8
Nederlands
bakken gerechten omwisselen voor gelijkmatig bakken. Dit
betekent dat u voedsel waar verschillende temperaturen voor
nodig zijn, tegelijkertijd kunt bakken, omdat u een koeler
gebied onder in de oven hebt en een heter gebied bovenin.
Het blootliggende bovenelement kan ertoe leiden dat
sommige gerechten te snel bakken, daarom raden wij aan
dergelijke gerechten in de onderste helft van de oven te
plaatsen. Het kan ook zijn dat de oventemperatuur lager
gezet moet worden.
Het blootliggende bovenelement kan ertoe leiden dat
sommige gerechten te snel bakken, daarom raden wij aan
dergelijke gerechten in de onderste helft van de oven te
plaatsen. Het kan ook zijn dat de oventemperatuur lager
gezet moet worden.
Bruiningselement
Bij deze functie wordt alleen het element boven in de
oven gebruikt. Het is een handige functie voor het
bruinen of afwerken van pastagerechten, groenten in
saus en lasagne, omdat het te bruinen gerecht al heet is
voordat overgeschakeld wordt naar het bovenelement.
Onderhitte
Bij deze functie wordt alleen het onderste element
gebruikt. In deze kookstand kunt u pizza- of
quichebodems een krokant korstje geven of de
bodem van een pasteikorst afbakken op een lager ovenrek.
Het is ook een gematigde warmte, ideaal voor langzaam
bakken van stoofschotels in het midden van de oven, of voor
het verwarmen van borden.
De functies voor het Bruinen en de Onderhitte zijn handige
extra’s in uw oven, waarmee u de exibiliteit krijgt om
uw gerechten perfect af te werken. In het gebruik zult u
snel merken hoe u deze functies kunt combineren om uw
kookvaardigheid te vergroten.
Ontdooien
Met deze functie wordt er door de ventilator(en)
alleen koude lucht gecirculeerd. Zorg ervoor dat de
temperatuurregeling op 0º staat en dat geen warmte
wordt toegepast. Er komt geen hitte aan te pas. Hierdoor
kunnen kleine gerechten als toetjes, taarten en stukken vlees,
vis en gevogelte ontdooid worden.
Op deze manier ontdooien is sneller en zo kunnen de vliegen
er niet bij. Stukken vlees, vis en gevogelte dienen op een rek
boven een plaat geplaatst te worden om de druppels op te
vangen. Niet vergeten het rek en de plaat te reinigen na het
ontdooien.
Houd de ovendeur dicht tijdens het ontdooien.
Gebruik de oven niet om voedsel te ontdooien als de oven
warm is. Hele kippen of grote stukken vlees dienen niet
op deze manier ontdooid te worden. Dit kunt u beter in de
koelkast doen.
Gebruik de oven niet om voedsel te ontdooien als de oven
warm is of als de oven ernaast heet is.
Controleer of het zuivelproduct, het vlees of het gevogelte
helemaal ontdooid is voordat u het bakt.
De Heteluchtoven
De ventilator in de rechteroven zorgt voor voortdurende
luchtcirculering, voor sneller en gelijkmatiger bakken.
De aanbevolen baktemperatuur voor een heteluchtoven is
over het algemeen lager dan voor een conventionele oven.
Opmerking: Denk eraan dat elk fornuis verschillend is – het
is mogelijk dat de temperaturen van uw nieuwe Elan ovens
afwijken van die van uw vorige fornuis.
De Sudderoven
De sudderoven is bestemd voor het bereiden van
suddergerechten, zoals stoofschotels en grote stukken vlees.
Uw sudderoven is zowel geschikt voor het bereiden van
een complete maaltijd, bijvoorbeeld een stoofschotel,
rijstpudding en aardappelen in de schil, als voor het
opwarmen van gerechten (gebruik hiervoor alleen
hittebestendige schalen).
Punten om te onthouden wanneer u suddergerechten
bereidt:
• Voordat u begint te koken dient u de oven gedurende
20-30 minuten voor te verwarmen.
• Zorg ervoor dat de schalen de verhittingselementen aan
beide zijden van de oven niet raken.
• Breng stoofschotels, soep, e.d. aan de kook op de
kookplaat. Doe ze pas daarna in een geschikte
ovenschaal om ze te laten sudderen.
• Zorg ervoor dat stoofschotels voldoende vochtig zijn,
vooral wanneer u ze gedurende een langere periode
laat koken.
• Dek het gerecht in de ovenschaal tijdens het koken af
met een deksel of met aluminiumfolie, om het vocht
vast te houden.
• Zorg ervoor dat alle schalen in de oven passen voordat
u het gerecht maakt.
• Verpak gewassen en ingeprikte aardappelen in de schil
in aluminiumfolie voordat u ze kookt.
• Zorg ervoor dat vlees en gevogelte een veilige
temperatuur van minimaal 90 °C bereiken.
• Ontdooi bevroren voedsel altijd eerst helemaal voordat
u gaat bakken.
Uw sudderoven is ook geschikt voor het opwarmen
van borden en opdienschalen (gebruik hiervoor alleen
hittebestendige schalen).
U kunt een vruchtencake bakken in de sudderoven op de
maximale temperatuur (bijvoorbeeld als uw andere ovens in
gebruik zijn). Als u de heteluchtoven onder de sudderoven
tegelijkertijd gebruikt, dient u op een iets langere kooktijd te
rekenen.
U kunt ook bros, wit schuimgebak bakken in de sudderoven.
De kooktijd voor gerechten in de sudderoven hangt af van
de temperatuur, de hoeveelheid en het soort gerecht dat u
klaarmaakt. Als richtlijn voor stoofschotels wordt een kooktijd
van minimaal 3 uur aanbevolen. Houd de gerechten goed in
de gaten totdat u vertrouwd bent met de oven.
Het in Werking Stellen van de Ovens