AGA Masterchef XL 110 Dual Fuel de handleiding

Type
de handleiding
iii
Masterchef XL 110 Dual Fuel (Twee soorten brandstof)
U110617-01
Contents
1. Voordat u Begint... 1
Belangrijk! 1
Installatie en Onderhoud 1
Vreemde Geuren 1
Indien u Gas Ruikt 1
Ventilatie 1
Persoonlijke Veiligheid 1
Verzorging Van Het Fornuis 2
2. Overzicht Fornuis 3
Kookplaatbranders 3
Wokbrander 4
De Wokstellage 5
De Bakplaat 5
De Uitschuifbare Grill 6
De Ovens 7
Accessoires 10
Ovenlicht 10
De Klok 11
3. Tips Voor het Koken 14
Tips Voor Het Koken Met de Timer 14
Algemene Tips voor de Ovens 14
4. Bakrichtlijnen 15
5. Het Fornuis Schoonmaken 16
Belangrijke Informatie 16
Kookplaatbranders 16
De Bakplaat 17
Uitschuifbare Grill 17
Bedieningspaneel en Deuren 18
Ovens 18
Reinigingstabel 19
6. Problemen Oplossen 20
7. Installatie 22
Geachte Installateur 22
Veiligheidseisen 22
Ventilatie 22
Het Fornuis Plaatsen 22
Ombouwen 22
Het Fornuis Plaatsen 24
Het Fornuis Verplaatsen 24
De Stabiliteitsteun of -ketting Installeren 25
Verplaatsen van het Fornuis na de
Installatie
26
Ombouwing voor een Ander Gas 26
Handgrepen Monteren 26
Waterpas Stellen 26
Aansluiten op Het Gas 27
Aansluiten op de Elektriciteit 28
Eindcontroles 29
De Montage Voltooien 29
Klantenzorg 29
8. Schakelschemas 30
9. Technische Gegevens 31
Eciëntiegegevens kookplaat 32
Ovengegevens 33
iv
1
Nederlands
1. Voordat u Begint...
Dank u voor de aanschaf van dit fornuis. Mits het op de juiste
manier geïnstalleerd en gebruikt wordt, moet u er jarenlang
zonder problemen op kunnen koken. Het is belangrijk dat u
dit hoofdstuk leest voordat u begint, vooral als u niet eerder
een fornuis met twee soorten brandstof gebruikt hebt.
Belangrijk!
Dit fornuis is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk
gebruik. Indien het voor andere doeleinden
wordt gebruikt, maakt dit eventuele garantie- of
aansprakelijkheidsclaims wellicht ongeldig. In het
bijzonder dient de oven NIET te worden gebruikt
om de keuken te verwarmen. Dit maakt niet alleen
claims ongeldig, maar is bovendien een verspilling
van het gas en kan tot oververhitting van de
bedieningsknoppen leiden.
Installatie en Onderhoud
Het fornuis moet worden geïnstalleerd conform de relevante
instructies in dit boekje, de relevante voorschriften alsmede
de vereisten van de plaatselijke gas- en energiebedrijven.
Zorg ervoor dat de gasvoeding en de stroomvoeding
aangesloten en ingeschakeld zijn (het fornuis gebruikt
stroom).
Stel de klok in om ervoor te zorgen dat alle ovens werken –
zie het betreende onderdeel in deze handleiding.
Het is aanbevolen dit apparaat jaarlijks te laten onderhouden.
Het fornuis mag uitsluitend worden gerepareerd door een
bevoegd onderhoudstechnicus en er mogen uitsluitend
goedgekeurde reserveonderdelen worden gebruikt.
Voordat er met schoonmaken of onderhoudswerk wordt
begonnen, dient u het fornuis altijd eerst te laten afkoelen en
de stroom af te sluiten, tenzij deze handleiding iets anders
aangeeft.
Vreemde Geuren
De eerste keer dat u het fornuis gebruikt, geeft het wellicht
een lichte geur af. Dit verdwijnt na korte tijd.
Voordat u het fornuis voor het eerst gebruikt, dient u al
het verpakkingsmateriaal verwijderd te hebben. Zet de
ovens op 200 °C en houd deze een uur aan om eventuele
productiegeuren te verdrijven.
Voordat u de grill voor het eerst gebruikt, dient u de grill
30 minuten te laten lopen met de grillpan helemaal naar
achteren op zijn plaats geduwd en de grilldeur open.
Zorg er voor dat de ruimte goed geventileerd is (zie
Ventilatie hieronder). We raden aan dat mensen met
ademhalingsproblemen of een allergie het gebied tijdens
deze actie even verlaten.
Indien u Gas Ruikt
NIET de elektrische schakelaars aan of uit zetten
NIET roken
GEEN open vuur gebruiken
WEL het gas uitzetten bij de meter of cilinder
WEL deuren en ramen open zetten om het gas te laten
ontsnappen
WEL mensen uit de buurt van het betrokken gebied
houden
Bel het gasbedrijf
Ventilatie
LET OP: Bij het gebruik van een fornuis komt er
warmte en vocht vrij in de ruimte waarin het fornuis
is geïnstalleerd. Zorg ervoor dat de keuken goed
geventileerd is: houd bestaande ventilatiegaten
open of installeer een aangedreven afzuigkap die de
dampen naar buiten toe afvoert. Indien u gedurende
lange tijd meerdere branders van het fornuis
tegelijk gebruikt, dient u een raam open te zetten of
een ventilator aan te zetten.
Persoonlijke Veiligheid
Dit toestel NIET aanpassen.
Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen
vanaf 8 jaar en ouder alsook door personen met
verminderde fysieke, zintuiglijke of mentale
capaciteiten of gebrek aan ervaring en kennis als
ze onder toezicht staan of instructies kregen over
het veilig gebruik van het apparaat en de mogelijke
risicos inzien. Het apparaat is geen speelgoed
voor kinderen. Schoonmaken onderhoud door
de gebruiker mag niet door kinderen worden
uitgevoerd zonder toezicht.
WAARSCHUWING: Het apparaat en de toegankelijke
onderdelen worden heet tijdens gebruik.
Wees voorzichtig en vermijd aanraking met
verwarmingselementen. Kinderen jonger dan 8
moeten uit de buurt van het apparaat worden
gehouden tenzij ze continu onder toezicht staan.
LET OP: Een langdurig kookproces moet regelmatig
in de gaten gehouden worden. Een kort durend
kookproces moet continu in de gaten gehouden
worden.
Brandgevaar: GEEN voorwerpen op de kookplaten
bewaren.
Het kookstel NIET achter een sierdeur installeren om
oververhitting te voorkomen.
Draag nooit losse of loshangende kleding bij het
gebruik van het toestel.
2
Nederlands
ArtNo.324-0001 Steam burst
Toegankelijke delen worden bij gebruik heet en
blijven na het koken een tijd heet. Houd baby’s
en kinderen uit de buurt van het fornuis en draag
bij het gebruik van het toestel nooit losse of
loshangende kleding.
Gebruik GEEN stoomreiniger om het fornuis te
reinigen.
Zorg ervoor dat de knoppen altijd in de uit-stand staan
wanneer de oven niet in gebruik is en alvorens het fornuis te
reinigen.
Zet de deur NIET langer open dan noodzakelijk is
als de oven aanstaat, anders worden de knoppen
wellicht heet.
Wanneer u de grill gebruikt, dient u ervoor te zorgen
dat de grillpan op de juiste manier is geplaatst en
helemaal naar binnen is geduwd, anders kunnen de
bedieningsknoppen erg heet worden.
Dit apparaat beschikt over een koelventilator. Als
een van de ovens of de gril in gebruik is, draait
de ventilator om het bedieningspaneel en de
bedieningsknoppen af te koelen.
Gebruik GEEN schuurmiddelen of scherpe metalen
schrapers om het glas van de ovendeur te reinigen,
aangezien deze krassen kunnen veroorzaken en het
glas zou kunnen breken.
Zorg ervoor dat het fornuis op een veilige afstand van
brandbare wandbekleding, spullen of gordijnen en dergelijke
staat.
Gebruik GEEN spuitbussen in de buurt van het
fornuis terwijl het fornuis aanstaat.
Gebruik indien mogelijk droge ovenwanten. Bij gebruik van
vochtige wanten kunt u zich aan de stoom branden als u
een heet oppervlak aanraakt. Gebruik geen handdoeken of
andere dikke doeken in plaats van een ovenwant. Dergelijke
doeken kunnen vlam vatten indien ze met een heet
oppervlak in aanraking komen.
Bedien het fornuis NOOIT met natte handen.
Dek de rekken, de bekleding en het bovenpaneel
van de oven NIET af met aluminiumfolie.
GEBRUIK GEEN kookplaatbeschermers, folie of
kookplaatafdekkers. Deze kunnen van invloed zijn
op het veilige gebruik van uw kookplaatbranders en
zijn een potentieel gevaar voor de gezondheid.
Verwarm in GEEN geval ongeopende
voedselverpakkingen. De drukopbouw kan de
verpakking doen stukbarsten, hetgeen letsel kan
veroorzaken.
Gebruik GEEN onstabiele steelpannen. Laat de steel
nooit aan de voorkant van de kookplaat uitsteken.
Gebruik GEEN pannen op de kookplaat die over de
randen uitsteken.
Laat de kookplaat nooit zonder toezicht aanstaan op een
hoge temperatuur. Overkokende pannen kunnen rook
veroorzaken en gemorst vet kan vlam vatten. Gebruik een
frituurthermometer, indien mogelijk, om te voorkomen dat
het vet boven het rookpunt wordt verhit.
WAARSCHUWING!
Om te voorkomen dat het apparaat omvalt moet dit
stabilisatiemiddel worden gemonteerd. Raadpleeg
de instructies voor montage.
Laat frituurpannen NOOIT zonder toezicht aanstaan.
Verwarm vet altijd langzaam en onder toezicht.
Frituurpannen dienen slechts voor een derde vol vet
te zitten. Indien u te veel vet in de pan doet, kan de
pan overstromen wanneer u er eten bij doet. Indien
u verschillende soorten olie of vet combineert bij
het frituren, dient u de olie te vermengen voordat u
het verhit, of, in het geval van vet, terwijl het smelt.
Het voedsel dat u gaat frituren dient zo droog mogelijk te
zijn. De rijp op diepvriesproducten of het vocht op verse
voedselproducten kunnen het hete vet doen bruisen
en overstromen. Wanneer u op hoge of gemiddelde
temperaturen frituurt, dient u het vet goed in de gaten te
houden zodat het niet overstroomt of oververhit. Probeer
nooit om pannen met heet vet te verplaatsen, vooral geen
frituurpannen.
U mag de bovenkant van het rookkanaal (de sleuf aan de
achterkant van het fornuis) niet gebruiken om borden of
schalen op te warmen, theedoeken te drogen of boter zacht
te maken.
Probeer vetbranden niet met water te doven
en pak brandende pannen nooit op. Draai de
bedieningsknoppen uit en toen doof de vlammen
door de pan volledig af te dekken met een deksel
van de juiste maat of met een bakplaat. Gebruik een
universeel poeder- or schuimblusapparaat, indien
beschikbaar.
Bij het bereiden van gerechten met een
hoog vochtgehalte komt soms veel stoom
vrij als u de ovendeur opentrekt. Ga niet
te dicht bij de oven staan als u de deur
opentrekt en laat de stoom wegtrekken.
Pas op dat er geen water bij het fornuis
naar binnen sijpelt.
Dit fornuis is zwaar, wees voorzichtig bij het
verplaatsen.
Het apparaat is niet bedoeld om als externe timer
of afzonderlijke afstandsbediening te worden
gebruikt.
Verzorging Van Het Fornuis
Daar stoom kan condenseren in waterdruppeltjes op het
koele buitenoppervlak van de oven, is het tijdens het koken
wellicht noodzakelijk om het vocht af te nemen met een
zachte doek. Dit helpt tevens om te voorkomen dat de
oppervlakken vervuilen of verkleuren door de kookdampen.
3
Nederlands
ArtNo.245-0001 - AGA Masterchef - Anno
A
C
B
D
E
F
2. Overzicht Fornuis
Het fornuismodel 110 met dubbele brandstofaansluiting
(Afb.2.1) heeft de volgende eigenschappen:
A. 6 kookplaatbranders inclusief 2 wokbranders
B. Een bedieningspaneel
C. Een uitschuifbare grill
D. Een multifunctionele oven
E. Een sudderoven
F. Een heteluchtoven
Kookplaatbranders
De tekeningen bij elk van de middelste knoppen geven aan
welke brander deze bedienen.
Elke brander is voorzien van een veiligheidsmechanisme dat
de gasstroom afsluit indien de vlam uitgaat.
Als de bedieningsknop voor de kookplaat ingedrukt
wordt, worden er vonken afgegeven bij elke kookplaat –
dit is normaal. Probeer niet een brander te demonteren of
schoon te maken rond een brander terwijl er een andere
brander brandt, omdat dit elektrische schokken kan
veroorzaken.
Als u een brander wilt ontsteken, duwt u de bijbehorende
bedieningsknop in en draait u deze naar de hoge stand die
wordt aangegeven met het symbool van de hoge vlam (
)
(Afb.2.2).
Afb.2.1
Afb.2.2
DocAUS.020-0004 - Overview - 110DF - Elan
4
Nederlands
De ontsteker moet dan gaan vonken en het gas aansteken.
Houd de knop ingedrukt zodat het gas ongeveer tien
seconden door de brander kan stromen.
Als de brander uitgaat wanneer u de knop loslaat, dan is
het veiligheidsmechanisme te vroeg geactiveerd. Zet de
bedieningsknop in de UIT-stand en wacht een minuut
voordat u het opnieuw probeert. Houd de bedieningsknop
deze keer even langer ingedrukt.
U kunt de hoogte van de vlam regelen door de knop linksom
te draaien (Afb.2.3). Op dit fornuis komt de lage stand na de
hoge, niet tussen hoog en uit. De afbeelding van de kleine
vlam is de laagste stand.
Draai de regelknop uit wanneer een brandervlam uitgaat
en wacht een minuut alvorens u hem weer aansteekt.
Zorg ervoor dat de vlammen niet onder de pan uitsteken.
Met een deksel op de pan wordt de inhoud sneller aan de
kook gebracht (Afb.2.4).
Grote pannen moeten ruim van elkaar neergezet worden.
Gebruik geen pannen of ketels met een holle onderkant of
met een uitstekende onderrand (Afb.2.5).
Het gebruik van sudderhulpmiddelen zoals matten van
asbest of maas wordt AFGERADEN (Afb.2.6). Dergelijke
hulpmiddelen belemmeren de werking van de brander en
tasten wellicht de pannenroosters aan.
Vermijd tevens het gebruik van onstabiele en vervormde
pannen die makkelijk kunnen kantelen, en gebruik geen
pannen met een heel kleine diameter, zoals melkpannetjes,
of pannetjes voor het pocheren van een ei (Afb.2.7).
De minimum aanbevolen diameter voor pannen is 120 mm.
De maximum toegestane diameter voor pannen is 260 mm.
Gebruik GEEN pannen op de kookplaat die over de randen
uitsteken.
Wokbrander
De wokbrander is zo gemaakt dat deze een gelijkmatige hitte
over een groot gebied verspreidt. Deze brander is ideaal voor
grote pannen en roerbakken (Afb.2.8).
Voor het verwarmen van kleinere pannen zijn de
bovengenoemde kleinere branders beter geschikt.
U kunt de onderdelen van de branderkop verwijderen voor
reiniging; zie ‘Het Fornuis Schoonmaken’.
U dient het emailoppervlak van de bovenkant van het fornuis
rond de kookplaatbranders zo snel mogelijk schoon te maken
nadat er gemorst is. Probeer het te verwijderen terwijl het
email nog warm is.
Opmerking: Het gebruik van aluminium pannen kan
metalen markeringen op het pannenrooster tot gevolg
hebben. Dit heeft geen gevolgen voor de duurzaamheid
van het email en u kunt het reinigen met een geschikt
metaalpoetsmiddel.
ArtNo.311-0002 Pan with rim
Afb.2.5
ArtNo.311-0001 Right pans gas
Afb.2.4
Afb.2.3
Art No. 311-0003 Simmer aids
Afb.2.6
ArtNo.311-0004 Tipping wok
Afb.2.7
ArtNo.311-0046 - Elan Wok burner
Afb.2.8
5
Nederlands
ArtNo.311-0007 Wok stand close-up
ArtNo.311-0006 Correct wok sizes
Afb.2.10
Afb.2.9
Afb.2.11
Afb.2.12
Afb.2.13
De Wokstellage
De wokstellage is gemaakt voor een wok van 35 cm. Als u een
andere wok gebruikt, zorg dan dat deze goed in de stellage
past. Wokken zijn er in een groot aantal vormen en maten.
Het is belangrijk dat de wok goed op het pannenrooster staat
– als de wok echter te klein is, kan de stellage deze niet goed
steunen (Afb.2.9).
De stellage moet alleen op de drierings wokbrander gebruikt
worden. Let er bij het plaatsen van de stellage op dat de wok
goed geplaatst wordt op de voor- en achterpootjes en dat
hij goed steunt op een pannenrooster (Afb.2.10). Zorg dat
de stellage stabiel is en dat de wok recht in de ring geplaatst
wordt.
De stellage wordt erg heet tijdens gebruik, laat deze lang
afkoelen voordat u hem oppakt.
De Bakplaat
De plaat past op de centrale pansteun, voor naar achter
(Afb.2.11). U kunt er rechtstreeks op koken. Zet er GEEN
pannen op. De bakplaat is van een antiaanbaklaag voorzien.
Metalen keukengerei (bijv. spatels) beschadigt deze laag.
Gebruik keukengerei van hittebestendig plastic of hout.
NIET dwars plaatsen, want dan past hij niet en is hij
wankel (Afb.2.12).
Plaats de bakplaat op het pannenrooster boven de
kookplaatbranders. Controleer of hij er goed in zit.
U kunt eventueel vóór gebruik een dunne laag kookolie op
de bakplaat aanbrengen. Steek de kookplaatbranders aan.
Regel de vlamhoogte af naar wens (Afb.2.13).
Laat de bakplaat niet langer dan 5 minuten opwarmen
voordat u er eten op doet. Als u langer wacht, kan de plaat
beschadigen. Zet de regelknop in de laatste stand, aangeduid
met het kleine vlammetje, om het vuur lager te zetten.
Laat altijd ruimte over aan de zijkanten van de
bakplaat, zodat de gassen kunnen ontsnappen.
Zet in geen geval twee bakplaten naast elkaar.
Laat de bakplaat na gebruik afkoelen voordat u hem
schoonmaakt.
6
Nederlands
1
2
3
4
De Uitschuifbare Grill
LET OP: Tijdens gebruik van de grill worden
sommige van de onderdelen die binnen bereik zijn
wellicht heet. Houd jonge kinderen uit de buurt.
WAARSCHUWING: Dit apparaat is uitsluitend
bedoeld om mee te koken. Het mag niet worden
gebruikt voor andere doeleinden zoals bijvoorbeeld
het verwarmen van de ruimte.
Open de grilldeur en haal het grillpandraagstel naar voren
met de hendel (Afb.2.14).
De grill heeft twee elementen waarmee het hele gebied van
de pan verhit kan worden of alleen de rechterkant.
Pas de hitte aan door aan de knop te draaien. Draai de knop
naar rechts om de hele grill te verwarmen (Afb.2.15).
Draai hem naar links om de rechterkant te verwarmen. Het
neon waarschuwingslampje bij de grillbediening gaat aan.
Voor de beste resultaten dient u het draagstel terug te
schuiven in de grill en de nodige delen van de grill twee
minuten lang voorverwarmen. The grillonderzetter kan
worden verwijderd en het voedsel kan erop worden geplaatst
terwijl u wacht tot de grill op temperatuur is.
Laat de grill NOOIT langer dan enkele momenten
aan zonder dat de grillpan eronder staat, anders
kunnen de knoppen heet worden.
Als de grill eenmaal op temperatuur is, dient u het
draagstel er weer uit te schuiven. Nadat u het eten op de
grillonderzetter hebt geplaatst, schuift u het draagstel terug
de grillkamer in. Zorg ervoor dat hij er helemaal in geschoven
is.
De grillpan kan worden omgekeerd voor een tweede
grillstand (Afb.2.16).
Doe in geen geval de grilldeur dicht terwijl de grill
aanstaat.
Afb.2.14
Afb.2.15
Afb.2.16
Functie Gebruik
Ontdooien
Om kleine hoeveelheden in de oven te
ontdooien zonder hitte
Heteluchtoven
Een complete bakfunctie, overal
gelijkmatige warmte ; geweldig voor
bakken
Heteluchtgrillen
Voor het grillen van vlees en vis met
gesloten deur
Met
ondersteuning
van hete lucht
Een complete bakfunctie; geschikt voor
bakken en braden
Conventionele
oven
Een complete bakfunctie voor bakken en
braden in de onderste helft van de oven
Bruiningselement
Om gerechten met kaas aan de
bovenkant bruin en knapperig te bakken
Onderhitte
Om de bodem van quiches, pizza's of
taarten krokant te bakken
Tabel 2.1
7
Nederlands
Wilt u het gerecht in de koude oven zetten voordat u gaat
bakken met de snelle-reactiefunctie, zorg dan dat cakes, enz.
niet te hoog in de oven geplaatst worden.
Heteluchtoven
Bij deze functie wordt de ventilator en het
verhittingselement eromheen gebruikt. Er wordt een
gelijkmatige hitte geleverd door de hele oven, zodat
u grote hoeveelheden snel kunt bakken.
Het bakken in een heteluchtoven is vooral geschikt voor
het bakken op verschillende roosters tegelijkertijd. Het
is een goede, veelzijdige functie. Wellicht is het nodig de
temperatuur met ongeveer 10 °C te verlagen, vergeleken met
hoe u deze recepten in een conventionele oven bakte.
Als u de oven wilt voorverwarmen, moet u wachten tot het
ovenlampje uit is voordat u het voedsel in de oven plaatst.
Heteluchtgrillen
Bij deze functie wordt de ventilator gebruikt met het
bovenelement aan. Zo wordt een meer gelijkmatige,
minder intense hitte geleverd dan in een
conventionele grill. Voor het beste resultaat plaatst u het te
grillen voedsel op de bijgeleverde pan. Deze manier is ideaal
voor het grillen van dikke stukken vlees of vis, omdat de
circulerende lucht de intensiteit van de hitte in de grill
vermindert.
De ovendeur moet gesloten blijven tijdens het grillen, zodat
u energie bespaart.
U zult ook merken dat u het voedsel niet zo erg in de gaten
hoeft te houden en minder hoeft te draaien dan bij het
normale grillen. Deze functie dient voorverwarmd te worden.
Voor de beste resultaten bevelen wij aan dat u de grillpan
niet op het bovenste rek zet.
Heteluchtcombinatieoven
Bij deze functie wordt er door de ventilator lucht
gecirculeerd die verhit wordt door de elementen
boven en onder in de oven. Door de combinatie van
hete lucht en conventioneel bakken (hitte van onder en
boven) is deze functie ideaal voor het bakken van grote
gerechten die goed gaar moeten worden, zoals grote stukken
vlees.
Het is ook mogelijk om op twee roosters tegelijkertijd te
bakken. Dan moeten de twee gerechten omgewisseld
worden tijdens het bakken, want bij deze functie is het
bovenin heter dan onderin.
Dit is een snelle, intensieve manier van bakken; houd het
bakproces goed in de gaten tot u vertrouwd bent met deze
functie.
Conventionele Oven (Hitte van Boven en Onder)
Bij deze functie wordt de hitte van de bovenste en
onderste elementen gecombineerd. Deze functie is
vooral geschikt voor het bakken van vlees en
deeggerechten, cakes en koekjes.
Het op het bovenste rooster gebakken voedsel zal sneller
bruinen en krokant worden dan op het onderste rooster,
want het is boven in de oven heter dan onderin, net als bij
de functie convectiecombinatieoven. Zo moet u ook de te
De Ovens
De hoofdoven (linker oven, met timer) werkt alleen indien
de klok op de juiste tijd is ingesteld. Verwijzingen naar
linker- en rechteroven zijn gezien vanaf de voorkant van
het fornuis.
De linkeroven is een multifunctionele oven; de rechteroven
is een heteluchtoven. Boven de rechtse oven bevindt zich de
slow cook’ oven.
Multifunctionele Oven
Naast de ovenventilator en het ventilatorelement is de
oven uitgerust met twee extra verhittingselementen,
eentje zichtbaar bovenin de oven en het andere onder
de ovenbodem. Pas op dat u de bovenelementen en de
elementdeector niet aanraakt als u etenswaar in de oven zet
of uit de oven verwijder.
De multifunctionele oven heeft drie belangrijke bakfuncties,
hete lucht, met ondersteuning van hete lucht en
conventioneel bakken. Met deze functies kunt de meeste
bereidingen uitvoeren.
Het bruiningselement en de onderhitte kunnen gebruikt
worden aan het einde van het bakproces om de resultaten
exact aan te passen aan uw wensen.
Gebruik heteluchtgrillen voor alles wat u wilt grillen en
voor het op een veilige manier ontdooien van kleine
hoeveelheden bevroren voedsel.
Tabel 2-1 toont een overzicht van de multifunctionele
standen.
De multifunctionele oven kan op vele manieren gebruikt
worden. We raden u aan het bakproces goed in de gaten te
houden totdat u vertrouwd bent met elke functie. Vergeet
niet dat niet alle functies geschikt zijn voor elk soort voedsel.
Vergeet niet dat alle fornuizen anders zijn. De temperaturen
in uw nieuwe ovens kunnen afwijken van die van uw vorige
fornuis.
Multifunctionele Ovenstanden
Snelle Reactie
Met de snelle-reactiestand kunt u de oven sneller
voorverwarmen dan normaal. Het element van de
heteluchtoven wordt gebruikt, met extra hitte van
een van de elementen boven in de oven.
De heteluchtovens worden snel opgewarmd; maar met het
snelle-reactiekenmerk gaat het nog sneller zodat u sneller
kunt gaan bakken.
U gebruikt het snelle-reactiekenmerk door de
functiebedieningsknop naar R te draaien en de gewenste
temperatuur in te stellen. Het lampje naast het R-symbool op
het bedieningspaneel gaat branden.
Wanneer de gewenste temperatuur bereikt is, gaat het
bovenelement uit, evenals het lichtje.
De oven blijft vervolgens op temperatuur door het
heteluchtovenelement en de ventilator.
8
Nederlands
bakken gerechten omwisselen voor gelijkmatig bakken. Dit
betekent dat u voedsel waar verschillende temperaturen voor
nodig zijn, tegelijkertijd kunt bakken, omdat u een koeler
gebied onder in de oven hebt en een heter gebied bovenin.
Het blootliggende bovenelement kan ertoe leiden dat
sommige gerechten te snel bakken, daarom raden wij aan
dergelijke gerechten in de onderste helft van de oven te
plaatsen. Het kan ook zijn dat de oventemperatuur lager
gezet moet worden.
Het blootliggende bovenelement kan ertoe leiden dat
sommige gerechten te snel bakken, daarom raden wij aan
dergelijke gerechten in de onderste helft van de oven te
plaatsen. Het kan ook zijn dat de oventemperatuur lager
gezet moet worden.
Bruiningselement
Bij deze functie wordt alleen het element boven in de
oven gebruikt. Het is een handige functie voor het
bruinen of afwerken van pastagerechten, groenten in
saus en lasagne, omdat het te bruinen gerecht al heet is
voordat overgeschakeld wordt naar het bovenelement.
Onderhitte
Bij deze functie wordt alleen het onderste element
gebruikt. In deze kookstand kunt u pizza- of
quichebodems een krokant korstje geven of de
bodem van een pasteikorst afbakken op een lager ovenrek.
Het is ook een gematigde warmte, ideaal voor langzaam
bakken van stoofschotels in het midden van de oven, of voor
het verwarmen van borden.
De functies voor het Bruinen en de Onderhitte zijn handige
extras in uw oven, waarmee u de exibiliteit krijgt om
uw gerechten perfect af te werken. In het gebruik zult u
snel merken hoe u deze functies kunt combineren om uw
kookvaardigheid te vergroten.
Ontdooien
Met deze functie wordt er door de ventilator(en)
alleen koude lucht gecirculeerd. Zorg ervoor dat de
temperatuurregeling op 0º staat en dat geen warmte
wordt toegepast. Er komt geen hitte aan te pas. Hierdoor
kunnen kleine gerechten als toetjes, taarten en stukken vlees,
vis en gevogelte ontdooid worden.
Op deze manier ontdooien is sneller en zo kunnen de vliegen
er niet bij. Stukken vlees, vis en gevogelte dienen op een rek
boven een plaat geplaatst te worden om de druppels op te
vangen. Niet vergeten het rek en de plaat te reinigen na het
ontdooien.
Houd de ovendeur dicht tijdens het ontdooien.
Gebruik de oven niet om voedsel te ontdooien als de oven
warm is. Hele kippen of grote stukken vlees dienen niet
op deze manier ontdooid te worden. Dit kunt u beter in de
koelkast doen.
Gebruik de oven niet om voedsel te ontdooien als de oven
warm is of als de oven ernaast heet is.
Controleer of het zuivelproduct, het vlees of het gevogelte
helemaal ontdooid is voordat u het bakt.
De Heteluchtoven
De ventilator in de rechteroven zorgt voor voortdurende
luchtcirculering, voor sneller en gelijkmatiger bakken.
De aanbevolen baktemperatuur voor een heteluchtoven is
over het algemeen lager dan voor een conventionele oven.
Opmerking: Denk eraan dat elk fornuis verschillend is – het
is mogelijk dat de temperaturen van uw nieuwe Elan ovens
afwijken van die van uw vorige fornuis.
De Sudderoven
De sudderoven is bestemd voor het bereiden van
suddergerechten, zoals stoofschotels en grote stukken vlees.
Uw sudderoven is zowel geschikt voor het bereiden van
een complete maaltijd, bijvoorbeeld een stoofschotel,
rijstpudding en aardappelen in de schil, als voor het
opwarmen van gerechten (gebruik hiervoor alleen
hittebestendige schalen).
Punten om te onthouden wanneer u suddergerechten
bereidt:
Voordat u begint te koken dient u de oven gedurende
20-30 minuten voor te verwarmen.
Zorg ervoor dat de schalen de verhittingselementen aan
beide zijden van de oven niet raken.
Breng stoofschotels, soep, e.d. aan de kook op de
kookplaat. Doe ze pas daarna in een geschikte
ovenschaal om ze te laten sudderen.
Zorg ervoor dat stoofschotels voldoende vochtig zijn,
vooral wanneer u ze gedurende een langere periode
laat koken.
Dek het gerecht in de ovenschaal tijdens het koken af
met een deksel of met aluminiumfolie, om het vocht
vast te houden.
Zorg ervoor dat alle schalen in de oven passen voordat
u het gerecht maakt.
Verpak gewassen en ingeprikte aardappelen in de schil
in aluminiumfolie voordat u ze kookt.
Zorg ervoor dat vlees en gevogelte een veilige
temperatuur van minimaal 90 °C bereiken.
Ontdooi bevroren voedsel altijd eerst helemaal voordat
u gaat bakken.
Uw sudderoven is ook geschikt voor het opwarmen
van borden en opdienschalen (gebruik hiervoor alleen
hittebestendige schalen).
U kunt een vruchtencake bakken in de sudderoven op de
maximale temperatuur (bijvoorbeeld als uw andere ovens in
gebruik zijn). Als u de heteluchtoven onder de sudderoven
tegelijkertijd gebruikt, dient u op een iets langere kooktijd te
rekenen.
U kunt ook bros, wit schuimgebak bakken in de sudderoven.
De kooktijd voor gerechten in de sudderoven hangt af van
de temperatuur, de hoeveelheid en het soort gerecht dat u
klaarmaakt. Als richtlijn voor stoofschotels wordt een kooktijd
van minimaal 3 uur aanbevolen. Houd de gerechten goed in
de gaten totdat u vertrouwd bent met de oven.
Het in Werking Stellen van de Ovens
9
Nederlands
Temperature control Function control
Het Bedienen van de Heteluchtoven
Draai de oven knop naar de gewenste temperatuur
(Afb.2.17).
Het ovenlampje gaat branden en dooft pas als de oven de
ingestelde temperatuur bereikt heeft. Vervolgens gaat het
lampje tijdens het bakken.
De Multifunctionele Oven aan de Bedienen
De multifunctionele oven heeft twee bedieningen: een
kookstandknop en een temperatuurknop (Afb.2.18).
Draai de functieselectieknop richting bakfunctie. Afb.2.19 Dit
is de instelling voor de convectieoven.
Draai de temperatuurknop naar de gewenste temperatuur.
Het ovenlampje gaat branden en dooft pas als de oven de
ingestelde temperatuur bereikt heeft. Vervolgens gaat het
lampje tijdens het bakken aan en uit als de oventhermostaat
de ingestelde temperatuur in stand houdt.
De Sudderoven
De temperatuurknop met schaalverdeling op het
bedieningspaneel (Afb.2.20) stelt u in staat om ofwel
zachtjes koken voedsel voor een paar uur (A) of een hele dag,
terwijl u er niet bent (B).
Wanneer u een lange kooktijd wilt instellen kiest u het
koudste gedeelte op de schaalverdeling, en wanneer u een
kortere kooktijd wilt instellen kiest u het heetste gedeelte.
Temperatuurselectie Functieselectie
(B) Extended slow cook
(A) Conventional slow cook
Plate warming only
Afb.2.20
Afb.2.18
Afb.2.17
Afb.2.19
(B) Extra lang sudderen
(A) Normaal sudderen
Alleen borden verwarmen
10
Nederlands
Right-hand
oven
Left-hand
oven
Both ovens
Rekbeschermingbaisse
Rekbeschermingbaisse
Voorkant
Voorkant
Plat rek
Laag rek
Accessoires
De Ovenrekken
Behalve platte rekken, hebben sommige modellen ook een
rek met verlaagd niveau (Afb.2.21) wat meer mogelijkheden
geeft voor indeling van de oven.
De ovenrekken zijn makkelijk in en uit de oven te schuiven.
Trek aan het rek tot de achterkant van het rek wordt
tegengehouden door de aanslagen van de inschuifrichels
(Afb.2.22).
Til de voorkant van het rek op om de achterkant van het rek
onder de aanslag door te halen. Trek het rek er vervolgens uit
(Afb.2.23).
Om een rek in de oven te schuiven, kiest u een inschuifrichel
en duwt u tegen het rek tot de achterkant van het rek tegen
de achteraanslag aan zit. Til de voorkant van het rek op om
de achterkant van het rek onder de achteraanslagen door te
halen. Duw het rek vervolgens helemaal in de oven
(Afb.2.24).
Ovenlicht
Draai de lichtknop van de oven naar de gewenste stand zoals
afgebeeld op (Afb.2.25).
Als het ovenlicht stuk is, moet u eerst de stroom afsluiten
voordat u het lampje vervangt. Zie het deel Problemen
Oplossen voor informatie over hoe u het ovenlicht vervangt.
ArtNo.320-0011 Removing the shelf 1
ArtNo.320-0012 Removing the shelf 2
ArtNo.320-0013 Removing the shelf 3
Afb.2.22 Afb.2.23
Afb.2.24
Afb.2.21
Afb.2.25
Linker oven
Rechts oven
Beide ovens
11
ArtNo.300-0005 2BC
minute minder setting
E
A B
ArtNo.300-0005 2BC
minute minder setting
A B
C D
De Klok
De progrsmmeerbaar ovens werken alleen indien de klok
op de juiste tijd is ingesteld.
De klok instellen
1. Wanneer het fornuis is aangesloten en aangezet, gaat de
display knipperen.
2. Om de tijd in te stellen draait u de Timerknop (A) naar de
Klokinstelling (C) en terug naar de positie Handmatig
(D). De middelste stip knippert om aan te geven dat
de tijd kan worden ingesteld. Draai de Afstelknop (B)
rechts- of linksom (Afb.2.1) om de tijd in te stellen.
3. Wacht na het instellen van de tijd tot de middelste stip
stopt te knipperen. De tijd is nu ingesteld.
De minute minder instellen
Een Minute Minder (E) is een functie die voor een aantal
minuten kan worden ingesteld en een alarm gaat af nadat de
opgegeven tijd is verstreken.
1. Draai de Timerknop (A) naar de Minute Minder (E)
instelling – hij moet in zijn positie klikken (Afb.2.2).
2. Draai de Afstelknop (B) om de gewenste tijd in te stellen.
Minimumtijd 1 minuut (Afb.2.3).
3. Draai de Timerknop (A) terug naar de Handmatige (D)
instelling om de huidige tijd en het “Klok” symbool op de
display te zien.
Timeralarm kunt annuleren
Nadat de aangegeven tijd is verstreken, gaat een alarm af. U
kunt het alarm op twee manieren uitzetten:
1. Draai de afstelknop (B) links- of rechtsom (Afb.2.4).
2. Draai de timerknop (A) naar de klokinstelling (C) of
minute minder (E). Ga terug naar Handmatig (D) voor
de normale kookstand (Afb.2.4).
OPMERKING
Als het alarm niet met de hand wordt stopgezet, zal het na
ongeveer 2 minuten stoppen.
Wanneer de Minute Minder actief is, dimt de klok niet tussen
10.00 en 18.00 uur.
ArtNo.301-0007 2BC
Stopping the oven 1
D
A B
E
C
E
A B
Afb.2.1
A - Timerknop, B - Instelknop
Afb.2.2
Afb.2.3
Afb.2.4
12
D
A B
A B
ArtNo.311-0004 RShaw
2BC stoppingOven 1
H
A B
De oven op een bepaald moment van de dag
laten stoppen
U hebt de gewenste temperatuur en functiestand ingesteld
en u wilt dat de oven automatisch stopt..
1. Draai de timerknop (A) naar de instelling voor de
stoptijd (G) ‘AUTO worden weergegeven op het display
(Afb.2.5).
2. Draai de Afstelknop (B) naar de hoeveelheid gewenste
kooktijd. De display laat de huidige tijd zien plus de extra
kooktijd die u hebt ingesteld (Afb.2.6).
3. Draai de timerknop (A) naar de instelling Auto (H). De
display laat de huidige tijd zien, het kooksymbool en het
woord ‘AUTO’ (Afb.2.7).
4. Nadat de opgegeven tijd verstreken is, gaat een alarm af
en stopt de multifunctionele oven. Het “Kook symbool
verdwijnt van de display en het woord ‘AUTOgaat
knipperen (Afb.2.8).
5. Draai wanneer u terugkomt de Timerknop (A) naar de
Handmatige (D) instelling om naar handmatig koken
terug te keren (Afb.2.8).
TOPTIP
U kunt kijken hoeveel tijd er nog is te gaan tot aan de
geprogrammeerde stoptijd door de Timer (A) van Auto (H)
naar Stoptijd (G) en terug naar Auto (H) te draaien
TOPTIP
Maak een aantekening van de huidige tijd zodat u dit niet
vergeet.
G
A B
Afb.2.5
Afb.2.6
Afb.2.7
Afb.2.8
13
C
A B
C
A B
De oven automatisch in- en uitschakelen
Aan de hand van een combinatie van duur van de kooktijd
en de stoptijd kunt u de multifunctionele oven automatisch
laten starten en stoppen. Dit geeft u de exibiliteit
stoofschotels e.d. te bereiden terwijl u er niet bent. U kunt
niet de eigenlijke starttijd instellen.
1. Draai de timerknop (A) naar de instelling voor de
kooktijd (F). Draai de afstelknop (B) rechtsom om de
gewenste kooktijd in te stellen (Afb.2.9).
2. Draai de timerknop (A) naar de instelling voor de
stoptijd (G) (Afb.2.10). De display laat nu de huidige tijd
van de dag zien en de gewenste “kooktijd” die u zojuist
hebt ingesteld.
3. Draai de Afstelknop (B) om de tijd van de dag in te
stellen waarop u wilt dat de oven stopt met koken
(Afb.2.11).
4. De oven op de gewenste kooktemperatuur en
functiestand instellen.
5. Draai de Timerknop (A) in de Auto (H) instelling
(Afb.2.12). Als de display de huidige tijd en het woord
‘AUTO laat zien, is de oven ingesteld om aan en uit te
gaan.
6. Wanneer het programma de oven start, verschijnt
het kooksymbool op de display. Nadat de opgegeven
tijd verstreken is, gaat een alarm af en stopt de
multifunctionele oven. Het “Kook” symbool op de display
verdwijnt en het woord ‘AUTOknippert (Afb.2.13).
7. Nadat de aangegeven tijd is verstreken, gaat een alarm
af. Het alarm kan op twee manieren worden geannuleerd.
Raadpleeg pagina 13 hoe u het timeralarm kunt
annuleren.
• De 'bakperiode', ofwel hoe lang u de oven aan wilt
hebben.
• De 'stoptijd', ofwel wanneer u de oven wilt laten
uitschakelen.
Resetten naar handmatig koken
Voor de annulering van automatische instellingen draait u de
timerknop (A) naar de klokinstelling (C) en laat u hem los
(Afb.2.14).
Opmerking: Hoewel deze handeling alle automatische
programma-instellingen annuleert, geldt dit niet voor de
minute minder.
Aanpassen van het geluidssignaal
Het geluidssignaal kan op drie verschillende niveaus worden
ingesteld.
Draai de Timerknop (A) in de Klokinstelling (C). Draai de
Afstelknop (B) linksom totdat de geluidsbalkjes worden
weergegeven (Afb.2.15).
Om de klank van het alarm aan te passen laat u de
Afstelknop (B) los en vervolgens draait u hem weer rechtsom
(Afb.2.16). De klank van het alarm verandert. Herhaal deze
stappen totdat de gewenste alarmklank is ingesteld.
A B
D
A B
A B
G
A B
F
A B
Afb.2.9
Afb.2.10
Afb.2.11
H
A B
Afb.2.12
Afb.2.13
Afb.2.14
Afb.2.15 Afb.2.16
14
Nederlands
Tips Voor Het Koken Met de Timer
Indien u meerdere gerechten wilt bereiden, dient u gerechten
te kiezen die ongeveer even lang duren. U kunt de kooktijd
voor een bepaald gerecht echter verlengen door een kleine
container te gebruiken en deze in aluminiumfolie te wikkelen,
of juist verkorten door een kleinere hoeveelheid te bereiden
of een grotere container te gebruiken.
Indien het lang duurt voordat de automatische bakperiode
aanvangt, dienen snel bedervende voedselproducten zoals
varkensvlees of vis te worden vermeden, vooral bij warm
weer.
Plaats geen warm eten in de oven als u de timer gaat
gebruiken.
Gebruik de oven niet met de timer indien deze reeds
warm is.
Gebruik de oven niet met de timer indien de oven
ernaast warm is.
Bij het bakken van heel gevogelte dient u het gevogelte
volledig te ontdooien voordat u het in de oven plaatst.
Controleer of het vlees of het gevogelte helemaal gaar is
voordat u het opdient.
Algemene Tips voor de Ovens
Duw de rekken altijd helemaal tot achterin de oven.
Bakplaten, braadsleeën en dergelijke moeten midden op de
ovenrekken geplaatst worden. Schotels en dergelijke moeten
in het midden worden geplaatst. Zet de platen en schotels
niet tegen de zijkanten van de oven aan, anders kan het
gerecht te hard bruinen.
Voor gelijkmatig bruinen wordt een maximale maat bakplaat
aanbevolen van 340 mm bij 340 mm.
Zet de ovendeur NIET langer open dan noodzakelijk is als
de oven aan staat, anders worden de knoppen erg heet.
Laat altijd ongeveer een vingerbreedte ruimte vrij
tussen verschillende gerechten op hetzelfde rek. Zo kan
de hitte goed circuleren rond de gerechten.
Indien u groenten aan het hete vet van een braadstuk
gaat toevoegen, moet u de groente goed drogen of
van een dunne laag bakolie voorzien om spetters te
voorkomen.
Als gerechten tijdens het bakken kunnen gaan koken en
druppen, plaats deze dan op een bakplaat.
De ‘Cook & Clean bekledingspanelen (zie Het Fornuis
Schoonmaken’) werken beter als vetspetters vermeden
worden. Bij het braden van vlees dient u het vlees af te
dekken.
Er komt voldoende hitte uit de oven tijdens het bakken
om borden te verwarmen in de grill.
Als u de onderkant van een hartige taart wilt bruinen,
verwarm dan een bakplaat 15 minuten voor voordat u
het gerecht in het midden van de plaat plaatst.
3. Tips Voor het Koken
15
Nederlands
4. Bakrichtlijnen
ArtNo.050-0007NL
Oven shelf positions
(Dutch)
Rek Positie
Hoogste
Centrum
Bodem
De opgegeven bedieningsinstellingen voor de oven en de baktijden in de onderstaande tabel
zijn alleen bedoeld als RICHTLIJN. U kunt de temperatuur naar eigen inzicht aanpassen om het
gewenste resultaat te bereiken.
Voedsel wordt in een heteluchtoven bij een lagere temperatuur bereid dan in een conventionele
oven. Bij gebruik van recepten dient de temperatuur van de heteluchtoven met 10 °C en de
kooktijd met 5-10minuten verlaagd te worden. De temperatuur in een heteluchtoven is overal in
de oven gelijk – u kunt dus elk rek gebruiken.
Voedsel
Gebraden Vlees
Rundvlees met bot
Rundvlees zonder bot
Lamvlees
Varkensvlees
Gevogelte
Kip (2,3 kg)
Kalkoen (4,5 kg)
Kalkoen (over 4,5 kg)
Eend / Eendje
Stoofschotel
Vis
Cake
Met zeer veel vruchten
Met veel vruchten
Licht cake
Deeggerechten
Vruchtentaart
Taartjes
Bladerdeeg
Brood
Schuimgebak
Rek
Positie
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C/B
C/B
C/B
C/B
C/B
C
C
C
C
C/H
C
Baktijd (Bij Benadering)
20-25 minuten per 500g +20-25 minuten.
15-20 minuten per 500g +15-20 minuten.
30-35 minuten per 500g +30-35 minuten.
20-25 minuten per 500g +20-25 minuten.
30-35 minuten per 500g +30-35 minuten.
25-30 minuten per 500g +25-30 minuten.
35-40 minuten per 500g +35-40 minuten.
25-30 minuten per 500g +25-30 minuten.
20-25 minuten per 500g +20-25 minuten.
15-20 minuten per 500g +15-20 minuten.
25-30 minuten per 500g +25-30 minuten.
20 minuten per 500g +20 minuten.
20 minuten per 500g +20 minuten.
15 minuten per 500g +15 minuten.
25-30 minuten per 500g.
2-4 uren volgens recept.
Filets 15-20 minuten.
Hele vis 10 minuten per 500g +10 minuten.
Steaks afhankelijk van dikte.
45-50 minuten per mengsel van 500g.
2½ aan 3 uren.
20-30 minuten.
35-40 minuten.
10-20 minuten afhankelijk ven de omvang.
20-40 minuten afhankelijk ven de omvang.
20-30 minuten.
2-3 uren.
Gevuld en opgerold - Voeg
ongeveer 10 minuten per 500 gr toe
aan bovenstaande baktijden of bak
op 200°C gedurende 20 minuten en
op 160°C gedurende de resterende
tijd.
Gevuld gevogelte - Bak op 200°C
of op 200°C gedurende 20 min en
op 160°C gedurende de resterende
tijd.
Voorverpakt (vers of ingevroren),
volg de baktijden op het pak.
Ontdooi bevroren grote stujjen
vless en gevogelte volledig voordat
u ze bakt.
Temperatuur
°C
160
200
160
200
160
200
160
200
160
200
160
200
160
200
160
140-150
190
190
190
140
150
170
200
200
230
220
100
Temperatuur
°C
150
190
150
190
150
190
150
190
150
190
150
190
150
190
150
130-140
180
180
180
130
140
160
190
190
220
210
90
ArtNo.050-0005N Electric dual oven cooking table
HeteluchtovenConventionele Oven
De conventionele oven gebruiken:
laat als u met twee platen kookt,
minimaal een richel open tussen de
platen.
Plaats de baklade met de voorzijde
tegen de voorzijde van de
ovenplaat.
Plaats de baklade met de voorzijde
tegen de voorzijde van de
ovenplaat.
U kunt maximaal met drie platen
tegelijk koken in een ventilatorov-
en, maar zorg ervoor dat er tussen
elke kookplaat minimaal een open
richel zit.
H - Hoogste, C - Centrum, B - Bodem
16
Nederlands
ArtNo.311-0032 Burner layout FSD
A
B
C
D
E
ArtNo.311-0033 Wok burner details FSD
A
B
C
D
E
ArtNo.311-0016 Fitting the burner inner head
A
B
Afb.5.1
Afb.5.2
Afb.5.3
Afb.5.4
A – Kap, B – Kop, C – Inkeping, D – Basis, E – Elektrode
A – Binnenbranderkap, B – Buitenbranderkap,
C – Binnenbranderkop, D – Buitenbranderkop,
E – Wokbranderbasis
A – Elektrode-inkeping, B – Ontstekingselektrode
5. Het Fornuis Schoonmaken
Belangrijke Informatie
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u het fornuis grondig
schoonmaakt. Laat vervolgens het fornuis afkoelen.
GEBRUIK in geen geval verfafbijtmiddelen,
soda, bijtmiddelen, biologische poeders, bleek,
bleekmiddelen met chloor, ruwe schuurmiddelen of
zout.
MENG GEEN verschillende schoonmaakmiddelen
door elkaar – dit leidt wellicht tot gevaarlijke
reacties.
Alle delen van het fornuis kunnen met warm zeepwater
worden schoongemaakt – pas echter op dat het zeepwater
niet bij het fornuis naar binnen sijpelt.
Denk eraan dat u de stroom na aoop weer aansluit en de
klok weer instelt voordat u het fornuis weer gebruikt.
Kookplaatbranders
U kunt de branderkoppen en -kappen verwijderen om ze
schoon te maken. Zorg ervoor dat ze goed droog zijn voordat
u ze weer aanbrengt.
De Branders met Enkele Ring
Let bij het monteren van de branderkop op dat de lijnen
van de inkeping in lijn zijn met de elektrode of opening in
de basis. Controleer of de branderkop vlak is en of de kap
centraal op de branderkop is aangebracht (Afb.5.1).
Wokbrander
De wokbrander is wat ingewikkelder maar ook hij kan
gedemonteerd worden voor reiniging.
Stop de branderkoppen niet in de vaatwasser.
Bij het monteren van de wokbrander (Afb.5.2), de grote
basisring omkeren en het ‘D – vormige gebied zoeken
(Afb.5.3). De kop draaien tot de ‘D die van de branderbasis
heeft gevonden. De kop omdraaien en op de branderbasis
plaatsen.
Om de kleine binnenbrander te monteren, de grotere
elektrode-inkeping in de branderrand zoeken. Breng deze
in lijn met de grote ontstekingselektrode en plaats de
binnenbrander op de grote basisring (Afb.5.4).
Monteer nu de twee branderdoppen en let op dat zij goed
zijn geplaatst.
Controleer of de brandergaten niet zijn geblokkeerd. Als er
een blokkering is, moet u de vastzittende stukjes verwijderen
met een staaldraad.
De Woksteun
Aanbevolen reinigingsmaterialen zijn een sopje met heet
water, een vochtig zeepsponsje, een crèmig reinigingsmiddel
of een nylon sponsje.
17
Nederlands
ArtNo.331-0005 Removing the grill rail
Afb.5.5
Afb.5.6
Afb.5.7
Afb.5.8
De Bakplaat
Maak de bakplaat altijd schoon na gebruik. Laat hem volledig
afkoelen voordat u hem verwijdert. Dompel de bakplaat
onder in warm zeepwater. Gebruik een zachte doek of, voor
hardnekkige vlekken, een nylon afwasborstel.
Opmerking: Als de grillplaat wordt gewassen in een
afwasmachine, kan er wat afwaswater achterblijven op
de achterzijde. Dit is normaal en zal de prestaties van uw
grillplaat niet beïnvloeden.
Uitschuifbare Grill
Voordat u bepaalde onderdelen van de grill
verwijderd voor schoonmaken moet u ervoor zorgen
dat ze afgekoeld zijn, of gebruik ovenwanten.
De grillpan en het grillpandraagstel kunnen gemakkelijk
verwijderd worden voor reiniging.
De grillpan dient met warm zeepwater te worden
afgewassen. Indien de grillpan voor vlees of voor ander
aankoekend eten is gebruikt, dient u de grillpan direct na
gebruik enkele minuten in de week te zetten. Gebruik een
nylon borstel om hardnekkig vuil van de pan te verwijderen.
U kunt de grillpan ook in de vaatwasser reinigen.
De grillpan kan gemakkelijk verwijderd worden voor
reiniging. Verwijder de steun voor de grillpan door deze naar
voren te trekken (Afb.5.5). Til de grillpan uit de steun. De
steun zit aan de zijrails vast met twee klemmen aan elke kant
(Afb.5.6).
Voor beide kanten ondersteunt u de zijrail met uw ene hand
en tilt u de steun met uw andere hand van de zijklemmen af
(Afb.5.7).
Voor de veiligheid duwt u de zijrails weer terug in de grill.
Als u de telescopische geleiders wilt verwijderen om de
grillruimte schoon te maken, verwijdert u eerst de grill-
lade en vervolgens kunt de geleiders uit de zijden van de
grillruimte halen (Afb.5.8). Veeg de zijkanten schoon met een
zachte doek en mild schoonmaakmiddel.
Plaats de zijrails NIET in de vaatwasser.
Als u klaar bent, haakt u de zijrails weer aan de zijkanten van
de grill. U plaatst de steun terug door de zijrails naar voren te
trekken en de steun weer met elke kant erop te laten rusten
waarna u de steun in de zijrails drukt. Zet de grillpan terug.
Wanneer u de grillpan terugzet, zorg ervoor dat de brede
rand aan de voorkant zit.
18
Nederlands
Bedieningspaneel en Deuren
Vermijd het gebruik van schuurmiddelen, waaronder
schuimreinigers, op oppervlakken van geborsteld roestvrij
staal. Gebruik voor de beste resultaten een vloeibaar
reinigingsmiddel of onze allesreiniger.
Het bedieningspaneel en de bedieningsknoppen mogen
alleen schoongemaakt worden met een zachte doek die
uitgewrongen is in warm water en zeep – maar let erop dat
er geen overtollig water in het apparaat sijpelt. Veeg met een
schone vochtige doek en poets daarna met een droge doek.
Ovens
Cook & Clean’ Panelen
De hoofdoven is voorzien van demonteerbare panelen met
een speciale emaillaag die gedeeltelijk zelfreinigend is. De
laag beschermt de bekleding niet volledig tegen krassen
maar beperkt de handmatige reiniging wel tot een minimum.
De ‘Cook & Clean panelen werken het beste boven
200 °C. Indien u de oven meestal op een lagere temperatuur
gebruikt, dient u zo af en toe de panelen te verwijderen en
met een pluisvrije doek en warm zeepwater af te nemen.
Droog de panelen vervolgens af en breng ze weer aan. Stel de
oven vervolgens in op 200 °C en laat hem een uur aanstaan.
Zo zorgt u ervoor dat de panelen goed blijven werken.
Gebruik geen staalwol of ander materiaal dat wellicht
krassen op het oppervlak maakt.
Panelen verwijderen om de emaillen
binnenkant te reinigen
Als u de emaillen binnenkant van de oven wilt schoonmaken,
moet u voor dat u de bekleding verwijdert de rekken eruit
halen. Voor verwijdering van de bekleding is het niet nodig
de aansluitklemmen te verwijderen. Til iedere bekleding
omhoog en schuif haar over de aansluitklemmen naar
voren (Afb.5.9). Nadat de panelen eruit zijn gehaald, kan de
emaillen binnenkant worden gereinigd.
In omgekeerde volgorde monteren.
Afb.5.9
19
Nederlands
Reinigingstabel
De genoemde reinigingsmiddelen zijn verkrijgbaar in de
supermarkt of bij verkopers van elektrische apparaten
(Tabel 5.1).
Voor emailoppervlakken gebruikt u een reinigingsmiddel dat
goedgekeurd is voor gebruik op email.
Regelmatig reinigen wordt aanbevolen. Het reinigen is
eenvoudiger als u het gemorste direct afveegt.
Kookplaat
Onderdeel Afwerking Aanbevolen Reinigingsmethode
Bovenkant van kookplaat (Inclusief
branderkoppen en branderkappen)
Enamel, stainless steel, aluminium
Warm zeepwater, zachte doek. Alle hardnekkige vlekken
voorzichtig verwijderen met een nylon schuurspons.
Keramische/inductiekookplaat Gehard glas
Warm zeepwater; Crèmig reinigingsmiddel/schuurspons indien
nodig.
Bakplaat (alleen bij sommige
modellen)
Anti-aanbaklaag
Laat afkoelen. Afwassen in warm zeepwater. Gebruik geen
schuurmiddelen/-sponzen. Vaatwasmachine.
Opwarmzone (alleen bij sommige
modellen)
Gehard glas
Warm zeepwater, crèmig reinigingsmiddel/schuurspons indien
nodig.
Buitenkant van Fornuis
Onderdeel Afwerking Aanbevolen Reinigingsmethode
Buitenkant van deur, deurpost en
opberglade
Email of verf
Warm zeepwater, zachte doek. Eventuele hardnekkige vlekken
voorzichtig verwijderen met een vloeibaar schoonmaakmiddel.
Roestvrij staal Microfibre plus - All Purpose doek (Alle doel doek) (supermarkt).
Zijkanten en plint Geverfde oppervlakken Warm zeepwater, zachte doek.
Spatscherm/achterrooster Email of roestvrij staal
Warm zeepwater, zachte doek. Crèmig reinigingsmiddel, met zorg,
indien nodig.
Bedieningspaneel Verf, email of roestvrij staal Warm zeepwater. Gebruik geen schuurmiddelen op belettering.
Bedieningsknoppen/handvatten
en randen
Kunststof/chroom en rood
koper
Warm zeepwater, zachte doek.
Geelkoper Koperpoetsmiddel.
Ovendeur glas/glazen deksel Gehard glas
Warm zeepwater, crèmig reinigingsmiddel/schuurspons indien
nodig.
Oven en Gril
Onderdeel Afwerking Aanbevolen Reinigingsmethode
Zijkanten, onderkant, verdeler en
bovenkant van oven GEEN ‘COOK
& CLEAN’ OVENPANELEN (zie
onder)
Email
Elk merkovenreinigingsmiddel dat geschikt is voor email.
VOORZICHTIG: BIJTENDE OVENREINIGERS: VOLG INSTRUCTIES VAN
FABRIKANT OP.
Zorg dat er geen contact is met de ovenelementen.
‘Cook & Clean ovenpanelen (alleen
sommige modellen)
Speciaal gedeeltelijk
zelfreinigend email
Dit oppervlak reinigt zichzelf bij 200 °C en hoger, of de panelen
kunnen worden verwijderd en afgewassen met warm zeepwater
en een nylon borstel (zie De Ovens in ‘Het Fornuis Schoonmaken’).
Ovenrekken, Handyrack, gril-treeft,
Handygrill-rek
Chroom
Een voor email geschikt ovenreinigingsmiddel. Met zeep gevuld
sponsje. Vaatwasmach.
Grilpan/Braadslede (alleen
sommige modellen)
Email Warm zeepwater. Met zeep gevuld sponsje. Vaatwasmachine.
Tabel 5.1
De kookplaatontsteking of kookplaatbranders storen.
Is de stroom aangesloten? Brandt het klokje?
Zo niet, dan is er wellicht iets mis met de
stroomvoeding.
Zit er vuil op de ontstekingselektrode of de sleuven van
de branders?
Zijn de branderringen en -kappen goed aangebracht
(zie ‘Het fornuis schoonmaken’)?
Kookplaatbranders gaan niet aan
Controleer of de onderdelen van de brander correct
zijn teruggezet na het afvegen of verwijderen voor
reiniging.
Controleer of de gastoevoer in orde is. U kunt dit doen
door te controleren of uw andere gasapparaten goed
werken.
Gaan de branders branden als u de bedieningsknoppen
van het fornuis indrukt?
Zo niet, controleer dan de voeding door te kijken of het
klokje brandt.
Er komt stoom uit de oven
Bij het koken van voedselproducten met een hoog
watergehalte (bijv. ovenfriet), komt er wat stoom uit de
opening aan de achterkant.
Wees voorzichtig als u de ovendeur opentrekt,
aangezien er soms veel stoom vrijkomt. Ga niet te dicht
bij de oven staan en laat de stoom wegtrekken.
Welke reinigingsmaterialen worden aanbevolen voor het
fornuis?
Zie het onderdeel ‘Reiniging’ voor een complete lijst
aanbevolen reinigingsmaterialen.
Gebruik in geen geval bijt- of schuurmiddelen
aangezien deze het oppervlak kunnen aantasten.
Een ovenventilator maakt geluid
De toon van de ovenventilator verandert soms
naarmate de oven opwarmt - dat is heel normaal.
Indien er een probleem is met de installatie, en de
oorspronkelijke installateur kan het niet komen
repareren, wie betaalt de kosten dan?
U betaalt de kosten. Onderhoudsbedrijven rekenen voor
het rechtzetten van het werk van de oorspronkelijke
installateur. Het is in uw voordeel om de oorspronkelijke
installateur in te schakelen.
Stroomstoring
In het geval van een stroomstoring, denk eraan dat u
de klok weer instelt zodat de oven met timer goed blijft
werken.
Het eten bakt te langzaam, te snel of brandt aan
De baktijden van deze oven wijken wellicht af van die
van uw vorige oven.
Controleer of u zich houdt aan de aanbevolen
temperatuur en positie van het rek; zie de bakgids in
deze handleiding. De bedieningsinstellingen voor de
oven en de baktijden zijn alleen bedoeld als richtlijn.
U kunt de temperatuur naar wens aanpassen om de
gewenste resultaten te bereiken. Probeer het eens op
een hogere temperatuur.
Het eten wordt niet gelijkmatig gaar in de oven
Gebruik geen bakplaten die groter zijn dan de in het
onderdeel Algemene tips voor de ovens vermelde
afmetingen.
Indien u een groot gerecht bereidt, moet u het tijdens
het koken omdraaien.
Indien u twee rekken gebruikt, dient u voor voldoende
tussenruimte te zorgen zodat de warmte goed kan
circuleren. Indien u een bakplaat in de oven plaatst, zet
deze dan altijd op het midden van het ovenrek.
Controleer of de deurafdichting beschadigd is en of de
deurgrendel dusdanig is ingesteld dat de deur stevig
tegen de afdichting aan wordt gehouden.
Indien u een kom met water op het ovenrek plaatst,
dient deze waterpas te staan. (Indien het bijvoorbeeld
achteraan dieper is, dient u de achterkant van het
fornuis omhoog te brengen of de voorkant te laten
zakken.)
Oven schakelt niet in
Is de stroom aangesloten? Brandt het klokje? Zo niet,
dan is er wellicht iets mis met de stroomvoeding.
Staat het fornuis aan bij de scheidingsschakelaar?
Is de tijd ingesteld?
Is het sleutelsymbool [] zichtbaar op het display
om aan te geven dat het oven vergrendeld is? Zie
het onderdeel ‘De klok in de handleiding voor meer
informatie over de sleutelvergrendeling van de klok.
De oven met timer gaat niet aan bij het automatisch
koken
Is de ovenknop per ongeluk uit blijven staan?
Is the word AUTO’ showing in the display? See the
‘Clock’ section of the instructions for more information.
De oventemperatuur stijgt naarmate het fornuis
veroudert
Indien het niet helpt of slechts tijdelijk helpt als u
de ovenknop lager zet, hebt u wellicht een nieuwe
thermostaat nodig.
6. Problemen Oplossen
Een ovenlicht werkt niet
Het lampje is wellicht doorgebrand. Lampjes (vallen
niet onder de garantie) zijn verkrijgbaar bij de betere
elektrische winkel. Vraag om een lampje van 15 W, 230
V, VOOR OVENS. Het moet een speciaal lampje zijn, dat
hittebestendig is tot 300 °C (Afb.6.1).
Sluit de stroom af bij de strooSluit de stroom af bij de
stroombreker.mbreker.
Sluit eerst de stroom af en wacht tot de oven koel is
voordat u het lampje vervangt. Open de ovendeur en
verwijder de ovenrekken.
Draai de oude lamp los en bescherm uw vingers met
een handschoen voor het geval de lamp uit elkaar barst.
(Afb.6.2).
Draai het nieuwe lampje erin; draai de lampafscherming
er weer op. Zet de stroombreker aan en controleer of
het lampje gaat branden.
De ovendeur is slecht gealigneerd
Met het onderste scharnier van beide ovendeuren kunt
u de hoek van de deur afstellen (Afb.6.3).
Maak de bevestigingsschroeven van het onderste
scharnier van de deur los en verplaats het scharnier naar
de juiste positie met behulp van de inkeping en een
platte schroevendraaier (Afb.6.4).
Draai de scharnierschroeven weer aan.
Grill
Het bedieningspaneel wordt heet als ik de oven of de grill
gebruik
Als het bedieningspaneel bovenmatig warm wordt
tijdens gebruik van het fornuis, is de koelventilator
wellicht defect. Mocht dit het geval zijn, neem dan
contact op met uw installateur, een erkende reparateur
of met de klantenservice om een afspraak te maken
voor de reparatie.
De knoppen worden heet als ik de oven of de grill
gebruik. Kan ik dit voorkomen?
Ja, de knoppen worden heet door de hitte die uit de
oven of de grill opstijgt. Doe de ovendeur dicht.
Plaats de grillpan tijdens gebruik helemaal achterin,
zodat hij tegen de achteraanslag aan zit.
Laat de deur van de grill altijd open staan wanneer u de
grill gebruikt.
ArtNo.324-0005 Oven light bulb
ArtNo.320-0007 Oven door hinge adjustment 2
Eect van instelling scharnier - overdreven om duidelijk aan te geven
Ovendeur om de duidelijkheid weggelaten
Middellijn van scharnierpen
Afb.6.1
Afb.6.2
Afb.6.3
Afb.6.4
INSTALLATIE
Controleer na aoop of het apparaat elektrisch veilig en gasdicht is.
22
Geachte Installateur
Wilt de details hieronder invullen voordat u met de installatie
start. Uw klant kan dan eenvoudig contact met u opnemen
indien er een probleem optreedt dat voortvloeit uit uw
installatie.
Veiligheidseisen
Het fornuis moet worden geïnstalleerd conform
de relevante instructies in dit boekje, de relevante
voorschriften alsmede de vereisten van de
plaatselijke gas- en energiebedrijven.
Controleer vóór de installatie of het fornuis geschikt
is voor uw gassoort en voedingsspanning. Kijk op
het gegevensplaatje.
Dit apparaat dient in overeenstemming met de
geldende voorschriften en uitsluitend in een goed
geventileerde ruimte te worden geïnstalleerd.
Lees de gebruiksaanwijzing voordat u dit apparaat
installeert of gebruikt.
Het is in uw eigen belang en in het belang van de
veiligheid om alle gasapparaten door bevoegd
personeel te laten installeren. Indien het apparaat
verkeerd wordt geïnstalleerd, maakt dit eventuele
garantie- of aansprakelijkheidsclaims wellicht
ongeldig, en kunt u vervolgd worden.
Het apparaat kan worden omgebouwd voor gebruik
met een andere gassoort.
Ventilatie
Het fornuis is niet op een afvoerinrichting voor
verbrandingsproducten aangesloten. Er dient met name
aandacht te worden besteed aan de relevante voorschriften
met betrekking tot de ventilatie.
Alle kamers moeten voorzien zijn van een raam dat open kan
of iets soortgelijks, en sommige kamers moeten tevens van
een permanent ventilatiekanaal zijn voorzien, afgezien van
het raam.
Het Fornuis Plaatsen
Het fornuis mag in een keuken of open keuken worden
geïnstalleerd, maar NIET in kamers met een bad of douche.
Dit fornuis is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk
gebruik. Indien het voor andere doeleinden
wordt gebruikt, maakt dit eventuele garantie- of
aansprakelijkheidsclaims wellicht ongeldig.
Opmerking: Een fornuis dat geschikt is voor LPG mag NIET
worden geïnstalleerd in een kamer of interne ruimte onder
grondniveau, zoals bijvoorbeeld een kelder.
Ombouwen
Dit toestel is in de fabriek ingesteld op:
Cat II
2H3+
Cat II
2E+3+
Cat II
2L3B/P
Cat II
2E3B/P
Cat II
2H3B/P
Cat II
2ELL3B/P
Dit apparaat is bij levering ingesteld voor groep H Aardgas
(G20 aardgas op 20 millibar). Met het fornuis wordt een
ombouwset voor een andere gassoort bijgeleverd.
Indien het fornuis dient te worden omgebouwd voor gebruik
met een andere gassoort, raden we aan dit vóór de installatie
te doen. Zie de instructies bij de ombouwset.
Na ombouwing van het fornuis moet u de gasombouwsticker
op de juiste plek op het gegevensplaatje plakken. Zo wordt
aangegeven op welk soort gas het fornuis nu ingesteld is.
7. Installatie
ArtNo.050-0011DE - Installer information table
Name des Installateurs
Geräteseriennummer
Telefonnummer des Installateurs
Firma des Installateurs
INSTALLATIE
Controleer na aoop of het apparaat elektrisch veilig en gasdicht is.
23
De onderdelen controleren:Om het fornuis correct te kunnen installeren is de
volgende apparatuur noodzakelijk:
Stabiliteitsklem: Indien het fornuis op een flexibele
gasleiding wordt aangesloten, dient een stabiliteitsklem
of -ketting te worden aangebracht.
Deze worden niet bij het fornuis geleverd maar zijn
bij de meeste bouwmaterialenzaken verkrijgbaar.
Gasdrukmeter/manometer.
Buigzame gasslang: Dient aan de relevante normen te
voldoen.
Multimeter: Voor elektrische controle.
Tevens is de volgende apparatuur noodzakelijk:
1. Elektrische boor
2. Steenboortje (alleen nodig indien het fornuis op een
stenen of betonnen vloer wordt geplaatst)
3. Muurpluggen (alleen nodig indien het fornuis op een
stenen of betonnen vloer wordt geplaatst)
4. Stalen meetlint
5. Kruiskopschroevendraaier
6. Platte schroevendraaier
7. Luchtbelwaterpas
8. Potlood
9. Engelse sleutel
10. Schroeven om de stabiliteitsbeugel vast te zetten
11. 13 mm moersleutel of steeksleutel
4 pannenroosters Wokstellage
ArtNo.255-0012 -
110DF - Elise pan supports
ArtNo.000-0009 Wok ring, cast
Bakplaat
Grillpan en treef
3 plat rekkens 1 rek met verlaging
Deluxe ovenbak Spatplaat
2-stuk plint
INSTALLATIE
Controleer na aoop of het apparaat elektrisch veilig en gasdicht is.
24
130 mm
410 mm min
1100 mm min*
5 mm5 mm
**
Afb.7.1
Afb.7.2
Afb.7.3
Afb.7.4
Het Fornuis Plaatsen
Op de afbeeldingen zijn de vereiste minimumafstanden
tussen het fornuis en de aangrenzende oppervlakken
aangegeven (Afb.7.1).
Het fornuis dient niet te worden geïnstalleerd op een
voetstuk.
De rand van de kookplaat dient op gelijke hoogte of boven
eventuele naastgelegen werkbladen te zitten.
Aan alle kanten van het fornuis moet een ruimte van 75 mm
vrij worden gelaten BOVEN de hoogte van de kookplaat en
nevenliggende oppervlakken.
Bij niet-brandbare oppervlakken (bijvoorbeeld ongeverfd
metaal of keramische tegels) is de minimumafstand 25 mm.
Tussen de bovenkant van de kookplaat en eventuele
brandbare horizontale oppervlakken erboven dient een
tussenruimte van ten minste 650 mm te worden gelaten.
Afb.7.2 toont de aanbevolen vrije ruimte boven het fornuis.
*Afzuigkappen dienen in overeenstemming met de aanwijzingen
van de betreende fabrikant te worden geïnstalleerd.
** Een spatplaat moet in overeenstemming met de aanwijzingen
van de fabrikant worden gemonteerd. Houd rekening met de
extra hoogte van de rookgasafvoerklep die aan het kookfornuis
gemonteerd moet worden.
Oppervlakken van meubels en muren aan de zij- en
achterkant van het fornuis moeten bestand zijn tegen hitte,
spatten en stoom. Vooral bepaalde soorten keukenmeubels
van vinyl of laminaat zijn slecht tegen hitte en verkleuring
bestand. Wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden
voor schade die veroorzaakt wordt door normaal
gebruik van het fornuis aan materiaal dat delamineert of
verkleurt bij temperaturen van minder dan 65 °C boven de
kamertemperatuur.
We bevelen aan tussen de kasten een tussenruimte van
1110 mm te laten zodat u het fornuis kunt verplaatsen. Bouw
het fornuis niet helemaal in; het moet mogelijk blijven het
fornuis te verwijderen voor reiniging en onderhoud.
Indien het fornuis dicht bij een hoek van de keuken staat, is
minimaal 130 mm ruimte vereist zodat de ovendeuren open
kunnen (Afb.7.3). Er is voor het daadwerkelijke openen van
de deuren minder ruimte nodig maar dit is ter bescherming
van uw handen als u de deur opent.
Het Fornuis Verplaatsen
Probeer nooit het fornuis te verplaatsen terwijl het
nog op de voeding aangesloten is.
Het fornuis is zeer z waar dus wees voorzichtig.
We raden aan het fornuis door twee mensen te laten
verschuiven. Zorg dat de vloerbedekking goed vast zit
of verwijderd is, zodat deze niet verschuift als het fornuis
verplaatst wordt.
Het fornuis is voorzien van twee nivelleerwieltjes aan
de achterkant en twee stelvoeten die naar beneden
kunnen worden gedraaid aan de voorkant. U zult het
nivelleerwerktuig nodig hebben.
INSTALLATIE
Controleer na aoop of het apparaat elektrisch veilig en gasdicht is.
25
ArtNo.070-0014 - Stability bracket - Wall fitting
Cooker
Stability bracket
Floor
3 mm min
Typical oor mounting
Cooker
Outer stability
bracket
Floor
Wall
3 mm min
Typical wall mounting
Stability chain
ArtNo.010-0004 Moving the cooker
Afb.7.6
Afb.7.7
Afb.7.5
Verwijder de polystyreen basisverpakking. Kantel het fornuis
vanaf de voorkant naar achteren en verwijder de voorste helft
van de polystyreen onderverpakking (Afb.7.4).
Herhaal dit vanaf de achterkant en verwijder de achterste
helft van de polystyreen verpakking.
Breng de Wieltjes aan de Achterkant Omlaag
Als u de hoogte van de achterzijde van het fornuis wilt
aanpassen, brengt u eerst een 13 mm schroefsleutel of een
steeksleutel aan op de achthoekige stelmoer (Afb.7.5). Draai
de moer – rechtsom om het fornuis te verhogen – linksom
om het te verlagen.
Draai 10 volledige (360º) slagen te draaien met de klok mee.
Let op dat u BEIDE WIELTJES AAN DE ACHTERKANT laat
zakken.
Het Verplaatsen
Vouw de achterrand van de bodemverpakking open. Doe de
deur van de grill en de rechteroven open zodat u goed kunt
vasthouden aan de onderkant van het bedieningspaneel
terwijl u de oven verplaatst (Afb.7.6).
Duw het fornuis voorzichtig naar achteren van de
onderverpakking af. Verwijder de onderbak.
Plaats het fornuis op bijna de denitieve plaats, laat net
voldoende ruimte over om erachter te kunnen komen.
Gebruik niet de deurhendels of bedieningsknoppen
om het fornuis te verplaatsen.
De Stabiliteitsteun of -ketting Installeren
Tenzij anders aangegeven, moet een fornuis dat een
buigzame gasconnector gebruikt, vastgezet worden met een
geschikt stabiliteitsmiddel.
Geschikte stabiliteitsmiddelen worden getoond in Afb.7.7,
Afb.7.8 en Afb.7.9.
Als u een stabiliteitketting gebruikt (Afb.7.7) dient de ketting
zo kort mogelijk gehouden te worden en stevig bevestigd te
worden aan de achterkant van het fornuis.
Als u een stabiliteitsteun gebruikt (Afb.7.8 en Afb.7.9) dient
de steun zo aangepast te worden dat er zo weinig mogelijk
tussenruimte is tussen de steun en de inschakelinggleuf aan
de achterkant van het fornuis.
Plaats de steun zodanig dat hij zover mogelijk over het
chassis van het fornuis past.
Afb.7.8
Afb.7.9
Beperkende keten
Buitenste
stabiliteitsbeugel
Kookplaat
Kookplaat
Vloer
Vloer
Muur
Stabiliteitsbeugel
Typische wandmontage
Typische vloermontage
INSTALLATIE
Controleer na aoop of het apparaat elektrisch veilig en gasdicht is.
26
Locating
peg
Rubber grommet
Afb.7.10
Afb.7.11
Afb.7.12
Afb.7.13
Lokaliseren
peg
Rubberen ring
Verplaatsen van het Fornuis na de
Installatie
Als u het fornuis na de installatie moet verplaatsen,
dient u de stekker eruit te trekken, de onderkant van het
bedieningspaneel vast te houden en de voorkant van het
fornuis op te tillen (Afb.7.6). Controleer dan achter het
fornuis of de gasslang niet is blijven haken.
Zorg tijdens het verplaatsen telkens dat de stroomkabel en
de gasslang voldoende speling hebben om het fornuis te
kunnen verplaatsen.
Indien het fornuis van een stabiliteitsketting voorzien is, dient u
deze los te koppelen terwijl u het fornuis er voorzichtig uit trekt.
Als u het fornuis weer op zijn plaats zet, dient u wederom te
controleren of de stroomkabel en de gasleiding niet blijven
haken.
Ombouwing voor een Ander Gas
Indien het apparaat dient te worden omgebouwd voor
gebruik met een andere gassoort, raden we aan dit vóór de
installatie te doen.
Handgrepen Monteren
De handgrepen voor de grill en ‘slow cook oven moeten als
volgt worden gemonteerd:
Open de deur. Om de deur open te houden, kunt u er
een gewicht op plaatsen of de deur door iemand laten
tegenhouden.
Plaats de handgreep over de verbindingsbout aan de
voorkant van de deur (Afb.7.10). Als de handgreep correct is
geplaatst, monteert u de moerplugs in de draadbouten van
de handgreep (Afb.7.11).
Schuif de borgmoeren over de plugs (Afb.7.12) en bevestig
deze stevig met de meegeleverde moersleutel.
Verwijder de moerplugs en monteer de doorvoerringen
opnieuw.
Herhaal voor de andere deur.
Monteer voorzichtig de meegeleverde rubberen
doorvoerringen (Afb.7.13).
Waterpas Stellen
Plaats een luchtbelwaterpas op een rek van één van de ovens
om te controleren of het fornuis waterpas staat.
Zet het fornuis op de bestemde plaats neer. Pas daarbij
op dat het niet wordt verdraaid in de ruimte tussen de
keukenkasten, omdat dit het fornuis of de kasten kan
beschadigen.
De voeten aan de voorkant en de wieltjes aan de achterkant
kunnen worden afgesteld om het fornuis waterpas te stellen.
Om het fornuis aan de achterkant in de hoogte te verstellen,
dient u de stelmoeren aan de voorste hoeken aan de
onderkant. Om de voeten aan de voorkant in te stellen dient
u het fornuis met behulp van de wieltjes aan de achterkant
op te tillen of te laten zakken.
INSTALLATIE
Controleer na aoop of het apparaat elektrisch veilig en gasdicht is.
27
All dimensions in millimetres
840
640
630
470
A
Aansluiten op Het Gas
Dit dient aan de relevante normen te voldoen.
De buigzame slang (niet bijgeleverd) MOET aan de
relevante normen voldoen. Slangen zijn bij de meeste
bouwmaterialenzaken verkrijgbaar.
De eindaansluiting van de huishoudelijke gasvoeding dient
naar beneden te zijn gericht.
De aansluiting van het apparaat bevindt zich aan de
achterkant van het fornuis, vlak onder het kookplaatniveau.
Neem in geval van twijfel contact op met de leverancier.
De afschermkasten aan de achterkant beperken de positie
van het toevoerpunt.
Daar het fornuis in de hoogte verstelbaar is en elke
aansluiting anders is, kunnen we geen nauwkeurige
afmetingen geven.
Hoewel een slang van 900 mm zal volstaan, biedt een slang
van 1250 mm iets meer speling voor het plaatsen van de
eindaansluiting en het verplaatsen van het fornuis.
De slang dient dusdanig te worden aangesloten, dat de
in- en uitlaataansluitingen verticaal zijn, zodat de slang naar
beneden hangt.
De eindaansluiting dient idealiter in het gearceerde gedeelte
A te vallen (Afb.7.14).
Schroef het slanguiteinde met schroefdraad in de gasinlaat.
Controleer na het aansluiten van het gas aan de hand van een
drukproef of het fornuis gasdicht is.
Beproeven op Druk
U kunt de gaswaarde bij de gasbek van een van de middelste
kookplaatbranders meten (niet de wokbrander).
U kunt de gasdruk meten bij de injector van een van de linker
kookplaatbranders.
Verwijder een branderkop. Sluit de drukmeter aan op de
gasbek. Draai de gasleiding open en steek een van de
kookplaatbranders aan.
Druk de bedieningsknop van de brander met de drukmeter in
zodat er gas doorgelaten wordt.
Zie de gegevenssticker voor testdruk.
Zet de branders uit. Zet de brander op de juiste wijze weer in
elkaar.
Afb.7.14
Alle afmetingen in mm
INSTALLATIE
Controleer na aoop of het apparaat elektrisch veilig en gasdicht is.
28
Aansluiten op de Elektriciteit
Het fornuis dient door een bevoegd elektricien te worden
aangesloten in overeenstemming met de relevante
voorschriften alsmede de vereisten van het plaatselijke
energiebedrijf.
Aardlekschakelaars met Stroomsturing
Gecombineerd gebruik van uw fornuis en andere
huishoudelijke apparaten kan ertoe leiden dat de
schakelaar omslaat. Daarom raden wij aan het fornuis
te beveiligen met een aparte aardlekschakelaar met of
zonder overbelastingsbeveiliging.
INDIEN U TWIJFELT, RAADPLEEG DAN EEN BEVOEGDE
ELEKTRICIEN.
WAARSCHUWING: HET APPARAAT DIENT TE
WORDEN GEAARD.
Opmerking: Het fornuis dient te worden aangesloten op de
juiste stroomvoeding, zoals op het spanningslabel van het
fornuis vermeld is. Het fornuis dient te worden aangesloten
via een geschikte regeleenheid voor het fornuis, bestaande
uit een tweepolige schakelaar met een tussenruimte van ten
minste 3 mm tussen de polen.
Het fornuis mag niet op een normaal, huishoudelijk
stopcontact worden aangesloten.
U kunt de afschermkast van het aansluitpunt op het
achterpaneel verwijderen om bij de netaansluiting te komen.
Sluit de elektriciteitskabel aan op de juiste aansluitpunten
(Afb.7.15 en Afb.7.16). Controleer of de aansluitingen en
de schroeven van de aansluitpunten goed vastzitten. Zet de
elektriciteitskabel vast met de kabelklem.
ArtNo.130-0012NL - Electrical connections single-phase
N N
L1 L2
2x 230 Vac 50Hz
(TOT CA. 7,6 kW)
6mm² max.
N
L
Afb.7.15
L1
N
L3
L2
3N ac
230/400 V 50 Hz
6 mm² max
10 mm² max
6 mm² max
Afb.7.16
INSTALLATIE
Controleer na aoop of het apparaat elektrisch veilig en gasdicht is.
29
Eindcontroles
Kookplaatcontrole
Controleer elke brander (zie Kookplaatbranders aan het begin
van de handleiding).
Grillcontrole
Draai de grillknop aan en controleer of de grill warm wordt.
Ovencontrole
Zet de ovens aan. Controleer of de ovenventilators gaan
draaien en of de ovens worden verwarmd.
Opmerking: De garantie dekt het ovenlampje niet.
Zet de ovens uit.
De Montage Voltooien
De 2-stuk Plint Installeren
Monteer de binnenste plint vooraan aan de onderkant
van het fornuis met de 5 meegeleverde schroeven (3 x M5
schroeven in de onderrand, 2 x nr.8 schroeven in elk uiteinde)
(Afb.7.17).
Draai de 2 schroeven los aan de voorkant van de binnenplint.
Plaats de 2 beugels met uitsparingen aan de binnenkant van
de buitenplint op de 2 schroeven (Afb.7.18). Gebruik een
geschikte schroevendraaier om door de uitsparingen in de
buitenplint de 2 schroeven vast te draaien.
De hoogte van de buitenplint kan worden aangepast door de
2 borgschroeven los te draaien, de plint omhoog of omlaag te
schuiven en daarna de schroeven opnieuw vast te draaien.
Opmerking: Als hulp tijdens het monteren van de
buitenplint adviseren we om de deuren te openen tijdens het
plaatsen van de 2 beugels met uitsparingen.
Bevestiging van de Spatplaat
Plaats de spatplaat aan de achterkant van de kookplaat en zet
deze vast met de meegeleverde schroeven.
Klantenzorg
Installateur: Vul de gegevens in deze handleiding in, leg aan
de gebruiker uit hoe het fornuis werkt en geef hem/haar deze
gebruiksaanwijzing.
Dank U.
M5 (large screw)
No.8 (smaller screw)
Inner plinth
Outer plinth
Inner plinth
Afb.7.17
Binnenste plint
Buitenste plint
Afb.7.18
Binnenste plint
M5 (grote schroef)
No.8 (kleinere schroef)
30
Nederlands
Legende
Op schakelschema weergegeven verbinding is van toepassing op eenfase. Nominale waarden zijn van toepassing op 230 V 50 Hz.
8. Schakelschemas
Code Kleur
b Blauw
br Bruin
bk Zwart
or Oranje
r Rood
v Voilet
w Wit
y Geel
g/y Groen / geel
gr Grijs
6
P6
5 P5
4
P4
7 P7
8 P8
2
P2
1 P1
3 P3
P038434
a
b
e
f
c
d
1
2
P1
P3
1
P2
2
P11
3
P4
4
P033458
P095199
1
2
P2
P1
P1
P3
1
P2
2
P11
3
P4
4
P033458
P095199
1
2
P2
P1
bk
r
br
r r
b
r
b
w
y
b
b
b
b
b
b
gr
b
b
or
v
bk
bk
b
r
bk
v
r
br
br
b
b
b
b
b
b
b
b
br br
br
br
br
bk
y
br
br
br
br
br
or
or
b
b
b
w
b v
y
bk
y
y
w
r
v
b
b
bk
bk
v v
r
ww
br
br
br
b
br
br
bk
r
w
br
r
b
w
b
y
r
y
b
v
r
r
b
b
b
w
v br
v br
v br
v br
br
v
br
bbr
y
or
v
v
b
b
br
br
br
y
w
w
w
or
b
b
bb
w
E
B1
B4
B2
B5
B6
B7
J
I
H2 H2
H1
H1
F1
D1
J
J
C
B8
I
I
J
D3
A1
A2
D2
F2
F3
F4
G1
G2
J
A4A3
B3
M
L N
K
Code Beschrijving
A1
Voorschakelaar grill
A2
Grillbediening
A3
Linker grillelement
A4
Rechter grillelement
B1
Linker multifunctieschakelaar
B2
Thermostaat linkeroven
B3
Linker multifunctieschakelaar
B4
Basiselement linkeroven
B5
Bovenelement linkeroven (buiten)
B6
Bovenelement linkeroven (binnen)
B7
Ventilatorelement linker multifunctionele
oven
B8
Ventilator multifunctionele linkeroven
C
Klok
D1
Voorste bedieningsknop ‘slow cook oven
Code Beschrijving
D2
Thermostaat ‘slow cook’ oven
D3
Ovenelementen ‘slow cook’ oven
F1
Schakelaar, rechter heteluchtoven
F2
De thermostaat voor de rechtse grote
oven
F3
Element, rechter heteluchtoven
F4
Rechter, heteluchtoven fan
G1
Ontstekingschakelaars
G2
Ontsteking generator
H1
Lichtschakelaar hoofdoven
H2
Ovenlampjes hoofdoven
I
Thermische afslag
J
Neon
K
Verbinding blokkeren
M
Afkoelventilator
31
Nederlands
9. Technische Gegevens
DIT FORNUIS IS CATEGORIE: Cat II
2H3+,
Cat II
2H3B/P,
Cat II
2E+3+,
Cat II
2E3B/P,
Cat II
2ELL3B/P,
Cat II
2L3B/P.
Dit apparaat is bij levering ingesteld voor groep H Aardgas (G20 aardgas op 20 millibar).
INSTALLATEUR: Laat deze gebruiksaanwijzing achter bij de gebruiker.
PLAATS GEGEVENSPLAATJE: Achterkant fornuis, herhalingsplaatje serienummer onder ovendeuropening.
LAND VAN BESTEMMING: GB, IE, AT, BE, CH, DE, FR, IT, NL, NO, SE, LU.
Aansluitingen
Gas (Rp ½ rechtsachter) Elektrisch
Aardgas
20 mbar
230 / 400 V 50 Hz Butaan 29 mbar
Propaan 37 mbar
Afmetingen
Algehele hoogte minimale 900 mm maximaal 925 mm
Algehele breedte 1096 mm
Algehele diepte 610 mm tot voorzijde van bedieningspaneel; 685 mm over hendels
Minimale ruimte boven kookplaat 650 mm
Zie “Het Fornuis Plaatsen.
Nominale Waarden
Kookplaat
Bypass-
schroeven*
Aardgas 20 mb L.P. (Vloeibaar Propaan) Gas
Injector Injector
De wokbrander 57
3,5 kW
Intern 78
3,5 kW (246 g/h)
Intern 53
Extern 126 Extern 82
Grote branders 40
3,0 kW 134 3,0 kW (210 g/h) 87
Middelgrote
branders
32
1,7 kW 109 1,7 kW (119 g/h) 68
Kleine brander 28
1,0 kW 75 1,0 kW (73 g/h) 51
* De kleppen in dit fornuis zijn met afstelbare bypass-schroeven vastgemaakt. Het fornuis wordt met de bypass-schroeven
geleverd en is ingesteld op aardgas. Voor gebruik met LPG moeten de bypass-schroeven helemaal naar beneden worden
geschroefd.
Kookplaat Tips voor energiebesparing Oven tips voor energiebesparing
Gebruik kookgerei met een platte bodem. Bereid indien mogelijk maaltijden samen.
Gebruik kookgerei met de juiste grootte. Houd de tijd voor verwarmen kort.
Gebruik kookgerei met een deksel. Verleng de kooktijd niet.
Beperk de hoeveelheid vloeistof en vet tot een minimum. Doe de ovendeur tijdens de kookperiode niet open.
Zet de instellingen lager wanneer de vloeistof begint te
koken.
Vergeet het apparaat na het koken niet uit te zetten.
Verbruik is gebaseerd op G30.
32
Nederlands
Efficiëntiegegevens kookplaat
Merk AGA
Modelaanduiding Masterchef XL
Grootte 110
Type
Twee soorten
brandstof
Type kookplaat GAS
Aantal gasbranders 6
Extra / Kleine brander (EE gasbrander) -
Halfsnelle / Middelgrote brander (EE gasbrander) 58%
Halfsnelle / Middelgrote brander (EE gasbrander) 58%
Snelle/Grote brander (EE gasbrander) 56%
Snelle/Grote brander (EE gasbrander) -
Wok (EE gasbrander) 53%
Wok (EE gasbrander) 53%
Kookplaat EE gaskookplaat (*) 55%
Met een (*) gemarkeerde informatie is dus niet verplicht voor fornuizen met gemengde brandstof
33
Nederlands
Ovengegevens
Merk AGA
Modelaanduiding 110 Masterchef XL
Type of oven Elektrisch
Massa kg 132
Aantal openingen 2
Eciëntie linkeroven
Brandstoftype Elektrisch
Soort holte Multifunctie
Vermogen - Convectie 2.2
Vermogen - Geforceerde luchtconvectie 2.5
Volume Liters 73
Energieverbruik (elektriciteit) - conventioneel kWh / cycle 1.08
Energieverbruik (elektriciteit) - geforceerde luchtconvectie kWh / cycle 0.91
Energie-eciëntie-index - conventioneel 126.1
Energie-eciëntie-index - geforceerde luchtconvectie 106.2
Energieklasse A
Eciëntie rechteroven
Brandstoftype Elektrisch
Soort holte Aangewakkerd
Vermogen - Convectie -
Vermogen - Geforceerde luchtconvectie 2.5
Volume Liters 73
Energieverbruik (elektriciteit) - conventioneel kWh / cycle -
Energieverbruik (elektriciteit) - geforceerde luchtconvectie kWh / cycle 0.88
Energie-eciëntie-index - conventioneel -
Energie-eciëntie-index - geforceerde luchtconvectie 102.7
Energieklasse A
Aanvullende informatie
Deze oven voldoet aan EN 60350-1
Maximumvermogen @ 230 V 50 Hz
Convectie 2.2 kW
Multifuncti 2.5 kW
Multifuncti
(Snelle Reactie) 3.7 kW
Geforceerde luchtconvectie 2.5 kW
Rooster 2.3 kW
Sudderoven 1.0 kW
Rijslade voor brood -
Maximale totale elektrische belasting bij 230 V (gemiddeld totaal inclusief ovenlampjes, ovenventilator, enz.): 9.59 kW
34
Opmerking
35
Opmerking
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

AGA Masterchef XL 110 Dual Fuel de handleiding

Type
de handleiding