Tip: Vervang de koffie
door vruchtensap en voeg
vers fruit toe voor een
lichter dessert.
Voor de schuimpjes:
• 200g fijne poedersuiker
• 200g amandelpoeder
• 2x 80g eiwit
• 200g fijne kristalsuiker
• 7,5cl water
• ½ vanillestokje
Voor de vulling:
• 50cl melk
• 6eierdooiers
• 125g suiker
• 100g boter
• 20g bloem
• 30g maïzena
• ½ vanillestokje
Bereid de schuimpjes: Meng de 200g fijne poedersuiker met de 200g
amandelpoeder in een hakmolen. Dit mengsel wordt in het Frans
«tant-pour-tant» genoemd en houdt in dat u gelijke hoeveelheden
van de ingrediënten gebruikt. Zeef de «tant-pour-tant» en zet het
opzij. Breng het water en de fijne kristalsuiker zonder te roeren in een
pan aan de kook. Controleer de temperatuur van de siroop met een
thermometer en laat deze niet boven 115°C komen. Klop 80g eiwit
in de roestvrijstalen kom met de garde op snelheid3en verhoog de
snelheid wanneer de temperatuur van de siroop hoger wordt dan
105°C. Haal de siroop van het vuur wanneer deze 115°C bereikt en giet
haar langzaam bij het geklopte eiwit in de roestvrijstalen kom. Blijf nog
6minuten kloppen zodat het ontstane schuim een beetje afkoelt. Voeg
de rest van het nog niet geklopte eiwit (80g) toe aan het «tant-pour-
tant»-mengsel dat u opzij hebt gezet om een egaal beslag te krijgen.
Snijd het vanillestokje doormidden, haal de zaadjes uit één helft en
voeg deze toe aan het mengsel. Meng ongeveer een derde van het
schuim met behulp van een soepele spatel door het amandelbeslag,
zodat het wat soepeler wordt. Vouw vervolgens de rest van het schuim
erdoorheen. Hierbij mengt u het beslag ongeveer 1minuut met een
spatel die u van onder naar boven door het beslag beweegt, zodat
u dit in feite steeds omvouwt. Doe dit mengsel in een spuitzak van
ongeveer 8mm. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak met
behulp van de spuitzak kleine balletjes ter grootte van een noot. Zorg
dat er voldoende ruimte tussen de balletjes zit en maak ze ongeveer
even groot. Tik zachtjes tegen de onderkant van de bakplaat en laat
de schuimpjes bij kamertemperatuur gedurende 30minuten harder
worden. Verwarm de oven voor op 150°C. Zet de bakplaat 14minuten
in de oven en zet daarna het bakpapier op een vochtig werkblad, zodat
de schuimpjes gemakkelijker afkoelen.
Bereid de vanillevulling: Verwarm de melk op een matig vuur met het
geraspte andere halve vanillestokje. Klop de eierdooiers met de suiker
gedurende 2minuten op snelheid6in de roestvrijstalen kom met de
garde. Voeg vervolgens de bloem en de maïzena toe en klop dit nog
1minuut op snelheid4. Giet de warme melk bij het mengsel. Klop dit
handmatig met een garde tot een egaal mengsel en zet het geheel
3tot4minuten weer op het vuur terwijl u blijft kloppen tot de crème
dikker wordt. Haal het mengsel van het vuur en voeg de in stukjes
gesneden boter toe. Doe de vulling in een afsluitbare doos en zet deze
minstens anderhalf uur in de koelkast.
Opbouw: Drenk enkele lange vingers in koffie en plaats ze vervolgens
onder in de glaasjes zodat ze de eerste laag vormen. Voeg een laag
crème toe en nog een laag in koffie gedrenkte lange vingers. Herhaal
dit tot het glaasje vol is. De bovenste laag moet uit crème bestaan.
Strooi de cacao eroverheen en zet de glaasjes minstens 12uur in de
koelkast.
GardeKom
Vanillemacarons