AGA Masterchef XL 90 Induction de handleiding

Type
de handleiding
90 Inductie
iii
Masterchef XL 90 Inductie
U110455-02
Inhoud
1. Voordat u Begint... 1
Installatie en Onderhoud 1
Vreemde Geuren 1
Ventilatie 1
Persoonlijke Veiligheid 1
Verzorging van de Kookplaat 2
Verzorging van het Fornuis 3
2. Overzicht Fornuis 4
De Kookplaat 4
De Uitschuifbare Grill 8
De Ovens 9
Accessoires 12
3. De Klok 13
4. Tips voor het Koken 16
Uw Inductiefornuis Gebruiken 16
Tips voor het Koken met de Timer 16
Algemene Tips voor de Ovens 16
5. Bakrichtlijnen 17
6. Het Fornuis Schoonmaken 18
Kookplaat 18
Uitschuifbare Grill 19
Ovens 19
Reinigingstabel 20
7. Problemen Oplossen 21
8. Installatie 24
Geachte Installateur 24
Veiligheidseisen 24
Ventilatie 24
Het Fornuis Plaatsen 24
Het Fornuis Plaatsen 25
Het Fornuis Verplaatsen 25
Verplaatsen van het Fornuis na de Installatie
26
Handgrepen Monteren 27
Waterpas Stellen 27
Aansluiten op de Elektriciteit 28
Eindcontroles 28
De Montage Voltooien 29
Klantenzorg 29
9. Schakelschemas 30
Kookplaat 30
Oven 31
10. Technische Gegevens 32
iv
1
Nederlands
Mits het op de juiste manier geïnstalleerd en gebruikt wordt,
moet u er jarenlang zonder problemen op kunnen koken. Het
is dus belangrijk dat u dit hoofdstuk leest voordat u begint,
vooral als u niet eerder een inductiefornuis gebruikt hebt.
WAARSCHUWING: Dit apparaat is uitsluitend
bedoeld om mee te koken. Het mag niet voor andere
doeleinden zoals bijvoorbeeld het verwarmen van
de ruimte worden gebruikt. Als u het voor andere
doeleinden gebruikt, kunnen claims op de garantie
of aansprakelijkheid komen te vervallen. Afgezien
daarvan is dit een brandstofverspilling en kan dit tot
oververhitting van de bedieningsknoppen leiden.
Installatie en Onderhoud
Zorg ervoor dat de gasvoeding en de stroomvoeding
aangesloten en ingeschakeld zijn (het fornuis gebruikt
stroom).
Zorg ervoor dat het fornuis is aangesloten en aan staat.
Het controlescherm van de kookplaat knippert
gedurende ongeveer twee seconden wanneer deze voor
het eerst wordt ingesteld - dit is normaal.
Stel de klok in om ervoor te zorgen dat alle ovens werken
– zie het betreende onderdeel in deze handleiding.
Het is aanbevolen dit apparaat jaarlijks te laten onderhouden.
Het fornuis mag uitsluitend worden gerepareerd door een
bevoegd onderhoudstechnicus en er mogen uitsluitend
goedgekeurde reserveonderdelen worden gebruikt.
Voordat er met schoonmaken of onderhoudswerk wordt
begonnen, dient u het fornuis altijd eerst te laten afkoelen en
de stroom af te sluiten, tenzij deze handleiding iets anders
aangeeft.
Vreemde Geuren
Wanneer u uw fornuis voor het eerst gebruikt kan het een
geur afgeven. Dit zal na gebruik stoppen.
Voordat u uw fornuis voor de eerste keer gebruikt, zorg
ervoor dat alle verpakkingsmaterialen verwijderd zijn en dan,
om productiegeuren te verdrijven, draait u alle ovens op
200 °C en laat ze minstens een uur aan staan.
Voordat u de grill voor het eerst gebruikt, dient u de grill
30 minuten te laten lopen met de grillpan helemaal naar
achteren op zijn plaats geduwd en de grilldeur open.
Zorg er voor dat de ruimte goed geventileerd is (zie
Ventilatie’ hieronder). We raden aan dat mensen met
ademhalingsproblemen of een allergie het gebied tijdens
deze actie even verlaten.
Ventilatie
LET OP: Bij het gebruik van een fornuis komt er
warmte en vocht vrij in de ruimte waarin het fornuis
is geïnstalleerd. Zorg ervoor dat de keuken goed
geventileerd is: houd bestaande ventilatiegaten
open of installeer een aangedreven afzuigkap die de
dampen naar buiten toe afvoert. Indien u gedurende
lange tijd meerdere branders van het fornuis
tegelijk gebruikt, dient u een raam open te zetten of
een ventilator aan te zetten.
Persoonlijke Veiligheid
Belangrijke informatie voor gebruikers met een pacemaker
of een geïmplanteerde insulinepomp: De functies van de
kookplaat zijn conform de betreende Europese standaards
voor elektromagnetische interferentie. Indien u een
pacemaker hebt of een geïmplanteerde insulinepomp en u
maakt zich zorgen, neem dan contact op met uw dokter voor
medisch advies.
Dit toestel NIET aanpassen.
Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen
vanaf 8 jaar en ouder alsook door personen met
verminderde fysieke, zintuiglijke of mentale
capaciteiten of gebrek aan ervaring en kennis als
ze onder toezicht staan of instructies kregen over
het veilig gebruik van het apparaat en de mogelijke
risicos inzien. Het apparaat is geen speelgoed
voor kinderen. Schoonmaken onderhoud door
de gebruiker mag niet door kinderen worden
uitgevoerd zonder toezicht.
WAARSCHUWING: Het apparaat en de toegankelijke
onderdelen worden heet tijdens gebruik.
Wees voorzichtig en vermijd aanraking met
verwarmingselementen. Kinderen jonger dan 8
moeten uit de buurt van het apparaat worden
gehouden tenzij ze continu onder toezicht staan.
Als de kookplaat in gebruik is, dient u magnetische
voorwerpen als creditkaarten, geldpassen, oppy
discs, rekenmachines, etc. uit de buurt te houden.
LET OP: Een langdurig kookproces moet regelmatig
in de gaten gehouden worden. Een kort durend
kookproces moet continu in de gaten gehouden
worden.
Brandgevaar: GEEN voorwerpen op de kookplaten
bewaren.
Het kookstel NIET achter een sierdeur installeren om
oververhitting te voorkomen.
Toegankelijke delen worden bij gebruik heet en
blijven na het koken een tijd heet. Houd babys
en kinderen uit de buurt van het fornuis en draag
bij het gebruik van het toestel nooit losse of
loshangende kleding.
1. Voordat u Begint...
2
Nederlands
Gebruik GEEN stoomreiniger om het fornuis te
reinigen.
Zorg ervoor dat de knoppen altijd in de uit-stand staan
wanneer de oven niet in gebruik is en alvorens het fornuis te
reinigen.
Wees voorzichtig bij het aanraken van de
aangegeven kookgebieden van het fornuis.
Wanneer de ovens zijn op, NIET open deuren langer
dan nodig in te voegen en te verwijderen inhoud.
De bedieningsknoppen worden heet en dit kan
cosmetisch defect veroorzaken.
Wanneer u de grill gebruikt, dient u ervoor te zorgen
dat de grillpan op de juiste manier is geplaatst en
helemaal naar binnen is geduwd, anders kunnen de
bedieningsknoppen erg heet worden.
Zorg ervoor dat het fornuis op een veilige afstand van
brandbare wandbekleding, spullen of gordijnen en dergelijke
staat.
Gebruik GEEN spuitbussen in de buurt van het
fornuis terwijl het fornuis aanstaat.
Bij het bereiden van gerechten met een hoog vochtgehalte
komt soms veel stoom vrij als u de ovendeur opentrekt. Ga
niet te dicht bij de oven staan als u de deur opentrekt en laat
de stoom wegtrekken (Afb.1.1).
Gebruik indien mogelijk droge ovenwanten. Bij gebruik van
vochtige wanten kunt u zich aan de stoom branden als u
een heet oppervlak aanraakt. Gebruik geen handdoeken of
andere dikke doeken in plaats van een ovenwant. Dergelijke
doeken kunnen vlam vatten indien ze met een heet
oppervlak in aanraking komen.
Bedien het fornuis NOOIT met natte handen.
Dek de rekken, de bekleding en het bovenpaneel
van de oven NIET af met aluminiumfolie.
Verwarm in GEEN geval ongeopende
voedselverpakkingen. De drukopbouw kan de
verpakking doen stukbarsten, hetgeen letsel kan
veroorzaken.
Gebruik GEEN onstabiele steelpannen. Laat de steel
nooit aan de voorkant van de kookplaat uitsteken.
Laat de kookplaat nooit zonder toezicht aanstaan op een
hoge temperatuur. Overkokende pannen kunnen rook
veroorzaken en gemorst vet kan vlam vatten. Gebruik een
frituurthermometer, indien mogelijk, om te voorkomen dat
het vet boven het rookpunt wordt verhit.
WAARSCHUWING!
Zonder toezicht met vet of olie op een kookplaat
koken kan brandgevaarlijk zijn.
Laat frituurpannen NOOIT zonder toezicht aanstaan.
Verwarm vet altijd langzaam en onder toezicht.
Frituurpannen dienen slechts voor een derde vol vet
te zitten. Indien u te veel vet in de pan doet, kan de
pan overstromen wanneer u er eten bij doet. Indien
u verschillende soorten olie of vet combineert bij
het frituren, dient u de olie te vermengen voordat u
het verhit, of, in het geval van vet, terwijl het smelt.
Het voedsel dat u gaat frituren dient zo droog mogelijk te
zijn. De rijp op diepvriesproducten of het vocht op verse
voedselproducten kunnen het hete vet doen bruisen
en overstromen. Wanneer u op hoge of gemiddelde
temperaturen frituurt, dient u het vet goed in de gaten te
houden zodat het niet overstroomt of oververhit. Probeer
nooit om pannen met heet vet te verplaatsen, vooral geen
frituurpannen.
U mag de bovenkant van het rookkanaal (de sleuf aan de
achterkant van het fornuis) niet gebruiken om borden of
schalen op te warmen, theedoeken te drogen of boter zacht
te maken.
Probeer vetbranden niet met water te doven
en pak brandende pannen nooit op. Draai de
bedieningsknoppen uit en toen doof de vlammen
door de pan volledig af te dekken met een deksel
van de juiste maat of met een bakplaat. Gebruik een
universeel poeder- or schuimblusapparaat, indien
beschikbaar.
Pas op dat er geen water bij het fornuis naar binnen sijpelt.
Laat niemand op het fornuis klimmen of erop staan.
Verzorging van de Kookplaat
Dit fornuis is zwaar, wees voorzichtig bij het
verplaatsen.
Leg voedsel nooit rechtstreeks op het
kookoppervlak (Afb.1.2).
Gebruik het oppervlak niet als snijplank.
Laat kookgerei, voedsel of brandbare spullen nooit op het
fornuis achter als u dit niet in gebruik heft (zoals theedoeken
of frituurpannen met olie erin).
Plaats nooit vershoud of aluminiumfolie of kunststof
bakjes op de kookplaat.
Laat de kookplaatgebieden nooit aan als u deze niet
gebruikt om op te koken.
Pas op dat u GEEN metalen voorwerpen zoals
messen, vorken, lepels of deksels op het fornuis legt
omdat ze warm kunnen worden.
Het apparaat is niet bedoeld om als externe timer
of afzonderlijke afstandsbediening te worden
gebruikt.
3
Nederlands
ArtNo.324-0001 Steam burst
ArtNo.090-0007 90 Ceramic:
oven steam out the back
Het keramische oppervlak mag dan zeer sterk zijn, door een
harde klap of een vallend scherp voorwerp (bijvoorbeeld een
zoutvaatje) kan het oppervlak barsten (Afb.1.3).
Indien u een barst in het oppervlak ontdekt, dient u
het fornuis los te koppelen en te laten repareren.
Til de pannen altijd van de kookplaat. Als u met pannen
schuift, kan dit plekken en krassen veroorzaken (Afb.1.4). Zet
altijd de knop op de uit-stand voordat u een pan verwijdert.
Wees voorzichtig wanneer u hete deksels op de
kookplaat plaatst. Deksels die kokend of heet eten
hebben bedekt, kunnen aan het keramisch glas
blijven kleven. Mocht dit gebeuren, probeer het
deksel dan NIET van de hete plaat op te tillen: dit
kan de kookplaat beschadigen. Schuif in plaats
hiervan het deksel over de rand van de kookplaat
om het te verwijderen.
Voorwerpen zoals pannendeksels en artikelen
met een dunne bodem zoals ketels kunnen aan
het keramische oppervlak blijven plakken. In het
onwaarschijnlijke geval dat dit gebeurt, probeer dan
NIET het artikel op te tillen om hem te verwijderen.
Dit kan namelijk schade toebrengen aan het
artikel én aan het keramische oppervlak. Verwijder
voorwerpen door ze voorzichtig in de richting
van de fornuisperimeter te schuiven. Schade die
veroorzaakt is door onjuiste verwijdering wordt
onder deze garantievoorwaarden niet gedekt.
Plaats nooit iets tussen de onderkant van de pan en
het oppervlak van het fornuis (zoals asbestplaatjes,
aluminiumfolie of een wokstand).
Verzorging van het Fornuis
Daar stoom kan condenseren in waterdruppeltjes op het
koele buitenoppervlak van de oven, is het tijdens het koken
wellicht noodzakelijk om het vocht af te nemen met een
zachte doek. Dit helpt tevens om te voorkomen dat de
oppervlakken vervuilen of verkleuren door de kookdampen
(Afb.1.5).
ArtNo.312-0001 Not cooking surface
Afb.1.1
Afb.1.2
Afb.1.3
ArtNo.312-0003 Moving pans
Afb.1.4
Afb.1.5
4
Nederlands
A
C
B
D
E
2. Overzicht Fornuis
De inductie fornuis (Afb.2.1) heeft de volgende kenmerken:
A. 5 inductiekookzones
B. Een bedieningspaneel
C. Een uitschuifbare grill
D. Een multifunctionele oven
E. Een heteluchtoven
De Kookplaat
Gebruik alleen pannen die geschikt zijn voor een inductie
kookplaat. Wij bevelen roestvrij staal, geëmailleerd staal of
gietijzeren pannen met een geëmailleerde onderkant aan.
Sommige roestvrijstalen pannen zijn niet geschikt voor
gebruik op een inductiefornuis dus controleer goed voordat
u kookgerei koopt.
Pannen van koper, aluminium of keramiek zijn niet geschikt
voor inductie. De vereiste stand hangt af van het soort pan dat
u gebruikt en de hoeveelheid voedsel. U heeft een hogere stand
nodig voor grotere hoeveelheden voedsel.
De pannen moeten een dikke, gladde en platte bodem
hebben (Afb.2.2). Daarmee wordt voor een optimale
hitteoverbrenging van kookplaat naar de pan gezorgd, zodat
het koken snel en energiezuinig is. Gebruik nooit een wok
met ronde bodem, ook niet met een standaard.
Afb.2.1
Afb.2.2
Afb.2.3
DocNo.025-0012 - Overview - 110 ceramic - Elan
5
Nederlands
Max: 1.85 kW
Boost: 2.5 kW
Max: 1.85 kW
Boost: 3.0 kW
Max: 1.85 kW
Boost: 2.5 kW
Max: 1.15 kW
Boost: 2.0 kW
Max: 1.15 kW
Boost: 2.0 kW
Zone 1
Zone 2
Zone 3 Zone 5
Zone 4
Tabel 2.1
Koken Zone
Minimale Pannen Diameter
(Pan Base) mm
Vooraan links 140
Links achter 180
Centre 180
Rechts achter 180
Vooraan rechts 140
De allerbeste pannen hebben een bodem die enigszins naar
binnen gebogen is als de pan koud is (Afb.2.3). Als u een
liniaal langs de onderkant houdt, ziet u een kleine opening in
het midden. Bij verhitting zet het metaal uit en komt het plat
op het kookoppervlak te liggen.
Zorg ervoor dat de onderkant van de pan schoon en droog
is, zodat er geen etensresten op de kookplaat kunnen
vastbranden. Zo voorkomt u ook krassen en afzettingen.
Wees voorzichtig wanneer u hete deksels op de
kookplaat plaatst. Deksels die kokend of heet eten
hebben bedekt, kunnen aan het keramisch glas
blijven kleven. Mocht dit gebeuren, probeer het
deksel dan NIET van de hete plaat op te tillen: dit
kan de kookplaat beschadigen. Schuif in plaats
hiervan het deksel over de rand van de kookplaat
om het te verwijderen.
Gebruik altijd pannen die even groot zijn als (of iets groter
dan) het aangegeven gebied op de kookplaat. Met een deksel
op de pan wordt de inhoud sneller aan de kook gebracht.
Wees altijd voorzichtig met het aanraken van het
oppervlak, zelfs als het afgezet is. Het kan heter zijn
dan u denkt.
De inductiekookplaat bestaat uit vijf kookzones met inductie-
elementen van verschillende sterktes en groottes
(Afb.2.4) elke zone heeft een pandetector, een indicator voor
restwarmte, en een controlescherm.
Het controlescherm van de kookplaat (Afb.2.5) geeft u
informatie over de functies van de inductiekookplaat:
Pandetector
H Indicator resthitte
A Automatische opwarming
Kinderslot
L1/L2 Lage temperatuur/sudder-instellingen
P Power boost instelling
Pan Detector,
BELANGRIJK: Zet na gebruik de kookplaat uit met de
bedieningsknop en VERTROUW NIET op de pandetector.
Indien een kookzone wordt aangezet en er staat geen pan
op of de pan is te klein voor de kookzone, dan wordt er geen
warmte gegenereerd. Het symbool [
] wordt getoond op
het controlescherm van de kookplaat; dit wordt het geen
pan symbool” genoemd”. U hoeft alleen maar een pan van
de juiste omvang op de kookzone te plaatsen en het [ ]
symbool verdwijnt en u kunt beginnen te koken. Indien er
na 10 minuten nog geen pan waargenomen is, schakelt de
kookzone automatisch uit.
Tabel 2.1 toont de aanbevolen minimumdiameter voor
pannen op elke kookzone.
Opmerking: Bij gebruik van pannen met een kleinere
diameter dan aanbevolen neemt de stroomvoeding af.
Afb.2.4
Afb.2.5
Max: 1,85 kW
Boost: 2,5 kW
Max: 1,85 kW
Boost: 2,5 kW
Max: 1,85 kW
Boost: 3,0 kW
Max: 1,15 kW
Boost: 2,0 kW
Max: 1,15 kW
Boost: 2,0 kW
6
Nederlands
Indicator Resthitte, H
Een kookzone blijft na gebruik enige tijd heet terwijl hij
afkoelt. Wanneer een kookzone uit wordt gezet verschijnt het
symbool van de indicator resthitte, [H ], op het scherm. Dat
betekent dat de kookzone een temperatuur van boven 60 °C
heeft en brandwonden kan veroorzaken. Als de temperatuur
eenmaal onder 60 °C is gedaald, gaat [H ] uit.
Automatische Opwarming, A
Deze functie is beschikbaar voor alle kookzones. Hiermee kan
het element snel worden opgewarmd om de geselecteerde
kookzone op temperatuur te brengen.
U kiest deze functie door de bedieningsknop kort linksom
te draaien totdat het symbool [
A ] verschijnt op het
controlescherm van de kookplaat.
Zodra de [
A ] verschijnt, draait u de bedieningsknop naar de
stand van uw keuze (1 t/m 9). De pan wordt gedurende een
gespeciceerde tijd op 100% kracht opgewarmd voordat de
kracht naar de ingestelde stand daalt.
Wanneer de functie Automatische Opwarming geactiveerd is,
ziet u het controlescherm van de kookplaat afwisselend heen
en weer itsen tussen de [
A ] -stand en de gekozen stand.
Zodra de tijd van de automatische opwarming voorbij is stopt
het controlescherm van de kookplaat met itsen en toont het
de gekozen stand.
U kunt de functie Automatische Opwarming stopzetten door
de bedieningsknop terug te draaien naar de “0”-stand of door
de bedieningsknop naar de “9”-stand te draaien.
Tabel 2.2 laat de tijd zien waarop 100% kracht beschikbaar
is voor elke stand die gekozen wordt met de functie
Automatische Opwarming.
Kinderslot,
BELANGRIJK: Dit kan alleen worden ingeschakeld wanneer
alle kookzones uit zijn.
Om te voorkomen dat kinderen gebruik maken van de
kookplaat kunt u het kinderslot instellen.
Om de kookplaat te vergrendelen, draait u eerst een van
de inductieknoppen aan en weer uit – dit activeert het
scherm – dan draait u tegelijkertijd beide achterste buitenste
inductieknoppen linksom (Afb.2.6) totdat
op het
controlescherm verschijnt voor alle kookzones (Afb.2.7).
Opmerking: [
A ] zal knipperen wanneer de kookplaat wordt
vergrendeld - dit is normaal.
Het vergrendelen van de kookplaat zal GEEN invloed hebben
op de oven; het kan nog steeds gebruikt worden.
Om de kookplaat te ontgrendelen, draait u de twee linker
knoppen gelijktijdig naar links totdat het symbool
in
het midden van het bedieningspaneel van de kookplaat
verdwijnt.
Vermogen
Automatische opwarmtijd
bij 100% (min: sec)
1 0:48
2 2:24
3 3:50
4 5:12
5 6:48
6 2:00
7 2:48
8 3:36
9
Tabel 2.2
Afb.2.6
Afb.2.7
7
Nederlands
Lage Temperatuurinstelling, L1/L2
Deze functie moet alleen worden gebruikt wanner
van koud af wordt verwarmd.
Elk kookgedeelte is uitgerust met 2 lage temperatuur
instellingen:
L1 behoudt een temperatuur van zon 40 °C – ideaal voor
het zachtjes laten smelten van boter of chocolade.
L2 behoudt een temperatuur van zon 90 °C – ideaal voor
sudderen (breng de pan aan de kook en kies vervolgens
L2 om soepen, sauzen, stoofpotten enz. optimaal te laten
sudderen).
Deze instelling kan maximaal 2 uur lang worden gebruikt. Als
u de temperatuur wilt verhogen, draait u de bedieningsknop
eenvoudig op het gewenste niveau.
Power Boost Instelling, P
Alle zones voor inductiekoken beschikken over Power
Boost, dat u kunt activeren door de bedieningsknop
rechtsom te draaien totdat [P ] wordt weergegeven op het
bedieningsdisplay.
Met Power Boost is extra vermogen beschikbaar voor elk van
de kookgedeelten. Dit is handig als u een grote pan water
snel aan de kook wilt brengen.
De Power Boostfunctie werkt maximaal 10 minuten op elke
zone. Hierna wordt het vermogen automatisch teruggebracht
naar instelling 9.
Als u de Power Boostfunctie gebruikt, zijn de kookzones
gekoppeld.
Afb.2.8 toont de kookplaatindeling. Zones A en B zijn samen
verbonden net als zones C, D en E.
Als u dus voor zone A power boost gebruikt en vervolgens
ook voor zone B power boost inschakelt, neemt het
vermogen van zone A licht af. De laatste zone waarvoor
power boost wordt ingeschakeld, heeft voorrang. Zones C, D
en E werken op dezelfde wijze.
Dit is een ingebouwde veiligheidsvoorziening.
U kunt de power boostfunctie uitschakelen door de
bedieningsknop op een lagere instelling te zetten.
Droogkookfunctie
Deze functie controleert of de temperatuur van de pan
snel oploopt en zorgt er dan voor dat de pan op een veilig
niveau blijft. De functie heeft geen eect als er normaal
wordt gekookt. Kookgerei met bodems waar bij verwarming
vervorming optreedt (Afb.2.2), kunnen de functie
oververhitting verstoren. Dit kan tot beschadiging van uw
kookgerei of inductiefornuis leiden.
Denk eraan de kookplaat niet onbeheerd achter
te laten. Zorg ervoor uw kookgerei niet droog te
laten koken. Dit kan in schade aan uw kookgerei en
inductiefornuis veroorzaken.
Lees de aanwijzingen van de fabrikant zorgvuldig en volg ze
op voordat u kookgerei op uw inductiefornuis plaatst.
Induction
A B
C
D
E
A & B linked
C, D & E linked
Afb.2.8
A & B gekoppeld
C, D & E gekoppeld
8
Nederlands
1
2
3
4
De Uitschuifbare Grill
WAARSCHUWING: Dit apparaat is uitsluitend
bedoeld om mee te koken. Het mag niet worden
gebruikt voor andere doeleinden zoals bijvoorbeeld
het verwarmen van de ruimte.
WAARSCHUWING: Tijdens gebruik van de grill
worden sommige van de onderdelen die binnen
bereik zijn wellicht heet. Houd jonge kinderen uit de
buurt.
Open de grilldeur en haal het grillpandraagstel naar voren
met de hendel (Afb.2.9).
De grill heeft twee elementen waarmee het hele gebied van
de pan verhit kan worden of alleen de rechterkant.
Pas de hitte aan door aan de knop te draaien. Draai de knop
naar rechts om de hele grill te verwarmen (Afb.2.10).
Draai hem naar links om de rechterkant te verwarmen. Het
neon waarschuwingslampje bij de grillbediening gaat aan.
Schuif voor het beste resultaat de slede terug in de grillkamer
en verwarm het betreende gedeelte van de grill voor
gedurende twee minuten. The grillonderzetter kan worden
verwijderd en het voedsel kan erop worden geplaatst terwijl
u wacht tot de grill op temperatuur is.
Laat de grill NOOIT langer dan enkele momenten
aan zonder dat de grillpan eronder staat, anders
kunnen de knoppen heet worden.
Als de grill eenmaal op temperatuur is, dient u het
draagstel er weer uit te schuiven. Nadat u het eten op de
grillonderzetter hebt geplaatst, schuift u het draagstel terug
de grillkamer in. Zorg ervoor dat hij er helemaal in geschoven
is.
Het grillpanrooster kan op vier verschillende grillhoogten
worden ingesteld door voor- en achterzijde en boven- en
onderzijde te verwisselen (Afb.2.11).
Doe in geen geval de grilldeur dicht terwijl de grill
aanstaat.
Afb.2.10
Afb.2.11
Afb.2.9
Functie Gebruik
Ontdooien
Om kleine hoeveelheden in de oven te
ontdooien zonder hitte
Heteluchtoven
Een complete bakfunctie, overal
gelijkmatige warmte; geweldig voor
bakken
Heteluchtgrillen
Voor het grillen van vlees en vis met
gesloten deur
Met
ondersteuning
van hete lucht
Een complete bakfunctie; geschikt voor
bakken en braden
Conventionele
oven
Een complete bakfunctie voor bakken
en braden in de onderste helft van de
oven
Bruiningselement
Om gerechten met kaas aan de
bovenkant bruin en knapperig te
bakken
Onderhitte
Om de bodem van quiches, pizza's of
taarten krokant te bakken
Tabel 2.3
9
Nederlands
De Ovens
De ovens werken alleen indien de klok op de juiste tijd
is ingesteld. Raadpleeg het gedeelte De Klok hieronder
voor instructies voor de tijdsinstelling.
Verwijzingen naar linker- en rechteroven zijn gezien vanaf de
voorkant van het fornuis.
De linker oven is of een multifunctionele oven. De
rechteroven is een heteluchtoven.
Multifunctionele Oven
Multifunctionele ovens hebben een ovenventilator
en ovenventilatorelement, evenals twee extra
verwarmingselementen. Eén element bevindt zich bovenin
de oven en het tweede onder de bodem van de oven.
Pas op dat u de bovenelementen en de elementdeector
niet aanraakt als u etenswaar in de oven zet of uit de oven
verwijder.
De multifunctionele oven heeft drie belangrijke bakfuncties,
hete lucht, met ondersteuning van hete lucht en
conventioneel bakken. Met deze functies kunt de meeste
bereidingen uitvoeren.
Het bruiningselement en de onderhitte kunnen gebruikt
worden aan het einde van het bakproces om de resultaten
exact aan te passen aan uw wensen.
Gebruik heteluchtgrillen voor alles wat u wilt grillen en
voor het op een veilige manier ontdooien van kleine
hoeveelheden bevroren voedsel.
Tabel 2.3 toont een overzicht van de multifunctionele
standen.
De multifunctionele oven kan op vele manieren gebruikt
worden. We raden u aan het bakproces goed in de gaten te
houden totdat u vertrouwd bent met elke functie. Vergeet
niet dat niet alle functies geschikt zijn voor elk soort voedsel.
Multifunctionele Ovenstanden
Snelle Reactie
Met de snelle-reactiestand kunt u de oven sneller
voorverwarmen dan normaal. Het element van de
heteluchtoven wordt gebruikt, met extra hitte van
een van de elementen boven in de oven. De heteluchtovens
worden snel opgewarmd; maar met het snelle-
reactiekenmerk gaat het nog sneller zodat u sneller kunt
gaan bakken.
U gebruikt het snelle-reactiekenmerk door de
functiebedieningsknop naar R te draaien en de gewenste
temperatuur in te stellen. Het lampje naast het R-symbool op
het bedieningspaneel gaat branden.
Wanneer de gewenste temperatuur bereikt is, gaat het
bovenelement uit, evenals het lichtje. De oven blijft
vervolgens op temperatuur door het heteluchtovenelement
en de ventilator.
Wilt u het gerecht in de koude oven zetten voordat u gaat
bakken met de snelle-reactiefunctie, zorg dan dat cakes, enz.
niet te hoog in de oven geplaatst worden.
Heteluchtoven
Bij deze functie wordt de ventilator en het
verhittingselement eromheen gebruikt. Er wordt een
gelijkmatige hitte geleverd door de hele oven, zodat
u grote hoeveelheden snel kunt bakken.
Het bakken in een heteluchtoven is vooral geschikt voor
het bakken op verschillende roosters tegelijkertijd. Het
is een goede, veelzijdige functie. Wellicht is het nodig de
temperatuur met ongeveer 10 °C te verlagen, vergeleken met
hoe u deze recepten in een conventionele oven bakte.
Als u de oven wilt voorverwarmen, moet u wachten tot het
ovenlampje uit is voordat u het voedsel in de oven plaatst.
Heteluchtgrillen
Bij deze functie wordt de ventilator gebruikt met het
bovenelement aan. Zo wordt een meer gelijkmatige,
minder intense hitte geleverd dan in een
conventionele grill. Voor het beste resultaat plaatst u het te
grillen voedsel op de bijgeleverde pan. Deze manier is ideaal
voor het grillen van dikke stukken vlees of vis, omdat de
circulerende lucht de intensiteit van de hitte in de grill
vermindert.
De ovendeur moet gesloten blijven tijdens het grillen, zodat
u energie bespaart.
U zult ook merken dat u het voedsel niet zo erg in de gaten
hoeft te houden en minder hoeft te draaien dan bij het
normale grillen. Deze functie dient voorverwarmd te worden.
Voor de beste resultaten bevelen wij aan dat u de grillpan
niet op het bovenste rek zet.
Heteluchtcombinatieoven
Bij deze functie wordt er door de ventilator lucht
gecirculeerd die verhit wordt door de elementen
boven en onder in de oven. Door de combinatie van
hete lucht en conventioneel bakken (Hitte van Onder en
Boven) is deze functie ideaal voor het bakken van grote
gerechten die goed gaar moeten worden, zoals grote stukken
vlees.
Het is ook mogelijk om op twee roosters tegelijkertijd te
bakken. Dan moeten de twee gerechten omgewisseld
worden tijdens het bakken, want bij deze functie is het
bovenin heter dan onderin.
Dit is een snelle, intensieve manier van bakken; houd het
bakproces goed in de gaten tot u vertrouwd bent met deze
functie.
Conventionele Oven (Hitte van Boven en Onder)
Bij deze functie wordt de hitte van de bovenste en
onderste elementen gecombineerd. Deze functie is
vooral geschikt voor het bakken van vlees en
deeggerechten, cakes en koekjes.
Het op het bovenste rooster gebakken voedsel zal sneller
bruinen en krokant worden dan op het onderste rooster,
want het is boven in de oven heter dan onderin, net als bij
de functie ‘Heteluchtcombinatieoven. Zo moet u ook de te
bakken gerechten omwisselen voor gelijkmatig bakken. Dit
betekent dat u voedsel waar verschillende temperaturen voor
nodig zijn, tegelijkertijd kunt bakken, omdat u een koeler
10
Nederlands
gebied onder in de oven hebt en een heter gebied bovenin.
Het blootliggende bovenelement kan ertoe leiden dat
sommige gerechten te snel bakken, daarom raden wij aan
dergelijke gerechten in de onderste helft van de oven te
plaatsen. Het kan ook zijn dat de oventemperatuur lager
gezet moet worden.
Gelijksoortige gerechten die tegelijk worden gebakken moet
u omwisselen om ze gelijkmatig te bakken.
Bruiningselement
Bij deze functie wordt alleen het element boven in de
oven gebruikt. Het is een handige functie voor het
bruinen of afwerken van pastagerechten, groenten in
saus en lasagne, omdat het te bruinen gerecht al heet is
voordat overgeschakeld wordt naar het bovenelement.
Onderhitte
Bij deze functie wordt alleen het onderste element
gebruikt. In deze kookstand kunt u pizza- of
quichebodems een krokant korstje geven of de
bodem van een pasteikorst afbakken op een lager ovenrek.
Het is ook een gematigde warmte, ideaal voor langzaam
bakken van stoofschotels in het midden van de oven, of voor
het verwarmen van borden.
De functies voor het Bruinen en de Onderhitte zijn handige
extras in uw oven, waarmee u de exibiliteit krijgt om
uw gerechten perfect af te werken. In het gebruik zult u
snel merken hoe u deze functies kunt combineren om uw
kookvaardigheid te vergroten.
Ontdooien
Met deze functie wordt er door de ventilator(en)
alleen koude lucht gecirculeerd. Zorg ervoor dat de
temperatuurregeling op 0º staat en dat geen warmte
wordt toegepast. Hierdoor kunnen kleine gerechten als
toetjes, taarten en stukken vlees, vis en gevogelte ontdooid
worden.
Op deze manier ontdooien is sneller en zo kunnen de vliegen
er niet bij. Stukken vlees, vis en gevogelte dienen op een rek
boven een plaat geplaatst te worden om de druppels op te
vangen. Niet vergeten het rek en de plaat te reinigen na het
ontdooien.
Houd de ovendeur dicht tijdens het ontdooien.
Gebruik de oven niet om voedsel te ontdooien als de oven
warm is. Hele kippen of grote stukken vlees dienen niet
op deze manier ontdooid te worden. Dit kunt u beter in de
koelkast doen.
Gebruik de oven niet om voedsel te ontdooien als de oven
warm is of als de oven ernaast heet is.
Controleer of het zuivelproduct, het vlees of het gevogelte
helemaal ontdooid is voordat u het bakt.
Heteluchtoven
Heteluchtovens laten continu hete lucht circuleren, zodat
het bakken sneller en gelijkmatiger verloopt. De aanbevolen
baktemperatuur voor een heteluchtoven is over het
algemeen lager dan voor een conventionele oven.
Vergeet niet dat alle fornuizen anders zijn. De temperaturen
in uw nieuwe ovens kunnen afwijken van die van uw vorige
fornuis.
11
Nederlands
Temperature control Function control
Het in Werking Stellen van de Ovens
Heteluchtoven
Draai de temperatuurknop naar de gewenste temperatuur
(Afb.2.12).
Het ovenlampje gaat branden en dooft pas als de oven de
ingestelde temperatuur bereikt heeft. Vervolgens gaat het
lampje tijdens het bakken aan en uit als de oventhermostaat
de ingestelde temperatuur in stand houdt.
Multifunctionele Oven
De multifunctionele oven heeft twee bedieningen: een
kookstandknop en een temperatuurknop (Afb.2.13).
Draai de functieselectieknop richting bakfunctie. Draai de
temperatuurknop naar de gewenste temperatuur (Afb.2.14).
Het ovenlampje gaat branden en dooft pas als de oven de
ingestelde temperatuur bereikt heeft. Vervolgens gaat het
lampje tijdens het bakken aan en uit als de oventhermostaat
de ingestelde temperatuur in stand houdt.
Afb.2.13
Afb.2.14
Afb.2.12
Temperatuurselectie Functieselectie
12
Nederlands
Flat shelf
Drop shelf
Shelf guard
Front
Front
Shelf guard
Accessoires
De Ovenrekken
Naast platte rekken is uw fornuis ook met verlaagde rekken
uitgerust (Afb.2.15). Met de verlaagde rekken kunt u de
afstand tussen ovenrekken beter verdelen.
Het demonteren en opnieuw monteren van de rekken
Het rooster heeft een kleine knik aan elke zijde (Afb.2.16).
Als u het rooster wilt uitnemen, brengt u deze op dezelfde
hoogte als de stops in de roostersteun (Afb.2.17). Til het
rooster op zodat het boven de roosterstop komt en trek het
vervolgens naar voren (Afb.2.18 en Afb.2.19).
Breng hem in omgekeerde volgorde weer aan, en duw hem
helemaal naar achteren.
De Ovenrekken – Rechteroven
De grote oven is voorzien van vier normale ovenrekken
(Afb.2.20) en een bordenwarmer (Afb.2.21).
In de grote oven kunt u alle vier rekken tegelijk gebruiken;
maar zorg wel dat er voldoende ruimte tussen zit zodat de
warme lucht goed kan circuleren.
Ovenlicht
Druk op de knop om het licht aan te doen (Afb.2.22).
Als het ovenlicht stuk is, moet u eerst de stroom afsluiten
voordat u het lampje vervangt. Zie het deel ‘Problemen
oplossen voor informatie over hoe u het ovenlicht vervangt.
Afb.2.15
Plat rek
Laag rek
Rekbescherming
Rekbescherming
Voorkant
Voorkant
ArtNo.324-0010 Plate warming shelf
ArtNo.324-0002 Oven shelf
ArtNo.320-0024
Oven light EU
Afb.2.16 Afb.2.17
Afb.2.18 Afb.2.19
Afb.2.20 Afb.2.21
Afb.2.22
13
ArtNo.300-0005 2BC
minute minder setting
E
A B
ArtNo.300-0005 2BC
minute minder setting
A B
C D
De progrsmmeerbaar ovens werken alleen indien de klok
op de juiste tijd is ingesteld.
De klok instellen
1. Wanneer het fornuis is aangesloten en aangezet, gaat de
display knipperen.
2. Om de tijd in te stellen draait u de Timerknop (A) naar de
Klokinstelling (C) en terug naar de positie Handmatig
(D). De middelste stip knippert om aan te geven dat
de tijd kan worden ingesteld. Draai de Afstelknop (B)
rechts- of linksom (Afb.3.1) om de tijd in te stellen.
3. Wacht na het instellen van de tijd tot de middelste stip
stopt te knipperen. De tijd is nu ingesteld.
De minute minder instellen
Een Minute Minder (E) is een functie die voor een aantal
minuten kan worden ingesteld en een alarm gaat af nadat de
opgegeven tijd is verstreken.
1. Draai de Timerknop (A) naar de Minute Minder (E)
instelling – hij moet in zijn positie klikken (Afb.3.2).
2. Draai de Afstelknop (B) om de gewenste tijd in te stellen.
Minimumtijd 1 minuut (Afb.3.3).
3. Draai de Timerknop (A) terug naar de Handmatige (D)
instelling om de huidige tijd en het “Klok symbool op de
display te zien.
Timeralarm kunt annuleren
Nadat de aangegeven tijd is verstreken, gaat een alarm af. U
kunt het alarm op twee manieren uitzetten:
1. Draai de afstelknop (B) links- of rechtsom (Afb.3.4).
2. Draai de timerknop (A) naar de klokinstelling (C) of
minute minder (E). Ga terug naar Handmatig (D) voor
de normale kookstand (Afb.3.4).
OPMERKING
Als het alarm niet met de hand wordt stopgezet, zal het na
ongeveer 2 minuten stoppen.
Wanneer de Minute Minder actief is, dimt de klok niet tussen
10.00 en 18.00 uur.
ArtNo.301-0007 2BC
Stopping the oven 1
D
A B
E
C
E
A B
Afb.3.1
A - Timerknop, B - Instelknop
Afb.3.2
Afb.3.3
Afb.3.4
3. De Klok
14
D
A B
A B
ArtNo.311-0004 RShaw
2BC stoppingOven 1
H
A B
De oven op een bepaald moment van de dag
laten stoppen
U hebt de gewenste temperatuur en functiestand ingesteld
en u wilt dat de oven automatisch stopt..
1. Draai de timerknop (A) naar de instelling voor de
stoptijd (G) ‘AUTO worden weergegeven op het display
(Afb.3.5).
2. Draai de Afstelknop (B) naar de hoeveelheid gewenste
kooktijd. De display laat de huidige tijd zien plus de extra
kooktijd die u hebt ingesteld (Afb.3.6).
3. Draai de timerknop (A) naar de instelling Auto (H). De
display laat de huidige tijd zien, het kooksymbool en het
woord ‘AUTO’ (Afb.3.7).
4. Nadat de opgegeven tijd verstreken is, gaat een alarm af
en stopt de multifunctionele oven. Het “Kook symbool
verdwijnt van de display en het woord ‘AUTOgaat
knipperen (Afb.3.8).
5. Draai wanneer u terugkomt de Timerknop (A) naar de
Handmatige (D) instelling om naar handmatig koken
terug te keren (Afb.3.8).
TOPTIP
U kunt kijken hoeveel tijd er nog is te gaan tot aan de
geprogrammeerde stoptijd door de Timer (A) van Auto (H)
naar Stoptijd (G) en terug naar Auto (H) te draaien
TOPTIP
Maak een aantekening van de huidige tijd zodat u dit niet
vergeet.
G
A B
Afb.3.5
Afb.3.6
Afb.3.7
Afb.3.8
15
C
A B
C
A B
De oven automatisch in- en uitschakelen
Aan de hand van een combinatie van duur van de kooktijd
en de stoptijd kunt u de multifunctionele oven automatisch
laten starten en stoppen. Dit geeft u de exibiliteit
stoofschotels e.d. te bereiden terwijl u er niet bent. U kunt
niet de eigenlijke starttijd instellen.
1. Draai de timerknop (A) naar de instelling voor de
kooktijd (F). Draai de afstelknop (B) rechtsom om de
gewenste kooktijd in te stellen (Afb.3.9).
2. Draai de timerknop (A) naar de instelling voor de
stoptijd (G) (Afb.3.10). De display laat nu de huidige tijd
van de dag zien en de gewenste “kooktijd” die u zojuist
hebt ingesteld.
3. Draai de Afstelknop (B) om de tijd van de dag in te
stellen waarop u wilt dat de oven stopt met koken
(Afb.3.11).
4. De oven op de gewenste kooktemperatuur en
functiestand instellen.
5. Draai de Timerknop (A) in de Auto (H) instelling
(Afb.3.12). Als de display de huidige tijd en het woord
‘AUTO laat zien, is de oven ingesteld om aan en uit te
gaan.
6. Wanneer het programma de oven start, verschijnt
het kooksymbool op de display. Nadat de opgegeven
tijd verstreken is, gaat een alarm af en stopt de
multifunctionele oven. Het “Kook” symbool op de display
verdwijnt en het woord ‘AUTOknippert (Afb.3.13).
7. Nadat de aangegeven tijd is verstreken, gaat een alarm
af. Het alarm kan op twee manieren worden geannuleerd.
Raadpleeg pagina 13 hoe u het timeralarm kunt
annuleren.
• De 'bakperiode', ofwel hoe lang u de oven aan wilt
hebben.
• De 'stoptijd', ofwel wanneer u de oven wilt laten
uitschakelen.
Resetten naar handmatig koken
Voor de annulering van automatische instellingen draait u de
timerknop (A) naar de klokinstelling (C) en laat u hem los
(Afb.3.14).
Opmerking: Hoewel deze handeling alle automatische
programma-instellingen annuleert, geldt dit niet voor de
minute minder.
Aanpassen van het geluidssignaal
Het geluidssignaal kan op drie verschillende niveaus worden
ingesteld.
Draai de Timerknop (A) in de Klokinstelling (C). Draai de
Afstelknop (B) linksom totdat de geluidsbalkjes worden
weergegeven (Afb.3.15).
Om de klank van het alarm aan te passen laat u de
Afstelknop (B) los en vervolgens draait u hem weer rechtsom
(Afb.3.16). De klank van het alarm verandert. Herhaal deze
stappen totdat de gewenste alarmklank is ingesteld.
A B
D
A B
A B
G
A B
F
A B
Afb.3.9
Afb.3.10
Afb.3.11
H
A B
Afb.3.12
Afb.3.13
Afb.3.14
Afb.3.15 Afb.3.16
21
Nederlands
Uw Inductiefornuis Gebruiken
Als u nog nooit eerder een inductiefornuis hebt gebruikt,
dient u rekening te houden met het volgende:
Let erop dat de pannen die u hebt of koopt geschikt
zijn voor het gebruik op het inductiefornuis. Roestvrij
staal, geëmailleerd staal of gietijzer is ideaal. Controleer
zorgvuldig voordat u pannen aanschaft – ze moeten
een bodem hebben die een magneet zou aantrekken.
Geef uzelf de tijd om te wennen aan koken op inductie;
het gaat snel en krachtig, maar ook zachtjes. Bij het
sudderen lijkt het misschien of vloeistoffen ophouden
met bubbelen en vervolgens hier gelijk weer mee
beginnen. Dit is heel normaal.
Misschien hoort u een zacht, vibrerend geluid uit
de pannen komen wanneer u de inductiekookplaat
gebruikt. Ook dit is heel normaal. Het heeft te maken
met het type en soort pannen dat u gebruikt.
De inductieverwarmingselementen faseren aan en uit
tijdens het koken. Hoewel een actieve kookzone aan en
uit lijkt te schakelen, wordt er toch een constante hitte
aan de onderkant van de pannen geleverd – dit is heel
normaal.
Tips voor het Koken met de Timer
Indien u meerdere gerechten wilt bereiden, dient u gerechten
te kiezen die ongeveer even lang duren. U kunt de kooktijd
voor een bepaald gerecht echter verlengen door een kleine
container te gebruiken en deze in aluminiumfolie te wikkelen,
of juist verkorten door een kleinere hoeveelheid te bereiden
of een grotere container te gebruiken.
Plaats geen warm eten in de oven als u de timer gaat
gebruiken.
Gebruik de oven niet met de timer indien deze reeds
warm is.
Gebruik de oven niet met de timer indien de oven
ernaast warm is.
Bij het bakken van heel gevogelte dient u het gevogelte
volledig te ontdooien voordat u het in de oven plaatst.
Controleer of het vlees of het gevogelte helemaal gaar is
voordat u het opdient.
Algemene Tips voor de Ovens
Duw de rekken altijd helemaal tot achterin de oven.
Bakplaten, braadsleeën en dergelijke moeten midden op de
ovenrekken geplaatst worden. Zet de platen en schotels niet
tegen de zijkanten van de oven aan, anders kan het gerecht
te hard bruinen.
Voor gelijkmatig bruinen wordt een maximale maat bakplaat
aanbevolen van 340 bij 340 mm voor de linker (hoofd) oven
en 230 bij 320 mm voor de rechter (grote) oven.
Zet de ovendeur NIET langer open dan noodzakelijk is als
de oven aan staat, anders worden de knoppen erg heet.
Laat altijd ongeveer een vingerbreedte ruimte vrij
tussen verschillende gerechten op hetzelfde rek. Zo kan
de hitte goed circuleren rond de gerechten.
Indien u groenten aan het hete vet van een braadstuk
gaat toevoegen, moet u de groente goed drogen of
van een dunne laag bakolie voorzien om spetters te
voorkomen.
Als gerechten tijdens het bakken kunnen gaan koken en
druppen, plaats deze dan op een bakplaat.
Er komt voldoende hitte uit de oven tijdens het bakken
om borden te verwarmen in de grill.
Als u de onderkant van een hartige taart wilt bruinen,
verwarm dan een bakplaat 15 minuten voor voordat u
het gerecht in het midden van de plaat plaatst.
De ‘Cook & Clean bekledingspanelen (zie ‘Het Fornuis
Schoonmaken’) werken beter als vetspetters vermeden
worden. Bij het braden van vlees dient u het vlees af te
dekken.
4. Tips voor het Koken
18
Nederlands
5. Bakrichtlijnen
ArtNo.050-0007NL
Oven shelf positions
(Dutch)
Rek Positie
Hoogste
Centrum
Bodem
De opgegeven bedieningsinstellingen voor de oven en de baktijden in de onderstaande
tabel zijn alleen bedoeld als RICHTLIJN. U kunt de temperatuur naar eigen inzicht aanpassen
om het gewenste resultaat te bereiken.
Voedsel wordt in een heteluchtoven bij een lagere temperatuur bereid dan in een
conventionele oven. Bij gebruik van recepten dient de temperatuur van de heteluchtoven
met 10 °C en de kooktijd met 5-10minuten verlaagd te worden. De temperatuur in een
heteluchtoven is overal in de oven gelijk – u kunt dus elk rek gebruiken.
Voedsel
Gebraden Vlees
Rundvlees met bot
Rundvlees zonder bot
Lamvlees
Varkensvlees
Gevogelte
Kip (2,3 kg)
Kalkoen (4,5 kg)
Kalkoen (over 4,5 kg)
Eend / Eendje
Stoofschotel
Vis
Cake
Met zeer veel vruchten
Met veel vruchten
Licht cake
Deeggerechten
Vruchtentaart
Taartjes
Bladerdeeg
Brood
Schuimgebak
Rek
Positie
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C/B
C/B
C/B
C/B
C/B
C
C
C
C
C/H
C
Baktijd (Bij Benadering)
20-25 minuten per 500g +20-25 minuten.
15-20 minuten per 500g +15-20 minuten.
30-35 minuten per 500g +30-35 minuten.
20-25 minuten per 500g +20-25 minuten.
30-35 minuten per 500g +30-35 minuten.
25-30 minuten per 500g +25-30 minuten.
35-40 minuten per 500g +35-40 minuten.
25-30 minuten per 500g +25-30 minuten.
20-25 minuten per 500g +20-25 minuten.
15-20 minuten per 500g +15-20 minuten.
25-30 minuten per 500g +25-30 minuten.
20 minuten per 500g +20 minuten.
20 minuten per 500g +20 minuten.
15 minuten per 500g +15 minuten.
25-30 minuten per 500g.
2-4 uren volgens recept.
Filets 15-20 minuten.
Hele vis 10 minuten per 500g +10 minuten.
Steaks afhankelijk van dikte.
45-50 minuten per mengsel van 500g.
2½ aan 3 uren.
20-30 minuten.
35-40 minuten.
10-20 minuten afhankelijk ven de omvang.
20-40 minuten afhankelijk ven de omvang.
20-30 minuten.
2-3 uren.
Gevuld en opgerold - Voeg
ongeveer 10 minuten per 500 gr toe
aan bovenstaande baktijden of bak
op 200°C gedurende 20 minuten en
op 160°C gedurende de resterende
tijd.
Gevuld gevogelte - Bak op 200°C
of op 200°C gedurende 20 min en
op 160°C gedurende de resterende
tijd.
Voorverpakt (vers of ingevroren),
volg de baktijden op het pak.
Ontdooi bevroren grote stujjen
vless en gevogelte volledig voordat
u ze bakt.
Temperatuur
°C
160
200
160
200
160
200
160
200
160
200
160
200
160
200
160
140-150
190
190
190
140
150
170
200
200
230
220
100
Temperatuur
°C
150
190
150
190
150
190
150
190
150
190
150
190
150
190
150
130-140
180
180
180
130
140
160
190
190
220
210
90
ArtNo.050-0005N Electric dual oven cooking table
De conventionele oven gebruiken:
laat als u met twee platen kookt,
minimaal een richel open tussen de
platen.
Plaats de baklade met de voorzijde
tegen de voorzijde van de
ovenplaat.
Plaats de baklade met de voorzijde
tegen de voorzijde van de
ovenplaat.
U kunt maximaal met drie platen
tegelijk koken in een ventilatorov-
en, maar zorg ervoor dat er tussen
elke kookplaat minimaal een open
richel zit.
H - Hoogste, C - Centrum, B - Bodem
18
Nederlands
6. Het Fornuis Schoonmaken
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u het fornuis grondig
schoonmaakt. Laat vervolgens het fornuis afkoelen.
Gebruik in geen geval verfafbijtmiddelen,
soda, bijtmiddelen, biologische poeders, bleek,
bleekmiddelen met chloor, ruwe schuurmiddelen of
zout.
Meng geen verschillende schoonmaakmiddelen
door elkaar – dit leidt wellicht tot gevaarlijke
reacties.
Alle delen van het fornuis kunnen met warm zeepwater
worden schoongemaakt. Pas echter op dat het zeepwater
niet bij het fornuis naar binnen sijpelt.
Denk eraan dat u de stroom na aoop weer aansluit en de
klok weer instelt voordat u het fornuis weer gebruikt.
Kookplaat
Dagelijks Onderhoud
Zorg er allereerst voor dat alle hittewaarschuwingslampjes
uit zijn en het kookoppervlak koel is. Breng een klein beetje
reinigingscrème voor keramische kookplaten aan in het
midden van elk te reinigen gebied. Maak een schoon stuk
keukenpapier vochtig en reinig met het reinigingsmiddel het
kookoppervlak. Tot slot neemt u het kookoppervlak af met
een schoon, droog stuk keukenpapier.
Reiniging van Gemorst Eten
Als u morst of als er tijdens het koken iets overkookt, zet het
apparaat dan uit en veeg het gedeelte rond het hete gebied
af met schoon keukenpapier. Als u iets morst op het hete
gebied (met uitzondering van suikerhoudend voedsel), reinig
dit dan pas als de eenheid afgekoeld is en volg de instructies
hieronder (‘Reiniging van Aangebrand Gemorst Eten’).
Als u per ongeluk iets laat smelten op de kookplaat of als u
eten morst met een hoog suikergehalte (jam, tomatensaus,
enz.), VERWIJDER het gemorste dan ONMIDDELLIJK met een
schrapertje als de eenheid nog heet is.
BELANGRIJK: Gebruik een ovenhandschoen om uw
handen te beschermen tegen mogelijke brandwonden.
Schraap het meeste van het gemorste of gesmolten materiaal
van de kookzone en duw het naar een kouder gebied. Zet
daarna het fornuis uit en laat het afkoelen voordat u het
verder reinigt. Nadat het kookoppervlak is afgekoeld en de
lichtjes van de warmte-indicator zijn uitgegaan kunt u de
procedure van het dagelijks onderhoud volgen.
Reiniging van Aangebrand Gemorst Eten
Zorg ervoor dat de hittewaarschuwingslampjes uit zijn en dat
het fornuis afgekoeld is. Verwijder overtollig aangebrande
resten met een schrapertje. Houd de schraper in een hoek
van ongeveer 30° tegen het oppervlak en schraap het
aangebrande materiaal eraf (Afb.6.1).
Nadat u zoveel mogelijk heeft verwijderd met het schrapertje,
reinigt u de plek volgens de hierboven beschreven procedure
voor dagelijks onderhoud.
ArtNo.312-0010 Cleaning; scraping the ceramic hob
DocNo.040-0005 - Cleaning - 110 induction GENERIC
Afb.6.1
19
Nederlands
ArtNo.331-0005 Removing the grill rail
Afb.6.2
Afb.6.3
Afb.6.4
Afb.6.5
Afb.6.6
Uitschuifbare Grill
Voordat u bepaalde onderdelen van de grill
verwijderd voor schoonmaken moet u ervoor zorgen
dat ze afgekoeld zijn, of gebruik ovenwanten.
Indien de grillpan voor vlees of voor ander aankoekend
eten is gebruikt, dient u de grillpan direct na gebruik enkele
minuten in de week te zetten. Gebruik een nylon borstel om
hardnekkig vuil van de pan te verwijderen.
U kunt de grillpan ook in de vaatwasser reinigen.
De grillpan kan gemakkelijk verwijderd worden voor
reiniging:
Verwijder de steun voor de grillpan door deze naar voren te
trekken (Afb.6.2). Til de grillpan uit de steun. De steun zit aan
de zijrails vast met twee klemmen aan elke kant (Afb.6.3).
Voor beide kanten ondersteunt u de zijrail met uw ene hand
en tilt u de steun met uw andere hand van de zijklemmen af
(Afb.6.4). Voor de veiligheid duwt u de zijrails weer terug in
de grill.
Indien u de zijrails wilt verwijderen zodat u de grill
makkelijker kunt reinigen, dient u ze van de haken aan
de zijkanten van de grillkamer (Afb.6.5) los te maken en
de zijkanten reinigen met een zachte doek en een mild
reinigingsmiddel.
Plaats de zijrails NIET in de vaatwasser.
Als u klaar bent, haakt u de zijrails weer aan de zijkanten van
de grill. U plaatst de steun terug door de zijrails naar voren te
trekken en de steun weer met elke kant erop te laten rusten
waarna u de steun in de zijrails drukt.
Bedieningspaneel en Deuren
Vermijd het gebruik van schuurmiddelen, waaronder
schuimreinigers, op oppervlakken van geborsteld roestvrij
staal. Gebruik voor de beste resultaten een vloeibaar
reinigingsmiddel of onze allesreiniger.
Gebruik voor het schoonmaken van het bedieningspaneel
en de bedieningsknoppen een zachte, in warm zeepwater
gedrenkte, en uitgewrongen doek.
Poets ze dan droog met een droge doek.
Ovens
Cook & Clean’ Panelen
De hoofdoven is voorzien van demonteerbare panelen met
een speciale emaillaag die gedeeltelijk zelfreinigend is. De
laag beschermt de bekleding niet volledig tegen krassen
maar beperkt de handmatige reiniging wel tot een minimum.
De ‘Cook & Clean panelen werken het beste boven 200 °C.
Indien u de oven meestal op een lagere temperatuur
gebruikt, dient u zo af en toe de panelen te verwijderen en
met een pluisvrije doek en warm zeepwater af te nemen.
Droog de panelen vervolgens af en breng ze weer aan. Stel de
oven vervolgens in op 200 °C en laat hem een uur aanstaan.
Zo zorgt u ervoor dat de panelen goed blijven werken.
Gebruik geen staalwol of ander materiaal dat wellicht
krassen op het oppervlak maakt.
20
Nederlands
Panelen verwijderen om de emaillen
binnenkant te reinigen
Als de geëmailleerde binnenkant van de oven wilt reinigen,
dient u eerst de rekjes te verwijderen, gevolgd door de ‘Cook
& Clean panelen. Als u de zijpanelen wilt verwijderen, tilt u de
panelen op en schuift u ze naar voren (Afb.6.6).
Als u de bekleding heeft verwijderd, kunt u het email aan de
binnenkant van de oven schoonmaken.
In omgekeerde volgorde monteren.
Reinigingstabel
De genoemde reinigingsmiddelen zijn verkrijgbaar in de
supermarkt of bij verkopers van elektrische apparaten
(Tabel 6.1).
Voor emailoppervlakken gebruikt u een reinigingsmiddel dat
goedgekeurd is voor gebruik op email.
Regelmatig reinigen wordt aanbevolen. Het reinigen is
eenvoudiger als u het gemorste direct afveegt.
Kookplaat
Onderdeel Afwerking Aanbevolen Reinigingsmethode
Bovenkant van kookplaat Email of roestvrij staal
Warm zeepwater, zachte doek. Alle hardnekkige vlekken
voorzichtig verwijderen met een nylon schuurspons.
Keramische/inductiekookplaat Gehard glas
Warm zeepwater; Crèmig reinigingsmiddel/schuurspons indien
nodig.
Bakplaat (alleen bij sommige
modellen)
Anti-aanbaklaag
Laat afkoelen. Afwassen in warm zeepwater. Gebruik geen
schuurmiddelen/-sponzen. Vaatwasmachine.
Opwarmzone (alleen bij sommige
modellen)
Gehard glas
Warm zeepwater, crèmig reinigingsmiddel/schuurspons indien
nodig.
Buitenkant van Fornuis
Onderdeel Afwerking Aanbevolen Reinigingsmethode
Buitenkant van deur, deurpost en
opberglade.
Email of verf
Warm zeepwater, zachte doek.
Eventuele hardnekkige vlekken voorzichtig verwijderen met een
vloeibaar schoonmaakmiddel.
Roestvrij staal Microfibre plus All Purpose Cloth (supermarkt).
Zijkanten en plint Geverfde oppervlakken Warm zeepwater, zachte doek.
Spatscherm/achterrooster Email of roestvrij staal
Warm zeepwater, zachte doek. Crèmig reinigingsmiddel, met zorg,
indien nodig.
Bedieningspaneel Verf, email of roestvrij staal Warm zeepwater. Gebruik geen schuurmiddelen op belettering.
Bedieningsknoppen/handvatten
en randen
Kunststof/chroom en rood
koper
Warm zeepwater, zachte doek.
Geelkoper Koperpoetsmiddel.
Ovendeur glas/glazen deksel Gehard glas
Warm zeepwater, crèmig reinigingsmiddel/schuurspons indien
nodig.
Oven en Gril
Onderdeel Afwerking Aanbevolen Reinigingsmethode
Zijkanten, onderkant, verdeler en
bovenkant van oven GEEN ‘COOK
& CLEAN’ OVENPANELEN (zie
onder)
Email
Elk merkovenreinigingsmiddel dat geschikt is voor email.
VOORZICHTIG: BIJTENDE OVENREINIGERS: VOLG INSTRUCTIES VAN
FABRIKANT OP.
Zorg dat er geen contact is met de ovenelementen.
‘Cook & Clean ovenpanelen (alleen
sommige modellen)
Speciaal gedeeltelijk
zelfreinigend email
Dit oppervlak reinigt zichzelf bij 200 °C en hoger, of de panelen
kunnen worden verwijderd en afgewassen met warm zeepwater
en een nylon borstel (zie De Ovens in ‘Het Fornuis Schoonmaken’).
Ovenrekken, Handyrack, gril-treeft,
Handygrill-rek
Chroom
Een voor email geschikt ovenreinigingsmiddel. Met zeep gevuld
sponsje. Vaatwasmachine.
Grilpan/Braadslede (alleen
sommige modellen)
Email Warm zeepwater. Met zeep gevuld sponsje. Vaatwasmachine.
Tabel 6.1
21
Nederlands
7. Problemen Oplossen
Niet gekwaliceerde personen mogen geen
reparaties of handelingen aan de kookplaat
verrichten. Probeer de kookplaat niet zelf te
repareren. Dit kan verwondingen veroorzaken
evenals schade aan de kookplaat. Laat reparaties
uitvoeren door een bevoegd persoon.
Opmerking: De inductiekookplaat is in staat een aantal
problemen zelf vast te stellen en kan deze informatie
laten zien aan de gebruiker via het controlescherm van
de kookplaat. Er kunnen foutcodes getoond worden als
er een fout is opgetreden bij uw kookplaat.
Indien uw fornuis een fout rapporteert of niet werkt,
dan kunt u misschien de fout herstellen door deze
gebruiksinstructies te raadplegen.
Foutcode E2 wordt getoond
De elektronische eenheid is te heet. Controleer de
installatie van het fornuis, zorg ervoor dat er voldoende
ventilatie is. In uitzonderlijke gevallen kan deze
code ook getoond worden indien u kookgerei droog
heeft laten koken. Raadpleeg uw installateur of een
gekwaliceerde reparateur indien u twijfelt.
Geen weergave
Te veel spanning of spanningsonderbreking naar
het fornuis. Raadpleeg uw installateur of een
gekwaliceerde reparateur indien u twijfelt.
Foutcode U400 wordt weergegeven
De kookplaat/het bereik is verkeerd verbonden. De
bedienigsknop zal uitschakelen na ongeveer 1 seconde
en de foutcode zal permanent worden weergegeven.
Gebruikt u geschikt kookgerij? Raadpleeg de
gebruiksinstructies voor keuze van het correcte
kookgerij.
Foutcode Er gevolgd door een nummer wordt
weergegeven
Er is een interne technische fout opgetreden
in uw apparaat die niet door de gebruiker kan
worden hersteld. Raadpleeg uw installateur of een
gekwaliceerde reparateur.
De zekering springt vaak of de aardlekschakelaar slaat
vaak om
Raadpleeg uw installateur of een gekwaliceerde
reparateur.
De kookplaat gaat niet aan
Heeft het bedradingssysteem in de behuizing een
zekering doen springen of een aardlekschakelaar doen
omslaan?
Is de kookplaat correct verbonden met de
elektriciteitstoevoer?
Is het kinderslot ingeschakeld? Zie het deel over het
kinderslot voor informatie over deze functie.
De inductiekookplaat maakt lawaai
Tijdens gebruik van de inductiekookplaat kan de pan
wat geluiden maken. Dit is normaal en kan duidelijker
zijn op hoge kookstanden of bij gebruik van 5 pannen
tegelijk. Het soort pan dat wordt gebruikt kan ook
meespelen.
De koelventilator
De inductiekookplaat heeft een ingebouwde
koelventilator. De koelventilator is actief wanneer de
gril of ovens aan zijn. Onder bepaalde omstandigheden
kan de ventilator actief blijven wanneer de gril of ovens
zijn uitgeschakeld. Dit is normaal en de ventilator zal
automatisch worden uitgeschakeld.
Er zit een barst in het oppervlak van de kookplaat
Sluit de stroom onmiddellijk af en laat het fornuis
repareren. Gebruik het fornuis pas wanneer het
gerepareerd is.
Er zitten krassen op de kookplaat
Pas altijd de in deze handleiding aanbevolen
reinigingsmethoden toe, en zorg er altijd voor dat de
bodems van de pannen schoon en glad zijn.
Plekken van afzetting van mineralen, kunnen verwijderd
worden met het reinigingsmiddel. Kleine krasjes zijn
niet te verwijderen maar door reiniging worden deze op
den duur minder zichtbaar.
Een ovenventilator maakt geluid
De toon van de ovenventilator verandert soms
naarmate de oven opwarmt – dat is heel normaal.
De grill werkt niet goed
Gebruikt u de met het fornuis meegeleverde pan en
treeft? Gebruikt u de met het fornuis meegeleverde pan
en treeft? Zit de grillplaat helemaal achterin, tegen de
aanslag aan?
De knoppen worden heet als ik de oven of de grill
gebruik. Kan ik dit voorkomen?
Ja, de knoppen worden heet door de hitte die uit de
oven of de grill opstijgt. Doe de ovendeur dicht. Plaats
de grillpan tijdens gebruik helemaal achterin, zodat hij
tegen de achteraanslag aan zit. Laat de deur van de grill
altijd open staan wanneer u de grill gebruikt.
Indien er een probleem is met de installatie, en de
oorspronkelijke installateur kan het niet komen
repareren, wie betaalt de kosten dan?
U betaalt de kosten. Onderhoudsbedrijven rekenen voor
het rechtzetten van het werk van de oorspronkelijke
installateur. Het is in uw voordeel om de oorspronkelijke
installateur in te schakelen.
22
Nederlands
Stroomstoring
In het geval van een stroomstoring, denk eraan dat u
de klok weer instelt zodat de oven met timer goed blijft
werken.
Strookverlichting gaat niet aan (Hi-LITE alleen)
Is de stroom aangesloten?
Er is een storing in het apparaat ontstaan die niet door
de gebruiker verholpen kan worden. Neem contact op
met uw monteur of gekwaliceerde reparateur.
Het eten bakt te langzaam, te snel of brandt aan
De baktijden van deze oven wijken wellicht af van die
van uw vorige oven.
Controleer of u zich houdt aan de aanbevolen
temperatuur en positie van het rek; zie de bakgids in
deze handleiding.
De bedieningsinstellingen voor de oven en de baktijden
zijn alleen bedoeld als richtlijn.
U kunt de temperatuur naar wens aanpassen om de
gewenste resultaten te bereiken. Probeer het eens op
een hogere temperatuur.
Het eten wordt niet gelijkmatig gaar in de oven
Gebruik geen bakplaten die groter zijn dan de in het
onderdeel ‘Algemene Tips Voor de Ovens vermelde
afmetingen.
Indien u een groot gerecht bereidt, moet u het tijdens
het koken omdraaien.
Indien u twee rekken gebruikt, dient u voor voldoende
tussenruimte te zorgen zodat de warmte goed kan
circuleren. Indien u een bakplaat in de oven plaatst, zet
deze dan altijd op het midden van het ovenrek.
Controleer of de deurafdichting beschadigd is en of de
deurgrendel dusdanig is ingesteld dat de deur stevig
tegen de afdichting aan wordt gehouden.
Indien u een kom met water op het ovenrek plaatst,
dient deze waterpas te staan. (Indien het bijvoorbeeld
achteraan dieper is, dient u de achterkant van het
fornuis omhoog te brengen of de voorkant te laten
zakken.) Indien het fornuis niet waterpas staat, dient u
de leverancier te raadplegen om het te laten bijstellen.
De oven met timer gaat niet aan als ik hem handmatig
aanzet
Is de stroom aangesloten? Brandt het klokje?
Zo niet, dan is er wellicht iets mis met de
stroomvoeding.
Staat het fornuis aan bij de scheidingsschakelaar?
Is de tijd ingesteld?
Is het sleutelsymbool [] zichtbaar op het display
om aan te geven dat het oven vergrendeld is? Zie
het onderdeel 'De Klok' in de handleiding voor meer
informatie over de sleutelvergrendeling van de klok.
23
Nederlands
De oven met timer gaat niet aan bij het automatisch
koken
Is de ovenknop per ongeluk uit blijven staan? Is de oven
vergrendeld (zie boven)?
De oventemperatuur stijgt naarmate het fornuis
veroudert
Indien het niet helpt of slechts tijdelijk helpt als u
de ovenknop lager zet, hebt u wellicht een nieuwe
thermostaat nodig. De thermostaat dient door een
onderhoudstechnicus te worden geïnstalleerd.
Een ovenlicht werkt niet
Het lampje is wellicht doorgebrand. Lampjes (vallen
niet onder de garantie) zijn verkrijgbaar bij de betere
elektrische winkel. Vraag om een lampje van 15 W, 230 V,
VOOR OVENS. Het moet een speciaal lampje zijn, dat
hittebestendig is tot 300 °C (Afb.7.1).
Sluit eerst de stroom af en wacht tot de oven koel is
voordat u het lampje vervangt.
Open de ovendeur en verwijder de ovenrekken.
Zoek de lampafscherming en draai deze linksom om
hem eraf te draaien (hij kan stijf vastzitten) (Afb.7.2).
Draai de oude lamp los en bescherm uw vingers met
een handschoen voor het geval de lamp uit elkaar barst.
Draai het nieuwe lampje erin; draai de lampafscherming
er weer op. Zet de stroombreker aan en controleer of
het lampje gaat branden.
De ovendeur is slecht gealigneerd
Het onderste scharnier van de linker ovendeur kan
worden aangepast aan de hoek van de deur veranderen
(Afb.7.3). Maak de bevestigingsschroeven van het
onderste scharnier van de deur los en verplaats het
scharnier naar de juiste positie met behulp van de
inkeping en een platte schroevendraaier (Afb.7.4).
Draai de scharnierschroeven weer aan.
ArtNo.320-0006 Oven door hinge adjustment 1
Eect van instelling scharnier – overdreven om duidelijk aan te geven
ArtNo.320-0007 Oven door hinge adjustment 2
Middellijn van scharnierpen
Ovendeur om de duidelijkheid weggelaten
ArtNo.324-0005 Oven light bulb
Afb.7.1
Afb.7.2
Afb.7.3
Afb.7.4
INSTALLATIE
Controleer na aoop of het apparaat elektrisch veilig is.
24
Geachte Installateur
Wilt de details hieronder invullen voordat u met de installatie
start. Uw klant kan dan eenvoudig contact met u opnemen
indien er een probleem optreedt dat voortvloeit uit uw
installatie.
Veiligheidseisen
Het fornuis moet worden geïnstalleerd conform
de relevante instructies in dit boekje, de relevante
voorschriften alsmede de vereisten van de
plaatselijke gas- en energiebedrijven.
Dit apparaat dient in overeenstemming met de
geldende voorschriften en uitsluitend in een goed
geventileerde ruimte te worden geïnstalleerd.
Lees de gebruiksaanwijzing voordat u dit apparaat
installeert of gebruikt.
Dit fornuis is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk
gebruik. Indien het voor andere doeleinden
wordt gebruikt, maakt dit eventuele garantie- of
aansprakelijkheidsclaims wellicht ongeldig.
Ventilatie
Het fornuis is niet op een afvoerinrichting voor
verbrandingsproducten aangesloten. Er dient met name
aandacht te worden besteed aan de relevante voorschriften
met betrekking tot de ventilatie.
Alle kamers moeten voorzien zijn van een raam dat open kan
of iets soortgelijks, en sommige kamers moeten tevens van
een permanent ventilatiekanaal zijn voorzien, afgezien van
het raam.
Het Fornuis Plaatsen
Het fornuis mag in een keuken of open keuken worden
geïnstalleerd, maar NIET in kamers met een bad of douche.
Om het fornuis correct te kunnen installeren is de
volgende apparatuur noodzakelijk:
Multimeter: Voor elektrische controle.
Tevens is de volgende apparatuur noodzakelijk:
1. Stalen meetlint
2. Kruiskopschroevendraaier
3. Platte schroevendraaier
4. Luchtbelwaterpas
5. Potlood
6. Engelse sleutel
7. 13 mm moersleutel of steeksleutel
De onderdelen controleren:
8. Installatie
ArtNo.050-0011DE - Installer information table
Name des Installateurs
Geräteseriennummer
Telefonnummer des Installateurs
Firma des Installateurs
1 plat rekkens Grillpan en treef
Deluxe ovenbak en onderzetter 1 rek met verlaging
2-stuk plint Spatplaat
Ovenrekken en inschuifrichels voor
de grote oven
ArtNo.000-0010 Tall oven shelves
INSTALLATIE
Controleer na aoop of het apparaat elektrisch veilig is.
25
130 mm
Zone 1
Zone 2
Zone 3 Zone 5
Zone 4
ArtNo.245-0031 - 110 IN G5 - Masterchef - Cooker clearance 2
75 mm
min
75 mm
min
650 mm
min
905 mm
min
930 mm
max
410 mm min
5mm5mm
**
900mm min*
Het Fornuis Plaatsen
Op de afbeeldingen zijn de vereiste minimumafstanden
tussen het fornuis en de aangrenzende oppervlakken
aangegeven (Afb.8.1).
Het fornuis dient niet te worden geïnstalleerd op een
voetstuk.
De rand van de kookplaat dient op gelijke hoogte of boven
eventuele naastgelegen werkbladen te zitten.
Aan alle kanten van het fornuis moet een ruimte van 75 mm
vrij worden gelaten BOVEN de hoogte van de kookplaat en
nevenliggende oppervlakken.
Bij niet-brandbare oppervlakken (bijvoorbeeld ongeverfd
metaal of keramische tegels) is de minimumafstand 25 mm.
Tussen de bovenkant van de kookplaat en eventuele
brandbare horizontale oppervlakken erboven dient een
tussenruimte van ten minste 650 mm te worden gelaten.
Afb.8.2 toont de aanbevolen vrije ruimte boven het fornuis.
*Afzuigkappen dienen in overeenstemming met de aanwijzingen
van de betreende fabrikant te worden geïnstalleerd.
** Een spatplaat moet in overeenstemming met de aanwijzingen
van de fabrikant worden gemonteerd. Houd rekening met de
extra hoogte van de rookgasafvoerklep die aan het kookfornuis
gemonteerd moet worden.
Oppervlakken van meubels en muren aan de zij- en
achterkant van het fornuis moeten bestand zijn tegen hitte,
spatten en stoom. Vooral bepaalde soorten keukenmeubels
van vinyl of laminaat zijn slecht tegen hitte en verkleuring
bestand. Wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden
voor schade die veroorzaakt wordt door normaal
gebruik van het fornuis aan materiaal dat delamineert of
verkleurt bij temperaturen van minder dan 65 °C boven de
kamertemperatuur.
We bevelen aan tussen de kasten een tussenruimte van
910 mm te laten zodat u het fornuis kunt verplaatsen. Bouw
het fornuis niet helemaal in; het moet mogelijk blijven het
fornuis te verwijderen voor reiniging en onderhoud.
Indien het fornuis dicht bij een hoek van de keuken staat, is
minimaal 130 mm ruimte vereist zodat de ovendeuren open
kunnen (Afb.8.3). Er is voor het daadwerkelijke openen van
de deuren minder ruimte nodig maar dit is ter bescherming
van uw handen als u de deur opent.
Het Fornuis Verplaatsen
Probeer nooit het fornuis te verplaatsen terwijl het
nog op de voeding aangesloten is.
Het fornuis is zeer z waar dus wees voorzichtig.
We raden aan het fornuis door twee mensen te laten
verschuiven. Zorg dat de vloerbedekking goed vast zit
of verwijderd is, zodat deze niet verschuift als het fornuis
verplaatst wordt.
Afb.8.2
Afb.8.3
Afb.8.4
Afb.8.1
INSTALLATIE
Controleer na aoop of het apparaat elektrisch veilig is.
26
Het fornuis is voorzien van twee nivelleerwieltjes aan
de achterkant en twee stelvoeten die naar beneden
kunnen worden gedraaid aan de voorkant. U zult het
nivelleerwerktuig nodig hebben.
Verwijder de polystyreen basisverpakking. Kantel het fornuis
vanaf de voorkant naar achteren en verwijder de voorste helft
van de polystyreen onderverpakking (Afb.8.4).
Herhaal dit vanaf de achterkant en verwijder de achterste
helft van de polystyreen verpakking.
Breng de Wieltjes aan de Achterkant Omlaag
Als u de hoogte van de achterzijde van het fornuis wilt
aanpassen, brengt u eerst een 13 mm schroefsleutel of een
steeksleutel aan op de achthoekige stelmoer (Afb.8.5). Draai
de moer – rechtsom om het fornuis te verhogen – linksom
om het te verlagen.
Draai 10 volledige (360º) slagen te draaien met de klok mee.
Let op dat u BEIDE WIELTJES AAN DE ACHTERKANT laat
zakken.
Het Verplaatsen
Vouw de achterrand van de bodemverpakking open. Doe de
deur van de grill en de rechteroven open zodat u goed kunt
vasthouden aan de onderkant van het bedieningspaneel
terwijl u de oven verplaatst (Afb.8.6).
Duw het fornuis voorzichtig naar achteren van de
onderverpakking af. Verwijder de onderbak.
Plaats het fornuis op bijna de denitieve plaats, laat net
voldoende ruimte over om erachter te kunnen komen.
Gebruik niet de deurhendels of bedieningsknoppen
om het fornuis te verplaatsen.
Verplaatsen van het Fornuis na de
Installatie
Als u het fornuis na de installatie moet verplaatsen,
dient u de stekker eruit te trekken, de onderkant van het
bedieningspaneel vast te houden en de voorkant van het
fornuis op te tillen (Afb.8.6). Controleer dan achter het
fornuis of de gasslang niet is blijven haken.
Zorg tijdens het verplaatsen telkens dat de stroomkabel en
de gasslang voldoende speling hebben om het fornuis te
kunnen verplaatsen.
Als u het fornuis weer op zijn plaats zet, dient u wederom te
controleren of de stroomkabel en de gasleiding niet blijven
haken.
ArtNo.010-0004 Moving the cooker
Afb.8.6
Afb.8.5
INSTALLATIE
Controleer na aoop of het apparaat elektrisch veilig is.
27
Handgrepen Monteren
De handgrepen voor de grill en grote oven montage vereist
als volgt :
Open de deur. Om de deur open te houden, kunt u er
een gewicht op plaatsen of de deur door iemand laten
tegenhouden.
Plaats de handgreep over de verbindingsbout aan de
voorkant van de deur (Afb.8.7). Als de handgreep correct is
geplaatst, monteert u de moerplugs in de draadbouten van
de handgreep (Afb.8.8).
Schuif de borgmoeren over de plugs (Afb.8.9) en bevestig
deze stevig met de meegeleverde moersleutel.
Verwijder de moerplugs en monteer de doorvoerringen
opnieuw.
Herhaal voor de andere deur.
Monteer voorzichtig de meegeleverde rubberen
doorvoerringen (Afb.8.10).
Waterpas Stellen
Plaats een luchtbelwaterpas op een rek van één van de ovens
om te controleren of het fornuis waterpas staat.
Zet het fornuis op de bestemde plaats neer. Pas daarbij
op dat het niet wordt verdraaid in de ruimte tussen de
keukenkasten, omdat dit het fornuis of de kasten kan
beschadigen.
De voeten aan de voorkant en de wieltjes aan de achterkant
kunnen worden afgesteld om het fornuis waterpas te stellen.
Om het fornuis aan de achterkant in de hoogte te verstellen,
dient u de stelmoeren aan de voorste hoeken aan de
onderkant. Om de voeten aan de voorkant in te stellen dient
u het fornuis met behulp van de wieltjes aan de achterkant
op te tillen of te laten zakken.
Locating
peg
Rubber grommet
Afb.8.8
Afb.8.9
Afb.8.10
Lokaliseren
peg
Rubberen ring
Afb.8.7
INSTALLATIE
Controleer na aoop of het apparaat elektrisch veilig is.
28
Aansluiten op de Elektriciteit
Het fornuis dient door een bevoegd elektricien te worden
aangesloten in overeenstemming met de relevante
voorschriften alsmede de vereisten van het plaatselijke
energiebedrijf.
Aardlekschakelaars met Stroomsturing
Gecombineerd gebruik van uw fornuis en andere
huishoudelijke apparaten kan ertoe leiden dat de
schakelaar omslaat. Daarom raden wij aan het fornuis
te beveiligen met een aparte aardlekschakelaar met of
zonder overbelastingsbeveiliging.
INDIEN U TWIJFELT, RAADPLEEG DAN EEN BEVOEGDE
ELEKTRICIEN.
WAARSCHUWING: HET APPARAAT DIENT TE
WORDEN GEAARD.
Opmerking: Het fornuis dient te worden aangesloten op de
juiste stroomvoeding, zoals op het spanningslabel van het
fornuis vermeld is. Het fornuis dient te worden aangesloten
via een geschikte regeleenheid voor het fornuis, bestaande
uit een tweepolige schakelaar met een tussenruimte van ten
minste 3 mm tussen de polen.
Het fornuis mag niet op een normaal, huishoudelijk
stopcontact worden aangesloten.
U kunt de afschermkast van het aansluitpunt op het
achterpaneel verwijderen om bij de netaansluiting te komen.
Sluit de elektriciteitskabel aan op de juiste aansluitpunten
(Afb.8.11 en Afb.8.12). Controleer of de aansluitingen en
de schroeven van de aansluitpunten goed vastzitten. Zet de
elektriciteitskabel vast met de kabelklem.
Eindcontroles
Kookplaatcontrole
Controleer elke brander (zie Kookplaatbranders aan het begin
van de handleiding).
Grillcontrole
Draai de grillknop aan en controleer of de grill warm wordt.
Ovencontrole
Zet de ovens aan. Controleer of de ovenventilators gaan
draaien en of de ovens worden verwarmd.
Opmerking: De garantie dekt het ovenlampje niet.
Zet de ovens uit.
ArtNo.130-0012NL - Electrical connections single-phase
N N
L1 L2
2x 230 Vac 50Hz
(TOT CA. 7,6 kW)
6mm² max.
N
L
Afb.8.11
L1
N
L3
L2
3N ac
230/400 V 50 Hz
6 mm² max
10 mm² max
6 mm² max
Afb.8.12
INSTALLATIE
Controleer na aoop of het apparaat elektrisch veilig is.
29
M5 (large screw)
No.8 (smaller screw)
Inner plinth
Outer plinth
Inner plinth
Outer plinth wing
Side panel
Afb.8.13
Binnenste plint
Buitenste plint
Buitenste plint
Afb.8.14
Afb.8.15
Binnenste plint
M5 (grote schroef)
No.8 (kleinere schroef)
De Montage Voltooien
De 2-stuk Plint Installeren
Monteer de binnenste plint vooraan aan de onderkant
van het fornuis met de 5 meegeleverde schroeven (3 x M5
schroeven in de onderrand, 2 x nr.8 schroeven in elk uiteinde)
(Afb.8.13).
Draai de 2 schroeven los aan de voorkant van de binnenplint.
Plaats de 2 beugels met uitsparingen aan de binnenkant van
de buitenplint op de 2 schroeven (Afb.8.14).
Opmerking: Om het plaatsen van de buitenste plint te
vergemakkelijken, adviseren we dat u de deuren opent en
de vleugels van de buitenste plint over de zijpanelen plaatst
met een hoek van ongeveer 45º (Afb.8.15). Dit maakt
de plaatsing van de buitenste plint op de borgschroeven
gemakkelijker.
Gebruik een geschikte schroevendraaier om door de
uitsparingen in de buitenplint de 2 schroeven vast te draaien.
De hoogte van de buitenplint kan worden aangepast door de
2 borgschroeven los te draaien, de plint omhoog of omlaag te
schuiven en daarna de schroeven opnieuw vast te draaien.
Bevestiging van de Spatplaat
Plaats de spatplaat aan de achterkant van de kookplaat en zet
deze vast met de meegeleverde schroeven.
Klantenzorg
Installateur: Vul de gegevens in deze handleiding in, leg aan
de gebruiker uit hoe het fornuis werkt en geef hem/haar deze
gebruiksaanwijzing.
Dank U.
Zijpanelen
30
Nederlands
9. Schakelschemas
Kookplaat
Legende
Op schakelschema weergegeven verbinding is van toepassing op eenfase. Nominale waarden zijn van toepassing op 230 V 50 Hz.
ArtNo.083-0011 - IN G5 2-phase - Circuit diagram
5 3 4
Earth
N(6)
N(4)
L(2) L(3)
E
5
4
3
2
1
Interface
board
1
2
5
3 4
Induction unit
Hob display
w/br
w/br
w/br
w/br
w/br
1 2
On terminal block
On terminal block
On terminal block
Code Beschrijving
1 Element linksvoor
2 Element linksachter
3 Element rechtsvoor
4 Element rechtsachter
5 Element midden
Code Kleur
w/br Wit of bruin
Op het klemmenbord
Op het klemmenbord
Op het klemmenbord
Inductie-eenheid
Kooplaat display
Interfacekaart
Aarde
31
Nederlands
Legende
Op schakelschema weergegeven verbinding is van toepassing op eenfase. Nominale waarden zijn van toepassing op 230 V 50 Hz.
6
P6
5 P5
4
P4
7 P7
8 P8
2
P2
1 P1
3 P3
P038434
P095199
1
2
P2
P1
1
2
E
P095199
1
2
P2
P1
1 2 54
b
b
b
b
b
b
b
b
b
b
b
b
b
b
b
b
b
b
w
br
br
br
bk
br
or
or
y
y
w
w
w
y
y
bk
bk
bk
or
or
r
gr
w
y
r
r
w
w
ww
bk
v
v
v
v
r
r
bk
bk
r
bk
r
v
v
br
br
br
b
br
brbr w br b b bb bbb
or
w
b
b
v
gr
b
v
v
r
v
r
b
bk
v
v
r
r
A3
B1
B2
B3
B4
B5
B6
B7
D1
D2
D3
D4
H
G
G
G
H
H
F2
G
A3
B1a
I
A2
C
A1
F1
Code Beschrijving
A1 Grill voor-schakelaar
A2 Grill energie-regulator
A3 Grillelement
B1a
De bediening voor de multifunctionele
oven
B1
Thermostaat multifunctionele oven
B2
Linkse multi-functie schakelaar
B3
Linker oven basiselement
B4
Linker oven top element (buiten)
B5
Linker oven top element (binnen)
B6
Linkse ovenventilator element
B7
Linkse ovenventilator
Code Beschrijving
C
Klok
D1
Rechter oven voor schakelaar
D2
Rechter oven thermostaat
D3
Rechter oven element
D4
Rechter ovenventilator
F1
Schakelaar ovenlampje
F2
Linker ovenlamp
G
Neon
H
Thermische afslag
I
koelventilator
Code Kleur
b Blauw
br Bruin
bl Zwart
or Oranje
r Rood
v Voilet
w Wit
y Geel
g/y Groen / geel
gr Grijs
Oven
32
Nederlands
10. Technische Gegevens
INSTALLATEUR: Laat deze gebruiksaanwijzing achter bij de gebruiker.
PLAATS GEGEVENSPLAATJE: Achterkant fornuis, herhalingsplaatje serienummer onder ovendeuropening.
LAND VAN BESTEMMING: GB, IE, FR, NL, BE, DE, AT, SE, CH.
Aansluitingen
Elektrisch 230 / 400 V ~ 50 Hz 3N
Afmetingen
Modelaanduiding AGAmasterchef 90 Induction
Algehele hoogte minimum 905 mm maximale 930
mm
Algehele breedte 900 mm
Algehele diepte 607
mm exclusief hendels, 688 mm inclusief hendels
Minimale ruimte boven kookplaat 650 mm
Zie “Het Fornuis Plaatsen”.
Nominale Waarden
Max: 1.85 kW
Boost: 2.5 kW
Max: 1.85 kW
Boost: 3.0 kW
Max: 1.85 kW
Boost: 2.5 kW
Max: 1.15 kW
Boost: 2.0 kW
Max: 1.15 kW
Boost: 2.0 kW
Zone 1
Zone 2
Zone 3 Zone 5
Zone 4
Tips voor energiebesparing Oven tips voor energiebesparing
Gebruik kookgerei met een platte bodem. Bereid indien mogelijk maaltijden samen.
Gebruik kookgerei met de juiste grootte.. Houd de tijd voor verwarmen kort.
Gebruik kookgerei met een deksel. Verleng de kooktijd niet.
Beperk de hoeveelheid vloeistof en vet tot een minimum. Vergeet het apparaat na het koken niet uit te zetten.
Zet de instellingen lager wanneer de vloeistof begint te
koken.
Doe de ovendeur tijdens de kookperiode niet open.
Max: 1,85 kW
Boost: 2,5 kW
Max: 1,85 kW
Boost: 2,5 kW
Max: 1,85 kW
Boost: 3,0 kW
Max: 1,15 kW
Boost: 2,0 kW
Max: 1,15 kW
Boost: 2,0 kW
33
Hotplate Efficiency Data
Merk AGA
Modelaanduiding Masterchef
XL
Grootte 90
Type Induction
Type kookplaat Induction
Aantal elektrische zones 5
Zone 1 - Ø cm 18.5
Verwarmingstechnologie
Energieverbruik (EC Elektrisch koken) - Wh/kg 172
Zone 2 - Ø cm 15.5
Verwarmingstechnologie
Energieverbruik (EC Elektrisch koken) - Wh/kg 180
Zone 3 - Ø cm 18.5
Verwarmingstechnologie
Energieverbruik (EC Elektrisch koken) - Wh/kg 172
Zone 4 - Ø cm 15.5
Verwarmingstechnologie
Energieverbruik (EC Elektrisch koken) - Wh/kg 180
Zone 5 - Ø cm 18.5
Verwarmingstechnologie
Energieverbruik (EC Elektrisch koken) - Wh/kg 172
Zone 6 - Ø cm -
Verwarmingstechnologie
Energieverbruik (EC Elektrisch koken) - Wh/kg -
Energieverbruik (EC Elektrische kookplaat) - Wh/kg (*) 175
Met een (*) gemarkeerde informatie is dus niet verplicht voor fornuizen met gemengde brandstof
34
Nederlands
Ovengegevens
Merk AGA
Modelaanduiding 90 Masterchef XL
Type of oven Elektrisch
Massa kg 113
Aantal openingen 2
Eciëntie linkeroven
Brandstoftype Elektrisch
Soort holte Multifunctie
Vermogen - Convectie 2.2
Vermogen - Geforceerde luchtconvectie 2.5
Volume Liters 73
Energieverbruik (elektriciteit) - conventioneel kWh / cycle 1.08
Energieverbruik (elektriciteit) - geforceerde luchtconvectie kWh / cycle 0.91
Energie-eciëntie-index - conventioneel 126.1
Energie-eciëntie-index - geforceerde luchtconvectie 106.2
Energieklasse A
Eciëntie rechteroven
Brandstoftype Elektrisch
Soort holte Aangewakkerd
Vermogen - Convectie -
Vermogen - Geforceerde luchtconvectie 2.5
Volume Liters 73
Energieverbruik (elektriciteit) - conventioneel kWh / cycle -
Energieverbruik (elektriciteit) - geforceerde luchtconvectie kWh / cycle 0.88
Energie-eciëntie-index - conventioneel -
Energie-eciëntie-index - geforceerde luchtconvectie 102.7
Energieklasse A
Aanvullende informatie
Deze oven voldoet aan EN 60350-1
Maximumvermogen @ 230 V 50 Hz
Convectie 2.2 kW
Multifuncti 2.5 kW
Multifuncti
(Snelle Reactie) 3.7 kW
Geforceerde luchtconvectie 2.5 kW
Rooster 2.3 kW
Sudderoven -
Rijslade voor brood -
Maximale totale elektrische belasting bij 230 V (gemiddeld totaal inclusief ovenlampjes, ovenventilator, enz.): 16 kW
35
Opmerking
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

AGA Masterchef XL 90 Induction de handleiding

Type
de handleiding