Electrolux EVY6800AOX Recipe book

Categorie
Voedsel verwerkers
Type
Recipe book
.................................................. ...............................................
NL MAGNETRON RECEPTENBOEK
RECEPTEN MET KOOK- EN BAKASSISTENT
In het menu Kook- en bakassistent zijn de
gerechten over verschillende categorieën
verdeeld:
•Ontdooien
Koken/smelten
Gevogelte/vlees/vis
Quiche/stoofpotje/gratin
Nagerecht
ONTDOOIEN
Vis ontdooien
Plaats de vis op een omgekeerd bord, en
plaats het bord in een bakje zodat het ge-
smolten water binnenkant van de magne-
tron niet kan bevuilen.
Controleer de voeding regelmatig tijdens
het ontdooien en draai hem meermaals
om. Als de vis tot een blok bevroren is,
scheid de stukjes vis dan voorzichtig tij-
dens het ontdooien.
Bereidingstijd in het apparaat: gewichtaf-
hankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Laat na het ontdooien het voedsel op ka-
mertemperatuur rusten, ongeveer even
lang als de ontdooiduur.
Gevogelte ontdooien
Plaats de voeding op een omgekeerd bord,
en plaats het bord in een bakje zodat het
gesmolten water binnenkant van het appa-
raat niet kan bevuilen.
Controleer de voeding regelmatig tijdens
het ontdooien en draai hem meermaals
om. Bedek blootgestelde vethoudende on-
derdelen, zoals poten en vleugels met alu-
miniumfolie.
Bereidingstijd in het apparaat: gewichtaf-
hankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Laat na het ontdooien het voedsel op ka-
mertemperatuur rusten, ongeveer even
lang als de ontdooiduur.
Vlees ontdooien
Plaats het vlees op een omgekeerd bord,
en plaats het bord in een bakje zodat het
gesmolten water binnenkant van het appa-
raat niet kan bevuilen.
Controleer de voeding regelmatig tijdens
het ontdooien en draai hem meermaals
om. Als het vlees tot een blok bevroren is,
scheid de stukjes dan voorzichtig tijdens
het ontdooien.
Bereidingstijd in het apparaat: gewichtaf-
hankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Laat na het ontdooien het voedsel op ka-
mertemperatuur rusten, ongeveer even
lang als de ontdooiduur.
Brood ontdooien
Plaats het brood op een keukendoek op
een bord.
Draai het brood tijdens het ontdooien regel-
matig om.
Bereidingstijd in het apparaat: gewichtaf-
hankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Laat na het ontdooien het voedsel op ka-
mertemperatuur rusten, ongeveer even
lang als de ontdooiduur.
KOKEN/SMELTEN
Verse groenten
Doe de versneden groenten in een magne-
tronbestendige schotel en voeg ong. 50 ml
water toe. Dek af (deksel of magnetronfo-
lie).
Draai de groenten tijdens het ontdooien re-
gelmatig om.
Bereidingstijd in het apparaat: gewichtaf-
hankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Tip: Als de groenten zeer knapperig zijn,
stel een lager gewicht in. Als de groenten
te zacht zijn, stel een hoger gewicht in.
2
www.electrolux.com
Ingevroren groenten
Doe de bevroren groenten in een magne-
tronbestendige schotel en voeg ong. 50 ml
water toe. Dek af (deksel of magnetronfo-
lie).
Draai de groenten tijdens het ontdooien re-
gelmatig om.
Bereidingstijd in het apparaat: gewichtaf-
hankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Tip: Als de groenten zeer knapperig zijn,
stel een lager gewicht in. Als de groenten
te zacht zijn, stel een hoger gewicht in.
Uien smoren
Snij de uien in slierten en doe ze in een
magnetronbestendige schotel met 1 eetle-
pel boter of olie. Dek af (deksel of magne-
tronfolie).
Draai de uien tijdens de bereiding regelma-
tig om.
Bereidingstijd in het apparaat: gewichtaf-
hankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Aardappelen in de schil
Doe de aardappelen in een magnetronbe-
stendige schotel en voeg ong. 100 ml wa-
ter toe. Dek af (deksel of magnetronfolie).
Draai de aardappelen tijdens de bereiding
regelmatig om.
Bereidingstijd in het apparaat: gewichtaf-
hankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Rijst
Doe rijst (parboiled) in een magnetronbe-
stendige schotel en voeg water toe in een
verhouding van 1:2 (=100 g rijst en 200 ml
water). Kruid naar smaak. Voeg enkele
klontjes boter, gestoomde uien of kruiden
toe. Dek af (deksel of magnetronfolie).
Draai de rijst tijdens de bereiding regelma-
tig om.
Bereidingstijd in het apparaat: gewichtaf-
hankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Chocolade smelten
Snijd de chocolade in stukjes en doe in een
schotel. Dek af (deksel of magnetronfolie).
Roer de chocolade meermaals om tijdens
het smelten.
Bereidingstijd in het apparaat: gewichtaf-
hankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
Boter smelten
Snijd de boter in stukjes en doe in een
schotel. Dek af (deksel of magnetronfolie).
Roer de boter meermaals om tijdens het
smelten.
Bereidingstijd in het apparaat: gewichtaf-
hankelijk
Plaathoogte: onderste plaat
GEVOGELTE/VLEES/VIS
Kippenvleugels
Ingrediënten:
1 kg kippenvleugels
Marinade:
2 eetlepels olie
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel mosterd
1 teentje knoflook, gekneusd
rozemarijn
•thijm
versgemalen zwarte peper
maïszetmeel
Methode:
Meng de olie, sojasaus, mosterd, look en
kruiden. Bedek de kippenvleugels met de
marinade en laat 2 - 3 uur intrekken. Strooi
dan wat maïszetmeel over het geheel.
Bereidingstijd in het apparaat: 25 minu-
ten
–Plaathoogte: 2
Plaats een magnetronbestendige schotel
op de bodem om het vet op te vangen.
Draai om na 10 minuten.
Kip, 2 helften
Ingrediënten:
1 kg gehele kip, gehalveerd
NEDERLANDS 3
•zout
•peper
kruiden volgens eigen voorkeur
olie om de kip te bedruipen
Bereidingstijd in het apparaat: 30 minu-
ten
–Plaathoogte: 2
Plaats een magnetronbestendige schotel
op de bodem om het vet op te vangen.
Draai om na 15 minuten.
Witlof met kruiden
Ingrediënten voor 4 porties:
stukjes brood zacht maken met een
beetje warm water
1 ui, fijngesnipperd en aanstoven in een
beetje boter
1 teentje knoflook, gekneusd
250 g rundergehakt
250 g varkensgehakt
100 g gebraden kalfsvlees
•1 ei
1 theelepel zout
•peper
•paprika
1 eetlepel gehakte peterselie
1 theelepel fijngehakte rozemarijn
1 theelepel thijmblaadjes
4 plakjes spek, om af te dekken
Methode:
Meng alle ingrediënten goed, vorm ze tot
een gehaktbrood en plaats in een magne-
tronbestendige schotel. Afdekken met de
plakjes spek.
Bereidingstijd in het apparaat: 40 minu-
ten
–Plaathoogte: 2
Visfilet in roomsaus
Ingrediënten voor 4 personen:
400 g visfilet (rivierforel of regenboogfo-
rel)
20 g bakolie
250 g uien, in ringen gesneden
6 eetlepels crème fraîche (zure room)
paprikapoeder, zoet
•citroen
•zout
Methode:
Stoof de uien in een pan met de olie tot ze
glazig zijn. Doe deze dan in een ingeboter-
de bakschotel.
Reinig de visfilets, besprenkel met citroen-
sap, zout en leg ze boven op de uiringen.
Voeg de paprika naar smaak toe aan de
crème fraîche en giet dit mengsel over de
visfilets. Voeg een beetje zout toe.
Bereidingstijd in het apparaat: 12 minu-
ten
–Plaathoogte: 1
Het gerecht na de helft van de bereidings-
tijd een keer omdraaien.
Tongstoofpotje
Ingrediënten:
4 tongfilets
sap van een halve citroen
zout, versgemalen zwarte peper
100 g bladspinazie, ingevrozen, ontdooid
1 teentje knoflook
2 eetlepels witte wijn
50 ml room
•1 eierdooier
Methode:
Besprenkel de visfilets met het citroensap
en kruid met zout en peper. Knijp de spina-
zie droog en kruid deze met look. Bedek
de tongfilets met de spinazie en rol ze op.
Plaats ze in een beboterde bakschotel en
zorg ervoor dat de dunste stukjes filets on-
deraan liggen. Besprenkel de rolletjes met
witte wijn.
Klop de room en de eidooier op en voeg
een snuifje zout toe. Lepel dit mengsel over
de tongrolletjes.
Bereidingstijd in het apparaat: 17 minu-
ten
–Plaathoogte: 2
QUICHE/STOOFSCHOTELS
Aardappelgratin
Ingrediënten:
1000 g aardappelen
1 theelepel zout, peper en nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 g geraspte kaas
•200 ml melk
4
www.electrolux.com
•200 ml room
4 eetlepels boter
Methode:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne
plakken, droog ze af en breng ze op smaak
met zout en peper.
Wrijf een ovenbestendige bakschaal in met
een teentje knoflook en vet de schaal daar-
na in met boter.
Verspreid de helft van de gezouten aardap-
pelplakjes in de schaal en strooi er wat ge-
raspte kaas over. Leg de overige aardap-
pelschijfjes er bovenop en strooi de rest
van de kaas eroverheen.
Pers het tweede teentje knoflook en ver-
meng dit met de melk en de room. Giet het
mengsel over de aardappels en verspreid
de rest van de boter in kleine stukjes over
de gratin.
Bereidingstijd in het apparaat: 45 minu-
ten
–Plaathoogte: 1
Witlofgratin
Ingrediënten:
8 middelgrote stronken witlof
8 plakken gekookte ham
30 g boter
30 g meel
250 ml groentebouillon
5 eetlepels melk
100 g geraspte kaas
Methode:
Snij het witlof doormidden en verwijder de
bittere kern. Was het witlof en kook het 15
minuten in water.
Neem de witlofhelften uit het water, spoel
ze af met koud water en doe de twee helf-
ten weer tegen elkaar. Rol elk stronkje in
een plakje ham en leg ze op een ingevette
bakplaat.
Laat boter smelten en voeg bloem toe.
Even fruiten en vervolgens de groentebouil-
lon en melk toevoegen en aan de kook
brengen.
Roer 50 g kaas door de saus en schenk
het over het witlof. Strooi de rest van de
kaas over het gerecht.
Bereidingstijd in het apparaat: 19 minu-
ten
–Plaathoogte: 1
Gevulde canneloni
Als voorgerecht voor 4 personen
Als hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten:
1 ui, fijngesneden
1 theelepel margarine
1 teentje knoflook
1 pakje diepvriesspinazie (300 g)
100 g geraspte kaas
1 blikje tomaten, in stukjes gesneden
(400 g)
10 cannellonibuisjes (ongekookt)
bouillonblokjes
•zout
witte peper
•oregano
•paprika
nootmuskaat
Methode:
Stoof de uien in de margarine in een pan.
Voeg de spinazie toe en roer regelmatig om
tot de spinazie gereduceerd is. Laat 5 mi-
nuten stoven, voeg 50 g geraspte kaas,
witte peper, bouillonblokjes, look en noot-
muskaat toe. Breng aan de kook en laat 3 -
4 minuten koken. Vul de cannelloni met het
mengsel.
Voor de tomatenbasis, giet de inhoud van
het blik in een lange bakschaal, plet de to-
maten met een vork, kruid met zout, witte
peper, oregano en paprika.
Plaats de gevulde cannelloni op de toma-
tenbasis en bestrooi met de rest van de
kaas.
Bereidingstijd in het apparaat: 30 minu-
ten
–Plaathoogte: 1
Gevulde champignons
Voor 3 personen
Ingrediënten:
6 grote champignons
1 eetlepel boter
•zout
peper
•citroensap
1 kleine vleestomaat, in stukjes gesne-
den, circa 150 g
1/2 bosje peterselie, fijngehakt
NEDERLANDS 5
meerdere blaadjes basilicum, fijngehakt
1 witte boterham, in stukjes verdeeld
75 g gorgonzola, in blokjes
3 eetlepels room
Methode:
Maak de champignons schoon. Draai de
steeltjes er af en snijd in kleine blokjes.
Kruid met zout en peper en besprenkel met
het citroensap.
Meng de gekruide champignonssteeltjes
met de tomaat, peterselie en basilicum,
brood, gorgonzola en room en kruid dan af
met zout en peper. Vul de hoedjes van de
champignons en plaats ze in een beboter-
de ovenschaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 15 minu-
ten
–Plaathoogte: 1
Gevulde tomaten
Voor 2 personen
Ingrediënten:
4 grote tomaten, elk circa 300 g
1 kleine courgette, circa 80 g
60 g champignons
•1 sjalot
2 eetlepels olie
100 g gekookte rijst
50 ml groentenbouillon
75 g mozzarella
1 eetlepel gehakte peterselie
•zout
versgemalen zwarte peper
Methode:
Snijd de bovenkant van elke tomaat af.
Schep m.b.v. een theelepel het vruchtvlees
weg en laat een rand van circa 1 cm. Hak
het vruchtvlees fijn. Reinig de courgette en
snijd ze in blokjes. Snijd de champignons in
plakjes. Schil de sjalotten en hak ze fijn.
Verhit de olie in een pan. Bak de sjalotten
aan. Voeg de courgette en champignons
toe en laat kort meebakken. Voeg de rijst,
gehakte tomaat en bouillon toe en laat 5
minuten sudderen. Snijd de mozarella in
kleine blokjes. Voeg de mozarella en peter-
selie toe aan de rijst en kruid met zout en
peper. Vul de tomaten met de rijst en
plaats de bovenkanten terug op de toma-
ten. Plaats de tomaten in een beboterde
ovenschaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 15 minu-
ten
Plaathoogte: onderste plaat
Het gerecht na de helft van de bereidings-
tijd een keer omdraaien.
Groentenspaetzle
Voor 2 personen.
Ingrediënten:
250 g verse spaetzle
2 middelgrote stokken selder, circa 100
g
1 grote wortel, circa 150 g
1 eetlepel boter
50 ml bouillon
100 g gewone roomkaas of roomkaas
met kruiden (bijvoorbeeld Cantadou)
•zout
versgemalen zwarte peper
½ bosje bieslook
30 g geraspte kaas, bijvoorbeeld Sbrinz
of Parmezaan
•100 ml room
Methode:
Doe de spaetzle in een beboterde bak-
schotel.
Reinig de selder en wortel en snijd ze in
blokjes. Stoof even aan in boter in de
braadpan. Voeg de bouillon toe, dek af en
laat de groenten 5 minuten koken. Haal de
pan van de kookplaat. Roer er de room-
kaas door. Kruid de groenten met zout en
peper.
Giet het groentenmengsel over de spaetzle.
Knip met een schaar de bieslook over het
gerecht. Bestrooi met geraspte kaas en
besprenkel met room.
Bereidingstijd in het apparaat: 12 minu-
ten
–Plaathoogte: 2
Aardappel-courgettegratin
Voor 2 personen.
Ingrediënten:
250 g aardappelen
200 g courgettes
•zout
versgemalen witte peper
130 g gemengde geraspte kaas (bijvoor-
beeld pizza mix)
6
www.electrolux.com
1 klein blikje anchovis, 60 g
1 teentje knoflook, gekneusd
1 sjalot, fijngesneden
150 ml volle room
verse kruiden (bijv. basilicum, marjolein,
oregano, thijm) of een kruidenmix
een beetje olijfolie
Methode:
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne
plakjes.
Was de courgettes en droog ze met een
keukendoek. Snijd deze nu in dunne plak-
jes. Vet een ovenschaal in met een scheu-
tje olijfolie.
Meng de aardappel- en courgetteplakjes
samen en kruid ze met zout en peper.
Meng er 100 g kaas, de look en de sjalot-
ten door en leg de anchovisfilets in de
ovenschaal.
Meng de room met de rest van de kaas.
Voeg de fijngehakte kruiden of kruidenmix
toe. Voorzichtig mengen en over het ge-
recht verdelen.
Bereidingstijd in het apparaat: 30 minu-
ten
–Plaathoogte: 1
Kaasgratin
Voor 3 personen.
Ingrediënten:
8 witte boterhammen
100 ml witte wijn
1 ui, in dunne ringen
100 g geraspte kaas (Gruyere of alpen-
kaas)
400 ml melk
3 eieren
•zout
versgemalen zwarte peper
nootmuskaat, versgemalen
100 g spekblokjes, gerookt
40 g stukjes boter
1 bosje bieslook
Methode:
Snijd het brood diagonaal in beide richtin-
gen om 32 driehoekjes te bekomen. Doe
afwisselend laagjes brood en uiringen in
een platte ovenschaal. Besprenkel met wit-
te wijn.
Meng de kaas met de melk en de eieren.
Kruid volgens eigen smaak en giet over het
brood. Verdeel de spekblokjes gelijkmatig
over het gerecht en doe dan de boterblok-
jes over het geheel.
Strooi de bieslook er op alvorens het ge-
recht te serveren.
Bereidingstijd in het apparaat: 30 minu-
ten
–Plaathoogte: 1
Lasagne met ham
Voor 2 - 3 personen.
Ingrediënten:
2 eetlepels olijfolie
1 kleine ui, fijngesneden
300 g gepelde tomaten in blokjes (in blik)
300 g champignons, in schijfjes
1 theelepel gedroogde kruiden, bijv. ore-
gano of thijm
•zout
versgemalen zwarte peper
200 g gekookte ham, in slierten gesne-
den
300 g verse of voorgekookte lasagnebla-
den
250 ml crème fraîche
50 g geraspte Parmezaanse kaas
boter voor het gerecht
Methode:
Verwarm de olijfolie in een pan. Bak de
champignons en ui. Voeg de tomatenblok-
jes en de kruiden toe en stoof ongeveer 5
minuten. Kruid af met peper en zout.
Boter een bakschotel in. Bedek de bodem
met een laag lasagnebladen. Creëer afwis-
selende lagen met tomatensaus, ham, crè-
me fraîche, parmezaan en lasagnebladen.
Eindig met de Parmezaanse kaas.
Bereidingstijd in het apparaat: 22 minu-
ten
–Plaathoogte: 1
Preistoofpotje
Voor 2 - 3 personen.
Ingrediënten:
•500 g prei
250 g kwark (halfvet)
50 ml crème fraîche
•1 ei
NEDERLANDS 7
50 g geraspte kaas, bijv. Parmezaanse
kaas
1 teentje knoflook
•zout
versgemalen zwarte peper
•2 3 plakjes ham
1 volle eetlepel broodkruimels
blokjes boter
Methode:
Snijd de prei in stukken van 1 cm en kook
ze 5 minuten in gezouten water. Giet het
water weg en laat goed uitdruipen. Snijd de
ham in reepjes.
Roer de kwark, crème fraîche, eieren en
2/3 van de kaas samen. Knijp de look in
het mengsel en roer om. Voeg tenslotte de
prei en ham toe. Kruiden met peper en
zout. Doe deze dan onmiddellijk in een be-
boterde bakschotel.
Meng de rest van de kaas en de broodkrui-
mels en strooi over het gerecht. Doe er dan
flink wat blokjes boter overheen.
Bereidingstijd in het apparaat: 20 minu-
ten
–Plaathoogte: 1
NAGERECHT
Abrikozenroom
Voor 2 personen.
Ingrediënten:
•250 g abrikozen
100 ml witte wijn
2 - 3 eetlepels suiker
150 g mascarpone of kwark (roomkaas)
•250 ml room
2 eetlepels abrikozenlikeur of kersen-
brandy
Methode:
Meng de abrikozen met de witte wijn en de
suiker in een kom en selecteer het pro-
gramma Abrikozenroom. Laat het afkoelen.
Klop de abrikozencompote door het te mi-
xen of maak er puree van met een blender.
Meng de mascarpone of kwark lepel voor
lepel met de puree.
Klop de room stijf en meng het voorzichtig
met de abrikozenroom. Voeg de abrikozen-
likeur toe zodat de abrikozenroom lekker
gaat ruiken.
Zet de room op een koele plek.
Bereidingstijd in het apparaat: 6 minuten
Plaathoogte: onderste plaat
Perziken in Amaretto
Voor 2 personen.
Ingrediënten:
4 halve perziken uit blik
50 g amaretti
1 volle eetlepel suiker (1)
1 eetlepel cacaopoeder
1 eetlepel Vin Santo (Italiaanse dessert-
wijn) of Grand Marnier
blokjes boter
100 ml crème fraîche
1 eetlepel suiker (2)
Methode:
Drenk de perziken en doe ze in een inge-
vette bakvorm. Breek de amaretti-koekjes
en meng ze met de suiker (1) en het cacao-
poeder. Voeg Vin Santo toe voor een dikke
pasta. Maak er 4 balletjes van en doe ze in
de halve perziken.
Serveer de warme perziken met crème fraî-
che gezoet met suiker (2).
Bereidingstijd in het apparaat: 4 minuten
Plaathoogte: onderste plaat
8
www.electrolux.com
NEDERLANDS 9
10
www.electrolux.com
NEDERLANDS 11
www.electrolux.com/shop 892961134-A-122013
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Electrolux EVY6800AOX Recipe book

Categorie
Voedsel verwerkers
Type
Recipe book