Bestron ABM2003 Handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
Handleiding
Gebruikershandleiding
2
Nederlands
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN - Algemeen
• Lees de gebruiksaanwijzing goed door en bewaar deze zorgvuldig.
• Gebruik dit apparaat alleen zoals beschreven in deze gebruiksaanwijzing.
• Dit apparaat mag niet gebruikt worden door kinderen en personen die door een lichamelijke,
zintuiglijke of geestelijke beperking, of gebrek aan ervaring en kennis het apparaat niet veilig kunnen
gebruiken, tenzij ze instructies hebben gehad over het gebruik van het apparaat door een persoon die
verantwoordelijk is voor hun veiligheid.
• Kinderen moeten in de gaten gehouden worden om er zeker van te zijn dat ze niet met het apparaat
spelen.
• Laat reparaties uitvoeren door een gekwalificeerde monteur. Probeer nooit zelf het apparaat te
repareren.
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN - Elektriciteit en warmte
Bepaalde delen van het apparaat kunnen heet worden.
Raak deze niet aan om te voorkomen dat u zich verbrandt.
• Controleer voordat u het apparaat gebruikt of de netspanning overeenkomt met de aangegeven
netspanning op het typeplaatje van het apparaat.
• Sluit het apparaat altijd aan op een geaard stopcontact.
• Haal altijd de stekker uit het stopcontact wanneer u het apparaat niet gebruikt.
• Als u de stekker uit het stopcontact neemt, trek dan aan de stekker zelf, niet aan het snoer.
• Controleer regelmatig of het snoer van het apparaat nog intact is. Gebruik het apparaat niet als het
snoer beschadigingen vertoont. Laat een beschadigd snoer vervangen door een gekwalificeerde
servicedienst.
• Zorg er bij gebruik van een verlengsnoer voor dat dit volledig uitgerold wordt.
• Gebruik uitsluitend een goedgekeurd verlengsnoer.
• Het apparaat moet zijn warmte kwijt kunnen om brandgevaar te voorkomen. Zorg er dus voor dat het
apparaat voldoende vrij is en niet in contact kan komen met brandbaar materiaal.
• Zorg ervoor dat het apparaat, het snoer en de stekker niet in aanraking komen met hittebronnen, zoals
een hete kookplaat of open vuur.
• Zorg ervoor dat de binnenkant van het apparaat, het snoer en de stekker niet in aanraking komen met
water.
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN - Gebruik
• Gebruik het apparaat nooit buitenshuis.
• Gebruik het apparaat nooit in vochtige ruimten.
• Plaats het apparaat op een stabiele en vlakke ondergrond, op een plaats waar het niet kan vallen.
• Laat het snoer niet over de rand van het aanrecht, werkblad of een tafel hangen.
• Zorg ervoor dat uw handen droog zijn als u het apparaat, het snoer of de stekker aanraakt.
• Schakel het apparaat uit en verwijder de stekker uit het stopcontact als u tijdens het gebruik storingen
ondervindt, het apparaat gaat reinigen of klaar bent met het gebruik.
• Dompel het apparaat, het snoer en de stekker nooit onder in water of een andere vloeistof.
Raak het apparaat niet meer aan als het in het water is gevallen. Trek onmiddellijk de stekker uit het
stopcontact. Gebruik het apparaat niet meer.
MILIEU
• Werp verpakkingsmateriaal zoals plastic en dozen in de daarvoor bestemde containers.
• Dit product aan het eind van de gebruiksduur niet inleveren als normaal huishoudelijk afval, maar
bij een inzamelpunt voor hergebruik van elektrische en elektronische apparatuur. Let op het
symbool op het product, de gebruiksaanwijzing of de verpakking.
• De materialen kunnen hergebruikt worden zoals aangegeven. Door uw hulp bij hergebruik, de
verwerking van de materialen of ander vormen van de benutting van oude apparatuur levert u een
belangrijke bijdrage aan de bescherming van ons milieu.
• Informeer bij de gemeente naar het juiste inzamelpunt bij u in de buurt.
Gebruikershandleiding
3
Nederlands
GEBRUIK - Inleiding
De geur van zelfgebakken brood is een onvergetelijke ervaring. Warm, vers, zelfgebakken brood is
een echte sensatie. Geniet er elke dag van met uw Bestron Broodbakautomaat. Bovendien helpt de
broodbakautomaat u om elke dag weer dit genot te beleven zonder dat het u veel moeite kost. Hij is
voorzien van een kleine computer die al het werk voor u verricht.
U kunt zelf alle speciale soorten brood bakken. Bovendien kunt u zelf deeg voor broodjes, pizza’s en cakes
maken. Het is allemaal heel eenvoudig en het resultaat smaakt alsof het ambachtelijk bereid is.
GEBRUIK - Vóór het eerste gebruik
Voordat u de automaat voor het eerst gebruikt, kunt u het beste eerst even de tijd nemen om deze
gebruiksaanwijzing te bestuderen. Besteed speciale aandacht aan de volgende aanwijzingen.
1. Haal uw nieuwe broodbakautomaat voorzichtig uit de verpakking en verwijder alle
verpakkingsmaterialen.
2. Verwijder eventueel stof dat tijdens het inpakken is ingesloten.
3.
Poets uw broodbakautomaat na met een vochtige doek. Houd in gedachten dat de bakvorm is voorzien
van een anti-aanbaklaag. Gebruik geen schuurmiddelen.
4. Vet de bakvorm vóór het eerste gebruik in met olie of margarine.
5. Plaats de bakvorm, zonder de kneedhaak, en laat het apparaat 3 tot 5 minuten werken zonder inhoud
(Gebruik daarvoor bakprogramma bakken, zie de toelichting bij programma bakken.
6. Laat uw apparaat afkoelen en herhaal de reiniging.
7. Plaats bakvorm waarmee u brood wilt gaan bakken.
8. Vet de as licht in met een beetje bakboter of olie, en plaats de kneedhaak op de aandrijfas.
Tijdens de productie van dit apparaat is het noodzakelijk om componenten te smeren en daarom is
het mogelijk dat het apparaat bij het eerste bakken een beetje rook afgeeft. Dit is echter volkomen
normaal.
GEBRUIK - Algemeen
Met deze broodbakautomaat kunt u broden van ca. 900 g bakken (gewichtsinformatie bij benadering,
afhankelijk van de recepten).
1. Kijkvenster
2. Deksel
3. Hengsel bakvorm
4. Aandrijfas
5. Kneedhaak
6. Bakvorm
7. Ventilatieopening
8. Dekselgreep
9. Behuizing
10. Bedieningspaneel
11. Snoer en stekker
12. Maatbeker voor water en meel
13. Maatschepje voor zout en gist
14. Hulphaakje
Figuur 1
15. Programma insteltoets
12.
13.
11.
9.
10.
2.
1.
6.
4.
3.
5.
7.
8.
14.
Gebruikershandleiding
4
Nederlands
16. Display
17. Zwaarte insteltoets
18. Timer insteltoetsen
19. Korst kleur insteltoets
20. Start/Stop-toets
Figuur 2
Bedieningspaneel
GEBRUIK - Display
Het display
• geeft de geselecteerde korstkleur weer
• geeft de geselecteerde zwaarte van het brood weer
• geeft het geselecteerde programmanummer weer
• geeft de resterende tijd weer
• geeft de temperatuur waarschuwing weer (zie hoofdstuk probleemoplossing)
Toets (15): Kiezen van het menuprogramma.
Toets (18): Vertraagd bakken. Om een vertraagd begin van het bakken in te stellen (instelling voor
Toets (19): Voor de instelling van de broodkorst kleur(licht, donker)
de programma’s basis, frans, volkoren, zoet en snel).
Toets (20): Druk de toets Start in. Er is een signaaltoon te horen en de dubbele punt in het display
knippert; het programma start. Druk de toets Stop minstens 3 seconde in totdat u een
signaaltoon hoort en de dubbele punt in het display houdt op met knipperen.
GEBRUIK - Programmabeschrijving (14)
1. Basis (wit- of bruinbrood) (2:55)
Voor wit- en bruinbrood. Tevens voor broden met kruiden en rozijnen.
2. Frans brood (3:40)
Voor luchtig en krokant brood zoals bijvoorbeeld Frans brood. Dit brood moet langer rijzen, de
bewerkingstijd is dan ook langer dan bij andere programma’s.
3. Zoete broodsoorten (2:55)
Voor zoete broodsoorten die een krokante korst moeten krijgen. Deze ontstaat bij een sterke verhitting
van suiker.
4. Cake (1:40)
Geschikt voor cake waar men bakpoeder gebruikt inplaats van gist.
5. Volkorenbrood (3:32)
Voor volkorenbrood met een hoog aandeel aan volkoren meel. Dit programma heeft een langere
voorwarmtijd om beter water op te nemen en om het deeg verder te laten rijzen. De kneedhaak is
tijdens deze rusttijd van 23 minuten niet in werking. Het is bovendien niet aan te raden om een
vertraagde start van het bakken in te stellen. Dat kan een slechter resultaat tot gevolg hebben.
6. Sandwich (3:00)
Geschikt voor het bakken van sandwichbrood. Het brood heeft een lichte samenstelling en een
dunne korst.
7. Kneden (0:10)
Dit programma wordt gebruikt om enkel en alleen te kneden.
8. Jam/marmelade (1:20)
Geschikt voor het bereiden van jam, marmalade. Tijdens het gereedmaken moet ervoor worden
gezorgd dat de bakvorm slechts voor tweederde (max. 1000g) met de ingredienten wordt gevuld, het
mengsel heeft neiging om te schuimen.
9. Yoghurt (3:25)
450g 680g 900g
16.
19. 20.
18.
15. 17.
Gebruikershandleiding
5
Nederlands
Voor bijvoorbeeld Grieks yoghurt brood.
10. Deeg (1:30)
Voor het kneden van diverse degen. Geen bakfunctie. Haal het deeg uit het apparaat en vorm uw
pizzadeeg of broodjes. Maak niet meer dan 900g deeg tegelijk.
11. Snelbakprogramma (1:30)
Om in een kortere tijd broden te bakken. Broden die met dit programma worden gebakken, kunnen
vochtiger en dichter van structuur zijn. De watertemperatuur dient 35 tot 45°C te bedragen.
12. Bakken (60 min)
Deze instelling kan worden gebruikt om enkel te verhitten of om de baktijd te verlengen en komt onder
andere van pas bij het maken van confiture. Bij selectie van dit programma is de minimale
verlengingstijd 10 minuten (0:10). De weergave telt in stappen van 1 minuut af. Wanneer het
bakproces vroegtijdig moet worden beëindigd, moet u daarvoor de toets Stop gebruiken. U kunt
het bakproces in stappen van 10 minuten met max. 1 uur verlengen. Druk daartoe op de toets en
vervolgens op de toets Start.
Programma
kneden 1
(min)
pauze
(min)
keden 2
(min)
rijzen 1
(min)
slag rijzen 2
(min)
bakken
(min)
totale
tijd
signaal
tijd
1. Basis 15 10 15 38 60 39 52 2:55 2:20
2. Frans brood 15 35 15 45 60 49 60 3:40 2:40
3. Zoet brood 15 11 15 34 60 43 56 2:55 2:19
4.
Cake - - 22 - - 23 55 1:40 -
5. Volkoren brood 15 23 15 42 60 59 57 3:32 2:44
6. Sandwich 15 39 5 37 60 27 56 3:00 -
7. Kneden 10 - - - - - 0:10 -
8. Jam/marmelade 15 - 45 20 - 1:20 -
9. Yoghurt 15 21 15 44 60 50 59 3:25 2:39
10. Deeg 15 10 30 - - 55 - 1:30 -
11. Bakken snel 12 5 5 - 14 54 1:30 -
12. Bakken - - - - - - 60 60 -
GEBRUIK - Het werken met de broodbakmachine
Exact afwegen van de ingrediënten is zeer belangrijk!
Om een goed product te verkrijgen, is het van het grootste belang dat u zich aan de aangegeven
hoeveelheden en gewichten houdt. Gebruik daarom de meegeleverde maatbeker en schepje.
Let op de juiste hoeveelheid gist!
Wanneer het deeg in het apparaat te ver uitzet en meteen weer inzakt, of helemaal niet uitzet, dan
ligt de oorzaak waarschijnlijk in de hoeveelheid gist. Probeer een nieuw brood te bakken met de juiste
hoeveelheid gist.
GEBRUIK - Een brood bakken
1. Open het deksel, en draai het bakblik naar links tot deze
ontgrendelt. U kunt daarna het bakblik aan het hengsel uit
het apparaat nemen.
Gebruik steeds ovenhandschoenen bij het openen van het
deksel en het aanraken van de bakvorm.
Het is belangrijk dat u de bakvorm buiten het apparaat vult,
zodat er geen ingrediënten in de motor of andere
componenten terechtkomen.
2. Steek de kneedhaak heel eenvoudig op de daarvoor bedoelde aandrijfas. Vet de as licht in met
Gebruikershandleiding
6
Nederlands
bakboter, zodat de haken later eenvoudig te verwijderen zijn.
3. Meet alle ingrediënten nauwkeurig af in overeenstemming met het recept en doe ze in de juiste
volgorde in de bakvorm:
1. Doe het water of melk onderin de bakvorm. Gebruik lauwwarm water of melk (21-28°C)
2. Voeg voorzichtig zout, suiker en meel/broodmix toe.
3. Maak een klein kuiltje bovenin het meel, en leg het stukje gist of het bakpoeder er bovenop.
Let erop dat het toe te voegen gist niet met water in aanraking komt. Dat zet het gistingsproces
meteen in gang.
Wanneer uw recept ingrediënten bevat die niet kapot mogen worden gekneed, dan voegt u deze
pas op een later tijdstip toe, bijvoorbeeld aan het eind van de 2e kneding. Als de 2e kneding bijna is
afgelopen geeft de automaat een signaal, ten teken dat u de ingrediënten bij het deeg kunt voegen.
4. Plaats de bakvorm weer op zijn plaats en draai het bakblik naar rechts tot deze vergrendelt.
5. Steek de stekker in het stopcontact. Het display aan de bovenzijde van het apparaat licht op. Het
display geeft automatisch het 1e menu weer en een normale tijd. Bij elke druk op een toets hoort u een
signaaltoon.
6. Kies een programma door op de programma insteltoets (15) te drukken.
7. Kies de korstkleur door op de korstkleur insteltoets (19) te drukken.
8. Start nu de broodbakautomaat door op de toets Start/Stop te drukken. Het programma begint, en in
het display wordt de resterende tijd weergegeven. De dubbele punt in de tijdsaanduiding knippert ten
teken dat het programma loopt.
9. De broodbakautomaat doorloopt nu automatisch alle stappen van het vooraf door u ingestelde
programma. Op het display kunt u zien met welk stap van het programma het apparaat bezig is.
Tijdens het bakproces kan er damp door de ventilatieopeningen naar buiten komen. Dit is volkomen
normaal.
Wanneer u niet wilt dat er grote gaten in de onderkant van uw brood komen, verwijder dan de
kneedhaak NA het kneden en VOOR het rijzen.
1. Open het deksel en haal het bakblik eruit.
2. Haal het geknede deeg uit het bakblik. Bedek uw handen eerst met meel zodat het deeg niet aan
uw handen blijft plakken.
3. Verwijder de haak uit het deeg. Mocht de kneedhaak vast komen te zitten in het brood, moet het
voorzichtig verwijderd worden met gebruik van het bijgeleverde hulphaakje.
4. Leg het deeg terug in het bakblik, plaats het bakblik terug in het apparaat en sluit het deksel.
10. Wanneer het programma klaar is, ziet u in het display 0:00 en er is een signaaltoon te horen.
Vervolgens geeft het display de oorspronkelijke looptijd van het programma weer.
11. Bij de warmhoudfunctie circuleert er ongeveer 1 uur lang hete lucht door de bakruimte. Dit geldt
bij de meeste programma’s. Voor de beste resultaten moet u de bakvorm binnen de aangegeven
tijd verwijderen. Er is een signaaltoon te horen, wanneer de warmhoudfunctie beëindigd is. Door te
drukken op de toets Start/Stop stopt u de functie.
12. Druk op de toets Start/Stop en trek de bakvorm eruit.
Gebruik steeds ovenhandschoenen bij het openen van het deksel en het aanraken van de bakvorm.
13. Laat het brood 5 tot 10 minuten in de bakvorm afkoelen en laat het vervolgens uit de vorm vallen op
een rooster. Als de kneedhaak nog in de bakvorm zit, vult u de bakvorm met warm water en verwijdert
u de kneedhaak na enige inweektijd. Gewoonlijk blijft de kneedhaak in het brood zitten. Nadat het
brood volledig afgekoeld is, verwijdert u deze met het hulphaakje.
14. Druk na elk gebruik ca. 3 seconden op de toets Start/Stop en trek de stekker uit het stopcontact.
Open bij voorkeur nooit het deksel van de broodbakautomaat, wanneer er een programma loopt. Dit
kan van invloed zijn op de kwaliteit van het brood. Als u toch het deksel moet openen om ingredienten
toe te voegen, doe dit dan snel zodat de temperatuur in de broodbakautomaat niet teveel zakt.
GEBRUIK - Tijdvertraging instellen
1. Kies een tijd waarop het brood klaar moet zijn.
2. Bereken het tijdsverschil tussen de gekozen tijd en de actuele tijd.
3. Voer het tijdverschil in met de toetsen en (18).
Gebruikershandleiding
7
Nederlands
Voorbeeld: U wilt uw brood de volgende ochtend om 8.00 uur gereed hebben en het is nu 21.00 uur in de
avond. Het tijdsverschil is dan 11 uur. U stelt dus in op het display: 11:00
U kunt maximaal 13 uur vertraging instellen in stappen van 10 minuten. Houdt de timer toets ingedrukt
om de tijd sneller te doen lopen.
GEBRUIK - Signaaltoon
De signaaltoon is te horen:
• bij het indrukken van elke willekeurige toets;
• wanneer een programma afgelopen is;
• wanneer de warmhoudfunctie afgelopen is;
•
tijdens de 2e kneedfase in bepaalde programma’s om u eraan te herinneren dat er nog bepaalde
ingrediënten moeten worden toegevoegd (noten, chocolade et cetera).
GEBRUIK - Stroomonderbreking of -uitval
Na een stroomonderbreking van maximaal 20 minuten zal de broodbakmachine weer automatisch verder
werken. Bij een langere stroomuitval gaat het display weer terug naar de starttijd van het betreffende
programma en moet u de broodbakautomaat opnieuw starten.
GEBRUIK - Het bewaren en het snijden van het brood
Om het brood goed te kunnen snijden moet u het brood minstens 20 tot 40 minuten laten afkoelen.
Gebruik bij voorkeur een scherp elektrisch mes of een gekarteld broodmes.
Omdat er aan uw verse brood geen conserveringsmiddelen zijn toegevoegd, kunt u het niet te lang
bewaren; bij normale kamertemperatuur ongeveer 3 dagen. Als u het brood langer wilt bewaren, kunt u het
invriezen.
PROBLEEMOPLOSSINGSTABEL
Probleem Oorzaak Oplossing
Broodkorst is te dik. Het brood is te lang warmgehouden
en daardoor uitgedroogd.
Haal het brood sneller na
afloop van de baktijd uit de
bakvorm.
Ingrediënten zijn niet
goed gemengd en/of
gebakken.
Verkeerd programma gekozen. Kies het juiste programma
bij het brood.
Deeg te dik zodat er niet goed geroerd
kon worden.
Voeg voldoende vocht toe.
Het display laat HHH
zien
De temperatuur in de
broodbakautomaat is te hoog.
Druk op de toets Start/Stop om te
stoppen, en open het deksel om het
inwendige te laten afkoelen.
Motor maakt geluiden
maar deeg wordt niet
gekneed.
De bakvorm is niet goed
bevestigd of het deeg is te stijf om te
kneden.
Controleer of de bakvorm goed
is bevestigd, en weeg altijd de
ingrediënten van het deeg zorgvuldig
af
Het brood blijft te klein. Geen gist, of de werking
van de gist is onvoldoende.
Zorg voor de goede
omgevingsfactoren voor gist.
Het deeg rijst de
bakvorm uit.
Teveel vocht en/of gist
aanwezig.
Verminder de hoeveelheden vocht en/
of gist.
Brood zakt in tijdens
het bakken.
Teveel water of gist maakt
het deeg te zacht en slap
Verminder de hoeveelheden vocht en/
of gist.
Het midden van het
brood blijkt hol te zijn
bij het snijden.
teveel water en/of gist,
geen zout gebruikt.
Verminder de hoeveelheden vocht en/
of gist en gebruik meer zout.
Gebruikershandleiding
8
Nederlands
Er is poeder
achtergebleven in de
bakvorm.
Te weinig water gebruikt. Gebruik meer water.
REINIGING EN ONDERHOUD
• Trek vóór alle reinigingswerkzaamheden de stekker van het apparaat uit het stopcontact.
• Wacht tot de broodbakautomaat volledig afgekoeld is.
• BELANGRIJK! De deksel en/of de behuizing niet bespuiten met of onderdompelen in vloeistoffen
of water.
• Reinig de buitenzijde van de broodbakautomaat alleen met een vochtige doek.
• Vlekken aan de binnenkant van het deksel of in de luchtsleuven zijn alleen uiterlijke verschijnselen
en ontstaan tijdens het bakproces. Zij hebben geen invloed op de werking van het apparaat. Poets
deze vlekken na elk gebruik weg met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel.
• Poets de binnenzijde van de broodbakautomaat alleen schoon met een vochtige doek.
• Gebruik alleen warm water voor het reinigen van de bakvorm. Voorkom krassen op de anti-
aanbaklaag.
• Controleer of de broodbakautomaat volledig afgekoeld is, voordat u hem opbergt.
Gebruik nooit de onderstaande reinigingshulpmiddelen:
• Verfverdunners;
• Wasbenzine of benzine;
• Schuursponsjes;
• Politour;
• Chemische reinigingsdoekjes.
REINIGING EN ONDERHOUD - Bijzondere verzorging van de bakvormen
Voorkom beschadigingen van of krassen in de anti-aanbaklaag. Gebruik nooit scherpe voorwerpen zoals
bijvoorbeeld metalen spatels, messen of vorken. De coatinglaag kan in de loop van de tijd van kleur
veranderen. Dat is het gevolg van de frequente hitte en vochtigheid. Dit is niet van invloed op de kwaliteit
van het brood en van de broodbakautomaat. Het gat in het midden van de kneedhaken moet regelmatig
worden gereinigd en met een druppel voor consumptie geschikte olie worden gesmeerd. Dat voorkomt dat
de kneedhaak aan de aandrijfas vast komt te zitten.
REINIGING EN ONDERHOUD - Opbergen van de broodbakautomaat
Verzeker u ervan dat alle componenten droog zijn. Let erop dat er zich geen vocht in het apparaat bevindt.
Sluit het deksel en let erop dat er geen andere dingen op het deksel worden gestapeld.
TECHNISCHE GEGEVENS
Type: ABM2003
Vermogen: 480-600W
Netspanning: 220-240V ~ 50Hz
GARANTIEBEPALINGEN
De importeur geeft onder de volgende voorwaarden 60 maanden na aankoopdatum garantie op deze
apparatuur tegen defecten die zijn ontstaan door fabricage- en/of materiaalfouten.
1. In de genoemde garantieperiode zullen geen kosten worden berekend voor arbeidsloon en materiaal.
De onder garantie uitgevoerde reparatie verlengt de garantietermijn niet.
2. Defecte onderdelen of bij remplace (omruiling) de defecte apparaten zelf, worden automatisch
eigendom van de importeur.
3. Elke aanspraak op garantie dient vergezeld te gaan van het aankoopbewijs van de firma.
4. Aanspraken op garantie moeten worden gedaan bij de dealer waar het apparaat is gekocht of bij de
importeur.
5. De garantie is uitsluitend geldig voor de eerste koper en niet overdraagbaar.
6. De garantie is niet geldig voor schade die is ontstaan door:
a. ongevallen, verkeerd gebruik, slijtage en/of verwaarlozing;
b. foutieve installatie en/of gebruik op een manier die in strijd is met de geldende wettelijke,
technische of veiligheidsnormen;
c. aansluiting op een andere netspanning dan die op het typeplaatje staat vermeld;
Gebruikershandleiding
9
Nederlands
d. een ongeautoriseerde wijziging;
e. een reparatie die is uitgevoerd door derden;
f. een onzorgvuldige transportwijze zonder geschikte verpakking respectievelijk bescherming.
7. Op deze garantiebepalingen zal geen aanspraak gemaakt kunnen worden bij:
a. verliezen die zich tijdens het transport voordoen;
b. het verwijderen of wijzigen van het serienummer van het apparaat.
8. Uitgezonderd van garantie zijn snoeren, lampen en glazen onderdelen.
9. De garantie geeft geen enkel recht op vergoeding van eventuele schade, buiten de vervanging
respectievelijk reparatie van de defecte onderdelen. De importeur kan nooit aansprakelijk gesteld
worden voor eventuele vervolgschade of enigerlei andere consequenties die door of in relatie met de
door hem geleverde apparatuur zijn ontstaan.
10. Om aanspraak te maken op garantie kunt u zich wenden tot uw winkelier. Bestron biedt ook de
mogelijkheid om het apparaat rechtstreeks ter reparatie aan te bieden aan de Bestron Service Dienst.
Stuur echter nooit zomaar iets op. Het pakket kan dan namelijk geweigerd worden en eventuele kosten
zijn voor uw rekening. Neem contact op met de Service Dienst en zij zullen u vertellen hoe u het
apparaat moet inpakken en verzenden.
11. Het apparaat is niet voor professioneel gebruik geschikt.
SERVICE
Mocht zich onverhoopt een storing voordoen, dan kunt u zich in verbinding stellen met de BESTRON-
servicedienst:
NEDERLAND:
BESTRON NEDERLAND BV
BESTRON SERVICE
Moeskampweg 20
5222 AW ’s-Hertogenbosch
Tel: 073 - 623 11 21
Fax: 073 - 621 23 96
Internet: www.bestron.com
BELGIE:
NEW ETP BVBA
BESTRON SERVICE
Passtraat 121
B-9100 St. Niklaas
Tel: 03 - 776 89 98
Fax: 03 - 777 26 11
Internet: www.newetp.be
CE-CONFORMITEITSVERKLARING
Dit product voldoet aan de bepalingen in de volgende Europese richtlijnen op het gebied van veiligheid:
• EMC-richtlijn 2004/108/EC
• Laagspanningsrichtlijn 2006/95/EC
R. Neyman
Quality control
Gebruikershandleiding
10
Nederlands
RECEPTEN
Maateenheden
ml: mililiter
g: gram
TL: theelepel
EL: eetlepel
Basisrecept Ingrediënten Eenheid
Gewicht: ca 900g
Insteltijd: mogelijk
Gewicht
Water
Roggemeel
Suiker
Zout
Gedroogde gist
g
ml
g
EL
TL
g
360
90
360
1
1
1
23
6
Programma: 3 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen.
Kruidenbrood Ingrediënten Eenheid
Gewicht: ca 900g
Insteltijd: mogelijk
Water
Zuurdesem
Roggemeel
Suiker
Zout
Zwarte peper (gemalen)
Gemixte kruiden
Gedroogde gist
ml
g
g
TL
EL
TL
g
g
360
90
360
1
1
1
23
6
Programma: 3 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen.
Volkorenbrood Ingrediënten Eenheid
Gewicht: ca 900g
Insteltijd: mogelijk
Water
Dennenhoning
Volkorenmeel
Zout
Gedroogde gist
ml
EL
g
TL
g
315
2½
590
2
10
Programma: 3 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen.
Hartig hambrood Ingrediënten Eenheid
Gewicht: ca 900g
Insteltijd: mogelijk
Water
Zuurdesem
Roggemeel
Witmeel
Suiker
Zout
Gedroogde gist
Toevoegen na signaaltoon:
Hamblokjes
ml
g
g
g
TL
TL
g
g
325
120
300
30
1
1
8
160
Programma: 3 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen.
Gebruikershandleiding
11
Nederlands
Driegranenbrood Ingrediënten Eenheid Tip
Gewicht: ca 900g
Insteltijd: niet
mogelijk door
toevoeging van melk
en ei
Melk
Dikke zure melk
Ei
Boter of margarine
Witmeel
Kruidenzout
Gedroogde gist
Toevoegen na signaaltoon:
Lijnzaad
Tarwekorrels
Zonnebloempitten
ml
EL
stuk
g
g
TL
g
g
g
g
900
1½
1
45
450
3
6
23
45
23
In plaats van tarwekorrels
kunt u ook sesamzaad of
pompoenpitten gebruiken.
Programma: 3 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen.
Uienbrood Ingrediënten Eenheid
Gewicht: ca 900g
Insteltijd: mogelijk
Water
Zonnebloemolie
Witmeel
Suiker
Kruidenzout
Geroosterde uien
Gedroogde gist
ml
EL
g
TL
TL
g
g
290
2
570
1
3
70
8
Programma: 1 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen.
Bierbrood Ingrediënten Eenheid
Gewicht: ca 900g
Insteltijd: niet aan te
raden
Water
Bier
Zuurdesem (vloeibaar)
Moutsiroop
Witmeel
Boekweitmeel
Zemelen
Sesamzaad
Zout
Gedroogde gist
ml
ml
ml
EL
g
EL
EL
EL
TL
g
135
135
135
1½
490
3
1½
3
2
6
Programma: 1 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen.
Rozijnenbrood met
kaneel
Ingrediënten Eenheid Tip
Gewicht: ca 900g
Insteltijd: niet
mogelijk
Melk
Zachte boter
Witmeel
Suiker
Zout
Kaneel
Gedroogde gist
Toevoegen na signaaltoon: Rozijnen
ml
g
g
g
TL
TL
g
g
240
30
430
60
1
1½
8
70
Spoel de rozijnen af
met heet water, daarna
bestuiven met meel
voordat de rozijnen
aan het deeg worden
toegevoegd. Dit om
te voorkomen dat alle
rozijnen naar de bodem
zakken.
Programma: 1 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen.
Gebruikershandleiding
12
Nederlands
Amandelbrood Ingrediënten Eenheid
Gewicht: ca 900g
Insteltijd: niet
mogelijk
Melk
Zachte boter
Ei
Witmeel
Suiker
Zout
Gedroogde gist
Toevoegen aan signaaltoon:
Abrikozen (gedroogd/fijngesneden)
Amandelen (fijngehakt)
ml
g
stuk
g
g
TL
g
g
g
180
55
1
540
70
½
8
45
45
Programma: 4 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen.
Aardbeien Jam Ingrediënten Eenheid
Gewicht: ca 350ml
Insteltijd: niet
mogelijk
Aardbeien
Suiker
Citroen sap
Maizena
g
g
tl
g
400
350
1
30
Programma: 8 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen.
Yoghurt brood Ingrediënten Eenheid
Gewicht: ca 900g
Insteltijd: niet
mogelijk
Witte bloem
Tarwebloem
Yoghurt
Water
Maismeel
Olie
Zout
Baking soda
Honing
Gedroogde gist
g
g
ml
ml
g
EL
TL
TL
EL
g
200
125
120
120
50
1 1/2
1
1/2
3
7
Programma: 9 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen.

Documenttranscriptie

Gebruikershandleiding Veiligheidsvoorschriften - Algemeen Nederlands • Lees de gebruiksaanwijzing goed door en bewaar deze zorgvuldig. • Gebruik dit apparaat alleen zoals beschreven in deze gebruiksaanwijzing. • Dit apparaat mag niet gebruikt worden door kinderen en personen die door een lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke beperking, of gebrek aan ervaring en kennis het apparaat niet veilig kunnen gebruiken, tenzij ze instructies hebben gehad over het gebruik van het apparaat door een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid. • Kinderen moeten in de gaten gehouden worden om er zeker van te zijn dat ze niet met het apparaat spelen. • Laat reparaties uitvoeren door een gekwalificeerde monteur. Probeer nooit zelf het apparaat te repareren. Veiligheidsvoorschriften - Elektriciteit en warmte  Bepaalde delen van het apparaat kunnen heet worden. Raak deze niet aan om te voorkomen dat u zich verbrandt. • Controleer voordat u het apparaat gebruikt of de netspanning overeenkomt met de aangegeven netspanning op het typeplaatje van het apparaat. • Sluit het apparaat altijd aan op een geaard stopcontact. • Haal altijd de stekker uit het stopcontact wanneer u het apparaat niet gebruikt. • Als u de stekker uit het stopcontact neemt, trek dan aan de stekker zelf, niet aan het snoer. • Controleer regelmatig of het snoer van het apparaat nog intact is. Gebruik het apparaat niet als het snoer beschadigingen vertoont. Laat een beschadigd snoer vervangen door een gekwalificeerde servicedienst. • Zorg er bij gebruik van een verlengsnoer voor dat dit volledig uitgerold wordt. • Gebruik uitsluitend een goedgekeurd verlengsnoer. • Het apparaat moet zijn warmte kwijt kunnen om brandgevaar te voorkomen. Zorg er dus voor dat het apparaat voldoende vrij is en niet in contact kan komen met brandbaar materiaal. • Zorg ervoor dat het apparaat, het snoer en de stekker niet in aanraking komen met hittebronnen, zoals een hete kookplaat of open vuur. • Zorg ervoor dat de binnenkant van het apparaat, het snoer en de stekker niet in aanraking komen met water. Veiligheidsvoorschriften - Gebruik • Gebruik het apparaat nooit buitenshuis. • Gebruik het apparaat nooit in vochtige ruimten. • Plaats het apparaat op een stabiele en vlakke ondergrond, op een plaats waar het niet kan vallen. • Laat het snoer niet over de rand van het aanrecht, werkblad of een tafel hangen. • Zorg ervoor dat uw handen droog zijn als u het apparaat, het snoer of de stekker aanraakt. • Schakel het apparaat uit en verwijder de stekker uit het stopcontact als u tijdens het gebruik storingen ondervindt, het apparaat gaat reinigen of klaar bent met het gebruik. • Dompel het apparaat, het snoer en de stekker nooit onder in water of een andere vloeistof. Raak het apparaat niet meer aan als het in het water is gevallen. Trek onmiddellijk de stekker uit het stopcontact. Gebruik het apparaat niet meer. Milieu • Werp verpakkingsmateriaal zoals plastic en dozen in de daarvoor bestemde containers. • Dit product aan het eind van de gebruiksduur niet inleveren als normaal huishoudelijk afval, maar bij een inzamelpunt voor hergebruik van elektrische en elektronische apparatuur. Let op het symbool op het product, de gebruiksaanwijzing of de verpakking. • De materialen kunnen hergebruikt worden zoals aangegeven. Door uw hulp bij hergebruik, de verwerking van de materialen of ander vormen van de benutting van oude apparatuur levert u een belangrijke bijdrage aan de bescherming van ons milieu. • Informeer bij de gemeente naar het juiste inzamelpunt bij u in de buurt. 2 Gebruikershandleiding De geur van zelfgebakken brood is een onvergetelijke ervaring. Warm, vers, zelfgebakken brood is een echte sensatie. Geniet er elke dag van met uw Bestron Broodbakautomaat. Bovendien helpt de broodbakautomaat u om elke dag weer dit genot te beleven zonder dat het u veel moeite kost. Hij is voorzien van een kleine computer die al het werk voor u verricht. U kunt zelf alle speciale soorten brood bakken. Bovendien kunt u zelf deeg voor broodjes, pizza’s en cakes maken. Het is allemaal heel eenvoudig en het resultaat smaakt alsof het ambachtelijk bereid is. gebruik - Vóór het eerste gebruik Voordat u de automaat voor het eerst gebruikt, kunt u het beste eerst even de tijd nemen om deze gebruiksaanwijzing te bestuderen. Besteed speciale aandacht aan de volgende aanwijzingen. 1. Haal uw nieuwe broodbakautomaat voorzichtig uit de verpakking en verwijder alle verpakkingsmaterialen. 2. Verwijder eventueel stof dat tijdens het inpakken is ingesloten. 3. Poets uw broodbakautomaat na met een vochtige doek. Houd in gedachten dat de bakvorm is voorzien van een anti-aanbaklaag. Gebruik geen schuurmiddelen. 4. Vet de bakvorm vóór het eerste gebruik in met olie of margarine. 5. Plaats de bakvorm, zonder de kneedhaak, en laat het apparaat 3 tot 5 minuten werken zonder inhoud (Gebruik daarvoor bakprogramma bakken, zie de toelichting bij programma bakken. 6. Laat uw apparaat afkoelen en herhaal de reiniging. 7. Plaats bakvorm waarmee u brood wilt gaan bakken. 8. Vet de as licht in met een beetje bakboter of olie, en plaats de kneedhaak op de aandrijfas. Tijdens de productie van dit apparaat is het noodzakelijk om componenten te smeren en daarom is het mogelijk dat het apparaat bij het eerste bakken een beetje rook afgeeft. Dit is echter volkomen normaal. gebruik - Algemeen Met deze broodbakautomaat kunt u broden van ca. 900 g bakken (gewichtsinformatie bij benadering, afhankelijk van de recepten). 1. 12. 5. 2. 8. 14. 13. 3. 1. Kijkvenster 2. Deksel 3. Hengsel bakvorm 10. 4. Aandrijfas 5. Kneedhaak 7. 6. Bakvorm 7. Ventilatieopening 6. 8. Dekselgreep 9. Behuizing 10. Bedieningspaneel 11. Snoer en stekker 12. Maatbeker voor water en meel 13. Maatschepje voor zout en gist 9. 14. Hulphaakje 11. 15. Programma insteltoets 3 4. Figuur 1 Nederlands gebruiK - Inleiding Gebruikershandleiding 16. Nederlands 16. Display 17. Zwaarte insteltoets 18. Timer insteltoetsen 19. Korst kleur insteltoets 20. Start/Stop-toets 450g 680g 900g Figuur 2 Bedieningspaneel gebruik - Display 15. 17. 19. 20. 18. Het display • geeft de geselecteerde korstkleur weer • geeft de geselecteerde zwaarte van het brood weer • geeft het geselecteerde programmanummer weer • geeft de resterende tijd weer • geeft de temperatuur waarschuwing weer (zie hoofdstuk probleemoplossing) Toets (15): Toets (18): Toets (19): Toets (20): Kiezen van het menuprogramma. Vertraagd bakken. Om een vertraagd begin van het bakken in te stellen (instelling voor Voor de instelling van de broodkorst kleur(licht, donker) de programma’s basis, frans, volkoren, zoet en snel). Druk de toets Start in. Er is een signaaltoon te horen en de dubbele punt in het display knippert; het programma start. Druk de toets Stop minstens 3 seconde in totdat u een signaaltoon hoort en de dubbele punt in het display houdt op met knipperen. gebruik - Programmabeschrijving (14) 1. Basis (wit- of bruinbrood) (2:55) Voor wit- en bruinbrood. Tevens voor broden met kruiden en rozijnen. 2. Frans brood (3:40) Voor luchtig en krokant brood zoals bijvoorbeeld Frans brood. Dit brood moet langer rijzen, de bewerkingstijd is dan ook langer dan bij andere programma’s. 3. Zoete broodsoorten (2:55) Voor zoete broodsoorten die een krokante korst moeten krijgen. Deze ontstaat bij een sterke verhitting van suiker. 4. Cake (1:40) Geschikt voor cake waar men bakpoeder gebruikt inplaats van gist. 5. Volkorenbrood (3:32) Voor volkorenbrood met een hoog aandeel aan volkoren meel. Dit programma heeft een langere voorwarmtijd om beter water op te nemen en om het deeg verder te laten rijzen. De kneedhaak is tijdens deze rusttijd van 23 minuten niet in werking. Het is bovendien niet aan te raden om een vertraagde start van het bakken in te stellen. Dat kan een slechter resultaat tot gevolg hebben. 6. Sandwich (3:00) Geschikt voor het bakken van sandwichbrood. Het brood heeft een lichte samenstelling en een dunne korst. 7. Kneden (0:10) Dit programma wordt gebruikt om enkel en alleen te kneden. 8. Jam/marmelade (1:20) Geschikt voor het bereiden van jam, marmalade. Tijdens het gereedmaken moet ervoor worden gezorgd dat de bakvorm slechts voor tweederde (max. 1000g) met de ingredienten wordt gevuld, het mengsel heeft neiging om te schuimen. 9. Yoghurt (3:25) 4 Gebruikershandleiding Voor bijvoorbeeld Grieks yoghurt brood. 10. Deeg (1:30) Voor het kneden van diverse degen. Geen bakfunctie. Haal het deeg uit het apparaat en vorm uw pizzadeeg of broodjes. Maak niet meer dan 900g deeg tegelijk. 11. Snelbakprogramma (1:30) Om in een kortere tijd broden te bakken. Broden die met dit programma worden gebakken, kunnen vochtiger en dichter van structuur zijn. De watertemperatuur dient 35 tot 45°C te bedragen. 12. Bakken (60 min) Deze instelling kan worden gebruikt om enkel te verhitten of om de baktijd te verlengen en komt onder andere van pas bij het maken van confiture. Bij selectie van dit programma is de minimale verlengingstijd 10 minuten (0:10). De weergave telt in stappen van 1 minuut af. Wanneer het bakproces vroegtijdig moet worden beëindigd, moet u daarvoor de toets Stop gebruiken. U kunt het bakproces in stappen van 10 minuten met max. 1 uur verlengen. Druk daartoe op de toets en vervolgens op de toets Start. Programma kneden 1 (min) 15 15 pauze (min) 10 35 keden 2 (min) 15 15 rijzen 1 (min) 38 45 slag 3. Zoet brood 4. Cake 5. Volkoren brood 6. Sandwich 7. Kneden 15 15 15 10 11 23 39 - 15 22 15 5 - 8. Jam/marmelade 9. Yoghurt 10. Deeg 11. Bakken snel 12. Bakken 15 15 15 12 - 21 10 5 - 15 30 5 - 1. Basis 2. Frans brood 60 60 rijzen 2 (min) 39 49 bakken (min) 52 60 totale tijd 2:55 3:40 signaal tijd 2:20 2:40 34 42 37 60 60 60 - 43 23 59 27 - 56 55 57 56 - 2:55 1:40 3:32 3:00 0:10 2:19 2:44 - 44 - 60 - 59 54 60 1:20 3:25 1:30 1:30 60 2:39 - 45 20 50 55 14 - - gebruik - Het werken met de broodbakmachine Exact afwegen van de ingrediënten is zeer belangrijk! Om een goed product te verkrijgen, is het van het grootste belang dat u zich aan de aangegeven hoeveelheden en gewichten houdt. Gebruik daarom de meegeleverde maatbeker en schepje. Let op de juiste hoeveelheid gist! Wanneer het deeg in het apparaat te ver uitzet en meteen weer inzakt, of helemaal niet uitzet, dan ligt de oorzaak waarschijnlijk in de hoeveelheid gist. Probeer een nieuw brood te bakken met de juiste hoeveelheid gist. gebruik - Een brood bakken 1. Open het deksel, en draai het bakblik naar links tot deze ontgrendelt. U kunt daarna het bakblik aan het hengsel uit het apparaat nemen. Gebruik steeds ovenhandschoenen bij het openen van het deksel en het aanraken van de bakvorm. Het is belangrijk dat u de bakvorm buiten het apparaat vult, zodat er geen ingrediënten in de motor of andere componenten terechtkomen. 2. Steek de kneedhaak heel eenvoudig op de daarvoor bedoelde aandrijfas. Vet de as licht in met 5 Nederlands Gebruikershandleiding Nederlands bakboter, zodat de haken later eenvoudig te verwijderen zijn. 3. Meet alle ingrediënten nauwkeurig af in overeenstemming met het recept en doe ze in de juiste volgorde in de bakvorm: 1. Doe het water of melk onderin de bakvorm. Gebruik lauwwarm water of melk (21-28°C) 2. Voeg voorzichtig zout, suiker en meel/broodmix toe. 3. Maak een klein kuiltje bovenin het meel, en leg het stukje gist of het bakpoeder er bovenop. Let erop dat het toe te voegen gist niet met water in aanraking komt. Dat zet het gistingsproces meteen in gang. Wanneer uw recept ingrediënten bevat die niet kapot mogen worden gekneed, dan voegt u deze pas op een later tijdstip toe, bijvoorbeeld aan het eind van de 2e kneding. Als de 2e kneding bijna is afgelopen geeft de automaat een signaal, ten teken dat u de ingrediënten bij het deeg kunt voegen. 4. Plaats de bakvorm weer op zijn plaats en draai het bakblik naar rechts tot deze vergrendelt. 5. Steek de stekker in het stopcontact. Het display aan de bovenzijde van het apparaat licht op. Het display geeft automatisch het 1e menu weer en een normale tijd. Bij elke druk op een toets hoort u een signaaltoon. 6. Kies een programma door op de programma insteltoets (15) te drukken. 7. Kies de korstkleur door op de korstkleur insteltoets (19) te drukken. 8. Start nu de broodbakautomaat door op de toets Start/Stop te drukken. Het programma begint, en in het display wordt de resterende tijd weergegeven. De dubbele punt in de tijdsaanduiding knippert ten teken dat het programma loopt. 9. De broodbakautomaat doorloopt nu automatisch alle stappen van het vooraf door u ingestelde programma. Op het display kunt u zien met welk stap van het programma het apparaat bezig is. Tijdens het bakproces kan er damp door de ventilatieopeningen naar buiten komen. Dit is volkomen normaal. Wanneer u niet wilt dat er grote gaten in de onderkant van uw brood komen, verwijder dan de kneedhaak NA het kneden en VOOR het rijzen. 1. Open het deksel en haal het bakblik eruit. 2. Haal het geknede deeg uit het bakblik. Bedek uw handen eerst met meel zodat het deeg niet aan uw handen blijft plakken. 3. Verwijder de haak uit het deeg. Mocht de kneedhaak vast komen te zitten in het brood, moet het voorzichtig verwijderd worden met gebruik van het bijgeleverde hulphaakje. 4. Leg het deeg terug in het bakblik, plaats het bakblik terug in het apparaat en sluit het deksel. 10. Wanneer het programma klaar is, ziet u in het display 0:00 en er is een signaaltoon te horen. Vervolgens geeft het display de oorspronkelijke looptijd van het programma weer. 11. Bij de warmhoudfunctie circuleert er ongeveer 1 uur lang hete lucht door de bakruimte. Dit geldt bij de meeste programma’s. Voor de beste resultaten moet u de bakvorm binnen de aangegeven tijd verwijderen. Er is een signaaltoon te horen, wanneer de warmhoudfunctie beëindigd is. Door te drukken op de toets Start/Stop stopt u de functie. 12. Druk op de toets Start/Stop en trek de bakvorm eruit. Gebruik steeds ovenhandschoenen bij het openen van het deksel en het aanraken van de bakvorm. 13. Laat het brood 5 tot 10 minuten in de bakvorm afkoelen en laat het vervolgens uit de vorm vallen op een rooster. Als de kneedhaak nog in de bakvorm zit, vult u de bakvorm met warm water en verwijdert u de kneedhaak na enige inweektijd. Gewoonlijk blijft de kneedhaak in het brood zitten. Nadat het brood volledig afgekoeld is, verwijdert u deze met het hulphaakje. 14. Druk na elk gebruik ca. 3 seconden op de toets Start/Stop en trek de stekker uit het stopcontact. Open bij voorkeur nooit het deksel van de broodbakautomaat, wanneer er een programma loopt. Dit kan van invloed zijn op de kwaliteit van het brood. Als u toch het deksel moet openen om ingredienten toe te voegen, doe dit dan snel zodat de temperatuur in de broodbakautomaat niet teveel zakt. gebruik - Tijdvertraging instellen 1. 2. 3. Kies een tijd waarop het brood klaar moet zijn. Bereken het tijdsverschil tussen de gekozen tijd en de actuele tijd. Voer het tijdverschil in met de toetsen en (18). 6 Gebruikershandleiding U kunt maximaal 13 uur vertraging instellen in stappen van 10 minuten. Houdt de timer toets ingedrukt om de tijd sneller te doen lopen. gebruik - Signaaltoon De signaaltoon is te horen: • bij het indrukken van elke willekeurige toets; • wanneer een programma afgelopen is; • wanneer de warmhoudfunctie afgelopen is; • tijdens de 2e kneedfase in bepaalde programma’s om u eraan te herinneren dat er nog bepaalde ingrediënten moeten worden toegevoegd (noten, chocolade et cetera). gebruik - Stroomonderbreking of -uitval Na een stroomonderbreking van maximaal 20 minuten zal de broodbakmachine weer automatisch verder werken. Bij een langere stroomuitval gaat het display weer terug naar de starttijd van het betreffende programma en moet u de broodbakautomaat opnieuw starten. gebruik - Het bewaren en het snijden van het brood Om het brood goed te kunnen snijden moet u het brood minstens 20 tot 40 minuten laten afkoelen. Gebruik bij voorkeur een scherp elektrisch mes of een gekarteld broodmes. Omdat er aan uw verse brood geen conserveringsmiddelen zijn toegevoegd, kunt u het niet te lang bewaren; bij normale kamertemperatuur ongeveer 3 dagen. Als u het brood langer wilt bewaren, kunt u het invriezen. Probleemoplossingstabel Probleem Oorzaak Oplossing Broodkorst is te dik. Het brood is te lang warmgehouden en daardoor uitgedroogd. Haal het brood sneller na afloop van de baktijd uit de bakvorm. Ingrediënten zijn niet goed gemengd en/of gebakken. Verkeerd programma gekozen. Kies het juiste programma bij het brood. Deeg te dik zodat er niet goed geroerd kon worden. Voeg voldoende vocht toe. Het display laat HHH zien De temperatuur in de broodbakautomaat is te hoog. Druk op de toets Start/Stop om te stoppen, en open het deksel om het inwendige te laten afkoelen. Motor maakt geluiden maar deeg wordt niet gekneed. De bakvorm is niet goed bevestigd of het deeg is te stijf om te kneden. Controleer of de bakvorm goed is bevestigd, en weeg altijd de ingrediënten van het deeg zorgvuldig af Het brood blijft te klein. Geen gist, of de werking van de gist is onvoldoende. Zorg voor de goede omgevingsfactoren voor gist. Het deeg rijst de bakvorm uit. Teveel vocht en/of gist aanwezig. Verminder de hoeveelheden vocht en/ of gist. Brood zakt in tijdens het bakken. Teveel water of gist maakt het deeg te zacht en slap Verminder de hoeveelheden vocht en/ of gist. Het midden van het brood blijkt hol te zijn bij het snijden. teveel water en/of gist, geen zout gebruikt. Verminder de hoeveelheden vocht en/ of gist en gebruik meer zout. 7 Nederlands Voorbeeld: U wilt uw brood de volgende ochtend om 8.00 uur gereed hebben en het is nu 21.00 uur in de avond. Het tijdsverschil is dan 11 uur. U stelt dus in op het display: 11:00 Gebruikershandleiding Nederlands Er is poeder achtergebleven in de bakvorm. Te weinig water gebruikt. Gebruik meer water. Reiniging en onderhoud • Trek vóór alle reinigingswerkzaamheden de stekker van het apparaat uit het stopcontact. • Wacht tot de broodbakautomaat volledig afgekoeld is. • BELANGRIJK! De deksel en/of de behuizing niet bespuiten met of onderdompelen in vloeistoffen of water. • Reinig de buitenzijde van de broodbakautomaat alleen met een vochtige doek. • Vlekken aan de binnenkant van het deksel of in de luchtsleuven zijn alleen uiterlijke verschijnselen en ontstaan tijdens het bakproces. Zij hebben geen invloed op de werking van het apparaat. Poets deze vlekken na elk gebruik weg met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel. • Poets de binnenzijde van de broodbakautomaat alleen schoon met een vochtige doek. • Gebruik alleen warm water voor het reinigen van de bakvorm. Voorkom krassen op de antiaanbaklaag. • Controleer of de broodbakautomaat volledig afgekoeld is, voordat u hem opbergt. Gebruik nooit de onderstaande reinigingshulpmiddelen: • Verfverdunners; • Wasbenzine of benzine; • Schuursponsjes; • Politour; • Chemische reinigingsdoekjes. Reiniging en onderhoud - Bijzondere verzorging van de bakvormen Voorkom beschadigingen van of krassen in de anti-aanbaklaag. Gebruik nooit scherpe voorwerpen zoals bijvoorbeeld metalen spatels, messen of vorken. De coatinglaag kan in de loop van de tijd van kleur veranderen. Dat is het gevolg van de frequente hitte en vochtigheid. Dit is niet van invloed op de kwaliteit van het brood en van de broodbakautomaat. Het gat in het midden van de kneedhaken moet regelmatig worden gereinigd en met een druppel voor consumptie geschikte olie worden gesmeerd. Dat voorkomt dat de kneedhaak aan de aandrijfas vast komt te zitten. Reiniging en onderhoud - Opbergen van de broodbakautomaat Verzeker u ervan dat alle componenten droog zijn. Let erop dat er zich geen vocht in het apparaat bevindt. Sluit het deksel en let erop dat er geen andere dingen op het deksel worden gestapeld. Technische gegevens Type: Vermogen: Netspanning: ABM2003 480-600W 220-240V ~ 50Hz Garantiebepalingen De importeur geeft onder de volgende voorwaarden 60 maanden na aankoopdatum garantie op deze apparatuur tegen defecten die zijn ontstaan door fabricage- en/of materiaalfouten. 1. In de genoemde garantieperiode zullen geen kosten worden berekend voor arbeidsloon en materiaal. De onder garantie uitgevoerde reparatie verlengt de garantietermijn niet. 2. Defecte onderdelen of bij remplace (omruiling) de defecte apparaten zelf, worden automatisch eigendom van de importeur. 3. Elke aanspraak op garantie dient vergezeld te gaan van het aankoopbewijs van de firma. 4. Aanspraken op garantie moeten worden gedaan bij de dealer waar het apparaat is gekocht of bij de importeur. 5. De garantie is uitsluitend geldig voor de eerste koper en niet overdraagbaar. 6. De garantie is niet geldig voor schade die is ontstaan door: a. ongevallen, verkeerd gebruik, slijtage en/of verwaarlozing; b. foutieve installatie en/of gebruik op een manier die in strijd is met de geldende wettelijke, technische of veiligheidsnormen; c. aansluiting op een andere netspanning dan die op het typeplaatje staat vermeld; 8 d. een ongeautoriseerde wijziging; e. een reparatie die is uitgevoerd door derden; f. een onzorgvuldige transportwijze zonder geschikte verpakking respectievelijk bescherming. 7. Op deze garantiebepalingen zal geen aanspraak gemaakt kunnen worden bij: a. verliezen die zich tijdens het transport voordoen; b. het verwijderen of wijzigen van het serienummer van het apparaat. 8. Uitgezonderd van garantie zijn snoeren, lampen en glazen onderdelen. 9. De garantie geeft geen enkel recht op vergoeding van eventuele schade, buiten de vervanging respectievelijk reparatie van de defecte onderdelen. De importeur kan nooit aansprakelijk gesteld worden voor eventuele vervolgschade of enigerlei andere consequenties die door of in relatie met de door hem geleverde apparatuur zijn ontstaan. 10. Om aanspraak te maken op garantie kunt u zich wenden tot uw winkelier. Bestron biedt ook de mogelijkheid om het apparaat rechtstreeks ter reparatie aan te bieden aan de Bestron Service Dienst. Stuur echter nooit zomaar iets op. Het pakket kan dan namelijk geweigerd worden en eventuele kosten zijn voor uw rekening. Neem contact op met de Service Dienst en zij zullen u vertellen hoe u het apparaat moet inpakken en verzenden. 11. Het apparaat is niet voor professioneel gebruik geschikt. Service Mocht zich onverhoopt een storing voordoen, dan kunt u zich in verbinding stellen met de BESTRONservicedienst: NEDERLAND: BESTRON NEDERLAND BV BESTRON SERVICE Moeskampweg 20 5222 AW ’s-Hertogenbosch Tel: 073 - 623 11 21 Fax: 073 - 621 23 96 Email: [email protected] Internet: www.bestron.com BELGIE: NEW ETP BVBA BESTRON SERVICE Passtraat 121 B-9100 St. Niklaas Tel: 03 - 776 89 98 Fax: 03 - 777 26 11 Email: [email protected] Internet: www.newetp.be CE-conformiteitsverklaring Dit product voldoet aan de bepalingen in de volgende Europese richtlijnen op het gebied van veiligheid: • EMC-richtlijn 2004/108/EC • Laagspanningsrichtlijn 2006/95/EC R. Neyman Quality control 9 Nederlands Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Recepten Nederlands Maateenheden ml: g: TL: EL: mililiter gram theelepel eetlepel Basisrecept Ingrediënten Eenheid Gewicht: ca 900g Insteltijd: mogelijk Gewicht Water Roggemeel Suiker Zout Gedroogde gist g ml g EL TL g Programma: 3 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen. Kruidenbrood Ingrediënten Eenheid Gewicht: ca 900g Insteltijd: mogelijk Water Zuurdesem Roggemeel Suiker Zout Zwarte peper (gemalen) Gemixte kruiden Gedroogde gist ml g g TL EL TL g g Programma: 3 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen. Volkorenbrood Ingrediënten Eenheid Gewicht: ca 900g Insteltijd: mogelijk Water Dennenhoning Volkorenmeel Zout Gedroogde gist ml EL g TL g Programma: 3 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen. Hartig hambrood Ingrediënten Eenheid Gewicht: ca 900g Insteltijd: mogelijk Water Zuurdesem Roggemeel Witmeel Suiker Zout Gedroogde gist ml g g g TL TL g 325 120 300 30 1 1 8 Toevoegen na signaaltoon: Hamblokjes g 160 Programma: 3 360 90 360 1 1 1 23 6 360 90 360 1 1 1 23 6 315 2½ 590 2 10 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen. 10 Driegranenbrood Ingrediënten Eenheid Tip Gewicht: ca 900g Insteltijd: niet mogelijk door toevoeging van melk en ei Melk Dikke zure melk Ei Boter of margarine Witmeel Kruidenzout Gedroogde gist ml EL stuk g g TL g 900 1½ 1 45 450 3 6 In plaats van tarwekorrels kunt u ook sesamzaad of pompoenpitten gebruiken. Toevoegen na signaaltoon: Lijnzaad Tarwekorrels Zonnebloempitten g g g 23 45 23 Programma: 3 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen. Uienbrood Ingrediënten Eenheid Gewicht: ca 900g Insteltijd: mogelijk Water Zonnebloemolie Witmeel Suiker Kruidenzout Geroosterde uien Gedroogde gist ml EL g TL TL g g Programma: 1 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen. Bierbrood Ingrediënten Eenheid Gewicht: ca 900g Insteltijd: niet aan te raden Water Bier Zuurdesem (vloeibaar) Moutsiroop Witmeel Boekweitmeel Zemelen Sesamzaad Zout Gedroogde gist ml ml ml EL g EL EL EL TL g Programma: 1 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen. Rozijnenbrood met kaneel Ingrediënten Eenheid Tip Gewicht: ca 900g Insteltijd: niet mogelijk Melk Zachte boter Witmeel Suiker Zout Kaneel Gedroogde gist ml g g g TL TL g 240 30 430 60 1 1½ 8 Toevoegen na signaaltoon: Rozijnen g 70 Spoel de rozijnen af met heet water, daarna bestuiven met meel voordat de rozijnen aan het deeg worden toegevoegd. Dit om te voorkomen dat alle rozijnen naar de bodem zakken. Programma: 1 290 2 570 1 3 70 8 135 135 135 1½ 490 3 1½ 3 2 6 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen. 11 Nederlands Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Nederlands Amandelbrood Ingrediënten Eenheid Gewicht: ca 900g Insteltijd: niet mogelijk Melk Zachte boter Ei Witmeel Suiker Zout Gedroogde gist ml g stuk g g TL g 180 55 1 540 70 ½ 8 Toevoegen aan signaaltoon: Abrikozen (gedroogd/fijngesneden) Amandelen (fijngehakt) g g 45 45 Programma: 4 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen. Aardbeien Jam Ingrediënten Eenheid Gewicht: ca 350ml Insteltijd: niet mogelijk Aardbeien Suiker Citroen sap Maizena g g tl g Programma: 8 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen. Yoghurt brood Ingrediënten Eenheid Gewicht: ca 900g Insteltijd: niet mogelijk Witte bloem Tarwebloem Yoghurt Water Maismeel Olie Zout Baking soda Honing Gedroogde gist g g ml ml g EL TL TL EL g Programma: 9 Ingrediënten in bovenstaande volgorde toevoegen. 12 400 350 1 30 200 125 120 120 50 1 1/2 1 1/2 3 7
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68

Bestron ABM2003 Handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
Handleiding