Algemene informatie
Gebruik de garde voor het kloppen van eieren, room, pannekoekdeeg, luchte koekdeeg, kaastaarten, meringues,
mousse, souffles,...
GebruikdeK-klopper voor cakes, koekjes,taartdeeg,glazuur, aardappelpuree, soesendeeg,...
Gebruik de deeghaak voor mengsels met gist.
De snelheidsregelaar biedt u een brede keuze snelheidmogelijkheden welke aangepast dienen te worden aan het soort
ingredienten en de gebruikte hoeveelheden. Over't algemeen worden volgende snelheden aangeraden:
Voor de garde: Langzaam tot op de maximale snelheid regelen. Indien het mengsel zou kunnen spatten de
de K-klopper snelheid laag houden. Klop boter en suiker op lage tot gemiddelde snelheid. Voor heel kleine
hoeveelheden de snelheid laag houden. Klop boter, suiker en eieren op gemiddelde tot hoge
snelheid.
Bloem en fruit mengen op lage snelheid, koekjesdeeg op middelmatige snelheid, boter
en bloem op lage snelheid.
Voor de deeghaak: Begin op snelheid
1
omdaarnaop2overtegaan.
r
Recepten
Wit Brood
3
W 3 lb/1350g bloem
3 koffielepels zout
1 oz/25g verse bakkersgist
of 15g, gedroogde gist
1 koffielepel suiker
1 tsp/750ml warm water
1 oz/25g reuzel
Met gedroogde gist:
los de suiker op in een kopje warm water
(van de totale hoeveelheid afgenomen).
Sprenkel de gedroogde gist erboven op en
laat het geheel staan totdat het schuimt, +7
-10 min.
Met verse bakkersgist:
Meng de gist met de bloem en voeg de
suiker bij.
Giet het water in de mengbeker, voeg daarbij
de bloem, de reuzel en het zout. Ongeveer
45 sec kneden op snelheid 1, verhoog dan
tot 2 totdat alle ingredienten een geheel
vormen en indien nodig wat bloem
toevoegen.
s^ Nog 2 min kneden totdat het deeg elastisch
is en van de zijkanten van de mengbeker
loskomt. Het deeg op een tamelijke warme
plaats 1-1/2 uur laten rijzen. Opnieuw
kneden gedurende 2 min, op snelheid 1.
Deel het deeg over 4 ingesmeerde bakblikken
(van +/— 450g), welke halfvol dienen te
zijn.
Afdekken en het deeg opnieuw laten rijzen
totdat de massa gedubbeld heeft, 30-35 min
in de oven (230°) laten bakken. De broden
zullen klaar zijn als ze hoi klinken wanneer u
op hun bodem klopt.
Tips
• Men verkrijgt de beste resultaten door
glutenrijk meel te gebruiken, maar wanneer
dit niet te verkrijgen is kan men ook
gewoon tarwemeel gebruiken.
• Het is niet volstrekt noodzakelijk het
gereedschap voor te verwarmen of het
rijzen op een warme plaats te laten
gebeuren,
maar dit zal de groei van de
gist wel versnellen.
Bruin Brood
Volg het recept van wit brood maar gebruik
900g volkorenbloem en 450g gewone
bloem.
Belangrijk:
De aard van de bloem kan wat de benodigde
hoeveelheid vloeistof betreft aanzienlijk
varieren en de mate van de kleverigheid van
het deeg kan een merkbare invloed hebben
op de belasting van de machine. Het verdient
dus aanbeveling om zich precies aan de
opgegeven hoeveelheden te houden en op
de machine toe te zien terwijl het deeg
vermengd wordt; dit proces behoort niet
meer dan 3 1/2 min, te duren.
Pizza Napolitana
JJ $
Deeg:
25g verse bakkersgist of 4
koffielepels gedroogde gist
250ml warm water
25g boter of margarine
2 koffielepels zout
400g bloem
Vulling:
400g ajuinen in stukjes gesneden
olie voor het bruinen
800g,
tomaten, gepeld en in schijfjes
gesneden
2 a 3 koffielepels origano
zout en peper
300g mozarella kaas
100g anjovisfilets
zwarte olijven
Bereidt het deeg op dezelfde wijze als
brooddeeg. Na dat het reeds eenmaal gerust
en gerezen heeft het deeg opnieuw kneden
en uitrollen in 2 cirkels van 30cm en breng
het deeg in hiervoor voorziene taartvormen.
De ajuinen lichtjes laten bruineren in de olie
en vervolgens over de pizza verspreiden tot
+/- 2,5cm van de
rand.
Plaats hierop de schijfjes tomaat en bestrooi
met origano, peper en zout.
Maak gebruik van de ultrasnelle snijmachine
en rasp om uw kaas te raspen en verspreidt
over de tomaten, versieren met anjovis en
olijven.
Laat een dertigtal min, rusten en bak
vervolgens in een voorverwarmde oven
(220°C) gedurende 20-25 minuten.
Vruchtencake
200g boter of margarine
200g bruine suiker
20ml zwarte melasse
geraspte sinaasappel of citroenschil
250g bloem
een snuifje muskaatnoot, kaneelpoeder,
gemengde kruiden, zout
40ml brandy, rhum of sherry
600g mengeling van gedroogde vruchten
50g geschaafde amandelen
Breng boter, suiker, melasse en de geraspte
schillen in de mengbeker. Op stand 3-4
laten doorkloppen, schakel over op hogere
snelheid wanneer de ingredienten een geheel
vormen.
Blijven kloppen totdat u een luchtig
mengsel bekomt, daarna voegt u de eieren
een per een toe. Zet vervolgens op de
laagste snelheid en voeg voorzichtig de
bloem
erbij,
daarna de gedroogde vruchten
en de kruiden. Het mengsel in een ronde
springvorm brengen (22cm), op vo.orhand
ingesmeerd en ingelegd met boterhampapier.
Eerst 1 uur bakken in een oven aan 150°C
vervolgens 2 1/2 uur aan 140°C.
Als de cake afgekoeld is uit de bakvorm
nemen,
omdraaien en op verschillende
plaatsen met een mes doorprikken en begieten
met de brandy rhum of sherry.
Wanneer het vloeistof werd opgenomen de
cake in boterhampapier inpakken en bewaren
in een luchtdicht metalen doos.
Verbruiken wanneer u hef wenst.
TIPS
• Gebruik de meegeleverde spate! om het
deeg van de zijkanten van de mengbeker
te schrabben.
• Gebruik boter op kamertemperatuur of
verwarm de mengbeker door het met
warm water te vullen en breng ook de K-
klopper erin terwijl u de ingredienten
weegt. Goed afdrogen alvorens het te
gebruiken.
• Het mengen starten op een lage snelheid
totdat de ingredienten een geheel vormen,
vervolgens kunt u overschakelen naar
een hogere snelheid maar niet zo hoog
dat het deeg de zijkanten van de mengbeker
zou bedekken.
Een hoge snelheid wordt aangeraden
voor grote hoeveelheden.