• Kijk voor goede en veilige resultaten
naar de waarden in de kooktabellen.
Controleer de kooktijd, temperatuur
en grootte van het voedsel.
• De levensmiddelen moeten niet be-
waard worden bij een temperatuur on-
der 60 °C gedurende een langere pe-
riode om veiligheidsproblemen te
voorkomen.
• Gebruik lage temperaturen alleen
voor levensmiddelen die rauw gege-
ten kunnen worden en gedurende een
korte tijd.
• Sous-vide-gerechten smaken het bes-
te meteen nadat ze zijn bereid. Als u
het voedsel niet direct na de berei-
ding eet, verlaag de temperatuur dan
snel. Doe het voedsel in een bakje
met ijs en zet het in de koelkast. U
kunt het voedsel 2 tot 3 dagen in de
koelkast bewaren.
• Gebruik de functie Sous-vide koken
niet om restjes op te warmen.
• Voorkom contact tussen rauwe levens-
middelen en gekookt voedsel als u
het eten bereidt en kookt.
• Gebruik niet dezelfde hulpmiddelen
voor verschillende dingen zonder ze
zorgvuldig af te wassen.
• Voorkom bij recepten met rauwe eier-
en dat het eiwit of de eierdooier con-
tact maakt met het buitenste deel van
de eierschaal.
Adviezen en tips voor het vacuum
verpakken van voedsel:
• Benodigde uitrusting voor de functie
Sous-vide koken is een vacuumsealer
en vacuumzakken.
• Aanbevolen type vacuumsealer: ka-
mervacuumsealer (alleen dit type va-
cuumsealer kan vloeistoffen vacuum
verpakken).
• Gebruik de vacuum zakken op de juis-
te manier voor de functie Sous-vide
koken .
• De vacuum zakken niet opnieuw ge-
bruiken.
• Doe de levensmiddelen in één laag
van de vacuum zak voor een gelijkma-
tig kookresultaat.
• Zet voor een snellere en gelijkmatige-
re bereiding van het eten de vacuum
graad zo hoog mogelijk in.
• Zorg er voor een veilige afsluiting van
de vacuum zak voor dat het sluitge-
deelte schoon is.
Algemene adviezen en tips voor de
functie Sous-vide koken :
• Houd om de stoom de behouden de
deur van het apparaat gesloten als u
de functie Sous-vide koken gebruikt.
• Open de deur voorzichtig na de berei-
ding want er heeft zich stoom in het
apparaat verzameld.
• U kunt olie en kruiden toevoegen naar
smaak. Olie voorkomt dat de levens-
middelen vastplakken aan de vacuum
zak.
• Zet voor een snellere en gelijkmatige-
re bereiding van het eten de vacuum
graad zo hoog mogelijk in.
• De bereidingstijden zijn aanbevelin-
gen en kunnen verschillen al naar ge-
lang uw voorkeur.
• De bereidingstijden in de kooktabel-
len zijn voor gerechten voor 4 perso-
nen. Als de hoeveelheid levensmidde-
len hoger is, kan de bereidingstijd lan-
ger zijn.
• Als de afmeting van het voedsel an-
ders is dan in de kooktabellen staat,
dan kan de bereidingstijd anders zijn.
• Zet de vacuum zakken op het rooster
zonder overlap als er meer zakken
worden gebruikt.
11.3 Sous-vide koken : Vlees
• Kijk naar de tabellen om te kort berei-
den te voorkomen. Gebruik geen
vleesporties met een grotere dikte
dan in de getoonde tabellen.
• De bereidingstijden in de tabellen zijn
de minimale benodigde tijden. De be-
reidingstijd kan worden vergroot over-
eenkomstig uw persoonlijke voorkeur.
• Gebruik alleen vlees zonder bot om te
voorkomen dat de vacuum zak be-
schadigt.
• Bak om de gevogeltefilet beter te la-
ten smaken het vlees eerst even aan
voor en na de vacuum verpakking.
22
www.aeg.com