestig vervolgens met de toets
.
4. Op het display verschijnen de
aanwijzingen die u op moet volgen
voordat de cyclus gestart wordt. Nadat u
die allemaal heeft opgevolgd, bevestigen
met de toets
.
Pyro-reinigen
3 uur op hoge temperatuur reinigen
Pyro Express
Reinigen
-03:00
TIJD
15:00
EINDTIJD
Schakel de kookplaat uit boven oven en druk op
1 / 3
Verwijder alle accessoires uit de oven en druk op
2 / 3
Verwijder vlekken v.d. deur met een spons en
druk op
3 / 3
31
5. Na de laatste bevestiging wordt de oven
voorbereid voor de start van de cyclus
en de hierna volgende automatische
vergrendeling van de deur: op het display
verschijnt een waarschuwingsbericht en
het symbool
gedurende ongeveer
drie seconden. Onmiddellijk daarna
verschijnt op het display een balk die
de voortgangsstatus aangeeft van de
lopende cyclus.
Opmerking: als de ovendeur geopend
wordt voordat deze automatisch
vergrendeld wordt verschijnt er een
waarschuwingsbericht op het display. Als
de deur dan weer gesloten wordt, moet de
cyclus opnieuw gestart worden door op
toets
te drukken.
6. Na afloop van de cyclus verschijnt op het
display het bijbehorende knipperende
waarschuwingsbericht, gevolgd door de
weergave van de balk die aangeeft dat de
afkoeling in werking is.
De resttemperatuur wordt op het display
weergegeven samen met het symbool
.
De deur blijft vergrendeld tot de veilige
temperatuur bereikt is: op het display
verschijnt het tijdstip van de dag.
Deur wordt vergrendeld tijdens reinigen
Reinigen
Sluit de deur
18:32
Voltooid
-00:00
TIJD
15:00
EINDTIJD
Reinigen
-02:59
TIJD
15:00
EINDTIJD
257 °C
Afkoelen
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
32
Tabel met functiebeschrijvingen
TRADITIONELE FUNCTIES
CONVENTIONEEL
Voor het bereiden van gerechten op één steunhoogte. Gebruik steunhoogte 3. Gebruik
voor het bereiden van pizza's, hartige taarten en zoete taarten met een vloeibare vulling de
eerste of tweede steunhoogte.
GRILL
Voor het grillen van karbonades, spiezen en worstjes; het gratineren van groenten en om
brood te roosteren. Zet het gerecht op de vierde of vijfde steunhoogte. Voor het grillen van
vlees wordt geadviseerd de bakplaat te gebruiken om het braadvet op te vangen.
Plaats de opvangbak op steunhoogte 3/4 en giet er ongeveer een halve liter water in. De
oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de deur van de oven
dicht blijven.
TURBOGRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (lamsbouten, rosbief, hele kip). Zet het vlees op de
middelste steunhoogtes. Geadviseerd wordt de bakplaat te gebruiken om het braadvet op
te vangen. Plaats de opvangbak op de eerste of tweede steunhoogte en giet er ongeveer
een halve liter water in. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding
moet de deur van de oven dicht blijven. Met deze functie kunt u het draaispit gebruiken,
als u dit hebt.
TWELI-GRILL
Om vlees, vis en gevogelte op één of twee steunhoogtes tegelijk te grillen. Plaats de
grill met het te grillen voedsel op de vijfde, vierde of derde steunhoogte (kies de beste
afstand naargelang het formaat van het voedsel en hoe bruin u het wilt, denk eraan dat
het voedsel bruiner zal worden naarmate het dichter bij de grill wordt geplaatst). Om een
grote hoeveelheid voedsel te grillen, plaatst u de twee roosters op de vijfde en de derde
steunhoogte. Wanneer het voedsel op de bovenste steunhoogte naar wens is gegrild,
wisselt u de twee gerechten van plaats en laat u ze verder grillen. Zo kan het voedsel op
beide steunhoogtes tegelijk worden geserveerd, met dezelfde temperatuur en even goed
gebruind. Geadviseerd wordt de bakplaat te gebruiken om het braadvet op te vangen.
Plaats de opvangbak op de eerste of tweede steunhoogte en giet er ongeveer een halve
liter water in.
De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
HETE LUCHT
Voor het gelijktijdig bereiden van verschillende gerechten op meerdere steunhoogtes
(maximaal drie) die dezelfde bereidingstemperatuur hebben (bijv.: vis, groenten,
gebak). Met deze functie worden er geen geuren van het ene naar het andere gerecht
overgebracht. Gebruik de 3e steunhoogte voor bereidingen op één steunhoogte, de 1e
en 4e steunhoogte voor bereidingen op twee platen en de 1e, 3e en 5e steunhoogte voor
bereidingen op drie steunhoogtes.
AUTOMATISCHE
REINIGING
Om het vuil dat ontstaan is tijdens de bereiding te verwijderen met behulp van een cyclus
op hele hoge temperatuur (ongeveer 500°). U kunt kiezen tussen twee zelfreinigende
cyclussen: een volledige cyclus (PYRO-REINIGEN) en een kortere cyclus (EXPRESS). Wij
adviseren u de gereduceerde cyclus te gebruiken als u deze functie regelmatig gebruikt en
de complete cyclus alleen in het geval dat de oven erg vuil is.
CONVECTIEBAKKEN
Voor bereiden van vlees, gevulde taarten (kaastaarten, strudel of vruchtentaarten) en
gevulde groenten op één steunhoogte. Deze functie maakt gebruik van zachte ventilatie
met tussenpozen, waardoor het voedsel niet te veel uitdroogt. Aanbevolen wordt de derde
steunhoogte te gebruiken. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden vóór de bereiding.
SPECIALE FUNCTIES
zie SPECIALE FUNCTIES
INSTELLINGEN
Voor het instellen van het display (taal, tijd, helderheid, volume van het geluidssignaal,
energiebesparing)
PROFESSION.
FUNCTIES - Bakkerij
Deeg bereiden
Specifieke functies voor het gekozen gerecht, met de ideale aanbevolen temperatuur.
De ovenruimte wordt automatisch optimaal voorverwarmd en het bereiden wordt
automatisch beheerd met een specifieke cyclus voor elk recept.
BEREIDINGSFUNCTIES
MET ARTISAN STOOM
Zie ARTISAN STOOMFUNCTIES/.
ARTISAN FUNCTIES
Deze functie is ideaal voor het voorbereiden van verschillende soorten voedsel met het
bijgeleverde accessoire. Volg de instructies. Het is mogelijk om het gewenste vermogen
te kiezen uit drie beschikbare niveaus (hoog, medium, laag) en de bereidingstijd. Dit
programma activeert de functie van het accessoire in combinatie met de conventionele
verwarmingselementen.
33
SPECIALE FUNCTIES
SNEL VOORVERWARMEN
Om de oven snel voor te verwarmen.
ONTDOOIEN
Voor het versnellen van het ontdooien van voedsel. Plaats het voedsel op de middelste
steunhoogte. Laat het voedsel in de verpakking zitten zodat het niet uitdroogt.
WARMHOUDEN
Om zojuist bereide gerechten (bv. vlees, gefrituurde gerechten of ovenschotels) warm en
krokant te houden. Plaats het voedsel op de middelste steunhoogte. Deze functie kan niet
ingeschakeld worden als de temperatuur in de oven hoger dan 65 °C is
RIJZEN
Voor het optimaal laten rijzen van zoet of hartig deeg. Zet het deeg op de tweede
steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Om de kwaliteit van het
rijzen niet in gevaar te brengen, de functie niet inschakelen als de oven nog heet is na een
bereidingscyclus
SLOW COOKING VLEES
SLOW COOKING VIS
Om vlees (op 90 °C) en vis (op 85 °C) behoedzaam te bereiden. Deze functie zorgt voor een
langzame bereiding, waardoor het vlees malser en sappiger blijft. Dankzij een gematigde
temperatuur wordt het voedsel niet bruin en het resultaat lijkt op een bereiding met
stoom. Voor braadstukken adviseren wij u deze eerst aan te bakken in een pan om de
buitenkant van het vlees dicht te schroeien zodat de sappen beter worden vastgehouden.
De bereidingstijden variëren van 2 uur voor vis van 300 gram tot 4-5 uur voor vis van 3 kg
Voor vlees variërende bereidingstijden van 4 uur voor braadstukken van 1 kg tot 6-7 uur
voor braadstukken van 3 kg. Voor een optimaal resultaat adviseren wij u de deur van de
oven tijdens de bereiding niet te openen, omdat er anders warmte ontsnapt; gebruik de
gaarthermometer (indien aanwezig) of een standaard oventhermometer.
DROGEN
Fruit
Groenten
Champignons
Om fruit, groenten en champignons te drogen. Gebruik het bijgeleverde accessoire (of een
smal rooster) om te voorkomen dat kleine schijes vallen en zodat luchtcirculatie mogelijk
is. Gebruik de derde steunhoogte voor bereidingen op één steunhoogte, de eerste en
vierde steunhoogte voor bereidingen op twee steunhoogtes, de eerste, derde en vijfde
steunhoogte voor bereidingen op drie steunhoogtes en de eerste, derde, vierde en vijfde
steunhoogte voor bereidingen op vier steunhoogtes. De oven hoeft niet voorverwarmd te
worden. Laat de ovendeur halfopen.
YOGHURT
Voor het maken van zelfgemaakte yoghurt.Gebruik porseleinen bakjes of bakvormpjes
van aluminiumfolie. Dek ze af met aluminiumfolie, voordat ze in het apparaat worden
geplaatst. Plaats de bakplaat met de schalen op de ste steunhoogte. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden.
TWELI-BASE
Voor recepten waarvoor er hitte van onderen nodig is. Deze functie wordt aanbevolen om
de onderkant van alle soorten gerechten (hartige taarten, pizza's, brood, cakes, biscuits,
enz.) beter af te werken of te bruinen of om erg vloeibaar voedsel, zoals sauzen, in te
dikken. De functie kan ook worden gebruikt voor de bereiding. Ze wordt aanbevolen om
gerechten te bereiden die bovenaan niet moeten worden gebruind, zoals rijstschotels,
gerechten in papillot, stoofpotten en sauzen. Gebruik hiervoor bij voorkeur de tweede
steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
ECO HETELUCHT
Gevulde braadstukken en stukken vlees op één steunhoogte bereiden. Deze functie maakt
gebruik van discontinue, delicate ventilatorhulp, waardoor overmatig drogen van voedsel
wordt voorkomen. In deze ECO-functie blijft het lampje uit tijdens de bereiding; het kan
tijdelijk weer ingeschakeld worden door op de bevestigingstoets te drukken. Voor het
gebruik van de ECO-cyclus en daardoor een lager energieverbruik mag de ovendeur niet
worden geopend zolang het bereidingsrecept niet voltooid is. Aanbevolen wordt de derde
steunhoogte te gebruiken. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
Tabel met functiebeschrijvingen
34
ARTISAN STOOMFUNCTIES
VOEDSELTYPE
Vlees, gevogelte, vis,
gevulde groenten
De gecombineerde functies leveren professionele resultaten op dankzij de
toevoeging van stoom aan de bereidingscycli. Giet het water in het voorziene
accessoire en kies de specifieke functie voor uw gerecht. De hoeveelheid water
en de optimale temperatuur voor elk voedseltype staan in de bereidingstabel.
STOOM OVERIG
Deze functie combineert stoomkoken met traditioneel bereiden, om uw voedsel
op een optimale manier te bereiden. Het is mogelijk om de oventemperatuur
(van 130°C tot 200°C) en het stoomniveau (laag, medium en hoog) manueel te
kiezen.
De hoeveelheid water die in het stoomaccessoire moet worden gedaan varieert
afhankelijk van het geselecteerde stoomniveau: laag 100-150 ml, gemiddeld
150-250 ml en hoog 250-350 ml.
In de bereidingstabel staan een paar tips om uw gerechten te bereiden, inclusief
brood.
STOOM PUUR
Met het bijgeleverde stoomaccessoire met het speciale deksel (zie het
desbetreffende deel) kunnen vis, groenten, crèmes en andere gerechten met
stoom worden bereid. Bij deze functie moet er steeds 1 liter water worden
toegevoegd.
ARTISAN
Deze functie is ideaal voor het voorbereiden van verschillende soorten voedsel
met het bijgeleverde accessoire. Volg de instructies. Het is mogelijk om het
gewenste vermogen te kiezen uit drie beschikbare niveaus (hoog, medium,
laag) en de bereidingstijd. Dit programma activeert de functie van het
accessoire in combinatie met de conventionele verwarmingselementen.
Tabel met functiebeschrijvingen
35
Recept Functie Voorverwarmen Steunhoogte
(van onder)
Water (ml) Temperatuur
(°C)
Tijd
(minuten)
Accessoires
Koekjes van kruimeldeeg - 2 100 170 - 180 15-25 Taartvorm op rooster / bakplaat
Fruittaart
Stoom Overig
"laag"
- 2 100 170 - 180 40-50 Taartvorm op rooster / bakplaat
Luchtig gebak
Stoom Overig
"Gemiddeld"
- 2 200 170 - 180 45-70 Taartvorm op rooster
Cake
Stoom Overig
"Gemiddeld"
- 2 100 170 - 180 30-40 Taartvorm op rooster
Focaccia
Stoom Overig
"Gemiddeld"
- 3 200 200 30-40 Bakplaat
Brood (Broodjes /
volledig brood)
Stoom Overig
"Gemiddeld"
- 2 100 170-180 35-85 Bakplaat
Baguette
Stoom Overig
"Gemiddeld"
- 2 200 200 35-40 Bakplaat
Geb. aardappelen
Stoom Overig
"Hoog"
- 2 250 200 50-70 Bakplaat
Kalfsvlees / rundvlees /
varkensvlees 1 kg
Artisan
stoomfuncties
"Vlees"
- 2 100 200 60-70 Taartvorm pf Pyrex op rooster
Kalfsvlees / rundvlees /
varkensvlees in stukken
Artisan
stoomfuncties
"Vlees"
- 2 200-500 160-180 60-80 Taartvorm pf Pyrex op rooster
Rosbief rosé 1 kg
Artisan
stoomfuncties
"Vlees"
- 2 200 200 40-50 Taartvorm pf Pyrex op rooster
Rosbief rosé 2 kg
Artisan
stoomfuncties
"Vlees"
- 2 200 200 55-65 Taartvorm pf Pyrex op rooster
Gebraden lamsvlees
Artisan
stoomfuncties
"Vlees"
- 2 250 180 - 200 65-75 Taartvorm pf Pyrex op rooster
Gestoofde
varkensschenkel
Artisan
stoomfuncties
"Vlees"
- 2 400 160 - 180 85-100 Taartvorm pf Pyrex op rooster
Kip / parelhoen / eend
1 - 1,5 kg
Artisan
stoomfuncties
"Gevogelte"
- 2 100 200 50-70 Vuurvaste schaal op rooster
Kip / parelhoen / eend in
stukken
Artisan
stoomfuncties
"Gevogelte"
- 3 100 200 55-65 Vuurvaste schaal op rooster
Kip / kalkoen / gans 3 kg
Artisan
stoomfuncties
"Gevogelte"
- 2 400 180-200 120-140 Taartvorm op rooster
Gevulde groenten
(tomaten, courgettes,
aubergines)
Artisan
stoomfuncties
"Gevulde
groenten"
- 2-3 200 180-200 25-40 Taartvorm op rooster / bakplaat
Vis (filet)
Artisan
stoomfuncties
"Vis"
- 2 200 180 - 200 15-30 Taartvorm op rooster / bakplaat
Vis (heel 1 kg)
Artisan
stoomfuncties
"Vis"
- 2 300 180 - 200 40-50 Taartvorm op rooster / bakplaat
Gestoomde groenten
(aardappelen, spruitjes,
bloemkool.enz.)
Stoom Puur - 1 1000 Auto 30-60 Stoomaccessoire + klein rooster + deksel
Vis (filets 150 g) Stoom Puur - 1 1000 Auto 20-30 Stoomaccessoire + klein rooster + deksel
Vis (heel 1 kg) Stoom Puur - 1 1000 Auto 40-50 Stoomaccessoire + klein rooster + deksel
Kipfilet Stoom Puur - 1 1000 Auto 35-60 Stoomaccessoire + klein rooster + deksel
Eieren Stoom Puur - 1 1000 Auto 30-40 Stoomaccessoire + klein rooster + deksel
Kastanjes
Artisan
functies "Hoog
vermogen"
- 2 200 170 - 180 45-70 Taartvorm op rooster
De bereidingstijden zijn bij benadering en verwijzen naar bereiden zonder de oven voor te verwarmen.
Bereidingstabel Artisan Stoomfunctie
36
Bereidingstabel
Recept Functie Voorverwarmen Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd
(minuten)
Accessoires
Luchtig gebak
JA 2-3 160 - 180 30 - 90 Taartvorm op rooster
- 1-4 160 - 180 30 - 90
Steunhoogte 4: taartvorm op
rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op
rooster
Gevulde taarten
(cheesecake, strudel,
appeltaart)
- 3 160 - 200 35 - 90 Bakplaat of rooster + taartvorm
- 1-4 160 - 200 40 - 90
Steunhoogte 4: taartvorm op
rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op
rooster
Koekjes / taartjes
JA 3 170 - 180 20 - 45 Bakplaat
- 1-4 150 - 170 20 - 45
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
- 1-3-5 150 - 170 20 - 45
Steunhoogte 5: ovenschaal op
rooster / bakplaat
Steunhoogte 3: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
Soesjes
- 3 180 - 200 30 - 40 Bakplaat
- 1-4 180 - 190 35 - 45
Steunhoogte 4: ovenschaal op
rooster / bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
- 1-3-5 180 - 190 35 - 45
Steunhoogte 5: ovenschaal op
rooster / bakplaat
Steunhoogte 3: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
Meringues
- 3 90 110 - 150 Bakplaat
- 1-4 90 140 - 160
Steunhoogte 4: ovenschaal op
rooster
Steunhoogte 1: bakplaat
- 1-3-5 90 140 - 160
Steunhoogte 5: ovenschaal op
rooster / bakplaat
Steunhoogte 3: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
Brood/pizza/focaccia
JA 1/2 190 - 250 15 - 50 Bakplaat
- 1-4 190 - 250 20 - 50
Steunhoogte 4: ovenschaal op
rooster / bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
- 1-3-5 190 - 250 25 - 50
Steunhoogte 5: ovenschaal op
rooster / bakplaat
Steunhoogte 3: ovenschaal op
rooster / bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
37
Recept Functie Voorverwarmen Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd
(minuten)
Accessoires
Diepvriespizza's
- 3 250 10 - 20 Steunhoogte 3: bakplaat of rooster
- 1-4 230 - 250 10 - 25
Steunhoogte 4: ovenschaal op
rooster / bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
Hartige taarten
(groentetaart, quiche)
- 3 180 - 190 40 - 55 Taartvorm op rooster
- 1 - 4 180 - 190 45 - 60
Steunhoogte 4: taartvorm op
rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op
rooster
- 1 -3 - 5 180 - 190 45 - 60
Steunhoogte 5: taartvorm op
rooster
Steunhoogte 3: taartvorm op
rooster
Steunhoogte 1: bakplaat +
taartvorm
Pasteitjes /
bladerdeeghapjes
- 3 190 - 200 20 - 30 Bakplaat
- 1 - 4 180 - 190 20 - 40
Steunhoogte 4: ovenschaal op
rooster
Steunhoogte 1: bakplaat
- 1 - 3 - 5 180 - 190 20 - 40
Steunhoogte 5: ovenschaal op
rooster
Steunhoogte 3: ovenschaal op
rooster / bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
Lasagne / pasta uit
de oven / cannelloni /
ovenschotels
- 3 190 - 200 45 - 65 Bakplaat of ovenschaal op rooster
Lamsvlees / kalfsvlees /
rundvlees / varkensvlees
1 kg
- 3 190 - 200 80 - 110 Bakplaat of ovenschaal op rooster
Kip / konijn / eend 1 kg
- 3 200 - 230 50 - 100 Bakplaat of ovenschaal op rooster
Kalkoen / gans 3 kg
- 2 190 - 200 80 - 130 Bakplaat of ovenschaal op rooster
Vis uit de oven / in folie
(filet, heel)
- 3 180 - 200 40 - 60 Bakplaat of ovenschaal op rooster
Gevulde groenten
(tomaten, courgettes,
aubergines)
- 2 180 - 200 50 - 60 Ovenschaal op rooster
Toast
- 5 hoog) 3 - 6 Rooster
Visfilet/moten vis
- 4 Medium 20 - 30
Steunhoogte 4: rooster (draai
het voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 3: bakplaat met water
Worstjes / spiezen /
spareribs / hamburgers
- 5 Midden-Hoog 15 - 30
Steunhoogte 5: rooster (draai
het voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 4: bakplaat met water
Bereidingstabel
38
Recept Functie Voorverwarmen Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd
(minuten)
Accessoires
Gebraden kip 1 - 1,3 kg - 2 Medium 55 - 70
Steunhoogte 2: rooster (draai het
voedsel indien nodig om na twee
derde van de bereidingstijd)
Steunhoogte 1: bakplaat met water
Gebraden kip 1 - 1,3 kg
- 2 Hoog 60 - 80
Steunhoogte 2: Draaispit (indien
bijgeleverd)
Steunhoogte 1: Bakplaat met water
Rosbief rosé 1 kg
- 3 Medium 35 - 50
Ovenschaal op rooster (draai het
voedsel indien nodig na twee
derde van de bereidingstijd om)
Lamsbout / schenkel
- 3 Medium 60 - 90
Bakplaat of ovenschaal op rooster
(draai het voedsel indien nodig na
twee derde van de bereidingstijd
om)
Geb. aardappelen
- 3 Medium 35 - 55
Bakplaat (draai het voedsel na
tweederde van de bereidingstijd
om)
Gegratin. groenten
- 3 Hoog 10 - 25 Bakplaat of ovenschaal op rooster
Lasagne & Vlees
- 1 - 4 200 50 - 100*
Steunhoogte 4: ovenschaal op
rooster
Steunhoogte 1: Bakplaat of
ovenschaal op rooster
Vlees en aardappelen
- 1 - 4 200 45 - 100*
Steunhoogte 4: ovenschaal op
rooster
Steunhoogte 1: Bakplaat of
ovenschaal op rooster
Vis en groente
- 1 - 4 180 30 - 50*
Steunhoogte 4: ovenschaal op
rooster
Steunhoogte 1: Bakplaat of
ovenschaal op rooster
Volledige maaltijd:
Taart (Steunhoogte 5) /
Lasagne (Steunhoogte
3) / Vlees (Steunhoogte 1)
- 1 - 3 - 5 190 40 - 120*
Steunhoogte 5: ovenschaal op
rooster
Steunhoogte 3: ovenschaal op
rooster
Steunhoogte 1: Bakplaat of
ovenschaal op rooster
Bereidingstabel
39
Recept Functie Voorverwarmen Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd
(minuten)
Accessoires
Worstjes / spiezen /
spareribs / hamburgers
- 5 Midden-Hoog 15 - 30
Steunhoogte 5: rooster (verwissel
de niveaus wanneer het naar wens
is gebruind)
Steunhoogte 3: rooster (verwissel
de niveaus wanneer het naar wens
is gebruind)
Steunhoogte 1: bakplaat met water
Gevulde braadstukken
- 3 200 80 - 120* Bakplaat of ovenschaal op rooster
Gesneden vlees
(konijn, kip, lam)
- 3 200 50 - 100* Bakplaat of ovenschaal op rooster
* De bereidingsduur is zuiver indicatief en heeft betrekking op de gehele bereidingscyclus. Verwijder het
voedsel op verschillende tijdstippen, volgens uw persoonlijke voorkeur.
Bereidingstabel
40
Recept Functie Voorverwarmen Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd
(minuten)
Accessoires en opmerkingen*
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Koekjes van
kruimeldeeg
JA 3 170 15 - 30 Bakplaat
- 1 - 4 150 30 - 45
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Kleine taartjes
JA 3 170 20 - 30 Bakplaat
- 1 - 4 160 25 - 35
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
- 1 - 3 - 5 160 35 - 45
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
/ bakplaat
Steunhoogte 3: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Cake zonder vet
JA 2 170 30 - 40 Taartvorm op rooster
1 - 4 175 75 - 95
Steunhoogte 4: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
2 Appeltaarten
- 2/3 185 70 - 90 Taartvorm op rooster
- 1 - 4 175 75 - 95
Steunhoogte 4: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Toast**
- 5 Hoog 3 - 6 Rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgers**
- 5 Hoog 18 - 30
Steunhoogte 5: rooster (draai het
voedsel halverwege de bereidingstijd
om)
Steunhoogte 4: bakplaat met water
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Appeltaart,
vruchtenvlaai,
apfelstrudel
- 3 180 35 - 45 Bakplaat
- 1 - 4 160 55 - 65
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
DIN 3360-12:07 § 6.6
Gebr.
varkensvlees
- 2 190 150 - 170 Steunhoogte 2: bakplaat
DIN 3360-12:07 annex C
Platte taart
JA 3 170 40 - 50 Bakplaat
- 1 - 4 160 45 - 55
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: bakplaat
Tabel Geteste Recepten
(in overeenstemming met IEC 60350-1:2011-12 en DIN 3360-12:07:07)
41
Tabel Geteste Recepten
In de bereidingstabel worden de ideale functies en temperaturen gegeven voor de beste resultaten voor
elk type recept. Als u een gerecht wilt bereiden met de functie "Convectiebakken" op één steunhoogte
wordt geadviseerd de derde steunhoogte te gebruiken en dezelfde temperatuur als voor “HETELUCHT
op meerdere steunhoogtes.
De indicaties in de tabel zijn bedoeld zonder gebruik van de schuifrails. Voer testen zonder de
schuifrails uit.
* Indien niet bijgeleverd, kunnen accessoires aangeschaft worden bij de Consumentenservice.
** Laat bij grillen 3-4 cm van de voorste rand van het rooster vrij om dit na afloop van de bereiding
makkelijker eruit te kunnen halen
Energiezuinigheidsklasse (in overeenstemming met EN 60350-1:2013-07)
Gebruik de betreffende tabel om testen uit te voeren
Energieverbruik en voorverwarmtijd
Selecteer de functie en voer de test alleen uit met de optie "Voorverwarmen" geactiveerd. (“Ja
voorverwarmen”)
Aanbevolen gebruik en tips
Lezen van de bereidingstabel:
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een bepaald gerecht, dat op
één of meerdere steunhoogtes tegelijk kan worden bereid. De bereidingstijden gelden vanaf het
moment dat het gerecht in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmtijd (indien nodig). De
temperaturen en de bereidingstijden zijn indicatief en hangen af van de hoeveelheid voedsel en het
type schaal. Gebruik eerst de laagste aanbevolen waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u
hogere waarden gebruiken. Geadviseerd wordt om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en indien
mogelijk taartvormen en ovenschalen van donker metaal. U kunt ook vuurvaste of aardewerk pannen
en schalen gebruiken; de bereidingstijden zijn dan iets langer. Volg voor de beste resultaten zorgvuldig
de aanwijzingen in de bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde schalen en de verschillende
steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Met de functie "HETE LUCHT" kunt u tegelijkertijd verschillende gerechten bereiden (bijvoorbeeld: vis en
groenten) die dezelfde bereidingsduur hebben, op verschillende steunhoogtes. Haal de gerechten die
klaar zijn uit de oven en laat de gerechten die meer tijd nodig hebben in de oven staan.
Dessert
Bak fijn gebak met de statische functie op één steunhoogte. Gebruik taartvormen van zwart metaal
en zet deze altijd op het bijgeleverde rooster. Voor bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert u
de functie met ventilatie en zet u de taartvormen in zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed
kan circuleren.
Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker in het dikste gedeelte van de taart. Als
de prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de randen in, omdat de taart dan
mogelijk niet goed rijst aan de zijkanten.
Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer een lagere temperatuur,
verminder bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag voorzichtiger.
Bij taarten met een vochtige vulling (kaastaarten of vruchtentaarten) moet de functie
“CONVECTIEBAKKEN” worden gebruikt. Als de bodem van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan
op een lager niveau en bestrooi de bodem met paneermeel of verkruimelde koekjes voordat u de
vulling erin schenkt.
42
Vlees
U kunt elke soort ovenschaal of vuurvaste schaal gebruiken die geschikt is voor de afmetingen
van het vlees. Schenk bij gebraden vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het vlees
tijdens de bereiding vochtig wordt gehouden en meer smaak krijgt.
Wees voorzichtig, bij deze procedure komt er zeer hete stoom vrij. Laat het gebraden vlees na afloop
van de bereiding 10-15 min. in de oven rusten, of dek het af met aluminiumfolie.
Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig
gaar wordt. Zeer dikke stukken vlees hebben een langere bereidingsduur. Zet het rooster op een
lagere steunhoogte om te voorkomen dat de korst verbrandt. Het vlees tijdens het bereiden twee
derde draaien, let op dat er geen stoom vrijkomt bij het openen van de ovendeur.
Geadviseerd wordt om een bakplaat met een halve liter water direct onder het rooster te plaatsen
waarop u het voedsel heeft gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met water
tijdens het grillen.
Tips voor gerechten die worden bereid met de traditionele functies
Recept Steunhoogte (van
onder)
Aanbevolen
bereidingstemperatuur
(°C)
Aanbevolen
eindtemperatuur voor
gaarthermometer (°C)
Rosbief, rood 2/3 200 - 220 48
Rosbief, medium 2/3 170 -190 60
Rosbief, doorbakken 2/3 170 -190 68
Gebraden kalkoen 2/3 150 - 170 75
Gebraden kip 2/3 200 - 210 83
Gebr. varkensvlees 2/3 170 -190 75
Gebraden kalfsvlees 2/3 160 - 180 68
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het grillen van grote stukken vlees en gevogelte. Monteer het draagstuk op de
tweede steunhoogte. Steek het vlees aan het spit. Zet kip vast met keukentouw, zet de twee uiteinden
van het vlees vast met daarvoor bestemde vorken en controleer of het vlees goed vastzit aan het spit.
Steek het spit in de opening aan de voorwand van de oven en leg het op de steun. Om vorming van
dampen te voorkomen en bakvet op te vangen, adviseren wij om een bakplaat met minimaal een
halve liter water op de eerste steunhoogte te plaatsen. Het spit is voorzien van een plastic handvat dat
verwijderd moet worden voordat de bereiding begint. Het handvat dient om het vlees na afloop van de
bereiding uit de oven de halen zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na twee derde van de bereidingsduur de
mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie (alleen aanwezig bij bepaalde modellen)
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek voordat u het in de oven legt. Deze functie verkort de
rijstijd met ongeveer een derde, vergeleken met rijzen op kamertemperatuur (20-25°C). De rijstijd bij een
hoeveelheid pizzadeeg van 1 kg is ongeveer één uur.
Artisan stoomfuncties
Het is raadzaam om de bereiding van gepaneerd voedsel (bijv. visfilets) te beginnen met een koude
oven.
Aanbevolen gebruik en tips
Gedrukt in Italië
03/16
400010839631
NL
WHIRLPOOL EUROPE s.r.l. Socio Unico
Viale G. Borghi, 27
21025 COMERIO (Varese) ITALIË
Telefoon +39 0332 759111 – Fax +39 0332 759268
www.whirlpool.eu
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

KitchenAid KOASP 60600 Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor